Juni 2013

Terug naar mei 2013

1 juni 2013

Lidy is jarig vandaag. Ik gaf haar een 'kussentje' voor op schoot, om de laptop op te zetten, of een bord. De vorige was versleten. Hier staat zelf een lampje op. Er zit een gat in voor een beker en een sleufje voor een pen. Mijn andere cadeaus waren minder geslaagd. Ik kocht een dvd voor haar (Nova Zembla), maar dat blijkt een blue-ray te zijn. Dat had ik niet gezien en zo'n speler hebben we niet. Verder kocht ik een klein toetsenbordje om voor de tv te gebruiken (bijvoorbeeld voor youtubefilmpjes voor de jongens), maar ik vrees dat die niet werkt op onze tv. Gedoe!

Twee foto's van vandaag. Niet zelf gemaakt, maar van Facebook van Suzanne en Anne-Marie geplukt:

Taart door Suzanne gemaakt Mart en Tygo

Gelukkig moet ik af en toe poepen, anders kwam ik helemaal niet aan A.L. Snijders toe. Schrijvers van ZKV's (en dichters) moeten goed kunnen kijken, getuige bladzijde 51 van 'Wapenbroeders':

'Ik was in 1987 uitgenodigd voor een Peranak-symposium in Rijswijk. Ik reed op een vroege zaterdagmorgen over de A12 naar het westen. Ik zag een viaduct met de woorden De oorlog loert. Mijn dag was goed. Later zag ik een tekst die slordiger en haastiger was gespoten: Vrijheid is slavernij, sterkte Gijs. De komma was uniek,'

Die komma is uniek? Ik herlees de zinnen en zie niet wat er zo uniek aan die komma is. Hij lijkt mij daar op een vrij logische plek in de zin te staan. Maar Snijders vervolgt: 'je ziet nooit komma's op viaducten.' Als zoiets je opvalt ben je een uitstekend observator van de alledaagse werkelijkheid. En natuurlijk heeft hij gelijk. Zulke teksten worden in grote haast op viaducten gespoten. De 'schrijver' is bang dat hij betrapt wordt en heeft geen tijd voor interpunctie.

3 bestellingen: Albert Rijckmans, 'Het porseleinen paviljoen', G.A. Kohnstamm, 'Big Five. Ontwikkeling in de persoonlijkheidspsychologie', Herman Neubronner van der Tuuk, 'De pen in gal gedoopt. Een keuze uit brieven en documenten'.

2 juni 2013

Een mailtje van Hans ter Heijden. Hij is druk bezig met het organiseren van Kees Stip-activiteiten in Sellingen en omstreken. Begin juli start een tentoonstelling in de pas gerestaureerde Oude Stelmakerij in Sellingen. Een deel van die tentoonstelling wordt in bruikleen gegeven door het Viseum. Op 31 augustus moet er in Sellingen een Kees Stipfestival plaats gaan vinden.
Op 17 april was Hans in Veenendaal. Hij sprak hier met Nathalie Kriek van het Viseum en ik maakte een Stip-wandeling met hem door het centrum. Hans doet hiervan verslag op zijn weblog.
Hij meldt mij vandaag over de destijds door ons gemaakte lesbrief over Kees Stip: 'Mijn collega's Nederlands zijn erg enthousiast over jouw lesbrief. Na de grote vakantie komt er een project. De lesbrief wordt aangepast aan de Groningse situatie en de rector vond het boekje met genomineerde en winnende gedichten zo mooi dat hij ook zoiets wil sponsoren!'
Het is natuurlijk heel leuk als zo'n lesbrief tóch voor meer dan eenmalig gebruik gemaakt blijkt te zijn!

De hoofdstukken uit 'Keurschrift uit de hedendaagse Noord- en Zuidnederlandse letteren' van Willem Brandt (1964) heb ik vandaag op de diverse bladzijden van Schrijversinfo vermeld.

1 bestelling: Dr. E. Schneider, 'Gezondheid is Levensgeluk'.

3 juni 2013

Een leerling heeft zich verslapen. Ik vraag hem wat er aan de hand was. Hij was pas om vier uur 's nachts thuis vanwege zijn baantje. Dat baantje is kippen vangen en in kratten doen. Gisteren waren dat vijftienduizend kippen en die moesten ze met twintig jongens vangen. Dat zal allemaal wel zwart gebeuren en dat werd dus nachtwerk. Dat is dan feitelijk natuurlijk geen reden om 's ochtends te laat te komen (mijn vader zou zeggen: 's Nachts een vent, 's morgens een vent), maar hij heeft zich nog niet eerder verslapen, dus ik laat het bij een waarschuwing.

Veenendaal bij Koos van Zomeren:

En zo passeren we de grens: Arnhem, Ede, Veenendaal. Daar is volkomen nodeloos de berm gemaaid. Daar staat een kievit roerloos bij een omgekomen kuikentje.
Ik zeg: we zijn weer thuis.
(Koos van Zomeren, 'Weer thuis' in 'Ruim duizend dagen werk')

Als het Kees Stipfestival in Sellingen (e.o.) doorgaat, zal ik er waarschijnlijk als stadsdichter van Veenendaal ook een paar gedichten lezen. Zo ontstaat er een verbinding tussen deze twee woonplaatsen van Kees Stip. Ik kan er in ieder geval 'Op een valkje' lezen.
Mijn gedicht 'De salamander' uit 'de Rijnpost' van vrijdag is zeker in de omgeving van de Bergweg 'goed gevallen'. Ik hoorde vandaag van iemand die het gedicht gekopieerd heeft en bij de omwonenden in de bus heeft gestopt; voor het geval ze het in 'de Rijnpost' gemist hadden!

Nog maar eens een stukje scoutingherinnering:

De speculaaspoppenactie
Het geld komt niet vanzelf. Je moet er wat voor doen. Dat is nog altijd het motto voor de speculaaspoppenactie van de Zwervers. En dat was het ook de allereerste keer al! Dat moet in de sinterklaasperiode van 1974 zijn geweest (dus volgend jaar gebeurt dat voor de veertigste keer!) Met een behoorlijk grote groep Veense scouts zouden we naar de jamboree in Noorwegen gaan. Met ouders en leiding was afgesproken dat we de helft van het reisgeld zelf met allerlei acties zouden verdienen. Mijn vader vond dat een uitstekend idee, maar was wel bereid mee te denken. Hij nam contact op met bakkerij Van Kooten op de Vijgendam, regelde de poppen en stelde zijn autobeklederij aan het Verlaat ter beschikking als opslagruimte en centrale ‘vertrekplek’. We bestreken heel Veenendaal én streken er behoorlijk veel geld mee op.
Vrijwel elk jaar krijg ik nog jonge Zwervers aan de deur en ik koop dan met een nostalgisch gevoel twee of drie van die speculaaspoppen van ze, waarbij het me opvalt dat er na al die jaren nog steeds precies dezelfde scoutingsticker op de doos geplakt wordt.

4 bestellingen Sonja Barends e.a., 'Over hagelkruisen, banpalen en pestbosjes', Theo M. Eerdmans, 'Zeven brieven aan Alma', Herman Hesse, 'Siddhartha', 'Zo sprak mijn lief mij toe. Nederlandse liefdespoëzie'.

4 juni 2013

Korte dialoog in een herentoilet:
- Waar merk jij nou aan dat je ouder wordt?
- Vroeger hield ik hem voor de pisbak. Nu hou ik hem erboven!

3 bestellingen: Heere Heeresma, 'Gelukkige paren', Simone van der Vlugt, 'De slavenring', H.M. van den Brink, 'Boven de grond in Washington en New York'.

