Mei 2017


1 mei 2017

We gingen vanochtend even naar Metz om de extra fietsen (die van onzelf namen we i.v.m. de kapotte fietsendrager toch maar niet mee) en de textielpakketten (lakens, handdoeken) te betalen. I.v.m. hun gebleken gebrekkige administratie was ik bang voor een discussie, maar we waren het direct met elkaar eens.

Bij bakkerij De Jong kochten we twee verse croissants en een maanzaadbolletje. Heerlijk! We kopen veel te veel eten bij supermarkten. Dat is goedkoper, maar met deze broodjes blijkt toch maar weer dat alle waar naar zijn geld is.

In een rieten mand met boeken in dit huisje vond ik 'De grijze jager. Boek 1. De ruïnes van Gorlan' van John Flannagan. Mijn leerlingen lezen dat graag. Ik had het na een bladzijde of tien wel gezien. Phantasy van de slechte soort (twaalf delen, dat zegt genoeg). Alleen de namen al: de Bergen van Nacht en Ontij, de Wargals:

Op de binnenhof beneden hem marcheerde een peleton Wargals. Een paar tellen bleef Morgarath naar hen kijken, en hij hoorde hoe zij met ritmische keelklanken het marstempo opvoerden. Hij kon maar niet wennen aan hun vreemde vrom: half menselijk, maar met vooruitstekende kaken, en slagtanden als van een beer of grote hond. Van mensen moesten ze niets hebben, die Wargals. Al sinds onheuglijke tijden hielden ze zich in de bergen schuil. Tot voor kort had niemand hen ooit in levenden lijve ontomet, maar mythen en volkse legenden hadden de herinnering aan deze wilde, halfintelligente bergbewoners levend gehouden. En toen Morgarath eenmaal besloten had in opstand te komen tegen de koning van Araluen, was hij eerst uit zijn geliefde Gorlan weggegaan, om naar hen te zoeken. Als die creaturen echt betonden, dan zouden ze hem zeker van pas komen in de oorlog die komen moest. (blz. 5 en 6).

Zo'n tekst doet toch zeer aan je ogen. Ik ga leerlingen voortaan verbieden een boek uit deze serie te lezen voor hun boekverslag.

We bezochten museum Sorgdrager in Hollum. In de jaren '80 waren we daar al wel eens geweest. Toen was het één huisje met daarin een oudheidkamer. Nu is het een complex van enkele huisjes en een volwaardig museum met informatie over de geschiedenis van Ameland, de walvisvaart en de ontwikkeling van het toerisme. We kregen een apparaatje voor een audiotour mee. Bij een vitrine - of zelfs in een vitrine bij een bepaald voorwerp - lagen kleine vierkantjes. Als je daarop richtte kreeg je gesproken informatie. Dit is wel een prettige manier, omdat je per onderwerp zelf kunt kiezen of je wel of niet die informatie wilt horen.

De Sorgdrager die in één van de huisjes woonde was een dominee die een uitgebreid dagboek heeft bijgehouden en daarin van dag tot dag allerlei details over Ameland vermeldde. Een sorgdrager blijkt een term/functie in de walvisvaart geweest te zijn. De sorgdrager was in de sloep met de harpoen verantwoordelijk voor de nette afwikkeling van het touw van die harpoen. Als daar verkeerde lussen in zaten, konden handen of hoofden van de opvarenden daarin verstrikt raken. Als de geharpoeneerde walvis onder het drijfijs verdween, zou hij de hele sloep mee kunnen trekken onder dat ijs. De sorgdrager moest dan op het juiste moment het touw doorhakken.

Sorgdrager Sorgdrager
Een sfeerbeeld vanuit de tuin van het museum Twee zolders zijn ingericht als open depot

2 mei 2017

Vandaag nam ik 'De brieven' van Frans Kellendonk door. Ze staan nu vermeld op de diverse bladzijden van Schrijversinfo (bij de personen aan wie hij de brieven richtte). Omdat bij de brieven wat korte uitleg over de geadresseerden staat, kon ik hier en daar ook nog wat biografische informatie toevoegen.

Op de site TripAdvisor heb ik vandaag en gisteren wat beoordelingen van restaurants, terrassen en attracties op Ameland geplaatst. Een mens wil wat te schrijven hebben. Bij herlezing zie ik aan de tikfouten dat het haastwerk van me was. Vakantiewerk is niet sterk. Ik kan op deze site niet de mogelijkheid vinden om tikfouten te verbeteren.

3 mei 2017

Deze vakantie las ik 'De kleine keizer. Verslag van een passie' van Martin Bril. Het zijn losstaande hoofdstukken over allerlei grote en kleine zaken m.b.t. Napoleon. Veelal bewerkte artikelen uit 'De Morgen' en 'de Volkskrant'. Het aardigst zijn de stukken over de details, bijvoorbeeld over Dirk van Hogendorp, broer van de opsteller van onze grondwet. Dirk stond aan de andere kant en was ambassadeur in Sint Petersburg, minister van oorlog onder Lodewijk Napoleon en gouverneur van Nantes. Met Napoleons Waterloo kwam er ook een einde aan Van Hogendorps carrière. Hij eindigde op een mislukte plantage in Brazilië. Omdat hij ook een toneelstuk en enkele beschouwingen schreef, zit er over deze Van Hogendorp nog wel een bladzijde voor Schrijversinfo in.

