Maart 2013

Terug naar februari 2013

1 maart 2013

Mijn les aan B2c van vandaag was meer een mentorles dan een les Nederlands. Wat moet je doen als je uit de les wordt gestuurd? Wanneer word je geschorst? Is een gele kaart ook wel eens onterecht? Krijgt een leraar dan op zijn kop? Kun je na de Havo door naar het Vwo? Enzovoort. Met de nadruk op 'enzovoort'. Natuurlijk had ik best door dat ze vragen bleven bedenken, zodat ik niet aan de les Nederlands toe zou komen, maar het was vrijdagmiddag het laatste uur, de sfeer was prettig en ontspannen, ze waren rustig en oprecht geïnteresseerd in de antwoorden.
Ik heb me ingehouden en aan het eind van de les heb ik ze géén huiswerk meegegeven. We zullen volgende week nu wel flink aan moeten pakken, maar dat lukt wel en met investeren in de sfeer is ook niks mis.

Vanavond bezochten we tante Dick in het Diaconessenziekenhuis in Utrecht. Ze kreeg daar eerder deze week een nieuwe knie, mag na het weekend daar weg en zal dan in waarschijnlijk in Zeist gaan revalideren. Ze zag er goed uit, zat monter naast haar bed en had er, ondanks de (na)pijn, vertrouwen in.

2 bestellingen: Ellen van Wolde, 'Terug naar het begin. Waarom Genesis 1.1 niet gaat over Gods schepping van hemel en aarde', N.L. Dodde, 'Het Nederlandse onderwijs verandert'.

2 maart 2013

Vanochtend zijn we in Kesteren een inbouwtoilet en een designradiator wezen uitzoeken voor de badkamer. Als het goed is weten we nu snel wanneer die verbouwing plaats gaat vinden.

Geschiedenis van antiquariaat en bibliofilie in België Met de post kwam 'Geschiedenis van antiquariaat en bibliofilie in België' van Piet J. Buijnsters. Het is net uit. Ik had erop ingetekend. Dat was een tientje goedkoper. Ik heb zijn boek over het Nederlands antiquariaat (dat in 2007 verscheen) met veel plezier gelezen. Dit is letterlijk wat verder van huis, maar ik ben er ook/toch heel benieuwd naar.

Martijn is jarig vandaag. We aten, samen met Suzanne en Gijs, bij hem. Veel kleine en lekkere hapjes.

In de nieuwe layout op Schrijversinfo: Johan Daisne.

1 bestelling: 3 x Maaijke Jansma, 'Botjes'.

3 maart 2013

Een boek staat al een tijdje te koop. Er is geen belangstelling voor. Ik zie dat anderen er meer geld voor vragen. Ik verdubbel mijn prijs en het is binnen twee weken verkocht (?!).

Tygo's verjaardag werd vanmiddag gevierd. Ze hadden het huis meer dan vol, maar het was gezellig. Tygo is nu vier; oud genoeg om door te hebben dat er cadeautjes komen, jong genoeg om blij te zijn met alles wat hem aangeboden wordt.

Tygo'd taart Tygo's taart

1 bestelling: Jacoba van Velde, 'De grote zaal'.

4 maart 2013

Eindelijk zon en een blauwe lucht vandaag, al moest ik vanochtend de ruiten van de auto wel krabben. Vannacht was het koud.

Van Martijn leende ik 'het nederlandse kunstboek' van Richard Fernhout en Colin Huizing, uitgegeven door Waanders Uitgevers. Zij hebben een hele serie van dit soort boekjes uitgegeven. Mooie foto's en reproducties en heldere informtie; pretentieloos en misschien juist daardoor wel zo goed! Ik bladerde het door op Martijns verjaardag, afgelopen zaterdag. Mijn oog viel op deze kunstwerken:

De bedreigde zwaan
Jan Asselijn, De bedreigde zwaan (ca. 1640/50)

Over dit schilderij las ik vorige week in 'Pier en oceaan' van Oek de Jong. Abel logeert met zijn vader en moeder bij zijn grootouders in Amsterdam en zijn moeder neemt hem mee naar het Rijksmuseum:

'Het enige schilderij dat indruk op hem maakte, stelde een opvliegende zwaan voor, levensgroot afgebeeld, van dichtbij - een close-up uit de zeventiende eeuw. Het dier vult met zijn gespreide vleugels het hele doek. Hij keek er lang naar, zo fel en groot was de zwaan en zozeer leek hij op hem af te komen. Het verbaasde hem om een zwaan van zo dichtbij te kunnen zien, zo groot, net als de Queen Mary op het scherm in de Cineac.' (blz. 138)

Het fragment van Oek de Jong trof mij, omdat dit schilderij bij mijn eerste bezoek aan het Rijksmuseum óók een verpletterende indruk op mij maakte. Het boek van Martijn geeft er wat extra informatie over. De zwaan beschermt haar eieren tegen de zwemmende hond (linksonder). In het schilderij zijn teksten aangebracht. Boven de zwemmende hond staat: 'de vijand van de staat'. Tussen de poten van de zwaan staat: 'de raadspensionaris' en op een ei in het nest staat: 'Holland'. Het schilderij is een allegorie op de verdediging van Holland door raadspensionaris Johan de Witt (de zwaan) tegen Oranje en Engeland (de zwemmende hond).

Monument Carry van Bruggen
In de Wilhelmina Druckerstraat in de Spoorbuurt in Zaandam staat sinds 1998 'Monument voor Carry van Bruggen' van Helen Frik. Carry van Bruggen heeft in deze buurt gewoond.
Een boekenkastje, erbovenop een vaas, een asbak en wat attributen. Het huis dat er omheen stond is blijkbaar gesloopt. De boeken verwijzen naar het schrijfwerk van Carry van Bruggen. De 'gewone' dingen op de kast verwijzen naar de 'gewone' dingen waarover ze schreef.

In de nieuwe layout op Schrijversinfo (maar nog zonder foto's van boeken): Jacobus van Looy.

1 bestelling: Henk van Os, 'Moederlandse geschiedenis'.

5 maart 2013

Een prima vergadering binnen de unit vanmiddag. Jelle bereidde een verhaal over het aanleren van planning en agendagebruik voor. Dat is zijn stokpaardje. Ik stond er afwachtend tegenover, maar hij overtuigde me van de mogelijkheden (en misschien wel van de noodzaak). In de mentorlessen van de basisvorming zou dit een vast onderdeel binnen de vaardigheden kunnen worden.
Los daarvan zou het digitaal noteren van het huiswerk, als backup voor ouders en zorgleerlingen, een goede aanvulling kunnen zijn.