5 juni 2013

Het is nog 'lang' geen zomervakantie: nog tweeënhalve week les, een week toetsen, een week met allerlei activiteiten en een week met vergaderingen, boeken inleveren, schoolfeest en dergelijke. Toch lijkt het wel of het al de laatste lesweek is. De leerlingen zijn druk, de lontjes zijn kort, het regent gele kaarten (uit de les gestuurde leerlingen). Misschien komt dat doordat het - eindelijk - mooi weer is. Misschien komt het ook wel door die meivakantie van twee weken. De derdeklassers waren daarna ook nog op een driedaagse schoolreis. Die hebben drie weken achtereen geen les gehad en zijn behoorlijk uit hun leerritme. Ik vind twee weken meivakantie heerlijk, maar dit is er in feite wel een nadeel van.

Vanmiddag kwam een jongeman de nieuwe all-in-one-computer brengen en installeren. Hij installeerde op de studeerkamer meteen ook een 'NAS': een apparaat met twee harde schijven, benaderbaar vanaf elke computer, waarop gegevens centraal kunnen worden opgeslagen én die autmatisch steeds een back-up maakt. Het was een aardige jongen, die bovendien meedacht over de handigste oplossing voor één en ander. We kochten maanden geleden al een nieuwe printer. Die stond nog steeds in de doos, omdat ik opzie tegen het installeren van zo'n apparaat. Hij pakte dat meteen mee. Het lukte hem zelfs om Lidy's iPad met de NAS te laten communiceren. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat (om er maar eens een cliché tegenaan te gooien).

1 bestelling: Marie-Jose Balm en Jos van Hest, 'Brieven over taal en tijd', Alice Berend, 'Babette kiest zelf', 'De kat in de boekenkast. Nederlandse schrijvers over katten', Imme Dros, 'De Sprookjeskast', Kees van Kooten, 'Veertig', Kees van Kooten, 'Verplaatsingen'.

6 juni 2013

Collega Margriet kwam voor een kort overleg op mijn kantoor (we doen samen de H3-klassen). In mijn kantoor hangt een klok met fotootjes op de plek van de hele uren. Het is dus kwart over Lidy, of half Suzanne. Margriet keek naar die klok en zei: 'Hé!'. En dat ging niet over de klok, dat ging over Gijs. 'Dat is mijn schoonzoon', zei ik. Daar blijkt ze de hele basisschool bij in de klas gezeten te hebben. Zo word je weer even met je neus op de feiten gedrukt. Voor sommige collega's zit ik qua leeftijd in de categorie 'schoonvaders'.

Een eerste bespreking voor de gedichtenwedstrijd van volgend schooljaar. We halen de wedstrijd wat naar voren in het schooljaar en koppelen de bekendmaking van de winnaar dan aan de nationale gedichtenweek en Meet Poetry. Het afgelopen jaar hadden we een dichtvorm (Haiku), daarom gaan we dit jaar weer voor een thema. Verder denken we - als nieuwigheidje - aan een publieksprijs.

3 bestellingen: Karel Glastra van Loon, 'Ongeneeslijk optimistisch', Marie Cremers, 'Lichtend verleden', Welmet Hudig-van Doesburgh / Carel ter Linden, 'De overdenkingen bij de uitvaartdiensten van prinses Juliana & prins Bernhard'.

7 juni 2013

De laatste twee lessen in B2 van deze week waren de leerlingen o.a. bezig met het onderzoeken van stripverhalen. Daar kwam een collage uit van (bijvoorbeeld) gezichtsuitdrukkingen of onomatopeeën. Jongens en meisjes zijn even enthousiast bezig, maar het knip- en plakwerk is uiteindelijk bij de meisjes toch beter verzorgd:

Stripwerk Stripwerk

Vanmiddag stond ik op de galerij van een flat op de zevende verdieping aan de Pollux. Ik bezocht er een leerling thuis. Voordat ik aanbelde wierp ik een blik op Veenendaal vanaf die hoge galerij. Daar lag een Veenendaal dat ik, hoewel ik er ruim vierenvijftig jaar woon, niet ken, Vanuit de flat van oma aan het Zuiderkruis zag je weilanden en bomen (uit de woonkamer) of de Grift en het Stadspark (vanaf de galerij). Bij Gert aan De Grote Pekken zag je een waterpartij (uit de woonkamer) en toch ook groen aan de galerijkant. Vanmiddag zag ik uitsluitend méér flats, daken van flats (met zonnepanelen), muren van flats en parkeerplaatsen.

Michael van Gerwen doe zó zijn best 'gewoon' te blijven dat het niet gewoon meer is.

8 juni 2013

Vanochtend gingen we naar de Mediamarkt in Ede om ons te oriënteren op een nieuwe keukenmachine. De oude is na een jaar of dertig wel aan vervanging toe. Ik kan het dan niet laten om ook een cd of dvd in het karretje te mikken. Vandaag was dat de dubbel-dvd 'History of the Eagles' (ik zag er een reclame voor op televisie). Een sticker op de achterkant waarschuwt: 'Contains strong language and drugs use'. O, jee, als ik daar maar tegen kan!

Van de 1219 treffers over Louis Couperus in de catalogus van de Koninklijke Bibliotheek heb ik er nu 750 bekeken en op de Louis Couperus-bladzijde voor Schrijversinfo vermeld. Het schiet op. Misschien let ik er extra op, maar ik zie vandaag ook meer 'Louis Couperus' dan anders! Een bestelling van een boek van hem en twee stukken in de boekenbijlage van 'de Volkskrant' van vandaag. Een recensie van 'De correspondentie' onder de weinig vleiende titel 'Brieven van een geldwolf aan zijn uitgever' en een artikeltje over de omslag van het 2 cd-luisterboek 'Henk van Ulsen leest verhalen van Louis Couperus'.

Tygo is vanmiddag met Suzanne en Martijn naar Circus Renz. De tent staat in het stadspark (we reden er vanochtend langs). Ik merk dat ik benieuwd ben hoe zo'n vierjarig mannetje het circus ervaart. Ik ben niet speciaal een liefhebber, maar ben er vroeger als kind ook wel naartoe geweest (Circus Boltini was dat toen). Toen we net op de Dijkstraat woonden, stond het circus een paar jaar letterlijk op een steenworp afstand van ons huis aan de Nijhofflaan. We konden de dieren in onze tuin ruiken!

Oma's diaprojector

Mijn verhaal voor het jubileumboek van 'De Zwervers' is af. Nu moeten er nog wat foto's bij. De redactrice wil graag een foto van de eerste speculaaspoppenactie vanuit de autobeklederij van mijn vader. Het is de vraag of ik die heb en áls ik hem heb, is het waarschijnlijk een dia (ik maakte destijds voornamelijk dia's). Ik heb twee dozen dia's tevoorschijn gehaald en de oude projector van mijn oma. Dat is een klein gietijzeren ding met een schuif waar je steeds een nieuwe dia in kunt doen, terwijl je de tweede dia bekijkt. Het ding zit onder het stof en dia's bekijken lukte vanavond in eerste instantie niet. Er zit een niet-geaarde stekker aan. Uiteindelijk lukte dat wel. Ik bekeek een paar honderd dia's: Zoutelande, Den Dolder, Verlaat, welpenkampen, Ameland, Noorwegen, het bos bij het toenmalige Julianaziekenhuis. Ik heb er - nog - geen bruikbare dia aan overgehouden. Wel een weemoedig gevoel. Wat waren we jong.

