Juni 2019

1 juni 2019

Lidy's verjaardag. We werkten langzaam naar de komst van de visite toe. Het was prachtig weer, dus we maakten de boel in de tuin op orde. Aan het eind van de middag kwamen de kinderen, kleinkinderen en AnneMarie, Huub en Mart. Lidy had wat (heerlijke) hartige taarten gemaakt. Ik maakte wat worstjes op de barbecue en 'dronken aardbeien' voor over het ijs als toetje. Die aardbeien liet ik een stuk korter (in een gietijzeren pan) op de barbecue staan dan gisteren. Ze behielden nu hun vorm en smaakten een stuk beter. De smaak van de aardbeien was ook in de 'bitter' getrokken die daardoor lekker was als saus over het ijs.
's Avonds hadden we de tuin ook vol. Hannie en Steven waren vandaag teruggekomen van vakantie, maar kwamen toch ook nog even.

1 bestelling: 2 x 'Nederlandse nonsens op rijm'.

2 juni 2019

Na zo'n verjaardag is het altijd een halve dag opruimen. Het is vandaag boven de dertig graden. We doen verder weinig. Vanmiddag vielen we allebei op de bank in slaap.

Eindelijk volstrekt alleen

Soms lees je een boek en leg je het elke keer na een paar bladzijden weer weg, omdat je het niet 'uit' wilt hebben. Je wilt er zo lang mogelijk in bezig zijn, omdat je het nu eenmaal maar één keer voor de eerste keer kunt lezen. 'Eindelijk volstrekt alleen' van L.H. Wiener is zo'n boek.

1 bestelling: Hans Faverey, 'Gedichten 2'.

3 juni 2019

Gisteren schreef ik dat 'Eindelijk volstrekt alleen' zo'n prachtboek is, en dat is het ook, maar zelfs in prachtboeken sluipen foutjes. Op blz. 149:

De natuur is streng voor wilde volgels.

Jammer, jammer. Ik weet heus wel dat ik op dit weblog af en toe ook zulke tikfouten maak, maar ik heb gelukkig mensen die me daar op wijzen en ik verbeter ze dan wel weer. Ik mag toch aannemen dat een uitgever als 'Contact' meelezende redacteuren heeft, die dit soort fouten eruit halen.

Maar gelukkig staat er veel prachtigs tegenover:

Tolerantie treedt in werking als wij besluiten te dulden wat wij liever niet zagen,
toe te laten wat wij eigenlijk zouden willen verbieden,
onszelf beheersen om erger te voorkomen.
Dit is op zich een edel streven, maar in feite niet meer dan symptoombestrijding.
De steen des aanstoots wordt vermeden, maar hij blijft liggen waar hij lag.
Tolerantie is niets anders dan geïncasseerde onmacht.
Tolerantie kan pas dan een heilzaam effect teweegbrengen, indien van twee kanten betracht.
Eenzijdige tolerantie is verkapte angst.

(L.H. Wiener, Eindelijk volstrekt alleen, blz. 154)

1 bestelling: 'Bzzlletin 240, themanumer: Het landschap, november 1996'.

4 juni 2019

Vandaag deed ik met H4e de speechoefening over niet-bestaande-beroepen (donderdag nog een keer in H4f). Ik hoorde een paar leerlingen zeggen: 'Ik houd graag van ...' Alweer zo'n rare formulering die je steeds vaker hoort.

Evaluatie kramenmarkt:
- prijs boeken duidelijker vermelden (het hing er twee keer, maar er werd regelmatig naar gevraagd).
- caroussel met kinderboeken werkt goed als aandachtstrekker.
- toch een doos Donald Duckjes meenemen (bijv. zes voor een euro).
- boekenweekgeschenken bij de Nederlandse literatuur zetten (en niet meer dan één exemplaar op de kraam, desnoods voorraad onder de kraam).
- streekromans liepen goed, vooral de exemplaren mét stofomslag (evt. doos extra achter de kraam om klanten extra te laten zoeken).
- nadenken over extraatje, bijv. de Matchbooks meenemen.
Hoewel de verdiensten niet extreem hoog zijn, voelt het goed dat ik de uitverkoopbak op Boekwinkeltjes 'gesloten' heb. Het alternatief is dan deze boeken weggooien (oud papier) of er mee op zo'n kramenmarkt gaan staan.
De verwachten mogen niet te hoog zijn. Braderiepubliek is geen leespubliek.

