Juli 2022

31 juli 2022

Nieuw op Schrijversinfo: Marion Bloem.

Tussen twee buien door monteerde ik vanochtend de sifon en het afvoergedeelte op het buitenaanrechtje. Het lukte zonder gedoe!

Eergisteren leende ik van Martijn het dunne boekje 'Todat het voorbij is' van Tommy Wieringa. Het zijn verhalen over zijn dochters, maar eigenlijk veel meer dan dat. Hij trekt vergelijkingen met zijn eigen jeugd en met wat hij gelezen heeft. Ik noteerde citaten en opmerkingen over schrijvers op Schrijversinfo.

Ik moest erg lachen om een anekdote over zijn vader. Ik tik hem niet over, maar vertel hem na: Toen Wieringa twaalf jaar was scheidden zijn ouders. Hij verhuisde met zijn moeder mee, maar al na één dag besloot hij bij zijn vader te willen wonen. Zijn moeder stemde daarmee in, ervan uitgaande dat hij wel van gedachten zou veranderen. Als hij bij zijn vader is, rijdt zijn moeder met de laatste spullen weg. Ze laat het huis vrijwel leeg achter. Een vriend van zijn vader komt helpen en troosten. Die vriend moet lachen om dat lege huis en knutselt van cementblokken een bankje in elkaar. Ook steekt die vriend de open haard aan. Daar lag papier en hout in, blijkbaar had vader dat vuurtje 'voorbereid'. Als zijn vader de rook uit de schoorsteen ziet komen, scheeuwt hij paniekerig en rent naar binnen. Ondat dat papier en dat hout had hij wat spullen verstopt die hij niet met zijn vrouw mee wilde geven. Allemaal verbrand!

En dan deze zin over zijn vader: 'Na het vloeken is hij omgevallen van het lachen.'

30 juli 2022

Toen de spa weg was, bedacht dat er op die plek mooi de barbecues konden staan (en ook nog wel het ligbed). Er is daar warm en koud stromend water, dus een klein buitenaanrechtje zou ook handig zijn. Op internet zie ik allerlei megalomane buitenkeukens voorbij komen, maar dat zijn vooral projecten van mensen die knutselen leuk vinden en minder van mensen die buiten koken leuk vinden.
Suzanne zag bij Ikea een klein en betaalbaar buitenaanrechtje. We bestelden het online. Het kwam vanmiddag binnen en we hebben het meteen in elkaar gezet. Dat was goed te doen.

Vanavond maakte ik op de kamado een bavetterollade.

29 juli 2022

Ik bleek van F.B. Hotz nog geen enkel citaat genoteerd te hebben. Dan is dit het eerste:

De werkelijkheid is te krankzinnig voor papier.
Men moet het leven tot kalmte manen als men gaat schrijve
n.
(F.B. Hotz, De vertekening, blz. 7)

Ik ben weer een tijdje bezig geweest met de knipsels van rouwadvertenties met literaire citaten. Ik heb nu tweeënhalve doos doorgewerkt (van de vier) en ik ben bij de 'R'. Adriaan Roland Holst lijkt me voorlopig de meeste geciteerde dichter. En dan met name deze zinnen:

rouwadvertentie met tekst A. Roland Holst

Gisterenavond heb ik het wespennest nog een keer met gif bespoten. In de winkels zocht ik naar een wit anti-wespenpoeder, maar dat lijkt niet meer verkocht te worden. Buurman Hans had nog wel een restje staan!

We aten vanavond met 'de hele club' bij Martijn en deden daarna in de tuin nog wat spelletjes.

3 bestellingen: Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Afscheid' (Parool, donderdag 16-04-1964), Klaus Beekman, 'Armando - De straat en het struikgewas; (uit: Lexicon van Literaire Werken), Trix van Brussel, 'Trix werkt voor een goed doel'.

28 juli 2022

Nieuw op Schrijversinfo: Felix Thijssen (eergisteren overleden).

Bij de Bruna in het dorp kocht ik (van de Twinkeling-bonnen die ik begin mei kreeg) 'Phoenix' van Bert Wagendorp (op aanraden van Gert).

1 bestelling: Wina Born (red.), 'Brio Bakboek'.

27 juli 2022

Harrie Geelen zegt dat kinderen de gesprekken van hun ouders aan tafel ook niet begrijpen,
dat ze gewend zijn dat niet alles te begrijpen is
en dat ze daarmee veel voorhebben op volwassenen.
(Nicolien Mizee, Een licht bewoond eiland, 26-05-2000, blz. 276)

Vandaag de drie deuren uit de hal aan de buitenkant geverfd. Het verven doe ik buiten (met als voordeel dat ze liggen / met als nadeel dat er bij het drogen wat kleine vliegjes op vastkleven).

