Terug naar februari 2017

 

Maart 2017


1 maart 2017

Kommer Tanis is overleden, lees ik vandaag in 'De Rijnpost'. Alweer iemand van mijn leeftijd. We zaten bij elkaar in V2 (het jaar dat we allebei waren blijven zitten). Veenendaal is klein genoeg om elkaar daarna nog regelmatig tegen te komen. Hij had dezelfde plavuizen gekocht als wij (op het Oudeveen), hij stond met een kraam met groenten op 'De Ellekoot' en ik had zijn zoon (ook Kommer, zijn kleinzoon heet ook weer Kommer, zag ik in de rouwadvertentie) op school. Vorig jaar herfst zag ik hem op 'De Ellekoot' in een rolstoel. Hij kwam blijkbaar nog een keer kijken bij zijn groentekraam, toen al bemand door zijn vrouw en zijn zoon.

Vandaag ben ik voor diabetes-controle naar de huisarts geweest (nette bloedwaarden en bloeddruk) en daarna door naar de diëtiste (ik ben sinds de vorige keer ruim twee kilo afgevallen, en qua 'vetmassa' nog iets meer).

Afgelopen maandag kocht ik op Wikipedia vijf biografieën voor dertig euro. Die van Simon Carmiggelt zat er ook tussen. Vorige week verkocht ik een maand uit 'Het Parool' geknipte Kronkels, ook voor dertig euro. Dat lijkt me een mooie ruil! Ze kwamen vandaag al 'binnen':
- Henk van Gelder, Carmiggelt
- Michel van der Plas, Mijnheer Gezelle. Biografie van een priester-dichter
- Hans van Straten, Hermans, zijn tijd, zijn werk, zijn leven
- Annejet van der Zijl, Anna. Het leven van Annie M.G. Schmidt
- Menno Schenke, Vaan. Het bewogen bestaan van C.B. Vaandrager
De biografie van Annie M.G. Schmidt is gesigneerd door Annejet van der Zijl. Over de andere biografieën gebiedt de eerijkheid me te zeggen dat ik er twee al had (Schmidt en Gezelle), maar dan in paperback-uitvoering. Deze gebonden exemplaren kunnen in plaats daarvan in de boekenkast op mijn studeerkamer en de paperbacks kunnen verkocht worden.

Uit nieuwsgierigheid zoek ik in het boek over Hermans naar de beschrijving van Hermans' kwaadaardige artikel over C. Buddingh'. Daar staat een stuk over in het boek (blz. 456-460). Het blijkt een door Hermans slordig geschreven artikel te zijn. De biograaf somt diverse fouten op (verkeerd geteld, kritiek op woorden die Buddingh' helemaal niet gebruikt heeft, kritiek op Buddingh's waardering voor Léautaud, terwijl Hermans daar zelf ooit een lovende recensie over schreef). Het haalt het meeste gif uit de angel van Hermans, maar Buddingh' heeft daar natuurlijk weinig meer aan.
Ik zie bovendien op deze bladzijden ook nog eens een slordige fout: 'In die tijd werd hij medewerker kan NRC Handelsblad' (blz. 457). 'kan' moet natuurlijk 'van' zijn. Ik heb een hekel aan dit soort fouten in zo'n boek, maar op deze plaats en over dit onderwerp is het eigenlijk wel weer grappig.

Vanavond hing ik samen met Martijn een dartbord met bijbehorend houten kastje bij hem op. Dat kastje is nog behoorlijk zwaar, dus dat valt in je eentje niet mee. Het hangt op voorgeschreven wedstrijdhoogte én waterpas. Toch lijkt er aan de bovenkant van het kastje een paar milimeter meer ruimte te zijn tussen kastje en het einde van de wand dan onderaan het kastje. Dat moet betekenen dat de afwerklat van dat muurtje scheef is (hebben we samen besloten).

Ik heb behoefte aan een cursus 'Hoe eet ik een rijpe pruim of perzik, zonder dat het sap mijn linkermouw in loopt.'

1 bestelling: Fens, Kees (Inleiding), 'Stel dat ik ditmaal hier wil blijven wonen. Schrijver en hun huizen'.

2 maart 2017

De kleinzoons sliepen vannacht hier, dus we waren bijtijds wakker. Zo heb je nog wat aan je dag!

's Middags ging ik samen met Tygo mijn medicijnen ophalen bij de apotheek. We waren snel aan de beurt, blijkbaar waren we net voor de middagdrukte.

Martijn verjaart vandaag. We gaven hem een jaarabonnement op 'Argus' (het eerste nummer verschijnt aanstaande maandag, met daarin mijn 'Achterwaarts' 'Niet naar Parijs').

Bij de Bruna op 'De Ellekoot' deed ik mezelf twee literaire juweeltjes (voor de prijs van één) cadeau:
- Frans Pointl, Heeft hij daar ook knoopjes?
- Connie Palmen, De priester
Ik liet zo'n setje ook nog maar voor Martijn inpakken.

's Avonds aten we met z'n allen bij Martijn en keken er naar de halve finale van de KNVB-beker: AZ-Cambuur (0-0, AZ wint na penalty's).

2 bestellingen: Kurt Held, 'De bende van rode Zora', Willem, 'Willem tekent Frankrijk, Boekenweektest 2004'.

