Mei 2018

1 mei 2018

Zoals je al wel doorhebt schrijf ik gaarne brieven,
het is de stijlvolste en zuiverste wijze van communiceren
en je houdt je handen thuis,
hetgeen betekent dat je een man 'aan het eind' niet op zijn bek hoeft te slaan
en een vrouw niet behoeft te beliggen,
hetgeen voor alle partijen verreweg het beste is.

(L.H. Wiener, Fallen leaves, 15-03-2004, blz. 355)


Rond Koningsdag kwam weer eens in het nieuws wat Amalia gaat 'verdienen' zodra ze achttien is: vierduizend euro! En niet per maand, nee per dag. En belastingvrij! Ik word vreemd aangekeken als ik negatieve dingen zeg over het koningshuis. Maar iets positiefs kun je hier toch nauwelijks over zeggen.

We fietsten vanmiddag een stuk richting het Oerd en via de katholieke kerk en de Vleijen weer terug. Die kerk is een paar jaar geleden volledig afgebrand, maar weer herbouwd (zonder giften uit Saoedie Arabië, maar wel met giften van de Shell en de NAM - dat komt toch uiteindelijk op hetzelfde neer!). Het blauw van de muurschildering is in op het houten plafond helemaal doorgetrokken. Gewaagd én geslaagd.

blauw plafond

Het schilderij van Jezus aan het kruis in de rechterzijbeuk, gemaakt door ene Wim Kiewiet (een hier veel voorkomende naam) is van een vertederend soort amateurisme. De kunstenaar heeft teveel naar de 'Living-deaths'-series gekeken en het uit de wonden stromende bloed is wel heel dik aangezet. Mooi van lelijkheid.

schilderij kruisiging

Echt mooi is het lichtspel in de kleine ruimtes (o.a. de garderobe) meteen links en rechts van de ingang. In de muren zijn glazen stenen meegemetseld die - nu de zon precies op die gevel staat - dat lichtspel veroorzaken. Aan de buitenmuur zie je niet dat er glazen stenen tussen zitten (tenminste, als je het niet weet). Binnen vallen ze nu juist extra op, ook omdat ze een centimetertje uit de muur steken.

lichtspel lichtspel

2 mei 2018

Het is vandaag lekker zonnig, maar de wind is nog stevig. We hebben de schuifdeuren opengezet en Lidy zit voor die open schuifdeuren, nog binnen, in de zon, maar uit de wind. Ik maakte vanaf de bank (met de I-pad) een foto, waarvan vooral de schaduwlijnen me bevallen. Als extraatje (toeval - dat geef ik toe) lijkt het door de weerspiegeling in de ruit net of Lidy zelf ook in de stoel zit waar ze (buiten) haar voeten op heeft liggen. Soms ben je heel tevreden over een foto.

schaduwbeelden

's Middags kregen we de linker-schuifdeur niet dicht. De laatste centimeter wilde hij niet dichtschuiven. We overwogen de verhuurder erbij te halen. Toen ik eerst nog eens goed keek, zag ik een minuscuul klein steentje in de onderste 'rails' zitten. Het zou toch niet? Jawel hoor, het zou wel!

Deze Ameland-vakantie loopt alweer op zijn einde. Het is qua terrasbezoek een uiterst rustige vakantie geweest. Vanmiddag zaten we daarom, na een fietstochtje richting Ballum (i.v.m. de wind door de duinen heen en over de Waddendijk terug) een poosje op het terras van Nescafé. De jas kon er i.v.m. de terrasverwarming uit. Een lekker koude chouffe en een portie bitterballen. Die laatste waren meer korst dan vulling. Daar kan ik onmogelijk een voldoende voor geven.

Op de meest onverwachte momenten duikt in de literatuur Veenendaal op. Vandaag in 'Fallen leaves' op bladzijde 376 in een brief aan A.L. Snijders van 3 november 2004. Het grootste deel van de brief gaat over de moord op Theo van Gogh:

Voor het eind van dit jaar zou ik gaarne een middagje mijn opwachting bij jullie maken, bijvoorbeeld als ik mijn auto, de Saab 900 Turbo, bij Frans Drost te Veenendaal een lasklus aan de ophanging laat ondergaan.

Ik vergat vanavond mee te bieden op een kavel brievenboeken van Gerard Reve. Veertien stuks, waarvan ik het overgrote deel nog niet bezit. Ze gingen weg voor € 52,-. Daar had ik nog wel een keer overheen willen gaan.

