Juni 2022

30 juni 2022

Vandaag heb ik vier rookmelders opgehangen in huis (dat is vanaf morgen verplicht).

Ik kocht bij Van Kooten het nieuwste boek van Nicolien Mizee: 'Een licht bewoond eiland. Faxen aan Ger 5'. Ik las in de krant een interview met haar, waarin gemeld werd dat dit boek 'uit' was. Het blijkt in mei verschenen te zijn.

Vanavond was er de afsluitende vergadering voor dit seizoen van het Cultureel Café. We hebben de planning voor volgend seizoen zo goed als rond. Er kan worden gewerkt aan een flyer met het seizoensoverzicht 2022/2023. Als het van meneer Corona tenminste allemaal mag doorgaan. Sonja was er voor de laatste keer bij. Ze wil (na achtenhalf jaar) iets minder met cultuur bezig zijn (wat ze ook voor haar werk doet) en iets meer met dingen buiten de cultuur. Jammer, maar begrijpelijk.

4 bestellingen: 'H.L. Spieghels Hartspiegel in nieuwer Taal en Dichtmaat overgebracht door Mr. Willem Bilderdijk', P.O. Numans, 'De Universele verklaring van de rechten van de mens', O.J.C. van der Loo, (samensteller). 'Zes minnaars : Frans Babylon, Hans Berghuis, Paul Haimon, Jan Hanlo, Leo Herberghs, Loe Maas', 'Hollands Maandblad, tiende jaargang, nummer 249/250, augustus/september 1968'.

29 juni 2022

Lidy ontdekte een wespennest bij de voordeur. Ze gaan via de 'uitlaat' van het ventilatortje van het toilet de spouwmuur in. En er vliegen er behoorlijk wat naar binnen. Vandaag maar gif kopen en vanavond laat even spuiten (wat ik nog best eng vind).

Vanmiddag werd in de bibliotheek de stadsdichtersbundel 'Ingekaderd' van Derk Postma gepresenteerd. Dat gebeurde op de tweede verdieping, waar een op de locatie toepasselijk gedicht - mooi uitgelicht - van hem aan de muur hangt.

Veens erfgoed - Derk Postma

4 bestellingen: Emile Zola, 'De mijn', 'Tekeningen van Jo Spier', Andreas Latzko, 'De achterhoede', Yvonne Keuls', De moeder van David S.', Yvonne Keuls, 'Jan Rap en z'n maat', J. Presser, 'Schrijfsels en schrifturen', Jan van Luxemburg, Mieke Bal, en Willem G.Weststeijn, 'Inleiding in de literatuurwetenschap', Jacques Hamelink, 'Ceremoniële en particuliere madrigalen'.

28 juni 2022

In 'de Volkskrant' las ik dat Jos Swiers is overleden. Van hem nam ik begin maart al die dozen met zijn knipselarchief over. Misschien wist hij al dat zijn einde naderde en was hij daarom zo aan het opruimen. Ik had hem willen mailen dat ik zijn rouwadvertentieverzameling aan het gebruiken ben op Schrijversinfo, maar daar ben ik dus te laat mee.

Lidy is gisteren door haar rug gegaan en loopt nu heel moeizaam. Vandaag gaat het iets beter. Ze belde naar haar fysiotherapeur, maar die blijkt op vakantie te zijn.

Oud-collega Mars stond aan de deur met 4 dozen boeken. Ze betrekken haar ouderlijk huis in Amerongen en zijn nu in Leusden aan het opruimen. Ik kijk wat er 'van mijn gading' is. De rest komt ze één dezer dagen weer ophalen.

Ik deed een rondje boodschappen. Met betaalde en ingepakte boeken naar het postagentschap, boodschappen bij de Jumbo daarnaast, twee Gardena koppelstukken voor de buitenkraan en een bloemenspuit bij de Praxis en daarna nog even naar het kringloopcentrum. Daar bleek het '3 boeken halen - 2 betalen' te zijn en net nu stonden er wat poëziebundels en wat essaybundels over literatuur. Daar werd ik vrolijk van. Ik kwam met deze veertien boeken voor samen veertien euro thuis:
- Tom van Deel, Als ik tekenen kon. Essays
- Al Galidi, De herfst van Zorro
- Fons Geraets, Boven het maaiveld. 100 portretten van markante Limburgers uit de twintigste eeuw
- Wouter Godijn, Langzame Nederlaag
- Jan Haest, Dichtvormen, voorbeelden en toelichting. Een schrijfhulp voor dichters
- Maarten 't Hart, De scheltopusik
- F.B. Hotz, De vertekening
- Ischa Meijer, Een jongetje dat alles goed zou maken
- Jos Muijres en Marieke Winkler, Tegen de schenen. Opstellen over recente Nederlandse en Vlaamse literatuur
- Connie Palmen, Logboek van een onbarmhartig jaar
- Coen Peppelenbos, Poëtsich Utrecht. Een wandeling in gedichten
- Leo Vroman, Vleugels
- Laurens van der Zee, Stadsdichter enzovoort. Drie jaar schrijven in Wageningen
- Nu heb je 'ja' gezegd. Gedichten over belijdenis

3 bestellingen: Camilla Läckberg, 'Steenhouwer', Anton Constandse, 'De bron waaruit ik gedronken heb. Herinneringen van een vrijdenker', Harry Mulisch, 'Tanchelijn. Kroniek van een ketter, programmaboekje Stichting Amsterdams Toneelgezelschap Nederlandse Comedie'.