26 juli 2022

Ik heb - sinds ik met pensioen ben - het verven lang uitgesteld, maar nu ben ik toch begonnen. Twee deuren in de hal staan klaar om geverfd te worden, maar vandaag verfde ik eerst de houten sponning van die deuren.

De vrouwen-Tour de France is op televisie. Voor de NOS geven Danny Nelissen en Roxane Kneteman commentaar. Nelissen zegt doorlopend 'tot' als hij 'dat' bedoelt. Kneteman zegt doorlopend 'wilt' als ze 'wil' bedoelt.

5 bestellingen: Godfried Bomans, 'Kopstukken', J.J. Voskuil, 'Binnen de huid', Anna Enquist, 'Mei', Gabriel Garcia Marquez, 'Honderd jaar eenzaamheid', 2 x Louis Paul Boon.

25 juli 2022

Spittend in al die literaire prijzen kom je aparte dingen tegen. Bijvoorbeeld: de Kersprijsvraag van Propria Cures 1963 ging naar Abram de Swaan, die zelf in de vijfkoppige jury ervan zat! In 1979 geldt hetzelfde voor A. Moonen.

3 bestellingen: Francoise Sagan, 'Houdt U van Brahms...', Lewis Carroll, 'Alice in Wonderland', 2 x Louis Paul Boon.

24 juli 2022

De juryleden uit 'Nederlandse literaire prijzen 1880-1985' staan op Schrijversinfo. Nu de prijswinnaars nog. Dat is een nog veel grotere klus.

2 bestellingen: Sharon Bolton, 'Bezwering', Enid Blyton, ' "De Vijf" in een kampeerwagen'.

23 juli 2022

Een tijdje geleden las ik, in een recensie van een uitgave met brieven van Elsschot, een passage uit een brief aan een of andere kennis van hem. Maar dat stuk ken ik uit een brief aan Carmiggelt! dacht ik verbaasd. Blijkbaar gebruikte Elsschot bepaalde passages, die hem bevielen, voor verschillende mensen.
Zo doe ik dat natuurlijk ook met (mondelinge) verhalen vertellen (vandaar dat ik nooit weet wie ik wat verteld heb).
(Nicolien Mizee, Een licht bewoond eiland, 05-04-2000, blz. 136/137)

Met Erich zag ik vandaag in Eindhoven PSV met 2-1 winnen van Betis Sevilla. Het was de laatste oefenwedstrijd van PSV voordat het seizoen begint. De laatste voetbalwedstrijd die ik in een stadion zag was Wageningen-PSV (Met het gat in het net. Ik heb het even nagezocht: dat was op 3 november 1974!).
Ik heb genoten van de sfeer in het stadion. Bij oefenwedstrijden zie je veel vaders met jonge kinderen en gaat het er gemoedelijk aan toe. Het is wel écht heel anders kijken dan op televisie. Ik heb twee van mijn meningen bijgesteld:
- Ik erger me op televisie aan de idiote, schreeuwende supporters met ontblote bovenlijven. In het stadion blijken ze wel een functie te hebben: ze brengen sfeer en nemen de rest van het stadion af en toe mee in hun 'gezang'. Het blijven idioten, maar dan idioten-met-een-functie.
- Als ik een wedstrijd op televisie zie snap ik het terugspelen op de keeper meestal niet. In het stadion oogt het veld veel kleiner en ziet dat terugspelen er veel logsicher uit.

PSV PSV

Tegen tien uur was ik weer thuis (de wedstrijd begon om 18.00 uur). Daarna gingen we Joukje nog even feliciteren met haar verjaardag.

3 bestellingen: 'Aantal (3) knipsels over Hans Boland', 19 x Cees Noteboom, 'De trouwe Steenbok 22 december - 20 januari'.

22 juli 2022

Voor de laatste keer voor de zomervakantie aten kinderen en kleinkinderen hier. We aten buiten. Ik had nasi gemaakt met kipsaté en een kip-groentenschotel. Het zou ook de laatste vrijdag geweest kunnen zijn dat ze hier (standaard) eten, want Suzannes werkdagen veranderen na de vakantie.

's Avonds hebben we Amerikaans zitten jokeren (zitten Amerkaans jokeren?).

