Maart 2020

1 maart 2020

We kochten een hogedrukreiniger bij de Gamma. Die waren nu in de aanbieding en onze oude was al een tijdje kapot. De steentjes in de achtertuin en de voegen tussen die steentjes hebben 'een beurt' nodig.

Nieuw op Schrijversinfo: Emmy van Lokhorst.

1 bestelling: 10 x 'De Vrije Katheder'.

2 maart 2020

Het is vandaag zulk slecht, regenachtig weer dat er van het uitproberen van de hogedrukreiniger niets terechtkomt. Ik kan vandaag proberen de boel in elkaar te zetten, want zelfs zo'n apparaat blijkt als bouwpakket geleverd te worden!

Vanaf deze week (tot aan de zomervakantie) is alleen de maandag nog een vrije dag. Deze dag was vandaag niet echt vrij: lessen voorbereiden, toets maken, leerlingadministratie bijwerken.
Deze en volgende week waren voor mij ingepland als inwerkperiode als leerlingbegeleider VWO. De collega die met zwangerschapsverlof gaat, heeft echter net te horen gekregen dat ze per direct moet stoppen met werken. Daar gaat mijn inwerkperiode!

Martijn wordt vandaag 39 jaar (nog een jaar en ik heb een zoon van 40!). We vierden het dit weekend al, maar een deel van zijn cadeau was pas vanaf vandaag in de aanbieding bij de Lidl. Een bijzettafeltje met als blad een (glazen) langspeelplaat. We haalden het vanmiddag op. Ik was bang dat je net nu zou zien dat ze hem niet hadden, maar er stonden er genoeg.
Er lagen - heel toepasselijk - ook nog een paar lp's in de bakken. Niet heel goedkoop, maar wel twee die ik graag wilde hebben. Ik deed ze mezelf cadeau:
- Paul Simon, Best of Live 'n' Late in the evening, At the Tower Theatre Philadelphia 1980
- Bob Dylan with Tom Petty, Across the Borderline 1986

Nieuw op Schrijversinfo: Manuel van Loggem.

4 bestellingen: Karin Braamhorst, 'Zin en onzin van de Da Vinci Code' (2-cd luisterboek), Ernst van Altena, Jan Veldhuizen, 'Ons pöetisch Binnenhof, politici kiezen hun dichters', Carl J. Burckhardt, 'Een ochtend bij den boekhandelaar', Enid Blyton, '"De Vijf" in een kampeerwagen'.

3 maart 2020

Ik ergerde me aan mijn H4-klassen. Ik geef ze een opdracht en in plaats van aan het werk te gaan, leunen ze achteraf met de uitstraling: 'ovet tien minuten geeft hij de antwoorden wel.'

Vanavond presenteerden de leerlingen van de examenklassen hun profielwerkstukken. De school huurt daarvoor tientallen marktkraampjes en het geheel heeft een feestelijk karakter. Het is leuk om te zien en te horen hoe ze trots uitleggen wat ze gedaan en uitgezocht hebben. Ik plaagde ze wat door naar hun bronnenlijst te vragen en dan te kijken of ze behalve internet ook boeken gebruikt hebben als bron. Het antwoord is voorspelbaar: verreweg de meesten niet.

PWS-avond PWS avond

3 bestellingen: 'Literatuur, tijdschrift over Nederlandse letterkunde, 2002-1, jaargang 19, januari/februari 2002', 'De nieuwe taalgids, jaargang 67, nummer 1, januari 1974', 'De nieuwe taalgids, jaargang 87, nummer 6, november 1994', 'Aantal (5) knipsels van en over Albert Bontridder'.

4 maart 2020

Vandaag was ik wel tevreden over mijn leerlingen en mijn lessen. Ze waren redelijk zelfstandig en redelijk actief bezig. In ieder geval serieuzer dan gisteren.

Vanmiddag gingen we Tygo's cadeautje bij hem brengen. Elf jaar alweer! Hij viert het dit weekend, maar het is toch leuker als hij ook op zijn verjaardag wat cadeautjes krijgt.

De oud-voetballer Kenneth Perez is nu voetbalanalist bij Fox Sports. Ik erger me al tijden aan zijn Nederlands. Hij is Deen, maar is al zolang in Nederland dat het echt beter moet kunnen. Het irritantst is zonder twijfel dat hij nog altijd en doorlopend 'it' zegt in plaats van 'het'. Kan iemand dat die man een keer vertellen?

