Terug naar februari 2015

Maart 2015

1 maart 2015

Corrigeren, opruimen, koffiezetapparaat ontkalken en tussendoor schaatsen en voetbal kijken. Daar is deze zondag wel mee gevuld.

2 bestellingen: Robert van den Graven, 'De Aramees sprekende christenen', AO-redactie, 'Soja voor álles (De levensgeschiedenis van een boon)'.

2 maart 2015

Martijn is vandaag jarig. Vierendertig alweer.Wat deed ik toen ik zo oud was? Hoe voelde ik me? Hoe anders was de wereld!

In de afgelopen week keek ik drie toetsen na. De vierde had ik niet bij me. Vanochtend bleek die toets ook niet in mijn kantoor te liggen. Wanneer had ik die klas? Vrijdag voor de voorjaarsvakantie het laatste uur. Blijkbaar was ik aan vakantie toe en ben ik de school uitgehold; de stapel toetsen lag nog in lokaal 217. Daar was vanochtend tijdens het eerste uur nog geen les, dus er was nog niemand bij geweest. Dat is me nog nooit overkomen.

We zijn vanavond - iv.m. zijn verjaardag - met z'n allen bij Martijn wezen eten. De jongens kregen poffertjes. Wij hadden gehaktbrood (lekker) en kip, aardappelkroketjes en allerlei groenten.

2 bestellingen: Willy van der Heide, 'Avonturen in de Stille Zuidzee', Jacques den Haan, Adriaan Morriën en Charles Boost, (samenstelling), 'Goed geboekt', Emmy van Lokhorst en Victor E. van Vriesland (red.), 'Drie novellen (Egbert Eewijck: De getuige / Jan Campert: Deez' kleine hand / M. Vasalis: Onweer)', C. Buddingh' (samenstelling), 'Bericht aan de reizigers', Manuel van Loggem, 'Insecten in plastic', Louis Couperus, 'Als ik bij voorbeeld de geest van mijn moeder op de rand van mijn bed zag zitten, Okkulte knipsels uit Couperus verzameld door Karel Reynders'.

3 maart 2015

Ik spreek een H3-leerling aan: 'Je docent Engels krijgt nog strafwerk van je!'. Het antwoord: 'Ja, dat weet ik, maar hij heeft er niet meer om gevraagd, dus ik dacht: dan geef ik ik het ook niet. Ik kan het thuis zo pakken hoor. Zal ik het hem morgen geven?'

Pietje Prik Van Kees en Rik

Nieuw op Schrijversinfo: Piet Broos.

2 bestellingen: knipsels Jos van Manen-Pieters en Hermine de Graaf, ' Prentbriefkaart: Floortje Dessing, 100 wereldplekken die je gezien moet hebben'.

4 maart 2015

Tygo 6 jaar

Vervolg op de leerling die ik gisteren aansprak. Vandaag (op mijn vrije dag) kreeg ik een mailtje van hem: 'Beste meneer Beek, ik kom tot de verontrustende onderstelling dat ik mijn boeken van engels nergens kan vinden. En mijn schrift zit daar in. Ik hoop dus dat hij bij de congierge ligt en anders heb ik best een groot probleem. Ik zal dus moeten vragen of u begrip hiervoor wilt tonen en dat ik met meneer Joviç kan praten of ik een andere straf krijg (als ik mijn boeken inderdaad nergens kan vinden).'

Suzanne en Gijs zijn naar Boer Leo voor Tygo's kinderfeestje. Dylano is bij ons. Een mooi moment voor een 'reisje' met de trein, op en neer naar Rhenen. Hij genoot met volle teugen én bleef netjes op zijn plaats zitten. In Rhenen dronken we bij het restaurant naast het station een kop koffie en een Fristi. Omdat Dylano ruim de tijd nam voor de grote trap naar beneden, reed de trein voor onze neus weg. Dat leverde ons een half uur op om alle trappen van station Rhenen een paar keer op en af te gaan (en trappen hebben ze daar in ruime mate). 'Kijk', zei ik, 'dat is een grote trap.' Waarop Dylano zei: 'Natuurlijk opa, want hij heeft heel veel treden.'

Dylano in de trein Dylano in de trein

2 bestellingen: Jitske Mulder, 'Nasi met soesa (De Indonesische keuken. Informatie en recepten)', M. van Blankenstein, P. Geyl en Jan Romein, 'Het Britsche imperium' (Leven en Werken - Maandblad der R.V.U., 1e jaargang - No. 2, februari 1937).

