Mei 2019

1 mei 2019

We liepen even de braderie in Nes op. Dat hadden we net zo goed niet kunnen doen. Het was erg koud en we hebben geen behoefte aan snuisterijen of aan streetfood.

Ik kom deze week echt tot rust. We keken op Netflix nog een film: Forrest Gump.

2 mei 2019

Vandaag schreef ik mijn column voor het Cultureel Café van aanstaande woensdag: Grenzen aan de vrijheid. Overigens schreef ik de column al voor een deel vannacht (in mijn hoofd, voordat ik in slaap viel).

Vanmiddag reden we naar Hollum. Op de Amelander kabelkrant hadden we gezien dat daar een boekenmarktje was, georganiseerd door de een of andere kerk. We konden de vermelding van die boekenmarkt verder nergens vinden, maar gingen er toch even naar op zoek (en deden gelijk de laatste boodschappen in Hollum).
We vonden het boekenmarktje. Het was niet veel, maar we pikten er toch vier boeken uit (samen voor vijf euro, ze waren al lang blij dat ze nog wat verkochten):
- Marcella Hazan, De Klassieke Italiaanse Keuken
- Gerrit Jan Zwier, Mijn wadden
- Historisch fotoboek Ballum. T.g.v. 100 jaar openbaar onderwijs te Ballum
- 100 jaar "Onderlinge" Ameland

Terug in Nes pakten we nog één terrasje. Bij Van Heeckeren deze keer. Daar blijken ze de lekkerste (eigengemaakte) bitterballen van het eiland te hebben.

bitterballen bij Van Heeckeren

3 mei 2019

We kwamen met de boot van 10.30 uur terug naar het vasteland. De boot was boordevol. Dit is waarschijnlijk de boot die het mooist aansluit bij de tijd dat iedereen zijn huisje uit moet. In het restaurantgedeelte was geen tafeltje meer vrij. We schoven aan bij een gezin (vier personen) uit Nijkerkerveen. Aan zo'n tafel passen zes mensen. Ik had een boek meegenomen, maar we kletsen met deze mensen de tijd vol.

We reden via de Afsluitdijk naar AnneMarie in Oostzaan, waar we lunchten. Het is weer eens een andere route én altijd leuk om AnneMarie en Huub weer even te spreken.

4 mei 2019

Als je als 55-plusser je gehoor laat testen bij 'Beter horen', krijg je een boekenbon van een tientje cadeau, zo wordt mij al een poosje in de 'Ster' verteld. Een boekenbon is toch beter op zijn plaats als je je ogen laat testen lijkt me. Bij 'Beter horen' zouden ze een cd-bon moeten geven.

We brachten vanmiddag wat spullen naar Suzanne en Gijs, die zij op Ameland hadden laten liggen (volgens afspraak). In Veenendaal-Oost is vorige week een Lidl geopend. Daar gingen we met elkaar even kijken. Een grote en nette winkel. Veel vers (luxe-)brood. Ik kwam er een oud-collega tegen die een jaar of tien geleden naar een Spaanse enclave in Marokko verhuisde. Ze is sinds een jaar of drie terug en werkt nu op het CSV.

5 mei 2019

Sinds de overwinningsspeech van Baudet is er veel discussie over het woord boreaal. Ik had het woord voordien nog nooit gehoord, maar als je een woord eenmaal kent, komt je het ook vaker tegen. Vandaag in 'Mijn wadden' van Gerrit Jan Zwier. Hij besteedt een hoofdstukje aan het Linnaeusklokje. De latijnse naam is: Linnaes borealis (het klokje uit het noorden).

schuilende eksters

Het is zo'n dag met af en toe een bui. Ik zie twee eksters schuilen onder de schoorsteenkap van de overbuurvrouw. Slimme beesten. Of zouden ze een nest in die schoorsteen hebben?

Vanavond heb ik de gedichten en verhalen uit 'Het boek van de arbeid' op Schrijversinfo zitten vermelden.

2 bestellingen: Herman Heijermans, 'Op hoop van zegen', 'Heemschut - December 1986 - No. 12' (de boekwinkeltjes staan weer 'open').

6 mei 2019

De kleinzoons hebben deze week nog vakantie. Daarom waren ze vandaag bij ons. Tygo kwam in zijn pyjama en ging om half zes ook weer in zijn pyjama mee naar huis. Hij heeft zich op zijn pyjamadag prima vermaakt.

1 bestelling: A. Buck, 'Dodenschepen op de Nijl', Ernst L. Toll, 'Originele oud Indische Recepten uit de Keuken van Surabaya'.

7 mei 2019

Het derde uur heb ik een standby-uur. B1j zit voor mijn neus, omdat de muziekdocent ziek is. Spontaan een muziekles geven zit er echt niet in. Ze hebben geen huiswerk en kiezen ervoor om 'iets voor zichzelf te doen'. Dat betekent in de praktijk dat ze allemaal op hun telefoontje bezig zijn. In feite is het een 'ophokuur'. We voorkomen op deze manier in ieder geval dat brugklassers door de wijk gaan zwerven.
Ik blijk deze klas eerder dit jaar ook al een keer in een standby-uur gehad te hebben. Een meisje steekt haar vinger op en vraagt: 'Jij bent toch die man die helemaal niet tegen taalfouten kan?' Blijkbaar heb ik ze de vorige keer wat 'Taalvoutjes' laten zien. Ik kan het niet laten om tegen dit meisje te zeggen: 'Dat klopt. En eigenlijk kan ik helemaal nergens tegen. Ik kan bijvoorbeeld ook niet tegen leerlingen die 'jij' tegen mij zeggen en al helemaal niet als ze dat doen met kauwgom in hun mond!'

Nu ik het laatste stukje van het jaar mentor ben, hoort daar ook een mentoravond bij. Vanmiddag en vanavond sprak ik een aantal ouders van mijn H4-mentorleerlingen. Het zijn vooral gesprekken over het risico om te blijven zitten en over wat er bij welk vak moet gebeuren om nog over te gaan. Het is bij iets te veel leerlingen iets te spannend.

1 bestelling: Leo Klep, 'Hotel de Wereld. De geschiedenis van het 'huis eerste rang ter plaatse''.

8 mei 2019

Vanavond waren er verhalen in het Cultureel Café. Ik had mijn column eerder op dag in mijn klassen 'geoefend'. Ondanks de halve finale Europa Cup van Ajax waren er toch zo'n dertig bezoekers.
Hieronder mijn column;

De grenzen van de vrijheid.

Het is vandaag de woensdag na het weekeinde van 4 en 5 mei. De doden zijn herdacht, de vrijheid is gevierd. Bij het herdenkingsmonument hangen de kransen en staan en liggen de bloemen.  Tijdens de twee minuten stilte hebben we de vogels die nog over zijn kunnen horen. Vorig jaar stierven de merels bij bosjes. Nu schijnen de koolmezen aan de beurt te zijn. Nou vooruit, dan herdenken we die er gelijk bij.

