Mei 2022

1 mei 2022

Aanstaande woensdag (4 mei) lees ik op de Markt, samen met Daphne (ook lid van het stadsdichtersgilde) gedichten over oorlog en vrede. Aan ons is gevraagd een aantal Senryu te schrijven. Een Senryu ziet er net zo uit als een haiku (5-7-5 lettergrepen). Het verschil zit hem in de inhoud. Een haiku beschrijft een natuurbeleving. Een Senryu beschrijft de onvolkomenheid van de mens. En als die onvolkomenheid ergens uit blijkt, dan is het wel uit het feit dat we altijd maar weer oorlog voeren. Ik schreef o.a.:

Herdenken is goed
Door achterom te kijken
Kunnen we vooruit

 

Vladimir Poetin
Hij had ook ooit een moeder
Iemand had hem lief

 

Wat vrede óók is:
als je ‘s nachts een vliegtuig hoort:
géén bom verwachten.

 

Als oorlog erg is,
Waarom zijn dan oorlogsfilms
steeds zo populair?

Nieuw op Schrijversinfo: L. Penning. Ik heb al eerder gezegd dat het (af)maken van zulke bladzijden een kwestie van toeval is. Deze keer bestond dat toeval eruit dat iemand een jeugdboek van L. Penning in mijn buitenboekenkastje had gezet.

7 bestellingen: A.D. Hildebrand, 'A.D. Hildebrand vertelt ... spannende verhalen', Pierre H. Dubois, e.a., 'facetten der nederlandse poëzie 3 (van Nijhoff tot Hensen)', Walter van den Broeck, 'Amanda en de widowmaker', A. Vogel, 'De lever als regulator van de gezondheid', René Wezel, 'Judith Herzberg - Leedvermaak' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Jatten' (Parool, 26-06-68), Marie van Dessel-Poot, 'Toen de herten riepen. Roman uit de Ardennen'.

2 mei 2022

Vanochtend wandelde ik naar de huisarts om nieuwe zalf voor (eigenlijk: tegen) mijn psoriasis te bestellen. Ik dacht dat ze om tien uur pauzeerden, maar dat bleek van 10.30 tot 10.50 uur te zijn. De pauze liep ook nog tien minuten uit, dus ik zat er even te wachten.

Vanmiddag reed ik samen met Lidy nog een keer naar de 'stort'. De spa is nu helemaal weg.

4 bestellingen: Multatuli, 'Vorstenschool', Carol Matas, 'Bij de vijand thuis', Tim Underwood & Chuck Miller (red.), 'King over Stephen King. De meester van de horror aam het woord', Hella S. Haasse, 'Berichten van het Blauwe Huis'.

3 mei 2022

Ik heb vannacht ontzettend slecht geslapen. Eigenlijk sliep ik gewoon niet. Ik sliep goed van 5.30 tot 11.00 uur.

Van 30 april tot vandaag heb ik gewerkt aan 'Veenendaal' op de melodie van 'Groningen' van Drs. P. Ik heb in elke strofe zelfs een extra rijmwoord op 'Veenendaal' toegevoegd. Nu is dat ook veel makkelijker dan op 'Groningen'. Bovendien ging het de Drs. vooral om de lulligheid van de rijmwoorden. Ik benadruk misschien meer de lulligheid van Veenendaal. Ik zal nog wel wat wijzigen, maar hier is de voorlopige versie:

Nadat men in de Stichtse veengebieden
Ontgroeid was aan zijn wol en zijn sigaar
Zag men dat deze nederige lieden
Bekwaam werden op allerlei gebieden
Dat fabrikanten en dat zakenlieden
De groei inzetten met een breed gebaar.

Veenendaal, Veenendaal
Daar hebben ze een stadsstrand aan een nepkanaal
De goudvissen die zwemmen, maar de kind’ren liever niet
Want dat wordt ze fataal

Veenendaal, Veenendaal
Ze hadden op de berg een eigen hospitaal
Nu hebben hier de baby’s Ede als geboorteplaats
Ik vind dat één schandaal

Er was hier een fanfare
Die genoemd was naar de Scheepjeswol
Honderdvijfentwintig jaren
Maar ze hielden het niet vol

Veenendaal, Veenendaal
Ze bouwen er voor elk geloof een kerklokaal
Of je nu doopt, of wederdoopt, of met een hoedje loopt,
Het kan er allemaal

Veenendaal, Veenendaal
Cornelis Lochtenberg was ooit een echte liberaal
Toen zat hij nog een tijdje voor zichzelf in de raad
En daarna bij Lokaal.

Veenendaal, Veenendaal
De Lampegiet dat is er de theaterzaal
Die willen ze verbouwen, of toch liever maar weer niet
Een eindeloos verhaal

Kees Stip dat is hun dichter
Dat vinden ze er fijn
Hij dichtte graag wat lichter
en heeft nu een eigen plein

Veenendaal, Veenendaal
U zit nu nog te wachten op een slotmoraal
En als die er niet is, houd ik er maar gewoon mee op
Hier is het eindsignaal (fluit)

4 mei 2022

Ik was iets eerder in slaap, maar nog steeds duurde het lang voor ik insliep.

