Terug naar april 2015

Mei 2015

1 mei 2015

Vanmiddag reden we naar Zeeland voor een meiweekje met kinderen en kleinkinderen. De weersvooruitzichten zijn redelijk.

Banjaard Banjaard

Ook in 'Brieven aan Josine M.' van Gerard Reve staan brieven die hij in Veenendaal schreef. Onder andere die met het fragment dat sinds een paar jaar op het huis aan de Boslaan staat. Op 22 november 1972 schrijft hij (uit Weert) dat hij een nieuwe vriend heeft. Dat moet dan Joop Schafthuizen zijn. Gerard Reve schrijft: 'Nu, hij is het, zal ik maar zeggen. Hij is ook kunstenaar (schilder), is ook 1.80 m lang, weegt ook 79 kg, is ook homofiel, is ook R.K., & is van mijn leeftijd, alleen wat jonger.' Om dat laatste moet ik onbedaarlijk grinniken.

2 mei 2015

Banjaard

Ik lees 'Overal wonen mensen' van Martin Bril uit 2009. Uit zijn enorme voorraad columns zijn heel wat thematische bloemlezingen te peuren. In dit geval zijn het allemaal caféverhalen, waarmee hij de 'Kronkels' van Carmiggelt het dichtst benadert.
Omdat hij de plaatsnaam af en toe noemt, vermeld ik die columns op de desbetreffende bladzijde van mijn literaire reisgids. Daar heb ik de laatste tijd niet veel aan gedaan. Misschien moet ik wat ik nu heb maar eens onder Schrijversinfo hangen.

Martin Bril over een paar mannen die in hun lunchpauze over de scheiding van één van hen praten:

'Toch snap ik je niet,' hernam een van de mannen. 'Als je nou een fles cola hebt, en de prik is eruit, dan heb je toch nog altijd genoeg te drinken, of niet dan soms?'
'Is het lekker?' kaatst de ander terug.
'Nee, maar waar staat dat het lekker moet zijn?'

3 mei 2015

Gijs had een televisieprogramma gezien waarin uitgelegd werd dat klavertjesvier vrij veel voorkomen. Op elke vierkante meter één. De truc is dat je niet naar vier blaadjes moet zoeken, maar naar de vorm die de witte streepjes op de blaadjes samen maken. Hij ging op de knieën in het grasveld en had binnen de kortste keren drie klavertjevier gevonden!

klavertjevier zoeken klavertjesvier

Ik lees Martin Bril nog even verder. Vandaag las ik 'Het verdwenen kruispunt' (2006) Hij is in Delfzijl en zit in het Eemshotel. Het is eb, hij kijkt naar buiten:

Buiten begon het te regenen. De druppels sloegen mooie gaatjes in het wad. De wereld ging op een pannenkoek lijken, vlak voor hij gaar is.

Er hangt een deken van treurigheid over het geheel en dat wordt nog erger:

Ik verliet het hotel op de maten van 'River Deep, Mountain High', een nummer van Ike & Tina Turner, gespeeld door het orkest van James Last.

Het kan nog treuriger: Een paar jaar geleden vertelde een leerling (jongen, 15 jaar) me dat zijn favoriete muziek 'James Last' was. Dan denk je: Met jou komt het niet goed. Hij is iets met computers gaan studeren, dus misschien komt het nog goed. Een nerd en James Last, dat zou samen kunnen gaan.

Ik noemde eerder in verband met Martin Bril al een keer de naam Carmiggelt. Hoe meer ik lees en hoe meer ik daar over nadenk, hoe sterker die vergelijking zich opdringt. Met dát verschil dat Carmiggelt de chroniqueur van Amsterdam was en Bril de chroniqueur van Nederland, waar hij per Volvo kriskras doorheen reisde.

Ik maakte een avondwandeling over het terrein. Dan valt je het één en ander op:
- Een kwart van de huisjes is niet verhuurd.
- Er staan er ontzettend veel te koop.
- De knotwilgen langs de paden worden om-en-om gesnoeid.
- Het barst hier van de konijnen.
- Die windmolens maken behoorlijk wat - zoevend - lawaai.

4 mei 2015

De Tweede Wereldoorlog is op de televisie niet te omzeilen. Aan de ene kant heb ik daar al snel weer 'genoeg' van. Aan de andere kant word ik, als ik blijf hangen bij een programma, toch weer ontroerd. Gisterenavond was dat bij 'De reünie' waar een deel van een klas uit begin jaren '80 weer bij elkaar was. Die uitzending werd niet toevallig begin mei uitgezonden; het grootste deel werd besteed aan een interview met archeoloog Ivar bij voormalig vernietigingskamp Sobibor. Dat kamp is nog tijdens de oorlog door de Duitsers zelf met de grond gelijk gemaakt en daar is vervolgens een bos overheen geplant. Ivar vertelde met een professionele distantie over de opgravingen. De presentator/interviewer heeft die afstand van het onderwerp niet en wordt er - met de kijkers - door geraakt. Mooie televisie.
De achternaam van deze Ivar wordt tijdens het interview niet genoemd, maar ik herken Ivar Schute; één van de twee drijvende krachten achter het 'Bobschrift'. Misschien heeft hij Bob den Uyl ook wel een keer genoemd, maar dat is er dan weer uitgeknipt.

