Terug naar februari 2016

 

Maart 2016

1 maart 2016

Op Schrijversinfo in de nieuwe layout: Boeli van Leeuwen.

4 bestellingen: Willem Jan Otten, 'Specht en zoon', J.B. Charles, 'Van het kleine koude front', Boris Pasternak, 'Dokter Zjivago' (2 delen), Em. Kummer, 'Helden zijn zwart'.

2 maart 2016

Martijn is jarig vandaag. Dit weekend aten we bij hem om die verjaardag te vieren. Vandaag was hij tussen de middag bij ons.

De gedichten uit 'Rondom Kerstmis' (Nederlandse keur 57) heb ik vandaag op Schrijversinfo ingetikt.

2 bestellingen: Martien J.G. de Jong, 'De waarheid (?) omtrent Richard Simmillion of de onvoltooie autobiografie van Willem Frederik Hermans', 'Soma 20/21', jan/febr 1972.

3 maart 2016

Mijn eerste uur was verplaatst naar het derde, maar ik had dat niet gezien. Het tweede uur had ik toch al geen les. Ik was dus om kwart voor acht op school, maar hoefde pas om half tien les te geven. Dan kun je denken: 'Ik had nog een poosje kunnen blijven liggen' en ik dacht dat ook even. De andere kant van de medaille is dat je in die tijd toch weer veel kunt doen. Ik heb wat zaken voor de MR geregeld én ik heb de toets tekstverklaren van V3b nagekeken.

Lidy kocht bij het Kruidvat twee boxen met elk drie dvd's: 'De Veluwe' en 'De Waddeneilanden'. We hadden ze gisteren in de folder gezien. Vandaag keek ik al een eerste deel van de eerste dvd over de Veluwe. Mooie beelden en interessante verhalen. Ik was verrast over de archeologische resten van een 'marskamp' van de Romeinen vlak onder Ermelo. De grens van het Romeinse Rijk lag bij de Rijn. Wat bracht ze tot twee dagmarsen met een paar duizend soldaten naar het noorden in een over het algemeen rustige omgeving? Het is een Romeins kamp geweest zoals we dat kennen uit 'Asterix'.

Op Catawiki kocht ik deze week - met korting - een kavel boeken over kerkhoven. Met een beetje mazzel heb ik dat morgen in huis. Er was nog een kavel met vergelijkbare boeken, maar een deel daarvan heb ik al. Dus keek ik op Boekwinkeltjes wat de twee meest interessante boeken 'los' moesten kosten. Dat viel erg mee, dus dat kavel liet ik schieten.
Het eerste van die twee boeken had ik vandaag al in huis: Sietse van der Hoek, 'Tot in eeuwigheid. Op reis langs luisterrijke begraafplaatsen'.

1 bestelling: Jan wolkers, 'Een roos van vlees'.

4 maart 2016

Tygo wordt vandaag zeven jaar. Hij kruipt af en toe nog op schoot, maar daar zal binnenkort ook wel een eind aan komen.

Mijn H3-klassen maken hun huiswerk, als ik tenminste vantevoren dreig dat ik het zal controleren én strafwerk zal geven als ze het niet gemaakt hebben. Als ik dan besluit om het niet te controleren, zijn ze verontwaardigd, want dan 'hebben ze het voor niets gemaakt'.

Vanmiddag ben ik met Lidy naar het ziekenhuis geweest voor allerlei 'intake-achtige' gesprekken. We spraken een stuk of vijf verschillende artsen en verpleegkundigen. Het staat allemaal 'op de rol', dat is wel duidelijk, maar erg snel 'rolt' het niet. Er was sprake van een operatie in april/mei en dat vonden we gunstig in verband met mijn twee weken meivakantie, maar nu hebben ze het al over mei/juni.

3 bestellingen: Jan Wolkers, 'Groeten van Rottumerplaat', Godfrief Bomans, 'Op reis rond de wereld en op Rottumerplaat', Brand Overeem, 'Allenig zijn is maar een wankele basis', Tessa de Loo, 'Isabelle', Jan Wolkers, 'Zomerhitte'.

5 maart 2016

Voor Suzanne haalde ik vanmorgen het verjaardagsgebak voor Tygo bij de Hema in de Ellekoot. Een rij voor de kassa tot halverwege de winkel en ongeveer de helft van die klanten kwam eerder besteld gebak ophalen!

Tygo taart 7

De Hema-taart ging er goed in op Tygo's feestje vanmiddag. Een kamer vol kleine kinderen. Dat is logisch, maar opa begint dat vermoeiend te vinden.

Vanavond zagen we Stef Bos met een/zijn band in De Lampegiet. Een onderhoudende show, met prima muziek. Verrassend is Stef Bos niet meer; hij blijft met zijn liedteksten én met zijn teksten tussen de liedjes in dicht bij zichzelf. Dat is zijn kracht, maar we hebben hem nu een paar keer gezien en weten ongeveer hoe hij in de wereld staat.
Twee dingen bleven me bij:
1. Voor 'Is dit nu later' heeft hij een aanvullende tekst geschreven, waardoor het nummer aan diepte wint.
2. Het Zuid-Afrikaanse woord voor touchscreen: Streelpaneel.

