Juni 2018


Terug naar mei 2018

1 juni 2018

Tijdens de toetsen van vandaag

leerling: 'Meneer wat betekent 'aanname?'.
ik: 'Ik neem aan dat iedereen dat wel weet.'


en:

leerling: 'Hoe lang hebben we nog, meneer?'
ik: 'Jullie, een jaar of tachtig.'
leerling (geagiteerd): 'In deze les, meneer!'
ik: 'Oh, een minuut of dertien.'

en in een andere klas:

ik: 'Ik probeer de toets dit weekend nagekeken te hebben, maar ik beloof het niet, want mijn echtgenote verjaart vandaag.'
leerling: 'Meneer, dat moet u zo niet zeggen. Zo lijkt het net of ze nu 'over de datum' is.'

Gisteren veilde Bubb Kuyper de bibliotheek van Theo Sontrop. Ik had een bod uitgebracht op vier kavels, waarvan er drie ook aan mij toegeslagen zijn:
- Lot of ±45 miscellaneous vols., partly w. manuscript/ autograph dedication or loosely inserted (presentation) cards etc., all to Theo Sontrop. (Some names: Igor Cornelissen, Michel Hanrath, Carel Helder, Arjen Lubach, Max Niematz, Aad Nuis, Maarten Spanjer, Adriaan Venema, Hans Vervoort and Pierre Vinken)
- 36 x Privé-domein (o.a. H. van Straten, B. Barnard, A. Morriën), enkele gesigneerd
- Snijders, A.L. Belangrijk is dat ik niet aan lezers denk./ Bordeaux met ijs./ Vijf bijlen./ Brandnetels & verkeersborden./ Wapenbroeders. Enschede/ Doetinchem, AFdH, 2008-2013, 5 vols., 1st eds. (3rd vol. in 2nd ed.), ills., the first 2 vols. printed in 500 numb. copies signed by the author, orig. unif. boards. AND 4 others in 5 vols. by the same, all publ. by Thomas Rap, Amst.: Heimelijke vreugde 1/ 2. Berichten aan een hoofdredacteur (2008/ 2009, 2 vols., orig. unif. boards); De incunabel. Novellen (2011, orig. boards w. dustwr.); Voordeel schutter. Columns en brieven. Introd. T. Wieringa (2011, orig. wr.); Ruim water. Columns en brieven (2012, orig. wr.).

Het kan even duren voordat de rekening en nog later de boeken opgestuurd worden; er zijn meer dan zesduizend kavels geveild.

1 bestelling: Joop Braakhekke, 'Sappige Saladeverhalen', Joop Braakhekke, 'De kip, het ei en ik'.

2 juni 2018

We fietsten vanochtend even naar de fancy fair van de Salvatorkerk. Er was minder te doen en minder te koop dan andere jaren. Veel rommel en veel goedwillende vrijwilligers. Ik werd er een beetje droevig van.

De toetsen begrijpend lezen van mijn H3-klassen zijn nagekeken. Ik moet alleen de cijfers nog uitrekenen.

We kochten vanmiddag bij BCC een grill van Tefal. Ze hadden het ding wel op voorraad, maar niet in de winkel. Hij wordt maandag aan huis bezorgd. In de passage zag ik deze stoelen staan. Waarom zou je ze kopen, als je er niet op mag zitten?

Niet op zitten a.u.b.

2 bestellingen: Pico Iyer, 'Falling off the map. Some lonely places of the world', Tony Jansen / Jan Rogier, 'Emanuel Boekman 1889-1940. Portret van een Amstedams wethouder'.

3 juni 2018

En ook de grammatica-so van V3 is nagekeken. De hoofd- en bijzinnen hebben ze nog niet helemaal onder de knie. De (foutief) beknopte bijzinnen hebben ze dan - verrassend genoeg - weer wél bijna allemaal goed.

1 bestelling: knipsels Dolf Cohen en knipsels Maaike Helder.

4 juni 2018

Vanochtend rekende ik van de drie toetsen van vrijdag de cijfers uit. Die zijn toch lekker snel helemaal nagekeken en in Magister ingevoerd.

schoolfiets schoolfiets

Wanneer ik op de fiets naar school ga, fiets ik achterlangs naar de fietsenstalling voor docenten. Tegen het hek (tussen school en spoorlijn) staat een aantal fietsen. We gebruikten ze als leenfiets voor leerlingen die op en neer naar de dependance moesten. Die dependance is sinds kort gesloten. De fietsen zijn daar niet meer voor nodig. De natuur herneemt haar rechten (of zijn de concierges meesters in camouflage?)

