Juni 2017

 

Terug naar mei 2017


1 juni 2017

Lidy's verjaardag. We vieren het zaterdag. De buren waren er wel vanavond. Zij gaan zaterdag met de familie op solexen toeren. Ze kreeg een nieuwe i-Pad voor haar verjaardag.

3 bestellingen: Dr.H.L.C. Jaffé, 'Het beeld en het woord, Rede uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt van buitengewoon hoogleraar in de geschiedenis der moderne kunst en hedendaagse kunst aan de Universiteit van Amsterdam op maandag 20 april 1964', S.C. Derksen, ''1984' hoe voorkomen we het gelijk van Orwell', Gijs Haag, 'Tiny in de dierentuin'.

2 juni 2017

Ik kocht voor Lidy twee mooie bossen rode rozen op de markt. Gisteren kocht ik bij de Jumbo een matig boeket voor een tientje. Nu twee flinke bossen rozen voor vijf euro!

Er staat een klein fietsje voor Tygo in onze schuur. Na de zomer moet hij ook op vrijdagmiddag naar school. Er komt een moment dat hij dan maar moet overblijven en 's middags zelf naar ons toe komt fietsen. Ik fietste samen met hem van ons huis naar school om die weg met hem 'te verkennen'. De route is simpel: bijna helemaal vrijliggend fietspad, maar hij moet wel een paar keer een drukke weg oversteken.

Deze week stond er weer een 'herinnering' van mij in 'Argus'. Dan loop ik op dinsdag nieuwsgierig naar de stapel post. Geen 'Argus'. Woensdag en donderdag ook niet. Vervelend, irritant zelfs. Maar vandaag was hij er alsnog.

Opengewerkte krakelingen Opengewerkte krakelingen

 

2 bestellingen: M. Vasalis, 'De vogel Phoenix', 'Homeros Odysseia' (De vertaling van Imme Dros).

3 juni 2017

We vierden Lidy's verjaardag vanaf vijf uur. Ik had een grote pan nasi gemaakt en Lidy maakte vrijdag zelf een schaal verse atjar tjampoer. We barbecueden nu twee soorten saté. Er stond ook een kip op een bierblikje op de barbecue en voor wie geen nasi wilde, bakte ik nog twintig hamburgers. Er was kaas en wat fruit na. Een geslaagde avond (ook los van het eten).

Dylano vond de verjaardag niet geslaagd. We serveerden geen koffie en dus was er ook geen taart. Hij vindt een verjaardag zonder taart geen échte verjaardag.

AnneMarie bracht, naast een cadeautje voor Lidy ook een 'bookpecker' voor mij mee. Hij vestigt in mijn boekenkast nu vrolijk een de aandacht op een bepaald boek.

bookpecker

Van Steven kreeg ik een bijzondere oude plattegrond/kaart van Amsterdam: een panoramakaart door Hermann Bollmann. Vermoedelijk uit 1956. Huub kon er zijn geboortehuis op terugvinden.

Panoramakaart Amsterdam

2 bestellingen: Aantal (34) knipsels van en over Adriaan van Dis, Agatha Christie, 'Moord in de Oriënt-expres'.

4 juni 2017

Een rustige eerste pinksterdag. We ruimden kalmpjes aan de resten van de verjaardag op. Zaten wat, sliepen een hazenslaapje, keken tennis op televisie, barbecueden nog wat restjes voor onszelf. Uit de BBQBijbel probeerde ik de Hasselback aardappelen (om de drie milimeter insnijden, dunne schijfjes knoflook in de insnijdingen, een paar keer boter en/of olie erover). Lekker, maar ik had er bloemige aardappelen voor moeten nemen en niet de frietaardappelen. Dat doen we nog een keer over.

5 juni 2017

Martijn hielp Lidy met het overzetten van de inhoud van haar oude i-Pad op haar nieuwe i-Pad. In de winkel hadden ze ons de tip gegeven dat via i-Tunes te doen. Je bent er even zoet mee.