Drie dagen achter elkaar een bestelling 'Jan Wolkers'. Een Wolkers-revival?

2 bestellingen: H.C. ten Berge, 'Een Italiaan in Zutphen', Willem Elsschot, 'Dubbele Prentbriefkaart: Volledig werk', 'Maatstaf', 25e jaargang, nummer 3, Maart 1977, Jan Wolkers, 'Barry Atsma leest Jan Wolkers / verhalen uit Gesponnen suiker', Jos Vandeloo, 'De grap'.

6 maart 2016

Een rustige zondag: uitslapen, wat boeken te koop zetten, de kleine Renault schoonmaken (blad en dennennaalden vooraan bij de motorkap weghalen), want die gaat morgen naar de keuring, lasagne klaarmaken.

Vanavond heb ik de citaten uit 'Mannen? Citaten van sterke vrouwen', samengesteld door Marion von Schröder, bewerkt door Wim Daniëls (2002) op Schrijversinfo vermeld. Een voorbeeld:

Als een Amerikaan je telefoonnummer vraagt, bedoelt hij eigenlijk je slipje.
(Jessica Durlacher)

3 bestellingen: Mischa de Vreede, 'Oorlog & liefde (verhalen)' (2x), Marinus van den Berg, 'Afscheid serieus nemen. Over verliezen-verwerken', Hubert Lampo, 'De komst van Joachim Stiller' (Bulkboek 152).

7 maart 2016

Steunles vanmorgen om 8.00 uur. Drie meisjes uit B2. Ze begrepen het naamwoordelijk gezegde niet. Ik legde het ze uit en ineens begonnen drie paar oogjes te twinkelen: zó werkt het. Op zo'n moment is onderwijs zeker leuk. Een andere uitleg, maar zeker ook de kleinschalige setting, waardoor ze er goed bij waren én bleven. Overigens geef ik geen enkele garantie dat ze het over drie weken bij de toets nog snappen.

Ik begon mijn lessen vandaag met een lijstje (op het bord) van dertig Zuid-Afrikaanse woorden. Dat een moltrein een metro is, kunnen ze zelf bedenken. Skeelhoofpyn voor migraine snappen ze. Om holrol voor wc-papier moeten ze lachen. De mooiste: grondboontjieboter voor pindakaas. Ik heb ze 'opgedragen' deze te onthouden en bij een volgende maaltijd aan één van hun ouders te vragen of deze de grondboontjieboter door wil geven.

3 bestellingen: Hans Ree, 'Rode dagen en zwarte dagen', 'Apollo', nummer 1/2, jaargang 1, december 1945, Heinrich Böll, 'Meningen van een clown'.

8 maart 2016

De RTL-weervouw, vanavond om 20.01 uur: 'Het kan maar zo zijn dat de komende dagen de natuur zich gaat ontploffen.' Dat krijg je, als 'het weer mede mogelijk wordt gemaakt door Bisolvon'.

5 bestellingen: Louis Couperus, 'De stille kracht', Rita Kok en Elly Niemans, 'Weven op stokjes', boodschappentas bakker Klootwijk met gedicht Jules Deelder, Doeschka Meijsing, Prentbriefkaart: '100% chemie', Peter Matthiessen, 'De rivier van de negenkoppige draak, Zen-dagboeken 1969-1982'.

9 maart 2016

Zo'n anderhalve dag was mijn internetverbinding bijzonder langzaam. Er overviel mij een lichte vorm van paniek toen ook mijn internetbankieren niet meer wilde openen. Je leest veel over hackers en inbraken in bankrekeningen. Wat me een beetje geruststelde, was het feit dat niet één computer sloom was, maar dat dat gold voor elke computer in huis. Dan moet het bijna wel aan de internetverbinding zelf liggen. Dat was blijkbaar ook zo, want vanmorgen werkte alles weer normaal. Net op tijd, want ik had het 'alarmnummer' van mijn bank al opgezocht.

Bij het postagentschap haalde Lidy voor mij deze week het kavel funeraire boeken op. Met de post kwam er nog één; bij Boekwinkeltjes besteld. Voor mij liggen:
- Dorothée van Hooff, Westerveld: een monumentale ontdekkingstocht; Begraafplaats & Crematorium Westerveld
- B.C. Sliggers, Westerveld van buitenplaats tot begraafplaats 1888 -1988
- Rita N. Hulsman / Jannes H. Mulder, Begraven in Rotterdam en omstreken
- Begraven in Nijmegen
- Teunis Schol / Eke van Mansvelt, Dodenakkers op Terschelling, wandelen langs de eilander historie in steen
- Adelaïde van Reeth / Guido Peeters / Boudewijn Büch / Tom Weerheijm, Herinneringen in steen

De bladzijden over de auteursgraven uit dat laatste boek heb ik vanavond op de diverse bladzijden van Schrijversinfo vermeld.

2 bestellingen: H.C. ten berge, 'Vrouwen, jaloezie en andere ongemakken. Dagboekbladen, veldnotities 2', 'Het gedroomde koninkrijk. De toekomst van het leraarschap'.

