-

Terug naar april 2016

 

Mei 2016

1 mei 2016

De eieren moesten op. Lidy vroeg of ik er iets mee wilde maken. Dat werd de best gelukte tortilla tot nu toe (de aardappelschijfjes even voorgegaard in een fritespan op halve sterkte):

tortilla

5 bestellingen: Marcel Moring, Marcel, 'In Babylon', Albert Camus, 'De val', Drs. A. H. S. Stemerding, 'Begeleiden van groepen. Inzicht in groepsprocessen en praktische handleiding voor het werken met groepen', Max Dendermonde, 'Kom eens om een keizer', Janwillem van de Wetering, 'De verdachte Verheugt', Harry Paape, 'De Geuzen', Louis Couperus, 'Als ik bij voorbeeld de geest van mijn moeder op de rand van mijn bed zag zitten, Okkulte knipsels uit Couperus verzameld door Karel Reynders', Wim Kan, 'Soms denk ik wel eens bij mezelf', Anthonie Donker, 'Tien verhalen', P.H. Ritter, 'Ontmoetingen met schrijvers', Robert van Gulik, 'Vier vingers', Bertus Aafjes, 'Een lampion voor een blinde', Hermine Heijermans (samenstelling), 'Snikken & Smartlapjes', Volkert Vos, 'Utrecht in-line. Skate- en skeelertochten'.

2 mei 2016

In de achtertuin hebben twee roodborstjes een nest in een tegen de muur hangende bloempot. Ze maken omtrekkende bewegingen voordat ze de bloempot binnengaan, waarschijnlijk in een poging om ons voor de gek te houden. Mede hierdoor zie je ze nu veel beter dan anders.

roodborstje

De nieuwe buren zijn er vandaag voor het eerst. Ze zijn druk aan het verven. En nu maar hopen dat ze niet óók een drumstel in huis hebben.

1 bestelling: 2 x stafkaart 15 C, Andijk (1953 en 1973), S. Carmiggelt, 'Speciaal voor u'.

3 mei 2016

Met Martijn, Suzanne en Gijs reed ik vandaag naar Rotterdam. Wij wilden de Markthal wel eens van dichtbij zien. We waren onder de indruk. Van het gebouw, maar zeker ook van het aanbod op de marktkramen. Een kraam met tientallen soorten sambal, een kraam met schalen vol keukenkruiden en jazeker: bij één van de kaasboeren scoorde ik een groot blok Noorse geitenkaas!

Markthal Markthal

Op het dak van een aantal kramen kun je zitten, rondkijken en wat eten. Ik had een schotel met o.a. veel in lange slierten gesneden groene asperges. Het culinaire schuim is ook tot de Markthal doorgedrongen:

Culinair schuim

We trokken onze jassen aan en wandelden ook over de markt buiten het gebouw. Vierhonderd kramen (vond Gijs op internet). Veel tegen elkaar opbiedende (en schreeuwende) groenteboeren, maar ook veel kramen met curiosa. Je vraagt je af of ze hier genoeg verkopen om van te leven. Of zouden het hobbyisten zijn?

We wandelden om de Laurenskerk heen en kwamen voor de kerk het bekende standbeeld van Erasmus tegen.

Erasmus beeld

Bij een boekenkraam kocht ik 'Het kinderboek'. Meer dan driehonderdvijftig beschrijvingen van bekende kinderboeken; vooral Nederlandse boeken, maar ook een greep uit vertalingen van buitenlandse klassiekers. Het boek verscheen in 2002 bij de tentoonstelling 'Wonderland - Van Pietje Bell tot Harry Potter' in de Kunsthal in Rotterdam.

Naast de Markthal (of erachter) staat een appartementengebouw waarin drie basisscholen gevestigd zijn. De speelplaats van de scholen is boven op het dak! De bovenste van de drie scholen is genoemd naar de Rotterdamse dichter Jan Prins.

Jan Prinsschool

Op de terugweg begrepen mijn Tomtom en ik elkaar niet goed. Daardoor zagen we nog wat extra van Rotterdam, zoals Kabouter Butplug (ik snap wel dat mensen dit niet voor hun deur wilden hebben) en het nieuwe Centraal Station (lelijk, het lijkt wel van aluminiumfolie gemaakt te zijn).