Het lukte me niet meer om op mijn telefoon of op mijn tablet bij de App Store te komen. Ik heb er mijn oude mailadres voor nodig en ik weet mijn wachtwoord niet meer. Er staan twintig apps klaar om bijgewerkt te worden en WhatsApp begint te dreigen dat ik het binnenkort niet meer kan gebruiken, als ik de boel niet bijwerk. Gedoe! Vanavond heb ik - tijdens een saaie voetbalwedstrijd Italië-Nederland - via Google opgezocht wat ik kan doen en hoe ik dat moet doen. Na veel gedoe lukte het me om een nieuw wachtwoord in te stellen en de apps bij te werken. Het lukte me niet om mijn nieuwe mailadres als standaard in te stellen.

2 bestellingen: Elisabeth van Maasdijk, 'Aan hen die vielen', Erik Menkveld, 'Prime time'.

5 juni 2018

In mijn klassen deed ik vandaag en gisteren een spel dat we vijfenveertig jaar geleden met de welpenleiding wel eens op kamp speelden, als de kindertjes op bed lagen: één persoon is 'de psycholoog' en verlaat de kamer, de anderen spreken af aan welke afwijking ze gezamenlijk lijden, de psycholoog moet er door middel van het stellen van vragen achter komen wat die afwijking is. Met de leerlingen sprak ik drie rondes af:
- We denken allemaal dat we onze buurman of buurvrouw zijn
- Als we antwoord geven, doen we de armen over elkaar
- Als een vraag eindigt op een 'n' is het antwoord nee, in alle andere gevallen is het antwoord ja
Het ging erg leuk (de leerlingen hebben in geen tijden zo enthousiast aan een les meegedaan). Ik had er zelf ook lol in en dat zágen ze aan me. Ik hoorde ze op een gegeven moment tegen elkaar zeggen: 'Kijk Beek eens genieten!'. De laatste afwijking werd door de psycholoog niet gevonden (dat is ook bijna onmogelijk, veel te moeilijk).

Vanmiddag was er weer een PMR-vergadering. (PMR = personeelsgeleding medezeggenschapsraad). Het was een lange vergadering: er zijn veel stukken voor de komende MR-vergadering en het tempo waarin deze beleidsstukken verschijnen is wat aan de hoge kant én allemaal wel wat dicht op het einde van het schooljaar.

6 juni 2018

De kersenboom in de achtertuin zit barstensvol kersen. Het is een fraai gezicht tegen de blauwe zomerlucht. Ik heb er één geproefd: erg zuur. Vorig jaar waren de kersen er - tegen de tijd dat ze zo rood waren als deze nu - allemaal al afgegeten door de merels. Nu hangen ze er nog, want er is in de verste verte geen merel meer te zien. Ik heb begrepen dat een vogelziekte ze gedecimeerd heeft.

kersen

We hebben de grill, die Lidy voor haar verjaardag kreeg, in gebruik genomen: hamburgers en een gegrilde paprika.

grill grill

2 bestellingen: Antoon Coolen, 'De ontmoeting', Manuel van Loggem, 'Insecten in plastic', Gerard Koster, 'Marjolein Bastin, winnares van de publieksprijs '89'.

7 juni 2018

Een H3-leerling verraste me vadaag met de keuze van de stelling voor zijn betoog: Het communisme is niet zo slecht als er nu vaak over gedacht wordt. Als het consequent wordt uitgevoerd heeft het zeker goede kanten.
In de afgelopen jaren heb ik betogen in heel veel klassen langs horen komen en veel onderwerpen en stellingen komen regelmatig terug (al dan niet van internet geplukt), maar deze was nieuw voor mij. Helaas werd het wel een onvoldoende: te kort en voorgelezen.

1 bestelling: 'Soma 28, december 1972 - Witold Gombrowicz-nummer'.

8 juni 2018

De kleinkinderen sliepen bij ons. Dylano ging om een uur of negen 's avomds nog in de spa. Hij had zich al verheugd op de 'discolampjes' in het donker. Tygo zat op zijn gemakje onder de veranda een spelletje op zijn telefoon te spelen. Hij kan met die telefoon (nog) niet bellen. Het is een afdankertje van Suzanne en hij speelt er spelletjes op.

dylano Tygo

1 bestelling: Yvonne Keuls, Simon Vestdijk, 'De koperen tuin. Een hoorspelserie in tien delen naar de gelijknamige roman van Simon Vestdijk Uitgever: Bulkboek 30'.