5 bestellingen: Spar, 'Disney's Magische Collectorz', Henri Knap, 'De ronde van '43', 'Heemschut Mei 1984 - No. 5, Themanummer historische buitenplaatsen', Geert Mak, 'Hoe God verdween uit Jorwerd', Italo Svevo, 'Een strijd'.

21 juli 2022

De uitbetaling van de pensioenen gebeurt ergens tussen de 20e en de 25e. Ik kan er nog geen logica in ontdekken, maar vandaag was het geld binnen. En meer dan de vorige keer. Zo'n vijftig euro per maand extra én driehonderd euro als nabetaling voor januari tot en met juni.

We brachten boeken naar het postagentschap. Ik heb voor Raban een nieuw pasje. Het pasje ín het apparaat en de code invullen werkt, maar contactloos betalen werkt niet. Volgens één van de Primera-dames kan het zijn dat ik op de app (of online) ergens een vinkje moet veranderen om contactloos betalen 'aan' te zetten.

Bij Welkoop kochten we een wespenval en speciale lokvloeistof. Bij Praxis kocht ik twee kwastjes en bij de kringloop de volgende boeken (voor samen 14,50):

- Griet Op de Beeck, Gij nu
- Gerard Brands, Allemaal bedrog
- Tim Krabbé Wij zijn maar wij zijn niet geschift
- Geert Mak, De goede stad
- Hans Visser, Brieven rond de Vestdijk-biografie
- Jacob Vredenbregt, De deftige kolonie
- Ad Zuiderent, Van Korreweg naar Korreweg. 75 plaatsen in het leven van Gerrit Krol
- Stadsgedichtenbundel 2019. Stadsdichters van Nederland en Vlaanderen

en een dvd:
- Blof, Tussen nacht en morgen

1 bestelling: Abram de Swaan, 'De mensenmaatschappij'.

20 juli 2022

wonderkippen houthakker

Nieuw op Schrijversinfo: Bessel Kok.

Peter en Joukje waren vanavond hier, nog voor Lidy's verjaardag. Een voordeel van verjaardagsvisite op deze manier is dat je de tijd hebt om elkaar uitgebreid te spreken!

4 bestellingen: Edgar Cairo, 'Als je hoofd is geboord', Ward Ruyslinck, 'Golden Ophelia', John Kennedy Toole, 'Een samenzwering van idioten', Wilbur Smith, 'De greep van de angst'.

19 juli 2022

Sinds kort hebben we Viaplay. Niet voor de Formule 1 en Max Verstappen; dat interesseert me helemaal niks! Wel voor het darten en de afgelopen dagen (en vanavond) kijken we naar de World Matchplay-wedstrijden!

Nieuw op Schrijversinfo: Peter Heringa.

3 bestellingen: Kester Freriks, 'Hölderlins toren', Adèle Bloemendaal, 'Distanza', Maja Lunde, 'Het leven der bijen'.

18 juli 2022

Vanochtend vroeg (8.10 uur) ging ik naar de diabetes-verpleegkundige. Er zat iemand anders. Mijn 'vaste' verpleegkundige is voor onbepaalde tijd afwezig. Er waren geen bijzonderheden.

Vandaag heb ik - voordat het al te heet werd - de zolderkamer (achter) opgeruimd.

2 bestellingen: 'Bram gaat op reis', Lodewijk van Deyssel, 'Uit de schrijfcassette van Lodewijk vna Deyssel'.

17 juli 2022

7 bestellingen: 'Contour 5-6, 1e jrg. no. 5-6, oktober 1965', An Rutgers van der Loeff-Basenau, 'Lieverdjes en IJzervreters, deel 1 + deel 2', Jacques Klöters en Kick van der Veer, 'Ik zou je het liefst in een doosje willen doen. Nederlandse chansons en cabaretliederen 1958-1988', 5 Bulkboeken, '11 knipsels (recensies, artikelen) over van en over Esteban López, 1963-1996', 'Tirade 199, jaargang 18, september 1974', Gust Gils, 'De röntgenziekte'.

16 juli 2022

In het julinummer van IMP staat mijn tweede column over 'Kaarten in de kunst':

kaarten in de kunst 2

Naast mijn laptop ligt het boek 'Nederlandse literaire prijzen 1880-1985'. Ik ben de juryleden van al die prijzen aan het vermelden op alle Schrijversinfobladzijden. Het gevolg is dat ik deze dagen verder weinig te melden heb.

2 bestellingen: Kees Fens, 'Tussentijds', Remco Campert, 'tjeempie! of liesje in luiletterland'.