Vanmiddag reden we naar de Intratuin in Barneveld. En ja: het was er ontzettend druk (ik kwam drie leerlingen tegen). We kochten wat planten (lavendel, vetplanten, een 'hanger'), twee goudvissen, een roodborst-nestkastje en meel waar je je favoriete biertje aan moet toevoegen om 'bierbrood' te maken.

In de winkel zag ik twee aparte barbecues: De eerste was een 'cobb'. Een modieuze tafelbarbecue waarin je in een mandje wat briketten kunt stoken, of de speciaal erbij horende (en peperdure) 'cobb cobble stones'. Het is wel een hebbedingetje (van rond de hondervijftig euro). De tweede was een grote ijzeren buitenbarbecue, waarin je in het midden hout stookt. Het hele ijzeren geval wordt dan gloeiend heet, inclusief de brede bovenrand, die dan automatisch een enorme bakplaat wordt.

1 bestelling: Elseviers Maandblad De Kern, febr. 1965.

6 juni 2017

Vanmiddag heb ik de schriftelijke vragen van de MR aan de directie geformuleerd. Dat had vrijdag al gemoeten, maar ik was vrijdagmiddag gekookt en gaar.

7 juni 2017

Het regent al twee dagen. Voor de tuin was het nodig, maar ik vond die warmte toch lekkerder.

Uit de garagebox haalde ik een doosje knipsels. Die doosjes komen niet allemaal uit Cuijk. Dit is er duidelijk eentje van mezelf. In 2002 allemaal in een doosje gestopt om 'later uit te zoeken'. Ik kom o.a. een 'Vrij Nederland' van april 2002 van Ria tegen, herkenbaar aan de ingevulde puzzel. Het is in feite beter om pas na een aantal jaren zo'n blad te verknippen. Nu weet ik waar vraag naar is. Artikelen over Pim Fortuyn had ik toen weggedaan. Nu kan ik er wel een mapje vol van verkopen (een maand na dit artikel was hij dood).

In een bundeling verhalen van Nico Dijkshoorn lees ik een verhaal over tafelvoetbal in een café in Susteren. Toevallig zag ik vanmorgen in de'Rijnpost' een foto van zo'n kampioenschap hier in Veenendaal. Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat.
Nico Dijkshoorn is zo'n schrijver van wie je - al lezende - de stem in je hoofd hoort. Je herkent een tekst van hem onmiddellijk aan de korte tussenzinnen. In dit verhaal bijvoorbeeld:
- Nee, lekker gemoedelijk
- Ik zag het al voor me. '
- Ik was al op weg.
- Zo hoorde het.
- Het ontroerde me, de goede zorg.
- Wat een techniek.
- Ik liet me meeslepen.

Vanavond was er een floorbaltoernooitje. Tygo zit op floorbal en mocht vanavond familie en vriendjes meebrengen om met een eigen team in dit toernooitje het seizoen af te sluiten. Ik deed in één wedstrijd een poosje mee. Het is leuke, maar ook ontzettend snelle sport en ik ben niet zo ontzettend snel meer. Gelukkig mag je doorlopend wisselen (er staan steeds vier teamleden in het veld).

8 juni 2017

Vanochtend vroeg zette Jeroen zijn e-bike naast de mijne in de fietsenstalling. Hij maakte een ketting vast aan een stang van de stalling en bevestigde die ketting aan de rechterkant van zijn fietsslot. Handig! Ik had zoiets nog nooit gezien en vroeg hem hoe het werkte. Hij legde me dat dat uit en zei vervolgens, op mijn fietsslot wijzend: 'Jij kunt dat ook hoor, je hebt zo'n zelfde soort slot.'

Een toets begrijpend lezen in V2 vandaag. Vraag 6 luidt: 'Geef een synoniem voor het woord 'mobiliseert' in regel 15.' Ik krijg er fraaie antwoorden op: mobiel maken, gereed zetten, oproepen, bijeenroepen, brengt in staat van paraatheid. De antwoorden zijn zo mooi dat ik in Google maar eens 'mobiliseert synoniem' intik en jawel hoor, al die mooie antwoorden verschijnen. Dit moet betekenen dat een deel van de klas op zijn/haar mobieltje internet geraadpleegd heeft voor dit antwoord én dat ik dat niet heb opgemerkt. Ik zou de vraag niet mee kunnen tellen in de beoordeling, maar ik neem mijn verlies én neem me voor de volgende keer nadrukkelijker te surveilleren.
Morgen zet ik, voordat deze leerlingen binnenkomen, die Google-bladzijde op het digibord. Eens kijken hoe ze reageren.