5 maart 2015

Vanavond was de jaarlijkse 'Hier is .. Adriaan van Dis'-uitzending i.p.v. 'De wereld draait door'. En weer was het meer dan de moeite waard. Zelfs naar een interview met een auteur waar je nooit van hebt gehoord (Jhumpa Lahiri), blijf je geboeid kijken.

1 bestelling: Bert Wagendorp, 'De proloog'.

6 maart 2015

Een via Bol.com verkocht boek komt per post terug. Zonder opgaaf van reden. Ik word daar een beetje narrig van. Men krijgt wat men besteld heeft, voor een redelijke prijs, geeft niet door waar men ontevreden over is en zadelt mij op met de verzendkosten. (ondernemersrisico, dat weet ik heus wel, maar toch word ik er een beetje narrig van).

Wij hebben een minister-president die een aantal van zijn landgenoten liever dood ziet. Dat kan onmogelijk mijn minister-president. Waarom zegt hij zoiets? Het is 'kroegenpraat', nee, het is erger: verkiezingsretoriek.

3 bestelling: Thomas Graftdijk, 'Treurarbeid', 'af' (klassikale leesplaat 'Veilig leren lezen), 3 hoofdstukken over A. Alberts uit 'Lexicon van Literaire Werken'.

7 maart 2015

Pijn in mijn rechterknie, véél pijn. Ik vrees dat het jicht is, al heb ik dat in het verleden alleen in mijn rechtervoet gehad. De pijn is vergelijkbaar en heftig.

2 bestellingen: Stefan Zweig, 'Marie Antoinette. Portret van een middelmatig karakter', A.F.Th. van der Heijden, 'De slag om de Blauwbrug. De tandeloze tijd, proloog'.

8 maart 2015

We hebben, met Martijn, aan het eind van de ochtend heerlijk even in de tuin in de zon gezeten.

Weer een lente en de haar bitter-eigen
zilte geur die langs de kaden glijdt.
Is 't het tij, dat stroomopwaarts komt stijgen -
of de zeelucht van de eeuwigheid?

(J.C. Bloem, Eerste lentedag, fragment)

1001 vrouwen

Op deze lente-achtige vrouwendag blader ik door het vrijdag bezorgde, dikke (1556 blz.) '1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis'. Vorige week mailde ik met iemand die hier enkele hoofdstukken voor geschreven heeft én die bezig is aan enkele hoofdstukken voor het tweede deel.
Uiteraard blader ik niet alleen, maar vermeld ik ook de in dit boek beschreven auteurs (dichteressen vooral - in het begin) op de diverse bladzijden van Schrijversinfo. Als ik puf heb, doe ik dat ook nog bij de schrijvers van de hoofdstukken.
Doorbladerend valt het me op - en ik zal feministen nu wel tegen de haren in strijken - dat nogal wat vrouwen bekend zijn omdat ze de vrouw van hun man zijn.

Mijn knie blijft uiterst pijnlijk. Hij is ook warm, het zal dus wel een ontsteking zijn. Jicht. Als ik stil zit, is het uit te houden, maar elke beweging is pijnlijk. Morgen toch maar even naar de huisarts.

4 bestellingen: Marcellus Emants, 'Afgestorven, een tweetal novellen', Stefan Hertmans, 'Bezoekingen', M.J. Brusse, 'Zomer-Potpourri' (Leven en Werken - Maandblad der R.V.U., No. 8, augustus 1937), M.J. Brusse / R. Casimir, 'Wat anders werd in veertig jaar I' (Leven en Werken - Maandblad der R.V.U., No. 9, september 1938), Thomas Hardy, 'Tess of the D'Urbervilles'.

9 maart 2015

Vanochtend weer veel pijn in mijn knie. Een pijnstiller en terug in bed. Om 15.30 uur kon ik bij de dokter terecht. Hij houdt het ook op jicht (en deed me behoorlijk pijn met zijn geduw op die knie). Prednison en pijnstillers, dan zou het tegen donderdag beter moeten gaan. Er is een ander middel dan prednison, maar dat is minder geschikt voor longpatiënten. Een wondermiddel waarmee de pijn ineens weg is, blijkt er niet te bestaan. Lidy heeft krukken en een dekenboog voor me gehaald.

2 bestellingen: Sonja Witstein, 'Bekentenis aan Julien Delande', J.K. Rowling, 'Harry Potter and the Philosopher's Stone'.