Gisterenavond en vanavond sorteerde ik de boekenweekgeschenken op decennium. Op die manier in een doos gestopt, kan ik ze wat makkelijker terugvinden. Die dozen gaan naar de garagebox, want boekenweekgeschenken verkoop ik nauwelijks, ook niet sterk afgeprijsd.

Morgen Bapo én mooi lenteweer. Dat is vanavond een extra vrijdagavond en morgen wellicht samen iets leuks gaan doen, want we passen ook niet op (Suzanne heeft ook een vrije dag).

1 bestelling: 15 x Bernlef.

6 maart 2013

Een mooie lenteochtend. De krokussen in de voortuin staan groepsgewijs wijd open:

krokussen voortuin   Krokussen voortuin

We gingen op deze vrije dag lekker in de tuin aan de gang. De druif is gesnoeid, van de border naast de oprit is de eerste meter gerooid en die wortelkluiten hebben we gelijk naar de stort gebracht. Omdat we daar toch heen reden, heb ik ook de archiefmappen bij het oud papier gemikt. Daar heeft - zelfs op Marktplaats - niemand interesse voor.

druif   bakken grond/kluiten

Vanmiddag reden we naar Ikea in Amersfoort om een boekenkastje te kopen. We willen de computer uit de kamer naar zolder doen en in plaats daarvan een laptop kopen. Dan zijn we het rommelige tafeltje waarop nu de computer staat kwijt. In dat kastje, dat net naast het raam in de achterkamer past, kan die laptop staan en ook de zaken die nu op dat tafeltje liggen.
Lidy was zo verstandig om even op internet te kijken of het kastje in voorraad was. Dat was hij niet in Duiven, waar we eigenlijk heen wilden rijden, maar wel in Amersfoort.
Zo'n bezoek aan Ikea is een goede test voor onze verstandhouding. Ik wil er zo snel mogelijk doorheen: pakken wat we nodig hebben en wegwezen. Lidy maakt er een middagje uit van, wil allerlei 'leuke' dingen bekijken en vasthouden en is niet vooruit te branden. We slaagden erin om een voor beiden acceptabele middenweg te vinden.

Om de dag feestelijk af te sluiten aten we 's avonds bij de Résidence. Lidy had hertenrugfilet en ik gerookt speenvarkenfilet. Het was heerlijk en heel redelijk geprijsd. Ik at hier al een paar keer bij het whiskydiner, maar had er nog nooit 'zomaar' gegeten. Het is een aanrader. Ze hebben nog een beetje de naam 'chique en duur' te zijn, maar dat kleeft ze aan van een vorige eigenaar, toen het nog 'Koetshuis' heette.

3 bestellingen: Peter de Boer & Ed Leeflang, 'Alle poëten. 33 gedichten uit het poëziefonds van De Arbeiderspers', Elisabeth van Maasdijk, 'Aan hen die vielen', J. Harenberg / A.I.J.M. Schellart, 'Spijkers zoeken', Oliver Sacks, 'Een been om op te staan'.

7 maart 2013

Gisteren gleed ik met een doos boeken in mijn handen van de trap af. Ik miste de laatste twee treden, verzwikte mijn enkel en klapte met mijn rug op de trap. Ik vreesde voor mijn enkel, maar die pijn trok al snel weg.
Vanochtend kon ik me nauwelijk bewegen van de pijn in mijn rug. Het begin van een beweging deed al pijn. Ik denk niet dat er echt iets beschadigd is, maar gekneusd is er wel het één en ander.

Vandaag heb ik daarom voornamelijk op de bank gezeten en gelegen. Voor het eerst had ik bewust plezier aan de standaard met vogelvoer in de voortuin. Mussen, kool- en pimpelmezen en zowaar ook de boomklever. Ze gaan wel ontzettend slordig om met het vogelzaad in de koker die daar hangt. Of eigenlijk niet slordig, maar meer kieskeurig. Ze zoeken bepaalde zaden en gooien allerlei andere zaden van zich af. Het is wel duidelijk waar al dat grasachtige onkruid onder die paal vandaan komt!

Elk nadeel hep ...... Ik heb 'Pier en oceaan' nu bijna uit.

1 bestelling: 'Getal en ruimte, Vwo 1'.

8 maart 2013

Ik dacht vandaag weer naar school te kunnen, maar dat viel tegen. Dus weer met een kruik in de rug in bed en op de bank.

De Parelduiker - Aya Zikken

De postbode bracht het nieuwste nummer van 'De Parelduiker'. Op de omslag een jonge Aya Zikken. Kees Ruys schreef 'De geboorte van een schrijverschap. Aya Zikkens jeugdjaren in Indië. Vorig jaar (of is het al weer twee jaar geleden) mailde ik met Aya Zikken. Haar ogen gaan achteruit en daarom was ze op zoek naar 'grote letterboeken'. Ze is intussen 93 jaar.


Verder in dit nummer van 'De Parelduiker' artikelen over W.F. Hermans, J. Slauerhoff én een artikel van Wim Huijser over C. Buddingh': 'Van performing poets tot Poets. Het televisiewerk van C. Buddingh''. Dit nummer kan dus in de Buddingh'-kast.


Vanmiddag gaf ik een telefonisch interview aan een journalist van 'De Gelderlander'. Hij maakt een artikel over stadsdichters in deze regio. Ik mailde hem op zijn verzoek drie 'Veense' ollekebollekes.

Een plotselinge tik tegen het zijraam van de erker. We kijken naar buiten, maar zien niets.

Als Lidy wat blad uit de voortuin gaat ruimen, ziet ze wat het was. Op een grindtegel van de oprit ligt een dode pimpelmees. Die moet dan tegen het raam gevlogen zijn.

dode pimpelmees

Toen we een paar weken geleden naar de bioscoop in Ede waren gereden, bleek de zaal voor 'Skyfall' al vol te zitten. Martijn zorgde vanavond voor een 'inhaalbeurt'. Hij kocht vanmiddag de dvd en bracht zijn eigen blu-ray speler mee (zo ver zijn wij nog niet). Het is één van de betere Bondfilms, in ieder geval van de laatste tijd. Al moet ik nog altijd wennen aan Daniel Craig als James Bond. Bij de scène in het verlaten huis in Schotland moest ik op een gegeven moment erg aan 'Home alone' denken.

2 bestellingen: Roald Dahl. 'De reuzenperzik', Georges Simenon, 'Zondag'.

9 maart 2013

Vanochtend blijven we al zappend bij een documentaire over Godfried Bomans hangen. Dat blijft een intrigerende en ook wel tragische man. De documentaire sloot af met de laatste zinnen van zijn 'De dood van de sprookjesverteller'. Dat is mooi gevonden:

En de Dood kwam.
en hij nam hem in zijn armen en legde hem voor Gods voeten.
'Wie is dat?' vroeg God.
'Dit is een sprookjesverteller,' antwoordde de Dood. 'hij is zojuist gestorven.'
'Wat was zijn laatste gedachte?' vroeg God.
'Hij wilde een kabouter zien,' antwoordde de Dood verlegen.
God glimlachte.
'Dat is een zeer goede gedachte,' zeide hij, 'laat hem derhalve binnen.'

