Maart 2020

1 maart 2022

Ik kwam vannacht met geen mogelijkheid in slaap. Ik ging een poosje beneden liggen, met op de achtergrond de Dylanvertalingen van Ernst Jansz. Ook beneden viel ik niet in slaap. Dan gaat je hoofd toch aan de gang. Ik verzon rijmende grafschriften voor een stuk of tien bekende Veenendalers (al dood en nog levend). Daar kan ik in april wel wat mee als het stadsdichtersgilde wordt geïnstalleerd. Niet iedereen zal het kunnen waarderen (meer Oooh's dan Haha's).

Deze is voor Ibo, een geestelijk gehandicapte jongen die in de afgelopen dertig jaar veel door Veenendaal liep. Vaak had hij een ballon bij zich (ergens in een winkel gekregen?) en als hij oogcontact met je kreeg zei hij altijd: 'Jou ken ik.' Ik heb eigenlijk geen idee of hij nog leeft. De laatste tijd heb ik hem niet meer gezien:

Ik probeerde heel mijn leven
met mijn ballon omhoog te zweven.
Aan dat leven kwam een end,
zeg jij nu maar dat jij míj kent.

Deze is voor Yasin Makineli, de afgelopen jaren in de gemeenteraad actief voor Denk. Hij is uit die partij gestapt en staat nu op de lijst van Lokaal Veenendaal:

Ik dacht: ik denk voor Veenendaal,
maar hier lig ik wel érg lokaal.

De rest houd ik nog even voor me.

Ik had het al een weekje voor me uitgeschoven, maar vandaag heb ik de pubquiz voor het Cultureel Café van volgende week woensdagavond afgemaakt. Het was toch nog een paar uur werk, maar ik ben tevreden over het resultaat. Met Lidy liep ik de vragen een keer door (ze was benieuwd hoeveel antwoorden ze wist) en dat was nuttig, want ik haalde er nog een paar fouten uit, in de spelling en in de volgorde van de vragen in de Powerpoint.

2 bestellingen: J. de Joode, 'Een operatie', Mark van Leeuwen en Ivor Schute (redactie), 'Een jongensreis herinneringen aan Louis Ferron', 4 x 'Hollands Maandblad'.

2 maart 2022

We overlegden vanmiddag bij 'BED' over de pubquiz van volgende week woensdag. Er lijkt in de nieuwe meubelindeling plaats te zijn voor 25 koppels deelnemers, die dan allemaal prima de bijbehorende powerpoint kunnen zien. Jaap liet met zijn telefoon een foto maken en plaatste een uitnodiging op Facebook (die ik gedeeld heb):

pubquiz BED
Woensdag 9 maart as. is er (eindelijk) weer een Cultureel Café Veenendaal in brasserie BED aan de markt. We houden een pubquiz met de lijsttrekkers van de lokale politieke partijen en voor belangstellenden die zich op de avond zelf vanaf 19.30 uur kunnen aanmelden bij binnenkomst. Er is plaats voor ca. 15 teams van 2 personen. Wie het eerst komt, het eerst maalt... Muziek is er ook: Willem en Angela laten musicaal van zich horen. Presentatie: Jaap Pilon. Op de foto's drie van de vijf organisatoren : v.l.n.r. Jaap Pilon, Ali Groebe en Mats Beek. Helemaal rechts: Rowan, gastvrouw van brasserie BED. Op de foto ontbreken Sonja Brouwer en Geurt Jan Ploeg, mede-organisatoren van het Cultureel Café.
Natuurlijk is iedereen welkom om de deelnemende teams aan te moedigen, gezellig naar muziek te luisteren en te netwerken. Tot woensdagavond 😀

Ik stuurde vandaag een 'ingezonden brief' naar 'De Rijnpost':

In ‘De Rijnpost’ van woensdag 2 maart 2022 lees ik een pleidooi voor een Arie van Dijkstraat in het Franse Gat.  De wijkambassadeur pleit daarvoor en van mij mag Arie van Dijk met een straatnaam geëerd worden. Alleen moet dat dan geen Arie van Dijkstraat worden!
Bij het bedenken van straatnamen moet zorgvuldig afgewogen worden of een nieuwe straatnaam geen verwarring kan geven met een al bestaande straatnaam. In het verleden is daar ook in Veenendaal soms niet goed genoeg naar gekeken.
Zo zijn er bijvoorbeeld de straatnamen Langelaar, Schaffelaar en Trommelaar. De eerste twee zijn achternamen van vroege bewoners (pioniers) van Veenendaal en liggen in Veenendaal-West. De derde is een duivensoort en ligt in het centrum (in een buurt met meer ‘duivennamen’). Iemand die op zoek is naar de Trommelaar en op de Zandstraat de weg aan iemand vraagt, wordt maar zo naar Veenendaal-West gestuurd.
Aan de andere kant van Veenendaal-West zijn er al een Dijkstraat en een Dijkstraat-West (dat is ook al verwarrend). Daar moet niet ook nog eens een Arie van Dijkstraat bijkomen!
Ik gun Arie van Dijk een Arie van Dijkweg, een Arie van Dijksteeg of voor mijn part een Arie van Dijkavenue, maar a.u.b. geen Arie van Dijkstraat.

Martijn is jarig vandaag. We aten met z'n allen bij hem en speelden 's avonds 'Kezen'.

