Juni 2020

1 juni 2020

Vanmorgen werd ik wakker naast een vrouw van zeventig jaar. Dat is me nog niet eerder gebeurd.

Lidy 70

Geheel tegen mijn gewoonte in ging ik vanochtend eens op de weegschaal staan. Eerlijk gezegd verwachtte ik iets afgevallen te zijn, omdat gisteren mijn broek steeds afzakte. Ik bleek nog precies hetzelfde te wegen als drie maanden geleden. Het goede nieuws: er is geen grammetje coronavet bijgekomen. Het slechte nieuws: er zou nog steeds een kilo of wat af moeten.

Ik maakte voor de tweede keer sushi. Ze lukten minder goed dan de eerste keer. De norivellen scheurden en ik kreeg de vulling niet netje in het midden. Ze smaken overigens wel goed.

Voor Lidy's verjaardag hadden we een een barbecue in de tuin met kinderen en kleinkinderen. Het was gezellig.

4 bestellingen: Godfried Bomans, 'Pieter Bas (Memoires of gedenkschriften van minister Pieter Bas)', Elizabeth Enright, 'De zomer van de vingerhoed', Stephen R. Covey, 'De zeven eigenschappen van effectief leiderschap', Jan deHartog, 'Mary', Hakan Nesser, 'Valse vriendinnen', G.B.J. Hiltermann, 'Slagschaduwen over Rest Europa', G.B.J. Hiltermann, 'Keerpunt '80. Analyse van een gistende wereld', G.B.J. Hiltermann, 'De zaak Joseph Luns en andere sterke verhalen'.

2 juni 2020

Met enige verbazing zie en lees ik de ophef en de grapjes over het nadrukkelijk gebruik van juno (i.p.v. juni) en julij (i.p.v. juli) door minister Grapperhaus. Men vindt het blijkbaar maar 'gek'. Burgemeester Spros deed dit destijds consequent in de gemeenteraadsvergaderingen. Het klinkt een beetje plechtstatig, maar ik vermoed dat hij ooit en datummisverstand heeft meegemaakt en sindsdien het zekere voor het onzekere nam. En dat zal ook voor Grapperhaus gelden. Het zal wel zo zijn dan met name mensen met een zekere voorkeur voor het wat plechtiger woordgebruik deze keuze zullen maken.

3 juni 2020

Ik heb het derde boek met faxen aan Ger van Nicolien Mizee bijna uit. Iets minder citeerbare zinnen, maar nog steeds de moeite waard. Op één van de stofomslagen werden haar faxen vergeleken met de dagboeken van Frida Vogels en de brieven van Gerard Reve. Dat lijken me eervolle vergelijkingen, maar ik vind ze niet écht opgaan. Frida Vogels ontziet zichzelf (ook) niet in haar dagboeken, maar ik vond ze veel lastiger/taaier om te lezen. En voor de brieven van Gerard Reve geldt dat hij bij het schrijven ervan al rekening met publicatie hield. Dat was bij Mizee volgens mij niet het geval.

6 bestellingen: Annie M.G. Schmidt, 'Jip en Janneke 1', Jan de Hartog, 'Herinneringen van een bramzijgertje', A.L.G. Bosboom-Toussaint, 'Majoor Frans', Anthony van Kampen, 'Zonder engelenhaar. Winterverhalen', Christine Otten, 'Een echt verhaal', Gerd Brantenberg, 'De dochters van Egalia', A.M. de Jong, 'Kruisende wegen'.

4 juni 2020

Vanmorgen ben ik (al)weer naar de huisarts geweest. Mijn psoriasis ziet er veel acceptabeler uit, maar tevreden is hij nog niet. Nog eens twee weken prednison (maar wel een lagere dosis), een algemenere zalf naast de hormoonzalf (maar wel drie keer per dag smeren i.p.v. twee keer per dag) én slaappillen.

In onze woonkamer én in onze slaapkamer hangt sinds vandaag een airco. Ze zijn beide verbonden met een unit die in de voortuin staat. Daar ga ik nog conifeertjes omheen zetten. Met de opwarming van de aarde gaan wij voor comfort. Met de overproductie van onze zonnepannelen zorgen we bovendien zelf voor de stroomvoorziening van de airco's (die niet alleen kunnen koelen, maar zo nodig ook kunnen verwarmen!)