Westkapelle

5 mei 2015

Stillwave Stillwave

Met Martijn en Suzanne ging ik naar het Bevrijdingsfestival in Vlissingen. Voor Caro Emerald waren we net te laat (we hoorden haar laatste woorden). Zij was iets te vroeg begonnen en wij hadden de auto wat te ver weg geparkeerd. In het centrum van Vlissingen waren elf podia opgesteld. We wandelden langs die podia en kwamen door straatjes en op pleintjes waar ik nooit eerder geweest ben.
We zagen Stillwave uit Utrecht een ongelooflijke bak herrie produceren en even later keken we naar 'Go Back to the Zoo'. Die schijnen wel bekend te zijn en ze weten in ieder geval het publiek op te zwepen. Hun teksten stellen niet bijster veel voor; het is steeds een breed uitgesponnen en vaak herhaalde (aardig gevonden) zin.

Op de terugweg naar de auto zag ik ineens een gedicht op een tegel om het trottoir:

Gedicht Hans Verhagen

Ik heb twee boeken over (het leven van) Annie M.G. Schmidt liggen, maar van lezen is het nog nooit gekomen. Wél lees ik nu 'Liefs van Annie. De mooiste brieven van Annie M.G. Schmidt'. Daarin wordt haar leven ook 'zichtbaar'. En dat is niet het leven dat je van een schrijfster van vrolijke kinderboeken, kinderversjes, tv-series en musicals verwacht. Om maar eens wat te noemen: Een jonge vrouw die geen man vindt. Een moeder die contactadvertenties gaat zetten. Een daaruit voortkomende verloving die wordt afgebroken. Minnares van een getrouwde man. Zwanger van hem worden. Trouwen met zijn vader, zodat het kind wél zijn achternaam krijgt.

6 mei 2015

Zoutelande

Van Martijn leende ik 'De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween' van Jonas Jonasson. Ik las het in een avond en een stukje van een ochtend (dat kan in een vakantie) uit. Het letterlijke verhaal van de oude man en zijn avonturen nadat hij uit het raam geklommen is, is onderhoudend en grappig bedacht. Zo grappig, dat je de opeenvolging van toevalligheden voor lief neemt.
Tussen de hoofdstukken over de 'roadtrip' van de honderdjarige door lees je zijn levensverhaal. Daarin is het aantal toevalligheden en ontmoetingen/vriendschappen met wereldleiders (Lenin, Mao, Truman, Churchill, Kim Jong I en II enz.) zo groot dat het begint te vervelen, zeker als hij in de tussentijds ook o.a. nog even de atoombom uitvindt, Wladiwostok tot de grond afbrandt en ervoor zorgt dat de Sovjet Unie in elkaar stort. Dit is Arthur Japin in het kwadraat.

Via mijn Ziggo-mailadres ben ik niet meer bereikbaar. Dat abonnement is opgezegd. Het is nu m.beek@vodafonethuis.nl. Dat heeft me wel geld gekost, want toen ik het op wilde zeggen bleek ik voor meerdere jaren getekend te hebben. Ik kon dus niet opzeggen, maar na enig aandringen kon ik wél mijn abonnement terugbrengen tot de goedkoopst mogelijke versie, maar een maand of wat heb ik dus een 'dubbel' abonnement gehad.

De hele club zit 'Stick hero' te spelen. Een computerspelletje waarbij een klein kereltje (een Japannertje?) een stok legt tussen hoge palen en er dan overheen loopt. Het is de kunst om de stok precies lang genoeg te laten zijn. Ik probeerde het ook een keer, hoewel ik helemaal niet van dit soort spelletjes houd. Het blijkt snel verslavend te zijn, Ik heb de rest een score van 40 gegeven, waar ze mogen proberen overheen te gaan. Martijn gaat er op de laatste avond van deze meivakantie met 41 overheen!

7 mei 2015

Een rustig dagje. Gijs en Suzanne zijn vanmiddag met de kinderen naar Veere. Ik doe twee rondjes in de sauna die in dit huisje zit.

Martijn en Dylano

8 mei 2015

En terug naar Veenendaal. We reden over de Oosterscheldekering omhoog en pakten daarna de A15.

We waren nog maar net thuis toen de fietsenmaker belde: onze e-bikes zijn er. Een prima timing. Vanmiddag breng ik hem het kinderzitje en de fietstassen. Dan kan hij die er nog even op zetten.

9 mei 2015

Molendag, met een kleine boekenmarkt en vrijmarkt voor de buurt rond de Nieuwe Molen aan de Nieuweweg. Het was gezellig, maar niet erg druk.

boekenmarkt bij de molen boekenmarkt bij de molen

Aan het begin van de middag kwamen Suzanne, Gijs, Tygo en Dylano even kijken en natuurlijk gingen ze - nu het toch kon - ook de molen even 'op'.

