Mei 2020

1 mei 2020

Lezend in het gisteren gekochte boek van Ischa Meijer bedacht ik me dat ik via de mail al eens door iemand ben gewezen op de vele honderden op internet te vinden 'Uren Ischa'. Radio-interviews. De VPRO blijkt ze hier heel overzichtelijk online te hebben gezet. Ik beluisterde al interviews met Willem Wilmink, Joop Visser en Robert Long. Dat is het betere schatgraven.

Ik heb de bruine vlekken (waterschade van opgewaaide, smeltende sneeuw) in het plafond van de erker vandaag overgeverfd. Morgen doe ik één keer het hele plafondje.

Zo te zien hebben de nieuwe overburen per 1 mei de sleutel van het huis gekregen. We zagen een man en een vrouw een selfie maken, terwijl hij de sleutel voor de eerst keer in het slot van de voordeur stak.

Deze week verkocht ik een mooie hoeveelheid knipsels van Ronald Giphart aan een verzamelaar. Hij wil door Giphart geschreven zaken, maar heeft geen belangstelling voor recensies van Gipharts werk. Vanmiddag haalde ik de dozen 'G' uit de garagebox. Daar zit nog een heel beetje columns én kookrubrieken van Giphart in.

Nieuw op Schrijversinfo: Isaac Faro.

4 bestellingen: Ben Borgart, 'De vuilnisroos', 3 boekenleggers (2 x Harry Potter), Stijn treuvels, 'De oogst',  H.K. Poot, 'Gedichten III. deel', Philip Gibbs, 'Volken van één stam'.

2 mei 2020

Geen 'Volkskrant' vandaag. Ik meldde dat op de site van de krant en kreeg toen de mededeling: Lees de krant onmiddellijk digitaal. Dat wil ik helemaal niet; ik betaal voor een papieren krant. Dit verpest mijn hele zaterdagochtend.

De Somalische bezorger van DHL bezoekt ons deze weken regelmatig (we moeten hem de volgende keer maar eens een 'pourboire' in de hand douwen).

Gisteren bracht hij ons een grote (maar niet zo zware) doos van Grill Guru. Vorig jaar kochten we via Albert Heijn hun compacte kamado. Blijkbaar hebben ze er daarvan toen heel veel verkocht, want de accesoires die ik er bij wilde bestellen, waren heel lang uitverkocht. Deze week zag ik in een advertentie van Albert Heijn dat ze het apparaat weer aanboden. Toen dacht ik: 'Snel kijken of die accesoires er nu nog wel zijn. Dat waren ze en ik bestelde de 'High Level Stand', zodat het apparaat op een prettiger werkhoogte staat en de 'Plate setter', zodat we indirect kunnen koken en het apparaat als een soort oventje kunnen gebruiken.

Ontmoetingen

Vandaag bracht hij een doos uit België (ik was afgelopen zaterdag de hoogste bieder op Catawiki) met 118 boekjes uit de serie 'Ontmoetingen - Literaire monografieën' Die kan ik heel goed gebruiken voor Schrijversinfo en daarna wel weer per stuk te koop aanbieden. Er zitten wel wat dubbele exemplaren bij. Ik heb zelden een zo goed verpakte aanschaf binnen gekregen. De boekjes zaten per zeven à acht stuks strak in het plastic. Die setjes zaten dan weer per vier in een soort wat hogere pizzadoos, met afgepaste stukjes schuimplastic in het midden en die dozen zaten dan met héél veel plakband weer op elkaar gestapeld vastgemaakt.

Het plafond van de erker is 'gewit'!

5 bestellingen: Frans A. Janssen (samensteller), 'Scheppend nihilisme. Interviews met Willem Frederik Hermans',  J.A. Sandfort (vertaling), 'Decamarone deel 3, vijfde en zesde dag', Olaf J. de Landell, 'Ave Eva/Spiegel aan de wand/De kantelen kantelen', AO-redactie, 'Strijd om krijt (Verdwijnt de Sint Pietersberg?)', Esther Hagers (vertaling en bewerking), 'Kinderen schrijven aan God'.

3 mei 2020

Nieuw op Schrijversinfo: Piet van Aken.

2 bestellingen: Werkgroep Voortgezet Onderwijs, 'Lesbrief 'De ontketende held'', Rudie Kagie, 'De debutanten', Boekenlegger bij 'Dubbelspel' van Frank Martinus Arion van de Openbare Bibliotheek Veenendaal, Annie M.G. Schmidt, 'De lapjeskat / De toren van Bemmelekom'.

