November 2012

Terug naar oktober 2012

1 november 2012

Morgen nog een uurtje nakijken, dan heb ik de ct's van mijn klassen al ín de toetsweek nagekeken. Bij dat nakijken huizen er twee zielen in mijn borst. Aan de ene kant probeer ik er punten voor ze 'uit te slepen'. Ik geef al snel een half puntje als het antwoord niet helemaal goed is, maar er toch wel elementen van het juiste antwoord in zitten. Aan de andere kant ben ik streng als ze niet 'doen wat er staat'.
Twee voorbeelden. In de eerste plaats als het om redekundig ontleden gaat en de opdracht luidt: onderstreep en benoem. Deze leerling heeft de zinsdelen goed benoemd, maar hij heeft ze niet onderstreept en dat was wél de opdracht. Even dacht ik: de hele opdracht fout rekenen, maar dat kon ik toch niet over mijn hart verkrijgen. Ik trek nu 0,2 punten van het eindcijfer af:

CT Ontleden

De handschriften van de leerlingen worden er niet beter op. Ze chatten, ze mailen en ze twitteren, maar schrijven doen ze nauwelijks meer. Ze missen dus de oefening in het bijhouden van hun handschrift. Daar komt nog bij dat ze al heel snel (al op de basisschool?) beginnen met het ontwikkelen van een eigen handschrift. En dan loopt het soms uit de hand. In de ct van H3 zat de opdracht 'Schrijf de zinnen over en zet waar nodig hoofdletters'. Deze leerling heeft een handschrift ontwikkeld waarbij hij sommige letters standaard als hoofdletter schrijft. Die moet ik bij zo'n opdracht dan fout rekenen (de 'h' en de 'b' in zin vijf en de 's' en de 'r' in zin zes. In het laatste woord van zin vijf 'gekocht' had ik de 'k' en de 'h' ook nog fout kunnen rekenen, maar ik heb mijn punt zo ook wel gemaakt.

CT Hoofdletters

Ze zullen me wel weer een zeikerd vinden, maar daar heb ik al mee leren leven.

Op televisie zingt Paul Carrack live achter de piano een nummer van zijn nieuwe cd 'Good Feeling'. Ik heb nooit van de beste man gehoord, maar het klinkt goed. Dan is spotify toch een mooie uitvinding. Binnen een minuut staat die nieuwe cd op het beeldscherm en zingt hij 'Long ago' voor mij in de studiouitvoering.

Nieuw op Schrijversinfo: Inge Lievaart.

3 bestellingen: knipsels Remco Campert, Ernst F. Löhndorff, Ernst F., 'Ultima esperanza. Goudzoekersavontuur in Vuurland', Andrea Kettenmann, 'Frida Kahlo 1907-1954 Leed en hartstocht'.

2 november 2012

Nog een keer het nakijken van de ct's. Dit was de laatste vraag voor de B2-klassen:

Instructietekst

Joost heeft blijkbaar niet veel tijd meer over. Hij maakt er geen verhaaltje van, maar weet nog wel vier adviezen te formuleren. Het derde advies zal toch - hopelijk - een grapje zijn:

Instructietekst - antwoord

Ook Joost schrijft hoofdletters waar dat niet de bedoeling is. Vooral de 'p', maar ook de 'w' zal hij kleiner moeten gaan schrijven.

Het gewauwel van weermannen en weervrouwen bij door televisiekijkers genomen foto's begint uit de hand te lopen. Eerst waren het foto's die het weerverhaal ondersteunden. Nu lijken de foto's een doel op zich te zijn geworden en hangen de weermensen er een slap ouwehoerverhaal bij op. Een ouwehoerverhaal waarbij ze ook nog eens taalfout op taalfout stapelen.

Vandaag was het de laatste werkdag van het kabinet Rutte 1. Daarmee zijn in ieder geval alle CDA-ministers vertrokken. Binnen het CDA heeft een commissie-Rombouts zich over mogelijke oorzaken van het zetelverlies gebogen. Er kwam van alles langs, het lag aan de 'C', het lag aan de samenwerking met Wilders, het lag aan het gebrek aan bekendheid van de lijsttrekker. Bij al die genoemde oorzaken ontbrak naar mijn overtuiging de vice-premier van CDA-huize Verhagen. De gladheid en onbetrouwbaarheid van Verhagen moet het CDA toch ook stemmen gekost hebben. Om nog maar te zwijgen over zijn gehuilebalk op dat beruchte CDA-congres.

Tevreden

Een kleingeschapen pedofiel
Sprak zonder schroom en onverhuld
Dat met zijn leed te leven viel:
'Een kinderhand is gauw gevuld!'

(Frits Criens, De Tweede Ronde, Zomernummer 2006, blz. 30)

1 bestelling: Anthony van Kampen, 'Jungle'.

3 november 2012

Op de radio hoor ik een gesprek over de iPad-mini. Ik heb dat apparaatje nog niet gezien. Als ik me er een voorstelling van probeer te maken, kom ik niet verder dan 'een telefoon waar je niet mee kunt bellen'.

De ct's zijn nagekeken, maar er ligt nog een stapel boekverslagen en er liggen ook nog schrijfopdrachten van twee klassen. De resterende boekverslagen (voor zover ik ze binnen heb) kijk ik vandaag na. Ze lazen:

B2b
Pieter Aspe, Luchtpost
Elle van den Bogaart, Krassen
Annemarie Bon, Een nieuw leven
Annmarie Bon, Love u 2 much
Kalid Boudou, Pizzamaffia
Adriaan Broos, Door de Duistere Diepten
Caja Cazemier, De eerste keer
Robin David, Hou je van blauwe ogen?
Lieneke Dijkzeul, Aan de bal
Pieter Feller, Chatgevaar
Gonneke Huizing, 4 love
Rom Molemaker, De eerste steen
Rom Molemaker, Gijzeling
Mirjam Mous, Boy 7
Joyce Pool, Groeten uit Londen
Vrank Post, Bad boys for live!
Roger H. Schoemans, Klopjacht
Carry Slee, Brainwash
Carry Slee, Fatale liefde
Jan Terlouw, Koning van Katoren
Simone van der Vlugt, De guillotine
Simone van der Vlugt, Schijndood
Helen Vreeswijk, Loverboys
Melle Wallis de Vries, Verblind

B2c

Abbing & Van Cleeff, De zwarte rugzak
Thea Beckman, Geef me de ruimte!
Caja Cazemier, Te snel
Marion van de Coolwijk, Mzzlmeiden
Victoria Farkas, Dik in mijn hoofd
Pieter Feller, Chatgevaar
Merel van Groningen, Misleid
Evert Hartman, De voorspelling (3x)
Joost Heyink, Morgen sla ik terug
Mieke van Hooft, Kinderen ontvoerd
Theo Hoogstraaten, De vuurmeester
Theo Hoogstraaten, Last minute
Carry slee, Pijnstillers (2x)
Annejoke Smids, De zwarte baron
Annejoke Smids, Piratenbloed
Niki Smit, 100% Mila
Jan Terlouw, Oorlogswinter (3x)
Simone van der Vlugt, De guillotine (2x)
Simone van der Vlugt, Schuld

V3a

Caja Cazemier, De eerste keer (3x)
Caja Cazemier, Verliefd zijn is een ramp
mme Dros, Ilios, het verhaal van de Trojaanse oorlog
Theo Engelen, Droomvrouw vermist
Ed Franck, Het huis van eb en vloed
Ed Franck, Romeo en Julia
Bobje Goudsmit, Voorbij
Evert Hartman, De vloek van Polyfemos
Joost Heyink, Obsessie
Theo Hoogstraaten, IJzige poppen (2x)
Richard Klinkhamer, Woensdag gehaktdag
Anna Provoost, De arkvaarders
Carry Slee, Bangkok boy
Carry Slee, Joël
Helen Vreeswijk, Chatroom (2x)
Helen Vreeswijk, De stalker

Aan het eind van de middag keek ik de eerste aflevering van 'Borgen'. Er staan tien afleveringen (van een uur) op vier dvd's, dus ik kan nog even vooruit. Ik hoor overal om me heen dat mensen dit soort series bekijken, soms tot laat in de nacht: 'Prison Break', 'The Killing' en dit 'Borgen'.

De gedichten uit 'Verzet en poëzie, een bloemlezing verzetsverzen verzameld en verantwoord door Anton B. Lam' (1947) heb ik genoteerd op de diverse bladzijden van Schrijversinfo.

Martijn laat me een cd horen: 'Jake Bugg'. Een achttienjarige jongen uit Nottingham met heel volwassen klinkende muziek. Een aanrader.

