Terug naar april 2007

1 mei 2007

Vorige maand was ik op de oude begraafplaats in Lochem. Vooral omdat ik de spreuken van Staring boven de ingang wilde zien. Er hing geen spreuk (meer). Wel waren de gaten in de muur te zien, waar e.e.a. bevestigd had gezeten. (zie 6 april 2007). Vorige week heb ik de gemeente Lochem gemaild met de vraag of de spreuken definitief weg zijn, of weer terugkomen. Vandaag al komt er antwoord van de afdeling publiciteitscontacten (wie bedenkt die namen?) van de gemeente Lochem: 'Geachte heer Beek, De spreuk is er tijdelijk af geweest en vorige week weer terug geplaatst en blijft daar ook hangen. Met vriendelijke groet.'

Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat ik zelf regelmatig schrijffouten maak. Ook de teksten in dit weblog moet ik echt een dag later nog eens controleren en meestal haal ik er dan wel een fout uit. Dat neemt niet weg dat ik me kan ergeren aan fouten van anderen. Een letter op een verkeerde plaats kan gebeuren, maar soms is het erger dan dat. Ik ben bezig met Menno ter Braak en zijn tijd in Eibergen. Dannie ter Zweege heeft het in 'Een literair portret van de Achterhoek' over Ter Braak en zegt op blz. 86 ''Vijanden' waren bijvoorbeeld de dichters Martinus Nijhoff en Jan Engelsman'. De Kunstbus maakt het nog erger en heeft het over: 'Ook collecties over de 17e-eeuwse dichters Willem Sluiter en Menno Ter Braak'.

Vandaag hebben we een afspraak met een schilder gemaakt. Hij schildert deze zomer al het houtwerk op de eerste en tweede verdieping. Zelf doe ik dan de begane grond. Het kost een paar centen, maar je moet het bijhouden. Het ziet er nu nog heel behoorlijk uit, maar dat betekent dat hij het alleen maar licht hoeft op te schuren, voordat hij gaat verven Uiteindelijk is dat dan veel minder werk dan wanneer je nog één of twee jaar zou wachten.

Genoten van de wedstrijd Liverpool-Chelsea. Halve finale Champinos League. De eerste wedstrijd was 1-0 voor Chelsea. Nu werd het - ook na verlenging - 1-0 voor Liverpool. Strafschoppen dus, met een belangrijke rol voor Kuyt, Zenden en Robben. De laatste miste zijn strafschop, of eigenlijk miste hij hem niet, de keeper stopte hem. Kuyt schoot de vierde strafschop van Liverpool erin, waarmee ze de buit binnen hadden. En dan zo'n heel stadion dat 'You'll never walk alone' zingt. Kippenvel. Het zijn rare jongens die Engelse supporters, maar zingen kunnen ze!

2 mei 2007

 
De DBNL (Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren) kan niet genoeg geprezen worden. Ontzettend veel informatie en vooral ook complete boeken. En niet alleen hele oude, maar ook vrij recente boeken. Ik was al een tijdje op zoek naar 'Kladboek' van Jeroen Brouwers en ook dat boek (uit 1979) is nu digitaal beschikbaar!

Bij de post zat vandaag een rekening van Van de Zandschulp uit Lunteren. Ik heb (zeggen ze) 32 uur lang een grondwerker bij ze gehuurd à € 25,00 per uur. Dat komt op € 800,00 plus nog eens € 152,00 BTW. Ik heb ze toch maar gebeld met de boodschap dat ik niet van plan ben die rekening te betalen. Ik mag van de juffrouw aan de ander kant van de lijn de rekening verscheuren.

Ook bij de post: 'Verzonken boeken' van Gerrit Komrij. Ik ben vooral benieuwd naar wat hij schrijft over Maurits Wagenvoort. Ook bij het zoeken naar dit boek vielen de prijsverschillen bij diverse aanbieders weer op. Van € 8,50 tot € 20,00. Even doorzoeken loont dus wel de moeite. Nu ik nog even bij DBNL keek (zie boven), bleek dit boek daar ook al digitaal beschikbaar. Ik had het dus niet hoeven kopen! Aan de andere kant is dit ook wel een boek om te hebben. En in de tuin of op vakantie leest het prettiger van papier dan van een beeldscherm.

 

Ria kwam vanmiddag op visite. Ze had op de koninginnemarkt 'Werkkleding' van Jan Wolkers voor me gekocht. Dat is op zich al een leuk boek, maar dit is ook nog eens eens heel aparte misdruk. De omslag is niet of niet goed afgesneden en de bladzijden hebben zo te zien nooit vast gezeten. Heel speciaal.

Aan het eind van de middag ben ik even met Martijn naar de Mediamarkt in Ede geweest. Hij wilde een beschermhoesje voor zijn Ipod. Ik kocht wat aanbiedings-DVD's van verfilmde boeken: 'Oorlogswinter', 'Het bittere kruid', 'Soldaat van Oranje' en 'De aanslag'. Ook kocht ik de CD 'All the roadrunning' van Mark Knopfler en Emmylou Harris. Die twee stemmen doen het prima samen en het gitaargeluid van Knopfler blijft zeer herkenbaar.

1 bestelling: knipsel Ingelse.

3 mei 2007

Vanochtend zat er in de beekloop een musje te badderen. Een kostelijk gezicht. Je zou eigenlijk een filmcamera bij je moeten hebben liggen. Het is een gespetter van jewelste, waarbij de druppels in de rondte vliegen. Daarna vliegt zo'n musje naar de schutting om zich uit te schudden en vervolgens naar een struik om het verenkleed op te poetsen en bij te werken.

Het één week oude baby'tje van Willem Alexander en Maxima ligt in het ziekenhuis. Last van de longetjes. Er werd thuis koorts geconstateerd en direct werd het kind naar het ziekenhuis gebracht. Ik waag te betwijfelen of dit een doorsnee behandeling is. Gaat iedere één week oude baby bij de constatering van koorts naar het ziekenhuis. Ik vermoed van niet.

De hele dag gewerkt aan het opnemen van boekwinkels in de reisgids. Een ontzettende klus. Het zou mooi zijn om er een soort sterrensysteem aan te koppelen, maar dat houdt dan wel in dat je alle boekwinkels zou moeten bezoeken. Dat lijkt me niet te doen, in ider geval niet voor één persoon.

4 bestellingen: 1 x Aart Romijn, 3 x Rudy Kousbroek, 3 x boekenweek en 1 knipsel Connie Palmen.

4 mei 2007

Pa is weer terug van een korte vakantie in Spanje. Vandaag zijn we van een uur of half elf tot een uur of half vier bij hem geweest. Op de heenweg zagen we (in deze volgorde) een ooievaar, een reiger, een buizerd en een zwaan. In de afgelopen warme week zijn veel planten op zijn terras verdord. Daarom zijn we bij het tuincentrum wat nieuwe planten voor/met hem wezen halen. Ik kocht een ander soort (bij)voer voor de vissen in de vijver. Bij pa heb ik een boek van Carmiggelt doorgebladerd, op zoek naar bruikbare citaten. Deze, over Dordrecht, vind ik heel fraai:

Omdat eventjes de zon schijnt ben ik, op de Visbrug in Dordrecht, op het terras van een groot café gaan zitten, naast een robuuste oude man die met vage ogen droomt van vroeger, omdat vroeger alles is wat hij nog heeft. Aan de overkant staat een standbeeld dat de gebroeders Johan en Cornelis de Witt vereeuwigt, want ze zijn hier geboren. En in Den Haag gelyncht - uit iedealisme natuurlijk, maar er past mij toch een zekere wroeging. Het is een merkwaardig standbeeld. Johan zit op een wat zorgelijke manier in een leunstoel of hij de zwarte toekomst voorziet, en Cornelis staat ernaast, als op ziekenbezoek, met de linkerhand een statiedegen omklemmend, die echter ontbreekt. Doordat de sokkel zeer laag is bevinden de beide heren zich eigenlijk tussen het gemene volk op het trottoir, zij het gekostumeerd en met hun al te lange haar alweer een beetje uit de mode. (Simon Carmiggelt, Wreed, in: 'Bemoei je d'r niet mee')

In het trappenhuis bij pa zit op de bovenste verdieping een rond raam. Pal voor dat raam staat een kastanjeboom te bloeien:

1 bestelling: F.B. Hotz, 'Eb en vloed'.

