Maart 2019

1 maart 2019

Een uur in de tandartsstoel gelegen. Ze vulde vier gaatjes in mijn bovengebit. Die gaatjes kunnen heel goed ontstaan zijn door mijn medicijngebruik: ik heb pillen die zorgen voor een droge mond, een droge mond geeft een grotere kans op gaatjes. Toch maar een glaasje water op mijn nachtkastje zetten.
Het boren voelde ik niet. Mijn gisteren gekneusde rib voelde ik des te meer. Je ligt tegenwoordig heel erg achterover in die tandartsstoel (veel meer dan vroeger) en ik voelde dat mijn bovenlijf opgerekt werd en daardoor deed mijn rib behoorlijk zeer. Ach ... dat leidt af van het tandartsgedoe.
Ik vertelde haar wel van tevoren dat ik een gekneusde rib had. Ze vroeg me of ik dat niet door de huisarts moest laten vaststellen. Ik zei: 'U lijkt mijn vrouw wel', maar ik liet het daarbij. Nooit in discussie gaan met een vrouw die op het punt staat in je te gaan boren!

Jeroen van Merwijk Jeroen van Merwijk

Vanavond zag ik (met Martijn) Jeroen van Merwijk met zijn programma 'Lucky'. Er waren zo weinig kaarten verkocht dat het theater zo'n veertig stoelen óp het toneel had gezet (net achter de gordijnen). Zo leek het wel een kleine zaal en had de voorstelling iets intiems. Dat is in ieder geval beter dan een bijna lege zaal. Van Merwijk maakte van de gelegenheid gebruik en gaf vanavond iedereen uit het publiek persoonlijk een hand. Zijn liedteksten blijven scherp en confronterend. Hij maakt het zichzelf qua rijm niet altijd makkelijk. Ik hoorde complete liedjes met maar een paar rijmklanken langskomen.
Na afloop kocht ik de cd met de liedjes van deze voorstelling.

1 bestelling: 'De Revisor, tweede jaargang, nr. 6, december 1975'.

2 maart 2019

Ik ben met veel plezier Bob den Uyl aan het herlezen. Het boek 'Hier klopt iets niet. De beste verhalen van Bob den Uyl' begint met het verhaal 'Vogels kijken' (uit de gelijknamige bundel). Nu ik het verhaal weer uit heb, bedenk ik me dat het verhaal helemaal niet over 'vogels kijken' gaat. Op de eerste bladzijden gaat het hooguit over 'vogels zien'. En op de laatste bladzijden lijkt het over 'vogels kijken' te gaan, maar gaat het in wezen over 'vogels niet zien', zodat we blijven zitten met het eeuwige 'zien of niet zien, dat is de vraag'.

Voor de pubquiz (waarvan ik de vragen klaar heb) maakte ik vanmiddag in Veenendaal een paar foto's voor de bijbehorende Powerpointpresentatie. Een deel van de plaatjes is wel van internet te halen, maar dat geldt bijvoorbeeld niet voor straatnaamborden.

Verlaat Verlaat

Ik kwam over de Vijgendam en zag de inrit van onze vroegere autobeklederij. Het hek is weg. De garageboxen aan de Vijgendam zijn weg. Naast de inrit is nu de ingang van de parkeergarage voor de bewoners van de nieuwe appartementen. Ik was zo brutaal om de inrit op te lopen: de oude schuren zijn allemaal gesloopt. De tuin is een parkeerplaats. Zo te zien is de oude werkplaats iets naar achteren uitgebouwd. Er zijn nog drie dingen herkenbaar: Het 'plat', de ijzeren brandtrap en de coniferen. Een lichte weemoed overviel mij. Op het 'plat' van Verlaat 11 (mijn geboortehuis) stond een man. Hij keek naar mij en begon te telefoneren. Werd mijn 'verdachte' aanwezigheid doorgegeven?

Martijn nam ons voor zijn verjaardag mee naar de wok in Elst. Je weet dan in ieder geval dat Tygo en Dylano het naar hun zin hebben (en wij ook). De rest van de avond waren we samen bij Suzanne, waar we o.a. een potje jokerden.

wok
(foto: Tygo van den Brink)

1 bestelling: P.H. Raadsen, 'De Nederlandse PTT in vogelvlucht'.

3 maart 2019

Bij de Aldi kochten we enige tijd geleden een kweekset voor champignons. Het duurde even voordat de boel op gang kwam, maar nu kunnen we regelmatig oogsten:

champignons

Tygo is alweer tien! Vanmiddag vierden we zijn verjaardag. Ik zat met AnneMarie en Peter op een bankje en we hadden samen een prettige middag.

3 bestellingen: Guus Betlem, 'Koentje wint een minitrein', TonAnbeek, 'Over de romanschrijver Emants', boekenlegger 'De brief voor de koning - Tijdloos spannend avontuur voor een vakantieprijsje!'.

4 maart 2019

Volgens afspraak had ik vanmiddag een telefonisch consult bij de reumatoloog. De pillen tegen de hoeveelheid urinezuur in mijn bloed helpen, maar ze helpen niet hard genoeg. De komende tijd moet ik twee pillen per dag nemen, in plaats van één. Over zes weken mag ik dan nog een keer bij de reumatoloog op visite (in Ede).

1 bestelling: 'Groeiend Ede informatief bezien'.

5 maart 2019

Vandaag hadden we een studiedag met de sectie Nederlands. We gingen de school uit en vergaderden in 'Het ontmoetingshuis' in Veenendaal-Oost. Een andere omgeving doet soms wonderen en dit was een prima vergaderzaaltje (en naar ik begreep ook niet duur).
Ik was na afloop van de dag (8.30 - 16.30) zeer tevreden. We discussieerden over het aantal toetsen dat we jaarlijks afnemen en we brachten dat aantal aardig omlaag. Vervolgens bepaalden we welke toetsen we dan wél afnemen en verdeelden die over het schooljaar. Voor H3 zocht ik daar uit de toetsbank van de (nieuwe) methode de te gebruiken toetsen bij (die moeten nog wel wat aangepast worden), zette de paragrafen waarin die stof behandeld wordt in de weken ervoor en verdeelde vervolgens de overige paragrafen over het schooljaar. Dat betekent dat we volgend jaar een nieuwe methode gaan gebruiken, maar dat het 'geraamte' van de lessen al staat. Dat geeft me een enorme rust.

1 bestelling: Huub Oosterhuis, 'Jij die mij ik maakt'.