4 november 2012

In onze kast, achter de kopjes en gebakbordjes, ligt al jaren een stapeltje cadeaubonnen, waar we zo af en toe uit putten. Het overzicht ben ik een beetje kwijt. Daarom heb ik ze vanmorgen maar eens allemaal tevoorschijn gehaald. Het zijn meer pasjes dan bonnen tegenwoordig. Het voordeel van die pasjes is dat je ze niet in één keer hoeft te besteden én dat je vervolgens op internet heel makkelijk kunt opzoeken hoeveel tegoed er nog op staat. Pasjes verlopen ook niet (ik heb één bon weg kunnen doen). We hebben nu nog liggen: een bijenkorfpasje, bioscoopbonnen, een bloemenbon, boekenbonnen, Brunapasjes, een Etos cadeaukaart, ijsjeskaarten, een podiumcadeaukaart en VVV cadeaubonnen en alles bij elkaar toch al gauw voor zo'n tweehonderd euro. We gaan binnenkort met de bioscoopbonnen maar eens naar de nieuwe James Bondfilm.

Bij de boeken uit Rhenen zat de 'Communicatiekalender 2008' met een citaat op elke bladzijde. Die citaten heb ik (voorzover het Nederlandse en Vlaamse auteurs betreft) opgenomen op de diverse bladzijden van Schrijversinfo. Een paar voorbeelden:

Deze brief is nogal lang uitgevallen omdat ik geen tijd had om hem korter te maken.
(Blaise Pascal, Communicatiekalender 2008, 07-03-2008)

Twee regels voor succes. Ten eerste: vertel nooit alles wat je weet.
(Lincoln, Communicatiekalender 2008, 22&23-06-2008)

Dat waren buitenlandse auteurs. Ik kom nogal wat Vlaamse auteurs tegen en vermoed dat de samensteller van deze kalender flink gebladerd heeft in de citatenboeken van Gerd de Ley, maar ook Freek de Jonge, Gerrit Komrij en C. Buddingh' komen tevoorschijn:

Alleen de naïevelingen geloven dat de waarheid in het midden ligt;
in het midden liggen de compromissen, de gecastreerde waarheden.

(Gaby van den Berghe, Communicatiekalender 2008, 9&10-08-2008)

Als je jong bent, krijg je nauwelijks de kans om aan de weet te komen wie je bent,
omdat de anderen je dat voortdurend meedelen.

(Toon Hermans, Communicatiekalender 2008, 13&14-09-2008)

Blijkbaar staan de aardigste citaten op de blaadjes van het weekend, de dubbele data zijn namelijk die van een zaterdag en een zondag.

Ik wilde vanavond aflevering twee van 'Borgen' kijken. Het werden aflevering twee én drie.

5 november 2012

Een drukke, maar wat rommelige schooldag vandaag. De derde klassen hadden eerst nog een toets. Daarna waren er lessen (voor de onderbouw) tot en met het vijfde uur. Ik gaf alleen het derde uur les, in de twee uur daarna had ik intensieve gesprekken met ouders, leerlingen en een collega. Vanaf 13.00 uur hadden we een vierde 'inloopdag' voor groepen acht van diverse basisscholen. Ik gaf geen lesjes deze keer, maar maakte foto's van de diverse lessen. Daartussendoor schreef ik cijfers voor boekverslagen en schrijfopdrachten in, sorteerde die per klas, maakte een laatste werkwijzer en bereidde twee vergaderingen voor morgen voor.

Op bladzijde 72 t/m 74 van 'Ons leven met Reve' geeft Teigetje een alfabetische lijst van verzuchtingen en losse uitroepen die Gerard Reve 'op de meest onverwachte momenten lanceerde' en waarvan hij 'een onuitputtelijk repertoire' had. Het is een genot om die lijst door te nemen. Je hoort het hem zeggen en een groot deel ervan zou als boektitel niet misstaan hebben. Een selectie:

Alles berust op een misverstand
Als één van ons komt te overlijden, ga ik buiten wonen
Als er geen politie was, werden we in ons bed vermoord
Bakker hebt U de tijd? De tijd wel juffrouw, maar ik ken me kar niet alleen laten
Beter één lul in de hand dan de lucht van tien
Beter onder de leden dan onder het bestuur
Dat we nog lang voor elkaar gespaard mogen blijven!
De Chaldeeën stelden drie hopen
De koningin heeft misschien wel duurder gegeten, maar niet lekkerder!
Een opbeurend woord hier, een kwinkslag daar
Er moet een God zijn of iets dat minstens zo erg is
Het eenrichtingsverkeer der christelijke verdraagzaamheid
Iets warms van iets kouds... Een drol van een ijsbeer!
Ik kak nog zonder bril
Ik sla gelijk met een stok. Daar ben ik een raren in
Kunst hep totaal geen nut
Lieve mensen!... De broek uit en maar jenzen
Moeder zijn we al bij de Bijenkorf? Kind niet zo zeuren!
Ons spreek soos ons skrijf
Sta je d'r voor dan moet je d'r door
Uit de schatkamers van mijn geest verrijk ik mijn volk en daarmee, zij het indirect, de gehele mensheid!
Waarom hangt u zichzelf niet op in plaats van mij lastig te vallen!
Wat de kinderen vandaag mankeert, ik weet het niet. Ze schrijven allemaal kat met een u
Wat wil het geval? Het geval wil altijd wat!
Zeg maar, als ik te veel praat!

6 november 2012

Uit school haalde ik Tygo en Dylano op bij het kinderdagverblijf. Suzanne heeft vanavond een examen. De jongens blijven bij ons slapen, omdat het morgen toch ook oppasdag is. Ze aten goed, speelden zoet en gingen ook rustig slapen (Dylano mopperde in eerste instantie wat en Lidy haalde hem nog even naar beneden).

Bij de post zit een envelop waaraan je direct ziet dat er iemand overleden is. Geen directe familie, want dan had je het al geweten. Er bekruipt je dan een angstig soort nieuwsgierigheid. Het blijkt om William Berentsen te gaan. Een collega van mijn basisschool, tweede helft jaren tachtig, begin jaren negentig (in retrospectief mijn gelukkigste jaren in het onderwijs).
Er komen diverse herinneringen boven: hoe hij altijd even aan het pak koffiemelk rook om te controleren of het nog niet bedorven was, de dikke stapels brood die hij wegwerkte en die hij - gesmeerd en al - in zijn diepvries bewaarde, zijn grensrechteren bij het schoolvoetbal en het filmpje dat we daarvan maakten voor zijn bruiloft. Hij is teruggegaan naar het oosten van Nederland, eerst Duiven en later Gaanderen. Dat laatste wist ik niet, ik zie het op de kaart. Je verliest elkaar uit het oog.
De laatste keer dat we elkaar spraken was op 29 september 2006, bij een reünie van een basisschoolklas. Daar hoorde ik van hem dat ook hij de overstap naar leraar Nederlands had gemaakt! William was maar anderhalf jaar ouder dan ik. Een ernstige ziekte, leid ik af uit de kaart: 'Zo dapper en strijdlustig' kan bijna niets anders betekenen. Ik denk veel aan hem vanavond en hef mijn glas om hem te groeten. Drinkend en denkend realiseer ik me ook dat 'we' als generatie aan de beurt beginnen te komen. William was vijfenvijftig (en een half).

Ajax speelt voor de Europa Cup tegen Manchester City en komt met 2-0 voor. Uiteindelijk wordt het 2-2. Naar Ajax kijken in Europees verband is altijd prettig. Als Ajax wint, is het goed dat er een Nederlandse club wint. Als Ajax verliest, is het goed dat Ajax verliest. Zo'n gelijk spel zit daar dan een beetje tussenin. Maar hier is het ook wel weer goed dat het grote geld niet gewonnen heeft.

1 bestelling: Frank Herzen, 'De zoon van de woordbouwer'.

7 november 2012

Dat 'rustig slapen' van gisteren verdient enige nuancering. Tygo werd één keer huilend wakker en Dylano twee keer. Tygo sliep snel weer in, met Dylano waren we twee keer een nachtelijk uurtje zoet. Er kan dus met enig recht van een 'gebroken nacht' worden gesproken.

samen tv kijken samen in slaap vallen
Naar de dvd van 'Rupsje Nooitgenoeg' kijken .................
............ en samen in slaap vallen.

