Mei 2021

 

1 mei 2021

Op Facebook kom ik veel plaatjes met lelietjes-der-dalen tegen. In Nederland is het gebruik van die bloemetjes op de dag van de arbeid nooit echt doorgedrongen. Ik herinner me uit Parijs (toen ik daar een paar dagen met Suzanne was) dat tuiltjes lelietjes-der-dalen er op 1 mei op elke straathoek te koop werden aangeboden.

2 mei 2021

Ik lees 'James Joyce. Een introductie' van Geert Lernout. In het eerste hoofdstuk wordt - in het kort - de geschiedenis van Ierland behandeld, omdat de boeken van Joyce niet te begrijpen zijn, als je niets van de geschiedenis van Ierland weet. Ik stel vast dat ik hier inderdaad heel weinig van wist. Armoede en hongersnood door mislukkende aardappeloogsten en emigratie naar Amerika, dat was zo'n beetje wat ik spontaan zou kunnen noemen.

Lernout geeft op bladzijde 15 een mooie definitie van het begrip 'geschiedenis'. Het zal geen nieuwe definitie zijn, maar voor mij was hij dat wel:

De geschiedenis, de zorgvuldige selectie van de feiten die een groep mensen zich wil herinneren.

3 mei 2021

James Joyce in 1906 over Rome:

Rome doet me denken aan een man die zijn brood verdient
door het lijk van zijn grootmoeder aan de toeristen te tonen.

4 mei 2021

We reden naar Hollum. Daar was een boekenmarkt in een zaaltje van de Nederlands Hervormde kerk. Twee jaar geleden kocht ik daar een boek over de Wadden van Gerrit Jan Zwier (herinner ik me). Ik kocht er nu 'Het feest van de eeuw' van Judith Eiselin en een boek over 'Het slot van Ballum'. Suzanne kocht het laatste boek uit de Harry Potter-serie (dat miste ze nog) en Martijn kocht o.a. 'Kinderen van het ruige land' van Auke Hulst. Martijn kocht ook wat cd's en ik kocht de dvd van 'De eetclub'.
Het was een prettige verrassing dat het boek van Auke Hulst gesigneerd bleek te zijn (al kennen we de handtekening van Auke Hulst niet). Het was een onprettige verrassing dat twee van de cd-hoesjes leeg bleken te zijn; precies die twee die Martijn niet had gecontroleerd.

Op de terugweg naar Nes stopten we bij het strand van Ballum. Het waaide ontzettend en we waren benieuwd of er hoge golven waren. De zee is daar echter tegenwoordig op zo'n grote afstand (anders gezegd: het strand is daar zo ontzettend breed) dat het water er nog nauwelijks te zien is.

5 mei 2021

Martijn, Suzanne en Tygo fietsten vanmiddag naar het Oerd. Zelfs op e-bikes viel dat met deze storm niet mee.

Nieuw op Schrijversinfo: Johan Theunisz, M. Kanis.

We spelen bijna elke avond spelletjes aan de grote (achtpersoons)tafel. Vandaag was het jokeren, eerder was het Kezen en Clever.

Het gisteren gekochte 'Het feest van de eeuw' van Judith Eiselin heb ik vandaag al uit! Het leest prettig. Het verhaal intrigeert (en kent een verrassende ontknoping). De seks is nadrukkelijk aanwezig, maar geschreven door een vrouw en vanuit het perspectief van de vrouwelijke hoofdpersoon is dat net weer eens 'anders dan anders'.
Aan het eind van het verhaal blijkt Nicolien Mizee als personage op te treden. Hier heet ze Margot en ze is de zus van Jacob. Margot heeft 'Moord in de moestuin' geschreven en ook haar manier van doen past bij het beeld van Mizee dat uit de 'faxen aan Ger' opduikt.

6 mei 2021

Op een poster in Nes stond dat er vandaag een boekenmarkt was op de camping in Ballum. Daar aangekomen zei de jongen bij de receptie: 'Die kon niet doorgaan, meneer. Corona hè.' Tja, hang er dan geen posters over op. Zo lang hing die poster er nog niet.
Nu we toch in Ballum waren, gingen we nog even naar het strand. Lidy wilde een foto maken van de duinovergang, waar het pad vanaf de camping naar toe loopt. Die vonden we na een korte wandeling over het schelpenpad.

7 mei 2021

Opruimen, wachten tot het tijd is om naar de veerboot te gaan en terugrijden naar Veenendaal. Thuis opruimen.