Daarna kwam de aankondiging van een programma van Abdelkader Benali over 'Opwaaiende zomerjurken' van Oek de Jong. Morgenavond, 18.50 uur. Komt dat even mooi uit. Ik heb het voor alle zekerheid op de recorder ingeprogrammeerd.

Gisteren in 'de Rijnpost':

Boekenweek cultuurfabriek

We waren het grootste deel van de dag bij pa in Culemborg (12.00 - 20.30 uur). Er was familie op bezoek en met Bas uit Bergen op Zoom is er goed een gesprek te voeren. Op de heenweg viel me op dat er langs de N320 vlak voor Culnmborg stees meer reclameborden op karren in de weilanden staan. Ik vind het geen gezicht, maar blijkbaar kan zo'n boer hier meer aan verdienen dan aan koeien.

10 maart 2013

En weer heeft het - vannacht - gesneeuwd. Iedereen is er eigenlijk wel klaar mee. Het is maar een dun laagje. In de achtertuin is het niet blijven liggen, alleen op de schommelstoel wel.

Schommelstoel - sneeuw

Ik ben niet zo'n liefhebber van de strip 'Toos en Henk' in 'De Gelderlander', maar dit weekend slaan ze de spijker op de kop:
- Het weer slaat volledig om dit weekend.
- Het blijft toch een vrouw .... moeder natuur.

Ik kijk de samenvatting van Roda JC-Feyenoord. Of qua shirtsponsor: Toverland-Blijdorp (!?)

Op Schrijversinfo in de nieuwe layout: Rink van der Velde.

11 maart 2013

Een collega ging in februari naar de voorstelling 'Saint Amour. Omtrent Hugo Claus' en was daar zeer enthousiast over. Diverse auteurs (in wisselende samenstelling) brengen een ode aan Hugo Claus: Marcel Möring, Erwin Mortier, Leonard Nolens, Anne Vegter, Christophe Vekeman, Maartje Wortel, Marijke Boon, Piet Piryns. Ze deed het programmaboekje van de voorstelling in mijn postvak en ik heb dat ook met plezier doorgebladerd. Uit dat boekje:

Wat is er mooier dan de liefde?
Al is die maar van korte duur.
't Is eigenlijk net als in de zuivel,
verse melk wordt altijd zuur.

(Marijke Boon, uit: 'Knalgroen gifrood')

1 bestelling: Morton Thompson, 'De Glorie van het Leven'.

12 maart 2013

Leerlingen mogen hun telefoontje gebruiken in de kantine en in de centrale hal. Daarbuiten (in gangen, trappenhuis en lokalen) is het gebruik verboden. Vandaag zag ik een meisje van een jaar of vijftien met haar telefoon in het trappenhuis. Zij zag dat ik haar zag en stopte haar telefoontje razendsnel, via haar v-hals, in haar bh. Ik moest even mijn gedachten bijeen harken om te bedenken wat ik wel en niet kon zeggen. Die paar seconden waren voor haar genoeg om 'in de menigte te verdwijnen'.

Een tekstverklaring in H3 vanmiddag. Het is droevig gesteld met de woordenschat van veel leerlingen:
- 'Meneer, wat zijn plees-bos-likkers?'
- 'Nee jongen, daar staat placeboslikkers!'

Bob den Uyl overleed in 1992. Aan collega's en zeker aan leerlingen merk ik dat hij in de vergetelheid verdwijnt. In Rotterdam is dat zeker niet zo. Misschien is hij daar zelfs wel een cultschrijver geworden. Tweedehands verkopen zijn boeken goed, er verschijnen nog bundelingen van zijn verhalen, er is een Bob den Uyl-prijs voor reisverhalen en er verschijnt jaarlijks een 'Bobschrift'.
Op zondag 24 maart, 15.00 uur wordt in Letterencafé Tsjechov & Co. in Rotterdam de versie van 2013 gepresenteerd, met bijdragen van o.a. Mensje van Keulen, Nico Keuning, L.H. Wiener, Wim Huijser, Jan Siebelink en ondergetekende.

Bobschrift 2013

13 maart 2013

Een schooldag zonder lessen (één keer in de twee weken, op woensdag), maar ook zo'n dag vliegt om: de waan van de dag, een toets ontleden maken, tot vandaag uitgestelde klusjes doen, vragen van leerlingen, telefoontjes van ouders, een leerling die een toets moet inhalen. Het is half vijf voor je het weet.

In de Rijnpost van vandaag:

Rijnpost: Oek de Jong

Vanavond was er een Cultureel café over literatuur. Boekhandelaar Albert van Kooten was de spreker van de avond. Het is altijd prettig om iemand bevlogen over zijn vak te horen vertellen. Mieke van Dijk (directeur van de bibliotheek) kwam ook nog aan het woord en ik las mijn artikel/column uit het nieuwe 'Bobschrift'.

1 bestelling: Stefan Zweig, 'Marie Antoinette. Portret van een middelmatig karakter'.

14 maart 2013

Gisteren en vandaag was er op school onze jaarlijke talentenjacht: De RC-Awards. Hoge kwaliteit zang én dans en daardoor was het gewoon een leuke avond en voelde het niet als werk. Sinds een paar jaar is er ook een talentenjacht op het gebied van literatuur en beeldend werk aan gekoppeld. Ik mocht de jury voor het literaire gedeelte aanvoeren en daarom vanavond ook het juryrapport voorlezen.

15 maart 2013

Vanochend smeerde ik mijn brood, haalde de broodtrommel uit mijn schooltas en zag dat daar de boterhammen van gisteren nog in zaten. Geen tijd gehad en ook geen tijd gehad om er zelfs maar aan te denken.

In 'de Rijnpost' van vandaag, over het Cultureel Café van woensdag:

Cultureel Café

16 maart 2013

Uitgeslapen, wat gerommeld en toen naar de bibliotheek. Daar was voor het tweede jaar in successie een schrijversmarkt op de eerste zaterdag van de boekenweek. Veertien schrijvers aan een tafeltje met hun boeken, voorleesbeurten voor iedereen en een meet & greet met een glaasje na. Het loopt geen storm, maar je moet je doelen realistisch stellen. Er kwamen wel mensen speciaal voor naar de bibliotheek en 'gewone' bibliotheekbezoekers (waaronder enkele leerlingen) liepen even door langs de schrijvers.

