November 2013

Terug naar oktober 2013

1 november 2013

Laatste lesdag voor de toetsweek. Ik ben met al mijn klassen precies door de te behandelen stof heen gekomen. De toetsen die ik moest maken zijn ingeleverd en al gekopieerd. Maandag kan ik ze per klas aftellen en in een omslag doen. Mijn leerlingen maken die toetsen woensdag.

In de afgelopen jaren kwam er af en toe een leerling naar me toe om me de groeten te doen van zijn of haar vader of moeder. Ik vrees dat ik weer een stapje verder ben. Deze week kwamen twee leerlingen me de groeten van hun oma doen. De ene oma ken ik uit de politiek en de andere oma werkte in de bibliotheek toen ik daar bestuursvoorzitter was.

Vanmiddag was al weer de eerste middag dat een grote groep 'groep-achters' vier lesjes van een half uur bij ons kwam volgen. Vanmiddag zo'n tweehonderd, volgende week maandag zo'n driehonderd, volgende week vrijdag zo'n tweehonderd en de maandag daarop nog eens tweehonderd.

Dylano had vanmiddag het 'opstapje' naar het aanrecht gesleept. Daarop staand kon hij precies bij de suikerpot. Die hield hij met twee handjes vast: op de kop. Er liep een mooi straaltje suiker uit. Al een paar minuten zo te zien. Gelukkig goot hij het allemaal in een bakje!

In 'Onze Taal' (kwam vandaag met de post) is Guus Middag enthousiast over 'Die Niederlieder', een project/cd van Friedrich Hlawatsch. Hij vertaalde een aantal Nederlandse klassiekers in het Duits. Andersom is (op z'n minst) gebruikelijker:

  • Tea-Room Tango
  • Mein flaches Land
  • Zwei Motten
  • Mensch, trau dich zu leben
  • Die Troika
  • Amsterdam weint
  • Die amsterdamer Grachten
  • Das Dorf
  • Der Strassenjunge aus Rotterdam
  • Mein Testament
  • Es ist still in Amsterdam

Ik werd er nieuwsgierig van, vond een site erover en bestelde de cd voor € 15,00 (inclusief verzendkosten). Vrij snel na de bestelling/betaling kreeg ik een mailtje. Dank voor de bestelling en of ik wilde vertellen hoe ik ze gevonden had. Dat deed ik (eventueel wil ik de column van Guus Middag ook wel voor ze scannen) en vervolgens ben ik dan benieuwd of er naar aanleiding van zo'n column meer bestellingen zullen volgen. Als het goed is heb ik die cd maandag in huis.


3 bestellingen: Tim Krabbé, 'Een tafel vol vlinders', H.J. Smeding, ' Klopsignalen (Dagboek uit de oorlogsjaren)', Leo N. Tolstoi, 'Anna Karenina'.

2 november 2013

Na twee dagen begint mijn arm gevoelig te worden op de plek van de griepprik. Pijn? Nee.... last.

Gisteren kwamen twee tweede fase-leerlingen me voor de schoolkrant wat vragen stellen over mijn favoriete muziek. Ze maken daarmee een rondje langs een aantal collega's. Ik noemde uiteraard Nederlandstalige luistermuziek: Joop Visser, Bram Vermeulen en als het om andere talen gaat: Leonard Cohen, Bob Dylan. Daarop kwam de verrassende reactie: 'Dan hebben we u gisterenavond gemist bij het concert van Bob Dylan!' Zij waren daar wel. Ik vind Dylans stem tegenwoordig zo hopeloos dat ik niet de behoefte heb hem live te horen. Op cd's is dat nog een beetje opgepoetst.

Nederland leest: Erik of het klein insectenboek In het kader van 'Nederland leest' geeft de openbare bibliotheek haar leden vanaf vandaag gratis 'Erik of het klein insectenboek' van Godfried Bomans. Gelukkig niet meer met zo'n lelijke omslag als een paar jaar geleden (helemaal vol tekst).
Op mijn exemplaar loopt er een langpootmug over de titel heen. Op internet vind ik ook versies met een vlinder.
Midas Dekkers schreef (de gebruikelijke) lofrede. Aardig in dit boekje is dat er diverse door Godfried Bomans geschreven voorwoorden in zijn afgedrukt.

Vanmiddag ging ik naar de hal van de bibliotheek. Daar trad Bert Rebergen op als verhalenverteller, waarbij hij 'in de huid van Godfried Bomans' kroop, maar waar hij ook - als zichzelf - vertelde over Godfried Bomans. Bert doet dat overtuigend en is een goed verteller. Geen overdreven stemmetjes, maar wel genoeg variatie in zijn stem om het luisteren ernaar prettig te maken. Vooral zijn voordracht van Bomans' sprookje 'De oprechte moordenaar' vond ik erg goed.

Bert als Bomans Bert leest voor
Bert als Bomans (met pijp in de hand) Bert leest voor

 

We probeerden ons pizza-oventje nog maar eens uit. De tweede helft van het pak meel, maar nu niet elk een grote pizza, maar elk drie kleintjes. Dan kun je wat variëren met het 'beleg'. Bijvoorbeeld tonijn op de één en ham/ananas op een ander.

2 bestellingen: Saul Bellow, 'Humboldt's nalatenschap, Nelly van Dijk-Has, 'Als het hart gaat spreken'.

3 november 2013

Op Schrijversinfo in de nieuwe lay-out (en sterk uitgebreid): Frederik van Eeden.

Die hele Zwarte Pieten-discussie wordt nu internationaal. Heb je het nieuwe Asterix-album gezien? Asterix en de Pieten!

Asterix en de Pieten

Gisteren begon ik aan een gedicht over Nederland leest / Erik of het klein insektenboek. Ik maakte dat gedicht vandaag af en stuurde het naar 'de Rijnpost'. De eerste strofe:

De fiere Erik Pinksterblom
wordt gratis weggegeven.
Als ik straks op het Stipplein kom,
haal ik het mijne even!

Aan het begin van de middag gingen we bij VTC naar Martijn kijken. Hij speelde een finale heren-dubbel. De eerste twee sets gingen gelijk op: de eerste nipt gewonnen, de tweede in de tiebreak verloren. In de derde set waren ze 'het' kwijt en die ging dik verloren.
In het clubhuis zat Anton de Ruiter naar dezelfde wedstrijd te kijken. Hij kende Martijns tegenstanders. Hij bleek Martijn al jaren van tennis te kennen, maar begreep pas twee weken geleden - Martijn en ik stonden samen op een foto in de krant - dat Martijn mijn zoon is.
De weersomstandigheden waren lastig: bij vlagen harde wind. Op een gegeven moment regende het overduidelijk op baan 1, maar op baan 3 was het droog!

Vanaf VTC reden we naar Culemborg. Onderweg uiteraard ook slecht weer. Pa had de televisie aan staan. Klassieke muziek van het concertgebouworkest. Wel modern klassiek zo te horen. Ik kon er weinig melodielijnen in herkennen. Op internet vind ik dat het ging om nieuw werk van de componist Andriessen. Het kon mij niet bekoren.
Terwijl pa er blijkbaar van genoot nam ik een enorme stapel inzendingen voor de gedichtenwedstrijd van 'Gedichten op muren' door. We hebben een jury, maar die willen we niet zóveel gedichten voorleggen. Petra en ik nemen de gedichten eerst onafhankelijk van elkaar door en gedichten die we beiden te clichématig vinden (en dat komt nogal eens voor), of die duidelijk niet serieus bedoeld zijn (er moest van de docent iets ingeleverd worden) gaan niet door naar de jury.

Hagelbuien vanmiddag. Laat het maar herfstig worden. Dan trekken die voetballers shirts met lange mouwen aan en zit ik niet meer tegen al die lelijke tatoeages aan te kijken.

Die laatste zomer

Er zijn kaarten verkocht voor het Cultuurdiner rond de toneelbewerking van 'Haar naam was Sarah' van Tatiana de Rosnay. Ik kan dus serieus werk gaan maken van de voorbereiding daarop. Ik las de afgelopen week een ander boek van haar: 'Die laatste zomer'. Een prachtig boek. Ook hier gaat het om de ontrafeling van een familiegeheim en ook hier spelen de gebeurtenissen van nu én die van een groot aantal jaren geleden een belangrijke rol.
In 'Haar naam was Sarah' zijn het vooral de historische gebeurtenissen die veel indruk op mij maakten. Het boek zelf vond ik minder goed. Ik vond vooral dat ze het verhaal te lang rekte. In 'Die laatste zomer' doet ze dat niet. Sterker nog: dit boek heeft een 'open einde'. De historische context is ook minder 'opdringerig'. Daardoor komen de familiegeschiedenis én de hoofdpersonen beter uit de verf.