8 mei 2021

Vamiddag kreeg Lidy de eerste van de twee prikken tegen corona. Het liep soepel, in het grote gebouw waar eerst 'Seats & sofa's' zat.

Op de terugweg van de 'prik' gingen we bij Van Kooten langs. Op de heenweg kwamen we daar ook langs en we zagen dat hij voorjaarsopruiming had. Normaal gesproken begint hij op 'vierde kerstdag' met opruimen, maar toen was de winkel i.v.m. corona gesloten.
Lidy kocht drie kookboeken:
- Tjotze van der Dam, Hollandse klassiekers: van appeltaart tot zuurvlees
- Colette Dike, Zoete aardappel
- Betty Koster, Hollandse kaas
Ik haalde er vijf biografieën uit:
- Leven op de rand. Biografie van A. Alberts, door Graa Boomsma
- Onder de mensen. M.J. Brusse (1873-1941) journalist, door Peter Brusse
- Toen met een lijst van nu errond. Herman de Coninck biografie, door Thomas Eyskens
- Josepha Mendels. Het eigenzinnige leven van een niet-nette dame, door Sylvia Heimans
- John Williams: de man die de perfecte roman schreef, door Charles J. Shields

Na Van Kooten gingen we ook nog even naar de Hoogvliet. Ik kocht een verspakket voor rode linzensoep (die aten we vandaag meteen al) en we kochten asperges voor morgen.

Nieuwe Veense schrijver op Schrijversinfo: Henrieke van der hoek.

9 mei 2021

Lidy heeft wat last van de arm waar in geprikt is. Niet zorgwekkend. Maar één of twee dagen rustig aan doen.

De asperges smaakten weer prima. Van de schillen en de kontjes maakte ik aspergesoep. Die is minder goed uitgevallen. Flauw; er ontbreekt iets aan.

Vanavond heb ik de zeven lesweken tot de zomervakantie zitten plannen.

1 bestelling: 10 x 'Hollands Maandblad' + 1 x 'Hollands Weekblad'.

10 mei 2021

Omdat ik midden op de dag mijn psoriasisbenen in moet smeren, zijn er - in overleg - twee van mijn lesuren naar de maandag gegaan. Dan heb ik op dinsdag en woensdag een blok tussenuren waarin ik naar huis kan gaan, kan smeren en even kan gaan liggen.
Vandaag is één van die twee uren verdwenen en naar woensdag verplaatst. Dat betekent dat ik voor één lesuurtje naar school moet. Dat kun je als roostermaker toch eigenlijk niet maken. Nou woon ik vlakbij, maar je zult in Nijmegen wonen (om maar een plaats, waar collega's vandaan komen, te noemen). Gelukkig is het maar voor één keer, zag ik op Magister.

Dat ene uurtje verliep rustig. De halve klas die thuis zat, stelde geen vragen en maakte geen opmerkingen. Na de les zag ik dat ik mijn geluid op '0' had staan. Dus misschien hadden ze wel vragen. Ik zal ze daar morgen mijn verontschuldigingen voor aanbieden.

Vanmiddag kochten we wat plantjes bij de Praxis. We gingen ook even naar de kringloop aan de overkant van de weg. Misschien hadden ze daar na al die weken dat ze dicht waren wel veel nieuwe boeken. Dat viel wat tegen. Ik kocht:

- Minke Souwesz, Strikt
- Kristien Hemmerechts, De laatste keer
- Orhan Pamuk, Ik heet Karmozijn
- Paul Theroux, Het drijvende Koninkrijk
- Gerrit Jan Zwier, Pension Waldidylle

Nieuw op Schrijversinfo: Nel van der Zee.

1 bestelling: Louis Couperus, 'Psyche' (Bulkboek Brugreeks nr. 16).

11 mei 2021

Vandaag - vooral in H4 - lekker lesgegeven. Vooral een tijdje verhalen verteld (geouwehoerd), waarbij ik me ineens realiseerde dat dit wel eens de laatste keer kan zijn dat ik aan een klas zulke verhalen vertel. In de loop der jaren bouw je een reperoire op van verhalen die leuk zijn om te vertellen en waar een klas goed op reageert.

Niets in de Staatsloterij (je blijft toch hopen).

De schoolleiding heeft een beslissing genomen: Na de zomervakantie en tot 1 november (mijn pensioendatum) ga ik geen klassen lesgeven, maar word ik ingezet om steunlessen te geven en corono-achterstanden weg te werken. Ik ben blij met die beslissing, ook voor de leerlingen. Dit voorkomt dat ze een week of zeven les van mij hebben en dan weer van iemand anders.