Ik maakte foto's van enkele voorlezende schrijvers:

Theo de Ruiter
Theo de Ruiter

Ella Marjon
Ella Marjon

Mineke de Vries
Mineke de Vries
Siem Lindhout
Siem Lindhout
Jos van der Helm
Jos van der Helm
Rudy DEk
Rudy Dek

 

Veenendaals schrijversvolk:
trots presenteren zij
hun eigen werk
in de bibliotheek.

En zo creëert deze
schrijversverzameling
een mini-boekenbal:
't is Boekenweek!

Aan het eind van de middag werd er ook nog een groepsfoto gemaakt:

Veense schrijvers 2013

17 maart 2013

Vandaag doe ik maar één ding: het interview met Oek de Jong (morgenavond bij boekhandel Van Kooten) voorbereiden. Er zijn bijna zestig kaarten verkocht. Dat zijn twee volle klassen!
In de afgelopen weken las en herlas ik vrijwel al zijn boeken. Ik heb tientallen briefjes met aantekeningen liggen. Vandaag werk ik de onderwerpen uit waar ik het met hem over wil hebben, zoek daar de passende aantekeningen bij en zoek er wat fragmenten bij die hij voor kan lezen.
De afgelopen dagen had ik even contact met Oek via de mail. Hij laat mij die fragmenten uitzoeken en kan zich goed vinden in de grote lijn van de gespreksonderwerpen:
- Pier en oceaan
- Opwaaiende zomerjurken
- Het Sas (in 'Pier en oceaan' én in 'Opwaaiende zomerjurken')
- De beschrijving van schilderijen in zijn boeken
- De rol van (zeil)boten in zijn boeken
- Arie Visser
- Maria Dermoût

4 bestellingen: Louis Paul Boon, 'Zomerdagdroom', 7 x Bibeb, John Bayley, 'Elegie voor Iris', 'Koningin Noor van Jordanië, Een leven in het teken van vrede', W. de Weerd, 'De 'Domeneer' van Turfland'.

18 maart 2013

De foto van de Schrijversmarkt, die ik hier afgelopen zaterdag al liet zien, stond vandaag in het AD:

Schrijversmarkt in het AD

Vlak voor het interview met Oek de Jong was ik behoorlijk zenuwachtig. Ik had me goed ingelezen en ik had het goed voorbereid, maar ik was me ook bewust van enkele collega's (ook van andere scholen) in het publiek. Maar als je eenmaal begonnen bent, dan valt die nervositeit wel van je af. Oek blijkt een vlot prater te zijn, die goed over zijn werk en de gemaakte keuzes in zijn boeken vertelt. Daarnaast vertelt hij ook uitgebreid, wat betekende dat ik veel te veel onderwerpen en veel te veel vragen had. De belangstelling van het publiek (bijna zestig mensen) en ook van Oek zelf ging vooral uit naar 'Pier en oceaan', het laatste boek. Daar kon ik - door wat heen en weer te springen in mijn voorbereiding - wel vorm aan geven.
Na afloop was duidelijk dat het pubiek, Albert van Kooten én Oek de Jong tevreden waren. Dan ben ik het uiteraard ook (al had ik het graag ook even met hem over Arie Visser gehad).
Tijdens de pauze (en signeersessie) legde ik een blad op alle stoelen. Op dat blad stonden vijf haiku's. In elke haiku had ik een eerste alinea van een boek van Oek de Jong samengevat. In de aankondiging stond immers dat hij geïnterviewd werd door de stadsdichter. Ik voelde me dus verplicht 'iets' met gedichten te doen. Een ode aan Oek is niet gelukt (ik bleef hangen in 'maakwerk'), maar dit viel ook goed. Herkent u de boeken?

Hij werpt zijn dochter.
Over de rietkraag vliegt ze
en plonst in de Ee.

 

In het koffiehuis:
een ober met een zakbreuk.
Koffie met Ferron.

 

Moeder ontziet hem
en geeft hem vlinderkusjes,
zo veel als hij wil.

 

Ze hoort de melkman:
rinkelende melkflessen.
Zij ligt nog in bed.

 

Zeven jaar is hij.
Een klooster in Amsterdam
en hij is alleen.

De haiku's kloppen qua aantal lettergrepen. Verder is er ongetwijfeld van alles op aan te merken.

Er waren behoorlijk wat bekenden in het publiek: Hannie, Hanneke, Jeannette, mevrouw Hofenk, de rector van het CLV, meneer Verhoog. Die laatste was mijn wiskundeleraar en mentor in 1975! Hij herinnerde zich nog een klassenavond, die we afsloten met een een kampvuur op het schoolterrein (in het zand van de verspringbak). Het hout haalden we op het laatste moment op bij een vader met een open haard. Ik zat toen al bij de welpenleiding van Scouting en leidde dat kampvuur met een verhaal en wat liedjes. Leuk dat meneer Verhoog zich dat nog herinnert!

 

Voor het Kunstplatform paste Theo de logo's wat aan. Hij had er al één voor de stadsdichter gemaakt. Vandaag werkte hij die nog wat bij:

logo stadsdichter

19 maart 2013

Gisteren had ik het met Oek de Jong o.a. over de rol van schilderijen in zijn boeken. Als zijn hoofdpersoon voor het eerst een kamer binnenkomt (bijvoorbeeld bij een nieuwe geliefde), beschrijft hij vrijwel altijd een daar aan de muur hangend schilderij. In 'Een man die in de toekomst springt' beschrijft hij o.a. zijn liefde voor het werk van Caravaggio en in 'De wonderen van de heilbot' beschrijft hij zijn kennismaking met en bewondering voor het schilderij van Jezus' kruisiging van Grünewald.
Oek de Jong heeft kunstgeschiedenis gestudeerd en weet (dus) veel van schilderijen. Hij gebruikt ze in zijn werk o.a. om een tijdsbeeld weer te geven (het moderne schilderij van Karel Appel bij de vrijgevochten broer van Dina in Amsterdam, in 'Pier en oceaan'), of om de deftige familiesfeer neer te zetten (het Spaanse schilderij, een stilleven met twee peren, uit het begin van de zeventiende eeuw in de kamer van Jelmer in 'Hokwerda's kind').
Over dat laatste schilderij vertelde hij gisteren dat hij het ooit in een museum had gezien. Hij vond het prachtig, het bleef in zijn hoofd aanwezig en dit boek gaf hem de mogelijkheid dat beeld te gebruiken.
Op 4 maart schreef ik over het schilderij 'De bedreigde zwaan' van Jan Asselijn uit het Rijksmuseum in Amsterdam. Oek de Jong beschrijft in 'Pier en oceaan' de indruk die het schilderij op Abel maakt. Ik vertelde dat het veertig jaar geleden ook zo'n indruk op mij had gemaakt. Dat vond Oek grappig, want hij had dit schilderij op die manier gebruikt in het boek, omdat hij vermoedde dat het veel indruk op jonge kinderen zou maken. Wat mij betreft klopt dat dus!