5 bestellingen: Godfried Bomans, 'Wandelingen door Rome', Marie Anderson, 'Uit Multatuli's leven', Jeroen Brouwers, 'Bezonken rood', Nico Scheepmaker, 'Het jonge vadersboek', Dennis Meadows e.a., 'Rapport van de Club van Rome / De grenzen aan de groei'.

5 juni 2020

Ik heb de leerlingen gemaild dat ik ziek ben en het afstandsonderwijs de komende twee weken nog wat afstandelijker doe (ik zet het te maken werk in Magister en beantwoord vragen per mail). Nogal wat leerlingen reageren heel snel, bezorgd en met beterschapswensen. De jeugd van tegenwoordig deugt echt wel.

Bij de apotheek moest ik nog twee tubes zalf halen (gisteren hadden ze die 'even' niet). Ik was buiten de vijfde in de wachtrij. Het was gelukkig droog.

Lidy wilde voor haar verjaardag een regenton. Het liefst zo één waar je plantjes op/in het deksel kunt zetten. Via internet vonden dat de dichtstbijzijnde in Lienden te koop was. Daar stonden er nog twee. Ze hadden er alleen geen aansluitstukken (voor aan de regenpijp) meer. In veel andere winkels hebben ze nog wel aansluitstukken, maar geen regentonnen meer. Er schijnen er op dit moment heel veel verkocht te worden. De gemeente Veenendaal stimuleert het i.v.m. de opvang van regenwater nu de regenbuien heftiger worden.

5 bestelling: Gerrit Achterberg, 'Voorbij de laatste stad', J. R. R. Tolkien, 'Unfinished Tales of Numenor and Middle-Earth', Jozef Deleu (samensteller), 'Vijfhonderd gedichten over leven liefde & dood. Groot verzenboek', Wim Verhagen (samenstelling), 'Anton Pieck 85. Een wonderlijk fenomeen', Kees Ouwens, 'Als een beek'.

6 juni 2020

Ik word rustig van het maken van afspeellijsten van artiesten die ik graag hoor op Spotify. Ik noem ze artiestennaam's best, consequent met die apostrof-s. Dan zijn ze herkenbaar. Ik neem op Spotify alles van zo'n artiest door en plaats de nummers die mij aanstaan in de afspeellijst. Soms zijn dat meer dan honderd nummers.

Bij de Praxis haalden we vanmiddag een aansluitstuk voor de regenton. We liepen onze net-geslaagde neef Frank tegen het lijf (hij werkt daar). Het laatste stukje toetsen was prima gegaan. Hij had al uitgerekend dat op de laatste cijfers zakken eigenlijk niet meer mogelijk was.

5 bestellingen: Dennis Meadows e.a., 'Rapport van de Club van Rome/De grenzen aan de groei', Piet Bakker, 'Jeugd in De pijp, Vrijmoedige herinneringen', Sal Santen, 'De B van Bemazzel', Henning Mankell, 'Voor de vorst', Henning Mankell, 'De jonge Wallander',  Frans Lopulalan, 'Onder de sneeuw een Indisch graf' (Bulkboek 231).

7 juni 2020

Het is eigenaardig, maar alles wat mooi en af is
en ontworpen om te bevallen, deprimeert me.
Ik hou alleen van wat louter zichzelf is,
oprecht goed bedoeld en licht beschadigd.

(Nicolien Mizee, Allesverpletterende, blz. 317)

Ik heb in de afgelopen periode de planken 'verzamelbundels'' opgeschoond. Er zijn drie bananendozen van naar de garagebox (ze worden nauwelijks verkocht). Op de vrijgekomen plankruimte heb ik de poëzie netjes neergezet en aangevuld. Er stonden nog twee dozen met al te koop staande poëziebundels in de studeerkamer.

5 bestellingen:  Drs. P, 'Esmeralda of de macht van het woord', boekenlegger: 'De Harmonie, Stadsschouwburg Leeuwarden', Dennis Meadows e.a., 'Rapport van de Club van Rome/De grenzen aan de groei', Maurits Escher, 'M.C. Escher Op-art graficus?' (5x!), Heere Heeresma, 'Han de Wit gaat in ontwikkleingshulp'.