Ik had 'Die laatste zomer' op de e-reader, maar ook op papier. Deze week heb ik proefondervindelijk bewezen dat ik dan toch liever de papieren versie pak.

4 bestellingen: Maria Krabbe, 'Beelddenken en woordblindheid', Clara Eggink, 'Leven met J.C. Bloem', 'De pitbullterrier' (Vrij Nederland themabijlage 26-09-1987), Aya Zikken, 'De atlasvlinder'.

4 november 2013

Vanmiddag hadden we zo'n driehonderd 'groep-achters' op bezoek. In de gang liep een blond meisje te telefoneren. Ik had haar al bijna de telefoon afgenomen, toen ik zag dat het een juf van zo'n groep acht was. Net op tijd!

Vanmiddag bracht ik een grote stapel ingepakte boeken naar het postagentschap aan het Bruïneplein. De dunne pakjes konden in de buitenbus. De twee pakketjes kon ik niet kwijt, want de winkel was vanwege een verbouwing vandaag dicht. Daarom reed ik naar De Ellekoot. Daar zit het postagentschap in de Bruna. Ik kocht er het Luteraire juweeltje 'Nog een nacht' van Jan Brokken. Het laatste Juweeltje van Koos van Zomeren 'Stanley zet door' heb ik gemist. Het was er nog niet en de keer daarop was het er niet meer. Daar moet ik dan maar op een andere manier zien aan te komen.

Vergadering van 'Gedichten op muren'. De afspraken met betrekking tot de gedichtenwedstrijd zijn rond. De inzendingen zijn binnen. De jury vergadert volgende week. Peter is bezig met drie nieuwe locaties. Ik ga de 'voorraad' bruikbare gedichten actualiseren.

Het televisiegesprek tussen Johan Derksen en Johan Cruyff was met nogal wat tromgerofel aangekondigd. Daardoor viel het extra tegen. De anders zo kritische Derksen kroop diep in het hol van Cruyff. Wat een geslijm en wat een gebrek aan kritisch vermogen.

3 bestellingen: Bernard MacLaverty, 'Cal', J.W.F. Werumeus Buning, 'Een boekje van den wijn', Tjebbo Franken, 'Rond het huis van den dokter'.

5 november 2013

Tygo in de bocht 1: Hij scheurt een kartonnen doos in kleine stukjes: 'Ik ben heel sterk; ik heb grote stiereballen!'
Tygo in de bocht 2: 'Opa hoeft niet naar de kapper; hij heeft toch bijna geen haar.'

Uit het laatste persbericht van de bibliotheek:

Zat. 30 november: Sinterklaas komt naar De Cultuurfabriek!
Iedereen kan de Sint komen toezingen en meedoen aan creatieve Sinterklaas workshops

Hulp nodig bij je Sinterklaasgedicht?
Moet je nog een Sinterklaasgedicht schrijven en weet je niet zo goed hoe? Kom dan naar de workshop ‘dichten’ onder de deskundige leiding van stadsdichter Mats Beek. De workshop vindt twee maal plaats van 13.30-14.15 en van 14.45-15.30 uur.


Vandaag bij de post: 'Stukjes Gelderland' van Koos van Zomeren en de cd 'Die Niederlieder' van Friedrich Hlawatsch. Die cd heb ik aan het eind van de middag al een paar keer beluisterd. Het is heel apart om zulke klassieke Nederlandse nummers - ineens - in het Duits te horen. Die Hlawatsch heeft daarbij een prettige stem om naar te beluisteren en in de liedjes zitten heel aardige (ver)taalvondsten.

Bijvoorbeeld in 'Die Troika' van Drs. P, met het bekende begin:

Wir fahren mit der Troika
durch den winterlichen Wald
es friert um minus 30 Grad
und es ist zimmlich kalt
die Pferdehufe knirschen
in dem frischen, weissen Schnee
am Abend in Siberien,
kein Löwe in der Nähe
Wij rijden met de troika
door het eindeloze woud
Het vriest een graad of dertig,
het is winter en vrij koud
De paardenhoeven knersen
in de pasgevallen sneeuw
't Is avond in Siberië
en nergens is een leeuw

De kinderen vliegen één voor één uit de troika, als wolvenvoer en het krimpende gezin houdt de moed erin door middel van de volksmuziek. Bij Drs. P duiken dan fragmenten van Nederlandse liedjes in de tekst op. Die zijn in de vertaling uiteraard vervangen door zinnen uit Duitse klassiekers:

Toch moet er iets gebeuren
onder moeders paraplu

---

Nog vierentachtig werst
en o, wat zijn wij heden blij

---

Nog achtgenzestig werst
en in Den Haag daar woont een graaf

---

Nog tweeënvijftig werst
en daar was laatste een meisje loos

---

Nog zesendertig werst
en in een blauw geruite kiel

doch muss etwas geschehen
ehe Marmor, Stein und Eisen bricht

---

ach Junge komm balt wieder
und noch 84 Werst

---

jetzt 68 Werst
und wie einst Lili Marlen

---

noch 52 Werst
und 99 Luftballons

---

noch 36 Werst|
und eine Koffer in Berlin

6 november 2013

Mijn leerlingen maakten vandaag hun toetsen. Het is me gelukt de toetsen van de V2-klassen vandaag gelijk na te kijken.

Vandaag staat mijn gedicht over 'Nederland leest' in 'de Rijnpost'. De redactie heeft bij de titel de 't' weggelaten en eerlijk gezegd is dat een verbetering.

Nederland lees!

Zo'n gedicht staat in 'de Rijnpost' meestal tussen de advertenties. Collega Piet benadert dat postief: 'Naast de Aldi. Die bladzijde wordt goed gelezen!'
Ik was erg tevreden over de eerste regel. 'Hier is onze fiere pinksterblom' is een oud Nederlands volksliedje en de hoofdpersoon van het boek heet 'Erik Pinksterblom'. Ik word vrolijk van zo'n vondst. Helaas blijkt (van de mensen die ik er over gesproken heb) niemand die vondst te herkennen.

4 bestellingen: Joan Grant, 'Ogen van Horus. Mystieke verhalen', Chaim Potok, 'The Gift of Asher Lev', Remco Campert, 'Theater', Annie Disseldorp, 'Ons receptenboek'.

7 november 2013

De cijfers van V2 staan op Magister. Ik werk nu ruim dertien jaar op het Rembrandt College. Nooit eerder gaf ik een leerling een 10 op een rapport! Dit meisje staat 9,51. Dat wordt afgerond een 10. Voor de centrale toets Nederlands van deze week haalde ze een 9,9. Van haar mentor begreep ik vandaag dat ze ook een kei in wiskunde is. Een all-round-talent dus.

Vanmiddag ging ik bijtijds naar huis. Thuis heb ik na zitten kijken én het gaf me de gelegenheid samen met Tygo bij de kantoorspecialist een doos enveloppen en een rol bubbeltjesfolie op te halen. Op de parkeerplaats van de kantoorspecialist gaf Tygo aan best even naar het bos te willen. Ik ging naar het Schupse bos, op de plek waar vroeger het scoutinghonk stond. In dat bos heb ik heel wat voetstappen liggen. Met Tygo maakte ik nu een wandeling van een minuut op twintig, steeds op zoek naar kleine boompjes met takken en bladeren boven het pad. Door aan die kleine boompjes te schudden, konden we het op elkaar (en vooral op de ander) laten regenen. Veel plezier met weinig middelen.

De vervoeging van het werkwoord 'stofzuigen' blijft moeilijk. Je gaat je afvragen op hoeveel manieren je het fout kunt doen!

stofzuigen
stofzuigen
stofzuigen
stofzuigen
stofzuigen

Je kunt slecht spellen. Je kunt ook gewoon eigenwijs zijn (ik heb het niet fout gerekend, maar ga daar wel mee dreigen):

onderstrepen

1 bestelling: Godfried Bomans, 'Pa Pinkelman in de politiek'.

Het wachten was op Bomans-bestellingen. Ik zal mijn hele voorraad Bomans eens doorlopen en eventueel de prijzen iets verlagen. Dit is het moment om daar wat van kwijt te raken.