5 mei 2007

Een rustig dagje. We hebben een scherm van wilgentakken voor een lelijke open plek tussen onze tuin en die van de buren gezet. Hij staat tussen de laurierstammen en mag volgroeien met klimop. Dat zal wel goed komen.

Aan het eind van de middag hebben we gebarbecued. In de zon en uit de wind was het lekker.

Verder nog steeds druk met het uitzoeken en intypen van adressen van boekenwinkels. Jac. van Hardeveld in de Hoofdstraat blijkt in de Gouden Gids niet bij boekenwinkels voor te komen. Je moet dus echt verschillende bronnen met elkaar vergelijken.

6 mei 2007

De vijver is opvallend helder.

Een besteller van een boek van Aart Romijn meldt dat hij vroeger nog les van Romijn heeft gehad.

Deze week heb ik kramen gereserveerd voor de boekenmarkten van 2 juni en 15 september. Als we e.e.a. op regelmatige basis willen gaan organiseren, dan zal er een groepje mensen aan moeten gaan trekken. Het is teveel werk in je eentje en met een paar man zet je eerder stappen (en stel je minder uit).

Vanavond heb ik een les tekstverklaren voor H3 voorbereid. Alinea's samengevat en geprobeerd me bij de beantwoording van de vragen in de leerlingen te verplaatsen. Zo zou je al je lessen moeten voorbereiden, maar daar heeft geen mens de tijd (en de energie) voor.

1 bestelling: knipsels Ethel Portnoy.

7 mei 2007

Een uitstekende vergadering met de derde klas-mentoren vanmiddag. Een werkgroep heeft lijnen uitgezet voor een verbetering van het keuzetraject richting tweede fase (wat een managerstaal gebruik ik!). Het sluit goed aan bij wat we al doen en benoemt een paar haalbare verbeterpunten. Daar houd ik van, geen gezwam, maar korte haalbare stappen in de goede richting.

"Hoe gaat het met m'n bloemen?", vroeg Alet vandaag (die bloemen kreeg ik in België van haar. Ze had ze gewonnen met het spel 'kikkermeppen'). "Die hangen in m'n winkel", zei ik. Vervolgens wilde ze absoluut niet geloven dat ik een internet-boekenwinkeltje heb. Ze bleef lachen en zei: "U houdt me voor de gek." Ze heeft het internetadres opgeschreven en gaat thuis kijken. Nu ben ik wel benieuwd of ze morgen haar verontschuldigingen aanbiedt voor het feit dat ze me niet wilde geloven. Dat zit me namelijk helemaal niet lekker.

1 grote bestelling (20 boeken) uit België.

8 mei 2007

Na het fitnessen stootte ik in de kleedkamer m'n kleine teen tegen een bank. Helemaal blauw! Pijn valt wel mee, maar er zit een enorme (voor zover dat kan in een kleine teen) bloeduitstorting in.

Suzanne at bij ons mee en ging na het eten even pokeren op internet. Gijs sloot zich op een gegeven moment bij dat spel aan. Je zit dan te spelen met mensen uit Canada, Amerika, Spanje en Winterswijk (om maar eens wat te noemen). Toen op televisie een soap begon, vroeg Suzanne of ik even wilde spelen. Dat deed ik en ik stopte pas om 23.30 uur. Een verslavend spel.

6 bestellingen: knipsel Aiden Chambers, 4 knipsels Armando, 2 boeken van Jan de Hartog, bulkboek 37, Volk bij den weg, 2 boeken van Maarten 't Hart.

9 mei 2007

Vanmorgen weer een gesprek in Leuvenheim. Ik heb er veel aan, maar nu heb ik wel het gevoel dat het goed is zo. Nog één keer, in juni, en dan moet het genoeg zijn.

Op de terugweg ben ik in Dieren langs de boekenwinkels van de reisgids gegaan. De Bruna zit op het Callunaplein in een gebouw dat aan een circustent doet denken. Alleen het dak mag wel eens een verfje hebben, want dat bladdert enorm. Parkeren op dat plein valt niet mee, maar om de hoek in de Pasteurstraat is nog een parkeerterrein. De Bruna is een gemiddelde uitvoering van deze keten. Een paar boekentafels met bestsellers, maar wel alert personeel: "Goedemorgen, zoekt u iets?". Tegenover de Bruna staat een bronzen kunstwerk van een moederbeer en twee kleine beertjes (één ervan staat wel zielig een beetje alleen). Op de beren wordt duidelijk geklommen en gespeeld: gebruikskunst. Met name de oren en de ruggen van de beren glimmen van het aanraken.

       

Christelijke Boek- en Cadeauwinkel "De Duif" zit op de v.d. Duyn van Maasdamstraat 20 in Dieren. Dat is midden in een woonwijk, dus dat is wel even zoeken. Buiten de winkel is het nog Kerstmis: de lichtslingers hangen nog aan de gevel en ze branden zelfs. Pas op bij het naar binnen gaan, want de deur klemt nogal. Binnen een klein christelijk boekenaanbod, wat cd's en twee koffers met aanbiedingen. Een Rembrandtbijbel op een prominente plaats in een kast en een vriendelijke mevrouw: "U wilt even rondkijken?". Op mijn vraag of de winkel recent van naam veranderd is (ik had 'Evangelisch boekhuis' in mijn lijstje staan) antwoordt ze bevestigend. De winkel heet sinds een half jaar 'De Duif'.

Door naar De Steeg. Dan kom je door Ellecom. Daar woonde op Binnenweg 46 van 1971 tot 1978 de dichter Guillaume van der Graft. Hij was dominee en in de periode dat hij in Ellecom woonde (in 1975 namelijk) ging hij wegens depressie en een zwakke gezondheid met emeritaat. Je mag dus aannemen dat deze jaren niet de gelukkigste van zijn leven waren. Guillaume van der Graft is het pseudoniem van Wilhelmus (Willem) Barnard. Hij had een pseudoniem nodig voor zijn eerste - illegale - uitgave in de Tweede Wereldoorlog. Guillaume is een 'verfransing' van zijn eigen voornaam, hij werd door zijn vrienden al zo genoemd. Graft is een variant van gracht en dus op en top Hollands. Hij publiceerde ook poëzie en proza onder zijn eigen naam en onder het pseudoniem Stylitès. In de jaren '70 publiceerde hij als W. Barnard en later (voornaam- en zelfs voorletterloos) als Van der Graft. De huidige bewoners van Binnenweg 46 houden de herinnering aan Guillaume van der Graft levend. Op het raam - en goed te lezen vanaf de weg, maar niet op de foto - zit het gedicht 'Kerk en pastorie te Ellecom'.

     

Dan toch naar De Steeg. Jarenlang de vakantiebestemming van Simon Carmiggelt. Hij logeerde in verschillende hotels en pensions, o.a. in hotel 'De Engel' en de laatste jaren in een vaste kamer in 'Het Wapen van Athlone'. Op de plaats waar vroeger 'De Engel' stond staat nu het gemeentehuis. Als je je auto hebt geparkeerd - en dat valt nog niet mee, de enige mogelijkheid is achter het gemeentehuis (er onderdoor rijden naar de parkeerplaatsen) - kun je voor het gemeentehuis gaan staan om je een beeld te vormen van het uitzicht van dat hotel. Dat moet vroeger mooi geweest zijn. Nu valt het tegen. Druk verkeer vlak voor je neus, de IJssel die niet meer ligt waar hij vroeger lag en aan de overkant van de IJssel een snelweg waarop je doorlopend auto's ziet en hoort rijden. Kortom: niks de rust van de bossen van De Steeg. Over bossen gesproken. De gemeente heeft 21 essen laten kappen. Op een boom tegenover het gemeentehuis zag ik het onderstaande gedicht. Van Jan Arends, volgens het papier, maar dat waag ik te betwijfelen.

   

 

 Requiem voor 21 essen in Velp
Ik ben een boom.
Van groei af aan ben ik
van blad tot blad bekeken.
Toen heeft iemand een luis
ontdekt op een van mijn bladeren.
Nu word ik omgehakt.
We genoten van onze essen
Om bezuiniging moesten ze weg
het gemeentebestuur blameert zich wederom

 De IJssel voor het gemeentehuis

Het gemeentehuis

 Gedicht op een boom
als protest tegen boomkap

Volgens het papier een gedicht van Jan Arends.