3 mei 2018

Prachtig weer, vandaag en de komende dagen. Ik word er een klein beetje treurig van: als we weggaan komt het mooie weer.

We haalden croissantjes bij De Jong. Die zijn van de warme bakker toch echt het lekkerst. Van het wisselgeld kochten we één deur verder bij dezelfde De Jong een heerlijk ijsje. Het is er eindelijk weer voor.

Ik kan slecht tegen domme mensen. Ik kan er nog veel slechter tegen als mensen die ik liefheb dom doen. En die kunnen er dan weer slecht tegen dat ik daar slecht tegen kan.

In de krant las ik dat Bubb Kuyper de bibliotheek van The Sontrop veilt (eind deze maand). Ik heb op vier kavels geboden.

Ik mag graag een spelletje spelen op Gamepoint.nl (klaverjassen, yathzee, skipbo). Het is alleen jammer dat sommige deelnemers zo slecht tegen hun verlies kunnen. Zojuist werd ik na een gewonnen spelletje uitgemaakt voor 'vuile rat!'. En vanmiddag bijt IneVanDerElsWe me toe: 'De vette moeten weer winnen'. Geen idee wat ze daarmee bedoelt, maar het zal ongetwijfeld beledigend bedoeld zijn.

4 mei 2018

Ik maakte vanmorgen een typische toeristenfout. We moesten om 10.00 uur bij de boot zijn. De boekenwinkel in Nes gaat om 9.00 open. Ik kon dus nog net mijn Volkskrant-vakantiebon inwisselen voor de krant van vandaag. Om 9.10 uur stond ik bij de winkel. Fout: op het vasteland brengen vrachtwagens héél vroeg de kranten rond. Hier komen de kranten met de ochtendboot en liggen ze dus pas in de loop van de ochtend in de winkels.

Lidy op de boot vanaf Ameland

De boot had drie kwartier vertraging. We stonden dus ruim een uur op de pier te wachten. Ik had 'Fallen leaves' niet helemaal uit en las in de auto én op de boot verder. Er zijn nog zo'n tien bladzijde over voor thuis.

Terug in Veenendaal reden we éérst naar de markt voordat we naar huis gingen. Als de auto is uitgepakt heb je geen zin meer om nog naar de markt te rijden. Lidy kocht o.a. asperges bij het groenteboertje. Ik kocht croissants, kaas en bloemen én ik haalde bij Van Walsum 'de Volkskrant' van vandaag. Dat ik hier nog een met een vakantiebonnetje zou betalen!

5 mei 2018

Gisterenavond bleef ik op RTL bij de film 'Django unchained' (van Tarantino) hangen. Een nietsontziende premiejager koopt een negerslaaf die door hem gezochte moordenaars kan herkennen (dat is kort door de bocht). Het nummer 'I got a name' van Jim Croce wordt erin gebruikt als filmmuziek!
Vanochtend zocht ik in de VARA-gids op hoe die film heette. Ik las dat o.a. Leonardo DiCaprio erin speelde. Die dacht ik al te herkennen. Vervolgens dacht ik: verdomd, Tatantino. Ik kocht vorige week op Ameland een dvd met twee films van Tarantino! (bij de supermarkt, voor € 2,99). En jawel hoor .... deze film blijkt één van de twee films op die dvd te zijn. Hoe is het mogelijk?!

Toen we vanmorgen boodschappen gingen doen, werden we opgehouden door een 5 mei-optocht van zeker meer dan honderd oude tractoren. Ik zou daar niet speciaal naar gaan kijken, maar als ze zo langs je opkomen is het toch wel een spectaculair gezicht.

Het groen in de voor- en achtertuin is in de twee weken dat we er niet waren werkelijk geëxplodeerd. Ik heb er een paar foto's van gemaakt.

voortuin achtertuin

Vanavond zetten we nog maar eens een kip op de barbecue. Ik zette er ook een foto van op Facebook met de tekst: meivakantie afgelopen .... zomer begonnen.

barbecue barbecue

6 mei 2018

Renate Dorrestein is eergisteren overleden.

Martijn eet vanavond mee van onze eerste asperges (zelfgekookt dan, vorige week at ik ze al in Nes in een restaurant).

Ik heb mijn 'Boekwinkeltjes' twee weken 'dicht' gedaan. Morgen gaan ze weer 'open'.

