Juni 2021

1 juni 2021

Lidy's verjaardag. Het cadeau is het ligbed in de tuin, maar dat staat er al een week of wat (al wordt het eigenlijk nu pas mooi weer).

Ik hield in mijn klassen het boekenweekgeschenk omhoog en vertelde erover. Boekpromotie werkt, want de vraag 'Mag je dit boek voor je lijst lezen?' volgde onmiddellijk.

De hoofdpersoon in het geschenk werkt als content-moderator (dat zijn de personen die aanstootgevende filmpjes op internet beoordelen). Dat is een wereld waar ik nooit over heb nagedacht. Bijvoorbeeld het feit dat vrienden en bekenden, met een soort gretigheid, gaan vragen: 'Wat is het vreselijkste dat je te zien hebt gekregen?'. Op de moderator-werkvloer ontstaat verbondenheid, omdat je alleen kunt begrijpen wat dit werk met je doet, als je er zelf ook werkt.
Ik zag dat dit gegeven m'n leerlingen aan het denken zette.
Vervolgens past Hanna Bervoets de Carry Slee-truc toe: Men neme een maatschappelijk probleem én een verliefd stel en draait dat ineen tot een verhaal. Het verliefde stel werkt op die moderator-werkvloer én het blijkt een lesbisch stel te zijn. Dat is voor een zo breed gelezen boek als een boekenweekgeschenk wel weer een mooie vondst.

Voor het eerst sinds het uitbreken van corona vieren we het weer een beetje. Niet te veel mensen tegelijk. Vanmiddag waren Erich en Ria er. Kinderen en kleinkinderen aten mee van de door Piretti verzorgde maaltijd (die was prima):

's Avonds waren Hannie en Steven er en Warner en Gerda. Het was gezellig.

2 juni 2021

Vanavond waren de buren er om nog een glas op Lidy's verjaardag te heffen.

Ik heb mijn boekenweekgeschenk aan de H4-leerlin, die gisteren vroeg of ze het voor de lijst mocht lezen, cadeau gegeven. Dat is een betere bestemming dat het voor 1 euro via Boekwinkeltjes te verkopen!

3 juni 2021

Er hangt onweer in de lucht. Volgens de weersverwachting vooral in het oosten van Nederland.

Ik kweekte in een minuscuul plastic kweekkasje drie zaden van bolcourgettes op. Die kwamen prima op en ik heb ze vanochtend in de achtertuin in de grond gezet (omdat die potjes wel erg klein waren).

4 juni 2021

Vandaag bracht de post een doosje Raban-boekenleggers. Het zijn er een paar honderd, dus ik kan weer even vooruit.

We haalden de Twingo op bij de garage: als nieuw ... en gepoetst en gewassen. Misschien moeten we hem nu maar gelijk verkopen.

In de tuin van Van Hal, vier huizen verderop in de straat, staan een paar enorme paddestoelen. Dat zal te maken hebben met alle nattigheid van de afgelopen weken:

paddestoelen in juni

5 juni 2021

Vanochtend kochten we een nieuwe binnendeur bij 'Karwei'. Die waren daar nu met 25% korting. De prijs op de deur bleek nog die van vorig jaar te zijn. De jongen die ons hielp haalde er een andere jongen bij. Die haalde de baas erbij. Maar uiteindelijk kregen we de deur voor de prijs die op het papiertje in de winkel aangegeven stond.

Gisteren haalde ik de kapotte buitenlamp van de muur. Vandaag hing ik de nieuwe lamp op. Dat lukte, maar de kap kreeg ik er niet weer op. Ik vrees dat ik daar hulp bij nodig zal hebben.

Wat - eindelijk - wel lukte: ik kreeg de externe harde schijf/schijven (hub) weer aan de gang. Of beter gezegd: ik kon de hub weer via de computer benaderen. Het lukte nu, doordat ik een kabeltje (waarvan ik vermoedde dat de aansluiting niet goed meer werkte) verving door een nieuw kabeltje.

2 bestellingen: 'Aantal (21) knipsels van en over A. Moonen', P.N. van Eyck, 'Herwaarts 1920-1945'.

6 juni 2021

We doen rustig aan vandaag. Gisterenavond waren we bij Warner op verjaardagsvisite, Lidy voelt zich al een paar dagen niet zo lekker en ze slaapt slecht. Ik rommel wat met knipsels en boeken en werk dit weblog bij. Ik vind het prima zo.