6 bestellingen: Renate Dorrestein, 'Aantal (7) knipsels over 'Want dit is mijn lichaam' van Renate Dorrestein',  Top Naeff, 'Aantal (13) knipsels van en over Top Naeff', Clark Accord, 'De koningin van Paramaribo', Fannie Eden, 'Wonderbare leiding! Vier verhalen voor oud en jong', Annie M.G. Schmidt, 'Jip en Janneke. Bloemen plukken en andere verhalen', Natalia Ginzburg, 'Lieve Michele'.

12 mei 2021

Vandaag liet ik in mijn twee klassen 'N-E' van Kees Torn zien. Ik zag aan diverse oogjes in H4 dat het zaad niet op rotsige bodem viel.

Vanmiddag heb ik mijn eerste prik tegen corona gekregen. Ik had een uitnodiging voor een week geleden, maar toen waren we op Ameland. Ze vonden al snel een 'gaatje' waar ik in paste. Astrazenica, maar ik vind het prima. Ik vermoed dat de medicijnen die ik al slik gevaarlijker bijwerkingen hebben.

Het interview met mij dat een paar weken geleden op de website 'In de buurt - Veenendaal' stond, staat vandaag ineens ook op ruim een halve pagina in 'de Rijnpost'. Dat is een leuke verrassing.

1 bestelling: 'Tirade 135, jaargang 12, maart 1968'.

13 mei 2021

Ik heb geen last van de prik van gisteren; zelfs geen stijve arm.

Martijn en Suzanne kwamen vanmiddag asperges eten. Dylano kwam mee (hij kreeg doperwtjes) en hij blijft vanavond slapen, omdat hij morgen toch al bij ons zou zijn. Tygo logeert bij een vriendje.

Vandaag kom ik in 'de media' twee oud-leerlingen tegen:
- Merlijn Dieteren heeft meegespeeld in de film 'De Oost' die vandaag op internet in premiere gaat. Hij meldt op Facebook trots dat hij op de poster van de film staat. Overigens studeert hij voor leraar geschiedenis.
- Coco van Weelden dook vanavond op in een tv-documentaire op TV-Utrecht over architect Johan Huibers. Als ik het goed begreep, is Coco nu zelfs partner in het architectenbureau van Huibers.
Het is leuk om oud-leerlingen op die manier 'langs te zien komen'.

3 bestellingen: 'Aantal (5) knipsels over Ingrid Jonker', Erik Solvanger, 'Eenvoudig schedellichten', 'Aantal (19) knipsels van en over K.P. Kaváfis', Erwin Mortier, 'Mijn tweede huid'.

14 mei 2021

Post.nl gaf vandaag een pakketje af: 'Geschiedenis van de Drentse literatuur, 1816-1956' van Henk Nijkeuter. Deel 11 van de 'Drentse Historische reeks'. Een enorme pil: 847 blz., verschenen in 2003. Daar kan ik voor Schrijversinfo veel informatie in vinden. Ik ben bijna klaar met het verwerken van 'ABC daar begint het mee. Jeugdliteratuur van Overijssel' dus dan kan ik over een paar dagen mooi door met Drente.

Dat boek 'ABC daar begint het mee. Jeugdliteratuur van Overijssel' is informatief, maar toch staat het boek me een beetje tegen; het is geschreven vanuit een sterk aangezet protestants-christelijk superioriteitsgevoel. Van protestant-christelijke schrijvers komen we exact te weten bij welk kerkgenootschap ze zich aansloten (G. van Essen sloot zich aan bij de Gereformeerde Bond tot verbreiding en verdediging van de Waarheid in de Protestantse Kerk.) en de boodschap in hun boeken wordt positief gewaardeerd. Van bijv. schrijvers van Rooms-Katholieke huize wordt de boodschap negatief besproken of overdreven genoemd.

1 bestelling: 'Hollands maandblad 458, januari 1986, 27e jaargang'.

15 mei 2021

Rond de twintigste van de maand worden de pensioenen betaald. Rond de vijftiende denk ik dan meestal: 'Dat redden we deze maand nog net'. En op datzelfde moment komt de digitale rekening van Eneco binnen, waarmee het dan altijd weer tegenvalt.