Op Schrijversinfo in de nieuwe lay-out: Ida Gerhardt.

8 november 2013

Dries was vanmiddag een poosje op school. Hij had Aleid in Barneveld 'afgezet' en had om 13.30 een een afspraak met zijn moeder in Ede. Om die tijd kan ik niet thuis zijn, maar ik had mijn afspraken wel zo kunnen plannen dat ik Dries onze school kon laten zien en we een poosje konden bijkletsen. We waren zo druk in gesprek dat ik er niet aan gedacht heb hem wat te drinken aan te bieden (als puntje bij paaltje komt, ben ik een slechte gastheer).

Een mooie stelling van René Peters, onderwijswethouder in Oss, in 'de Volkskrant' van gisteren: 'Afschaffen die eindtoets; de ene helft van de klas maakt de toets te slecht door de zenuwen, de andere te goed door extra veel te oefenen.'

Het was 's avonds ook doorwerken maar de toetsen zijn nagekeken! Op woensdag hadden mijn vier klassen toetsen, op vrijdag heb ik ze nagekeken! De huidige snelheid van corrigeren geeft geen enkele garantie op de snelheid in de toekomst.

Gijs kwam om na het eten een paar klusjes te doen. We hadden zo'n speciale rail gekocht om tegen het plafond te bevestigen, waarmee je vervolgens op elke hoogte en breedte daaronder schilderijtjes e.d. op kunt hangen. Het bevestigen viel mee en het een half jaar geleden gekochte schilderij hangt nu boven de eettafel. Wat wel opvalt is dat het vanaf de bank (op een grotere afstand dus) mooier is dan vanaf de eettafel:

schilderij monniken

Gratis download van e-book 'Wanneer de mieren schreeuwen' op de site van Alex Boogers.

9 november 2013

Er blijven verrassende enveloppen uit de dozen met knipsels opduiken. Vandaag een envelopje Bernlef met knipsels uit 1975 tot pakweg 1970! Ze staan hier te koop.

Vanmiddag heb ik in de achtertuin een poosje de (onechte) bamboe af staan knippen. Het is zoveel, dat ik het niet in de bruine kliko heb gedaan, maar het werkenderweg in de tuinhaard heb verbrand.

Vanavond zagen we in 'De Lampegiet' Bram van der Vlugt en Joost Prinsen in 'Oude meesters'. Twee broers uit een oud toneelgeslacht spelen nog één keer samen in een toneelstuk. Ze blijken hun jeugd en hun dominante vader heel verschillend verwerkt te hebben (misschien hebben ze het wel helemaal niet verwerkt). Van het stuk dat ze samen spelen zie je niets; je ziet uitsluitend de kleedkamers waarin ze voor of na het stuk met elkaar zitten, praten, ruzie maken en zich weer verzoenen.
Voor het theater stonden de auto's in een file. De slagbomen van het parkeerterrein achter het theater functioneerden niet (het systeem vond dat de parkeerplaats vol was en liet de auto's mondjesmaat binnen). We reden het theater voorbij en parkeerden voor het gemeentehuis. Toen we lopend bij het theater arriveerden, stond de auto die vóór ons was nog steeds in de rij voor de slagboom.
Het toneelstuk begon - waarschijnlijk vanwege deze parkeerproblemen - een kwartier later.

5 bestellingen: Lieneke Dijkzeul, 'Blikschade', 'Communicatiekalender 2008. De raadgever voor elke dag', Annie M.G. Schmidt, 'Abeltje en De A van Abeltje', Henry Miller, 'Plexus (De Rozenkruisiging. Boek twee)', Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Woord' (Parool, vrijdag 23-04-71).

10 november 2013

Vrijheid is de meeste mensen nu eenmaal een last & een verschrikking.
Misschien verdient de mens niet beter,
dan in hongerkampen doodgemarteld te worden.

(Gerard Reve, Brieven aan Josine M., 26-02-1970, blz. 253/254)

Na de envelop Bernlef-knipsels ook een dikke envelop Wolkers-knipsels uitgetikt op Raban.

Nieuw op Schrijversinfo: Tatiana de Rosnay. (eigenlijk zet ik hier geen Franse auteurs op, maar ik ben het Cultuurdiner over haar aan het voorbereiden en had voor mezelf e.e.a. toch al uitgezocht).

5 bestellingen: G. Kromdijk en Wim Oudshoorn, 'Het nieuwe kamerplantenboek. 200 planten in kleur', Jan Morgan, 'Koken in een wip', Godfried Bomans, 'Een Hollander ontdekt Vlaanderen', Godfried Bomans, Dagboek van Rottumerplaat. relaas van een angstige ervaring', Rutger Kopland, 'Dankzij de dingen', knipsels en tijdschriften Pierre Kemp.

11 november 2013

Laatste ronde inloopdagen vanmiddag. Ik maakte foto's van drie van die groepen acht bij twee van de lesjes die ze volgden (biologie, drama, scheikunde). Die foto's kunnen ze straks terugvinden op onze schoolsite. Met name bij scheikunde - in van die witte laboratoriumjassen - zagen ze er indrukwekkend uit.

Tussendoor kijk ik steeds een paar boekverslagen na. Mijn kleinste klasje (V2b, 17 leerlingen) heb ik af. Zij lazen:

Elle van den Bogaart, Krassen
Caja Cazemier, Vamp
Tonke Dragt, Torenhoog en mijlenbreed
Theo Hoogstraaten, Blind date
Theo Hoogstraaten, Loverboy
Gonneke Huizing, Babylove
Martine Letterie, Scherven in de nacht
Joyce Pool, Blauw
Carry Slee, Spijt
Annejoke Smids, Piratenbloed
Jan Terlouw, Koning van Katoren
Simone van der Vlugt, De slavenring
Simone van der Vlugt, Schuld
Helen Vreeswijk, Chatroom
Anke de Vries, De rode handschoen
Anne West, De macht van het zwaard
Anna Woltz, Aangespoeld

Als mensen weten dat je veel met boeken en gedichten bezig bent, denken ze soms aan je als ze een boek in de hand hebben, waarvan ze niet weten wat ze er mee zullen doen. Piet mailde me gisteren: 'Mats, “Literair Landschap” Provincie Utrecht, bloemlezing uit 1998 met op pagina 52 een foto van de oude Ulo en er naast het gedicht van Stip “De Leraar”. Heb je dat al?' Ik ken wel wat bloemlezingen uit die serie, maar deze heb ik nog nooit gezien. Dat mailde ik hem en vanavond stond Piet aan de deur om me dat boekje cadeau te doen. Bijzonder aardig! Op bladzijde 52 en 53:

ULO De leraar

4 bestellingen: C. Buddingh', 'Misbruik wordt gestraft', A. Koenders, 'Hilversum', A. Wensström, 'Het land van de Samen', Piet Steltman, 'Geleidehonden (60 jaar KNGF)'.

12 november 2013

Suzanne belde me mijn bed uit. Haar auto wilde niet starten en zij moest naar haar werk en de jongens naar school en kinderdagverblijf. Toen ik bij haar was, waren buren al met de startkabels in de weer geweest. Dat lukte niet en mijn technisch inzicht is niet zo enorm dat ik me verbeeld dat ik het dan wel kan. Zij ging met Dylano op de fiets en ik bracht Tygo naar school.
Tygo vond dat reuze spannend. 'Nu zijn we te laat en dan zit de deur al dicht, opa!' En even later: 'Nu moeten we bellen opa.' Dat klopte. Naast de deur van het houten noodgebouw zit een deurbel. Tygo drukte daar op, maar er gebeurde niets. We keken naar binnen: donker! 'Er is helemaal niemand, opa!' Voordat de paniek toesloeg, klonk achter ons de stem van een meester (ze bestaan nog!): 'Kom maar gauw, Tygo, we gaan hier gymen.'

5 bestellingen: J. Blom, 'Zadkine's Monument (Monument voor een verwoeste stad)', Maaijke Jansma, 'op school', Maaijke Jansma, 'nies gaat naar dop', F. Bordewijk, 'Karakter' (videoband), Roelien de Lange, 'Rituelen bij mijlpalen in het leven', J. Presser, 'Moord in Moordrecht'.