Nog een grafschrift voor een bekende Veenendaler: dj Nicky Romero:

Ik draaide als nieuwjaars-dj
en graaide € 50.000 mee.
Ik wilde dat nog wel een keer,
maar 'k haal het nieuwe jaar niet meer.

1 bestelling: M. Skytte Christiansen & H. Anthon, 'Nieuwe flora in kleur'.

3 maart 2022

Ik ken in Amerika een oude dame die in Holland was geweest,
en diep teleurgesteld was in de oude meesters.
Zij had altijd gedacht dat zij de luchten op hun schilderijen zelf hadden bedacht,
maar nu had ze gezien dat die luchten in werkelijkheid ook zo waren.
(Leo Vroman, in 'Nu heb ik weer de tijd' van Adriaan Morriën, blz. 158)

De hond van Suzanne is een nachtje hier. Zij zijn me z'n viertjes naar een hotel in de buurt van Alkmaar. Tygo krijgt dat voor zijn verjaardag.

Nieuw op Schrijversinfo: Alfred Birney.

1 bestelling: Willy Vlautin, 'Vrij'.

4 maart 2022

Twee opmerkingen over de minibieb in mijn voortuin:
1. Mensen plaatsen er zelf niet alleen boeken in, maar allerlei zaken waarvan ze denken dat een ander er nog wel belangstelling voor heeft. Vorige week stond er een stekkie van een vetplantje in (waar Lidy blij mee was) en vandaag vind ik een boxje met 4 cd's in: '100 mooiste smartlappen'. Misschien vindt Martijn het wel leuk om die te krijgen. Die cd bracht me wel op een idee: ik heb er nog tientallen boven liggen, waar ik zeker nooit meer naar ga luisteren (ook tientallen die ik - nog - niet weg wil doen).
2. Er ontstaat een hele circulatie van boeken tussen diverse minibiebs. Mensen halen ze eruit en plaatsen ze ergens anders terug. Ik vond er al eerder boeken in die uit een minibieb een paar straten verderop kwamen (we brengen die tijdens een wandelingetje meestal daar terug) en nu staat er één in met een stempel 'minibieb Patrimoniumlaan'. Blijkbaar bestempelen veel biebeigenaren hun boeken, maar dat ga ik toch maar niet doen.

Nieuw op Schrijversinfo: B.H. van Breemen.

4 bestellingen: Jacques den Haan, 'Still talking shop', Dr. Ottfried Neubecker, 'Elseviers gids van de heraldiek', 'De Tweede Ronde Grieks nummer, Winter 1999', Victor E. van Vriesland, 'Herman Hana geschetst in zijn beteekenis als schakel naar een nieuwen tijd'.

5 maart 2022

Ik ben verkouden en ik heb wat keelpijn. We hebben ons allebei vanmorgen getest: geen corona (gelukkig maar). Lidy is wel alleen naar de verjaardag van Tygo gegaan.

Nieuw op Schrijversinfo: Bram Vermeulen. Die bladzijde zat er al even aan te komen. Ik heb nu zowel de dagboeken als de biografie gelezen (en voor die bladzijde gebruikt).

2 bestellingen: F. Bordewijk, 'Karakter', 'Hollands Diep, jaargang 3, nummer 10, 21 mei 1977'.

6 maart 2022

Nieuw op Schrijversinfo: Peter Andriesse.

Ik ben begonnen aan het brievenboek van Herman de Coninck. Al lezende kom ik feitjes over De Coninck tegen om op de Schrijversinfobladzijde over hem te noteren én opmerkingen over andere schrijvers die ik op die bladzijden kwijt kan.

In een zkv over Tsjechow gebruikt A.L. Snijders een voor mij onbekend woord: scrofuleus. In zinsverband: 'Zoals iedere zaterdagavond krijgt hij bezoek van zijn kleindochter Sasja Jenjakin, een klein scrofuleus meisje met kapotte schoenen aan haar voeten.' Mijn Van Dale geeft aan dat het 'klierachtig' betekent (betrekking hebbende op, of verband houdende met scrofulose). En scrofulose is dan weer een klierziekte. Doorzoekend op internet vind ik dan 'ontstekingen van de huid, slijmvliezen, lymphklieren en beenderen' en dat zou dan weer vaak verband houden met tuberculose. Het heet ook wel koningszeer en dan zijn de lymfeklieren in de hals ontstoken en levert het vaak zweren in de hals op. Internet geeft dan nog een vies plaatje van zweren in een hals. Die bespaar ik u. Hoeveel lezers van Tsjechov zouden dat woord kennen? Weinig vrees ik. Misschien had er 'ziekelijk' moeten staan, maar ik ga niet redetwisten met de vertalers, ervan uitgaande dat die er voor hebben doorgeleerd.

3 bestellingen: Jef Geeraerts, 'Ik ben maar een neger',  Rineke van der Woerdt, 'Werken zolang het dag is. Jacqueline Cornélie van Andel-Rutgers (1874-1951)', Rudolf van de Perre, 'André Demedts - De levenden en de doden (uit: Lexicon van Literaire Werken)'.

7 maart 2022

Voor de pubquiz van het Cultureel Café van woensdag moest ik kopietjes hebben van de antwoordvellen. Die liet ik altijd op school maken, maar dat gaat niet meer (misschien gaat het nog wel, maar ik ga ze daar niet mee lastig vallen). Daarom fietste ik naar het 'Drukpunt' van Zideris aan de Zandstraat. Ik heb de papieren daar achtergelaten en ik kan ze woensdag weer ophalen.