2 bestellingen: Louis Couperus, 'Herakles', Herman Finkers, 'De verbiddelijkste teksten uit zijn theaterprogramma's. (Die laatste bestelling is ongetwijfeld n.a.v. de uitzending van zijn laatste theaterprogramma van vanavond)

9 juni 2013

Het nieuwe nummer van 'De Parelduiker' zat dit weekend bij de post. Het interessantste artikel is zonder twijfel 'Fantastisch oord in het meer dan rottige Oegstgeest. Een lommerrijk dorp en zijn schrijvers (2)' van Jan Paul Hirichs. Dat geldt voor mij natuurlijk omdat ik - al is het wat minder fanatiek dan voorheen - nog altijd werk aan mijn 'Literaire reisgids'.
Het Couperusjaar is ook tot uitgever Lubberhuizen doorgedrongen. Op de achterzijde van 'De Parelduiker' staat een advertentie voor 'Couperus culinair. De lievelingsgerechten van Louis Couperus' van José Buschman.

Vandaag keek ik weer een stuk of twintig boekverslagen na. Een V3-leerling is verbaasd over de 'simpelheid' van 'De eetclub' van Saskia Noort. Let vooral ook op zijn laatste zin: 'Het verhaal was best makkelijk geschreven. Ik was er ook een beetje verbaasd over dat dit boek in de cluster 3- en 4-lijst stond. Ik moest zelfs na het lezen nog een keer checken om er zeker van te zijn dat ik niet een verkeerd boek had gelezen. Maar kennelijk is dit het niveau van de gemiddelde volwassen lezer.'

We waren een poosje bij pa in Culemborg. Op de terugweg namen we het pontje bij Amerongen. Daar waren twee redenen voor. De Cuneraweg is opgebroken, dus we hadden om moeten rijden én de hoge waterstand. Die is het mooist te beleven vanaf de rivier zelf.

Rijn bij Amerongen - op de pont

Twee weken geleden stuurde ik dit gedicht naar 'de Rijnpost'. De lente wilde op dat moment maar niet beginnen. 'de Rijnpost' plaatste vervolgens het gedicht 'In de Salamander' dat nog bij ze op de plank lag. Dit lentegedicht is intussen achterhaald:

Ieder voorjaar hep ze najaar
(zegt Rianne)

Overal hoor je gemopper:
De koudste mei sinds vijftig jaar!
We snakken naar een beetje zonlicht,
met deze kou zijn we wel klaar!

Al is het fris, tóch is het lente!
Kijk! De natuur groeit rustig door.
Ik kan bijvoorbeeld erg genieten
van rododendrons bij het spoor.

Of van de meidoorns langs de Rondweg.
Ze staan ook langs de Grote Beer.
Deze lente lijkt wel witter;
misschien wel door dat frisse weer!

Het fluitenkruid bloeit langs de Grift,
maar ook in heel veel and’re bermen.
We sneden daar ooit fluitjes van.
Nu kijk ik naar de bloemenschermen.

Ik zag ook al kastanjebomen
met fraaie witte ‘kaarsen’ staan.
Ze lijken het ons mée te geven:
Heus: de zomer komt er aan.

Met andere woorden, Veenendalers:
Waardeer het voorjaar dat je ziet!
En stop nu maar met al dat klagen:
het lucht wel op, maar helpt je niet.

Hoorde vanavond een man tegen een andere man zeggen: 'Die heeft een goeie beurt nodig!' Bleken het dartverslaggevers op televisie te zijn.

2 bestellingen: Bruce Chatwin, 'De zwarte heuvel', 'Zetten en drukken in de achttiende eeuw. David Wardenaar's Beschrijving der Boekdrukkunst (1801)'.

10 juni 2013

Als.......

Als ik net zo oud word als mijn vader,
heb ik nog zeven jaar.

Als jij net zo oud wordt als je moeder,
heb je nog vijf jaar.

Alsof Magere Hein
zich iets aantrekt van 'als'.

Een beetje heen en weer klikkend op Spotify kwam ik op een afspeellijst van Jochem: Snow Patrol. Er stond een nummer op met een grappige titel: 'Days without paracetamol'. Helaas was alleen de titel aardig. Als je naar het nummer luistert, heb je na een minuut tóch paracetamol nodig (maar misschien is dat juist de grap ervan).

1 bestelling: stafkaart 11F Marum (1970) en 12A Norg (1970).

11 juni 2013

Een memorabele werkdag: als het goed is, heeft het college van B&W vanochtend besloten dat we een dislocatie krijgen. De conrector deed in de kleine pauze een mededeling over de zorgwekkende medische toestand van collega Bert. Er was verjaardagsgebak van de rector, die vervolgens in een vergadering aan het eind van de dag meedeelde dat hij binnenkort met pensioen zal gaan. Daartussendoor gaf ik les en was ik bezig met een leerling met een uit de hand lopende (thuis)situatie.

Gisteren verhuisde ik de oude computer van de kamer naar zolder. Ik werk nu op een all-in-one-computer op de eettafel (en moet de discipline op gaan brengen om verder niéts op tafel te laten liggen). Enige tijd geleden kochten we (tegen mijn principe) een kast bij de Ikea, waar een deel van de boeken e.d. waar ik mee werk in moet komen te staan. Vanavond zetten we die kast in elkaar. Een uurtje werk, maar Ikea levert een degelijke beschrijving bij een degelijke kast.

Ikeakast Ikeakast

Bij de Boni gooide ik zaterdag in een impuls een pak Cranberrie Koeken (zou dat niet één woord moeten zijn?) in het wagentje. Dat was een gelukkige impuls, want die dingen blijken héél lekker te zijn. Een speculaasachtige smaak, met stukjes cranberrie erin. Die nemen we de volgende keer weer mee.

3 bestellingen: Jan Pelleboer, 'Volsweerkunde', Homerus, 'Odyssee' (metrische vertaling van Agidius W. Timmerman), Homerus, 'Ilias', knipsel Kees Fens.

12 juni 2013

BAPO. Vandaag betekent dat, behalve op de kleinkinderen passen, twee keer een bezoek aan het gemeentehuis.
Vanochtend was ik in het gemeentearchief, waar ik de archivaris Gert Groenleer sprak. Ik was op zoek naar informatie over de in de Tweede Wereldoorlog overleden Veenendalers, waarvan de namen op het oorlogsmonument staan. Die namen zijn gebruikt voor de straatnamen in Veenendaal-Oost en daar is zaterdag een feestdag voor de huidige en toekomstige bewoners. Daar sta ik als stadsdichter ook 'op het programma'. Ik heb al een 'Veenendaal-Oost ballade' af, maar ik wil ook nog een gedicht over die straatnamen maken, waarbij ik iets meer vertel over de achtergrond van die 'naamgevers'. Ik bof, want er is een groep mensen bezig met het uitzoeken daarvan, dus die gegevens werden me min of meer in de schoot geworpen.

Gert Groenleer wees mij op een omissie in 'Schrijvers geturfd'. De schrijfster en vertaalster (o.a. van Moby Dick en Don Quichotte) Barber van de Pol is in Veenendaal geboren. Een Schrijversinfobladzijde volgt.

Om 13.00 uur was ik met Tygo in het speeltuintje vlak bij ons huis. Het is onlangs opnieuw aangelegd en het is - ik was eerst sceptisch - ontzettend uitdagend geworden. Vanmiddag werd het officieel in gebruik genomen. Wethouder Verloop stapte met enkele kinderen door een papieren deur, de kinderen kregen een snoepsleutel (ik bedenk nu ineens dat dat bij die deur past) en gingen lekker aan het spelen. Tygo kwam in het groepje zelfs een klasgenootje tegen. Tygo klom samen met de wethouder op de houten toren die er gebouwd is. Met een beetje mazzel komt de foto die daarvan gemaakt is op de gemeentepagina van de 'Veenendaalse Krant'. Tygo weet nu al de juiste opmerkingen op het juiste moment te maken. Hij zei uit zichzelf tegen wethouder Verloop: 'Dit is een hele leuke speeltuin.'

