Terug naar mei 2016

 

 

Juni 2016

1 juni 2016

We hebben Lidy's verjaardag i.v.m. de aanstaande operatie 'low-profile' gevierd. De kinderen en kleinkinderen lunchten tussen de middag bij ons en we hadden er een uitgebreide lunch van gemaakt. 's Avonds keken we op de hoek van de straat naar Tygo, die stoer de vijf kilometer van de avondvierdaagse liep. Wat later op de avond kwam de tien kilometer-stoet recht voor ons huis voorbij.

3 bestellingen: 'Randstad 6', Jean Bruce, 'O.S.S. 117 Filmfestijn vol venijn', Jean Bruce, 'O.S.S. 117 contra O.S.S.', H.J. van Nijnatten-Doffegnies, 'Grond', Richard Gordon, 'Dokter in de branding', Erskine Caldwell, 'De vaste hand vn God', Rolf Italiaander, 'De nieuwe leiders van Afrika', Ian Fleming, 'De man met de gouden vinger', Monica Dickens, 'The winds of heaven', Marganita Laski, 'Love on the Supertax'.

2 juni 2016

Ik zat vanmorgen luid kokhalzend op de fiets naar school. Ik heb twee lessen gegeven, heb wat ouders gebeld en ben weer naar huis gegaan. Zondag heb ik waarschijnlijk iets verkeerds gegeten, maar ik dacht dat het wel weer ging. Het kan natuurlijk ook zijn dat dit mijn manier is om op de spanning voor de operatie van Lidy van morgen te reageren.

Tygo maakte afgelopen winter een pindasnoer voor de vogels. Het hangt in de voortuin, maar veel is er niet van gegeten. Nu is het snoer ontdekt door een (jonge?) Vlaamse gaai:

Pindagaai

1 bestelling: Albert Blankert, 'Kunst als regeringszaak in Amsterdam in de 17e eeuw. Rondom schilderijen van Ferdinand Bol'.

3 juni 2016

Lidy is vandaag aan haar heup geopereerd. Over het zaag- en timmerwerk dat dit met zich meebracht wil ik niet te veel nadenken. Het is genoeg dat de specialist meldt dat het technisch goed en en vlot is gegaan. Het begin van de dag ging niet vlot. We moesten ons om 11.00 uur melden, maar moesten (Lidy in haar operatiehemd) tot 14.30 uur wachten voordat ze aan de beurt was. Ze blijken een uur extra wachttijd aan te houden. Als er dan iemand uitvalt, kunnen ze toch doorwerken (efficiënt, maar zeg dit dan even). Bovendien was er iets met spoed tussen gekomen.

Na zo'n ruggeprik komen niet alle functies in één keer weer op gang. Dat is wel een vreemde ervaring.

Omdat de operatie (met voorbereiding en even op de intensive care) wel vier uur kon duren, ben ik tussendoor naar huis gegaan: even naar school een so voor maandag klaar leggen, thuis tennis kijken, boeken inpakken. Om 16.33 uur appte ik 'Ziekenhuis heeft nog niet gebeld. maar ik ga daar vast heen. Hou het thuis niet meer uit.' Terwijl ik dit appte kwam er een app van Lidy binnen: 'Ben terug kotsmisselijk en overgeven.' Met de techniek van tegenwoordig zijn we het telefoontje van het ziekenhuis voor.

Het parkeren daar in Ede is niet goedkoop. De ochtend kostte me zes euro, de middag/avond zeven.

1 bestelling: Joost Dudok van Heel, 'Zeilen en toervaren'.

4 juni 2016

Het muizengif is nog niet aangevreten. Naast zo'n doosje gif had ik een 'ouderwetse' (niet echt, hij is van plastic) muizenval gezet. Daar zat vanmorgen wel een muis in.