4 mei 2016

Ik zag tot mijn schrik dat ik op de Schrijversinfobladzijde over C.E. Pothast-Gimberg bijna iedere keer 'Grimberg' schrijf i.p.v. 'Gimberg' (vanwege het bier met die naam?). Dat staat er dus al jaren verkeerd. Ik heb het snel aangepast.

Er is (weer) politiek rumoer rond de zondagopenstelling van winkels in Veenendaal. Bij de laatste gemeenteraadsvergadering waren er drie gemeenteraadsleden van de Christen Unie afwezig i.v.m. vakantie. Lokaal Veenendaal diende (daarom) een motie in om zondagopenstelling mogelijk te maken. Die motie haalde het. Het leverde Lokaal Veenendaal veel kritiek op. Men vond het opportunistisch en niet zo netjes. Tot mijn verrassing is er totaal geen kritiek op de vakantie vierende raadsleden van de Christen Unie. Wat is dat voor flauwekul om meivakantie te gaan houden als er een gemeenteraadsvergadering gepland is. Die vergaderdata zijn ruim van te voren bekend en de dames en heren krijgen een meer dan redelijke financiële vergoeding. Ze horen er dus gewoon te zijn!

3 bestellingen: Willy van der Heide, 'Arie Roos wordt geheim agent', Willy van der Heide, 'Strijd om het goudschip', Willy van der Heide, 'Een klopjacht op een kapitein', Willy van der Heide, 'Een motorboot voor een drijvend flesje', James Joyce, 'Dubliners. Vijftien verhalen', Ernest Hemingway, 'Voor wie de klok luidt'.

5 mei 2016

Vandaag de barbecue bedrijfsklaar gemaakt. Gelijk ook maar even opgestookt; om het rooster schoon te branden en voor een paar stokjers saté bij het restje chinees van eergisteren.

Nieuw op Schrijversinfo: Dirk de Witte.

3 bestellingen: Ivo de Wijs, 'Atletische verzen', Pearl S. Buck, 'De belofte', Julian Barnes, 'Flauberts papegaai', Julian Barnes, 'Het stekelvarken', Iris Murdoch, 'Het boek en de broederschap', J.F.W. Kok, 'Specifiek opvoeden in gezin en school, dagcentrum en internaat (gedragsproblemen in orthopedagogisch perspectief)'.

6 mei 2016

Gisteren vond ik in de schuur de reservesleutels van Lidy's fiets terug. Vanochtend vond ik in het borstzakje van het shirt dat ik aantrok de tweede sleutel van de garagebox terug. We zijn weer compleet.

Vanavond zijn we bij Joukje en Peter wat wezen drinken. Joukje heeft deze week haar eerste chemokuur gehad. Ze zijn, naar omstandigheden, optimistisch en slaan zich er bewonderenswaardig doorheen.

2 bestellingen: F. Springer, 'Zaken overzee', Inez van Dullemen, 'Het gevorkte beest', Oscar van den Boogaard, 'De heerlijkheid van Julia', Robert Hughes, 'De fatale kust. Het epos van Australië'.

7 mei 2016

De eerste zomerse dag van dit jaar. Je wordt op televisie gelijk met allerlei lijstjes en cijfers om de oren geslagen. Ik heb ervan onthouden dat vorig jaar de eerste zomerse dag op 11 mei was, dat 7 mei relatief vroeg is, maar dat het in 2007 al op 14 april zover was.

8 mei 2016

We hebben nogal wat vogels in de achtertuin: mussen, roodborstjes, pimpelmezen, koolmezen, merels. Deze meeste hiervan snoepen graag uit de vogelpindakaaspot die er nog steeds hangt. Vanochtend kwam er een enorme kraai uit snoepen. Hij was veel te groot voor het stokje, ging op het dak van het huisje zitten en kon naar beneden pikkend er net bij. Wat is zo'n kraai groot! Misschien maakt deze vogel ook het geluid dat we deze week niet thuis konden brengen.