1 bestelling: Arno Reekers en Peter van der Tuin, 'Beleggen voor beginners. Geld verdienen zonder te werken!'.

5 maart 2020

Opstartdag als leerlingbegeleider. Veel overdracht en veel dingen om in de gaten te houden. Ik heb er maar een ordner voor aangelegd met tabbladen per klas, anders verlies ik het overzicht (het zit niet gelijk allemaal in mijn hoofd).

Vanmiddag ging ik met Lidy, Tygo en Dylano naar de open middag van de school in aanbouw. Het is wel leuk dat ze zoiets, midden in de bouwfase, organiseren. 'De Vuurvlinder' komt erin (de basisschool waar ik af en toe inval) én 'De Achtbaan' (de basisschool waar ik jaren gewerkt heb). Ik kende daardoor veel mensen die er rondliepen.

5 bestellingen: Gerard Reve, 'De avonden', Han van Bree e.a., 'Het aanzien van 1995. Twaalf maanden wereldnieuws in beeld', Henk van Zuiden, 'De vier jaargetijden. De mooiste gedichten over de seizoenen', 'Aantal (11) knipsels over Loesberg', Gita Mehta, 'Raj: Monumentaal epos over India'.

6 maart 2020

Nog een dagje inwerken als leerlingbegeleider. Dat ging wel goed. Ik weet ook weer waarom ik dit werk jarenlang met veel plezier heb gedaan (de individuele gesprekken met en aandacht voor leerlingen die dat even nodig hebben én het gevoel dat je ze op zo'n moment echt een stapje verder helpt). De andere kant is dat ik ook de druk alweer voel: dit werk vraagt veel van je en is nooit klaar.

Gijs hielp me de vorige week gekochte hogedrukreiniger in elkaar te zetten. Dat bleek reuze mee te vallen. Ik word al zenuwachtig bij de gedachte aan zo'n doos met losse onderdelen, maar als ik die zenuwen overwonnen had, had ik dit ook echt wel zelf gekund.

7 maart 2020

Ik nam een aantal boekenbijlagen van 'NRC' door. College Laura legt nog steeds af en toe een stapeltje in mijn postvak. Ik kan niet anders dan concluderen dat de boekenbijlage van 'NRC' momenteel echt met ruime voorsprong de beste boekenbijlage is. Uitgebreid, met een brede kijk en steeds ook bij een paar boeken/schrijvers flink de diepte in.

Vorige week viel de nieuwe 'Boekenpost' op de mat. Dat was een matig nummer. Om het goed te maken kwam vandaag 'De Parelduiker' met een degelijk Louis Paul Boon-nummer.

Ik probeerde de hogedrukreiniger een paar vierkante meter uit. Het werkt allemaal zoals het zou moeten werken. Volgende week verder.

We hebben vanavond een poosje voetbal zitten kijken. Ik kan er wel tegen dat Ajax van Heerenveen wint. Ik kan er niet tegen dat de verslaggever zijn voorliefde voor Ajax niet onder stoelen of banken steekt.

3 bestellingen: J.M. Coetzee, 'In ongenade', Jacques Hamelink, 'Horror Vacui', 16 literaire tijdschriften.

8 maart 2020

Het huis-en-tuin-programma op SBS6 gebruik ik in de klas graag als ik een voorbeeld van sluikreclame moet geven. Vanochtend staat de herhaling van gisterenmiddag op, terwijl ik achter in de kamer, aan tafel, aan het werk ben. Ik hoor de taalfouten langskomen. Er komen nieuwe meubels en de presentatrice zegt: 'Ik vervang de bank voor .......'. Voor? Door lijkt me (verruilen voor kan wel, inwisselen voor ook).

Nieuw op Schrijversinfo: Rob Molin en in de 'afdeling' Veenendaal: Rijn van Wely.

2 bestellingen: 'boekenlegger: Italiaans leer', Mariëtte Meester, 'Reizigers in de Heer. Religieuze zigeuners op weg naar zondig Amsterdam'.

9 maart 2020

Zonnig weer. Vanmorgen heb ik het pad tussen de garages met de hogedrukreiniger schoon gemaakt. Je hebt wel eer van je werk! De prut die van de steentjes afkomt, ligt nu achter de garage. Ik werk maar vanuit de hoeken naar het afvoerputje toe.