Tegenover het gemeentehuis zit een bronzen Simon Carmiggelt naast zijn al even bronzen vrouw Tiny op een bankje. Ze zitten er sinds 15 juni 1990, gemaakt door Wim Kuyl. Er staat een heg omheen, waardoor het beeld weinig opvalt. Ik was er tenminste al twee keer langs gereden zonder het te zien. Het bankje staat onder een boom, wat er voor zorgt dat de vogelpoepklodders op zijn hoofd zitten:

De duiven schijten Simon wit
en koeren zacht "'t is toch maar shit".
(vrij naar Rob Chrispijn)

Het hegje onttrekt Carmiggelt aan het oog, maar het zorgt er ook voor dat Carmiggelt zelf geen barst kan zien. Ik heb het fototoestel voor zijn ogen gehouden en toen een foto gemaakt. Hij ziet de heg en een ander bankje. Dat moet wel gaan vervelen na 17 jaar, misschien kijkt hij daarom een beetje treurig.

       
       

Aan de andere kant van het dorpje is een klein straatje naar Carmiggelt genoemd: De Simon Carmiggelthof. Het is een heel smal straatje met daaraan een klein aantal vrij nieuwe huizen. Een inbreidingsplan waarschijnlijk. Hier zal een fabriek o.i.d. gestaan hebben. Er zullen vrij weinig mensen in dit straatje komen. Het loopt dood. Zelfs Carmiggelt in goeden doen zou er nog een hele kluif aan hebben om hier een 'Kronkel' over te schrijven.

Door naar Velp. Ik wilde het kerkhof bezoeken, naast de vroegere kwekerij van de vader van Jan Siebelink. In 'Knielen op een bed violen' beschrijft Siebelink het gat in de heg tussen kerkhof en kwekerij en hoe dit gat een sluiproute vormt voor predikers en andere geloofsfanaten. Er schijnen al regelmatig literaire toeristen gesignaleerd te worden. Die zijn dan handiger met kaartlezen dan ik, want ik heb de plek niet kunnen vinden. (wordt vervolgd, en dan met Tomtom.)
Dan twee boekenwinkels in Velp: De Readshop, Hoofdstraat 220. Een beetje een rommelige winkel. Niet veel boeken. Onder het bordje literatuur staan de reisgidsen en tussen die reisgidsen twee exemplaren van het boek 'Jac. Gazenbeek en zijn Veluwe' van Henri G. Kerkdijk en Louis Fraanje. Dat boek heb ik twee jaar geleden voor één euro bij De Slegte gekocht. Het is dus al lang verramsjt. Dan moet het hier al jaren op de plank staan. En dat blijkt te kloppen: achterop een sticker met de prijs in euro's (€ 17,50) én in guldens (ƒ 37,50). Zo wordt er ook in deze winkel al jarenlang niet meer geprijsd. Veel netter is de Bruna, even verderop op Hoofdstraat 198. Ook hier een standaard Bruna-inrichting, maar netjes. Gemist heb ik dan Boekhandel Jansen & de Feijter aan de Emmastraat 6. Dat is jammer, want aan de naam te zien is dat nu eens géén ketenwinkel. Ze hebben een eigen website en geven ook zelf boeken uit. Bijvoorbeeld 'Twee overkanten. De wereld van Jan Siebelink', een schrijversprentenboek.

   

Je kunt in een paar uur tijd een hoop adressen langs. Ik was het nu ook wel zat en besloot naar huis te gaan. Op de terugweg kwam ik na Velp al snel in Rozendaal. Daar liggen schrijvers op het kerkhof en als ik er toch ben.... Ik parkeerde de auto voor Kasteel en park Rosendael (met de Bedriegertjes), omdat ik bij de ingang ook een bordje 'begraafplaats' zag staan. Dat bleek al snel een vergissing, want de begraafplaats ligt een heel eind dieper het bos in, dus mét de auto door de ingang van het park en dan parkeren vlak voor de begraafplaats (een beetje in de rand van het bos, echt een parkeerplaats is er niet). Door de ingang, direct linksaf en dan maar doorlopen, dan loop je recht tegen het graf van P.A. de Genestet op. Hij is er begraven op 05-07-1861. Op 24-06-1862 werd het grafmonument onthuld. Even verder (langs de rand van het kerkhof, dieper het bos in) ligt Bernard ter Haar. Hij werd er begraven op 23-11-1880. Zijn grafmonument werd geplaatst op 05-07-1892.

     

P.A. de Genestet
(1829-1861)
 

       

 Bernard ter Haar (1806-1880)

Van Vereerders. Op welk modern schrijvers- graf staat dat nog?
 

 De letters bemost en de steen gebarsten

2 bestelling: Bomans, Schrijven is schrappen, knipsel Tegenbosch.

10 mei 2007

Alet heeft naar Raban gekeken én naar dit weblog. Ze stelt er wel prijs op dat ik vermeld dat ze haar excuses heeft aangeboden.


Kijk Alet, zo hangen ze tussen de boeken.

Het gedicht op de boom in De Steeg is volgens Wim wel degelijk van Jan Arends. Daarom zocht ik vanmiddag naar het verzameld werk van Arends. Dat stond (!) naast zijn biografie 'Angst voor het leven' (door Nico Keuning) in de kast. Na even zoeken bleek het boek nu boven te staan, plaats gemaakt wegens ruimtegebrek. Zo worden boeken soms ook gedegradeerd. De volgende stap is weg doen, maar daar is Jan Arends voorlopig niet aan toe. Het gedicht staat in 'Vrijgezel op kamers. Verzameld werk' op blz. 399. Van de gedichten van Arends had ik vooral in mijn hoofd dat ze - zeker in 'Lunchpauzegedichten' waar dit gedicht oorspronkelijk in stond - uit regels van maar een paar woorden bestonden. Dat geldt ook voor dit gedicht (en daar komt dan mijn verwarring vandaan):

Ik ben
een boom.

Van groei
afaan
ben ik
van blad
tot blad
bekeken.

Toen
heeft iemand
een luis
ontdekt
op een
van mijn bladeren.

Nu word
ik omgehakt.

Tragisch voor de boom / de bomen in De Steeg, maar minstens zo tragisch voor de dichter. Het geeft heel beeldend zijn gevoel weer. Hij is een outcast, hij hoort er niet bij. De mensen kijken (altijd weer) naar hem, zien dat er iets niet volgens hun regeltjes is en kotsen hem uit / verstoten hem / hakken hem om. Het is nog tragischer als je bedenkt dat Jan Arends op de dag dat deze dichtbundel gepresenteerd zou worden ( 21-01-1974) uit het raam van zijn flat aan het Roelof Hartplein 4 in Amsterdam is gesprongen. Hij heeft niet op het omhakken willen wachten en heeft zichzelf geveld.

1 bestelling: Raymond Peynet, 'Liefdesglimlach'.

11 mei 2007

Examenstunt vandaag. Dat is standaard op de laatste lesdag van de examenkandidaten. Er staan voor mij op vrijdag geen lessen op het rooster, alleen taken die ik nog niet heb opgepakt. ik laat daarom dit jaar deze beker aan mij voorbijgaan.

Een beetje opgeruimd en de ouderavond van volgende week dinsdag gepland.

Vanmiddag zijn we boodschappen wezen doen. We kwamen door de Zandstraat en stopten even bij Van Kooten. Ik wilde het boekje met de 100 beste gedichten van 2006 kopen. Dat komt jaarlijks in mei uit. Er moest volgens de computer nog één exemplaar in de winkel zijn, maar drie man personeel kon dat ene boekje niet vinden. Ergens achter gevallen? Gestolen? Uiteindelijk is het voor me besteld. Ik heb wel gekocht:
- Ziezo'tjes. De leukste kinderversjes van Annie M.G. Schmidt. Gekozen door 25 bekende Nederlanders.
- Joost Prinsen, 'De scharrelaar'. Een boek in de serie: Herfstdagboek. Tweede druk alweer (had ik het toch eerder moeten kopen). In de pers is er wisselend op gereageerd.