We hadden een rustige zondag. Martijn kwam halverwege de middag. Hij wilde eigenlijk in de spa, maar toen Ajax niet leek te gaan winnen en PSV dus kampioen kon worden, bleef hij toch naar het voetbal kijken.
Aan het eind van de middag kwamen Suzanne, Gijs en de jongens en gingen we barbecuen. Ik had een kip op een bierblikje voorbereid. Ik had dat in receptenboeken wel eens gezien en wilde dat een keer proberen. Het bierblikje wordt half leeggegoten en bij het bier gaan knoflook, lente-ui en wat paprika. Het ziet er koddig uit, maar het kippenvlees wordt heerlijk mals, sappig zelfs:

Kip op een blikje

3 bestelllingen: Pieter Spronkers, '40.000 tekens aan de wand (De prehistorische gravures van de Mont-Bego)', B.A. van Wijckmade, 'Wipneus - Pim en het groot raadselboek', Maria Oomkens, 'De drie zomers'.

9 mei 2016

Mijn leerlingen hadden er moeite mee hun leerproces weer op te pakken. Het leek wel of alle klassen met elkaar hadden afgespoken dat stil zijn nergens voor nodig was en werken onzin. Het zal de warmte zijn en het feit dat ze twee weken vrij zijn geweest.

Mijn lesrooster is weer op de kop gezet. Ik had mijn lessen mooi verdeeld over mijn vier werkdagen, maar nu is de verdeling tamelijk onevenwichtig. We doen het er maar mee.

2 bestellingen: Atte Jongstra, 'De avonturen van Henry II Fix', Baudelaire, 'Le Spleen de Paris'.

10 mei 2016

Vanavond zag ik buiten, bij de kruidenbak, een heel jong vogeltje zitten. Er broedden roodborstjes, maar erg rood was dit borstje niet. Nu hebben jonge vogeltjes vaak nog een schutkleur. Ik keek achterom, en ja hoor.... op de rand van de plantenbak (met het roodborstnestje) zat net zo'n jong vogeltje. Ik haalde het fototoestel en terwijl ik deze foto's maakte, zat in de kersenboom een volwassen roodborstje ontzettend veel lawaai te maken.

roodborstjong roodborstjong

1 bestelling: 'Maatstaf' (oktober 1980).

11 mei 2016

Niks in de Staatsloterij.

Het vijvertje achter ons huis is héél klein, maar voor een net uitgevlogen roodborstje groot genoeg om in te verdrinken.

Een prachtige dag om vrij te hebben! Uitgeslapen, boodschappen gedaan, vanmiddag een poosje bij Martijn kozijnen geschilderd.

Vanavond naar de kapper. Het was er tijd voor; ik kreeg zelfs van ouders commentaar over mijn 'wilde' haar.

De bestelling van het boek van Atte Jongstra wordt al voor de tweede keer geannuleerd wegens voor de koper onverwacht hoge verzendkosten. Het past niet door de brievenbus en is dus een pakketje, maar dat geldt ook voor heel veel andere boeken en die worden (meestal) niet geannuleerd.

1 bestelling: James Joyce, 'Dubliners'.

12 mei 2016

Een schooldag met aansluitend een MR-vergadering. We gingen met de personeelsgeleding vooraf naar de Chinees op de Kerkewijk (prachtig 'opgemaakte' borden). Om nog wat voor te bespreken, maar zeker ook voor de gezelligheid/teambuilding.

2 bestellingen: Roddy Doyle, 'De ster Henry Smart', Donna Tartt, 'De verborgen geschiedenis'.

13 mei 2016

Ik heb vanochtend op school een lichte vorm van paniek veroorzaakt. Gisteren besprak ik met een H3-leerling zijn cijfers en dan met name die voor het vak Engels. Hij staat er nu een 4,4 voor en gaat daar op blijven zitten. Ik vroeg hem hoeveel toetsen hij nog heeft en vulde daar in zijn cijferlijst op Magister een 6,0 een 6,3 en een 6,5 voor in. Ik klikte op het vinkje en Magister berekende dat hij dan gemiddeld een 4,6 staat. Dat wordt afgerond een 5 en dan is hij wél over. Het halen van zulke cijfers is hard werken voor hem, maar onmogelijk is het niet. Ik haalde de cijfers weer weg, maar vergat op het vinkje te klikken, dus verdwenen ze niet uit Magister.
Vanochtend opende de collega Engels zijn cijferlijst en zag dat er cijfers ingevuld zijn voor toetsen die nog gemaakt moeten worden. Deze week was Magister een paar keer onbereikbaar, vanwege aanvallen door hackers. Zijn conclusie was dan ook: 'Hier is een hacker bezig geweest' en hij meldde dat bij de schoolleiding. Het duurde even voor men achterhaalde dat ik de cijfers had ingevuld. Toen men dat achterhaald had, begreep men ook wel wat er gebeurd was. Onnodig te zeggen dat ik een volgende keer wél dat vinkje in de gaten houd.