Van Alphens gedichten voor kinderen bevatten geen enkele Bijbelse of mythologische ballast, alles speelt zich dicht bij huis af. Soms komt dan, terwijl het kind kennelijk hardop zijn overwegingen maakt, de opvoeder als een duveltje uit een doosje uit de coulissen:
Zou ik om een hand vol pruimen,
ongehoorzaam wezen? Neen.
Voord ging Jantje: maar zijn vader,
die hem stil beluisterd had,
Kwam hem in het loopen tegen
voor aan op het middenpad.

Dat dan in het gedicht met de beroemde beginregel 'Jantje zag eens pruimen hangen'. Ik vind het overigens geen mooi gedicht, vanwege het wel erg Hollandse koopmanschap. Jantje wil om een hand vol pruimen niet ongehoorzaam wezen: wat moet er dan wél tegenover staan om hem tot corruptie te verleiden?
(Willem Wilmink, Handig literatuurboek voor mensen met meer verstand dan opleiding, blz. 118)

De omgekeerde wereld: Lidy vraagt of ik mee ga naar een dodenakker. Ze heeft in een gidsje over Ameland gelezen dat de katholieke begraafplaats van Nes de moeite van een bezoek waard is. De zeer oude begraafplaats in het dorp én de algemene begraafplaats bekeken we een paar jaar geleden al eens. Op de algemene begraafplaats ligt de dichter N.E.M. Pareau (pseudoniem van H.J. Scheltema). Op de algemene begraafplaats staan vrijwel uitsluitend de eenvoudige betonnen zerken die je in heel het noorden van Nederland ziet. De zerken op de katholieke begraafplaats zijn - net als het geloof - wat uitbundiger.
In het noorden van Nederland komt op oudere zerken nogal eens grafpoëzie voor. Eenvoudige, soms (in licht gewijzigde vorm) terugkerende rijmpjes. Vergelijk het met een poeziealbum. Ik vond er twee op deze begraafplaats:

grafpoëzie grafpoëzie
grafpoëzie grafpoëzie

Ik zag ook een kreupelrijm. Maar waarschijnlijk is dit niet als rijm bedoeld:

grafpoëzie

Tenslotte was er ook een modern graf met grafpoëzie:

grafpoëzie grafpoëzie

4 mei 2017

'De beste manier om aan een kind uit te leggen wat de Belastingdienst doet,'
verbreekt Sander de stilte,
'is 's avonds de helft van z'n toetje opvreten.'

(Peter Buwalda, Van mij valt niks te leren, blz. 86)

Ik zette gisteren vijf grafpoëzie-foto's op Facebook. Patty Klein zette er een berichtje onder: 'Mats, nog dank voor je zeer grondige bibliografie van mij, beter dan die ik zelf geschreven had!'

Vandaag ruimden we op en pakten we in. Vanmiddag liepen we even het dorp in voor een krant en een ijsje. Op de terugweg zak ik Lidy's neef en zijn vrouw bij De Jong in de erker zitten. We schoven bij ze aan, bestelden een kopje koffie en praatten een uurtje bij. Het gaat met beiden slecht qua gezondheid.

Anderhalf uur later zaten we weer bij De Jong. We hadden met elkaar al eerder afgesproken dat we daar op de laatste avond zouden gaan eten. Een beetje vroeg, om met de twee minuten stilte weer in huis te zijn. Lidy had een scholletje en ik bestelde voor de tweede keer in deze vakantie lever. Hier was die wel goed!

Ik keek vandaag en gisteren de eerste twee afleveringen van 'House of cards' (jaar 1). Binnenkort verschijnt er een nieuwe jaargang op Netflix en de verwachtingen zijn hooggespannen. Daarom dacht ik: laat ik er toch maar eens naar kijken. Ik snap na twee afleveringen de lovende kritieken wel en ik voel al een lichte verslaving aankomen.

5 mei 2017

De boot van half elf bracht ons weer op de wal. De terugrit ging vlot.

Vanmiddag fieste ik alweer even naar de markt op het Bruïneplein: croissants, kaas en bloemen. Drie bosjes voor vijf euro. Ik vroeg een bos chrysanten en twee bosjes duizendschonen. De baas van de kraam zei tegen het meisje dat mij hielp: 'Geef meneer dat andere bosje er ook maar bij.' Waarop zij zei: 'Er staan nog twee bosjes in de bak'. Hij weer: 'Geef die allebei maar extra mee. Dat vindt meneer vast niet erg.' Ik maakte inderdaad geen bezwaar.

We waren nog maar net thuis of er belde een moeder van een oud-leerling. Of ik een doos of vier boeken wilde hebben. Ik heb al eerder boeken van ze gekregen en dat was kwalitaitef goed spul. Daarom wilde ik deze 'lading' ook wel ontvangen. Ze kwamen de dozen vanmiddag al gelijk brengen. Ze gaan verhuizen en ruimen de boekenvoorraad eens flink op. Veel Nederlandse literatuur en zelfs poëzie (Marsman, Nooteboom), verder nogal wat kookboeken (ik moet oppassen dat Lidy ze niet allemaal zelf wil houden).
Van de schutbladzijden hebben ze diverse keren hun naam weggeknipt. Alleen in wat oude boeken van (haar) opa hebben ze de naam laten staan: de dichter/vertaler Gerard Wijdeveld (1905-1997)
De oud leerling studeert nu in Londen. Ik vroeg of dat geen problemen ging geven met de Brexit. Ze verwachtten geen moeilijkheden.

Martijn at vanavond mee. We haalden chinees en hij betaalde om ons te bedanken voor de vakantie.