Op de molen

Ik was, daar aan de voet van de molen, als de dood dat één van de jongens binnen in die molen ergens met de vingers tussen de draaiende delen zou komen. Het zal de leeftijd zijn, want vroeger had ik dat soort angsten niet.

Suzanne maakte een foto in omgekeerde richting:

Boeken onder de molen

Veel verkocht ik niet (wat streekromans en 'Het verdriet van België'), maar de opbrengst was genoeg om ter plekke van Hanneke Zwart een 'hoofdje' van Kees Stip te kopen:

Kees Stip (door Hanneke Zwart)

Omdat ik aan deze dag dit kunstwerkje heb overgehouden, ben ik uiteindelijk meer dan tevreden.

10 mei 2015

Opa en oma maakten vanmorgen een rondje Prattenburg op hun nieuwe e-bikes (en genoten daarvan).

Er verschijnen het laatste jaar nogal wat boeken over 'moeders', o.a. van Adriaan van Dis, Maarten 't Hart en Arnon Grunberg. In het 'Algemeen Dagblad' beschrijft Hugo Borst wekelijks het dement worden van zijn moeder. Recensenten wijzen hier ook op. Toch is het niets nieuws. Voor mij ligt een artikel van Kester Freriks uit het NRC van 24-09-1999 met als titel: 'Zelf kunnen ze het niet meer. Steeds meer schrijvers kiezen het verval van hun ouders tot onderwerp'. Hij noemt:
- Inez van Dullemen, Vroeger is dood
- Marijke Hilhorst, De vader, de moeder & de tijd
- A.F.Th. van der Heijden, Asbestemming
- Yvonne Keuls, Mevrouw mijn moeder
- Kees van Kooten, Annie
- Nicolaas Matsier, Gesloten huis
- J.J. Voskuil, De moeder van Nicolien.

11 mei 2015

Vanmiddag kon ik - op maandagmiddag - de collega's al een prettig weekend wensen! Hemelvaart en de vrijdag erna zijn we vrij. Op woensdag heb ik bapo en morgen ga ik met Lidy naar het ziekenhuis. Een werkweek van één dag dus.

Ik had gedacht dat ik dat computerspelletje 'Stick Hero' na de vakantie niet meer zou spelen, maar ik blijk het toch slecht te kunnen hebben dat Martijn een hogere score had. Vanavond heb ik een score van 52 gehaald. Nou jij weer Martijn!

1 bestelling: Kader Abdolah, 'Dawoed'.

12 mei 2015

Vanochtend waren we al vroeg in het ziekenhuis in Ede, waar Lidy een injectie in haar heup kreeg. Ze houden je bezig: met een gesprek, invullen van lijstjes, oefeningen bij de fysiotherapeut, de spuit zelf (onder het röntgenapparaat) en een poosje observatie daarna. Tussen de meeste van die stappen zit ook nog enige wachttijd. Maar het is allemaal goed gegaan.

De vijver is leeg. Nu moet hij nog gevuld worden met zand (en wat overblijvend grind). Ik twijfelde over de spelling van 'grind'. Van het 'Genootschap Onze Taal' mag het met een 'd' én met een 't'. De spelling met een 'd' is ouder (van grinden = malen).

5 bestellingen: Jaap Grave, 'Anneke Brassinga- Hapschaar (uit: Lexicon van Literaire Werken)', Maaike Meijer, 'Anneke Brassinga (uit: Kritisch Literatuur Lexicon)', Frans Budé, 'Een huis in de grond', knipsel Anneke Brassinga,Youp van 't Hek, Erik van Muiswinkel, e.a., 'Blijven lachen, Met 11 cabaretiers op vakantie', Enid Blyton, 'De vijf en het sprekende beeld', Enid Blyton, 'De vijf en het zwarte masker'.

13 mei 2015

Ik maak het mezelf weer lastig. Met het grind rond de vijver wil ik in de voortuin een paadje voor het huis langs maken. Dat betekent: zand voor het huis weghalen, naar achter sjouwen, in de vijver gooien, grind naar voor sjouwen, worteldoek neerleggen, grind erop storten, overgebleven grind in de vijver. Dat is snel opgeschreven, maar het is uren werk.

vijver- einde grindpad in aanleg

vakantie + bapo + lekker weer = Amerongse bos:

Amerongse bos Amerongse bos

Terug bij de auto dronken we een pakje appelsap bij een picknicktafel. Ze gooiden de plastic verpakking van het rietje van zich af. Ik vertelde ze dat je je eigen rommel weer mee naar huis neemt (er stond geen prullenbak) en haalde daarvoor een tas uit de auto. Als iedereen zijn eigen rommel opruimt en ook nog iets van een ander, ziet de wereld er veel schoner uit. Daar moesten ze over nadenken, maar uiteindelijk hebben ze de omgeving rond de picknicktafel behoorlijk opgeruimd (ik geef geen garanties voor een volgende keer, laat staan voor de rest van hun leven).

