Juni 2014

Terug naar mei 2014

1 juni 2014

Daggedachte 152

De Nederlandse ruïne kwijnt. Haar voortbestaan hangt aan een zijden draad.
Alleen in het verborgene, op de rand van de illegaliteit, maakt zij nog kans.
Voor het overige valt ze weerloos ten prooi aan de poetswoede van de allegorische huisvrouw
die hier tot overheid is getransformeerd.

(Koos van Zomeren, Eigen risico, Ruim duizend dagen werk, blz 210)

Verjaardag

Laat de visite maar komen!

De bovenstaande zinnen van Koos van Zomeren las ik aan het begin van de middag op een (nog) rustig moment. Dat is het voordeel van gebundelde columns: je kunt er op willekeurige momenten zomaar een paar van lezen. En bij deze 'paar' weet ik weer waarom ik zo van Koos van Zomeren houd (nou vooruit: van zijn werk). Hij gaat een vervallen steenfabriek in, op zoek naar vleermuizen en schrijft: 'En overal restanten van rails voor spoorloos verdwenen kipkarretjes.' Dat je erop komt om hier 'spoorloos' te gebruiken! En even verder op deze bladzijde 211: 'Zoals Oom Dagobert in zijn geld, zo doken wij onder in de schoonheid van het verval. Wat als je erover nadenkt echt iets anders is dan het verval van de schoonheid, misschien precies het tegenovergestelde.' Leve Koos!

En het was gezellig, al bleef er van de zorgvuldig geplande setting van de tuinmeubels gedurende de feestelijkheden weinig meer over:

verjaardag verjaardag

2 bestellingen: Neville Rogers (compiled by), 'Keats Shelley & Rome, An illustrated Miscellany', Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Annie' (Parool, donderdag 25-03-1965)

2 juni 2014

Dagedachte 153

Onder ziekte is te verstaan:
een ontijdige nadering van ouderdom, lelijkheid en pessimistische oordelen:
welke dingen bij elkaar horen.

(Friedrich Nietzsche, Morgenrood, blz. 217)

Zo af en toe stuit ik op kleine foutjes in Schrijversinfo. Vandaag heb ik 'Flanagan, of het einde van een beest' van Tim Krabbé in handen en ik denk 'Een beest?' En inderdaad: op Schrijversinfo staat 'Het beest'. De licht verontrustende gedachte is dat er nog veel meer van dit soort foutjes kunnen zijn.

Lidy was niet alleen gisteren jarig, maar vandaag ook nog eens twaalfenhalf jaar actief op de Oranjeschool/Oranjeschelp (eerst als vrijwilligster, later als ambulant begeleidster). Tot haar verrassing werd bij dat laatste vandaag op school stilgestaan: een bosje bloemen, cadeautjes, werkjes van leerlingen, tractaties. Daar spreekt waardering uit en dat is altijd prettig om mee te maken!

Je hoort de jonge merels in de klimop nu piepen. We hebben toch maar voor één keer - uit nieuwsgierigheid - wat bladeren opzij gehouden en het nest bekeken: het zijn vier jonkies (of zit er nou rechtsachter toch een vijfde?):

jonge merels in de klimop

1 bestelling: 'School en ongelijkheid'.

3 juni 2014

Daggedachte 154

'Heer Tijn! Wilt u eens komen kijken naar een kunstvoorwerp dat ik gekocht heb?
Ik wil graag weten of het mooi is,
als u begrijpt wat ik bedoel.'

(Bewogen aanhalingen, een onthullende lijst citaten uit de verhalen van Marten Toonder, blz. 13)

Hans Vervoort stuurde me, als dank voor het scannen van een 'Door U-Kronkel', zijn in eigen beheer uitgegeven 'Encyclopedie van de op het nippertje geredde kennis'. Het zijn de door hem op Facebook geschreven 'nippers' en 'snippers', de herinneringen die hij met zich meedraagt, maar die verdwenen zouden kunnen zijn als hij er straks niet meer is (hij is 'van' 1939).
Een 'nipper' blijkt de achterkant van een schip te zijn, waar matrozen bij het vertrek nog op konden springen. Ze konden dan 'op het nippertje' nog mee.
Ook herinneringen aan schrijvers behoren tot die Nippers: Al meteen de eerste nipper gaat over Godfried Bomans, die de naam 'tuimeltuin' verzon voor een kinderspeelplaats in Amsterdam. En in nipper 16 vertelt Vervoort dat hij op het marktonderzoekbureau NIMM de assistent was van Hans Faverey, die toen nog geen gedichten had gepubliceerd. Faverey zei over een moeilijke klus (eigenlijk onbegonnen werk): 'Dat is tranen persen uit ijzervijlsel'.

1 bestelling: Gerrit Kouwenaar, 'Zonder namen'.

4 juni 2014

Daggedachte 155

Vroeger, lang voor de tijd van TV en ander modern vermaak, bestond er verveling.
Dat was het gevoel dat je kreeg als je iets wilde doen, bij voorkeur iets leuks,
maar er domweg niets te vinden was om te doen.
Verveling ontstond vooral als je alleen was.

(Hans Vervoort, Encyclopedie van op het nippertje geredde kennis, blz. 29)

Een rustige oppasdag. Ik liep om half twaalf nog in mijn pyjama. Toen had ik zelfs al - omdat Dylano buiten wilde spelen - een half uurtje buiten in de zon in de 'Encyclopedie van op het nippertje geredde kennis' van Hans Vervoort zitten lezen.

De afgelopen dagen heb ik de uitgezochte knipsels 'W' en 'K' aan Raban toegevoegd. Veel verkoop ik er niet van. Daar moet ik nog eens iets op verzinnen. Halveren in prijs? Bundeltjes knipsels van één schrijver via Boekwinkeltjes aanbieden werkt niet. Dat heb ik al geprobeerd. De vijver van geïnteresseerden is ook niet héél vol, vrees ik.

Bij Bol.com bestelde ik een dvd (The 30th Anniversary Concert Celebration') en een cd/dvd (In Frysk earbetoan oan Bob Dylan'). De rekeningen kreeg ik vanmorgen per mail. De pakjes zijn nog niet binnen. Ik ben toch niet van plan ze te betalen vóórdat ik ze binnen heb. Verdomd: daar kleppert de brievenbus. Verdomd: daar zijn ze.

