Maart 2021

1 maart 2021

De twee bekendste Veenendaalse voetbalclubs zijn GVVV en DOVO. De blauwen en de roden (net als in Spakenburg). Mijn voorkeur blijkt al uit de volgorde waarin ik de clubs noem. Ik ben geboren in Gelders Veenendaal en GVVV staat voor: Gelders Veenendaalse Voetbal Vereniging (de geschiedenis is nooit ver weg). Als kleine jongens bedachten we andere betekenissen voor de afkortingen van de clubs: GVVV werd 'Geen Verstand Van Voetbal' of 'Gekke Veense Varkensfok Vereniging'. DOVO werd 'De Onderbroek Van Oma' of 'Door Oude Vrouwen Opgericht'. Dat laatste ligt dicht bij de echte betekenis van die afkorting: 'Door ons vrienden opgericht'.
Dit is eigenlijk een inleiding om te melden dat iets me opviel op blz. 133 van 'In Europa' van Geert Mak. In het gedeelte 'Ieper' beschrijft hij de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog én wat daar tegenwoordig nog van te zien is. En dan duikt ineens DOVO op: de Belgische 'Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Oorlogstuig'.

6 bestellingen: G.J. Hoenderdaal, 'Erasmus', Guy de Maupassant, 'Bel Ami, de vrouwenverleider', Arthur Koestler, 'The gladiators',  Lisette Lewin, 'Het clandestiene boek 1940-1945',  F. Mark Tennien, 'De leugen daalt over China', 'Hollands maandblad 487, juni 1988, 30e jaargang'.

2 maart 2021

Martijn is vandaag veertig geworden. Als je kinderen van veertig jaar hebt, dan ben je wel definitief van gevorderde leeftijd.

Nieuw op Schrijversinfo: Karel Jonckheere.

We gingen, i.v.m. zijn verjaardag bij Martijn eten. Hij had wat in huis gehaald van de Italiaanse winkel in de Corridor. Spaghetti, lasagne en twee pizza's. Dat smaakte goed, misschien was de ham op de pizza wat aan de vette kant, maar ... lekker gegeten.
Na het eten speelden we een nieuw dobbelspel: 'Clever'. De eerste keer is het wat ingewikkeld (veel mogelijkheden, veel tactische keuzes). Een leuk spel!
We hadden nu voor het eerst last van de avondklok. We moesten na het spelletje dobbelen snel naar huis.

6 bestellingen: Vincent Dumas, 'Een man van Sta-Vast (Prosper Ego. De inzet voor vrijheid en veiligheid)', Mr. van de Mortel e.a., 'Verkiezingskrant voor Amersfoort en Hoogland / Beginselprogramma der Boerenpartij', Jannetje Koelewijn, 'Overspannen lereren. Vrij Nederland themabijlage 26-11-1983', Hans Friedeman, 'Energiebeleid in Nederland', Dr. Johan E. Elias, 'Geschiedenis van het Amsterdamsche Regentenpatriciaat', Carolyn Keene, 'Nancy en de schat van de tweelingbroers'.

3 maart 2021

Mijn H4-leerlingen hebben nog 5 dagen om een gefilmde eigen toespraak in te leveren. Ik begin me wat zorgen te maken, maar zelf delen ze die zorgen niet. Ik heb ze één voor één even via Teams gesproken en ze zijn (bijna) allemaal relaxed: 'Dat komt goed, meneer!'

We hadden voor vandaag een afspraak met de kapster. Die zijn vandaag weer begonnen met knippen en zitten natuurlijk overvol. Dan loopt er wel eens wat uit. Gevolg: Voor Lidy en mij wordt dat morgen.

Tygo is morgen jarig. Vandaag kreeg hij van ons zijn envelop met zakgeld/maandgeld. Ze krijgen evenveel euro's als ze jaren tellen. Hij wilde de envelop open maken. Ik zei tegen hem: 'Je mag hem nu open maken, maar dan moet je één euro teruggeven. Als je hem morgen open maakt, is die euro voor jou.' Hij liet de envelop nog een nachtje dicht.

7 bestellingen: Nop Maas (verzameld en toegelicht door), 'Een bezoek bij graaf Leo Tolstoi en andere teksten', 'Aantal (6) knipsels, recensies, interview, ingezonden brief over Marcel Kurpershoek', Maxence van der Meersch, 'Er voert geen Weg buitenom', Gerard Reve, 'Het boek van violet en dood', Klaus Beekman, 'Gerard Reve - Het boek van violet en dood' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Jef Last, 'Schuim op de kust', A. Middelhoek, 'Die grote kleine wereld', 34 boekenweekgeschenken.