4 mei 2020

Vanmiddag was Gijs bij ons met een monteur van airco's (ik zie dat dat overal zo wordt afgekort). We hebben er lang over nagedacht, maar het gaat er toch van komen.

Het is nog vakantie, maar ik ben toch de planning voor de lessen van deze week maar gaan maken en heb die op Magister gezet.

Door met de plank 'B': Ook de boeken van Louis Paul Boon staan nu op Boekwinkeltjes.

4 bestellingen: Gerard Reve, 'De stille vriend', Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Kinderen' (Parool, dinsdag 28-04-1964), August Vermeylen, 'De wandelende jood', W.G. van de Hulst Jr., 'Waarom de tram stil stond ...'.

5 mei 2020

Laatste meivakantiedag. Ik heb vandaag de resterende basisscholen gemaild om afspraken te maken over te bespreken leerlingen. Enkele docenten reageren op hun mail, maar de basisscholen zijn deze week nog dicht. De afspraken komen dan ook in de volgende week.

Anton laat op Facebook weten dat zijn vader is overleden. Van pakweg mijn zesde tot mijn zestiende waren Anton en ik 'boezemvrienden'. We zagen elkaar op school, op scouting en in onze vrije tijd. We gingen zelfs over en weer met elkaars gezinnen op vakantie. Ik ben met de familie De Ruiter mee naar Noorwegen geweest. Dat moet 1976 zijn geweest. Ik heb aan zijn vader goede herinneringen, bijvoorbeeld hoe hij me in hun keuken aan de Prins Bernhardlaan kerriesaus leerde maken. Ik maak dat nog wel eens.

2 bestellingen: Benjo Maso, 'De legende van de Tour (Lijden is de volledige ontplooiing van de wilskracht! Bewijs dat u een man bent!)' (Vrij Nederland bijlage, 15-07-1989), Gerard Walschap, 'Houtekiet / Zuster Virgilia / Celibaat'.

6 mei 2020

De coronamaatregelen worden stapsgewijs versoepeld. In juni gaat ook het voortgezet onderwijs weer 'open'. Ik worstel met wat dat voor mij gaat betekenen. Ga ik weer aan het werk? Of zit ik met mijn longen en diabetes (en reuma en jicht en psoriasis) dusdanig in een risicogroep dat ik beter nog thuis kan blijven? Ik neig naar het laatste.

3 bestellingen: Jan Stavast Reeks no. 40, 'Goud in Afrika', Nienke van Hichtum, 'Verhalen', 13 x AO, Karel Maartense (samenstelling), 'Sprookjes' (Bulkboek, de literatuurkrant, najaar 1987).

7 mei 2020

Het is om ons heen een herrie en een drukte van belang. De buren aan de ene kant zijn het dak van de garage aan het vervangen. De buren aan de andere kant zijn in de tuin het zand aan het aantrillen. In het bos schuin tegenover ons zijn ze afvalhout in containers aan het verzamelen en in de tuin recht tegenover ons timmerde een aannemer een bord met zijn naam erop in de tuin.

2 bestellingen: Abel J. Herzberg, 'Brieven aan mijn kleinzoon. De geschiedenis van een joodse emigrantenfamilie', 'Aantal (54) knipsels van en over Nelleke Noordervliet'.

8 mei 2020

Martijn haalde vandaag drie driegangenmenu's bij Bite. Soepen, salades en toetjes. De restaurants richten zich steeds meer op de afhaalmarkt. Ze moeten wat.

Daarna zocht Martijn een flinke stapel lp's uit mijn dozen 'dubbelen'. Hij heeft zijn zolderkamer nu zo ver af dat hij ze kwijt kan. Die dozen stonden in mijn studeerkamer al een poosje op hem te wachten.

1 bestelling: M.J. Delbaere-Prins, 'Het geluk is overal. Drie sprookjes'.

9 mei 2020

Lidy heeft behoorlijk van de coniferen staan knippen. We kunnen het afval niet meer in onze bruine kliko kwijt. Daarom brachten we vanavond een vuilniszak vol snoeiafval (op de fiets) naar Martijn. In zijn kliko was nog wel plek. We zaten even bij hem in de tuin en keken naar zijn zolderkamer, waar hij nu planken aan de hele muur heeft hangen en die planken staan vol met zijn enorme cd-verzameling.

Ik heb flink wat boeken van collega Mark te koop gezet vandaag.