7 mei 2018

Mijn tekst voor het boekje 'Help ... ik word een Rembandtouder' vordert gestaag. Ik vroeg voor de meivakantie en vandaag mijn H3- en V3-leerlingen om do's en don'ts voor hun ouders (uit eigen ervaring). Vanavond maakte ik een eerste schifting. Die is grappig en vooral uit de don'ts spreekt hier en daar nog de frustratie:

Do

Don’t

1 bestelling: Gerard Smits en Ben Waas, 'Biologie voor jou. 4e en 5e leerjaar Havo'.

 

8 mei 2018

Dit is een korte werkweek. Op woensdag ben ik altijd vrij, donderdag is Hemelvaartsdag en vrijdag een vrije dag. Dat levert een werkweek van twee dagen op ..... dat is oefenen voor volgend jaar. Dit was overigens wel een drukke dag: vier lesuren, twee vergaderingen en een aansluitende ouderavond.

Tussen de bedrijven door heb ik de MR-jaarplanning voor volgend schooljaar afgekregen. Dan kunnen die data mee in de algemene jaarplanning van school.

Ik heb mijn klassen mee laten kijken naar het lijstje do's en don'ts van gisteren. Ze zijn kritisch (en zo hoort het ook). Ze vonden o.a. dat er dingen bij de don'ts stonden die op de manier waarop ze nu geformuleerd zijn bij de do's horen. Heel goed! Sommige meisjes vonden dat 'de gymkleding op tijd wassen' er wel uitkon, maar na enige discusse realiseerden ze zich dat niet iedereen zo'n welgevulde kledingkast heeft als zij.

1 bestelling: Bhagwan Shree Rajneesh, 'Tantra, het allerhoogste inzicht'.

 

9 mei 2018

We deden boodschappen bij de Hoogvliet. Een jonge, blonde vakkenvulster kwam met een grote kar aanrijden en wilde bij het rek waar ik met de winkelwagen voor stond. Ze vroeg: 'Mag ik u even plagen'. Op mijn antwoord: 'Nee dat hoeft niet. Ik ben getrouwd en heb dus al iemand om mij te plagen' had ze duidelijk niet gerekend.

Vandaag belde ik met het ABP over mijn pensioen en met Aegon over mijn lijfrentepolis. De aanvraag voor mijn pensioen staat nu goed op papier: 50% ontslag en 40% pensioen. Die kan 'op de post'. Mijn lijfrente bij Aegon ligt een stuk lastiger. Die heb ik bij elkaar gespaard van wat destijds spaarloon heette en de laatste paar jaar zelf aangevuld. Ik had hem bedoeld om eerder (gedeeltelijk) met werken te kunnen stoppen. Dat is nu dus, maar de regering ontmoedigt de laatste jaren dat eerder stoppen. Ik kan alleen het gedeelte dat ik voor 2008 gespaard heb voor mijn vijfenzestigste uit laten betalen. Het gedeelte wat ik tussen 2008 en 2013 heb gespaard kan ik tussen mijn vijfenzestigste en mijn AOW-datum laten uitbetalen en de rest alleen na mijn AOW-datum. Wat een gedoe .... en op deze manier kan ik niet bij mijn eigen geld op het moment dat ik het nodig heb!

Vanavond heb ik de druif van de schutting bij de spa weggesnoeid. De achterbuurman gaat daar de komende dagen een nieuwe schutting neerzetten.

10 mei 2018

Lidy wil graag tv-programma's kunnen opnemen om ze later terug te kijken en soms om te bewaren. Ik bestelde daarom vandaag telefonisch bij T-mobile een interactieve TV Box met die mogelijkheden. Als ik het goed gezien heb, kost me dat niets extra's. Het kostte me wel een twintig minuten wachttijd aan de telefoon. Op Hemelvaartsdag hebben ze blijkbaar niet zo veel telefonistes aan het werk.

Vanavond zagen we met Erich, Ria en Diny de voorstelling 'Was getekend Annie M.G. Schmidt' in de Agnietenhof in Tiel. De aanleiding is minder leuk: degeen met wie ze zouden gaan is kort geleden overleden. De voorstelling is mooi en indrukwekkend. Het leven van Annie M.G. Schmidt wordt bekeken door de ogen van haar zoon Flip. Flip is zijn leven lang 'de zoon van' en dan ook nog van Schmidt en niet van Van Duyn. Dat geeft het geheel een originele invalshoek. Daarbij blijken veel van Schmidts liedjes goed te passen bij haar eigen biografie, Mooi ... en zelfs ontroerend.
De Agnietenhof is een mooi, rond theater. In de pauze is er - ook daar - een gratis pauzedrankje. Je hebt dan wel meer het gevoel dat je in de hal staat dan in de foyer.