Vanochtend zat Sywert van Lienden bij het tv-programma 'Buitenhof', waar hij door Twan Huys kritisch werd bevraagd over zijn mondkapjesdeal, waar ze blijkbaar achtentwintig miljoen euro aan hebben verdiend en waarvan Sywert zelf negen miljoen in zijn zak heeft gestoken.
Er is veel maatschappelijke verontwaardiging over ontstaan en ik snap die verontwaardiging. Natuurlijk wordt er in crisistijden door slimme jongens veel geld aan die crisis verdiend. In dit geval aan mondkapjes, maar door anderen aan coronatesten of aan vaccins. Dat is misschien verwerpelijk, maar 'all in the game'.
Het probleem van deze Sywert is dat hij bezig was een bekende Nederlander te worden (voorzitter LAKS, meeschrijver aan het CDA-verkiezingsprogramma), maar vooral dat hij vorig jaar in allerlei talkshows op tv verscheen, waar hij luid verkondigde dat hij mondkapjes ging leveren voor de goede zaak en dat dit absoluut non-profit was.
Vervolgens kun je vraagtekens zetten bij het gemak waarmee hij door de staat honderd miljoen euro voorgeschoten kreeg en de vraag lijkt gerechtvaardigd of zijn BN'er zijn of zijn CDA'er zijn hier iets mee te maken had.
Voorlopig is hij niet van plan die negen miljoen terug te storten. Met de rente en/of de beleggingswinst gaat hij goede doelen steunen, brengt hij nu naar voren. Let op: niet met die negen miljoen zelf dus! Die blijft onder zijn beheer.
Er was steeds sprake van twee companen die aan de hele deal ook elk vijf miljoen euro verdiend hebben. De namen las ik dit weekend in het 'NRC' en in 'De Gelderlander'. De ene naam zegt mij niks, maar de andere (Bernd Damme) zegt me veel meer. Dat is een oud-leerling van me! En ik ga nu niet zeggen dat ik dat wel aan had zien komen, maar een enigszins gladde jongen was hij zeker. En al heel jong uit op het grote geld.

De musea, bioscopen en restaurants zijn weer open. Ik zou graag weer eens door de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum lopen, maar de risico's op besmetting zijn me voorlopig nog te groot. We wachten onze tweede vaccinaties af en doen voorlopig voorzichtig aan.
Hoewel ... alle leerlingen zijn morgen weer op school. Dan heb ik weer eenendertig H4-leerlingen voor mijn neus. Gelukkig heb ik weer het wat grotere lokaal 204 toegewezen gekregen en is er voor dat lokaal een nieuw 'spatscherm' besteld. Ik snap dat weer volledig naar school gaan beter voor de leerlingen is, maar er wordt toch weer gegokt met de gezondheid van docenten.

Gisteren werd bekend dat Remco Ekkers deze week is overleden. Hij kreeg op straat in zijn woonplaats Zuidhorn een hartaanval. Hij was bijna tachtig. Een jaar of vijftien geleden is hij bij ons op visite geweest. Hij was zijn studeerkamer aan het opruimen en ik nam een paar dozen literaire tijdschriften van hem over. Hij was zo vriendelijk die zelf te komen brengen, omdat hij toch in de buurt moest zijn. Dat 'in de buurt' bleek vrij ruim genomen. Hij moest er een behoorlijk eind voor omrijden. Later heb ik begrepen dat dit soort vriendelijkheid typerend voor hem was.

2 bestellingen: 'Spektator. Tijdschrift voor neerlandistiek, jaargang 16, nummer 6, 1986-1987 / juli', Torgyn Lindgren, 'De schoonheid van Merab'.

7 juni 2021

Het is de eerste maandag van de maand. Om 12.00 uur klonken buiten de sirenes. Daarna volgde er iets nieuws: in mijn lokaal ging een alarm op pakweg vijfentwintig telefoons af. Blijkbaar wordt dat vanaf nu ook getest. Ook voor mijn leerlingen was dat nieuw. Geen paniek, wel verbazing.

Om half één werd ik via Zoom (dat had ik niet eerder gebruikt) geïnterviewd door een student. Met enkele studenten (waaronder een oud-leerling die mij benaderd had) ontwikkelen ze een app die het leesplezier van jongeren moet gaan bevorderen. Het werkt als een soort 'Tinder'. Je krijgt een boek op je scherm en leest daar allerlei eigenschappen van. Als het je niet bevalt kunt je het 'wegswipen'. Als het je wél bevalt kun je vragen aan het boek stellen. Een computerstem moet dan antwoorden gaan geven.
Ze zijn er nog volop mee bezig, maa het lijkt mee een leuk en vooral bruikbaar idee. Ik gaf ze de gedachte mee om bij de informatie ook te gaan vermelden of het boek literatuur is. Dat kan bij leerlingen veel teleurstelling gaan voorkomen. Het zou ook mooi zijn als leerlingen kunnen zien wat andere leerlingen (vrienden?) van het boek vonden.

Op Facebook lees ik dat A.L. Snijders vandaag overleden is. Dat stemt treurig. Als ik iets de laatste jaren met veel genoegen gelezen heb, dan zijn het wel zijn ZKV's.

2 bestellingen: Annie M.G. Schmidt, 'Wiplala. Vier kleine dwergjes in een grote ontbijtkoek', Annie M.G. Schmidt, 'Cabaretliedjes', Annie M.G. Schmidt, 'Impressies van een simpele ziel 3', Aukje Holtrop, 'Annie Schmidt en Fiep Westendorp in de reclame' (Vrij Nederland, bijlage 13-01-1990), F. Bordewijk, 'Rood paleis'.