Het voorlezen van 4 mei-gedichten op de Markt was leuk. Leuker dan ik verwacht had. Er waren mensen bloemen van stof aan het maken, waarvan later op de dag een grote 4 mei-krans gemaakt zou worden. Zij luisterden naar de gedichten en er waren ook wat mensen speciaal voor gekomen. Er was een podium, er was een springkussen, er was een kleine draaimolen en het geheel maakte een prettige, levendige indruk. Bovendien leverde het een nieuwe ervaring op: ik kreeg een heel lichte headset op in plaats van een microfoon. Ik voelde het hele ding niet zitten. Je voelt je veel vrijer op het podium én je hebt twee handen vrij om je papieren vast te houden.

5 mei 2022

De borrelsteen in de voortuin borrelde al een tijdje niet meer. Een paar jaar geleden waren er in de ondergrondse waterton plantenwortels in het pompje terechtgekomen. Ik gokte dat dat weer het geval was. Dat was het niet. Ik heb wel wat vuil van het pompje afgehaald en een schuifje iets naar beneden geschoven (op goed geluk). Daarna bleek hij het weer te doen. Door het schuiven met het schuifje lijkt hij niet iets minder hard te pompen, maar het is nog hard genoeg.

Martijn is vandaag naar Deventer geweest. Hij ging een paar cd/platenwinkels af, maar bezocht ook sport- en boekenwinkels. Hij bracht wat cadeautjes voor mij mee:
- Hans Dorrestijn, De wraak van de Spaanse kat
- Hans Dorrestijn, Ik moest een schaap een tongzoen geven. De liedjes voor volwassenen
- Jaap Fischer, ep: monniken / de koning / peer / kater / hutje / de laatste keer
- Seth Gaaikema, Geef me de ruimte
- Seth Gaaikema, Liever met jou
- Wim Kan, De dagboeken 1957-1968 - De radiojaren

Wat vader zei was zinnig.
Dat respecteerde ik zeer.
Wat moeder deed was innig.
Eén letter minder maar veel meer.

'Jij gaat niet naar de bioscoop'
heeft vader hard gesteld.
Mijn moeder zei: 'Hij heeft gelijk.'
En gaf me toen het geld.

(Seth Gaaikema, Liever met jou, blz. 21)

6 mei 2022

'De Kik' bracht een album uit met hertaalde songfestivalnummers. De hertalingen zijn misschien niet spectaculair, maar in ieder geval vaak verrassend. Het verrassendst vind ik nog hun versie van 'Poupée de cire, poupée de son'. Het lijkt een wel heel erg lange intro te hebben en je denkt: 'Wanneer beginnen ze nou te zingen?', maar uiteindelijk blijkt het een instrumentale versie te zijn. Wat je had kunnen weten, want het is op het album het enige nummer met de originele titel!
Er is iets raars met 'De Kik': ze scoren het best met materiaal van anderen. Hun albums met eigen werk doen het matig, aan hun albums met werk van anderen wordt veel aandacht besteed. Er zijn nu twee albums met hertalingen, een album waarop ze samen met Armand de nummers van Armand oppoetsen en een album waarop ze twee lp's van Boudewijn de Groot live spelen.

Ik heb voor het eerst in tijden een halve slaappil genomen. Prima geslapen.

We reden via de polder naar Ameland. Niet omdat dat de bedoeling was, maar omdat Google maps ons zo stuurde. Misschien waren er elders files. Het was voor ons een nieuwe (en iets langere) route. Voordeel: één lange weg. Nadeel: korte files omdat er bruggen open staan.

Tijdens de overtocht was het lekker weer; we gingen dus niet binnen zitten, maar op het bovendek (daardoor miste ik mijn traditionele gehaktbal). We zaten op het achterdek en zagen in de weerspiegeling in de ramen van de stuurhut de Waddenzee en de Friese kust achter ons. Een prachtig gezicht.

1 bestelling: pakketje ansichtkaarten Heemstede.

7 mei 2022

Ik heb mijn handdoek voor het raam in de zon gehangen en nu ik ga verduisteren haal ik hem naar binnen.
Ik ruik eraan, snuif de buitenlucht op en denk aan Moeder, die dat vroeger ook altijd deed,
alsof zij zichzelf trakteerde, met een plezier waarvan alleen mijn herinnering eraan is overgebleven.
(Adriaan Morriën, Ik heb nu weer de tijd, blz. 256, 17 augustus 1943)

We wilden vanmiddag een eindje gaan fietsen, maar we kregen de elektrische fietsen niet 'aan'. Ik heb ze gisteren achter het huis gezet. Zou ik toen de fietsen niet goed hebben uitgezet en zijn nu de accu's leeg? We hebben beide fietsen maar aan de oplader gehangen. Dan zien we morgen wel wat er aan de hand was.

We gingen bij de Co-op in Hollum boodschappen doen. De eerste boodschappen van een vakantie van twee weken lopen altijd uit de hand. Je geld rolt wat makkelijker en je ziet veel lekkers, waarvan je denkt: dat lust ik deze vakantie wel.

Op het terras van Nescafé hebben we gelijk onze eerste bitterballen maar gescoord (bij een Chouffe van de tap).

Ik kocht een bosje rozen voor Lidy, omdat het morgen moederdag is. Aan het eind van de middag werd er een groot moederdagboeket aan de deur bezorgd: van de kinderen.

8 mei 20022

Een halve slaappil; toch slecht geslapen.

In 'Volkskrant Magazine' een uitgebreid artikel over Lisa Weeda. Haar boek 'Aleksandra' is genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Het boek beschrijft het leven van haar in Oekraïne geboren grootmoeder. Zij werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in een fabriek in Frankfurt tewerkgesteld. Van daaruit kwam ze in Nederland terecht. De verwachting is dat dit boek de prijs gaat winnen, omdat het over Oekraïne gaat. Net zoals de verwachting is dat Oekraïne het Eurovisie Songfestival gaat winnen. Ik snap de sentimenten, maar het lijkt me toch onjuist.