4 maart 2021

De kieswijzer geeft aan dat ik het voor 75% eens ben met met de PvdA. De andere partijen krijgen beduidend lagere percentages. Verrassend is dat niet. Ik stoorde me eraan dat bij de uitslag niet de partijen genoemd werden, maar de lijsttrekkers: 75 % Ploumen. De mannetjes - en vrouwtjes - makerij grijpt steeds meer om zich heen.

Jaaa, mijn coronahaar is eraf! De kapster had schik in haar werk (en bezwoer dat ze me niet aan het uitlachen was).

2 bestellingen: Desmnod Bagley, 'Juggernaut', Solange Leibovici, 'Zonsondergang over Slotervaart, Thomas Rap, 'Verzamelde gedichten'.

5 maart 2021

Voor de kapper Na de kapper
Voor de knipbeurt Na de knipbeurt

Nieuw op Schrijversinfo: Liesbeth van der Jagt.

6 bestellingen: Peter Hintzen, 'Confrontatie met Japan (Philips versus Akai/Sony e.a.)', Jean Dulieau e.a., 'Als het klokje 1845 slaat', Rudie Kagie, 'Hobby: lezen- Literaire boekengids najaar 1983', Rudie Kagie, 'De literaire prijzen - CPNB literaire boekengids voorjaar 1985', Anne Matthews, 'Vogue de complete breistekengids', 'De Tweede Ronde, Winter 2004 Deens nummer', J.M.A. Biesheuvel, 'Storm op zee. Zeeverhalen'.

6 maart 2021

Vanmiddag hadden we een surprise-drive thru-pizza-party voor Martijn (die deze week 40 werd) en voor Tygo (die deze week 12 werd). Tygo was op de hoogte , voor Martijn was het een surprise. Suzanne is druk geweest met de organisatie ervan en wij hebben een beetje geholpen.
Het was ontzettend leuk en er namen héél veel mensen de moeite om even langs te rijden.
Voor Suzannes huis was een grote tent neergezet waar de jarigen onder stonden en waar de auto's (of de fietsers) onderdoor reden. Achter die tent stond 'Pizza on wheels' van Maarten Loosen (en zijn zoon Tom). De gasten kregen op dit feestje geen gebak, maar er werd via hun autoraam een doos met een verse pizza de auto ingeschoven.
Anne Marie was uit Oostzaan gekomen om de jarigen te feliciteren, maar ook om van het geheel veel foto's te maken.

drive thru Martijn en Tygo

Harry Sacksioni is vanavond te gast bij Matthijs van Nieuwkerk. Sacksioni heeft een boek over zijn leven geschreven en vertelt hoe hij jarenlang gestalkt is. De stalkster is intussen overleden. Sacksioni heeft ook wel medelijden met haar en zegt dan: 'En het was een gymnasiummeisje hè, dus ze had ook nog een toekomst gehad.' Wat is dat nou voor een opmerking meneer Sacksioni? Als het een mavomeisje was geweest had ze géén toekomst gehad?

3 bestellingen: M.A.M. Renes-Boldingh, 'Vrouwe Rixt van Ameland', Daphne Deckers, 'Prentbriefkaart: Marijn in de woestijn', 22 bulkboeken.

7 maart 2021

Opa en oma doen het vandaag, na de enerverende middag van gisteren, rustig aan. We zijn vanmiddag nog wel even bij Martijn langs gegaan; om even na te praten over gisteren en om hem de foto's van Anne Marie te laten zien, die ze intussen via Wetransfer naar ons toe heeft gestuurd.

5 bestellingen: 'De nieuwe taalgids, jaargang 67, nummer 2, maart 1974', Rudolf Steiner, 'De geestelijke leiding van mens en mensheid', Alfred Guillaume, 'Islam', Inez van Dullemen, 'Een ezelsdroom', Pim Fortuyn, 'Mijn collega komt zo bij u'.

8 maart 2021

Mijn H4-leerlingen moeten uiterlijk vanavond een filmpje van een betoog/openingstoespraak van een debat inleveren. Om 23.59 heb ik ze nog lang niet allemaal binnen.

Net voordat ik naar bed ging stuitte ik al zappend op een liveconcert van Diana Krall. Dat is lekkere muziek, zeker zo laat op de avond. Op Spotify ontdek ik op haar albums o.a. prachtige covers van nummer van Randy Newman, Bob Dylan, Randy Newman en Jim Croce. Ik zal daar komende week eens een afspeellijstje van maken.