13 november 2013

Vanmiddag reed ik met Albert van Kooten naar Zwolle. Boekhandel Waanders zit daar sinds kort in de Broerenkerk. Albert wilde eens zien hoe dat er nu uitziet en nodigde mij uit mee te gaan. Dat levert een autorit op waarin we even bij konden praten, een lunch bij Brasserie Jansen op de Nieuwe Markt (een aanrader) en een bezoek met open mond aan Waanders:

Waanders - buiten

Waanders   Waanders

De verandering van kerk in boekwinkel is prima gelukt en is gedaan met respect voor het oorspronkelijke gebouw. Alle stellages staan los van de muren, maar dat heb je niet in de gaten als je op de verdiepingen loopt. Het is een aantrekkelijk en sfeervol geheel geworden. Die Waanders heeft wel lef. Hij liep al tegen de zestig toen hij aan dit miljoenenproject begon . Dan heb je behalve geld én doorzettingsvermogen ook veel vertrouwen nodig. Maar het resltaat mag er zijn.
Het gebouw trekt bezoekers, die vast niet allemaal klanten zijn. Maar er zitten zeker klanten tussen. We zagen op een gegeven moment rijen klanten achter drie kassa's staan.
In het voorste gedeelte van de kerk (het koor?) is een restaurantgedeelte. Daar zat het ook behoorlijk vol. Ik begreep dat Waanders hier geen cateraar in heeft zitten, maar dat hij het zelf uitbaat. Met zo'n bezettingsgraad lijkt dat een goed idee.

Deze week is er een boekenveiling bij Burgersdijk & Niermans in Leiden. Ik had op vier kavels geboden, waarvan ik er gisterenavond zo te zien twee heb gekregen. Een kavel met 59 brieven en kaartjes van bekende auteurs. Dan heb ik originele stukken handschrift die ik op Schrijversinfo kan gebruiken (en daarna eventueel wel weer kan verkopen) en een kavel met een kleine vijftig poëziebundels en boeken over poëzie:

LETTERS - MANUSCRIPTS -- COLLECTION of 59 (short) letters and thank you cards by various Dutch and Flemish authors to Gert Boonekamp, partly on the occasion of his 60th birthday. c. 1997 - present. For the greater part in the or. envelopes. Authors included in this collection are Bernlef, Kopland, Mutsaers, Rosenboom, Geeraerts, Van Reybrouck, Verhulst, Lloyd Haft, Eijkelboom, Vinkenoog, Spinoy, a.o.

HANLO, J. Brieven. 1931-69. (1989). 2 vols. Owrps. -- H. RENDERS. Zo meen ik dat ook jij bent. Biografie van Jan Hanlo. (1998). Ocl. w. dust-j. -- G. KOUWENAAR. Totaal witte kamer. (2002). Owrps. -- Id. Een geur van verbrande veren. 1991. Owrps. -- W. KUSTERS. De killer. Over poëzie en poëtica v. Gerrit Kouwenaar. 1986. Ocl. w. dust-j. -- And 43 o., incl. 11 works by Kouwenaar. (49).

Ik ben overboden op twee andere kavels. Een kavel Koos van Zomeren ging weg voor € 160,00 waar € 150,00 mijn maximumbod was. Jammer, zeker omdat er ook gesigneerde boeken tussen zaten, maar er zijn grenzen aan de financiële rek. (Dat 2041 zal wel 2004 moeten zijn.) Een kavel Kopland en andere poëzie ging weg ruim boven mijn maximumbod. Daar heb ik dan makkelijker vrede mee.

ZOMEREN, K. v. (Werken). 1966-2041. 37 vols. Or. binds. w. dust-j. (6) and pbcks./owrps. For the greater part first editions and partly signed by the author and w. extra manuscript lines. I.a.: De nodige singels en pleinen. - Terloops te water. - Het schip Herman Manelli. - Het leven heeft geen geheimen. - De man op de middenweg. - Sneeuw van Hem. - Een jaar in scherven. - Sterk water.

KOPLAND, R. Een man in de tuin. 2004. -- Id. Over het verlangen naar een sigaret. 2001. -- Id. Geduldig gereedschap. 1993. -- 3 vols. Ocl. w. dust-j. -- And 20 o. by/on K. -- Added: works by A. Korteweg (3), P. Holvoet-Hansen (3), Harmsen van Beek (5), W.J. Otten (8). -- Tog. 42 vols. Incl. many first editions.

 

Naar aanleiding van bovenstaande collectie manuscripten haalde ik de map met handschriften die ik een paar jaar geleden kocht weer eens tevoorschijn. Die staan ook nog lang niet allemaal te koop. Vanavond ging ik met een stuk of vijf ervan aan de gang, o.a. van vader én zoon De Gaay Fortman, van dominee Buskes en van de vrij onbekende dichter F.A. Brunklaus (pseudoniem van Frans van Oldenburg Ermke):

Handschrift J.J. Buskes
Handschrift J.J. Buskes

handschrift F.A. Brunklaus
Handschrift F.A. Brunklaus


1 bestelling: Thor Heyerdahl, 'De Kon-Tiki expeditie, 8000 kilometer per vlot over de Grote Oceaan'.

14 november 2013

De hele dag conferentie voor vertrouwenspersonen in 'de Eenhoorn' in Amersfoort. Het inleidende verhaal was van Patrick van Veen. Een bioloog die pestgedrag bij chimpansees heeft bestudeerd en met die kennis in zijn achterhoofd parallellen trekt met pestende mensen in het algemeen en pestende kinderen in het bijzonder. Heel leerzaam. Door zo'n vertrekpunt kijk je met andere ogen naar wat je al wist.
Bij mijn weten ben ik vroeger niet gepest en heb ik vroeger niet gepest. Tenminste, dat zou ik tot vanmorgen hebben beweerd. Deze Patrick zei: het pesten van onzekere leraren hoort daar ook bij. Goed, dan heb ik vroeger wél gepest.
's Middags volgde ik de workshops 'Pesten in de docentenkamer' en 'Seksuele diversiteit als aanleiding voor pesten'.

Ik reed binnendoor terug (Woudenberg, Scherpenzeel). Prachtige nevelslierten boven de weilanden in het late middaglicht. In sommige weilanden met koeien opduikend uit de nevelslierten. Daarom horen er koeien in die wei.

Vanavond maakte ik mijn vertaling van 'And a bang on the ear' van The Waterboys af:

En een klap voor d’r kop!

Saskia was de eerste,
ze zat bij me in de klas.
We gingen naar het zwembad
en ik hield haar handje vast.
Ik wilde haar wel zoenen,
maar dat kwam niet bij d'r op.
Nu krijgt ze een kus
en een klap voor d'r kop.

Hilde wilde vrijen,
was een medische student.
Zoiets biedt wel een voordeel
omdat ze dan je lichaam kent.
Ze woont nu in Amerika,
is daar owner van een shop.
Ik zend haar een zoen
en een klap voor d’r kop.

Louise hield van uitgaan
en ze kreeg ook graag cadeaus.
Ze kende alle kroegen,
elke coffeeshop en soos.
Ze vond een vent met centen,
die van mij, die waren op.
Ook zij krijgt een kus
en een klap voor d’r kop

Hélène stal mijn hart
en ik, verliefde gek
wilde zelfs wel met haar trouwen,
maar ging keihard op mijn bek.
Ik dacht: dit is voor eeuwig.
Ze was weg binnen een jaar.
Ik wens haar een kus
en een klap, ook voor haar.

Ik had een huis met Hannie.
De zon scheen elke dag.
Ik dacht: huisje, boompje, beestje:
dat ik dit beleven mag!
Ach: zij bleek het beest te wezen
en ik kreeg weer een schop.
Nu krijgt zij een kus
en een klap voor d’r kop

Ik woon weer in mijn eentje,
God weet dat ik ze mis.
Ik moet soms aan ze denken,
als ik in de wasbak pis.
Hun gezeik klinkt als een echo,
dus ik hou er maar mee op.
Vooruit: nog één kus
en een klap voor hun kop.

 

1 bestelling: Van Dale, 'Groot woordenboek Frans-Nederlands '.

15 november 2013

Een afsluitende spreekbeurt in de ene klas (dromen, uitstekend gedaan, een 9,0) en de eerste spreekbeurten van de rij in andere klassen (Jack the Ripper en kindermishandeling in de ene klas, China in de andere). Ruime voldoendes in de ene klas en een duidelijke onvoldoende in de andere. Jammer: beginnen met een onvoldoende, maar er was sprake van een duidelijke tijdsoverschrijding en bovendien van een voorleesbeurt.