5 juni 2019

Zomaar een vrije woensdag, i.v.m. het Suikerfeest. Nee, we zijn geen islamitische school. Het is waarschijnlijk eenmalig. Er was een vrije dag te vergeven en er is vorig jaar voor gekozen om die dag niet aan een vakantie te plakken, maar om de leerlingen (en de docenten) op het Suikerfeest vrij te geven. Er was wat gemor, maar ik vind het wel een goed idee. Op het Suikerfeest heb je soms een klas waar een zo groot aantal leerlingen ontbreekt, dat het 'gewoon' lesgeven moeilijk wordt. Dan wordt het een rommelige dag en is 'iedereen vrij' een beter idee.
Los daarvan is de woensdag de dag waarop ik de meeste uren draai en voelt het dus écht als een vrije dag.

Gisteren kwam de brief van de ING om 'Mijn ING' te activeren. Vandaag lukte dat.

Er zit een vouw in het leer van de bank die we eind vorig jaar bij Van Woerden kochten. Daar zeiden ze dat die vouw er wel uit zou trekken. Dat is dus niet gebeurd. Ik heb vandaag via hun site contact met ze opgenomen. Wat mij betreft wordt die bank opnieuw bekleed.

2 bestellingen: 'De Revisor, derde jaargang, nr. 4, augustus 1976, Themanummer: De nieuwe Duitse literatuur', Watchman Nee, 'Aan Hem gelijk'.

6 juni 2019

Lidy liep vanmiddag op de Langelaar Tygo's klas in om hem op te halen (hij blijft vaak lang 'hangen'). Ze raakte in gesprek met zijn juf, vertelde dat Suzanne ook les in dat lokaal heeft gehad en dat ik daar directeur geweest ben. Dat wist zijn juf. Sterker nog: die vertelde dat ik nu haar dochter in de klas heb. It's a small world.

Collega Laura legt al een paar keer een stapeltje boeken op de tafel in de sectiekamer. Collega's mogen pakken wat van hun gading is en wat blijft liggen kan ik altijd nog te koop zetten. Ik nam gisteren voor mezelf 'Je moet niet denken dat ik altijd bij je blijf' van Hans Münstermann mee. Die wilde ik al graag eens lezen. Vandaag nam ik een mooie gebonden versie van 'Het schip Herman Mamelli' van Koos van Zomeren mee. Ik vermoedde dat ik daar alleen een paperbackversie van had, maar thuis bleek ik het boek helemaal niet te hebben. Misschien heb ik het ooit van de bibliotheek geleend (het boek is van 1990). Ik moet van Van Zomeren toch eens heel precies nakijken wat ik wel en niet in de kast heb staan.

Op de eerste bladzijde van 'Het schip Herman Manelli' noteer al ik twee aardige citaten over 'televisie'. Ik keek op Schrijversinfo of ik al citaten uit dit boek genoteerd heb. Dat heb ik: een derde citaat over televisie (één bladzijde verder).

Hij vouwde zijn handen in zijn nek en dacht:
het huis uit, de straat uit, de stad uit, de wereld in -
dat is allemaal nergens meer voor nodig;
de televisie heeft van de wereld een huisdier gemaakt,
ze springt bij je op schoot en ronkt van tevredenheid
en zet haar nagels in je knie.

(Koos van Zomeren, Het schip Herman Manelli, blz. 5)

 

Of: de mens is het enige levende wezen dat naar de tv kijkt
en daarmee heeft hij zich definitief op de laagste trap van het dierenrijk genesteld.

(Koos van Zomeren, Het schip Herman Manelli, blz. 5)

Vanavond stonden we op de Kerkewijk (net voorbij C&A) naar de intocht van de bijna 7000 avondvierdaagselopers te kijken. De kleinkinderen liepen bijna achteraan, dus we stonden er wel even. Het publiek lijkt op dat op een berg tijdens een wielerwedstrijd. Het pad voor de lopers wordt steeds smaller, tot er een muziekcorps aankomt en het publiek weer naar achteren gedrongen wordt. Voor elk muziekcorps lopen mannen in hesjes (waaronder buurman Hans) het publiek naar achteren te duwen!
Bij de meelopende vaders viel me het aantal totaal blauw getatoeëerde armen op. En dat dan vooral bij vaders op christelijke scholen. Zegt dat iets? Waarschijnlijk niet, want er zijn in Veenendaal vrijwel alleen christelijke basisscholen. Misschien zegt het feit dat het me opvalt wel meer over mij.