6 maart 2019

Vandaag zag ik mijn nieuwe H4-klassen voor het eerst. Dat komt deze week wel een beetje ongelukkig uit: deze leerlingen krijgen voor het eerst les van mij en vervolgens was ik gisteren afwezig vanwege die studiedag en morgen ben ik afwezig omdat ik voor school naar de rechtbank in Utrecht moet. Ik legde ze dat uit en de blokuren van vandaag liepen prima. Over drie weken moeten ze (in de toetsweek) een geleide samenvatting maken. Het cijfer dat ze daarvoor krijgen gaat als cijfer mee naar H5 en telt dus mee voor het schoolexamen. In de komende weken krijgen ze daar uitleg en oefeningen voor. De sfeer in de lessen was lekker, dus dat geeft goede hoop voor de rest van het schooljaar. Ik begreep van een collega, die in het lokaal naast het mijne les gaf en die 'mijn' leerlingen na de les in de gang met elkaar hoorde praten, dat de leerlingen ook tevreden over de lessen waren.

Vanavond was er een vergadering van het Cultureel Café. Ik heb de pubquiz af en liet de anderen die quiz doen. Ze waren er tevreden over. Ze mochten van mij nog best vragen afkeuren, maar dat gebeurde niet. Jaap gaat de quiz leiden en ik leg na afloop de juiste antwoorden uit. Jaap plaatste een foto van de vergadering op Facebook


Vergadering Cultureel Café.
tekst

2 bestellingen: Hens Kraemer, 'De assistent en zijn deskundige. Een vriendschap met West-Afrika', Fred Vargas, 'Uit de dood herrezen'.

7 maart 2019

Samen met Loes (onze zorgcoördinator) reed ik vanmorgen naar Utrecht. Daar moesten we aanwezig zijn bij een rechtszaak tegen school. Een ouder vindt dat onze begeleiding onvoldoende is geweest en ik was vorig jaar de leerlingbegeleider van deze leerling. Meestal gaat alleen de rector naar de rechtbank, maar de vorige keer stelde de rechter zeer inhoudelijke vragen. Daarom gingen we nu mee. De behandeling van de zaak zou een uur duren, maar dat liep uit naar bijna twee uur. Aan het eind stelde de rechter een vraag aan mij, maar vanwege de tijdsdruk wilde ze als antwoord alleen 'ja' of 'nee' horen.
Het is uitermate vervelend om op deze manier als school en ouders tegenover elkaar te staan, maar ik vrees dat het bij deze tijd hoort. We hebben de afgelopen jaren een paar van dit soort zaken gehad. Gelukkig zijn we daarbij wel steeds in het gelijk gesteld. Misschien gaan rechtsbijstandsverzekeringen wel iets te makkelijk 'met ouders mee in de strijd'.

1 bestelling: Nicole Krauss, 'De geschiedenis van de liefde'.

8 maart 2019

Ik zat koffie te drinken en dacht, naar buiten kijkend, daar een rat over straat te zien rennen. Toen ik opstond om goed te kijken, zag ik dat het een eekhoorn was.

Om 12.30 was ik (alweer) bij de mondhygiëniste. Over drie weken volgt dan nog een keer een bezoek aan de tandarts.

Ik wandelde vanmiddag met Dylano naar de brievenbus om mijn brief aan de belastinginspecteur te posten. Bij het speeltuintje ontdekte Dylano de eerste madeliefjes. Hij plukte er twee voor oma. In de afgelopen week is hij bij een klasgenootje in deze wijk wezen spelen. Hij vroeg of hij dat huis mocht zoeken. Dat vond ik wel prima, maar niet om er nu te gaan spelen; 'Alleen gedag zeggen'. Het kostte hem wat moeite, maar zich oriënterend op het speeltuintje voor hun deur, vond hij het adres wel!

1 bestelling: Janneke Philippi en Marja Kerst, 'Lekker Eten & Bewegen. 40 winterse recepten voor een gezonde maaltijd. 50 ideeën voor een winters actief dagje uit'.

9 maart 2019

Het nakijken van de H4-boektoetsen kon ik nu niet langer uitstellen. Deel 1 (over het boek zelf) is nagekeken. Morgen deel 2 (over recensies van het boek).
Mijn H4c-leerlingen lazen:

Walter van den Berg, Schuld
Naima El Bezaz, De verstotene
Mirjam Boelsums, Slangen aaien
Mano Bouzamour, De belofte van Pisa (4x)
Renate Dorrestein, Buitenstaanders
Jessica Durlacher, De dochter
Esther Gerritsen, Roxy
Ronald Giphart, Lieve
Karel Glastra van Loon, Lisa's adem (2x)
Herman Koch, Het diner
Herman Koch, Makkelijk leven
Tim Krabbé, Het gouden ei
Arjen Lubach, IV
Arjen Lubach, Bastaardsuiker
Marieke van Meijeren, Een hemel zonder schroeven
Saskia Noort, De eetclub
Pauline Slot, Zuiderkruis
Jos Vandeloo, Het gevaar
Thomas Verbogt, Als de winter voorbij is
Annejet van der Zijl, Sonny Boy

3 bestellingen: Ea Gerlach, 'Daar ligt het', Herman Broekhuizen, 'De grammofoonplaat', Robert Vuijsje, 'Alleen maar nette mensen'.

10 maart 2019

Er is deze week veel ophef over een islamitische school voor voortgezet onderwijs in Amsterdam. Er zouden banden zijn met een terroristische groepering en er zou haat gezaaid worden. Er gaan stemmen op om de school te sluiten, maar daar is geen rechtsgrond voor. Ik hoor het aan en kan het niet laten om te denken: 'Dan zou je ook de streng christelijke scholen moeten sluiten.' Dat weet ik uit eigen ervaring. De geschiedenislessen die ik kreeg in de klassen 6, 7 en 8 van de Juliana van Stolbergschool gingen voornamelijk over de Tachtigjarige Oorlog en bestonden vooral uit het zaaien van haat tegen de katholieke Spanjaarden. Daarbij werd het woord 'Spanjaarden' regelmatig weggelaten.
Toen ik zelf op basisschool 'De Grift' werkte, begreep ik van een moeder dat op de ernaast gelegen christelijke basisschool 'De Schakel' door een juf gezegd werd: 'De kinderen op de openbare school hiernaast zijn heel zielig: die gaan allemaal naar de hel!'
Er is echt maar één oplossing: schaf artikel 23 van de grondwet af. Alle kinderen naar eenzelfde school, waar niet geïndoctrineerd wordt. Godsdienst is een privézaak.