8 juni 2021

Een H4-leerling wilde me na de les graag even spreken: 'Meneer, heeft u wel eens een bezwaarschrift geschreven n.a.v. een boete?' Nee, dat heb ik nog nooit gedaan. Ik heb wel eens een ander bezwaarschrift geschreven. Maar het was wel duidelijk: deze leerling heeft een boete gehad en wil daar bezwaar tegen maken. Dar klopte. Ze fietste naar school met haar telefoon in haar hand (niet in gesprek!) en kreeg vlak bij school een boete van € 109,00. Dat is veel geld voor een zestienjarige zonder bijbaantje.
Ik adviseerde haar om op Google eens iets als 'voorbeeld bezwaarschrift boete politie' in te typen. Dan komen er vast voorbeelden tevoorschijn. Als ze er eentje aanpast aan haar persoonlijke situatie, dan wil ik daarna best eens kijken of er taalfouten in zitten en of er zinnen beter anders geformuleerd kunnen worden.
Ik heb haar er wel bij verteld dat ik de kans op succes vrij klein acht.

De goede doelen die Sywert van Lienden dit weekend op tv noemde (kankerbestrijding o.a.) hebben aangegeven dat ze zijn geld niet willen. Mijn eerste gedachte is: dat valt me van ze mee! Mijn tweede gedachte is waarschijnlijk realistischer: ze hebben zitten rekenen en denken dat, als ze het geld wél aanpakken, veel andere mensen geen geld meer zullen geven. Ze verwachten waarschijnlijk dat het aannemen van dit bloedgeld ze meer gaat kosten dan het opbrengt. Niks nobel!

Ik fietste gisterenavond naar de Valleistraat voor een bespreking met de club van het Cultureel Café. Ik was iets te laat, maar er stonden nog geen fietsen. Ali zei: 'Volgens mij ben je een dag te vroeg.' Dan had ik het verkeerd in mijn agenda gezet (en als het eenmaal in je agenda staat, ga je niet meer controleren of dat klopt). We praatten een poosje 'bij' en daarna fietste ik weer naar huis. Koffie sloeg ik af. Dat komt morgen wel.

2 bestellingen: Gerard Kornelis van het Reve, 'Nader tot u', Renate Dorrestein, 'Want dit is mijn lichaam'.

9 juni 2021

MIjn H4-leerlingen maakten vandaag hun schrijfplan voor de beschouwing af. Volgende week schrijven ze die beschouwing, maar dan moet het denkwerk al gebeurd zijn.

Vanavond dan wél een kop koffie en een pilsje bij Ali in de tuin. Het was prettig om even bij te praten met de mensen van het Cultureel Café. We begonnen met een rondje 'Hoe ben jij het afelopen jaar doorgekomen' en maakten voorzichtig plannen voor het komende jaar. Met veel mensen in een overvol, klein café zit er voorlopig nog niet in.

3 bestellingen: Cees Nooteboom, 'koude gedichten', J.D. Salinger, 'The Catcher in the Rye', Arthur Conan Doyle, 'Sherlock Holmes op die spoor' (Zuid-Afrikaanse uitgave, net gisteren te koop gezet. Dat had dan waarschijnlijk iets duurder gekund).

10 juni 2021

Vanmiddag was ik toch even op school om te overleggen over de periode tussen de zomervakantie en mijn pensioen. Ik ga voor Nederlands corona-achterstanden bij leerlingen vaststellen en 'bijwerken'. De vraag is nog even hoe we dat qua uren in het vat gieten en over hoeveel weken we dat uitsmeren.

Vorig jaar hadden we heel veel kersen aan de boom in de achtertuin. Dit jaar zit er zowat niets aan. Het koude voorjaarsweer?

Nieuw op Schrijversinfo: Paul van der Loeff.

3 bestellingen: Jaap Grave, 'Alfred Birney - De tolk van Java' (uit: Lexicon van Literaire Werken), J. Slauerhoff, 'Het verboden rijk', Kader Abdolah, 'De kraai' (3x).

11 juni 2021

Suzanne is gisteren bij haar werk op haar pols gevallen. Die doet zeer, maar ze vond dat het wel ging. Ze heeft vannacht met een spalk om die pols geslapen, maar toen ze op haar werk voor de tweede keer een peuter optilde, deed het toch echt wel zeer. Naar de dokter en door naar de poli voor een röntgenfoto. Daarna belde ze of ik mee wilde naar het ziekenhuis in Ede. De arm moest in het gips.
In het ziekenhuis moest het eigen mondkapje af. Iedereen krijgt er een 'vers' mondkapje. Dat lijkt me wel terecht, want ik vrees dat tegenwoordig de meeste mensen hun mondkapje niet vaak genoeg wisselen of verschonen. Op de gipsafdeling zaten al veel mensen te wachten, dus het duurde allemaal wel even. Blauw 'gips' (het is al jaren geen gips meer, maar het heet nog wel steeds de gipskamer) deze keer. Ze kon kiezen uit diverse kleuren en 'oranje' werd voorzichtig aangeraden.