Vanmiddag moest ik de directie - voor de eerste keer dit jaar - vertellen dat één van hun voorstellen niet de instemming van de MR heeft gekregen. We hadden daar een stevig gesprek over, maar dat hoort er ook bij.

2 bestellingen: Doeschka Meijsing, 'Beste vriend', Dr. Hook, 'Take the bait'.

14 mei 2016

Als McDonalds twee hamburgers op één broodje kan doen, dan kan ik dat ook:

dubbele hamburger

3 bestellingen: Gert van der Maten, 'Elektriciteit', Gert van der Maten, 'Kathedralen', knipsels Jeroen Brouwers, Shocking Blue, 'The Shocking Blue'.

Boeken verkoop ik vooral binnen Nederland. Muziek is duidelijk internationaler; gisteren een bestelling van een cd uit Zwitserland, vandaag een bestelling van een cassettebandje (!) uit Moskou.

15 mei 2016

Een frisse en rustige pinksterdag. We gingen bij Suzanne eten, waar Martijn voor ons allemaal een veelgangendiner maakte.

diner

3 bestellingen: Fritz Schider, 'An atlas of anatomy for artists', Marleen Felius en Anno Fokkinga, 'De Koe', Tony Bass, 'Dat Is 't Einde' (single).

16 mei 2016

Lidy was niet lekker en bleef vandaag in bed. Ik heb, naast het af en toe naar boven brengen van eten/drinken, oude kranten opgeruimd en wat aan Raban gewerkt.

3 bestellingen: Roger Scruton, 'Kant', N.E.M. Pareau, 'Sonnetten', 'Hollands Maandblad'(dec. 1976).

17 mei 2016

Eigen weg Vandaag met zo'n driehonderdvijftig derdeklassers naar het theater; een dansvoorstelling over het leven van Vincent van Gogh. Er was een voice-over die fragmenten voorlas uit brieven van Vincent van Gogh en er was een scherm met bewegend beeld.
Toch was het veel gevraagd van de leerlingen. De eerste tien minuten was het te onrustig in de zaal. Daarna ging het, maar bij een vragenrondje na de voorstelling vervielen de leerlingen in stoerdoenerij.
Een volgende keer moeten we - wat mij betreft - de klassen bij elkaar zetten, met een docent daartussen, die deze klas in de gaten houdt. Nu kruipen de onrustige leerlingen teveel bij elkaar.
En wat vond meneer Beek er zelf van? Die vond het ook een 'moeilijke' voorstelling. Ik zag nog wel dat het dansen 'zoeken' en 'worstelen' voorstelde, maar dit dansen is verder als voorstelling ook aan mij niet besteed.

1 bestelling: Bert Boelaars, 'De kostbare mens. Inleiding tot het humanisme'.

18 mei 2016

Dickens zou zich nu op de soapseries hebben gestort en dan werd er in Goede tijden, slechte tijden nog veel meer gehuild, ontvreemd, overleden en wonderbaarlijk hervonden.
(Het kinderboek, blz. 240)

Vandaag wilde ik het gele stuifmeel van beide auto's spuiten. Toen ik bezig ging, zag ik dat er ook veel vogelpoep op de auto's zat en werd het toch nog een volledige wasbeurt. Nu ik toch met de tuinslang aan de gang was, maakte ik ook de net geleegde bruine kliko maar eens goed schoon. Met dat alles is een halve dag zo om.