Ik heb gevonden waarom de elektrische fietsen het niet leken te doen. Er zit niet alleen een aan/uit-knop op het stuur, maar er zit er ook een op de accu!

Dit vakantiehuis heeft een bescheiden eigen bibliotheekje met boeken over Ameland of over de Wadden in het algemeen. Ik vond er het kinderboek 'Waddenkind' van Judith van der Stelt. Het laat zich voorzichtig vergelijken met 'Bobbel die in een bakfiets woonde ....' van Joke van Leeuwen en dat is meteen een iets te groot compliment voor dit boek van Van der Stelt. Het is vaardig geschreven, maar wat mij betreft net iets té gezocht (ik houd niet van hoofdpersonen die met alle dieren kunnen praten). Maar ik sluit niet uit dat kinderen het met plezier lezen. Het boek is geïllustreerd door de zus van schrijfster: Tineke van der Stelt. Prachtige tekeningen!

9 mei 2022

In 'de Volkskrant' van vandaag staat een artikel over gemeenten die de terrassen weer naar de voor-corona-maat terugbrengen. Enschede doet dat niet. De grotere terrassen maken de stad gezelliger en leefbaarder. Als voorbeeld wordt het Willem Wilminkplein genoemd. Voor corona was het er onveilig en werd er gedeald. Met de grotere terrassen is het er prettig toeven. Ik zou op het Willem Wilminkplein wel een Duvel op Wilmink willen drinken!

Via de Wadkant naar de eendenkooi gefietst en 'binnendoor' weer terug. Veel kieviten, veel ganzen, veel hazen. Hier en daar een dode vogel (vogelgriep?).

Buren - Ameland Buren Ameland

Ik las het van Martijn gekregen 'De Wraak van de Spaanse Kat' van Hans Dorrestijn. Alweer iemand die met een dier kan praten, maar nu vond ik dat wel leuk: grappig, met zelfspot en niet zo politiek correct:

Het signalement van Dorrestijn luidt: wilde baard, priemogen en steekneus. Brildragend, Ik herhaal: brildragend. Hij lijkt op Pierre Kartner, maar dan erger. (Hans Dorrestijn, De Wraak van de Spaanse Kat, blz. 28)