Vandaag nog vier gefilmde betogen van H3-leerlingen beoordelen, dan ben ik daar ook weer klaar mee. De opdracht was o.a. dat ze een actuele stelling moesten verdedigen. Dat is ze goed gelukt: veel corona-gerelateerde stellingen.

Vanochtend kwam oud-collega Taeke een kop koffie drinken. We hadden elkaar al weer een tijd niet gezien. Hij bracht wat reproducties van oude kaarten mee en ik gaf hem een envelopje mee i.v.m. de laatste jaren nog verkochte boeken van zijn vader. We komen op een leeftijd dat de persoonlijke gezondheidssituatie onvermijdelijk eventjes één van de gespreksonderwerpen lijkt te zijn.

Onder z'n hoes gaat zo'n kamado 's winters toch een beetje staan schimmelen. Ik heb hem vanmiddag schoongemaakt en weer een beetje opgestookt. Niet om iets op klaar te maken maar om hem 'schoon te branden'. De houtskool is ook nog van vorig jaar. Ik vrees dat die in het schuurtje ook vocht aangetrokken heeft, waardoor het een rokerig geheel werd.
Omdat de kamado nu toch lekker warm was, hebben we de kabeljauw, die we toch al zouden eten, maar in twee kleine pannetjes op het rooster gezet (in witte wijn, met wat ui, tomaatjes en Boursin).

Ik ben bezig met een Schrijversinfobladzijde over de jeugdboekenschrijver Henk Hokke. Dat is even werk: De kaartenbak van de Koninklijke Biblitheek telt 357 'fiches'. Nummer 251 beschrijft de Duitse vertaling van 'Een man voor juf Jet', met als titel 'Ein Freund für unsere Lehrerin!'. Opvallend is de tekst over de vertaler: 'aus dem Flämischen von Daniel Löcker'. Vlaams? De schrijver is geboren in Nunspeet en woont al jaren in Ommen.

3 bestellingen: Stephen Cosgrove, 'Kapitein Vuil', Aart van der Leeuw, 'Opvluchten / Het aardsche paradijs', 'Hollands maandblad 474/475, mei/juni 1987, 29e jaargang, themanummer: Herinneringen aan D. Hillenius', 'Hollands maandblad 523, juni/juli 1991, 32e jaargang'.

16 mei 2021

Er lag gisteren een - iets natgeregende - envelop bij de post. De inhoud bestond uit tientallen knipsels over en van Gerard Reve (van 1967 tot 2006). Weer van de vriendelijke meneer die zijn huis aan het opruimen is en die mij af en toe een envelopje met knipsels toestuurt. Ik zou hem graag de verzendkosten vergoeden, maar er staat geen afzender op de envelop (als u dit leest ....).

Nieuw op Schrijversinfo: Henk Hokke.

3 bestellingen: Herman Hesse, 'Klingsor's laatste zomer', Mary Dorna, 'Onmaatschappelijke voorkeur', Jeroen Brouwers, 'De wereld van Godfried Bomans' (Vrij Nederland themabijlage 05-12-1983).

17 mei 2021

In mijn email van school zat weer een link naar een personeels-tevredensheidsonderzoek. De vorige keer hebben we daar als MR flink aan moeten trekken. Deze keer komt de schoolleiding er uit zichzelf mee. Ik heb hem gelijk maar ingevuld. Ik merk dat mijn antwoorden negatiever zijn dan de vorige keer. Dat heeft meer met de hele corona-situatie te maken dan met de school.
Bij de vraag: 'Bent u van plan binnen twee jaar de school te verlaten?' heb ik ja ingevuld. Er is geen ruimte om erbij te zetten dat dat i.v.m. pensioen is. Ik zal nu waarschijnlijk als extreem ontevreden collega worden geteld.

3 bestellingen: Margreet Maljers, 'Erfenis in november', Piet van Aken, 'De nikkers', Menno ter Braak, 'Hampton Court'.

18 mei 2021

Op het bureau in mijn lokaal ligt de 'taakkaart personeel/ontruimer'. Daarop staat de ontruimingsprocedure bij brand en alarmering. De H4-leerling aan de voorste tafel laat haar ogen over de kaart gaan en haalt er onmiddellijk een tikfout uit: 'Sluit deuren en ramen en deuren.'

Ik sprak de rector vandaag aan over het personeels-tevredenheidsonderzoek dat ik gisteren invulde. Ze hebben er rekening mee gehouden dat vergelijking met vorige onderzoeken vanwege de corona-situatie lastig is. Maar vergelijking met andere scholen in deze situatie kan wel; we hebben allemaal te dealen met die coronamaatregelen.