Even voor twaalf uur naar het ziekenhuis, aan het eind van de middag weer. Ik was vergeten hoe het was, maar je hele dagindeling gaat naar zo'n ziekenhuis staan. Lidy was vanochtend nog steeds misselijk en aan het overgeven. Aan het begin van de middag ging dat gelukkig wat beter. Ik weet niet of dat wat met die misselijkheid te maken heeft, maar en passant hebben ze vastgesteld dat ze 'suiker' heeft. Als ze van de heup wat hersteld is, mag ze nog een keer terugkomen. Dan gaan ze de mate van die 'suiker' vaststellen.

pangahaasjes met Vlaamse frieten Ook als je vrouw in het ziekenhuis ligt (of juist dan) moet je goed voor jezelf zorgen!
Als u zich afvraagt wat er achter die Vlaamse frieten ligt: mooie pangahaasjes.
En als u zich afvraagt wat ik gisteren dan voor mezelf gekookt heb: niets! Gisteren haalde ik bij Da Gigi een pizza calzone. Die viel overigens tegen. Hij zag er goed uit, maar de vulling was niet gaar. Niet gare paprika is nog wel te eten, maar niet gare champignons kauwt niet lekker weg.

5 juni 2016

Alleen slapen is wel even wennen. Uitslapen lukt in m'n eentje minder goed; ik ben wat onrustig. Vanochtend at ik een croissantje in de tuin en ging daarna een half uurtje in de spa liggen. Van 12.00 tot 13.00 uur was er bezoekuur bij Lidy. Daarna ging ik op verjaardagsvisite bij Warner. Omdat Lidy altijd voor cadeautjes zorgt, had ik dus niets voor Warner. Ik schonk hem wat van de net in potjes opgekomen blauwe windes en rode en blauwe siererwten.
Daarna was er van 17.00 tot 20.00 uur weer het bezoekuur bij Lidy. Ze is nog steeds misselijk en ligt ontzettend te kokhalzen. ik heb in die uren naast het bed intussen wel alle boekverslagen van vrijdag nagekeken. Uit het ziekenhuis ging ik naar Martijn die lekker gekookt had. Na het eten (dat dus pas om pakweg 21.00 uur was) keken we naar darten. Het Nederlands team (met Barney en Van Gerwen) verloor met 3-2 van het Engelse team. Bij de Nederlander was Van Barneveld echt véél beter dan Van Gerwen.

Eten bij Martijn

Sommige planten in voor- en achtertuin verrassen je. De ene omdat je dacht dat die het begeven had. De ander omdat je stomweg niet meer wist dat je die ooit gepoot had:

achtertuin voortuin

2 bestellingen: 5 x detective- & thrillergids van Vrij Nederland, Han G. Hoekstra en Victor E. van Vriesland, 'De muze en het ambacht'.

6 juni 2016

Get better soon

Lidy is weer thuis!

1 bestelling: Connie Palmen, 'De vriendschap'.

7 juni 2016

Weer een muis in de val. Een likje pindakaas op de val blijkt heel aantrekkelijk voor ze te zijn. Het werkt beter dan een blokje kaas.

Lidy blijft ontzettend misselijk. Als ze kokhalst, lijkt dat uit haar tenen te komen. Ik ben (bijna) bang dat ze erin zal stikken.

Een klant uit België vraagt naar de verzendkosten van een boek. Het boek weegt, samen met een envelop, net meer dan 250 gram. Dan zijn de verzendkosten (brievenbuspost) € 11,25. Als ik het boek in een doosje doe en op hetzelfde postagentschap aanbied als pakketje zijn de verzendkosten € 9,00. Dat is toch raar?!

1 bestelling: Margreet van Hoorn, 'Als de schoven zijn gebonden - trilogie (Al de schoven zijn gebonden/Eenzaam zijn de wegen/De oogst is geborgen)'.

8 juni 2016

Een derde muis in de val (en nu een grotere)! Andere muizen hebben vannacht een feestje gevierd met het muizengif. Het is compleet op en één van de doosjes lag twee meter verderop.