De kleinzoons hebben vandaag konijnen gekregen. Deze week had ik een klein boekje over de verzorging van konijnen in de hand. Ik vermoed dat dat boekje nog van hun moeder is geweest.

4 bestellingen: Pierre Teilhard de Chardin, 'Loflied', Kees ten Holt & Jouke van de Meij, 'Lopen over gras. Wandelingen in het westen van Noord-Holland', 'Levende talen, nummer 269, juni/juli 1970, Joyce-nummer', Thijs Booy, 'Het is stil op Het Loo.. Overpeinzingen in memoriam koningin Wilhelmina'.

10 mei 2020

Ik vraag me al een half leven af wat ik onder 'heiligheid' versta.
Jezus is een heilige.
Vincent van Gogh ook.
Lucky Luke misschien, maar dat weet ik niet helemaal zeker.

(Nicolien Mizee, De porseleinkast, blz. 308)

2 bestellingen: Hans Andreus / Remco Campert / Ed van der Elsken / Willem Frederik Hermans e.a., 'Taboe, nr. 2', Prof. Mr. R. Kranenburg, 'De nieuwe structuur van ons koninkrijk'.

11 mei 2020

Ook een dag thuiswerken kan voorbij vliegen. Veel inkomende mail van leerlingen, veel uitgaande telefoontjes naar basisscholen en vanmiddag een Teams-vergadering van twee uur over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een (voorzichtige) opstart van de school in juni.

Tussen de bedrijven door bracht ik wat betaalde boeken naar de brievenbus. Onderweg hielp ik een op zijn rug spartelende meikever op zijn pootjes. Die zie je niet veel meer. 'Es gibt keine Maikäfer mehr' zong Reinhard Mey al in 1974.

Niets in de Staatsloterij.

De 365 gedichten uit 'Zonder verbeelding geen tuin', samengesteld door Paul Geerts heb ik in de afgelopen dagen op Schrijversinfo vermeld.

4 bestellingen: Leonard de Vries 'Dank U, meneer Edison. Het fascinerende verhaal van 100 jaar fonograaf en grammofoon', mapje knipsels Bob Dylan, 'Bodemkaart 41 West Aalten', R.L. Stevenson, Schateiland / De zonderlinge geschiedenis van Dr. Jekyll and Mr. Hyde'.

12 mei 2020

Vandaag ben ik begonnen met de betogen van mijn H3-klas. Die hadden al klaar moeten zijn (volgens de voor-Corona-planning). Nu laat ik deze en volgende week steeds drie leerlingen in Teams 'opdraven' en ze houden voor de camera van hun laptop hun betoog. Wat mij betreft is dit één van de cijfers die we 'gewoon' mee kunnen laten tellen.

Vandaag vroeg een basisschool - na de bespreking van een leerling voor de brugklas van volgend schooljaar - om een gespreksverslag. Dat gebeurt eigenlijk nooit. Ik vrees dat het duidt op de druk van de betreffende ouders op de school en dat mijn gespreksverslag gebruikt moet worden om te bewijzen dat de school zijn best heeft gedaan. Het zij zo.

Onlangs kocht ik op Catawiki een kavel met zeven jaarboeken van Poetry International. De vorige eigenaar heeft in de jaarboeken handtekeningen van dichters verzameld. Ik vermeld de gedichten (en de vertalers) op Schrijversinfo. Vanavond deed ik dat met die uit het jaarboek 1994. Ook scande ik de dertien handtekeningen uit dit jaarboek:
Breyten Breytenbach
Eva Gerlach
Peter Ghyssaert
Henk Bernlef
Anneke Brassinga
Hester Knibbe
Wiel Kusters
Tom Lanoye
K. Michel
Tonnus Oosterhoff
Sybren Polet
Willem van Toorn
Jan Eijkelboom
Bij het scannen en beter bekijken van die handtekeningen zag ik dat de vorige eigenaar dit boek meegenomen moet hebben naar diverse gelegenheden waar dichters signeerden, want sommige dichters zetten er een jaartal bij en lang niet alle handtekeningen zijn uit 1994. Die van Eva Gerlach is uit 2003 en die van Tom Lanoye uit 2012!

handtekening Eva Gerlach handtekening Tom Lanoye

4 bestellingen: Annejet van der Zijl, 'Gerard Heineken / de man, de stad en het bier', Phil Cailliau, 'Hugo Claus / De Metsiers', A.L. Snijders, 'Wapenbroeders / 131 zkv's', Herman Gorter 'De dag gaat open als een gouden roos'.