Vanavond bij Gert over literatuur, maar deze keer vooral over school wezen kletsen. Uiteraard hebben we de discussie rijkelijk overgoten met Belgisch bier.

5 juni 2014

Daggedachte 156

Het rare met idealen is - je raakt er wel kwijt maar je krijgt er geen nieuwe voor terug.'
Hij pauzeerde even.
'En als je door je rantsoen heen bent heeft het uur van je dood geslagen.'

(Koos van Zomeren, De hangende man, blz. 32)

Een meisje in V2b had een schrift met een wat bobbelige bladzijde. Waterschade? De oorzaak was verrassend: zij loopt mee met de avondvierdaagse en had gisteren het schrift van Nederlands meegenomen om al wandelend de moeilijke woorden voor de so van vrijdag te kunnen oefenen. Helaas regende het gisterenavond, dus het schrift werd wat nat! Heb ik ijverige leerlingen of heb ik ijverige leerlingen?

Aan het eind van de middag waren we in het Parkhotel in Den Haag, waar door Oxfam Novib de Simon Jelsma Award 2014 werd uitgereikt. Drie jonge genomineerden met hart voor de Derde Wereld en met originele projecten. De winnaar was Roeland Lelieveld (29 jaar), oprichter van Africa Wood Grow (AWG). Na vijf jaar onderzoek richtte hij dit innovatieve bosbouwbedrijf op, in samenwerking met een lokale partner. Inmiddels zijn er bijna 10.000 bomen geplant, 170.000 m2 land gerestaureerd. Naast zijn full-time baan als (stedelijk) landschaps ingenieur, heeft hij zijn vrije tijd (en spaargeld) geïnvesteerd in de ontwikkeling van deze droom.
Met respect voor de andere genomineerden zou Roeland ook 'mijn' winnaar zijn geweest.
De middag werd opgeluisterd door Dolf Jansen (ambassadeur van Oxfam Novib). Hij stoeide wat met de genomineerden en het programma, op zijn geheel eigen, watervlugge wijze. Het is aardig om hem zo een keer 'levend' gezien te hebben, maar het was wel duidelijk een tussendoortje voor hem. Inspelen op fotografen en publiek, een paar waarschijnlijk eerder door hem gebruikte grappen (o.a over Afrikaanse hardlopers) en ook een paar voor de gelegenheid bedachte grappen. Bij 'het opstarten van een uniek ecologisch, bottom-up toerisme' vroeg hij zich af of dat een nieuwe vorm van sekstoerisme was.

3 bestellingen: 'Amstelodamum nummer 2, maart/april 1983', Jac.Broersen, 'Het dorp en de zee', Saskia Noort, 'Afgunst'.

6 juni 2014

Daggedachte 157

De traanklieren, de traanbuisjes, de ooghoeken en de oogranden
zijn de urinewegen van de ziel.

(Adriaan Morriën, Plantage Muidergracht, blz. 286)

Met veel plezier las ik de afgelopen dagen de 'Encyclopedie van op het nippertje geredde kennis' van Hans Vervoort. Hij schreef er de volgende opdracht in:

Hans Vervoort - opdracht

Daar zit een stukje geschiedenis aan: ik schreef ruim een jaar geleden in dit weblog en op Facebook dat de ZKV's van A.L. Snijders (in 'Wapenbroeders') zeer geschikt zijn om op het toilet te lezen. Hans Vervoort stuurde me daarop zijn 'Kleine stukjes om te lezen' met als opdracht: 'Voor Mats Beek , kleine stukjes voor de grote boodschap'. En nu vraag ik me af of dat 'po' in 'verpozing' hier bewust door Hans gekozen is. Of zoek ik er nu (weer) te veel achter?

2 bestellingen: Annie M.G. Schmidt, 'Abeltje', Annemarie de Groot-Kwantes, 'De klompvoet'.

7 juni 2014

Daggedachte 158

Een onverwacht voordeel van het ouder worden
is dat je ook je goede voornemens snel vergeet.

(Hans Vervoort, Encyclopedie van op het nippertje geredde kennis, blz. 132)

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:
- Hans Vervoort, Encyclopedie van op het nippertje geredde kennis
Het kan u - na de afgelopen week - nauwelijk verbazen dat ik u deze week dit boek aanraad (€ 17,95)

Al even voor negen uur werd er een kleine container op de stoep gezet. Met Gijs en Martijn vulden we die met het zand uit de tuinverhoging (tegen de garage van de buren). Het ging er net (of eigenlijk net niet) in. Drie kuub zand en een hoop oude tegels en stenen. We hebben de hele ochtend hard doorgewerkt en voor één uur was de container alweer opgehaald!

tuin tuin
tuin tuin

2 bestellingen: Geert Mak, 'De brug', Cornelis Verhoeven, 'Rondom de leegte'.

8 juni 2014

Daggedachte 159

Hetgeen wij stilte noemen is geen stilte
maar het spelen van een uiterst geraffineerd bovennatuurlijk orkest.

(Gust Gils, Berichten om bestwil, blz. 13)

De afgelopen dagen was ik zo druk met andere dingen, dat ik de bestelde boeken niet opgezocht heb. De twee boeken die ik wél zocht, kon ik zo gauw niet vinden. Dat opzoeken deed ik vanochtend op mijn gemak en nu vond ik ze gelukkig allemaal. Twee boekenweekgeschenken ('De brug' en 'Afgunst') moest ik op het PWA-park halen. Daar pak ik dan uit enkele dozen ook elke keer wat te koop te zetten boeken mee. Het is elke keer weer een verrassing wat er dan te voorschijn komt. Wat Remco Campert deze keer (o.a. 'Een liefde in Parijs' en 'De familie Kneupma') en toch ook weer wat boekenweekgeschenken. Er komt een moment dat ik die maar weg ga gooien.
'Brave hond. De mooiste hondenverhalen', samengesteld door Eelke de Jong kwam ook uit zo'n doos. Die verhalen vermeld ik dan eerst op de diverse bladzijden van Schrijversinfo onder het kopje 'gebloemleesd'.