27 juni 2022

Vanmiddag was Peter Marbelus 'op de koffie'. Ik had hem om een scan van een handtekening en/of een stukje handschrift gevraagd. In plaats daarvan kwam hij een gesigneerde versie van 'Van Kluun tot Clinton' langs brengen. We hadden een aangenaam gesprek over allerlei onderwerpen, van boeken en schrijvers tot en met de oorlog in Oekraïne.

handtekening Peter Mabelus

Nieuw op Schrijversinfo: Gerard Brom, J.H. Brouwer, Dop Bles.

1 bestelling: M. Maeterlinck, 'Het leven der bijen'.

26 juni 2022

Nieuw op Schrijversinfo: Nicolien Mizee.

4 bestellingen: 'Spoorleesboekje 9 1995', 'Literatuur 84/5, tijdschrift over Nederlandse letterkunde', J.B. Charles, 'Hoe bereidt men een ketter?', Jan Hanlo, 'Zonder geluk valt niemand van het dak', Jan Hanlo, 'Go to the mosk'.

25 juni 2022

In bed kwam ik niet in slaap (al zegt Lidy dat ik er wel degelijk geslapen heb). Beneden op de bank sliep ik vervolgens als een roos.

De dozen 'weggeefboeken' die ik in de kamer had staan zijn uitgezocht. Er staan er - denk ik - nog twee in de garagebox.

1 bestelling: 'Maatstaf, 16 jaargang, nummer 8, november 1968'.

24 juni 2022

Tygo kwam na zijn twee toetsen weer naar ons toe. We oefenden zijn aardrijkskundetoets voor maandag. Het ging over Zuidoost-Azie en sloot mooi aan bij zijn geschiedenistoets over de VOC. We namen de twee paragrafen samen door en daarna maakte ik een oefentoets voor hem met dertig vragen. Hij vulde in wat hij wist, pakte daarna het boek erbij en zocht de antwoorden op die hij nog niet (uit het hoofd) had kunnen invullen. Daarna namen we samen die vragen nog een keer door. Als hij dat dan zondagavond nog een keer zelf doet, moet hij met die toets een eind kunnen komen.

Nieuw op Schrijversinfo: Bep van Laar.

Vanavond waren we (eindelijk weer eens) bij Wim en Marjan. Wim had speciaal voor mij een paar lekkere biertjes in huis gehaald! Het was zo gezellig dat het na 01.00 uur was voordat we het in de gaten hadden. Wim blijkt precies de combinatie speaker van Sonos in huis te hebben die ik ook heb staan.

1 bestelling: J.M.A. Biesheuvel, 'Storm op zee. Zeeverhalen'.

23 juni 2022

toetsweek juni 2022

Het is toetsweek. Tygo kwam nu zijn muziektoets naar ons toe om geschiedenis en mens en natuur te leren. Hij stond even na 9.15 uur al aan de achterdeur. Ik heb veel kernwoorden met hem geleerd en hij heeft over elke paragraaf twee vragen bedacht die de leraar zou kunnen stellen én daar de antwoorden bij opgeschreven. Als hij dat vanavond nog een keer doorneemt, zou dat voldende moeten zijn.

Vanmiddag haalde Lidy Dylano uit school. Ook hij had huiswerk. Ik heb het al eens eerder genoteerd: het is verbazingwekkend wat ze in groep 7 al aan ontleden doen. Hij had een oefenblad met: persoonlijk voornaamwoord, bezittelijk voornaamwoord, aanwijzend voornaamwoord en met onderwerp, lijdend voorwerp, meewerkend voorwerp.

2 bestellingen: P. de Nijs, 'K. Schippers - De waarheid als koe (uit: Lexicon van Literaire Werken)', knipsels Christine Kraft.

22 juni 2022

Gisteren schreef ik iets over Rutger Kopland in rouwadvertenties en jawel hoor: vandaag staat er één in 'de Volkskrant'.

rouwadvertentie met tekst Rutger Kopland

Ik had een mopperende klant. Hij kreeg een artikel over een boek uit het Lexicon van Literaire Werken, maar had het boek zelf verwacht. Ik meldde hem: 'Er staat duidelijk het aantal bladzijden bij. Er staat bij dat het uit een losbladig systeem komt. Er staat een foto bij! En er staat twee keer bij dat het uit het Lexicon van Literaire Werken komt. Dat lijkt me duidelijk genoeg.' Zijn verweer was dat het 'Boekwinkeltjes' heet en dat hij dan ook een boek verwacht. Ik had de neiging om hem nog één keer te mailen: 'Als u niet kunt lezen, kunt u misschien beter ook maar geen boeken bestellen!', maar ik heb dat toch maar niet gedaan.