Vorige week haalde ik uit een doos in mijn garagebox vijf dezelfde pockets 'Rapport van de Club van Rome'. Die waren een aantal jaren geleden onverkoopbaar. Nu blijken er niet meer zoveel op boekwinkeltjes te staan. Ik zette ze te koop voor € 2,50 per stuk. Binnen een week heb ik er drie verkocht!

8 juni 2020

Van de (oude) bureaustoel op de studeerkamer is een wieltje kapot, waardoor ik scheef op die stoel zit. We zijn zaterdag naar een bouwmarkt geweest en we kochten daar een nieuw wieltje. Ik had heel goed naar de grootte van het wieltje gekeken (die klopte), maar niet goed naar het ijzeren staafje (dat klopte niet). Vandaag ruilde ik het wieltje in voor een ander exemplaar. Daarvan is de dikte van het ijzeren staafje goed, maar het staafje is te lang. Ik wurmde beide staafjes uit de wieltjes en verwisselde ze. Dat ging, alleen klemt hij niet in het nieuwe wieltje.
Je zit nu prima op die stoel, kunt ermee 'rijden'. Je moet alleen de stoel niet meer dan vijf centimeter optillen, want dan valt het wieltje eraf. Maar ja, wanneer til je die stoel nou op?

3 bestellingen: 'Boekenpost nr. 43, jaargang 7, sept./okt. 1999', 'Aantal (2) knipsels over Emmanuel Bove', 'Hollands Maandblad, vijfde jaargang, nummer 199, februari 1964'.

9 juni 2020

Een paar maanden geleden repareerde ik het pompje van de borrelsteen in de voortuin. Sindsdien staat hij dag en nacht te 'borrelen'. 's Nachts is dat in feite niet nodig. Daarom waren we (weer) bij de Praxis. We kochten daar een 'klik-aan-klik-uit-systeem' waarmee we die steen met een afstandsbediening vanuit binnen aan en uit kunnen zetten. Mooi, maar die dingen zijn wel duur. Het kost jaren voordat we dat aan nachtstroom hebben terugverdiend.

Voor het eerst in maanden liepen we weer even bij de kringloop binnen. Lidy kocht wat vaasjes en twee luchtbevochtigingsbakjes voor aan de verwarming (volgens mij zuigt de airco dan dat vocht weer uit de lucht). Ik kocht zeven boeken van een euro en drie van twee euro:
- Martin Bril, Het tekort
- Arnon Grunberg, De Mensheid zij geprezen. Lof der Zotheid 2001
- Kristien Hemmerechts, De kinderen van Arthur
- Frans Lennaerts, Boekenlijst Nederlands
- Mario Molegraaf (samensteller), M'n opa ... in heel Europa is er niemand zoals hij. 100 jonge gedichten over ouder worden
- Harry Mulisch, Vergrote raadsels
- J.J. Oversteegen, Kees Fens, H.U. Jesseru d'Oliveira, 1961-66 Literair Lustrum
- Hagar Peeters, Genoeg gedicht over de liefde vandaag
- Rascha Peper, Verfhuid
- Philip Roth, Een stervend dier

Vorige week kreeg ik al een beterschaps-bos bloemen van de collega's Nederlands. Vandaag kwam er een prachtige bos van de schoolleiding.

Ik stapte voor de keukendeur bijna op een heel klein dood vogeltje. Waar komt die dan vandaan. Laten vallen door een ekster die hem uit het nest gepikt heeft?

dood vogeltje

2 bestellingen: S. Carmiggelt, 'Gewoon maar doorgaan', Olaf J. de Landell, 'De dief stelen'.

10 juni 2020

De diabetesverpleegkundige belde. Als ik voor de volgende controle voor de psoriasis bij de huisarts ben, kan ik me gelijk laten prikken om de 'suikerwaarde' te laten bepalen

De gedichten uit 'M'n opa ... in heel Europa is er niemand zoals hij. 100 jonge gedichten over ouder worden' staan op Schrijversinfo bij de diverse schrijvers vermeld.