Amerongse bos

1 bestelling: John Boyne, 'De jongen in de gestreepte pyjama'.

14 mei 2015

Met Gijs, Suzanne, Martijn en Tygo hebben we vandaag een flinke draai aan het opruimen van de vijver gegeven. Daar was ik in mijn eentje nog een paar weken mee bezig geweest!

Bult zand grindpad voor

Bij het grind moet het worteldoek nog worden afgesneden en 'op' de vijver hebben we nog een bult zand over (pakweg een halve kubieke meter). Liefhebbers?

Na al het geklus maakten we pizza's in onze rode Ferrari. Ook hierbij heb je enige oefening nodig, voordat er aanvaardbare resultaten zijn. Die oefening hebben we nu blijkbaargehad, want de pizza's zagen er prima uit en ze smaakten navenant. Er verschenen zelfs van die 'luchtbellen' in het deeg, zoals je die ook in de pizzeria ziet. Ik maakte een pizza met veel zalm en ui, gele paprika, artisjokjharten, salami en kaas. Heerlijk! Die lust ik morgen wel weer.

In juli 2005 begon ik met dit weblog. Eén van de eerste zaken die ik noem is het graven van de vijver. Die hebben we dan dus tien jaar gehad.

Op Schrijversinfo in de nieuwe layout: J. en P. Nowee.

6 bestellingen: Willem Enzinck, 'Griekenland. Europa's laatste paradijs', Henry Miller, 'Plexus (De Rozenkruisiging. Boek twee)', : Drs. L.G.Dalhuisen, e.a. 'Revolutie in Rusland', Dick Bruna-knipsels, Boekenlegger 'Herinneringen van een bramzijgertje' (CPNB, boekenweek 1967), Herbjørg Wassmo, 'De Stille Kamer'.

15 mei 2015

Ik maakte gisteren foto's van het resultaat van al het geklus. Suzanne maakte foto's van de werkzaamheden zelf. Ze mailde die foto's vandaag.

vijver opruimen Tygo helpt

Al het sloophout en de resten vijverplastic en worteldoek heb ik vanmiddag naar de gemeentewerf gebracht. Er waren meer mensen aan het opruimen geslagen; ik stond er voor het eerst in de rij.

Vanavond stond ik alweer (een hele poos) in de rij; een digitale wachtrij dit keer. Vanaf 19.00 uur kon je kaarten voor theater 'De Lampegiet' voor het volgende seizoen reserveren. Al om half zeven was er een wachtrij ingesteld, waarbij ik aansloot als nummer 81. Dat is een nare manier van wachten, vooral omdat je het idee krijgt dat het allemaal vrij willekeurig is. In het begin schuif je op in de rij, maar aan het eind wordt er blijkbaar voorgedrongen, want je schuift maar zo weer twee of drie plaatsen naar achteren.
De catalogus gaat bij ons altijd rond en we schrijven onze naam bij een voorstelling die we wel willen zien. Na afloop kijken we naar overlappingen (waarbij we af en toe vriendelijk zijn voor elkaar; 'Als jij daar graag heen wilt, ga ik wel met je mee.'). Ook volgend jaar gaan we weer in wisselende samenstellingen (Lidy/Mats, Martijn/Mats, Lidy/Suzanne, Lidy/Martijn, Martijn/Suzanne) naar het theater, o.a. naar Diederik van Vleuten, Ronald Snijders, Stef Bos, Kees Torn (hij treedt weer op!), Dublin Legends, Sara Kroos en Sabrina Starke (in Stevie Wonders 'Songs in the key of life')

2 bestellingen: knipsels Maarten 't Hart / Renate Dorrestein, Dr. J.L. Snethlage, 'Jonathan Swift'.

16 mei 2015

Vandaag heb ik samen met Gijs de overgebleven bult zwart zand afgevoerd. Het was toch nog een aanhanger vol (daar verkijk je je op). Op de gemeentewerf mag je geen zand brengen,dus brachten we dat naar Donkelaar. Daar ga je op de weegbrug: vol 2600 kilo, leeg 1740 kilo. Zelf leegscheppen en dan kost dat € 11,20 (wat me meeviel).
Bij de Praxis waren de zakken vulzand in de aanbieding. Daar kochten we er 44 van, nu we de aanhanger toch achter de auto hadden hangen. De prijs was nu vergelijkbaar met het laten bezorgen van een kuub zand, maar dit sjouwt een stuk makkelijker.
Al met al waren we samen een uur of zes bezig met scheppen en sjouwen.

2 bestellingen: Brian Moore, 'Lies of Silence', Ed Leeflang, 'De hazen en andere gedichten'.