6 bestellingen: 'Heemschut - April 1991 - No. 2, Themanummer Pleinen', Hugo Claus, 'Een bruid in de morgen - Suiker' (Bulkboek 198), 'Wanorderlijkheden en andere verhalen van Mary Dorna, voorgelezen door Hetty Blok', Dolf Verspoor, 'De maanden onzer jaren van Folgore da San Gimignano', tweede keer Hugo Claus, 'Een bruid in de morgen - Suiker' (Bulkboek 198, 'Bres 111, april/mei 1985'.

9 maart 2021

We geven i.v.m. de coronatoestanden onze H4-leerlingen 24 uur uitstel voor het inleveren van hun filmpje, maar daarna gaat het ze toch echt een herkansing kosten.

Ik ben intussen aardig gewend aan die mondkapjes, of ik was vanmiddag erg verstrooid. Ik parkeerde mijn auto op het Bruïneplein om wat ingepakte boeken naar het postagentschap te brengen. Voordat ik uitstapte deed ik mijn mondkapje vast voor. Lopend over het Bruïneplein dacht ik: 'Mijn mondkapje'. Ik vond er nog eentje in mijn binnenzak en deed de lussen ervan om mijn oren. Toen voelde ik dat ik er al eentje 'op' had! (En hoopte dat niemand het gezien had)

Het tegelijkertijd lesgeven aan een halve klas voor je neus én aan een halve klas thuis is weer een sport op zichzelf. In mijn H3-klas ging dat vandaag wel goed. Nadat ze een paar minuten aan een oefening hadden gewerkt, gaf ik beurten aan leerlingen: om-en-om aan eentje in de klas en aan eentje thuis. De stem van de thuiszittende leerling klinkt dan vanuit de luidsprekers in het lokaal. Zo zijn ze er toch een beetje bij.
Eén jongen zei, toen hij de beurt kreeg: 'Dat antwoord heb ik nét niet.' Ik zei hem dat ik dat eigenlijk niet geloofde. Het is wel héél sterk dat hij net dat antwoord niet heeft opgeschreven. Waarschijnlijk had hij thuis die hele oefening niet gemaakt. Hij bezwoer me dat hij de andere antwoorden wél had. Ik zei: 'Laat je schrift dan maar even voor de camera zien.' Dat kon hij niet, want hij had de oefening in de online-methode gemaakt. Ik zei: 'Deel dan je scherm maar even.' Dat deed hij en verdomd, hij had de rest écht gemaakt. Ik bood hem mijn nederige excuses aan.

2 bestellingen:  Milan Kundera, 'Identiteit', 'Bzzlletin 65, thema-nummer Boeken aan banden'.

10 maart 2021

Ik herhaalde 'Mariken van Nieumeghen' met mijn H4-klas. De vorige toets is door de lockdown niet doorgegaan en nu we het over een paar weken alsnog gaan toetsen lijkt herhaling geen overbodige luxe. Het was een blokuur en het tweede uur (na de grote pauze) hadden ze er overduidelijk geen zin meer in. Het was hun laatste les voordat zij weer een week thuis les krijgen. Ik heb ze het laatste stuk dus maar een beetje laten kletsen en plezier laten hebben.

3 bestellingen: Margriet Prinssen en Lucie Th. Vermij, 'Schrijfsters in de jaren vijftig', Evert Zandstra, 'Zwervend door Nederland - Deel II, Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Groningen, Drenthe en de Waddeneilanden', Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Toen' (Parool, woensdag 17-07-1968).

11 maart 2021

Vanochtend ben ik telefonisch geïnterviewd voor/door het 'platform Indebuurt Veenendaal' over mijn stadsdichterschap in 2013/214. Het was een leuk gesprek met een oud-leerling (van het Rembrandt College, niet van mij persoonlijk).
Ik kende dat platform niet, maar het ziet er op internet wel goed uit en het blijkt in meerdere plaatsen te bestaan.

Vanmiddag zag ik - op veertig centimeter van ons raam - een eekhoorn via een tak van de sering op het dak van de erker klimmen! Na een minuutje of twee kwam hij via dezelfde tak weer terug. Dat gaat allemaal zo snel dat een foto maken niet lukt. Het is al wel weer een paar jaar geleden dat we eekhoorntjes in de voortuin (of in het bos aan de overkant van de weg) zagen.