Een telefoontje van de meneer die af en toe knipsels opstuurt. Of ze aangekomen waren? Ja dat zijn ze. Ik bood hem aan de verzendkosten te betalen. Hij stelde voor dat ik hem mijn mapje knipsels van Hugo Brandt Corstius uit 'Onze Taal' opstuur. Dat is uiteraard ook prima.

Een jaar of wat geleden was ik op Catawiki de hoogste bieder op een kavel boeken van L.H. Wiener (die ik vervolgens met veel plezier gelezen heb). Het afgelopen weekend was ik de hoogste bieder op een kaveltje bibliofiele (en gesigneerde) uitgaven van deze schrijver. Ze werden vandaag bezorgd::
- Een handreiking over tijd en ruimte heen (2012, 300 ex.)
- Jonge kauw te Katwoude (2015, 125 ex.)
- Vervlogen jaren (2015, 100 ex.)
- Dit zijn de namen, Tommy (2017, 120 ex.)
- Renate & Ronit (2021, 100 ex.)

2 bestellingen: '3PAK 2020', 'Hollands maandblad 535/536, juni/juli 1992, 34e jaargang'.

19 mei 2021

Vanmorgen zag ik op de Reede een dode vrouwtjeseend tegen de stoeprand aan in de straatgoot liggen. Die heeft niet op tijd weg kunnen komen voor een auto. In het gras, op pakweg een halve meter van het eendenlijk, stond een mannetjeseend met de kop in de richting van dat hoopje eend. Dat is een tragisch gezicht en .. hoe lang stond hij daar al? En hoe lang blijft hij daar nog staan?

Ik ben niet echt een liefhebber van de columns van Aaf Brandt Corstius, maar vandaag raakt ze in 'de Volkskrant' een snaar bij mij. Ze beschrijft hoe ze de afgelopen periode met haar mondkapjes is omgegaan. Onder andere hoe ze in het begin trouw steeds een nieuw of schoon mondkapje pakte en hoe nu hetzelfde mondkapje al tijden in haar handtas zit. Dat zullen meer mensen herkennen.
Ander corona-nieuws uit die krant: Op de Seychellen is tweederde van de bevolking ingeënt, maar het virus grijpt weer om zich heen! De vaccins geven geen volledige bescherming, de maatregelen zijn te snel afgebouwd en het blijft oppassen met de virusvarianten. Dat is dan toch weer geen opwekkend vooruitzicht.

1 bestelling: George Orwell, '1984'.

20 mei 2021

Tussen alle regenachtige dagen in, was het vandaag even heel redelijk weer. We werkten een poosje in de tuin. Ik heb o.a. de klimroos opgebonden en het gipsen meeuwtje proberen te lijmen.

Rond de twintigste (niet altijd óp de twintigste) komen onze pensioenen en Lidy's AOW binnen. Deze maand is het precies op de twintigste en Lidy blijkt zowel bij haar pensioen(tje) als bij de AOW vakantiegeld te krijgen. Dat is dan weer een meevaller.

1 bestelling: Rudi van Dantzig, 'Het leven van Willem Arondeus 1894-1943 / een documentaire'.

21 mei 2021

We komen langzaam uit de lockdown. Voor het eerst in tijden aten Martijn én Suzanne (met Gijs en kinderen) weer samen hier. Ik had een grote pan nasi gemaakt, met kipsaté en met kip met champignons en paksoi (met 5 spices).

Martijn bracht het 4cd-boekje 'Humberto Tan presenteert Let's dance' voor me mee. Bij Van Kooten lag het nu in de uitverkoop voor de helft van de uitverkoopprijs. Misschien moet ik daar morgen toch nog maar even gaan kijken.

Bob Dylan wordt binnenkort tachtig. Daar is op tv - tussen alle Songfestivalellende - toch ook nog aandacht voor. Vanavond laat werd een documentaire uitgezonden over Chrissie Hynde die tijdens de lockdown nummers van Dylan heeft opgenomen. Heel fraai. Op Spotify vond ik ik ook het album wat daarvan is uitgebracht: 'Standing in te doorway'. Het titelnummer is overigens het minste nummer van het album. 'Blind Willy McTell' is - wat mij betreft - het beste nummer.