6 mei 2017

Ik heb alle gisteren gebrachte boeken direct een nummer gegeven (SI401). Als ik er niet gelijk aan toe kom, weet ik later in ieder geval nog waar ze bij horen. En ik kom er niet gelijk aan toe, want het zijn vier verhuisdozen vol. Drie ervan heb ik vanmiddag naar mijn garagebox gebracht. Daar ben ik een kleine twee uur aan het herindelen geweest. Alle dozen uit het middenpad en van de achterwand naar buiten en daarna - beter ingedeeld - weer naar binnen. Het is erop vooruit gegaan.
Terwijl ik zo bezig was, schuifelde er een oude mevrouw met een rollator in mijn richting. Ik maakte een opening tussen de dozen, zodat ze er langs kon. Ze hoefde er helemaal niet langs: 'Ik kom alleen maar even kijken wat u aan het doen bent.' We maakten een praatje en ik vroeg haar met wat voor boek ik haar een plezier kon doen. Met geen enkel boek. Ze heeft zes meter boekenkast vol en leest nauwelijks meer.

garagebox garagebox

7 mei 2017

Ik heb - heel decadent - in bad op mijn laptop de vijfde aflevering van 'House of Cards' liggen kijken.

Feyenoord kon vandaag kampioen worden, maar verliest de kampioenswedstrijd met 3-0 van Excelsior. De Coolsingel stond al vol. Mensen betaalden op de zwarte markt vijfduizend euro voor een kaartje. Nu moet het volgende week - thuis - tegen Heracles gebeuren. Het zou wel net iets voor Feyenoord zijn: het hele jaar bovenaan staan, alleen aan het eind van de laatste speeldag niet.

Uit Cuijk staan er nog drie grote dozen met knipsels over de Tweede Wereldoorlog. Ik heb getwijfeld of ik ze bij het oud-papier zou zetten, maar ik ben vandaag toch aan een sorteringsslag begonnen om er mapjes voor het knipselarchief van mijn Boekwinkeltje van te maken. Daar moeten liefhebbers voor te vinden zijn, zeker als ik de prijzen bescheiden houd.

Mijn Boekwinkeltjes zijn i.v.m. de vakantie twee weken dicht geweest. Ze staan weer op 'open'. 2 bestellingen: Tony Hillerman, 'Dief van het verleden', Hanna Bervoets, 'Alles wat er was'.

8 mei 2017

Jordy (H3d) hield vandaag een verrassend en origineel betoog over het nut van klittenband. Hij kondigde dit onderwerp al een poosje aan, maar ik betwijfelde of hij het ook echt zou doen. Het knappe was dat hij de opbouw goed voor elkaar had (inleiding -stelling - argumenten - tegenargunten - weerlegging tegenargumenten), een bron noemde én ook nog eens een blaadje met alleen wat aandachtspunten bij zich had en dat hij bovendien weliswaar een humoristisch verhaal had, maar niet ontaardde in lollig doen. Een 8 !

bomenpluis

Op het gras aan de Rembrandtlaan lag zoveel zaadpluis van de een of andere boom, dat het wel leek of het gesneeuwd had. Dat lijkt me slecht nieuws voor hooikoortspatiënten.

3 bestellingen: Peter Vos, 'Klein Pulcinellenboek voor Anneke', C.W. Ceram, 'Archeologie', Richard Ellis, 'Reiki. Voor diepe ontspanning en innerlijke rust'.

9 mei 2017

In de twee weken meivakantie had ik niet de behoefte om 's avonds na het eten even te gaan liggen. Gisteren, op de eerste schooldag na die meivakantie, had ik dat direct weer wel. Ik sliep zo'n anderhalf uur. Ja, het is doorwerken op zo'n dag, maar zo afgedraaid hoef ik toch ook niet te zijn. De leeftijd?

Op school kregen we een 'druppel' om te kunnen printen en/of kopiëren. Je geeft op je computer een printopdracht en loopt naar een printer/kopieermachine (het geeft niet welke). Je identificeert je met je 'druppel' en dan gaat hij voor je printen. Het aantal kopieermachines en printers is hiermee ontzettend teruggebracht. Er staan er op de hele school (twee locaties) nog maar vier.
Ik had een eigen printertje op mijn kantoor, omdat ik wel eens vertrouwelijke zaken moet printen. Dat hoeft nu niet meer (en hij is ook al weg). Het is niet als argument gegeven, maar men kan nu volgens mij ook van iedereen het aantal kopietjes en printjes bijhouden.

Nog zo'n noviteit: de leerlingen hebben geen kluisjes meer, maar opbergkastjes. De kastjes zelf zijn niet veranderd. Alleen de naam is anders. Kluisjes spiegelt een veiligheid voor die we niet kunnen bieden. Als je het opbergkastjes noemt, is de school niet verandertwoordelijk te stellen als er iets uit verdwijnt.

2 bestellingen: 'WN atlas voor het basisonderwijs', J.J. ten Have, 'Blinde atlas der aarde', Walter van den Berg, 'Prentbriefkaart: De hondenkoning'.

10 mei 2017

Een rustige rommeldag: wat opgeruimd, wat rommel naar de stort, afvalglas naar de glascontainer, boodschappen doen. Zo'n rustige woensdag 'trekt' me door de week.