9 juni 2017

Toen de leerlingen van V2a binnenkwamen, had ik de Google-bladzijde met 'synoniem mobiliseert' op het digibord staan. Ik vertelde ze dat er, wat mij betreft, drie mogelijkheden waren:
1. Er zijn leerlingen die het hele woordenboek uit het hoofd hebben geleerd (een verwaarloosbare optie).
2. Er zijn leerlingen die tijdens de toets op hun telefoontje Google hebben geraadpleegd.
3. De toets is in V2b eerder afgenomen en er is overleg geweest tussen leerlingen van V2a en V2b.
Ze vertelden me eerlijk dat er sprake was van optie 3. Verder was er niets 'voorgezegd', maar er was wel tegen een paar leerlingen gezegd: 'Je moet een synoniem voor 'mobiliseert' weten en dat hadden ze opgezocht. Ik heb het zo gelaten (ik was al lang blij dat het geen kwestie van slecht surveilleren van mij was).

Samenloop voor hoop

Vanavond op 19.00 uur begon 'Samenloop voor hoop'. Teams lopen vierentwintig uur achter elkaar rondjes op de ijsbaan om geld op te halen voor de kankerbestrijding. Op het middenterrein heeft elk team en kraampje (om nog meer geld op te halen). Het was een indrukwekkend en goed georganiseerd geheel. AnneMarie liep mee in het team van Babette (vriendin van vroeger). Toen het donker werd brandden er rond de ijsbaan zakken met kaarsen. Dat maakte het geheel nog indrukwekkender.

Martijn was naar een optreden van Guus Meeuwis in het PSV-stadion. Via het nieuws begrepen we dat er iemand was gearresteerd die op een lijst van mogelijke terroristen staat en dat er rond het stadion ontzettend veel politie op de been was. In het stadion hebben ze er niets van gemerkt. Maar je zit toch even minder lekker thuis.

10 juni 2017

We kochten wat plantjes bij de Praxis (o.a. een rijtje afrikaantjes voor tegen de achterkant van de bijkeuken en de garage). Daarna snuffelde ik nog even bij het kringloopcentrum. Ik kocht er negen boeken voor de prijs van één.

kringloop

's Avonds (na de 'Samenloop") was AnneMarie bij ons. Zo moe dat het niet vestandig is nog naar huis te rijden. Ze sliep vannacht bij ons.

1 bestelling: J.C. Bloem, 'Verzamelde beschouwingen'.

11 juni 2017

Volgende week zijn Suzanne en Gijs met de Brinken een weekendje weg. Daarom brachten ze vandaag al een cadeau voor vaderdag. Een houdertje voor kip op de barbecue (handiger dan een bierblikje) een een bbq-smoker (rookoven). Ik had hem in een folder zien staan, maar ik had er niet meer aan gedacht. Ik wist niet dat hij nu zou 'komen' en ben er erg blij mee. Bovendien had Gijs het ding ook al voor me in elkaar gezet!

bbq-smoker

Er hangen behoorlijk wat kersen aan de boom. Er was wat bloesem kapot gevroren, maar dit valt nog reuze mee. De druiventrossen beginnen ook al aardig te groeien (ik heb nog nooit zo fanatiek gesnoeid als dit jaar). Naast de oprit bloeien de papavers. En dan vergeet ik de rozen in de achtertuin nog:

rozen

We gebruikten de smoker-bbq gelijk maar: een stukje zalm, een tomaatje en Hasselback aardappelen:

hasselback en zalm

1 bestelling: 2 x knipsels Adriaan van Dis.