'Vrij Nederland' vroeg auteurs om hun top-10 voor 'De leeslijst'. De lijsten stonden in het nummer van 12-09-1987. Het levert 'brave' lijstjes op, maar ook heel eigenzinige. Karel Eykman voert bijvoorbeeld uitsluitend kinderboeken op. Aan de genoemde boeken is ook duidelijk het verstrijken van de tijd af te lezen. Heel veel Simon Vestdijk en E. du Perron. Die zou je nu nog slechts sporadisch tegenkomen. Een paar voorbeelden van de lijstjes:

Het lijstje van Marga Minco:

1 De ondergang van de familie Boslowits Gerard Reve
2 De uitvreter Nescio
3 Villa des Roses Willem Elsschot
4 Nooit meer slapen W.F. Hermans
5 Het afscheid Ivo Michiels
6 Bougainville F. Springer
7 Sneeuw J. Bernlef
8 Nog pas gisteren Maria Dermoût
9 Mijn zuster de negerin Cola Debrot
10 Het zand voor de kust van Aveiro A. Alberts


Het lijstje van Ivo de Wijs:

1 De Statenbijbel God c.S.
2 De lotgevallen van Ferdinand Huyck J. van Lennep
3 Max Havelaar Multatuli
4 De scheldkritieken Lodewijk van Deyssel
5 Schakels Herman Heijermans
6 Lijmen/Het been Willem Elsschot
7 Pieter Bas Godfried Bomans
8 Menuet Louis Paul boon
9 Dubbelspel Frank Martinus Arion
10 Gedichten 1938-1970 C. Buddingh'


Het lijstje van Henk Spaan:

 1 Brieven (4 delen) M. ter Braak/E. du Perron
 2 De laatste deur Jeroen Brouwers
 3 Max Havelaar Multatuli
 4 Willem Mertens' levensspiegel J. van Oudshoorn
 5 Weekendpelgrimage Tip Marugg
 6 De uitvreter/Titaantjes/Dichtertje/Mene Tekel Nescio
 7 Menuet en andere verhalen Louis Paul Boon
 8 Het verzonkene Jeroen Brouwers
 9 Keefman Jan Arends
 10 Het land van herkomst E. du Perron

 

1 bestelling: K. Fahner, 'De staat als schuldenaar'.

8 november 2012

Om 11.00 uur was in Gaanderen, in de St. Augustinuskerk de herdenkingsdienst voor William Berentsen. Ik ging er met Ria heen. Er was vanwege het verwachte aantal mensen voor deze kerk gekozen. Dat bleek een verstandige keuze te zijn; in een aula had dit nooit gepast. Het geheel was waardig en persoonlijk. Veel sprekende familieleden, muziek waar hij van hield en tijdens die muziek foto's uit zijn leven op een scherm voor in de kerk. Dat geheel duurde bijna twee uur, maar het was goed zo (al krijg je op die kerkbanken wel een houten kont).
Op 1 juni had William te horen gekregen dat hij leukemie had. Hij heeft het hele circus ondergaan, van chemokuren tot stamceltransplantatie. Toen door die transplantatie zijn bloed vooruit bleek te gaan (en er reden voor optimisme leek te zijn), gaven zijn organen het op. Op 1 november overleed hij. Petra sprak uit het hoofd en heel persoonlijk, met letterlijk een lach en een traan. Respect is een versleten woord, maar het is wel wat ik voor haar voel.
Na de dienst ging vrijwel iedereen naar zaal 'Het Onland' in Doetinchem voor condoleance, koffie en veel broodjes. Ik sprak er met Bert en Dilet, oud-collega's die tegenwoordig in Twente wonen. Bert was gymdocent, maar is nu (ook) teamleider op een school.
Ik heb deze week getwijfeld of ik zou gaan, maar ik ben heel blij dat ik het gedaan heb. Petra vertelde bij het condoleren dat ze aan William had gevraagd wie er in Veenendaal een kaart moest hebben. William heeft toen 'In ieder geval Mats' gezegd.

Al die top-tienen uit de 'Vrij Nederland' van 12-09-1987 heb ik vanavond op Schrijversinfo zitten intikken. Als lijstjes bij makers ervan, maar ook bij de op die lijstjes voorkomende auteurs. Veel genoemd:

Simon Vestdijk
- 'Aktaion onder sterren' stond op het lijstje van Ed Leeflang op nr. 9.
- 'De kellner en de levenden' stond op het lijstje van Trude Gerritsma op nr. 10.
- 'De redding van Fré Bolderhey' stond op het lijstje van Hermine de Graaf op nr. 9.
- 'De verminkte Apollo' stond op het lijstje van Anne Mantel op nr. 8.
- 'Ivoren wachters stond op het lijstje van Jan Pronk op nr. 2.
- 'Meneer Visser's hellevaart' stond op het lijstje van Vic van de Reijt op nr. 4.
- 'Terug tot Ina Damman' stond op het lijstje van Jan Pen op nr. 1 en op het lijstje van Henk Spaan op nr. 2.

Willem Elsschot
- 'De verlossing' stond op het lijstje van Ed Leeflang op nr. 1.
- 'Lijmen/Het been' stond op het lijstje van Charlotte Mutsaers op nr. 2 en op het lijstje van Ivo de Wijs op nr. 6.
- 'Verzameld werk' stond op het lijstje van Vic van de Reijt op nr. 1.
- 'Villa des Roses' stond op het lijstje van Marga Minco én op het lijstje van Adriaan van Dis op nr. 3 en op het lijstje van Trude Gerritsma op nr. 6.

Gerard Reve
- 'De avonden' stond op het lijstje van Henk Spaan én op het lijstje van Vic van de Reijt op nr. 5.
- 'De ondergang van de familie Boslowits' stond op het lijstje van Marga Minco op nr. 1 en op het lijstje van Adriaan van Dis op nr. 6.
- 'Moeder en zoon' stond op het lijstje van Anne Mantel op nr. 1.
- 'Op weg naar het einde' stond op het lijstje van Ed Leeflang op nr. 1, op het lijstje van Herman Brusselmans op nr. 4 en op het lijstje van Charlotte Mutsaers op nr. 8.
- 'Werther Nieland' stond op het lijstje van Digna Sinke op nr. 2.

1 bestelling: L.Th. Lehmann, 'Luxe' en 'Who's who in Whatland'.

9 november 2012

Maandag vielen na het vijfde uur de onderbouwlessen uit i.v.m. de inloopdagen. Gisteren was ik naar het afscheid van William. Daarom had ik vandaag het zevende uur mijn B2c-klas pas voor het eerst deze week. Ze kregen het cijfer van de toets van vorige week. Ik gaf de boekverslagen terug. Voor boekverslagen van boeken van Carry Slee kregen ze een 9,2 en een 8,0. De meiden (fans van Carry Slee) waren daar verbaasd over: 'U geeft hoge cijfers, terwijl u helemaal niet van Carry Slee houdt?' Het kostte me nog moeite ze aan het verstand te peuteren dat ik het boekverslag becijfer en niet het gelezen boek.

Carry Slee krijgt veel kinderen aan het lezen en daar verdient ze waardering voor. Maar wat mij betreft gaan die kinderen na hun dertiende wat anders lezen. Het trucje van Carry Slee kennen ze dan wel: Je neemt een maatschappelijk probleem (drugs, graffity, loverboys, pesten) en je neemt een jongen en een meisje die verliefd op elkaar zijn. Dat vlecht je door elkaar en je hebt een Carry Slee-boek.

Dozen vol boekenweekgeschenken heb ik op zolder staan en er wordt er maar heel sporadisch één van verkocht. Daarom ben ik een nieuw 'Boekenwinkeltje' begonnen: 'Boekenweek'. Daarin boekenweekgeschenken, kinderboekenweekgeschenken, boekenweekessays, maand-van-het-spannende-week-boekjes en andere aan de boekenweek verwante zaken. Bijna alles € 1,00 per stuk en drie voor € 2,50.

1 bestelling: Werner J. Egli, 'Tot aan het bittere eind'.

10 november 2012

Niet naar 'Matennaaiers' vanavond. Nu de inleiding door de heren is verboden, hebben we onze kaarten ingeleverd. Ik heb de voorstelling drie weken geleden immers al in Apeldoorn gezien.

Vanochtend op facebook (ik vergat het direct te noteren en weet niet meer van wie, maar het is helaas waar): We worden geregeerd door de Telegraaf en Hans Wiegel.

Samen met Martijn en Lidy heb ik vanochtend de berk in de voortuin een kopje kleiner gemaakt. Ik was bang dat de top op de erker zou vallen of stukken stam op het gemetselde muurtje, maar we kregen alles met een handzaagje, beleid en een stuk touw netjes naar beneden.

Berk voortuin

Koffie en een pilsje bij Erich en Ria gisterenavond. Als Erich vertelt over zijn manier van lesgeven denk ik regelmatig: 'Dat doe ik net zo' en andersom blijkt dat ook te gelden.

1 bestelling: Jung Chang, 'Wilde zwanen'.

11 november 2012

Lidy en Suzanne haalden opa vanochtend op in Culemborg. Hij had het nieuwe huis van Suzanne nog niet gezien. We aten met hem een broodje kroket (opa lustte er wel drie!) bij Suzanne. Samen met Tygo bouwde ik een enorme spoorbaan met de houten rails.

Trein Tygo

Op de Nijhofflaan kon ik mijn ingepakte boeken niet kwijt in de brievenbus. De anti-vuurwerkklepjes zitten er alweer voor! Dat is een maand eerder dan vorig jaar! Zo moet ik twee maanden per jaar met mijn post naar het postagentschap rijden. Belachelijk.

Op de Monding stond een boom met felgele herfstbladeren in het zonlicht. Het leek wel goud, prachtig! In de voortuin bloeit een krokus, die is wel erg in de war.