5 bestellingen: 2 Bulkboeken, 'stafkaart 33 C, Hoenderloo, 1:25000, uitgave 1958, op linnen', R.N. Roland Holst, 'Overpeinzingen van een bramenzoeker' (3x), Wim Hofman, 'Op zekere dag ziet u plotsklaps de ware liefde', 'Literair Paspoort' (3x).

12 maart 2021

Er is voor volgende week weer een vergadering (op ruim anderhalve meter) van de commissie historische graven gepland. Door een roosterwijziging van mij moest de datum nog een keer worden aangepast.

5 bestellingen: Renate Dorrestein, 'Het duister dat ons scheidt', A. van Frankenhuyzen, 'Insektenplagen in cultuurgewassen', Ogden Nash, 'Lach niet, je hebt er zelf de last van. Verzen van Ogden Nash, gekozen en nogal vrijmoedig vertaald door Johan Veeninga', Augusta de Wit, 'Orpheus in de dessa', W. Hussem, 'voor twee scharren blauwbekken'.

13 maart 2021

Ik heb in mijn 'winkeltje' in mijn garage nog altijd rijen literatuur staan, die ik nog niet op Boekwinkeltjes te koop heb gezet. Vandaag nam ik het rijtje Leon de Winter en Augusta de Wit 'onder handen'. De meeste pocketjes moet ik in prijs halveren, maar ik had er van Augusta de Wit een eerste druk van 'De wijdere wereld' staan, met 6 houtsneden van Jan Wittenberg. Die is in de afgelopen twee jaar op veilingen weggegaan voor honderdveertig en honderdzestig euro. Die kon dus in prijs een flink eindje omhoog!

Van mijn laatste 'kerstpakket' kocht ik o.a. 'De canon der kanonnen. 130 jaar Propria Cures in 100 boeken' van Lex Bijlsma, Lucas Ligtenberg en Bob Polak (2020). Vandaag noteerde ik het tweede gedeelte van die 100 boeken op Schrijversinfo. Elk hoofdstukje in het boek bevat een foto van de oud-redacteur, een citaat uit het boek en een bladzijde met citaten uit (voornamelijk) recensies over het boek. Van die recensies nam ik hier en daar ook een fragment over. Tot ik bij Kees Winkler was. Op schrijversinfo staan drie citaten over Kees Winkler. Twee van die drie staan in het Propria Cures-boek (waar er in totaal vijf staan). Dat is teveel voor toeval. Ik vermoed dat zij ze van Schrijversinfo hebben overgenomen.

Nieuw op Schrijversinfo: Theo Sontrop.

8 bestellingen: J.M.A. Biesheuvel, 'Storm op zee. Zeeverhalen', Roald Dahl, 'De GVR - luisterboek, voorgelezen door Jan Meng', Josephine Vonk, 'Moeder, zeg nou ook eens wat', 'Taal leren, Engels voor beginners, deel 1, Vlot Engels spreken in korte tijd', Hans Grothe, 'Kindertjes groeien in mamma's buik, Ouders van Nu vertelling voor 6-10 jarigen', Marijke Hanegraaf, 'Proefsteen', G. Kromdijk, 'Het nieuwe kamerplantenboek - 200 planten in kleur', Anna Enquist / Ilja Leonard Pfeijffer (gesigneerd door), 'Twintigste nacht van de poëzie'.

14 maart 2021

Ik zou vandaag zalm roken, maar uiteindelijk heb ik er voorgekozen de zalm in een pakketje van bladerdeeg te maken. Het wordt daardoor wel een hele hap.

Nieuw op Schrijversinfo: Duco van Weerlee.

2 bestellingen: Marcellus Emants, 'Een nagelaten bekentenis' (bulkboek), Mien van 't Sant, 'Mieke ... de vrije vogel gekooid'.

15 maart 2021

Vanmddag ben ik wezen stemmen. Lidy had per post kunnen stemmen, maar zij mocht niet per post voor mij stemmen, daarom stemde ik 'live' ook voor haar. De 'echte' Verkiezingen zijn woensdag, maar i.v.m. de corona zijn er vier stembureaus al twee dagen eerder open. Het was in de Westerkerk redelijk druk, maar het liep vlot door. Anders dan anders, maar strak georganiseerd. Wat ook opviel: heel jonge stembureauleden.
In de hal richting de uitgang stond nog een stembureau, ook op papier: een peiling van de NOS. Die heb ik ook maar ingevuld.

2 bestellingen: 'Een open boekje voor Joke van Leeuwen', Joost Zwagerman, 'Vals licht'.