Nieuw op Schrijversinfo: Willem Hussem, Jan Houter.

Ik heb soms maar een kleine aanleiding nodig om zo'n bladzijde voor Schrijversinfo (af) te maken. Voor Willem van Hussem was dat een zkv van A.L. Snijders. Voor Jan Houter was dat een stukje in 'de Volkskrant' van vandaag.

2 bestellingen: Sana Valiulina, 'Didar & Faroek', Albert Helman, 'Teutonenspiegel. Een les in literatuurgeschiedenis, eerste volledige uitgaaf'.

8 maart 2022

Vanmiddag reden we naar Den Haag. Ik nam van een literair verzamelaar vijfenhalve meter knipselarchief (netjes per schrijver gesorteerd) en tweeënhalve meter literaire tijdschriften over. Ik had de achterbanken van de auto opgeklapt en het wilde er net in. Het waren acht bananendozen knipsels, drie Hoogvlietdozen tijdschriften en nog twee boodschappentassen tijdschriften. Als extraatje kreeg ik een archief van vier dozen met een verzameling uit de krant geknipte overlijdensadvertenties- met daarin een gedicht of een fragment van een gedicht - mee, elk op een A4'tje geplakt en ook deze zijn netjes per schrijver gesorteerd. Heel bijzonder!

strand Den Haag strand Den Haag

Lidy was mee: als we zo dicht in de buurt van het strand zijn, maken we graag een strandwandeling. We vonden niet de duinovergang die we graag wilden, maar we kwamen op het strand terecht. Het is altijd weer heerlijk om even de zilte wind om je hoofd te voelen. Toen we langs een strandpaviljoen liepen, rook ik de friet en kreeg daar ontzettend zin in. We zaten ook daar heerlijk in de zon en aten deze keer dus een beetje aan de vroege kant.

3 bestellingen: Gert Groenleer, 'De stamboomman' (dat boekje gaat naar Canada!), Arnon Grunberg, 'Tirza', Marnix Gijsen, 'De kroeg van groot verdriet'.

9 maart 2022

Lidy moest aan het begin van de middag naar de fysiotherapeut. Ik reed met haar mee en wandelde van de Scheepjeshof naar het 'Drukpunt', waar ik de kopietjes voor de pubquiz van vanavond kon ophalen. Waar vroeger de winkel in tweedehandsboeken van Bouwman zat, zit nu een bierwinkeltje. Ik was al tijden van plan daar eens binnen te lopen en dat kon ik nu mooi doen. Ik zocht voor mezelf drie mij onbekende tripeltjes uit:
- Ter Dolen tripel
- St. Paul triple
- Postel triple
Daarna liep ik nog even de Scheepjeshof in om even bij de pop-up bookshop te kijken. Uit de uitverkoopbak voor de winkel haalde ik:
- Bart Koubaa, Brooklynclub
- Wiel Kusters, Dit nog, ook dit. Essays over poëzie en proza
Ik was nog ruim op tijd terug bij de fysiotherapeut, waar ik nog even in de zon in het boek van Wiel Kusters heb zitten bladeren.

pubquiz

Vanavond was er de pubquiz van het Cultureel Cafe'. Kort voor het begin was er nog even stress: ik had de powerpoint op een usb-stick bij me, maar op de helft van de dia's waren de plaatjes weggevallen. Ik vermoed dat ik die stick uit mijn computer heb getrokken, terwijl hij nog aan het 'laden' was. Ik ben dus nog snel naar huis gereden om mijn eigen laptop op te halen. Uiteindelijk ging het allemaal prima. Er waren zo'n zeventig bezoekers en de sfeer was uitstekend. Men vond de vragen wel moeilijk (de winnaars hadden er 28 van de 40 goed). Na afloop was er nog een kort politiek debat. Ook dat ging ontspannen, want stemmen waren er deze avond niet te 'winnen'.
Ik had zelf veel plezier van de rebussen die ik gemaakt had van namen van vier kandidaat-gemeenteraadsleden, waarop volgende week gestemd kan worden. Ik heb me laten inspireren door de rebussen die het avondprogramma over de Tour de France al een paar jaar maakt:

Alies Katerberg
Alies Katerberg
Leo Notenboom
Leo Notenboom
Martijn Beek
Martijn Beek
Sanny Brunekreeft-Lagerweij
Sanny Brunekreeft-Lagerweij

Men vond ze moeilijk. Niemand kwam op de gedachte dat 'Bach' Duits voor 'Beek' is!

10 bestellingen: Godfried Bomans, 'Dagboek van Rottumerplaat. relaas van een angstige ervaring', Hugo Claus, 'De Metsiers - extra De Oostakkerse gedichten' (bulkboek), Alexander Poesjkin, 'De kapiteinsdochter', Leens Macaré-Zuurveen, 'TBC nog altijd een vijand', 'De Spiegel - Christelijk nationaal weekblad 22 januari 1949 - No. 17', Remco Campert, 'Een oud geluid', mapje 'knipsels Waterdrinker', Jona Oberski, 'Kinderjaren' (2x), Marja Wagenaar (samengesteld door), 'Herinneringen aan Joop den Uyl. Artikelen en interviews', Godfried Bomans, 'De man met de witte das. Spelen in de zandbak van de Nederlandse politiek', Carl Friedman, 'Tralievader'.