10 maart 2016

Vanmiddag waren we nog één keer - ter voorbereiding op de operatie - in het ziekenhuis. Een gesprek met de chirurg en met de fysiotherapeut. En nu maar wachten.

We hadden een amaryllisbol die maar niet uit wilde komen. Maandenlang gebeurde er niets. We dachten er al over om hem maar weg te gooien.
Uiteindelijk begon hij toch uit te lopen en nu beloont hij ons wachten met twee bloemenkransen die gelijktijdig en vlak onder elkaar bloeien.
Dat hebben we nooit eerder gehad. Wél dat hij bloeit en dat er daarna nog een tweede steel verschijnt, maar nooit gelijktijdig.
amaryllis

 

Westerveld

Vanavond lees ik 'Westerveld: een monumentale ontdekkingstocht'. Een mooi uitgegeven boek over een indrukwekkende begraafplaats en het oudste crematorium van Nederland. We zijn er ooit één keer voor een crematie geweest. Ik wil zeker nog een keer naar die begraafplaats, al is het maar om er de schrijversgraven te fotograferen.

Ook in zo'n mooi boek kom ik toch weer een storende fout tegen. Op de bladzijde over (het graf van) Jan van Ees staat: 'publiceerde samen met E. Veterman 'De hoornen van den man'.
Dat boek heet: 'De hoornen van de maan'!

3 bestellingen: Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Nescio', Parool, 01-03-62 en 'Nescio (I)', Parool, 14-12-60, F.B. Hotz, 'Eb en vloed' (2 cd luisterboek), Saskia van Rijnswou, 'Andreas Burnier - Het jongensuur' (uit: Lexicon van Literaire Werken).

11 maart 2016

Lidy is elke nacht een keer of wat wakker van de pijn in haar heup. Ze gaat dan het bed uit om een pijnstiller te slikken of om even beneden in de kamer te gaan zitten. Ik word niet élke keer ook wakker, maar enkele keren toch wel. We hebben daardoor gebroken nachten, alsof er weer een baby in huis is.
Het is redelijk slopend. Vooral voor Lidy, zij heeft de pijn erbij, maar ik merk het toch ook aan mezelf en het begint collega's ook op te vallen: 'je ziet er moe uit.'

3 bestellingen: J.C. Bloem, 'Media vita', 10 x Ab Visser, Fons Beugelsdijk en Siebren Miedema (redactie), 'Pedagogiek in meervoud. Wegen in het denken over opvoeding en onderwijs'.

12 maart 2016

Ik moet wel gaan zorgen dat ik meer boeken verkoop dan koop. Maar soms kan ik het niet laten. Vanochtend gaf de postbode vier delen 'Biografisch woordenboek van Nederland' af. Ik kocht ze voor één euro per stuk op Catawiki (er komt nog wel een tientje verzendkosten bij). Blijkbaar is er weinig belangstelling voor dit soort boeken. Het feit dat ze ook op internet te vinden zijn, zal daar mede de oorzaak van zijn. Ik vind het een prettig naslagwerk bij het maken van Schrijversinfo en voor deze prijs...

Biografisch woordenboek van Nederland Biografisch woordenboek

In de vier boeken zitten opvallend veel knipsels, steeds passend bij de biografie op die bladzijde. Meestal verwijderen boekhandelaren zulke knipsels, maar hier zitten ze nog ruimschoots in. Omdat er zelfs enveloppen tussen zitten, weet ik dat de vorige eigenaar Drs. G.J. Gerbscheid uit Amsterdam was.

knipsels uit Biografisch woordenboek

Vanmiddag gingen we even naar Van Kooten: een boek kopen, want ik wil in mijn klassen komende week het boekenweekgeschenk 'Broer' van Esther Gerritsen 'omhoog kunnen houden'. Ik kocht 'Hoe ik talent voor het leven kreeg' van Rodaan Al Galidi en Louis verraste mij met een hardcover-versie van het boekenweekgeschenk mét stofomslag! Ik wist dat ze bestonden (op Catawiki worden ze nog wel eens te koop aangeboden), maar ik had er nog nooit één in de hand gehad. Ik was ermee verguld.

Vanavond maakten we zelf weer eens pizza's. Tegelijktertijd stond de slowcooker te pruttelen met een stoofpotje. Het ruikt heerlijk in de keuken.

1 bestelling: plastic boodschappentas met 'kop' en gedichtje van Jules Deelder.

13 maart 2016

Zondagswerk is niet sterk / Een zondagssteek houdt geen week. Ik weet het, maar toch hebben we vanochtend de auto maar eens goed gewassen. En omdat ik nog puf over had, heb ik ook de borrelsteen in de voortuin weer aan de praat gekregen. De slang die door de steen komt, is eigenlijk net iets te dun. Daardoor glijdt hij langzaam naar beneden, door de steen heen. Vorig jaar heb ik hem met klei (van de kleinkinderen) vastgezet, maar toen het heel warm werd, werd de klei zacht en gleed de slang weer naar beneden. Vanochtend heb ik takjes tussen slang en steen geklemd. En nu maar hopen dat dit wel blijft zitten.