3 maart 2017

Ik heb - tegelijk - een boek van Frida Vogels (Dagboek 1958-1959) en van A.L. Snijders (Brandnetels & verkeersborden) uit. Dat is in zoverre bijzonder, dat ik lang niet elk boek waar ik aan begin ook uitlees. Van deze twee auteurs ben ik ook onmiddellijk aan een volgende boek begonnen:
- Frida Vogels, Dagboek 1960-1961
- A.L. Snijders, Vijf bijlen

De boekenkast van A.L. Snijders blijkt op de mijne te lijken. Ik lees op blz. 28:

Het gebeurde bijna nooit dat ik een boek meteen ging lezen, ik was bij boeken altijd zo van eeuwigheid doordrongen dat het lezen op de tweede plaats kwam. Het kost me geen enkele moeite hier een theorie bij te bedenken, in mijn kast staan honderden interessante boeken die al 40 of 50 jaar geduldig wachten, ze klagen niet, ik ook niet, we hebben de tijd.

Morgen wordt Tygo acht jaar. Hij krijgt deze keer geld van ons, omdat er geen echte wens tot ons is gekomen. Zo maar iets kopen, of hem in de speelgoedwinkel een impulsaankoop laten doen, lijkt ons niet verstandig. We zochten bij de kringloopwinkel een mooi boek voor hem uit en daar 'verstoppen' we een aantal tientjes in. Nu we toch bij de kringloop waren kochten we ook wat voor onszelf, en voor de 'kinderboekenkast' voor Tygo en Dylano:
- Martin Bril, De kleine keizer
- Bart Moeyaert, Broere
- Jan Siebelink, De overkant van de rivier
- Ellen Tijsinger, Word toch wakker!
- Menno Wigman (samenstelling), Familie duurt een mensenleven lang
- Ivo de Wijs, Het gaat goed met Nederland

3 bestellingen: Doeschka Meijsing, 'De weg naar Caviano', Krever & Alice Hoogstad, 'Kom kyken mie', William D. Kuik, 'De held van het potspel of het geheime huwelijk'.

4 maart 2017

Verjaardag van Tygo. Hij voelde zich ontzettend jarig. Acht jaar alweer! Dat is de leeftijd waarvan ik vroeger altijd zei dat kinderen leuk begonnen te worden (dat had er - vermoed ik nu - mee te maken dat ze bij de padvinderij dan bij de welpen konden). Ik verklaar bij deze dat hij de afgelopen jaren óók leuk was.

Er vallen twee tijdschriften in de bus: 'Oud Veenendaal' en 'De Parelduiker'. 'Oud Veenendaal' verschijnt nu op A4-formaat en dat is een duidelijke verbetering. Het is bovendien ook nog eens prachtig dik en glimmend papier. Het hoeven voor mij niet allemaal glossy's te zijn, maar juist dit soort tijdschriften over de lokale geschiedenis moeten het hebben van foto's en kaartjes en die komen op dit formaat en op dit papier veel beter tot hun recht.
'De Parelduiker' lijkt een wat minder interessant nummer te zijn. Het is een nummer over verboden boeken, maar de boeken waarover geschreven wordt, zijn mij onbekend. Het stuk over 'Jan Pietersz. Coen' van Slauerhoff is misschien nog wel de moeite waard. Er valt me aan de inhoudsopgave nog wel iets op: Paul Arnoldussen schrijft ook voor 'De Parelduiker' (in dit nummer schrijft hij over de vorig jaar overleden Hubert van Herreweghen).

2 bestellingen: C.H.A. Scholte-Hoek, 'Voortaan visch op den disch', Bart Hageraats, 'Je zult er maar voor staan'.

5 maart 2017

Vanochtend zijn we lekker in de zon buiten in de spa geweest. In de zon en uit de wind was het lekker (en je zorgt wel dat je onder water blijft). Daarna zijn we ook nog een eindje wezen fietsen.

Vanmiddag ben ik met Martijn naar Ede geweest. Hij moest wat hebben van de Mediamarkt (ik kocht een cd van Jethro Tull: 'The best of Acoustic' en inkt voor de printer) en daarna gingen we nog naar de Boni. Ook daar wil de embalagemachine de grote flessen van La Chouffe niet slikken. Deze week gebeurde me dat ook al bij de Hoogvliet. Het stomme is dat beide supermarkten de flessen wel verkopen (en er ook statiegeld voor rekenen).

4 bestellingen: 'Maatstaf, 25e jaargang, nummer 10, Oktober 1977', 'Maatstaf, 25e jaargang, nummer 8/9, Aug./Sept. 1977', 'Bzzlletin 154, Griekse dichters', B. Jesserun Lobo, (samensteller), 'Nachtelijke cavalcade', A.L.Snijders, 'Nederland leest de mooiste korte verhalen', Mirjam Mous, Helen Vreeswijk, Alex Boogers, '3pak. 3 korte verhalen ter gelegenheid van de Literatour 2016'.

6 maart 2017

Direct na mijn laatste les stapte ik in de trein naar Amsterdam. AnneMarie was met de bus naar het Centraal Station gekomen. We dronken op de Dam een kop koffie en wandelden daarna naar café Scheltema, waar 'Argus' gepresenteerd werd. Het was er lekker druk en na een paar korte toespraken werden het eerste nummer en de drankjes uitgedeeld. 'Argus' ziet er goed uit, mooi papier en een tijdschrift zonder advertenties is echt een verademing. En ja, mijn eerste bijdrage staat er ook in!

argus, eerste nummer
Paul Arnoldussen houdt het eerste nummer in de lucht.