15 juli 2022

Vanmiddag waren de kleinzoons hier. Ze hadden meerdere apparaten met een schermpje bij zich, waardoor we geen kind aan ze hadden. We hebben ze wel van een natje en een droogje voorzien. Aan het eind van de middag haalde Tygo zijn Playstation uit zijn tas. Toen hij hem op de televisie aan het aansluiten was, zei hij: 'Opa, de Tour de France is nu in de laatste kilometer. Wil je dat niet even zien?' Die scoort punten!

We barbecueden met z'n allen. Daarna hebben we in de tuin zitten jokeren. Tygo kan dat tegenwoordig ook.

14 juli 2022

Bij de buren werd vandaag een airco geïnstalleerd. Daar waren twee man op de oprit en in huis een uurtje of vijf druk mee. Eén van de monteurs had een vraagje aan mij: 'Weet u dat u een wespennest hebt?' Ja, dat wist ik. Ik heb er al een keer of vier gif in gespoten. Het worden er wel minder, maar het nest zit er nog en allemaal dood zijn ze niet.

3 bestellingen: Dr. F. Muller Jzn, 'Grieksch woordenboek', R.C. Sproul, 'De bijbel leren kennen', Ton Brouwers, ' Remco Campert - Vogels vliegen toch (uit: Lexicon van Literaire Werken)'.

13 juli 2022

Vanmiddag heb ik van 15.00 tot 17.30 heerlijk, samen met Gert, op het terras van Robert's Pub gezeten. Ik had wat recente aankopen meegenomen om te laten zien. Bijpraten met Gert is altijd aangenaam. Als ik op zo'n warme dag 3 'Chouffes' van de tap op heb, ben ik tegenwoordig 's avonds niet zo veel meer waard.

2 bestellingen: Hans Kievid, 'Van Jaarmarkt tot Jaarbeurs', 'Detective & Thrillergids 1997, meer dan 1000 spannende boeken van 326 misdaadauteurs'.

12 juli 2022

De afspraak van Lidy met de fysiotherapeut gaat vandaag niet door. Hij heeft koorts en voelt zch niet lekker. Hij heeft zich twee keer getest: geen corona. Toch durft hij het risico niet te nemen.

De muziek van David Crosby is weer terug op Spotify. Met aanzienlijk minder tromgeroffel dan er was bij zijn vertrek daar! De beste man zal toch de inkomsten gemist hebben.

In de afgelopen dagen las ik twee dunne boekjes: 'Literair dagboek 1966-1975' van Barend Rijdes en 'De scheltopusik' van Maarten 't Hart.
- In dat 'Literair Dagboek' veel opmerkingen en anekdotes over het Haarlemse literaire leven in die tijd. Ik kon er een aantal op Schrijversinfo kwijt. Dit blijkt het derde (en laatste) deel van drie literare dagboeken te zijn. Ik vond op Boekwinkeltjes iemand die ze alle drie, plus nog een ander boekje van Rijdes, aanbiedt voor vijftien euro. Dat heb ik besteld. N.a.v. dit boekje heb ik al wel de Schrijversinfobladzijde over Barend Rijdes afgemaakt.
- Het boekje van Maarten 't Hart blijkt een geschenk van de Literaire Boekenmaand 2003 van de Bijenkorf te zijn. Daar kende ik er wel een paar van, maar deze niet. Een scheltopusik is een sterk op een slang lijkende pootloze hagedis uit de Balkan. Het beest zorgt in de woonplaats van de (sterk op Maarten 't Hart lijkende) verteller voor een hoop gedoe. Prettig om te lezen, maar ik heb er geen citaat uit genoteerd.

Gisterenavond begon 'De slimste mens' weer op televisie. Ik had me er al weer dagenlang op verheugd.

5 bestellingen: 'Bzzlletin 131, themanummer: I.S. Toergenjew', Simone de Beauvoir, 'Bloed van anderen', Yasmine Allas, 'De generaal met de zes vingers', 'De Gids, themanummer De klassieke oudheid', januari 2000, B. Spock, 'Baby- en kleuterverzorging'.

11 juli 2022

Vanmiddag ben ik een kopje koffie bij Machiel in Ede wezen drinken én heb ik hem een envelopje gebracht met zijn deel van de opbrengst van zijn boeken die ik de afgelopen vijf jaar verkocht. Ik had hem al lang niet meer gezien of gesproken. Zijn jongens zitten ook alweer in de afsluitende fase van het voortgezet onderwijs en de beginnende fase van de studie. Machiel is jarenlang voorzitter geweest van het samenwerkingsverband waar we met het Rembrandt College i.v.m. de dependance in Petenbos ook een tijdje lid van zijn geweest. Het was prettig om zo weer even bij te praten.