Martin Mons

Fred Monsma werkt aan een biografie van de thrillerschrijver Martin Mons. Of eigenlijk: thrillerschrijfsters, want achter dit pseudoniem gingen de zussen Hilde (Hildegard Saskia) Paauwe-Monsma en Marga (Margaretha Anna) Wierdels-Monsma schuil. Ik had Fred vanavond aan de telefoon én hij mailde me wat verbeteringen en aanvullingen voor de Martin Mons-bladzijde op Schrijversinfo. Hij heeft contact gehad met een nicht van de schrijfsters in Australië, van wie hij o.a. deze foto kreeg.

Het jaar waarin de foto genomen is, is onbekend. Misschien is dat uit de kleding af te leiden: jaren '20?

Wellicht helpt het om het geboortejaar van de dames te weten: 1892 en 1906.

14 maart 2016

Ik had 'Datumloze dagen' van Jeroen Brouwers al een poosje uit. Het lag me nog aan te kijken, want ik moest er nog wat citaten uit overschrijven. Dat deed ik vanavond. Bij bladzijde 173 had ik genoteerd: 'muziekstuk zoeken'. Brouwers beschrijft daar hoe de hoofdpersoon met schroeiende ogen en door de kamers ijsberend luistert naar 'Ritirata notturna di Madrid' van Luigi Boccherini, uitgevoerd door Luciano Berio.
Deze (en andere) uitvoeringen zijn op Spotify makkelijk te vinden. Mooi, maar schroeiende ogen krijg ik er niet direct van.

Ratten zijn intelligente beesten. Het is een kwestie van tijd....
Binnenkort kunnen ze in groepsverband kliko's openen.

(Kees B. Tam)

Vorige week donderdag en vrijdag zei ik tegen mijn H3-klassen: Kijk eens goed naar dit gedicht. Wat valt je op? En dan bedoel ik niet dat het een sonnet is en ik bedoel ook niet het rijmschema:

A-lipogram

Er viel ze niets op. 'En aan dit gedicht dan?'

O-lipogram

Ook hier viel ze niets op. Is het een ander gedicht? Ja, dat wel. Zijn de gebeurtenissen hetzelfde? Ja, dat ook. En hier dan?

I-lipogram

Weer hetzelfde, maar verder valt er niets op. De titel? Cul-de-sac is Frans voor doodlopende weg. Nog eentje dan:

E-lipogram

Kijk, nu staat er wat achter de titel. 'e-lipogram'. Dat betekent dat de letter 'e' er niet in voorkomt. Knap hè? En als je dat weet, weet je ook wat er met die andere gedichten aan de hand was!
Deze dichter heeft een bekend gedicht van de beroemde dichter M. Nijhoff genomen (misschien ken je de Nijhoff-brug bij Zaltbommel?) en dat vier keer herschreven, maar dan steeds zonder een bepaalde klank. Dit is het originele gedicht:

Nijhoff - Impasse

De meeste leerlingen zaten me schaapachtig aan te kijken. Ik stond over de hoofden heen te praten. Nee, ze dachten niet dat ze, als ze eens een keer niets te doen hadden, een gedicht zouden uitzoeken en dat dan zouden herschrijven, zonder een 'a', 'o', 'u' of 'i'. Nou, dan beginnen we maar aan de les.

Vanmiddag sprak ik twee ouders. 'De Tweede Ronde', waarin bovenstaand taalexperiment staat, lag nog op mijn tafel. Ik vertelde de ouders over mijn les van vorige week en zei dat ik duidelijk over de hoofden van de leerlingen heen stond te praten. 'Dan vergist u zich!', zeiden deze ouders. Hun kind had er thuis, aan tafel, uitgebreid over verteld, wist ook nog dat de dichter een naam had die met een 'N' begon en dat er een brug naar hem was genoemd. De ouders wisten toen dat het over Nijhoff ging!
Daar werd ik helemaal vrolijk van. Er zijn toch leerlingen die het oppikken. Misschien durven ze de groepsdruk, die voorschrijft dat dit saai is, niet te trotseren, maar al ze er thuis uitgebreid over vertellen, dan valt toch niet al mijn zaad op rotsige bodem.

3 bestellingen: Jan Hanlo, 'Go to the mosk. Brieven uit Marokko', Luigi Pirandello, 'Het naakte leven. Verhalen', Ilja Leonard Pfeijffer, 'Van de vierkante man'.

15 maart 2016

Vanochtend zat ik op mijn iets té dooie gemak te ontbijten en de krant te lezen. Ik had het eerste uur geen les. Toen ik op de klok keek, zag ik dat mijn les van het tweede uur over tien minuten begon. Ik haastte me naar school en was er nog net op tijd. In mijn kantoor pakte ik de boeken van tafel en holde naar het lokaal. Daar waren geen leerlingen. Mijn tweede uur was naar het derde verplaatst. Dan had ik me niet zo hoeven te haasten.

Aan het begin van de middag had ik met de leerlingbegeleiders en schoolpedagogen twee lesuren een scholing suïcidepreventie door iemand van de GGD; een mevrouw met een goed verhaal, feiten en tips. Prima om dat nog eens op een rijtje te hebben en prettig om te horen dat we dat met elkaar nog zo slecht niet doen! De eerste regel van haar presentatie was meteen al de centrale vraag: 'Wil je niet meer leven of wil je dit leven niet meer?'