Suzanne is vandaag dertig geworden. Vanavond zijn we daar een borrel op wezen drinken. Weer een mijlpaaltje: allebei mijn kinderen zijn dertig jaar of ouder.

16 november 2013

Tot gisterenavond 23.59 uur konden mijn B2-leerlingen een opstel inleveren via It's learning. Dat zijn twee klassen van dertig leerlingen. De rapportcijfers moeten dinsdag bekend zijn. Dat betekent dat ik vandaag (en eventueel morgen) zestig opstellen na moet kijken. Met wat rekenen wordt het al minder werk: van elke klas heb ik een stuk of vijf vroeg ingeleverde opstellen al nagekeken en van elke klas zijn er een stuk of vijf niet ingeleverd (daar kan ik direct een 1,0 voor noteren). Dat maakt van zestig stuks na te kijken opstellen in één klap veertig stuks. Nog steeds een paar uur werk, maar het is te doen.

Een paar opvallende zinnen/fouten van mijn leerlingen (er valt nog wel wat uit te leggen). De opdracht was: Schrijf de eerste bladzijde van een thriller:
- De mannen die bij mij zaten zwegen de hele reis die maar een paar minuten duurde.
- Met twee lekkere taartjes en een raar gevoel van die man in de supermarkt fietst ze naar huis.
- Ze loopt er na toe en maakt het open.
- Het stuiptrekken van de vrouw waren gestopt.
- Om vervolgens te martelen volgens een langdurige manier.
- Er wordt iemand vermoordt in een donker huis.
- Shit zooi mijn polsen zitten vast , maar waar aan.
- Het is een schele  stem van een oude man.
- Ze voelt een beknepen pijn haar nek omringen.

Dat laatste zou een dichtregel kunnen zijn!

Lidy kijkt naar de aankomst van Sinterklaas in Groningen. Ze zegt dat ze dat voor school doet (dan weet je welk slap verhaaltje er nu weer bedacht is: de staf is weg), maar volgens mij vindt ze het gewoon zelf leuk om naar te kijken.
Er vallen ons in Groningen twee dingen op: 1. De stoomboot legt aan op de plek waar vroeger de boot van Lidy's opa lag. 2. De Groningse stadsdichter wordt bij de aankomst van de Sint betrokken.

'De Gelderlander' van gisteren ga ik voorlopig bewaren, vanwege het begin van een recensie: Als iemand het heeft over het boek dat zijn of haar leven op de kop zette, denkt menigeen al gauw aan 'Dartele Dactylus' (1984) van Drs. P. Een boekje vol met 'ollekebollekes'. Dat is mooi om voor te lezen, als ik het bij het voordragen van gedichten over ollekebollekes ga hebben.

Vanavond las ik een kwartiertje mijn gedichten over Veenendaal voor op een 40-jarige bruiloft in de bovenzaal van 'Tante Loes' in Rhenen. Dit was de eerste keer dat ik geld vroeg voor zo'n optreden, waarmee ik ben toegetreden tot het illustere gezelschap van schnabbelaars op bruiloften en partijen. Ik probeerde gelijk 'En 'n klap voor d'r kop' voor publiek uit. Dat is bruikbaar; het levert gegrinnik op.

Ook bij 'Tante Loes' lopen er oud-leerlingen in de bediening. Eén van die meisjes vertelde me dat nu haar jongere broertjes bij ons op school zitten. Ik zei dat ik dat wist én dat ik op de laatste ouderavond haar vader gesproken had. Die had me verteld dat ze nu HBO-rechten deed en hij was duidelijk trots op haar. Daar was ze toch even stil van.

Op de terugweg uit Rhenen deed ik nog een paar laatste boodschappen bij de Jumbo. Ik vind het een slechte ontwikkeling: nog winkelen op zaterdagavond rond 19.00 uur, maar ik doe er wel aan mee. In de Jumbo lagen drie grote marsepeinen varkens. 'Lekker!' denk ik dan. Dat denkt niet iedereen. Drie oudere Marokkaanse mannen hadden veel plezier om die varkens. Zouden ze marsepein van varkens ook niet mogen eten? Ik kon ze niet verstaan, maar was eigenlijk wel benieuwd naar de grappige opmerkingen die ze tegen elkaar maakten.

Nieuw op Schrijversinfo (n.a.v. de handschriften van deze week): F.A. Brunklaus/Frans van Oldenburg Ermke.

17 november 2013

De opstellen heb ik gisteren niet afgekregen. Vanochtend wachten er nog zeven. Plus twee die via de mail binnenkwamen, kort nadat ik een 1,0 had genoteerd. Verhalen over niet werkende computers. Deze kwamen zo snel, dat ik ze toch ook nog maar beoordeel.

Gerard Reve schreef op 4 mei 1971 aan de Boslaan in Veenendaal (aan Josine M.):

'Ik ga maar rustig voort met mijn werk. Ik zou niet weten wat ik anders moest doen. Ja, mezelf van kant maken, dat zou ik wel willen, maar dat is niet loyaal & niet fatsoenlijk jegens hen die mij lief zijn. Ik moet het leven maar blijven voorttorsen, zolang het Gode behaagt.'

Gisteren doken bij 'Holland's got talent' ineens Joop & Jessica op. Ik kijk niet naar dat programma, maar het fragment duikt nu her en der op internet op. Het lijkt erop dat de juryleden het duo echt niet herkenden. Wat dan alweer genoeg over de jury zegt. Die zijn helemaal niet op zoek naar écht talent, hoogstens naar commercieel talent. Dit was ongetwijfeld ook een manier van J&J om dit soort programma's aan de kaak te stellen en uit te dagen.

Cees van Hal op zijn Facebook: 'Gisterenavond bijzonder verrassend en mooi optreden van onze unieke stadsdichter Mats Beek op ons 40 jarig huwelijksfeest.' Dat is dan in ieder geval een tevreden klant.

Vanmiddag waren we in Culemborg. De autorit heen en terug was voldoende om de eerste cd van 'Haar naam was Sarah' te beluisteren, voorgelezen door Dieuwertje Blok. Dit nog steeds in voorbereiding op het Cultuurdiner. Ik ken het verhaal en luister dus met andere oren. Er vielen me deze keer een paar dingen op: In de toneelbewerking hebben Julia en Bertrand geen kind (of komt het in ieder geval niet ter sprake/speelt het niet mee), in het boek wel: Zoë. De Julia in de toneelbewerking is veel jonger dan die in het boek (Bertrand is 47 jaar, naar de exacte leeftijd van Julia moet ik nog even zoeken).
Ik blijf erbij dat de beschreven gebeurtenissen spectaculair zijn, maar de manier van schrijven niet. Ik ga niet zover als Coen Peppelenbos in Tzum (26-07-2011) , waar hij het 'je reinste kitsch' noemt. Schrijven kan De Rosnay echt wel. Een voorbeeld: aan het begin van het verhaal ligt Sarah in bed. Haar vader slaapt uit angst voor razzia's in de kelder van het gebouw. Slechte schrijvers gaan dat eerst allemaal uitleggen. De Rosnay doet dat niet; ze verwerkt het in de eerste regels:

Het meisje hoorde het harde gebons op de deur het eerst. Haar kamer lag het dichtst bij de ingang van het appartement. Ze was nog zo versuft van de slaap dat ze eerst dacht dat het haar vader was die uit zijn schuilplaat in de kelder naar boven kwam.

3 bestellingen: Henriëtte Holthausen, 'Meisje kun je koken?', anoniem (= H.M. van Randwijk), 'Celdroom', 'Propria Cures, 85e jaargang no. 27, 26 april 1975', knipsels Bob den Uyl.

18 november 2013

Hard gewerkt, beetje koppijn, veel lopen niezen, lopende neus, beginnende griep?

Stoomdouche genomen, glaasje whisky en vroeg naar bed.

1 bestelling: Frits Baarda, 'Help, de toren valt om! Dordrecht voor kinderen'.

19 november 2013

De koppijn van gisteren is alleen maar erger geworden. De viezigheid loopt me mijn neus en ogen uit. Ik voelde me zo beroerd, dat ik Lidy naar school heb laten bellen om te melden dat ik niet kwam (ik vind eigenlijk dat je, zolang je niet stervende bent, dat zelf hoort te doen).