10 maart 2022

Van 16.00 tot 21.00 hadden we bij de Residence de door corona uitgestelde kerstmaaltijd van het Rembrandt College. Hier werd ook afscheid genomen van vier vertrekkende/intussen vertrokken collega's, waaronder ikzelf. Het was een prima bijeenkomst, waar ik met diverse oud-collega's weer even bij kon praten. Er waren toespraken, bloemen en cadeaus. Mijn leidinggevende had voor mij een toespraak uit het hart (zonder jaartallen en feitjes) en de collega's Nederlands hadden een terugblik op rijm gemaakt. Ikzelf had in december al een toespraak klaar. Die heb ik voor driekwart weggegooid en het kwart dat ik over had, heb ik aangevuld met 'verse gedichten', nadat ik de collega's verteld had dat ik lid word van het stadsdichtersgilde van Veenendaal.

Speech afscheid

2 bestellingen: 'Aantal (50) knipsels van en over Graham Greene', 'Aantal (4) knipsels over Harold Brodkey'.

11 maart 2022

Opa is moe van drie dagen met activiteiten achter elkaar. We deden weinig vandaag.

2 bestellingen: .A.R. Sanders-Woudstra H.F.J. de Witte, 'Leerboek kinder- en jeugdpsychiatrie', Judith Herzberg, 'Zoals'.

12 maart 2022

Vandaag in de digitale versie van 'De Rijnpost':

VEENENDAAL Niet langer één stadsdichter voor drie jaar, maar een groep mensen die door het college en het Kunstplatform Veenendaal zijn aangesteld als promotor van poëzie. En met hun gedichten tevens ambassadeurs zijn voor Veenendaal.

Mats Beek was voor Veenendaal de eerste Stadsdichter, opgevolgd door Joyce Willemse en hierna Christiaan Abbing. Derk Postma was als laatste benoemd en nu heeft het college bekend gemaakt dat zij kiezen voor een Stadsdichtersgilde. ,,We hebben ook al een Stadsgids en willen dit duurzaam maken door meer mensen te laten samenwerken. Hiermee krijg je kennisoverdracht en het is minder kwetsbaar dan wanneer maar één persoon dit regelt. Nu willen we dit tevens voor de Stadsdichters gaan doen; hier een gilde voor organiseren’’, aldus wethouder Engbert Strooboscher. Het Kunstplatform Veenendaal draagt de dichters voor en het college zal deze benoemen.

,,Het Stadsdichtersgilde is een beetje afgekeken van Utrecht, dat al met gildes werkt. Het is een goede benaming voor het werk dat mensen vol enthousiasme doen en veel kennis van hebben. Ook voor het Stadsdichtersgilde betekent dit een mogelijkheid voor meer kennisoverdracht. En wellicht dat er voor de toekomst dan ook meer animo is hierin samen te werken.’’ Het college wil het gilde starten met de heren Mats Beek en Wilco van Doorn en de dames Daphne Kalff en Samira Serghini voor een periode van twee jaar. ,,Het installeren van de leden van het Stadsdichtersgilde Veenendaal zal volgende maand op 13 april gebeuren in het Cultureel Café.’’


2 bestellingen: Heere Heeresma, 'Gelukkige paren',  Jac. van Hattum, 'Plant u niet voort ..'.

13 maart 2022

Hoe ouder je wordt, als kind, hoe meer je alles voor je wilt houden.
En als je op een dag alles wilt vertellen,
is er niemand meer die naar je wil luisteren.

(Martin Bril, Vader en dochters, blz. 5)

Nieuw op Schrijversinfo: Milo Anstadt.

4 bestellingen: Carry Slee, 'Moederkruid & Dochter van Eva', Kathleen Winsor, 'Amber', 'Aantal (7) knipsels van en over Tijs Goldschmidt', 4 x K. Norel.

14 maart 2022

Vanochtend vroeg ben ik - nuchter - naar de diabetesconsulente geweest. Suiker was goed, bloeddruk was goed en mijn gewicht was tot op de gram hetzelfde als de vorige keer. Goed beschouwd is honderd kilo wel net wat te zwaar, maar met deze levensstijl blijf ik al tijden op hetzelfde gewicht. Dat heb ik liever dan gejojo met afvallen en weer aankomen (en dan óver de honderd kilo gaan).

Het wordt nog een heel gedoe om die acht bananendozen met knipselmappen netjes én hanteerbaar op de knipselzolderkamer weggezet te krijgen, maar ik ga vandaag een serieuze poging doen.

15 maart 2022

Die dozen op zolder, dat is gisteren redelijk gelukt. Je kunt er weer prima lopen. Ik zal alleen een enkele keer met dozen moeten schuiven, want er staan dozen vóór dozen.

De plantjes bij de Praxis zagen er vanochend niet al te best uit. We kochten niets. Gelukkig is het kringloopcentrum ertegenover. zeven boeken voor acht euro (voor romans was het twee halen, één betalen, maar ik had slechts drie romans):
- Daan Bartels, Nieuwe klassiekers. 21 verhalen over 21 liedjes met eeuwigheidswaarde
- Gerd de Leij, 'De koningin is een geweldig mens. Soms zou je haar een ander volk gunnen.' Bijzondere uitspraken over de monarchie
- Toine Heijmans, Nederland lig er prima bij
- Kristien Hemmerechts, Kleine zielen
- Naema Tahir, Eenzaam heden
- Frank Westerman, Dier, bovendier
- Gelderland, literaire reis langs het water

Vanmiddag haalden we medicijnen bij de apotheek en gingen vast stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat kon gisteren en vandaag al (o.a.) in de Westerkerk (naast de apotheek). Uit het boekenkastje bij de Westerkerk nam ik 'druif & droesem, gedichten over wijn' mee. Die vermeld ik vanmiddag gelijk op Schrijversinfo.