Vanmiddag was er ook nog een vergadering van de straatnaamcommissie. De vergaderfrequentie is wat omlaag gegaan, want er liggen nogal wat bouwprojecten stil. We bogen ons over de bouwplannen aan de rand van de begraafplaats. Daar kunnen we wat historische namen kwijt (1e Melmseweg, Veldjesgraaf) en we kunnen er de tijdens de Tweede Wereldoorlog bij Veenendaal neergestorte Canadese piloot Wakeman met een straatnaam eren. Verder moesten er namen komen voor de herontwikkeling van het CSV-terrein. Daar zoeken we aansluiting bij de bestaande straatnamen. In eerste instantie dachten we aan aansluiting bij de Zuivelstraat (landbouwnamen of zuivelnamen), maar in tweede instantie besloten we aan te sluiten bij de Pelikaanstraat. Het gaat hier niet om de vogel, maar om het historische KLM-vliegtuig dat naar Nederlands-Indië vloog. Daar waren er meer van: Uiver, Snip, Arend.

Ik heb vanavond al met de oorlogsslachtoffers gestoeid. Het wordt iets als:

Ik wil vandaag wat namen noemen
een eerbewijs, al is het klein
aan heel gewone Veenendalers
die naamgevers van straten zijn

De invalsweg heet naar Van Essen
De Duitsers wilden zich ontdoen
Van de Van Essens: zij waren joden
Zes stuks dus – van de zes miljoen

Anne Bosma, negentien jaar pas
was opgeroepen als soldaat.
In Moergestel, mei 1940
sneuvelde hij, midden op straat.

1 bestelling: Victor E. van Vriesland, 'Vereenvoudigingen. Aphorismen'.

13 juni 2013

Vanavond heb ik een poosje op Cultura zitten kijken naar een optreden van Jacques Brel. Zwart-witbeelden uit een klein theatertje (of uit een studio, waar ze een klein theatertje hebben nagebouwd). Wat een energie en wat een expressie. Hij 'brengt' zijn nummers met alles wat hij in zich heeft en het zweet druipt hem van het gezicht. Tussen de nummers door heeft hij een handdoek nodig. Gelukkig draait er een ondertiteling mee. Of eigenlijk geen ondertiteling: het zijn de (vrije) vertalingen door Ernst van Altena. Nu snap ik - voor het eerst - het nummer 'Au suivant'.

Tijdens 'Jacques Brel' gaat de bel. Een collectant aan de deur. Slecht getimed, maar toch maak ik een praatje met hem. Het is oud-collega raadslid en oud-wethouder Leen Verweij. Ik weet dat hij na Veenendaal wethouder in Barneveld is geweest. Daarna ben ik hem uit het oog verloren, maar nu kon ik hem vragen hoe het met hem gaat! Hij is rector van een scholengemeenschap in Papendrecht en hij heeft het daar naar zijn zin. Goed om te horen. Aardige man.

1 bestelling: Maria Krabbe, 'Beelddenken en woordblindheid'.

14 juni 2013

Nog één lesweek, dan een toetsweek. het eindejaarsgedoe neemt toe. De korte lontjes ook. Daar komt dan ook nog het starten met een dislocatie bij. Volgend schooljaar, maar dat is het zo! In Petenbos staan zes schoolwoningen met daarin twaalf lokalen. Op zich een prima idee: ze kunnen tijdelijk als school dienen en later als woning verkocht worden. De basisscholen in die wijk zijn blijkbaar over hun top heen. Nu kunnen wij er een paar jaar gebruik van maken. Er zijn voor volgend schooljaar 350 brugklassers aangemeld (de laatste jaren waren dat er steeds zo'n 250). We zitten nu al met een maximale bezetting van ons gebouw en met een maximale bebouwing van de grond, dus er moet uitgeweken worden. Er is gekozen voor T3 en T4. De ouders zijn ingelicht en gisterenavond was er een informatieavond voor de wijk rondom die dislocatie aan de Mispel. De leerlingen van die klassen zullen vrijwel al hun lessen dáár krijgen (behalve gymnastiek). Dat betekent dat de docenten wél heen en weer zullen moeten rijden. De roostermaker kan daar wel wat rekening mee houden, maar het gaat tijd kosten (extra niet-betaalde tussenuren om je te verplaatsen?)

Morgen is er in Veenendaal-Oost de feestelijke middag 'Oost Ontmoet'. Er is zang, toneel en dans én de stadsdichter heeft voor de gelegenheid twee gedichten gemaakt. Die leest hij om 16.15 uur op een vlonder in de vijver voor (je moet er wat voor over hebben).

Het eerste gedicht gaat over de straatnamen in Veenendaal-Oost. De straten zijn er genoemd naar de oorlogsslachtoffers die op het monument aan de Kerkewijk staan. Daar zitten tragische verhalen aan vast, zoals dat van Jelis Budding. De Duitsers zochten een Budding, maar wisten niet welke. De SD kwam aan de deur en Jelis en zijn vrouw reageerden gespannen. Ze aten net hutspot met clandestien vlees. De Duitsers reageerden op die spanning. Er werd geschopt en geslagen en ook geschoten. Jelis overleed, zogenaamd op de vlucht.
Een ander tragisch verhaal is dat van Willem Koene. Nederland was al officieel bevrijd, maar in Veenendaal zat een groep SS'ers die niet van plan was zich over te geven. De Veenendalers moesten binnen blijven en de SS'ers patrouilleerden over straat. Willem was lid van de Binnenlandse Strijdkrachten en het kwam in Veenendaal tot een vuurgevecht tussen BS'ers en SS'ers. Willem overleed op 7 mei 1945 (dus ná de bevrijding) tijdens zo'n vuurgevecht op de Buurtlaan!

Veenendaal-Oost, met name

De wijzen wonen in ’t oosten,
in Buurtstede, Veenendaal.
De straatnamen vertellen er
een tragisch, waar gebeurd verhaal.

Zij stierven ergens  in een oorlog.
Hun namen staan gegrift in steen
bij het station Veenendaal-centrum.
Elke vierde mei gaan we daarheen.

Ik wil vandaag wat namen noemen:
een eerbewijs, al is het klein,
aan heel gewone Veenendalers,
die naamgevers van straten zijn.

De invalsweg heet naar Van Essen.
De Duitsers wilden zich ontdoen
van de Van Essens, immers: joden.
Zes stuks dus – van de zes miljoen.

Anne Bosma, negentien jaar pas
was opgeroepen als soldaat.
In Moergestel, mei 1940,
sneuvelde hij, midden op straat.

Jelis Budding van de Buurtlaan:
zijn vlees was clandestien geslacht.
De Duitsers zochten ene Budding;
Jelis reageerde wat verdacht.

Er werd geschopt en ook geslagen.
De SD ging flink tekeer.
De Duitsers zeiden dat hij vluchtte.
En schoten Jelis domweg neer.

Jacob Engelaan, verzetsman!
Er werd een huiszoeking gedaan.
Verkeerde plaats, verkeerde tijd:
daar kwam toevallig Jacob aan.

In Apeldoorn werd hij gemarteld,
nadat hij was gearresteerd.
Bij de Willem III kazerne
is hij daarna gefusilleerd.

Willem Koene was BS’er.
De omgeving hier was al bevrijd,
maar er patrouilleerden nog SS’ers.
Zij voerden hier hun laatste strijd.

Tussen BS’ers en SS’ers
kwam het tot een vuurgevecht.
Willems dood kwam op de Buurtlaan.
Op 7 mei nog ‘omgelegd’.