Vanmiddag lunchten we met Erich en Ria bij 'Ritmeester' aan het stadsstrand. We kregen de lunch van ze aangeboden voor onze verjaardagen. Erich en ik hadden de kaaskroketten op brood. Heel lekker, maar wel een beetje klein.

Vanavond heb ik een vistrio klaargemaakt: kabeljauw gekookt in Riesling, knoflookgarnalen en Heek (die er niet als een hamburger uit wilde zien).

vistrio

Nieuw op Schrijversinfo: Peter Mabelus.

3 bestellingen: Geerten Gossaert, 'Essays', 5 x knipsels Hans Dorrestijn, D.A. Cramer-Schaap, 'De jongen met de herdersfluit.Verhalen over kinderen uit de bijbel'.

21 juni 2022

Ik probeer 'tussen de bedrijven door' steeds wat rouwadvertenties uit de dozen uit Den Haag te scannen en de daarin gebruikte citaten aan Schrijversinfo toe te voegen. Ik ben nu bij de 'K' en ik ben verbaasd over de dikte van de stapel rouwadvertenties met citaten van Rutger Kopland: 31 stuks! Van sommige schrijvers zijn er 5 of 6, een enkele keer 10, maar zeker geen 31. Geconcludeerd mag worden dat Rutger Kopland in de jaren '80 en '90 de meest geliefde dichter van Nederland was.
Het kan ook zijn dat één van zijn gedichten het meest geliefde gedicht was, want het grootste deel van die 31 advertenties bevat dit gedicht (of ee nfragment ervan):

rouwadvertentie met tekst Rutger Kopland

1 bestelling: Willem van Iependaal, 'Bef, boef en bajes', Willem van Iependaal, 'De commissaris kan me nog meer vertellen'.

20 juni 2022

Ik weet niet of ik indertijd het geval heb opgeschreven
van de fotograaf die in China het martelen van gevangenen fotografeerde.
Hij deed dat heel koelbloedig.
Toen hij thuis zijn foto's ontwikkelde, viel hij flauw.

(Frida Vogels, Dagboek 1962-1963, 14-05-1962, blz. 86)

Tussen de middag bakten we wentelteefjes van overgebleven stokbrood van gisteren. Dat ging prima (en ze zijn heel 'behapbaar').

Nieuw op Schrijversinfo: M. Eversma.

1 bestelling: J.A. Deelder, 'Jazz (Verhalen en gedichten)'.

19 juni 2022

Voor vaderdag werd er vandaag een barbecue voor mij georganiseerd. Normaal sta ik zelf te bakken. Heerlijk gegeten!

5 bestellingen: Maria Dermoût, 'Spel van Tifa-gongs', Frans Coenen, 'Een zwakke', Frans Coenen, 'In duisternis', Frans Coenen, 'Een uitweg', Casanova, 'Liefdesavonturen', H.J.G.H. Oosterhuis, 'Klinische neurologie. Een beknopt leerboek', Ary Verhaar, 'Het leven van Claude Debussy'.

18 juni 2022

Vandaag zijn we (alweer) tweeënveertig jaar getrouwd!

Beeldend Veenendaal 2022

Vanochtend las ik mijn gedichten voor bij de sluiting/prijsuitreiking van 'Beeldend Veenendaal'. Ik begon met het voorlezen van mijn tweede column 'Kaarten in de kunst'. Die zegt namelijk iets over de manier waarop ik naar kunst kijk. Dat vond ik wel spannend, voor een zaal met een kleine honderd kunstenaars. Het was nog even extra spannend, want ik kreeg op de beamer alleen het opstartscherm van mijn laptop en niet de Powerpoint. Maar net op tijd lukte het wel (en ik heb geen idee waarom het ineens wel lukte). Ik geloof dat het wel goed ging (maar daar kunnen anderen beter over oordelen).
Ik kocht gisteren bij de Hema vier kleine fotolijstjes, waar ik de geprinte gedichten in gedaan heb. Ik las ze voor vanaf dat lijstje en gaf dat lijstje daarna aan de kunstenaar die het betreffende werk gemaakt heeft.
Er waren behoorlijk wat bekenden; uit de kring van het cultuurplatform, maar ook oud-leerlingen en ouders van die oud-leerlingen. Na afloop werd ik aangesproken door iemand die nog een paar jaar bij mijn vader in de autobeklederij gewerkt heeft. De naam zei me niets meer, maar ik weet dat mijn vader korte tijd vier man personeel heeft gehad.
Vandaag en de komende drie dagen zet ik steeds één van die gedichten op Facebook.

1 bestelling: 4 mapjes knipsels.