Ik stond afgelopen zaterdag op Jaaps Kerkewijk naast een Duitser. Dat kan tegenwoordig op 4 mei en dat lijkt me een goede ontwikkeling. Het Wilhelmus werd gewoon gespeeld. Na afloop van de plechtigheid zei die Duitser tegen mij: ‘In Duitsland zijn in ’40-’45 ook veel mensen gestorven!’ Ik zei: ‘Dat weet ik, dat vieren we morgen!
En al is dit niet waar (het is een slecht en ook nog eens een gejat  grapje), ik zou de vrijheid hebben gehad om dat te mogen zeggen. En dat is de vrijheid die we op 5 mei vieren.

Het gaat op 4 mei al lang niet meer alleen om het herdenken van die Tweede Wereldoorlog. We herdenken de slachtoffers van alle oorlogen, al heb ik persoonlijk op 4 mei nog nooit aan de Tachtigjarige Oorlog gedacht.

Wist u dat er op het Veense monument ook negen namen staan van in Nederlands-Indië omgekomen Nederlanders. Dat zullen dan ook slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog zijn. Ik weet niet of er Veenendaalse jongens omgekomen zijn bij de latere politionele acties, maar ik vraag me af of die namen dan ook op het monument zouden prijken. Jan Pieterszoon Coen is al een paar jaar meer een schurk dan een held en er wordt onderzoek gedaan naar wat er tijdens de Politionele Acties nou precies gebeurd is en wat de rol van onze Nederlandse soldaten daarbij was. Eén ding is al wel duidelijk: fris was het allemaal niet. En zo konden in een paar maanden tijd onze jongens veranderen van oorlogsslachtoffer in oorlogsmisdadiger.

Ja natuurlijk, dat waren gewone Nederlandse, dienstplichtige jongens, die ook van tevoren niet wisten wat ze daar in ons Indië gingen doen. Ze deden hun plicht. Ze deden wat hun opgedragen werd. Sie haben es nicht gewusst, net als die Duitse jongens van zestien, zeventien jaar oud in de winter van 1944.

We vierden zondag de vrijheid die ik heb om dit tegen u te zeggen. Ook als die woorden schuren, ook als u op zomaar een woensdagavond eigenlijk helemaal geen zin hebt om deze gedachtegang van mij te volgen.

Het begrip vrijheid blijkt gevoelig te liggen. De definitie ervan lijkt in de loop der jaren aan verandering onderhevig en de grenzen van die vrijheid liggen niet nadrukkelijk vast.

Vorige week woensdag is in Amersfoort nog de tekst op een oorlogsmonument aangepast, omdat er namen van Nederlanders op stonden die lid van de NSB, de SS en de Wehrmacht zijn geweest. De tekst dat zij zich offerden voor de vrijheid lag blijkbaar gevoelig en werd veranderd in ‘Wij herdenken hen die vielen voor de vrijheid’. De lezer mag dan zelf uitmaken wie hij wel en wie hij niet wil herdenken.

Ter overweging: Door wie is er wanneer vastgesteld dat een Nederlandse jongen in de jaren ‘40-’45 wel de vrijheid had om voor het verzet te kiezen, maar dat zo’n zelfde jongen – achteraf - niet de vrijheid had om voor de NSB of de SS te kiezen.
Die grenzen van de vrijheid verschuiven in de loop der jaren.

In ‘Nader tot U’ verschenen in 1966 schreef Gerard Reve in ‘Brief uit het huis genaamd Het Gras’ het volgende:
En God Zelf zou bij mij langs komen in de gedaante van een éénjarige, muisgrijze Ezel en voor de deur staan en aanbellen en zeggen: 'Gerard, dat boek van je – weet je dat Ik bij sommige stukken gehuild heb?'
'Mijn Heer en mijn God! Geloofd weze Uw Naam tot in alle Eeuwigheid! Ik houd zo verschrikkelijk veel van U,' zou ik proberen te zeggen, maar halverwege zou ik al in janken uitbarsten, en Hem beginnen te kussen en naar binnen trekken, en na een geweldige klauterpartij om de trap naar het slaapkamertje op te komen, zou ik Hem drie keer achter elkaar langdurig in Zijn Geheime Opening bezitten...

Men nam hier aanstoot aan en er volgde een rechtszaak, waarin overigens de dichteres M. Vasalis, die psychologe was, nog als getuige-deskundige het woord voerde, in wat later het ezelsproces zou gaan heten.
Gerard Reve werd vrijgesproken.
Wat zou er gebeuren als een hedendaagse schrijver dezelfde tekst in tijdschrift of boek zou publiceren en daarbij het woord ‘God’ zou vervangen door  ‘Allah’ en als hij dan toch bezig was het woord ‘ezel’ door het woord ‘geit’.
Ik weet hoe bepaalde bevolkingsgroepen hierop zouden reageren en ik vraag mij af of er bij een aangespannen rechtszaak weer vrijspraak zou volgen.

Ter overweging: Is de vrijheid om dingen over de ene god te zeggen groter dan de vrijheid om dingen over de andere god te zeggen?

Ik neem u in mijn gedachtegang mee van het verleden naar het heden en haal nog twee voorbeelden uit de kranten van de afgelopen week:

De Amerikaanse prediker Steven Anderson mag definitief Nederland en de andere Sjengen-landen niet in. Wij zitten op zijn haatboodschap niet te wachten. En voor de duidelijkheid: ook ik vind de meningen van deze man over homo’s walgelijk en verwerpelijk.
Maar ik vraag u met mij mee te kijken naar het principe van de vrijheid. Ik citeer twee bekende denkers, met wie we het met goed fatsoen niet oneens kunnen zijn:
Voltaire zei: ‘Ik bestrijd uw mening, maar ik zal mij doodvechten voor uw recht uw mening te uiten.
Erasmus zei: ‘In een vrije staat moeten ook de tongen vrij zijn.
Die vrijheid gunnen wij deze prediker niet. Waarom eigenlijk niet? Zijn we bang voor hem? Kunnen we zijn achterhaalde mening en onderbouwing niet weerleggen? En waarom mogen Nederlandse predikers en SGP’ers wél hun handtekening zetten onder de vertaling van de Nashville-verklaring, die misschien iets minder ver gaat dan deze Amerikaanse prediker, maar die toch minstens een heel eind in dezelfde richting gaat.

Ter overweging: Wie heeft bepaald dat het recht op vrije meningsuiting niet geldt voor deze prediker, maar wel voor Nederlandse dominees en SGP’ers en wie heeft bepaald waar de grens ligt tussen de ene kant van de vrijheid en de andere?