Lidy laat één pijnstiller staan, waarvan bekend is dat je er misselijk van kunt worden en dat lijkt te helpen. Het kokhalzen wordt minder. In het ziekenhuis kreeg ze zetpillen tegen de misselijkheid. Ze kreeg een tas met pillen en spuiten mee naar huis, maar 'het is geen beleid om die zetpillen mee te geven.' We belden vanochtend met de huisarts met de vraag of hij die zetpillen voor kon schrijven. Hij adviseerde (ook) om die pijnstiller te laten staan (als de pijn dat toelaat).

Gisteren had ik maar één lesuur. Mijn andere taken heb ik gisteren 'verwaarloosd' en ik heb broeder gespeeld. Vandaag is mijn bapo-dag en ik heb weer gebroederd (ik ben daar niet geschikt voor). Tussen de bedrijven heb ik de rest van de boekverslagen van V3 en twee tekstverklaringen van V3 nagekeken en verwerkt. Met name met die boekverslagen ben ik blij. Het is aan het eind van het jaar altijd weer een heel gedoe om dat op tijd af te krijgen. Ik moet niet te vroeg juichen, want deze week krijg ik nog van twee H3-klassen boekverslagen.

Lidy moet zichzelf een week of zes trombose-injecties toedienen. Voor onze buurvrouw is dat (een onderdeel van) haar dagelijks werk. Zij komt dat de eerste week doen en daarna zullen we eens bekijken of Lidy het zelf kan doen.

6 bestellingen: Jack Koster en Dick Visser (samenstelling), 'Het Pure van Nature. Het Derde Bloem Boek', J. Bernlef, 'Wie a zegt', Connie Palmen, 'De erfenis', Connie Palmen, 'I.M.', Connie Palmen, 'De wetten', Connie Palmen, 'Iets wat niet bloeden kan. Over moord en roem, echt en onecht', 'De nieuwe taalgids, jaargang 83, nummer 3, mei 1990', Joseph Brodsky, 'In anderhalve kamer', Marre van Dantzig (samensteller), 'Echte vrouwen beminnen anders. Hartstochtelijke verhalen'.

9 juni 2016

Weer een muis in de val, maar deze was niet dood. Hij was met val en al een eindje weggekropen. Met een beschadigd hoofd in de tuin zetten is in feite ook zielig. Daarom hield ik de muizenval aan de ene kant vast en dompelde de andere kant (met muis) een eindje onder water in de vijver. Ook zielig, maar je moet toch wat. Omdat de val nat was zette ik hem (open) op de plastic tuinkist die voor het raam staat.

2 bestellingen: Paul Robeson, 'Ol' man river' (ep), Johan de Molenaar (bijeengebracht door), 'Muziek en poëzie, Verzen over muziek'.

10 juni 2016

Ik gooide wat in de kliko en zag de muizenval buiten voor het raam staan. Verdomd: ik had die muis gisteren toch in de bruine kliko gedaan? Ja dat had ik. Ik had die val hier (open) neergezet om te drogen en ook buiten voor het raam lopen dus muizen. Dat is de vijfde muis binnen een week!

Vandaag leverden mijn H3-klassen hun boekverslag in. Niet iedereen had het verslag bij zich, soms hadden ze het alleen nog niet geprint. Ik zei: 'Vandaag inleveren. Je kunt het dus ook om half vier onder de deur van mijn kantoor door schuiven, of vanavond om vijf voor twaalf op Dijkstraat 170 aanbellen en het aan mij geven; dat is ook nog vandaag.' Eén meisje zei: 'Dat ga ik doen!' Aan haar ogen te zien meende ze het nog ook. En jawel hoor: om half negen vanavond stonden er twee dames voor mijn deur met hun boekverslag. 'Het beste met uw vrouw', zeiden ze er ook nog bij. 'Dat kun je ook tegen haar zelf zeggen', zei ik. Ze kwamen binnen, gaven Lidy een hand en wensten haar beterschap.