We brachten de Twingo naar de garage voor een keuring. Vorige week ontdekten we dat de airco van de Scenic het niet meer doet. Ze hebben er 'even' naar gekeken, maar konden zo snel niet zien wat de oorzaak is. Die auto moet dus ook nog een keer terug.

Op de terugweg gingen we bij Van Kooten langs: Boekenweek! Ik kocht 'Allesverpletterende' van Nicolien Mizee. Het maffe is dat ik van deze faxen nu deel twee en drie heb, maar deel één nog niet.
Naar het boekenweekgeschenk van Annejet van der Zijl ben ik niet heel benieuwd. Naar het boekenweekessay van Özcan Akyol wel, al denk ik dat ik de grote lijnen op televisie en in de krant al wel meegekregen heb. Dat blijkt na even doorbladeren van het boekje te kloppen. Eus presenteert zich, indachtig het boekenweekthema, als een dwarsligger, maar is dat niet. Hij is een herkauwer van bekende en door anderen al veel beter doordacht beschreven zaken. En op die manier is hij geen dwarsligger, maar een populistische herrieschopper. Op de eerste bladzijden krijgt Albert van Kooten ('gedistingeerde boekhandelaar uit Veenendaal, met stakerige benen') ervan langs. Eus laat hem zeggen dat hij het 'werkelijk vreselijk' vindt dat de boeken van Lucinda Riley zo goed verkopen. Eus zet hier een karikatuur van een boekverkoper neer, waarmee hij Albert onrecht aandoet. Albert liet al in de krant noteren dat mensen zeggen 'hem zo niet te kennen'. Daar sluit ik me van harte bij aan.
Het siert Albert dat hij het essay wel te koop aanbiedt (nog een keer uit de krant: 'Wij doen niet aan censuur'). Hij heeft er wel onderstaande boekenlegger 'in gestoken':

boekenlegger Van Kooten

Tygo speelde zijn eerste schoolvoetbalwedstrijd vanavond. Op het hoofdveld van DOVO. Hij speelde in het tweede team van zijn school. Die gaan geen potten breken, maar ze deden vreselijk hun best. Hij slalomde met de bal fraai langs drie tegenstanders. De derde was het zat en maaide hem genadeloos neer. De uitslag was net zo genadeloos: 13-0.

Schoolvoetbal 2020

2 bestellingen: Jan Willem Holsbergen, 'Een koppel spreeuwen', Jan Willem Holsbergen, 'Een bakkersdozijn. Dertien paranormale verhalen', 'De Revisor, zevende jaargang, nr. 6, december 1980', 'De Revisor, zevende jaargang, nr. 4, augustus 1980', 'Litterair Paspoort, maart 1947', 'Litterair Paspoort, september 1947'.

10 maart 2020

Een studiedag met de sectie vandaag. We zaten weer in het 'Ontmoetingshuis' in Veenendaal-Oost. Het werkt goed als je even écht in een andere omgeving bent. We bespraken diverse zaken én maakten tijd vrij om lekker door te werken. In die tijd lukte het me om voor H3 alle toetsen voor de rest van het schooljaar klaar te hebben (inclusief de nakijkmodellen). Dat geeft een rustig gevoel voor de komende tijd!

Toen we klaar waren in Oost belde ik met de garage. De auto was net (goed)gekeurd. Ik ging bij ze langs om de auto's om te ruilen. Dat zouden we eigenlijk morgen doen, maar ik kwam er nu toch - zo goed als - langs.

Lidy ligt met griep op bed. Je denkt wel even: Het zal toch geen Corona zijn? Zelf ben ik niet echt bang, maar toch ook niet helemaal gerust. Ik ben boven de zestig, ben diabeet én heb al mijn leven lang slechte longen; ik zit wel in de risicogroep.

Ik heb heel wat gedichten prachtig gevonden door ze verkeerd te lezen.
De typografie suggereerde dat het vers onder aan de pagina ophield,
het eindigde aan flarden.
Later ontdekte ik dat ze op de volgende pagina gewoon doorliepen.
Er zijn gedichten die voor mij altijd onvoltooid zijn gebleven.