Wachtend in het ziekenhuis las ik in 'Tat Tvam Asi' van A.L. Snijders. Ik blijf mooie zinnen noteren:

- Ik kom iedere dag bij de supermarkt, ik herken heel wat mensen die ik niet ken. (blz. 87)
- Het is een werkdag, als je iemand tegenkomt is het een vrijgestelde, heel rijk, heel arm of heel oud. (blz. 91)

Vanavond was de openingswedstrijd van het EK (dat nog steeds EK 2020 heet). Italië versloeg Turkije met 3-0. Terecht; de Turken begroeven zich met negen verdedigers in het eigen strafschopgebied. Gelukkig vonden de Italianen toch de gaten in die verdediging, al was er voor de 1-0 wel een eigen doelpunt van de Turken nodig.

5 bestellingen: Georg Hermann, 'Kubinke',  P.C. Boutens / A.L. Sötemann, 'Domburgsch uitzicht van P.C. Boutens', Lucebert, 'handgeschreven gedicht op kladblaadje: 'Liberaal ideaal?', uit de bibliotheek van Tom van Deel', E.B. de Bruyn, 'Lange palavers & Korte metten', Taylor Caldwell, 'To look and pass', J.F.W. Kok, 'Opvoeding en hulpverlening in behandelingstehuizen'.

12 juni 2021

Lidy kreeg vanochtend haar tweede coronaprik. We hadden gehoord dat er deze week lange rijen voor de priklocatie stonden. We zagen een beetje op tegen heel lang buiten wachten in de zon, maar het viel mee: we konden zo doorlopen. Oud collega-raadslid Thierry (hier aanwezig als EHBO'er) leidde ons naar een plekje om een kwartier te wachten en vertelde dat er eerder op de ochtend wel een rij gestaan had: 'tot aan de slager'.

De Nederlandse mannen zijn Europees kampioen hockey. Zowel in de halve finale (tegen België) als in de finale (tegen Duitsland) maken ze tegen het eind van de wedstrijd gelijk (allebei de keren 2-2) en winnen ze daarna via shootouts. Het gelijkmakende doelpunt tegen Duitsland was op z'n Duits: in de slotseconde.

1 bestelling: A.L.Snijders (gekozen door), 'Nederland leest de mooiste korte verhalen, editie voor scholieren'.

13 juni 2021

We keken de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal bij Martijn. Het werd tegen Oekraïne 3-2. Alle doelpunten vielen in de tweede helft. Denzel Dumfries maakte de winnende goal. Dat kan hij: hardlopen, voorzetten geven én af en toe scoren. Daarmee is het een waardevolle speler, maar hij kan geen man passeren en alle ballen die hij krijgt, speelt hij achteruit naar een andere speler.

We keken behalve naar voetbal ook naar de twee kleine katjes die Martijn gisteren ophaalde. Ze waren een uurtje héél speels en renden maar heen en weer door de kamer. Daarna waren ze ineens weg. Moe. Ze hebben een gat in de plint onder de aanrechtkastjes gevonden en slapen op het kale beton onder het aanrecht. De vraag is of ze nog door dat gat kunnen als ze wat gegroeid zijn.

Nieuw op Schrijversinfo: W. (Willy) Wielek-Berg.

7 bestellingen: 5 x Bertus Aafjes., 'De Revisor, tiende jaargang, nr. 6, december 1983', Lenie Dingemanse, 'Menu kookboek voor 365 dagen - Weight Watchers', 'Aantal (10) knipsels over Ton Lemaire', A.L.Snijders (gekozen door), 'Nederland leest de mooiste korte verhalen, editie voor scholieren', D. de Hart, 'Suriname land van zon en gemiste kansen', Evert Hartman, 'Oorlog zonder vrienden'.

14 juni 2021

Een tekstverklaring in H3. Vanavond heb ik hem gelijk nagekeken. Dat valt een beetje tegen. Ook hier heeft de coronaperidode - vrees ik - zijn sporen nagelaten.

1 bestelling: Paul Geerts, 'Zonder verbeelding geen tuin / 365 gedichten over de tuin'.

15 juni 2021

Mijn H4-leerlingen schreven vandaag de vorige week voorbereide beschouwing (over slaaptekort bij jonge mensen). Ik had geregeld dat ik in een computerlokaal terechtkon. Op onderstaande foto ziet u 29 leerlingen 'op de rug'. Wat u er niet bij hoort is het geluid van al die handen op die toetsenborden (een indrukwekkend geluid).

computerlokaal

Vanmiddag had ik een gesprek met een mentorleerling en zijn ouders. Ik wilde de cijfers van deze leerling met de ouders bekijken op het digibord. Ik pakte mijn laptop uit mijn tas, maar de rits van de hoes was niet dicht. De laptop vloog door de klas en landde op een hoek. Ik zette hem snel op het bureau ... hij deed het nog! Uiteindelijk heb ik het digibord niet gebruikt; het gesprek liep zo ook prima. Toen de ouders weg waren en ik nog eens naar mijn laptop keek, zag ik dat het beeldscherm het niet had overleefd. Het scherm was in de linkerbovenhoek flink gebarsten.
De ICT-man van school laat de laptop opsturen en maken (het is nog onduidelijk of dit mij geld gaat kosten). Ik kreeg zolang een leenlaptop die ik zelf nog wel moet instellen (gezichtsherkenning, mijn eigen wachtwoorden enz.). Dat probeerde ik thuis, maar bij het downloaden van apps bleef hij hangen op '3 van 4 compleet'. Morgen verder ....