Another Self Portrait Martijn bracht vandaag een cadeautje mee: 'Another Self Portrait' van Bob Dylan (The Bootleg series vol. 10). Die hele bootleg-serie is natuurlijk wel een beetje het 'uitmelken' van deze artiest, maar zolang het cd's opbrengt die de moeite waard zijn, hebben ze mijn zegen.
Dit zijn overigens meer dan alleen de 'schaduwopnames' van Self Portrait. Ook geweigerde opnames of demo's van Nashville Skyline (1969) en New Morning (1970) staan erop: door Dylan zelf geschreven nummers, maar ook traditionals en covers.
En bij het beluisteren van zo'n cd denk je af en toe: Waarom heeft hij deze versie destijds niet op de plaat gezet? (bijvoorbeeld: 'If not for you').
Toeval? Vandaag staat in 'de Volkskrant' een recensie van Dylans nieuwe cd: 'Fallen angels'. Drie van de vijf sterren, omdat het meer van hetzelfde is; vergelijkbaar met 'Shadows in the night' en ook toen al opgenomen. Wel iets minder somber.

Ik ben de 'reefdrukken' op de Schrijversinfobladzijde over Gerard Reve aan het vermelden. Het zijn er zo'n driehonderd en ik moet elke keer even nakijken hoeveel er zijn gedrukt en of het een brief, een tekst of een gedicht is. Daarmee is de andere helft van de dag ook wel om.

19 mei 2016

De activiteitenweek van school is goed gevuld; excursies, reizen en voorstellingen alom. Het gevolg is dat mijn drie lessen van vandaag de enige waren die ik deze week gaf!

Omdat er zoveel collega's buiten school zijn om al die reizen enz. te begeleiden, was ik vandaag ook een uurtje ingedeeld als surveillant bij het Havo-examen Engels. Omdat ik nooit examenklassen heb, was ik daar in de zestien jaar dat ik nu op het Rembrandt College werk nog nooit voor ingezet. Het is wel aardig om dat ook eens van dichtbij mee te maken.

1 bestelling: Milan Kundera, 'Het leven is elders'.

20 mei 2916

H3d voor de Ridderzaal

Een hele dag Binnenhof met onze H3 en V3 klassen. Vorig jaar was ik al enthousiast over de manier waarop ProDemos zo'n dag organiseert en vandaag is dat enthousiasme alleen maar toegenomen. Ze verbeteren hun workshops doorlopend. Het debat met twee klassen in een nagebouwde tweede kamer was nu zo georganiseerd dat álle leerlingen actief deelnamen, waardoor het nog leuker wordt.
Bij dit debat waren twee mensen uit Luxemburg als gast aanwezig. Zij overwegen bij hun parlement ook iets dergelijks voor jongeren te organiseren.

Uitleg bij tekst troonrede Uitleg Ridderzaal

Onze gids legde uit dat het dak van de Ridderzaal gebouwd is als een op zijn kop gezet schip. Als je dat weet, zie je het ook onmiddellijk.

dak Ridderzaal roosvenster Ridderzaal

Gisteren kwam er digitaal weer een bol.com-bon binnen (voor het invullen van NIPO-vragenlijsten). Van de vorige bon stond er ook nog een deel. Ik bestelde daarom toch maar gelijk (hij is pas sinds gisteren beschikbaar) 'Fallen angels' van Bob Dylan. Vandaag zat hij al in de bus.

2 bestellingen: J. Huizinga, 'Herfsttij der Middeleeuwen', 2 x Kleine Bosatlas.

21 mei 2016

We hebben achter het huis weer uitgebreid zevenblad lopen plukken. Het is een hopeloze strijd.

Op de radio: 'Laat nu ook je tuinscherm plaatsen door de makers van Praxis!' Een doe-het-zelf-winkel, waarbij je het niet meer zelf hoeft te doen. Het moet niet gekker worden!

 

Mijn leven met Churchill

Vanavond zag ik met Martijn de voorstelling 'Mijn nachten met Churchill' van Diederik van Vleuten. Wéér een geweldig verhaal (van twee uur!) waar je ademloos naar blijft luisteren. Hij associeert erop los en weeft zo het leven van Churchill, diens uitspraken - en via het graf van een 23-jarige soldaat op Margraten ook de dood van zijn zus - knap door elkaar.
Ik wist dat twee collega's vanavond ook naar deze voorstelling gingen. We bleken naast elkaar te zitten! En schuin voor ons zat nog een andere collega.

2 bestellingen: knipsel Gerrit Komrij, Ronald Giphart, 'Giph'.

22 mei 2016

Een regenachtige dag. Wat gerommeld, wat opgeruimd, wat tv gekeken (Van Kruiswijk behoudt in de tijdrit in de Giro zijn gisteren veroverde roze trui).