13 mei 2020

Een H3-leerling hield vandaag zijn betoog over de onwenselijkheid om in coronatijd de scholen weer te laten beginnen. In een tussenzin zei hij: 'U bent zelf ook al aardig op leeftijd.'

Er worden weer haren geknipt. Ik heb mijn beurt nog een keer overgeslagen.

Ik heb met het ziekenhuis gebeld over mijn reumacontrole. Deze week bloed prikken, maar dat gaat nu op afspraak (die wachtruimte zat soms ook wel heel erg vol). Het gesprek met de reumatoloog gaat volgende week via de telefoon.

5 bestellingen: 'Aantal (2) knipsels over Mathias Kemp', 'Aantal (41) knipsels van en over Pierre Kemp', Arjen Fortuin, 'Geert van Oorschot, uitgever', Wim Hazeu, 'Gerrit Achterberg - Een biografie', Herman de Liagre Böhl, 'Wibaut de machtige / een biografie', Jaap Goedegebuure, 'Zee, berg, rivier. Het leven van H. Marsman', Tony van Verre, 'Tony van Verre ontmoet S. Carmiggelt. Uit het leven van een schrijvend persoon', J.F. Oltmans, 'Het slot Loevestein', Nelleke Noordervliet, 'De buthe'.

14 mei 2020

Vanochtend heb ik bloed laten prikken in de poli. Dat gaat nu op afspraak. In het eerste halletje word je al aan een kruisverhoor onderworpen, in de tweede hal zit een bewaker, in de wachtkamer zijn bijna alle stoelen afgeplakt en je verlaat de poli weer via de nooduitgang. De verpleegkundige draagt overigens geen mondkapje o.i.d. Wél vraagt ze je tijdens het eigenlijke prikken de andere kant op te kijken (wat ik toch al deed), zodat je elkaar niet in het gezicht ademt.

Gisteren stuurde ik mijn direct leidinggevende een mail over mijn medische gesteldheid en mijn medicijngebruik. Vandaag had ik telefonisch overleg met haar. Conclusie: de school gaat per 2 juni weer gedeeltelijk open, maar zonder mijn lichamelijke aanwezigheid.

1 bestelling: David Attenborough, 'Het leven op aarde, gebaseerd op de tv-serie 'Life on earth'', David  Attenborough, 'Overleven in de natuur'.

15 mei 2020

Ik krijg nu toch last van het feit dat ik al weken nauwelijks slaap. De jeuk van de psoriasis is overdag wel 'te doen', ook omdat je afgeleid wordt door je bezigheden. Maar 's nachts beheerst die jeuk je gedachten volledig (plus de gedachte" 'Niet krabben'). Ik lig dan eerst een poos te wachten tot ik in slaap val, wat niet gebeurt. Dan ga ik om een uur of 2.00 naar beneden, drink wat fris, doe een spelletje op de computer en ga dan op de bank liggen wachten tot ik in slaap val. Een enkele keer gebeurt dat, maar meestal niet. Tussen 3.00 en 4.00 uur ga ik dan weer naar boven, waar ik dan meestal wel in slaap val. Omdat ik deze maanden een volledige werkweek heb, moet ik er echter toch bijtijds weer uit.
Vanochtend liet Lidy me slapen. Ze had in mijn agenda gekeken, daar stonden voor de ochtend geen afspraken in. Ik werd rond 10.00 uur wakker.

Dinsdag heb ik n.a.v. het bloed prikken van gisteren een telefonisch consult met de reumatoloog. De psoriasis hangt met reuma samen. Ik ga maar eens vragen of zij me door kan verwijzen naar een dermatoloog, of dat dit via de huisarts moet. Van de huisarts heb ik twee soorten zalf, maar het is intussen wel duidelijk dat die zalf de zaak niet gaat verhelpen.

1 bestelling: 'Aantal (29) knipsels van en over Rodaan Al Galidi'.

16 mei 2020

'de Volkskrant' memoreert vandaag dat de Bob den Uyl-prijs voor reisboeken begin dit jaar is opgeheven, terwijl in deze tijd van niet-reizen de behoefte aan reisboeken wel extra groot is.

Den Uyl is befaamd vanwege zijn reisverhalen die eigenlijk geen reisverhalen zijn. Over België: 'Als je in België wegloopt waar het je niet bevalt, kan je wel aan het weglopen blijven.' Over Spanje: 'Vaak ga ik naar Spanje, de masochist in mij wordt er volkomen bevredigd.' Zijn werk is, mede dankzij de prijs, nog altijd prima verkrijgbaar. Blijf thuis, lees Den Uyl en je zult gelukkig zijn.