(A.L. Boom, De eenzame schaatser, blz. 81)

11 maart 2020

Mijn H4-klassen schrijven vandaag een ingezonden brief n.a.v. een aantal artikelen over privacy en social media. Ze zijn lekker aan het werk. Het is een oefening voor het schrijven van een klachtenbrief (in de toetsweek). Ik heb een nakijkmodel voor de volgende les gemaakt. Dan mogen ze commentaar leveren op elkaars brieven (dan hoef ik er geen zestig na te kijken).

In H3 houden de leerlingen deze weken een betoog(je). Rond de vier minuten en over een actueel onderwerp. Vandaag waren er twee leerlingen en ze hadden allebei 'Corona' als onderwerp gekozen. De stellingen waren wel verschillend:
- Er moet niet zoveel aandacht aan die Corona besteed worden!
- Corona is goed voor het milieu in China!

In mijn mentorklas laat een aantal leerlingen het inleveren van profielkeuzeopdrachten een beetje versloffen. Ik heb daarom nu deadlines gesteld. Eén van die deadlines was vandaag. Het negende uur was er mentorles. Ik had tegen ze gezegd: 'Je komt niet naar huis als het niet af is. Desnoods haal ik om half zeven patat voor jou en mij.' Naar de snackbar gaan was gelukkig niet nodig.

Er was een jamsessie in het Cultureel Café. Het was redelijk gevuld en er waren veel deelnemers. Ook weer anderen dan in vorige jaren. Geen Ierse muziek deze keer, maar wel Amsterdamse volkszang. We stoppen in principe om 22.00 uur, maar het werd 23.00 uur.

2 bestellingen:Hanny Michaelis, 'Tegen de wind in', Stefaan Evenpoel, 'Herman de Coninck - Met een klank van hobo (uit: Lexicon van Literaire Werken)'.

12 maart 2020

Een betrekkelijk saaie werkdag: ik heb in Magister alle leerlingen van alle VWO-klassen bekeken, de opmerkingen gelezen en genoteerd over welke leerlingen ik maar eens met de mentor in overleg moet.

Rutte meldt op een persconferentie dat de scholen niet gaan sluiten i.v.m. het coronavirus. Die beslissing lijkt niet voor de veiligheid van leerlingen en docenten genomen, maar vanuit het economisch belang: het is wel lastig voor ouders als hun kinderen niet naar school gaan. Dit lijkt me niet vol te houden. In veel landen om ons heen sluiten de scholen de komende twee weken. We weten wel weer waar we volgens dit kabinet goed voor zijn: het onderwijs vangt de kinderen op van de mensen die het echt belangrijke werk doen!

1 bestelling: Lizzy Sara May, 'Gebruikspoëzie'.

13 maart 2020

De prunussen op de Jan Steenlaan bloeien. In voortuinen zag ik ook de magnolia's al uitkomen.

De universiteiten en hogescholen hebben zelf de beslissing genomen om dicht te gaan. Rutte beweegt nog niet.

Ik deed boodschappen. Er wordt flink gehamsterd. In de winkels waren nogal wat schappen leeg. Ik zag ook op straat 'mijn' eerste Nederlander met een mondkapje.

1 bestelling: Roald Dahl, 'My uncle Oswald'.

14 maart 2020

Ik keek gisteren op tv naar een film over de schaker Bobby Fischer. Bobby Fischer wordt gespeeld door de acteur die ook Spiderman speelde. Daar vereenzelvig ik dat gezicht zo mee, dat ik dit toch lastig kijken/inleven vond.

Ik begin groen slijm op te hoesten. Als dat niet overgaat, vrees ik toch dat ik komende week niet naar school kan.

Dit weekend moet ik de vragen voor de pubquiz van het Cultureel Café wel zo goed als afhebben. Met het risico dat dat hele Cultureel Café niet doorgaat.

De paracetamol blijkt ook flink gehamsterd te worden. Bij de supermarkte was er niets meer. De DA-drogist had nog een doos vol.

Ik ben op bladzijde 331 van 'Een iets beschuttere plek misschien' van Cyrille Offermans. Op deze bladzijden onderzoekt Offermans zijn eigen objectiviteit bij het schrijven van recensies. Hij spitst dat toe op zijn recencies van het werk van Ivo Michiels. Daar was hij (ten tijde van 'de alfa-cyclus') lovend over. Ze raakten bevriend, logeerden bij elkaar en dat werd lastig toen Offermans de eerste delen van het 'Journal brut' veel minder kon waarderen. Heel open en eerlijk beschreven. Dit had Eus moeten lezen, dan had hij geweten dat zijn versimpelde meninkjes door betere schrijvers al veel eerder en vooral veel beter benoemd en beschreven zijn.