Wat betreft het stroomgebruik van de jaccuzi hebben ze ons destijds wel een beetje voor de gek gehouden. Sinds hij de tuin uit is, verbruiken we maandelijks de helft minder stroom dan in dezelfde maand van 2021! We zaten altijd ruim boven wat een gemiddeld huishouden van twee personen in een twee-onder-éénkapper gebruikt. Nu zitten we daar ruim ónder!

1 bestelling: 6 x bulkboek Harry Mulisch.

10 juli 2022

Nieuw op Schrijversinfo: Barend Rijdes.

Op den duur kan het dunkt mij gevaarlijk worden een cultuurmens te zijn,
want de menigte verdraagt niet dat er hoger waarden worden geschat en behoed
dan het voetbal, de tv en de knalpot van de motor.
Er is ook vijandschap tussen deze gegevens,
en daar hoeft maar de wrok bij te komen van de gemiste of verknoeide kans
en daar zijn de poppen aan de dans.
(Barend Rijdes, Literair dagboek 1966-1975, 20-06-1969, blz. 41)

Dylano's verjaardag vanmiddag. Het was gezellig. Dylano is al weer elf. Mijn kelinzoons zijn tieners en mijn eigen kinderen (bijna) allebei veertigers.

5 bestellingen: 'Bzzlletin 97, Themanummer Japanse literatuur', boekenlegger: 'De vertellingen van duizend-en-één-nacht', boekenlegger: 'Het wonderbaarlijke Circus Patz verhalen-laboratorium', Anna Blaman, 'Op leven en dood',  Justus van Oel, 'Kunt u Breukelen ?'.

9 juli 2022

Vanochtend getankt. Ik verdom het om voor honderd euro te tanken!

99,99

Vanmiddag reden we weer eens naar de Makro. Lidy wilde er lakens kopen. Je laadt er altijd wel wat meer in je karretje. Perensap, kaas, bier, een boek, een zak kokosbriketten. Op de terug weg stonden we op het kleine stukje van de Makro naar de snelweg uitgebreid in de file. Er was dit weekend een eindje verderop een festival en de weg naar dat festival stond behoorlijk vast. We moesten die weg een klein stukje 'hebben' en dat kostte ons een half uur.

3 bestellingen: J.N. Wierdsma, '100 jaar schriftelijk onderwijs 1890 - 1990', Gerrit Komrij, 'Horen, Zien en Zwijgen', Daan Jippes, Fred de Heij, Apriyadi Kusbiantoro, 'StripGlossy 12', 'laVidi - strips, cartoons, prenten, 1e jaargang nr. 1, april, mei 1987', 'Levende talen, nummer 265, februari 1970'.

8 juli 2022

De reactie die ik eergisteren over de 'Trouw' schreef, stuurde ik ook via de email naar de krant zelf. Ze plaatsten hem vandaag. Als u hier ook nog even naar eergisteren kijkt en de de teksten vergelijkt, dan ziet u dat de 'Trouw' vrijwel elke regel herschreven heeft! De opmerking dat ik twintig jaar in het basisonderwijs en twintig jaar in het voortgezet onderwijs heb gewerkt, had ik onder mijn naam onderaan de brief gezet. De 'boodschap' is wel overeind gebleven:

capaciteiten

capaciteiten

Het is ook wel een beetje raar om een tussenkopje dat slaat op een andere reactie midden in mijn reactie te plaatsen.

3 bestellingen: Jef Geeraerts, 'Gangreen 1 Black Venus', Remco Campert, 'tjeempie! of liesje in luiletterland', 'Schlosser's Algemeene Geschiedenis (18 delen in 9 banden)'.

7 juli 2022

Vandaag ging ik met AnneMarie en Huub naar de Hoge Veluwe. Ook deze keer dreigde er weer buien te vallen. Tijdens de wandeling over en langs de Franse Berg liepen we gelukkig onder het gebladerte. Het was een ontzettend gezellige dag.
Bij de schilderijen keken we naar de boomschors. De eerste is een detail van een schilderij van Vincent van Gogh. De tweede is een compleet schilderij met als titel 'boomschors' en de derde is de echte schors van een boom in het beeldenbos.

boomschors boomschors boomschors

AnneMarie vond het leuk om Huub en mij samen te fotograferen (zeker toen we allebei een kinderzitje achterop onze 'witte fiets' hadden):

Huub en ik Huub en ik Huub en ik

De tweede foto is op de Franse Berg, in een 'dalletje' waar tientallen nooit gebruikte stenen voor het nooit gebouwde grote museum liggen te vermossen.