8 bestellingen: Gerrit Achterberg, 'Achtergebleven gedichten', J.A. Emmens, 'Autobiografisch woordenboek', Frederika Bremer, 'Bremeriana. Grashalmen en bloemen', 'Bodemkaart 36 Goedereede 42 Oost (gedeeltelijk)', Max Frisch, 'Gantenbein', Dr. J. Koopmans, 'Kleine postille', Louis Ferron, 'Het overspelige gras', Anouk Heida, 'De 100 leukste musea van Nederland', Cok Grashoff, 'Floortje Bellefleur redt een hondje'.

11 juni 2020

Niets in de Staatsloterij.

Vandaag telefonisch en 'aan de deur' overleg gehad met collega Timo. Hij wordt na de zomervakantie leerlingbegeleider-VWO, maar gaat nu in de laatste weken al zaken oppikken, omdat ik thuis zit. Ik merk dat het me oplucht dat er een oplossing is, omdat ik er toch wel mee zat.

Ik heb vandaag veertien klachtenbrieven van H4c nagekeken. Er gaat wel veel tijd in zitten, maar het is geen vervelend werk. Het helpt ook dat ik hoge cijfers kan geven. Ze hebben nette brieven geschreven.

Ik heb de kleinzoons intussen maandenlang niet aangeraakt, laat staan op schoot gehad. Vanmiddag kroop Dylano even bij me op schoot en ik hield hem niet tegen. Hij zei: 'Opa, eigenlijk wilde ik weer een keer met je schaken.' Dat hoort opa graag. Morgen gaan we dat doen!

In 'Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan' van Ischa Meijer ben ik nu bij het gedeelte met de 'Dikke mannen'. Die columns heb ik, ook in verzameling, altijd met veel plezier gelezen. Ik vind Ischa hierin zeker zo goed als in zijn interviews. In dit boek zijn alleen 'Dikke mannen' die over het jood-zijn gaan opgenomen. Dat is wel een beetje veel van het goede en een beetje té veel van hetzelfde.

1 bestelling: Prosper van Langendonck / A. Hegenscheidt, 'Gedichten / Starkadd'.

12 juni 2020

Gijs heeft de regenton op de regenpijp aangesloten. Het was nog een heel gedoe (met andere woorden: ik ben blij dat ik er niet zelf aan begonnen ben). Hij was nog maar net klaar of het begon - dikke druppels - te regenen. Dat duurde maar kort. We konden onze nieuwsgierigheid niet bedwingen en keken even in de ton: een centimeter of dertig.

Ze belden van Fonteyn. Aanstaande donderdagmiddag komt er een monteur naar het weglekken van water uit de spa kijken.

13 juni 2020

Vannacht even voor 4.00 uur zat er een dronkeman op het tuinmuurtje van de overburen. Af en toe stond hij op om iets verderop in de bosjes over te geven. Hij haalde de bosjes niet elke keer. Op een gegeven moment stonder er drie politieauto's bij ons voor de deur. Zes politieagenten stonden, met de armen over elkaar, naar de man te kijken. Van anderhalve meter afstand hadden deze agenten nog nooit gehoord.

Vannacht heeft het stevig doorgeregend. De regenton zit vol tot aan de rand.

Van één van mijn twee H4-klassen heb ik de klachtenbrieven nagekeken en becijferd. Nu beginnen aan de tweede stapel.

Emiel zei al eens dat je de Slaperdijk af kunt rijden en dan via een fietspad bij de Grebbelounge kunt komen. Vanavond fietsten we een rondje en probeerden we die route eens. Dat lukte (en klopte). Een aardig fietsrondje van zo'n veertig minuten.

Te dikwijls hebben wij van zelfvoldane, zelfverzekerde waarzeggers geleerd
dat de clausule 'alles inbegrepen' van de toeristische prijslijsten
ook slaat op het opsteken van de wind.

(Claudio Mauris, Donau, blz. 9)

1 bestelling: F. Springer, 'Quissama'.