1 bestelling: Pieter Steinz, 'Lezen met ALS / literatuur als levensbehoefte'.

15 maart 2020

In onze literatuurmethode voor H4 komt in het hoofdstuk over de middeleeuwen een kleine paragraaf voor over de Islamitische Gouden Eeuw (750-1250). Het is prettig voor onze islamitische leerlingen dat het in dit hoofdstuk niet uitsluitend over het in de middeleeuwen overheersende, christelijke geloof gaat. Als zij me vervolgens vragen om (meer) voorbeelden, sta ik een beetje met de mond vol tanden.
Ook daar blijkt Cyrille Offermans me in 'Een iets beschuttere plek misschien' de helpende hand toe te steken. In het hoofdstuk 'Wijsheid uit het oosten' stelt hij vast dat de Islam vaak als een achterlijke godsdienst wordt gezien, vooral omdat deze 'niet door de Verlichting' is gegaan en legt hij uit dat de Europese Renaissance onmogelijk was geweest zonder de islamitische verlichting.
En ja: daar komt hij - als voorbeeld - met een hele trits uit het Arabisch afgeleide namen: 'alchemie, alcohol, alfabet, algebra (naar het boek Al-Jahr van het Perzische universele genie Al-Chwarizmi), algoritme (een verbastering van diens naam), almanak, amalgaam, atlas, barbaar, cijfer, elixer, kanon, kubus, magazijn, natrium, sinus (en cosinus), tarief.'
Ik noteer dat rijtje hier, zodat ik het volgend jaar - als ik weer H4 zou hebben - terug kan vinden.

De kogel is door de kerk, of beter: de regering is gezwicht voor de maatschappelijke druk: de leerlingen gaan de komende drie weken niet naar school (dat is wat anders dan de scholen gaan dicht).

16 maart 2020

Het leven valt stil: de leerlingen gaan niet naar school, de vergadering van de commissie historische graven ging niet door, ik ben i.v.m. mijn (op)hoesten zelf ook niet naar school geweest. Ik hoorde vandaag op televisie een arts zeggen: 'Mensen met diabetes, reuma of longklachten zitten in de risicogroep.' Ik slik medicijnen voor alledrie die ziektes. Zo ga ik me toch iets meer zorgen maken.

Woensdag moet ik voor controle naar de diabetesarts. Dat wordt een telefonisch consult.

De pubquiz in het Cultureel Café van april gaat niet door. Ik had al wel wat vragen af, maar de rest van het werk hoef ik niet te doen. Soms is het goed niet ál te veel werk in het voren te doen.

3 bestellingen: '3Pak 2016', 10 x 'Veilig leren lezen', 'De Tweede Ronde, Zomernummer 2009', 'Kafka, Vrij Nederland boekenbijlage 26-02-1983'.

17 maart 2020

De leerlingen hebben vandaag via een rooster (niet allemaal tegelijk op school) hun kluisjes leeggehaald. Morgen werken we via het gewone rooster, maar dan aan de keukentafel. Ik heb het werk voor mijn klassen voor morgen in Magister gezet (en dat van de komende weken voor mezelf ook vast op een rijtje). Magister was sloom. Waarschijnlijk zitten docenten en leerlingen in het hele land op die site te werken.

4 bestellingen: John Masters, 'The Himalayan Concerto', 'Aantal (13) knipsels over de Bosatlas', 'Guido Gezelle, 'Bloemlezing uit Guido Gezelle's gedichten', Jeroen Brouwers, 'De Nieuwe Revisor, Tirade 250, jaargang 23, november 1979'.

18 maart 2020

Om 8.00 uur begon het lesgeven op afstand. Dat is allemaal wel even wennen. Ik kreeg niet het idee dat alle leerlingen 'bij de les' waren. Een deel wel en via de mail kwamen er ook vragen, die ik dan snel kon beantwoorden. Ik denk dat een deel van de leerlingen ervoor kiest zelf zijn/haar tijd in te delen. Ik houd bij of het werk gedaan is. Dat kan gelukkig digitaal met de nieuwe methode die we dit jaar voor het eerst gebruiken. Als het werk gemaakt is, ben ik tevreden, ook als dat niet in het lesuur zelf is gebeurd.