 

Avondvierdaagse 2019

Avondvierdaagse 2019 Avondvierdaagse 2019

 

1 bestelling: Bregje Hofstede, 'De hemel boven Parijs'.

7 juni 2019

Ik heb een pleister op mijn wang, net onder mijn rechteroog. Ik heb me gesneden aan een boek! Tussen de boekenplanken in de garage draaide ik me om en sneed me aan de rand van een uitstekend boek. Twee centimeter hoger en ik had mijn oog geraakt. Dan maar een pleister! En de boeken 'binnen de planken' houden.

3 bestellingen: Arthur Japin, 'Het lied van de moeder', M. Vasalis, 'Vergezichten en gezichten', Leo Vroman, '262 gedichten'.

8 juni 2019

Tygo had vandaag zijn kinderfeestje. Ze zouden ergens bij Apeldoorn in bomen gaan klimmen, maar dat ging i.v.m. de slechte weersverwachting niet door. Nu zijn ze in Veenendaal naar 'Max' geweest, een speelparadijs voor wat oudere kinderen. Dylano sliep vannacht bij ons (hij werd pas om half negen wakker) en was ook vandaag overdag bij ons.

limoncellotaart

Lidy maakte een limoncellotaart met BEEK-limoncello: heerlijk fris, maar wel machtig.

2 bestellingen: 'Het Woord, Winter 1947', Jos Vandeloo, 'Bent u ook zo'n Belg?'.

9 juni 2019

Zo schijnt het nu bij vrouwen in de smaak te vallen
als mannen hun schedel kaal scheren en laten glimmen.
Op het oog lijkt er nu een hause in terminale ziekten gaande,
terwijl de seksuele aantrekkingskracht van dat beeld maar moeilijk te verdedigen valt.
Meer voor de hand ligt een freudiaanse benadering,
waarbij de kale kop van de man de eikel van zijn penis suggereert
en de man zelf de wandelende, of beter nog, de meelopende lul symboliseert,
die hij in werkelijkheid is.

(L.H. Wiener, Eindelijk volstrekt alleen, blz. 197)

Onze achtertuin is qua kleur begin juni op z'n mooist. De rozen bloeien en de kersen kleuren rood.

Vandaag hebben we lekker asperges gegeten. Uit aspergeland meegebracht door de moeder van de buurvrouw. Het was helemaal kookdag vandaag. Ik heb draadjesvleesvulling gemaakt voor kroketten/bitterballen. Die staat nog een nacht in de koelkast. Morgen maak ik de kroketten. Verder rookte ik vandaag twee kipfilets.

gerookte kip kroketvulling

3 bestellingen: J.M. Coetzee, 'In ongenade', Niko Kazantzakis, 'Kapitein Michalis', 2 x stafkaart '4 F, Vlieland'.

10 juni 2019

De Nederlandse boeken uit de 'Detective & Thrillergids' van VN heb ik op Schrijversinfo vermeld.

De ragout voor de kroketten is aan de dunne kant. Daarom doe ik ze eerst maar even in de vriezer.

Op de studeerkamer ben ik de lp's op alfabetische volgorde aan het zetten. Dat is een tijdrovende klus, maar daarna heb ik er wel gemak van.

Niks in de Staatsloterij.

2 bestellingen: Ida Gerhardt, 'Het sterreschip', Rudie Kagie, 'De literaire prijzen - CPNB literaire boekengids voorjaar 1985'.

11 juni 2019

Vandaag zaten we weer een dag met de sectie in het Ontmoetingshuis in Veenendaal-Oost. Het was weer een uiterst nuttige dag. We hadden een aantal beslispunten voor volgend jaar (o.a. de klassenverdeling). Daarna was er iemand van de uitgeverij van de methode waar we volgend jaar mee gaan werken. Hij legde de mogelijkheden van de digitale omgeving van deze methode nog eens uit. Daar werd ik wel (weer) enthousiast van. Tenslotte maakte ik de jaarplanning voor H3 voor deze nieuwe methode. Vorige keer maakten we al afspraken over de (afname van de) hoeveelheid toetsen en de verdeling van die toetsen over het jaar. Vanmiddag plaatste ik de lesstof in de weken voor die toetsen en verdeelde de rest van de lesstof over het schooljaar. Nu wil ik (liefst voor de zomervakantie, en anders in die vakantie) alle toetsen maken, zodat voor volgend jaar voor H3 écht alles klaarligt.