Tussen de bedrijven door én de tweede helft van de avond heb ik boekenweegeschenken en aanverwante artikelen in zitten voeren bij Boekwinkeltjes. Er staan er nu honderdvier in en ik denk niet dat ik al op de helft ben! De tijd die ik er in steek is een beetje een gok. Er staan er al erg veel te koop (en soms voor een dubbeltje per stuk - ik ga niet onder een euro), maar ik hoop dat de naam van mijn winkeltje 'Boekenweek', het feit dat daar alleen boekenweekzaken te koop staan én het feit dat ik er drie voor € 2,50 aanbied mensen over de streep zal trekken om bij mij te bestellen.
Maar nu kan ik even geen boekenweekgeschenken meer zien. Ik ga aflevering zes van 'Borgen' kijken, dan kan ik nog net voor 0.00 uur naar bed.

2 bestellingen: Rutger Kopland, 'Onder het vee', Max Bajetto, 'Bali'.

12 november 2012

Het bezig zijn met al die boekenweekgeschenken en andere uitgaven voor de boekenweek levert toch weer verrassingen op: boekjes die je ooit wel gezien hebt, maar die je niet meer scherp in je herinnering hebt. Vandaag zijn dat de boekenweektests van 2002 en 2003. Korte citaten uit 25 meesterwerken uit de literatuur, met een tekening erbij. In 2002 getekend door Peter van Straaten en in 2003 door Theo van den Boogaard. De boekjes zijn uitgegeven door de CPNB en uitgedeeld in de openbare bibliotheken. De bedoeling is dan uiteraard dat je er met behulp van citaat en tekening achter komt om welk boek hier gaat. Ik denk ongeveer de helft te weten. Van de onderstaande was ik wel zeker.

Peter van Straaten tekende over de liefde:

??? ???
In alle staten van verwarring kleedde ik mij uit. Ik dacht dat ik het in mijn broek zou doen van opwinding. Toen ik uit de badkamer kwam, knielde zij naakt op mijn bed; in het donkerrode licht, dat door de gordijnen kwam, keek zij mij aan met haar duim in haar mond.
Ik pijnigde mijn hersens af met er steeds weer aan te denken wat er misgegaan was, waarom ze van me weggegaan was voor zo'n klootzak, zo'n handelsreiziger, zo'n uit de krachten gegroeide lul met een doorgebogen rug. Ik kreeg pijn in mijn hoofdhuid van het denken en wroeten.

 

Theo van den Boogaard tekende over de dood:

??? ???
Ginds, in de rooshof, snoeide ik loot na loot,
Toen keek ik achter mij. Daar stond de Dood.
Omdat ik er toch mede bezig was, dacht ik aan het dode lichaam van Jean-Luc. Zoude hij geheel naakt in de kist liggen, of zoude althans zijn bovenlichaam gehuld zijn in een fraai wit zijden overhemd?

3 bestellingen: knipsels Dirkje Kuik, James McBride, 'De kleur van water', Barack Obama, 'Dromen van mij vader. Het verhaal van mijn familie'.

13 november 2012

Ik had goed op mijn rooster gekeken: B2b - tussenuur - V3a. Vervolgens verplaatst de roostermaker B2b van het tweede naar het derde uur. Maar in mijn hoofd zat: B2b - tussenuur - V3a, met als gevolg dat een collega mij kwam halen: 'Er staat een klas op je te wachten.'

In V3a kregen we het over omkeerzinnen (palindromen) en omkeerwoorden (palingrammen). Ik gooi er dan meestal 'A man, a plan, a canal: Canada!' tegenaan. Of: 'Dogma: I am God'. Of in het Nederlands: 'Baas, neem een racecar, neem een Saab'.
Als langste omkeerwoord kom ik dan op de proppen met: potstalmelkkoortspilstaalplaatslipstrookklemlatstop uit 'Opperlandse taal- en letterkunde' van Battus (= Hugo Brandt Corstius). Bij dat woord is wel wat uitleg nodig. Battus doet dat als volgt.

potstalmelkkoortspil....

Leerlingen uit V3a hebben (uiteraard) nooit van Battus gehoord. Even later verhaspelt één leerling zijn naam tot 'Badd ass' (dat is dan wel weer een taalgrapje dat in de dikke Opperlandse niet misstaan zou hebben).

Voor het eerst sinds tijden keek ik weer eens naar 'De wereld draait door' en ik dacht: 'Wat een schreeuwerig programma'. Begin ik oud te worden?

3 bestellingen: Léon Hanssen, 'Een misverstand om in te geloven', Nick Hornby, 'A long way down', D. de Hart, 'Suriname land van zon en gemiste kansen'.

14 november 2012

Een brugklasser kwam na zijn laatste lesuur bij mij strafwerk van Engels schrijven. Na een half uurtje leverde hij het in. Het leek me wat weinig, daarom gaf ik hem zijn schrijfwerk en zei: 'Lees maar voor'. Zelf las ik mee op het origineel en zei steeds: 'Je slaat een zin over', 'Je vergeet een stukje', 'Nee, dat staat er niet.' Na twee minuten liet ik hem stoppen met lezen en zei: 'Jij probeert mij te bedonderen, jongen en daar heb ik een ontzettende hekel aan. Dus nu ga je het nog een keer over schrijven... en dan helemaal. Doe je dat hier in de gang, of ga je dat thuis doen?' Hij ging het uiteraard thuis doen en levert het morgen bij me in. Dit was streng van me, maar hij was tijdens de les Engels erg brutaal geweest en had tegen de docent geroepen: 'Ik ga dat strafwerk toch niet maken!'. Hij was er wel, maar probeerde nu met half werk weg te komen (waarschijnlijk rekende hij erop dat ik zijn schrijfwerk ongezien in de papierbak zou gooien). Dat doet hij een volgende keer niet meer.

Tygo ontdekte in de speelgoedkist een draculagebitje. Dat vond hij prachtig en nadat hij zichzelf in de spiegel had gezien bleef hij helemaal 'Boe!' roepen.

Tygo = Dracula

Vanavond was er een Cultureel café. Ik was moe en er was voetbal (Nederland-Duitsland, 0-0) op tv. Ik heb op de bank naar die - tegenvallende - wedstrijd liggen kijken.

Ik had vandaag de honderdvijftig verschillende te koop staande boekenweekgeschenken willen halen, maar dat is net niet gelukt.

15 november 2012

Suzannes verjaardag. Nog één jaar, dan heb ik geen kinderen meer die jonger zijn dan dertig.

Op 3FM zijn Coen en Sander weer op zoek naar 'schaamnamen'. Een rare naam, een naam die je liever niet zou hebben. Ze verzinnen ze niet, die namen bestaan echt. Een paar voorbeelden uit de afgelopen jaren: Connie Veren, Beau ter Ham, Stanley Messie, Fokje Modder, Justin Case, Sam Bal. Dit jaar scoort mevrouw Irene Christa Notting hoog. Ze is oogarts in Leiden en je moet haar naam met intitialen in het Engels uitspreken!
Piet kwam met een artikeltje hierover uit het 'AD' van gisteren (dat radioprogramma beluister ik nooit). Ik besprak die namen in mijn V3-klas en toen stak Kim Go haar vinger op: 'Mijnheer, mijn vader is ook gebeld door dat programma en hij is ook op de radio geweest.' Haar vader heet Bing.

Op de trap naar beneden (richting pauze en koffie) liep ik naast een leerling van het net afgelopen lesuur. Ik zei tegen haar: 'Jij bent zeker heel trots op je blonde paardenstaart?'. Nou nee, dat was ze niet speciaal. Waarom dacht ik dat? 'Omdat je me meer dan de helft van de les die paardenstaart hebt laten zien in plaats van je gezicht.'

1 bestelling: J. Bernlef, 'Brits'.

16 november 2012

Vandaag vroegen de leerlingen of ik nog meer van die 'Schaamnamen' had. Ik liet ze de lijstjes van het radioprogramma zien. Daar stonden wel wat 'vieze' tussen. Die had ik gisteren in de les overgeslagen, maar in een snel tempo de lijstjes bekijkend en zonder commentaar van mij moet dat maar kunnen. Soms denk je bij dit soort namen: 'Hebben die ouders dat nou echt niet doorgehad, of hebben ze het grappig gevonden?'
Soms worden namen door vrienden afgekort en ontstaan 'schaamnamen' die ouders inderdaad niet voorzien zullen hebben:
- Casper Straatman wordt Cas Straatman
- Fokkelien Modder wordt Fokje Modder.
Vlamingen schijnen erg veel plezier te hebben om de naam Justine Agathe Marie.

Aflevering acht van 'Borgen' heet 'Komkommertijd'. In het Deens is dat ook een mooi woord: 'Agurketid'. In het Engels (ik was op internet naar de juiste spelling van het Deens aan het zoeken) werd dat 'The Silly Season'. 'Agurketid' wint wat mij betreft.

1 bestelling: Willem Brakman, 'Een wak in het kroos'.

17 november 2012

Ik heb het niet zo vaak, dat ik bij het lezen van een recensie in de boekenbijlage van 'de Volkskrant' denk: dat boek wil ik lezen. Vandaag had ik dat wel bij 'Het Palingoproer' van Martin Schouten. Ik ben wel geïnteresseerd in dat Palingoproer, sinds Ria en ik een literaire wandeling door de Jordaan maakten, waarbij we ook stilstonden op en bij de locatie van dat oproer. Bovendien bekijkt Schouten dat oproer, maar ook de andere zaken van die tijd door de ogen van de Tachtigers, waarbij hij het ontstaan van 'De Nieuwe Gids' en passant meeneemt. Kopen dat boek!