Vanochtend had ik contact met de diabetes- en longverpleegkundige. Ze bevestigt dat ik wel degelijk tot de risicogroep behoor en nu ik wat longklachten heb, moet ik binnen blijven. Ik krijg ook een extra longmedicijn. De bloeddruk was te hoog, maar dat is niet zo gek: ik maak me wel zorgen en bovendien is zo'n eerste ochtend digitaal lesgeven spannend. Ik neem de komende paar dagen nog een paar keer mijn bloeddruk en en zij belt maandag terug.

3 bestellingen: Marc Geilleit, 'De oorlog tussen Iran en Irak' (2x - verschillende bestellers ?!), 'Aantal (2) knipsels over Jane Bowles'.

19 maart 2020

Omdat mijn lessen nog niet over meer dagen verdeeld zijn, heb ik vandaag vijf klokuren staan als leerlingbegeleider. Dat is helemaal onwerkelijk vanuit thuis. Ik heb drie leerlingen gebeld, wat mailcontact gehad en wat zaken uitgezocht. Maar 'raar' blijft het.

Daarnaast had ik telefonisch contact met mijn direct leidinggevende. Zij moest nog uitrekenen hoeveel uren ik eigenlijk extra betaald krijg. Dat bleek nog niet zo eenvoudig, omdat bij sommige taken het lastig is vast te stellen welk percentage Esther in dit schooljaar van dat werk al gedaan had. Ik kreeg stellig de indruk dat er zorgvuldig mee omgegaan wordt en leg me dan ook neer bij het aantal uren dat daaruit komt.

2 bestellingen: Antiquariaat Fokas Holthuis, 'Willem Frederik Hermans, catalogus 44', Thea Beckman, 'Het wonder van Frieswijck'.

20 maart 2020

We zouden dit weekend naar Domburg, maar dat laten we schieten. Ik heb ze een mailtje gestuurd met de vraag of omboeken mogelijk is, maar ik vrees dat we dat geld gewoon kwijt zijn.
Zelfs de volgende vakantie (naar Ameland) lijkt op losse schroeven te staan.

In de achtertuin zitten twee roodborstjes. Solitaire dieren, maar om jonkies te krijgen zullen ze elkaar wel nodig hebben.

2 bestellingen: 'Aantal (6) knipsels over Dick Laan, 1962-2014', A.A. van Ruler, 'Marcus 14, 15 & 16'.

21 maart 2020

Het zijn rare dagen. We hebben onszelf vanwege de corona toch maar in quarantaine geplaatst. Martijn heeft boodschappen voor ons gedaan. Hij liet overigens gisteren een mooie bos bloemen bezorgen. We mailen en appen, vandaag hadden we zelfs een beeld-whatsapp met Martijn en Suzanne tegelijkertijd (je leert steeds weer wat nieuws).
We zijn wel vaker één of twee dagen met zijn tweetjes, maar toch voelt dit net wat anders.

Boekwinkeltjes had een storing vandaag. Ik kon er niets invoeren én er kwamen geen bestellingen binnen.

22 maart 2020

Thuiswerken blijkt toch ook 7-dagen-werken te zijn. Ook op zondag komen er mails van leerlingen en collega's binnen en als ik paniek lees bij mentorleerlingen, dan reageer ik daar toch maar gelijk op.
Ik zette vandaag ook de lesopdrachten van deze week voor mijn leerlingen op Magister.

Vanavond speelden we met Martijn, Suzanne en Gijs een potje Yatzee, elk op onze eigen tafel, met de telefoons op videobellen via Whatsapp. Je wordt vanzelf creatief!

yahtzee

4 bestellingen: Mary Brückel-Beiten, 'Chinees / Indisch', '3pak 2016', 'AO-redactie Titel: Het oog van de blinde (Het werk van de blindengeleidehond)', 'Jan Stavast Reeks no. 35 Titel: De scheepskapitein van Danzig'.

23 maart 2020

Diverse coronamaatregelen zijn door de regering aangescherpt en verlengd tot 1 juni. Uitspraken van de regering over het onderwijs (en dan vooral over de examens) verwacht ik morgen. Ik ga er vanuit dat de examens afgeblazen worden.