1 bestelling: 'De Vrije Katheder', zesde jaargang, No. 20, 20-09-1946 en zesde jaargang, No. 22, 04-10-1946.

12 juni 2019

De laptopkarren worden 's nachts opgeladen. 's Morgens staan ze dus nog met de stekker in het verlengsnoer. Sommige van die stekkers zitter daar heel strak in. Vandaag moest ik er een collega bijhalen, omdat ik met mijn reumahanden die stekker er niet uitkreeg. Het lichamelijk verval heeft definitief toegeslagen.

De hele dag boektoetsen en inhaaltoetsen. Dat is op zich een rustige werkdag, maar het échte werk komt daarna. Met het nakijken ben ik wel een week of twee zoet.

Louis Veen mondriaanlezing

Vanavond vertelde Louis Veen over 'De onbekende Mondriaan'. Dat Mondriaan schilderde weten we, maar dat hij veel essays schreef is minder bekend. Louis promoveerde op een onderzoek naar die essays. Zijn verhaal is boeiend, al is hij niet zo'n boeiende spreker. Ik weet nu meer over Mondriaans gedachten achter zijn werk en zal voortaan op de doorlopende lijnen in zijn werk letten (en kijken of de horizontale lijnen inderdaad iets breder zijn dan de verticale).

3 bestellingen: Theo Olthuis, 'Leunen tegen de wind', Jan Kruis, 'Jan, Jans en de kinderen 11', Isy & Evy Zwolle, 'Wandelen over de Veluwe'.

13 juni 2019

Vanmiddag zijn we met Martijn weer bij een huis wezen kijken. De makelaars geven geen rondleidingen meer, maar houden een paar keer open huis (die mannen verdienen het makkelijk in deze tijd). Het was er druk. Uiterlijk aanstaande maandag 12.00 uur kan er een bod worden uitgebracht. Dat gaat ongetwijfeld weer dik boven de vraagprijs.

Van Woerden is niet op komen dagen vanavond. Een beetje slordig.

14 juni 2019

Tartaar van haring

Op de markt kochten we drie heel nieuwe haringen. Ik maakte er 'Hareng hâché au fines herbes' (Tartaar van haring) van. Een aanrader: haringen in kleine blokjes snijden (het mes gaat erdoor als door boter), mengen met gesneden voorjaarsuitje, bieslook, peterselie, bladselderij, eetlepel crème fraîche, eetleper kappertjes en wat peper. Er kan nog wat sla onder en wat komkommer bij.

Het is niet anders: 'Eindelijk volstrekt alleen' van L.H. Wiener is 'uit'. Maar gelukkig ligt er nog een stapeltje ongelezen Wieners.

De Ex is een persoon die de volgende aankondigt en de vorige verving,
meer valt er over een Ex niet te zeggen.
Iedere Ex wordt zowel voorafgegaan als opgevolgd door een andere,
en hoe men ook probeert om een nieuwe verhouding te verheffen tot de enige ware,
de zuiverste introductie op feesten, partijen en recepties zou toch eigenlijk moeten luiden:
'Mag ik u even voorstellen aan mijn aanstaande Ex?'

(L.H. Wiener, Eindelijk volstrek alleen, blz. 205)

Van Ippon (het bureau dat invallers regels voor het basisonderwijs) kreeg ik het bericht dat mijn 'verklaring omtrent het gedrag' verlopen is. Die blijkt maar een half jaar geldig te zijn. Dus moet ik een nieuwe aanvragen. En dat terwijl invallen er nog niet van gekomen is. Toen we de jongens van school haalden, schoot ik op het schoolplein de directeur aan. Er valt niet aan te ontkomen, maar ik mag de kosten van die verklaring direct bij hem declareren.

1 bestelling: Maria van Oorsouw (samengesteld door), 'De mooiste liefdespoëzie'.