En dan was er vorige week een groep kinderdagverblijven die aankondigde niet ingeënte kindertjes de toegang te gaan ontzeggen. Het is nog de vraag over deze kinderdagverblijven écht de vrijheid hebben om deze beslissing te nemen. Het lijkt vast te staan dat er een meerderheid in Nederland is die de ouders  van deze kinderen de vrijheid wil ontzeggen om hun kinderen niet in te laten enten. Hier botsen twee vrijheden met elkaar. Welke vrijheid moet nu het zwaarst wegen?
Een democratie is pas écht een democratie als de meerderheid rekening houdt met de minderheid. Het recht op vrijheid loopt tegen een grens aan als andere vrijheden erdoor in het geding komen.

Ter overweging: wiens vrijheid weegt in dit geval volgens u zwaarder en is dat bij u een gevoel, of hebt u er ook argumenten bij?
U hoorde het al: ik heb meer vragen dan antwoorden als het over het begrip vrijheid gaat, maar we blijven vieren dat we de vrijheid hebben om dit soort vragen te blijven stellen.

3 bestellingen: Marga Minco, 'Een leeg huis', Agatha Seger (verzameld door), 'Moeder en kind, een keur van gedichten', Guus Pikkemaat, 'Eleonore van Aquitanië (1122-1204) / een bijzondere vrouw in het zomertij der middeleeuwen'.

9 mei 2019

Volgende week is er weer eens een nieuw rooster. Meestal wordt het er bij een verandering niet beter op, maar in dit geval ben ik er wel blij mee. Mijn lessen zijn deze laatste maanden over drie dagen verdeeld. Ik begin één keer het tweede uur, één keer het derde uur en één keer het vierde uur. Ik ben niet zo'n ochtendmens, dus dit bevalt mij wel.

Samen met Martijn zag ik vanavond in De Lampegiet de voorstelling 'Ja' van Nasrdin Dchar. Ik was er behoorlijk van onder de indruk. Hij vertelt het verhaal van de eerste ontmoeting met zijn huidige (half-Indonesische) vrouw (vijftien jaar geleden) tot en met hun huwelijk. De worstelingen met cultuurverschillen brengt hij heel invoelbaar naar voren.

10 mei 2019

Dylano heeft gisteren met Tygo een spel bedacht. Er ligt een parcours van A4'tjes door het hele huis. Ze dobbelen, bedenken challenges voor elkaar en zijn er ruim twee uur druk mee. Vandaag is Dylano alleen bij ons en hij heeft het hele parcours weer uitgelegd. Hij wil het graag met mij spelen. Ik kan geen nee zeggen. Eerlijk gezegd beleef ik aan het spel weinig plezier, maar ik geniet wel van het plezier dat hij eraan heeft.

Martijn heeft hier wat kranten en tijdschriften neergegooid. Ik blader ze door en kom een artikel over Klaas van Kruistum tegen. Ik ken hem niet, maar Tygo kent hem wel. Hij presenteert de jeugdprogramma's 'Zapplive' en 'Klaas Kan Alles' én hij blijkt een Veenendaler te zijn . Geboren op 06-10-1976 en hij woont hier nog steeds.

Ik slik tegenwoordig een pil of acht per dag. Dat is per pil een hele slok water. Ik loop met een klotsende buik na het innemen van die pillen. Vandaag probeerde ik of ik met één slok water twee pillen tegelijk wegkreeg ... en dat lukte.

11 mei 2019

Ik ben niet zo bezig met de opbrengst van onze zonnepanelen, maar vandaag word ik daar toch vrolijk van. Eén keer per maand krijg ik per mail een overzichtje van Eneco. In april hebben we 235 kWu meer geproduceerd dan verbruikt! Dat betekent dat we over die maand zestig euro terug krijgen. Tenminste over de electriciteit. Daarnaast hebben we zo'n honderd euro gas gebruikt en is er ook nog een euro of dertig 'netbeheerkosten'. Maar dan nog!

Ik heb vandaag vijftien van de vierentwintig boektoetsen van H4f nagekeken. morgen de resterende negen.

Vandaag kwam er (eindelijk) een antwoord van de belastinginspecteur. Wel met een verontschuldiging voor de late beantwoording. Het is geschreven in een ontzettend ambtelijke taal, waarbij ze bovendien driekwart van de brief bezig is mijn vraag te herhalen. Maar ik meen eruit af te mogen leiden dat tijdelijk een paar uur extra werken belastingtechnisch geen probleem is.

2 bestellingen: 'Carl Jung' (AO no. 866), Hans Kooger, 'Carl Gustav Jung. 'Ach', antwoordde Freud, 'dat is volmaakte onzin'' (AO no. 2122), Yrsa Sigurdardottir, 'Smeulend vuur'.

12 mei 2019

Ook de laatste boektoetsen zijn nagekeken. Eén keer een 5,0, maar ook een 9,5.
Ze lazen:
Hanna Bervoets, Alles wat er was
Naima el Bezaz, De verstotene
Paulien Cornelisse, De verwarde cavia
Renate Dorrestein, Echt sexy
Renate Dorrestein, Verborgen gebreken (3x)
Karel Glastra van Loon, De passievrucht
Astrid Holleeder, Judas
Herman Koch, Het diner (2x)
Herman Koch, Zomerhuis met zwembad
Kim van Kooten, lieveling
Tim Krabbé, Het goudne ei
Tessa de Loo, Verraad me niet (2x)
Jori Moens, Bor
Margriet de Moor, De verdronkene
Saski Noort, De eetclcub
Jan Siebelink, Jas van belofte
Jan Siebelink, Oscar
Robert Vuijsje, Alleen maar nette mensen (2x)
Tommy Wieringa, Joe Speedboot

De boeken van Gerrit Jan Zwier lees ik graag. Ook 'Mijn wadden' bevalt me goed. Teminste: zolang hij zelf aan het woord is. Van bladzijde 106 tot 190 laat hij wandelende schrijvers uit de vorige en voor-vorige eeuw aan het woord. Dat zal historisch gezien best interessant zijn. Maar de herhaalde en vaak minder goed geschreven natuurbeschrijvingen hadden hier voor mij allemaal niet ingehoeven.

3 bestellingen: J. Gzn, P. de Zeeuw (naverteld door), 'Reinaart de vos', Geo Staad ( = Drs. P), 'Zeden en onzeden', J.M.A. Biesheuvel, 'De angstkunstenaar', J.M.A. Biesheuvel, 'Een overtollig mens', J.M.A. Biesheuvel, 'In de bovenkooi', 'Hollands maandblad' 336, november 1975', Eelke de Jong (samensteller), 'Brave hond. De mooiste hondenverhalen', 'De hond in de boekenkast. Verhalen over honden'.