Vanuit Scheltema liepen we naar 'In de Wildeman', een bierproeflokaal, waar AnneMarie vaak kwam toen ze nog met Rik in Amsterdam woonde. We dronken daar een fruitig, ons onbekend biertje van de tap (ik ben de naam vergeten). AnneMarie maakte een praatje met de vorige eigenares van 'In de Wildeman'. Zij woont nu in Drente en was bij toeval ook even in Amsterdam. We aten een lekker stuk vlees bij een Argentijns restaurant en voor het station namen we weer afscheid van elkaar. Ik was om 22.00 uur weer thuis. AnneMarie plaatste onderstaande foto's op Facebook:

Argus

2 bestellingen: Theun de Vries, 'Het meisje met het rode haar', Herman de Man, 'Heilig Pietje de Booy'.

7 maart 2017

Al een paar keer krijg ik de vraag: 'Wat moet ik volgens jou gaan stemmen?' Ik heb geen antwoord op die vraag. Zelf heb ik alle partijen waarop ik niet wil stemmen doorgestreept. Er is geen enkele partij meer over! Ik heb nu nog een week om te bedenken welke partij de minst kwade is.

3 bestellingen: Eisse Kalk, 'De rode geranium. Leven en werk van Eiske ten Bos-Harkema (1885-1962), de eerste vrouwelijke wethouder van de SDAP in Nederland', J.H. Rudolph, (eindred.), 'Heemschut November/December 1984 - No. 5, Themanummer Hollandse Molens', 'Schrijvers van Bruna 69/70'.

8 maart 2017

Tygo viert vanmiddag zijn kinderfeestje, daarom is Dylano hier. Een beetje bokkig, want hij had met Tygo meegewild.

Met de post komt een op naam gestelde, chique verpakte, duur uitgevoerde folder van het nieuwe model E-klasse coupé van Mercedes-Benz. Hoe komen ze erbij die naar mij toe te sturen? Sta ik bekend als iemand met te veel geld?

Van geschiedeniscollega Arvid leende ik 'De vreugden van Housaye. Apologie van de historische interesse' van Jo Tollebeek en Tom Verschaffel. Dat gebeurde n.a.v. een gesprek dat ik met hem had op de dag van de 'Open dag' over dát wat vaak aan die historische interesse voorafgaat: De historische sensatie. We bleken goede herinneringen aan momenten waarop we zo'n historische sensatie beleefden van elkaar te herkennen. Niet te delen, want die van Arvid lagen duidelijk op het gebied van de geschiedenis en die van mij meer op het gebied van de literatuurgeschiedenis, maar de sensatie was herkenbaar.
De term 'historische sensatie' blijkt van Johan Huizinga te zijn en wordt in het eerste hoofdstuk van dit boek opgehangen aan de papegaai van Flaubert. Die herkende ik als een boektitel van Julian Barnes. Aan de hand van dat boek wordt hier de historische sensatie beschreven. De hoofdfiguur bezoekt het Hôtel-Dieu, waar de vader van Gustave Flaubert geneesheer-directeur was en waar Flaubert zijn kinderjaren doorbracht. Het is nu een museum. Uiteraard herinnert veel in dit gedeeltelijk aan Flaubert gewijde museum aan de schrijver. Maar pas als de bezoeker in een kleine nis de opgezette papegaai Loulou ziet, ervaart hij dicht bij de schrijver te zijn. Hij ondergaat een historische sensatie. Diezelfde opgezette papegaai stond op het bureau van Flaubert toen hij 'Un coeur simple' schreef. Veel dichterbij kun je niet komen. En dan doet het er achteraf niet meer toe dat men meer van die papegaaien blijkt te bezitten, de sensatie was er.

3 bestellingen: J. Presser, 'De nacht der Girondijnen', '3pak. 3 korte verhalen ter gelegenheid van de Literatour 2016', Hector Malot, 'Het scheepsmaatje'.

9 maart 2017

Mijn H3-klassen maakte vandaag een spellingstoets (aardig gemaakt, ze kunnen wel spellen, maar gaan de mist in bij het pure leerwerk). Als ze klaar zijn met de toets en ik hun blaadjes heb opgehaald, pakken de meeste leerlingen hun telefoontje. Ik sta dat toe, want de ervaring leert dat ze hiermee 'op hun rustigst' zijn. Een enkeling pakt huiswerk van een ander vak en één meisje ging vandaag een torentje zitten bouwen van plakstiften en geodriehoeken. Met een rolletje plakband lukte het me om van achter mijn bureau haar torentje om te gooien. Ze schrok zich wild, maar kon er wel om lachen.

In mijn garagebox hebben die klotemuizen in nog veel meer dozen aan stofomslagen zitten knagen! Van het gif blijven ze af. Komend weekend maar eens vallen zetten.

1 bestelling: C.C.W.J. Hijszeler, 'Nieuwe vondsten in Twente'.

10 maart 2017

Mijn 'Achterwaarts' uit het eerste nummer van 'Argus':

Niet naar Parijs

Dat 'bloemlezer' moest ik even over nadenken, maar als daar het bloemlezen van literaire citaten op 'Schrijversinfo' mee wordt bedoeld, dan klopt het wel.

2 bestellingen: Hergé, 'Kuifje collectie. Het komplete werk van Hergé: Hergé, de illustrator en zijn wereld / De wereld van Hergé geprolongeerd ... / Studi's Hergé: De samenwerking', 8 x boekenweek.

11 maart 2017

Voorjaar! Mensen blijven voor onze voortuin stil staan om naar de grote hoeveelheid krokussen te kijken. Maar ook aan nog kleinere dingen is te zien dat de lente nadert, bijvoorbeeld aan het nieuwe blad van de waterlelie, dat voorzichtig en puntig boven water steekt.