Onafhankelijk van elkaar kochten Lidy en ik de afgelopen weken een pakje Gnocchi di patate (een soort aardappelpureeballetjes) om eens te proberen. Vandaag aten we ze. Niet vies, maar een beetje melig. Maar misschien moet je dit ook leren klaarmaken. Op de verpakking stond overigens in het Engels, Duits en Frans: eet ze met je favoriete saus. Als er aangeraden wordt om er saus bij te eten, is dat in feite een waarschuwing: er zit op zich weinig smaak aan. Denk in dit verband aan slakken, patat, mosselen e.d., of nog erger: inktvisringen.

Hockey is geen kaksport meer. Dat wil ik best geloven, tot ze na de wedstrijd spelers gaan interviewen. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat ze direct na de wedstrijd eerst een paar hete aardappels eten en dat ik dat hoor.

1 bestelling: Diana Ozon, 'Stad sta stil'.

9 juni 2014

Daggedachte 160

Een leven lang zich wasschen, zich laten knippen, zich scheren en baden
- en wat is het resultaat? Een rottend, stinkend lijk.

(J.C. Bloem, Aphorismen XLIV)

Er wordt noodweer voorspeld. Ik heb de trap erbij gehaald om de dakgoot van de garage te controleren: schoon!

Weer zo'n irritant foutje ontdekt. Bij een kavel van Burgersdijk & Niermans zat het kleine dichtbundeltje 'Afscheid' van J.C. Bloem (uit 1957). Op de Schrijversinfobladzijde over Bloem stond die als 'Het afscheid' vermeld. Nu is het wel zo dat ik over Bloem de site van de Koninklijke Bibliotheek nog niet doorgenomen had, dus ik was dit foutje waarschijnlijk nog wel tegengekomen.

Ik heb niks met dat Nederlands elftal: Over het paard getilde getatoeëerde gastjes met een coach die blaakt van zelfoverschatting. Ik heb er vrede mee als ze al hun wedstrijden in Brazilië verliezen.

Op de internetveiling Catawiki kocht ik vanavond de negen delen 'Brieven' van E. du Perron (E. du Perron - Brieven - Amsterdam, Van Oorschot, 1977-1990 - 1e druk - 9 delen - gebonden met leeslint grijs linnen met stofomslag. Geseald in kartonnen box - dus als nieuw). Ik betaalde minder dan er op Boekwinkeltjes voor gevraagd wordt (en véél minder dan er op Bol.com voor gevraagd wordt).

Brieven - E. du Perron

Een nieuwe Veense schrijfster/dichter: Jutta Hiensch.

1 bestelling: L. Sprague de Camp, 'Machines en motoren', Edward C. Stephens, 'Duikboten'.

10 juni 2014

Daggedachte 161

Alles in het leven duurt zo lang, behalve het leven zelf.
(J.C.Bloem, Aphorismen, XXVI)

Met mijn klassen oefen ik de laatste weken extra met het redekundig en taalkundig ontleden. Dat is eerder dit jaar niet goed gegaan (of ik ben er te makkelijk in geweest). De toets in het vorige cluster was door meer dan de helft van de leerlingen onvoldoende gemaakt. Aanstaande vrijdag maken we een nieuwe toets en als ze een hoger cijfer halen dan de vorige keer, vul ik dat alsnog in. Vandaag oefenden we alle voornaamwoorden. Het probleem met ontleden is een beetje dat leerlingen dat niet kunnen oppikken door uitsluitend de uitleg (en een paar oefeningen) in de les te volgen. Er moet getraind worden (net als bij het voetbal, zeg ik er dan steeds maar bij) en dat is voor een te groot aantal leerlingen te veel gevraagd.

Over voetbal gesproken. In de laatste 'Vrij Nederland' (waar de jaarlijkse 'Detective en Thrillergids' weer als bijlage was bijgevoegd) stond een artikel waarin een interessante vraag werd gesteld: Waarom is het oranjelegioen zo wit? (Marokkanen, Turken en Surinamers willen niet hossen'- Hoe bont het Nederlands elftal ook is, op de tribunes zie je daar weinig van terug. Oranjesupporters zijn vrijwel allemaal blank).

1 bestelling: Eric Berne, 'Wat moet je zeggen nadat je hallo gezegd hebt? De Psychologie van de intermenselijke verhoudingen'.

11 juni 2014

Daggedachte 162

Ik leerde vroeger dat de Hof van Eden
In het Irak van tegenwoordig lag
En dat de Heer daar op de zesde dag
Van Hogerhand de eerste Adam kneedde.

Dus waar de mens zijn oorsprong heeft gevonden
Daar gaat hij straks misschien ook weer te gronde.

(Driek van Wissen, Kringloop, De laatste jaren, blz. 44)

Enkele basisscholen hebben deze week vakantie, daarom is ook Tygo de hele dag bij ons. Afgelopen weekend schepten Tygo en Dylano de twee kruiwagens in de tuin halfvol zand. Daar viel de afgelopen dagen een paar centimeter water bij. Resultaat: twee kruiwagens vol modder. Daar leefden de mannen zich vanochtend helemaal in uit:

modderboel modderboel
modderboel modderboel

 

We kochten een paar weken geleden een emmertje stoepkrijt. De stenen in onze achtertuin en van onze oprit blijken niet echt geschikt om op te tekenen en Dylano is te klein om hem op het trottoir te laten tekenen. Tussen de stenen die in de achtertuin tevoorschijn kwamen, bleken een paar grote betontegels te zitten. Die legden we vandaag plat op de grond; een soort groot tekenblad:

stoepkrijt stoepkrijt

 

Tygo blijft bij ons slapen (hij is morgen ook vrij en Suzanne en Gijs moeten werken). We gingen samen in de stoomdouche (hij vindt dat lekker, maar nog een beetje eng) en daarna zetten we de gewone douche aan. Als je vijf jaar bent, probeer je vervolgens gewoon alle knoppen. Hij ontdekte mogelijkheden (vernevelende sproeiers) van de douchecabine die ik nog niet kende!

De gedichten over schrijvers in 'De laatste jaren' van Driek van Wissen (2011) én de hoofdstukken uit 'Wie a zegt' van J. Bernlef (1970) heb ik vanavond ingetikt op de diverse bladzijden van Schrijversinfo.