Lidy kijkt naar de intocht van Sinterklaas in Roermond. Flauwe verhaaltjes in een stad waar ik nog nooit geweest ben, maar die een bezoek wel waard lijkt. Ze zapt wat en ik hoor een prachtige zin langskomen: Rob de Nijs is een rolmodel voor transgenders. Hij heeft een piemel én een spleetje.

Vanmiddag vierde Suzanne haar verjaardag. Wie het nieuwe huis nog niet had gezien, kon dat ook nog even bekijken. Het was gezellig, al was Tygo wat koortsig. Anne-Marie bracht de Tripp Trapp-stoel van Mart voor ons mee. Hij is daar nu te groot voor, maar voor Tygo is die stoel prima. Die stoelen schijnen een begrip te zijn. Ik heb ze vroeger bij kennissen ook wel eens gezien, maar ik kan me niet meer herinneren bij wie. Jeroen Wouter?

We reden terug naar huis via 't Goede Spoor (als er veel verkeer is, ga ik meestal buitenom: Cuneraweg - Rondweg-Oost). De herfstasters langs 't Goede Spoor zijn alweer uitgebloeid. Al een jaar of vier neem ik me voor een foto van de paarsbloeiende randen van die weg te maken, maar het komt er nooit van.

1 bestelling: A.J. Zwinenberg, 'Australië en zijn aboriginals'.

18 november 2012

The Royal Wind Music Bij 'Vrije Geluiden' zag ik vanochtend een deel van 'The Royal Wind Music', een dubbelsextet bestaande uit (vrijwel allemaal) blokfluitende dames. Ze blazen op renaissanceblokfluiten in alle mogelijke formaten. Het klinkt prachtig, maar bij het kijken naar al die dameslippen die zich om rondingen van allerlei formaat spannen, kan ik de gedachte aan andere activiteiten niet onderdrukken. Ben ik daar nou de enige in? Of ben ik de enige die het durft te zeggen?

Bart FM Droog werkt hard aan de Nederlandse Poëzie Encyclopedie. Voor zijn bladzijde over Jan Cremer kwam hij bij mij de bibliofiele dichtbundel 'Uit den oertijd. Vroege verzen van Jan Cremer' (25 ex.) (1986) tegen. Bart telefoneerde met de dochter van Jan Cremer om toestemming voor plaatsing van een (ander) gedicht te krijgen en kreeg toen te horen dat die bibliofiele bundel een vervalsing is! Cremer beschouwt het als 'een slechte grap, een  studentikoze persiflage'.

De Makro had een snelkookpan in de aanbieding en de onze is na ruim dertig jaar wel aan vervanging toe. We gingen vanochtend dus heen en weer naar Duiven. Dat leverde me ook 'De Koot & Bie-Thematheek' op. Een box met zeven dvd's die nu net iets meer dan drie euro per dvd kostte:
- De Komicanon nopens Van Kooten en De Bie
- De hele Teringzooi van De Tegenpartij
- Dit was de media's! ondanks Van Kooten en De Bie
- Dames heren ook! namens Van Kooten en De Bie
- Ouwe Lullen en Krasse Knarren vsn Van Kooten & De Bie
- Schertz, Zatire en Yronie door Van Kooten & De Bie
- Puur Vieziek volgens Van Kooten & De Bie

Lidy spaart voor/met Tygo de dierenplaatjes van Albert Heijn. Het album is zo goed als vol. Gisteren kwamen er nog een paar binnen van Anne-Marie en Janneke. Ik kreeg het plaatje van de krekel in handen. Het diertje tjirpt volgens de tekst onder het plaatje, maar in het plaatje wordt het geluid ook met een onomatopee weergegeven: 'frietfriet, frietfriet'. Het zal een Vlaamse krekel zijn!

1 bestelling: H.G. Cannegieter, 'Vier schoten voor een vrouw'.

19 november 2012

Vanochtend was ik voor een bespreking bij 'Karakter' in Ede (Karakter is hét expertisecentrum voor zorg en kennis rond complexe kinder- en jeugdpsychiatrie, met locaties in Gelderland en Overijssel - zeggen ze zelf). Een groot complex in de bossen met een groot hoofdgebouw en allerlei andere gebouwen en gebouwtjes daaromheen. Het is wel zo'n beetje wat je je voorstelt bij een dergelijke instelling.

Morgen rapportvergadering. Vanmiddag heb ik die vergaderingen met de mentoren voorbereid.

'Ons leven met Reve' van Teigetje en Woelrat heb ik uit. Het is een intrigerend boek voor iemand die - als ik - in de beschreven jaren in Veenendaal is opgegoeid. Ik realiseerde me dat het mogelijk is dat Gerard Reve mij als dertienjarig jongetje naar of van school heeft zien fietsen. Ik kan me de winkel 'De Eenhoorn' van de jongens aan de Markt wel herinneren. Ik wist niet dat ze eerst ook nog aan de Zandstraat hebben gezeten. De jongens wentelen zich in dit boek een beetje in hun zieligheid, dat had niet gehoeven, want het wordt de lezer echt wel duidelijk dat samenleven met Gerard Reve in die jaren een vrijwel hopeloze opgave was.

3 bestellingen: J.J. Voskuil, 'De dood van Maarten Koning. Het Bureau 7', Ben Haveman, 'Alles voor de dakgoot', Jan Mol, 'Gitaar spelenderwijs', 'De wereld onder de microscoop' (serie: De mens ziet zijn wereld).

20 november 2012

De volkswoede in Zwaagwesteinde keerde zich een aantal jaren geleden tegen de asielzoekers, omdat binnen die groep de verkrachter en moordenaar van Marianna Vaatstra werd vermoed. Ik neem aan dat diezelfde volkswoede zich nu tegen de blanke, christelijke boeren keert.

21 november 2012

Na 'Mijn leven met Reve' was ik wel weer toe aan een ouder/klassieker boek. Gisterenavond begon ik met het herlezen van 'Vergeten straat' van Louis Paul Boon. Mijn eerste 'Boontjes' las ik dertig jaar geleden als Salamanderpocket: '90 mensen', 'Vergeten straat', 'Mijn kleine oorlog'. Ik was onder de indruk van zijn directe manier van schrijven en had schik in zijn Vlaamse woordgebruik. Dat blijk ik nog steeds te hebben. Haarscherp zet Boon de bewoners van die 'Vergeten straat' neer. In het volgende fragment is vrijwel elke zin het waard om direct te herlezen en te genieten van de typering:

De vader van Gaston komt buiten en gaat tegen de muur leunen. Dat is zijn voornaamste werk. Zijn vest is wit van de muur en de muur begint zwart te zien van zijn vest.
Nonkel, zegt men tegen hem. Niet omdat men familie is, maar omdat hij iedereen Nonkel noemde. Dag Nonkel, tegen de agent, de facteur en de zeldzame paster die zijn neus in de blinde straat stak. Hij is lui en laf, maar bezit een ongewone fantazie. Buiten die vertelsels echter zit er niet veel in zijn dik hoofd. Hij is een mens die nooit aan wat anders dan pretjes en plezier denkt, die alle gerief van metsers en schrijnwerkers en glazenmakers in huis heeft, maar haast niets anders in handen neemt dan zijn bombardon. Die van alles iets weet, doch niets grondig. En als men hem zegt dat het leven toch wat anders is, dat men rechten en plichten heeft, dan komt er iets droefs in zijn ogen, als een kind dat men zijn speelgoed afpakt.

Lidy maakte samen met Tygo pepernoten en speculaasjes. Tygo stak met een vormpje molentjes uit het speculaasdeeg. Ze zien er goed uit én ze ruiken ook nog eens lekker:

Tygo maakt speculaasjes Tygo's speculaasjes

Aan het begin van de middag ging ik met Tygo en Luna een eindje door de wijk kuieren. Aan het eind van de Dijkstraat lopen een paar grote bruine gallowayrunderen in een weiland. Tygo keek strak naar het rund en het rund keek strak naar Tygo. Intussen ontdekte de hond de werking van schrikdraad. Wat kan dat beest piepen!

Bij Albelli knutselde ik een fotoboekje van de kleinkinderen. De allergoedkoopste (geen hoogglans, geen foto op de voorkant, vierentwintig foto's). Dat komt op € 7,95, daar gaat vijftien procent actiekorting af en komen verzendkosten bij. Het blijft onder een tientje en dan krijg je ook nog eens een online versie van ze om op je weblog te zetten:

1 bestelling: John Steinbeck, 'Ten oosten van Eden'.