Omdat Lidy niet zo mobiel is, heb ik een briefje op de deur geplakt: 'De poort is open'. Visite kan dan eventueel achterom lopen. De postbode, die een pakje kwam brengen, heeft gedacht dat de boodschap ook voor hem was. Drie bij Steven Sterk bestelde boeken lagen in een pakketje netjes onder de veranda:
- Harry G.M. Prick, Spelevaren. Van August von Platen tot Gerrit Komrij
- Theo Thijsen, Kees de jongen. Een beeldroman door Dick Matena
- Joost Nijsen, ABC van de literaire uitgeverij

4 bestellingen: Charlotte Mutsaers, 'boekenlegger: Koetsier Herfst', Etty Hillesum, 'Het verstoorde leven. Dagboek van Etty Hillesum, 1941-1943', F. Bordewijk, 'Karakter, Roman van zoon en vader', P. Kralt, 'Louis Couperus - De komedianten' (uit: Lexicon van Literaire Werken).

11 juni 2016

Ik was niet van plan ál het voetbal van dit Europees kampioenschap te gaan bekijken, maar dit weekend blijkt wél weer dat het kijken van voetbal en het nakijken van boekverslagen uitstekend samengaat.

Bij Van Kooten haalde ik, nadat ik bij AH boodschappen had gedaan en bij Kruidvat drie nieuwe doosjes muizengif had gekocht, 'Handig literatuurboek, voor mensen met meer verstand dan opleiding', een bundeling van stukken van Wilmink over poëzie, samengesteld door Guus Middag.
Het zijn de 'Spannende Boeken Weken 2016', dus ik kreeg er het geschenkboekje 'Vector' van Simon de Waal bij. Dat heb ik vandaag gelijk gelezen. Een intrigerend verhaal over verborgen restanten van Sovjet-Russische biologische wapens, waar strijdgroepen uit het Midden-Oosten in geïnteresseerd zijn. Goed opgebouwd. Had ik de plek waar het spul verborgen was nou wel of niet kunnen weten?

12 juni 2016

Ook kwaliteitskranten gaan af en toe de mist in. Ik lees een recensie van 'De stilte van Thé' van Marie de Meister uit het NRC van 20-05-2016. De eerste twee zinnen van Janet Luis zijn: 'Zoals wel meer schrijvers is Marie de Meister (pseudoniem van Nikki Holtmaat) gespecialiseerd in menselijk leed. In de roman De verteller (2002) ging het over de troebelen in Srebrenica.' In elk van deze twee zinnen zit een fout: het is Rikki en niet Nikki en het boek heet 'De vertellers' en niet 'de verteller'.

Martijn is vandaag naar het tennistoernooi in Rosmalen. We betrappen onszelf erop dat we op televisie meer naar de tribunes kijken dan naar het tennis zelf.

Ik heb alle boekverslagen nagekeken en ben er op twee manieren helemaal klaar mee.

13 juni 2016

Vanavond hadden we de fysiotherapeut aan huis. Hij heeft Lidy een aantal oefeningen laten doen, die ze de komende dagen regelmatig kan herhalen. Volgende week komt hij nog een keer. Dan halen we de hometrainer naar beneden (die is twintig jaar niet gebruikt. Ik ben benieuwd of dat ding het nog doet).

3 bestellingen: Eva Gerlach, 'Een kopstaand beeld', P.A. Daum, 'Goena-goena', Peter Handke, 'De korte brief bij het lange afscheid', Botho Strauss, 'Rumoer', J. Slauerhoff, 'Schuim en Asch. Vijf verhalen', Albert Verwey, 'een keuze uit zijn lyriek'.

14 juni 2016

Een collega is met haar klas bezig geweest met gedichten. De leerlingen hebben tekeningen/posters gemaakt. Op één van die posters ontdek ik drie dierengedichten van Kees Stip:

poster gedichten Kees Stip

15 juni 2016

Vanmiddag zijn we naar het ziekenhuis in Ede geweest voor 'wondcontrole'. Men is tevreden. Bij de wachtkamer stond een vitrine met heupprotheses. Ik maakter er - door het glas heen - twee foto's van:

heupprothese heupprothese

De eerste waterlelie bloeit, maar door het matige weer zien we er weinig van.

waterlelie

Vanavond heb ik de gedichten uit 'Van heer Halewijn tot Hugo Claus. 222 klassiekers van de middeleeuwen tot de Vijftigers' samengesteld door Koen Stassijns en Ivo van Strijtem (2013) aan de diverse bladzijden van Schrijversinfo toegevoegd.