14 juni 2020

Men beweert altijd dat mensen zich wél identificeren met Bommel en niet met Tom Poes, omdat Bommel, in al zijn zwaktes, herkenbaarder is. Maar ik denk dat we meer van Bommel houden omdat hij het goede betracht en daarbij fouten maakt die hij niet ziet, maar wij wel. En daarmee roept hij ons medeleven en dus onze sympathie op. Volgens mij 'herkent' niemand zich in Bommel. Ik denk juist dat de meeste mensen meer op Tom Poes lijken: rationeel, de boel altijd zo'n beetje redderend, zonder specifieke verlangens.
(Nicolien Mizee, Allesverpletterende, blz. 152)

De derde bundel faxen van Nicolien Mizee is uit. Ik vind het gewoon jammer dat ik het uit heb. Als er een vierde bundel komt, dan koop ik die zeker.

Veel regen vandaag. In bepaalde delen van Nederland viel 100 mililiter in een middag.

3 bestellingen: Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Lach' (Parool, vrijdag 13-09-1963), John O'Mill, 'Cocktail (uit: Curious Couplets en Bonny Ballads)', 'Enciclopedia dei personaggi storichi'.

15 juni 2020

Van mijn andere H4-klas heb ik nu ook de helft van de klachtenbrieven nagekeken.

Vandaag maakte ik op Spotify een afspeellijst met de beste nummers van Joan Baez: 'Joan Baez's best'. 137 nummers; 8 uur en 55 minuten. Haar laatste cd's beluisterde ik daarbij voor het eerst. De grootste verrassing is het nummer 'The president sang Amazing grace'. Ik herinner me dat nog wel: Obama die bij een toespraak in gezang uitbarstte. En daar heeft Joan Baez dan weer een nummer over gemaakt!

5 bestellingen: Rudy Kousbroek, 'Anathema's 3', Ellen Krol (samensteller), 'Huiselijke poezie', Kristien Hemmerechts, 'Veel vrouwen, af en toe een man', Wayne Johnston, 'Het huis van Baltimore', Dr. W.H. van Dobben, 'Wat vliegt daar? Volledig zakboek der vogels van Midden-Europa'.

16 juni 2020

De mentorverdeling van volgend schooljaar is bekend. Ik ben weer mentor van H3 en ook weer met collega Carolien samen.

Er kwamen overzichten van het pensioenfonds met de post. De nieuwe pensioenafspraken zijn daar al in meegenomen. Geen afgesproken bedrag meer, maar een streefbedrag met daarbij een bedrag in het gunstigste en in het ongunstigste geval. Daar zit een verschil van tienduizend euro per jaar tussen! Ik ben twee jaar geleden voor 50% met pensioen gegaan, rekening houdend met het bedrag dat me in 2025 werd voorgespiegeld. Dat leek te kunnen. Heel veel minder wordt echt wel een probleem.

3 bestellingen: P.J. Risseeuw (onder redactie van), '9e kerstboek', Dr. Nathan Deen, 'Mensen Scholen Mensen. Beschouwingen over onderwijs', Wally Lamb, 'Vergeef me'.

17 juni 2020

Er is vandaag een mailtje naar de ouders van mijn mentorleerlingen dat ik het laatste stukje van het jaar mijn mentortaken neerleg. Er komt gelijk een mailtje van een ouder met daarin o.a.: 'Via deze mail willen we u bedanken voor de mentor die u was het afgelopen jaar. Betrokken, toegankelijk en kordaat. Dit waarderen wij zeer!' Ik realiseer dat ik het vast niet voor iedereen helemaal goed heb gedaan, maar dit is toch prettig om 'terug te krijgen'.

1 bestelling: Saskia de Bodt en Jeroen Kapelle, 'Prentenboeken: Ideologie en Illustratie 1890-1950'.

18 juni 2020

40 jaar getrouwd.

40 jaar getrouwd

Vanmiddag was er een monteur voor de spa. Hij ontdekte dat er een 'spuitertje' lekte en hij kon dat direct vervangen. De kit moet vierentwintig uur drogen en dan kan het water er weer in.

Vanmiddag kwam er nog een kaartje van de ouders van een mentorleerling met een bedankje.

3 bestellingen: Thomas Hardy, 'The Return of the Native', Marga Minco, 'Een leeg huis', boekenlegger 'De vijf talen van de liefde'.