De vrijheid is voor ons heel logisch,
zodat we er niet stil bij staan
dat er voor die vrijheid is gestorven
Denk daar bij zo’n straatnaam aan!

Geen vrolijk gedicht. Daarom heb ik een luchtiger Veenendaal-Oost ballade geschreven, naar analogie van de Zuiderzee ballade. In Veenendaal-Oost ben ik immers opa. Mijn kleinkinderen wonen er. Het gedicht is te zingen, maar daar begin ik morgen niet aan:

De Veenendaal-Oost ballade
(vrij naar de Zuiderzee-ballade)

Opa, kijk, ik vond op zolder
een foto van een boerderij.
Is dat nog van voor de Rondweg
en die huizenbouwerij?

Jochie dat is een gelukkie.
Ik was dat prentje jaren kwijt.
Je ziet hierop een heel klein stukkie
van hoe het was in vroeger tijd.

Hier groeide haver, hier groeide tarwe.
De koeien liepen er, in ’t malse gras.
Er staan nu huizen aan nieuwe wegen
en auto’s rijden waar de trekker was.

Opa, toch zijn hier nog boeren?
Ik zag een grote tuinderij,
die ligt even voor het schooltje:
‘k zag bieten en ik zag ook prei.

Jochie, dat is een projekkie:
zo raken mensen aan de praat.
Lekker kletsen in je volkstuin
en je kent de mensen uit je straat!

Hier groeide haver, hier groeide tarwe.
De koeien liepen er, in ’t malse gras.
Er staan nu huizen aan nieuwe wegen
en auto’s rijden waar de trekker was.

Opa en die jonge jongens,
die willen graag een voetbalveld.
Gaan ze dan naar de gemeente
en vragen ze daar dan om geld?

Jochie, nee dat doen ze zelluf.
Ze pakken dat hier handig aan:
de handen samen uit de mouwen,
dan is zo’n veldje zo gedaan!

Hier groeide haver, hier groeide tarwe.
De koeien liepen er, in ’t malse gras.
Er staan nu huizen aan nieuwe wegen
en auto’s rijden waar de trekker was.

Opa, maar ik zie geen winkels
en ’t centrum is een heel end weg.
Zouden ze die hier nog bouwen,
of hebben al die mensen pech?

Jochie,  dat is een goed vragie:
’t duurt die mensen veel te lang.
Ze schreven pas nog een petitie,
maar ’t duurt nog effe, ben ik bang!

Hier groeide haver, hier groeide tarwe.
De koeien liepen er, in ’t malse gras.
Er staan nu huizen aan nieuwe wegen
en auto’s rijden waar de trekker was.

Opa, kijk eens in die keukens,
De mensen koken niet op gas.
Ik zie ook geen radiatoren!
Ze wonen hier wel eersteklas.

Jochie, dat is uitgeplozen.
’t Gaat hier om de duurzaamheid!
’s Winters warmte, ’s zomers koelte:
dat is de moderne tijd!

Hier groeide haver, hier groeide tarwe.
De koeien liepen er, in ’t malse gras.
Er staan nu huizen aan nieuwe wegen
en auto’s rijden waar de trekker was.

Opa, ik wil hier best wonen.
Het wordt een hele mooie wijk.
Die mensen lijken wel gelukkig,
wanneer ik het zo bekijk.

Jochie, je moet je kansen grijpen!
Zie je ginder dat gebouw?
Ga daar eens een praatje maken.
Misschien woon je hier wel gauw!

Hier groeide haver, hier groeide tarwe.
De koeien liepen er, in ’t malse gras.
Er staan nu huizen aan nieuwe wegen
en auto’s rijden waar de trekker was.

2 bestellingen: een woordenboek en een AO'tje: 'de NPS-Cultuurprijs'.

15 juni 2013

Vanmiddag las ik gedichten op 'Oost Ontmoet'. Een feestelijke ontmoetingsdag. Ik sprak er wat oud-collega's van de openbare basisschool en maakte kennis met de huidige directeur. In zekere zin mijn opvolgster, maar ik ben er al weer bijna veertien jaar weg.
Dit stond er in het programmaboekje:

Oost ontmoet

Dit zijn leerzame optredens. De mensen komen voor de ontmoetingsdag als geheel, lopen langs het podium, bijvoorbeeld met hun kinderen op weg naar het springkussen. Een enkeling luistert en blijft staan, maar je bent, je gedichten voorlezend, onderdeel van de gehele sfeer. Je doet dus gewoon (en zo overtuigend mogelijk) 'je ding'. Het was overigens niet op een vlonder in de vijver.
Lidy en Suzanne maakten wat foto's. Uit mijn ooghoeken had ik gezien dat Tygo op het randje van het podium was gaan zitten.

Oost ontmoet Oost ontmoet

Voor het complete plaatje twee foto's van Tygo op deze feestelijke ontmoetingsdag:

Oost ontmoet Oost ontmoet

Nieuw op Schrijversinfo: Barber van de Pol.

16 juni 2013

Gisterenavond pasten we op Dylano. Ze hadden een straatbarbecue. Ik keek boekverslagen na en zag in de tussentijd het Nederlands elftal (onder de 21) van Italië verliezen met 1-0. Wat een irritante toneelspelers die Italianen!

De boekverslagen die ik binnen heb, zijn nagekeken, op die van H3 na. Er druppelen er nog een paar na, maar dit zijn de lijstjes van dit cluster:

B2b
Greetje van den Berg, Rood met witte stippen
Klaas Bond, Geesten
Diane Broeckhoven, Bruin zonder zon
Caja Cazemier, Te snel
Adriaan van Dis, De wandelaar
Tonke Dragt, De torens van Februari
Chantal van Gastel, Geknipt voor jou
Joost Heyink, Obsessie
Karin Hilterman, Meryem
Ineke Holtwijk, Engelen van het asfalt (2x)
Theo Hoogstraaten, Het oog van de duivel
Theo Hoogstraaten, Loverboy
Theo & Marianne Hoogstraaten, Webcam girls
Gonneke Huizing, Babylove
Anke Kranendonk, Alles is weg
Rom Molemaker, Gijzeling
Mirjam Mous, Fluisterwater
Ruben Prins, Over het donkere water
Jan Simoen, Slecht
Carry Slee, Joël (2x)
Jan Terlouw, Pjotr
Diet Verschoor, De bruiden van Branca
Simone van der Vlugt, De bastaard van Brussel
Mel Wallis de Vries, Verblind
Renske Werner, Nieuws in New York
B2c
Thea Beckman, Kruistocht in spijkerbroek
Caja Cazemier, Iets van mij
Lieneke Dijkzeul, Eiland in de wind
Tessa Feller, Nooit meer!
Jaap ter Haar, Koning Arthur
Evert Hartman, Gegijzeld (2x)
Frank Herzen, De barre tocht
Joost Heyink, Morgen sla ik terug
Theo Hoogstraaten, De spiegelvrouw
Theo en Marianne Hoogstraaten, (ff) OUT!
Gonneke Huizing, Babylove
Susanne Koster, Een bed van rozen
Rom Molemaker, Een gang met gele deuren (2x)
Sasia Noort, De eetclub
Annejoke Smids, Schimmenjagers
Simone van der Vlugt, De guillotine (2x)
Wendela Walta, Zonder zusje
Jacques Weijters, Dood spel
V3a
Kader Abdolah, De reis van de lege flessen
Gerbrand Bakker, Pertenbomen bloeien wit
Karel Glastra van Loon, De passievrucht
Evert Hartman, De vloek van Polyfemos
Yvonne Keuls, De moeder van David S. (2x)
Kluun, Komt een vrouw bij de dokter (3x)
Maria Mosterd, Echte mannen eten gen kaas
Saskia Noort, De eetclub (3x)
Gerard Reve, De vierde man
Carry Slee, Moederkruid
Simone van der Vlugt, De reünie (2x)
Jan Wolkers, Turks fruit

2 bestellingen: Hans Warren, 'Geheim dagboek 1998-2000', knipsel Hugo Brandt Corstius.