8 bestellingen: Wam de Moor, 'Maarten 't Hart - Stenen voor een ransuil (uit: Lexicon van Literaire Werken)', Remco Campert, 'De Harm en Miepje Kurk story', A.L. Snijders, Tommy Wieringa e.a., 'Torpedo 1' en 'Torpedo 2', Jeroen Brouwers, 'Papieren levens', Jeroen Brouwers, 'Het leven, de dood',  Jeroen Brouwers, 'Wie begrijpt ooit wat ?', Matthijs van Nieuwkerk (gekozen door), 'Zonnegloren', 'Vaktechnisch Handboek voor de Grootkeuken', 'Aantal (8) knipsels van en over Freek van Leeuwen', Remco Campert, 'Schrijversleven / dagboekaantekeningen'.

6 juli 2022

De lange zwarte sluier

Tien jaar terug, in een donkere nacht
werd er iemand vermoord op de Brouwersgracht.
Er waren een paar mensen en iemand zei dat
de vluchtende man mijn uiterlijk had!

De rechter zei, "Hé, wat is je je alibi?
als je er eentje hebt, krijg je amnestie".
Ik sprak geen woord, heb mijn straf verdiend,
want ik was met de vrouw van mijn beste vriend.

Zij loopt door het Veen met een sluier zo zwart,
zij bezoekt mijn graf en de wind waait hard.
Niemand die ’t weet, niemand die ’t ziet.
Niemand kent haar verdriet.

Het schavot was hoog, mijn eind kwam eraan.
Ze stond voor de galg en ze liet geen traan.
Maar soms in het donker, staat ze voor mijn graf
en dan huilt ze hard, gaat die sluier af!

Zij loopt door het Veen met een sluier zo zwart,
zij bezoekt mijn graf en de wind waait hard.
Niemand die ’t weet, niemand die ‘t ziet
Niemand kent haar verdriet, niemand kent ons verdriet.

'The long black veil' is een in 1959 voor het eerst door Lefty Frizzel op de plaat gezette country ballad, geschreven door Danny Dill en Marijohn Wikin.
Héél veel artiesten namen het nummer ook op; denk aan Johnny Cash, Mick Jagger, The Band, The Chieftains, Marianne Faitfull, Joan Baez enz.
U las mijn vertaling/bewerking die ik meteen maar in Veenendaal geplaatst heb. Het is in een paar weken tijd mijn derde gedicht over de Brouwersgracht. Dat wordt nog een serie!

Vandaag had ik Ton van Reen aan de telefoon. Hij is niet zo actief op internet, maar iemand had hem gewezen op mijn bladzijde over hem op Schrijversinfo. Hij had twee fouten geconstateerd en had nog wel wat aanvullingen voor me. We hadden een prettig gesprek. Hij zal me via de mail nog wat aanvullingen sturen en ik heb hem mijn adres gemaild, zodat hij me zijn laatste boek(en) kan toesturen. Ik heb het al eens vaker beweerd: dit is de aardigste bijkomstigheid van het maken van zo'n site op internet.

In de 'Trouw' van afgelopen zaterdag gaat het op blz. 3 over de problemen in het basisonderwijs n.a.v. het lerarentekort en de 'onorthodoxe' maatregelen die wellicht nodig zullen zijn. Zo kan het een optie zijn dat leraren de stof uitleggen en vervolgens verhuizen naar een andere klas om daar uit te gaan leggen. Ik citeer wat daarop volgt: 'Daar moet je wel geschikte mensen voor hebben, geeft ze toe. Het is een andere manier van onderwijs geven. Het betekent afscheid nemen van het traditionele lesgeven met eenzelfde docent dagelijks voor dezelfde klas. "Het vraagt veel van de leerkrachten", erkent Mars."Je moet flexibel zijn," Weststrate: "Het zijn andere capaciteiten die je nodig hebt om voor de klas te staan."
Als ik dat lees, breekt mijn klomp! Eerst strijden voor hetzelfde salaris in het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs, omdat het werk hetzelfde is. En dan gaan mopperen en bezwaren op gaan voeren als van je gevraagd zou worden ook op dezelfde manier te werken.

Lidy was aan het begin van de avond bij de fysiotherapeut. Na haar was Botik van de Zandschulp aan de beurt (vertelde de fysiotherapeut). Lidy heeft na afloop even overwogen op hem te wachten, maar dat heeft ze toch maar niet gedaan.