3 bestellingen: Annette Elges, 'Koken met de magnetron', Jean Paul Bresser, 'Jaren van verbeelding', Abe Brouwer, 'De gouden zweep', Abe Brouwer, 'Koperen boeien', Abe Brouwer, 'Springtij'.

16 maart 2022

De Schrijversinfobladzijde over Hans Andreus is m.b.v. de online kaartenbak van de Koninklijke Bibliotheek aanzienlijk uigebreid.

Mijn ingezonden brief over een Arie van Dijkstraat én het bericht over het Stadsdichtersgilde staan vandaag in 'De Rijnpost'.

In deze barre tijden komen er toch ook nieuwsberichten door waar je wel een beetje vrolijk van wordt:
1. Willem Engel opgepakt door de politie wegens opruiïng.
2. Rusland waarschijnlijk vandaag failliet.

3 bestellingen: Henning Mankell, 'Het graf', Doeschka Meijsing, 'Tijger, tijger!', Doeschka Meijsing, '100% chemie',  M. Vasalis (samenstelling), 'De muze en de dieren'.

17 maart 2022

Vandaag heb ik de druif gesnoeid; nu eens een keer vóórdat de spastromen begonnen te lopen.

Martijn tijdens de verkiezingsuitslagen

De gemeenteraadsverkiezingen zijn uitgelopen op een klinkende overwinning voor Pro Veenendaal! Van vier naar zeven zetels én de grootste partij van Veenendaal! Het was spannend op de uitslagenavond op het gemeentehuis. Aanvankelijk bleef de Christen Unie de grootste en nét iets groter dan Pro Veenendaal, maar uiteindelijk eindigde de CU op 5730 stemmen en had Pro Veenendaal er 6052. Dat is 20,4% van de stemmen! Een op de vijf kiezers heeft voor hen gekozen!

Saharazand op de kliko
Saharazand op de kliko.

De Schrijversinfobladzijde over R. Blijstra is m.b.v. de online kaartenbak van de Koninklijke Bibliotheek aanzienlijk uigebreid.

4 bestellingen: Wilbur Smith, 'De Courtney trilogie', M. de Jonge, H.M.J. van Duyne, 'Taal en teken', Jacques van Tol, Jack Bess, e.a., 'Mobilisatie Klanken vanuit de Grenzen', Khalid Boudou, / Aimée de Jongh / Splinter Chabot, '3pak. 1 graphic novel + 2 korte verhalen (ter gelegenheid van de Boekenweek voor Jongeren 2021)'.

18 maart 2022

Ik was vanmiddag op de markt: geen politicus meer te bekennen.

We aten vanavond lasagne. Iedereen vulde zelf een klein stenen schaaltje met lasagnevellen en vulling naar keuze. Dylano is vast één van de eerste Nederlanders die knakworstlasagne heeft gegeten.

 

19 maart 2022

Berk slopen

Vanochtend heb ik met buurman Hans de berk in de voortuin in stukken gezaagd. Het vallen van het bovenste stuk was nog even spannend, maar we hadden er een touw aan vast gemaakt en Hans wist wat hij deed: het stuk viel precies de goede kant op (niet op de erker en niet op het boekenkastje). We hebben pakweg een meter van de stam laten staan om er een vogelvoederplank op vast te maken. Nu ligt de achtertuin vol takken en stukken stam. Daar heb ik de komende dagen nog wel een paar uur knipwerk aan.

2 bestellingen: 'Tekstboekje Matthäus-Passion', Bertus Aafjes, 'Zeventig aforismen'

 

20 maart 2022

Er ligt een enorme stapel boeken (ruim vijftig) van Leonhard Huizinga op tafel. Ze staan nog bijna geen van alle te koop. Ik heb er de handstofzuiger bij gepakt: ze hebben in de afgelopen jaren op de onderste plank wel erg veel stof staan vangen. Binnenkort zijn ze te koop!

2 bestellingen: Marianne Vogel, 'Willy Corsari (uit: Kritisch Literatuur Lexicon)', Kristien Hemmerechts, 'Taal zonder mij'.

21 maart 2022

Vanmiddag heeft Lidy haar ogen laten opmeten. We zochten daarna twee monturen uit. Dat kostte alles bij elkaar de halve middag. Tijdens het wachten las ik verder in 'Doelloos kijken' van A.L. Snijders. Op bladzijde 80 citeert hij een gedicht van Jan Greshoff:

Ze hebben alles tot op het merg verpest:
God met de clerus en met encyclieken,
De liefd met het gore huwelijksnest
En de natuur met al hun stinkfabrieken.
Wie in 't geluk hartstochtelijk heeft geloofd
Voelt zich terneergeslagen als een ezel,
Hij rilt en schaamt zich de ogen uit zijn hoofd
En haat zichzelf tot in zijn diepste vezel.