9 juni 2018

Met de jongens ontbeten. Ik had gisteren op de markt een dubbele voorraad croissants gekocht. Suzanne en Gijs kwamen ze rond half elf weer ophalen.

Vanavond barbecueden we samen met Martijn.

3 bestellingen: Remco Campert, F. ten Harmsen van der Beek e.a., 'Taboe, nr. 3', 'Hollands maandblad 237, juni/juli 1967, 9e jaargang', Ds. J. van den Blink, 'Met Hem alleen: Dagboek voorpersoonlijke meditatie'.

10 juni 2018

Ons koffiezetapparaat staat er weer. Het malen klinkt nu anders. Ze hebben deze keer het maalsysteem vervangen. Er zit wel weer een rekening bij. Ik ben toch echt niet van plan twee keer te betalen voor één reparatie.

De spellingstoets van V3a is nagekeken. Dit jaar komen er geen so'tjes meer. Nog wel vier ct's, plus een ct van een collega die met zwangerschapsverlof is (Ze noemde het zelf babyvakantie. Ik dacht: Kom jij eens van je roze wolk af!). Verder zijn er nog van vier klassen boekverslagen. Er is nog werk genoeg in de laatste vijf weken van dit schooljaar.

Het deeltijdpensioen komt nu aardig in zicht. De bevestiging van het pensioenfonds is binnen en vandaag schreef ik de brief om vermindering van mijn aanstelling aan te vragen. Ik heb begrepen dat dit bij een pensioenaanvraag geen ontslag heet.

4 bestellingen: Gilleske Kreijns (eindredactie Nederland), 'Mensen in hun wereld - geografisch overzicht van de volkeren der aarde', R. deVries-Brandon, 'Als kinderen roepen', Lelord Kordel, 'Eet uzelf gezond', J.A. van Hamel, 'Nederland tusschen de mogendheden, (De hoofdtrekken van het buitenlandsch beleid en de diplomatieke geschiedenis van ons vaderland sinds deszelfs onafhankelijk volksbestaan onderzocht)'.

11 juni 2018

Het verplichte lerarenregister is voorlopig van de baan. Dat lijkt me goed nieuws. Het was toch vooral een poging van een nikserige staatssecretaris om top-down iets af te dwingen, zonder van bovenaf ook te willen investeren. Ik kan nog wel begrijpen dat je van niet-bevoegde leraren af wil, maar dan moet je zorgen dat ze bevoegd kunnen worden en ze niet uit proberen te sluiten door middel van zo'n register

Voor het raam van de garage hangt een gedicht van Kees Stip over een speurhond (Een hond tot speurhond opgeleid ....). Lidy had vandaag een controleur van de hondenbelasting aan de deur. Zijn redenering was: Als je een gedicht over een hond voor je raam hebt hangen, dan heb je natuurlijk zelf ook een hond. Het kostte Lidy nog heel wat moeite om deze ambtenaar ervan te overtuigen dat wij echt geen hond hebben. Hij is niet binnen komen kijken. Dat is maar goed ook, want in de hoek van de keuken staat een etensbak van een hond, omdat Luna, de hond van Suzanne, één dag in de week hier is, gelijk met de kleinkinderen. Als deze ambtenaar deze etensbak had gezien, had hij Lidy helemaal niet meer geloofd.

12 juni 2018

Ze zijn in de straat met de waterleiding bezig. Ik weet niet of het daardoor kwam, maar gisteren viel even de stroom uit. Ik ben vergeten mijn wekker opnieuw in te stellen (na die stroomuitval) en schrok vanmorgen om half acht wakker van het werkgeluid in de straat. Ik moest om acht uur lesgeven, dus dat werd haasten.
Om acht uur zat ik in lokaal 215 op mijn drie tweedeklassers van mijn steunles Nederlands te wachten. Die kwamen geen van drieën opdagen. Ik heb een paar lelijke woorden gezegd en ik overweeg om volgende week zelf niet op te komen dagen.

Ik heb Siemens gebeld om ze te melden dat ik echt geen twee rekeningen ga betalen voor één reparatie. Ze zoeken het uit (dat is een beetje een standaard antwoord van ze).

4 bestellingen: J. Zurcher, 'Cornelis Lely', Earl Thompson, Hergé, 'Kuifje collectie. Het komplete werk van Hergé: Kuifje in Tibet / De juwelen van Bianca Castafiore / De Guitenstreken van Quick & Flukpe 'A garden of sand'', boekenlegger 'Kader Abdolah. Het huis van de moskee'.