22 mei 2021

Rond 12.00 ben ik inderdaad even naar Van Kooten gereden. Er lagen op de uitverkooptafels dichtbundels (die ik er de vorige keer niet gezien had). Voor € 4,00 en nu dus voor de helft daarvan! Ik nam mee (niet alleen poëzie):
- Bart Chabot, Bananenrepubliek
- A.H.J. Dautzenberg, Niet het krassen van de kraai
- A.F.Th. van der Heijden, Engelenplaque
- Sasja Janssen, Ik trek mijn species aan
- Jan Kal, Een dichter in mijn voorgeslacht
- Hester Knibbe, Archaïsch de dieren
- Frans Pointl, Zonder rampspoed valt er niets te melden
- F. Starik, STAAT
- P.F. Thomése, Ik, J. Kessels
- Anne Vegter, Wat helpt is een wonder
- Peter Verhelst, Wij totale vlam
- Bert Wagendorp, Een zaterdagmiddag
- Roi Wieg, Afgekapt dichtwerk

Ik heb op Spotify een afspeellijst gemaakt met 80 covers van Bob Dylan-nummers (voor zijn 80ste verjaardag). Niet de 'grijsgedraaide' nummers, maar een poging tot een 'verrassend' lijstje: Bob Dylan - 80 covers' best.

2 bestellingen: G. van der Meulen en H. Wansink, 'Ons oude Nederland (complete uitgave)', Anneke Reitsma, 'Ida Gerhardt - Het Sterreschip' (uit: Lexicon van Literaire Werken).

23 mei 2021

De gisteren gekochte dichtbundels heb ik vandaag nog eens doorgebladerd. De aardigste verrassing vind ik in 'Een dichter in mijn voorgeslacht' van Jan Kal. Dat zijn dan niet de sonnetten over zijn voorouders (waar de titel naar verwijst), maar wel de afdeling 'Voor altijd jong, Bob Dylan herbezocht' waarin enkele sonnetten over Bob Dylan staan, maar vooral vertalingen van nummers van Bob Dylan in sonnetvorm!

2 bestellingen: 'Boekenpost nr. 48, jaargang 8, juli/augustus 2000', Alex Boogers, 'Het waanzinnige van sneeuw', Maarten 't Hart, 'Magdalena', Herman Koch, 'Eten met Emma', Esther Verhoef, 'Is uw man al af?'.

24 mei 2021

Het blijft maar regenen. Na een paar droge zomers was de stand van het grondwater in Nederland zorgwekkend. Ik begrijp dat er in de afgelopen periode zoveel regen is gevallen, dat op dit moment de grondwaterstand weer 'normaal' is.
Van die grondwaterstand merk je zelf natuurlijk niets. Wat je om je heen wel ziet is dat bomen, planten en struiken uitbundig groen zijn.

8 bestellingen: Jan Janssen, 'Luchtverkeersleiding', Heinrich Böll, 'De zwarte schapen', R.N. Roland Holst, 'Overpeinzingen van een bramenzoeker',  H.J. Friedericy, 'De eerste etappe', Kees Hana, 'Blijft de zalm inheems?', Edgar Allan Poe, 'The science fiction of Edgar Allan Poe', Igor Cornelissen, 'De brieven van Colijn', Henk Schuthof en Ilse Dorren, 'Genezen door yoga'.

25 mei 2021

Vanochtend merkte ik (weer eens) het verschil tussen een VWO- en een Havo-leerling! Ik had het eerste uur een aantal VWO-leerlingen (digitaal) op steunles. Ze vroegen zelf of twee klasgenoten ook mee mochten doen. Die zaten al te wachten. We oefenden hoofd- en bijzinnen. Eén keer uitleggen en ze schoten daarna vrijwel foutloos door de oefening heen. De reden was niet dat de oefening te makkelijk was, maar dat ze écht geïnteresseerd waren en het wilden weten (intrensieke motivatie is daar de vakterm voor).

4 bestellingen: A.C. van Grootheest, 'Geschiedenis van Veenendaal 2', Jacques Hamelink, 'Horror Vacui', Godfried Bomans, 'Dagboek van een gymnasiast. Vroege jeugdherinneringen', Dr. A. Kuyper, 'Onze Eeredienst'.