Op verzoek van Hennie Henzen schreef ik een tekstje over Kees Stip voor de website van de Historische Vereniging, waar de Canon van Veenendaal wordt toegelicht. Het verzoek was: 250 woorden. Dat blijkt erg weinig te zijn. Ik heb alle anekdotes en leuke feitjes geschrapt en dan blijft de volgende - zakelijke - tekst over:

Kees Stip (1913-2001)

Kees Stip is een Nederlandse dichter, die in Veenendaal werd geboren, op het adres Nieuweweg 85 (nu 66). Op die woning is een herinneringsbordje aangebracht. Zijn vader, Jan Stip, was een bekende Veenendaler. Hij was bekend als oprichter van de gymnastiekvereniging Sparta en voorzitter van de Oranjevereniging.
Het gezin verhuisde in 1925 naar de Kerkewijk 131.
Kees Stip volgde de HBS in Amersfoort. Daarna studeerde hij klassieke letteren, Sanskriet en Indische talen in Utrecht. Na het afbreken van zijn studie werd hij dienstplichtig reserve-officier. Tijdens de mobilisatie (november 1939) werd hij gelegerd in Veenendaal.
Op verzoek van Oranjedag schreef hij een volkslied voor Veenendaal.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat hij o.a. in Siddeburen en in Veenendaal (aan de Bergweg) ondergedoken. In zijn onderduiktijd schreef hij cabaretliedjes voor Hetty Blok en Wim Ibo, zoals de parodieën 'Dieuwertje Diekema' op 'Maria Lecina' (1932) van Weremeus Buning.
Kees Stip was van 1951 tot 1979 redactielid van het Polygoon-journaal.
Hij trouwde op 21 september 1961 met Katja Weijnen.
Bij het Polygoon-journaal ontmoette hij Joop Lücker, hoofdredacteur van 'De Volkskrant' die hem vroeg zijn versjes voor 'De Volkskrant' te maken. Ze verschenen tot 1964 twee keer per week (de eerste op 07-10-1952), onder het pseudoniem Trijntje Fop. Daarna stonden ze in 'Elsevier'
Kees Stip was tot 1967 een vaste leverancier van grappen voor de conferences van Wim Kan.
Behalve gedichten en cabaretteksten schreef Kees Stip scenario's en reclameteksten. Hij schreef enkele 'Pietje Pelle-boekjes' voor de Gazelle-fietsenfabriek.
Kees Stip woonde vanaf 1978 in het Oost-Groningse plaatsje Sellingen.

2 bestellingen: '13 bosatlassen', W.H. van Eemlandt, 'Dood in schemer'.

22 maart 2022

Vanochtend plaatste een monteur de nieuwe oven. Dit waren twee dure dagen: meivakantie Ameland, een bril én een oven betaald. Dat tikt aan.

Hennie was gevoelig voor mijn 'gemopper' dat 250 woorden over Kees Stip toch wel weinig is. Ik mag het aanvullen tot maximaal 350 woorden. Had ik nou de langere versie maar bewaard!

De stapel berkentakken in de achtertuin slinkt.

Vanmiddag heb ik het Saharazand van de auto gespoeld/gewassen.

Ik heb 'In Europa' van Geert Mak een poosje laten liggen. Eergisteren ben ik er weer in verder gegaan. Ik lees de 12e druk, in twee, gebonden delen. Ik ben in deel twee op blz. 158. In hoofdstuk drie reist Geert Mak door Oekraïne. In Kiev luistert hij naar een oude kolonel die zich publiekelijk kwaad maakt en treft een oude heer, een voormalige beroepsmilitair 'die het liefst wil dat Oekraïne zo snel mogelijk een onderdeel van de NAVO en van de Europese Unie wordt. 'Oekraïne is nu niet te verdedigen,' zegt hij. 'Driehonderd jaar heeft Rusland ons geëxploiteerd, het land kan ons zo weer bespringen. Zelf heb ik veertig jaar in Rusland gediend, mijn eigen taal ben ik vergeten!' Mak noteerde dit rond het jaar 2000. Deze oude beroepsmilitair voorspelde hem wat er nu gebeurt!

4 bestellingen: William ten Brink, 'De Berlijnse muur. 25 jaar versteende kortzichtigheid', Willem van Leeuwen, ''Noe eerst effe praote', naar het manuscript van Willem van Leeuwen wolfabrikant', 'De Boekenwereld, Tijdschrift voor Boek en Prent, 13de jaargang, nr. 3, maart 1997', 'Boekenpost nr. 1, jaargang 1, september/oktober 1992'.

23 maart 2022

Feestgangers - muizenvraat

Een paar weken geleden vond ik een muizennestje tussen de achterkanten van de boeken. Vandaag vond ik één van de boeken waar ze aan hebben zitten knagen om dat nestje te maken.

Mensen die dom zijn, zijn meestal te dom om te begrijpen dat ze dom zijn.
(Kees B. Tam)

Over Gerrit Achterberg heb ik intussen zoveel knipsels dat ik ze vanmiddag op jaar gesorteerd en in één archiefmap gestopt heb:

Knipsels Gerrit Achterberg

4 bestellingen: René de Clercq, 'Gedichten', Jean Dulieu, 'De zeven wonderdaden van Kevertje Plop', James A. Michener, 'Caravans', 'Aantal (8) knipsels over De glazen brug van Marga Minco'.

24 maart 2022

Vanavond vergaderden we bij Jaap over de Culturele Cafés (tot de zomer). In april hebben we de presentatie van het Stadsdichtersgilde, in mei hebben we een singers-songwritersavond en in juni willen we graag harmonie Caecilia laten spelen. We vergaderden kort en praatten lang over het overlijden van gemeenteraadslid Mila Jansen en over de oorlog in Oekraïne.