10 maart 2015

We hadden een paar weken een proefabonnement op 'Trouw'. Op werkdagen heb ik aan één krant wel genoeg, maar op zaterdag vond ik het prettig om 'Trouw' erbij te hebben, al was het maar voor de boekenbijlage. Vandaag belde er iemand van 'Trouw' met de vraag of ik een blijvend abonnement wil. Dat wil ik niet. Ik zei dat ik de krant wel op zaterdag los ging kopen. Daar had hij mij: ze hebben ook een zaterdagabonnement; iets goedkoper dan los aanschaffen + digitaal toegang tot de krant op werkdagen + hun boekenserie 'Doorbaakboeken'. Ik heb hier 'Ja' op gezegd, want de afgelopen weken merkte ik wel dat er van 'de krant los gaan kopen' toch niets komt.
Later keek ik op internet na of het écht een aanbieding was. Wat blijkt: de boekenserie deed deze man erbij, maar krijg ik niet als ik mijn abonnement via internet afsluit!

1 bestelling: S. Dresden, 'Symbolisme'.

11 maart 2015

A-Z woordenboek

Er gaan veel boeken door mijn handen en af en toe zit daar iets verrassends tussen. Vandaag was dat het 'Amusant Zorgenverdrijvend woordenboek'. Een boekje met alfabetisch geordende woordgrapjes (en daarom al leuk) uit ca. 1939 (volgens de Koninklijke Bibliotheek). Dat jaartal maakt het boekje ook direct tot een tijdsdocument. Het is duidelijk welke zorgen (even) verdreven moesten worden en ook de keuze van de woorden wordt duidelijk: Antisemietisme (Blinde haat jegens voorouders), Hakenkruis (Swastika van de verkeerde richting) en van een pijnlijke 'onschuld': Concentratiekamp (Foyer voor de acteurs, die in de politieke komedie niet mee spelen). Het opnemen van die woorden zal wel de reden geweest zijn om het boekje onder pseudoniem uit te brengen: Samengestel in opdracht van Hollandse H. Moristen.
Per letter een woord dat vijfenzeventig jaar later nog steeds een glimlach op kan roepen:

A Asperge Koppige groente.
B Bles Paard met reclamevlak.
C Chrysant De ragebol in de bloemenwereld.
D Deftig Verstarring als familiekwaal.
E Ernst Komt alleen nog voor als jongensnaam.
F Futiliteit Het onjuiste, dat men zelf doet.
G Graf Grondige oplossing.
H Hoofd-verpleegster Komt gewoonlijk niet verder dan het voeteneind.
I Ideaal Het onbereikbare, bereikbaar zien.
J Japon Jurk die aan mode doet.
K Kano Hangmat van hout, die op 't water drijft.
L Literatuur Troostbenaming voor 't geen niet gelezen wordt.
M Modern Vrijbrief voor al wat lelijk is.
N Nuchter Toestand, waardoor je niet voor vol wordt gehouden.
O Opstel Verzameling taalfouten.
P Plank Boomrelikwie.
Q Qualiteit Verontschuldiging voor 'te weinig' of 'te duur'.
R Roet Poeder om in 't eten te gooien.
S Schavot Brengt het hoofd op hol.
T Termijn Uitvinding van schuldeisers.
U Ulevel Voorvader van de toffie.
V Vacht Aangeboren bontjas.
W Waard Vertrouwt om eigen reputatie zijn gasten.
X X-stralen Stralen, die er altijd been in zien.
Y Y Vreemde eend in de alphabijt.
Z Zomersproeten Gelaatstopografie.

3 bestellingen: Daan van der Vat (= Daan Zonderland), 'Een ongeneeslijke verbijstering. Over Engelsen en andere bezienswaardigheden', Jaap Zijlstra, 'De glazen schelp', Stafkaart 7 A, Ezinge (1982).

12 maart 2015

Vanochtend heb ik bloed laten prikken. De dokter wil toch zeker weten dat het jicht is. Soms zit je tijden in die wachtkamer (Lidy de vorige keer), maar nu was ik direct aan de beurt. Met pijnstillers is het uit te houden, zolang ik weinig beweeg. Als ik loop, doe ik dat verkrampt, waardoor er allerlei spieren zeer gaan doen. Van die prednison kun je depressief worden (vertelden ze Lidy in de apotheek); ik word voorlopig vooral chagrijnig.

Het goede nieuws is dat de lente nu toch doorbreekt: een pimpelmeesje neemt een nestkastje in gebruik, ik heb de eerste citroenvlinders zien fladderen, de krokussen bloeien en ook de tulpen komen de grond uit. Aan de berk in de voortuin hangt een zadenbol voor de vogels. Die kan wel weg. De zaden beginnen te ontkiemen en de bol heeft een groene pruik.

voortuin voortuin

3 bestellingen: Paul Witteman, 'Erfstukken', Boris Pasternak, 'Dokter Zjivago', Hans Janssen, 'Kinderen vragen om duidelijkheid'.