3 bestellingen: Brady Udall, 'De buitensporige lotgevallen van Edgar Mint', Olaf J. de Landell, 'Het bloeien van de porselein-boom', 3 x 'Hungergames'.

16 juni 2021

Tijdens het eerste lesuur sloot ik mijn laptop op school aan. Hij ging weer aan de gang. Het duurde even, maar hij vond mijn eigen beeldschermindeling en mijn bestanden in one-drive. Dat is mooi. Alleen de Sharepoint aansluiting vond hij niet, waardoor ik nog niet bij de schoolprogramma's als Magister, It's Learning en alle gedeelde bestanden kan. Dan moet ik vandaag toch nog een keer bij de ICT-man langs, want die zijn voor het werk toch wel essentieel.

Sharepoint bleek eenvoudig via internet bereikbaar. Dat was snel opgelost.

Mijn H4-leerlingen lazen vandaag twee beschouwingen van klasgenoten en gaven elkaar feedback. Het was ontzettend leuk om te zien hoe serieus ze met elkaars werk aan de slag gingen. Zo leerden ze van elkaars werk én van de feedback die ze kregen. Vervolgens verbeterden ze hun schrijfwerk van gisteren en leverden dat bij me in. Ik had ingeschat dat ze daar twee lesuren mee bezig zouden zijn, maar de meesten hadden die tijd niet volledig nodig. Ik liet de leerlingen die klaar waren (rustig) weggaan.

4 bestellingen:  Louis Paul Boon, 'De voorstad groeit', 2 x knipsels Hubert Lampo, Fedde Schurer, 'Samle fersen', Menno Wigman, 'De wereld bij avond', H.U. Jesserun d'Oliveira, 'Het gedicht als wereld', Nico Scheepmaker, 'Poëtisch fietsen', Nico Scheepmaker, 'De kip van Egypte'.

17 juni 2021

Vanmiddag en vanavond hadden we AnneMarie en Huub op visite. Ze hadden hun auto hier al eerder neergezet; ze hadden hun fietsen op hun nieuwe fietsrek meegebracht en fietsten samen eerst een rondje Overberg, Amerongen, Leersum en door het Prattenburgse bos terug naar de Dijkstraat. Het was warm vandaag, maar deze tocht is bijna helemaal door bomen overdekt.
Het was gezellig. We kletsten bij en ik had nasi gemaakt, met vijf bijgerechtjes. Die waren goed gelukt, alleen de gehaktballetjes waren iets te hard.

2 bestellingen:  Piet Bogaards, 'Reclame-brieven naar believen. 180 succesvolle direct mail ideeën voor de prijs van één boek', Ellen Warmond, 'Mens: een inventaris'.

18 juni 2021

Eénenveertig jaar getrouwd vandaag. AnneMarie bracht gisteren een mapje foto's mee. Ze heeft de foto's van mijn moeder gesorteerd. Daar zaten ook onze trouwfoto's tussen. Op onderstaande foto staan we voor de deur van Verlaat 17. Op de foto ernaast de bos bloemen die ik vanmiddag voor Lidy kocht.

trouwfoto - Verlaat 17 boeket 18-06-21

De afgelopen drie jaar heb ik - ook thuis - eigenlijk alles op de laptop van school gedaan. Het voordeel was dat ik steeds snel op mailtjes van school kon reageren. Het nadeel was dat mijn eigen twee computers 'niet met de tijd zijn meegegaan'. Ik had al bedacht dat ik dat weer in orde zou moeten maken als ik straks met pensioen ga (en ik zag bij voorbaat tegen het gedoe op). Nu mijn schoollaptop ter reparatie is opgestuurd en ik tijdelijk met een leenexemplaar werk, heb ik dat maar aangegrepen om mijn eigen laptop en de desktop op de studeerkamer bij te werken en up-to-date te maken. Ik heb o.a. Filezilla op de laptop gezet, zodat ik Schrijversinfo kan updaten en ik heb een jaarabonnement op Microsoft 365 personal genomen. Dat geeft het recht om steed met de nieuwste versies van Word, Excell e.d. te werken én 1 TB ruimte in de cloud van Microsoft, bereikbaar via one-drive. Daar kan ik nu via allebei mijn eigen computers bij en dat maakt het gesjouw met een losse harde schijf overbodig.

2 bestellingen: 'Spektator. Tijdschrift voor neerlandistiek, jaargang 13, nummer 2, 1983-1984, oktober', B.J. Withuis, 'Jeugdschaak'.

19 juni 2021

Lezen in 'Tat Tvam Asi' stemt droevig, omdat de schrijver ervan kort geleden overleden is. Dit dikke boek bevat vooral de ZKV's van 2020. Zo'n nieuwe, dikke versie zal er dus niet meer komen. Tegelijkertijd stemt de dikte van dit boek ook vrolijk: ik lees twee à drie ZKV's per keer en ik zie nu elke keer dat ik in dit boek nog héél lang voort kan (ik ben op blz. 149 van 646).