16 maart 2021

Eén van de laatste schooldagen in december (anders gezegd: vlak voordat de scholen i.v.m. corona weer gesloten werden) was ik mijn brooddoos kwijt. Ik heb er nog een paar keer naar gezocht, maar ik vond hem niet. Vandaag zag ik hem ineens in de vensterbank van lokaal 204 staan. Ik heb hem gesloten mee naar huis genomen, want die twee boterhammen (of dat bolletje, dat is niet meer te zien) hebben er bijna drie maanden in gezeten. Niemand heeft dat in de afgelopen weken geroken: Tupperware sluit goed af! Thuis maakte ik er deze foto van:

tupperware

2 bestellingen: B. Roest Crollius, 'Onheil in de verte', 3 x knipsels Sylvia Witteman.

17 maart 2021

Via de mail kreeg ik de tekst van het interview van vorige week ter inzage. Daar heeft ze een leuk verhaal van gemaakt!

5 bestellingen: T. van Deel, 'Strafwerk', 16 x 'Hollands maandblad', Stephan Enter, 'Grip' (voorpublicatie), Albert Verwey, 'Oorspronkelijk dichtwerk' (2 delen), R. van der Hauw, 'Drie trouwe vrienden'.

18 maart 2021

De verkiezingsuitslag stemt niet vrolijk. VVD en D66 worden beloond voor/ondanks alle ellende: toeslagenaffaire, gasellende in Groningen enz. De maatschappij wordt steeds egoïstischer: de ellende van de ouders in de toeslagenaffaire interesseert de andere stemmers niet.
Groen Links is gehalveerd in de Tweede Kamer. In de analyses daarvan hoor ik niemand zeggen dat dat komt doordat Klaver vier jaar geleden weigerde mee te regeren. Ik denk dat veel mensen daarom niet meer op Groen Links hebben gestemd.

4 bestellingen: Astrid Roemer, 'Over de gekte van een vrouw', 'World Press Photo ooggetuige '86', Jan van Batenburg, 'De oude schoenmaker', Nigel Calder, 'De mensheid: een komplot'.

19 maart 2021

De laatste dagen verwerk ik de informatie uit de literaire reisgids 'Almelo en West-Twente. Literaire wandelingen in Overijssel' van Gerrit Kraa op Schrijversinfo. Het boekje (met een ringbandje als rug) is informatief, vooral over (regionaal bekende) schrijvers die je elders niet tegenkomt. Helaas zitten er nogal wat slordigheden in. Op bladzijde 106 - bijvoorbeeld - wordt verteld over Cornelis Lambregtse (1916-2004), een Rijssense onderwijzer. Als ik hem bij de Koninklijke Bibliotheek op wil zoeken, blijkt hij daar niet bekend. Als ik dan niet op auteur maar op boektitel zoek, blijkt hij er toch wel bekend te zijn, maar Cornelius te heten (en niet Cornelis). En een paar bladzijden verder: Het is Johanne A. van Archem en niet Johanna van Archem en één van haar boeken heet 'Het negende gebod' en niet 'Het negende verbod'.

1 bestelling: 'Hollands maandblad 633/634, augustus/september 2000, 42e jaargang', 'Hollands maandblad 703/704, jui/juli 2006, 48e jaargang, themanummer poezie'.

20 maart 2021

Nieuw op Schrijversinfo: Johanna E. Kuiper.

5 bestellingen: Alexander King en Bertrand Schneider, 'De eerste wereldwijde revolutie. Een rapport van de Raad van de Club van Rome', ' Aantal (18) knipsels over Cobra', 'Boekenpost nr. 44, jaargang 7, nov./dec. 1999', Ronald Havenaar, 'Muizenhol. Nederland volgens Willem Frederik Hermans', 'Kerstverhalen van Pearl S. Buck'.

21 maart 2021

De gedichten uit 'Op een pad van briefpapier ... Brieven in de poëzie' heb ik vanmiddag aan Schrijversinfo toegevoegd.

5 bestellingen: Frans Coenen, 'Studies', Jaap Goedegebuure, 'A.F.Th. van der Heijden - De slag om de Blauwbrug' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Hans Warren, 'Schetsen uit het Hongaarse volksleven', Hans Warren, 'Hans Warren - Poetry International', Astrid Roemer, 'Niets wat pijn doet', Astrid Roemer, 'En wat dan nog. Liederatuur', Piet Bakker, 'Logboek van de Gratias', Milan Kundera, 'Het leven is elders'.