Het was een dag om in de tuin te rommelen. Lidy heeft viooltjes in potten gezet en ik heb het openliggende stukje bestrating 'bewaterd' en aangestampt. Bij de volgende mooie, vrije dag kunnen de steentjes erin. Ook heb ik al het hout van de twee boekenrekken die over waren (en die al de hele winter buiten stonden) in kleine stukjes gezaagd. Op dit moment hoor ik een deel daarvan in de open haard knetteren (het is 'spetterhout', het rekje om die spetters op te vangen staat voor de haard).

haardhout

Bij de post zat een A4-envelop. Het voelde alsof er knipsels in zaten en dat klopte ook! Er zat een briefje bij:

Knipsels uit vrije wil

Na het boekje van Arvid over de 'historische sensatie' ben ik in de stemming voor geschiedenis. Ik heb de eerste honderd bladzijden uit van 'Plaatsen van herinnering: Nederland van prehistorie tot Beeldenstorm'. Interessante verhalen over de hunebedden, over Julius Civilis en over de blinde bard Bernlef.

Vanavond keek ik de film 'De held', waarvan Martijn de dvd hier had neergelegd. Een mooie film naar een boek van Jessica Durlacher. Een intrigerend verhaal over - alweer/nog steeds - de nasleep van de Tweede Wereldoorlog.

12 maart 2017

Vanavond schreef ik een nieuw stukje voor 'Argus'. Deze keer over mijn ervaringen bij de Stiching Buitenlandse Werknemers, eind 1980 en dan vooral over de overgedemocratiseerde manier van werken daar. Ik kwam van een brave, christelijke pedagogische academie in Ede terecht tussen sociale academici die hun opleiding gedaan hadden in de roerige jaren '60 en '70.
Het overleg via de mail gaat met Paul heel snel. Om ongeveer 22.00 dacht ik: laat ik nou dat stukje maar gaan schrijven (ik had er uiteraard al wel redelijk uitgebreid over nagedacht). Om 0.30 uur ging ik naar bed en hadden we al heen en weer gemaild (en was het stukje op zijn verzoek aangepast (vooral ingekort, 'kaal' wil hij het graag hebben, geen uitweidingen, geen omhaal). Ik heb weer even ervaren hoe een leerling zich moet voelen bij mijn - ook - goedbedoelde, opbouwende kritiek.

3 bestellingen: , dr. B.C. Damsteegt, 'In de doolhof van het Nederlands. aanwijzingen voor een zuiver taalgebruik, deel 1 + deel 2', N. Meys, 'Glück auf! (Het gouden feest van het zwarte goud)', Hugo Bousset, 'Hugo Claus - De Metsiers (uit: Lexicon van Literaire Werken)'.

13 maart 2017

Ik zit met mijn H3-klassen midden in de betogen. De ene leerling stikzenuwachtig en de andere losjes en zorgvuldig formulerend. Ik probeer de eisen steeds iets op te schroeven. Vorige week heb ik gezegd dat ik ook wat bronnen wil 'horen'. Je komt overtuigend over als je vermeldt dat een onderzoek iets heeft uitgewezen (met universiteit en jaar erbij), of dat een artikel in een recente krant je mening ondersteunt.

2 bestellingen: J. Bernlef, 'Hersenschimmen', 'De nieuwe taalgids, maart 1985'.

14 maart 2017

Diverse collega's zijn enthousiast over de verkiezingsconference van Freek de Jonge van gisterenavond. Ouderwets goed. Ik heb hem gemist, maar het is vast via 'uitzending gemist' terug te kijken.

4 bestellingen: 'Bijdragen en mededelingen, Deel LXXI, 1980', Gerrit Achterberg, 'Cryptogrammen 4', Maria Dermoût, 'De sirenen', Maria Dermoût, 'De kist', Edward W. Hoffstetler, 'Indiaanse mythen en legenden. Verhalen van de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika'.

15 maart 2017

Achter in de auto stond al een week of twee een doos met grote (lege) flessen van La Chouffe. Ze worden, soms tijdelijk, bij meerdere supermarkten verkocht, maar bij de supermarkten waar ik ze probeerde in te leveren weigerde het embalage-apparaat deze flessen. Dat is natuurlijk raar. Peter was al tegen hetzelfde aangelopen. Hij kon bij de Hoogvliet met een kassabonnetje aantonen dat ze er wel degelijk zelf statiegeld voor gerekend hadden! Hij gaf me de tip dat het apparaat van de Boni in Veenendaal de flessen wel 'slikt'. Dat bleek vandaag inderdaad zo te zijn (vorige week probeerde ik het bij de Boni in Ede. Dat apparaat accepteerde ze ook niet).

Nog iets geks bij de Boni m.b.t. La Chouffe: de kleine flesjes (verpakt per vier) zijn per liter bier goedkoper dan de grote flessen. Je gaat er toch van uit dat een grootverpakking goedkoper is.

We deden boodschappen bij de Boni, ik kocht plastic L-hoesjes bij de Action en daarna bezochten we de tentoonstelling van tekeningen van de Veenendaalse Linda van de Weerd in het gemeentehuis. Er hingen tekeningen van bekende Veenendalers aan de linkerkant en vrij tekenwerk aan de rechterkant. De bekende Veenendalers lijken nagetekend van foto's en de tekeningen zijn misschien daarom wat 'gewoon'. Haar vrije werk is opvallender. Ik ging er heen voor de tekeningen van bekende schrijvende Veenendalers:

Rik Valkenburg Stef Bos Stip Kees
Rik Valkenburg Stef Bos Kees Stip

Onderweg van het gemeentehuis terug naar huis gingen we langs het stemlokaal in Het Baken 1, het werd Groen Links. Ik heb er maar een voorkeurstem op Bram van Ojik van gemaakt.