17 juni 2022

Ik hield er al rekening mee dat het bij twee gedichten voor 'Beeldend Veenendaal' zou blijven, maar gisterenavond, vannacht en vanochtend kwamen de laatste twee toch ook tevoorschijn:

Beeldend Veenendaal

Gevlochten

Verdomd, het duurt wel even,
voordat je écht wat ziet.
Maar dán gaat het ook léven
en vervelen doet het niet

Ik zie zeilen, ik zie boten,
ook zie ik mensen staan.
Die werken onverdroten.
Visserswerk is nooit gedaan.

Straks wordt weer vis gevangen
Je moet werken voor je geld.
Maar vóór die netten hangen,
worden ze eerst hersteld.

Dat is wat vissers moeten,
Al doen hun handen pijn.
Ze moeten netten boeten,
als ze in de haven zijn.

Mats Beek

Het schilderij over de Brouwersgracht bracht zoveel herinneringen bij me boven, dat het me niet lukte daar een gedicht uit te peuren. Toen bedacht ik dat daar net om de hoek mijn ollekebolleke 'Ode aan Veenendaal' hangt. Misschien kan ik een ollekebolleke over de Brouwersgracht maken en daarin mijn vader om zich heen laten kijken en niets herkennen. Dat lukte niet, maar via het Thoomesplein kwam ik op ULO-directeur Thoomes en toen lukte het wel:

Beeldend Veenendaal

Dr. J.G. Thoomes, revisiting

Brouwersgracht, Veenendaal.
That’s where the Action is!
Stadsstrand en Thoomesplein,
bibliotheek.

Thoomes zou hier - met zijn
schooldirecteurenblik -
niks meer herkennen hoor,
waar hij ook keek!

Mats Beek

Ik had wel schik om het grapje in de tweede regel. Ik heb het versje naar Daan Thoomes (zoon van Dr. J.G. Thoomes) gemaild. Hij denkt dat zijn vader het vers wel had kunnen waarderen en hij vond de 'schooldirecteurenblik' grappig en passend.

2 bestellingen: Guus Kuijer, 'Het boek van alle dingen', Guy de Maupassant, 'Bel Ami, de vrouwenverleider'.

16 juni 2022

Ik haalde Dylano van school en zag een mooi voorbeeld van integratie: een Marokkaanse moeder, met hoofddoek, op zo'n 'kinderbakfiets'.

De omgang met mensen is altijd nuttig.
Je wordt erdoor behoed voor de zelfoverschatting,
en de zelfonderschatting.

(Adriaan Morriën, Ik heb nu weer de tijd, blz. 183)

2 bestellingen: Inez van Dullemen, 'Schrijf me in het zand' (toneel), Monica Furlong, 'Heksenkind'.

15 juni 2022

Er is een tweede gedicht klaar voor de sluiting van 'Beeldend Veenendaal' van zaterdag aanstaande:

Beeldend Veenendaal

Dubbelspel

De rand is donker, het centrum licht.
Dat doet iets met je ogen.
Naar het midden worden ze gericht;
het centrum ingezogen.

Ballonnen zijn er ook te zien,
met mensen in een mandje.
Gaan zij die diepte in misschien?
Die gedachte overmant je.

Er zitten vogels op een tak
die ballonnen uit te zwaaien.
Of interesseert ze het geen zak
en zijn het zwarte kraaien?

Ik kijk nu al een hele poos
Wat wil die schilder delen?
In het midden zie ik dan een ‘roos’:
Iemand zit een spel te spelen!

Die maker speelt een dubbelspel
Met die ballonnen én met mij
En knap is dat dan ook weer wél
Hij raakt ons allebei.

Mats Beek

 

Sommige eigenaren van minibibliotheekjes langs de weg zetten een stempel met de naam van hun boekenkastje in het boek. Dat heb ik nooit willen doen. Maar nu zag ik in een boek het ex libris dat ik er pakweg twintig jaar geleden in 'drukte' en dat is misschien wel aardig om in al die weggeefboeken te zetten. Het is geen stempel met inkt, maar een tang die e.e.a. in reliëf in het papier brengt: een soort watermerk in braille:

ex libris Mats Beek

Vanavond hadden we met het Cultureel Café harmonie Caecilia te gast. Omdat het prachtig weer was, kon de harmonie buiten op de markt zitten en het publiek er in een cirkel omheen. Het was een leuke avond. Het aardige van 'buiten spelen' is dat er mensen op het geluid afkomen en er dan lekker bij gaan zitten. Het blijft ons wel verbazen dat er op zo'n - gratis - concert zo weinig mensen afkomen, terwijl het theater bij hun optreden wél vol zit.
Ter afsluiting van de avond droeg ik mijn 'Ode aan Caecilie' voor, die ik pakweg tien jaar geleden schreef:

Caecilia

Ode aan Caecilia

Caecilia, een klank uit mijn jeugd.
Dat komt: mijn vader was donateur.
Uit een soort principe,
want zelf speelde hij geen noot.

Caecilia, dat principe van mijn vader
had te maken met zijn diensttijd.
Hij was bij de marine geweest
en dat wilde hij weten ook.