Een kavel bij Burgersdijk Niermans ging deze week aan mijn neus voorbij. De geschatte opbrengst was € 80,00. Ik had een maximum bod opgegeven van € 125,00. Het ging weg voor € 130,00. Tja, Als je niet zelf bij de veiling bent, is het risico groot dat je met vijf euro overboden wordt.
Het betrof dit kavel:
ALBERTS, A. Verz. werk. (Verz. d. G. Dorleijn & M. v. Hengel). (2005). 3 vols. In slipcase. Printed on India paper. -- R. MINNE. Verz. werk. (2006). Ocl. w. dust-j. -- W. OTTERSPEER, bez. Machines en emoties. W.F. Hermans, Rudy Kousbroek, Ethel Portnoy. Een briefwisseling. 2009. Obrds. w. dust-j. -- A. VERWEY. Briefwisseling 1 juli 1885 tot 15 december 1888. Bez. d. M.H. Schenkeveld & R. v.d. Wiel. 1995. Ocl. w. dust-j. -- K. SNOEK. E. du Perron. Het leven van een smalle mens. 2005. Ocl. w. dust-j. -- N. MAAS. Gerard Reve. Kroniek v.e. schuldig leven. Dl. 1. (2009). Ocl. w. dust-j. -- And 23 o., incl. some works on 17th-18th c. Dutch literature. (31).

3 bestellingen: Belcampo, 'De dingen de baas' (bulkboek), Ruud Kraaijeveld, Pierre Adriaensen e.a., 'Op nieuw niveau 1. Nederlands voor de basisvorming, 1 havo/vwo basisboek', Eelke deJong, Hans Sleutelaar, 'Nieuwe sprookjes van de lage landen'.

11 mei 2017

Op de hoogte van de vogels

Dirk Kroon stuurde me zijn 'Op de hoogte van de vogels. Verzamelde gedichten'. Een kloek boekwerk (649 bladzijden). Ik had in een mailing van uitgeverij Liverse het boek al gezien en het stond dus al op de Schrijversinfo-bladzijde over Dirk Kroon. Dat verraste hem dan weer. Het moet voor een dichter heerlijk om - bij leven - zo'n eigen verzameld werk voor het eerst in handen te hebben.

Expositie

De wolkenschilder is weer in de weer,
indrukwekkende partijen golven, flarden, veren,
de restanten van een windvlaag zelfs
Bloems doorschenen wolkenranden melden zich.
Verf gemengd met schoonheid is niet van de lucht
en Gaugain maar mompelen: 'Waar gaan wij heen?'
(Dirk Kroon, Op de hoogte van vogels. Verzamelde gedichten, blz. 507)

12 mei 2017

Onze derde klassen gingen vandaag naar de Tweede Kamer. Ik zou net als de vorige twee jaren met ze mee. Maar we bleken met twee collega's op een kleine V3-klas ingedeeld te zijn. De rondleiders daar zijn echt goed. Je hoeft als begeleider hooguit een paar keer de leerlingen 'erbij te houden'. Meegaan leek me daarom niet echt nodig en bovendien heb ik op school nog genoeg werk liggen. Ik ging dus niet mee en kon de hele dag achterstallig onderhoud doen. Daar ben ik lekker mee opgeschoten.

Ik was zo hard aan het werk dat ik tot twee keer toe een slok koude koffie nam. Koffie gehaald, koud laten worden, nieuwe koffie gehaald, weer koud laten worden.

1 bestelling: Lini Bakker, 'De Bijbel, een bibliotheek'.

13 mei 2017

Van Koos van Zomeren verscheen 'Alle vogels'. Een verzameling (van 884 bladzijden) van alles wat hij ooit over vogels schreef. Dat plaatst me voor een dilemma: kopen? Het boek kost € 49,99 en het grootste deel van de inhoud staat waarschijnlijk al in mijn boekenkast. Aan de andere kant is Koos van Zomeren nou net één van de weinige schrijvers die ik vrijwel compleet in mijn kast heb staan.

In 'Sir Edmund' de boekenbijlage van 'de Volkskrant' staat vandaag een zeer lovend artikel van Jean-Pierre Geelen over Koos van Zomeren n.a.v. bovenstaand boek:

Van Zomeren kijkt, verwondert, bewondert, maar betwijfelt ook. Zelfrelativering is bij hem nooit ver weg, misschien wel door het machteloze gevoel van nietigheid dat de natuur de mens nu eenmaal afdwingt.

en:

Schrijven over natuur en vogels, dat was voornamelijk proza in de inmiddels nogal nuffige stijl van 'Dr. Jac.P. Thijsse'. De eeuwige Verkade-albums, waar nog alleen met nostalgie over wordt geschreven. Waar Nescio in diens Natuurdagboek niet veel verder kwam dan gortdroog constateren, tilde Van Zomeren in zijn eentje het natuurschrijven naar een nieuwe dimensie. Met een nieuwe blik en een scherpe, trefzekere pen, in een soort literaire journalistiek avant la lettre.

Vanochtend heb ik de moestuintjes met zaden van Albert Heijn weer in het kasje gezet, de IJsheiligen zitter er immers op. Vier nieuwe potjes van dit jaar en voor de rest oude van vorig jaar. We gaan het zien.

Tennis 13-05-2017

Martijn speelde vandaag een tennis-thuiswedstrijd. We zagen hem - tussen de buien door - het gemengd-dubbel winnen. Een tie-brake in de eerste set en een duidelijke overwinning in de tweede.

4 bestellingen: Siegwart Knijpenga, 'Heiligenlegenden', Rima and Richard Collin, 'The New Orleans Cookbook', Stephen Cosgrove, 'De Hamstersaurus', Doeschka Meijsing, 'Prentbriefkaart: 100% chemie (foto: Doeschka, Geerten en Joep Meijsing)'.