Ik wilde al een tijdje tegen de witte muur in de tuin een 'kast' timmeren om op de planken ervan te kunnen tuinieren. Er zijn van die - op zichzelf goede - plannen, waar nooit wat van komt. Lidy zag nu in een advertentiekrantje van de Praxis ongeveer net zo'n 'kast' staan als ik in gedachten had. Omdat de Praxis ook op zondag open is, gingen we daar vanmiddag heen. Hij moest besteld worden, dus dat hebben we maar gedaan.

Ik begin makkelijk aan een boek, maar ik lees zo'n boek dan moeilijk uit. Dat betekent dat er altijd een stuk of wat boeken liggen, waar ik aan bezig ben. In de kamer liggen:
- Kees Klok, Dijkbewaking. Literair dagboek 1980-1983
- S. Montag, Overpeinzingen
- A.L. Snijders, Bordeaux met ijs
- Nanne Tepper, De kunst is mijn slagveld
Het dagboek van Kees Klok heb ik vanmiddag eerst maar eens uitgelezen. Met name zijn leraarsperikelen zijn heel herkenbaar. Hij was zelfs enige tijd voorzitter van de medezeggenschapsraad.

Deel 2 van de boektoetsen is ook nagekeken. Ik moet alleen vraag 7 nog. Het boek ligt op school en ik moet daar eerst even in kijken wat ze nu precies geleerd hebben (of hadden moeten leren).

1 bestelling: Willem van Toorn, 'De rivier', Willem van Toorn, 'Gulliver en andere gedichten', 'Gastenboek van Singel 262, met nieuw werk van tweeënveertig Nederlandse auteurs'.

11 maart 2019

Niets in de Staatsloterij.

Het kweekbakje met champignons deed het heel aardig, maar het zit nu helemaal vol met fruitvliegjes. We hebben het daarom maar weggedaan.

12 maart 2019

Leerlingen willen met enige regelmaat tijdens de les hun mobieltje opladen. Er zijn stopcontacten in het lokaal, maar daar staat lang niet altijd een tafeltje onder. Daar hebben ze een gestrikte oplossing voor gevonden;

oplader

Na de lessen en de sectievergadering aten we met de collega's Nederlands bij collega Gerard thuis. Een vegetarische Indische schotel. Veel collega's hadden Indische bijgerechten (vooral salades) verzorgd. Het was lekker, apart én gezellig. Ik zag bij de voorbereiding via 'what's app' al zoveel schotels langskomen dat ik maar aangeboden heb de sterke drank te verzorgen. Ik had wat flessen Beek meegenomen, maar één fles was genoeg geweest: de collega's gingen voor de gin-tonic (en de ginfles is nu leeg).

3 bestellingen: M. Vasalis, (samenstelling), 'De muze en de dieren', Karel van het Reve, 'Afscheid van Leiden', Bodemkaart '40 Oost Arnhem'.

13 maart 2019

Taal blijft moeilijk:
- Dieuwertje Blok op televisie (over onderzoek naar metabole ziekten): er is licht aan het einde van de horizon.
- Een aanbieding van 'speciale' druiven bij het groenteboertje op het Bruïneplein:

spiciaal

Vanavond was de pubquiz in het Cultureel Café. Vrijwel alle plaatselijke politieke partijen deden mee. Het publiek was minder dan op andere woensdagen, maar kijken naar een quiz is op zich ook niet heel leuk. Men kon zelf ook meedoen en enkele mensen deden dat ook. We hadden een prijs voor de beste politici én een 'publieksprijs'. De wethouders Martijn Beek en Dylan Lochtenberg waren de winnende politici. Dat is wel logisch: zij zijn de hele dag met Veenendaal en met de politiek bezig.
Voor wie zijn kennis van Veenendaal wil testen:

Pub Quiz vragen deel 1                                                           

1

Veenendaal algemeen

Hoe wordt de Gortstraat in de volksmond wel genoemd?

2

Veenendaal in 2018

Veense ondernemers zijn ook netwerkers. Dit jaar was er al voor de vierde keer een Mosselparty. In welk restaurant vond die mosselparty plaats?

3

Veenendaal in 2018

Helemaal achter aan de Dijkstraat (nr. 181) worden drie woningen gebouwd. Het agrarische bedrijf dat daar zat wordt afgebroken. In wat voor dieren was dit bedrijf gespecialiseerd?

4

Veenendaal in 2018

Het CLV wordt verbouwd. Er staan noodlokalen op het eigen terrein. Er was eerst sprake van een tijdelijke verhuizing naar een ander Veenendaals gebouw. Welk gebouw?

5

Veenendaal in 2018

Bo de Groot werd sportvrouw van het jaar. Welke sport beoefent zij?

6

Gilbert van Schoonbeke

Uit welke stad kwam Gilbert van Schoonbeke?

7

Gilbert van Schoonbeke

Waarvoor had hij turf nodig?

8

Gilbert van Schoonbeke

Hoe heet de vaarroute richting Amersfoort die hij liet graven?

9

Gilbert van Schoonbeke

In welk jaar is Gilbert van Schoonbeke geboren?

10

Provincie

Wat is de naam van de Utrechtse commissaris van de koning?

Pub Quiz vragen deel 2                                                           

11

Veenendaal algemeen

Met welke buitenlandse stad heeft Veenendaal een stedenband?

12

Veense schrijvers

In welke straat woonde Gerard Reve?

13

Veense schrijvers

In welke straat werd Kees Stip geboren?

14

Veense schrijvers

In welke straat woonde Stef Bos?

15

Veense schrijvers

In welke straat werkte Rik Valkenburg?

16

Gemeentepolitiek

Na de sluiting van Escape gaf de gemeenteraad subsidie aan de stichting ALive. Hoe heette het ‘jeugdhonk’ dat voor Escape op diezelfde locatie te vinden was?

17

Gemeentepolitiek

Op 18 oktober 2018 sprak u over IW4.  Hoe heet de directeur die in december 2018  afscheid nam?

18

Gemeentepolitiek

Op 20 december 2018 sprak u over wijziging statuten Stichting Sportservice. Het ging in feite om de horeca bij het zwembad. Hoe heette de afgelopen jaren het café/restaurantgedeelte?

19

Gemeentepolitiek

Veenendaal heeft een nieuwe burgemeester. In welke gemeente was Gert-Jan Kats hiervoor burgemeester?