15 juni 2019

Hoe oud je ook bent, je leert elke dag nog wel iets. De les van vandaag: leg een net gekochte watermeloen niet los in de achterbak van je auto. Hij gaat liggen rollen en je haalt hem er gebarsten weer uit!

gebarsten meloen

Vanmorgen bracht de post het kavel dat ik - na de veilingsdatum - voor de minumuminzetprijs kocht bij Bubb Kuyper:
- Kees Snoek, E. du Perron. Het leven van een smalle mens
- Stefan van den Bossche, De wereld is zoo schoon waarvan wij droomen. Jan van Nijlen. Biografie
- Nico Keuning, Een zeker onbehagen. Een biografie van Bob den Uyl
- Gerard Bes, Hans Lodeizen 1924-1950. Liever liefde dan gedichten
- Jan van der Vegt, A. Roland Holst. Biografie
- S. Vestdijk en Henriëtte van Eyk, Wij zijn van elkaar. Brieven 1947-1947
- 'Geld verdienen zal ik er nooit aan'. Briefwisseling Ed. Hoornik en A.A.M. Stols 1938-1954
- Tussen twee generaties. Briefwisseling A. Roland Holst en H. Marsman (1922-1940)

Ik deed vandaag boodschappen voor de vaderdagbarbecue van morgen. We maken (gedeeltelijk vandaag al):
- twee kruidenboters (klassieke kruidenboter en parmezaan-olijfboter) uit 'Dippen en smeren'.
- een andere kruidenboter (whiskyboter) uit 'Barbecuen lekker, knapperig & pikant'.
- kiprollade uit 'Barbecuen lekker, knapperig & pikant' (het oorspronkelijke recept is met kalkoen).
- courgette-hampakketjes uit 'Barbecuen lekker, knapperig & pikant'.
- colakip uit 'Bbcbijbel' (maar met kippenpoten i.p.v. met een hele kip.
- smoked chickenburgers uit 'Bbcbijbel' (kalkoen in het oorspronkelijke recept).
- varkenssaté volgens eigen recept
- knakworstjes- en frikandelspies voor de kinderen volgens eigen recept.
- huzarensalade volgens een internetrecept (Facebook).
- gemengde vruchtenspiezen (in rum) uit 'Barbecueën de beste recepten'.

1 bestelling: Martin Michael Driessen, 'De pelikaan / een komedie'.

16 juni 2019

Voor de hamburgers van vanavond draaide ik voor het eerst zelf (kippen)gehakt. De gehaktmolen is nog van mijn oma Beek. Wie wat bewaart .....

kippengehakt

Vaderdag. Ik heb twee dagen voorbereiding aan de barbecue gehad, maar ik ben er heel tevreden over. De gerookte kipburgers, de kiprollade, de courgette-hampakketjes en het fruit in rum zijn voor herhaling vatbaar!

17 juni 2019

Het is een broeierige dag. Lidy is er niet lekker van. Ik heb vandaag een beetje op lopen ruimen.

1 bestelling: H. Meyboom-Veltman, 'Heleen heeft vacantie'.

18 juni 2019

rozen

39 jaar getrouwd. Ik kocht zeven mooie rozen voor Lidy en bracht die in een dubbel tussenuur naar huis. Lidy maakte er deze foto van en zette die op Facebook. Ze wordt steeds handiger met vormen en chablonen. Ik begreep dat veel vrienden dachten dat ze deze foto ergens 'gepikt' had. Nee, dit zijn de rozen die ik kocht.

Aan het begin en het einde van de schooldag was er een debat in een H4-klas. De docent maatschappijleer en de docent Nederlands zijn de jury en ze krijgen een cijfer dat bij beide vakken meetelt. Met drie H4-klassen is dat wel een forse tijdsinvestering voor mij, want die uren komen er deze week extra bij.

We zouden uit eten, maar dat ging niet door, omdat Van Woerden naar de vouw in het leer van de bank kwam kjjken. Ook met een föhn kreeg hij die vouw er niet uit. Dat wordt terugsturen naar de fabriek in Duitsland (en tijdelijk een 'leenbank').

Martijn gaat het huis kopen, waar we vorige week met hem zijn wezen kijken. Er waren drie bieders met een vergelijkbaar bedrag. Met de bijkomende voorwaarden was verkoop aan hem voor de huidige bewoners het gunstigst. Mooi zo!

19 juni 2019

De 150 boektoetsen zijn nagekeken! Aan veel meer ben ik de afgelopen dagen niet toegekomen. Vandaag maakten mijn klassen een grote toets over stijlfouten e.d., dus ik kan gewoon doorgaan met nakijken.

Vanavond aten we samen op het terras van 'De Plantage'. Onder het grote zonnescherm, want het regende op een gegeven moment behoorlijk.

4 bestellingen: De Schoolmeester, 'GeÏllustreerd, De gedichten van den Schoolmeester', W.A. Paap, 'Vincent Haman', Hugo Claus, 'Een bruid in de morgen', 'Aantal (17) knipsels over en door Johnny van Doorn'.