Wees niet boos op de persoon waarin je teleurgesteld bent.
Het was namelijk je eigen verwachting die niet juist was.

(Kees B. Tam)

3 bestellingen: Adèle Bloemendaal, 'Distanza', Henrik Wergeland, 'Het bloemstilleven van Jan van Huysum / een boeket van Henr. Wergeland voor Frederika Bremer', C.S. Adama van Scheltema, 'Van zon en zomer', Eric van der Steen, 'Cadans', Bertus Aafjes, 'Maria Sibylla Merian', Herman van den Bergh, 'Het litteken van Odysseus', S. Vestdijk, 'Mnemosyne in de bergen', Judith Herzberg, 'Strijklicht'.

25 maart 2022

Van Jos Swiers kreeg ik vier archiefdozen met uitgeknipte en gesorteerde overlijdensberichten met daarin een geciteerd gedicht (of fragment van een gedicht). Ik overweeg om scans van die gedichten op te nemen op de Schrijversinfobladzijde van de betreffende dichter (met de zwarte rand van de advertentie zichtbaar, maar de naam van de overledene niet).
Ik twijfelde tussen de termen rouwadvertentie en overlijdensbericht, maar ik ga toch voor de laatste.

Vandaag haalde ik bij Van Kooten 'Cholerastad' van Atte Jongstra. Daarmee ben ik begonnen de 'vette' boekenbon, die ik bij mijn afscheid van school kreeg, te verzilveren.

Stadsgedicht 1

Mila Jansen overleden:
zonder recht en zonder reden
uit het leven weggenomen;
veel te jong en vol van dromen.
Méér was er haar niet gegeven.
We zullen daarmee moeten leven.

4 bestellingen: Kees 't Hart, 'Ter navolging', Bertus Aafjes, 'Het gevecht met de muze (verzamelde gedichten)', Gerard van Eckeren, 'De paarden van Holst', 'Bzzlletin 133, themanummer Marcel Proust'.

26 maart 2022

Heb ik iets met of over Bertus Aafjes gemist? Ik verkoop al drie dagen achter elkaar een dichtbundel van hem.

We fietsten vanmiddag naar het dorp. In het pand waar vroeger de V&D zat, zit nu een drogisterij discounter uit het oosten van het land: 'Medikamente die Grenze'. Veel limonade, veel snoeperij en veel schoonheidsproducten. Alles goedkoop en veelal 'over de datum' (of op het randje daarvan). We hadden een tas vol zooi voor zestien euro.
Daarvandaan fietsten we naar 'De drie zussen' voor bier/cola en bitterballen. Ons eerste 'terrasje' van 2022. Het was prachtig weer. Maart is extreem zonnig én extreem droog.

Vandaag kwam er een mailtje van één van de zonen van Piet Prins/Pieter Jongeling met een paar verbeteringen voor de Schrijversinfobladzijde over zijn vader (o.a. de doodsoorzaak was onjuist). Ik heb hem in mijn antwoord ook om een scan van een stukje handschrift van zijn vader gevraagd.

2 bestellingen: Bertus Aafjes, 'In den beginne', Multuli, 'Max Havelaar / een verhaal van Multatuli, naverteld door Marian Hoefnagel'.

27 maart 2022

Ik bladerde door het weekend-/boekenmagazine van de 'Trouw' en dacht bij een auteursfoto op blz. 58: 'Dat gezicht ken ik!' Bij 'Over de schrijver' las ik: 'Robin van den Maagdenberg (1988) werd geboren in Amsterdam en groeide vanaf haar vierde op in Rhenen.' Het boek gaat over hoe iemand die psychotisch is zijn omgeving beïnvloedt en in het interview zegt ze: 'Ik stopte letterlijk met groeien. In het rapport van de schoolarts zag ik hoe de groeicurve vanaf mijn zevende in een vlakke lijn veranderde. Toen ik naar de middelbare school ging had ik nog steeds maat 134.' Die middelbare school moet het Rembrandt College zijn geweest en het is voor een docent Nederlands mooi om te constateren dat alweer een oud-leerling schrijfster is geworden.

Suzanne verzorgde vandaag een uitgebreide lunch om te vieren dat Martijn weer in de gemeenteraad gekozen is. Het was lekker én het was gezellig. Daarna wandelde ik met Martijn, Suzanne en haar hond nog een keertje over de Ginkelse heide. Terug bij de auto aten we ons eerste softijsje van dit jaar.

heide Ede heide Ede

5 bestellingen: Miek de Langen, 'Adoptie (een oplossing voor kinderen of voor ouders?)', Berkeley Gray, 'De vrouw die niet bestond', Paul van Ostaijen, 'De bende van de Stronk een romantisch verhaal van roof en liefde, gevolgd door 'Het bordeel van Ika Loch' en 'De gehouden hotelsleutel of de kleine, domme daad', Michael Robotham, 'Nachtboot', '24 knipsels: over Alexander Solzjenitsyn, 1968-2017'.