19 juni 2020

Deze week werd het nieuwe album van Bob Dylan jubelend besproken. Vandaag geldt dat voor het nieuw uitgebrachte (maar al decennia op de plank liggende) album van Neil Young. Ik ga ze allebei maar eens opzoeken op Spotify!

De rijpe kersen uit de boom in de achtertuin zijn dit jaar heerlijk (vorig jaar waren ze aan de zure kant).

1 bestelling: '4 x F.B. Hotz uit Lexicon Literaire Werken'.

20 juni 2020

Ja, de nieuw uitgebrachte cd's van Neil Young en van Bob Dylan zijn zeer de moeite waard!

Er hangen wat voederbollen voor de vogels vlak voor ons raam. Lidy had er speciale 'zomervoederbollen' voor gekocht. We genieten van de grote aantallen mezen en mussen die er gebruik van maken. Vanmiddag zat er zelfs een specht van zo'n bol te eten!

specht

21 juni 2020

Minder spectaculair, maar wel voor het eerst: een spreeuw op de voederbollen.

We hebben vandaag om ons veertigjarig huwelijk te vieren met kinderen en kleinkinderen een diner thuis laten bezorgen door restaurant Mucha. Voor vaderdag brachten Suzanne en Martijn voor de barbecue een kwikstarter en een smokerkit mee.

40 jaar getrouwd

2 bestellingen: F. Bordewijk, 'Studiën in volksstructuur', Nienke van Hichtum, 'Kek de jonge koper-eskimo'.

22 juni 2020

Martijn ging vandaag naar 'de stort'. Hij nam vanonder onze veranda ook de dozen oud papier mee. Dat ruimt weer lekker op.

3 bestellingen: Max van Weezel en J. van Tijn, 'De dagen van Van Agt' (Vrij Nederland themabijlage 10-02-1979), 'De Gids, nr. 11, november 2000, Dichters uit De Spiegel / Zeven Russische portretten', 'Boekenpost nr. 5, jaargang 1, mei/juni 1993'.

23 juni 2020

Van Bert uit Den Haag viel vandaag weer een envelop met knipsels op de mat. Nee, dat is niet waar: hij was zo dik dat hij als pakketje werd overhandigd. Bert is zijn archief aan het opruimen en legt de literaire knipsels voor mij apart. In de gauwigheid zag ik alweer wat oude knipsels Reve en Hermans.
Ik zal morgen eens een boekenbon bij Albert halen en die naar hem opsturen in het kader van 'Doe eens wat terug'.

1 bestelling: 22 dichtbundels!

24 juni 2020

We deden boodschappen bij Hoogvliet. Van Kooten zit daar vlakbij, dus ik haalde gelijk de boekenbon voor Bert.

Het is warm deze week! We hebben veel plezier van onze airco. Ik haalde het campingkoelkastje maar weer naar beneden om wat extra drank koel te houden.

Met de post kwam het boek 'Mejuffrouw Frederike van Uildriks. Een opmerkelijke vrouw in Lochem rond 1900'. Met dit boek wil ik de Schrijversinfobladzijde over haar compleet maken. Ik vond het boek voor vijftig cent op Boekwinkeltjes. De verkoper rekende € 3,64 verzendkosten, maar bleek er € 4,55 aan postzegels opgeplakt te hebben. Dan legt hij er 41 cent op toe! Ik snap mensen niet die boeken voor een paar dubbeltjes gaan verkopen. Er moet voor dat geld ook nog een envelop omheen en waarschijnlijk rekent de bank ook nog handelingskosten. Eigenlijk kan een boek verkopen voor één euro ook niet. Ik ben vorig jaar dan ook gestopt met mijn 'uitverkoopbak'.

We kwamen vanavond even bijeen (in de tuin van Ali) met de club van het Cultureel Café. We gaan in ieder geval de rest van dit kalenderjaar niets organiseren. Het was wel goed (en gezellig) om elkaar even te zien en bij te praten. Dit was de eerste activiteit sinds begin maart die ik 'buiten de deur' had.

1 bestelling: Jos de Man (interviewer), 'Het gevecht met de mammon, Interviews met kontesterende studentenleiders in West-Europa'.