20 juni 2019

Mijn loonstrook van juni is binnen. Nu zijn met terugwerkende kracht de paar extra uren uitbetaald die ik vanaf april maak. Opgespaard is het toch nog een leuk bedragje.

Suzanne zetten afgelopen zondag t.g.v. vaderdag een foto van mij en van Martijn en van zichzelf als baby van een paar dagen oud op Facebook. Er kwam wel commentaar op. Ik woog minder, had meer haar en was nog een 'jochie'.
Vandaag liet ik die foto aan mijn mentorklas zien. Ze vonden dat ik op die foto op Logan Paul lijk. Ze lieten me een foto van deze Amerikaanse vlogger zien en ik snap dat ze (qua haar) de vergelijking maken.

Toen we de kleinzoons van school haalden, schoot de directeur me aan. Of ik volgende week donderdag een dag in zou kunnen vallen. In principe kan dat niet, nu ik op donderdag ook weer werk, maar ik bedacht dat mijn klassen deze week i.v.m. de debatten wat extra uren hebben gedraaid, dat ik door de lesstof heen ben en er geen toetsen meer komen én dat een goede verhouding met een leerlingen leverende basisschool ook wat waard is. De schoolleiding was gevoelig voor die argumenten! Vandaag over een week geef ik dus, na ruim twintig jaar, weer eens een dag les op een basisschool en dat dan ook nog in 'mijn' oude schoolgelbouw aan de Langelaar. Ik weet nog niet eens aan welke klas, maar dat hoor ik morgen wel.

Vanavond begon ik aan 'De wereld is zoo schoon waarvan wij droomen. Jan van Nijlen. Biografie' van Stefan van den Bossche.

Elk menschenhart moet steeds opnieuw bezwijken
Voor de belofte van een zaligheid.
Een kleine kier op de verloren rijken
Der droomen, en weer is het hart bereid

Tot slavernij! Ach, paarlenmoeren lucht!
De weereld is zoo schoon waarvan wij droomen

(Jan van Nijlen, Geheimschrift, blz. 13)

1 bestelling: Den Schoolmeester, 'Gedichten van den Schoolmeester'.

21 juni 2019

Het blijkt volgende week op 'De Vuurvlinder' om een groep acht te gaan. Ze zorgen dat er een programma ligt. Het wordt warm volgende week en bovendien is het de dag vóór de schoolreizen. De leerlingen zullen dus wel druk zijn.
Vandaag sprak ik bij het ophalen van de kleinkinderen even met een paar docenten van de school. Ik blijk er een stuk of zes te kennen!

22 juni 2019

Dylano sliep vannacht hier. Ik vroeg hem wat hij vandaag graag wilde doen. Ik dacht aan iets als midgetgolf, maar hij wilde graag naar het Valleibad: zwemmen. Tja, dan moet je het maar niet vragen, opa! Ik ben vandaag dus een kleine drie uur met hem wezen zwemmen. Toen we kwamen was het nog niet druk. Later werd het dat wel: binnenbad, buitenbad, glijbanen, stroomversnelling, hij bleef heen en weer rennen; wat een energie!
Zelf ben ik ook een paar keer van beide glijbanen af geweest. Het gaat best hard en ik weet eigenlijk niet zeker of ik dat wel leuk vind.

1 bestelling: Charles Dickens, 'Twee steden'.

23 juni 2019

Het is zo warm dat we maar liever binnen blijven. Deze dagen legde ik twee grote dozen knipsels 'op alfabet'. Dat uitzoekwerk is nu gelukkig bijna klaar.

1 bestelling: Thomas A. Harris, 'Ik ben o.k. jij bent o.k.. hoe wij kunnen leven en laten leven'.

24 juni 2019

Ik heb een nieuwe 'Verklaring omtrent het gedrag' aangevraagd. Dat moet i.v.m. het invallen dus elk half jaar!

1 bestelling: Maarten 't Hart, 'De droomkoningin'.

25 juni 2019

Het is warm .. heel warm.Vandaag draaiden we halfuurslesjes bij wijze van tropenrooster.

Na de les bleef een jongen uit H4c 'hangen'. Toen we alleen in het lokaal waren, bedankte hij voor de feedback die hij via zijn mentor van mij gehad heeft. Ik had zijn mentor verteld dat hij zijn schoolwerk in mijn ogen niet serieus genoeg nam. Hier blijkt hij over nagedacht te hebben: 'Ik wist niet wat ik fout deed, maar ik geloof inderdaad dat dát het is, meneer!'