In de afgelopen twee corona-jaren heb ik veel tijd besteed aan het maken van Spotify-afspeellijsten. Ik beluisterde het complete (op Spotify aanwezige) oeuvre van een groep/artiest en plaatste de nummer die me aanstonden in een afspeellijst met de naam 'naam artiest's best'. Ik voel de behoefte om hier een alfabetisch overzicht van die afspeellijsten te maken. Saai voor de lezer, maar overzichtelijk voor mij:
- 10cc' best
- Abba's best
- The Alan Parsons Project's best
- The Amazing Stroopwafels' best
- Lynn Anderson's best
- Louis Armstrong's best
- Chet Atkins' best
- Charles Aznavour's best
- Joan Baez' best
- The Band's best
- Barefoot Jerry's best
- The Beach Boys' best
- The Beatles' best
- Bee Gees' best
- Harry Belafonte's best
- The Bellamy Brothers' best
- Mary Black's best
- Blof's best
- Luka Bloom's best
- The Blue Diamond's best
- Colin Blunstone's best
- Stef Bos' best
- David Bowie's best
- Bread's best
- Jacques Brel's best
- The Brothers Four's best
- Jackdon Browne's best
- Buffalo Springfield's best
- Chris de Burgh's best
- The Byrds' best
- J.J. Cale's best
- Carpenters' best
- Magna Carta's best
- Johnny Cash's best
- Rosanne Cash's best
- Eva Cassidy's best
- The Cats' best
- The Celtic Tenors' best
- Tracy Chapman's best
- Ray Charles' best
- The Chieftains' best
- Liam Clancy's best
- Eric Clapton's best
- Joe Cocker's best
- Commander Cody's best
- Phill Collin's best
- Perry Como's best
- Harry Conninck's best
- Rita Coolidge's best
- Jules de Corte's best
- Phil Coulter's best
- Creedence Clearwater Revival's best
- A.J. Croce's best
- Jim Croce's best
- Joe Dassin's best
- David Crosby's best
- Crosby, Stills & Nash's best
- Crosby, Stills, Nash & Young's best
- Louis David's best
- Doris Day's best
- John Denver's best
- Deep Purple's best
- Neil Diamond's best
- De Dijk's best
- Dire Straits' best
- Fats Domino's best
- Donovan's best
- Drs. P's best
- Dubliners' best
- Eagles' best
- Earth & Fire's best
- Electric Light Orchestra's best
- Caro Emerald's best
- The Everly Brothers' best
- José Feliciano's best
- Bryan Ferry's best
- Herman Finker's best
- The Flying Pickets' best
- Dan Fogelberg's best
- John Fogerty's best
- The Furey's best
- Art Garfunkel's best
- Vince Gill's best
- Golden Earring's best
- Raymond van het Groenewoud's best
- Boudewijn de Groot's best
- Arlo Guthrie's best
- Frans Halsema's best
- Albert Hammond's best
- Tim Hardin's best
- Emmylou Harris' best
- George Harrison's best
- Richie Havens's best
- Don Henley's best
- Toon Herman's best
- Dr. Hook's best
- Lena Horn
- Hot Chocolate's best
- Janis Ian's best
- The Irish Tenors' best
- Chris Isaak's best
- Graeme James' best
- Waylon Jenning's best
- Billy Joel's best
- Elton John's best
- Nora Jones' best
- Kayak's best
- Johannes Kerkorrel's best
- Antita Kerr Singers' best
- The Kik's best
- Carole King's best
- The King's Singers' best
- Kings of Convenience's best
- Hildegard Knef's best
- Mark Knopfler's best
- Diana Krall's best
- Kris Kristofferson's best
- Ilse de Lange's best
- Tom Lehrer's best
- John Lennon's best
- Gordon Lightfoot's best
- Lindisfarne's best
- Liesbeth List's best
- The Little Willies' best
- Lyle Lovett's best
- Gerard van Maasakker's best
- Mary MacGregor's best
- Madness' best
- The Mamas & the Papas' best
- Bob Marley & the Wailers' best
- Al Martino's best
- Dave Mason's best
- Country Joe McDonald's best
- Paul McCartney's best
- Reba McEntire's best
- Roger McGuinn's best
- Rod McKuen's best
- Don McLean's best
- Ralph McTell's best
- Melanie's best
- Jeroen van Merwijk's best
- Reinhard Mey's best
- Joni Mitchel's best (leeg, omdat haar nummers van Spotify zijn verwijderd)
- Bette Midler's best
- The Moody Blues' best
- Van Morrison's best
- Nana Mouskouri's best
- Neerlands Hoop's best
- Willie Nelson's best
- Randy Newman's best
- Theo Nijland's best
- Harry Nilsson's best
- Nits' best
- Nitty Gritty Dirt Band's best
- Novastar's best
- Gilbert O'Sullivan's best
- Tom Odell's best
- Dolly Parton's best
- Peter, Paul and Mary's best
- Elvis Presley's best
- Procol Harum's best
- Queen's best
- Rapalje's best
- Lou Reed's best
- Jim Reeves' best
- Paddy Reilly's best
- Charlie Rich's best
- Cliff Richard's best
- Lionel Richie's best
- The Righteous Brothers' best
- Marty Robbin's best
- Alex Roeka's best
- The Rolling Stones' best
- Linda Ronstadt's best
- Don Rosenbaum's best
- Demis Roussos' best
- Sailor's best
- Santana's best
- Mathilde Santing's best
- Leo Sayer's best
- Annie M.G. Schmidt's best
- Seals and Croft's best
- Pete Seeger's best
- Ramses Shaffy's best
- Simon & Garfunkel's best
- Paul Simon's best
- Slade's best
- Wende Snijder's best
- Solution's best
- Wim Sonneveld's best
- Lori Spee's best
- Dusty Springfield's best
- Ringo Starr's best
- Steeley Dan's best
- Al Stewart's best
- Barbra Streisand's best
- Billy Swan's best
- Andrea Szabo's best
- Boz Scag's best
- Cat Stevens' best
- Rod Stewart's best
- Sting's best
- Supertramp's best
- James Taylor's best
- Toots Thieleman's best
- Three Dog Night's best
- Tony Orlando & Dawn's best
- UB40's best
- Herman van Veen's best
- Danny Vera's best
- Bram Vermeulen's best
- Hans Vermeulen's best
- Johan Verminnen's best
- Viva la France's best
- Cornelis Vreeswijk's best
- Tom Wait's best
- Jennifer Warnes' best
- The Waterboys' best
- The Weather Station's best
- The Weavers' best
- Albert West's best
- Andy William's best
- Boxcar Willie's best
- Tony Joe White's best
- Bill Wither's best
- Roger Whittaker's best
- Stevie Wonder's best
- Tammy Wynette's best
- Neil Young's best (leeg, omdat zijn nummers van Spotify zijn verwijderd)
Lidy en ik hebben zo te zien een 'brede smaak'.

Ik barbecuede vandaag voor het eerst op kokosbriketten. De verpakking claimt: fellere en langere gloei. Ik denk dat ze dat waarmaken.

De Libris Literatuurprijs ging vanavond niet naar Lisa Weeda maar naar Mariken Heitman voor haar boek 'Wormmaan'.

10 mei 2022

Verbazingwekkende vondsten op internet:
- Er bestaat een wikipedia speciaal voor christenen: christipedia (de verzuiling is nog niet ten einde!)
- Iemand heeft een stukje Schrijversinfo door een vertaalprogramma (Google translate?) laten vertalen en nu gaat het over Person from Cologne (= Mensje van Keulen).

Er was vandaag weer een kleine boekenmarkt in 'De Plaats'. Ik kocht twee redelijk recente boeken, in nette staat en voor € 2,50 per stuk:
- Murat Isisk, Wees onzichtbaar
- Herman Koch, Een film met Sophia

Op Facebook komen er veel recepten voorbij. Af en toe bewaar ik er eentje, maar tot daadwerkelijk koken komt het eigenlijk nooit. Vandaag wel! Ik maakte een kippendijroulade:

kippendijroulade

11 mei 2022

Een tientje in de Staatsloterij

Nieuw op Schrijversinfo: J. Tersteeg.

Ik kocht uit een bak met afgeprijsde boeken 'Het ABC van Annie M.G. Schmidt' van Joke Linders (redactie). Abeltje kan ik wel voorspellen bij de 'A' en Ja zuster nee zuster bij de 'J', maar ik ben benieuwd naar de rest.