Een citaat van Joost Prinsen:

Nu nog even iets interessants. Een paar jaar geleden hoorde ik Tomas Ross op de radio.
Ross is schrijver van thrillers. Het was een week na 11 september.
Natuurlijk werd hem gevraagd of de aanslag op New York inspiratie gaf voor een thriller.
Ross antwoordde: 'Ik ben momenteel met een ander boek bezig.
Ik heb geen tijd om geïnspireerd te raken.'
(Joost Prinsen, De scharrelaar, blz. 19)

Na het boodschappen doen zijn we bij Ria een kopje koffie wezen drinken. Ze had een foto voor me van het graf van Simon Gorter. Het ligt in een parkje in Rhenen. We hebben het daar een paar weken geleden over gehad (ik wist niet precies waar het was) en Erich heeft er, toen hij toch in Rhenen was, een foto van gemaakt. Simon Gorter (vader van Herman Gorter, de dichter van de 'Mei') had wegens tuberculose (de tering) ontslag moeten nemen als predikant in Wormerveer. In de herfst van 1870 vertrok hij naar Rhenen - dat toen bekend stond om zijn zuivere lucht - en ging wonen in Hotel de Grebbe. Hier overleed hij op 05-06-1871. Op 8-06-1871 werd hij begraven op het kerkhof van Rhenen. De begraafplaats aan de Herenstraat is al sinds 1896 niet meer als zodanig in gebruik. Het is nu een parkje, waar nog enkele zerken - waaronder dus die van Simon Gorter - aan de oude begraafplaats herinneren.

 

12 mei 2007

Het was de bedoeling dat ik vandaag naar Haarlem ging. Er is een boekenmarkt en op die markt houdt George Slieker zijn nieuwe stadswandeling rond Jac. van Looy ten doop. Maar het is echt geen weer om een dagje door een stad te wandelen. Regen, hagel en windstoten. Vandaag zoek ik maar eens alle informatie over Haarlem bij elkaar, zodat ik - als ik er binnenkort wél heenga - ook precies weet wat ik bekijken wil.

Verder is het prima weer om verder te lezen in 'De scharrelaar' van Joost Prinsen:

Ik begin meteen in Speedboot te lezen. Boek bevalt me prima, de stijl doet me ergens aan denken.
Na lang graven in het geheugen ben ik er achter: Moordzomer van Sébastian Japrisot.
Daarin heeft de ik-figuur dezelfde manier van praten als in Speedboot.
Heeft nog een tijdje in de Vrij Nederland-thrillergids gestaan, die Japrisot.
Maar de laatste jaren is hij daaruit verdwenen. Zijn boeken zijn waarschijnlijk niet meer in de handel.
(Joost Prinsen, De scharrelaar, blz. 21)

Ik bladerde door 'Ziezo' van Annie M.G. Schmidt op zoek naar gedichten met een verwijzing naar een plaatsnaam. Op blz. 32: 'Drie vrouwtjes uit Haddemerveen'. Bestaat die plaats, of heeft ze hem verzonnen? Ik vermoed verzonnen, maar ik heb 'Haddemerveen' toch maar eens op Google ingetikt. Slechts acht verwijzingen en allemaal naar Annie M.G. Schmidt. Die plaats bestaat dus niet echt. De achtste verwijzing is naar mijn eigen 'Ziezo - trefwoordenregister' dat ik in 1997 of 1998 gemaakt heb, voor een Annie M.G. Schmidt-project op de basisschool waar ik toen werkte. Het staat nog altijd op Geocities en ik kijk er eigenlijk nooit meer naar. Door anderen wordt er wel goed naar gekeken. De teller staat er vanaf 14 oktober 1998 en er zijn sindsdien 71.615 bezoekers geweest.

1 bestelling: 4 x Paul Rodenko.

13 mei 2007

Een paar weken geleden nam ik een abonnement op 'Hollands Diep'. Gisteren kwam 'Lucifer' van Connie Palmen daarvoor met de post. 'Gesigneerd' stond er op het aanmelddingsformulier. En in hele kleine lettertjes 'zolang de voorraad strekt'. Nou, die strekte blijkbaar niet zo heel ver, want er is geen handtekening te bekennen.

Er duiken allemaal nieuwe woorden op voor 'string'. 'Reetveter' kenden we al. Van de week hoorde ik 'holleder' en vandaag zag ik 'koordslip'.

'De literaire wandelgids van Haarlem' van Wim Vogel ziet er goed uit, maar is een paperback die wel erg snel uit elkaar valt. Ik heb hem alleen nog maar op de bank zitten lezen en nu al zit er een bladzijde los. Hoe moet dat gaan als je daadwerkelijk op pad gaat met zo'n boek? Dan heeft het nog meer te lijden. Van dit boek vliegen tijdens je wandeling de bladzijden over de grond, vrees ik.

1 bestelling: Godfried Bomans, 'Op de keper beschouwd'.

14 mei 2007

De hele nacht barstende koppijn en daardoor niet geslapen. Vandaag niet wezen werken. Bijslapen, vooral omdat ik morgen wél naar school wil. Er is een ouderavond en het is wel een beetje lullig als ik er dan voor H3d niet ben.

1 bestelling: knipsel: Hermine Landvreugd.

15 mei 2007

Via Bert wat gegevens over Bomans voor de reisgids. Adressen, beelden en gevelstenen voor Pieter Bas. Dat laatste is wel opmerkelijk. Gevelstenen voor auteurs komen vaker voor, maar gevelstenen voor romanfiguren zijn in Nederland zeldzaam! Voor Pieter Bas zijn er zelfs twee, de ene in Leiden (Breestraat 37, onthuld in 1960 door Bomans zelf) en de andere in Gouda (Hoge Gouwe 21, onthuld in 1964, ook door Bomans zelf). Het boek Pieter Bas zegt mensen nu niet veel meer, maar heeft destijds blijkbaar wel veel indruk gemaakt.

In Landsmeer wordt momenteel de bibliotheek gesloopt. Op deze locatie komt een gebouw met 23 appartementen en 5 maisonnette woningen. Het complex heet 'Het Schrijvershuis'. De verschillende soorten appartementen zijn genoemd naar Nederlandse schrijvers. De meeste zijn al verkocht, maar u kunt nog wonen in Godfried Bomans, Israël Querido, A. Winkler Prins, Johan Fabricius, Johan Hendrik van Dale of Louis Couperus. Al verkocht zijn Simon Carmiggelt, Boudewijn Büch, W.F. Hermans, Gerard Reve, Belcampo, Piet Vroon, Multatuli, Renate Rubinstein, Simon Vestdijk, Nescio, Annie M.G. Schmidt, Carry van Bruggen, P.C. Hooft en Ischa Meijer. U woont al in Godfried Bomans voor een kleine tweeënhalve ton!

Tienminuten-gesprekken vanavond. Het ging over de rapporten, het wel of niet overgaan straks en vooral over de profielkeuze. Dat blijkt voor leerlingen toch heel lastig te zijn. Bovendien kiezen ze soms op verkeerde gronden: 'Al mijn vrienden gaan natuur & techniek doen!'

3 bestellingen: setje Veilig leren lezen, Josepha Mendels 'Alle verhalen', knipsels Bob den Uyl.

16 mei 2007

Wielrennen op televisie. De Giro d'Italia. Nederland zendt het niet rechtstreeks uit, maar België wel. De verslaggevers moeten uren volkletsen en het is logisch dat er dan wel eens een rare zin uitrolt. Maar deze was wel heel speciaal: 'Die moeten we niet uit de gaten verliezen!'. (waarschijnlijk een contaminatie: 'in de gaten houden' en 'uit het oog verliezen')

Joost Prinsen beschrijft Maarten Spanjer:

Nog even over Maarten. Bij een van de eerste opnamedagen kwam een figurant naar hem toe: 'Ken je me nog,' vroeg hij, 'van die serie zes jaar geleden?' 'Wacht even,' zei Maarten, 'u zat toch achter in de hoek?' 'Precies,' riep de figurant verheugd. 'Goed geheugen,' zei ik later tegen Maarten. 'Welnee,' zei hij 'figurenten zitten altijd ergens achterin een hoek, dat weet je toch.' (Joost Prinsen, De scharrelaar, blz. 49)

Dit is een mooi stukje tekst om in de les te gebruiken als het over de directe rede gaat. Alle leestekens eruit halen en dan door de leerlingen op de juiste plaats laten zetten. Misschien wel in de centrale toets over een paar weken.

17 mei 2007

Hemelvaartsdag. Dauwtrappen is aan mij niet besteed. Om half tien was ik uit bed. Dat is voor op een zondag bijna dauwtrappen.

Vanmiddag zijn we koffie bij pa in Culemborg wezen drinken. Op de heenweg zagen we een grote buizerd op een paaltje direct naast de weg. Precies voor hem was een parkeerplek. Ik wilde hem fotograferen, maar net voordat ik de camera klaar had vloog hij weg. Alles wat er restte was een foto van de lucht en de vlucht.