2 bestellingen: Aya Zikken, 'Indische jaren', 'De Tweede Ronde' (zomernummer 2001).

De meeste bestelde boeken verstuur ik in een 'bubbeltjesenvelop'. Soms is een stapeltje boeken te dik of een boek te groot voor zo'n envelop. Dan verpak ik het in los bubbeltjesfolie en dan in een grotere envelop of in inpakpapier. Vorige week was die rol folie op. De kantoorspecialist had er geen op voorraad en bestelde zelf ook zo'n rol voor mij. Vandaag informeerde ik of die rol er al was (één bestelling ligt al vanaf vrijdag op verzending te wachten). Hij is er nog niet. Ze hadden wel kleinere hoeveelheden van dat bubbeltjesfolie op voorraad, ook vijftig centimeter breed. Ik kocht dat, maar schrok van de prijs. Voor een rol van honderd meter betaal ik zo'n negentien euro. Voor zevenenhalve meter vijftien euro. Dat is toch eigenlijk te gek.

16 juni 2016

Er worden op het Europees kampioenschap voetbal veel matige wedstrijden gespeeld. Nederland was er niet uit de toon gevallen.

2 bestellingen: knipsel Ted van Lieshout, stafkaar 51 D, Veldhoven, stafkaart 51 G, Eindhoven.

17 juni 2016

Lekker gegeten vanavond. En toen dacht ik: 'Waarom zou je alleen in een restaurant een kaasplankje als nagerecht nemen!

kaasplankje

2 bestellingen: Alain Teister, 'Zenuwen, dame? (Van goeden huize, en kwaden)', Mo-Yan, 'Het rode korenveld'.

18 juni 2016

36 jaar getrouwd vandaag. Ik bracht gisteren van de markt al een bos rode rozen en een bos zonnebloemen mee.

Vanmiddag ben ik met Lidy een eindje op straat (nou ... op de stoep) wezen wandelen.

Bij toeval naast elkaar op mijn tafel:

(geen)wolf

Aya Zikken huurde vanaf 14-09-1963 de eerste etage van het huis van Gerard Reve: Rozendwarsstraat 9 in de Jordaan in Amsterdam.

In mei 2010 heb ik een tijdje geprobeerd bekende gedichten te parodiëren. De eerste twee regels hetzelfde houden en dan een verrassende derde en/of vierde regel daaraan toevoegen. Ik bladerde vandaag wat in 'Van Heer Halewijn tot Hugo Claus' en kreeg daar ineens weer zin in. De eerste:

Een cel is maar twee meter lang
en nauw twee meter breed,
dat kost niet erg veel aan behang,
of aan een stukje kleed.

(Jan Campert en ik)

1 bestelling: 'De Gids', nr. 4, april 1998, thema: Onderwijs in Nederland.

19 juni 2016

De kersen in de achtertuin hangen er mooi bij, maar we zijn niet de enige liefhebbers:

kersen kersenliefhebber

Sinds Lidy uit het ziekenhuis is, kook ik. Er blijken dan bijzonder weinig aardappelen op tafel te komen. Wel: rijst, bami, lasagne en macaroni.

Zij kennen de onderkant van kast en ledikant,
ruwhouten planken en vergeten kieren,
het barst hier al een tijdje van de mieren,
‘k heb gif gezet en plet ze met de hand.