13 maart 2015

'De zomer hou je ook niet tegen' van Dimitri Verhulst kan wel eens het meest geslaagde boekenweekgeschenk van de afgelopen jaren zijn. Ik ben op een derde en het bevalt me méér dan goed. Je wilt weten hoe het verder gaat, er zijn verrassende zinnen en vrijwel op iedere bladzijde roept Verhulst wel een glimlach op, al is het soms ook een wrange.

2 bestellingen: Daphne Deckers, Prentbriefkaart: 'Marijn in de woestijn', Frank Martinus Arion, 'Dubbelspel', THeo Thijssen, 'De gelukkige klas', Hella S. Haasse, 'Oeroeg'.

14 maart 2015

Lopen zonder kruk lukt niet best. De pijn straalt naar boven in mijn been uit. Is het toch wat anders dan jicht? Of zijn het mijn spieren van het verkrampte bewegen?

Onze zwart-witte merel is weer terug van weggeweest. Je herkent hem onmiddellijk: witte staart en witte strepen op de vleugels. Ik zal eens een foto van hem proberen te maken.

Ik verstuur de bestelde en betaalde boeken altijd per 'gewone' post. Aangetekend is een stuk duurder en het gaat eigenlijk nooit mis. Ik heb in de afgelopen vijftien jaar twee keer iemand het geld terug betaald omdat het boek niet aangekomen was. De afgelopen anderhalve week leek het toch weer een keer mis te gaan. Een verontruste klant mailde met de vraag waar het boek toch bleef. Ik vroeg haar nog even af te wachten; vaak komt het nog goed. Vandaag kreeg ik dit mailtje: 'Beste mijnheer Beek, Zojuist werd ons het bewuste boekje aangereikt, door een buurtgenoot die met vakantie was geweest en het in zijn brievenbus had aangetroffen. Fijn dat onze transactie uiteindelijk een happy ending heeft gekregen!  Het boekje ziet er nog netjes uit en lijkt me best interessant. Met vriendelijke groet.'

3 bestellingen: M. Hegener, 'Anwb/VVV, Lange Fietsronde Veluweroute', Willy van der Heide, 'Sensatie op een Engelse vrachtboot', Yvonne Keuls, 'De moeder van David S., geb. 3 jui 1959'.

15 maart 2015

De laatste dagen is de pijn minder, zolang ik niet loop. Daardoor ben ik wel aan lezen toegekomen. Tegen mijn gewoonte in heb ik één boek tegelijk gelezen en dat ook úitgelezen:

- Griet Op de Beeck, Kom hier dat ik u kus
- John Williams, Butcher's Crossing
- Dimitri Verhulst, De zomer hou je ook niet tegen

Alledrie aanraders. Ik ben nu begonnen aan 'Ik kom terug' van Adriaan van Dis.

We staan elke dag op, doen wat van ons verwacht wordt, en gaan dan weer slapen, en dat noemen we leven.
(Griet Op de Beeck, Kom hier dat ik u kus, blz. 327)

Ik verbaasde me bij Griet Op de Beeck over deze zin op blz. 304: 'Nathan komt terug naar ons tafeltje met twee Westmalle tripels en een groot bakje pinda's.' Niks mis met Westmalle Tripel, maar waarom noteert iemand 'een groot bakje'? Dan is het toch gewoon een 'bak'?

Er zijn geen betere antipasti dan gesprekken over eten.
(Dimitri Verhulst, De zomer hou je ook niet tegen, blz. 68)

De schat van Zambesia

In mijn mail zat een pdf van 'De Schat van Zambesia' van J. Nowee. Een 'jongensboek' uit 1932, met bijgaande tekst: 'Ik heb me de afgelopen dagen ingespannen om 'De Schat van Zambesia' in te scannen om daar een PDF van te maken - geheel voor mijn eigen plezier, toen mijn vader het boek zag, en vroeg hoe ik eraan kwam. Geen idee. In ieder geval, hij vond het erg leuk (net als ik, ergens ben ik gek op die oude vooroorlogse boeken, met plaatjes erin, en dan die ouwe spelling), en vroeg zich af hoe oud het was. Geen idee, uiteraard, maar daar hebben we het internet voor. En zo kwam ik bij een pagina uit die (denk ik zo) van uw hand is, en ik dacht zo, ach, waarom niet? Wellicht is er nog iemand die het leuk vind om van de vruchten van mijn arbeid te genieten. Dus vandaar dat u  - bij deze - een leuke PDF in uw inbox aantreft ald dank voor een klein stukje info (1932). Het is redelijk natuurgetrouw nagemaakt, zij het dat ik er één typo in aantrof (tot dusverre), het woord 'middellandse (zee) ontbeerde de laatste 'd' (waarmee het onder het gemiddelde van 1,7 typo's komt voor een gemiddeld boek). Wellicht dat er tijdens de scan weer een paar zijn bijgeslopen, maar ach, je kan niet alles hebben; ik heb hem nog niet nagelezen. Ik hoop dat u er veel plezier aan beleeft.'