20

Provincie

Hoeveel gemeenten liggen er in Utrecht?
Het antwoord mag er 3 naast zitten

Pub Quiz vragen deel 3                                                           


21

Veenendaal algemeen

Hoe heet de man die jarenlang beheerder was van het dierenkampje in Dragonder?

22

gemeentehuis

Midden in de raadszaal ligt een groot blauw vloerkleed. Wat is er op dit kleed te zien?

23

gemeentehuis

In de raadszaal hangt een schilderij van koning Willem Alexander. Kijkt hij (vanuit ons gezien) naar links, naar rechts of kijkt hij je recht aan?

24

gemeentehuis

In de raadszaal staat op een sokkel een grote klok. Wat is het opschrift op deze klok/ waar herinnert deze klok aan?

25

gemeentehuis

Als je de raadszaal verlaat en met de trap naar beneden gaat, loop je tegen een piano aan. Wat is de kleur van deze piano?

26

Cultureel Veenendaal

Wie won de Cultuurprijs 2018?

27

Cultureel Veenendaal

Van 8 tot en met 22 december was in de centrale hal van De Cultuurfabriek een expositie te zien met beeldend werk van een in 1963 in Veenendaal geboren kunstenaar. Hij overleed in 2017. Wat is zijn naam?

28

Cultureel Veenendaal

Hoeveel stoelen zijn in de grote zaal van De Lampegiet (zonder orkestbak)? – Je mag er 10 naast itten.

29

Cultureel Veenendaal

Wat zijn de namen van de twee grote muziekgezelschappen/harmonieën van Veenendaal?

30

Provincie

Wat zijn de kleuren van de provincievlag?

Pub Quiz vragen deel 4                                                           

31

Veenendaal algemeen

Op welke avond valt Lampegietersavond? (alleen 'maandag' is onvoldoende als antwoord)

32

Straatnamen

Waar heeft deze straat zijn naam aan te danken? Sterkenburg

33

Straatnamen

Waar heeft deze straat zijn naam aan te danken? Mulderslaan

34

Straatnamen

Waar heeft deze straat zijn naam aan te danken? Pelikaanstraat

35

Straatnamen

Waar heeft deze straat zijn naam aan te danken? Zoete inval

36

Kunst(enaars)

Wie maakte dit kunstwerk? schilderij

37

Kunst(enaars)

Wie maakte dit kunstwerk?driehoeken

38

Kunst(enaars)

Wie maakte dit kunstwerk?fontein

39

Kunst(enaars)

Welke voormalig dichter des vaderlands maakte dit kunstwerk / schreef deze woorden in tegels Dragonder Oost?tegels

40

Provincie

Op de website van de provincie (19 februari 2018):
De Rondweg-Oost Veenendaal, een belangrijk verkeersknelpunt in de provincie Utrecht, wordt gereconstrueerd. Nadat eerder Provinciale Staten al met verbreding hadden ingestemd, keurden zij gisteren, met het oog op de leefbaarheid, ook inrichting van de rondweg als een stedelijke weg goed.
Wat wordt op deze weg de maximum snelheid?

De antwoorden staan helemaal onderaan deze bladzijde.

1 bestelling: James Baldwin, 'Bijna binnen handbereik'.

14 maart 2019

Vandaag had ik het eerste mentorgesprek met een leerling uit mijn nieuwe mentorklas. Leerlingen zijn over het algemeen heel eerlijk en open als je het gesprek serieus ingaat. Er is een moment voor mentorgesprekken voor mij gepland op woensdag het tiende uur. Maar zo laat op de middag zitten leerlingen daar echt niet op te wachten, zeker niet als ze al lang uit zijn. Ik probeer ze nu uit te nodigen in gezamenlijke tussenuren. Het is even puzzelen, maar ze waarderen dat zeer.

2 bestellingen: Aantal (17) knipsels over Rogi Wieg, Stephen Spender, 'De tempel'.

15 maart 2019

Na een lange reis kom je altijd twee keer aan.
De eerste, voorlopig keer is het station, het vliegveld,
de tweede, de eigenlijke aankomst,
is het ogenblik dat je na een bad en in andere kleren
je hotel verlaat en de straat opstapt,
zo leeg als een schrift aan het begin van het nieuwe schooljaar.
(Cees Nooteboom, waar je gevallen bent, blijf je, blz. 73)

Het is nu twee weken geleden dat ik een rib kneusde en nu pas heb ik het gevoel dat de pijn minder wordt. Er gaat af en toe een uurtje voorbij dat ik hem niet voel / er niet aan denk.

Vanmiddag om 16.00 uur was ik in de Cultuurfabriek voor de prijsuitreiking van de gedichtenwedstrijd van 'Gedichten op muren'. De twee genomineerde meisjes van de H3-klas, waar ik een paar weken les aan gaf, hadden me gevraagd of ik ook kwam. Zij wisten natuurlijk niet dat ik door de organisatie ook was uitgenodigd. De zaal was redelijk gevuld, al waren lang niet alle genomineerde leerlingen van de vier scholen op komen dagen. Het CLV had musical-repetities, waar leerlingen blijkbaar niet bij gemist kunnen worden. Ik vrees dat de organisatie er maar van uit moet gaan dat 'iedereen aanwezig' nooit haalbaar zal zijn. Uiteindelijk lijkt de vrijdagmiddag, net na schooltijd, me wel het beste moment.

4 bestellingen: Jan Hanlo, 'In een gewoon rijtuig', Rani Manicka, 'De Rijstmoeder', J.I. Puyenbroek, 'Op de grens van levensvatbaarheid', Kirst, 'De helden van het laatste uur'.

16 maart 2019

Vandaag heb ik op mijn studeerkamer een poosje met boeken lopen sjouwen. De literaire reisgidsen en de boeken over kerkhoven en begraafplaatsen hebben een andere plek gekregen, waardoor ik twee plastic ladenkastjes (om de administratie te organiseren) een plek heb kunnen geven. Je kunt - als zoiets af is - heel tevreden naar je eigen werk staan kijken.

'De Volkskrant' is vorige week gestopt met de 'Sir Edmund'-bijlage. Er zit nog een heel dun boekenbijlagetje in het midden van de krant. Schaam je, 'Volkskrant'. Dit is een kwaliteitskrant onwaardig. Als het zo blijft (of nog minder wordt), neem ik een andere krant.