(Gerrit Achterberg & ik)

Gisteren en vandaag gelezen: 'De jongen op de berg' van John Boyne. Jazeker, ook schrijver van 'De jongen in de gestreepte pyjama'. Titel (met 'De jongen..') en omslag (met prikkeldraad) kunnen geen toeval zijn. Het is een interessant verhaal rond een intrigerend gegeven: Het is 1936, een Parijse weesjongen (Duitse vader, veteraan uit de Eerste Wereldoorlog, heeft zelfmoord gepleegd - Franse moeder, overleden aan tbc) komt via een weeshuis bij een tante in Duitsland terecht. Zij is huishoudster en heeft van haar baas toestemming gekregen haar neefje in huis te nemen. Het huis blijkt in Zuid-Duitsland bovenop een berg te liggen en de baas blijkt na 122 bladzijden Adolf Hitler te heten. Boyne is een verhalenverteller en het verhaal leest soepel weg. Misschien zegt het iets dat het boek op de achterkant wordt aangeprezen met een citaat uit 'Libelle'.

20 juni 2016

In al mijn klassen vulde ik vandaag de laatste les met een 'college' over C. Buddingh' én over het verzamelen in het algemeen en van werk van C. Buddingh' in het bijzonder.
Het geeft niet dat ze afhaken als ik ze uitleg hoe een verzamelaar denkt. Ze vinden toch al dat ik gek ben.

Ik droomde dat ik langzaam leefde…
langzamer dan de oudste steen.
Het werd steeds groener om mij heen,
door al het mos dat aan mij kleefde.

(M. Vasalis & ik)

1 bestelling: Boekenweekgeschenk 1940: Emmy van Lokhorst en Victor E. van Vriesland (red.,) 'Drie novellen (Egbert Eewijck: De getuige / Jan Campert: Deez' kleine hand / M. Vasalis: Onweer)', Jeroen Brouwers, 'Sire, er zijn geen Belgen'.

21 juni 2016

H.J.A. Hofland overleden.

Ik ben de blauwbilgorgel
Mijn vader was een porgel,
Mijn moeder was een porulan,
(‘k Geloof er zelf ook geen donder van)

(C. Buddingh’  & ik)

Drie leerlingen (V5?) zitten op de trap. Ik sta in de kopieerruimte ernaast, met de deur open, en hoor een jongen zeggen: 'Ik heb er in mijn mondeling ook maar wat linkse meningen tegenaan gegooid. Dat levert meer punten op.' Toen was ik welk benieuwd over welk vak en welke collega het ging, maar ik ben dat toch maar niet gaan vragen.

Lidy loopt - een beetje houterig nog - zonder stokken of rollator naar het toilet!

3 bestellingen: Jospeh E. Chipperfield, 'Rooloo. Het hert van het donkere water', Eefje Wijnberg, 'Een meisjesleven', Enid Blyton, 'De Vijf en de schat op het Fluistereiland', Enid Blyton, 'De Vijf en het circusmysterie'.

22 juni 2016

O land van mest en mist, van vuilen kouden regen,
Doorsijperd stukske grond, vol killen dauw en damp,
Nu Wilders in de peilingen steeds hoger is gestegen,
Schieten politici doorlopend in een kramp.

(P.A. de Génestet & ik)

Deze versjes (u heeft vast gezien dat de eerste regel(s) van een bekend gedicht zijn en de regel(s) daarna van mijzelf) plaats ik deze dagen ook op Facebook. Op dit gedicht kreeg ik vandaag de volgende reactie van Jaap van den Born: 'Ze zijn leuk Mats, maar je had blijkbaar niet door dat dit een alexandrijn is. 'Peilingen' kan dus helaas niet omdat er een cesuur moet optreden tussen 'pei' en 'lingen' Ook krijgt krijgt hier de klemtoon nadruk en een dreunend effect en 'schietén' valt dan meer op dan het normaal smokkelen met de versvoet als dat in het ritme opgenomen wordt.
Aan de andere kant zal waarschijnlijk 99,9% van de bevolking niet op de hoogte zijn van de regels van de alexandrijn en niet weten waarover ik het heb...
Rest de klemtoon, die wel op te lossen valt met iets als 'Schiet Pechtolds scheef gezicht doorlopend in een kramp.' of zo.
Ik vind dat als je in de voetsporen treedt van de gelauwerde Coos Neetebeem met zijn bundel 'Antarctica' je minstens moet trachten zijn niveau te handhaven en dat lukt tot nu toe aardig.
'
Dat is commentaar waar ik blij mee ben. Uiteraard vanwege 'leuk' en 'lukt aardig', maar ook vanwege de uitleg over de alexandrijn. Aan de studie....