17 juni 2013

Bericht van mijn provider: de site is uit de lucht. Ze hebben een backup van een paar weken geleden online gezet. Dat is prima voor de schrijversinformatie, maar vervelend voor dit weblog. Dat loopt nu tot en met 29 mei. U leest dit dus waarschijnlijk vandaag niet meer.

Vanmiddag hadden we een vergadering van 'Gedichten op muren'. De zes weken na vergunningverlening zijn zo goed als om, dan kunnen de drie nieuwe gedichten 'op de muur' (winnaar gedichtenwedstrijd, Vögele en Rembrandt College). De voorbereidingen voor de nieuwe gedichtenwedstrijd lopen. We gaan over de Van Kreelpoort het gesprek met de gemeente nog maar een keer aan.

Ik heb besloten dat ik bestelling van € 1,00 (recente knipsels, AO-boekjes) niet meer in een bubbeltjesenvelop verstuur. Die enveloppen kosten een paar dubbeltjes (het is dus ook een dubbeltjesenvelop) per stuk.

Vanavond tot na elven buiten gezeten. Tuinhaard aan, glaasje Knockando erbij. Heerlijk. En toch ook werken. Ik heb buiten de samenvattingen van H3 na zitten kijken, tot het te donker werd om ze nog te lezen.

Buitenhaard

1 bestelling: knipsels Saartje Burgerhart/Cri Stellweg.

18 juni 2013

Zo wat is het warm! Ik trok thuis vrijwillig een korte broek aan (waarvan akte).

Zo wat is het warm! Een mooie dag om te trouwen. Wij deden dat vandaag drieëndertig jaar geleden.

Nieuw op Schrijversinfo: Louis Couperus.

Psyche

Mooie documentaire over Bots op televisie. Gedeeltelijk jeugdsentiment, maar de teksten spreken voor een groot deel nog steeds aan. In Duitsland waren ze misschien nog wel populairder dan hier. Enkele van hun teksten zijn nu 'hymnes' van de Duitse vredesbeweging. 'Das Weiche Wasser' wordt daar nog altijd uit volle borst en met de tranen in de ogen meegezongen! Het is wel heel vervelend dat Ziggo het vervolgens tijdens deze documentaire af en toe laat afweten.

19 juni 2013

Er was vandaag een leerling die een twintig jaar oude krant bij zich had (De Gelderlander) met een interview met mij daarin. De foto bij het artikel was gemaakt in de kleuterklas van 'De Grift'. Ik herinner me niets meer van dat interview, maar wel van de keuze voor die foto. Het leverde een leuk plaatje op, maar 'echt' was het niet. Die kleuters kenden mij nauwelijks. Je vraagt je af hoe zo'n krant na zoveel tijd plotseling in zo'n gezin opduikt. Het is wel duidelijk dat die foto niet alleen twintig jáár, maar ook twintig kilo geleden is gemaakt.

Vanavond een informeel gesprek met een aantal PvdA-mensen. Er is lokaal de afgelopen jaren veel gebeurd in de partij. Met een royement en een afsplitsing als gevolg. Omdat Martijn deel is van die afsplitsing - die tot ProVeenendaal heeft geleid - ben ik er ook persoonlijk én emotioneel bij betrokken. Het lukt mij niet om van die emoties los te komen. Dat is lastig, want met een aantal van die PvdA-mensen werk ik op andere - culturele - gebieden samen en dat gaat goed, want tegen de personen heb ik niets. De vraag is echter of ik mij bij die club mensen nog thuis en prettig voel. Ik vrees dat het antwoord negatief is. En dan komt de volgende stap in zicht, want ik heb geen zin nog te investeren in negatieve emoties.

1 bestelling: W.J. Hernan, 'Wat moet ik zeggen en hoe zeg ik het in het Frans', E. Hendriks, 'Augustinus 354 - 1954', G.C. Wheat, ' De wereld van de mier', Hammond Innes, 'Het Land dat God aan Kaïn gaf', J.M. e.a. Bos,(red. en samenst.), 'Nederlands openluchtmuseum, Gids - Nederlands', Henri Arnoldus, 'Pietje Puk in gevaar', Jan Terlouw, 'Pjotr', ' Western sextet nr. 12, 6 super westernromans in één bundel'.

20 juni 2013

Rachel was weer op school vandaag. Terug van bijna een jaar wereldreis. Via Facebook konden we hun avonturen en ontberingen volgen. Daarvoor is het absoluut een geschikt medium.

Vandaag vertelde ik in mijn klassen over Kees Buddingh' en liet een filmpje over hem zien. Daarna legde ik aan de hand van een deel van mijn Buddingh'-vezameling uit waar een verzamelaar zoal op let en ook een beetje hoe een verzamelaar denkt. Dat gaat veertien- en vijftienjarigen echt te ver, maar dan hebben ze het maar een keer gehoord en gezien.

Na de les kwam een meisje uit de tweede klas naar mij toe. Ze zei: 'Wat u met Buddingh' hebt, heb ik met Kate Bush.' Ze was al eens eerder over Kate Bush begonnen. Ze heeft cd's van haar, maar geen lp's. Ik heb er eentje dubbel. Die krijgt ze morgen van me.

We namen in 'Zeldzaam' afscheid van collega Hans Heij. Hij had al jaren eerder met pensioen gekund, maar werkte liever nog een paar jaar door. Alle aanwezigen kregen van hem een cd'tje met nummers die zijn werkzame leven weergaven, begeleid hebben. Prachtig uitgegeven: een tekstboekje erbij met een afscheidsverhaal en zelfs de cd had een officieel 'opdrukje'.

Het gedicht over de straatnamen in Veenendaal-Oost staat morgen in 'de Rijnpost'.

1 bestelling: Ellen Tijsinger, 'De rode vlieger', Sonja Barends e.a., 'Over hagelkruisen,banpalen en pestbosjes'.

21 juni 2013

In 'de Rijnpost':

Veenendaal-Oost, Met name

Op mijn internetbladzijden had ik Willem II kazerne veranderd/verbeterd in Willem III kazerne. In de Word-versie was ik dat vergeten en die stuurde ik op naar de 'de Rijnpost'. Jammer!

1 bestelling: Julio Cortázar en Carol Dunlop, 'De autonauten van de kosmosnelweg'.

22 juni 2013

De Eekhoeve organiseerde vandaag een soort open dag. Het was er ontzettend druk. Voor de kleintjes was er een springkussen, stonder er nep-koeien die gemolken konden worden en waren er grote skelters. Voor de groten was er een bescheiden marktje. Groot en klein konden naar de dieren kijken en de moestuin bezoeken. Die laatste had ik nog nooit gezien. Hij ligt er netjes bij. Volop peultjes, kruisbessen, wortelen, en bietjes.

Tygo melkt en 'skeltert'

Bij de trampoline hingen wat huisregels. Boeren boeren goed, maar spellen minder:

trampolineregels trampolineregels trampolineregels

- 1e: Tegelijk lijkt me één woord (en als je het fout spelt, blijken mensen zich ook niet aan je regel te houden)
- 2e: Deze konijn?
- 3e: Hé: nu is tegelijk wel als één woord geschreven, maar nu heeft trampolineregels weer een spatie gekregen.