14 mei 2017

Feyenoord is kampioen! Op televisie wordt daar constant bij vermeld dat het achttien jaar geleden is dat ze dat voor het laatst waren. De ontlading in de Kuip en op de kolkende Coolsingel was daar ook naar. Het hele seizoen bovenaan gestaan en vandaag een hattrick van Kuijt.

Moederdag. We begonnen rustig aan. Martijn kwam hier vanmiddag voetbal kijken en tegen het einde van de wedstrijd arriveerden Suzanne, Gijs en de jongens. We aten asperges; dat wordt een traditie op moederdag.

1 bestelling: John Sculley, 'Odyssey - Pepsi to Apple - a marketing genius tells his story', 'Uit in Nederland 'in elk jaargetij''.

15 mei 2017

Voor het eten nog even lekker in de tuin gezeten. Laat maar komen die zomer! We hebben nog niets geboekt voor de zomervakantie. Misschien blijven we wel gewoon lekker thuis.

4 bestellingen: Juith Rich Harris, 'Het misverstand opvoeding, over de invloed van ouders op kinderen', K. Abma, 'Rechtszaak om Roelie', knipsels F. Springer, Fatima Mernissi, 'Het verboden dakterras. Verhalen uit mijn jeugd in de harem'.

16 mei 2017

Een lange schooldag met 's middags nog vergaderingen en van 16.00 uur tot laat in de avond tien-minutengesprekken.

Tijdens de vergadering werd de pilot besproken waar we volgend jaar als school aan meedoen. Onze leerlingen krijgen de mogelijkheid één of meerdere vakken op een hoger niveau te gaan volgen en ook in die vakken op dat hogere niveau examen te doen. Ik vind het een uitdaging, we willen immers maatwerk leveren en het beste uit onze leerlingen halen. Organisatorisch vraagt het wel het één en ander en het volgende schooljaar is in feite over 'een paar' weken. Een mooie klus dus !

1 bestelling: Ben van Kaam, 'De parade der mannenbroeders. Protestants leven in Nederland 1918-1938'.

17 mei 2017

Vanmiddag ging ik met Martijn, Sem (een tennismaat van Martijn) en Sems vader naar Papendal om te sporten (dat vind ik wel mooi klinken, ik heb niet zo'n sportief imago). We ging 'pitch and putten'. Het is in feite golf, maar met een relatief kleine afstand (zo'n veertig tot zestig meter) van de plaats waar je afslaat tot de hole. Het was - zonder enige golfervaring - even wennen, maar ik vond het ontzettend leuk om te doen en we hadden er ook wel heerlijk weer bij!

Pitch and putt pitch and putt

Vanavond kwam Wim onverwachts op visite. Ik heb al eerder gemeld dat dat altijd een gezellig gesprek oplevert. Hij vertelde enthousiast over zijn recente vakantie naar Zuid-Afrika en dan met name over de dieren en de natuur.

We kregen het ook over het lezen met een e-reader. Wim vindt dat prettig lezen. Ik ben er minder over te spreken. Ik had mijn e-reader mee naar Ameland, maar heb hem daar niet gebruikt, omdat ik toch liever een boek in de hand heb. Vanavond - toen Wim weg was - pakte ik er toch mijn e-reader weer eens bij. Er staan veel boeken op die ik graag nog wil lezen en ook wat boeken die ik nooit aan zou schaffen, maar waar ik - nu ze beschikbaar zijn - toch wel nieuwsgierig naar ben (columns van Aaf Brandt Corstius bijvoorbeeld). Ik zat een poosje buiten te lezen, ook toen het intussen donker was geworden. Dat is een heel aparte leeservaring. Alles om je heen is zwart en daardoor wordt je ontzettend je lichtgevende schermpje ingetrokken. Op die manier is het een heel intense manier van lezen.

18 mei 2017

'Bonita Avenue' van Peter Buwalda vond ik een uitstekend boek. Ik ben nu een eind gevorderd in zijn 'Van mij valt niks te leren'; een bundeling columns. Dat boek bevalt me een stuk minder. Buwalda is wel erg overtuigd van zijn eigen gelijk. of hij slaat in ieder geval een toon aan die daar op lijkt te wijzen. Dat irriteert na verloop van tijd.

2 bestellingen: John Steinbeck, 'De vliegenvanger', Oek de Jong, 'De hemelvaart van Massimo'.

19 mei 2017

Ik kreeg vandaag mijn H3-leerlingen doodstil. We hadden een les over grammatica. Ik vertelde ze dat ik een groot deel mondeling wilde doen, mits ze allemaal goed meededen en meedachten. Dat is effectiever dan opdrachten schriftelijk laten doen, waarbij een deel poppetjes gaat zitten tekenen. Ik liet één leerling een zin ontleden en zei daarna: 'De volgende'. Doodse stilte. Ik had niet aangegeven of ik de leerlingen op alfabet wilde afgaan, of op naam, of iets dergelijks. Iedereen zweeg en de meesten keken ook bewust niet in mijn richting.

3 bestellingen: 'Bzzlletin 246/247, themanumer: Schrijven over kunst', Aantal (75) knipsels van/over Remco Campert, G. Hellinga, 'Henry Morton Stanley'.

20 mei 2017

Een rustige rommeldag.