Voor het doorgeven van een wijziging aan Ziggo moet er online een formulier ingevuld worden. Ik doe dat en druk op bevestigen. Er komt een rood uitroepteken in beeld. Ik heb mijn 06-nummer niet ingevuld en dat is een 'verplicht veld'. Als ik daar geen nummer invul, gaat de hele wijziging niet door. Wat is dat voor een flauwekul? Ik heb een uiterst simpel mobieltje en die heb ik eigenlijk alleen maar bij me voor noodgevallen. Alleen Lidy, Martijn of Suzanne gebruiken dat nummer, héél soms (en dat wil ik graag zo houden). Even dringt zich de gedachte 'ik vul zomaar acht willekeurige cijfers in' op, maar daar ben ik dan weer te braaf voor. Ja: ik heb uiteindelijk mijn 06-nummer toch maar ingevuld en er is op zo'n online-formulier geen plek om 'onder protest' op te schrijven.

Clownsreis Hoogmoed en dronkenschap Drempelvanouderdom Duurzame gewoonten

Op Schrijversinfo in de nieuwe lay-out: Alfred Kossmann.

1 bestelling: Max Dendermonde, 'Nieuwe welvaart in de Betuwe'.

20 november 2013

Ik ben vandaag weer wezen werken. Als je thuis blijft, denk je 's middags: Ik had best kunnen gaan werken. Als je gaat werken, denk je 's middags: Wat doe ik hier?

De laatste vergadering van de straatnaamcommissie. Wat lopende zaken (1e melmseweg, Stationskwartier) en het bouwplan aan de Weverij. Daar is één nieuwe straatnaam nodig. In de directe nabijheid liggen Wilhelminastraat, Oranjestraat, Willem de Zwijgerstraat en Mauritsstraat. Een koninklijke naam ligt dus voor de hand: Maximastraat, Amaliastraat? Mijn commissiegenoten vonden het straatje te onaanzienlijk voor een oranje naam. Mijn voorstel om het dan te vernoemen naar een onecht kind van Prins Bernhard werd niet als grappig ervaren. Dan sluiten we waarschijnlijk toch maar aan op de Weverij-achtige namen.
Na de vergadering, die voor de gelegenheid pas om 16.30 uur begon, aten we gezamenlijk bij de Plantage. Ook hier liep er een oud-leerling in de bediening. Ik had een western-bonensoep (lekker), een kipspies (aan de droge kant) en een zelf samen te stellen ijscoupe als dessert. Het was gezellig en het is goed om op deze manier eens bij te praten, over het commissiewerk, maar ook over allerlei andere dingen.

Toen ik thuiskwam stond de doos van Burgersdijk & Niermans in de gang. Een fraaie collectie poëzie (Veel Hanlo, veel Kouwenaar) en vooral een interessante hoeveelheid handschriften. Mevrouw Boonekamp heeft talloze auteurs geschreven met de vraag of ze voor de zestigste verjaardag van haar man (een groot liefhebber van het werk van die auteur) een brief of kaartje wilden sturen (adressticker en postzegel zaten erbij). Behoorlijk wat van die auteurs reageerden ook, soms met een hele brief, soms met een felicitatiekaart en soms met een 'spreuk', zoals Simon Vinkenoog (het origineel is op A4-formaat):

Handschrift Simon Vinkenoog

1 bestelling: Gijs IJlander, 'Zwartwild'.

21 november 2013

En dan heb ik gisteren - uiteindelijk - toch mijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd. Ik ben het vertrouwen in de plaatselijke afdeling kwijt, snap niets van het JSF-standpunt en ben kwaad dat mijn eigen partij mij mijn Bapo afneemt. Ik ben ongeveer dertig jaar lid geweest, heb er mee geworsteld, maar merk nu vooral opluchting bij mezelf.

Vandaag is op 'Veenendaal Doet' mijn nieuwe column geplaatst: De leraar (en de orde in de klas).

Ik heb een lijstje gemaakt van de schrijversbrieven die gisteren arriveerden:

H.C. ten Berge (2x)
Evert Blankesteijn (2x)
Mirjam Boelsums
J. en M. De Crée-Roex
Maria van Daalen (?)
Christine D’haen
Jan Eyk
Marjolijn Februari
Herman Franke
Jef Geeraerts (3x)
Flora Gils
Gust Gils (bidprentje)
Lloyd Haft (10x)
Jacques Hamelink
Marijke Hanegraaf
Emilia van Heuven (over Judith Herzberg)
Judith Herzberg (2x)
Rutger Kopland
Charlotte Mutsaers (2x)
Christine Otten
David van Reybrouck
A.E. Rodenburg
Thomas Rosenboom
Erik Spinoy (2x)
Lucienne Stassaert
Willie Verhegghe
Dimitri Verhulst
Simon Vinkenoog
Petrus W. (over Lloyd Haft)
Onleesbaar (3x)

Kopie van brief aan H.C. ten Berge
Kopie van brief aan J. Bernlef (2x)
Kopie van brief aan T. van Deel
Kopie briefkaart aan M. Februari
Kopie brief aan Herman Franke
kopie biref aan David van Reybrouck
Kopie brief aan Dimitri Verhulst

2 bestellingen: 2 x Marianne Philips, De zaak Beukenoot', Tessa de Loo, 'De tweeling'.

22 november 2013

Ook het tweede Cultuurdiner gaat bij gebrek aan belangstelling niet door (er waren twee kaartjes verkocht). Ik heb ook niet de indruk dat de reclame ervoor voldoende geweest is. Maar het zij zo. Ik heb het theater en de bibliotheek gemeld dat de derde (Boudewijn Büch, 'De kleine blonde dood') bij deze ook niet door gaat. Ik krijg mezelf niet gemotiveerd om me voor de derde keer in te lezen en voor te bereiden (in grote lijnen, de puntjes op de i had ik bewaard voor de laatste week, als het door zou gaan). Nog los van de kosten die ik maak (aanschaf van boeken en in dit geval ook een luisterboek en een dvd).

Wat wel door gaat is de workshop sinterklaasgedichten schrijven op zaterdag 30 november in de bibliotheek (twee rondjes, 's middags). Ter voorbereiding kocht ik o.a. de bloemlezing 'Sinterklaas. De mooiste sinterklaasgedichten uit de Nederlandstalige literatuur', samenstelling Jan de Bas en Arie Bijl (2009). Geen gedichten voor bij een cadeautje, maar gedichten over de goedheiligman en zijn feest. Daar kan ik de workshop mooi mee beginnen, om in de sfeer te komen en delen van het voorwoord kan ik wel in de workshop zelf verwerken.

Als Sinterklaas met zijn gekleurde slaven
zijn volle stoomboot aanlegt in de haven
is ieders enthousiasme onbegrensd.
Zolang men hier maar komt met gulle gaven
zijn vreemdelingen heus niet ongewenst.

Driek van Wissen

Je vroeg een gitaar en een goochelspel
Maar wat denk je wel
Ik ben Sint niet
Piet

Herman Finkers

Blij met Cultura! Vanavond zenden ze een live-optreden van Randy Newman uit: Ahoy, 1979.

3 bestellingen: Noni Lichtveld, 'Anansi. De spin weeft zich een web rond de wereld', C. Macleod, 'Ma Rochelle Passee, Welkom El Dorado', Ivo de Wijs, & Theo Danes, 'Atletische verzen'.

23 november 2013

Vanavond vier ik mijn vijfenvijftigste verjaardag. Al pakweg vijfentwintig jaren vieren we onze verjaardagen altijd op de dag zelf. Dat is duidelijk en geeft het minste gedoe. Maar nu wijken we daar toch een keer van af. We moeten allebei dinsdag werken. Ik heb ook nog eens rapportvergaderingen tot een uur of zes. Een bijkomend voordeel van deze verandering is dat Anne Marie op zaterdag wel uit Oostzaan de verjaardag mee komt vieren.

Je loopt zo'n hele zaterdag een beetje op te ruimen, stoelen klaar te zetten, glazen vast in de keuken te zetten enz. enz.

3 bestellingen: Bert Peene, 'J. Bernlef, Hersenschimmen', 'Gids voor gemeenteraadsleden', Annie M.G. Schmidt, Gerard Brands, Bart Moeyaert, e.a., 'Niet storen a.u.b.. 13 fantastische verhalen', Gerard Brands, 'Bolletje'.