13 mei 2019

Vanochtend moest ik weer naar mijn 'diabetescontrole'. De bloedwaarden waren goed. Ik ga een nieuw medicijn proberen. Daarvan hoef ik er maar één per dag te slikken (i.p.v. de twee van nu). Ik liet mijn been (waaraan ik weer veel krab) aan haar zien. Daarvan moet ik woensdagochtend toch even van haar naar de huisarts (dat kost één les).
Nieuw op Schrijversinfo: Nico Dros.
Op Schrijversinfo in de nieuwe layout (en sterk uitgebreid): Simon Vestdijk.

Vandaag maakte ik een voorbereiding voor mijn lessen tot de zomervakantie. Er vallen nogal wat dagen uit (Hemelvaart, excursie e.d.), waardoor ik wat onrustig werd over mijn planning. Verder heb ik in kaart gebracht welke leerlingen nog een toets moeten inhalen. Met name in de klassen die ik heb overgenomen zitten er nogal wat. Maar ook dat is 'in beeld'.

1 bestelling: knipsels Bernlef.

14 mei 2019

Omdat mijn lessen nu over drie dagen verspreid zijn, zijn sommige werkdagen wel aan de korte kant. Op dinsdag ben ik alleen het vierde t/m het zesde uur ingeroosterd. Dat betekent: rond half elf beginnen en (als er 's middags geen vergaderingen zijn) rond half twee weer thuis.

We waren heel tevreden over de foto die we op Ameland van een zwaan maakten. Lidy heeft hem op glas laten afdrukken en hij hangt nu te pronken in de woonkamer.

Vanmiddag verwijderden we enkele struiken uit de achtertuin. Lidy wil (in huis en in de tuin) af en toe wat nieuws. Misschien mag ik wel blij zijn dat ik al zo lang mag blijven.

Ik zat vanavond wat Engelse boeken te koop te zetten. Eén daarvan was 'Plain tales from the hills' van Rudyard Kipling (de schrijver van 'Junglebook'). Helemaal voorin is een soort logo van Kipling afgedrukt:

Kipling - Tales ... Kipling - logo

Van zo'n hakenkruis kijk je dan toch raar op. Het boek is gedrukt in 1913, dus zelfs nog vóór de Eerste Wereldoorlog. Het symbool heette toen nog uitsluitend 'Swastika'. Het stond voor levenskracht, geluk of heiligheid en werd gebruikt in het hindoeïsme, het jaïnisme en het boeddhisme. Het komt ook op vroegchristelijke graftomben voor.

Nieuw op Schrijversinfo: Leo Herberghs.
Op Schrijversinfo in de nieuwe layout: J.P. Valkema Blouw.

15 mei 2019

De huisarts had een co-assistente naast zich zitten. Samen bekeken ze mijn bekorste been en ze kwamen, ook samen, tot de conclusie dat een zalf (sterkte 2) hier op zijn plaats is.

Na de les sprak een leerling uit H4c me aan: Zijn moeder was vorige week woensdagavond enthousiast thuisgekomen van het Cultureel Café. Leuke verhalen en een indrukwekkende column. Toen kon hij zijn moeder vertellen dat hij eerder op de dag op school diezelfde column had gehoord!

De post bracht vandaag een kavel L.H. Wiener van Catawiki. Negen boeken voor de prijs van anderhalf:
- Zwarte vrijdag (1967, gesigneerd)
- Seizoenarbeid (1e druk, 1967)
- Seizoenarbeid (2e herziene druk, 1968)
- Een handdruk en een vuist (L.H. Wiener - G.A. van Oorschot 1966-1982) (2003)
- De verhalen I (2003)
- De verhalen II (2004)
- De verering van Quirina T. (2006)
- Eindelijk volstrekt alleen (2008)
- Shanghai Massage (2011, gesigneerd)

Ik las vorig jaar zijn brieven en was daar danig van onder de indruk. Nu moet ik alleen nog een keer ergens 'Nestor' op de kop tikken.

Een oorlog moet men snel beslechten, net als een huwelijk.
Maar men krijgt altijd een tweede kans.
Oorlogen genoeg, net als huwelijken.

(L.H. Wiener, Eindelijk volstrekt alleen, blz. 13)

Bij de VARA-gids zat een bon die goed was voor drie weken gratis een krant. Via internet bestelden we drie weken 'Het Parool'. Vanavond belde er een mevrouw van die krant. Of de adresegevens goed waren? En natuurlijk had ze (nu al) een mooi vervolgaanbod voor me. Ik legde haar uit dat ik echt geen extra krant ga nemen. Ik heb de hele week 'de Volkskrant' en op zaterdag 'Trouw' en 'De Gelderlander'. Ze luisterde goed en had toen tóch echt een aanbod voor me. Omdat ik de hele week 'de Volkskrant' heb, kan ik voor drie euro extra de hele week 'De Gelderlander'krijgen i.p.v. alleen op zaterdag. Dat is niet duur. We deden het. Ik overtuigde mezelf extra door te denken: 'Dat haal ik er met de verkoop van knipsels uit die kranten wel weer uit'.

16 mei 2019

Vandaag liet ik mijn H4-leerlingen op het bord een aantal gedichten lezen en besprak aan de hand van die gedichten zaken als rijmschema's, alliteratie, assonantie, en strofevormen. Het is gedeeltelijk paarlen voor de zwijnen werpen, maar je hoopt een paar leerlingen 'mee' te krijgen en de paarlenwerper heeft er zelf in ieder geval plezier in. Ik besprak wat gedichten van Drs. P, maar ook 'Het huwelijk' van Willem Elsschot.

De tweede keer dat ik die poëzieles gaf, viel het me zelf op dat ik wel veel gedichten had gekozen die geheel of gedeeltelijk over 'de dood' gingen. Ik zei dat ook tegen mijn leerlingen en zei erbij dat dat wel met mijn leeftijd te maken zou hebben. Ze zeiden netjes: 'Nou, meneer, zo oud bent u nou ook weer niet!' Waarop ik zei: 'Maar je mag toch objectief vaststellen dat ik meer verleden heb dan toekomst.' Daar moesten ze even over nadenken. Het werd heel stil en daarna kwam er wat gegrinik uit de klas.

Toen ik naar huis ging, schoot - op het plein - een leerling me aan (ik ken hem niet): 'Meneer, ik heb u in de vakantie op Ameland gezien!' Dat kan natuurlijk kloppen. Ik vroeg hem of hij een leuke vakantie had gehad en of hij veel had gefietst. Dat had hij; én op een scooter gereden. Daar lijkt hij me te jong voor, maar dat is dan één de genoegens op zo'n eiland. Daar kan dat dan.

Vandaag gaf de post een doosje met 250 boekenleggers af. Lidy moppert: 'Alweer een doosje?' Toch houd ik me in. Ik noteer in welke boekenkavels bij Catawiki ik geïnteresseerd ben en dan volg ik de veiling en bied mee, daar waar mijn interesse hoog en de prijs laag is. Zo liet ik vorige week een kavel met een stuk of tien boeken van A. Alberts lopen, omdat de prijs me te hoog werd. De uiteindelijke koper heeft dan wel last van mij, omdat ik de prijs wat opgedreven heb.