4 bestellingen: Jan Walravens, Negatief. Een fictie', 'Arnon Grunberg 10 jaar schrijver', Annie Winkler-Vonk, 'Van de hak op de tak', HarryBoting, 'Wie geeft me jatmous? Ervaringen van een Amsterdamse taxichauffeur'.

11 mei 2018

Er zat veel bloesem in de boom. En nu hangen er ontzettend veel kleine groene kersen aan. De buren zien ze vanaf hun kant ook hangen. Ik hoorde ze erover spreken. Het buurmeisje (ze zit bij Tygo in de klas) had een aardige observatie: Die kersen doen een stoplicht na: ze zijn eerst groen, dan oranje en dan rood!

Nu ik de brieven van L.H. Wiener gelezen heb, begin ik aan 'Dagboek van een dichter 1979-2007' van Leonard Nolens. Ik verheug me al een poosje op die duizendzesenvijftig bladzijden (en heb er ook al wat in gegrasduind). Het is daarom bijna jammer om aan zo'n boek te beginnen. Hoeveel bladzijden het ook zijn, je kunt je er langer op verheugen dan erin lezen!

De meeste mensen weten niet dát ze denken en wát ze denken.
In ieder hoofd zit een boeiende gedachtenwereld gevangen,
ontrolt zich een eindeloze spoel van denkdraden,
een film vol bizarre verbanden en gedachtesprongen.
Maar het weven daarvan begint bij het weten,
het weten begint bij het expliciete formuleren.
Pas dan kan men spreken van een gecontroleerd en controleerbaar denken.
(Leonard Nolens, Dagboek van een dichter, 07-01-1980, blz. 16)

Naast me speelt Spotify via mijn iPad 'Ain't it nice in here' van Barefoot Jerry. Wat een heerlijk nummer. Muziek en geuren kunnen herinneringen bij je oproepen. Ik ben er nog niet uit welk van de twee dat het sterkste doet. Ik weet wel dat, als ik dit nummer hoor, het weer 1972 is. Ik lig op mijn buik in de woonkamer, met de microfoon van mijn cassetterecorder (gekregen in november, voor mijn dertiende verjaardag) klaar voor de radio van mijn ouders. Het is zondagavond en ik wil wat muziek opnemen. En bij toeval 'scoor' ik dit nummer. Ik heb het bandje in de maanden daarna grijs gedraaid en veel later - toen ik daar het geld voor had - wat lp's van Barefoot Jerry aangeschaft. Ik herinner me de dubbel-lp (met dit nummer) 'Barefoot Jerry's Grocery' en de lp 'Watching tv with te radio on'.

1 bestelling: Judith Herzberg, 'Zoals'.

12 mei 2018

De beste vader is de man die op een liefdevolle manier zijn vaderschap verloochent tegenover zijn kinderen.
Te veel familiale ellende is het onmiddellijk gevolg van paternalistische positiviteit.

(Leonard Nolens, Dagboek van een dichter, 14-01-1980, blz. 24)

nieuw college Veenendaal

In de afgelopen weken ben ik terughoudend geweest met opmerkingen over de college-onderhandelingen in Veenendaal. Een broedende kip moet je niet storen. Maar vooral omdat er bij dergelijke onderhandelingen van alles mis kan gaan (en dat nog los van onbekende geheime agenda's van partijen). Maar het lijkt er nu toch echt van te gaan komen. Het accoord ligt er. De andere partijen en de burgers mogen zich er nog over uitspreken. Dat lijkt - met alle respect - een afsluitend ritueel dansje. De twee nieuwe wethouders (hierboven op de foto) hebben allebei bij me in de klas gezeten. De bovenste op het Rembrandt College en de onderste op De Grift. En ja ... de onderste is mijn zoon.

1 bestelling: Stoker (= Hugo Brandt Corstius), Aantal (131) knipsels 1984, Stoker (= Hugo Brandt Corstius), Aantal (208) knipsels 1985 (en al die 'Stokertjes' gaan naar Australië!).

13 mei 2018

Dylano sliep vannacht bij ons. Tygo heeft vandaag een floorballwedstrijd in Utrecht, waar hij kampioen kan worden. Nu Dylano alleen is, kruipt hij toch in het bovenste stapelbed.