12 juni 2017

Vanavond presenteerden we als school de pilot-maatwerk aan de ouders. Die ouders waren uitgenodigd, maar hadden zich niet op hoeven geven. Daarom was het spannend hoeveel er zouden komen; het is toch een beetje een afgang als je er met tien ouders zit. Gelukkig zat de aula lekker vol. Ik vermoed dat er de ouders van zo'n honderdvijftig leerlingen waren. Het geheel werd positief-kritisch ontvangen. Deze week kunnen de leerlingen zich aanmelden.

1 bestelling: Jacques Damase, 'Picasso'.

13 juni 2017

Vanavond legden we met een klein deel van de collega's de resultaten van de werkgroepen bij elkaar en probeerden er een grote gemene deler uit te halen. Dat was wel te doen: intrinsieke motivatie en een ander rooster. Plus uiteraard nog wel wat minder duidelijk overlappende zaken. We voerden er een goede discussie over. Het is prettig om het af en toe heel wezenlijk over ons onderwijs zelf te hebben (en niet over allerlei randzaken).

We kregen er om 18.00 een pizza bij. Van New York Pizza. Die zit vlak bij school, op de hoek van de Rembrandtlaan. Ik had een 'bbq chicken'. Grote en heel smakelijke stukken kip, maar bij de pizza als geheel overheerste de smaak van de barbecuesaus ontzettend. Het geeft in ieder geval niet de aanleiding om ze thuis ook eens te bestellen.

1 bestelling: S.J. de Groot, 'Aquacultuur'.

14 juni 2017

Eerst maar eens uitgeslapen!

Zittend onder onze overkapping kijk ik naar de kersenboom. De kersen blinken in de zon. Ik zie een merel wegvliegen met een kers in zijn snavel. Als ik mijn kersen zelf nog wil proeven, moet ik dat nu doen ........... Ze smaken dit jaar uitstekend; fris en heel licht zurig (rins?)

Vanmiddag heb ik een Kahoot-quiz als proeftoets voor V2a zitten maken. Voor H3 heb ik dat al een paar clusters gedaan, maar nu vond ik dat ik het voor deze leerlingen ook een keer moest doen. Een slechte tijdsinvestering, want ik heb net gehoord dat ik volgend jaar wel weer twee H3-klassen heb, maar geen V2-klas meer.

De avondvierdaagse heeft er dit jaar prachtig weer bij. Op de hoek van onze straat staat de Rabobank waterijsjes aan alle wandelaars uit te delen. De coöperatieve bank stopt een (klein) deel van de winst terug in de lokale samenleving. Een restant van wat vroeger goed bedoeld was, maar het zijn net zulke boeven als alle andere bankiers.

Garnalen zijn lekker, maar wel eng. Je kunt erdoorheen kijken, zoals bij sommige bejaarden .... Als je bij een varken die grote braadzak vol met stront in zijn lichaam heen en weer zag wiebelen, zou je toch minder enthousiast karbonaden aan staan schroeien. (Nico Dijkshoorn, Dijkshoorn, blz. 26)

5 bestellingen: Multatuli, 'Miljoenenstudiën', Roald Dahl, 'Kiss Kiss', Gerda van Wageningen 'Hoeve Het Paradijs', F.L. Bastet, 'Drieluik', 'Ik leer schrijven op de computer / spelenderwijs leren lezen en typen : 6+'.

15 juni 2017

1 bestelling: Margalith Kleijwegt, 'De macht van de stemmen' (Vrij Nederland, themabijlage 23-01-1988).

16 juni 2017

De laatste lesdag van dit schooljaar. Traditiegetouw vertel ik mijn klassen in de laatste les over Kees Buddingh' en over het verzamelen van boeken. De reacties zijn na een paar jaar wel voorspelbaar, maar blijven leuk.