Hongarije speelt vanmiddag - in Hongarije - met 1-1 gelijk tegen Frankrijk. De coronaregels blijken in Europa nogal uiteen te lopen. Het stadion in Hongarije is tot de nok gevuld met uitzinnige voetbalfans. Het is een volksmassa waar je bang van zou worden. Veelal met ontbloot bovenlijf staan ze ritmisch in hun handen te klappen (vijf keer als ik het goed zie) en steken dan op datzelfde ritme allemaal beide armen schuin de lucht in. Veel verschil (behalve de blote lijven) met een mensenmassa die rond 1940 één arm schuin de lucht instak zie ik niet.

Bij de Lidl is een elektrische verfafbrander in de aanbieding (voor € 9,99). Er zit een hulpstuk bij om hem te gebruiken om de houtskool in de barbecue mee aan te steken. Ik ben op Facebook al een tijdje lid van twee barbecuegroepen en daar lees ik enthousiaste verhalen over deze manier van de barbecue aansteken. Voor dat geld wil ik dat wel uitproberen. Suzanne moest nog naar de Lidl vandaag en heeft er eentje voor me meegebracht.

1 bestelling: Paul  Izeboud, 'God slaapt'.

20 juni 2021

We gebruiken op dit moment een heel luxe en vooral dik soort wc-papier. Twee velletjes nemen en dubbelvouwen is absoluut niet nodig. Toch duurt het bij mij een poosje voordat ik niet meer dubbelvouw. Ik vraag me af waar dat dubbelvouwen vandaan komt: van mijn moeder geleerd? Ervaring (door één velletje prik je met je vinger heen)? Dit papier is vast duurder dan de dunnere versie. Maar als je niet vouwt, valt dat natuurlijk wel weer mee.

Ik koop niet zo heel veel boeken op het moment dat ze net verschenen zijn, maar nu heb ik er toch drie die ik aan wil schaffen:
- Koos van Zomeren, Aan de dijk (Van Zomeren schrijft nog één keer over Herwijnen)
- Nicolien Mizee, Hoog en laag springen (het vierde boek met 'faxen aan Ger')
- Het Heen- en Weerschap, Het wel en wee van Drs. P (het nieuwe jaar- en bewaarboek over Drs. P)

Vaderdagbarbecue vanavond. Ik had saté van bavette (met Javaanse sojasaus), moinkballs, shotgun shells, frikandel burned ends en kipblokjes met groente. De moinkballs en de burned ends waren voor herhaling vatbaar. De shotgun shells vielen tegen.
Van Martijn en Suzanne kreeg ik o.a. de 'Worstbijbel'. Als ik met pensioen ben is worst maken één van de dingen die ik me heb voorgenomen om te gaan doen.

2 bestellingen:  Abel J. Herzberg, 'Om een lepel soep', N.D. Bakker-Engelsman (redactie), 'Van vingerhoed tot strijkplank' (Baedeker voor de huisvrouw deel 3).

21 juni 2021

Overbuurman Bert werd vanochten door de brandweer met een hoogwerker op een brancard uit zijn slaapkamerraam gehaald en werd daarna in een ziekenauto weggereden. Hij vecht al een poos tegen de kanker. Het was misschien de laatste keer dat we hem weg zagen rijden. We begrepen later dat ze hem gereanimeerd hadden. Voorzichtige conclusie: zijn hoofd wil nog vechten, maar zijn lichaam geeft het op.

Vandaag begon de laatste lesweek. Volgende week is er nog een toetsweek, daarna een (sport)activiteitenweek en tenslotte nog een vergader- (en rommel-)week. De leerlingen konden totaal geen concentratie meer opbrengen. Ik wil in de laatste klassikale lessen die ik geef niet vervallen tot een moppermachine, maar ik moest alles uit de kast halen om zover niet te komen.

3 bestellingen: J. Bernlef, G.Brands, en K. Schippers, 'Barbarber een keuze uit dertig nummers' F. Bordewijk, 'Karakter', F. Bordewijk, 'Kelders en paleizen', F. Bordewijk, 'De Fruitkar', Geert Mak, 'De eeuw van mijn vader', Heinrich Böll, 'Bleke Anna en andere verhalen', Heinrich Böll, 'Einde van een dienstreis', stafkaart 21G Zwolle (1983), Ruth Bueno de Mesquita, 'Ik volg de tedere lijn'.

22 juni 2021

Vandaag vertelde ik in beide klassen over C. Buddingh' (en over het verzamelen van boeken). In H4 was het zelfs een blokuur (ook dat klets ik er wel over vol) en deze klas reageerde heel leuk: 'Meneer, geeft u ook lezingen?' en: 'Meneer, als alle leraren nou eens altijd zo enthousiast vertelden, dan was opletten veel makkelijker!'.

5 bestellingen: M.A.M. Renes-Boldingh, 'Vrouwe Rixt van Ameland', Michael Crichton, 'Rising sun', Anna Freud, 'het ik en de afweermechanismen', Winkler Prins-redactie, m.m.v. Prof. Dr. M.E. Dumont, J. Schokkenkamp, A.H. Sijmons, 'Elsevier wereldatlas', Prof.Dr. J.A.R. Sanders-Woudstra / Drs H.F.J. de Witte, 'Leerboek kinder- en jeugdpsychiatrie', G.J. Zwanikken / A.A, Fischer / F.G. Zitman, 'Psychiatrie'.