22 maart 2021

Vanmiddag hadden we (eindelijk) weer eens een vergadering van de commissie 'historische graven'. In een vergaderzaal in het gemeentehuis waar een tussenwand opengeschoven kon worden. Zo konden we wel twee meter van elkaar af zitten. Het was prettig om weer eens 'gewoon' te vergaderen.
Na wat aandacht voor de begraafplaats in de plaatselijke pers begint het in Veenendaal door te dringen dat er nu toch voor het eerst écht graven geruimd gaan worden. Er zijn de laatste tijd veel meer grafrechten verlengd dan in vergelijkbare periodes in vorige jaren. Blijkbaar hebben er toch mensen gedacht: Ze ruimen toch niet, dus waarom zouden we dan voor het graf nog betalen?'

7 bestellingen: 'De Revisor, twaalfde jaargang, nr. 3, juni 1985', Toine Heijmans, 'boekenlegger: Op zee', Hannah Debyser, 'Menno Wigman - Slordig met geluk' (uit: Lexicon van Literaire Werken), 'Bzzlletin 111, themanummer George Orwell', Leo Vroman, 'Fabels van Leo Vroman', 'De popdichters' (bulkboek), Wim J. van Heuvel, 'Experimentele woningbouw'.

23 maart 2021

Mijn H3-klas maakte vandaag een oefentoets voor de CT van volgende week. Ze maakten hem behoorlijk goed. De vraag kwam: 'Meneer, kunnen we deze niet meetellen?'. Ik loop nu het risico dat ze denken dat ze 'het' al kunnen en dus volgende week niet meer gaan leren.

Het gewauwel over corona in praatprogramma's op televisie ben ik - na een jaar - helemaal zat. Ik hoef het niet meer te zien en te horen. Ik ben voldoende op de hoogte als ik 's ochtends de krantenkoppen lees.

2 bestellingen: John Harris, 'Woestijnratten keren terug', Robert Graves, 'I, Claudius', Anne Holt, 'Hoogtelijn', Henning Mankell, 'De terugkeer van de dansleraar', Gerrit Komrij, 'De buitenkant', Colin Wilson & John Grant, 'Handboek van het ongerijmde', Harlan Coben, 'Niemand vertellen'.

24 maart 2021

De prunussen op de Jan Steenlaan staan op uitkomen!

ABC daar begint het mee

Dit weekend was ik bezig met 'Noordwest-Overijssel', een boekje in de serie 'Literaire wandelingen in Overijssel'. Het is geschreven door Marjan Berk en Gees Bartels. Ik vond op internet dat Gees Bartels (nu als Gees Bartels-Martens) in 2016 het boek 'ABC daar begint het mee. Jeugdliteratuur van Overijssel' gepubliceerd heeft. Het boek bleek nergens te koop te zijn. Wel vond ik in een artikel over de presentatie ervan het mailadres van de auteur. Ik vroeg haar via de mail of het boek nog te koop was. Ze bleek het zelf nog in de verkoop te hebben en vandaag plofte het op de deurmat. Het boek is prachtig vormgegeven en zéér informatief!

Overigens verbaas ik me ook bij dit boek al op de eerste informatieve bladzijde weer over slordigheidsfouten! Het jeugdboek van Lenze L. Bouwers uit 1988 over incest heet 'Lieve vader, vuile schurk' en niet 'Lieve vader, vuile schoft'.

5 bestellingen: Janny van der Heijden, 'Kleurrijk eten om van te smullen - Koken met kanjers', A.F.Th. van der Heijden, 'Tonio / een requiemroman',  Tjitte de Vries, 'Deelerwoud . Veluws recreatie-kapitaal', Godfried Bomans, 'Dagboek van Rottumerplaat. relaas van een angstige ervaring', Robert Timmer, 'Man en paard 2 / 64 bijzondere schaakstudies'.

25 maart 2021

Denver cd-speler

Op zolder had ik een cd-speler met twee boxjes staan. Een oude, die een tijd geleden op school op mijn kantoor stond. Die speler hield er enige tijd geleden mee op. Gisteren kocht ik voor drie tientjes een nieuwe bij de Hoogvliet. Ik zag hem in de folder staan en in de winkel stond er welgeteld één exemplaar van. Ik was dus mooi op tijd. Op die zolderkamer staan alle knipsels en aan het bureau daar zit ik met enige regelmaat knipsels op alfabet te sorteren. Dat gaat beter met een muziekje erbij en de wifi laat me daar af en toe in de steek. Zo doe ik ook nog eens wat met al die cd's.

Ik bracht Dylano vanmiddag naar de vlonder bij het water op de Vrekenhorst. Sinds vorige week gaan zijn freerunning-lessen weer door. Daar, in de buitenlucht.