Vanmiddag was de temperatuur buiten lekker genoeg om met het openliggende tuinpad aan de gang te gaan. De steentjes ligger er weer in!

steentjes achtertuin steentjes achtertuin
Voor Na

Vandaag werd een doos van de Catawiki-veiling van afgelopen maandag bezorgd: 180 boekenleggers, 25 literaire voorpublicaties en 30 literaire kaarten. Gisterenavond bood ik mee op een kavel met dertig boeken, puzzels en dvd's van Paulus de Boskabouter, maar die werd me te duur en die heb ik dus 'laten gaan'.

1 bestelling: R.W. Emerson, 'Zeven essays'.

16 maart 2017

Ik gaf vandaag twee uur les in lokaal 205. Meestal wordt daar Duits gegeven. Op het bureau lag, onder het beeldscherm, een kaart met deze tekst:

Diogenes

Ik dacht: Hoe waar! Als ik een klus uitstel, maak ik mezelf wijs dat er vooraf nog enig denkwerk nodig is, of dat de tijd er nog niet rijp voor is. Als de tijd dan wél rijp is, gaat het vaak prima, maar eigenlijk is het gewoon: 'Wenn man einmal angefangen hat, geht's'!

Een prachtig verhaal van collega Gér: Als je een klas hebt, waarvan regelmatig veel leerlingen te laat in de les verschijnen, is de oplossing simpel. Normaal gesproken staan de tafels in mijn lokaal in drie rijen van twee (2 - 2 - 2). Ik maak daar dan vier rijen van: 1 - 2 - 2 - 1. De leerlingen die op tijd zijn, gaan in de middelse rijen zitten en zitten dus met z'n tweeën naast elkaar. Voor de laatkomers zijn alleen de losse tafeltjes aan de zijkant van het lokaal nog over. Binnen een week komen ze allemaal op tijd!

Van 16.00 tot 19.00 bespraken we met de MR de schoolbegroting met de directie. Een goed en open gesprek. Ik blijf die cijftertjes lastig vinden, maar nu we dit voor het tweede jaar doen, begin ik dingen beter te begrijpen en overeenkomsten en verschillen te zien.
Gedurende de drie uur zat ik flink te proesten. Mijn ogen zitten zowat dicht van het snot. Het zou me niet verbazen als de anderen gedacht hebben: die is morgen ziek. Je moet altijd doen wat anderen niet van je verwachten. Wat er ook gebeurt, morgen ben ik dus op mijn werk.

1 bestelling: Irmgard Smits, 'Irmgards grote kleine wereld'.

17 maart 2017

Ik had van deze tekst al eens een Nederlandse versie gelezen. Het effect is hetzelfde:

Not everyone can read this

1 bestelling: W. Somerset Maugham, 'Het donkere vuur'.

18 maart 2017

Volgende week is het boekenweek. Het boekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door Herman Koch. Vandaag stond er al een recensie van in 'de Volkskrant'. Die was niet heel positief.
Dit lijkt me wel een mooi moment om mijn knipsels 'Koch' te koop te zetten. Vandaag zat ik dus knipsels 'K' te sorteren.

4 bestellingen: Mirjam Mous, Helen Vreeswijk, Alex Boogers, '3pak. 3 korte verhalen ter gelegenheid van de Literatour 2016', 'Zakboekje Scouts', 'Zakboekje Waterscouts', J.R.M. Maas, 'Stenen hebben pijn', Marcellus Emants, 'Inwijding'.

19 maart 2017

Vanavond zag ik met Martijn 'The Simon & Garfunkel Story' in theater 'De Lampegiet'. We hadden een leuke avond. De zaal was uitverkocht en dat was ook wel terecht. Het zat muzikaal goed in elkaar. De jongens zongen goed. De langste van de twee had zelfs een Garfunkel-krullenkop. Hij haalde moeiteloos de hoge noten in 'Bridge over troubled water'. Op een groot scherm achter hen gaven foto's een mooi tijdsbeeld. Ze vertelden wel 'the story', maar kort en krachtig, zodat de nadruk op de muziek bleef liggen.
Eigenlijk zou ik met Lidy gaan, maar die heeft zoveel pijn in haar rug, dat ze daar een paar uur zitten niet aandurfde. Ik was nog wat hoesterig en verkouden. Ik had wat dropjes mee, maar een keer hoesten was - vanwege het geluidsniveau van de muziek - niet storend. Ik kocht na afloop van het concert een cd van het optreden voor Lidy. Krijgt ze er toch nog wat van mee.

2 bestellingen: Tonny Vos-Dahmen von Buchholz, 'Het monster van de vuursteenmijn', Tonny Vos-Dahmen von Buchholz, 'Arenden vliegen alleen', Tonny Vos-Dahmen von Buchholz, 'De nieuwe vrijheid', Jacques Vriens, 'Weg uit de Peel', Jacques Vriens, 'Tinus-in-de-war', Wim Hofman, 'Wim', Tonke Dragt, 'De Blauwe Boekanier', Fritz Perls, 'Gestalt Therapie Verbatim'.