Mojo

Martijn gaf me het juli-nummer van 'Mojo' cadeau. In dit (Engelstalige) muziekblad wordt uitgebreid (19 bladzijden) aandacht besteed aan Dylans album 'Blonde on blonde' dat vijftig jaar geleden verscheen.

Als extraatje zit er een cd bij met covers van alle veertien nummers van 'Blonde on blonde', in de originele volgorde, door (mij) onbekende artiesten als Steve Gunn, Michael Chapman en Marissa Walker. De meeste nummers zijn de moeite van het beluisteren waard. Voor die paar andere zal ik wel te oud zijn.

In hetzelfde blad een zeer lovende recensie van Dylans nieuwe cd 'Fallen angels': 'Dylan sings these songs of country dances, moonlight embraces, homespun wisdom ans true hearts with sincere conviction.'

23 juni 2016

Jantje zag eens pruimen hangen,
o! als eieren zo groot.
Als hij zich in zo’n pit verslikte,
was hij vast en zeker dood!

(Hiëronymus van Alphen & ik)

Vanavond was er een MR-vergadering. Ik ging even na half tien naar huis en het was nog licht!

1 bestelling: Nora van Laar, 'Stefan Brijs - De engelenmaker' (uit: Lexicon van Literaire Werken).

24 juni 2016

Vandaag kwam 'Antarctica' met de post. Ik kende een aantal van deze versjes (parodieën?) uit verzamelbundels en bloemlezingen. Een deel is nieuw voor me. Het nadeel van het kénnen van deze bundel is dat ik aan die (originele) gedichten niet meer durf te beginnen.
Voorin de bundel staat een handgeschreven vers van Drs. P. Daar hoopte ik al op toen in in de beschrijving zag dat er een versje voorin stond (daar stond niet bij dat het van de auteur zelf was).

Antarctica Antarctica Drs. P

Gezellig gebarbecued met kinderen en kleinkinderen. Heerlijke biefstukken!

1 bestelling: A. Stoffel-Donskoy, 'Visvariaties'.

25 juni 2016

Jicht in mijn rechtervoet. Met paracetamol kan ik de pijn net onder mijn pijngrens houden. Leuk is het niet. We lopen samen te krukken (ik heb één kruk van Lidy geleend).

1 bestelling: Gerard Koolschijn, 'Geen sterveling weet'.

26 juni 2016

Evenals een moede hinde
naar het klare water smacht,
Trachten wij een kroeg te vinden,
waar ons jonge klare wacht.

(W.J. van der Molen & Jan Wit & ik)

Ik ontdekte deze week een tv-zender met de naam 'Iconcerts'. Vierentwintig uur per dag complete concertregistraties. Ik zag er al de 'Dire Straits' en op dit moment zingt Peter Gabriël 'Solsbury Hill'.

Vrijdag maakten mijn vier klassen hun ct. Dit weekend keek ik die van mijn twee H3-klassen na. Ze hebben de toets redelijk gemaakt. Eén leerling uit H3d heeft het écht begrepen:

Omcirkel het juiste antwoord

Eerst heeft ze - net als alle andere leerlingen - een 'A' en een 'B' omcirkeld. Toen las ze de opdracht nog eens. Daar staat: 'Omcirkel het juiste antwoord.' Daarom heeft ze vervolgens letterlijk het juiste antwoord omcirkeld. Een leerling naar mijn hart!

3 bestellingen: Josephine van Gasteren, 'Het leven is een picnic', Mariët Meester, 'Koloniekak', Henk van Kerkwijk, 'Schakelfout'.