Het heeft niets met het bovenstaande te maken, maar vanavond kocht ik op Catawiki drie kavels funeraire cultuur; een rijk geïllustreerde verzameling over begraafplaatsen in en buiten Nederland en over de symboliek, iconografie en opschriften rond de dood.

2 bestellingen: Arjan Peters, 'Algemeen Beschaafd Nederlands', Dré Holthuijsen, 'Snelgids Access 2010', ECDL, 'Module 5. Databases gebruiken met Access 2010'.

16 maart 2016

We deden vanmiddag boodschappen bij de Hoogvliet. Daar waren 75cl-flessen bier in de aanbieding. Ik sloeg een voorraadje in: 4 x La Chouffe, 2 x Duvel, 2 x Leffe Triple, 2 x Hertog Jan Grand Prestige.

Bert Rebergen vestigde vandaag op Facebook de aandacht op een door hem geschreven column over Jac. Overeem. Dat zette mij ertoe de schrijversinfobladzijde over Overeem af te maken. Deze Veluwse schrijver gaf een deel van zijn boeken in eigen beheer uit. Dat maakt het maken van een overzicht heel lastig. De Koninklijke Bibliotheek bezit niet al zijn boeken. Een overzicht is op internet ook niet te vinden. Dan voegt mijn bibliografie in ieder geval iets toe, al weet ik dat deze (ook) niet compleet is.

2 bestellingen: J.D. Salinger, 'The Catcher in the Rye', Ida Gerhardt, 'Sterreschip'.

17 maart 2016

Het rook 's ochtend om half negen in een groot deel van de school al naar gebakken garnalen met knoflook. Lekker, maar een beetje vroeg. Scheikunde collega Bart was daar met zijn klassen mee bezig. De garnalen mochten ze opeten, want het ging om het 'afval'. Daarvan kan nog 'van alles' gemaakt worden. op de 'vellen' van de garnalen werden twee scheikunige processen losgelaten om er uiteindelijk plastic van te maken.
De meeste leerlingen aten de garnalen met smaak op. Eén groepje bewaarde een voorraadje in een schaal. Zij gingen in de pauze bij de Jumbo eerst een sausje kopen.

Vanavond hadden we als MR een cursus 'schoolfinanciën'. De cursusleider van Vos-Abb had er veel voorwerk ingestopt. Ik stuurde hem een paar weken geleden de begroting, het laatste financiële jaarverslag en het formatieplan. Die stukken had hij goed doorgenomen en de hele cursusavond was er op gebouwd. Alle uitleg, voorbeelden en berekeningen waren op onze eigen school gebaseerd. Een nuttige avond en ook nog met een prettige uitkomst, want deze man heeft van veel scholen zulke stukken gezien en was heel positief over de stukken van het Rembrandt College. Uiteraard waren er verbeterpunten (daar kunnen we als MR dan mooi om vragen) en zette hij hier en daar wel een vraagteken bij.

1 bestelling: Connie Palmen, 'De wetten'.

18 maart 2016

In de pauze raak ik met leerling Martijn in gesprek. Hij was - in het kader van de maatschappelijke stage - als vrijwilliger actief op het amateurkunst-festival. Dat wist ik van mijn zoon Martijn, die daar ook actief is. Ik zei tegen leerling Martijn: 'Dat is ook wat; op school moet je doen wat ik zeg en dan moet je in zo'n weekend doen wat mijn zoon zegt.' Hij had geen idee wie mijn zoon was. 'Martijn', zei ik. Oh, dat vond hij wel een 'coole gast'. 'Ja', zei ik, 'die is goed opgevoed'. Deze leerling hoefde geen seconde na te denken en zei: 'Dat zal uw vrouw dan wel gedaan hebben.'

2 bestelling: Rien Pico en Frits Groenestijn, 'Installaties in huis (Loodgieten Elektriciteit Centrale verwarming)', 25 AO'tjes over Amerika/Amerikaanse verkiezingen.

19 maart 2016

Vanmiddag ging ik met Tygo (en Suzanne en Gijs) naar de open dag van Scouting. De bevers (zijn leeftijdsgroep) draaiden een normale opkomst, maar wel met een zodanig opgesteld programma dat er moeiteloos meer kinderen mee konden doen. Allerlei tikspelletjes, poffertjes (dat doen ze vast niet elke zaterdag) en - uiteraard - een stokbroodje bakken boven een open vuurtje. Tygo genoot met volle teugen. Ik denk wel dat dit iets voor hem is.

open dag Scouting

1 bestelling: Cor Vos, 'Fotograaf op wielen'.

20 maart 2016

Vanochtend hebben we de laatste belastingaangifte voor Lidy's overleden vader in zitten vullen; het zogenaamde F-formulier. Ik schrok van de dikte van het formulier, maar het hoeft gelukkig lang niet allemaal ingevuld te worden (geen eigen huis, geen eigen zaak, enz.). Ik word altijd een beetje zenuwachtig van dit soort formulieren, maar het lijkt weer gelukt te zijn.