Een regenachtige dag. Goed voor de tuin, zullen we maar zeggen.

We keken aan het begin van de middag op tv naar de Giro. Ik zag de mannen fietsen en zei; 'Volgens mij is dit nog een herhaling van de koers van gisteren.' Dylano zei daarop: 'Dat klopt opa. kijk maar, er staat ook geen 'lieve' bij. Er stond inderdaad niet in de rechterbovenhoek dat de uitzending 'live' was. Bijdehandje!

En ja: Tygo is kampioen geworden!

Tygo kampioen

1 bestelling: 'Vrij Nederland-bijlage over Thomas Rosenboom'.

14 mei 2018

Mijn derde klassen waren vandaag op excursie naar de Tweede Kamer. Ik was niet ingedeeld bij een groep. Mijn lessen vervielen dus vandaag en ik had tijd voor mijn andere taken. Misschien heeft iemand bij de indeling van die groepen wel gedacht: 'Mats nemen we niet mee, die heeft het druk genoeg.'

2 bestellingen: A. den Doolaard, 'Omnibus', Mabel Esther Allan, 'De nieuwe buurjongen'.

15 mei 2018

Vandaag liet ik nog maar eens het verhaal 'Sierwortelsnijden' van Nico Dijkshoorn horen. Ik besprak kort wat boeken van hem én ik had er deze keer wat plaatjes van sierlijk gesneden wortelen bijgezocht.

sierwortelsnijden

Vanavond ging ons koffie-apparaart kapot. Hij gaat maar door met malen. Door blijven malen is voor mensen ongezond, maar voor zo'n apparaat zeker ook.

16 mei 2018

Vandaag deed ik maar eens een poging om mijn studeerkamerbureau op te ruimen. Volgens Lidy moet het mogelijk zijn dat bureau leeg te houden. Ik denk daar anders over.

Het koffiezetapparaat wordt morgen door Siemens opgehaald en door ze gerepareerd. Het kostte wel wat moeite om telefonisch met ze in gesprek te komen. Een lange wachttijd en tijdens het wachten werd ik er ook nog een keertje uitgegooid. Toen kon ik opnieuw bellen en weer achter in de rij wachtenden aansluiten.

2 bestellingen: Harry Mulisch, 'Mijn getijdenboek', Johan Fabricius, 'Toontje Poland. Een Alkmaarse jongen in de dagen van Napoleon', Johan Fabricius, 'Toontje Poland onder de tropenzon'.

17 mei 2018

Op de trap hoorde ik een leerling met een hoofddoek tegen haar vriendin zeggen: 'Voor de ramadan heb je wel de juiste spirit nodig'. Mijn opmerking dat spirit een ander woord voor sterke drank is en dat ik dat niet zo bij de ramadan vind passen, werd niet gewaardeerd.

In V3 behandelde ik - netjes volgens het boek - onderschikkende bijzinnen in de tweede en derde graad. In de pauze daarna startte ik met collega's de dicussie over het nut van deze kennis. Van mij mogen we dat volgend jaar overslaan.

Vandaag en morgen surveilleer ik een uurtje bij de examens. In de twintig jaar dat ik nu op deze school werk, heb ik dat pas één keer eerder gedaan. Het is wel logisch dat de collega's die les aan de eindexamenklassen geven (en van wie die lessen nu dus uitvallen) eerst worden ingezet. Maar ik vind het zo'n enkel keertje ook wel aardig om te doen.

1 bestelling: Nicolette Vosmeer, 'Het verkeerslicht'.

18 mei 2018

Vanmiddag ging ik wat eerder van school om op de route van school naar 'Tres tapas' mijn stadfswandelnig voor te bereiden. Volgende week dinsdag hebben we een studiemiddag met alle talensecties en we sluiten die studiemiddag af met een gezamenlijke maaltijd. We gaan wandelend naar dat restaurant en ik ben dan de gids langs veertien gedichten, plaatsen waar gedichten over geschreven zijn en historische Veenendaalse plaatsen.

2 bestellingen: Jos Poels, 'De Nederlandse vlag', Jan Wolkers, 'Groeten van Rottumerplaat'.

19 mei 2018

Jan stond vanmiddag zijn 'BEEK' te promoten bij slijterij 'Het Plein'. Ik fietste er even naartoe. Het was er gezellig druk.

BEEK bij het plein

3 bestellingen: Max Dendermonde, 'Water en brood', 'Doeschka Meijsing - Robinson' (uit: Lexicon van Literaire Werken), J.A. Der Mouw, 'Brieven aan Frederik van Eeden'.