27 juni 2016

Hij trok het schuifken open,
Het knaapje stond aan zijn zij:
Dit was de laatste peepshow,
Dat tijdperk was voorbij.


(G. Loveling & ik)

2 bestellingen: Annie M.G. Schmidt, 'Jorrie en Snorrie', 2 knipsels Ted van Lieshout.

28 juni 2016

Avondliedeke III

't Is goed in 't eigen hert te kijken
Nog even vóór het slapen gaan,
Maar elke avond in hem snijden...
Daar heeft het beest een hekel aan.

(Alice Nahon & ik)

Vanochtend zat ik van 8.00 tot 12.15 uur met wat leerlingen 'in quarantaine'.
Om 12.15 name een collega dat van mij over, want om 13.00 moest ik met Lidy in het ziekenhuis zijn. Een controle door de fysiotherapeut. Dit was voor het eerst dat ik vond dat het in het ziekenhuis slecht was georganiseerd. Ze deden dit met vier patiënten (en hun echtgeno(o)t(e)) tegelijk. Dat is misschien efficiënt voor het ziekenhuis, maar niet voor de patiënt. Ik hoef de verhalen van en vragen aan andere patiënten niet zo nodig aan te horen en hun vorderingen met het lopen hoef ik ook niet zo nodig te zien!
's Middags was er een sectievergadering. Daar werd ook de verdeling van de klassen voor volgend jaar bekend (dat is aan de late kant): Ik heb volgend jaar één V2-klas en twee H3-klassen. Dat is één klas minder dan dit jaar. Dat geeft meer ruimte voor mijn taak als leerlingbegeleider.
Na de vergadering gingen we met de collega's Nederlands wat eten bij Marleen thuis. Iedereen had wat gemaakt en meegebracht. Het was gezellig. Marleen heeft een grote boekenkast met zo'n verschuifbaar trapje ervoor. Mooi!

29 juni 2016

De ontdekking

Als je goed naar de mensen luistert,
hoor je dat iedereen zwart-wit denkt.

(K. Schippers & ik)

 

Vanavond zit ik het laatste restje toetsen van V3 na te kijken. In de één na laatste opdracht wordt gevraagd naar spreekwoorden en uitdrukkingen met een bijbelse, Romeinse of Griekse achtergrond. Bij één leerling blijkt de laatste les met mijn verhaal over C. Buddingh' én over het verzamelen van boeken indruk gemaakt te hebben:

V3 spreekwoorden

V3 bibliofiel

30 juni 2016

Zie de maan schijnt door de bomen,
Makkers staakt nu uw gezeur;
Er zullen zo wel Pieten komen,
’t Kan mij niet schelen wat voor kleur !

Als er maar cadeautjes zijn,
Vind ik alle Pieten fijn.
Als er maar cadeautjes zijn,
Vind ik alle Pieten fijn.

(J.P. Heije & ik)

Vanavond aten we met de MR bij 'Moeke' in Rhenen. Dit restaurant heette tot voor kort 'Tante Loes'. Het heeft niet alleen een andere naam, maar is ook radikaal van interieur veranderd. Het strakke en chique heeft plaatsgemaakt voor een eetcafé-achtig uitstraling. Veel zithoek-achtige banken. Lastig als je in het midden zit en naar het toilet moet. Het was gezellig, maar het eten viel me een beetje tegen. We hadden een groepskaart en daardoor keuze uit 3 voorgerechten, 3 hoofdgerechten en 1 nagerecht. I.v.m. mijn jicht eet ik even geen rood vlees. Er bleef vis over. Als voorgerecht had ik veel gerookte zalm (uit de supermarkt?) met (te zure) zoetzure komkommer in een te slappe papadum. De kabeljauw als hoofdgerecht was goed, maar de aankleding (wat onduidelijke groente en een groepszak frites) vond ik karig.

2 bestellingen: Stefan Brijs, 'De engelenmaker', J. Bernlef, 'Aambeeld'.

 

Door naar juli 2016