   

 Daar zat-ie

 Daar gaat-ie

Op de terugweg namen we het pontje bij Beusichem. Aan de kerk van Langbroek hing de Nederlandse vlag uit, met de wimpel. Dat is een koster met lef! Prinses Maxima is jarig vandaag. Maar op elk journaal, op elk uur werd ons gemeld dat we vandaag niet mogen vlaggen omdat Hemelvaartsdag een zondag is. Deze koster trekt zich van al die flauwekul niets aan en vlagt op de verjaardag zelf. Drie hoeraatjes voor de koster van Langbroek (Annie M.G. Schmidt had hier een versje van kunnen maken: 'De koster van Langbroek' misstaat niet tussen 'De toren van Bemmelekom' en 'De ridder van Vogelenzang').

De koster van Langbroek
Die houdt het leven simpel:
Gewoon vlaggen als ze jarig is
Mét een oranje wimpel!

Via Langbroek reden we naar Doorn. Daar bezochten we het graf van Frits Smit Kleine op het oude kerkhof aan de Amersfoortseweg. Een prachtige begraafplaats in een oud bos. Verweerde grafstenen, veel en dik mos, net uitgebloeide lelietjes der dalen en volop bloeiende rododendrons. Een groot bezwaar is dat je je auto nergens kwijt kunt. Niet op de drukke Amsersfoortseweg lijkt me en verwijsborden naar een eventuele parkeerplaats zijn niet te vinden. Uiteindelijk hebben we de auto maar in een zijstraatje neergezet. Direct achter de toegangspoort staat een bord met de indeling van de begraafplaats. Dat zou iedere begraafplaats moeten hebben, want het vergemakkelijkt het zoeken aanzienlijk. Vak D is na de ingang rechtsaf. Er staan duidelijke betonnen palen met de vakaanduiding en kleine betonnen paaltjes met de grafnummers. Nummer 24 ontbreekt, maar 23 staat er wel. Dit graf was dus simpel te vinden.

       

Frits Smit Kleine is een wat tragische figuur in de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Hij richtte (o.a. met Marcellus Emants) diverse literaire tijdschriften op, die meestal slechts enkele uitgaven haalden.Hij debuteerde in 1871 met de dichtbundel 'Heidekruidjes'. De bundel werd door de critici compleet afgekraakt. Daarna publiceerde hij onder het pseudoniem Piet Vluchtig boeken als 'Geschiedenis van een kantoorklerk' (1872) en 'Gedenkschriften van een halven cent' (1874), waarover de critici wel te spreken waren. Willem Kloos en Albert Verwey publiceerden onder de schuilnaam 'Guido' het romantisch dichtwerk 'Julia, een verhaal van Sicilië'. Frits Smit Kleine was in een kritiek zeer positief over het werkje, waarna Kloos en Verwey meldden dat ze het 'in elkaar geflanst' hadden om de literaire kritiek aan de kaak te stellen. Zij hadden 'een hoop banaliteiten, obsceniteiten, opgeschroefdheid en volslagen onzin bijeenverzameld'. Als redacteur had Frits Smit Kleine eerder al de 'Mathilde-cyclus' van Jacques Perk niet willen publiceren. Tussen hem en de Tachtigers kwam het nooit meer goed. Hij kreeg het advies: 'Klop eens op je hoofdje, of het ook hol is!'. Hij kwam in 1921 in Doorn wonen ( in villa 'Vesta') en overleed daar op 5 maart 1931 als een teleurgesteld en bitter man.

2 bestellingen: C.Th. Jongejan-de Groot, 'Tastende handen', twee knipsels J.C. van Schagen.

18 mei 2007

Morgenavond treden Prins, De Munnik & Den Tex op in de Lampegiet. Ik heb Martijn gevraagd of hij zin had om daar heen te gaan. Hij moet tennissen en weet niet of hij om acht uur al klaar is. Dat gaan we dan maar niet gokken. Gisteren is hij naar de Mediamarkt geweest (ook die zijn dus blijkbaar met hemelvaart open) en bracht als een soort vervroegd vaderdagcadeautje de CD van de show 'Op Weg Naar Huis' mee.

Een telefoontje van Van Kooten. 'De 100 beste gedichten van 2006' is binnen. Op een rondje langs o.a. Albert Heijn en C1000 heb ik dat boek opgehaald. Ik kocht ook 'Boekhandels in beeld', een jubileumboek t.g.v. de honderdste verjaardag van de NBb (de Nederlandse Boekverkopersbond). Voor een feestboek had het best iets goedkoper mogen wezen trouwens. In een soort 'voorafgaande' tekst vertelt Ingmar Heytze hoe voor hem de ideale opstelling in een boekwinkel is. Hij kent hoge idealen en schetst heel leesbaar een onmogelijkheid, waaruit vooral de vereiste boekenliefde van klant en verkoper naar voren komt. Daarna 50 interieurfoto's van boekenwinkels. Je ziet (vrijwel) het hele interieur op deze 'kundig gemonteerde perspectieffoto's'. Boekhandel Riemer & Walinga uit Ermelo komt weer voorbij, met de karakteristieke - brandende - open haard. En even verder Selexyz dominicanen in Maastricht. Daar heeft - meen ik - onlangs een artikel over in de Volkskrant gestaan en ook Wim sprak er laatst over: een tot boekenwinkel omgebouwde reusachtige kerk, met metershoge boekenkasten. Maastricht is niet naast de deur, maar deze winkel wil ik binnenkort eens van binnen zien. Het boek besluit met de namen en adressen van alle leden. Handig voor m'n reisgids.

 

 

Aan het eind van de middag heerlijk een uurtje liggen slapen in de hangmat.

19 mei 2007

Op en naast de benzinetank van de auto zit een lelijke kras. Met een bij Bochane gekochte 'Stylo-Retouche' heb ik die geprobeerd weg te werken. Het zal niet meer roesten, maar je blijft het wel zien.

Vanochtend hebben we een wandelingetje door Wageningen gemaakt. Op zaterdag kun je (gratis) je auto parkeren op het terrein van de universiteit. Je loopt daarvandaan zo het centrum in. We kwamen al meteen langs de - door vrijwilligsters gedreven - feministische boekwinkel 'Shikasta' aan de Junusstraat (vlak bij de Junushof inderdaad). Wageningen is alleen al de moeite waard door de boekenwinkels: nieuw: Kniphorst (ga vooral ook even naar boven, Ramsj en aanbiedingen, zelfs afgeprijsde poëziebundels) en tweedehands: 'Leida' (Salverdaplein) 'De Beschte' (Bergstraat) en 'Huub Baar' (Boterstraat). Ze liggen op loopafstand van elkaar en dan kom je ook nog een Kringloopwinkel tegen (prijzen in dubbeltjes) en een goede-doelenwinkel (veel voor € 0,50). Een kopje koffie op de markt bij 'De Kater' maakt dan de ochtend compleet.

De eigenaar van antiquariaat 'Leida' stond de afgelopen week in de Gelderlander. Hij stopt per 1 juli van dit jaar en uit het artikel spreekt boosheid en bitterheid m.b.t. de gemeente Wageningen. Ik maakte vandaag een praatje met hem en zijn bitterheid gaat verder dan het artikel weergeeft. De journalist moet nog verder in Wageningen, heeft ook ambtenaren en politici weer nodig en is daarom voorzichtig geweest in zijn weergave.

   

 Shikasta

 Kniphorst


Ik kocht tweedehands o.a.:
- Eddy van Vliet, De vierschaar. Gedichten 1962-1972
- Nelleke Noordervliet, Water en as
- Hans Vervoort, Een zomer apart
- Fons Jansen, Om kort te gaan
- Kees Fens, De eigenzinnigheid van de literatuur
En in de ramsj (bij Kniphorst):
- Paul Groenendijk & Jimmy Tigges, Het lied van den Haag
- Grijs geheugen. De geschiedenis van Nederland en Vlaanderen in 943 namen
- Guus Vleugel, Na de seksuele revolutie

Terug reden we via Rhenen. Ik wilde het gedicht van Bloem fotograferen op het oorlogsmonument op de Grebbeberg:

Die moet nog een keer over, want het is toch fraaier als de naam van de dichter helemaal te zien is. Het is een beetje maf dat de drukke verkeersweg dwars tussen dit momument en de begraafplaats zelf loopt. De serene rust (op het autolawaai na) van zo'n begraafplaats en de eenvormige rijen graven zijn altijd weer indrukwekkend. Andere, oudere kerkhoven met bemoste, kris-kras door elkaar liggende graven geven rust. Dat is bij een oorlogskerkhof niet de bedoeling. Dit moet meer bezinning geven en dan werken al die rijen graven, zeker als je langs de graven loopt en de leeftijd van die jonge jongens tot je door laat dringen.