4 bestellingen: F. Scott Fotzgerald, 'De grote Gatsby', Lutke Meijer, 'Aardgas', Gemma P.M. Polders (samenstelling), 'Die vader van mij', Bart Vervaeck, 'Bert Schierbeek - Het boek ik' (uit: Lexicon van Literaire Werken).

26 maart 2021

Collega Just had al een poosje (van voor de laatste schoolsluiting i.v.m. corona) twee dozen boeken voor me in zijn garage staan. Afgelopen dinsdag bracht hij ze mee naar school. In de afgelopen dagen zette ik ze te koop. Prima boeken. Veel bekende boeken ook, al is de tragiek daarvan dat ze, omdat ze veel verkocht zijn, tweedehands niet veel waard zijn. Het waren er achtentachtig. Een deel ervan moet nog wel gescand worden. Twee ervan zijn intussen alweer verkocht.

4 bestellingen:  Emma Curvers, 'Iedereen kan schilderen',  Gerard Reve, 'Op weg naar het einde', Mattoso / Antonio Henriques, 'História de Portugal', J.K. Rowling, 'Harry Potter en de steen der wijzen'.

27 maart 2021

De gedichten uit 'Vanmorgen keek ik in de spiegel. Zelfportretten van Nederlandse dichters' én de gedichten uit 'Het dierbaarst. Een bloemlezing uit poëzie over dieren' staan er op Schrijversinfo ook weer bij.

Op de televisie zingen Nick & Simon nummers van Simon & Garfunkel. Zo hoor ik Nick & Simon eigenlijk het liefst. Maar ja, dan kun je net zo goed gelijk naar Simon & Garfunkel luisteren.

3 bestellingen: Enzo Orlandi, 'Michelangelo. De groten van alle tijden', 'De Gids, nr. 9/10, 1971', 11 x 'Elseviers maandblad De Kern 1965'.

28 maart 2021

In de afgelopen tijd ben ik mijn naam in twee boeken tegengekomen:

Van blauwkous tot wolpoes Bommel literatuurgids


- 'Van Blauwkous tot wolpoes' van Sanne Heymann. Dit boek heeft als ondertitel: '(G)een stadsgids van Veenendaal'. Sanne bespreekt in 128 bladzijden veel, zoniet alle kanten van Veenendaal en doet dat op een lichtvoetige, maar onderhoudende manier. Het zou een prima kennismakingsboekje zijn voor nieuwe inwoners, maar ik vermoed dat ook de huidige inwoners er nog veel van op kunnen steken.
Sanne bedankt mij voorin voor het gebruik van mijn foto's, maar veel stelde dat niet voor: ze heeft de foto's van de 'kopjes' van Kees Stip aan het Kees Stipplein, gemaakt door kunstenares Hanneke Zwart, van deze website overgenomen. Verder noemt ze mijn naam in het rijtje Veenendaalse stadsdichters.
- Bij Van Kooten kocht ik onlangs de 'Bommel literatuurgids. Een overzicht van tachtig jaar Bommelstudie' van Klaas Driebergen & Hugo Klooster. Het boek is een inventarisatie van alles wat er sinds 1941 over Bommel verschenen is. Dat overzicht is op zichzelf aan de saaie kant, maar het is verlucht met heel veel tekeningen en citaten van Bommel, voornamelijk over boeken en lezen.
Op bladzijde 227 staat mijn bladzijde over Marten Toonder op Schrijversinfo vermeld. De bladzijde staat bij 2019. Dt kan betekenen dat de schrijvers in dat jaar die bladzijde voor het eerst gezien hebben, maar het kan ook zijn dat dat jaartal 'mijn schuld' is, want in 2020 heb ik er 'copyright 2019' onder laten staan.

2 bestellingen:  Jaap Goedegebuure, 'A.F.Th. van der Heijden - De slag om de Blauwbrug' (uit: Lexicon van Literaire Werken), 'Proza, lyriek en satire uit de 17e eeuw. De Neederlandsche histooriën Emblemata Amatoria Groot Lied-Boeck Duytse Lier 't Kostelick Mal'.