Mark meldt dat hij op Schrijversinfo de biografieën niet kan benaderen. Dat klopt. Ruud maakte een nieuwe overzichts- en doorklikbladzijde voor me (met allerlei nieuwe programmeursfoefjes). Dat werkte. Tot ik bij het uploaden (denk ik) iets fout deed. Nu is de bladzijde leeg (hij laadt de content niet). Ik wil nog even kijken of ik zelf kan vinden wat er fout is gegaan en anders zal ik toch Ruud nog een keer om hulp moeten vragen.
De negen delen 'Brieven' van E. du Perron werden vandaag bezorgd. Ik heb er vanmiddag al met veel plezier in zitten grasduinen. Ik denk dat ik ze morgen maar eens aan mijn klassen laat zien (de meeste leerlingen zullen in hun leven weinig brievenboeken vasthouden). Mark mailt me dat hij heeft overwogen er ook op te bieden, maar 'hij heeft nu al meer dan een leven nodig om alles te lezen wat hij graag onder ogen wil krijgen'.

4 bestellingen: 'Op nieuw niveau 2 Vmbo-b/lwoo werkboek, Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Thriller' (Parool, vrijdag 14-05-71), knipsel Carl Friedman, knipsels Geerten Meijsing.

12 juni 2014

Daggedachte 163

Steeds ben ik in mijn boekenkast op zoek
Om daar alle papiervisjes te vangen
Die zich uit een diep literair verlangen
Te goed doen aan de wereld van het boek.

Behalve aan het werk van Zwagerman,
Want daar houdt zo'n papiervisje niet van.

(Driek van Wissen, Papiervisje, De laatste jaren, blz. 103/104)

De Wereldkampioenschappen voetbal zijn vanavond begonnen met Brazilië - Kroatië. In de eerste vijf minuten valt de geluidsverbinding weg en doen we het met alleen het beeld. Na een paar minuten is er weer geluid en zegt de commentator: 'Daar bent u weer.' Dat lijkt me een onjuiste voorstelling van zaken. Ik ben niet weg geweest, hij is weg geweest.

Zitter er bij Brazilië - Kroatië nou zo'n 70% vrouwen op de tribunes? Of krijgen we alleen zorgvuldig geregisseerde plaatjes te zien?

3 bestellingen: Tim Krabbé, 'Het Gouden Ei', A.J. Zwinenberg, 'Namibië. Vroeg of laat onafhankelijk', Hans Werner, 'Confucius'.

13 juni 2014

Daggedachte 164

Sport wordt beoefend op grond van misverstanden die al meer dan een eeuw oud zijn,
afkomstig zijn uit de betere kringen
en in wat vulgaire vorm over de hele wereld zijn verspreid.
Het is allemaal begonnen op de Engelse kostscholen,
waar jongens wier vaders niet werkten,
een zo goed mogelijke vorming kregen om later ook niet te hoeven werken.

(Kees Fens, Waarom ik niet tennis, blz. 17, Erfenis)

Vanmiddag heeft Gijs de hardhouten vlonder in de tuin 'gelegd'. Het ziet er nu al fraai uit. Ernaast komt ruimte voor de kliko's, afgezet met een stenen bloembak (voor de tuinkruiden).

tuin tuin

Spanje - Nederland vanavond. In het veld loopt zoon Blind. Op de bank en in de technische staf zit vader Blind. Tegen zo'n combinatie zal burgemeester Kolff wel grote bezwaren hebben. Hier blijkt het zeer effectief te kunnen zijn: 5-1 winst tegen Spanje en Blind 'man of the match'.

2 bestellingen: knipsels J. Bernlef, , Anthony van Kampen, 'Omnibus (Jungle Pimpernel/Incident op Corsica/Prauw aan boord)'.

14 juni 2014

Daggedachte 165

Wat wij onder moraal verstaan is vaak een slappe mengeling van schuldgevoel,
zelfbeklag en vooral anderen laten zien hoe goed wij zijn.

(Gerrit Komrij, De buitenkant, blz. 100)

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:
- Anna Enquist, Kwartet
Een protest tegen het steeds maar weer bezuinigen op cultuur, verpakt als thriller (€ 19,95)

Alweer een dag samen met Gijs hard werken in de achtertuin. Het stuk voor de kliko's is bestraat, het pad naar de schuur is eruit geweest en opgehoogd (zodat er geen hoogeteverschil is met de vlonder), de grond onder de kunstgrasmat is geëffend en opgehoogd, de randen ervan zijn bijgewerkt, er is veel afval (en oude stoelen) naar de stort gebracht. Her is (nu al) onze tuin niet meer, maar ik heb goede hoop dat we hieraan gaan wennen.

tuin tuin

Op 17 mei 2010 sprak Atte Jongstra bij Boekhandel Van Kooten. Hij besprak toen vooral 'De Heldeninspecteur' (2010) en 'De avonturen van Henry II Fix' (2007). Die kocht ik toen niet, omdat ik -bij uitzondering - een boek van thuis had meegebracht om te laten signeren (De tak van Salzburg).
Bij het kavel van Burgersdijk & Niermans zat 'De avonturen van Henry II Fix' en daar heb ik vanavond wat in zitten lezen. Het is wel grappig dat ik dit boek via Burgersdijk & Niermans kocht, want in een soort inleiding vertelt Jongstra dat hij bij toeval een kijkdag bij Burgersdijk & Niermans bezocht, geïnteresseerd raakt in drie kisten met allerlei papieren, ze koopt en uit die papieren dit boek heeft samengesteld. Een soort 'Pak van Sjaalman' en daar moet Jongstra als Multatuli-liefhebber zelf ook aan gedacht hebben.

15 juni 2014

Daggedachte 166

Van mijn vader was ik absoluut niet zeker.
Hij was natuurlijk een uiterst bewonderenswaardig man,
maar iedere zondagmorgen kreeg ik te horen over de zonden der vaderen,
die bezocht zouden worden aan de kinderen
en dat maakte mij achterdochtig.

(J.H. Donner, Van Computers, Politiek, Amsterdam & een klein meisje, blz. 54)

Een rustige vaderdag. Vanavond aten we met de kinderen Lidy's eigengemaakte babi pangang, die oneindig veel lekkerder is dan die van de Chinees. Vanwege de smaak én vanwege het feit dat die van de Chinees vaak zo ontzettend vet is.
Ik snap overigens werkelijk niet waarom heel veel mensen, als ze het over de Chinees hebben, als eerste babi pangang beginnen te roepen. Een paar gerechten duiken steeds weer op; naast babi pangang zijn dat vooral foe yong hai, Tjaptjoi en Ko lo yuk. Lekker hoor, maar een goede Chinees serveert meer - en beter.