20 mei 2018

Op de tafel in de huiskamer liggen weer enorme stapels knipsels. In de garagebox staan nog twee grote dozen vol en één zo'n grote doos halfvol. Ik schiet op.

Martijn at vanavond bij ons. Lidy maakte een ovenschotel met asperges, aardappelschijfjes, ham en ei. Zo at ik asperges nog niet eerder. Het is voor herhaling vatbaar.

3 bestellingen: 'Aantal (19) knipsels van en over Bob den Uyl', Benjo Maso, 'De moord op de zangstem (De eendrachtige moord van operahuis en platenmaatschappij op de zuivere zangstem)' (Vrij Nederland, bijlage 08-10-1988), 'Poëzie Centraal, Denkend aan de Dapperstraat', Martin van Amerongen, 'Mijn leven zijn leven. Over biografieen, autobiografieen, hagiografieen en anti-biografieen', Henk van Os, 'Moederlandse geschiedenis', Kristien Hemmerechts, 'Hotel Terminus', Marek van der Jagt (= Grunberg), 'Monogaam', K. Schippers, 'Het witte schoolbord', Rudy Kousbroek, 'Nederland: een bewoond gordijn'.

21 mei 2018

Van Huub leende ik 'München 1938' van Robert Harris. Het is een interessant boek dat het politieke gedoe van dat jaar in Engeland en in Duitsland beschrijft via twee lager geplaatste ambtenaren die wel vlak bij de mensen die de beslissingen (moeten) nemen staan (en die elkaar uit hun studietijd in Oxford blijken te kennen). De hoofdstukken gaan om en om over de situatie in Duitsland en die in Engeland en ze sluiten qua ontwikkelingen precies op elkaar aan (een 'wisselend perspectief' heet dat, zo leer ik de kindertjes).
Een poosje terug zag ik de film over Churchill in de eerste oorlogsdagen. Dit is daar min of meer het voorspel van.
Het boek is leerzaam, maar niet echt goed geschreven. Een nuancering: het bouwt wel goed de spanning op en daar gaat het in een literaire thriller in de eerste plaats om.

De waarheid was niet anders dan alle andere materialen die je nodig had om een oorlog te beginnen;
je moest er net zo lang aan trekken en buigen en op hameren totdat ze de gewenste vorm aannam.

(Robert Harris, München 1938, blz. 109)

1 bestelling: Walter Breedveld, 'De kieviten'.

22 mei 2018

Vanmiddag hadden we een gezamenlijke vergadering van alle talensecties. Dat was een nuttige vergadering. Het ging over de manier waarop we bij de verschillende talen bijvoorbeeld de grammatica en het begrijpend lezen uitleggen. Verder ging het over de voorbereiding van het tachtig-minutenrooster. Joost had daar een inspirerend betoog over.

We aten met een deel van de talencollega's bij Tres Tapas. Het eten was er weer goed, maar de bediening was weer veel te sloom. Desondanks was het een gezellig gebeuren.

Op de route van school naar Tres Tapas was ik de gids bij een stadswandeling met deze collega's. Ik besprak o.a. de 'gedichten op muren', het 4 mei-monument, het watersnoodmonument, de freuleflat, de Teekenschool, de Ritmeesterfabriek en ik besteedde aandacht aan Stef Bos bij de Brugkerk en de Thoomes-ulo.

1 bestelling: Joop Braakhekke, 'Zonnige zomerrecepten'.

23 mei 2018

Op dertien juni ga ik in het cultureel café nog een keer de dichter uithangen. Er is een avond over stadsdichters. De huidige stadsdichter is er ook. We lezen wat voor en bespreken het 'nut' van een stadsdichter.

2 bestellingen: Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Ritje' (Parool, 24-04-1968), Robert A. Liston, 'Kijk op mensen'.

24 mei 2018

Ee nieuwe Veense schrijver: Job Borg. Bron: 'De Rijnpost'.

2 bestellingen: Pieter van Moerkerken, 'Zilver uit Amerika, zweet uit Afrika', Yvette van Boven, 'Lekkere recepten van het land / Koken met Kanjers 2'.