24 maart 2020

Inderdaad: geen centrale eindexamens dit jaar. De schoolexamens zijn bepalend voor het diploma. Voor die schoolexamens krijgen de scholen nu langer de tijd. Dat wordt nog een heel gedoe: mondelingen literatuur via een beeldtelefoonverbinding?

De meivakantie (Ameland) hebben we geannuleerd. Van het huisje houden ze een percentage in (dat moet dan maar). De fietsen konden we gratis annuleren. Van de overtocht met de boot krijgen we geen geld terug, maar die kunnen we omzetten (we gaan daar vast nog wel een keer heen).

Op dinsdagavond mag de EO het programma 'Op 1' vullen. Dat was vanavond hinderlijk duidelijk. Het woord dominee kwam om de paar minuten langs, de gasten waren overduidelijk van christelijke huize en het ging aan het eind vele minutenlang over de kracht van het geloof. Misselijkmakend en ongepast.

4 bestellingen: Sue Townsend, 'The queen and I', 'De Gids, nr. 8, augustus 1992, De andere werkelijkheid van Lucebert', José Ortega Y Gasset, 'De opstand der horden', J.G.M. Nass. / Ph.M. Bosscher, 'De geschiedenis van het Korps Mariniers - 10 december 1665-1965'.

25 maart 2020

Aan de methodesite te zien werken de leerlingen regelmatig door. Tenminste ... de meeste. Ik ga er aan het einde van week een paar 'porren'. Eén leerling mailde me vandaag met de vraag hoe ze daar ook alweer op komt! Dat heb ik nog maar een keer uitgelegd, al dacht ik er wel bij: 'Misschien moet je er tijdens de les meer met je hoofd bij zijn!'

Lidy is rond de noen boodschappen wezen doen. We gokten dat het dan niet zo druk zou zijn en dat klopte.

4 bestellingen: Richard Lane, 'Meesters der Japanse prentkunst', Paul Rodenko, 'Nieuwe griffels schone leien', 'Boekenlegger 'Dagretour heel Nederland', Hergé, 'Kuifje collectie. Het komplete werk van Hergé: De Zaak Zonnebloem / Cokes op voorraad / De Guitenstreken van Quick en Flupke'.

26 maart 2020

Vanmiddag hadden we een vergadering met leerlingbegeleiders en teamleiders via 'Team'. Een soort beeldbellen in een groep. Je ziet op je computer steeds vier gespreksdeelnemers in beeld, plus jezelf onderin een klein hoekje. Wie wat zegt, verschijnt in beeld, dus je ziet in feite steeds de vier laatste sprekers.
Het onderwerp van vandaag was de organisatie van de leerlingbesprekingen van 10 april. Gaat dat ook via 'teams', hoe gaat de voorbereiding, waar kunnen we over spreken, nu de leerlingen allemaal thuis werken, hebben we (de mentoren) goed in beeld hoe er thuis wordt gewerkt?

Voor en na het avondeten maakte ik een belrondje langs mijn mentorleerlingen. Meestal sprak ik een ouder én de leerling. Het was prettig om te horen dat eigenlijk iedereen vond dat het thuisonderwijs nu wel liep. De leerlingen zijn trouw en geconcentreerd bezig en kunnen de opdrachten vinden. We zetten die opdrachten alleen op teveel verschillende plaatsen (maar dat was al).

2 bestellingen: Dieudonnée ten Berge (samenstelling), 'Sapristi Van Agt. Opmerkelijke, komische en bizarre uitspraken van een regeringsleider', Huub Oosterhuis, 'Jij die mij ik maakt'.

27 maart 2020

Vanavond na het eten heb ik de zes ouders/mentorleerlingen gebeld die ik gisteren niet te pakken kreeg. Bij twee daarvan werd ook nu niet opgenomen. Eén moeder verraste me door 'Dat is lief van u' te zeggen. 'Attent', had ik al wel gehoord, maar 'lief' nog niet. Ook waren er nu twee moeders die vroegen hoe het met mij ging (dat is dan ook weer 'lief').
Twee keer kreeg ik de vraag hoe een ouder kan controleren of de leerling de goede dingen maakt en alles maakt. Dat lijkt me lastig. Ik heb geantwoord dat dat het probleem van de docent is en dat de ouders dat niet tot hún probleem moeten maken.