Vuurvlinder- Langelaar

De kleinzoons zitten op basisschool 'De Vuurvlinder'. Die school krijgt een nieuw gebouw en ze zitten vanaf nu ruim een jaar in 'mijn' oude basisschool aan de Langelaar én in twee lokalen van 'De Schakel'. Tygo krijgt nu les in het gebouw waar zijn moeder naar school is gegaan en Dylano krijgt nu les in het gebouw waar zijn vader naar school is gegaan.
Vanmiddag was er een feestelijke bijeenkomst op het plein aan de Langelaar om de ingebruikname van dit gebouw te vieren. Opa's en oma's waren ook uitgenodigd. Vooraf liep ik het gebouw even binnen aan de 'kleuterkant'. Een juf herkende me en liep met me mee door het gebouw. Ik vind het leuk om er zo weer even doorheen te lopen, maar toch ook lastig. Dat laatste omdat ik er weemoedig van word. Een weemoedigheid die iemand kan verklaren. Ik heb daar (alweer zo'n dertig jaar geleden) leuke jaren met een jong en enthousiast (en in zekere zin onbevangen) team meegemaakt.
In de kleutergymzaal zit nu ook een lokaal en in de handenarbeidruimte kan niet meer 'gehandenarbeid' worden. Daar zit de buitenschoolse opvang. Het gebouw staat op de nominatie om gesloopt te worden (er worden huizen gebouwd), maar op deze manier kan het nog mooi ruim een jaar als school dienen. Het stond al een paar jaar leeg en er woonden anti-kraakwachten in. Er is wel flink wat geld tegenaan gegooid om het weer toonbaar te maken.
Aan de andere kant van het gebouw maakte ik nog een praatje met de directeur van de school. Ook 'mijn' kantoortje is nog weinig veranderd.

17 mei 2019

Achterland

Terugfietsend van de markt (croissants, champignons, kaas niet nodig, pioenrozen te duur) kwam ik langs een christelijk kringloopcentrum (waar vroeger de C1000 zat). Daar ben ik nog nooit binnen geweest (door er iets te kopen steun je een kerk en dat doe ik liever niet). Er stond een marktkraampje met dozen boeken buiten de winkel met daarop een bordje: 10 boeken voor 1 euro. Dan wint mijn nieuwsgierigheid het van mijn principes. Ik vond vrij makkelijk tien interessante boeken en ik moest zelfs keuzes maken toen ik vijf delen uit de serie bloemlezingen over bepaalde provincies vond (van Stichting Achterland uit Zeist). Daar heb ik er al een aantal van en voor een dubbeltje kan ik die echt niet laten liggen. Ik nam uit die serie mee:
- Zuid-Holland, dichterlijk gewest
- Noord-Holland, woordkunst in waterlicht
- Gelderland, literaire reis door de tijd
- Gelderland, literaire reis langs het water
- Drenthe, door dichtersogen

Al een paar dagen geen bestellingen. Wat gaat er mis?

18 mei 2019

Eindelijk is het weer om in de tuin te zitten! Overigens hebben we niet alleen gezéten. Lidy ging met de bloempotten aan de gang en ik vulde de houten 'wandkast'.

We bakten een calzone in de oven. Hij bleef wat laag, maar smaakte prima:

calzone

Bij AH kocht ik de 'HP/De Tijd' van mei. Ilja Leonard Pfeijffer staat breeduit op de omslag. Tijdens het lezen van het blad moest ik af en toe grinniken. Wat citaten:
- Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten verloor D66 weer behoorlijk. Met Rob Jetten probeert de partij een nieuwe koers in te slaan. Maar welke? Is de partij niet zelf het establishment geworden waar ze ooit tegen streed? Waar zijn de vrijdenkers van weleer gebleven? (Frans van Deijl)
- Lijsttrekkers zouden hun IQ-score op het stemformulier moeten vermelden. (Jan te Nijenhuis)
- Waarom zouden wij, ongelovige mensen, moeten betalen voor religieuze scholen? Ik vind dat onrechtvaardig. (Erdal Balci)
- Europarlementariër zijn voor de PVV is geen moeilijk werk: de partij is meestal tegen. Je hoeft amper een dossier te lezen. (Bert Nijmeijer)
- Het verbaast me altijd dat er ook niet-linkse mensen zijn. (Ilja Leonard Pfeijffer)

2 bestellingen: Willemijn van Dijk, 'De opvolger / Tiberius en de triomf van het Romeinse keizerrijk', 'De Tweede Ronde, Muziekummer, Herfst 1994'.

19 mei 2019

Gisteren en vandaag ruimde ik mijn studeerkamer flink op. Er stonden vooral teveel dozen (met boeken) op de vloer en op de stoel.

Ik zocht al een poosje informatie over keramische barbecues. In eerste instantie kom je dan bij de 'Big green eggs' terecht, maar die zijn wel erg duur. Er blijken tegenwoordig wel meer merken te zijn en die zijn vaak wat sympahieker geprijsd. Dat begint bij pakweg € 400,00. Nog steeds veel geld. Nu biedt AH er tijdelijk één aan voor de helft van d(i)e prijs. Dat gaat een beetje ingewikkeld: in de winkel moet je een voucher kopen en dan via internet (met het nummer van die voucher) de 'Grill Guru kamado compact' bestellen. Hij wordt dan binnen twee weken thuisbezorgd.
De voucher bleek ook via de webwinkel van AH te koop te zijn. We rondden die koop vanmiddag maar gelijk af. Het is een compact model, maar dat is voor ons tweetjes (voorlopig) groot genoeg. Nu de belastinginspecteur mijn tijdelijke extra uren heeft goedgekeurd, krijg ik die met terugwerkende kracht uitbetaald. Dan heb ik de afgelopen maanden (o.a.) voor deze kamado gewerkt! Kamado blijkt de verzamelnaam voor dit soort barbecues te zijn.

De biografie van Helene Kröller-Müller heb ik uit. Een interessant boek over een interessant maar uiterst gecompliceerd mens.

20 mei 2019

Een raadsel! Op de tuintafel stonden twee bijna lege (vogel)pindakaaspotten. Eén van die potten is verdwenen. Is het mogelijk dat een (grote) vogel die pot in zijn klauwen heeft meegenomen? En zo niet, waar is die pot dan gebleven? Een grapje van de buurman?

Pindakraai

In de loop van de middag zagen we een grote kraai uit het pindakaaspotje pikken. Dat is nog eens wat anders dan een koolmeesje. Zou zo'n kraai in staat zijn zo'n potje mee te nemen? In zijn snavel?