25 mei 2018

Vandaag was ik bij een H3-betoog botter dan ik ooit ben geweest. Na 45 seconden van een betoog met de stelling 'Openbaar vervoer moet gratis worden' zei ik: 'Stop maar, dit heeft geen zin, je hebt een 1,0.' De leerling stond de tekst voor te lezen, zonder maar één keer een poging te doen de klas in te kijken. Bovendien had ik letterlijk (!) dezelfde tekst twee lessen eerder in een andere klas ook al gehoord. Blijkbaar hebben beide leerlingen deze tekst letterlijk van internet gehaald. Natuurlijk weet ik dat dat soms gebeurt (ik ben niet helemaal achterlijk). De vraag is nu: wat doe ik met die eerste leerling? Die had tenminste nog de moeite genomen de tekst uit het hoofd te leren en te presenteren als 'eigen werk'. Als die tweede leerling er niet was geweest, had ik het helemaal niet doorgehad.

Het koffiezetapparaat is door de post weer bij ons bezorgd. Ze hebben vantevoren geen contact opgenomen, dus de prijs is binnen redelijke perken gebleven.

Als vandaag de dag van een boek binnen enkele jaren slechts een paar honderd exemplaren verkocht zijn, wordt de restvoorraad vernietigd. Dood. Mislukt. Uitgever en auteur bespreken bezorgd de toekomstkansen voor het schrijverschap in kwestie.
In 1918 verschenen de novellen Dichtertje, De Uitvreter en Titaantjes in een mooie paperback. Nescio, noemde de auteur zich. Er werden zo’n 300 exemplaren verkocht... in 10 (tien!) jaar tijd. Daarna blijven er toch lezers komen, leidend tot een herdruk in 1933 - vijftien jaar na verschijning. The rest is history (de rest is literatuurhistorie). Ik bedoel, hebben we met z’n allen wel genoeg geduld, vandaag aan de dag?
(Joost Nijsen op Facebook, 25-05-2018)

Vanavond verjaardag van Gerda. Het was er rustig; kinderen en kleinkinderen waren alweer naar huis.

1 bestelling: Belcampo, 'De dingen de baas'.

26 mei 2018

Warm vandaag; tegen de dertig graden! We deden rustig aan en bleven vooral binnen.

We gingen vanmiddag nog (wel) wat plantjes halen bij Welkoop en Praxis. Bij de kringloop ertegenover kocht ik een barbecueboek en 'Terug naar Kongo / De poorten van Damascus' van Lieve Joris. We moesten omrijden, want de weg bij de brandweerkazerne was afgezet voor een open dag van de brandweer en andere hulpdiensten. Later op de middag kregen we via Whatsapp foto's van de kleinkinderen die deze open dag bezochten.

Aan het eind van de middag barbecueden we. Ik maakte voor ons elk twee spiezen met drie grote stukken gemarineerd kippenvlees, een kwart appel en een halve ui. Een wat aangepaste versie van de 'kabob' die we vroeger bij scouting maakten.
We hadden ook nog hamburgers, maar we hadden aan twee spiezen genoeg. Ik merk aan de hoeveelheid voedsel die ik tot mij neem dat ik ouder word.

kabob

Na twee geslaagde kopjes koffie begon het koffiezetapparaat weer als een dolle koffie te malen. Die is dus wel terug, maar niet gerepareerd. Dan gaan we die rekening ook maar niet betalen. Lidy belde met Siemens. Die kun je 24/7 bellen. Maar je kunt ze alleen bellen. Ze doen op zaterdagavond niets, want de telefoniste kan niet bij je gegevens in de computer. Wat schiet je dan op met 24/7 bellen? We worden maandag teruggebeld.

5 bestellingen: Victor Hugo, 'De ellendigen', Jan de Hartog, 'Herinneringen van een bramzijgertje', Martien J.G. de Jong, 'Het Nederlandse gedicht na 1880', Belcampo / Bart Chabot / Gerben Helinga, e.a. 'De tijd vooruit. Toekomstverhalen' (Bulkboek 139), 'Provo 9'.

27 mei 2018

Weer een warme dag. Lidy wil een 'doek' voor de veranda om bij dit weer de zon tegen te kunnen houden. Ik vind het getrut, maar ik vrees dat ik er uiteindelijk wel weer aan toegeef.