Vanmiddag repareerde Gijs een houten kinderstoeltje, hing hij een luxaflex voor ons slaapkamerraam (die hadden we al wel een paar jaar in een hoekje van de kamer staan) en repareerde hij de kettingzaag (dan kan de berk in de voortuin 'afgewerkt' worden).

1 bestelling: Jan Wolkers, 'Wegens sterfgeval gesloten'.

23 juni 2013

Mirjam Mous stuurt me een scan van haar handschrift. Als ik met auteurs mail, vraag ik daar altijd om. Het geeft zo'n bladzijde op Schrijversinfo net dát beetje extra:

Handschrift Mirjam Mous

Vanavond ruimde ik de oude kranten van deze week op. Ik blader ze dan nog een keer vluchtig door. En verdomd: Tygo staat wél met wethouder Verloop samen op de gemeentepagina's (gefotografeerd bij de opening van het speeltuintje aan de Nijhofflaan, vorige week woensdag). Hij staat samen met Marco Verloop in het klimtoestel. Sterker nog: de fotograaf heeft mij er ook 'opgezet'. Ik deed expres een stapje terug om niet op de foto te komen en praatte ondertussen met Verloop verder.

Tygo en wethouder Verloop op een klimtoestel

1 bestelling: stafkaart 12B Vries en 12B Assen (beide uit 1970).

 

24 juni 2013

Tegenpool

In de afgelopen weken las ik 'Tegenpool' van Pauline Slot. Een aardig boek. De hoofdpersoon maakt met Kerstmis en Oud en nieuw een cruise langs de kust van Noorwegen, van Bergen naar Kirkenes en terug. Dit is de zogenaamde 'Hurtigruten' een veerdienst die al meer dan honderd jaar de verbinding tussen de Noorse kuststeden onderhoudt. In twaalf dagen wordt er aangelegd in vierendertig havens.
- Deze reis staat ook al een paar jaar op ons verlanglijstje, maar we vinden het aan de dure kant. - In 'Tegenpool' is de hoofdpersoon juist verbaasd over de lage prijs (vanwege een forse korting). Al snel wordt de reden van die korting duidelijk: het grootste deel van de route is boven de poolcirkel en al die tijd is het - eind december - daar hartstikke donker. Je kunt in de panoramalounche gaan zitten, maar er is weinig uitzicht!
De passagiers zijn dus op elkaar aangewezen. Er wordt geen moord gepleegd, anders had het een Agatha Christie kunnen zijn. Wél worden de medereizigers fraai beschreven, inclusief de herkenbare, slechte gewoonten bij het buffet in het restaurant. De hoofdpersoon blijkt min of meer op de vlucht voor haar familie, of in ieder geval voor een samenkomst tijdens de feestdagen. Vorig jaar is dat uit de hand gelopen en langzaam komt de lezer erachter wat er vorig jaar nu precies is gebeurd. De halve familie is nu trouwens op reis. Haar broer vaart bij Antarctica (de letterlijke tegenpool) en haar zus is naar Egypte (die zus is in alles figuurlijk haar tegenpool).
Ik las dit boek in bed en kon zo elke nacht één dag lezen, omdat elk hoofdstuk steeds één dagreis beschrijft.

Omdat het me al moeite genoeg kost de Nederlandse literatuur bij te houden, lees ik vrij weinig vertaalde boeken. Maar over sommige boeken wordt zo veel tamtam gemaakt, dat ik toch besluit zo'n boek te kopen en te lezen. Dat gold onlangs voor de 'Keukenmeidenroman' van Kathryn Stockett en daar heb ik na zeventig bladzijden alweer spijt van. Het gegeven is wel aardig: Blanke Amerikanen hebben een zwarte keukenmeid in dienst. Die keukenmeid mag hun kind mee-opvoeden, maar moet haar behoeften doen op een aparte wc, die desnoods speciaal buiten gebouwd wordt. Ze zouden enge ziektes bij zich kunnen dragen. Je leest hoe die keukenmeiden over hun blanke bazinnen denken (veel kritiek, dat spreekt voor zich). Dat is goed bedacht, maar daar gaat het ook mis. Waarschijnlijk was het Amerikaanse origineel geschreven in een soort neger-Engels. Dat kennen wij niet in het Nederlands en de vertaalster heeft ervoor gekozen ons een plat soort spreektaal voor te schotelen. Verschrikkelijk! Alsof de beelden en teksten in 'normaal' Nederlands niet sprekend genoeg zouden zijn. Het is een zwaktebod! Al op de eerste bladzijde staat: 'Dacht ik bij m'n eigen'. Iemand belangstelling voor dit boek? Ik ga het niet uitlezen.

Paniek: ik leun per ongeluk op mijn toetsenbord en door de toetsencombinatie die ik aanraak is de tekst op mijn beeldscherm plotseling gekanteld! Gelukkig weet ik dat dit met een toetsencombinatie kan. Maar met welke? Met veel moeite lukt het me om de muis zo te manoeuvreren dat ik Google kan openen en 'beeldscherm kantelen toetsencombinatie' kan intikken. Gelukkig vind ik vrij snel het antwoord: bij de meeste computers kan dat met 'control + alt + een pijltjestoets voor de richting'. En ja hoor: mijn beelsscherm staat weer 'normaal'.

3 bestellingen: David Kessler, 'Het recht om waardig te sterven', Hans Achterhuis, 'Werelden van tijd', Menno ter Braak, 'Het carnaval der burgers. Een gelijkenis in gelijkenissen'.

25 juni 2013

De tweede dag van de laatste toetsweek van dit schooljaar. Weinig zieken. Al mijn klassen maken hun toets pas donderdag. Dat betekent dat ik het nu relatief rustig heb. Vandaag heb ik mijn kantoor maar eens goed opgeruimd.

Vanmiddag hadden we een bijeenkomst over het naderend 'Passend onderwijs'. We moeten als school bepalen welke leerlingen we op onze school kunnen 'bedienen': slechtzienden, adhd'ers, odd'ers (en wat je allemaal zo meer kunt bedenken). Waar liggen onze grenzen? Waar willen we ons in scholen? Een goed geleide en praktische bijeenkomst

Gelderlander 31-10-1992 Vandaag kwam een leerling uit V4 een krant van 31-10-1992 brengen. Zijn oma had de hele krant bewaard, omdat zijn opa er in stond. Bij het doorbladeren van de krant zagen ze dat ik er ook in stond.
We woonden net aan de Dijkstraat, de brillenmode schreef grote monturen voor en heel veel kaler ben ik in die ruim twintig jaar niet geworden.
Het artikel bestond uit een interview vanwege het feit dat ik voorzitter van het bibliotheekbestuur was geworden. De voorzitters voor mij waren aanmerkelijk ouder geweest.
De school heette nog 'De Grift'. Een paar jaar later zou die basisschool bij een fusie opgaan in 'De Achtbaan'.

 

In Sellingen herdenkt men Kees Stip (o.a.) met een tentoonstelling in de Oude Stelmakerij aan de Dorpsstraat 32. Zaterdag 6 juli vindt de opening plaats (14.00 uur). Ik zou er wel heen willen, maar het is me net te ver om 'even' heen en weer te rijden. De tentoonstelling duurt tot 28 september. In augustus is er een Kees Stipfestival. Daar wil ik wel naartoe en dan kan ik de tentoonstelling dus ook nog bekijken.

Stiptentoonstelling in Sellingen

2 bestellingen: Maya Angelou, 'Ik weet waarom gekooide vogels zingen', H. Spaan, 'De rapen zijn gaar. Les Carottes sont cuites. Een tweede huis in Frankrijk'.