17 juni 2017

Met Martijn, Sem en de vader van Sem ging ik vandaag naar de halve finales van het grastennistoernooi van Rosmalen. Ik was daar nog nooit geweest. Het is leuk om daar een dagje te zijn (we waren er om 12.00 uur en reden om 20.30 uur weer naar huis. We zagen drie partijen:
- Anett Kontaveit (Estland) won van Lesia Tsurenk (Oekraïne)
- Gilles Muller (Luxemburg) won van Alexander Zverev (Duitsland)
- Ivo Karlovic (Kroatië) won van Marin Cilic (Kroatië)

Rosmalen Rosmalen

 

De dameswedstrijd bood achteraf het leukste schouwspel. Behoorlijke rally's en kwalitatief goed spel. Bij de heren (en dan vooral in de laatste wedstrijd) was het vooral hard serveren en waren de rally's schaars.

Rond de tennisvelden is met tenten een heel dorp gebouwd: winkeltjes, restaurantjes, cafés, friettenten. Verder zijn er kleine veldjes voor beachtennis en padel. Dat laatste is een soort kruising tussen tennis en squash. Het gaat ontzettened snel. We hebben (met een pilsje in de hand) ook een poosje naar zo'n wedstrijd staan kijken.

Rosmalen

2 bestellingen: Kate Atkinson, 'Geschift', Wina Born, 'Brio Bakboek'.

18 juni 2017

Caroline & Ian

Vaderdag vierden we vorige week en gisteren (ik kreeg het dagje Rosmalen van Martijn). Vandaag hadden we nicht Caroline en haar man Ian uit Australië op bezoek. Ze was al eens eerder bij ons en ik herinner me vooral het dagje dat ze meeliep in mijn basiscchoolklas op 'De Grift'. Dat is alweer heel wat jaren geleden. Het gaat goed met ze en we kletsen in de tuin, onder de overkapping, een paar uur. Ian vertelde o.a. over zijn activiteiten als vrijwillige brandweerman. Dat is met al die bosbranden in Australië geen sinecure, maar in zulke kleine gemeenschappen moeten er veel vrijwillige brandweerlieden zijn om het dorp en de omgeving te beschermen.

Aan het eind van de middag zetten we een kip op de nieuwe smoker bbq.

kip op de smoker-bbq

19 juni 2017

En alweer een toetsweek. Het quarantainelokaal draait. Mijn leerlingen maken hun toetsen Nederlands pas op donderdag. Vandaag keek ik tussen de bedrijven door boekverslagen en de laatste inhaal-so na.

De Scenic moest vanmiddag voor een kleine beurt naar de garage. Lidy reed de Dijkstraat af naar Bochane. Ik kwam er in de kleine Renault achteraan. Ik ging de andere kant op, omdat hij langs de weg met de neus die kant op stond. Na een paar honderd meter rochelde de motor en hield er mee op. Ik kreeg hem niet meer aan de gang. Ik duwde de auto met de hand naar een parkeerplaats langs de weg. Er was geen beweging meer in te krijgen. Ik belde Bochane dat Lidy eraan kwam, maar dat ze maar tegen haar moesten zeggen dat ik haar niet op kwam halen. Ze boden aan haar naar huis te laten brengen door een monteur, die dan gelijk even naar de andere auto kon kijken. En ja hoor, die startte toen gelijk! Verzopen, of een vuiltje in de leiding. We rijden er veel te weinig mee (hij is negen jaar oud en heeft nog geen negenduizend kilometer gereden). Rijdt er maar een keer mee heen en weer naar Zeeland, raadde de monteur ons aan. Binnenkort ga ik ook even met deze auto naar Bochane. Misschien kunnen ze uit het electronische systeem halen (uitlezen) wat er aan de hand was. Misschien moeten de leidingen een keer worden doorgespoten.

1 bestelling: Kee Arens, 'Vlot waar ben je. Het openhartige dagboek van de eerste vrouw die op een vlot de oceaan overstak'.

20 juni 2017

Vanmiddag was er een werkvergadering voor de collega's Nederlands gepland. Mijn collega's zijn daarvoor uit het toetsrooster gehaald en hebben er op de middag ook echt tijd voor. Mijn andere bezigheden gaan echter gewoon door (zittenblijvers die weigeren nog toetsen te maken, een gesprekje met een zeer gestresste leerling, leerlingen die de datum willen invullen op hun toets en daarvoor aan het eind van toets op hun telefoontje kijken. De surveillant ziet dat als een poging tot spieken, enz.). Bovendien hebben we vandaag ook nog eens de onderwijsinspectie op bezoek. Zij bekijken de administratie van spijbelaars, laatkomers, zieken, verloven e.d. in alle havo-klassen. Dat betreft voor een deel mijn werk. De inspectie is aan het eind van de dag tevreden, maar ik ben afgedraaid.