       

Tenslotte zijn we nog even gestopt, vlak voor het viaduct in Rhenen. Ik had daar vorige maand al een fragment van Nescio over gegeven, plus een oude foto van de spoorbaan die er vroeger onderdoor liep. De trein kwam uit Utrecht, stopte o.a. in Veenendaal en ging na Rhenen de Rijn over. Auto's gingen voor de oorlog niet over die brug, alleen de treinen. Auto's moesten met pontjes de Rijn over. Pas later (na de oorlog?) is het een autoweg geworden, is de brug alleen nog voor auto's bedoeld en is de trein opzij gedrongen.

 
 In Rhenen stond ik in de schemering op de brug over den spoorweg en keek naar 't Noorden. In de diepte lag de spoorlijn tot den gezichtseinder, aan beide zijden er van rees de berg steil op, begroeid met lichtgroen gras en donkergroene brem vol gele bloemen. Ik keek er naar hoe de bergwanden geleidelijk lager werden, tot ze, heel ver, overgingen in de vlakte. (Nescio, Titaantjes)

En de situatie nu:

   

1 bestelling: Willem Frederik Hermans, 'Moedwil en misverstand'.

20 mei 2007

De verhalenbundel 'De kustlijn. Verhalen over Nederlandse en Vlaamse stranden' is een bijzonder aardig boekje. Ik heb de verhalen vandaag vermeld op de schrijversbladzijden en enkele citaten bij de diverse gemeenten in de reisgids. Over Ameland bijvoorbeeld:

Als kind kwam ik nooit in hotels. Gingen we tijdens feestdagen op reis, dan overnachtten we bij familie. Er was echter één uitzondering: in de zomer vierden we twee weken vakantie op Ameland, in Hotel Excelsior. Vanuit Leeuwarden fietsten we naar Holwerd, gingen daar aan boord en vanaf de steiger in Nes fietsten we naar het hotel. Het lag in het lage duingebied, een eindje van de weg naar het strand af, goed gecamoufleerd onder zijn rieten dak. (Gerrit Jan Zwier, 'Je kunt hier in twee dagen alles zien', in: 'De kustlijn. Verhalen over Nederlandse en Vlaamse stranden', blz. 47)

Begin jaren negentig verscheen het bericht in de krant dat Excelsior met de grond gelijk zou worden gemaakt. Het oude lusthof van de arbeidersklasse moest wijken voor dure appartementen. Behalve schoolkinderen haalde iedereen de neus op voor het opgekalefaterde buiten van mensen met een smalle beurs. Zowel een mooi gebouw als een stukje sociale geschiedenis zou uit beeld verdwijnen. (Gerrit Jan Zwier, 'Je kunt hier in twee dagen alles zien', in: 'De kustlijn. Verhalen over Nederlandse en Vlaamse stranden', blz. 52)

We hebben vanavond gegourmet. Gecombineerd met kaas en soorten ham. Het raclette-gedeelte vind ik tegenwoordig eigenlijk lekkerder. We maakten wel een valse start. Ik zette het apparaat aan, maar vergat dat er nog enkele pannetjes ín het apparaat zaten. Toen we daar achter kwamen, waren de plastic handvatten daar intussen afgesmolten!

De boekenmarkt op 2 juni is al over 13 dagen. We moeten nu echt nog een paar stappen zetten. Het combineren met brocante-handelaren is voor deze keer niet gelukt. De vergunning is aangevraagd. De kramen zijn geregeld. Nu moet er wat reclame geregeld worden en eigenlijk moeten de handelaren voor 2 juni hun kraam betaald hebben (zodat ik niet met onverwachte kosten kom te zitten). Vanuit deze start moeten we gaan werken naar een uitgebreidere markt en dat dan straks op het Kees Stipplein.

Besteld: Marion Bloem, 'Geen gewoon Indisch meisje', A. Alberts, 'Twee jaargetijden minder', Johan Fabricius, 'De put achter de kembang sepatoe', bulkboek Tjalie Robinson, bulkboek Maria Dermoût.

21 mei 2007

Op zoek naar informatie over beelden van Jan Wolkers in de openbare ruimte verwijst Google naar mijn eigen site over Wolkers, maar ook naar een site in het Turks. Daar kom ik mijn eigen - in het Turks vertaalde - informatie weer tegen, inclusief mijn eigen foto's, gemaakt op Texel en in Kampen!

Een vermelding in de Gouden Gids blijkt toch wel nut te hebben. Vanmiddag belde iemand uit Barneveld. Haar broer is overleden en deze boekenliefhebber laat o.a. een kast met boeken na. Ik ben vanavond al even wezen kijken. De verzameling was in tweeën gesplitst. In de kast stonden prachtige oude boeken in leren banden, Verkade-albums en atlassen. In een slaapkamer stonden ruim twintig bananendozen met nieuwere literatuur. Ik heb een bod uitgebracht op de bananendozen. Dat is het spul dat ik kan verkopen (Jeroen Brouwers, W.F. Hermans, Marga Minco e.d.). De andere boeken - hoe mooi ook - kan ik beter niet kopen. Ze zien er prachtig uit, maar wie koopt er Goethe, Schiller e.a. in van die gotische letters? De familie had bovendien zelf al op internet naar prijzen gekeken en lijkt een bedrag in het hoofd te hebben dat ik er al helemaal niet voor neer ga tellen. Er moet nu met de familie overlegd worden over mijn bod. Misschien komen ze ook nog wel bij mij terug op de andere boeken, want ik moet nog zien dat ze daar snel een koper voor vinden.

Op de terugweg uit Barneveld ben ik een kopje koffie bij Ed wezen drinken. Ze zijn nog steeds bezig met hun rijbewijs. Een beetje pech met afrijden gehad. Ik hoop toch voor ze dat ze de volgende keer wat mazzel hebben. Rijden kunnen ze wel en ze hebben daar zelfs plezier in. We hebben wat doorgepraat over 'Boekwinkeltjes'. Dat wordt zo langzamerhand toch 'the place to be' voor boekverkopers. Zelfs de grote antiquariaten sluiten zich er nu bij aan (na eerst even de kat uit de boom te hebben gekeken). Als ik mijn omzet serieus wil uitbreiden zal ik toch ook die kant op moeten. Óf ik moet tevreden zijn met wat ik nu heb. Het voordeel daarvan is dat ik helemaal op eigen benen sta en van niemand anders afhankelijk ben.

22 mei 2007

Jong Nederland voetbalt tegen Jong Marokko en verliest met 2-0. Veel erger is dat 'supporters' in de eerste helft met enige regelmaat het veld op komen rennen. De organisatie heeft daar duidelijk niet op gerekend. Er is zelfs een 'supporter' die een rondje over het veld rent en dan de tribune weer opklimt, zonder dat de beveiliging hem te pakken krijgt. En hij wordt door z'n maten nog hartelijk toegejuicht ook. Het is maar te hopen dat hij op basis van de beelden alsnog opgepakt kan worden. (Word ik oud? Rechts? Had ik dit vroeger grappig gevonden?) Na afloop van de wedstrijd maken ze er een nog veel grotere puinhoop van. Er is e maar één die hier plezier van heeft: Geert Wilders.

Een dode goudvis in de vissenkom. En dat waarschijnlijk al een dag of twee. Stinken!

4 bestellingen: Dr. L. Van Egeraat (red.), 'Gids voor Portugal', Bzzlletin 108, 'Themanummer Hans Andreus', Belcampo, 'Het grote gebeuren' en een gebedenboek.