Caecilia en de Marinierskapel
hielden die tijd in leven.
Singles en langspeelplaten,
aan ons – pubers- niet besteed.

Terwijl Jan, mijn jongere broer,
ook bij de marine is geweest,
maar dat Caecilia-gevoel
zit blijkbaar niet in de genen.

Mijn Caecilia-gevoel kwam rond ’96.
Ik zat in de  gemeenteraad
en voelde me cultureel verplicht
een voorstelling bij te wonen.

Dat bleek geen voorstelling te zijn,
maar een openbaring!
Niet mijn vaders hoempapa,
maar een vol en volwaardig geluid.

Ik zat strak achterover
in mijn theaterstoel:
niet begrijpend hoe het
in Godsherennaam mogelijk was.

Geen snaar te zien op het toneel
en ik miste ze geen moment!
De blazers namen dat over,
moeiteloos en onvoorwaardelijk.

En die blazers, die kende ik;
van school, uit mijn werk.
Gewone jongens en meiden,
morgen weer op straat te zien.

Sinds die eerste voorstelling
bleef ik bij Caecilia terugkomen:
op een nieuwjaarsconcert,
of een eigen optreden.

En nu steek ik de loftrompet:
schril, hoog en hard.
Voor Caecilia
en een beetje voor mijn vader.

5 bestellingen: Herman Robbers, 'Het ontstaan van een roman', 'Tirade 288, jaargang 27, september/oktober 1983', Herman Robbers, 'De verloren zoon gevolgd door Een kalverliefde', J. Kleijntjens en H.H. Knippenberg, 'Van goden en helden', 'Aantal (17) knipsels over Robert Musil', Jo Manders, 'De lach uit leed geboren. Herinneringen uit de Japanse concentratiekampen voor vrouwen en kinderen. Opgespoord en gebundeld door Jo Manders'.

14 juni 2022

Ook vandaag haalde ik weer drie dozen 'weggeefboeken' uit mijn garagebox om uit te zoeken.

Vanochtend reden we even naar Achterberg om bij 'De wildernis' wat tuinplanten te kopen.

Vanmiddag groeide er weer eens een 'gedicht voor kinderen' in mijn hoofd:

Voor je bestwil

Om acht uur moet ik al naar boven
en mijn ouders die geloven,
dat de slaap vanzelf zal komen
en ik denk: Ja hoor, in je dromen!
Ik kan ze dat wel uit gaan leggen,
maar ik weet wat zij dan zeggen:

Het is voor je bestwil hoor!
Rustig blijven, zet maar door!
Voor je ’t weet is het voorbij!
Ernstig kijken zij naar mij.
Als het voor je bestwil is,
weet jij één ding: Dit is mis!


‘k Lig in een nogal rare stoel
en ik denk een heleboel.
Bijvoorbeeld: Ik wil hier niet zijn
en: Die vent doet me straks pijn.
Ik heb een hekel aan dat boren,
maar moet je mijn ouders horen:

Het is voor je bestwil hoor!
Rustig blijven, zet maar door!
Voor je ’t weet is het voorbij!
Ernstig kijken zij naar mij.
Als het voor je bestwil is,
weet jij één ding: Dit is mis!


We zijn nu in een ziekenhuis
en ik weet: dit is niet pluis
Zuster, wat doet u met die naald?
Waar heeft u die vandaan gehaald?
Gaat u die zo in mij steken?
En ik hoor mijn  ouders preken:

Het is voor je bestwil hoor!
Rustig blijven, zet maar door!
Voor je ’t weet is het voorbij!
Ernstig kijken zij naar mij.
Als het voor je bestwil is,
weet jij één ding: Dit is mis!


Mats Beek

1 bestelling: Foel Aos (= H.H. ter Balkt), 'Zwijg'.

13 juni 2022

Ik haalde drie dozen boeken, apart gezet voor in het kastje, uit mijn garagebox. Die zocht ik vandaag uit, met de opdracht aan mezelf om minstens 75% weg te gooien. Ik blijf dat moeilijk vinden, maar het lukte.

Aan het eind van de middag was er een vergadering van de begraafplaatscommissie. In feite maakten we een opstart na corona. We stelden de actiepunten voor de komende periode op.

3 bestellingen: Frank van Amerongen (samenstelling), 'Visies rond: Educatief vormgeven en illustreren', Dr. Henri Polak, 'Het kleine land en zyn groote schoonheid', Wim Hofman, 'Ursula: een filmscenario met tekeningenvan de auteur', J.M.A. Biesheuvel, 'Een verpletterende werkelijkheid'.

12 juni 2022

Vandaag de boeken van gisteren opgeruimd. Ik kom tot de conclusie dat ik veel te veel boeken heb, die ik in het kastje 'te geef' wil zetten. Zo hard gaat het niet en bovendien worden er bijna net zoveel boeken ingezet als dat er uitgehaald worden. Ik zal dus boeken uit de dozen 'uitverkoopbak', die in mijn garagebox staan, weg moeten gooien. Al is het maar om plaats in die garagebox te maken voor de nieuwe boekendozen van de afgelopen week.