AnneMarie kwam langs om een 'voordeurportret in coronatijd' van ons te maken. Daarnaast was het gewoon gezellig dat ze er weer even was. Ik hoef niet iedereen te knuffelen, ben bij sommige mensen zelfs heel tevreden dat ik ze i.v.m. de corona niet mag knuffelen, maar bij een paar mensen vind ik het jammer dat het nu niet mag.

Ik maakte vandaag twee foto's van mijn psoriasis-rechteronderbeen, om aan de reumatoloog te mailen. Ik heb dinsdag een telefonische afspraak met haar, maar ik wil toch ook dat ze er wat van vindt. Ik leg de foto's voor het historische overzicht hier ook vast. Fris is het niet. Dit is vlak nadat ik er zalf op heb gesmeerd. Dan is het geheel wat strakker en roder. Na een halve dag is het droger en hangen de schilfers vel erbij (als de schubben van een vis). Het geheel ziet er intussen een beetje uit als een been uit een brandwondencentrum.

linkerkant rechterbeen rechterkant techterbeen

1 bestelling: Annie M.G. Schmidt, 'Dit is de spin Sebastiaan', 'Aantal (36) knipsels van en over Rob Nieuwenhuys, 1954-1999'.

17 mei 2020

AnneMarie stuurde vandaag de gisteren gemaakte deurportretten:

deurfoto deurfoto

Nieuw op Schrijversinfo: Mischa de Vreede.

2 bestellingen: Hedda Beekman, 'Simone en de zwarte ooievaar', 'Panorama, Een jaar in beeld 1980'.

18 mei 2020

School overweegt het boekje dat ik twee jaar geleden voor nieuwe brugklasouders schreef volgend jaar weer 'uit te brengen'.

Collega Gerard maakte een nakijkmodel voor de klachtenbrief van H4. We bespraken het model vanmiddag. De leerlingen kunnen hun brief tot morgen 12.00 uur inleveren.

Mijn H3-klas moest vorige week een grammaticatoetsje maken en inleveren. Ik heb er tien van de vijfentwintig binnen. Die keek ik vanmiddag na. Voor de andere vijftien vulde ik in Magister een 1,0 in. Ik had de weging op 0 gezet, dus het cijfer telt niet mee. Ik hoop wel dat de leerlingen en misschien vooral hun ouders geschrokken zijn van dat cijfer. Ze moeten hun thuiswerken wel serieus blijven nemen.

Gert houdt de boekenveilingen goed in de gaten. Hij wist dat ik geboden heb op een kavel Koos van Zomeren op de veiling van Bubb Kuyper van eind mei. Gert zag op de site van Bubb Kuyper dat het kavel veranderd was. De vijfentwintig brieven en prentbriefkaarten waren eruit verdwenen. Ik mailde Bubb Kuyper om te vragen of dat klopte en dat klopte. Het was een vergissing dat ze erbij zaten en of ik mijn bod wilde verlagen of intrekken? Intrekken inderdaad. Maar netjes vind ik dit niet. Het is het veranderen van de spelregels tijdens de wedstrijd en als ze dat al doen, hadden zij mij moeten mailen en niet andersom. Minpuntje voor Bubb Kuyper.

2 bestellingen: Ivo Michiels, 'Het boek Alfa', 'De Boekenwereld, 23e jaargang, nr. 5, augustus 2007'.

19 mei 2020

Vanochtend had ik het telefonisch consult met mijn reumatoloog. Geen klachten m.b.t. jicht en reuma. We nemen wat dat betreft afscheid en ik ben verder onder controle bij de huisarts. Over de psoriasis kan zij weinig zeggen. Dat is een ander vakgebied, al kan het wel met reuma samenhangen. Ze raadde me naar aanleiding van de foto's wel aan direct contact met de huisarts op te nemen. De iets verhoogde ontstekingswaarden in het bloed zouden met die benen te maken kunnen hebben (al zat de waarde nog wel onder het 'critisch punt').
Ik kon vanochtend om 10.30 uur al bij de huisarts terecht. Hij schrok wel een beetje van dat been. Een kuur prednison en de sterkste zalf met hormonen. Twee keer per dag insmeren en volgende week donderdag voor controle terugkomen. Die zalf op de open plekken op mijn been is geen pretje. Ik moest een uurtje gaan liggen om de pijn te verbijten.