13 juni 2018

Er is een antwoord van Siemens. We betalen de eerste rekening en van de tweede rekening alleen het gebruikte materiaal (een nieuw maalsysteem).

Vanochtend heb ik een doos of wat boeken opgehaald bij Gerard. Ze gaan verhuizen naar een appartement in 'De Rederijkers'. Je ziet deze mensen worstelen met het opruimen van hun huis. Ze moeten een deel van hun verleden wegdoen.

Vanmiddag was ik op school. We hadden Paul Rosenmüller op visite. Hij is tegenwoordig voorzitter van de VO-raad en kwam poolshoogte nemen van onze vorderingen in 'maatwerk'. Hij sprak met een groepje leerlingen, met een groepje leercoaches, met een groepje docenten en met een groepje ouders. Ik mocht samen met de verantwoordelijk teamleider Paul begeleiden. Het was ook voor mij een leerzame middag. Vooral het gesprek met de leerlingen was hartverwarmend. Open, eerlijk en kritisch!

rosenmüller Maatwerk

Vanavond trad ik nog eens als dichter op in het Cultureel Café. Er waren vijf Veense dichters, waaronder de huidige stadsdichter. Ik had ervoor gekozen om niet drie oude stadsgedichten voor te lezen, maar een stuk of tien van mijn parodietjes op bekende gedichten. Ik maakte er voor het publiek een kwisje van. Ik las de eerste regel van het bekende gedicht en vroeg de mensen om de naam van de dichter of de titel van het gedicht. Vaak wist er wel iemand de tweede regel, maar slechts zelden wist er iemand de naam van de dichter of de titel van het gedicht. Daarna las ik de eerste vier regel van het gedicht, plus mijn parodie daarop. Na veel voorafgaande ernstige gedichten kunnen de mensen zo'n wat grappiger invulling wel waarderen. Remco Campert zei ooit over Buddingh': 'Sinds Buddingh' denkt iedereen dat een avondje poëzie een avondje lachen is.' Ik treed hier graag in de voetsporen van de meester.

cultureel cafe

Jeannette nam afscheid van het bestuur van het Cultureel Café. Ali vroeg me na afloop of ik lid van dat bestuur wil worden. Ik overweeg het serieus. Het is met mijn vroegpensioen wel een mooi moment om dat te doen.

2 bestelling: Emile Schra en Liesbeth Meijer, 'Théâtre du Soleil. De verbeelding een kwarteeuw aan de macht' (Vrij Nederland, themabijlage 10-06-1989), Sigurd von Ilsemann, 'boekenlegger: Der Kaiser in Nederland'.

14 juni 2018

Mijn verzoek tot vermindering van mijn aanstelling tot 50 % is door de schoolleiding ingewilligd. Dat betekent dat nu vaststaat dat ik na de zomervakantie met deeltijdpensioen ga en nog maar twee dagen blijf werken!

2 bestellingen: Aantal (39) knipsels over Jan Wolkers, Kramer, Diet Titel, 'Getypte brief aan J.M.Th. Uitman'.

15 juni 2018

Ik ben moe! Dat is niet ongebruikelijk zo vlak voor de zomervakantie, maar het is ook niet prettig.Ik heb vanmorgen zelfs even overwogen om me ziek te melden.

16 juni 2018

De achterbuurman heeft vandaag de zwarte plaatbekleding op de nieuwe schutting aangebracht.Het ziet er netjes uit. Het is geen hout, maar met de houtstructuur zou je (van een afstandje) zweren dat het wél hout is.

schutting schutting


Vanavond om acht uur stond er een pakjesbezorger aan de deur met twee zware dozen van Bubb Kuyper. Die jongens zijn nog laat aan het werk. Ik kocht eind mei/begin juni drie kavels op de boekenveiling van Bubb Kuyper. Toen al kreeg ik bericht dat het versturen van de rekening en - na betaling - het versturen van de boeken wel even kon gaan duren. Er waren meer dan zesduizend kavels geveild!
Ik was de hoogste bieder op drie kavels boeken uit de bibliotheek van de onlangs (op Vlieland) overleden Theo Sontrop. Bij het openen van de dozen kon ik vaststellen dat Sontrop een roker was.

A.L. Snijders

Het eerste kavel bevat tien boeken van A.L. Snijders (waarvan twee gesigneerd). Daar is tweedehands moeilijk aan te komen, maar ik 'heb' hem nu redelijk compleet (een drietal boeken nu zelfs dubbel).

Privé-domein

Het tweede kavel bevat vijfendertig boeken van voornamelijk Nederlandstalige auteurs uit de serie Privé-domein. Drie ervan met een opdracht aan Theo Sontrop.