Uiteraard vroeg ik Oek de Jong gisteren of hij 'Pier en oceaan' wilde signeren:

Oek de Jong - handtekening

De haiku's van gisteren:
- Hij werpt zijn dochter = Hokwerda's kind
- In het koffiehuis = Een man die in de toekomst springt
- Moeder ontziet hem = Opwaaiende zomerjurken
- Ze hoort de melkman = Pier en oceaan
- Zeven jaar is hij = De inktvis

2 bestellingen: Kees van Kooten, 'Hedonia', Th.P. Tromp, 'Verwoesting en wederopbouw / Revival of the Netherlands'.

20 maart 2013

In de categorie 'kan gebeuren': 'Geachte heer Beek, Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik ontdekte dat ik het bestelde boek al in mijn bezit heb. Stom, stom, stom! Ik moet de bestelling dus helaas annuleren. Met vriendelijke groet en mijn excuses.'

Rascha Peper overleed deze week. Ik maak de komende dagen de Schrijversinfobladzijde over haar af.

Ik ben wel benieuwd naar het boekenweekgeschenk van Kees van Kooten. Om dat te bekomen kocht ik vanmorgen:
- Martin Bril, Man uit de verte. De helden van Martin Bril
- Marten Toonder, Een heer van stand (De kwade inblazingen, De hupbloemerij, De beveijding van Sollidee)

Met enkele leden van de straatnaamcommisssie bezochten we vanmiddag - na de vergadering - het Viseum. Hier is de komende weken een tentoonstelling te zien over de 'naamgevers' van de nieuwe straten in het centrum van Veenendaal. Enkele vitrines over Rik Valkenburg, over J.G. Thoomes, over Bernard van Kreel, over Adriaan P. de Kleuver. Maar ook over de oorsprong van Wolweg en Synagogestraat. Ik was mijn fototoestel vergeten en ga daarom binnenkort nog een keer terug.

Vanavond hadden we een vergadering plus een etenje met de diverse commissies die onder het kunstplatform vallen. Het is nuttig om af en toe bij te praten en te weten waar de anderen mee bezig zijn. Daarnaast is het ook gewoon gezellig. Begin april is er weer Beeldend Veenendaal. Een grote tentoonstelling van amateurkunstenaars in de voormailige Ritmeesterfabriek. Het thema is dit jaar 'The art of making peace', n.a.v. de herdenking van de Vrede van Utrecht. Ik maakte daar vorige maand al een gedicht voor. Dat is bij de organisatie goed gevallen. Het gedicht zal op de tentoonstelling te lezen zijn en waarschijnlijk draag ik het bij de opening ook voor.

3 bestellingen: Hans van Rooy, 'Walt Disney', Rascha Peper, 'Russisch blauw', William ten Brink, 'De Berlijnse muur. 25 jaar versteende kortzichtigheid'.

21 maart 2013

De schrijversmarkt in de bibliotheek van afgelopen zaterdag trilt nog na. Veel emailverkeer, uitwisselen van foto's, evaluatie vanuit de bibliotheek, plannen voor het oprichten van een Veenendaals Schrijversgilde. Dat laatste viel vorig jaar ook al, maar nu lijken er mensen te zijn die hun schouders eronder willen zetten. Ik wil aan de zijlijn meedoen, maar ik ga niet 'trekken'. Ik kan er domweg geen taken meer bij hebben.

Aan het eind van de middag hadden we een bespreking met 'Gedichten op muren' en het 'Cultureel Café'. We gaan de prijsuitreiking van de gedichtenwedstrijd van 'Gedichten op muren' in het 'Cultureel Café' van 10 april doen. Dan wordt het een bijeenkomst over en door jongeren, want we hebben ook drie acts van de RC-Awards uitgenodigd. Dat kan een leuke avond worden.

2 bestellingen: knipsel Remco Campert, Stafkaart 25 A (+ ged. 24 F), Haarlem, Heemschut Augustus 1996.

22 maart 2013

Al twee weken sla ik elke morgen 'De Gelderlander' open, op zoek naar een artikel over de stadsdichters van Ede, Wageningen en Veenendaal. Twee weken geleden werd ik er telefonisch voor geïnterviewd. Ik begrijp wel dat zo'n artikel geen directe actualiteitswaarde heeft en dat een redactie dus wacht tot er ruimte voor is. Maar vandaag was het zover:

Stadsdichters in 'De Gelderlander'

De Edese stadsdichter is Arjan Keene en de Wageningse Laurens van der Zee. Van alle drie is er ook een gedicht bij het artikel afgedrukt, In Rhenen is er geen stadsdichter.De Rhenense Betuwse Courant deed vorig jaar een oproep, maar er reageerde niemand op!

2 bestellingen: Charlotte Mutsaers, 'Rachels rokje', W.A. Keuzenkamp, 'Moderne kerkbouw'.

23 maart 2013

Ik lees met veel plezier 'Man uit de verte. De helden van Martin Bril'. Die helden blijken muziekhelden te zijn. Hij vertelt met verve over zijn liefde voor Elvis Presley, Deborah Chessler, Guy Clark en Buddy Holly en weet daar aardige anekdotes in te verwerken. Van de weeromstuit draai ik al de hele morgen Elvis Presley.

Het is vaak een goed geplaatste komma waardoor een lange zin zijn kracht vindt.
Een komma versnelt of vertraagt,
geeft een zin momentum of verlegt de betekenis.
Voor komma's in de geschiedenis geldt hetzelfde.

(Martin Bril, Man uit de verte, blz. 31)

Kidneybonensoep
In mijn gedicht voor de herdenking van de Vrede van Utrecht zong ik de lof van bonensoep. Eigenlijk ging dat over de bruine bonensoep van mijn vader. Die heeft intussen een bijna mythische status verkregen.
In 'de Volkskrant' van vandaag staat een recept voor Hongaarse hete bonensoep. De combinatie van die twee zaken was voor mij een aansporing om vanochtend zelf bonensoep te gaan maken. Niet vanuit dat recept, maar domweg met wat er in huis is. Dat werd een rode kidneybonensoep met spekjes.
Hij pruttelt nu in de slowcooker en hij ruikt alvast heerlijk.