Vanmiddag fietsten we naar het centrum om nog een keer 'Beeldend Veenendaal' te bezoeken. Ik maakte goede foto's van de vier werken die ik uitgezocht heb om gedichten over te schrijven voor de sluiting van de tentoonstelling op 18 juni.

Nieuw op Schrijversinfo: Clemens Wisse.

bavette

We legden een kleine bavette op de barbecue. Genoeg voor ons tweetjes en zeer smakelijk.

4 bestellingen: Thijs Vriends, 'Prisma Kanarieboek', Frans Coenen, 'Een zwakke', Maria Barnas, 'Twee zonnen', Maria Barnas, 'Jaja de oerknal', Michael Ende en Annegert Fuchshuber, 'Het Droomvretertje'.

11 juni 2022

Dag van de minibieb 2022!

Dag van de minibieb 2022

Om tien uur had ik de boeken buiten staan. Ik had op de oprit daarnaast twee tuinstoelen gezet, met een klein tafeltje. Op dat tafeltje een stapeltje van mijn stadsdichter-gedichtenbundel 2013-2014. Aan iedereen met wie ik over de boeken in gesprek raakte, bood ik zo'n bundeltje aan. Het was niet heel druk, maar er verdwenen wat boeken (kinderboeken, thrillers) ... en er kwamen ook weer wat boeken bij!
Het werd een ontspannen dag. Ik heb op die tuinstoel op de oprit uitgebreid 'de Volkskrant' zitten lezen. Zo uitgebreid dat het lang geleden is dat ik zoveel artikelen zo uitgebreid/compleet heb gelezen.

10 juni 2022

Aanstaande zaterdag, bij de sluiting van 'Beeldend Veenendaal' moet ik een paar gedichten hebben over de daar tentoongestelde Veense kunstwerken.

Beeldend Veenendaal

Ik ben begonnen met dit schilderij. Het spreekt me aan door de blik van het orang oetanjong. Het sterke eraan is de beschermende arm van het volwassen beest. Zonder die arm was het een 'standaard dierenplaatje' geweest. Nu is het een mooi beeld. Het schilderij hangt bij het 'vrije werk', maar had door die arm wat mij betreft ook bij het thema 'verbinding' gepast. Ik heb een nieuwe tekst gemaakt op het nummer 'Hé kleine meid op je kinderfiets' van Herman van Veen (wat op zichzelf al weer een vertaling is van 'Little girl on a bicycle' van Ralph McTell). Ik heb 'Hé kleine meid op je kinderfiets' veranderd in 'Hé kleine aap, jij weet nog van niets' en verder hier en daar woorden van de originele tekst op hun plaats gelaten:

 

Hé kleine aap ...

Hé kleine aap, jij weet nog van niets
Het leven lacht je nog toe
Hé kleine aap, jij weet nog van niets
Je ligt in de arm van je moe
Met die arm om je heen en je vragende ogen
vermoed je misschien toch al iets, iets?

Hé kleine aap, jij weet nog van niets
Je lacht en speelt in het bos
En dadelijk pak je zo’n lange liaan
en je slingert er lustig op los
En het zonlicht streelt door je lichtbruine haren
En jij, je weet nog van niets, niets

Hé lieve aap, jij weet nog van niets
Toch loopt het flink uit de hand
Die palmolie blijkt een verdienmodel
En er worden meer palmen geplant
De ontbossing gaat door en je plek wordt steeds kleiner
Straks is er helemaal niets, niets

 

Tygo stond hier vanmiddag met een lekke achterband. Hij was met klasgenoten op 'De Ellekoot' en fietste daarom gauw hierheen. Het vertrouwen dat opa die band wel kon plakken, straalde ervan af. Nou wil het feit dat opa tegenwoordig zijn eigen fiets in zo'n geval naar de fietsenmaker brengt, maar ik vond dat ik dat vertrouwen niet kon negeren en samen plakten we de band. Hij is er goed - en met een nog harde band - weer op thuisgekomen.

band plakken

Om 17.00 uur werd er aan de deur gebeld. Een meneer vroeg of dat boekenkastje in de voortuin van mij was. En zo ja, of hij wat dozen boeken mocht brengen, want ze waren thuis aan het opruimen. Ik ben zo vrij geweest om te zeggen dat het mooi zou zijn als hij ze vandaag nog bracht, omdat het morgen 'de dag van de minibieb' is en ik er een tafel en dozen boeken bij ga zetten, die mensen dan allemaal gratis mee mogen nemen. De man kwam een paar uur later al tientallen thrillers brengen (4 boodschappentassen en een kratje vol).