Theo Sontrop

Het derde kavel is een allegaartje van (negenenveertig) boeken, maar wel allemaal met een handtekening en/op opdracht van de auteur aan Theo Sontrop, vaak ook met een ingevoegd handgeschreven briefje of kaartje aan Theo Sontrop.

4 bestellingen: Frances Fyfield, 'Vuurdood', F.L. Bastet, 'Naar paleizen uit het slik. Wandelingen door de antieke wereld', Michael Ende, boekenlegger: 'Momo en de tijdspaarders', Kader Abdolah, boekenlegger: 'Het huis van de moskee'.

17 juni 2018

Ik wilde dit weekend boekverslagen nakijken, maar die verslagen staan op It's Learning en ik ben mijn wachtwoord daarvan vergeten. Dat wachtwoord staat in mijn agenda, maar die heb ik op school laten liggen. Dan 'hoef' ik dit weekend niet na te kijken.

Mijn usb-stick geeft aan dat hij geformateerd moet worden. Dat is heel vervelend, want als ik niet meer bij die gegevens kan, is er een behoorlijke hoop werk weg! Ik maak er wel af en toe een reservekopie van, maar de laatste keer op mijn computer was in april 2017. Ik hoop dat ik op school een recentere reservekopie heb staan (ik maak die voor de zekerheid wel op twee plekken). Wat op internet staat (op Schrijjversinfo en op Raban) kan ik makkelijk terughalen, maar wat ik in de afgelopen periode toegevoegd heb aan Schrijversinfobladzijden die nog niet op internet staan is weg. Ik vrees dat ook de tekst voor het boekje voor school weg is (maar die heb ik regelmatig met anderen gedeeld).

18 juni 2018

Op school blijkt nog een reservekopie van mijn usb-stick van half januari 2018 te staan. Dat valt weer wat mee. Misschien moet ik toch maar in 'the coud' gaan werken!

We zijn vandaag 38 jaar getrouwd. We gingen daarom vanavond bij 'De drie zussen' eten. We hielden daar ook de receptie en het diner op onze trouwdag. Het heette toen nog 'La Montagne'.

4 bestellingen: Erich Maria Remarque, 'Arc de Triomphe', Dick Dreux, 'Ik wil geen beul zijn', Dick Dreux, 'Des konings glorie', Dick Dreux, 'Degens in het duister', Hella S. Haasse, 'Oeroeg', James Oliver Curwood, 'Omnibus (Kazan de wolfshond / De zoon van Kazan / De nomaden van het noorden)'.

19 juni 2018

Toen ik voor het vierde uur bij lokaal 202 aankwam, vormde H3d een erehaag en werd ik met applaus ontvangen. Dat lijkt leuk, maar dat was het niet. Het applaus gold namelijk het feit dat ik op tijd was! In het lokaal legde ik ze nog maar eens het verschil tussen ironie en sarcasme uit. Ze bezworen me dat het hier om ironie ging (en dat geloof ik ook van ze). Daarna legde ik ze uit dat ze met zo'n actie meer bereiken dan met gemopper. Gemopper leg je makkelijk naast je neer, nu hebben ze me echt aan het denken gezet.
Het makkelijke antwoord is dat ik het volgende schooljaar geen leerlingbegeleider meer ben. Dan is het makkelijker om op tijd te komen, omdat je niet door leerlingen en/of collega's wordt opgehouden.
Het eerlijke antwoord is dat het natuurlijk ook wel 'gewoon' aan me zelf ligt en dat ik hier beter op moet letten.

Vandaag zag ik een eerste proefdruk van een aantal bladzijden van 'Help ik word Rembrandtouder'. Ik word daar heel blij van.

Paul Rosenmüller werd vanochtend op Radio 1 geïnterviewd over scholen die steeds vaker het vaste lesrooster loslaten. Hij noemde daarbij het Rembrandt College als voorbeeld en dan met name één van de leerlingen die hij vorige week gesproken heeft. Dat was voor Radio 1 aanleiding om vandaag naar onze school te komen en die leerling te interviewen.

Vanavond was er een MR-vergadering. Er stonden wat heikele punten op de agenda. Vooral het voorgestelde toetsbeleid heeft de afgelopen weken voor veel onrust op school gezorgd. Er bleek gelukkig een compromis tussen personeel en schoolleiding mogelijk. We handhaven de toetsweek nog een jaar, maar de diverse vakken zijn niet verplicht daaraan deel te nemen.