20 maart 2017

Rijk mailt een aardige Amerikaanse cartoon rond:

Russians

2 bestellingen: B. Havinga, 'De mossel verhuist... (Mossel / Zeeland / Waddenzee)', Louis Pauwels en Jacques Bergier, 'De eeuwige mens', Zwijsen, schoolplaat 'School'.

21 maart 2017

Vandaag maakte ik een Kahoot-quiz bij wijze van oefentoets voor H3. Vijfenveertig vragen. IK heb er wel plezier in om bij de meerkeuzevragen een onzin-antwoord te verzinnen, of een antwoord waarvan leerlingen zullen denken dat het het juiste antwoord is. De laatste vraag was: 'De CT Nederlands voor H3 is volgende week ......' en dan als vier antwoorden maandag t/m donderdag. Veel leerlingen plannen nauwelijks en kijken niet veel verder dan één dag vooruit. Ik denk dan ook dat meer dan de helft het antwoord op deze (onverwachte) vraag niet weet.

4 bestellingen: 'Bzzlletin 151, Louis Couperus', Oriana Fallaci, 'Niets en zo zij het', J.M. Auel, 'Het dal der beloften, De aardkinderen deel 4', James A. Michener, 'Centennial'.

22 maart 2017

Op woensdag werk ik niet, maar vanochtend kreeg ik, even na 9.00 uur, een mailtje van Kahoot dat iemand anders mijn quiz gebruikte. Het is wel grappig dat zo'n programma dat doorgeeft. Het betrof mijn collega die ook een H3-klas heeft. Ik had haar gemeld dat ik die Kahoot-quiz gemaakt had.

2 bestellingen: Kader Abdolah, 'De adelaars', Jack F. Chandu, 'Het sterrenbeeld van uw kind is vissen (geboren tussen 20 febr. en 20 mrt.)'.

23 maart 2017

De Kahoot-quiz ging lekker. De leerlingen hebben nog wel wat leerwerk te verzetten. Het is bij zo'n quiz leuk om foute meerkeuze-antwoorden te verzinnen, waarvan je verwacht dat leerlingen die zullen kiezen. Het is nog leuker als een meerderheid van de klas die vervolgens ook kiest (tegelijkertijd is dat niet leuk, want blijkbaar hebben ze die kennis tijdens de les niet opgepikt).

In mijn postvak op school liggen af en toe wat boeken. Blijkbaar heeft een collega besloten dat ik een mooie bestemming voor zijn overtollige boeken ben. Ik heb geen idee wie de gulle gever is. Vandaag vond ik:
- Erling Jepsen, De kunst om in koor te huilen
- Peter Buwalda, Van mij valt niets te leren
De eerste ga ik misschien lezen. Daarna kan ik hem wel te koop zetten. De tweede ga ik zeker lezen en die komt in mijn privé-boekenkast. Dank je wel collega!

4 bestellingen: 'Tirade 180, jaargang 16, oktober 1972, Themanummer Jan Emmens', G.J. Kloosterman, 'Rhesusfactor', Hans Dorrestijn e.a., 'Het verdwenen plakboek'.

24 maart 2017

De toetsweek begint deze keer al op vrijdag en gaat ook de hele volgende week door. Ik heb gemopperd over het aantal keren dat ik ben ingeroosterd als surveillant (12 x bij een wekelijks aantal lessen van 9. Bovendien lag er de afspraak dat ik i.v.m. het organiseren van het quarantainelokaal niet of spaarzaam zou worden ingezet).

Bevrijding
Ik ben een passief sporter. Altijd geweest. Mijn eerste passieve sportactiviteiten beoefende ik in mijn jongensbed.  Bedtijd was bedtijd, daar viel bij mijn ouders niet aan te tornen. En een voetbalwedstrijd op televisie was geen reden om later naar bed te gaan. Ik lag met mijn transistorradio onder de dekens  de Europese wedstrijden te volgen. Zo hóórde ik Feyenoord in mei 1970 de Europacup winnen. Om eerlijk te zijn vind ik radiocommentaar bij een voetbalwedstrijd nog altijd spannender dan televisiecommentaar. Een Theo Koomen-achtige commentator maakt zelfs van het eindeloze heen en weer getik op het middenveld nog een belevenis.
Toen ik volgens mijn ouders oud genoeg was om op te blijven voor een voetbalwedstrijd, genoot ik volop van die avonden voor de televisie.  Met mijn vader, later ook met mijn broer, met buurman Jouke of met oom Eef werden de wedstrijden gespannen gevolgd. Oom Eef bracht vaak een leverworst mee, voor bij de jonge borrel.  Die haalde hij op de Prins Bernhardlaan, bij een kleine slager, die om een mij onbekende reden 'De Vuurboks' werd genoemd. Zo'n Europacupwedstrijd of wedstrijd van het Nederlands elftal was een gebeurtenis, waar je al dagen van tevoren naar uitkeek. De ruime keuze aan sportzenders van tegenwoordig was er niet en wat op rantsoen is, smaakt altijd lekkerder.
Het kijken naar voetbal was voor mijn vader een doorslaggevend argument bij de aanschaf van een kleurentelevisie in de jaren zeventig. Dan kun je naar echt groen  gras kijken en zie je aan de shirtjes onmiddellijk  wie van welke ploeg is! Ik weet niet of dit argumenten waren die mijn moeder overtuigden van het nut van deze aanschaf, maar de kleurentelevisie kwam er en jawel: het kijken naar voetbalwedstrijden werd er nóg echter van.
De mooiste voetbalherinnering is de finale van het EK in 1988. Dat hele EK was al spannend, vooral door de matige start van Oranje. Maar de apotheose was gigantisch. Een historisch doelpunt van Van Basten en feestvierende voetballers. Zelfs toen ze naast elkaar záten, dansten hun knieën nog.
Na die wedstrijd wandelde ik met mijn vader het dorp in. Op de Prins Bernhardlaan werd door de slijter oranjebitter uitgedeeld. Op de hoek van Hoogstraat en Hoofdstraat keken we naar de feestvierende menigte. Daar leerde ik dat de vergelijkingen die je maakt  met je persoonlijke geschiedenis te maken hebben. Ik zei: ‘Het lijkt het Ulvenhoutse carnaval wel.’ Mijn vader zei: ‘Het is net mei 1945!’