's Avonds is er dan ook nog een MR-vergadering. Het is zo warm dat we op het plein, aan de stationskant, aan de picknicktafels vergaderen. Zo'n ongewone setting komt de sfeer ten goede en we hebben een constructieve vergadering.

3 bestellingen: 'Bzzlletin nr. 180, november 1990' (over Theo van Baaren), 'Renkum kwartet', Remco Scheenjes, 'De tijdmachine. Lessuggesties Kinderboekenweek 1997'.

21 juni 2017

Vanochtend ging ik naar de dokter voor mijn diabetes en daarna nog naar de diëtiste. De cijfers zijn goed (gewicht 96,5 kg. / bloedglucose 6.7 / bloeddruk 138/90). De diëtiste heb ik bedankt voor bewezen diensten. We maakten geen nieuwe afspraak. Als ik behoefte heb aan ondersteuning, neem ik wel weer contact op.

Ik haalde de fietsendrager op bij Methorst. Hij is in 'een' fabriek weer gemaakt (niet in de fabriek waar hij vandaan komt, want die is failliet). Het was garantie. We zullen hem in de komende weken weer eens uitproberen.

We haalden op de fiets de kleinkinderen van school. Die waren vanmiddag bij ons. Ik fietste met ze (Dylano achterop, Tygo op zijn oude fietsje, dat nu bij ons in de schuur staat) naar De Ellekoot. We brachten post weg en Tygo wilde graag kneedgum hebben. Dat mag hij op school in de hand houden en hij beweert dat het zijn concentratie zal verbeteren.

Pechtold gaat toch met de Christen Unie over kabinetsdeelname praten. Hij blijkt toch 'kereltje' Pechtold te zijn en geen echte vent.

4 bestellingen: H. Hardon, 'Parade der schamelen', 'Raster 1/2' ( juli 1967), Aantal (14) knipsels over Max de Jong, Bibeb, 'Bibeb in Parijs'.

22 juni 2017

Het is tropisch warm. Ik heb nooit zoveel last van koude of warmte, maar dit is niet lekker meer. De leerlingen moeten toetsen maken en zitten en lopen ook te puffen. Er wordt tijdens de toetsen water uitgedeeld.

Martijn is weer lijsttrekker voor Pro-Veenendaal bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Ik vind dat voor hem persoonlijk leuk, maar zijn partij gun ik in maart een flinke nederlaag, vanwege mijn ervaringen met die onbetrouwbare club van alweer vier jaar geleden.
Overigens heb ik ze toen letterlijk voorspeld wat er met Beckerman als wethouder zou gaan gebeuren. Zeggen dat ik daarmee - achteraf gezien - gelijk heb gehad, kan er in de politiek niet af.

23 juni 2017

Surveilleren is soms saai werk. Ik heb mijn whatsApp-berichten nog eens bekeken. Conclusie: Veel mensen nemen wel de moeite om met een hoofdletter te beginnen (het programma doet dat automatisch!). Bijna niemand (Martijn wel. Wim wel. Natascha wel. Ikzelf wel.) neemt de moeite om de berichten met een punt af te sluiten (met een vraagteken of een uitroepteken gebeurt dan vreemd genoeg juist weer heel vaak).