4 bestellingen: 'Denderende verhalen. Per trein door de wereldliteratuur', F. Springer, 'Bandoeng-Bandung', Jean Bruce, 'Paniek op Wake', Jean Bruce, 'OSS 117 in Groenland', Jean Bruce, 'O.S.S. 117 contra X', Jean Bruce, 'Pingpong in Hongkong. Een OSS 117 verhaal', Jean Bruce, 'Speel nooit met vrouwen', Maeve Binchy, 'De terugreis'.

20 juni 2018

Vanochtend heb ik eerst maar eens flink uitgeslapen. Daarna brachten we karton en piepschuim (o.a. de verpakking van de televisie; die heeft nu wel lang genoeg op zolder gestaan) naar de stort. Op de terugweg kochten we houtskool en briketten bij de Praxis en wat boeken bij de kringloop daartegenover:
- Kristien Hemmerechts, Alles verandert
- Stefan Hertmans, Naar Merelbeke
- André Spoor, Sissi en ander ongerief
- De allerlekkerste Indiase gerechten

Ik heb vanmiddag de onderste takken van de berk in de voortuin geknipt. Nu kunnen we vanaf de bank de straat weer zien. Terwijl ik de takken op de oprit in kleine stukjes stond te knippen, kwam er een echtpaar (vermoed ik) op elektrische vouwfietsen voorbij. Zulke fietsen had ik nog niet eerder gezien. Het is geen gezicht.

Nieuw op Schrijversinfo: Carel Helder. Dit n.a.v. zijn boek 'C.V.' in een doos van Bubb Kuyper van afgelopen zondag. In dat boek ook een brief van Helder aan Sontrop, met deze ondertekening:

Carel Helder - handtekening

5 bestellingen: Mercè Rodoreda, 'Gebroken spiegel', F.B. Caesar, 'Veilig leren lezen 2', J.J. Voskuil, boekenlegger: 'Het Bureau is een gesticht omdat niet iedereen de sleutel heeft', Herman Koch, boekenlegger: 'Geachte heer M.', boekenlegger: '140 jaar A.W. Bruna Uitgevers B.V.', Federico Andahazi, 'De Anatoom', J. Rentes de Carvalho, 'Waar die andere God woont'.

21 juni 2018

Lidy kon niet slapen. Ze keek om 03.00 uur uit het raam en zag op het trottoir aan de overkant van onze straat - heel statig - een vos voorbijwandelen.

Op deze voorlaatste lesdag repeteerde ik de lesstof van dit cluster middel een Kahootquiz. Dat liep lekker totdat klas H3c aan de beurt was. Tijdens die quiz had ik ineens 41 deelnemers en ik snapte daar niets van. Ging er iets mis in het programma? Zat er een leerling de boel te hacken? Halverwege de quiz hield het programma er helemaal mee op. Ik deed alsof ik gek was en begon toen gewoon les te geven.
Het uur daarna in V3a vroeg ik of zij wisten wat er aan de hand geweest kan zijn. Deze leerlingen snapten het wel. Waarschijnlijk hebben ze snel een foto van de inlogcode gemaakt en die via de app met vrienden gedeeld. Leerlingen in andere klassen zitten dan onder tafel en illegaal met mijn quiz mee te doen! Een andere mogelijkheid is dat ze de code ingevoerd hebben op een bepaalde site en dat die site dan 'robots' aan de quiz mee laat doen.
De oplossing is dan om een volgende keer vantevoren tegen de klas te zeggen dat als je een onwaarschijnlijk aantal deelnemers ziet, je er gelijk mee ophoudt en iets anders (vervelenders) gaat doen.

1 bestelling: Anthony Burgess, 'Machten der duisternis - Voorpublicatie'.

22 juni 2018

Bij de rotonde voor de terrasflats remde ik vanochtend even voor een fietser. Toen zag ik dat het een v3-leerling was én dat ze netjes haar hand uitstak. Ik kon dus doorrijden. Op school kwam ik haar in de gang tegen en ik maakte haar een compliment over dat uitsteken van haar hand. Ik geloof dat ze dat compliment niet zo leuk vond. Ik zette haar voor haar vrienden neer als een wel heel braaf meisje.

De laatste vijf lessen van dit schooljaar vandaag. Volgende week is er een toetsweek. Het zijn overigens ook mijn laatste lessen in een lesweek waarin ik vier dagen gewerkt heb. In mijn volgende lesweek (na de zomervakantie) werk ik nog maar twee dagen.