24 november 2013

We hadden een gezellige verjaardag gisterenavond. Het was wel een beetje jammer dat Luna driekwart van de verjaardagstaart, waar Suzanne en Tygo veel werk aan gehad hebben, naar binnen schrokte, toen die in de bijkeuken even op de grond stond:

taart taart

Van Martijn kreeg ik de poëziekalender 2014. Ik scheur de blaadjes er in de loop van het jaar niet af, maar leg de kalender opengeslagen op mijn bureau. Zo houd je na afloop van het jaar nog een poëziebundel aan over (had ik dat destijds ook maar met de bescheurkalenders gedaan).
Van Oorschot is een samenwerking met Poetry International aangegaan. Dat had voor mij niet gehoeven. Er staan nu nogal wat vertaalde gedichten in. Ik had - in plaats daarvan - liever wat meer oudere gedichten van Nederlandse poëten gezien. De samenstellers krijgen nu wel een veel breder scala om uit te kiezen. Maar als de samenstellers door hun keuzemogelijkheden heen waren, had de uitgever beter voor andere samenstellers kunnen kiezen.
De gedichten op deze kalender heb ik vandaag gelijk maar op Schrijversinfo, op de diverse schrijversbladzijden, vermeld. Ook samenstelster Esther Naomi Perquin kan het niet laten: ze nam vier gedichten van zichzelf op.

1 bestelling: Knut Hamsun, 'Victoria', poster: Thea Beckman, 'Het helse paradijs'.

25 november 2013

Bert Ketelaar is afgelopen zaterdag overleden. In oktober 2011 werd hij vijfenzestig en in dat schooljaar stopte hij als docent maatschappijleer. Hij bleef wel bij ons werken als zorgcoördinator. In de laatste zomervakantie kwam hij in het buitenland in het ziekenhuis terecht. Zijn hart. Op de foto zag men ook 'iets' op de alvleesklier. Daar moest hij in Nederland maar eens naar laten kijken. Dat was dus mis en het is snel gegaan.
Ik heb veel met Bert overlegd en we hebben samen veel met ouders gesproken. Daar was Bert enorm goed in. Als een gesprek vast dreigde te lopen en ik niet meer wist wat ik nog vragen moest, had Bert altijd nog wel één of twee vragen om dóór te prikken en vaak legde hij juist dan de vinger op de zere plek.
Ik zal hem missen als mens en zeker ook als 'sparring partner' wanneer ik om een advies verlegen zat.

Vanmiddag hadden we de eerste middag van drie dagen rapportvergaderingen (van 14.00 tot 18.00 uur). Oorspronkelijk zouden de leerlingen morgen vrij zijn en dan zouden wij de hele dag vergaderen. De medezeggenschapsraad wilde een tweede week meivakantie. Dat kon alleen als er elders vrije dagen werden ingeleverd. Deze vergaderdag was er daar één van, maar er moet natuurlijk wel vergaderd worden. Dat doen we nu dus op die drie middagen (en waarom niet).
De medezeggenschapsraad heeft met deze actie niet alleen maar vrienden gemaakt. Bijtijds naar huis kunnen (de kinderen!) is een groot goed in het onderwijs. Ach, in die tweede vrije meiweek is iedereen er weer blij mee.

Vandaag telde ik hoeveel Schrijversinfobladzijden er nog in de oude layout op internet staan. Dat viel tegen: 71. Vervolgens wilde ik wel eens weten hoeveel schrijversbladzijden er in totaal eigenlijk op staan. Dat blijk ik nergens te kunnen achterhalen. Tellen lukt ook niet, want van sommige schrijvers staan de naam, maar ook één of twee pseudoniemen in de lijst. Daarom begon ik vanavond maar eens aan een overzicht. Daarin neem ik ook voor mezelf op of ik voor die bladzijde de Koninklijke Bibliotheek al geraadpleegd heb. Dat blijkt voor sommige bladzijden in de oude layout al wel gebeurd te zijn, maar voor sommige bladzijden in de nieuwe layout nog niet. Tenslotte noteer ik ook of ik zo'n bladzijde al 'verluchtigd' heb met scans van boekomslagen. Zo houd ik mezelf weer van de straat. Ik ben bij nummer 225: Dries Janssen. Wordt vervolgd.
Alweer vijf jaar geleden maakte oud-leerling Ruud die nieuwe layout voor mij. Vervolgens moest ik elke bladzijde handmatig en onderdeel voor onderdeel knippen en plakken. Tegelijkertijd ontdekte ik hoe je online in de 'kaartenbak' van de Koninklijke Bibliotheek alle verschenen boeken kunt vinden. Van alle 'over te zetten' schrijvers liep ik eerst die kaartenbak door. Daardoor werd het een langdurig proces (maar de bladzijden werdener dan ook véél vollediger van). Toch is vijf jaar eigenlijk te lang. In internetland ben je dan al gauw weer een generatie verder. Als ik niet uitkijk ben ik dadelijk aan een nieuwe layout toe, voordat ik alles uit de voor-vorige heb overgezet.

De vernieuwde site van 'Veenendaal Doet' blijkt intussen 'actief'. Overzichtelijk opgezet en vooral veel sneller. Dat is echt een vooruitgang. Mijn blogs staan hier. Er staat nu ook een beschrijving van elke blogger bij:

Veenendaal Doet

2 bestellingen: A.R. de Rijck, '125 jaar dierenbescherming', Pieter Beek, 'Voor bruid en bruidegom'.

26 november 2013

Een facebook vol aardige, grappige en originele goede wensen. Dank je wel allemaal.

De auteurs op Schrijversinfo zijn geteld. Er staan 527 auteurs op Schrijversinfo (nog los van de Veense afdeling). Dan vallen die 71 die nog overgezet moeten worden eigenlijk best mee, want er staan er dus al 456 in de nieuwe layout!

Ajax wint thuis van Barcelona met 2-1. Aan het eind van de eerste helft valt er een supporter uit de ring naar beneden, in de gracht. Op de radio is men zorgvuldig met de woordkeus. Er is sprake van ernstig hoofdletsel. Hersenletsel zal het bij een voetbalsupporter wel niet wezen.

5 bestellingen: Louis Couperus, 'Eline Vere', knipsels Arnon Grunberg, Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Boeken', Parool, 10-04-71, Tessa de Loo, 'De tweeling', 'Taaldomein 5 havo'.

27 november 2013

Het aardigste nieuws van vandaag: Martijn is voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend voorjaar lijsttrekker van ProVeenendaal. Vanmiddag hebben ze dat op een persconferentie op het gemeentehuis bekend gemaakt. De journalisten waren verrast. Het motto van ProVeenendaal is 'Voor de verandering'. Ze tonen lef door ook bij de lijsttrekker voor die verandering te kiezen.

Tot vanavond vond ik dit het aardigste nieuws van vandaag: het lijkt er nu echt op dat we het appartement van mijn moeder verkocht hebben. We gaan tekenen. Er zijn nog ontbindende voorwaarden, maar het lijkt goed te komen!

Het Cultuurdiner is vorige week bij gebrek aan belangstelling afgeblazen. Vandaag slipt er toch nog een bericht in de Rijnpost doorheen. Daar gaat iets mis in de communicatie. Nu is het eigenlijk alleen voor mijn persoonlijke pr nog aardig dat het in de krant staat. Vooral het onderschrift bij de foto:

Cultuurdiner?

3 bestellingen: Bart Moeyaert, 'De baas van alles' (luisterboek), Elisabeth Badinter, 'De mythe van de moederliefde', Yvonne Keuls, 'Mevrouw mijn moeder'.

28 november 2013

Soms werk je hard, maar gaat alles soepel en heb je zelf nauwelijks het idee dat je zo hard werkt. Soms (en nu is soms) vliegt de hoeveelheid werk je aan. Ik heb iemand een gedicht beloofd en dat gedicht moet vanavond af, ik moet voor de twee workshops sinterklaasgedichten maken van zaterdag de puntjes nog op de i zetten, ik heb nog boekverslagen liggen die eigenlijk al lang nagekeken hadden moeten zijn, er zit een stapel tekstverklaringen in mijn tas om na te kijken, rapportvergaderingen deze week, twee ouderavonden volgende week, verjaardag, bestelde boeken opzoeken, betaalde boeken inpakken. Voor een deel doe je het jezelf aan, maar soms vliegt het je aan.
Het is vooral het 'moeten' waar ik last van heb. Vanavond is er een algemene ouderavond met een sprekert. Daar 'moet' ik eigenlijk ook heen, maar ik 'moet' nu keuzes maken en ik ga daar niet heen.