Ik kookte vanavond een noedelsoep, uit een supermarktpakket met daarin alle (veelal verse) benodigdheden. Alleen garnalen moest ik er nog bijkopen. Ik vind zoiets leuk om te doen en vaak kun je het gerecht daarna ook wel zonder zo'n pakket koken (al is het de vraag of dat goedkoper is). In dit geval is dat lastig omdat er een zakje met pasta bij zat. Die pasta is voor een groot deel verantwoordelijk voor de smaak.

Gedicht gemaakt, lekke band van/samen met een kleinzoon geplakt, verse noedelsoep gemaakt: dat lijkt me voor een pensionado een welbestede dag.

3 bestellingen: V.M. Hillyer, 'De Wereldgeschiedenis in een Notedop', J.A. Dautzenberg, 'Tim Krabbé - Het gouden ei' (uit: Lexicon van Literaire Werken),  Nanda Jansen-Meijnen (samenstelling), 'Lekker lui 1996', 'De R in de maand. Winterse verhalen', 'Heilige nacht (een nieuwe bundel kerstverhalen)'.

9 juni 2022

Na veel zoeken had ik mijn multomap met gedichten uit 2003/2004 teruggevonden. Er zat veel werk dubbel in (geprint voor optredens). Die map heb ik vanochtend 'opgeschoond'.

Nieuw op Schrijversinfo: Adriaan Volk.

Naar de kapper geweest. Dat was nodig, want ik had de vorige keer overgeslagen.

Vanavond laat werd aan de deur onze bestelling bij de Mediamarkt afgegeven. Dat is bijna binnen vierentwintig uur. We bestelden een 'Sonos Roam zwart'; een draagbare en oplaadbare geluidsbox (voor buiten of voor op zolder) en een Krups Nespresso XN1108 Essenza Mini Zwart, een klein koffiezetapparaatje (voor cupjes), zodat we ook op vakantie lekkere koffie kunnen drinken. Beide apparaten vallen in de catagorie 'luxe' en het is prettig dat we ons dat kunnen veroorloven.
Overigens zagen we beide apparaten in een folder van de Expert uit Leersum. Die had aanbiedingen omdat ze verbouwd hebben. Even op internet kijken leverde al gauw op dat ze elders goedkoper waren!

1 bestelling: 2 x 'Tirade'.

8 juni 2022

Alle bananendozen met boeken zijn weer uit de kamer!

bloeiende boom Dijkstraat

Een prachtig bloeiende boom, een eindje verderop in de Dijkstraat. Ik heb geen idee wat voor een boom het is. Mijn determinatie-app weet er geen raad mee. Die komt met 'vingerhoedskruid' aankakken, maar geeft zelf al aan dat de kans maar 23% is dat hij gelijk heeft.

7 juni 2022

Verder met het opruimen van de boeken en het op Schrijversinfo vermelden van de hoorspelen. Dat laatste is af; ik heb 151 Schrijversinfobladzijden aangevuld met informatie over hoorspelen!

2 bestellingen: Max Dendermonde, 'Soms een paar uur van Tweezaamheid. Liefdesgedichten. 103 sonnetten om loom te lezen op een koel laken', Piet Prins, 'Het gouden sieraad'.

6 juni 2022

Op de 'Weggeefhoek Veenendaal' (op Facebook) bood iemand acht bananendozen vol boeken aan. Van wat ik op de foto zag werd ik wel nieuwsgierig. Ik meldde me aan en ik kon ze 's middags al op komen halen. De aanbieder had intussen vijftien dozen gevuld. Hij heeft rommelmarkten 'gedaan', maar is daarmee gestopt. Aanstaande zaterdag is het de 'Dag van de minibieb' en dan wil ik naast mijn kastje nog héél veel boeken gratis aanbieden. Daar kan ik een groot deel van de inhoud van deze dozen voor gebruiken. Lidy is blij met een deel van de kookboeken en voor mezelf heb ik twee boeken opzij gelegd:
- Driek van Wissen, Groot verkeerde-woordenboek der Nederlandse taal
- Jan Wolkers, Alle verhalen
Verder kan ik ook nog wel wat boeken uit deze dozen te koop zetten. Officieel mag dat niet met spullen van de Wegggeefhoek, maar deze aanbieder had er al bij gezet dat de boeken nog goed bruikbaar waren op (bijvoorbeeld) een rommelmarkt.

3 bestellingen:  H.H.J. de Leeuwe, 'Herman Heijermans - Op Hoop van Zegen' (uit: Lexicon van Literaire Werken), A. Alberts, 'Haast hebben in september', Wam de Moor, 'A. Alberts - De vergaderzaal' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Louis Couperus, 'Orchideeën. Een bundel poëzie en proza'.

5 juni 2022

Nogal wat schrijvers hebben ook hoorspelen geschreven. Die worden in overzichten van hun werk eigenlijk nooit genoemd. Diep in de krochten van internet zijn daar overzichten per jaar van te vinden. Die heb ik allemaal gekopieerd en onder elkaar in een Word-document geplakt. Zo kan ik het vrij makkelijk per schrijver nazoeken. Daar ben ik ook gelijk mee begonnen wat betreft de schrijvers waarvan ik al een bladzijde op Schrijversinfo heb staan. Daar ben ik wel een uur of twintig mee zoet.