Thierry Baudet staat met zijn 'Forum voor democratie' in de peilingen op een behoorlijke winst. Als het verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden zijn, zou hij van twee op twintig zetels komen. Ik vind hem een populistische clown, maar hij weet op die manier in ieder geval de kiezers aan te spreken. Hij trekt vooral CDA- en VVD-kiezers. Dat is logisch, omdat zijn geluid behoorlijk rechts is. Wat versnippering op die kant van het spectrum vind ik niet eens zo erg.
Ik vermoed dat vooral zijn gehamer op de onzinnigheid van het CO2-debat hem geen windeieren legt. Die hele discussie slaat ook wat door. Ik ontken het probleem niet, maar bij de felle activisten ontbreekt de relativering wel een beetje. Alle vergelijkingen gaan mank, maar de vergelijking met de zure regen-discussie van jaren geleden zet me wel aan het denken. Er zou geen bos meer over blijven, maar dat is allemaal 'reuze meegevallen'.

2 bestellingen: Elizabeth Byrd, 'Onsterfelijke Koningin. De levensroman van Maria Stuart', Peter Buwalda, 'Bonita Avenue - Vooruitboekje'.

17 maart 2019

Kleine krantenberichten maken je niet altijd vrolijk: 'Vers' vlees in de supermarkt is vaak twee jaar oud en meerdere keren ingevroren geweest.

Vandaag vermeldde ik de schrijvers uit 'Oud en nieuw', samengesteld door M. en L. Leopold (5e druk, 1908) op Schrijversinfo:

Consequentie

Hoe menigeen heb ik gekend,
Die, om vooral toch consequent
Te blijven, van zijn jonge dagen
Zijne ezelsooren voort bleef dragen.

(W. Mallinckrodt, Oud en nieuw, blz. 454)

2 bestellingen: 'Mysterieus Tibet', 'Sprookjes van Grimm'.

18 maart 2019

Ik ben bezig met achterstallig correctiewerk van de twee H4-klassen die ik heb overgenomen. De vorige collega's zijn daar niet aan toegekomen. De betogen heb ik nagekeken (dat waren er ook niet zoveel). Nu liggen er nog van twee klassen beschouwingen. Waarom zouden er toch zo weinig mensen docent Nederlands willen worden?!

Dit weekend zocht ik uit de kranten van de vorige week twintig paginagrote artikelen. Daar mogen mijn leerlingen er deze week één van kiezen om er een samenvatting van te maken. Hun buurman of buurvrouw moet dat artikel eerst lezen en bepalen wat de hoofdzaken zijn die in de samenvatting in ieder geval terug moeten komen. Daarna kunnen ze dan elkaars samenvatting beoordelen. Ik ging vanochtend even naar school om die artikelen een paar keer te kopiëren. Als ik dat morgenochtend vóór acht uur nog moet doen, leg ik mezelf teveel stress op.

Tussen de bedrijven door heb ik gisteren en vandaag zo'n tien maanden van dit weblog in de goede volgorde gezet. Voor de regelmatige lezer is het handiger als de 'nieuwe dagen' bovenaan staan. Maar wie 'oude maanden' terugleest heeft er meer aan als de eerste van de maand bovenaan staat.

Vanmiddag was ik even op bezoek bij Jeanette. Negentig jaar, ze loopt moeilijk, maar is geestelijk nog in orde. Ik had een envelopje voor haar bij me met geld voor eerder verkochte boeken en ging naar huis met tassen met twintig biografieën. Die hebben haar warme belangstelling (al zeventig jaar), maar het wegdoen van deze dikke boeken levert veel plek op in de boekenkast!
Toen ze achttien was, ging Jeanette af en toe op bezoek bij Henriëtte Roland Holst. Ze mocht 'tante Jet' zeggen. Jeanette liet me een rijtje boeken van Henriëtte Roland Holst zien. Ze staan op een ereplekje, achter glas.

Twee boeken uit de stapel van Jeanette heb ik even apart gelegd: 'De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller 1869-1939' van Eva Rovers (die stond al een poosje op mijn verlanglijstje) en de enige niet-biografie van de stapel: 'De avond is ongemak' van Marieke Lucas Rijneveld. Jeanette was aan dat laatste boek begonnen, maar ze kon er niet doorheen komen. Ik las er vanavond een bladzijde of veertig in en (ook) ik vind het helemaal niks. Ik wilde me niet laten leiden door de lichte aversie die ik tegen deze jonge schrijfster heb opgebouwd, vanwege haar optredens in 'De wereld draait door'. Daar vind ik haar 'gemaakt'. Ze speelt de jonge schrijfster. Het boek lijkt een stijloefening. Ze heeft 'Dorsvloer vol confetti' van Franca Treur goed gelezen en gaat in die stijl een versnelling hoger. Dat levert een ongemakkelijke leeservaring op. Ik begrijp niet hoe de recensenten zo positief hebben kunnen zijn.
Toevallig schreef Gerbrand Bakker in zijn column in 'Trouw' van afgelopen weekend ook over dit boek: 'Zo vind ik het boek - ja, nu komt het eruit - niet goed. Die stortvloed aan beelden en metaforen slaat alles dood, het kan me werkelijk geen zier schelen wat er met de personages gebeurt. 'Ja, ja,' is alles wat ik kan denken als ik het lees, 'kom maar op, kan het nóg akeliger?' Het kan inderdaad nóg akeliger. En dan ook nog eens dat gereformeerde, alwéér dat gereformeerde.' Ik sluit me bij hem aan.

2 bestellingen: 'Spiegel Historiael, 12e jaargang, nr. 5, mei 1977', 5 boekenleggers, 1 prentbriefkaart.

19 maart 2019

Nog altijd kan ik het gedrag en de keuzes van mijn leerlingen niet voorspellen. Mijn H4-leerlingen kozen vandaag een krantenbericht van de afgelopen week om er een samenvatting van te maken. Niet het artikel over Max Verstappen, over Ajax of over de Fashion Week werd veel gekozen, maar het artikel 'Varken gaat strijd met gans aan', over ganzenoverlast.

Alle krantenknipsels zijn uitgezocht. Nu nog achttien jaargangen (per jaar ingebonden) literaire tijdschriften. Ik kocht ze ooit van een grote bibliotheek, maar ze blijken vrijwel onverkoopbaar. Dan gaan we het maar per bundeltje artikelen en per schrijver proberen.

Op Schrijversinfo in de nieuwe lay-out: Arthur van Schendel.'