17 mei 2015

Ik lees 'Lotte Weeda' van Maarten 't Hart. Een boek dat uitkwam in 2004. Zijn 'Dovemansorendieet' verscheen in 2007, maar blijkbaar was hij daar al jaren eerder mee bezig. Op de eerste bladzijden van 'Lotte Weeda' poseert de hoofdpersoon naakt voor een schilderij. De kunstenares verbaast zich over zijn slankheid en dan komen - op rijm - op twee bladzijden de hoofdpunten van het 'Dovemansorendieet' al voorbij:
- Wie gaat lijnen, zal verkwijnen.
- Overal mag ik in bijten, mits ik daarvan flink ga schijten.
- Niets ontberen, maar laxeren.
- Eet met mate koolhydraten.
- Korte metten met de vetten.
- Overal mag ik van snoepen, mits ik daarvan flink ga poepen.
- Veel bewegen strekt tot zegen.

4 bestellingen: knipsel Ruth Lasters, Henning Mankell, 'Het graf', Cissy van Marxveldt, 'Burgemeesters tweeling', Boekenlegger bij 'Dubbelspel' van Frank Martinus Arion, Boekenlegger Nederland leest 'De gelukkige klas van Theo Thijssen', Boekenlegger Nederland leest 'Twee vrouwen' van Harry Mulisch, Kaartje met code voor het gratis downloaden van het e-book 'Het leven is vurrukkulluk' van Remco Campert.

18 mei 2015

Het lukt me steeds vaker om boeken in een rap tempo uit te lezen (ik lees minder boeken tegelijkertijd). In de afgelopen dagen uitgelezen:
- Liefs van Annie. De mooiste brieven van Annie M.G. Schmidt (ingeleid door Annejet van der Zijl)
- Vera Funke, Immer met moed. Een portret van de uitgever J.M. Meulenhoff (1869-1939)
Dat laatste boekje kreeg ik vorige week zaterdag van Ed. Hij vond dat wel wat voor mij. En hij had gelijk. Het boek is uitgegeven t.g.v. het honderdjarig bestaan van de uitgeverij en geeft een heel mooi overzicht van de wereld van uitgevers en boekverkopers in het begin van de vorige eeuw.

Liefs van Annie Immer met moed

19 mei 2015

Barstende koppijn. Weinig gedaan.

Gijs heeft vanavond een gleuf van het huis naar de voormalige vijver gegraven.

20 mei 2015

Vanochtend moest ik weer 'blazen' om de inhoud van mijn longen te bepalen. Er werd met een diepe frons naar de uitslag gekeken. 'U zegt dat u zich goed voelt, maar dat kan helemaal niet! De curve van het blazen lijkt die van een serieuze COPD-patiënt. Heeft u écht nooit gerookt, of meegerookt?' 'Nee, mevrouw, ik ben volgende maand vijfendertig jaar getrouwd en in ons huis is nóóit gerookt.' Ze zou met haar collega's overleggen en 's avonds belde ze al. De conclusie van de dames en heren: meneer Beek heeft zijn leven aangepast aan zijn beperkte longinhoud en denkt nu dat het goed met hem gaat.
Het gevolg: andere, zwaardere medicijnen en over zes weken nog eens komen blazen. Is de 'curve' dan nog hetzelfde, dan volgt een bezoek aan een longarts in een ziekenhuis.

Daarna was Lidy aan de beurt: een wortelkanaalbehandeling. Dat leek mee te vallen ..... tot de verdoving was uitgewerkt.

Vanavond werd in het oude stafhuis van Dordrecht Wim Huijsers 'Dichter bij Dordt: biografie van C. Buddingh'' gepresenteerd. In een volle raadszaal spraken Piet Calis, Vic van de Reijt en uiteraard Wim Huijser en zong 'Dichterbij' op muziek gezette poëzie van C. Buddingh'. Het was een goed verzorgde en mooie markering van dit moment, waar Wim jaren naartoe heeft gewerkt.

Piet Calis Vic van de Reijt
Piet Calis Vic van de Reijt
Dichterbij Wim Huijser
Dichterbij Wim Huijser

De leden van het Buddingh' Genootschap kregen de biografie gratis mee en daarbij nog:
- C Buddingh', Vier nagelaten gorgelrijmen
- Hennie Jetzes, C. Buddingh' spreekt zijn literaire leven en gedichten
- Letteriek: Sprekend Buddigh'
- Prado 90, 'Er zit een schroefje in mijn hoofd geklemd. Soms drukt het op bepaalde hersencellen.

Het is wel terecht dat de gemeente Dordrecht meewerkte aan deze presentatie en het Stadhuis ter beschikking stelde. Buddingh' was immers ereburger van Dordrecht. Het is overigens een mooi, oud stadhuis, met twee grote leeuwen ervoor, met de naam van de beeldhouwer erop:

Stadhuis Dordrecht

Dordrecht stadhuis Dordrecht stadhuis

Opmerkelijk 1: een nooie naam voor een beeldhouwer: Van der Steen.
Opmerkelijk 2: deze leeuwen zijn van gietijzer.