1 bestelling: Daphne du Maurier, 'The flight of the falcon'.

16 juni 2014

Daggedachte 167

't Is juni, en de vijver in't plantsoen
Ademt over het gras zijn blauwe droomen.
De jonge twijgen huivren in de boomen,
Water en hemel zijn van weerschijn groen.

(M. Nijhoff, Het tuinfeest)

Gehoord in de gang:
leerling: 'Meneer, hebben we zo dadelijk een onverwachte SO?
docent: 'Als ik dat zeg , is het niet onverwacht meer.'

De kritieken uit 'De kritische reis' van P.H. Ritter (1928) heb ik op de diverse bladzijden van Schrijversinfo vermeld.

De kritische reis

Op Schrijversinfo in de nieuwe layout: A.M. de Jong.

3 bestellingen: Paul Biegel, 'Wie je droomt ben je zelf', 'Franconville 1 tekstboek', Wiel Kusters, 'De killer. Over poëzie en poëtica van Gerrit Kouwenaar'.

17 juni 2014

Daggedachte 168

Sommige mensen zoeken - bewust - de confrontatie en de problemen
en zijn vervolgens verbaasd en boos als ze die vinden.

(Kees B. Tam, Onverzameld werk)

Mijn V2-klas mag, als ze klaar zijn met hun opdrachten, de laatste paar minuten van de les even de latijn-so van het uur daarna oefenen:
Meisje 1: 'Waar was Apollo de god van?"
Meisje 2: 'Van de liefde.'
Meisje 1: 'Nee hoor!'
Meisje 2: 'Jawel hoor. Kijk maar, hier staat het: Apollo is de god van het licht, van de geneeskunst, van de muziek én van de voorspelkunst.'
Het is maar net waar je de klemtoon legt.

Mijn B2-klas maakt een tekstverklaring. Een leerling vraagt: 'Meneer, wat is de datum?'. Ik zeg: 'Vrijdag was het de dertiende, zaterdag de veertiende, zondag de vijftiende, maandag de zestiende, dus vandaag is het de zeventiende. Een jongen die vooraan zit zegt: 'Ja meneer, zo kan ik het ook: morgen speelt het Nederlands elftal weer. Dan is het de achttiende, dus vandaag is het de zeventiende!' Ik bedank hem vervolgens hartelijk voor die opmerking. 18 juni is mijn trouwdag en zonder zijn wijsneuzerige opmerking had ik daar nooit aan gedacht. Nu kan ik uit school nog even langs de bloemist.

Ik had gedacht dat ze de hele les met die tekstverklaring bezig zouden zijn, maar een deel van de leerlingen was al na een minuut of dertig klaar. Deze keer had ik geen opdracht voorbereid voor wie klaar waren. Toen een leerling vroeg: 'Mag ik een spelletje op mijn telefoon spelen?', besloot ik dat dan maar een keer goed te vinden. Aan het eind van de les zaten er een stuk of twintig met hun telefoontje te spelen, berichtjes te lezen enz. ..... en het bleef doodstil in het lokaal.

1 bestelling: Gijs Groenteman, 'Ischa. Verhalen van verwanten, vrienden en vrouwen'.

18 juni 2014

Daggedachte 169

Socrates zegt: trouw in ieder geval:
als je een goede vrouw krijgt, word je gelukkig;
als je een slechte vrouw krijgt, word je een wijsgeer.

(Dr. Marc Galle, Voor wie haar soms geweld aandoet, deel 2, blz. 175)

34 jaar getrouwd

Vierendertig jaar getrouwd vandaag.

Lidy is boodschappen doen. Ik pas op Dylano. Hij speelt lekker, maar wil niet dat je je met hem bemoeit. Probeer je dat toch, dan heeft hij - nu hij begint te praten - al een ruime hoeveelheid woorden om te laten merken dat hij daar niet van gediend is:
- Ssstt
- Dat is niet grappig
- Mond houden
- Hou op met plagen
- Sukkel
- Houd je mond dicht
- Ophouden
- Niet doen

2 bestellingen: Dick Dreux, 'De grote leugen', Tjitte de Vries, 'Tocht naar Chatham - eeuwfeest van een nederlaag'.

19 juni 2014

Daggedachte 170

- Drinkt u veel?
- Ach, dat weet ik niet, dokter, wat noemt u veel?
- Nou ja, laten we zeggen, een kratje in de week?
- O nee, dokter. Dat haal ik niet. Een week ...

(Herman Finkers, De cursus 'omgaan met teleurstellingen' gaat wederom niet door, blz. 190)

In het lokaal waar ik vandaag les aan V2b gaf, had een collega Frans het huiswerk op het bord geschreven: 'Vrijdag 20 juni: onverwachte so'. Daarover doorpratend met de klas kwam een leerling met een idee: 'Meneer, u moet so's minstens een week van tevoren opgeven, maar de talen mogen onverwachte so's geven. Dan kunt u dus ook zeggen: Dit moet je leren voor overmorgen. Ik verklap vast dat ik dan een onverwachte so geef. Dan is iedereen blij dat u dat erbij zegt en moppert niemand dat u het niet minstens een week van tevoren opgeeft.'

Engeland-Uruguay vanavond. Ik hoop dat Engeland wint. Niet omdat ik voor Engeland ben, maar ik ben tegen Suarez. Daar betrap ik me wel vaker op, dat ik mijn antipathie tegen een bepaalde speler (lees: Christiano Ronaldo) de doorslag laat geven. (Uruguay heeft gewonnen met 2-1, prachtige wedstrijd, twee doelpunten van die verrekte Suarez)

Er komt een blad papier uit mijn printer met een inktvlek erop. Printer kapot? Nee, want het is geen inktvlek. Het is een vlieg! Blijkbaar zat hij op het papier en is hij met dat papier mee door de printer getrokken.

printvlieg

1 bestelling: H.P. Seriese, 'Test uw autotechnische kennis. Meer dan 1200 meerkeuzevragen'.