De gedichten uit 'De Nederlandsche poëzie in honderd verzen' van Dirk Coster (2e druk, 1931) heb ik vanmiddag op Schrijversinfo vermeld.
En ook de gedichten uit het (veel dikkere) 'Lyriek', verzameld door J. Greshoff en A.F. Mirande (1928) staan erbij.
En vanavond ook nog eens de gedichten uit 'Ik ben gestemd om een sonnet te maken. Bloemlezing uit de poëzie der Tachtigers', samengesteld door Harry G.M. Prick (1980).

Vanmiddag heb ik een proeftoets H4 zitten maken. Ik kon het niet laten er een gedicht van Kees Stip in te stoppen:

Lees eerst onderstaand gedicht, beantwoord daarna de vragen.

Jam

Het regent jam. Dat is nog nooit gebeurd.
Ik loop al met een boterham naar buiten.
Mijn vrouw volgt met een dienblad vol beschuiten.
Frambozenjam. Ook wij zijn zo gekleurd.

Tot voorraadvorming laat zich snel besluiten.
Emmers en afwasteilen. Maar dan scheurt
een kreet de rode stilte. Buurman Geurt
gaat met een kuitenflikker van de kuiten.

Daar zit hij in de jam, de vrome man
die helemaal geen rood verdragen kan.
Het opstaan doet hem automatisch knielen.
Omhoog richt zich zijn edele profiel en
zag je hoe hard hij in zijn handen kneep?
Hij krijgt het voor elkaar. Het regent zeep.

Uit: Kees Stip, Lachen in een leeuw.

 

1    Welke twee rijmschema’s vind je in dit gedicht?
2    Dit gedicht heeft een vaste vorm. Hoe heet zo’n gedicht?
3    Geef met regelnummers aan waar in dit gedicht een enjambement zit.
4   Geef twee voorbeelden van alliteratie
5  De derde strofe heeft zes regels.Welke strofevorm is dat?
6 In regel 10 staat: ‘die helemaal geen rood verdragen kan.’ Wat wordt hier met ‘rood’ bedoeld?
7 In de laatste regel gaat het zeep regenen. Hoe komt dat?

Er stonden reclameborden rond lantaarnpalen met de aankondiging van een kramenmarkt op de Patrimoniumlaan op Hemelvaartsdag. Ik zocht op wie de organisator was en waagde er een mailtje aan. Er waren nog kramen en ik ga volgende week donderdag meedoen aan die markt. Ik ga proberen mijn boeken uit de 'Opruimingsbak' eens echt flink op te ruimen.
Met bovenstaand besluit verbaasde ik mezelf een beetje. Ik was 'klaar' met boekenmarkten (dacht ik).

1 bestelling: Carel Helder, 'C.V. / reportages, korte verhalen, gedichten, interviews e.v.m. e.v.m.'.

21 mei 2019

Vanochtend printte ik op school twee toetsen. Daarna tilde ik het deksel op en zocht naar het origineel van de toets. Ik raakte bijna een beetje in paniek: 'Waar kan nou toch verdorie mijn origineel zijn?' Na een minuutje zoeken bedacht ik dat ik geen kopietje gemaakt had, maar dat ik vanaf mijn computer een printopdracht naar het kopieerapparaat had gestuurd. Dan is er dus geen origineel. Beschaamd droop ik af. Gelukkig was er niemand getuige van deze actie.

Mijn leerlingen konden met de twee laatste vragen over het sonnet van Kees Stip niet uit de voeten. Bij de vraag over het 'rood' kwamen de meesten niet verder dan 'jam' en een enkeling had 'bloed'. Dat het hier ook over 'linkse politiek' zou kunnen gaan vonden ze ver gezocht (ik zou deze vraag ook niet in een échte toets durven stoppen).
Ook de vraag over het plotseling regenen van zeep was te moelijk (ze lezen alleen oppervlakkig en niet écht). 'Vroom' + 'knielen' + 'gezicht omhoog' + hard in handen knijpen' kan volgens mij toch echt alleen op bidden lijken. Zeker als er nog aan toegevoegd wordt dat hij het voor elkaar krijgt.

Van een collega Nederlands krijg ik al meer dan tien jaar de boekenbijlage van 'NRC Handelsblad'. Ik vroeg haar welk boek ze - als dank - graag van me cadeau wilde hebben. Ze wilde graag het nieuwe boek van Peter Buwalda. Ik kocht dat gisteren bij Van Kooten en ik gaf het haar vandaag.
Van haar kreeg ik 'Grand Hotel Eurpa' van Ilja Leonard Pfeijffer te leen. Ik ben er vanmiddag aan begonnen. Voorin heeft ze geschreven 'kerstcadeau RC 2018'. Blijkbaar kocht ze dit boek in de week voor Kerstmis bij Van Kooten van de bon die we van school kregen. Nu is de grap dat ik eerder het boek lees dat zij daar kocht dan het boek dat ik er toen zelf kocht.

En weer heb ik uit twee boeken (twee keer 'Dichters van deze(n) tijd. De versies van 1941 en van 1969) de gedichten op Schrijversinfo vermeld. Ik kan nu even geen bloemlezing meer zien.

Vandaag was er een brief van de ING: 'ING stopt met TAN-codes. Mobiel bevestigen is de nieuwe manier om uw overschrijvingen te bevestigen. U heeft de Mobiel Bankieren App al gedownload, dus u bent op de goede weg. U moet de app alleen nog activeren.' Ze kunnen verdorie ook alles zien! Maar ik kan het ook positief benaderen. Ze proberen je uit zichzelf verder te helpen. Ik heb er vanavond weer mee zitten klooien, maar het lukt me niet. De app blijft maar melden: 'Er staat nog geen toestel in je overzicht', maar nergens staat hoe ik mijn iPad toe moet voegen aan dat overzicht. Ik heb de klantenservice gebeld, maar hiermee helpen ze niet telefonisch. Ik vrees dat ik bij de ING op visite moet om me verder te laten helpen.

3 bestellingen: boekenlegger Leendert 'Vis, Jaap Schaap', Anton B. Lam, 'Verzet en Poëzie, een bloemlezing verzets-poëzie', Hubert Lampo, 'toen herakles spitte en kirke spon'.

22 mei 2019

Ik liet mijn leerlingen op Cambiumnet 'stijlmiddelen' oefenen. Ze zijn tijdens zo'n les rustig en 'lekker bezig', maar als ik achterin de klas ga staan, zie ik duidelijk dat zeker de helft van de leerlingen op zo'n laptop wat anders aan het doen is. Dat levert een dilemma op: Nijdig worden en ze aan het werk zetten? Of denken: Prima, ik heb je de gelegenheid gegeven om te oefenen. Verder is het je eigen verantwoordelijkheid. Ik neig naar het eerste, maar deed vandaag het tweede.