Ik parkeerde de auto in een parkeergarage aan de Korte Kolfstraat. Ik liet de autosleutels in de auto zitten (stom!) en stak de sleutel van de garagebox in mijn zak. In het stadhuis aangekomen, wilde ik mijn jas aan de kapstok hangen en merkte daarbij dat ik mijn autosleutels niet had. Verloren (dacht ik). Een lichte paniek kwam er over mij. Ik belde naar huis daar werd beslist dat Gijs naar Dordrecht zou rijden met de reservesleutel. In de parkeergarage aangekomen zag hij dat de sleutels nog in de auto zaten. Ik ben niet trots op mezelf en vraag me af waar dit vandaan komt: Vermoeidheid? Ben ik te chaotisch? Word ik oud?

4 bestellingen: 'Auto-elektriciteit', Theun de Vries, 'Het zwaard, de zee en het valse hart', D.H. Couvée, 'Protest per prent: schoppen tegen heilige huisjes', Neel Doff, 'Dagen van honger en ellende', Thé Lau, 'Hemelrijk'.

21 mei 2015

Vanavond heeft Gijs het grootste deel van het terras al weer 'dichtgestraat'. Morgenavond en zaterdag maken we al het (voor)werk af.

Er kwam een doos van de ABA-veiling (Amsterdam Book Auctions). Veel voor weinig: bijna zeventig boeken voor € 37,50 (+ verzendkosten). o.a.:
- 4 x A. Alberts
- 10 delen uit de Synthese-serie (boeken over boeken)
- Pauline Slot, Tand om tand
- J.C. Bloem, Poëtica
- E. du Perron, Manusctipt in een jaszak gevonden
- Frans Kellendonk, Letter en geest
- Jan Siebelink, Met afgewend hoofd

2 bestellingen: Jaap ter Haar, 'Boris', Elisabeth Zernike en Antoon Coolen (red.) 'Drie novellen (F. Bordewijk: Huis te huur / Marie Koenen: Het Friesche goud anno 1656 / Marianne Philips: De koningsweg)', boekenweekgeschenk 1938, Hubert Lampo, 'De goden moeten hun getal hebben', Louis Couperus, 'Als ik bij voorbeeld de geest van mijn moeder op de rand van mijn bed zag zitten, Okkulte knipsels uit Couperus verzameld door Karel Reynders', Antoon Coolen / Augusta de Wit / Johan van de Woude, 'Drie Novellen (Huwelijk / Liefde en geweld langs den Barito / Afgesloten balans)', boekenweekgeschenk 1939 (blauw/groen vignet), Emmy van Lokhorst en Victor E. van Vriesland (red.), 'Drie novellen (Egbert Eewijck: De getuige / Jan Campert: Deez' kleine hand / M. Vasalis: Onweer)', boekenweekgeschenk 1940.

22 mei 2015

We hebben weer eens een prijs bij de BankGiroLoterij. Dat is meestal de gelegenheid om een boek of DVD uit te zoeken op een bepaalde internetsite. De vorige keren zat daar niet veel bijzonders bij (EO-natuurfilms). Vandaag stond er de nieuwste live-registratie van Herman van Veen in Carré tussen. Dat vind ik nou eens écht een prijs.

1 bestelling: Jan Kal, 'Fietsen op de Mont Ventoux. 74 sonnetten'.

23 mei 2015

Weer hard in de tuin gewerkt: alle steentjes liggen er weer in, het gras ligt weer op zijn plaats, het zwarte zand is weg, het witte zand ligt en is glad gestreken. Nu wachten we op de (voor ons) nieuwe steentjes. We zijn begonnen met opruimen en we hebben ons voorgenomen veel weg te gaan gooien. Om te beginnen staan er drie oude fietsen op Marktplaats.

3 bestellingen: Gust Gils, 'Levend voorwerp', Gust Gils, 'De röntgenziekte. Paraproza II', M.L.J. Vaessen, 'Verfsels van Geesteszieken', Alexander Cohen, 'Van anarchist tot monarchist' (2 delen).

24 mei 2015

Prachtig pinksterweer!
Lekker in de tuin zitten lukt maar half; allerlei nog uit te zoeken spullen staan op het gras. De steentjes zijn vrij, daar willen we deze week met de hogedrukreiniger op aan de gang.

Vanmiddag bezocht ik met Martijn de open dag van de Turkse moskee. Ik was persoonlijk uitgenodigd door een H3-leerling, die voorzitter van de jongerengroep van de moskee blijkt te zijn. Martijn was als gemeenteraadslid uitgenodigd. Mijn leerling deed zelf de rondleiding en hij deed dat uitstekend. Hij moet komende week een betoog houden, maar spreken voor een groep kan hij.
Het is goed om zo'n moskee eens van binnen te zien, te zien hoe zo'n open dag lijkt op een open dag of fancy fair van een willekeurig andere geloofsgemeenschap. En zeker voor een moskee is het goed om dat te laten zien, omdat er in de wereld de laatste tijd toch met een scheef oog naar de islam gekeken wordt. Men nam met klem afstand van terrorisme.