1 bestelling: Margret M. Laufenberg, 'Spionnen agenten soldaten- Geheime commando's in de tweede wereldoorlog'.

20 mei 2020

Ik ben begonnen aan 'Allesverpletterende', de derde bundeling 'Faxen aan Ger' van Nicolien Mizee. Op bladzijde 35 komt ze met een prachtige Churchill-anekdote:

'Maar Armgard,'zeg ik dan ongeduldig, 'het gáát in het leven om de kleine dingen! Ken je dat boek van Victorine Hefting, de directeur van het Haags Gemeentemuseum? Daarin vertelt ze dat ze, ter ere van een bezoek van Churchill aan Nederland, de tafel dekt met servies uit het museum. Na afloop van het diner draait Churchill zijn bord ondersteboven om naar het merk te kijken en zegt tegen haar dat hij nog nooit zo'n mooi gedekte tafel gezien heeft. "Vergeleken bij het winnen van oorlogen stelt dit toch niets voor," zegt Victorine Hefting dan.
"De reden dat oorlogen gewonnen moeten worden is om dat dit soort dingen dan behouden blijft," zegt Churchill, en tikt met zijn duim op het bord.

2 bestellingen: Olaf J. de Landell, 'De mislukte pastorale', Daan Zonderland, 'Volksliedjes uit Zaandonderland'.

21 mei 2020

Op één van mijn afspeellijsten op Spotify kwam CCC Inc. voorbij. Ik dacht: 'Hoe heette die band ook alweer, waar een deel van de band nog een jaartje mee is doorgegaan?' Na enige tijd kwam de naam bij me boven: 'The Slumberlandband'. Ik heb ze volgens mij ooit nog op een culturele schoolavond live gezien. En van Karel had ik de lp geleend en op een cassettebandje gezet. Ik zocht naar 'Te Slumberlandband' op Spotify, maar daar blijken ze niet te bestaan (een missertje van Spotify). Op Youtube heeft wel iemand de hoes van de lp gezet, maar daarachter het geluid van de hele plaat! Ik kan de meeste nummers zo weer meezingen: 'On a sunny day in the park', 'Have you ever been to the zoo?', 'Mary says it's allright'.

Slumberlandband

We barbecueden vanmiddag met z'n tweeën. Ik gebruikte de vulling van een braadworstje om een paprika te vullen. Ik wisselde de worstvulling af met een laagje ui, een laagje kaas en een laagje champignons.Dat werkte prima.

paprika paprika

4 bestellingen: 'boekenlegger Gerda Ronhaar', 'boekenlegger: Wintertuinfestival 23 november 2005', David Outerbridge, 'Het groot anti-kater boek', Kees van Beijnum, 'boekenlegger: Het verboden pad'.

22 mei 2020

Ik ben twee dagen 'jeukvrij' geweest, wat een zegen is (leve de prednison!) Maar vannacht kon ik toch weer niet slapen van de jeuk. Ik ben naar beneden gegaan en heb die jeukplekken eens goed bekeken. Misschien is het toch wel positief te labelen. Het lijkt erop dat op de lelijkste plekken de buitenste lappen vel loslaten, maar dat daaronder intussen een nieuw en schoon vel aangemaakt is. Ik kan, als ik een beetje peuter op de plekken waar het jeukt, hele lappen vel lostrekken. Ik ben langs mijn been gaan wrijven om de losse vellen weg te halen. Dat heb ik iets te fanatiek gedaan. Er zijn open wondjes ontstaan, waar wondvocht uitlekt. Ik de hele nacht niet geslapen. Om een uur of zeven viel ik in slaap en ik sliep tot een uur of tien. De rest van de dag werd beheerst door de pijn en het voorbij laten gaan van de dag, in de hoop dat de pijn morgen minder is.

4 bestellingen: Laura Ingalls Wilder, 'Het kleine huis aan de rivier', Laura Ingalls Wilder, 'Het kleine huis in het grote bos', F. Springer, 'Bericht uit Hollandia & Schimmen rond de parula', Luc. Wenseleers, 'Adam & Eva & De stad. Amerikaanse poëzie van de 20e eeuw', Dolf Cohen (pseudoniem van Hugo Brandt Corstius), 'Liegen loog gelogen'.

23 mei 2020

Halverwege de afgelopen nacht ben ik toch in slaap gevallen. Je zou denken dat je zo moe bent, dat het inslapen wel snel lukt, maar dat valt dan toch weer tegen. De wondjes op mijn benen zijn vrijwel dicht.