23 mei 2007

Veel lezenswaardige citaten haal ik niet uit 'Het Bureau', maar Voskuil geeft wel af en toe mooie beschrijvingen van steden waar hij komt (of wandelt). Die zijn dan wel weer bruikbaar voor de reisgids:

Hij vroeg zich af waarom de hemel boven deze oude Haagse straten zo hoog en zo ver was. Hij veronderstelde dat dat was omdat de straten zo lang en zo smal en zo recht waren. Maar geen straat leek zo smal als de Nicolaas Tulpstraat, die naar boven toe door grote, witte erkers nog smaller werd gemaakt: een smalle, besloten koker voor nette, kleine burgers, die hier leefden in het goed vertrouwen dat ze door de dood vergeten zouden worden. (J.J. Voskuil, Het Bureau 5, blz. 392)

Overveen. De weg naar de Kennemerduinen. Oude mannen in rooie en oranje truien trappen op racefietsen in groepjes voorbij. Vel auto's in de richting van het strand. Maar in de duinen was het stil, tot vlak bij Parnassia. Ze vonden met moeite een tafel bij het raam, Nicolien een slaatje en hij een kop erwtensoep. Om de open haard in het midden zat een kring mensen. (J.J. Voskuil, Het Bureau 5, blz. 414)

Vanavond heb ik met Martijn (en zijn auto) de tweeëntwintig bananendozen boeken in Barneveld opgehaald. Op 2 juni is er weer een boekenmarkt in Veenendaal. Ik ga daar deze keer staan met alleen deze partij boeken. Dat scheelt me heel veel werk, want dan hoef ik de week ervoor verder niets meer uit te zoeken, te prijzen enz.

1 bestelling: etymologisch woordenboek

24 mei 2007

Het tweede lesuur had ik een klas die beweerde dat ze vandaag na het derde uur geen les meer hadden. Daar waren ze erg onrustig van. Ik ben het na gaan vragen. Er bleek inderdaad een collega ziek naar huis te zijn gegaan. Dit soort nieuws gaat onder leerlingen sneller rond dan in de schoolorganisatie!

Luna is er vanavond in Rhenen (waar Suzanne aan het oppassen was) plotseling vandoor gegaan. Waarschijnlijk uit angst voor een luchtballon. Suzanne en Gijs hebben tijden lopen (en fietsen) zoeken. We hebben de dierenambulance gebeld. Bijzonder vriendelijke mensen met gerichte vragen en ook tips. Daar heb je wat aan ! Gelukkig hebben ze de hond na zo'n anderhalf uur weer teruggevonden.

1 bestelling: stapeltje knipsels over Jan Wolkers.

25 mei 2007

Vandaag ben ik voor het eerst ook weer op vrijdag gaan werken. Het hoefde nog niet, maar ik dacht: ik ga tussen de kleine pauze en de grote pauze wat dingen regelen. Dat moet je nooit denken, van juist dan gebeurt er van alles en loopt er van alles uit de hand. Ik was dan ook pas rond vier uur weer thuis.

Suzanne en Gijs zijn vandaag in ondertrouw gegaan. Vanavond taart dus. Ze had via internet een taart bij de Hema besteld, met een foto van zichzelf en Gijs in marsepein er bovenop.

   

Daarna gingen we nog door naar de verjaardag van Gerda. Jaap en Coby denken dat ze een liedbundel uit de jaren '50 hebben met daarin 'de blauwbilgorgel' van Buddingh'. En nu maar hopen dat ze die kunnen vinden.

2 bestellingen: 2 x Etty Hillesum en Belcampo, 'Het grote gebeuren', F. Bordewijk, 'Fantastische vertellingen', H. Mulisch, 'De versierde mens'.

26 mei 2007

De afgelopen dagen, maar ongetwijfeld ook de komende dagen, ben ik druk met het uitzoeken en prijzen van de boeken uit Barneveld voor de boekenmarkt van 2 juni. Ik ben wel heel tevreden over de kwaliteit ervan. Kwaliteit wat betreft de staat van de boeken, maar ook wat betreft de hoeveelheid literatuur. Er zitten maar heel weinig bibliotheekboeken tussen (een stuk of 10-15 en die gooi ik gelijk weg. Alleen 'Terug naar de Atlasvlinder' van Aya Zikken heb ik apart gelegd om zelf in de vakantie te lezen). Verder haal ik er nog zo'n 10 % van de boeken uit die ik op internet te koop wil zetten, gedeeltelijk omdat ze daar meer geld op kunnen brengen dan op een boekenmarkt (bijvoorbeeld Jeroen Brouwers, 'Het aardigste volk ter wereld. W.F. Hermans in Brussel'), gedeeltelijk ook omdat ik het leuk vind om die boeken daar aan te kunnen bieden (bijvoorbeeld 'Het wilt en bijster landt van Veluwen...' van Jac. Gazenbeek. Over deze Lunterse schrijver heb ik een informatiebladzijde en dan is het ook wel aardig om een paar van zijn boeken te koop aan te bieden). Het nadeel van dat druk zijn met die boeken is dat deze week het werken aan de reisgids even blijft liggen.

De eerste waterlelie op de vijver ging vandaag open. Een magisch moment. Een geluksmoment zelfs. Zo kun je een beetje je eigen geluk creëren:

     

Bubb Kuyper veilde deze week een enorme hoeveelheid boeken. Gisteren was de laatste veilingdag, vandaag al was op de site te zien wat er voor welk bedrag is verkocht. Je weet wat je eigen maximumbod is. Dat betekent dat, wanneer de verkoopprijs op of onder dat maximumbod ligt, je de eigenaar van dat kavel geworden bent. Het is daarom een spannend moment als de kavels op je beeldscherm verschijnen. Ik had op acht kavels geboden, op vier ervan ben ik de hoogste bieder. Ik heb niet:
- 16 boeken, de meeste van C. Buddingh'. Mijn bod € 100. Verkocht voor € 130.
- 35 boeken, o.a. A. Koolhaas, Kees Stip, Ed Leeflang. Mijn bod € 70. Verkocht voor € 80.
- 190 poëziebundels (uit de nalatenschap van H. Prick). Mijn bod € 350. Verkocht voor € 400.
- 8 boeken T. Thijssen (allemaal eerste drukken). Mijn bod € 75,00. Verkocht voor € 95.
Vooral Thijssen en de dichtbundels vind ik wel jammer. Maar het is ook weer niet zo heel erg, want de totaalprijs was wel erg hoog geworden als ik alles had gehad. Er komt ook nog eens een opslag van meer dan 20% voor de veiling bij en dan nog eens de verzendkosten! Ik heb wel (en 3 van de 4 onder mijn maximumbod):
- ruim 30 exemplaren van het tijdschrift Barbarber
- ongeveer 90 tijdschrijften (Criterium, Libertinage, Proloog, Podium) uit de bibliotheek van H.J. (niet Nico) Scheepmaker.
- 28 boeken over literatuur, 9 van S. Dresden, 5 van G. Stuiveling, uit de bibliotheek van H. Prick
- 80 boeken over literatuur, o.a. K.van het Reve, Geschiedenis van de Russische literatuur, 4 x Guus Middag, 6 x C. Offermans, uit de bibliotheek van H. Prick
Die laatste twee kavels kan ik goed gebruiken voor mijn site én voor de reisgids. Vervolgens kan ik ze dan wel weer verkopen. Een deel ervan is ook nog eens gesigneerd. Omdat ik niet naar de kijkdagen ben geweest, weet ik ook niet precies wat ik gekocht heb. Per kavel staan er enkele boeken beschreven, maar niet allemaal. Wel staat dan bijvoorbeeld 'and 26 others'. Op de site van Kuyper staat dat laatste kavel bijvoorbeeld zo:

46/3317 Lot of 80 works, mainly (critical) essays, etc., i.a. K. VAN HET REVE, Geschiedenis van de Russische literatuur./ De ondergang van het morgenland (Amst., 1985/ 1990, 2 vols., orig. unif. wr.); C.B. TIMMER, Russische notities (Amst., (1985), orig. wr.); J. POLAK, Bloei der decadence./ Het oude heden (Amst., 1991/ 1992, 2 vols., orig. unif. cl. w. dustwr.); H. DE VRIES, Kritiek als credo (...) (The Hague, (1980), orig. cl. w. dustwr.); A.L. SÖTEMANN, Dichters die nog maar namen lijken (Amst./ Rekkem, (2003), orig. boards w. dustwr.); H. GROENEWEGEN, Overvloed. Kritieken en kronieken over poëzie (Nijm., (2005), orig. wr.); A. HAAKMAN, Afgronden. Verontrustende literatuur uit de Romantiek (...) (Amst./ Antw., (1997), orig. wr.); 'ALLE CULTUUR IS STREVEN'. De verzamelde Huizinga-lezingen 1972-1986 (Amst., 1997, orig. boards w. dustwr.) and incl. 7 works from the Libra series and works by G. MIDDAG (4x), C. OFFERMANS (6x), A. PETERS (3x) and K. VERHEUL (5x).

Martijn kocht onlangs de DVD van 'Zwartboek'. Die hebben we vanavond gekeken. Typisch Paul Verhoeven. Veel actie, schieten, geweld en hier een daar een blote borst. Maar een prima film. Ik had tenminste niet de neiging om wat anders te gaan doen. En dat heb ik snel.