2 bestellingen: P. Terpstra, 'Einde van 't eiland Marken', Johan Daisne, 'Schimmen om een schemerlamp'.

4 juni 2022

Een dik eufemisme

Ik hoorde een voor mij nieuw eufemisme op de televisie daarnet:
'Veel vrouwen ervaren gewichtstoename tijdens de overgang'.
Als ik die term googel, vind ik daarmee in samenhang:
'wat vaak gepaard gaat met een verandering van het silhouet'.

Als je het eufemisme weglaat, klinkt het nogal wrang:
Veel vrouwen worden tijdens de overgang moddervet.

 

Vannochtend was de opening van 'Beeldend Veenendaal'. Deze keer op een wel heel fraaie locatie: een leegstaand winkelpand midden in de Hoofdstraat. Het was er lekker druk. Veel bekenden. Ook Ed en Hanneke waren er; zo zie je elkaar tijden niet, zo kort achter elkaar twee keer. Ik ga twee of drie gedichten over hier tentoongestelde werken maken en zal die voordragen bij de sluiting van de tentoonstelling. Ik heb er nu al wat gefotografeerd, maar ik ga komende week nog wel een keer kijken, als het er wat rustiger is.

Beeldend Veenendaal Beeldend Veenendaal
Beeldend Veenendaal Beeldend Veenendaal
Beeldend Veenendaal Beeldend Veenendaal
Beeldend Veenendaal Beeldend Veenendaal

 

Vanavond vierden we Lidy's verjaardag. Het was mooi weer, dus we konden heerlijk in de tuin zitten. Er was vraag naar alcoholvrij bier. Dat heb ik eigenlijk nooit in huis, maar we hadden voor de gelegenheid zes blikjes aangeschaft. Op de barbecue maakte ik moinkballs.

1 bestelling: Kees Verheul, 'Een volmaakt overwoekerde tuin. Opstellen over literatuur'.

3 juni 2022

Martijn had Dylano opgehaald en kwam hem - via de Lidl - hier brengen. Hij bracht een zak vol verschillende broodjes mee. Dat was lekker lunchen.

Mijn column over 'kaarten in de kunst' staat in het mei/juninummer van IMP (Bridgeblad voor gevorderden). Voor niet-bridgers is de rest van het blad volkomen onleesbaar; wedstrijdverslagen en spelstudies voor bridgers met per bladzijde een paar keer een tekening van de speeltafel met de kaartenverdeling per speler.

kaarten in de kunst 1

De aardrijkskundetoets van Tygo ging goed (vermoedt hij) en daarnaast had hij voor Nederlands een 7,7!

3 bestellingen: 4 stafkaarten, 'Podium, 23de jaargang, nr. 6, december 1969', Godfried Bomans, 'Dagboek van Rottumerplaat. relaas van een angstige ervaring'.

2 juni 2022

Tygo heeft morgen een toets aardrijkskunde, waarvoor een goed cijfer nodig is om voldoende te komen staan. Hij kwam vanmiddag bij ons leren. Ik liet hem steeds een stukje leren en ging daarna het gesprek met hem over die stof aan. Het ging over Japan en vulkanisme/aardbevingen. Hij beheerste het heel aardig en vond zelf dat hij het beter snapte doordat we erover praatten.

Vanmiddag stonden Ed en Hanneke op de stoep. Ed was naar Rijken geweest en nu gingen ze een eindje door het bos fietsen. Ik had ze al een hele tijd niet meer gesproken.

We gingen met een paar zakken snoep naar de intocht van de avondvierdaagse. Het was druk in de Hoofdstraat (ik denk dat we net op de Kerkewijk stonden). Bloemen worden er steeds minder gegeven. Er lopen ontzettend veel ouders mee.

avondvierdaagse 2022

Uit de categorie 'Mooi nieuws' van vandaag: Edwin Rutten/Ome Willem komt in de dikke Van Dale met 'Joepie de poepie' en met 'grote grijze geitenbreier'.

1 bestelling: Jeroen Brouwers, 'De laatste deur'.

1 juni 2022

Lidy is vandaag 72 geworden. We vieren het zaterdag.

Vandaag in de Rijnpost (op de gemeentepagina):

stadsdichtersgilde Rijnpost 01-06-2022

stadsdichtersgilde Rijnpost 01-06-2022

AnneMarie en Huub waren vanmiddag hier. Ik maakte verse friet voor ze. Na het eten gingen we op het Bruïneplein even naar Dylano en Suzanne kijken, die er al avondvierdaagselopen langs kwamen.

4 bestellingen: Roald Dahl, 'Sjakie en de grote glazen lift', S. Greup-Roldanus, 'De humeuren in de straat der weduwen', dr. R. Bakker, 'Merleau-Ponty', Marlene Lunter, 'Arthur Japin - Een schitterend gebrek' (uit: Lexicon van Literaire Werken).