28 maart 2022

We waren vanmiddag bij de Dekamarkt in winkelcentrum De Scheepjeshof. Lidy was er vorige week al eens. Ze bracht er heel goedkope biefstuk van mee. Per klant mocht je maximaal zes pakjes biefstuk meenemen. Lidy zei tegen de kassajuffrouw dat ze zes pakjes nog best veel vond (ze had er zelf drie). De kassajuffrouw zei dat ze dat bordje er toch maar bij hadden gehangen, want mensen gingen er met winkelkarren vol biefstuk vandoor. Restauranteigenaren! Tja, die doen zo niets strafbaars, maar het is natuurlijk niet de bedoeling.
Ik vind het een prettige winkel. Soms loop je een winkel in en vind je het (de sfeer? de indeling?) helemaal niks en soms is je gevoel juist wel goed. Ik ben niet héél prijsbewust, maar de aanbiedingen leken me wel écht goedkoop. Voor mezelf nam ik één flesje tripel van een mij onbekend merk mee: broeder Everardus, van Muifel brouwerij.

Flink uitgebreid op Schrijversinfo (m.b.v. de kaartenbak van de Koninklijke Bibliotheek): C.S. Adama van Scheltema, Gerrit Achterberg en J.M.A. Biesheuvel.

4 bestellingen: Wim Kan, 'Dagboeken van Wim Kan 1957-1968 De radiojaren', Wim Kan, 'Dagboeken van Wim Kan 1968-1983 De televisietijd', J.H. Donner, 'Jacht op de inktvis', Victor Hugo, 'Les Misérables (De ellendigen)', John Irving, 'A Prayer for Owen Meany'.

29 maart 2022

De oud-leerlinge waarover ik eergisteren in 'Trouw' las, zat nu als gast in het tv-programma 'Tijd voor Max'.

5 bestellingen: Toke van Helmond (samenstelling), 'Mary Dorna 1891-1971' (De Engelbewaarder 9), Maarten 't Hart, 'De dorstige minnaar' (bulkboek), Etty Hillesum, 'Het verstoorde leven. Dagboek van Etty Hillesum, 1941-1943', Kurt Lange, 'Egypte', Anna Blaman, 'De verliezers', Anna Blaman, 'Ram Horna en andere verhalen'.

30 maart 2022

installatie gemeenteraad 30-03-2022 installatie gemeenteraadd 30-03-2022

Vanavond werd de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Dat is altijd een beetje een plechtig moment, met het afleggen van eed en belofte. Plechtig, maar ook feestelijk. Martijn kwam samen met de burgemeester even op de publieke tribune bij ons langs. De burgemeester zei tegen me: 'Hij draagt geen stropdas, dat hoort toch eigenlijk wel op zo'n dag. Ik heb hem in die drie jaar niet op kunnen voeden.' Ik zei: 'Dat is maar goed ook, want ik zou het wel vervelend vinden als mij dat in al die jaren niet is gelukt en jou in drie jaar wel!'
Bij de borrel na afloop sprak ik bekenden (Van Braak, Van de Heuvel) die ook een zoon in de gemeenteraad hebben. We vonden gezamenlijk dat gemeenteraadsleden steeds jonger worden. Dat is gedeeltelijk onze perceptie, maar gedeeltelijk ook gewoon een feit. Verder sprak ik een aantal oud-leerlingen. Het Rembrandt College doet qua burgerschapsvorming iets goed, want het barst van de oud-leerlingen in de gemeentepolitiek!
Het is altijd grappig als mensen zich iets herinneren wat je - jaren geleden - tegen ze gezegd heb. Een zus van Yasin Makineli vertelde me dat ze ooit een geschreven betoog bij me had ingeleverd met als stelling dat Nederland uit de EU moest stappen. Ik had toen tegen haar gezegd: 'Weet je wel dat je hetzelfde standpunt als Geert Wilders hebt?' Jan Breur (SP, en nu nestor van de raad) vertelde me dat hij zich nog opmerkingen van mij uit mijn afscheidsspeech voor de gemeenteraad herrinnert; dat is zestien jaar geleden!

5 bestellingen: 'Betje de goedkoope keukenmeid', Elke Brems, 'Anna Enquist - Het geheim' (uit: Lexicon van Literaire Werken), G.D. van der Heide, 'Wrakken in Flevoland', P. de Groot en Theo de Vries, 'Venus van Mierlo gevonden' (2x), S. Carmiggelt, 'Met de neus in de boeken'.

31 maart 2022

Op televisie wordt er uitgebreid gekookt en gebakken voor de maaltijden tijdens de Ramadan. Het blijkt uitgezonden te worden door de KRO/NCRV. De oprichters van deze evangelische omroepen zullen zich omdraaien in hun graf. Mij lijkt het een duidelijk bewijs dat ons omroepbestel definitief achterhaald is. Opheffen die handel!

Dylano pizzeria

Met Dylano at ik vanavond een pizza bij Da Gigi. Een paar weken geleden reden we erlangs en gaf hij aan daar best nog een keer te willen eten. 'Dan gaan wij dat toch lekker een keer doen' zei ik. De zaak heeft een nieuwe eigenaar en is flink verbouwd: nieuw meubilair, rode muren en veel kleiner. Zoveel kleiner, dat er nog precies één tafeltje voor twee personen vrij was!
De pizza was voor Dylano veel te groot. De eigenaar vroeg of hij de helft mee naar huis wilde nemen. Daar had Dylano nog nooit van gehoord en in eerste instantie reageerde hij afhoudend, maar toen hij begreep dat dat normaal was, vond hij het 'geniaal'.

3 bestellingen: Godfried Bomans, 'Dagboek van Rottumerplaat. relaas van een angstige ervaring', Charlotte Mutsaers, 'Tongetje in de Bijenkorf', Gerard van Eckeren, 'De paarden van Holst'.