Tom Dumoulin rijdt in de roze trui in de Giro. Vandaag verdedigt hij die trui met verve. Hij haalt op de laatse beklimming zelf Quintana terug en wint de etappe. Seconden- en minutenwinst op directe tegenstanders en 10 bonusseconden als ritwinnaar.

1 bestelling: Isak Dinesen (= Karen Blixen), 'Anekdoten van het lot'.

21 mei 2017

Gisterenavond keek ik op de zender I-concerts naar een optreden van Fleetwood Mac. Dat viel wat tegen. Ze halen de kwaliteit van de studio-opnames van 'Rumours' in de verste verte niet meer en dan wordt het toch een beetje 'ouwe-lullen-moeten-zo-nodig-nog'.
Lidy zette de tv vanochtend weer aan en dan komt dezelfde zender tevoorschijn. Nu was er een concert van de Beach Boys. Die pakken het slimmer aan en hebben een groep jonge 'friends' uitgenodigd, zodat ook de zang nog redelijk fris blijft klinken. Al is het ook wel een beetje zielig dat je als zeventigjarige nog altijd moet zingen dat de zomervakantie zoveel 'fun' belooft.

Vanochtend dronken we koffie bij tante Dick. We stoorden haar bij een televisiekerkdienst in de gezamenlijke ruimte. Ze leek daar niet heel rouwig om. Ze kan nu zelf helemaal niet meer uit de rolstoel komen. Ze mag van de dokter niet lijnen, omdat ze dan haar laatste kracht ook verliest. Daardoor is ze nu wel een stuk dikker geworden. Ze heeft een nieuw gebit, krijgt een ander hoortoestel en ook nog een nieuwe bril. 'Mijn hele kop in de revisie', grapte ze zelf.
Ze moest naar het toilet en een verzorgende kwam haar met de tillift uit haar stoel halen. Ik heb zoiets nooit eerder gezien en schrok daar een beetje van. Ze hangt wel heel hulpeloos in dat apparaat. Bovendien zit ze wat voorovergebogen in haar rolstoel en bij het 'tillen' wordt ze wat uitgerekt. Dat doet haar duidelijk zeer.

Op de heen- en terugweg zagen we veel wielrenners en motorrijders. Dat zal ook wel door onze route komen: binnendoor via Overberg en Scherpenzeel. De Amerongse Berg is een geliefde route voor zulke groepen en ook bij Austerlitz rijden ze graag.

Bij Overberg zagen we een kuilgrasheuvel (heet dat zo?) helemaal bedekt met klaprozen. Een prachtig gezicht. Ik had er moeten stoppen om een foto te maken.

2 bestellingen: W.J.P. Smeets, 'Links / Rechts voorrang?', Henk van Blerck, Harry Harsema e.a. 'Canon van het Nederlandse landschap'.

22 mei 2017

Een kort weekje: woensdag Bapo, donderdag Hemelvaart, vrijdag vrije dag. Dat betekent dat ik morgen, op dinsdagmiddag, de collega's een prettig weekend mag wensen.

Vroeg in de avond was er een tv-programma waarin mensen trots hun huis aan de kijkers laten zien. Vanavond waren dat de eigenaren van de Piet Paaltjens-pastorie in Foudgum. Zij hebben in die oude Friese pastorie een bed & breakfast, waar wij in mei 2009 twee nachten logeerden. Ik was me aan het voorbereiden op een lezing over Piet Paaltjens, voorafgaand aan een toneelvoorstelling in De Lampegiet. Die lezing is nooit doorgegaan

Ik heb wat knipsels van auteurs met een achternaam met een 'S' te koop gezet. 'Spinoza' ook meteen verkocht. Met behulp van de knipsels over Hendrickje Spoor werkte ik ook de bladzijde over haar voor Schrijversinfo wat bij. Zelden las ik zulke eenduidig negatieve recensies:

- Stilistisch kleeft er een vervelend Libelle-bijsmnaakje aan. Ach, het is eigenlijk zoals Hendrickje Spoor zelf schrift: 'Wij zitten uren te kletsen over de liefde. Het is zo heerlijk om weer eens van gedachten te wisselen met iemand van mijn eigen leeftijd.' Ik raad haar van harte aan dat heel veel te doen, maar dan graag in een ander café dan het mijne. (Renee de Borst over 'De verweerde spiegel', Haarlems Dagblad?, 02-09-1995)
- Hendrickje Spoor schrijft als een non die wel eens een kijkje in de Viva heeft genomen, zodat ze op de hoogte is van wat 'sensualiteit' is. Dat Een huwelijk op de achterkant 'een ironische roman over passie en conventie, over illusie en zelfkennis, en over religie en sensualiteit' wordt genoemd is pijnlijk. Het is een snobistisch draakje. (Carel Peeters, VN, 02-09-1995)
- In elke slechte roman is wel een zin te vinden die onbedoeld precies de zwakte ervan verwoordt. Ook in deze roman staat zo'n zin, die niet alleen op het etherische meisje lijkt te slaan: 'Haar stemmingen zijn minutieuze oppervlaktegolven op een kalme zee, zonder gevolgen, zonder patroon. (Martijn Meijer over 'Atlantis', NRC, 10-044-1998)
- Het leven bestaat niet is een Bildungsroman. Een volstrekt ander type verhaal dan Spoor tot nog toe heeft gepubliceerd. Maar heeft de schrijfster nu zoiets als een gevaarlijke tijger geproduceerd? Integendeel. Speciaal voor de lezeresjes van nu koos Spoor de waarschuwende ondertoon, als in de jeugdboeken van Carry Slee: kinderen, pas toch op. Laat je niet meesleuren. Denk na. Wees weerbaar. (Martje Breedt Bruyn over 'Het leven bestaat niet', VN, 07-04-2001)

5 bestellingen: Jan Boerstoel, 'De mannen zijn zo slecht nog niet', boekenlegger: 'Twee vrouwen - Een film van George Sluizer', Aantal (41) knipsels over Spinoza, Drs. J. Buisman, 'Weer of geen weer, meteorologie voor natuurvrienden', Charles Nicholl, 'Grenslijnen. Een reis door Birma en Thailand', Jef Geeraerts, 'Reizen met Jef Geeraerts. Cuba, Rusland, Skandinavië, Himalaya'.