20 juni 2014

Daggedachte 171

Verloren illusies zijn gevonden waarheden.
(Multatuli)

Draadjesvlees .... het lukt mij maar niet om het lekker te gaan vinden. Mijn moeder liet het dan ook nog veel te lang opstaan, waardoor het vlees taai en hard werd. Ik heb meer dan eens zo'n stuk schoenzool in mijn zakdoek gewikkeld, in mijn broekzak gedaan en het later weggegooid. Dat laatste is nu niet nodig, maar lekker wordt het niet.
Er zijn twee manieren van eten: 1. omdat het lekker is. 2. Om je bord leeg te krijgen. Draadjesvlees hoort onweerlegbaar bij nummer 2.

21 juni 2014

Daggedachte 172

Sinds honderd dagen was te Laren
een hond enorm aan het verharen.
Hij riep zijn vrienden bij elkaar
en bood ze hondenbrood met haar,
'omdat ik heden', sprak het dier,
'mijn honderdste verhaardag vier.'

(Kees Stip, Op een hond, Verscheurkalender 2007, 10 april)

Ik denk dat ik bovenstaand vers over twee weken maar eens opneem in de toets. O.a. een bijwoord, telwoorden, voornaamwoorden en twee instinkers: benoem de onderstreepte woorden:

Sinds honderd dagen was te Laren
een hond enorm aan het verharen.
Hij riep zijn vrienden bij elkaar
en bood ze hondenbrood met haar,
'omdat ik heden', sprak het dier,
'mijn honderdste verhaardag vier.'
(Kees Stip, Op een hond, Verscheurkalender 2007, 10 april)

Ik luister - zeer tot mijn genoegen - naar de gedigitaliseerde lp 'Between the lines' van Janis Ian. Een plaat uit 1975; dat is pakweg veertig jaar geleden! Dat had je je in 1975 niet kunnen voorstellen, luisteren naar veertig jaar oude muziek. Er viel zoveel nieuws te ontdekken. Luisterden onze ouders toen naar muziek van veertig jaar geleden? Die van mij niet, of het moest nog oudere, klassieke muziek zijn.

Ik loop alweer een paar dagen te hoesten. Ik heb gisteren gestoomd, slik Bisolvon. Op school waart kinkhoest rond, als ik dat maar niet heb opgepikt.

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:
- Wiel Kusters, Mijn versnipperd bestaan - Het leven van Kees Fens 1929-2008
Wiel Kusters: Altijd goed. Kees Fens: Altijd goed (€ 34,99)

Al jaren voer ik in de achtertuin een verbeten strijd met het zevenblad. Vanaf het vroege voorjaar pluk ik de bladeren (zo dicht mogelijk bij de grond en als het even kan met wat wortels) weg. Zo'n plant zou toch een keer uitgeput moeten raken, maar voorlopig geldt dat eerder voor mij. Die jonge bladeren schijnen eetbaar te zijn, misschien moeten we daar maar op overstappen. Op Wikipedia lees ik dat de plant ook tuinmansverdriet heet! De latijnse naam is Aegopodium podagraria, wat verwijst naar jicht en reuma (vergelijk: de drie Drenthse podagristen!), waar men in de volksgeneeskunde de plant tegen inzet. Nog een reden om hem op te eten.

Nieuw op Schrijversinfo: Ernst Braches.

Nachtboog

2 bestellingen: Gerard Nijenhuis, 'Dubbelspel. Een cyclus gedichten', Simon Vestdijk, 'Verzen'.

22 juni 2014

Daggedachte 173

Ik heb wel eens een blik in hondenogen gezien,
een snel verdwijnende blik van verbaasde minachting,
en ik ben ervan overtuigd dat honden eigenlijk denken dat mensen geschift zijn.

(John Steinbeck, Reizen met Charley, blz. 246)

Goed geslapen. In mijn slaap hoest ik niet. Misschien dat een paar dagen coma een goed idee is.

We aten spaghetti met tonijn. Een WeightWatchers-recept waar ik goede herinneringen aan heb. Zulke goede herinneringen dat ik me er vandaag de hele dag op liep te verheugen. En ... het was net zo lekker als in mijn herinnering.

Morgen begin Wimbledon. We werken nog vier weken. In het finaleweekend van Wimbledon begint de Tour de France. Die is dan ook al twee weken bezig als we vakantie krijgen. Ik vind het niks, die vakantiespreiding.

5 bestellingen: W.J. de Boone, 'Friezen, Franken en Saksen ... klopt dat?', 'Choix de fables de Jean de la Fontaine notice et annotations par J.L.P.M. van Dijck et K.R. Gallas', Cees Sint en Ton Schipperheyn, 'Het moderne conventieboek', Mario Vargas Llosa, 'Lof van de stiefmoeder'.

23 juni 2014

Daggedachte 174

Dichten is zo moeilijk nog niet.
Alles rijmt wel op iets.
Behalve waterfiets.
Waterfiets rijmt op niets.

(Herman Finkers)

Bovenstaande tekst kreeg ik vandaag op mijn kantoor - fraai gecalligrafeerd - van enkele V2-leerlingen. Ik ben er niet helemaal zeker van of het juist geciteerd is, maar ik promoveerde het toch maar tot daggedachte.

Nederland wint met 2-0 van Chili. Twee invallers (Fer en Depay) scoren. Als er mensen uit het publiek in beeld komen, zien ze zichzelf op een groot scherm in het stadion. Slimmeriken zwaaien dan naar de camera. Dommeriken zwaaien naar zichzelf op het scherm!

Vanavond heb ik een envelopje met Louis Paul Boon-knipsels uit de jaren 50', '60 en '70 op Raban in zitten tikken.

Moderne psychiatrie

Daar kan ik nou om grinniken: ik zit een stapeltje studieboeken (psychologie e.d.) te koop te zetten. Veel zijn ze niet waard; een paar euro per stuk. In de stapel zit het boek 'Moderne psychiatrie' van Johan Cullberg. Een mooie grote paperback (480 blz., 23,5x15,5 cm.) voor € 5,00. Als ik een boek over moderne psychiatrie schreef en ik had een achternaam die op een hoop kul wijst, dan zou ik toch een pseudoniem kiezen.

2 bestellingen: Willem Brandt, 'De Keerkringvogel', M.G. Schenk, 'AO over AO'.

24 juni 2014

Daggedachte 175

Ik heb de zwanen vaak benijd.
Niet om hun dobbren op de vijver,
maar om de onvermoeide ijver
waarmee men ze gedichten wijdt.