Ik kreeg vandaag een mailtje van een klant met de mededeling dat het bestelde boeken in goede orde zijn aangekomen, met nog een aardige extra mededeling:

Dank je wel voor de levering van de boeken. Ze zijn in goede staat aangekomen. Toevallig las ik het boek van Wim Huijser, In Luiletterland, waar uw antiquariaat bezocht wordt. Ik wist niet van alle activiteit die u ontplooit, en ben er blij mee.

2 bestellingen: Clara Eggink, 'De muze en de seizoenen, een bloemlezing van verzen, Menno Jansma, 'Over de "rijkdommen en gemene buren" van Twisk'.

20 maart 2019

Tijdens een gesprek met een Marokaanse mentorleerling moest ik even wat verwerken. We spraken o.a. over de thuissituatie: ze heeft zeven broers en en zussen. Twee oudere zussen zijn al getrouwd en één van die twee heeft een kind van twee jaar. 'Leuk', zei ik, 'dan ben jij dus tante. En .. wacht even ... dan is je vader dus opa!' En nu komt het ... die vader is een oud-leerling van mij! Ik heb dus oud-leerlingen die al opa zijn!
Nu de verzachtende omstandigheden: haar vader zat begin jaren '80 bij mij in schakelklas. Hij was zestien en ik begin twintig. We schelen dus niet zoveel in leeftijd. Ik rekende samen met mijn leerling: het kindje is twee jaar ... je vader is vierenvijftig. Hij was dus tweeënvijftig toen hij opa werd. Ik was zelf vijftig toen ik opa werd .... Het is allemaal best uit te leggen ... maar dan nog ....

Op Schrijversinfo in de nieuwe lay-out: W.G.F.A. van Sorgen en Fedde Schurer.

4 bestellingen: 'Hoera voor het prinselijk paar. Een keuze uit de PC 1965-1973', Jan D van Laar en Luuk van der Vegt, 'Speels liedboek', FC Terborg, 'Het gezicht van Peñafiel', Frederik van Eeden, 'Kabir'.

21 maart 2019

Gisterenavond was ik op Catawiki de hoogste bieder op een kavel met 101 Matchboox (boekjes in luciferdoosjes). Ik heb er zelf een paar van (o.a. van C. Buddingh'). Ze worden tweedehands maar nauwelijks aangeboden. De truc is toch om niet héél veel boeken van een paar euro aan te bieden, maar een kleiner aantal boeken van een wat zeldzamer soort.

Ik ben veranderd, ouder geworden,
en niet aardiger, denk ik weleens.

(Cees Nooteboom, Waar je gevallen bent, blijf je, blz. 115)

De lente is begonnen en precies vandaag bloeien de prunussen op de Jan Steenlaan.

Vorige week, de eerste week met mijn nieuwe H4-klassen, investeerde ik vooral in de sfeer. Het gevolg was wel dat de leerlingen niet héél hard werkten. Ze hadden de opgegeven geleide samenvatting lang niet allemaal af. Ik besprak dat dinsdag met ze en zei erbij dat het deze week anders gaat. Ik had kopietjes van krantenartikelen. Daar moest een samenvatting van gemaakt worden en die moet aan het eind van de week ook echt af zijn (en door mij én door een klasgenoot gecontroleerd).
Ik besloot geen straf op het niet afhebben te zetten, maar een beloning op het wél afhebben. Voor wie hard werkt (en het goed gedaan heeft), is de vierde les facultatief. Ze hebben hard gewerkt en vandaag het derde uur had ik maar drie leerlingen voor me, waarvan twee die eerder in de week een dag ziek waren. (Zoiets zal officieel wel niet mogen, maar hier botsen de regels met de praktijk)

4 bestellingen: Garmt Stuiveling, 'Ego en echo', Multatuli, 'Vorstensschool', Tim Krabbé, 'Marte Jacobs', Anne Sietsma, 'Mayke'.

22 maart 2019

Per auto op reis kwam men vroeger door steden en dorpen. Dat is tegenwoordig anders.
De autobaan, de vier- of zesbaansautoweg met gescheiden rijstroken bevordert onwetendheid en ondankbaarheid.
De onwetendheid neemt toe doordat de nieuwe generaties van de vreemde landen weinig meer zien dan wat bergen en dalen,
een aantal benzinemerken, een vreemde muntsoort, een verscheidenheid van defecte automaten
en altijd dezelfde bungalows, campings, discotheken en strandcultuur aan het einde van de reis.
(S. Montag, Overpeinzingen, blz. 26)

In de voortuin bloeien de hyacinten.

Op Schrijversinfo in de nieuwe lay-out: Hendrik de Vries.

1 bestelling: A. Roland Holst, 'De wilde Kim' (2x).

23 maart 2019

Vanmiddag fietste ik naar Van Kooten om mijzelf in deze boekenweek een boek cadeau te doen. Ik kocht 'De wereld in jezelf - De Nederlandse en Vlaamse literatuur van de 21ste eeuw in 60 essays', samengesteld door Nina Polak en Joost de Vries. Ik kreeg het boekenweekgeschenk en kocht het boekenweekessay: daar wil ik in de eerstvolgende lessen (uiteraard) even aandacht aan besteden. Toen ik stond te betalen, kwam Martijn de winkel binnen (Veenendaal blijft een dorp). Hij had het fotoboek van de tentoonstelling over Erwin Olaf besteld. Hij had spijt gekregen dat hij het een paar weken geleden bij die tentoonstelling niet kocht.

Ik fietste langs een huis, waar in grote, donkerblauwe letters een met zichzelf tegenstrijdige boodschap op het raam stond: 'Welkom - Sterf'. Bij nadere beschouwing bleek dat ik niet goed gelezen had: in dit huis is onlangs 'Stef' geboren.

3 bestellingen: Carry van Bruggen, 'Hedendaags fetisjisme', John Flanagan, boekenlegger: 'De Grijze Jager - De vroege jaren 1', Jeanine Warnod, 'Maurice Utrillo', Guy Dumur, 'Staël'.

24 maart 2019

We reden vanmiddag naar Kampen voor de verjaardag van Mara. Het wonen in zo'n oude binnenstad heeft toch wel iets. Ze wonen in een heel oud huis, tegen of zelfs onderdeel van de oude stadsmuur, naast een stadspoort, tegenover een oude kerk en een oude universiteit. Ik kijk ernaar en hoor meester Hiensch over de Tachtigjarige Oorlog vertellen.