Ik kocht in Hollum een puzzel (500 stukjes) van de vuurtoren van Ameland. Het blijken wel héél kleine stukjes te zijn. Dat er erg veel blauw en groen was, had ik op de foto al gezien. Ik ben benieuwd of hij 'af komt'.

puzel vuurtoren Ameland

12 mei 2022

Bij de televisiereclame komt het matrassenbedrijf Decupre voorbij. Ik erger me al een tijdje aan het vreemde (lees: foute) taalgebuik in hun reclamespotjes. Ik hoor nu de volgende zin voorbijkomen: 'Er is nu een matras van de marktleider in de zorg die je zelf kunt aanpassen voor een geweldige prijs.' Voor mijn gevoel moet 'die' hier 'dat' zijn en pas je nu de marktleider aan en niet het matras. Het matras dat en de marktleider die. Op internet krijg ik van de Onze Taal-site geen gelijk. Zij vinden dat het woord matras zowel het lidwoord 'de' als het lidwoord 'het' kan hebben. Andere sites melden dat 'het' ouder en beter is, of noemen 'de' volks.

Boeken verkopen vaak beter op het verhaal rond het boek dan op het verhaal in het boek.
(Herman Stevens, Het sterke geslacht, blz. 120)

13 mei 2022

Regen en harde wind. Het is een warm voorjaar, maar vandaag is het vooral winderig.

We fietsten een rondje richting Ballum door de duinen, door het Ballumerbos en langs de wadkant weer terug. Dat is - denk ik - hier ons favoriete korte rondje. De schelpenfietspaden door de duinen richting Ballum zijn verdwenen. Er liggen nu betonplaten. Het zal voor de gemeente goedkoper zijn in onderhoud, maar ik vind het jammer. Dat geknerp onder je banden van de schelpen hoort voor mij echt bij het door de duinen fietsen.
De eendenkooi van Nes is hersteld qua natuurwaarde (er worden geen eenden gevangen). Er is een rietscherm met kijkgaten voorgezet:

eendenkooi Nes
eendenkooi Nes

 

We aten bij De Jong. Lidy had een vistrio en ik een mixed grill. Allebei uitstekend en goed betaalbaar.

Ik las het boekenweekessay 'Het warmtefort' van Marieke Lucas Rijneveld. Het goede nieuws is dat ik het uitgelezen heb. Dat is me met het vorige boek van haar hand niet gelukt. Toen vond ik haar manier van schrijven té bewust kinderlijk en ik vind dat nog steeds. Ze trekt de lijn Maria Mosterd en Franca Treur op haar manier door. Het is niet slecht geschreven, maar niet zo goed dat ik alle euforie rond deze auteur ga begrijpen. Dit boekje gaar over haar vroegere basisschool die gesloopt gaat worden, maar die sloop gaat voorlopig niet door, omdat er enkele soorten vleermuizen in huizen. Over de school komen we niet meer te weten dan de namen van het personeel en haar aanhankelijkheid aan de juffen. Verder vertelt Rijneveld in drie van de twaalf hoofdstukken gedeelten van Roald Dahl's 'Matilda' na. Een kwart van dit boekje bestaat dus uit het navertellen van 'Matilda'. De rest van het boekje bestaat uit het via meneer Biesheuvel navertellen van zijn boek over de school: 'Van Instituut tot Regenboog'. Dat is allemaal heel mager voor iets dat 'boekenweekessay' heet. Heb ik niets positiefs te melden? Jawel: Rijneveld verzint goed geslaagde woorden. 'Warmtefort' voor een basisschool waar de leerlingen zich veilig voelen en, nog mooier, 'telraamverdriet' voor dyscalculie.

14 mei 2022

page - schoon gevoel

Terwijl ik sta te piesen, lees ik de tekst op het pak toiletpapier dat in het vensterbankje staat. Dat is potverdorie helemaal mooi! Het is niet ontworpen om ons schoon te vegen, maar om ons een schoon gevoel te geven. Écht schoon hoeft niet; een schoon gevoel is genoeg.

15 mei 2022

We haalden AnneMarie en Huub op van de boot. Ze blijven een nachtje bij ons slapen. Ameland is nieuw voor beiden, dus we gaan ze het eiland laten zien.

16 mei 2022

Nes

AnneMarie maakt prachtige foto's. Hieronder staan er een paar (en het verkleinen doet ze eigenlijk geen recht):

Ameland ameland
Ameland Ameland AnneMarie
Ameland AnneMarie Ameland

17 mei 2022

Ik dacht om 14.00 uur: Even een Volkskrant halen. Bij de boekhandel waren er nog wel kranten, maar geen Volkskrant meer. De DA-drogist verkoopt helemaal geen kranten meer. De Spar: geen kranten. Uiteindelijk vond ik een Volkskrant bij de Jumbo. Gelukkig was ik op de fiets gegaan.

Toen ik terugkwam bij ons huisje zag ik daar een gemeenteambtenaar met een auto met aanhangwagen. Op die aanhangwagen stond een soort watervat en de beste man stond met een bezem (waar ook iets water uit spoot) de lantaarnpaal schoon te maken.

's Middags fietsten we nog een rondje om 'De Vleien' en we wandelden in het Nesserbos. Het is in dat bos ontzettend droog. Op de plaatselijke kabelkrant zag ik dat er van 1 mei tot 14 september hier een rookverbod is in de bossen en in de duinen. Dat lijkt me terecht.