3 bestellingen: Piet Smolders, 'ESA. 20 jaar Europese ruimtevaart', 2 x Kleine Bosatlas, AO-redactie, 'Strijd om krijt (Verdwijnt de Sint Pietersberg?)'.

23 mei 2016

4 bestellingen: Klein Orkest, 'Over de muur', Gretha Donker, 'J.C. Bloem meester-dichter', 'Spiegel Historiael, 12e jaargang, nr. 4, april 1977', 'Briefwisseling Gerretson - Van Eyck'.

24 mei 2016

Een rustige ouderavond. Ik had zelf geen gesprekken met ouders, maar was 'op de achtergrond' aanwezig, voor het geval een mentor of een ouder me nog wilde spreken. Niemand had die behoefte.

4 bestellingen: A. den Doolaard, 'De herberg met het hoefijzer', Boekenlegger: Theo Thijssen, 'Nederland leest 'De gelukkige klas van Theo Thijssen'', Kees Verheul, 'Rusland begint bij de IJssel. Dagboek mei-augustus 1984', Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Honger'(Parool, maandag 04-03-1968).

25 mei 2016

Martijn is druk met het verven van kozijnen en het kopen en ophangen van nieuwe lamellen en andere zonwering. Vanochtend reden we samen naar de gemeentewerf. Het was er niet druk, dus de aanwezige ambtenaren keken ons flink op de vingers en zorgden ervoor dat we alles zorgvuldig splitsten. Daarna gingen we drie bouwmarkten af om een keuze voor lamellen of rolgordijnen te maken. Ik geloof dat hij eruit is.

Met Martijn liep ik ook even het kringloopcentrum (tegenover de Praxis) in. Ze hanteren een nieuw prijs-systeem. Op een sticker achterop het boek staat de nieuwprijs en daaronder hun prijs, die consequent tien procent van die nieuwprijs is. Dat betekent dat ze voor een boek van Harry Mulisch ruim zes euro vragen. Dat is een antiquariaatsprijs en geen kringloopprijs meer.
Ik beperk me daarom tot de kast met boeken voor vijfentwintig cent. Daarin staan de boeken die bij hen te lang in de kast zijn blijven staan. Daar haalde ik uit:
- Oscar van den Bogaard, De heerlijkeid van Julia
- Karel Glastra van Loon, De passievrucht
- Kristien Hemmerechts, De tuin der onschuldigen
- Carry Slee, Moederkruid
En uit de gewone kast ook nog:
- Gelderland, literaire reis door de tijd

6 bestellingen: Koos van Zomeren, 'Naar de natuur, 'Top 2000 volume 2', Gerard Westerhoff, 'Leren overdragen of Het geheim van de flipperkast. Elementaire leerpsychologie voor de onderwijspraktijk', Prentbriefkaart: Tom Hodgkinson, ' Lof der luiheid. Wenken voort de beoefenaar', Jaap Penraat, 'Industriële vormgeving', C. Buddingh', 'Het houdt op met zachtjes regenen'.

26 mei 2016

3 bestellingen: Marguerite Duras, 'Moderato cantabile', Jean Shinoda Bolen, 'Goden in elke man. Een nieuwe psychologie van de man', Simone de Beauvoir, 'Collectie labyrint Het afscheid / een kroniek van Jean-Paul Sartre's laatste jaren & gesprekken over literatuur, filosofie, politiek, vriendschap, liefde'.

27 mei 2016

Ik liep in een tussenuur in de hal van school langs een groepje leerlingen. Eén jongen zat te hoesten (nou.... meer te rochelen). 'Dat is een naar hoestje', zei ik tegen hem. Ik kreeg als antwoord 'Blafkanker, meneer.' Waarschijnlijk zag hij aan mijn gezicht dat ik dat maar een rare omschrijving vond, daarom vulde hij aan: 'Zo heet dat in Ochten, hoor.'

Op de markt op het Bruïneplein weer eens wat kazen gekocht, plus een bos grote witte chrysanten en drie kleine bosjes duizendschonen. Bij Van Walsem én bij de kaasboer maakte ik een praatje met de moeder van Wim van Ginkel (ze ziet er nog patent uit). Ze bedankte me voor het gedicht dat ik in december 2013 voor Wim en zijn zaak maakte!