Happyface en Beek

Ik nam van Jan wat flessen 'Beek' mee. Mijn gin was op, m'n 'Dutch blend' bijna. Naar z'n nieuwste rum ben ik nieuwgierig. Hij gaf me een fles 'Happyface/Beek-kopstoot' mee. Een eigenzinnig 'Happyface'-biertje met een oude genever van 'Beek' erin. Ik had hem op een verjaardag al eens geproefd. Dit is nog een testversie. Later in het jaar komt hij op de markt.

Op Schrijversinfo in de nieuwe lay-out: Louise Stratenus.

5 bestellingen: Maarten 't Hart, 'De droomkoningin', Ingrid Harms en Tessel Pollmann, 'In Nederland Door Omstandigheden' (Vrij Nederland, themabijlage 15-05-1982), 3 boekenleggers, Elisabeth Leijnse, 'Cécile en Elsa, strijdbare freules - een biografie', '3Pak 2018'.

25 maart 2019

Veel van wat we nu 'essay' noemen lijkt opvallend op wat je ook als memoires zou kunnen typeren. Een interessante casus die laat zien hoezeer de waardering van zulk persoonlijk schrijven is veranderd, is die van Marja Pruis: in 1999 debuteerde zij met 'De Nijhoffs, of de gevolgen van een huwelijk', een boek dat het midden hield tussen een biografie van Netty Nijhoff, een reportage en een memorie en dat bij de verschijning ongenadig hard werd afgefakkeld door de critici. Het was te persoonlijk, werd gezegd, te ikkerig. Toen het boek in 2018 opnieuw verscheen onder de titel 'De Nijhoffs en ik' werd het unaniem geprezen - juist om het eigenzinnig persoonlijke.(Nina Pola en Joost de Vries, De wereld in jezelf. De Nederlandse en Vlaamse literatuur van de 21ste eeuw in 60 essays, voorwoord, blz. 9/10)

De gedichten uit 'Aandachtige gedichten. Eene bloemlezing', gekozen door Laurens van der Waals (1913) heb ik vanmiddag op de diverse bladzijden op schrijversinfo vermeld.

We haalden vanmiddag de 'plantenkast' op bij de Praxis. Het is vrij licht hout (acacia) en de doos paste net in de auto.

Vandaag werd er op mijn girorekening een leuk bedrag van een erfenis bijgeschreven. De erfbelasting is er al af. Het plan is voorlopig om er geen 'gekke' dingen mee te doen. Ik kan er tijdens mijn vroegpensioen mijn maandinkomen een paar honderd euro mee ophogen en dat maakt het dan de komende vijf à zes jaar allemaal net iets makkelijker.

De collega die haar baan heeft opgezegd, heeft van twee klassen nog-niet-nagekeken beschouwingen nagelaten. De H4-leerlingen hebben er hun best op gedaan, maar het zijn geen beschouwingen!
- In een uiteenzetting wordt vooral objectieve uitleg gegeven
- In een betoog geeft de schrijver nadrukkelijk zijn/haar eigen (onderbouwde) mening
- In een beschouwing wordt een onderwerp van alle kanten bekeken / worden meerdere meningen verwoord en kan de lezer zelf zijn mening bepalen
Ik heb tot nu toe vooral uiteenzettingen nagekeken en een enkel betoog. Als alle leerlingen het niet begrepen hebben, moet ik ervan uitgaan dat het niet goed is uitgelegd. En vervolgens dringt de vraag zich op hoe zich dat dan in een 'eerlijk' cijfer laat vertalen.

4 bestellingen: J. Zurcher, 'Dolende wolven', Hannah Green, 'Ik heb je nooit een rozentuin beloofd', Patty Scholten, 'Ongekuste kikkers', Bart Lankester, 'Kom vrouwen, aangepakt! / de revolutie van socialiste Trien de Haan'.

26 maart 2019

Het is toetsweek. De afgelopen jaren surveilleerde ik in de laagste klassen. Nu ik alleen H4-klassen heb, surveilleer ik vooral in de hoogste klassen. De laagste klassen hebben hun toetsen in de ochtend, de hoogste klassen hebben hun toetsen in de middag. Ik surveilleerde van 13.00 tot 16.00 uur. Ik zorgde dat ik om 11.00 uur op school was om van tevoren nog wat te kunnen werken. Dat betekende dat ik om 9.30 uur nog in mijn pyjama zat te ontbijten .... op een werkdag!

Ik surveilleerde bij een geschiedenistoets van H5. Die toets duurde 135 minuten. Dat is best lang. De verantwoordelijk docent vertelde me na afloop dat ze best een kortere toets over die stof kan maken, maar dat ze bewust deze leerlingen wil laten wennen aan een lange toetsduur (en een langdurige concentratie) om toe te werken naar de examens.

De doos met 101 Matchboox (van Catawiki) werd vanmiddag afgeleverd.

De recensies uit 'Recensies' van T. van Deel heb ik vanavond op Schijversinfo vermeld.

1 bestelling: A. den Doolaard, 'Het verjaagde water'.

27 maart 2019

Vandaag surveilleer ik vier uur. Eerst twee uur in een V1-klas (Engels) en dan twee uur in een H4-klas (geschiedenis). Ergens gaat er bij de organisatie van zo'n toetsweek iets mis. Ik geef momenteel les aan drie klassen. Als ik de toetsen in mijn eigen les af zou nemen, was ik er drie lessen aan kwijt (of bij een 'dubbele' toets zes lessen). Ik surveilleer deze week twaalf uur. Welke collega's hoeven er dan niet te surveilleren? Ik loop werk van anderen te doen! Dat geldt voor de moderne vreemde talen, want die hebben deze week mondelingen. Verder krijgen enkele collega's 'ter compensatie' één of twee dagen vrij in zo'n toetsweek. Het is zo een hoop gedoe. Ik begin te vinden dat we die toetsweken wel af kunnen schaffen.

3 bestellingen: Jetty Krever, 'Kom kijken, Mie!', Marieke Lucas Rijneveld, 'De avond is ongemak', boekenlegger: 'Een vreemde taal wordt heel gewoon door studie met de gramofoon'.

28 maart 2019

Vandaag surveilleerde ik twee keer negentig minuten bij H4-klassen die een geleide samenvatting maakten. Aaneengesloten, maar gelukkig bracht collega Piet me een kopje koffie. Bij het verlaten van het lokaal zei een leerling uit de eerste groep tegen me: 'Ik kwam precies op tweehonderdvijftig woorden uit. Goed hè?'. Nee, dat was niet zo goed, want er stond 'maximaal tweehonderdtwintig woorden' in de opdracht. Hij had dat niet goed gelezen. Enkele medeleerlingen lachten meewarig. Ze herkenden dit soort slordigheden bij hem.