23 mei 2017

Ik rommel weer wat met oude knipsels. In de Volkskrant van 28-11-1997 knip ik een rand advertenties van een knipsel af. Dan valt mijn oog op één van die advertentietjes:

advertentie Van Kooten

Twintig jaar geleden adverteerde Van Kooten blijkbaar in landelijke kranten! Ik denk niet dat hij dat nog altijd doet. Het lijkt me ook geldverspilling. Ik geloof er niks van dat boekenliefhebbers uit het hele land zich destijds op basis van deze 4,5 bij 4 centimeter naar Veenendaal spoedden.

De mensen kunnen niet meer lezen! De besteller van de boekenlegger 'Twee vrouwen' had - alweer - niet gezien dat het om een boekenlegger ging. Ik stuur tegenwoordig een mailtje om ze daar op te wijzen en bied ze dan gelijk het boek zelf aan (als ik dat in de verkoop heb). In dit geval verkocht ik daarna inderdaad het boek.

4 bestellingen: Willem van Iependaal, 'Polletje Piekhaar & Lord Zeepsop', Bodemkaart 31 Oost Utrecht, Boekenpost nr. 53, jaargang 9, mei/juni 2001, Margaret Atwood, 'Oryx En Crake'.

24 mei 2017

Ik probeer op de diverse bladzijden van Schrijversinfo ook een stukje handschrift of een handtekening van elke schrijver te plaatsen. In 'Anna' van Annejet van der Zijl, dat een paar weken geleden bij een stapeltje Catawiki-biografieën zat, staat zo'n handtekening:

Annejet vander Zijl - handtekening


Er is via Messenger en telefoon een eerste contact geweest met de Veenendaalse Krant over de wens/mogelijkheid om een column voor die krant te gaan schrijven. Ik ben wel geïnteresseerd, maar wil eerst van ze weten wat ze van me verwachten.

1 bestelling: 6 Parool/Life landenboeken. Ik haalde die boeken uit een doos in mijn garagebox. Aan de rand van de parkeerplaats daar bloeien de rododenrons volop:

rododendron

25 mei 2017

Het wordt een zeer zonnig hemelvaartsweekend. Vanochtend lag ik na het ontbijt al een half uurtje in de zon in de hangmat en daarna een kwartiertje - ook in de zon - in de spa. Laat maar komen die zomer!

Aan het eind van de ochtend reden we ons favoriete korte rondje bos: het fietspad naar Prattenburg, aan het einde rechts, bij het eerste verharde fietspad weer rechts (bij paddestoel 22828/001), het slingerende fietspad blijven volgen tot bij 'De holle boom' en dan rechtsaf weer naar de Slaperdijk. Dat is een kleine tien kilometer. Als je rustig fietst en goed kijkt, valt er altijd veel te zien: het fluitekruid bloeit volop, in de tuinen bloeien de rododendrons, de mais staat alweer een centimer of tien hoog. Even voorbij 'De holle boom' ligt links van de weg een heuvel kuilgras die helemaal vol staat met klaprozen (ik geloof dat zo'n ding officieel nog steeds kuil heet, al is het nu een heuvel geworden). Het is één rode gloed; een prachtig gezicht. De klaproos is een pioniersplant, die houdt van net omgewoelde aarde. De bedekking van zo'n kuil is dan ook een logische plek voor dit plantje, al staan er hier zoveel dat je je afvraagt of ze er geen zaad overheen gestrooid hebben.

klaprozen op kuilgras

6 bestellingen: Charles Lewinsky, 'Het lot van de familie Meijer', H.W.J.M. Keuls, 'Verzamelde gedichten III Rondelen en Kwatrijnen, Peter Hintzen, 'De stirlingmotor, droom of werkelijkheid', Belcampo, 'Sprongen in de branding', Leonard de Vries, 'O zit dat zo! 80 verbazingwekkende natuurkundeproeven die kinderen zelf kunnen doen. Uit de NCRV-tv-serie', K. Heurlin e.a., 'Vive le Français', Werkcahier 3 M.

26 mei 2017

Met Martijn, Tygo en Dylano ging ik vandaag naar de Hoge Veluwe in een poging het Hoge-Veluwe-virus op mijn kleinkinderen over te dragen. Tip: koop thuis al e-tickets. Voor de kassa's stond een ontzettend lange rij (tientallen meters). Met een e-ticket hadden we zo door kunnen rijden.

Hoge Veluwe

Ik zei tegen ze dat ik van ze wilde weten welk schilderij of beeld ze in het museum het mooiste vonden. Uiteindelijk zagen ze er teveel om een keuze te kunnen maken, maar het effect was wel dat ze het eerste kwartiertje met de handen op de rug goed om zich heen liepen te kijken.