Nesserbos Nesserbos

18 mei 2022

Hekseketel

In Hollum zagen we onder de vuurtoren in een café-restaurant al 'pannekoeken' staan. Ik legde de regels voor de tussen-n aan AnneMarie en Huub uit en de eigenaar van het etablissement stond geïnteresseerd mee te luisteren. In Nes is de naam van een café-restaurant nog altijd in de oude spelling: 'Hekseketel'.

 

En ook Weemoedigheid

Van woordspelingen moet ik huilen.
Je grappen zijn te oud….:
Ach, vind je ’t erg als jij vannacht
je muil een poosje houdt?

19 mei 2022

Opruimen en alvast inpakken. De laatste dag van een vakantie is nooit de leukste.

In 'de Volkskrant' van vandaag staat een foto van een grafsteen bij de kerk van Ezinge (provincie Groningen):

grafschrift

Het vermelden waard, omdat ik veel op zoek ben geweest naar dit soort grafpoëzie in het noorden van het land én omdat het mooi aansluit bij de grafschriften voor bekende Veenendalers die ik recent geschreven heb.

20 mei 2022

Terug naar Veenendaal. Nu mét een gehaktbal op de veerboot.

Atieverlof (of: Het kan altijd gekker)

In Spanje is het pleit beslecht,
daar is het nu een vrouwenrecht:
Is een vrouw daar ongesteld,
is er een nieuwe wet die geldt
voor vrouwen die niet werken konden
tijdens hun maandelijkse stonden.
Voor vrouwen is dat supertof.
Fijn hoor, dat menstruatieverlof

Een paar uur in de week alleen.
Kind’ren op school, niet om me heen .
Zo kom ik rustig aan mijn trekken,
zonder werkkleding vol vlekken.
De laptop aan, of met een boekje
en voor de zekerheid een doekje
voor het moment dat ik ontplof.
Fijn hoor, dat masturbatieverlof

Soms heeft men in bepaalde kringen
tijd nodig om bepaalde dingen
op commando uit te voeren.
Dan moet je, zonder ouwehoeren,
een tegenstander om gaan leggen;
die moet ‘gaan slapen’, zo te zeggen.
Daar valt hij, het geluid was dof.
Fijn hoor, dat liquidatieverlof.

(Nota bene: derde strofe geschreven tijdens het nuttigen van de gehaktbal op de veerboot)

Ik las een recensie van 'Julia: vrijgevochten keizersdochter' van Rosita Steenbeek (positief) en bedacht dat ik op de stapel boeken van Laura nog een dun boekje van deze auteur had liggen: 'Parels van Rome', uitgegeven tijdens 'de week van de klassieken' in 2011. Ik las het vandaag en gisteren en met plezier. Die parels van Rome zijn o.a. Ponza en Capri, kleine eilanden voor de Italiaanse kust, en Steenbeek bezoekt deze eilanden op zoek naar overblijfselen van huizen uit de Romeinse tijd. Goed geschreven, met oog voor de omgeving en voor de geschiedenis.

21 mei 2022

Het mooie van met pensioen zijn: de twee weken vakantie zijn voorbij, maar de vakantie gaat thuis gewoon door!

Verder vandaag: opruimen.

22 mei 2022

Vandaag kwamen kinderen en kleinkinderen asperges eten. Voor degenen die niet zo van asperges houden, had ik verse friet gemaakt. 's Middags zaten we heerlijk in de zonnige tuin.

23 mei 2022

Vanmiddag waren we in het dorp: even kijken bij de nieuwe winkel van Piretti (mooi geworden, ruim en uitnodigend om binnen te lopen), bij de uitverkoop van Van Uffelen, bij de AH en bij de Bruna. Bij de Bruna wilde ik eventueel de 'twinkeling-bonnen' inleveren die ik nog heb liggen. Dat is een bon die alleen bij een aantal winkels in het centrum van Veenendaal inwisselbaar is. Wat een hopeloze boekwinkel is die Bruna! Qua boeken ligt er een top-10 (van henzelf?) en verder voornamelijk thrillers en boeken over voetballers. Ik heb er niets gekocht.

5 bestellingen: 'Tirade 311', 'Aantal (5) knipsels over De Verdachte Verheugt van Janwillem van de Wetering', 'mapje met 52 knipsels over de Tweede Wereldoorlog', A. Marja, 'de Bajesballade van Wilde Oscar',  Jeroen Brouwers (samengesteld en ingeleid door), 'Hij is reeds aan de overzijde. Necrologieën van schrijvers'.

24 mei 2022

De tennisser Medvedev lijkt op Koos van Zomeren (toen die nog een stuk jonger was), viel me bij het kijken naar het tennis op Roland Gaross ineens op.

Vanmiddag was ik even bij de kringloop. Ze hadden een bakje met muziek-dvd's. Anderhalve euro per stuk. Ik nam er drie mee:
- the Corrs unplugged
- UltimateKylie
- Guus Meeuwis in concert
En een paar boeken (gedichtenbundels zelfs):
- Jaap Bakker & Kick van der veer, Van oude mensen ... de dingen die voorbijgaan. Liedjes en gedichten over senioren
- Gil vander Heyden, Taartjes van glas
- Kees Spiering, Thuis, in een vreemde tuin
- Naema Tahir, Eenzaam heden
- Paul van Vliet, in de optocht door de tijd

4 bestellingen:  Santa Montefiore, 'Naar de overkant', Esther Verhoef, 'Alles te verliezen', J.J.L. Smeets en B.V. Zwegers, 'Uit de levende natuur, vierde deeltje, Langs dijken en wegen', 'Geschiedenis Athenaeum-bibliotheek te Deventer'.