Aan het eind van de rondleiding kregen we 'turkish delight'. Gisteren zei men nog 'Turks fruit', maar de Nederlanders moesten dan lachen. Mijn leerling had intussen begrepen dat dit iets met een boek van Jan Wolkers te maken had. Ik zal dat boek nog dit jaar in zijn klas eens bespreken.

2 bestellingen: Jan Fontijn, 'Jan Arends' (uit: Kritisch Literatuur Lexicon), 'Grondwet voor het Koningrijk der Nederlanden 1917'.

25 mei 2015

Een bekeuring. Ik heb op weg naar Zeeland 4 km (na correctie) te hard gereden. Dat kost € 23,00 plus € 7,00 administratiekosten. Ga echte boeven vangen!

Vanochtend gingen we voor de tweede keer naar Fonteyn in Uddel. Een enorme winkel met buitenkeukens, tuinmeubelen en spa's. We kochten zo'n spa voor in de achtertuin op het nieuwe terras (dat bijna klaar is). Het was me vorige week opgevallen dat de aanbieding die we in januari hadden gezien niet meer geldig was (en dat scheelde een slok op een borrel). Toen ik gisteren keek, bleek ons favoriete model weer in de aanbieding te zijn (en nog voordeliger dan in januari). Ik verheug me er enorm op.

Fonteyn

Voor de zaak staat een enorme fontein, zoals je die eerder in Parijs of Londen verwacht. Pas toen ik vanavond deze foto bekeek, drong tot me door dat die fontein er natuurlijk staat omdat de zaak Fonteyn heet!

Af en toe koop ik iets op een boekenveiling waar ik heel blij van word. Deze keer was dat op Catawiki: 'Plaatsen van herinnering. Nederland van prehistorie tot nu. Een ontdekkingstocht door de geschiedenis van de Lage Landen langs 160 plaatsen'. Ik had er tien jaar geleden, in de boekenwinkel, mijn begerig oog al eens op laten vallen, maar toen was het me te begrotelijk. Dit is dan een prachtige, en veel goedkopere, herkansing. Prachtige boeken, zowel qua inhoud als qua uitvoering.

Plaatsen van herinnering Plaatsen van herinnering

Vanavond even doorgepakt en alle boekverslagen van B2d (voor zover ingeleverd) nagekeken.

2 bestellingen: John Steinbeck, 'Tortilla flat', Pearl S Buck, 'Paviljoen der Vrouwen'.

26 mei 2015

Van de website van boekhandel Kniphorst in Wageningen:

Kniphorst Buddingh'

3 bestellingen: Hubert Lampo, 'De madonna van Nedermunster', Rob de La Rive Box, 'Auto's jaren '60 in kleur', Lion Feuchtwanger, 'Jefta en zijn dochter'.

27 mei 2015

Alle steentjes voor en naast het huis zijn bewerkt met de hogedrukspuit. Het schuurtje in de achtertuin is leeggehaald, opnieuw ingedeeld en weer ingeruimd. Een aanhangwagen vol rommel gaat niet terug het schuurtje in. De oude fietsen zijn verkocht of weggegeven, de Twinny-load staat nog te koop. Wat een opruiming.

1 bestelling: J. Presser, 'De nacht der Girondijnen', Graham Greene, 'The heart of the matter', 'Dichters omnibus. derde bloemlezing'.

28 mei 2015

Eind mei; de kastanjebomen zijn alweer uitgebloeid. De witte bloemblaadjes liggen onder de bomen.

Een Engelsman uit Rhenen kwam vanavond mijn oude Gazelle-fiets ophalen. Ik heb de bandjes nog één keer voor hem opgepompt. Aan de ene kant gaat het me aan het hart. Aan de andere kant: ik heb er al zeker twintig jaar niet meer op gefietst. Ik kreeg de fiets toen ik tien jaar was van mijn opa uit Lunteren. Hij had er zelf ook jaren op gefietst. Ik heb een foto van mijn vader als jongetje van een jaar of tien op dezelfde fiets. Die fiets kan dus zomaar honderd jaar oud zijn. Dat zal de reden zijn dat er op Marktplaats behoorlijk op geboden werd.

Het gesprek met Wim van morgenavond bij Kniphorst in Wageningen heb ik voorbereid. We praten met elkaar achter in de winkel, terwijl de winkel - op koopavond - nog gewoon open is. Ik heb geen idee wat ik daar precies van verwachten kan. Wim kan honderduit praten over Buddingh', maar ik wil me toch (een beetje) hebben voorbereid.

1 bestelling: Hans Warren, 'ik ging naar de Noordnol'.