Hoge Veluwe Hoge Veluwe Hoge Veluwe

We wandelden door de beeldentuin en het beeldenbos. Ik was daar nog nooit geweest in de tijd dat de rododendrons bloeien. Het zijn er veel en de struiken zijn ontzettend groot. Ik snap wel dat er mensen zijn die hier speciaal voor komen!

Hoge Veluwe Hoge Veluwe Hoge Veluwe

Hoge Veluwe Hoge Veluwe

Het hoge kunstwerk dat eruit ziet als een trap was weer begaanbaar. Met alle hekken opzij én om de paar meter op de trap zelf ziet het er een stukminder fraai uit, maar hyet is ook ontegenzeggelijk een stuk veiliger.

Hoge Veluwe Hoge Veluwe Hoge Veluwe

We picknickten aan de rand van de vijver voor het jachtslot (helemaal aan de overkant van de vijver). Er zaten karpers, maar niet van die hele grote. Sabbelen aan een stokbrood zat er niet in, maar stukken brood in het water gooien, vonden de jongens ook al leuk. Samen met Tygo zag ik een behoorlijk grote snoek.

Hoge Veluwe Hoge Veluwe

1 bestelling: Klaas Wijnberg, 'De Puppyfluisteraar'.

27 mei 2017

Het wordt een heel warm weekend. Wij doen rustig aan.

Er is deze week iets gebeurd, waarvan ik nooit gedacht had dat het zou gebeuren: ik heb (een beetje) waardering gekregen voor Alexander Pechtold. Hij heeft zijn rug recht gehouden en is niet bereid alles te slikken om in het kabinet te komen en zo een bijwagen te worden van rechts-conservatief Nederland. Het kereltje Pechtold blijkt een kerel te kunnen zijn.

2 bestellingen: Hendrik Jan Korterink, 'De zwarte schapen van Oranje. Over de minnares van Prins Hendrik hun zes kinderen en andere geheimen', Filippus Vedelaer, 'Heksentoeren. Klein Heksen Handboek'.

28 mei 2017

Tom Dumoulin wint de Giro. In de tijdrit pakt hij genoeg tijd om zijn rivalen in te halen. Ik houd er de hele avond een feestelijk gevoel aan over.

Van een facebookrecept maakte ik dit gebak:

Facebookgebakje

In melk geweekte lange vingers, banketbakkersroom en een banaan. Wat slagroom en wat hagelslag. Het is niet moeilijk, maar kost wel wat tijd, omdat het een paar keer de koelkast in moet.

1 bestelling: Jaap ter Haar, 'Lotje. Mark en Makkie'.

29 mei 2017

Ik heb me aangemeld voor de werkgroep die de pilot 'maatwerk' op school gaat stroomlijnen. Vandaag hadden we de eerste vergadering van twee (les)uren. Een kritisch-enthousiaste groep collega's. Ik hield er wel een goed gevoel aan over. Woensdag ga ik met Ingrid een school bezoeken waar ze al een eind gevorderd zijn met dit soort maatwerk.

Aan het eind van de middag was er ook nog een extra vergadering met de de werkgroep 'Flipping the classroom'. Morgen gaan we onze bevindingen aan de rest van de collega's rapporteren en de PowerPoint had nog wat indikking nodig.

Onze leerkrachten beweerden dat ze ons de liefde voor de vaderlandse letterkunde bij wilden brengen. Een doorzichtige smoes was het. Ze pasten vastberaden een uitgekiende strategie toe die uitsluitend tot doel had in onze tere jongenszielen eens en voorgoed het verlangen te wurgen naar het wonder dat lezen heet. (Geert van Istendael, Mijn Nederland, blz. 68)

1 bestelling: W. Zuidema, 'Holocaust. De Nazi-moordmachine'.

30 mei 2017

De onderwijswerkgroepen op school presenteerden vanmiddag hun bevindingen. In december, bij de eerste presentaties, vond ik het niveau van presenteren bedenkelijk (In H3 had ik er geen voldoendes voor gegeven), maar deze keer hadden de collega's er werk van gemaakt. Ik zag gisterenmiddag ook overal in school mensen de laatste hand aan de presentaties leggen. Bovendien zag ik bij alle presentaties oprecht enthousiasme. Dat is mooi. We hebben het veel te vaak over bijzaken en veel te weinig over de kern van het onderwijzen zelf!

1 bestelling: Jeannette en Bygott, David Hanby, 'Kangas: 101 uses'.

31 mei 2017

Met collega Ingrid bezocht ik vanmiddag het Picasso-college in Zoetermeer. Daar experimenteren ze al twaalf jaar met maatwerk voor leerlingen én ze hebben daar ook successen mee geboekt. De rector begeleidt de zes scholen die nu landelijk de maximale versie van de maatwerk-pilot doen. Hij vertelde over zijn school, we kregen een rondleiding, spraken over de plannen op onze eigen scholen, spraken met drie leerlingen, spraken met drie docenten en rondden de middag af. Heel leerzaam!
Ik heb vooral geleerd dat maatwerk staat of valt met coaching en dat niet iedere mentor ook automatisch een goede coach is. Daar zullen we in moeten investeren!

Een uurtje heen en een uurtje terug in de auto. Dan leer je een collega beter kennen.

2 bestellingen: M.G. Schenk, 'Ossip Zadkine', J. Blom, 'Zadkine's Monument (Monument voor een verwoeste stad)', Marcellus Emants, 'Drie novellen (Een avontuur / Najaarsstormen / Fanny)'.

 

Door naar juni 2017