2 bestellingen: 'Boekenbijlage 7 december 1985, nummer 49, C. Buddingh' 1918-1985', Marjon van Royen, 'Italie op maandag'.

23 mei 2019

Ik heb de kraam voor de hemelvaartsmarkt betaald en kreeg een mailtje met het kraamnummer: nr. 1. Is op de kop van zo'n straatmarkt staan nou gunstig of ongunstig? Ik weet dat eigenlijk niet.

Ik had de laptopkarren gereserveerd, zodat de leerlingen bij een oefening de moeilijke woorden konden opzoeken. Slechts twee leerlingen pakten een laptop. De rest vond het veel makkelijker om op het eigen mobieltje te zoeken. Daarvoor hoef ik geen karren meer te reserveren.

H4f had nog nooit van Joop Visser gehoord. Ik vertelde ze over hem en liet 'Veenendaal' en 'Hordeloper' horen. Meer dan 'grappig' vonden ze het geloof ik niet, maar ze vinden het al lang best!

4 bestellingen: James Herriot, 'Belevenissen van een veearts. Lief en leed uit de praktijk vazn de sympathieke dierenarts', Maria Esmeralda Mendes, 'Pogong te zeggen / Tentativa de expressao', Peter R. de Vries, 'De zaak Heineken', Belcampo, 'Bevroren vuurwerk'.

24 mei 2019

Toen ik broodjes haalde op de markt zag ik bij de Jumbo een gymcollega (in vol ornaat) staan. Hij was met een H4-klas een spel met GPS-apparaatjes aan het doen. Er kwamen leerlingen aanlopen, die zich erover verbaasden dat ik op mijn vrije dag met een collega stond te praten. Waarom niet jongens? Ik heb aardige collega's en als ik die zie, maak ik er een praatje mee.

Ik ben volop bezig de 'uitverkoopbak-dozen' te sorteren voor de hemelvaartsmarkt. Ik gooi ook heel wat boeken weg. De volle en uitgezochte dozen zet ik zolang onder de overkapping in de achtertuin (met een zeiltje erover). In huis kan ik ze niet kwijt.

Gijs hielp me vanmiddag het onderstel van de kamado in elkaar schroeven en de handvatten eraan schroeven. Achteraf was dat simpel, maar ik word zenuwachtig van zulke dingen en wacht toch de gelegenheid af dat Gijs er is.

25 mei 2019

Gisteren probeerde ik mijn boekwinkeltje 'Uitverkoopbak' op te zeggen. Dat lukte niet. Waarschijnlijk is er een maand opzegtermijn. Vandaag ben ik blij dat dat niet lukte, want er staan daar ook honderden AO'tjes te koop en wat tijdschriften (o.a. 'Heemschut'). Die moeten er wel in blijven staan!

In de 'Trouw' van zaterdag roept columnist Hans de Bruijn ons op om alle rechtse (priet)praat vanaf nu 'boreaal gelul' te noemen. Dat gaan we doen! De spreker afdoende wegzetten, zonder dat je argumenten hoeft te geven én zonder dat iemand écht begrijpt wat je bedoelt!

Trijntje Oosterhuis (bij Frits Spits op de radio): 'Dat ik me toen echt wel die vraag heb afgesteld...'

W.A. Trump

De kamer staat vol met dozen boeken voor de markt van aanstaande donderdag (Patrimoniumlaan). Ik til dit boek over Willem Alexander op en vraag aan Tygo: 'Weet je wie dit is?' Dat weet hij wel: 'Een jonge president Trump.'

Wijnhandel Woudenberg

 

Jan stond vanmiddag bij slijterij Woudenberg in Wageningen. Suzanne en Gijs hadden met hem afgesproken daar even langs te gaan en wij gingen mee en maakten er een 'middagje uit' van. We lunchten bij 'De kater' op de markt. Er was daar ook markt, waar we wat kaas kochten. We waren een poosje bij Jan, proefden wat (gin-tonic met een scheutje limoncello!) en namen wat flessen mee en bij toeval was er voor de jongens bij de parkeerplaats een soort kinderfestival met o.a. veel springkussens en gekke fietsen.

Dylano

1 bestelling: Ton Anbeek, 'Adriaan van Dis - Indische duinen' (uit: Lexicon van Literaire Werken).

26 mei 2019

Vanochtend zag ik een koolmeesje in de voortuin. Veel zijn er niet meer. Ze schijnen (met hun jongen) te sterven aan het eten van door de mens met gif bespoten buxusrupsen. De kauwtjes hebben die rupsen ook ontdekt. Gisteren zagen we vooraan in de Dijkstraat een stuk of zes kauwtjes een buxushaag belagen. Ze zijn iets te zwaar voor die takjes, maar hielden er overduidelijk een vreetfeestje.

Gelijk hebben is niet hetzelfde als gelijk krijgen
en gelijk krijgen onderhoudt geen enkele relatie met de waarheid.
Iedereen die gelijk heef weet dat dit zo is.

(L.H. Wiener, Eindelijk volstrekt alleen, blz. 51)

We hebben vanmiddag onze nieuwe kamado in gebruik genomen. Nog geen culinaire hoogstandjes. Eerst maar eens het stoken en het controleren van de temperatuur in de hand krijgen. Maar ... de eerste worstjes smaakten prima.

Kamado

3 bestellingen: 'De Leeslijst. Tien Nederlandse klassiekers', 'Dichters omnubus. Tweede bloemlezing', Lukas Peregrijn (samensteller), 'Al bleef ik eeuwig ongelezen: tijdgnoten der Tachtigers die tachtig meden of bestreden', W.L.M.E. van Leeuwen, 'Bekopt overzicht van de Nederlandse letterkunde', Tip Marugg, 'In de straten van Tepalka', Tjalie Robinson, 'Ik en Bentiet'.

27 mei 2019

De dozen boeken 'uitverkoopbak' zijn uitgezocht. Vanmiddag brachten we vier grote dozen onverkoopbare boeken (bibliotheekexemplaren, kapotte exemplaren) naar het oud papier op de gemeentewerf. De lege dozen gaan morgen terug naar de garagebox. Daar moet ik nog de boekencarrousel, de bijbehorende 'kinderknutselboeken' en de boekenweekgeschenken vandaan halen.

We reden door naar Bochane, waar ze een kapotte koplamp voor ons vervangen hebben. Ze bestellen een houdertje voor mijn iPhone (voor op het dashboard). De Tomtom gaan we niet meer gebruiken.

Ik heb via internet op aanstaande vrijdagmiddag een afspraak bij het plaatselijke ING-kantoor gemaakt. Dan moeten ze me daar maar helpen om de betaal-app aan het werk te krijgen.