28 mei 2018

Vandaag hadden we een uurtje minister van onderwijs Slob en vijf van zijn ambtenaren op school. Men werkt aan een stuk over taaktijd en heeft op tien scholen een gesprek met een groepje docenten. De minister wilde zelf bij één van die gesprekken aanwezig zijn en dat werd op onze school.
Ik vind het heel positief dat 'het ministerie' op deze manier luistert naar 'het veld'. Het was een goed gesprek. Er werd goed geluisterd en doorgevraagd. Deze minister is zelf leraar geschiedenis/maatschappijleer geweest, dus je hoeft hem niet te vertellen hoe het op een school werkt.
Het viel één van de ambtenaren op dat op een aantal scholen (waaronder de onze) werd verteld dat een docent voor een taak bijvoorbeeld veertig taakuren krijgt, maar dat iedereen weet dat die taak minstens het dubbele aantal uren kost. De ambtenaar verbaasde zich erover dat dit op meerdere scholen met een lach op het gezicht wordt verteld. Tja, zo gaat het in het onderwijs, maar blijkbaar niet op het ministerie.
Er was ook een ambtenaar bij die twee dagen docent is en drie dagen ambtenaar. Daar blijken er meer van te zijn. Ook dat lijkt me een goed idee.

minister Slob ministe Slob

3 bestellingen: A.L. Sötemann, 'Martinus Nijhoff - Het uur u' (uit: Lexicon van Literaire Werken), A.J. Teychiné Stakenburg, 'Rotterdam', Enno Endt / Elma Drayer / Gerard van Westerloo, 'De mei van Gorter 1889 - 1989. Het ontstaan van een literair moniment / Wordt het monument nog gelezen. Extra: De eerste zang in Gorters handschrift Uitgever' (Vrij Nederland, bijlage 18-03-1989).

29 mei 2018

Vanmiddag was er iemand van It's Learning op school om het personeel uitleg te geven over de nieuwe mogelijkheden van het programma. Na de zomervakantie gaan we met die nieuwe mogelijkheden werken.
De belangrijkste conclusie is wel dat we een keuze zullen moeten maken: plaatsen we de werkwijzers op Magister (zoals nu) of gaan we die (weer) in It's learning plaataen?

Tijden de scholing werd ik uit de zaal gehaald. Lidy had gebeld dat er lekkage was (het stortregende in de loop van de middag). Het kleine raampje in het schuine dak heeft het begeven. Of in ieder geval houdt het al het water niet meer tegen. Lidy heeft beide trappen moeten dweilen en ze heeft er emmers op gezet. Er zal een nieuw dakraam moeten komen.

2 bestellingen: Hugo Brems, 'Herman de Coninck - De lenige liefde' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Godfried van Ommering, 'Onbewogen bewegen'.

30 mei 2018

Zo tegen het eind van het schooljaar zijn er leerlingen die het op hebben gegeven dat ze nog over kunnen gaan. Ze zitten zonder motivatie in de lessen. Andere leerlingen doen nog een laatste poging om toetsen in te halen. Met sommige van die leerlingen maak ik een planning en een deel van die toetsen maken ze op mijn kantoor. Ik ga er alleen niet achteraan lopen rennen. Ik ben serviceverlenend, meer niet.

2 bestellingen: Hubert Lampo, 'De man die onderdook', Hubert Lampo, 'Dialogen met mijn Olivetti', Dola de Jong, 'Tussen huis en horizon'.

31 mei 2018

Vanavond was de installatie van Martijn als wethouder. Papa is trots! Er was veel belangstelling op de tribune en veel van de mensen waren voor Martijn gekomen. Een oud-collega van hem zei: 'Ik geloof pas dat hij bij ons weg is, als ik met eigen ogen heb gezien dat hij wethouder is geworden.' Behalve oud-collega's waren er ook veel tennisvrienden en partijgenoten van hem.
Na de installatie kwam zijn secretaresse (hij 'deelt' haar met twee andere wethouders) naar ons toe: of de ouders van de nieuwe wethouder het leuk vonden om zijn kantoor even te bekijken?' Dat vonden we leuk. Een groot kantoor, met bureau, werktafel en zitje. Martijn begint morgen echt in een andere wereld dan die van het maatschappelijk werk. Ik heb er wel vertrouwen in dat hij er een succes van kan maken. Ook omdat ik vandaag (en al eerder) merkte dat vrijwel iedereen het hem van harte gunt. Hij heeft de laatste jaren dingen goed gedaan.

Wethouder Beek wethouder Beek
wethouder Beek Wethouder Beek

1 bestelling: Almudena Grandes, 'Atlas van de menselijke geografie. Roman over vier vrouwen', J. van Oudshoorn, 'Bezwaarlijk verblijf, uitgegeven naar het handschrift'.

 

Door naar juni 2018