1 bestelling: Hanne Turk, 'Prentbriefkaart: Philip Mouse'.

5 juli 2022

Vanochtend heb ik de - gisteren uitgegraven - struik aan kleine stukjes geknipt en in de bruine kliko gedaan (inclusief het onderste stuk met een kluit zand). Die kliko wordt morgen opgehaald. Niks meer erbij doen, want hij is zo zwaar zat.

Zowel in de voor- als in de achtertuin worden de afrikaantjes opgevreten door de slakken. Er staan nu groene sprietjes met heel veel slakkenslijmspoor eroverheen. Hetzelfde geldt in de achtertuin voor de stokroos. Daar heeft Lidy koffieprut omheen gestrooid. Internet zegt dat dat helpt.

Ik denk weinig meer aan school. Vandaag bedacht ik dat dit de laatste week voor de zomervakantie is. Waarschijnlijk waren er gisteren en vandaag rapportvergaderingen. En toen bedacht ik dat dit het eerste jaar is dat ik geen zomervakantie heb, na 59 jaar (!!) dat ik dat wel heb gehad: als kleuter, als leerling, als student, als onderwijzer, als basisschooldirecteur en en als leraar Nederlands.

Aan het eind van de ochtend fietste ik naar het Bruïneplein om een betaald boek naar de Primera te brengen en om boodschappen te doen bij de groenteboer. Op de terugweg zag ik een oud mannetje (een jaar of tachtig?) bij een grote container met bouwafval staan (op de Dijkstraat, zo'n tweehonderd meter voor ons huis). Hij stond met een hamer een wastafel in stukken te slaan. Ik vermoed dat hij belangstelling voor de kraan had. Is dat diefstal? Het zal de oud-eigenaar van de kraan waarschijnlijk een rotzorg zijn. Sterker nog: als je zo'n container per kilo afval moet afrekenen is alles wat er uit gaat meegenomen.

Op schrijversinfo in de 'nieuwe' layout: A. Roland Holst en D.A. Tamminga.

5 bestellingen: 'Gedicht 5. 3 maandelijks tijdschrift voor poezie, nr. 5', Leonhard Huizinga, 'Olivier en Adriaan', Anthonie Stolk, ''s levens nevels (iets over virussen)', Remco Campert, 'tjeempie! of liesje in luiletterland', Remco Campert, 'Berchtesgaden'.

4 juli 2022

Remco Campert overleden.

'Nu heb ik weer de tijd' van Adriaan Morriën heb ik uit. Een mooi Privé-Domein-deel. Ik heb er lang over gedaan, omdat het naast mijn bed lag en ik elke keer maar een paar bladzijden las. Veel originele gedachtengangen en mooie beschrijvingen van auteurs die hij ergens tegenkwam. Nu ben ik in 'Geheel de uwe' van Connie Palmen begonnen. Ik heb al heel lang niets meer van haar gelezen, maar het boek heeft me - net als destijds o.a. 'De wetten' - direct te pakken. En er valt weer van alles te citeren:

De agenda is de kluis van de waarheid.
Wanneer al mijn bezittingen in as zouden opgaan,
zou ik eerder het verlies van mijn agenda's betreuren
dan het verlies van mijn fotoabums of de dagboeken uit mijn puberteit.
Foto's en dagboeken kunnen liegen, agenda's niet.
Daar staat het, dag voor dag, jaar voor jaar, waar je was,
met wie je die avond at, in welke stad, in welk restaurant,
de onontkoombare feiten.

(Connie Palmen, Geheel de uwe, blz. 25)

Matthy kwam vanmorgen bij ons 'op de koffie'. Lidy had haar 'sinds corona' niet meer gesproken.

In de voortuin heb ik een struik uitgegraven. Hij was er vanzelf opgekomen, maar het was een onhandige plek. De lange, dikke penwortel was bij het uitgraven ook onhandig. Ik heb de grote snoeischaar voor gebruikt om die wortel door te knippen. Ik heb er de zaterdag bij Intratuin gekochte margrieten voor in de plaats gezet.

3 bestellingen: boekenlegger: 'Claire Dunne, De weg naar het Zelf. Carl Jung en zijn spirituele zoektocht', boekenlegger: 'HELP - TEL: 0900-1231230 BEL!', Matthijs van Nieuwkerk (gekozen door), 'Zonnegloren'.

3 juli 2022

pide

Een bootje van pizzadeeg, gevuld met gehakt, ui, tomaat, kaas, kruiden. Voor herhaling vatbaar.