1 bestelling: Françoise Sagan, 'Bonjour tristesse'.

28 maart 2020

De bibliotheken zijn dicht. De leerlingen zouden - juist nu - thuis moeten lezen. Ik overweeg om ze via de mail een ebook te sturen. Misschien zelfs wel de hele klas hetzelfde boek (dan kan ik er ook makkelijk een toetsje over maken). Het zal wel illegaal zijn, maar dat moet in deze tijden maar kunnen.

Op de radio besprak Onno Blom drie boeken. Van drie van mijn favoriete schrijvers:
- L.H. Wiener, De zoete inval
- Thomas Verbogt, Als je de stilte ziet
- Koos van Zomeren, Omstandigheden
Dat laatste boek heb ik gelijk via de Libris-site besteld. Dat gaat via de landelijke organisatie, maar aan de bevestiging per mail zie ik dat ik het boek'gelukkig 'gewoon' bij Van Kooten heb gekocht.

Suzanne en Gijs kwamen met de kleinzoons ons een mooie lunchmand brengen. Lief, en lekker. En het is toch fijn ze weer even 'live' te zien.

lunchmand

3 bestellingen: Otfried Preussler, 'Meester van de zwarte molen', Lutke Meijer, 'Aardgas', Karin Spaink, 'Het strafbare lichaam. De orenmaffia. Kwakdenken en het placebo-effect'.

29 maart 2020

Onze koffiemachine is overleden. De zetgroep functioneert niet meer (je leert er steeds weer nieuwe woorden bij). Hij is al een keer opgestuurd geweest en dat gaf een hoop gedoe. We schrijven hem nu dus maar af. Als je bedenkt wat zo'n apparaat kost en hoelang hij meegaat, dan is het nog best een dure liefhebberij.

Ik las vandaag twee boeken uit:
- A.L. Boom (= Kees Fens), De eenzame schaatser. Doorslagen van de tijd
- Cyrille Offermans, Een iets beschuttere plek misschien
Het eerste las ik op bed, elke avond een stukje. Het tweede las ik beneden. In beide boeken wordt zeer nauwkeurig geformuleerd en is het een genot je door de schrijver in zijn gedachtegang mee te laten voeren!

Het thuiswerk voor mijn klassen staat weer in Magister. Ik laat ze nu voor het eerst gemaakte opdrachten aan mij mailen (H3 een diagnstische toets spelling en H4 een schrijfopdracht). Ik ben benieuwd.

Het verlangen naar seks, zei hij eens,
verandert vanzelf in de herinnering aan seks,
en die herinnering, zei hij,
raakt meer en meer vermengd met een taai gevoel van schaamte.

(Koos van Zomeren, Hooiberg, blz. 29)

1 bestelling: Joh. Diepraam, 'Aardolie en aardgas'.

30 maart 2020

Jan daagde me uit om tien dagen lang een zwart-witfoto op Facebook te zetten. Ik moest daar even over nadenken. Meestal laat ik dit soort zaken langs me heen gaan, maar in deze corona-tijd is Facebook ook een plek om even met andere dingen bezig te zijn. Daarom dacht ik: 'Vooruit maar'.

foto 1 van 10

De uitdaging: 10 dagen, elke dag één foto van mijn dagelijkse leven in zwart-wit. Geen uitleg. Geen mensen. Dit is foto 1/10. Ik ben genomineerd door Jan Beek.
Vraag elke dag een persoon om mee te doen: doe je mee?

1 bestelling: Simon Carmiggelt, 'Het panorama'.

31 maart 2020

uitdaging dag 2:

foto 2 van 10

Op Facebook mocht er geen tekst bij. Hier kan ik wel melden dat dit een bladzijde is uit het boek 'Hooiberg' van Koos van Zomeren, dat ik momenteel aan het lezen ben.
En een eindje verder in het boek:

Deze vogel behoort tot een soort die al voor haar ontstaan is uitgestorven.
Zo vlug gaat dat tegenwoordig.
Schitterend dier trouwens.

(Koos van Zomeren, Hooiberg, blz. 135)

2 bestellingen: J. Visser-Roosendaal, 'Riekje Trilogie', 'Propria Cures, 116e jaargang no. 9, 3 december 2005'.