5 bestellingen: Simon Vestdijk, 'De zwarte ruiter', Julia Burgers-Drost, 'Met jou deel ik de toekomst', Ruud van der Paardt, 'Het lied van Orpheus', ' Elseviers Maandblad De Kern' (mrt. 1965), R.H. van den Hoofdakker (= Rutger Kopland), 'Een pil voor doornroosje: essays over een wetenschappelijke psychiatrie'.

16 maart 2015

Ik had tijdens mijn les aan H3d de beamer uitgezet. Na een paar minuten ging hij spontaan weer aan. Ik twijfelde even of ik hem inderdaad had uitgezet en deed dat toen alsnog. Na een paar minuten ging hij wéér aan. 'Jongens, er heeft toch niemand een afstandsbediening bij zich?' vroeg ik. 'Nee, natuurlijk niet, meneer!' Na de les ging ik bij de ICT-mannen melden dat deze beamer kuren heeft. Dat hadden ze vrijdag ook al twee keer gehoord. En ja hoor, ook tijdens een les aan H3d. Dan is er geen twijfel meer: ze hebben een app gedownload en kunnen nu met hun telefoon de beamer aan en uit zetten. Een paar weken geleden waren alle monitoren met de dagroosters steeds 'uitgezet'. Dat zullen dezelfde leerlingen zijn. Op die monitoren is een zwart tapeje op het 'oog' geplakt, maar dat kan niet bij de beamers, want dan kunnen we die zelf ook niet meer aanzetten.
Ze hebben vast erg gelachen om mijn verbaasde gezicht (en ik gun ze hun geintje), maar hier gaan we toch geen gewoonte van maken!

4 bestellingen: 'WP Boek van het Jaar 1966', Harriet Rubin, 'De vorstin', Aat van der Leden, 'Baas op eigen buik. Richtlijnen voor probleemloos leven met een kunstmatige uitgang', 'De Gids, nr. 3, 1970' (Ed. Hoornik-nummer), Ed. Hoornik, 'De dubbelganger en andere gedichten'.

17 maart 2015

Aan het eind van mijn les aan B2d zei een jongen: 'Dank u wel meneer, voor deze inspirerende les.' We hebben het woord 'inspirerend' vandaag behandeld en hij gebruikt het nu op de juiste manier. Ik antwoordde hem: 'Als je dat nou eens één keer in de tien lessen tegen me zegt. Ik weet dan dat je het liegt, maar toch zou ik er erg blij van worden.'

2 bestellingen: M.G. Schenk, 'Ossip Zadkine', Ludwig Wittgenstein, 'Tractatus logico-philosophicus (vertaald door W.F. Hermans)'.

18 maart 2015

Stembureau

Ik wilde gaan stemmen op 'De Vuurvlinder', voordat ik Tygo van school haalde. Toen kwam vanmorgen deze foto via de mail: de meiden van 'mijn' stembureau van de afgelopen jaren.
Het zal niet echt druk geweest zijn vanmorgen, want ze hadden tijd voor wat gekkigheid.
Het ontroerde me dat ze nog aan me denken en zo'n foto sturen. Daarom ben ik vanmiddag toch maar bij deze meiden gaan stemmen en niet op 'De Vuurvlinder'.
Toen ik binnen kwam lopen, was er verder geen mens. Maar vlak na mij kwam er nog een man of vijf binnen.
Voor de provincie wist ik wel wat ik stemmen zou, voor het waterschap heb ik een stemwijzer ingevuld en dan ga ik er maar van uit dat de partij die daar uit tevoorschijn komt inderdaad het dichtst bij mijn meningen staat.