2 bestellingen: 4 x Carmiggelt, Maurits Dekker, ' Jozef duikt'.

27 mei 2007

Uitgeslapen en daarna verder met de boeken uit Barneveld. 11 van de 22 dozen zijn uitgezocht en geprijsd.

Vitesse voetbalt in de nacompetitie tegen Utrecht. Door alle gele en rode kaarten in de vorige wedstrijd moet Aad de Mos improviseren met zijn opstelling. In een interview voor de wedstrijd zegt hij over zijn elftal met veel jonge en veel gekleurde spelers: 'Ik heb vijf jonge apen opgesteld.' Realiseert zo'n man zich wel wat hij zegt?

2 bestellingen: 2 x Carry Slee en een setje Pim, Frits en Ida + een setje Veilig Leren Lezen.

28 mei 2007

Het boekje 'Nieuwe vergezichten' van Drs. P en Paul Lemmens (1989) biedt verrassend veel gedichten op plaatsen en provincies. Ze bedachten zelf nieuwe versvormen en probeerden die vervolgens uit, steeds met een bepaalde provincie als uitgangspunt. Per hoofdstuk werd ook nog eens een dichter uitgenodigd om die versvorm uit te proberen. Dat leverde verrassende resultaten op als:

Hoe groot zou een provincie moeten wezen
Om echt voor een provincie door te gaan?

Dat er - tot mijn verbijstering - in dezen
Geen keiharde criteria bestaan
Vind ik van alle billijkheid ontbloot

Want Gelderland kan Utrecht viermaal aan
En torent hoog boven de middenmoot
Ik riep, toen ik de folder zat te lezen:
Hoe groen! Hoe grazig! Maar vooral: hoe groot!
(Pieter Niewint)

 

Ik ken hem goed, de allerbeste Kees
Maar steeds weer als ik zijn gedichten lees
Zeg ik tot mijn verkering, ditmaal Loes:
Waarom woont Kees met vrouw en hond en poes
In Sellingen - en dat nu al zo'n poos?
Wat drijft de man? Wat is er met hem loos?
Hij ziet zo graag dat ik eens binnen loop
De fiets neem of een dagretourtje koop ...
Het spijt me, Kees, dat ik zo zelden klop
Mijn reislust zit een beetje in het slop
De reden is, al klinkt het nog zo slap
Die uithoek, waar ik waarlijk niks van snap
O, bard van 'Op een leeuw' en 'Op een snip'
Wat doe je in zo'n godvergeten stip?
(Ivo de Wijs)

Pieter Niewint schreef een retour (de laatste woorden zijn terug bij de eerste). Ivo de Wijs schreef een proteus. Ik hoop dat u gezien hebt wat het rijm hier doet.

Een trouwe lezer van dit weblog, oud-Veenendaler én fotograaf, begrijpt uit dit weblog dat ik bezig ben met een literaire reisgids en heeft wel interesse om ingeschakeld te worden voor eventuele foto's. Dit soort spontane mailtjes is toch wel een heel aardige bijkomstigheid van een weblog.

Vandaag was er een boekenmarkt in Zeist, op het Broederplein. Dat is een prima locatie voor zo'n markt. Hij wordt jaarlijks gehouden op tweede pinksterdag. Onze planning was om via die boekenmarkt een bezoek aan tante Dick in Den Dolder te brengen. Het weer was vandaag zo beroerd dat we de boekenmarkt hebben laten schieten en rechtstreeks naar Den Dolder gereden zijn.

3 bestellingen: Origines et développement de l'art international indépendant, Exposition organisée par le Musée du jeu de paume, du 30 juillet au 31 octobre 1937, H. Romijn Meijer, 'Onder schoolkinderen', Willem van Toorn, 'De toeschouwers'.

29 mei 2007

Vrijwel heel H3c had vandaag het huiswerk niet af. Een tekstverklaring moesten ze maken. Ik heb steekproefsgewijs gecontroleerd en de vijf die ik controleerde hadden het geen van allen. Dan kan ik niet anders dan strafwerk geven. Vervolgens heb ik hetzelfde huiswerk voor morgen nog maar een keer opgegeven. En morgen controleer ik dat dan maar weer! Dat krijg je ervan, als je niet elke les het huiswerk controleert, ze nemen de gok.

Verderop in de les viel de naam C. Buddingh'. Ze beweerden dat ik het hele jaar nog niet over hem gesproken heb in de les. Dat kan ik me nauwelijks voorstellen en ik vermoed dat ze me voor de gek hielden. Ze laten me liever over iets kletsen dan dat ze opdrachten moeten maken. Toch neem ik morgen maar wat boeken van Buddingh' mee naar school en besteed ik daar een kwartiertje van de les aan.

Mijn direct leidinggevende begon vandaag over het gaan volgen van een tweedegraadsopleiding. Toen ik in 1999 van het basisonderwijs overstapte naar het middelbaar onderwijs is er door de toenmalige directie uitgezocht of bijscholing nodig was. Dat was het niet. Mijn derdegraadsbevoegdheid geldt als tweedegraads. Dat had te maken met mijn leeftijd en het jaar van afstuderen. En nu maar hopen dat dat toen in mijn personeelsdossier is vastgelegd. Ik was de vorige twee jaar goed genoeg om (startende) docenten te begeleiden én te beoordelen en nu zou ik zelf alsnog die startkwalificatie moeten halen.

1 bestelling: 3 liedbundels 'Geniet van 't lied. Zangmethode voor de L.S., uitg. R.K. Jongensweeshuis - Tilburg'.

30 mei 2007

Soms komt er na maanden nog een antwoord. Deze keer hierop: J. Peereboom mailt: Geachte heer Beek, Zou u mij kunnen meedelen waar de single “drie kleine visjes” van Broeder Bonifatius naar toe is gegaan of weet u waar ik een geluidsopname van deze single kan vinden? Ik geef geen namen en adressen van klanten aan derden. Ik kan wel zelf degeen het singeltje gekocht heeft vragen of hij of zij contact op wil nemen. Of misschien leest iemand dit die het singeltje bezit? P. Oosterhout meldt: Kijk eens op: http://www.minigroove.nl/broeder_bonifatius.html

Een prima artikel in de Veenendaalse Krant over de boekenmarkt van aanstaande zaterdag. En het werkt, want vanavond al belde er iemand die nog graag mee wilde doen. Een kraam met allemaal Anton Pieck (boeken en ansichtkaarten). Dat is een prima aanvulling. Bovendien komt het goed uit, want Jan is wegens ziekte uitgevallen. Dat is drie kramen minder (maar vooral vervelend voor Jan zelf natuurlijk). Ik doe zelf een kraam extra (2 in plaats van 1). Dan deze onverwachte extra kraam, dan staat het toch vol (1 kraam minder valt niet direct op). De Veenendaalse Krant zet het artikel ook op de internetversie van de krant en daar mét foto.

3 bestellingen: Bob den Uyl, 'De ontwikkeling van een woede', Bzzlletin 72, themanummer 'Het Interbellum', Ronny & Noud van den Eerenbeemt, 'De kristallen bloem'.

31 mei 2007

Alles staat klaar voor de boekenmarkt van zaterdag. Lidy is morgen jarig, dus dan komt er niets meer van. Ik heb stapels boeken bij me (uit Barneveld) die ik geprijsd heb voor 1, 2, 3 of 4 euro. Tussen die stapels relatief goedkope boeken komen dan nog doosjes
- C. Buddingh'
- Oranjehuis
- Boekenweek
- Strips
- Poëzie
- Boekenleggers
Daarmee moet het op 2 juni dan maar lukken.

Vandaag meldt ook de Veense Kabelkrant de boekenmarkt. Ik heb ze twee foto's van een vorig jaar gemaild en ook die vertonen ze er netjes bij. Dan heb ik de free-publicity die op zo'n korte termijn te halen is waarschijnlijk wel binnen.

 

Door naar juni 2007

 Terug naar Weblog

Door naar Raban Internet Antiquariaat
Terug naar de eerste pagina /homepage

Citaten zoeken op trefwoord
Overzicht van trefwoorden
Citaten zoeken op auteur
Overzicht van auteurs
Overzicht van bibliografieën
Andere interessante internet-bladzijden


©2007 Mats Beek, Veenendaal

Schrijf Webmaster


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

eXTReMe Tracker