Met Tygo en Dylano ben ik bij de boerderij een ijsje wezen halen (nadat ze eerst een poosje de trampoline aldaar onveilig hadden gemaakt). Ze hebben een apart ijsloket ingericht. Waarschijnlijk werd het in het theehuis te druk met ijsjesklanten.

1 bestelling: C. Buddingh' (samensteller), 'Liederen en romances. Van Hadewijch tot Lucebert'.

28 mei 2016

Een zonnige, rustige dag. Ik heb het grootste deel van de middag liggen slapen. Dat had ik blijkbaar nodig.

4 bestellingen: W.E.H. Evers, 'Materialenkennis 1. Werktuigbouw / Elektrotechniek', Jan Fontijn en Gideon Lodders, 'Frans Coenen', J. Kamerling (eindred.), 'Heemschut - Oktober 1996 - No. 5 - Themanummer Delft', J.F. de Leeuw, 'Ethiek, gezondheidszorg en erfelijkheid', H.J. Binnendijk, 'Dood aan de coloradokever'.

29 mei 2016

Vrijdag had ik de tekstverklaringen van donderdag (H3) al nagekeken. Vandaag heb ik de hele dag literatuur-so's van V3 van vrijdag na zitten kijken. Helaas bewijzen ze een beetje de juistheid van het Volkskrant-artikel van afgelopen week, waarin betoogd werd dat Nederlandse leerlingen ongemotiveerd (en luidruchtig) zijn. Ik heb behoorlijk wat onvoldoendes genoteerd.
Ze steken er niet de tijd en energie in die eigenlijk wel nodig is. Als ik vraag in welke Veenendaalse straat Kees Stip geboren is, noteert een leerling 'Boslaan'. In een andere literatuurles is die straat wel aan de orde geweest; daar woonde in 1970/1971 Gerard Reve. Een duidelijk geval van de klok en de klepel.

Vorige week heeft Lidy, samen met Suzanne, de zolderberging boven de garage opgeruimd en veel door muizen aangevreten en bepiste spullen weggegooid. Vanavond kwam ik van zolder naar beneden en werd daarbij aangestaard door een klein muisje. De deur naar de zolderberging stond open. Nu is het mooi geweest. Ik heb vanavond een val gezet en ga morgen gif kopen.
Ik dacht: 'Niks over die muis tegen Lidy zeggen, daar wordt ze maar zenuwachtig van', maar ze ontdekte hem later op de avond zelf op onze slaapkamer.

3 bestellingen: J.H. Leopold, 'Verzen. Eerste bundel', Benny Vreden-single 'Het molenpaard van Keulen - Alle dieren liepen weg', Dr. M.J. Langeveld, 'Beknopte theoretische pedagogiek'.

30 mei 2016

Hebben we nu ál een Zwarte Pieten-discussie of nóg een Zwarte Pieten-discussie?

Martijn bracht van een groot-drogist twee doosjes muizengif mee. De zijkanten noeten worden ingedrukt, zodat er een in- en een uitgang ontstaan. In het doosje zit een zakje gif. Dat hoeft niet opengescheurd te worden. Zo raak je het gif zelf niet aan en de muizen vreten zich wel door het zakje heen!

1 bestelling: Wim Pijbes, 'Het kleine schilderboek'.

31 mei 2016

De zakjes muizengif zijn nog niet aangevreten.

Claptin + cadeaukaarten

Bij Bol.com kocht ik de nieuwe cd van Eric Clapton: 'I still do'. Ik kocht er twee cadeaukaarten van € 5,00 bij. Niet om weg te geven, maar zo kwam ik boven de € 20,00 en hoefde ik geen verzendkosten te betalen. Die € 10,00 kan ik online aan mijn Bol.com-tegoed toevoegen en dat bedrag wordt dan bij mijn volgende aankoop automatisch van de rekening afgetrokken. Op deze manier betaal ik bij Bol.com nooit verzendkosten. Doe er je voordeel mee.

2 bestellingen: Douwe Draaisma, 'De heimweefabriek. geheugen, tijd & ouderdom, 4 cd-luisterboek, voorgelezen door Jan Donkers', 'De Gids' (april 1995)'

 

Door naar juni 2016