Vanmiddag zetten we een dvd van the Dubliners op. De jongens keken geïnteresseerd naar de gitaren. Daarom haalden we de twee oude (en kapotte) gitaren van zolder, waar ze even heerlijk op konden pielen. Ze zaten erbij te glimmen en Gijs en Suzanne kregen ook onmiddellijk een voorstelling toen ze van hun werk kwamen.

huiskamerconcert

Tygo op gitaar Dylano op gitaar

1 bestelling: Simone de Beauvoir, 'De tweede sekse. deel 1 - Feiten en mythen'.

19 maart 2015

Vandaag sprak een tweede fase-leerling mij aan in de gang: 'Meneer, u was toch stadsdichter?' Hij schrijft ook gedichten en vroeg of ik er eens naar wilde kijken. Natuurlijk wil ik dat ... veel leuker wordt het niet voor een docent Nederlands.

Ik ben bezig met een stapel knipsels 'auteurs met een 's''. Daar kom ik tot mijn vreugde ook wat Kees Stip-knipsels in tegen. Het is volstrekt duidelijk dat dat Kees Stipplein er in Veenendaal nooit gekomen was als de christelijke gemeenteraadsfracties wat meer kennis over hem hadden gehad, bijvoorbeeld deze tekst in deze knipsels:

Ik ben erg tegen God. De Schepper heeft een gehoorzaamheidstruc toegepast op zijn schepping, Eva is erin getrapt, en daarom is het nageslacht tot in eeuwigheid verdoemd. Bij hem vergeleken is Hitler een welzijnswerker. (Kees Stip, Volkskrant, 12-11-1993)

2 bestellingen: Kadé Bruin, 'Niet bij spot alleen', Frances Gray Patton, 'Goedemorgen juffrouw duif'.

20 maart 2015

Uitslag bloedonderzoek: jicht. Omdat de pijn nog niet weg is, krijg ik toch de ontstekingsremmers die de dokter me in eerste instantie (i.v.m. mijn longen) niet wilde geven. En als extra boodschap kreeg ik: val toch maar wat af, dat is (ook) beter voor je knieën.

Vandaag had ik last van het 'midden op de trap-effect'. Mijn kantoor zit 'midden op de trap' en de hele dag (tenminste de uren dat ik geen les gaf) vielen boze collega's of boze leerlingen mijn kantoor binnen met hun boosheid. En de meesten waren helemaal 'niet van mij'. Ze konden de tweede fase-teamleider of de VMBO-teamleider niet vinden en vonden dat er wel 'direct' iets moest gebeuren. En zo was ik vandaag het grootste deel van de dag de scherven van anderen aan het opruimen.

De komende dagen worden er op Catawiki drie kavels van mij geveild:
- Nederlands Indië zoals het was. Menno's Indische penkrabbels - 1956.
- H. Colijn - Koloniale vraagstukken van heden en morgen + Geen rust, maar bezinning - 1928/1929.
- Wielersport; Lot met 8 wielerverhalen - 1984/2010 - 1588 bladzijden wielerliteratuur in 8 boeken.

4 bestellingen: F. Springer, 'Zaken overzee', H.P. Berlage, 'De mantel van Moeder Aarde', Dr. Ir. C. Koeman, 'Handleiding voor de studie van de topografische kaarten van Nederland 1750 - 1850, Louis Couperus, 'Korte arabesken'.

21 maart 2015

Een grote stapels knipsels-Z uitgetypt. Met name de hoeveelheid Koos van Zomeren begint indrukwekkend te worden.

3 bestellingen: Frits Abrahams, 'Uiteindelijk helpt niets', P. Watzlawick/J.H.Weakland/R. Fisch, 'Het kan anders. Over het onderkennen en oplossen van menselijke problemen', Geert Mak, De brug'.

22 maart 2015

Ik ben af en toe een paar minuten zonder pijn. En lekker dat dat is.

Op Catawiki staat een door mij aangeboden boek op de Nederlands-Indië-veiling nu op € 50,00. Deze veiling loopt nog tot dinsdagavond. Spannend.

de thuischinees

De thuischinees

Omdat het oog ook wat wil, heb ik de (zelfgekookte) Chinese maaltijd vanavond op een fonduebord geserveerd. Babi pangang, ananas in een deegjasje en oesterzwamomelet.

Van de omelet is genoeg over om het morgen, op brood, mee naar school te nemen.