26 juni 2013

BAPO-/oppasdag: een beetje opruimen, oude rommel naar de gemeentewerf, wandelen met hond en Dylano, Tygo naar school gebracht en van school gehaald (Alle kleuterjuffen waren vandaag jarig - dat is toevallig!).

Vanuit Tygo's school deden we een paar boodschappen op de Ellekoot. Daar heb ik zelfs nog even gewerkt: er liep een leerling die voor straf nog een paar uur terug moet komen. Hij weet dat en ontloopt me op school. Nu had ik hem mooi te pakken.
Voor de Bruna staat een tafeltje met een wel heel uitnodigend bord erboven: Alles € 1,00. Ik heb dan de neiging naar binnen te gaan, een euro op de kassa te leggen en te zeggen dat ik alles meeneem.

Alles 1 euro

Vanmiddag werd mijn Buddingh'-kastje ('Some Shakespearian themes') weer netjes ingepakt thuis afgeleverd. Het hing de afgelopen maanden in het Dordts Museum.

27 juni 2013

Zo: m'n klassen hebben hun toetsen gemaakt. Tussen de bedrijven door heb ik vandaag de toetsen van mijn B2-klassen al voor de helft na kunnen kijken.

Nog nooit zaten er zoveel kersen aan onze (wat sprieterige) kersenboom. Bovendien lijkt het of de vogels er dit jaar afblijven. Maar misschien wachten de vogels net als wij tot ze iets roder zijn dan nu (en had ik dit beter niet kunnen noteren).

kersen in de tuin

Uit het rijtje dingen die je een keer gedaan moet hebben: Pekingeend eten. Vanavond dus. Niet vies, maar ook niet bijzonder lekker.

Spanje - Italië op televisie. Het is de halve finale van de Confederations Cup. Ik hoor de verslaggever regelmatig de naam van de Italiaanse centrale verdediger noemen: Pirlo. Ik merk dat elke keer dezelfde associatie in mijn hoofd opkomt: Pi(e)rlala (de dood van).

Ik hoor dat een jongen zijn meisje een varkensknuffelabonnement cadeau heeft gegeven. Voor haar gezondheid, iemand heeft bedacht dat het de psychische gezondheid bevordert, in het stro naast een slapend varken liggen. Ik twijfel, ik heb gezien hoe een van mijn varkens een klemzittende, levende kip bedachtzaam leeg at. Het knuffelgehalte van een volwassen varken lijkt mij niet groot. (A.L. Snijders, Wapenbroeders, blz. 140)

Er zijn dit schooljaar geen lessen meer. Anders had ik mijn lessen morgen geopend met 'galgje' en daarvoor had ik dan dat woord 'varkensknuffelabonnement' gebruikt.

1 bestelling: Jan Gerhard Toonder, 'Blijf zitten waar je zit'.

28 juni 2013

Wimbledon is halverwege, morgen begint de Tour de France. Maar ons schooljaar gaat nog twee weken door. Dat van de basisscholen zelfs nog drie weken. Die krijgen dus pas zomervakantie als de Tour de France alweer is afgelopen. Dat voelt toch een beetje raar. De Tour hoort in de zomervakantie te vallen!

Van de markt bracht ik drie bossen pioenrozen (voor € 6,00) mee. De bosjes op zich zijn niet zo groot, maar samen is het voor dat geld toch een mooie bos:

pioenroos pioenroos pioenroos

3 bestellingen: 4 bodemkaarten, Anton van Duinkerken, 'Verzamelde gedichten', Kees Stip, 'Dieuwertje Diekema'.

29 juni 2013

Via Damitech hebben we nu vier flesjes/verstuivers voor in de stoomdouche: rozemarijn, dennen, eucalyptus en lavendel. We hebben gisteravond én vanochtend in de eucalyptusdamp gestaan (en gezeten). Je bronchitus gaat er niet van over, maar je trekt wel helemaal open.

Gijs repareerde vorige week de kettingzaag. Vanmiddag heb ik de stukken berk uit de voortuin in hapklare brokken gezaagd. Ook van de stomp berk in de voortuin heb ik nog een meter of anderhalf afgehaald. Er zaten geen takken meer aan, maar het wortelstelsel is natuurlijk nog heel. Uit de stomp kwamen alweer diverse nieuwe takjes tevoorschijn.

Berk met uitloper

Bij het nakijken van de toetsen van B2 heb ik me weer ontzettend ingehouden. De opdracht is: zet een vinkje in het vakje van de woorden die fout gespeld zijn. Kruisjes en netjes ingekleurde hokjes zijn geen vinkjes. Die zou ik dus eigenlijk fout moeten rekenen. Ik doe het niet, omdat er geen les meer volgt om dat in te bespreken. Als ik het doe, moeten ze er vervolgens wel iets van leren. Als ik het nu fout reken, kost het de leerlingen punten, maar leren ze er niets van.

spelling spelling spelling
Niet zo ... of zo... maar zo !!

De investering on onze badkamer halen we er zo wel uit: binnen vierentwintig uur stond ik twee keer in de stoomcabine en zat ik een uurtje met Dylano in bad. Suzanne was met de Brinken uit eten. Tygo was mee, maar Dylano is daar nog te klein voor. Hij vond het heerlijk in bad, is heel vrij in het water en tussen opa's benen kan er ook weinig gebeuren.

Dylano spettert er op los en geniet daarvan

30 juni 2013

De klimroos in de achtertuin heeft zich tot bovenin de sering gewerkt. Daar komt het donkerrood van de bloemen nu tussen het donkergroen van de bladeren door. We laten het zo!

Tussen de middag bak ik een ei met de laatste plak boterhamworst eronder. Ik herinner mij een Kluitman-pocket over een stel (vier?) jongens die samen op vakantie gaan. Ze kamperen en hun maaltijden bestaan voornamelijk uit gebakken boterhamworst met een ei erop. Van de avonturen die de jongens - ongetwijfeld - beleefd hebben, herinner ik me niets, maar die boterhamworst is blijven hangen. Zo heeft een kinderboek, dat ik vijfenveertig jaar geleden las, nog invloed op wat ik vandaag eet!

Naar aanleiding van het gedicht over de straatnamen in Veenendaal-Oost kreeg ik een briefje van een dochter van Jelis Buddingh'. Ze schreef o.a.:

Brief over Jelis Budding

Ik schreef over Jelis Budding de volgende acht regels:

Jelis Budding van de Buurtlaan:
zijn vlees was clandestien geslacht.
De Duitsers zochten ene Budding;
Jelis reageerde wat verdacht.

Er werd geschopt en ook geslagen.
De SD ging flink tekeer.
De Duitsers zeiden dat hij vluchtte.
En schoten Jelis domweg neer.

Het probleem zit hem voor de familie waarschijnlijk in de woorden 'clandestien geslacht'. Daar zouden niet-ingewijde mensen uit kunnen lezen dat hij in clandestien geslacht vlees handelde. Dat staat er niet, dat zeg ik niet en dat bedoel ik ook niet. Het was winter 1944 en er zullen in die tijd veel mensen af en toe clandestien een kip of een varken geslacht hebben. UIteraard is het hele verhaal duidelijker, completer en met meer woorden te vertellen, maar in zo'n gedicht zit je aan de lengte van de strofen en aan het ritme vast.
Bovendien staat de naam van Jelis Budding op het oorlogsmonument en is er in Veenendaal-Oost een straat naar hem genoemd. Daarmee is duidelijk dat hij geëerd wordt en dat er niet aan hem getwijfeld wordt.

Op Schrijversinfo in de nieuwe layout: Maarten Maartens.

 

Door naar juli 2013

eXTReMe Tracker