Voetbalverslaggevers gebruiken regelmatig het woord 'weer' op momenten dat dit niet zou moeten. Een voorbeeld van vanmiddag tijdens de wedstrijd FC Twente-AZ: Er wordt eerst een speler van Twente met een rode kaart van het veld gestuurd en even later wordt er een speler van AZ met een tweede gele (en dus rode) kaart van het veld gestuurd. De verslaggever zegt: 'Dan spelen we in deze wedstrijd weer met tien tegen tien.' Dat is natuurlijk onzin, want er is in deze wedstrijd niet eerder met tien tegen tien gespeeld. We spelen weer met aan elke zijde evenveel spelers, dat wel.

Ik maakte vanavond een ovenschotel met truffelaardappelen (Vitelotte). Ze zijn paars van buiten én paars van binnen. Ik geloof niet dat ze echt naar truffels smaken, maar lekker zijn ze wel. Zelfs met schil, waar ik meestal niet zo'n liefhebber van ben (een beetje op kurk zitten kauwen).

truffelaardappelen

Nieuw op Schrijversinfo: Gerhard Hormann.

4 bestellingen: Cees Nooteboom, 'De omweg naar Santiago', Mensje van Keulen, 'Van Aap tot Zet', 'Het grote Drum visboek. Herkenning/Vangtechnieken/Stekken/Materiaal/Zoet- en zoutwatervissen', A.G. van Deventer, 'Dalcroze, ritmiek en groei'.

21 maart 2016

2 bestellingen: P. Stuart, 'Nehalennia', Vincent Bijlo, 'Made in Braille. Extra: de cursus stoklopen'.

22 maart 2016

Suzanne appte me een ontroerende foto. Ze is vandaag met Tygo en Dylano naar de begraafplaats geweest; naar het graf van de moeder van Gijs en daarna naar het graf van mijn vader en moeder. Op de foto mijn kleinzoons bij het graf van mijn ouders. Daar word ik even stil van.

Dylano en Tygo voor het graf van mijn ouders

Een schooldag van 8.00 tot 22.00 uur. In de avond hadden we een MR-vergadering, waarvoor we eind vorige week besloten alle 'vaste' agendapunten aan de kant te zetten om met de directie te spreken over de andere organisatievorm van dit jaar en de hier en daar gewenste bijsturing daarvan.

Zo'n MR-vergadering begint om 18.45 uur. Ik ging tussendoor met een paar MR-collega's een pizza eten. De calzone van 'Da Gigi' blijft onovertroffen.

1 bestelling: 'Ons Amsterdam' (jaargang 33, 1981).

23 maart 2016

Leerlingen die er een extra vak bij doen, moeten in een toetsweek soms twee toetsen tegelijk maken. Dat gaat natuurlijk niet, daarom gaan ze 'in quarantaine' in een lokaal en maken daar één van die toetsen eerder of later. De quarantaine zorgt ervoor dat de ze geen andere leerlinge kunnen spreken over die al gemaakte of nog te maken toets. Vandaag zat ik er met twee V6-leerlingen; een natuurkundetoets van 135 minuten en een geschiedenistoets van 120 minuten. Ik zat dus vier uur en een kwartier met die mannen 'opgesloten'. Ik klaag niet, want het kost tijd, maar als ik die twee leerlingen elk in een hoek van het lokaal zet, kan ik in die tijd best boektoetsen nakijken en hoef ik die niet mee naar huis te nemen.

Met Rinse mail ik af en toe over Koos van Zomeren, van wie we beiden het werk verzamelen. Vanavond had hij een afspraak in Veenendaal en gooide bij mij Van Zomerens tekst 'In Arnhem staat een kerk' in de bus, vorig jaar bibliofiel uitgegeven door de boekhandels 'Het Colofon' en 'Jansen & de Feijter' t.g.v. het vijftigjarig schrijverschap van Koos van Zomeren.
Dat is een aangename verrassing (en volgende keer komt Rinse - met minder haast - ook naar binnen om een kop koffie te drinken).

2 bestellingen: Willem Elsschot, 'Kaas', S.C. Derksen, 'De rechten van de mens. 35 jaar universele verklaring'.

24 maart 2016

Een H5-leerling kwam me vertellen dat hij bij de voorbereiding van zijn mondeling examen Nederlands veel aan Schrijversinfo heeft gehad. Hij wist nu bijvoorbeeld dat Maarten 't Hart vroeger wel eens in vrouwenkleren liep. 'Hoe heet dat ook weer, meneer?'
Na afloop stond hij voor het raam van mijn lokaal met zeven vingers in de lucht. Heel goed jongen. Het woord 'travestiet' was niet aan de orde geweest.

Vanochtend zat ik in quarantaine met drie leerlingen die hun toetsen eerder moesten maken. Vanmiddag wordt er in het Rijksmuseum in Amsterdam een tentoonstelling geopend waarop van één van die meiden een aantal foto's hangt. Haar twee vriendinnen gaan mee naar die opening. Geweldig: je zit in H4 en dan 'hang' je al in het Rijksmuseum.