Rettie maakte foto's tijdens en voor het interview met Oek de Jong:

Oek de Jong Oek de Jong
Oek de Jong Oek de Jong

Rettie maakt al jaren foto's van schrijvers. Ik heb haar vandaag gevraagd of ze het leuk vindt om die foto's, met haar naam eronder, op de verschillende schrijversbladzijden op Schrijversinfo te zetten. Dat vindt ze leuk! Ik heb er bijna geen foto's staan, omdat ik geen gedoe met copyright wil, laat staan onverwachte rekeningen. Maar op deze manier kan het. Ik denk aan een tabel met drie of vier foto's bovenaan de bladzijde (onder de pseudoniemen) of in het midden van de bladzijde (tussen 'Opmerkingen' en 'Anderen over...'). Vandaag mailde ze deze foto's van Kees van Kooten en Ramsey Nasr:

Kees van Kooten Kees van Kooten Kees van Kooten Kees van Kooten

 

Ramsey Nasr Ramsey Nasr Ramsey Nasr

Ik ken Rettie al járen. We werkten in 1980 kort samen bij de Stichting Buitenlandse Werknemers aan de Patrimoniumlaan. Ik was daar van augustus tot november 1980 coördinator van de taallessen (op 1 november begon ik bij de schakelklas). Zij deed er de administratie. We hadden elkaar uit het oog verloren, maar de laatste jaren komen we elkaar weer tegen bij literaire evenementen. Ze maakt prachtige foto's!

Gisteren overleed Aya Zikken. Twee weken geleden schreef ik nog iets over haar n.a.v. een artikel van haar biograaf in 'De Parelduiker'. Ik rekende toen haar leeftijd verkeerd uit: ze werd drieënnegentig. Onlangs verscheen de door Kees Ruys geschreven biografie: 'Alles is voor even. Het bewogen schrijversleven van Aya Zikken'. Die heeft ze dan in ieder geval nog zelf in handen gehad.

Alles is voor even

3 bestellingen: Annie Salomons, 'Verzen', Simon Carmiggelt, Kronkel 'Smal', Parool, woensdag 27-11-1963, J. Zurcher, 'Chartres 700 jaar', A. de Wilde, 'Astrologie'.

24 maart 2013

Vanmiddag ging ik samen met Martijn naar Letterencafé Tsjechov & Co. in Rotterdam. Daar werd om 15.00 uur 'Bobschrift 2013' gepresenteerd (de omslag daarvan is hieronder te zien bij 12 maart). Mark van Leeuwen en Ivar Schute zijn de drijvende krachten achter dat Bobschrift en ze waren dat ook achter deze middag.
Mark van Leeuwen interviewde Peter Scholten. Peter maakte vorig jaar een documentaire over Bob den Uyl: 'Tamelijk gelukkig'. Die documemtaire was in oktober voor het eerst te zien tijdens het 'Geen Daden Maar Woorden Festival' in Rotterdam. Later was hij ook op RTV Rijnmond te zien. Daar is hij eind deze maand (30 en 31 maart) weer geprogrammeerd. Vanmiddag zagen we er een fragment uit, plus een fragment dat uiteindelijk niet in de documentaire terecht is gekomen.
Ivar Schutte las enkele minder bekende teksten (uit tijdschriften en bibliofiele uitgaven) van Bob den Uyl voor.

Mark van Leeuwen / Peter Scholten Ivar Schute
Mark van Leeuwen in gesprek met Peter Scholten Ivar Schute leest Bob den Uyl

Ik kreeg twee exemplaren van het 'Bobschrift' en kocht er nog eentje voor Martijn (dan heeft hij een herinnering aan deze middag). Ik kocht ook 'Gauw tevreden zijn is een gave', een bundeling van Bob den Uyls gedichten, waar ik aan het eind van mijn bijdrage aan het 'Bobschrift' overigens ook naar verwijs. Het titelgedicht:

Gauw tevreden zijn is een gave,
maar ver kom je er niet mee.
En dat is maar goed ook,
want als je ver komt
moet je een heel eind teruglopen.

Deze week is het War-child-actie in Veenendaal. Dinsdag de hele dag op school en woensdag op de markt. Ik heb mij als stadsdichter aangemeld voor het podium op de Markt. Dit kost (net als veel andere activiteiten) € 12,00. Dat is het bedrag dat nodig is om één kind te helpen. Ik schreef voor de gelegenheid een gedicht, dat ik woensdag om 15.40 uur voor zal dragen:

War child

Hij is een kind van twaalf jaar:
Ze vallen binnen in de nacht.
Zijn vader wordt door ze vermoord,
zijn moeder door zes man verkracht.
Het gebeurt vlak voor zijn ogen:
hij ziet het, maar begrijpt het niet
Er is niet veel meer van hem over:
een klein kind met een groot verdriet.

Zo gaat het,
maar zo hoort het niet.

Daar loopt hij met zijn twaalf jaren.
Hij hoort nu bij ‘de andere kant’
en daar doet hij dezelfde dingen:
hij heeft al vrouwen aangerand,
hij heeft al mannen doodgeschoten,
zijn vriend die heet Kalasjnikov.
Hij kijkt wel, maar hij ziet heel weinig,
door de tranen en het stof.

Zo gaat het,
maar zo hoort het niet.

War child heeft met 538 een poster,
waarop zo’n kinderhoofdje staat.
Daarop wordt verrekte duid’lijk
wat er door zijn koppie gaat:
pistolen, messen, handgranaten,
een scheermes snijdt er dwars doorheen.
Hij is door iedereen verlaten
Maar wij laten hem niet alleen

Zo gaat het
en zo hoort het ook

Veenendaal komt nu in actie,
van kinderdagverblijf tot kerk.
We bakken taarten, sparen flessen,
samen maken wij ons sterk.
Een heleboel keer twaalf euro
Dat is wat ik van u vraag
De oorlog uit een kind te halen
Dat is het grote doel vandaag

Zo gaat het
en zo moet het ook!

 

25 maart 2013

In mijn tweede klassen kwam vanochtend, bij een oefening over afkortingen, de btw ter sprake. Ze waren verbaasd dat ze bij alles wat ze kopen een bedrag aan de regering af moeten dragen. Eén jongen had lang gespaard voor een nieuwe camera. Hij had op de rekening € 87,00 btw zien staan. Nu begreep hij dat dat bedrag dus niet voor de camera was, maar een bedrag aan belasting. Ze waren collectief verontwaardigd. Zo zou een bevolkingsoproer kunnen ontstaan.

2 bestellingen: Guy de Maupassant, 'Vertellingen', Agatha ChristieChristie, 'The Sittaford mystery', Agatha Christie, 'The murder at the vicarage'.

 

26 maart 2013

Jan Jansen (ouder en wijzer)


Hé, Kom nou eens naar beneden!
Als je nou niet naar beneden komt!
Als je nou niet naar beneden komt dan ……
Als je nou niet ………….
A… a….. Ach, val dood!