Ik zit aan tafel de verkoopbare artikelen en columns uit hele stapels 'Onze Taal' te scheuren en te knippen. De tijdschriften los verkopen lijkt kansloos (en te veel werk voor die ene euro die je ervoor kunt vragen). Lidy heeft op tv de provinciale Utrechtse zender op staan. Het gaat er over de zelfstandigheid van het kleine Renswoude. Ik heb zelf meegemaakt hoe klein Renswoude is. Ik liep er stage in een vijfde klas (dat zal 1978 geweest zijn). De burgemeester kwam er persoonlijk de verkeersdiploma's uitreiken!

Nu de wondjes op mijn benen dicht zijn, durf ik er weer zalf op te smeren. Dat leek goed te gaan, maar het trekt duidelijk echt in: na een minuut of tien werd het toch weer een pijnlijke zaak.

4 bestellingen: Maartje Luccioni, 'Alles anders'. Max Tailleur, 'Pot voor meneer', Piet Bakker, 'Italie', Tom van Ewijk, Lucienne van Ek, Toon Fey, 'Dichter bij de Natuur - Waterlandschappen', Jan Derks en L.J. Bubenik, 'Spanje', A.F.J. Portielje, 'Apen en hoefdieren in Artis', Suze la Chapelle-Roobol, 'Het Japansche huis'.

24 mei 2020

De prednison is op en de jeuk komt onmiddellijk terug. Twee dingen nu: vet houden met de zalf en niet krabben! Donderdag moet ik terug naar de dokter (positieve benadering: het been ziet er wel veel beter uit).

De studeerkamer ziet er een stuk opgeruimder uit! Op de onderste twee planken (achter de deur) staan alle boekenleggers. Twee dozen verzamelbundels kunnen naar de garagebox en ik heb wat zaken weggegooid. Waarom staat die doos met losse electrische snoeren en fittingen al maanden op de studeerkamer? Die kan wel onder de overkapping.

We aten biefstukpuntjes teriyaki met eiermie Even voor de analen: De teriyaki-woksaus van Fairtrade original is veel lekkerder dan die van Conimex.

1 bestelling: Hendrik Algra, 'Mijn werk / mijn leven'.

25 mei 2020

Sinds het begin van deze coronacrisis hebben we geen lege flessen meer terug naar de supermarkt gebracht. Er stonden nu drie kratjes met flessen in de schuur. Twee ervan hebben we vanmiddag toch maar eens weggebracht.

4 bestellingen: 'Aantal (4) knipsels van en over Anthony van Kampen', Hans Anten, 'F. Bordewijk - Karakter' (uit: Lexicon van Literaire Werken), V.S. Naipaul, 'Een bocht in de rivier', Jan Wolkers, 'De kus'.

26 mei 2020

Vannacht voor het eerst in weken weer snel ingeslapen én goed doorgeslapen. Volgens Lidy heb ik wel hardop liggen dromen en liggen snurken. Slaap ik eindelijk weer .... houd ik haar wakker.

Ik maakte gisteren voor Lidy een afspeellijst 'John Denver's best' op Spotify. Acht uur en vijfendertig minuten muziek van één artiest. Sommige nummers meerdere keren, omdat ik ook live-uitvoeringen heb meegenomen. De albums doornemend, leer je ook wel weer wat: John Denver heeft op zijn eerste albums een stuk of vijf Beatle-covers opgenomen. En: op zijn eerste album staat al het nummer 'Leaving on a jetplane', alleen heet het daar nog 'Babe, I hate to go'.

Wat op Spotify bladerend, blijk ik nog wel meer te missen dan alleen de Slumberlandband. 'Live in Japan' van Gilbert O'Sullivan is nergens te vinden. En van Ringo Starr staan de meeste albums er wel op, maar vreemd genoeg 'Ringo's rotogravure' en 'Ringo the 4th' dan weer niet.

3 bestellingen: Kees 't Hart en John Schoorl, 'Wees niet wreed: Gedichten voor Elvis Presley', Erwin Mortier, 'Erwin Mortier leest Sluitertijd', Willem Wilmink, 'Verzamelde liedjes en gedichten van vroeger', Jacques Post, 'Het Pincoffs spel'.