29 mei 2015

Vanavond sprak ik in boekhandel Kniphorst in Wageningen ruim een uur met Wim Huijser over zijn 'Dichter bij Dordt: biografie van C. Buddingh'. Je weet nooit wat je bij zoiets aan publiek kunt verwachten. Voor mij was het de eerste keer dat ik iets dergelijks tijdens de openingstijd in een boekhandel deed. Het was laagdrempelig, want een eventueel publiek hoefde er niet voor te betalen.
Er kwamen meer mensen op af dan ik verwacht had. De eigenaar van de zaak bleef met stoelen slepen en uiteindelijk zaten er zo rond de vijfendertig mensen.
We voerden een ontspannen gesprek, waarbij ik Wim via mijn vragen de voorzetten gaf om over zichzelf en over Buddingh' te vertellen. Bij zo'n gelegenheid móet Wim ook wat van Buddingh' voorlezen; hij heeft zich zó in Buddingh' verdiept dat zijn stem dan op die van Buddingh' begint te lijken. Ik had bij drie van mijn favoriete Buddingh'-gedichten een geel plakkertje gedaan:
- Soms, 's avonds
- Eight days a week
- In memoriam Beertje van M.
Met name het laatste gedicht maakte indruk op de aanwezigen en we hebben zo in ieder geval aangetoond dat een avondje poëzie dankzij Buddingh' niet altijd een avondje lachen hoeft te zijn, al kan het net zo goed iets over mij zeggen (ik had die gedichten immers uitgekozen).
Het gesprek liep zó soepel, dat ik de gedichten 'erin kon gooien' op een heel natuurlijk moment in het gesprek. Het was een leuk avond, die door de boekhandelaar met een drankje voor de aanwezigen werd afgesloten.

Voor mij had die boekhandelaar een exemplaar van (het door hemzelf - = Houtpers Wageningen - gedrukte) 'Vier nagelaten gorgelrijmen' liggen. Het boekje heeft maar een oplage van 120 exemplaren, maar omdat ik lid van het Buddingh' Genootschap ben, had ik er al eentje. Dat werd soepel opgelost: ik kreeg een exemplaar met een andere omslag (van de exemplaren die voor de illustratrice zijn gemaakt).

Vier nagelaten gorgelrijmen Vier nagelaten gorgelrijmen

De rit naar Wageningen leverde stress op: Ik reed via Rhenen en de Grebbeberg, maar de weg over de Grebbeberg bleek i.v.m. een herdenking afgesloten. Door het Binnenveld durfde ik niet (ik ken er de wegen niet goed genoeg en wist niet wat er precies was afgesloten), dus moest ik terug naar Veenendaal en via de A12 naar Wageningen. Gelukkig was ik ruim op tijd van huis vertrokken en kwam zo nog nét op tijd bij Kniphorst aan.

1 bestelling: Yvonne Deutch, 'Manden vlechten', Jerzy Kosinski, 'De geverfde vogel'.

30 mei 2015

Vanochtend brachten we de aanhangwagen met de rommel uit de schuur (van afgelopen woensdag) naar de 'stort'. Ze lieten ons niet de hele handel bij het grof vuil gooien: alle bloempotten moesten bij het 'puin', er zat wat 'hard plastic' in en de oude verfpotten hadden we zelf ook al bij het chemisch afval af willen geven.
Daarna reden we door naar Petenbos waar we de cobblestones op konden halen die iemand anders niet meer nodig had. Wij gratis stenen en hij hoeft geen container te laten komen. We hadden wel een bosje bloemen voor de 'vrouw des huizes' meegebracht. Het was twee keer sjouwen en rijden, maar omdat we binnen Veenendaal bleven, was dat wel te doen.
De steentjes zijn van hetzelfde formaat als de cobblestones die we hebben liggen, maar helemaal hetzelfde zijn ze toch niet. Daarom bezorgden we onszelf flink wat extra werk: we haalden het hele pad langs de garage eruit, legden die stenen in het nieuwe terras en legden met de net opgehaalde stenen een nieuw pad langs de garage. Suzanne, Tygo en Dylano hielpen Gijs en mij mee, maar dan nog was het een flinke klus. Toch ben ik blij dat we het gedaan hebben; aan een duidelijk verschil in stenen in de terrassen in de achtertuin zou ik me op den duur geërgerd hebben.

gangpad terras

3 bestellingen: knipsel A.H. Nijhoff (Bibeb-interview), 4 stuks Propria Cures jaren '70), 4 Informatie-junior-boekjes (van de Ruyter).

31 mei 2015

Uit die nagelaten gorgelrijmen:

De Rhododendron

De rhododendron is verliefd
Op zeven anemonen
Die op een stille open plek
Tussen de berken wonen.

Hij mint ze alle zeven zeer
En zou ze willen trouwen.
Maar ach, een rododendron kan
Immers geen harem houden.

Hij staat geworteld waar hij staat
En kan alleen maar wensen.
't Gaat bij de rhododendron vaak
Al net als bij de mensen.

Dit vers hoorde in 1942 bij de eerste zes gorgelrijmen die Buddingh' in het sanatorium schreef. Omdat de titel geen verzonnen dierennaam is, is het destijds waarschijnlijk niet in de bundel gorgelrijmen terechtgekomen.

3 bestellingen: stafkaart '8 A, Termunten' (1971), 'Avonturen met bonen. 22 merkwaardige en exotische bonenrecepten van Hak', Dan Fabri, 'De verdwenen padvinder'.

Door naar juni 2015