23 juni 2021

Vandaag dan de laatste klassikale les voor mijn pensioen. Het was een blokuur aan H4C. Ze hebben allemaal 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa gelezen en vandaag kregen ze per groepje een aantal discussievragen voorgelegd, waarvan ik de uiteindelijke groepsantwoorden op papier wilde hebben. Terwijl ze bezig waren, riep ik de leerlingen één voor één bij me om te controleren of mijn lijstje van door hen gelezen boeken klopte (dit is wat ik doorgeef aan de docent van H5). Van een stuk of zes leerlingen had ik de vierde boekopdracht nog niet binnen. De helft van dat zestal beloofde me dat het er snel zou zijn en de andere helft blijft 'toch' zitten en levert niet alles meer in. Deze onvoldoende 'kunnen ze er dan nog wel bij hebben'.

boeket + boekenbon leerlingen

De grote pauze zat tussen deze twee lesuren in. Een groepje meisjes kreeg tijdens het zesde uur door dat dit mijn laatste lessen waren. Zij gingen in de pauze naar het Bruïneplein en ze kwamen aan het begin van het zevende uur terug met een bosje bloemen en een boekenbon (Die blijk je bij de Jumbo ook te kunnen kopen. Dat wist ik niet). Wat ontzettend lief van ze; ik werd er bijna emotioneel van. Vanwege corona gaf ik ze geen knuffel. Daar heb ik achteraf spijt van.

2 bestellingen: Piet Bakker, 'Ciske de rat', Ernst van Altena, 'Eén tussen twee'.

24 juni 2021

4 bestellingen: Frank Eerhart, 'Prentbriefkaart: gedicht: ik zie de zee', Charles Hupperts / Wim van Lakwijk, 'Het masker van Dionysos. Griekse goden, Atheens toneel en de invloed hiervan op de Europese cultuur',  Stephen King / Bev Vincent, 'boekenlegger: De donkere toren-serie nu compleet / Het pad naar de donkere toren', Jan Wolkers, 'Groeten van Rottumerplaat', Godfried Bomans, 'Dagboek van Rottumerplaat'.

25 juni 2021

Ik haalde vanmorgen aardappels op de markt, bij Mourits. Er stond een jonge jongen achter de kraam. Ik vroeg hem of hij zelf ook een Mourits was. Dat was hij. Ik vertelde hem dat ik op het Verlaat naast de aardappelhal heb gewoond en dat we onze zoon - als baby - ooit daar in de aardappelweegschaal hebben gewogen. Hij vroeg of we daar een foto van hadden gemaakt. Dat hadden we. 'Dan ken ik die foto', zei hij, 'die hangt op ons kantoor op het prikbord!'

Overbuurman Bert is eergisteren al overleden. Hij is maandag niet gereanimeerd; het was een bloeding. Hij was van 1953. We zitten in de groep die afscheid begint te nemen.

1 bestelling: 'Tirade 132, jaargang 11, december 1967'.

26 juni 2021

De Tour de France is vandaag begonnen. Een Nederlander 'verovert' de bergtrui door in een kopgroep slim te handelen. Vervelender zijn twee enorme valpartijen; de fietsen én de renners vlogen door de lucht.
Het duurt nog drie weken voordat onze zomervakantie begint. Dat betekent dat de Tour de France is afgelopen als de vakantie begint. Het zal door corona komen, maar iets in de volgorde lijkt toch - gevoelsmatig - niet te kloppen.

Het is al weer een paar jaar geleden dat we het houtwerk van ons huis schoongemaakt hebben met een borstel op een 'telescoopstang' (waar een waterslangetje doorheen loopt). We zijn er vandaag - voorzichtig - aan begonnen. Ik voel het na twintig minuten behoorlijk in mijn armen. We doen het dus stukje-bij-beetje.

5 bestellingen: Everdien Tiggelaar (ontwerp), 'Het schaakspel', Doris Lessing, 'Het gouden boek', 'Bodemkaart 36 Goedereede 42 Oost (gedeeltelijk)', 'Bodemkaart 37 West Rotterdam', 'Aantal (27) knipsels van en over A.L. Snijders', Geerten Meijsing, 'Een meisjesleven'.

27 juni 2021

Gisteren en vandaag heb ik al wat beschouwingen van H4 nagekeken. Ze zijn heel behoorlijk gemaakt. Ik heb nog geen onvoldoendes genoteerd. Opvallend weinig fouten in de spelling van de werkwoorden. Er ontbreken nog wel veel komma's, op plaatsen waar ze volgens de regels wel zouden moeten staan.