Op de hoek van de tafel ligt een stapel ingepakte boeken, die morgen naar het postagentschap moet.
Dit betreft de betalingen van dit weekend: elf stuks. Het begint zo toch wel op een bedrijfje te lijken.
In elke envelop zit één boek. Bestellingen van meerdere boeken tegelijk komen bijna niet (meer) voor.
stapel enveloppen

4 bestellingen: Jeroen Brouwers, 'Zachtjes knetteren de letteren. Literaire anekdotes', F. Portegies-Zwart, 'Blij zijn met koude/Vrij zijn met vorst', Maarten Biesheuvel, 'Wilde Zwanen' (Bulkboek), Chaim Potok, 'Op zoek naar Ruth. Een vertelling'.

23 maart 2015

Niks zo moeilijk als ingeroeste gewoontes proberen te veranderen. En toch ga ik het doen. Ik doe mijn autogordel pas om als ik weggereden ben. Dat is natuurlijk onhandig en een beetje gevaarlijk, maar het gaat zonder nadenken. Goed voornemen: daar ga ik wel bij nadenken en de gordel omdoen vóórdat ik de auto start.

1 bestelling: Emile Zola, 'Nana'.

24 maart 2015

Tegen half negen bracht ik acht ingepakte boeken naar het postagentschap aan het Bruïneplein. Gisteren pakte hij de boeken van me bij de voordeur aan, omdat hij gezien had dat ik moeilijk liep. Nu kwam hij zelfs het plein oplopen om ze aan te pakken. 'Als je voor de deur parkeert en toetert, kom ik ze uit je auto halen', zei hij erbij. Ik loop alweer zoveel beter dat dit niet nodig zal zijn, maar het is natuurlijk wel ontzettend vriendelijk aangeboden.

Na de les kwam een meisje uit H3 naar me toe en vroeg: 'Meneer, is het waar dat de gemeente meer geld geeft aan christelijke scholen dan aan openbare scholen?' Ik begon aan een genuanceerd verhaal over de overschrijdingsregeling en hoe die zeker in een gemeente als Veenendaal maar weinig aan de orde is. Na anderhalve minuut onderbrak ze mijn verhaal: 'Laat maar meeer. Ik wilde hier misschien mijn betoog over houden, maar het is me nu al veel te ingewikkeld.'

Een mevrouw bestelde (de Engelse versie) van 'Fifty shades of grey' van E.L. James. Ze wilde het boekje op komen halen en zo de verzendkosten besparen. Dat is prima en aan het eind van de middag overhandigde ik haar aan mijn deur het boek en zei: 'Veel plezier ermee'. Toen ze weg was dacht ik: 'Dat zeg je misschien toch maar beter niet tegen een vrouw als ze juist dit boek van je aanneemt.'

6 bestellingen: Eldert Willems (samensteller), 'In 26 letters, het boek in uw leven, uw leven in het boek', Rudie Kagie, 'Niet traditionele geneeswijzen Nederland-China', Rudie Kagie, 'Asbest(ose)', Rudie Kagie, 'Ontwikkelingshulp een hopeloze zaak?', Rudie Kagie, 'Bertrand Russell', Rudie Kagie, 'Ontwikkelingssamenwerking en mensenrechten', Karel van het Reve, 'Literatuurwetenschap: het raadsel der onleesbaarheid. Johan Huizinga-lezing 1978', C. Calbom, 'Sap gezond', Tim Haines, 'Op Stap Met Dinosauriers', F. Bordewijk, 'Het vegetarisme van Mr. J. P. de Vries', Joh. G. Veenhof, 'Jong gestorven helden'.

25 maart 2015

Vanwege die jichtknie drink ik al een paar weken 's avonds géén biertje. Vanochtend werd ik met hoofdpijn wakker. Van de alcohol kan dat dus niet komen.

Vanavond vergaderden en aten we met het (bijna) complete kunstplatform bij 'De Vendel'. Ik ben al een tijdje uit dat platform, maar het is de afsluiting van 2014 en daarom hoor ik er nog (een beetje) bij. Het was gezellig en het eten was er prima (met als uitschieters de kalfswang en het appelijs).
Een tafelgenote bestelde ter afsluiting een kopje thee en daarvoor kwam er een carrousel op tafel met verschillende soorten thee. De serveerster liet zien dat je je telefoontje vóór de soorten thee kon houden en dan kreeg je op te telefoon een filmpje met informatie over die theesoort. Het werkte alleen niet helemaal goed. Daarom zei ik tegen haar: 'Jouw baas moet je hiervoor maar een betere telefoon geven.' Waarop zij zei: 'Ik denk niet dat dat helpt en los daarvan: ik ben hier de baas.' (Dat heb ik weer).

1 bestelling: Prentbriefkaart Jojo Moyes, 'Paradijs op aarde', Henk H. Dijkstra en Teunis Schol, 'Terschelling in oude ansichtkaarten'.