Lidy is met haar rug naar de fysiotherapeut geweest. Ze ziet er nu uit als een topsporter, met een kruis van dat gekleurde tape op haar rug.

3 bestellingen: K. Norel, 'Engelandvaarders', Nel Benschop, 'Geloof je dat nog?', Abdelkader Benali, 'Bruiloft aan zee'.

25 maart 2017

Een zonnige lentedag. Ik heb de druif teruggesnoeid (er lekte al wat vocht uit de 'wonden'). In de voortuin heb ik wat knollen gepoot en ik heb er de stokroos ingezet die we bij de Aldi kochten. De borrelsteen borrelde niet meer. De kuip was leeg, dus die heb ik bijgevuld en de boel ook even wat doorgespoeld.

De grondlijnen van het leven zijn eenvoudig,
het zijn de details die ons de nek breken.

(A.L. Snijders, Vijf bijlen, blz. 207)

Het Nederlands elftal levert een wanvertoning af. In en tegen Bulgarije verliezen ze met 2-0.

1 bestelling: Vic Obeck, 'Blijf fit zonder moeite. Het nut van isometrische oefeningen'.

26 maart 2017

Financiën vandaag: rekeningen betalen en opruimen. De belastingaangifte in orde maken. Ik word daar altijd een beetje narrig van.

In de bijlage van de 'Gelderlander' staat een artikel over Atilay Uslu, de man achter Corendon. Een opvallende passage:

"Onze marge op vliegreizen is bijna nul. Wij gaan pas verdienen als mensen koffers willen meenemen en als ze tijdens een vlucht wat drinken of een broodje kroket eten. Dat lijkt misschien niet veel, maar wij vervoeren jaarlijks 700.000 mensen. Als je aan iedereen een tientje verdient, heb je toch 7 miljoen euro winst."

Ik haalde aan het begin van de avond twee pizza's bij Da Gigi. Ik draaide vanaf de Adriaan van Ostadelaan de Patrimoniumlaan op. Ik wist niet goed wat er aan de hand was, maar de straat zag er anders uit: breder, andere gevels, en aan het eind van de straat zag ik een appartementengebouw staan. Het duurde even voordat ik het door had: de bomen zijn weg! Wat verandert dat het aanzicht van zo'n straat. Het intieme van de straat is weg. Ik snap ook wel dat bomen niet het eeuwige leven hebben en deze stonden er (aan de omvang van de stammen te zien) al heel lang. En toch is het jammer.... Ik weet niet of het aan de straat ligt. Misschien verandert mijn smaak. Maar de pizza's van Da Gigi zijn niet meer wat ze geweest zijn. Vlakker van smaak, flauwer. Misschien was het haastwerk, want het was er ontzettend druk. Met dit mooie weer heeft blijkbaar niemand zin om te gaan koken.

1 bestelling: Thea Beckman, 'Het geheim van Rotterdam'.

27 maart 2017

Gisterenavond liep er een Catawikiveiling af van o.a. een doos met een paar kilo boekenleggers. Ik ben hem straal vergeten. Ik kijk er vandaag even naar en zie dat die doos boekenleggers weg is gegaan voor € 35,00. Dan had ik best nog een hoger bod willen doen. Grrr.

Toen ik uit school kwam, was het zulk lekker weer dat ik in de voortuin wat ben gaan snoeien. De struik met de rode takken is flink teruggesnoeid (en een deel van de takken staat bij wijze van 'paastak' in de huiskamer) en de klimop, die over de vensterbank krulde, is weer in toom gebracht.

Ik heb een doos knipsels uit 1996 tevoorschijn gehaald en stuit op een heftige discussie over Bob Dylan en de Nobelprijs. Die hele discussie blijkt in 1996 ook al eens gevoerd te zijn. Dylan won De Nobelprijs toen (nog) niet, maar de voordracht was al genoeg voor een pennenstrijd met vrijwel dezelfde argumenten vóór en tégen als in 2016! Zelfs de middeleeuwse troubadours werden er in 1996 ook al bijgehaald.

2 bestellingen: 'Heemschut - Februari 1980 - No. 2', 'Bon, rechtgevende op de aankoop van één exemplaar van het plaatwerk 'Speels ABC der Nederlanden''.

28 maart 2017

Lidy moest vanmorgen bloed laten prikken. Ze was misselijk, daarom ben ik maar even als chauffeur meegegaan.
Toen ik daarna op de fiets naar school wilde gaan, 'hielp' de hulpmotor van de fiets niet. Gisteren heb ik de batterij opgeladen. Het schermpje geeft ook aan dat de batterij vol is, maar op de een of andere manier komt die stroom niet bij het motortje. Ik heb toen toch maar de auto gepakt.