25 mei 2022

Op zaterdag 11 juni is er een landelijke 'Dag van de Minibieb'. Alies Katerberg organiseert in Veenendaal een gezamenlijke actie. Ze maakt een route langs alle minibiebs en iedereen doet wat extra's bij zijn of haar minibieb van 10.00 tot 13.00 uur.

Nieuw op Schrijversinfo: Gil vander Heyden.

De gedichten en liedteksten uit 'Van oude mensen ... de dingen die voorbijgaan. Liedjes en gedichten over senioren' heb ik vermeld op Schrijversinfo.

Aan het begin van de avond werd op het Kees Stipplein een foto gemaakt van het stadsdichtersgilde (een foto mét wethouder Lochtenberg en een foto zonder hem) voor de gemeentepagina in 'De Rijnpost' van volgende week. Het was een strenge fotograaf: mijn telefoon moest van mijn borstzak in mijn kontzak en mijn portemonnee moest van mijn linker broekzak in mijn andere kontzak. Dat stond mooier.

Vanavond vierde Gerda haar verjaardag. Het is mooi dat dit in deze na-coronaperiode weer kan. Er werden volop vakantieplannen gedeeld. Allemaal tussen 'nu' en de zomervakantie. Ik volgde de tussenstand bij AS Roma-Feijenoord op mijn telefoon.

4 bestellingen: René van Stipriaan (samensteller), 'Een land om bij te huilen. Buitenlandse schrijvers over Nederland', Mrs. Campbell Praed, 'Nyria. Roman uit het oude Rome', C.J. Sansom, 'Dissolution', Rosita Steenbeek, 'Parels van Rome. Een reisverhaal', J.M.J. Sicking, 'Carry van Bruggen - Het huisje aan de sloot' (uit: Lexicon van Literaire Werken), 'Literatuur, dossier: Straatlied'.

26 mei 2022

Verzuchting

Er is altijd wel een reden
waarom dat,
wat je zo graag wilt,
niet mogelijk blijkt te zijn.


(Kees B. Tam)

Ik ben al een tijdje lid van de Facebookgroep 'Hommage aan Peter van Straaten'. Dagelijks komen er een stuk of tien tekeningen voorbij. Deze is vandaag wel heel toepasselijk:

Hemelvaart

2 bestellingen: E.J. Voûte, 'Hondsdolheid staat voor onze grenzen', J. Haagsma, 'Hondsdolheid (bij mens en dier)', 'Bzzlletin 91, themanummer Hella S. Haasse'.

27 mei 2022

Met Suzanne en Dylano wandelde ik vanmiddag naar de Eekhoeve (landwinkel, theehuis, kinderboerderij, ijscoboer):

Eekhoeve Eekhoeve

Een jonge Spaanse tennisser maakt momenteel furore op Roland Gaross. Hij heet Carlos Alcaraz. Hij is begin deze maand 19 jaar geworden. Ik heb een poosje naar zijn spel zitten kijken: daar staat een uitdrukkingsloze tennismachine. Hij doet me qua uitstraling denken aan Ronald Niedermann, de blonde reus uit de tweede Milleniumfilm 'De vrouw die met vuur speelde'. En, nee, dat is welbeschouwd geen compliment.

28 mei 2022

We fietsten aan het eind van de morgen naar het dorp. Lidy moest even bij Geluk zijn en ik wilde foto's maken van de foto's op het Kees Stipplein van de reizende tentoonstelling tegen huiselijk geweld 'Wij ... doorbreken de cirkel van geweld'. Op elke poster staat één vetgedrukte zin. Ik wil proberen om die zinnen in een gedicht te verwerken. Dat serieuze gedicht volgt nog. Hier vast een iets minder serieus gedicht:

Zinloos geweld

Ik lees over al dat huiselijk geweld
en ik heb last van mededogen.
De tranen wellen in mijn ogen.
Ik heb er nu geen woorden voor.
En het geweld gaat rustig door;
die tranen van mij: zinloos geweld.

Mats Beek

Nu we toch in het centrum waren, lunchten we aan het stadsstrand bij 'Ritmeester'. Het is een mooi plekje geworden, al is de term 'strand' nu wel wat te ruim genomen. Er ligt wit zand onder een aantal speeltoestellen. Lidy had een broodje carpaccio en ik een uitsmijter. De borden waren prachtig opgemaakt en het smaakte uitstekend (en het was ook nog eens betaalbaar).

Ritmeester Ritmeester

Nieuw op Schrijversinfo: Judy van Emmerik.