Van school nam ik twee exemplaren van 'Help ... ik word Rembrandtouder' mee om op 'De Vuurvlinder' cadeau te doen. Voorzichtig informeerde ik of er nog plannen waren om er volgend schooljaar weer een exemplaar van aan de brugklasouders te geven. Ik nam al aan van niet, omdat ik er niets over gehoord heb en herschrijven hier en daar wel nodig is. Er blijkt toch - voorzichtig - over nagedacht te worden.

Ik lees 'Particulier dagboek 1917-1924' van Paul Léautaud. Een intrigerend boek. Hij beschrijft zeer openhartig (zéker voor die tijd) de relatie met zijn getrouwde maitresse: 'Madame Cayssac'. Hij noemt haar - op goede momenten - 'de panter', vanwege de ongeremde seks, maar vaker noemt hij haar 'de gesel'. Wat ze bond was hun liefde voor verwaarloosde dieren én hun behoefte aan seks. Daarnaast maakte ze zijn leven tot een hel door wispelturig te zijn, hem voortdurend uit te schelden en te kleineren én te verwachten dat hij doorlopend klusjes voor haar (haar dieren) wilde doen.
Je vraagt je af waarom hij niet definitief met haar breekt, maar je weet het antwoord.

Wie gezegd heeft dat de liefde een aaneenschakeling van stommiteiten is,
die heeft het verdraaid goed geschoten!

(Paul Léautaud, Particulier dagboek 1917-1924 blz. 93)

1 bestelling: Erik de Kuyper, 'Grand Hotel Solitude: Taferelen uit de adolescentiejaren'.

26 juni 2019

Mijn laatste lesdag van dit schooljaar. In de vorige jaren vertelde ik mijn leerlingen dan over C. Buddingh', maar deze klassen had ik vorig jaar ook, dus dat 'verhaal' kennen ze al. Daarom vertelde ik nu een lesuur over het schrijven van ollekebollekes, met voorbeelden van Drs. P, Rikkert Zuiderveld en van mezelf. Bij de ollekebollekes van mezelf zat ook het versje over de Ossenmarkt, waar geen bal aan is. Daar had ik een paar jaar geleden een cabaretesk verhaal omheengebouwd, wat ik nu nog eens 'van stal' kon halen.

De leerlingen bedankten me voor de lessen. Vooral de klassen die ik halverwege dit jaar heb overgenomen waren daar blij mee. Dat is natuurlijk altijd prettig om te horen. Eén meisje liet me wel even nadenken. Zij vond Nederlands makkelijk, maar toen ze les van mij kreeg werd het moeilijk. Gelukkig - bleek bij navraag - was dat niet omdat ik slecht uitleg o.i.d., maar omdat ik hoge eisen aan ze stel. Ze had wel veel geleerd!

1 bestelling: Willem van Toorn (red.), 'Querido's letterkundige reisgids van Nederland'.

27 juni 2019

Vandaag gaf ik groep 8a les op 'Vuurvlinder-West'. En dat in mijn eigen oude schoolgebouw aan de Langelaar. Ik was 'bang' dat dat emoties op zou roepen, maar dat viel mee. Het is al twintig jaar geleden en het gebouw is heel anders ingericht. Het is 'gewoon' een andere school.
Er lag een programma voor me klaar, waar ook nog eens een gymles door een vakleerkracht inzat. Met het heen en weer wandelen, vult dat al zo'n anderhalf uur. Buiten de planning om kwam de muziekjuf ook nog eens alle liedjes van de musical met de leerlingen doornemen. Het was dus eigenlijk een 'makkie'.
Ik merkte wel dat ik mijn 'automatismen' voor zo'n groep acht wel kwijt ben (en dat is ook wel logisch na ruim twintig jaar). Het was dus wel even aftasten welk rumoer ik voor lief nam en wanneer ik streng moest zijn. Ik denk dat die afweging redelijk gelukt is. Een groep acht vlak voor de zomervakantie is ook niet het makkelijkst voor een invaller. Bovendien hadden ze de vorige week schoolkamp en de volgende dag gingen ze naar 'De Efteling'.
Nogal wat van de leerlingen komen volgend jaar naar het Rembrandt College. Uiteraard was ik even goede vrienden met leerlingen die volgend jaar naar een andere school gaan. En ja, er zat een leerling bij waarvan ik vroeger, op die locatie, de moeder van in de klas heb gehad.
Vantevoren was ik benieuwd of ik het basisonderwijs nog leuk zou vinden. Het antwoord is 'Ja'.