Vijf redenen om graag A.L. Snijders te lezen (in willekeurige volgorde):
- Hij gaat zijn eigen, eigenwijze gang.
- Hij citeert veel uit de (wereld)literatuur.
- Hij is leraar Nederlands geweest.
- Hij is licht recalcitrant.
- Hij schrijft mooie, verrassende zinnen.

2 bestellingen: 'Heemschut - Maart 1978 - No. 3', 'Heemschut - Juli/augustus 1977 - No. 7/8', Hubert Lampo, 'De komst van Joachim Stiller'.

29 maart 2017

Vanochtend probeerde ik de fiets weer even uit. Nu deed hij het gewoon.

We deden boodschappen bij de Hoogvliet. Lidy ging de winkel binnen, maar ik wandelde eerste even naar Van Kooten: Boekenweek! Ik kocht de nieuwe versie van 'De laatste deur' van Jeroen Brouwers. Ik had de versie van 1984 (3e druk) wel staan, maar dit is meer dan een uitbreidinkje.De versie van 1984 is één deel van 533 bladzijden. De versie van 2017 bestaat uit twee delen van 758 + 432 bladzijden en die bladzijden zijn nog eens een stuk groter ook.

De laatste deur

Brouwers heeft er artikelen over heel wat schrijvers die sinds 1983 zelfmoord pleegden aan toegevoegd (o.a. Joost Zwagerman, Wim Brands, Nanne Tepper, Anil Ramdas), plus een aantal algemene beschouwingen over zelfmoord die hij in de afgelopen jaren geschreven heeft. Het is daarmee een groot en gedegen overzicht geworden. Ik las ergens al dat het Brouwers' levenswerk zou zijn.
De grootste verrassing voor mij is de naam van Jan de Zanger in de lijst. Ik wist niet dat hij ook zelf een eind aan zijn leven heeft gemaakt. Op schrijversinfo heb ik staan: 'In 1991 overleed Jan de Zanger, heel onverwacht, in Denemarken.' Brouwers schrijft op bladzijde 508: 'Jan de Zanger maakte op reis door zijn geliefde Denemarken op 14 januari 1991 in Hejlsminde een einde aan zijn leven. Na een grote hoeveelheid whisky deed hij als Eli Scheen en liep het water in om te verdrinken.'

Vanmiddag fietste ik even langs Beeldend Veenendaal. Deze tentoonstelling van werk van plaatselijke amateurkunstenaars leidt een reizend bestaan. Dit jaar zitten ze op de hoek van de schoolstraat en de Prins Bernhardlaan. Een prachtige locatie en ook het tentoongestelde werk mag er weer zijn.

Beeldend Veenendaal Beeldend Veenendaal
Beeldend Veenendaal Beeldend Veenendaal

Voor de deur liep ik Machiel tegen het lijf. We kletsten bij en maakten een afspraak om binnenkort samen ergens een pilsje te gaan drinken.

2 bestellingen: Nicolaj Gogol, 'De dode zielen', Marie C. van Zeggelen, 'Maria van Oranje'.

30 maart 2017

Op mijn kantoor lag al anderhalve week een leren voetbal. Leerlingen hadden er binnen school mee lopen voetballen en de bal was door de conciërge in beslag genomen. Vandaag kwam de eigenaar een preek en zijn bal halen. Ik gaf de bal mee, maar had hem binnen een kwartier al weer terug. De conciërge belde mij - mobiel - vanaf het dak. Of ik tijd had om even voor de school te gaan kijken. Daar liepen de mannen te voetballen. Het bushokje diende als goal en ze schoten erop vanaf het grasveld aan de andere kant van de weg. Dat leek mij ook niet de bedoeling. Ze hadden zelfs nog het lef om de discussie aan te gaan: 'We zijn buiten het hek, meneer, daar kunt u helemaal niets van zeggen!' Ai, dat werd een test van mijn gezag. Ik zei: 'O nee? Moet jij eens opletten: Hier die bal en wel onmiddellijk!' Gelukkig voldeden ze aan mijn dringende verzoek. Ze waren zo verstandig om eventuele vervolgstappen bij een weigering niet te riskeren.

Ik fietste naar huis via de Jan Steenlaan. Daar ziet het er weer prachtig uit, al waait het roze, met de wat stevige wind, nu al uit de bomen.

Jan Steenlaan

1 bestelling: An Rutgers van der Loeff, 'De kinderkaravaan'.

31 maart 2017

Alweer de laatste dag van de toetsweek. Ik verving een collega zo'n twintig minuten als surveillant, omdat zij een gesprek met een ouder had. Vervolgens zat ik ruim twee uur, omdat de aflossing, die er volgens het toetsrooster wel moest zijn, niet op kwam dagen. Ik werd er niet heel vrolijk van.

Gijs en Suzanne staan morgen voor de floorballvereniging van Tygo op de rommelmarkt in de Veenendaalhal. Die rommelmarkt was er ook vanmiddag en vanavond al en ik ging er na het eten met Gijs even kijken. Tygo ging mee. Ik gaf hem een euro om iets uit te zoeken. Na veel vergelijken kocht hij er een klein autootje en een vrachtwagenkwartet van. Zelf kocht ik:
- Otto de Kat, Bericht uit Berlijn
- Roel Reijntjes, Late brummelpluk
en een lp:
- The Amazing Stroopwafels, Mooi weer

3 bestellingen: Willem Frederik Hermans, 'Het sadistisch universum 1', Henning Mankell, 'De vijfde vrouw', Esther Gerritsen, 'Aantal (4) knipsels over Superduif, 2010/2011'.

 

Door naar april 2017