26 mei 2021

Vanmiddag had ik met de Twingo een flinke 'aanrijding'. Ik kwam van de Rondweg west (uit het zuiden) en wilde de Sportlaan in. Ik minderde vaart, keek over mijn rechterschouder of er iets aankwam op het fietspad (niets) en sloeg rechts af. Met een enorme knal botste er een scooter tegen mijn linkerkant. Je blijkt daar op het fietspad ook van de andere kant te kunnen komen!
Ik stapte uit en zag een mevrouw met bebloed gezicht, onder haar scooter, op het fietspad liggen. Mijn eerste gedachte was - door dat bloed - 'Jezus, ik heb iemand doodgereden!' Dat bleek gelukkig mee te vallen. Ze was bij kennis en aanspreekbaar. Ik haalde de scooter van haar af. Daarna ging het allemaal heel snel. Er kwamen twee mensen met een EHBO-diploma bij. Uit een busje van Stedin kwam een verbandtrommel. Er werd een ambulance gebeld. Een langsrijdende motoragent keerde om en kwam erbij. De ambulance arriveerde.
Het was me meteen duidelijk dat ik voorrang had moeten geven. De scooterrijdster bleek een Poolse mevrouw te zijn. Ze bleek geen rijbewijs voor die scooter te hebben (dat maakt het verzekeringstechnisch ingewikkeld). Het ambulancepersoneel onderzocht haar, maar constateerde alleen maar twee wondjes in haar gezicht (die blijken dus ontzettend te kunnen bloeden) en verwees haar naar haar huisarts om die wondjes te laten hechten.
Ik heb alleen maar lof voor iedereen die zich ermee bemoeide. Ook de twee agenten waren heel behulpzaam. Zij hadden een 'aanrijdingsformulier' voor de verzekering, hielpen met invullen en gaven ons allebei een exemplaar mee. Zowel de agenten als het ambulancepersoneel informeerden een paar keer of het met mij goed ging.
De lichamelijke schade leek mee te vallen. De materiële niet. De linkerkant van mijn Twingo zat flink in elkaar en ook de voorkant van de scooter was flink beschadigd.

Aan het eind van de middag had ik telefonisch contact met de verzekering (die voor deze auto op naam van Lidy staat). We blijken nog goed verzekerd te zijn. De schade kan hersteld worden en er is geen sprake van een eigen risico. Dat valt dan weer alles mee. Ik mailde foto's van de voor- en achterkant van het aanrijdingsformulier en de foto's die ik van de Twingo en van de scooter had gemaakt. Zij sturen een reparatie-opdracht naar Bochane.

3 bestellingen: 'Literatuur, magazine over Nederlandse letterkunde. Dossier Van Gogh en de letterkunde' (nr. 2003-1, jaargang 20, februari 2003), Hafid Bouazza, 'De voeten van Abdullah', Hugo Claus, 'Suiker', Antoon Coolen, 'Peelwerkers', Antoon Coolen, 'Het donkere licht'.

27 mei 2021

Vanochtend reden we naar Bochane. Die gaan de Twingo repareren. Wij hielden rekening met een total loss-verklaring (dan krijgen we de dagwaarde - van vóór de aanrijding - uitgekeerd), maar bij Bochane gaan ze in eerste instantie uit van reparatie. Lidy was met de andere auto meegereden en we lieten de Twingo gelijk daar achter.

Ik regelde via internet dat er in Rhenen een bosje bloemen met een beterschapskaartje bij de mevrouw, die ik gisteren geen voorrang gaf, zou worden afgegeven. Aan het eind van de middag kreeg ik een mailtje van die bloemist. Ze konden de bloemen niet bezorgen, want die mevrouw was op dat adres onbekend! Het is het adres dat ze op het aanrijdingsformulier heeft geschreven én dat ze aan de politie heeft opgegeven. Dat heb ik weer. Ze zal toch geen vals adres hebben opgegeven (omdat ze zonder rijbewijs reed)? En als dat wel zo blijkt te zijn, moet ik dat dan aan de politie doorgeven?

Het bankieren via internet ging de laatste tijd moeizaam. Het bericht op het scherm was: 'Uw browser is te oud'. Vanavond heb ik dan toch maar de nieuwste versie van 'Edge' gedownload. En jawel hoor... het internetbankieren ging weer als een zonnetje.

1 bestelling: Martinus Nijhoff, 'Verzameld werk 1 Gebundelde, verspreide en nagelaten gedichten'.

28 mei 2021

Vanochtend waren we even in het dorp bij Piretti. Een ontzettend leuk Italiaans zaakje in de Corridor. Dinsdag is Lidy jarig en we laten Piterri de warme maaltijd verzorgen (drie gangen voor € 15,00 per persoon - vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan).
Op het voormalig stadsstrand wordt hard gebouwd. Het nieuwe winkelcentrum krijgt daar nu echt vorm. Niks dorp: stadse allures.