29 maart 2019

Vandaag (voorlopig) voor de laatste keer naar de tandarts. Ik zag er enorm tegenop, maar het viel gelukkig mee. Wat hielp was de muziek van Paul Simon op de, zacht op de achtergrond spelende, radio. Wat ook hielp was dat ik voor het eerst sinds jaren weer een verdoving kreeg. Ik zat vanmiddag nog wel een uur of vier met een raar gevoel in mijn onderkaak en onderlip. Misschien is 'geen gevoel' een betere omschrijving. Ik at voorzichtig wat, maar kauwde op mijn onderlip. Ik dronk voorzichtig wat, maar het liep zo mijn mond weer uit.

Lidy kreeg tegen de pijn in haar bovenarm vandaag een spuit in die arm. De fysiotherapeut had dat geadviseerd.

2 bestellingen: 4 x 'Heemschut', E.L. Doctorow, 'Ragtime'.

30 maart 2019

Een lentezaterdag en dus een tuinklusdag. Suzanne, Gijs, Tygo en Dylano klusten een paar uur mee, waardoor we lekker opschoten. Laat het mooie weer maar komen: de bank onder de overkapping staat klaar voor gebruik, de barbecue is schoongemaakt, de rommel rond de spa is opgeruimd, de spiegels zijn (eindelijk) opgehangen en ook het nieuw aangeschafte plantenkastje hangt. Een welbestede dag!

Tygo boort

Ik red het om dit weekend de beschouwingen nagkeken te hebben. Er zijn wegens plagiaat/fraude twee enen gevallen. Als de leerlingen hun werk via internet (It's Learning) inleveren, gaat er automatisch een plagiaatscanner overheen. Dit werk is op papier ingeleverd, dus moet ik zelf attent zijn. Soms ligt het er overigens wel heel dik bovenop. Bij één leerling las ik de woorden: nuttigt, slechts en afzichtelijk. Dat zijn al verdachte woorden. Vervolgens kwam ik woorden tegen met een streepje in het woord: hoe-veelheid, indus-trie en im-porteren. Dat wijst op knip- en plakwerk waarbij het lettertype is veranderd (of de lettergrootte) waardoor afbreekstreepjes niet meer aan het einde van een regel staan. Het volstaat dan om één regel uit de beschouwing in Google in te tikken (tussen aanhalingstekens). In dit geval was de bovenste verwijzing van Google al meteen raak. Een werkstuk van iemand anders op Scholieren.com.

31 maart 2019

Vandaag reden we naar AnneMarie. Samen met haar gingen we naar 'Kamera Express' in Amsterdam om een nieuwe camera voor Lidy te kopen. Lidy zei dat we voor een systeemcamera kwamen. De jongen achter de toonbank liep resoluut naar een kast, haalde daar een camera met een enorme lens uit en legde die voor ons op de toonbank en zei: 'Dat is dan vijftienduizend euro.' Hij lachte er niet bij, maar we gaan er toch maar vanuit dat dit een grapje was. Na deze openingszet bleek het wel een jongen met veel kennis van camera's te zijn. Hij hielp ons prettig en gaf goede adviezen. Het werd de Canon EOS M50. Die had Lidy zelf ook al voor ogen, na wat speurwerk op diverse sites. We zijn er blij mee.

Een paar weken geleden las is een boek over Afrika: 'Terug naar Kongo' van Lieve Joris. Momenteel lees ik (o.a.) over Afrika in 'Waar je gevallen bent, blijf je' van Cees Nooteboom. Beide boeken zijn beslist de moeite waard, maar er is een wereld van verschil. Lieve Joris beschrijft wat ze gedaan heeft. Cees Nooteboom beschrijft wat hij gezien heeft. Ik vind de zinnen van Nooteboom mooier dan die van Joris. Gepolijster, vloeiender, verrassender. Gisterenavond las ik de beschrijving van dansende jongeren op een plein in Mali. En daarna droomt Nooteboom over wat hij gezien heeft:

De markt, de dierentuin, de soldaten de dansers, alles dromt door mijn droom, verward word ik wakker ....

'dromt door mijn droom' .... veel mooier wordt het niet.

 

 

Pubquiz antwoorden


1

Veenendaal algemeen

 Papsteeg

2

Veenendaal in 2018

De Vendel

3

Veenendaal in 2018

Palingen

4

Veenendaal in 2018

Belcompany, Wageningselaan

5

Veenendaal in 2018

Survival

6

Gilbert van Schoonbeke

Antwerpen

7

Gilbert van Schoonbeke

Stenen bakken – bier brouwen halve punt

8

Gilbert van Schoonbeke

Schoonebeeckse Grift

9

Gilbert van Schoonbeke

1519 = 500 jaar geleden

10

Provincie

Hans Oosters

11

Veenendaal algemeen

Olomouc

12

Veense schrijvers

Boslaan

13

Veense schrijvers

Nieuweweg

14

Veense schrijvers

Hoofdstraat

15

Veense schrijvers

Zandstraat (125)

16

Gemeentepolitiek

De Pomp

17

Gemeentepolitiek

René van Holsteijn

18

Gemeentepolitiek

De Duck

19

Gemeentepolitiek

Zuidplas

20

Provincie

26

21

Veenendaal algemeen

Theus van Nieuwamerongen

22

gemeentehuis

Plattegrond van Veenendaal

23

gemeentehuis

Hij kijkt ons recht aan

24

gemeentehuis

15 jaar stedenband met Olomouc – 1993-2008

25

gemeentehuis

oranje

26

Cultureel Veenendaal

Sanne Heymann

27

Cultureel Veenendaal

Allard Budding

28

Cultureel Veenendaal

558

29

Cultureel Veenendaal

Scheepjeswol en Caecilia

30

Provincie

rood en wit

31

Veenendaal algemeen

tweede of derde maandag september / maandag dichtst bij 17 september)

32

Straatnamen

kastelen (vooral in de Betuwe)

33

Straatnamen

De Nieuwe Molen

34

Straatnamen

vliegtuigen die op Nederlands Indië vlogen

35

Straatnamen

verwijzing naar bakkerij Van Kooten

36

Kunst(enaars)

Linette (Dijk)

37

Kunst(enaars)

Hanneke Zwart

38

Kunst(enaars)

Hedda Buijs

39

Kunst(enaars)

Driek van Wissen

40

Provincie

70 km per uur