 

22 november 2012

Gisterenmiddag hadden we straatnaamcommissie. Veel staat er niet meer op de agenda, nu allerlei bouwprojecten zijn vertraagd, of zelfs zijn stopgezet. Eén straatnaam in Veenendaal-Oost, helemaal tegen het binnenveld aan en in het groene gebied. Grote kavels voor dure huizen. Wat ons betreft wordt dat de Insulindelaan. Een mooie naam, die ook nog eens verwijst naar 'de Oost' voor deze - het meest oostelijk gelegen - straat in Veenendaal.
In de rondvraag meldde Peter dat hij slordigheden constateert bij het vervangen van straatnaamborden. Blijkbaar wordt de officiële lijst van straatnamen er niet even bijgepakt. In Veenendaal-Oost, bij net aangelegde straten, is het woordje 'van' al een keer verdwenen en nog veel gekker is in het Franse Gat de Mr. Heemskerkstraat. Heemskerk was een antirevolutionair staatsman die bijna vijfenveertig jaar actief was in de politiek. Hij werd premier in 1908. Iedereen begrijpt toch dat voor zo'n politicus de letters 'mr.' aangeven dat hij rechten heeft gestudeerd. De straatnaambordjesmaker begrijpt dat niet. Die denkt dat Heemskerk onderwijzer is geweest:

Meester Heemskerk

Het is maar goed dat Peter oplet. Deze borden moeten zo snel mogelijk worden aangepast.

Gisterenavond deed ik met Martijn, Gert en Adri mee aan de wekelijkse pub-quiz in Robert's Pub. Dat wilde ik al heel lang een keer doen en nu deed de gelegenheid zich voor. Het was heel leuk en weinig succesvol. We bleken weinig te weten (zo'n 35 van de 80 vragen). Ik wist wel waar zowel Bob Dylan als Cheap Trick een live-album hebben opgenomen (Budokan), we gokten er ook een paar goed (dat de tie het golfattribuut is dat rond 1905 werd gepatenteerd), maar vooral het grote aantal filmvragen ging ons boven de pet. En natuurlijk was er een behoorlijk aantal 'O ja'-vragen. Zoals: waar komt de spijkerstof oorspronkelijk vandaan? Uit Nîmes (denim = de Nîmes). Dat wist ik eigenlijk wel, al is het maar omdat ik het een paar keer leerlingen tijdens een spreekbeurt heb horen vertellen.

Gemene deler Vanavond zag in De Lampegiet Maarten Roozendaals voorstelling 'De gemene deler'. Zijn teksten zijn altijd de moeite waard en bijna literair. Toch was dit niet zijn beste voorstelling. Vooral 'Het wilde westen' was een klasse beter. Daar zat ik eigenlijk bij alle nummers op het puntje van de stoel te luisteren. Nu vond ik zijn terugkerende opsomming van wat de gemiddelde Nederlander als 'gemene deler' zoal heeft en doet wat gezocht en veel van zijn liedjes te 'gemaakt'. Nog steeds kwaliteit, maar geen top.

Een kopie van een literair hebbedingetje uit het Veenendaals gemeentearchief: Een overschrijvingskaart van Gerard Reve van het Voorzieningsfonds voor kunstenaars van Greonterp naar Veenendaal.

Kaart Gerard Reve

23 november 2012

Een meisje uit B2 las een streekroman en kwam daarna aan mij vragen of ze daar een boekverslag over mocht maken. Dat vond ik niet goed. Nu komt ze al de hele week na de les naar me toe om daarover te discussiëren.
- 'Waarom dan niet?'
- 'Omdat dit nou een duidelijk voorbeeld van lectuur is en dus is het geen literatuur.'
- 'Maar het karakter ontwikkelt zich heus wel!' (ze heeft goed opgelet in de les)
- 'Misschien wel, maar dat is niet het enige argument.'
- 'Heeft u dit boek gelezen dan?' (een handige vraag!)
- 'Nee, maar luister beste meid, deze schrijfster heeft alleen maar streekromans geschreven, dus het is allemaal lectuur.'
ik vind het sneu voor haar, maar hier houd ik voet bij stuk. De leerlingen hebben een lijst boeken waaruit ze mogen kiezen. Als ze een ander boek willen lezen voor een boekverslag, moeten ze dat - vooraf ! - aan mij vragen. Als het een nieuw boek is van een auteur waar meer boeken van op de lijst staan, is het meestal wel goed. Maar soms is het antwoord dus 'Nee.'
Ik kan me in dit geval goed in de leerling verplaatsen. Veertig jaar geleden moest ik in de tweede klas een spreekbeurt over een schrijver houden. Ik had Toon Kortooms uitgekozen en mijn lerares Nederlands hield na mijn spreekbeurt hele verhalen: dit was eigenlijk geen literatuur. Ik vond dat ontzettend vervelend en heel flauw. Tja, nu vindt mijn leerling mij ongetwijfeld heel vervelend en ontzettend flauw.

Whisky battle Vanavond ging ik met Martijn naar de Junushof in Wageningen. Monica was er en Peter was er ook met een aantal vrienden. Op deze foto gaan Jan en Dennis Mulder elkaar met wapens te lijf. In hun optreden doen ze dat uitsluitend met woorden. Dennis vertegenwoordigt de grote merken als Johnny Walker en Jan de onafhankelijke bottelaars, zoals de Ultimates van Van Wees: niet alleen single malt, maar ook single cask (een paar honderd flessen uit één vat).
Bij binnenkomst krijg je een doosje met acht buisjes whisky en twee glaasjes. Je proeft en vergelijkt - tijdens hun verhaal - steeds twee whisky's en dan wordt er gestemd. Vanavond 'won' Dennis met 3-1. Jan kan slecht tegen zijn verlies, maar hier is het onderdeel van het spel (en de vorige keren 'won' hij).
De avond is doordacht opgebouwd en er kan veel gelachen worden. Kortom het is een heel aparte manier om een whiskyproeverij te organiseren. De kleine zaal zat vol (zo'n tweehonderd man) en volgens mij is dit een formule waar ze in het land nog wel een tijdje mee vooruit kunnen.

Net voordat we naar Wageningen reden, belde Suzanne. Lichte paniek in haar stem en een huilende Tygo op de achtergrond. Hij was op de tafel gevallen en had zijn oor gescheurd. Lidy ging erheen om op Dylano te passen, dan konden Suzanne en Gijs met Tygo naar de eerste hulp in Ede. Daar bleek het een behoorlijke scheur te zijn, tot in het kraakbeen. Onder narcose en opereren werd overwogen, maar dan moesten ze nog wel een poos wachten. Direct onverdoofd hechten was een sneller alternatief. Dat is gebeurd, onder zwaar protest van Tygo die doorlopend riep 'Niet doen!' en 'Ik wil naar huis'. Arm jong. Die kan voorlopig geen mannen in witte jassen meer zien.

1 bestelling: Ed Leeflang, 'De hazen en andere gedichten'.

24 november 2012

De Gelderlander besteedt vanochtend ruim én positief aandacht aan de Whiskybattle van gisterenavond. Een kleurenfoto van een halve bladzijde op de voorkant van het regiokatern en een bladzijde verder ook nog een verslagje ervan. Ik zal die krant voor Jan bewaren.

De resten van de berk liggen al een week of twee in de achtertuin. Vanochtend heb ik al die takken in kleine stukjes geknipt en in de bruine kliko gedaan.

Mijn opmerking over het B2-meisje en haar streekroman plaatste ik ook op Facebook. Dat leverde een stortvloed van reacties op. Bij wijze van uitzondering plak ik die ook eens in dit weblog:

  • Mischa Meinderts: En toch he... toch vraag ik me af waarom pubers vrijwel alleen maar over volwassenen mogen lezen, in wie ze zich amper kunnen inleven en die over het algemeen uit tijdperken komen waarin de pubers nog niet eens geboren waren. Waarom mogen ze literatuuronderwijs niet volgen met goede literaire boeken die aansluiten op hun belevingswereld? Dan pakken ze die Mulisch of weet ik wat later wel een keer op, als ze er echt iets aan hebben.
  • Mats Beek: Precies Micha! Daarom hebben ze ook die lijst om uit te kiezen. Allemaal goede en veelal recente jeugdboeken.
  • Cor Brinkman: Ach 1 troost zei is niet de enige of was het enigste ?
  • Micha Meinderts: Oh, is dat tegenwoordig anders? Dat is alweer een meevaller. Staan mijn boeken ook op die lijst? ;)
  • Wieke van Oordt: Maar boeken hoeven niet altijd op je belevingswereld aan te sluiten. Literatuur lezen gaat er toch ook juist over om te kennis te maken met werelden die je (nog) niet kent? Boeken openen je (puber)ogen.
  • Lorna Minkman: Dag Mats, ik zou haar uitdagen en haar toch een boekverslag laten maken van deze streekroman. Met de extra opdracht dat ze argumenten naar voren brengt waarom zij vindt dat het toch literatuur is.
  • Mischa Meinderts: Maar de mensen die dat wel goed oppakken, doen dat toch wel, die zijn van nature al geinteresseerd. En de lijst hoeft ook niet helemaal te bestaan uit YA of zo, maar afgaande op mijn eigen ervaringen en van wat ik op me heen hoor van leeftijdgenoten, dacht ik dat er helemaal niks op stond.
  • Micha Meinderts: En verder wat Lorna zegt.
  • Mats Beek: Lorna: dat is een gedachte waar ik mee speel
  • Lorna Minkman: Dag Mats. Mogelijk daag je haar enorm uit en gaat ze echt op onderzoek uit. Zou dat niet mooi zijn?
  • Diana Broeckhoven: Ik vind je ook wel een beetje flauw, en nogal star. Laat dat kind haar boekbespreking toch maken en uitleggen waarom ze zo vasthoudt aan dit boek. Volgens mij kun je daar als leraar nog wat van opsteken!
  • Marc van Oordt: Mag ik mij als vreemde buitenstaander een beetje in dit debat mag mengen? Ik vraag mij weleens af of lectuur niet belangrijker is dan literatuur… ik heb jaren lang op de middelbare school literatuur gelezen, zeer tegen mijn zin, met als resultaat dat ik na het eindexamen wederom jaren lang helemaal niet meer heb gelezen. Nu, ruim twintig jaar later pak ik af en toe weer een boek op, en ik weet niet of Dan Brown, Stephen King, e.d. als literatuur tellen, maar ik lees tenminste weer. Dat doe ik overigens vooral omdat het makkelijker is om op die manier mijn jongens ertoe te brengen om te lezen, want ik ben ervan overtuigd dat via lezen men begrip en liefde voor de taal ontwikkelt. Maar moet dat per se via literatuur? Dat weet ik niet. Overigens betekent dat niet dat "echte" literatuur niet onderwezen hoeft te worden: in tegendeel. Maar dat kan wellicht ook via uittreksels en thematische overzichten. En laat de leerling dan zelf kiezen wat hij of zij verder uit wil diepen al dan niet via de lectuur van echte literatuur! :-)
  • Gerben de Ruiter: de grens tussen proza en poëzie, tussen lectuur en literatuur, tussen kunst en kitsch...het blijft lastig. ik vind het heel fijn dat juist een leraar daar een debat over aanzwengelt.
  • Cor Brinkman: En dat is gelukt
  • Inge Walta-auf'm Keller: Laat haar een boekverslag schrijven over de streekroman en daarnaast één over een boek met literair gehalte. Wellicht ziet ze zelf dan de verschillen. Wel is me opgevallen dat het ontwikkelen van smaak voor literatuur niet helemaal gelijk loopt met de kalenderleeftijd. En je weet dat vrijwel alle leerlingen een literair verslag vnl. d.m.v. knip- en plakwerk maken; zeker na de ervaring van de braafsten die het wel allemaal zelf deden en vervolgens lagere beoordelingen kregen dan gejatte verslagen. (en dat gebeurt in elke klas minstens één keer). Of als je zelf een erg goed verslag schreef moet je bewijzen dat het niet gejat is. (hoe doe je dat?) Volgens mij is klassikale bespreking van een boek leerzamer dan alle verslagen. En heb je meer kans dat de leerlingen enige waardering krijgen voor literatuur.
  • Rutger H. Cornets de Groot: Zij wil het boek graag lezen en dat wordt haar verboden. Nog zo'n verbod en ze is voor altijd verloren voor welke literatuur ook.
  • Inge Walta-auf'm Keller: Nee. erger nog: wat zij mooi vindt wordt waardeloos verklaard.
  • Arno van der Valk: Ben jij slechter geworden van Beekman en Beekman, K. Norel en A. den Hartog? Volgens mij is dat een leesfase. Ik ben het met wijlen Kees Fens eens dat kinderen alles moeten lezen om zo smaak te ontwikkelen. En de discussie tussen jullie hoort in dat proces. Gelukkig dat jullie allebei willen discussieren.
  • Cor Bouw: Grappig dat overal een soortgelijke discussie plaatsvindt. Niks mis mee dat leerlingen lezen wat ze leuk vinden, maar als je nooit buiten je eigen "kringetje" leest, kan er nooit ontwikkeling plaatsvinden. Ik kan me overigens van de onderbouw van het CLV geen enkele vorm van "literatuuronderwijs" herinneren.
  • Sjoerd de Jong: Sorry Mats: mijn vader zou zeggen: 'Meid, ga je gang!' (was drs Nl.)
  • Netty van Kaathoven: Vroeger (sprak oma) mocht ik voor de lijst alleen kiezen uit Toon Kortooms, Antoon Coolen en zo. Want ik deed de mavo en dan kon/mocht je niet moeilijker kiezen. Dat waren nog eens tijden. Toch schrijver geworden later.
  • Lotte Beijer: Toen ik zelf in b2 zat gooide ik die literatuur ook liever in de prullenbak.. Ik las veel liever een thriller.. Nu zo'n tien jaar later ben ik toch afgestudeerd neerlandicus (van Dis als scriptie onderwerp) en zat ik vorige week aan de koffie met Tom Lanoye. Helemaal goedgekomen dus! Laat dat meisje haar streekroman toch doen.. Ze heeft nog 3 of 4 jaar om boekverslagen over literatuur te maken!
  • Rian Visser: Ik vind dat het meisje gelijk heeft. Lezen moet je in eerste instantie doen voor je plezier. Later ontwikkel je smaak. Of niet. Ik vind het heel er als kinderen ontmoedigd worden om te lezen. Ik schijn zelf ook geen literatuur te schrijven volgens het Nederlands Letterenfonds, maar educatieve dictie. Mijn gedichten staan wel in De Nederlandse kinderpoezie in 1000 en enige gedichten en in bundels van Querido. Wie bepaalt wat literatuur is? Mijn zoon wilde nooit lezen, maar wel Donald Duck. Ik liet hem. Hij leerde er heel veel van. Veel uitdrukkingen en taalgrappen. Begin met plezier en laat kinderen zelf kiezen. Probeer daarnaast wel dingen aan te bieden. Maar dwing kinderen niet om iets te lezen wat ze niet aanspreekt. Zo denk ik erover.
  • Hans Becker: Ze is wel vasthoudend zeg een week lang zeuren. Toch vraag ik me af hoe je over een boek kunt oordelen dat je het niet gelezen hebt. Dan moet je kennelijk de mening van anderen voor zoete koek aannemen.
  • Greet Beukenkamp: Ik kan wel meevoelen met dat meisje uit B2. Zat indertijd ook in een B2 klas. Las het boek Hollands Glorie van Jan de Hartog. Was er diep van onder de indruk, maar mocht het van de leraar Nederlands niet op mijn lijst zetten. Het was geen literatuur volgens hem. Verontwaardigd dat ik was...
  • Greet Beukenkamp: Nog een fijne verjaardag maandag!

De verleiding is groot om op allerlei opmerkingen te reageren (ook om me te verdedigen). Laat ik dit erover zeggen: Die boekenlijst waaruit ze mogen kiezen is door de collega's Nederlands vastgesteld en bevat veel goede en eigentijdse jeugdboeken. Om de paar jaar lopen we die lijst nog eens door en voegen we recente boeken toe. Er staat voor de tweede klas geen literatuur voor volwassenen op. Daarnaast mogen ze altijd vragen of ze een boek mogen lezen. Vaak zeg ik daar direct 'Ja' op (een recent boek van een auteur waarvan meer boeken op de lijst staan), als ik het boek niet ken, zoek ik informatie én vraag of ze het boek de volgende les mee willen brengen, zodat ik het kan bekijken. Daarbij kijk ik ook naar de leerling die het vraagt. Voor een kind met een hekel aan lezen vind ik wel eens een boek goed dat ik eigenlijk maar matig vind: dan krijg ik hem of haar in ieder geval aan het lezen. Voor ijverige lezers vind ik wel eens een boek voor volwassenen goed. En natuurlijk mogen ze elk boek lezen voor hun lol, maar helaas niet elk boek voor hun boekverslag. De Kameleon-serie keur ik voor veertienjarigen echt af. Lees die boeken vooral voor je lol.

We hadden een zaterdag boordevol activiteiten gepland. Een deel daarvan hebben we afgezegd, omdat we een beetje standby wilden blijven voor Suzanne. Zo heb ik bijvoorbeeld het ophalen van boeken bij Fokas & Holthuis een weekje opgeschoven. Met pijn in het hart, want ik had me zeer verheugd op de kennismaking én op de boeken.

Ik ging wél naar Dordrecht, waar de voorbezichtiging was van de tentoonstelling 'Kastjes kijken' over het beeldend werk van C. Buddingh'. Buddingh's kastje 'Some shakespearian Themes', dat al jaren bij mij aan de muur hangt, is de komende maanden te bezichtigen in het Dordts Museum!