(Theo van Baaren, Hoe-korter-hoe-liever, blz. 53)

Een behoorlijke groep meiden in de eerste en tweede klassen is vandaag van slag. One Direction treedt vandaag en morgen op in Amsterdam. Het optreden begint al om 18.00 uur, dan kan het publiek toch nog op tijd in bed liggen! Er gaan behoorlijk wat Veense meiskes heen. Voor één leerling werd de hele dag vrij gevraagd, dan kon ze zich voorbereiden. Daar zijn we maar niet aan begonnen. De tweedeklassers die morgen tot en met het negende uur les hebben, krijgen eventueel het negende uur vrij, maar dan zijn we al heel coulant.

Wat opvalt bij het WK-voetbal: sommige volksliederen hebben een ontzettend lang intro; het duurt tijden voordat het publiek mee begint te zingen.

En wéér bijt Suarez een tegenstander! Op tv relativeert een 'kenner' de verontwaardiging: 'Is het nou echt zo veel erger dan iemand zo hard van achteren schoppen dat hij een been zou kunnen breken?' Dat is een interessante vraag, maar na enig nadenken is mijn antwoord toch 'Ja'. Medisch gezien misschien niet, maar 'schoppen' hoort bij voetbal en dat kun je van 'bijten' niet zeggen.

4 bestellingen: K. Reichenfeld, 'Brancusi. De weg naar het begin van de wereld', Hans Kooger, 'Albert Einstein', Tjitte de Vries, 'Art deco (Van Jugendstil tot Pop Art)', Eric Newby, 'Mijn huis in Italië', Frits Monshouwer, 'Fotografie', Divendal, H.H. Divendal, 'Roerige kerk'.

25 juni 2014

Daggedachte 176

Maar je moet nooit te veel nadenken.
Hoe meer ik nadenk, hoe meer ik denk: Niet te veel nadenken.

(Fons Jansen, Wat ik zeggen wilde, blz. 31)

Vanochtend klonk uit de wekkerradio een liedje waarbij de zanger ons mededeelde: 'Ik hou van de zomer, en jou-ou-ou-ou.' Ik heb nooit eerder zo'n lelijke uitspraak van het woord 'jou' gehoord. (Martijn meldt dat de band 'Kik' heet.)

De stand van zaken van mijn benauwdheid: ik word minder muis en meer hond (het piepen wordt minder, het blaffen meer).

Fens-knipsels

Al voordat ik systematisch artikelen over literatuur uit de krant knipte, had ik een mapje met knipsels van Kees Fens. Het is zelfs niet overdreven om te stellen dat hij met zijn artikelen en columns in 'de Volkskrant' mijn interesse in literatuur heeft 'gewekt'. En ik ben zeker niet de enige in Nederland die zo'n Fens-mapje had. Reinder uit Den Haag, die aan het opruimen is, stuurde mij deze week zijn mapje toe. Zijn slapeloosheid leidde ertoe dat hij ze bijna nog zelf gehouden had: 'Ik kon vannacht niet slapen en heb een uurtje in die Fens-knipsels gelezen. Heel interessant en inspirerend. Het is ook een verstomd geluid uit een voltooid verleden tijd: verrassend om te bemerken hoe volkomen anders we inmiddels met literatuur en boeken en boekwinkels omgaan.'

Nieuw op Schrijversinfo: Fons Jansen.

26 juni 2014

Daggedachte 177

Mevrouw in de supermarkt:
Hebt u dat nou ook, dat je in zo'n supermarkt staat
en dat je opeens moet denken:
en dit moet allemaal nog poep worden?

(Fons Jansen, Wat ik zeggen wilde, blz. 278)

De voorlaatste lesdag van dit jaar. Het valt niet mee om de leerlingen nog aan het werk te krijgen. Dat roept bij mij het vermoeden op dat een aanzienlijk deel van de collega's in dit extra lange cluster (i.v.m. de vakantiespreiding) al door de stof heen is en de lessen vult met dvd-kijken o.i.d. Voor de collega's die nog aan het werk willen, valt het dan niet mee de leerlingen te motiveren.

Ik zet een stapeltje boeken te koop. In dat stapeltje zit de poëziebloemlezing 'Vriendschap. Gedichten voor vrienden', samengesteld door Henk van Zuiden (2008).

Vriendschap Vriendschap

Opvallend is hier vooral de achterkant. Bovenaan staat: 'C. Buddingh' e.a.' Het is mooi dat - ook in 2008 - de naam Buddingh' als een sterke aanbeveling geldt!

27 juni 2014

Daggedachte 178

Naast pil, spiraaltje, vrome knot,
Kunstacademie, roestvrij slot,
bestaat er ook een natuurlijk middel
tegen gevolgrijk zin-genot.

Dus Elsie! als wij nóg eens gaan:
trek jij dan weer die tuinbroek aan?

(Lévi Weemoedt, Nachtwerk, Van harte beterschap, blz. 138)

Ik ben gisteren niet naar de diploma-uitreiking gegaan. Ik ben moe, benauwd en het is meer dan drie jaar geleden dat deze leerlingen nog les van mij hadden. Vanochtend ligt er een fles wijn en een aardig briefje in mijn postvak, van een leerling die ik, toen ze in de tweede en derde klas zat, geholpen heb met haar problemen. Ik had dus toch naar die diploma-uitreiking moeten gaan.

De laatste lesdag! Sinds een paar jaar vul ik de laatste les met informatie over C. Buddingh', laat ik dit YouTube-filmpje zien en laat ik ze aan de hand van twee tassen en een doos boeken zien hoe een verzamelaar denkt en doet. Bij dat laatste gedeelte haken ze één voor één af.

B2c komt na de les bijna in zijn geheel naar voren om me een hand te geven en te bedanken voor de lessen in dit schooljaar. Ontroerend!

Vanavond ben ik met V2a en collega Jessica, ter afsluiting van het schooljaar, wezen wokken in Elst. Ik had gereserveerd en het advies van het 'wokpaleis' opgevolgd: maaltijd plus twee drankjes voor iedereen, dan rekent iedereen hetzelfde bedrag af en blijft er geen restbedrag staan. Een derde deel van de leerlingen ging voor 'Chinees' (Marcus blijkt zelfs een sushi-kenner te zijn), de rest ging voor de frikandellen, frites en het ijs. Ze doen maar, want niemand zeurt over het eten en iedereen heeft het naar zijn zin.
Over een week of tien zitten ze in V3, maar na het eten zit wel vrijwel de hele groep in het speeltuintje. Gedeeltelijk op stoelen met hun telefoontje in de hand, maar gedeeltelijk ook op de - voor hen te kleine - speeltoestellen. Als ze met het op de grond liggende boomschors naar elkaar gaan gooien, besluiten Jessica en ik dat het tijd is om naar huis te gaan.