Vandaag sjouwde ik weer twee dozen met 'Buddingh'' mee naar school. Het is al een paar jaar traditie dat ik in de laatste les van een schooljaar over Buddingh' en over het verzamelen van boeken vertel.

De beginnende handelsoorlog met Amerika zorgt nu voor extra heffingen op Amerikaanse spijkerbroeken en Amerikaanse whiskey. Vanavond duikt mijn broer Jan weer op in het Journaal om iets over de gevolgen van die stijgende whiskeyprijzen te vertellen. De vorige keer was hij gefilmd bij Zuidam, nu in een slijterij (Van Wees?). Grappig! Maar het kost me wel wat moeite om mijn broer als een kenner van de internationale politiek te zien.

23 juni 2018

Vandaag hadden we bij ons thuis een familiebarbecue. Jan kon er i.v.m. zakelijke BEEK-verplichtingen helaas niet bij zijn. Het was gezellig en er was uiteraard weer eten genoeg. Ik had een kip op de barbecue gezet met 'La Chouffe' in het bakje onder de kip. Vandaag gebruikte ik voor het eerst de kook-injectienaald die ik vorig jaar kocht. Daarmee injecteerde ik de kip een keer of vijf met 'La Chouffe'. Je zag de kip opzwellen! Zo maak je je eigen 'plofkip'. Zij was uiterst smakelijk (al haalde je de specifieke Chouffesmaak er niet uit).
We zijn nu in het stadium dat neven en nichten 'aanhang' meebrengen. De tijd staat niet stil.

Bekenbarbecue 2018

Ik kreeg het over het gegeven dat ik buiten onder de veranda geen internet heb. Ik heb daar 'kastjes' voor gekocht die het internet via de electriciteitskabels doorgeven. Die kreeg ik zelf niet geïnstalleerd. Frank dacht dat hij dat wel zou redden en hij had dat ook in een mum van tijd 'gepiept'! Daar werd ik nog vrolijker van dan ik al was!

1 bestelling: Nescio, 'Pagerclip - Landelijke voetpadendagen + citaat Nescio'.

24 juni 2018

Een beetje brak vandaag. Een rustige opruim-zondag.

De kinderen en kleinkinderen kwamen aan het eind van de middag gourmetten. Er was saus, salade en vlees genoeg over van gisteren en Tygo had er een poosje geleden om gevraagd. De gelegenheid maakt de eter.

3 bestellingen: Frans Coenen, 'Onpersoonlijke herinneringen', Godfried Bomans, James Herriot, Robert van Gulik e.a., 'Samen over de drempel', Eldert Willems (samensteller) 'In 26 letters, het boek in uw leven, uw leven in het boek', Gerrit Borgers e.a., 'Speels ABC der Nederlanden'.

25 juni 2018

En alweer de laatste toetsweek van dit jaar. Ik was de eerste twee uur reserve als surveillant, maar ik hoefde niet op te draven. Het uur daarna surveilleerde ik bij Engels in een brugklas.

Het gelazer op twee Maastrichtse scholen, waar ruim driehonderd examens ongeldig zijn verklaard, is op school uiteraard het gesprek van de dag. Er is vooral ongeloof en onbegrip: hoe kun je het zo ver laten komen?

4 bestellingen: Hanna Lam en Wim ter Burg, 'Alles wordt nieuw. Deel I', Paul van Aken en J. van Hulle, 'Johan Daisne - De man die zijn haar kort liet knippen (uit: Lexicon van Literaire Werken)', Koen Vermeiren, 'Johan Daisne - De trap van steen en wolken (uit: Lexicon van Literaire Werken)', Paul van Aken, 'Johan Daisne - De tein der traagheid (uit: Lexicon van Literaire Werken)', Paul van Aken, 'Johan Daisne (uit: Kritisch Literatuur Lexicon)', Aantal (28) knipsels over en door A. den Doolaard, Gerben Hellinga, 'Kees de jongen. een toneelstuk naar de gelijknamige roman van Theo Thijssen' (Bulkboek 12).

26 juni 2018

Vandaag maakten de vijf klassen, waarvan ik de toetsen na moet kijken, hun toets. Ik dacht daar vandaag flink aan te kunnen werken, maar dat viel tegen. Het quarantainelokaal eiste met enige regelmaat mijn aandacht en mijn actie.