 

Actiedag voor War child/538 op school vandaag. Overdag gaf ik twee workshops gedichten maken (van elk drie lesuren). De leerlingen kwamen aardig los, al kun je geen gedichten uit kinderen wringen als ze op dat moment de 'inspiratie' niet hebben. Van 17.00 tot 19.00 uur hadden we honderden ouders op school, die kwamen kijken naar presentaties en die de door de kinderen gemaakte spullen kwamen kopen. Verder waren er allerlei activiteiten: sponzen gooien, je auto laten wassen, optredens van koren, trommelaars en (buik)dansers. Het was al met al een vrolijke chaos en ik verwacht dat er heel wat geld is opgehaald.
Uit één klas kwamen vorige week enkele leerlingen naar mij toe: 'U verkoop toch boeken? Dan gaan wij boeken inzamelen en die mag u dan kopen.' Dat leek me geen goed idee en ik draaide het om: 'Ik lever jullie een heel grote doos met boeken en die mogen jullie dan aan de ouders verkopen.' Ze hebben er nog heel wat van verkocht.
Nu (21.15 uur) zit ik tussendoor een uurtje thuis en zo dadelijk mag ik naar het CSV (een collega-school), waar van 10.00 tot 00.30 uur nog een gezamenlijk schoolfeest is. Ik kan niet zeggen dat ik daar veel zin in heb, maar er zijn tientallen leerlingen die onder mijn verantwoordelijkheid vallen en dan vind ik dat ik daar op zo'n moment mijn verantwoordelijkheid ook voor moet nemen. Morgen beginnen we vervolgens om 10.30 uur en dan draaien we vanaf dat moment ons gewone rooster met halfuurslessen.

2 bestellingen: Josef Cohen, 'Kleine liedjes', Ed. Hoornik, 'Achter de bergen', Anton Ent, 'De grote verzoendag'.

27 maart 2013

In verband met het War child/538-feest van gisterenavond begonnen we vandaag pas om half elf. We draaiden daarna lesjes van een half uur. Het wordt allemaal wat rommelig op die manier, maar het funtioneerde.
Om drie uur liep ik van school naar de Markt, waar Radio 538 de uitzendingen 'de ether in slingerde' én waar een groot podium stond opgesteld. Het was er behoorlijk druk. Onze leerlingen die meededen aan de RC Awards, traden er op en om 15.40 uur las ik als stadsdichter mijn War Child-gedicht voor.

War child 538 Warchild-actie

Op het aanrecht staat een pak 'Complete mix voor cupcakes' van Albert Heijn. Je moet zelf nog toevoegen: 50 ml melk, 50 ml olie, 200 g roomkaas en 50 g boter. Dan vraag ik me toch werkelijk af hoe compleet deze mix is! Ik maak me sterk dat er uitsluitend zelfrijzend bakmeel in zit. Maar nee: er ziten ook bakvormpjes, mix voor topping en aarbeiensaus in. Dat is de verpakking en de versiering. Maar in wezen is het dus wél gewoon een duur pak zelfrijzend bakmeel.

2 bestellingen: Charles B. Timmer e.a., 'Over Dostojewski', Wimco Ester, 'Graffiti'.

28 maart 2013

Uit school haalde ik wat vergeten boodschappen bij de Jumbo. Tussen de rekken holde ineens Tygo op mij af en sprong in mijn armen. Ik heb leuke leerlingen en aardige collega's, maar zo is mijn dag pas écht goed.

Martijn leg hier af een toe een boek neer, omdat hij denkt dat ik dat wel door wil bladeren. Meestal heeft hij gelijk. Vanavond lees ik in 'De cursus 'omgaan met teleurstellingen' gaat wederom niet door' van Herman Finkers. Op de televisie zingt Anita Meyer in 'The Passion' en ik lees:

Nachtradio

Wanneer u een beetje eenzaam bent vannacht. En bij uzelf denkt: waartoe leidt alles ... Waartoe ben ik op aard en wat heeft alles voor zin... Juist op zo'n moment kan God u tegemoet komen.
Haal niet in, blijf rechts rijden en probeer hem met lichtsignalen te waarschuwen.

4 bestellingen: Willem Frederik Hermans, 'De donkere kamer van Damokles', Willem Eekhof, 'En wat ben jij?', J.J.  Bauer en J.M. Berrevoets, 'Lichaamsoefeningen voor de lagere school' (3 delen), Magda Maris / AieMaris, 'Gestaltpraktijk'.

29 maart 2013

Het gedicht dat ik schreef voor de War child-actie staat vandaag in 'De bouw', het personeelsblad van Patrimonium Woonstichting. Het is altijd aardig als het zo door derden wordt opgepikt! Ze stuurden me over de post een 'bewijsexemplaar'.

Ik was al eerder positief over 'Man uit de verte' van Martin Bril. Ik word alleen maar positiever: prachtige stukken over Bob Dylan, nieuwsgierig makende stukken over Steve Earle (even geluisterd op Spotify) en Gert Vlok Nel:

Om te beginnen is er de zanger: Gert Vlok Nel. Hij is ook schrijver. In bepaalde kringen schijnt hij een fenomeen te zijn, een held. Ik ken die kringen niet, en het doet er ook niet toe. Behalve dat hij goed kan vertellen in zijn liedjes, die wemelen van de wonderlijke details, kan hij prachtig omfloerst zingen. Hij heeft een soort tedere, slome swing in zijn stem. Mijmerende zang, zou je het kunnen noemen. (blz. 78)

Een paar columns/hoofdstukken verder heeft Bril het ineens over Veenendaal. Het gaat overigens niet echt over Veenendaal. Het gaat over de muziek van Bill Evans, waar hij op de A12 bij Veenendaal door getroffen werd:

Er bestaat geen verband tussen Veenendaal en Bill Evans. Of zou het toch bestaan?
Het was donker. We reden op de A12. We kwamen uit Arnhem, en we gingen naar huis, via Utrecht - waar ik ben geboren. Dat is verder onbelangrijk, maar altijd als ik langs Utrecht kom, moet ik er toch even aan denken. En na die gedachte komt er niks.
Utrecht.
We waren er nog niet, we waren pas ter hoogte van Ede, Bennekom, Wageningen en Veenendaal. De A12 loopt met een lichte slinger tussen die plaatsen door; Ede ligt ten noorden van de weg, de rest ten zuiden. Veenendaal het meest naar het westen.
Tussen Ede en Veenendaal gebeurde het, aan de rechterkant van de weg, waar een nederzetting heet die De Klomp heet. Verderop ligt De Groep, wat nog mooier klinkt.
.....
Muziek voor de zondagmiddag, voor de vroege avond, voor de diepe nacht, voor de duisternis, ook ter hoogte van Veenendaal. Muziek die op de tast, maar heel erg trefzeker, een wijde baaierd van emoties bespeelt: verliefdheid, verdriet, berusting, angst, vreugde. En dat in vijf minuten en zevenenvijftig seconden. Kom er maar eens om.
Er is geen verband tussen Veenendaal en Bill Evans, die ook alweer jaren dood is. Hij heeft er beslist nooit gespeeld, maar het is niet uit te sluiten dat er liefhebbers van zijn muziek wonen, misschien eentje, maar dat is genoeg. En als zelfs dat niet het geval is, passeert dagelijks wel een fan met de trein of de auto Veenendaal, Daar zou Bill Evans genoegen mee nemen.