26 maart 2015

Tekstverklaring in H3:
- 'Meneer, wat zijn jak-nikkers?'
- 'Je leest het verkeerd jongen. Daar staat ja-knikkers.'

2 bestellingen: S.P. Lomax, 'Ds. Martin Luther King', Anke de Graaf, 'Het raadsel van Schiermonnikoog'.

27 maart 2015

In H3d startte ik Magister op om de absenten te noteren. De beamer stond aan, dus de leerlingen konden meekijken. Dat is geen probleem bij Magister, vaak zeggen ze dan al direct wie ik als absent kan noteren. Nu ontstond er een ander - kort - gesprekje:
- Leerling: 'Meneer, waarom staat daar dat ik afwezig ben?
- Ik: 'Omdat je volgens Magister nu bij de ortho bent!'
- Leerling: 'Oh, shit!'
En weg was hij.

De acht wielerboeken zijn bij Catawiki verkocht voor € 35,00. Op Boekwinkeltjes had ik ze staan voor - bij elkaar - € 25,50. Je weet het niet met dat veilen. Ze hadden ook voor € 5,00 of € 10,00 weg kunnen gaan.

3 bestellingen: Gerrit Komrij, 'Het Kroost van Aagt Morsebel', W.K. Ritchie, 'Frankrijk onder Lodewijk XIV', John Cheever, 'Bullet Park'.

28 maart 2015

Naar Culemborg vanochtend. Martijn ging mee. Pa was redelijk fris en redelijk te spreken. Hij slaapt beter met nieuwe medicijnen. Op de heen- en de terugweg lagen er nogal wat dode dieren op de weg. Lente! Geilheid maakt onvoorzichtig.

1 bestelling: Abdelkader Benali, Prentbriefkaart: 'Bruiloft aan zee'.

29 maart 2015

De zomertijd is ingegaan en ja hoor .....het hele weekend regen... bah!

Goed weer om met de knipsels bezig te zijn. De knipsels 'J' staan erop. Ik ben bezig met 'B' (veel Bernlef).

4 bestellingen: Herman Kuiphof, 'Die bal is in', 17 AO-boekjes, Xaviera Hollander, 'Xaviera over mannen. Een praktische handleiding', D. Faber / P. Koelewijn / K. Zondag, 'Het spreekwoordenboek. Nederlandse spreekwoorden en zegswijzen voor de jeugd, nieuwe editie'.

30 maart 2015

Vandaag kreeg ik - ongevraagd, op last van de brandweer - op school een dranger op de deur van mijn kantoor. Die gaat nu automatisch dicht. En dat terwijl ik al jaren tegen mijn leerlingen zeg: 'De deur van mijn kantoor staat altijd open.' Mooi niet dus. Ik voel een zekere burgerlijke ongehoorzaamheid opkomen.

Onze dvd-speler is ermee opgehouden. Die dingen kosten nog maar een paar tientjes. Reparatie lijkt dan ook meer te gaan kosten dan het kopen van een nieuwe. Ik heb het ding wel opengeschroefd, want ik wilde de dvd (Leonard Cohen - Live in Dublin) wel houden. Misschien kost die dvd wel meer dan een nieuwe dvd-speler.

Vanavond zijn we even naar de Mediamarkt gereden: de dvd-speler is toch wel net iets duurder dan die dvd, maar hij staat er en hij doet het.

2 bestellingen: Henk de Jong, ''n preek zus 'n preek zo', Piet Paaltjens, 'Snikken & Grimlachjes'.

31 maart 2015

Van de parkeerplaats naar het hek van school moest ik op het trottoir hink-stap-springend de dode wormen ontwijken. De lente? De overvloedige regenval? Een collega-biologie hield het op dat laatste.
Van Martijn begreep ik dat hij gisterenavond tussen de tennisbaan en zijn huis slalom moest fietsen om de padden te ontwijken.

Vanavond zag ik, met Lidy en Martijn, Pieter Derks in 'de Lampegiet'. Anderhalf uur, geen pauze. Derks brengt vlot, traditioneel cabaret. Vaardig rijgt hij een paar rode draden door zijn verhaal en al net zo vaardig wisselt hij maatschappijkritiek af met woordgrappen. Zijn zinnen komen af en toe moeilijk op gang. Als hij het 'enne' en het 'eh' aan het begin van zijn zinnen weet te schrappen, wordt hij een top-cabaretier.

1 bestelling: Boekenlegger: 'Het is Boekenweek van 23 februari t/m 3 maart 1973'.

 

Door naar april 2015