Bij de apotheek naast De Ellekoot haalde ik vier nieuwe diskussen (?) flutide forte, een ontstekingsremmer voor mijn longen. Door dit dagelijks te inhaleren ben ik de laatste jaren eigenlijk niet meer écht benauwd geweest. Soms wel pieperig en hoesterig, maar niet meer zo benauwd dat ik dacht dat ik zou stikken. Die blijf ik dus maar gebruiken.
Ik liep ook even De Ellekoot op en kocht bij de Bruna het nieuwste 'Literaire juweeltje': 'Nog een nacht' van Jan Brokken. Niet handig, want toen ik thuis kwam, zag ik hem al in de kast staan (gekocht op 4 november).

Lidy was vanavond op Tygo en Dylano aan het passen (Suzanne had een bedrijfsetetentje; ze is tien jaar 'bij de baas') en ik had zoveel werk dat ik thuis bleef werken. Halverwege de avond belde Lidy: Dylano had alles ondergekotst. Of ik wilde komen helpen.

29 november 2013

Morgenmiddag geef ik twee keer een workshop sinterklaasgedichten schrijven in de bibliotheek. Vandaag 'oefende' ik op één van mijn klassen. Ik vertelde daarin ook over de scheurkalender met gedichten en gaf de tip de blaadjes er niet uit te scheuren, dan heb je na een jaar nog een boek met gedichten over. Dit vonden mijn leerlingen maar een raar idee: 'Het heet toch schéurkalender, meneer!'

 

Workshop sinterklaasgedichten maken

 

 Je vroeg een gitaar en een goochelspel
Maar wat denk je wel
Ik ben Sint niet
Piet

Herman Finkers

Op een schimmelpaard

Het schimmelpaard van Sinterklaas
ontmoette plotseling zijn baas.
‘Ik ben,’ zo sprak de Sint beknopt,
‘per vliegtuig uit de lucht gedropt.’
- ‘Dat dacht ik al,’ sprak toen dat paard:
‘U hebt een droplucht aan uw baard.’

Kees Stip

Verzamel informatie

Een goed gedicht wordt voorbereid. Ga zitten en noteer (op papier, maar als je dat prettig vindt achter je computer) waar je bij de persoon waar je gedicht over moet gaan allemaal aan denkt:
- Het cadeau of de surprise
- De naam van de ontvanger
- Werk
- Vakanties
- Huis
- Hobby’s
- Huisdieren
- Gebeurtenissen uit het afgelopen jaar
-  Grappige voorvallen
- Geboekte successen (of juist tegenvallers)
- Opvallende (karakter)eigenschappen

Maak een plan

Kies uit je verzamelde informatie één of twee dingen die je in je gedicht wilt verwerken.
- Onderwerp
- Wat wil je zeggen / wat is je boodschap
- Verdeel dat in drie of vier deelonderwerpen
- Elk deelonderwerp wordt een strofe van vier regels
- Daar kan een inleiding voor / een slotstrofe achter

Denk na over je rijm.

Rijm hoeft niet, maar wordt bij sinterklaasgedichten wel gewaardeerd.

Het meest gebruikte rijmschema bij sinterklaasgedichten is AABB (gepaard rijm)

Maar er zijn er meer:
- ABBA (omarmend rijm)
- ABAB (gekruist rijm)
- AAAA (slagrijm)
- ABCB / ABAC (gebroken rijm)
- ABCABC (verspringend rijm)

Kies een rijmschema en probeer dat het hele gedicht vol te houden.
Zorg dat je rijmwoorden hebt die het je makkelijk maken. Er rijmt veel op doet / aan / been. Op herfst en fiets rijmt bijna niets.
Schaam je niet om een rijmwoordenboek te gebruiken. Ze zijn erop papier, maar ook op internet vind je prima rijmwoordenboeken (ik gebruik vaak www.rijmwoordenboek.net)
Probeer af en toe alliteratie / beginrijm te gebruiken (Wie weet waar Willem Wever woont. Denk ook aan de titels van de Suske en Wiske-boeken).
Als je gedicht klaar is, kun je soms nog alliteratie toevoegen door hier en daar een woord te veranderen)

Je kunt ook voor een versvorm kiezen:
- Limerick
- Ollekebolleke
- Elftal

Of kies - als je indruk wilt maken - voor een acrostichon

Ritme (metrum)!!

Je herkent een minder goed sinterklaasgedicht heel snel aan de ongelijke lengte van de zinnen en het niet lekker lopende ritme. Zo’n gedicht is ook moeilijk voor te lezen door de ontvanger.
Lees je gedicht altijd zelf een keer hardop. Dan hoor je vanzelf welke zinnen nog niet lekker lopen.

Tenslotte:

  • Probeer in het gedicht zoveel mogelijk clichés te vermijden.
  • Als je echt geen vertrouwen hebt in je eigen dichtkunst, overdrijf dit dan en schrijf je gedicht hierover. Zeg dan dat je het heel jammer vindt dat het gedicht zo slecht is, maar dat het cadeau in ieder geval wel heel leuk is.
  • Zoek iemand om samen de Sinterklaas gedichten mee te schrijven. Dat maakt het niet alleen een stuk leuker en gezelliger, maar je kunt elkaar ook inspireren en aanvullen.
  • Parodieer! Pak een bestaande tekst (zoals een favoriet Nederlandstalig lied van de betrokkene) en verander die in een geestig gedicht. Je hebt dan houvast bij het schrijven en de herkenning geeft extra effect.

Als je er helemaal niet meer uitkomt, zijn er boeken en websites met kant en klare gedichten. Niet echt origineel, maar soms toch beter dan niets.

Hier zijn er vier van oud-Dichter des vaderlands Driek van Wissen

Je hebt van Sint een heleboel geëist,
Je hebt wel dertien kantjes volgeschreven,
Maar het cadeau dat hij je nu zal geven
Staat toch niet op je ellenlange lijst.

Je raadt het nooit. Dus pak meteen maar uit.
Je krijgt geen bal, geen moer, geen biet, geen fluit.

Op pakjes zijn wij meestal niet zo dol:
Ze brengen zelden vreugde, eerder schade
Bijvoorbeeld een pistool dat is geladen,
Wit poeder, kogels of een hondendrol.

Maar bij dit pakje is het andersom
En daarom zal het inslaan als een bom.

 

Je treft hier geen gedicht bij dit present
Al kan de Sint ook rijmen als de beste,
Want hij wordt onderhand ten langen leste
Als ouwe baas een tikkeltje dement.

Steeds is hij bij het inpakken vergeten
Wat of er in het pakje heeft gezeten.

 

Het Sinterklaasgeschenk in dit pakket
Is geen piano, grote trom of toeter,
Geen televisie en geen homecomputer
Geen auto, geen plezierjacht, geen raket.

Met die cadeaus zal Sint je niet verrassen
Omdat ze niet in de verpakking passen.

1 bestelling: P.H. van Moerkerken, 'De ondergang van het dorp'.

30 november 2013

Aan het begin van de middag namen we in de aula van het Rembrandt College afscheid van Bert Ketelaar. Een volle aula, ongelooflijk veel bloemen, mooie woorden en tranen. Als het dan moet, dan is dit een prima manier. We gaan je missen Bert.
Bert hield van klassieke muziek. Daarnaast was er 'De steen' (Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde). Ik snap niet waarom dan de versie van Paul de Leeuw wordt gebruikt. Waarschijnlijk omdat men de originele versie van Bram Vermeulen niet kent, maar die is zó veel beter.

In de bibliotheek was vanmiddag van alles te doen rond Sinterklaas. Er was een kinderkoor dat sinterklaasliedjes zong, de goedheiligman zelf kwam op bezoek en de stadsdichter schreef op verzoek sinterklaasgedichten voor wie daar zelf moeite mee heeft.

De stadsdichter schrijft een sinterklaasgedicht

Er stonden geen rijen wachtenden voor de tafel, maar ik heb een aantal mensen kunnen helpen. Verder heb ik wat bekenden gesproken. Timo kwam naar zijn kleindochter kijken. Zij zong in het kinderkoor. Ik ben intussen zover dat ik bij oude bekenden informeer hoeveel kleinkinderen zij nu hebben.

3 bestellingen: W.F. Hermans, 'De donkere kamer van Damokles', Kay Yvonne Trüb, 'Capri, Ein Bildbuch', John O'Mill, 'Rollicky rhymes (in Dutch and double Dutch)', John O'Mill, 'Lyrical laria in Dutch and double Dutch'.

Door naar december 2013