Vuurvlinder Vuurvlinder

1 bestelling: Ewen Montagu, 'The man who never was'.

28 juni 2019

De kleinzoons zijn op schoolreisje. Suzanne belde of ze ons mee uit lunchen mochten nemen. Daar hadden we geen overwegende bezwaren tegen. Toen ze ons kwamen halen, kwam Martijn ook net binnen wandelen. Dat resulteerde in een uiterst gezellige, gezamenlijke lunch bij 'De Blauwe Kamer' in Wageningen, waar het op zo'n willekeurige vrijdag overigens ontzettend druk was. We hadden nog net een tafel op het terras met z'n vijven. De Duvel was er verhoudingsgewijs goedkoop en de hele prijs-kwaliteitsverhouding was dik in orde. Lidy en ik smulden allebei van toast met kippelevertjes. We zaten er zo op ons gemak, dat we pas om half vier weer thuis waren!

Blauwe Kamer

2 bestellingen: 'De Revisor, tiende jaargang, nr. 4, augustus 1983', 'Aantal (8) knipsels van Harriet Freezer'.

29 juni 2019

Al tientallen keren heb ik het nummer 'En dat is juist de pest' van Armand gehoord (en meegezongen). Ergens in het nummer zingt hij: 'En met het kurvel (spreek uit: kurrevul) hoef je echt niet mee te gaan.' Ik neem al zo'n veertig jaar aan dat 'kurvel' een Eindhovens woord is voor 'klootjesvolk', 'gepeupel'. Vandaag, in de auto, dacht ik ineens: Hij zingt 'kuddevolk': 'En met het kuddevolk hoef je echt niet mee te gaan.'
In Engeland heet iets wat je in een nummer (al lang) verkeerd verstaat een 'Lady Mondegreen'. Dat verstond de Engelse naamgever van dit verschijnsel, waar eigenlijk 'laid him on the green' werd gezongen. In Nederland schijnt zoiets een 'Mamma appelsap' te heten, naar een zin in het nummer 'Wanna be startin' somethin'' van Michael Jackson.

1 bestelling: H. Algra, 'De eigen weg van het Nederlandse volk'.

30 juni 2019

Vanavond zag ik voor het eerst in een paar jaar achter ons huis - of om precies te zijn: achter het huis van de buren - weer een vleermuis vliegen.

Dinsdagavond gaan we met de sectie uit eten. We gaan naar het - net nieuwe - Indiase restaurant in Veenendaal. Met dat etentje nemen we ook afscheid van collega Marjo, die met pensioen gaat. Er was gevraagd of we allemaal een gedicht over pensioen / afscheid nemen / onderwijs in wilde leveren. Ik zocht drie 'onderwijsgedichten' van C. Buddingh' op:
- Natuurkunde
- Kloppen SVP
- Zo zijn onze manieren

Kloppen SVP

van september '35 tot juni '38
studeerde ik middelbaar engels a.
de lessen werden gegeven
in het gymnasium
aan de laan van meerdervoort te den haag.
het was een zich deftig voordoend gebouw:
de stortbak van de wc
had dan ook twee deftige trekkers,
er hing een stukje ivoorkarton naast
waarop in deftige drukletters stond:
'voor grote spoeling gebruike men de lange trekker
voor kleine spoeling gebruike men de korte trekker'
een vermoedelijk iets minder deftig
iemand had eronder geschreven:
'in geval van twijfel
wende men zich tot de rector'

moraal:
ga niet bij het onderwijs
en als u toch bij het onderwijs gaat
word dan liever geen rector

4 bestellingen: Johan Fabricius, 'Mijn huis staat achter de kim. Vrijmoedige memoires', Mr. A. Roothaert, 'Vlimmen trilogie (Doctor Vlimmen/Vlimmen contra Vlimmen/Vlimmens tweede jeugd)', J. Rentes de Carvalho, 'Montedor', Jens Andersen, 'Deze dag, een leven / de biografie van Astrid Lindgren'. (De eerste bestelling is weer geannuleerd vanwege de te hoge verzendkosten, het boek was te dik voor de brievenbus)