Vanmiddag begint een lang weekend (gelukkig is er dit jaar geen 'studiedag' op Goede Vrijdag). Voor mij is het bijna een vrije week. In verband met die quarantaineleerlingen met een extra vak werkte ik gisteren op mijn vrije dag. Volgende week dinsdag hoeft er niemand in quarantaine, dan krijg ik mijn vrije dag van gisteren terug en volgende week woensdag heb ik dan weer 'gewoon' mijn vrije dag. Ik ga dus pas volgende week donderdag weer aan het werk. Lekker!

3 bestellingen: Hans Lodeizen, 'Het innerlijk behang en andere gedichten', E. Hazelhoff Roelfzema, 'Op jacht naar het leven', Guido Goedemé, 'Willem Elsschot - Kaas' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Raymond Vervliet, 'Willem Elsschot - Het dwaallicht' (uit: Lexicon van Literaire Werken).

25 maart 2016

Nieuw op Schrijversinfo: Erik Jazelhoff-Roelfzema.

Op jacht naar het leven

1 bestelling: Annejet van der Zijl, 'Sonny boy'.

26 maart 2016

Eindelijk een zonnige lentedag! We hebben wat opgeruimd in de tuin. Ik heb o.a. de stukken berkenstam van drie jaar geleden met de grote aks in open-haard-grote blokken gehakt. Het is lang geleden dat ik dat gedaan heb. De vorige keer was mijn conditie beter.

Vanochtend haalde ik in de Cultuurfabriek bij de Historische Vereniging het boek 'Mijn Kerkewijk' van Jaap Pilon. Het was het jubileumboek van de vereniging. Op de jubileumavond kon ik niet aanwezig zijn. De tegoedbon was drie maanden geldig en die drie maanden verlopen volgende week. Beter laat dan nooit. Het is in ieder geval qua grootte een indrukwekkend jubileumboek. Hetzelfde formaat als de twee vorige jubileumboeken. Daar past het in de boekenkast dan precies naast.

Mijn Kerkewijk

2 bestellingen: Suzanne Vermeer, 'Zomertijd', The Amazing Stroopwafels, 'Oude Maasweg / Kolen uit Polen'.

27 maart 2016

Een gezellige eerste paasdag. Ik heb Chinees gekookt, met veel eier-en kipgerechten. Teveel natuurlijk, maar er moet op zo'n dag wat te kiezen zijn. Deze keer geen foto van een gelukt gerecht, maar van een mislukte eerste poging om zelf loempia's te maken. Niet strak genoeg opgerold. de hele boel ontplofte:

ontplofte loempia

Latere loempiaatjes lukten gelukkig wel. Met gehakt-groentevulling en met garnalen.

Paasdag, spelletjesdag. Boom boom balloon met de kleintjes (Een grappig spel. Als je denkt: nu zijn alle mogelijke spelletjes wel bedacht, komen ze toch weer met wat nieuws) en Kezen met de groten:

pasen 2016 Boob boom balloon Pasen 2016 Kezen

2 bestellingen: Henk Badings, 'Elektronische muziek', C. Beerepoot, en W. jr. Gerner, (vertaling en bewerking), 'Beter weten. Een populair-wetenschappelijke verzameling feiten voor iedereen die op het gebied van geschiedenis, cultuur, flora, fauna en techniek meer en beter wil weten'.

28 maart 2016

Ik lees momenteel 'Verlovingstijd' van Maarten 't Hart. Elke keer als ik een boek van hem lees, denk ik: Ik zou meer van hem moeten lezen. Misschien is het de herkenning van mijn gereformeerde opvoeding. Het is zeker niet zijn terugkerende geschrijf over klassieke muziek. Al in het eerste hoofdstuk moest ik (weer) onbedaarlijk grinniken. Bijvoorbeeld als de hoofdperson de zes stiefzussen (verkregen door het hertrouwen van zijn moeder) voorstelt: 'Zes schonkige, vadsige, wijdbeense wijkverpleegsters. Stuk voor stuk zo hartelijk dat het mij niet deerde dat ze eruit zagen als Deense doggen.' Wat me dan weer tegenvalt is dat ik 't Hart betrapte op een 'die', waar het tocht echt 'dat' moet zijn.
Hoofdstuk zeven heeft als titel 'Trommius'. In dit hoofdstuk blijkt het vriendje van de hoofdpersoon thuis een driedelige Duitse concordantie van Trommius te hebben staan. Een oud standaardwerk - met Gotische letters - waarin via een trefwoordensysteem op te zoeken is wat er op welke plaats in de bijbel staat over die trefwoorden. Omdat zijn vriendje niets heeft gevonden over het vouwen van handen en het sluiten van ogen tijdens het gebed, weigert hij dat te doen. De meester ziet het niet, want die heeft zelf zijn ogen gesloten tijdens het gebed, maar de op de gang lopende bovenmeester ziet het wel. Trommius redt hem van een aframmeling.
Zo'n Trommius hadden we op de Pabo moeten hebben! Op het mondeling examen voor het diploma godsdienstleraar moesten we van vijfentwintig (het aantal weet ik niet zeker meer) trefwoorden alles weten wat erover in de bijbel stond. Die trefwoorden mocht je zelf bepalen, maar we hadden (ik heb het over het voorjaar van 1980, internet was een nog onbekend fenomeen) allemaal dezelfde woorden, omdat er een lijst met vijfentwintig woorden en de bijbehorende bijbelfragmenten in de klas circuleerde. Mijn klasgenoten zaten dat allemaal keurig uit hun hoofd te leren. Ik koos een andere tactiek. Bovenaan de lijst plaatste ik het trefwoord 'homofilie' en ik bezocht drie kerkdiensten van dominee Bottenburg in de Brugkerk, waar hij een serie preken hield over dat onderwerp. Met een kladblok op schoot zat ik tijdens de preken mee te schrijven en leerde die aantekeningen uit mijn hoofd. Van de andere vierentwintig trefwoorden leerde ik niets, erop rekenend dat onze leraar Schaap zo verrast zou zijn over dit nooit voorkomende trefwoord, dat hij het alleen daarover met mij zou hebben. En aldus geschiedde! Ik behaalde mijn diploma voor leraar godsdienst met het hoogste cijfer van de klas.