We mopperen over onze leerlingen; ze kunnen niet plannen. Dat is onzin. Ze kunnen heel goed plannen. Weken geleden prikten we deze datum om te gaan wokken en de jongens in de klas hadden heel goed in de gaten dat het 27 juni moest worden: een voetbalvrije avond tijdens het wk.

Er was een prachtige, lange en late documentaire over Monty Python op televisie. Ik ging dus - ook zonder voetbal op tv - weer laat naar bed. Na de documentaire werd 'The holy grail' uitgezonden, maar die heb ik op dvd.

1 bestelling: Carl Friedman, 'Left luggage' (videoband).

28 juni 2014

Daggedachte 179

Oorlog - een serieuze inspanning om de vijand van zijn beste fokmateriaal te beroven.
(Koos van Zomeren, Naar de natuur, blz. 75)

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:
- Leo van Bergen, Zacht en eervol: Lijden en sterven in de Grote Oorlog 1914-1918.
Vandaag is er in Sarajevo een standbeeld onthuld voor de schutter die honderd jaar geleden de aanzet gaf tot de Eerste Wereldoorlog. Volgens de documentaire die ik laatst over dat schot zag, was hij toch een beetje een sukkel, om niet te zeggen een loser, maar daar is hij een vrijheidsstrijder en een held.
Aan de stroom boeken over die oorlog is niet te ontkomen. Het grote overzicht hebben we nu wel. 'Zacht en eervol' zoomt in op de verwerking van gewonden uit de loopgraven. 'De loopgraven zelf leken soms geplaveid met vleesgeworden kasseien.' (€ 29,99)

Een stem op televisie meldt mij: 'Wimbledon is mede mogelijk gemaakt door Rolex.' Daar geloof ik helemaal niets van. Eventueel ben ik bereid te geloven dat de uitzending van de tenniswedstrijden op Wimbledon op deze zender dit jaar mede mogelijk is door een financiële bijdrage van Rolex.

veranda Veranda

Vanochtend heeft Gijs een begin gemaakt met het dak (overkapping / veranda, wat je wilt) boven het vlonder. Er komt voorlopig geen schroef of spijker aan te pas. Als je goed kijkt zie je rechtsboven op de tweede foto twee donkere stippen op het hout. Daar heeft hij twee zelfgemaakte houten deuvels (hij noemt ze anders) in het hout geslagen. We bouwen op middeleeuwse wijze onze eigen kleine zonnekathedraal.

2 bestellingen: Joseph Roth, 'Die Kapuzinergruft', Bertold K. Jochim, 'De Schelm en de Goede God'.

29 juni 2014

Daggedachte 180

Het beslissen by meerderheid van stemmen is 't recht van de sterkste in der minne.
Het beduidt: áls we vochten zouden wij winnen... laat ons 't vechten overslaan.
Dit stelsel leidt dus niet zozeer tot waarheid als tot rust.

(Multatuli, Ideeën, eerste bundel, idee 7, blz. 9)

Lidy is al een paar dagen haar stem kwijt. Nu heeft ze er een voorhoofdsholteontsteking bij. Ze ligt de hele dag al op bed. Het was al rustig toen ze alleen haar stem kwijt was, maar nu is het ronduit stil.

Slecht weer vandaag. De wielrenners hebben er bij het nationaal kampioenschap ook behoorlijk last van. De boel wordt uit elkaar geslagen en Sebastiaan Langeveld komt solo over de streep. Hij was al twee keer tweede en één keer derde. In Parijs-Roubaix doet hij het ook altijd goed; hij kan dus tegen barre omstandigheden en een grote afstand (250 km.).

Wij maken er een rustige dag van. Lidy ligt nog op bed en ik neem een stoomdouche en daarna een uitgebreid bad. In bad lees ik 'De ooggetuige' van Simone van der Vlugt. 92 bladzijden en het geschenk van de Maand van het spannende boek 2012. Het leest prettig. Een plot verzinnen kan ze wel. Memorabele zinnen schrijven doet ze niet.

Je mag bij Albert Heijn alleen maar om Hamsters vragen:

Hamsters (alleen)

30 juni 2014

Daggedachte 181

Toeval bestaat niet. We noemen dingen toeval bij gebrek aan een betere verklaring.
(Bert Wagendorp, Ventoux, blz. 26)

De benenwagen

Vanochtend rond acht uur kreeg ik al een boek cadeau: 'De benenwagen. Het succesverhaal van de Canta' van Karin Spaink.
Vorige week bleek een moeder van een mentorleerling met haar meisjesnaam Waaijenberg te heten. 'Van de garage?', vroeg ik. Dat was zo. 'Dan heeft mijn vader veel voor jouw vader gewerkt', zei ik. Daar heeft ze het dit weekend met haar vader over gehad en die kon zich dat nog goed herinneren. Daarom bracht ze vanochtend dit boek voor me mee.
Karin Spaink heeft ms en rijdt al sinds 1994 in zo'n wagentje. In dit boek beschrijft ze haar eigen ervaringen, maar ze sprak er ook voor met werknemers en familieleden van Waaijenberg en keek een dag of wat rond in de fabriek.

Bij de Primera aan het Bruïneplein kreeg ik vandaag nog een boek: 'Incendio' van Tess Gerritsen. Geschenk in 'De maand van het spannende boek'. Die Primera is tegenwoordig overigens ook een halve boekhandel. Zeker als je de tijdschriften meerekent.

Veranda

Gijs is vanmiddag hard aan het werk geweest in de tuin. Het 'skelet' staat. Deze foto maakte ik vanavond om 20.00 uur: nog volop zon in die hoek van de tuin.

3 bestellingen: poster Thea Beckman, Karel van de Woestijne, 'De nieuwe Esopet', AO: 'Diepgaand onderzoek naar de Brittenburg'.

Door naar juli 2014