Veel is er van deze schrijfster niet bekend. Na een paar boeken is ze gestopt met publiceren. Dat is niet zo gek, als je de onderstaande opmerkingen in recensies leest:

  • Met enig niveau heeft dit satirisch geschrijf niets te maken. Judy van Emmerik lijkt nog het meest op een verongelijkte kleuter die woest van drift om zich heen slaat, omdat ze van haar mammie niet buiten mocht spelen. Maar misschien is zelfs dat te veel eer, want aan de echtheid van kleuteremoties hoef je niet te twijfelen, terwijl de boosheid van Van Emmerik mij bij tijd en wijle wel erg opgeklopt voorkomt. Ik vertrouw het niet helemaal, daar komt het op neer. (Beatrijs Ritsema over 'Er moet nodig eens gelucht worden', VN, 09-03-1985)
  • 'Ik wil een moeder!', roept de 'eenzame' romanschrijfster' Judy van Emmerik de lezer van het Hollands Maandblad toe, Niet haar biologische moeder zoekt ze, maar een literaire... Waarom Van Emmerik een literaire moeder zo hard nodig heeft om te bewonderen en zich tegen af te zetten wordt, zoals wel meer in dit warrige artikel, niet erg duidelijk. De smeekbede 'uit het diepst van mijn literaire innerlijk' is in deze vorm dan ook niet meer dan een slechtdoordachte pose. (Peter Zonderland, Volkskrant, 25-09-1986)
  • Met het onderscheidingsvermogen van een mol op krukken wroet en ploegt Van Emmerik door de taal, harkt de losgewoelde brokken op een hoop, dekt die af met een kaft en noemt het: een roman. Maar dit boek heeft evenveel met een roman te maken als een mavo-opstel met een novelle. (Koos Hageraats over 'Aanrijding voorkomen, VN, 17-01-1987)

3 bestellingen: 5 x 'Adriaan en Olivier', Jeroen Brouwers, 'Kroniek van een karakter deel 1 1976-1981 de Achterhoek', Willy van Hemert, 'Dagboek van een herdershond'.

29 mei 2022

In Amerika hebben ze een vrouwelijke Richard Klinkhamer. In het 'AD' van afgelopen vrijdag lees ik: 'Een Amerikaanse romanschrijfster die een essay schreef met de titel How to murder your husband (Hoe vermoord je je man) is schuldig bevonden aan het vermoorden van haar echtgenoot.' Op 13 juni krijgt ze van de rechter te horen wat haar straf zal zijn. Er is een serieuze kans op levenslang. Voor wie de Nederlandse versie wil lezen, kan ik 'Woensdag gehaktdag' van Richard Klinkhamer van harte aanbevelen.

Vandaag maakte ik mijn tweede bridgecolumn af, over het schilderij 'Kaartende soldaten' van Fernand Léger. Het schilderij hangt in het Kröller-Müller Museum op de Hoge Veluwe. De deadline was 1 juni, dus ik ben op tijd (en, net niet op het állerlaatste moment). Het bridgetijdschrift met mijn eerste column moet één dezer dagen op de mat vallen. Uiteraard ben ik daar benieuwd naar.

Ik was in de zomervakantie gewend aan een week sportoverlap: Wimbledon én Tour de France. De afgelopen week was er óók zo'n overlap: Roland Gaross én de Giro d'Italia.

2 bestellingen: Bruce Chatwin, 'De gezongen aarde', Marie van Dessel-Poot, 'Toen de herten riepen. Roman uit de Ardennen'.

30 mei 2022

De administratie van de eerste drie maanden is naar de boekhouder gemaild. Alle dagafschriften van de giro scannen is ook gauw weer een uurtje werk.

Vanavond werd Martijn als wethouder gekozen en geïnstalleerd. We waren er vanaf 20.30 uur bij. Het raadsaccoord

leverde nog wel wat discussie op. Met een drankje op het gemeentehuis na afloop was het toch 00.45 uur voordat we thuis waren.

Martijn wethouder Martijn wethouder

3 bestellingen: Els de Baan, 'Gezicht op Leiden / A View of Leiden. Een wandeling langs lokaties van de 17de eeuwse schilders', Erasmus, 'Lof der zotheid', Sasja Janssen, 'Ik trek mijn species aan'.

31 mei 2022

Bij het opruimen op zolder vond ik o.a. een map met oude dagafschriften van de giro. Er zat ook een stapeltje van onze hypotheek van destijds bij. In 1988 betaalden we f 1039,15 per maand. Daarvan was f 892,48 rente! Het rentepercentage was 8,25 %. Er zouden nu heel wat huizenbezitters in de problemen komen als dat percentage weer de praktijk zou worden!

Vandaag kreeg ik van een journalist/schrijver deze vraag: 'Beste, klopt het dat u knipsels verzamelt en te koop aanbiedt op boekwinkeltjes? Zou ik u wat vragen mogen stellen over deze praktijk? Ik ben journalist en schrijver en ben benieuwd hoe u te werk gaat, hoe lang u dit al doet, en zo meer! Hartelijke groet en dank'. Ik heb hem teruggemaild: 'Vraagt u maar'. Ik vermoed dat het geen journalistieke nieuwsgierigheid is, maar dat het (weer) iemand is die denkt dat ik iets doe wat verboden is. Tien jaar terug verdacht Joris van Casteren me daarvan. Ze denken dan dat ik scans of kopietjes verkoop. Daarmee zou ik de wet op het 'copyright' overtreden. Ik verkoop echter alleen de originele knipsels en handel in oud papier is niet verboden. Er is geen verschil met het verkopen van een tweedehands boek of tijdschrift. Van Casteren geloofde me toen niet; hij kon zich niet voorstellen dat ik er zoveel tijd en werk in stak. Ik heb toen tegen hem gezegd: 'Laat je tante uit Lutjebroek maar wat bij me bestellen. Je zult zien dat ze alleen originele knipsels ontvangt.'
Bij de knipsels die ik onlangs in Den Haag kocht zitten nogal wat kopietjes (iets te veel naar mijn zin), maar die gaan allemaal de papierkliko in.

1 bestelling: Geert Booij / Ariane van Santen, 'Morfologie. de woordstructuur van het Nederlands'.