Vitrine met mijn kastje Overzicht vitrines Buddingh' door Paul Citroen
Vitrine met 'mijn'
Some Shakespearian Themes
Overzicht tentoonstelling 'Kastjes kijken' Paul Citroen, portret van
C. Buddingh', 1966,
zwart krijt op papier

Het boek van Wim Huijser 'Kastjes kijken. Beeldend werk van C. Buddingh'' kreeg ik twee keer mee naar huis. Eén keer van het Buddingh' Genootschap (als lid) en één keer van het museum (als bruikleengever). Zelf kocht ik:
- de dvd 'Poëzie in een ander medium' met de documentaire over de 'kastjes' van Annemarie Strijbosch. Mijn eigen kastje 'Some Shakespearian Themes' staat op de hoes van de dvd én op de dvd zelf. In de documentaire vertelt Wim over dit kastje. Hij had het alvast meegenomen toen hij bij ons was om boeken te brengen en ze filmden Wim bij hem thuis met dit kastje, want zijn eigen kastjes waren al naar het museum.
- 'Gorgelrijmen & gorgelwezens': een prachtig uitgegeven boek met veel gorgelrijmen van Buddingh' met prachtige illustraties van de Dordtse kunstenares Katinka van Haren.

Kastjes kijken DVd kastjes Buddingh'

's Avonds hadden we een huiskamerconcert bij Jessica en Hans. Een heel intiem gebeuren met zo'n twintig mensen in een bescheiden huiskamer. Hans zelf trad op (onder zijn artiestennaam 'Diftong'), begeleid door Jan Willem op diverse snaarinstrumenten. Daarna speelde en zong Emma Black nummers van haar nieuwe cd 'Swimming in the moon' (die ik later ook van haar kocht). In een derde sessie begeleidde Jan Willem haar en zong hij ook twee van zijn eigen nummers. Bij het laatste nummer speelde Hans ook nog eens mee op zijn mondharmonica. Een heerlijke avond met drie singer-songwriters.

Swimming under the moon

1 bestelling: M. Minnaert, 'De sterrenhemel'.

25 november 2012

De tekstverklaring van mijn twee B2-klassen keek ik vanochtend na. Een nieuwe, bij de methode horende toets. Goed op niveau en gelukkig ook heel behoorlijk gemaakt door mijn klassen. Een paar onvoldoendes (rond de vijf), maar ook een paar achten.

Voor het oversluiten van de hypotheek moest er allerlei papierwerk opgezocht worden: eigendomsacten, schuldoverzichten, salarisoverzichten, pensioenvooruitzichten, enzovoort. Ik denk dat we alles gevonden hebben, maar aan onze manier van archivering valt - vrees ik -nog wel iets te verbeteren.

1 bestelling: Guido Gezelle, 'Volledig dichtwerk'.

26 november 2012

Vandaag weet ik weer waarom ik mijn werk leuk vind. Leerlingen komen me spontaan feliciteren. Als ik B2b binnenloop om wat aan een collega te vragen, begint de klas spontaan 'Lang zal hij leven' te zingen. We klagen te veel! Werken in het onderwijs is gewoon leuk (en de rest krijg je er gratis bij).

4 bestellingen: Willem Frederik Hermans, 'De donkere kamer van Damokles', J. Eijkelboom, 'Het krijgsbedrijf', Susan Seunke, 'Detail in aquarel', Maarten Maartens, 'De zonde van Joost Avelingh'.

27 november 2012

Martijn liet me gisterenavond (of was het al vannacht?) een youtubefilmpje zien waar ik ontzettend om moest lachen. We zien een zwembad (bij een hotel o.i.d.) in een warm land, er staan palmbomen. Op een hoge stoel zit een badmeester (lifeguard). Die badmeester pakt een megafoon en roept om dat iedereen gedurende vijf minuten uit het water moet, want hij moet zelf even naar 'the bathroom'. Iedereen gaat het water uit en dan loopt de badmeester het water in, tot even boven zijn middel. Hij trekt een gezicht waaruit we af mogen leiden dat hij staat te piesen. Hij schudt daarna even met zijn onderlijf, loopt het water weer uit, gaat op zijn hoge stoel zitten, pakt de megafoon en zegt: 'Dames en heren, u mag het water weer in.'

Vandaag hadden enkele leerlingen last van té grote eerlijkheid. Eén jongen (zittenblijver) vraagt of hij een vorig jaar nooit ingeleverd boekverslag nu mag inleveren. Als hij het niet vraagt, weet ik ook nergens van. Dat heb ik hem ook verteld. En ik heb hem gevraagd of iemand wel eens eerder tegen hem gezegd heeft dat hij té eerlijk was. Dat was hem nog nooit gebeurd.
Twee brave meisjes waren vanochtend net iets te laat op school. Dat betekent morgenochtend om half acht melden. Ze wonen een eind van school en moeten dan héél vroeg door het donker fietsen. Ik keek in Magister of ze vaak te laat komen. Ze zijn het hele jaar nog nooit te laat geweest. Daarom schold ik ze de straf kwijt. Hierop begonnen ze te giebelen. Ook deze meiden zijn té eerlijk: ik blijk twee weken geleden exact hetzelfde gedaan te hebben. Nu heb ik de code van de 'te laatmelding' wel in Magister laten staan, maar de straf blijft kwijtgescholden.

N.a.v. een recensie in 'de Volkskrant' schreef ik dat ik 'Het Palingoproer' van Martin Schouten wel wilde gaan lezen. Wim heeft dat boek gekocht en mailt me: 'Het viel mij erg tegen. Een boek dat hinkt op twee gedachten: Een roman en een geschiedenisboek. Hierdoor blijven de karakters erg oppervlakkig. Slecht verhaal ook. De stijl van het boek lijkt op dat van een jeugdboek. Misschien dus iets voor uw B-2 klassen!'. Met die laatste opmerking laat hij zien dat hij dit weblog volgt.

2 bestellingen, Bertus Aafjes in 'Proloog', 1e jaargang, nummer 3, jan. 1946, Midas Dekkers, 'De hommel en andere beesten'.

28 november 2012

Op 17 november schreef ik dat ik al een paar jaar van plan ben een foto te maken van de bloeiende herfstasters langs het Goede Spoor. Maandag kreeg ik van Erich en Ria die foto voor mijn verjaardag! En ook op het goede plekje genomen met meerdere kleuren blad van de bomen boven die asters:

Het Goede spoor

Terwijl ik dit schrijf nip ik van een ander verjaarscadeau: een glaasje Château Montifaud cognac XO. Ik ben niet zo'n cognacdrinker, maar dit is wel heel lekker spul!

Sinds we 'alles-in-één' van Ziggo hebben (telefoon/internet/televisie), hebben we gedonder met de telefoon. Zo kunnen we sindsdien Suzanne (die ook Ziggo heeft) per telefoon niet bereiken. We hebben al diverse keren met Ziggo gebeld. Steeds weer worden we vriendelijk te woord gestaan door jongens en meisjes die op hun scherm zien hoe vaak we al gebeld hebben. Al die jongens en meisjes hebben weer andere adviezen. Begin deze week moesten we het modem resetten. Ook dat hielp niet. Vanmiddag kwam er een monteur. Die verving het modem (van de oude deugde volgens hem niets). Dat geeft gedoe met het instellen van nieuwe wachtwoorden, maar het helpt niets. Wat al werkte, werkt nog steeds. Wat niet werkte, werkt nog steeds niet.

29 november 2012

Vandaag bewerkte ik mijn bijdrage voor het Bobschrift 2013. Dat moest voor december. Ik blijf toch iemand van deadlines.

Steeds weer als ik naar de teksten van Leonard Cohen luister, denk ik: het is geen tekstschrijver, het is een dichter. Op de dvd met het Londense concert declameert hij het nummer 'A thousand kisses deep', je hoort het dan ook: dit is een gedicht. Een ander mooi voorbeeld: hoe ellendig je omstandigheden ook zijn, er is hoop. Het refrein van 'Anthem':

Ring the bells that still can ring
forget your perfect offering
There is a crack, a crack in everything
That's how the light gets in

Als er een nieuwe versie van de bijbel geschreven wordt, kunnen de teksten van Cohen bij de psalmen opgenomen worden (Hallelujah!)

3 bestellingen: Maurits Mok, 'De spoorwegstaking', Maurits Mok, 'Berijmde bokkesprongen', de Zeeuw, 'Wat een vreemd kerstfeest', Carolyn Keene, 'Nancy en het geheim van de 99 treden'.

30 november 2012

Al jaren staat op mijn kantoor een schaakbordje (dik houten bordje met gaatjes, stukken op pinnetjes) te verstoffen. Jaren geleden liep collega Steven af en toe mijn kantoor in om een zet te doen. De partij was op gang, maar bij een examenstunt hebben de leerlingen alle stukken door elkaar gezet.
Deze week plaatste collega Simon een witte pion van E2 naar E4. Ik heb het bordje wat afgestoft en vervolgens een zwarte pion van E7 naar E5 verplaatst.

In de nieuwe layout op Schrijversinfo: Lydia Rood, Sonja Prins.

3 bestellingen: J. van Oudshoorn, 'Tobias en de dood', John O'Mill, 'Curious couplets', Saïda Menebhi, 'Gedichten en brieven uit de gevangenis'.


Door naar december 2012

 

 

eXTReMe Tracker