25 juni 2020

Eeen telefoontje van de Trouw. Ik had ze gevraagd mijn zaterdagabonnement mét de digitale krant om te zetten in een zaterdagabonnement zónder de digitale krant. Ik lees hem nooit digitaal. Ze deden me het aanbod om de zaterdagkrant drie jaar mét de digitale mogelijkheden te krijgen voor de prijs zónder. Dat heb ik maar gedaan. Toch € 216,00 verdiend.

En nog meer boeken 'aan de deur'. Het duurde even: de veiling bij Bubb Kuyper was eind mei. Maar nu is de doos met zo'n tachtig dichtbundels uit de bibliotheek van Tom van Deel toch afgeleverd. Veel Menno Wigman, veel Theo van Baaren, zag ik op het eerste gezicht. Ik ga ze eens rustig één voor één bekijken/lezen en daarna te koop zetten.

Pijn kent slechts toekomst en verleden;
de scheermesdunne haal van 't heden
maakt geen deel uit van de tijd,
maar is het zichtbaar teken van
't onmeetbaar kort moment
van zijn afwezigheid.

(Theo van Baaren, De steen begon te bloeden, blz. 76)

26 juni 2020

Wanneer de wilde aardbeien rijp zijn
in het dichte bos achter het huis
waar 's nachts de uilen patrouilleren,
verzamel ik al mijn moed bijeen
om het donker bospad op te gaan,
maar nooit zal ik de aardbeien plukken
onder de boom waaraan mijn vader zich verhing.

(Theo van Baaren, De leegte tussen twee lampen, bl. 27)

Tygo is vandaag bij ons. Hij hoeft niet naar school. Er is geen invaller voor zijn klas. De school maakt nu gebruik van de ervaring tijdens de lockdown. De leerlingen kunnen hun werk 'gewoon' thuis doen. Dat werk doet hij in de ochtend. Vanmiddag gaat hij met (vrijwel) zijn hele klas naar het zwembad.

Ik wandelde twee betaalde boeken naar de brievenbus (net voor vijf uur). Op de terug weg hoorde ik uit een auto 'Mats Beek?' De auto stopte. Ik herkende het gezicht en koppelde dat aan mijn schooltijd op het CLV, maar er kwam geen naam boven. Het was Jan Stutvoet. Met hem zat ik in 4 en 5 Havo. Daarna hebben we elkaar nooit meer gezien. Ik weet uit 'de Rijnpost' dat hij al jaren actief is in de politiek in Renswoude. Hij was mij daar zelf ook wel eens in tegengekomen. Ook Martijn had hij al weleens gesproken (ik geloof niet dat hij de achternamen gekoppeld heeft). Jan werkt nu bij de gemeente Opheusden in het archief. We hadden zomaar op straat een leuk gesprek. En ... blijkbaar ben ik in een kleine vijftig jaar niet zo heel veel veranderd. En ... blijkbaar heeft Jan een beter geheugen voor namen dan ik (maar dat kan al gauw).

Toen ik weer thuis kwam, zat collega Gerard daar op me te wachten. Hij bracht de toetsen van mijn twee H4-klassen, die ze vandaag maaakten. Die kijk ik nog na en dan is het voor dit schooljaar klaar.

4 bestellingen: Menno Wigman, ' 's Zomers stinken alle steden', Menno Wigman, 'Dit is mijn dag',  P. van Straaten, 'Agnes slaat terug', Sammy Michael, 'Een trompet in de wadi', Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Door u' (Parool, 27-01-69).

27 juni 2020

AnneMarie en Huub kwamen vanmiddag bij ons 'op de barbecue'. Ik had een procureur, gerookte zalm + garnalenspiezen, gevulde paprikaatjes en saté (op twee manieren gemarineerd).
Daarbij o.a. gepofte aardappels en een salade met gerookte eieren (die had ik 's ochtends al gerookt). Even leek de regen de barbecue in het honderd te laten lopen, maar na een uurtje werd het gelukkig weer droog.

3 bestellingen: 'Soma 22, maart 1972', 'geplastificeerde boekenlegger met gedroogde bloemen', Dennis Meadows e.a., 'Rapport van de Club van Rome / De grenzen aan de groei'.