We ontdekten vandaag dat er van het toetsen maken een filmpje werd rongestuurd. Je ziet een klas aan het werk. Het bijschrift was: 'Kijk hoe ze op hun mobieltje kijken en hun antwoorden aanpassen!' Uiteraard/gelukkig was er een goedwillende leerling die het aan een collega liet zien. We hebben wat leerlingen gehoord, even overlegd en toen de toets voor de hele klas ongeldig verklaard. Het is immers niet meer na te gaan wie er wel en wie er niet heeft gefraudeerd, maar dat er gefraudeerd is, is zeker. De surveillant moet beter opletten en de collega van wie de toets was, moet een nieuwe toets maken (en is daar niet blij mee). De hele klas maakt die nieuwe toets aanstaande dinsdag. Hier wordt niemand blij van, maar ik vind wel dat je als school op zo'n moment een duidelijk signaal af moet geven.
De examenregels gelden bij toetsen vanaf klas vier: geen tas mee naar binnen, telefoons zijn verboden. We moeten het er maar eens over hebben om die regels tijdens de toetsweek voor de hele school te laten gelden.

De slakken vreten mijn afrikaantjes op. Ze staan er tot op de stengel afgekloven bij. Zal ik de slakken hun lol gunnen, of zal ik toch maar met gif aan de gang gaan?

2 bestellingen: Rachid Boudjedra, 'De verstoting', 'je-lâh-je-kripoet. Humor uit het oude Indië. De beste verhalen en moppen uit zeven jaargangen van Tong Tong'.

24 juni 2017

Het regent al zo'n beetje de hele dag. En dat was nodig ook. We hebben ontzettend hete dagen achter de rug. De zomer valt weer vroeg dit jaar. Als het nu maar niet (weer) de hele zomervakantie prutweer is!

Ik heb een tijdje geleden met veel plezier de 'dagboeken' van Hendrik Groen gelezen. 85 jaar en proberend om op een menswaardige manier zijn laatste jaren door te komen. Met een groepje bewoners van het tehuis strijdt hij voor hun rechten en ze komen in botsing met de directrice. De werkelijkheid blijkt altijd weer gekker dan een schrijver kan verzinnen. De directeur van een serviceflat in Groningen sleept twee hoogbejaarde bewoners voor de rechter omdat ze de geboden maaltijden niet te eten vinden en zelf hun catering verzorgen!!

Martijn en Suzanne zijn vanavond met Lidy naar de musical 'Soldaat van Oranje'. Nog voor haar vijfenzestigste verjaardag; het plannen heeft wat moeite gekost. Ik hoop dat ze veel plezier hebben, maar ik hoefde niet mee. Ik heb niets met musicals. Het is nogal onnatuurlijk om tijdens een gesprek ineens in zingen uit te barsten. Daar komt bij dat ik die Hazelhoff-Roelfzema een schertsfiguur vind. Daar komt ook nog bij dat die verheerlijking van (de ijlings naar Londen gevluchte en daar vrijwel voortdurend onder invloed van drugs verkerende) Wilhelmina mij in het verkeerde keelgat schiet.

3 bestellingen: R.A. Basart, 'De Gezonde Apotheek', S. Cosyn, en K. Puype, 'Meesterkoks koken vegetarisch', Willy van der Heide, ' De jacht op het koperen kanon'.

25 juni 2017

Het pensioen - de te lange epiloog van een niet-geleefd leven.
(Herman Koch, Makkelijk leven, blz. 12)

Bol.com bezorgt tegenwoordig ook op zondag. Ik bestelde 'Over rook' een boek met een paar recepten, maar vooral met veel uitleg over koud en warm roken. Het had door de brievenbus gekund, maar op zondagmiddag wordt het aan de deur afgegeven.

3 bestellingen: Sara Lewis, 'De slowcooker',Hubert Lampo, 'De komst van Joachim Stiller', M. Nijhoff, 'Het uur U gevolgd door Een idylle'.

26 juni 2017

Vandaag was het de laatste toetsdag van dit jaar. Met toevallig de meeste leerlingen met een extra vak in quarantaine. Ik had mezelf daar de hele dag ingeroosterd, maar Jelle nam een groot deel van de dag over. Dat was maar goed ook, want de klussen dienden zich doorlopend aan. Eén leerling is de hele vorige (toets)week ziek geweest. Met hem maakte ik een inhaalplan. Hij kan al zijn toetsen nét voor de rapportvergadering gemaakt hebben. Een andere leerling maakte in verband met haar gezondheid elke dag maar één toets. Ook met haar maakte ik een planning die ervoor zorgt dat ze net voor de rapportvergadering klaar is.