Ide Schelling, die gisteren in de Tour de France de bergtrui veroverde, lukt het vandaag in zijn vierde poging om wéér bij de kopgroep te komen. Daar zit een renner bij die gisteren door hem 'geflikt' werd en die nu op wraak uit is. Ide Schelling speelt het - weer - slim en verzamelt opnieuw punten voor de bergtrui. Aan het einde van de rit verpest Mathieu van der Poel het voor hem. Van der Poel komt twee keer als eerste bovenop 'De muur van Bretagne' en wint de etappe. Hij heeft nu de gele trui én de bolletjestrui! Schrale troost voor Schelling: hij mag morgen in de bolletjestrui rijden, omdat Van der Poel de gele trui al aan heeft.

Nederland vliegt in de kwartfinale uit het Europees Kampioenschap voetbal. Een rode kaart voor De Ligt en twee doelpunten van Tsjechië. Twee opmerkingen:
- Het zegt al genoeg dat Denzel Dumfries de beste speler van Nederland is in alle vier de gespeelde wedstrijden.
- We zijn nu tenminste van die irritante en schreeuwerige oranje-televisiereclames af.

5 bestellingen: A. Chorus, 'De Nederlander', D.Hillenius, 'De vreemde eilandbewoner', Stephen Jay Gould, 'The Flamingo's Smile. Reflections in Natural History', Frances van Gool (samenstelling), 'Zin in ... lopen. De mooiste verhalen over de wijde wereld van de wandelaar', 'Literatuurgids Eigentijdse geschiedenis'.

28 juni 2021

Met ingang van dit jaar heb ik vrijstelling van BTW wat betreft de boekenverkoop (kleine ondernemersregeling). We hebben met de boekhouder afgesproken dat we de overzichten wel per kwartaal blijven indienen, naar dat is het eerste kwartaal al flink misgegaan. We konden de hub (losse harde schijven) niet meer bereiken en daardoor konden we net meer bij het overzicht van de eerste twee maanden. Toen dat eindelijk was opgelost, bleken er bij een paar maanden verschillen te zitten in de eindbedragen. Die zijn we nu na aan het lopen. Gisteren puzzelden we er één verschil uit en vanochtend een andere. Dan krijgt de boekhouder begin juli de overzichten van de eerste twee kwartalen.

1 bestelling: Eli Asser, ' 't Schaep met de 5 Pooten'.

29 juni 2021

Het is toetsweek. Eerst zat ik 90 minuten bij een toets Engels van H4 (in het computerlokaal) en later was ik een poosje 'gangwacht' op de eerste verdieping.

In een hoekje van de boekhandel lagen ook nog twee exemplaren van Das Büro van 'onze' Voskuil, de letterlijke vertaling van zijn megaroman. Afhankelijk van het verkoopsucces van het in een strak jasje gestoken eerste deel - Direktor Beerta - zullen ook de andere zes delen vertaald worden. De Duitse reacties op het boek waren gemengd, net als in Nederland. Wie als lezer herkenning zoekt in een roman, en zich kan verplaatsen in het 'bunkerleven' van de 'grijze kantoorman' Maarten Koning, die altijd onder spanning staat, zowel op het Volkskundig Bureau waar hij de kost verdient, als thuis, waar een altijd vittende vrouw hem wacht, geeft zich algauw gewonnen aan de beschrijving van de traag ronddraaiende tredmolen waarin de hoofdpersoon zich bevindt. Wie echter vindt dat de literatuur aan het dagelijks leven moet ontstijgen, en verwacht dat de 'verbeelding' deze vlucht naar het Hogere in schone woorden zal bezingen, ziet niets in het grauwe bestaan van deze gekwelde kleine geest. (Gerrit Jan Zwier, Pension Waldidylle, blz. 169/170)

Op blz. 174 lees ik bij Zwier: 'Hoog boven de Elbe volgen wij de Malerweg door een vochtig beukenbos. Zowel in de stammen van dode als levende bomen hebben zich reusachtige tonderzwammen vastgebeten.' Ik heb altijd gedacht dat die dingen 'tondelzwammen' heten, omdat je het binnenste van die zwammen als tondel kunt gebruiken in een tondeldoosje. Wikipedia leert mij dat de officiële naam tonderzwam is en dat hij in de volksmond ook tondelzwam wordt genoemd. Dan ben ik toch volkser dan ik dacht!

3 bestellingen: K. Norel, 'Scheepsmaat Woeltje', Haary Mulisch, 'Bericht aan de rattenkoning', Astrid Roemer, 'Over de gekte van een vrouw'.

30 juni 2021

Ik was van 9.15 tot 13.15 reservesurveillant bij de toetsweek, maar er bleken al die tijd geen afwezige collega's te zijn. Dat gaf mij mooi de tijd om de rest van de beschouwingen van H4 na te kijken en mijn kast wat op te ruimen.

5 bestellingen: Toon Hermans, 'Gebedenboekje', H. Faber, 'Gods glimlach', Carmen Bernos de Gasztold, 'Gebeden in de ark', 'Psalmen van Dankbaarheid', 'Psalmen van aanbidding', A. Elisaberg, 'Chassidische verhalen', Nel Benschop, 'Glimlach in woorden', A. van der Meiden / G. Fauconnier, 'Public Relations', Hans Lodeizen, 'Het innerlijk behang', 'Litterair Paspoort, No 5, eerste jaargang, september 1946', 'Litterair Paspoort, No 7, tweede jaargang, januari 1947'.