27 mei 2020

De basisschool waar ik af en toe inval maakte ruim honderd euro 'salaris mei' naar mij over. Ik heb er al in geen maanden meer ingevallen (de school was i..v.m. corona niet eens open). Het enige wat ik kan bedenken is dat dit vakantiegeld is over de dagen dat ik in het afgelopen jaar ingevallen heb. Daar ga ik dan maar van uit.

2 bestellingen:  Ole Lund Kirkegaard, 'Albert', 'Aantal (9) knipsels van en over Leo Geerts'.

28 mei 2020

Dat viel tegen bij de huisarts vanochtend. Mijn been ziet er beter uit dan vorige week, maar is nog lang niet zoals hij moet zijn. Ik krijg nog een kuur prednison van een week, moet met die zalf twee keer per dag blijven smeren (beide benen, beide armen en onderrug) en moet volgende week donderdag weer terugkomen. Dan gaat hij beslissen of het genoeg verbetert, of dat hij me toch doorstuurt naar een dermatoloog.

2 bestellingen: Mensje van Keulen, 'boekenlegger, 20,5x5 cm., beide zijden bedukt', Alfred (Maz) Mazure, 'Dick Bos No. 46 - Tot de laatste man'.

29 mei 2020

De nieuwe eigenaren van het huis tegenover ons laten het grondig verbouwen. Al voor de tweede dag stopt er een groene vrachtwagen van de Technische Unie voor onze deur. Ik meen me te herinneren dat oom Piet daar heeft gewerkt. In ieder geval had ik vijftig jaar geleden een speelgoedvrachtautootje van die Technische Unie en ook toen was dat vrachtautootje al groen!
Even zoeken op internet levert een foto op én de wetenschap dat dit soort autootjes nu voor veel geld wordt geveild.

Technische Unie

4 bestellingen: Günter Grass, 'De bot',  Rodaan Al Galidi, 'Hoe ik talent voor het leven kreeg', Thomas A. Harris, 'Ik ben o.k. jij bent o.k.. hoe wij kunnen leven en laten leven', 16 x AO van de schrijver Anthonie Stolk.

Dit is de vierde keer dat het boek van Rodaan Al Galidi wordt besteld. De vorige drie keer is de bestelling vanwege de € 7,25 pakket-verzendkosten weer afgezegd. We zullen het zien, deze keer.

30 mei 2020

Van veilinghuis Bubb Kuyper kwam er een mailtje 'Auction bidding results' zonder inhoud. Ik stuurde ze een mailtje terug met de vraag naar de inhoud van dat mailjte. Zelfs op zaterdag kwam er een snel antwoord! Ik ben de hoogste bieder met één van mijn drie biedingen. Zo'n 80 poëziebundels, een tientje boven de inzetprijs. Die heb ik dan gekocht van het vakantiegeld van de basisschool.

kavel poëzie

[Poetry]. Lot of ±80 vols., mainly first editions, various bindings, i.a. works by G. Achterberg, Th. van Baaren, F.L. Bastet, H. van den Bergh, J.B. Charles, F. ten Harmsen van der Beek, J. Herzberg, D. Hillenius, W. Hussem, J. Kal, W. Kusters, H. Lodeizen, A. Marja, L. Nolens, C Nooteboom, N. Scheepmaker, P. Snoek, Th. Sontrop, M. Vasalis, E. Warmond, R. Wieg, M. Wigman and N.M. Wijnberg.

2 bestellingen: 'boekenlegger: Diddle', Max Dendermonde, 'De wereld gaat aan vlijt ten onder'.

31 mei 2020

Er zijn schrijvers die boeken schrijven. En er zijn auteurs die aan hun oeuvre werken.
Toch kan de schrijver die alleen maar werkt met de bedoeling om boeken te produceren, een oeuvre nalaten.
Terwijl sommige meer planmatig te werk gaande auteurs enkel maar wat boeken blijken te hebben afgescheiden -
afzonderlijke delen die helemaal niet de volledige samenhang representeren die de maker ervan voor ogen stond.

(Ischa Meijer, Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan, blz. 202)

Riemer Reinsma is een vaste medewerker van 'Onze Taal'. Ik zit vandaag een hele stapel knipsels daaruit uit te zoeken. Vanaf 1997 schreef Reinsma met grote regelmaat artikelen over de herkomst van straatnamen en topografische termen als 'terp' en 'wiel'. Bijzonder interessant. Ik heb ze in die tijdschriften in de loop der jaren lang niet allemaal gelezen. Misschien moet ik ze eerst zelf maar lezen, voordat ik ze verkoop.

1 bestelling: anoniem (= H.M. van Randwijk), 'Celdroom'.