2 bestellingen: Ed McBain, 'Tachtig miljoen ogen', Ed McBain, 'De pop', J.M.J. Kooy, 'De "kunstmaan" ... en de gevaren van de ruimtevaart', J. de Groot, 'Het grootste Avontuur der Mensheid (Krijgt de aarde een filiaal?)'.

27 juni 2017

Een dag van vergaderen, toetseninhalers en veel overleg met collega's.

Vanavond aten we met de collega's Nederlands bij Marjo thuis in Maarn. Iedereen had wat meegebracht. Marjo had ervoor gezorgd dat de combinatie van het meegebrachte voor-, hoofd- en nagerechten opleverde. Ik had mijn 'rode Ferrari' meegenomen en maakte voor iedereen een klein pizzaatje.

2 bestellingen: Christina Garcia, 'Cubaanse dromen', Sidney Sheldon, 'Morning, noon & night'.

28 juni 2017

Vandaag gingen we via de Ikea naar de Makro in Duiven. Lidy wilde eigenlijk afgelopen zondag al, maar ik had dat naar vandaag vooruit geschoven. Bij de Ikea kochten we wat klein spul. We gingen vooral voor een speel-vloerkleed en twee bedlampjes voor de logeerkamer. Bij de Makro liet ik me gaan en kocht vijf kookboeken (drie voor weinig, twee prijzig) en een boek over boeken:
- Simon Ciaccotto, Pizzabijbel. Van caprese tot margherita en van napoletana tot quattro formaggi
- Jord Althuizen, Smokey goodness. Het ultieme BBQ boek
- Antipasti
- Toscaanse keuken
- Barbecuen. Lekker, knapperig & pikant
- Peter Boxall / Ed van Eeden, 1001 boeken die je gelezen moet hebben.

De 'schrijverloze' kookboeken, gebonden en met harde kaft, nieuw en in het plastic werden verkocht voor € 1,99. Rara, hoe kan dat?

29 juni 2017

Gisteren vertelde ik Piet en Ingrid over mijn homo-discussie met een SGP'er in de gemeenteraad, een jaar of twintig geleden. Toen ik het verteld had, dacht ik: Dat is eigenlijk wel een verhaal voor 'Argus'. Ik schreef dat verhaal vandaag.

Vanwege een computeraanval, naar het schijnt vooral gericht op Oekraïne, liggen er allerlei bedrijven plat. Pakjes werden er door TNT gisteren niet bezorgd. Mijn aankoop op Catawiki van maandag werd daarom vandaag afgeleverd:
- Simon Carmiggelt, Verzameld werk (17 delen) + Carmiggelt gedundrukt
- Arthur van Schendel, Verzameld werk (8 delen) + 3 andere boeken van en over Van Schendel

Vanavond had ik Jennifer en haar moeder op visite. Jennifer schrijft veel; vooral gedichten maar ook verhaaltjes. Ze publiceert ze sinds kort op haar eigen website. Het schrijfplezier spat ervan af. Via via (via = Paul Hermans, zijn zoon, diens buren) kwam ze bij mij terecht voor schrijftips. We hebben een klein uurtje met elkaar gepraat en ik heb haar mijn 'Veenendaal, Veenendaal' meegegeven. Volgende week mail ik haar een lijstje met dichters waar ze in de bibliotheek maar eens wat boeken van 'moet' lenen: Ted van Lieshout, Willem Wilmink e.d.

30 juni 2017

Een hele ochtend toetsinhalers. Maandag moeten alle cijfers ingevoerd zijn. Ik vrees dat een paar leerlingen te laat aan het wegwerken van nog openstaande toetsen en werkstukken zijn begonnen.

Mijn verhaal 'Homohaat' is door 'Argus' geaccepteerd. Ik herinnerde Paul eraan dat hij mijn verhaal 'Ambtenarij' ook nog heeft liggen. Dat komt in het volgende nummer.

2 bestellingen: J.C. Bloem, 'Afscheid', 'Boekenlegger Thomas Rosenboom (foto van een staande Rosenboom)'.

Door naar juli 2017