29 maart 2021

Vanmorgen heb ik bij de poli bloed laten prikken. Dat ging met horten en stoten. Om te beginnen kon ik mijn pasje van het ziekenhuis nergens vinden. Het hoort in mijn portemonnee te zitten. Gelukkig bleken ze bij de balie in no-time een nieuw pasje uit te kunnen draaien. Vervolgens vroeg de verpleegster naar de papieren van de dokter. Die had ik niet bij me. De nieuwe procedure is toch dat alles online gaat? Dat had ik niet helemaal goed begrepen. Ik moet bij dat online-gebeuren nog wel zelf thuis de papieren printen! Wat is daar dan de winst van? Ja; kostenbesparing voor de huisarts en/of de poli, maar niet voor mij. Dan krijg ik veel liever 'gewoon' de papieren in een envelop mee!
Weer thuisgekomen, had Lidy nog andere papieren gevonden voor de poli. Ik vermoed dat ik al eerder de afspraak met de huisarts had gemaakt om, als ik toch voor de suiker moest laten prikken, gelijk ook voor de psoriasis zou laten prikken (of voor de jicht?). Nu heb ik geen idee of dat meteen vanochtend ook is gebeurd. De verpleegster noemde wel twee zaken waar ze 'op' ging prikken, maar of dat deze twee waren? Gedoe!

De poli is vlak bij mijn school. Daar ging ik op de terugweg even langs om te controleren of ik mijn surveillance voor de toetsweek goed heb begrepen. Dat lijkt zo te zijn. Vandaag hoef ik niet, morgen alleen in de ochtend en woensdag weer niet. Complimenten voor de nieuwe roostermaker. We zitten in een paar grote zalen bij Van der Valk én in onze eigen gymzaal. Misschien dat er daardoor minder surveillanten nodig zijn.

Loes vroeg of ik de spa al gebruiksklaar had; het wordt deze week tweeëntwintig graden. Hij staat al wel iets warmer afgesteld dan in de afgelopen winter, maar nog niet op de juiste temperatuur. Bovendien is het wel zo fris, als ik het water, dat er al sinds de vorige zomer in zit, eerst een keer vervang. Er is wel steeds chloor in gegaan en hij blijft ook dagelijks twee keer pompen en filteren, maar het idee van schoon en fris water is toch prettiger. Die klus is vanmiddag ook geklaard.

1 bestelling: Sjoerd Kuyper, 'Zoete deuren'.

30 maart 2021

Deze week is er een toetsweek voor alle klassen. Oorspronkelijk was die toetsweek alleen voor de tweede fase, maar omdat we een poos thuis les hebben gegeven, zijn wat extra toetsmogelijkheden welkom. Ook voor de leerlingen, want het geeft ze de kans - waar nodig - cijfers op te halen.
Drie jaarlagen krijgen hun toetsen in de zalen van het Van der Valk-hotel. Andere jaarlagen zitten in de gymzalen en de rest is per halve klas verdeeld over de lokalen. Ik zat twee uur bij een halve brugklas. Zo'n half gevuld lokaal lijkt ze extra 'koest' te houden.
We hebben een handvol studenten ingehuurd voor het surveilleren. Er was een student 'over'. Die werd ingezet op mijn derde en vierde surveillance-uur. Dan kon ik na gaan kijken, werd er gezegd. Ik heb alleen nog niks om na te kijken, want mijn klassen maken hun toetsen morgen en overmorgen.

Vanmiddag hebben we de ruimte onder onze overkapping in de tuin opgeruimd. 's Winters wordt het steeds meer een opslagruimte, bijvoorbeeld voor lege dozen. En er waait in een paar maanden ook een heel beetje blad in.

1 bestelling: Marieke Nijkamp, '54 minuten. De schoolbel gaat. Iemand begint te schieten' (leesfragment).

31 maart 2021

Vandaag (in maart!) heerlijk in het zonnetje in de spa gezeten.

Guus Luijters schreef samen met zijn dochter Sara een boek over eieren (in de ruimste zin): 'Ode aan het ei'. Tot mijn verrassing duikt Bob Dylan er in op.
Er blijken heetkokers en koudkokers te zijn (mensen die het ei in kokend water of in koud water leggen). Vervolgens kun je een kookwekker gebruiken, maar je kunt ook muziek opzetten. 'Forever young' van Bob Dylan is precies de tijd voor een heetkoker (4 minuten en 56 seconden). 'In the hall of the mountain king' uit 'Peer Gynt' is precies genoeg voor een koudkoker (2 uur en 41 seconden)..

3 bestellingen: Miguel Angel Asturias, 'Mulata',  Jules Verne, 'Naar het middelpunt der aarde', Gerard Reve, 'De Taal der Liefde',  Gerard Reve, 'Een eigen huis', Gerard Reve, 'Wolf', Aart van der Leeuw, 'De kleine Rudolf'.