Vanmiddag heb ik de essays en de citaten uit 'Een sober feest' op Schrijversinfo vermeld. Bijvoorbeeld deze van C. Buddingh':

De meeste uitgevers denken meer aan hun inkomsten dan aan hun uitgaven.

En eentje van Jacob Israël de Haan:
De grond brandt onder mijne vermoeide voeten. En de menschen zeggen, dat ik wel kunstvol dans.

We keken vanavond naar 'Spectre'. Dank voor het lenen van de dvd Martijn.

5 bestellingen: Paul Haenen en Mirja de Vries, 'de Knuffels', artikel Martijn Steenbergen, Robert Hughes, 'De fatale kust. Het epos van Australië', Louis Couperus, 'Proza (tweede deel)', Kees van Kooten, 'De verrekijker'.

29 maart 2016

Vandaag was het vorige week woensdag, althans, ik had vandaag vrij, omdat ik vorige week woensdag gewerkt heb. We besteedden een deel van de dag aan het in orde maken van de belastingaangifte.

Bart van U., de moordenaar van o.a. Els Borst, beweert vandaag opnieuw dat de moord een opdracht van god was. Dan stel ik voor dat we hem ook op bijbelse manier straffen: steniging.

5 bestellingen: John Bakkenhoven (hoofdredactie), 'BoekMagazine nr. 3, maart 1979', 3 stafkaarten en een bodemkaart van de Waddeneilanden, Niccolò Ammaniti, 'Ik haal je op, ik neem je mee', P.F. Thomése, 'P.F. Thomése leest De weldoener', LeoVroman, 'Twee gedichten'.

30 maart 2016

Vanmiddag overlegde ik met Ali en Jeanette van de organisatie van het Cultureel Café. We hebben nagedacht over de mogelijkheid van één of meer vaste columnisten op die woensdagavond één keer per maand. Ik vind het een leuk idee en als het ervan komt, wil ik er best aan meewerken.

Advocaat van de duivel

Lidy zou vanavond met Martijn naar het theater. Daar was het toneelstuk 'Advocaat van de duivel' met o.a. Victor Löw en Waldemar Torenstra. Lidy voelt zich niet lekker en heeft een enorme kriebelhoest, daarom ging ik er met Martijn naartoe. Daar heb ik geen spijt van. Een intrigerend stuk over het verdwijnen van de moraal in de advocatuur.Er was geen pauze, maar je wordt die - bijna - twee uur het stuk ingezogen.
Het is een stuk naar een boek van John Grisham. Het is een aantal jaren geleden ook al verfilmd.
Victor Löw heeft (in tegenstelling tot zijn verschijning op de foto) zijn baard laten staan, waardoor ik de hele tijd aan Ton Boers moest denken.

3 bestellingen: Henk Davidse, 'Je moet schieten, anders kun je niet scoren en andere citaten van Johan Cruijff', David Baldacci, 'Nachtwerk', R. Bonder en G.J. van der Keuken, 'All in ine - Words, Idioms, Pitfalls and Syndroms', Couperus, 'Als ik bijv...', Buddingh' - Bericht aan dereizigers', Heijermans, Snikken en grimlachjes'.

31 maart 2016

'de Volkskrant' opent vandaag met 'Meer roostervrije uren voor leraren'. De VO-raad stelt voor docenten honderd uur per jaar vrij te roosteren om beter (hun) lessen te kunnen ontwikkelen. Een goed plan: de werkdruk is hoog, jonge collega's ontvluchten het onderwijs en we geven in Nederland veel meer uren les dan de collega's in de ons omringende landen. En nu maar hopen dat het niet alleen een proefballonnetje blijkt te zijn.

Ik heb even opgezocht of de dvd van de film 'The devil's advocate' nog te koop is. Dat is hij: € 7,99 bij Bol.com en bij ECI. Ik heb hem nog niet besteld, maar ik ga dat vermoedelijk wel doen.

Lidy zat vanavond een poosje 'live' via internet naar de gemeenteraadsvergadering te kijken. Erg veel schorsingen en raadsleden en wethouders die absoluut niet in de gaten hebben dat ze in beeld zijn; gapen, neuspeuteren en spelen met hun mobieltje.

1 bestelling: L.W. Nauta, 'De mens als vreemdeling'.

Door naar april 2016