Dit zijn de namen, Tommy De meisjes van zes gym alfa

Vanavond was Gert hier op visite. Dat was alweer veel te lang geleden. Hij heeft begrepen dat ik momenteel veel L.H. Wiener lees en bracht twee gesigneerde bibliofiele uitgaven van de Haarlemse stadsschrijver voor me mee:
- Dit zijn de namen, Tommy (2017, 120 ex.)
- De meisjes van zes gym alfa (2017, 150 ex.)
Gert is dit jaar, na een jaar met onbetaald verlof te zijn geweest, gestopt met lesgeven. Hij heeft er geen spijt van. We hadden weer een uiterst genoeglijke avond.

Ik leerde nog iets van Gert: Als kavels op de veiling van Bubb Kuyper niet verkocht zijn, kun je ze kopen voor de inzetprijs. Ik maakte daar direct gebruik van door per mail mijn belangstelling kenbaar te maken voor een onverkocht kavel met vijf biografieën en drie brievenboeken. Dat was ingezet op veertig euro.

2 bestellingen: 4 x Hella S. Haasse, 'Hollands Maandblad, vierde jaargang, nummer 188, maart 1963'.

28 mei 2019

De H4-klassen zijn deze week veel op excursie. Ik ben niet mee op excursie en heb daarom deze week een 'makkie'. Vandaag kom ik naar school om één les aan een brugklas te geven. In de tijd om dat uur heen ruim ik mijn kast eens flink op. Morgen kom ik naar school voor één blokuur aan H4c. Dat zijn de leerlingen die geen economie hebben. De rest is op economie-excursie.

Ik merk een ontzettend verschil met vorig schooljaar. Toen was ik ook leerlingbegeleider en voorzitter van de MR. Nu ben ik 'alleen' docent. Mijn collega's gaan dit niet leuk vinden (er wordt heel wat afgeklaagd over werkdruk e.d.), maar ik vind alleen lessen draaien een luizenbaantje. Vooruit: met piekbelasting, maar dan nog....

2 bestellingen: Rosalind Rinker, 'Bidden: praten met God', Raymond Herreman, 'Boekuiltjes'.

29 mei 2019

Met H4c oefende ik vandaag voor de debatten. Ze kregen twee opdrachten voor een kleine toespraak:
1. Bereid je voor op een sollicitatiegesprek voor een niet-bestaand beroep. Je krijgt drie minuten om te vertellen waarom jij de meest geschikte kandidaat bent. De beroepen waren o.a.: gelukskoekjestekstenschrijver, stadsdruïde, hamsterslager en passagier-aanduwer.
2. Leg uit waarom een persoon of personage juist als held óf als boef moet worden gezien. De personen waren o.a.: James Bond, De wolf van De drie biggetjes, Cartman en Professor Sneep.
De leerlingen komen daar aardig uit. Het is in de afgelopen tijd in ieder geval gelukt om de leerlingen heel vrij voor een groep te laten spreken en ook het - in korte tijd - opbouwen van een speech lukt heel behoorlijk.

Vanavond vergaderden we bij Jaap voor het Cultureel Café. Op 12 juni komt Louis Veen over Piet Mondriaan vertellen. Louis is gepromoveerd op het geschreven werk van Mondriaan.
Ook bij Jaap heeft de buxusmot toegeslagen!

'Jij pleegt later vast zelfmoord,' zei mijn moeder eens tegen mij, tamelijk onverwacht.
Dat vond ik geen aangename zin om te horen.
Temeer niet omdat ik vroeger nogal gehoorzaam was.

(L.H. Wiener, Eindelijk volstrekt alleen, blz. 114)

1 bestelling: Frederick Forsyth, 'Broeinest'.

30 mei 2019

Kramenmarkt op de Patrimoniumlaan. Het miezerde de hele ochtend. Met een doekje veegde ik af en toe de ruggen van de boeken droog. 's Middags was het gelukkig wel lekker weer. De verdiensten waren matig. Ik heb ooit van Ed geleerd dat je toch wel minimaal een omzet van twee keer de kraamhuur moet draaien ( en dat is dan al heel bescheiden). Die twee keer heb ik niet gehaald. Toch was het een leuke dag. Suzanne, Gijs en Tygo bleven ook de hele dag op de markt en er gebeurt genoeg om je de hele dag bezig te houden.

kramenmarkt

Het naarste wat er gebeurde was een aanrijding op de Kerkewijk. Ik had kraam 1, dus ik stond daar dicht bij. Een auto schepte met een doffe klap twee voetgangers op het zebrapad. We zagen EHBO (van de markt), politie, ambulance en technische recherche arriveren en hun werk doen. Het leek er slecht uit te zien, maar uiteindelijk zaten de slachtoffers overeind en waren ze aanspreekbaar.

Tegenover ons stond een man grote moten zalm te roken boven een houtvuurtje. Zo'n tien van die moten tegelijk en hij heeft zijn rookoven vier of vijf keer opnieuw gevuld. Ze verkochten broodjes zalm voor € 3,50 en die gingen vlot over de toonbank.

2 bestellingen: Willem Sangers en Roger Janssen, 'Thorn, het witte stadje', 2 x A.H. Nijhoff.

31 mei 2019

Voor het eerst heb ik na een boekenmarkt niets op te ruimen. We brachten alle dozen gisteren gelijk allemaal naar het PWA-Park. Dat scheelt.

meikever grote bonte specht

Een meikever op een druivenblad in de achtertuin en een grote bonte specht op de berk in de voortuin. De eerste liet zich wat makkelijker fotograferen dan de tweede. Lidy zat wel een half uur met haar camera in de aanslag, voordat dat lukte.

We beluisterden via Spotify 'Boudewijn de Groot's Voor de Overlevenden & Picknick (Live)' van The Kik. Een feest van herkenning en de stem van deze zanger blijkt hier heel geschikt voor. Goed en respectvol gedaan.

Vanmiddag had ik een afspraak op het ING-kantoor, omdat ik de app niet aan de gang krijg. Dat moet, want vanaf morgen zijn de lijsten met tan-codes niet meer te gebruiken. Het bleek dat we al jaren onze bankzaken doen met 'Mijn ING' en dat die formeel op Lidy's naam staat. Daarom kan ik daar mijn creditcard niet activeren én kan ik mijn iPad niet aan de app toevoegen.
Er zat niets anders op dan ook voor mij een gebruikersnaam en wachtwoord voor een aparte 'Mijn ING' aan te vragen. De bankmedewerker (een aardige en behulpzame jongen) kon op mijn iPad wél alvast de app van de zakelijke rekening activeren (die staat alleen op mijn naam).

dronken aardbeien

Een stuk buikspek, gemarineerd in BEEK-calvados en dronken aardbeien in BEEK-bitter op de kamado. Het is allemaal nog even oefenen. Het buikspek ging te snel en kreeg een iets verbrande buitenkant (maar smaakte wel) en de aardbeien moeten korter op de barbecue (dan blijven ze meer 'heel').

1 bestelling: Josephine Cutts & James Smith, 'Van Gogh'.