Ik heb nog maar een keer gif in de invliegopening van dat wespennest gespoten. Ik ben bang dat het nest wat verder weg in de spouwmuur zit en dat ik dat met het gif niet bereik (of ik spuit te kort, want ik ben - uit angst - snel weer weg).

1 bestelling: Oek de Jong, 'Oek de Jong leest Lui oog, 1 cd-luisterboek'.

2 juli 2022

Niks in de Staatsloterij.

De wespen vliegen nog af en aan. Óf ik moet nog een keer spuiten, óf het is een langzaam werkend gif. We wachten even af.

De bakken met non-food bij de Lidl verleiden mij af en toe tot een impulsaankoop. Deze week was dat een lp: 'Waiting for the man. Lou Reed live 1976. Live radio broadcast'. Hij was iets duurder dan ik dacht. Blijkbaar was de prijs op het kaartje een vanaf-prijs. Ik heb er de afgelopen dagen al een paar keer met plezier naar geluisterd. De studio-opname van 'Walk on the wild side' van de lp 'Transformer' wordt hier live uitgesponnen tot 10 minuten en 8 seconden en klinkt veel rauwer en ongepolijster. Ik neig ernaar om deze live-versie toch mooier te vinden.
Als je zo'n lp een paar keer draait, dringen de teksten beter tot je door. Ik hoor Lou Reed zingen:

Candy came from out on the Island
In the back room she was everybody's darling
But she never lost her head
Even when she was giving head
She says, "Hey, babe
Take a walk on the wild side"

Amerika staat bekend als een preuts land, maar zulke expliciete teksten zie ik in de mainstream Nederlandse/Nederlandstalige popmuziek toch niet snel voorbij komen. Ik wees al eens eerder op Leonard Cohen die over Janis Joplin zingt in 'Chelsea Hotel:

I remember you well in the Chelsea Hotel
You were talkin' so brave and so sweet
Givin' me head on the unmade bed
While the limousines wait in the street

En natuurlijk Simon & Garfunkel in 'Cecilia':

Cecelia, you're breaking my heart
You're shaking my testicles daily
Oh Cecilia, get down on your knees
I wanna sea you giving head
giving head

Making love in the afternoon
.....

 

Ik moet beginnen aan de derde 'kaarten in de kunst'-column, als ik het niet te zeer op de deadline aan wil laten komen. Het schilderij heb ik al wel gekozen: 'The Cheater with te Ace of Diamonds' van Georges de la Tour. En ik wil 'Tika' uit 'Ti Ta Tovenaar' erbij betrekken (er is net een levensbeschrijving van de actrice die Tika speelde uitgekomen).

4 bestellingen: 'Bodemkaart 11 Oost Heerenveen', 'Keesings Historisch Archief 1982', 'Keesings Historisch Archief 1986', stafkaart '67 F, Zaamslag', Simone de Beauvoir, 'Een zachte dood'.

1 juli 2022

Vanochtend liet Lidy in de poli röntgenfoto's maken van haar knie en haar heup. Daarna bespraken we die foto's met de orthopeet. De knie toont iets slijtage, maar die is niet verontrustend. De heup is, vergeleken met de vorige keer dat er foto's zijn gemaakt, duidelijk achteruit gegaan. Het is niet de vraag óf er een nieuwe heup komt, maar wanneer. Dat laat hij een beetje aan Lidy zelf over, afhankelijk van de pijn. Ze kan dat vergelijken met de pijn vóór de operatie aan de andere heup. Als ze hem belt, zet hij haar op de wachtlijst (van een half jaar!).

Vanavond heb ik het wespennest bespoten met een schuimig gif uit een spuitbus. Dat ging snel, zodat ik snel weer naar binnen kon (het trapje staat nog buiten). Ik heb in die korte tijd geen wesp gezien (en geen wesp mij).

Er bestaat een uiteindelijke waarheid, hard en zuiver als diamant.
Je herkent hem aan het feit dat je plotseling overvallen wordt door een diepe rust.
Je weet: zo is het en niet anders.
Je hoeft deze zekerheid niet uit te dragen, niet te verdedigen,
je hoeft niet bang te zijn dat iemand met een 'betere' of 'overtuigender waarheid zal aankomen,
je verliest er zelfs onmiddellijk je belangstelling voor.
Het heeft zich in je bloedbaan gevestigd, het is een deel van jezelf geworden.

(Nicolien Mizee, Een licht bewoond eiland, 14-03-2000, blz. 78)