Vanmiddag dronken we met teamleiders, leerlingbegeleiders, pedagogen en zorgcoördinator wat op het terras van Tamminga. Er waren toespraken voor de afscheid nemende leerlingbegeleiders (Helma en ik) en voor de schoolpedagoge die enige tijd geleden al stopte met haar taak. Het was gezellig en er waren mooie woorden en bossen bloemen. Ik was wel ontroerd door de toespraak die Esther tot mij richtte. Om te beginnen begon ze al met 'Lieve Mats' en even verderop zei ze: 'Als leerlingbegeleider heb ik, hebben wij, veel van je geleerd en van je genoten. Geleerd om rustig te blijven, helder en ook kritisch te denken, stapje voor stapje te nemen en je soms ook gewoon ergens niks van aan te trekken.'
De openingsopmerking bij Tamminga was: 'Bestel waar je zin in hebt.' Dat bleek nogal uiteen te lopen, Er zaten mensen aan de koffie met gebak, aan het ijs, aan de pepermuntthee, aan de saucijzenbroodjes en aan de limonade.

Het wereldkampioenschap voetbal is nu zo'n twee weken bezig. We kijken niet alles, maar als we thuis zijn, staat de tv wel aan. Vanmiddag was er een hopeloze salonremise tussen Frankrijk en Denemarken. Bij een gelijkspel waren ze beiden door naar de volgende fase in het kampioenschap. Vanavond was er een veel spannender wedstrijd tussen Argeninië en Nigeria. In deze poule kon er nog van alles gebeuren. Uiteindelijk gaan Argentinië en Kroatië door. Dat lijken me ook de beste ploegen uit deze poule, al vallen de Argentijnen (met een veelal onzichtbare Messi) enorm tegen.
Bij Nigeria voetballen Moses en Moussa. Ik meen te weten dat Moussa de islamitische benaming voor Moses is.

2 bestellingen: 12 boekenweekgeschenken, Ed Schilders, 'Tegen de haat. Gershon Legman en de erotische folklore' (Vrij Nederland themabijlage 02-10-1982).

27 juni 2018

De drie H3-toetsen heb ik vandaag nagekeken. De cijfers vallen me mee, al hebben ze de bijbelse spreekwoorden weer niet geleerd.

2 bestellingen: Anthony Burgess, 'Machten der duisternis - Voorpublicatie', Irving Stone, 'Michelangelo'.

28 juni 2018

'Meneer, wordt uw vrouw niet stapelgek van u?'
'Jawel. En ik van haar. Misschien is dat wel het geheim van een goed huwelijk. Dat je een beetje gek van elkaar wordt … en blijft!'

Ik sjouw al een week of twee elke dag iets uit mijn kantoor mee naar huis. Over twee weken moet mijn kantoor leeg zijn. Volgend jaar heb ik geen eigen kantoor meer. Dat zal wel even wennen zijn.

2 bestellingen: 'Heemschut, April 1996 - No. 2 - Themanummer Industrieel erfgoed', Arjen Lubach, 'Bastaardsuiker' (de eerste bestelling van een boek uit de laatste dozen van Bubb Kuyper, die uit de bibliotheek van Theo Sontrop).

29 juni 2018

Tussendoor ging ik vandaag even naar de markt op het Bruïneplein (een vrijdagse gewoonte). Ik kocht croissants, een rozijnenbrood en aardbeien én ik kreeg een 'Telegraaf' in mijn handen gedrukt. Niet geheel vrijblijvend, want er bleek een gesprekje aan vast te zitten. De jongeman had allerlei aanbiedingen, maar ik had daar geen belangstelling voor. 'Ik heb al een krant' was niet overtuigend genoeg om hem af te poeieren. 'Ik neem deze 'Telegraaf' alleen voor mijn vrouw mee', was dat ook niet. Pas 'Ik koop de 'Telegraaf' één keer per jaar, in mijn vakantie, en dan weet ik weer waarom ik hem de rest van het jaar niet hoef te lezen' volstond.

Vanavond hebben we de tuin gesproeid. Het is de droogste juni sinds tientallen jaren. Je moet niet doorlopend sproeien, daar verwen je de planten maar mee. Maar zo af en toe (en dan flink) is wel nodig. Op de radio waren er overigens al aankondigingen van een mogelijk sproeiverbod.

1 bestelling: R.C. Seriese en W.H. Blok, 'Mavo Examenbundel geschiedenis voor 1988', R.C. Seriese en W.H. Blok, 'Examenbundel geschiedenis Mavo, voor 1989 (Nederland en Nederlands-Indië 1918-1949/ China 1925-1986)'.

30 juni 2018

Het is warm en volop zomer. We doen het rustig aan vandaag.

1 bestelling: Jules Verne, 'De reis om de wereld in 80 dagen'.

 

Door naar juli 2018