28 juni 2020

Gerard kwam gisteren de toetsen van mijn ene H4-klas ophalen en vandaag die van de andere. Hij kijkt ze voor me na. Ik heb aardige collega's!

3 bestellingen: J. de Lange, 'Sergej Rachmaninov', Toon Tellegen, 'Als we vlammen waren', Walt Disney, 'Frank en Frey'.

29 juni 2020

Vanochtend dronk ik met collega Loes koffie bij de 'Drie zussen', nadat we een wandeling in het bos ertegenover hadden gemaakt. Tijdens de wandeling hadden we een paar keer zicht op kasteel Prattenburg. Het was prettig zo met een collega even bij te kletsen (het deed me goed).

1 bestelling: Dennis Meadows e.a.m 'Rapport van de Club van Rome / De grenzen aan de groei' (de laatste van de vijf ook verkocht).

30 juni 2020

Er liepen weer mieren op het aanrecht. Ik kon het spoor naar buiten volgen. In de keuken hebben we een mierenlokdoos neeergezet en buiten heb ik, rechts van de deur, mierengif gestrooid. Vanochtend zag ik geen mieren meer op het aanrecht. Hopenlijk is die actie dus voldoende geweest.

Vanochtend om 8.00 uur zat ik weer bij de dokter, die terug is van drie weken vakantie. De psoriasis is minder, maar niet weg. De komende twee weken ga ik vier keer per dag smeren (bij iedere maaltijd en voor het naar bed gaan) én dikker. Ik overlegde met hem over de vraag of ik qua corona tot de risicogroep gerekend moet worden. De omschrijving daarvan blijkt ook steeds aangepast te worden. Zo wordt er van longpatiënten nu bijgezegd dat ze onder behandeling van een longarts moeten zijn en van suikerpatiënten dat ze slecht ingesteld moeten zijn. Ik ben dus waarschijnlijk wel een patiënt met een verhoogd risico, maar ik behoor waarschijnlijk niet tot de risicogroep. Wel raadde hij me aan om eventueel contact met de bedrijfsarts op te nemen, omdat hij niet precies weet hoe de richtlijnen in het onderwijs zijn, omdat je je daar wel midden in grote groepen begeeft (er lopen in het gebouw ruim duizend mensen).

Handtekening Kader Abdolah

Bij de Praxis kocht ik vanmorgen wat hout om een hekje voor de buitenunit van de airco te maken. Bij de kringloop ertegenover kocht ik:
- Kader Abdolah, De meisjes en de partizanen (gesigneerd! - zie hierboven)
- A.F. Th. van der Heijden, Tonio
- Griet op de Beeck, Vele hemels boven de zevende
- Nico Scheepmaker, Trijfels
- Henk Spaan, Maldine heeft een zus

Ik ben bezig met de poëziebundels uit het kavel van Bubb Kuyper. Uit een bundel van Nico Scheepmaker valt een kladblaadje met een handgeschreven gedicht: 'Liberaal ideaal'. Het is ondertekend met 'Lucebert'. Ik vergeleek het met het handschrift van Lucebert dat ik op internet kon vinden en ik concludeer dat dit inderdaad door Lucebert zelf geschreven is!! Hieronder de laatste paar regels:

Handschrift Lucebert

Vanmiddag haalde ik Suzanne en Tygo op op de Patrimoniumlaan. Ze hadden het Ajax-shirt voor Tygo opgehaald en bij het keren op de weg brak het rechtervoorwiel van haar auto af! Sterke omstanders tilden de auto naar de zijkant van de weg. Ik haalde haar op en reed naar ons huis, waar we haar zolang onze Twingo meegaven. 's Avonds is de auto door de verzekering opgehaald. De man van de ophaaldienst dacht dat het gerepareerd kon worden: 'Doen mevrouw, u rijdt nooit meer zo goedkoop.'
Ik plaagde Tygo: 'Zo'n Ajax-shirt brengt natuurlijk ook geen geluk.' Thuis was hij daar tegenover Suzanne weer over begonnen. Ik moet voorzichtig zijn met dat soort grapjes.

Ajax-shirt Tygo afgebroken wiel

1 bestelling: J.B. Charles, 'Volg het spoor terug'.