Voor de nieuwsgierigen: Bril heeft het over het nummer 'Porgy' op het album 'Waltz for Debby' van jazzpianist Bill Evans (en ook dat is op Spotify te beluisteren).

2 bestellingen: Arnold Ulitz, 'Oproer der kinderen', Eva Exner, 'Braden en stoven in de Römertopf'.

30 maart 2013

Al de hele dag zit er sneeuw in de lucht. Het blijft niet liggen, maar dwarrelt wel in de lucht. Vanochtend schepte ik twee dode vissen uit de vijver. Slachtoffers van de aanhoudende koude.

In 'de Volkskrant' van vandaag lees ik een artikel over '192 tv'. Een muziekzender, opgezet door Bert van Breda, Ad Bouman en René Kroon. Radio Veronica zond van 1960 tot 1972 op die golflengte (192) uit. De zender zendt non-stop muziekclips uit en dan uitsluitend 'gouwe ouwe'. Veel van de muziekfilmpjes uit die tijd (denk aan de TopPop uitzendingen) zijn niet bewaard gebleven. De heren struinen dan ook internet en internationale archieven af naar bewaard gebleven opnamen, in de studio of live.
We blijken zelf de zender ook digitaal te kunnen ontvangen. Vanmiddag keken we er een poosje naar en ik lijk tot de doelgroep te behoren.
Overigens is ook de golflengte waar Veronica in 1972 naar overstapte als zendernaam nog altijd bekend: 538!

Feyenoord speelt vanavond (tegen en in Heerenveen) met elf Nederlandse spelers in de basis. Dat lijkt me een unicum in het voetbal van tegenwoordig. Er zijn vast rekenmeesters die dat soort dingen bijhouden.

Op 7 en 8 september is er in Lelystad een bijeenkomst van Nederlandse en Vlaamse stadsdichters die officieel door een college van B & W, of van burgemeester en schepenen, benoemd zijn. Ik kreeg er door de gemeente een mailtje van doorgestuurd. Het is al de negende stadsdichtersdag en het aantal deelnemende dichters neemt jaarlijks toe. Er wordt nu zelfs een overnachting aan dichter en eventuele partner aangeboden.
Er wordt me ook gevraagd drie gedichten in te zenden voor de 'stadsdichtersbundel'. Dat geeft gelijk denkwerk: welke gedichten zijn daarvoor geschikt? Het valkje? Het gedicht n.a.v. het schilderij van Linette? Minstens één ollekebolleke. Dat over de ossenmarkt?

31 maart 2013

Om mijn goede vader maar eens te citeren: 'Wie wat bewaart die heeft nog eens wat!' Op mijn studeerkamer kwam ik een multomap tegen met daarin ruim een jaargang 'Links af', het lokale ledenblad van de PvdA. Daarvan deed ik eind jaren '80 de redactie, samen met Anne van Hal. In 1987/1988 schreef ik zeven keer een ollekebolleke over de plaatselijke politiek onder het (doorzichtige) pseudoniem Kees B. Tam. Ik wist nog dat ik ze geschreven had, maar niet dat ik ze bewaard heb. Om het vast te leggen:
14-02-1987, zonder titel, over uitbreiding Veenendaal met grond van Ede
15-05-1987, Ollekebolleke, over herdenkingslepeltjes
juni 1987, Olleke bolleke, nog een keer over die herdenkingslepeltjes
september 1987, Ollekebolleke, over Hugo Brandt Corstius
november 1987, Ollekebolleke, over de naamgeving van theater De Lampegiet
14-12-1987, Ollekebolleke, over de plaatselijke partij Dialoog
juni 1988, Ollekebolleke, over de sluiting van het Julianaziekenhuis

Niet al die vijfentwintig jaar oude ollekebollekes kunnen de tand des tijds dan wel de toets der kritiek doorstaan. Ik weet nog dat ik me druk maakte over een subsidie voor 'herdenkingslepeltjes' voor het één of andere koninklijk jubileum. Achttienduizend gulden in een tijd van bezuiniging. Dat leverde een zuur ollekebolleke op. Vervolgens bleek 'Oranjedag' bij de subsidieaanvraag de BTW vergeten te zijn en moest er nog een extra subsidie bovenop:

Olleke bolleke

Nog een keer: lepeltjes!
Ach, ach, Oranjedag.
't Was bij de heren nog
steeds niet bekend.

Nu is het duidelijk.
Luxe-artikelen
zoals een koningshuis
twintig procent!

Kees B. Tam

Dat ollekebolleke is wel houdbaar, al moet je de aanleiding kennen om hem te kunnen begrijpen. Dat geldt niet voor mijn loflied op Hugo Brant Corstius. In 1985 werd hem de PC Hooft-prijs geweigerd. In 1987 kreeg hij hem alsnog:

Hugo Brandt Corstius
Battus, Raoul Chapkis,
Jan Eter, Dolf Cohen,
Stoker, Piet Grijs.

Wie zich bedient van zo'n
schuilnaamverzameling
is óf een waar genie,
óf niet goed wijs.

Kees B. Tam

Ik weet ook wel dat u er niet op zit te wachten, maar ik schrijf hier nu eenmaal over wat mij bezighoudt. Daarom: mijn darmen zijn van streek en mijn poep is dun. Vanmorgen rond 11.00 uur zonken mijn uitwerpselen naar de bodem van de wc. Vanmiddag rond 13.00 uur bleven ze op het water van de wc drijven. Hoe kan dat?

Het opruimen en ordenen van de te koop staande knipsels is bijna klaar. Ik kom nog wat laatste mapjes tegen. Daarbij zitten mijn knipsels van en over Kees Stip. Ik heb vanochtend besloten die niet meer te koop te zetten. Net als de knipsels van en over C. Buddingh' zitten die voortaan in mijn persoonlijke archief.
Vandaag tikte ik daar wel een inventarisatie van uit en die plaatste ik als aanhangsel bij de Kees Stip-bladzijde op Schrijversinfo (ook dat net als bij die over C. Buddingh').

1 bestelling: Hubert van Herreweghen, 'Verzamelde gedichten'.


Door naar april 2013

 

 

eXTReMe Tracker