1 bestelling: M.H. Groenendaal, 'Drukletters. hun ontstaan en hun gebruik'.

29 mei 2021

Het wordt eindelijk een beetje mooi weer. Vanochtend heb ik ook de Weber-barbecue weer stookklaar gemaakt.

Ik heb van de Rhenense bloemist niets meer gehoord. Dan gaan we er maar vanuit dat het gelukt is dat bosje bloemen af te geven op het goede adres.

Ik fietste vanmiddag een rondje door het dorp. Bij Piretti gaf ik de bestelling voor aanstaande dinsdag af en bij Van Kooten trakteerde ik mezelf op twee boeken, omdat het boekenweek is. Ik kon niet kiezen tussen twee boeken en kocht ze daarom allebei:
- Jeroen Brouwers, Cliënt E. Busken
- A.L. Snijders, Tat Tvam Asi

Ik kreeg er (uiteraard) het boekenweekgeschenk bij. Dit is de laatste keer dat ik zo'n geschenk tijdens de lessen omhoog kan houden en er wat over kan vertellen! Her geschenk is geschreven door Hanna Bervoets en heet 'Wat wij zagen'. Ik ben op een derde en ik vind het voorlopig heel interessant.

Het was vanmiddag heerlijk in de tuin. Ik trakteerde mezelf op een flesje bier. In de koelkast stond nog een 'Goäden ferskiening tripel' van de 'Amelander bierbrouwerij'. Meegekomen van Ameland na de meivakantie; waarschijnlijk daar gekocht door Martijn. Hij smaakte prima.

4 bestellingen: Bram Lambrecht, 'Hester Knibbe - De buigzaamheid van steen' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Ger Vaders, 'IJsbloemen en witte velden', Rob Herwig en Margot Schubert, 'Het grote kamerplantenboek. Meer dan 1000 kamerplanten en hun verzorging', Ed. Hoornik, 'Ex tenebris'.

30 mei 2021

We barbecueden vanavond met z'n tweetjes. Een hamburger om een bodem te leggen, daarna een kleine bavette (waarvan ik voorzichtig eet; van overvloedig rood vlees krijg ik jicht) en daarna een gegrilde banaan met daarin vier Rolo-snoepjes (en daarbij een toefje slagroom).

Rolo-banaan

Ik ben het voetballen al zat, voordat het Europeees kampioenschap begonnen is. De reden is al die verschrikkelijke, schreeuwerige televisiereclame, waarbij 'ons' oranjegevoel ten tonele wordt gevoerd. Ik kijk wel graag sport (op televisie). De Giro is vandaag afgelopen en Roland Garros begint vandaag. Door corona zijn de data van allerlei toernooien anders dan in andere jaren.

31 mei 2021

Ik geniet weer met volle teugen van A.L. Snijders. Bijvoorbeeld op bladzijde 22:

Alles moet steeds beter worden. Alles moet groeien. Hij legt uit dat dit onvermijdelijk op oorlog moet uitlopen. De oude Grieken wisten dit al. De oude Grieken hebben tegenwoordig groot gezag, in tegenstelling tot de moderde Grieken, die bij ons in Noord-Europa alleen op hoon kunnen rekenen.
Als ik iets zou moeten kiezen, zou het de toekomst zijn. Daar denk ik vooral aan als ik in mijn auto zit. Die heb ik veertien jaar geleden nieuw gekocht, een auto met een dieselmotor. Iemand had me uitgelegd dat een dieselmotor minder bewegende delen heeft dan een benzinemotor. Dus gaat hij langer mee, dus is hij beter voor het milieu, enzovoort. Ik had ook kennissen (en zelfs vrienden) die uitrekenden dat je een nieuwe auto moest kopen die je na anderhalf jaar inruilde. Dat was het beste voor je portemonnee, voor de belastingaftrek, voor je positie en voor het milieu. Op al deze gebieden ben ik ongeschoold en dus ondeskundig. De bewegende delen gaven de doorslag.

Ik vind dit prachtig gezegd; eerst die opmerking over de Grieken en dan het al dan niet na anderhalf jaar inruilen van een auto (waar ik ook niets van snap). De rest van dit ZKV 'Toekomst' is al net zo mooi.
Ik las dit stuk daarom voor in mijn klassen. Het is aan pakweg vijftienjarigen niet besteed. Ze gunnen mij mijn plezier/genot en knikken uit beleefdheid.