Terug naar oktober 2014

November 2014

1 november 2014

Daggedachte 301

Nader tot U

Allerzielen blijft voor mij
een al te moeilijk feest,
want zij,
met wie'k het vieren wil
zijn er al lang geweest.

(Mats Beek, Het belang van Limburg, 30-10-2008)

Op 30 oktober 2008 bracht 'Het belang van Limburg' een apart katern over 'de dood' bij de krant. Inclusief een overzicht van de begraafkosten in de regio en interviews met begrafenisondernemers. In het hart van het katern stonden de onderstaande twee bladzijden met fotografie en poëzie over de dood en Allerheiligen. Mooie foto's én mooie gedichten. Als je van links naar rechts leest, is het eerste gedicht van Mats Beek en daarna volgen: Jan Eijkelboom, Jan van Nijlen, Raishi (Japanse haiku-dichter), Pierre Kemp, Luuk Gruwez, Pieter G. Buckinx, Ida Gerhardt, Willem Wilmink. Dat is een mooi rijtje om in te staan. Dat dan los van de vraag of ze hier niet voor hadden horen te betalen. Een leesbaarder en complete bijlage vindt u hier.


Belng van Limburg

We beleven de warmste 1 november sinds men begonnen is met het bijhouden van die gegevens. Het was rond de twintig graden! Lidy heeft wat in de voortuin gewerkt en ik heb de kruiwagen teruggebracht naar Klaas. Het is een handig bezit, zo'n kruiwagen, maar al de tijd dat je hem niet nodig hebt staat hij lelijk in de weg.

Hollands Siberië

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:


- Mariët Meester, Hollands Siberië

Mariët Meester wordt langzamerhand dé geschiedschrijfster van Veenhuizen. Ze woonde er als kind (haar vader was er 'bovenmeester') en ze woonde er onlangs weer een periode. Ze schreef een boek over Veenhuizen (Koloniekak, 2012) en een boek dat er speelt (De eerste zonde, 1997). Nu is er 'Hollands Siberië', waarin we Veenhuizen leren kennen door de ogen van justitiepastoor Peter Pex. (€ 19,95)

Overgezet naar de nieuwe layout: Victor Varangot. (nog 43 te gaan).

3 bestellingen, Jan Cremer, 'Ik, Jan Cremer', Jack Vance, 'Wyst Alastor 1716', 'Elseviers Maandblad De Kern' (augustus 1961), 'Elseviers Maandblad De Kern' (december 1961).

2 november 2014

Daggedachte 302

Als je zoveel tobt als ik, is het erg prakties als je je een God hebt aangeschaft
aan Wie je alles wat je zelf niet verwerken kunt over laat.

(Gerard Reve, Brieven aan Matroos Vosch 1975-1992, blz. 12, 5 november 1975)

Bedankt

Gisterenavond van 22.30 tot 0.30 uur heb ik het ontzettend naar mijn zin gehad. De postbode bracht eerder op de dag de dvd 'Bedankt' met daarop een live-optreden van Joop Visser en Jessica van Noord in de Luifel in Heemstede (op16-05-2013). Lidy is daar niet zo'n liefhebber van, dus ik wachtte tot zij naar bed ging en heb me er zeer goed mee vermaakt.

Voor de liefhebbers: de cd kost € 15,00 (+ € 2,50 verzendkosten) en is te bestellen via de site van Joop Visser.

 

Vanmiddag kwam Dylano bij ons binnen hollen: 'Opa, ga je mee naar het bos?' Dat vond ik wel een goed idee en Dylano holde terug naar zijn vader en moeder: 'Hij zegt ja!' We gingen naar het Berghuis in Amerongen. Er waren meer mensen op dat idee gekomen!

Berguis Berghuis
Berghuis Berghuis

Tygo heeft op de eerste foto Flip in zijn armen. Flip is de klassenbeer en die beer mag elk weekend met een leerling mee naar huis. Dat blijkt héél belangrijk te zijn en Flip moet dan ook overal mee naartoe. Ik stelde voor een foto van flip te maken, tot zijn nek in een bak vla, maar Suzanne vond dat geen goed idee.

1 bestelling: L.J. Jordaan, '60 jaar film',

3 november 2014

Daggedachte 303

De eekhoorn liep naar het smalle strand van zand en kiezelstenen
dat zich uitstrekte langs de rivier.
Hij was van plan om daar te gaan nadenken.
Hij wist nog niet waarover, maar dat was altijd zo als hij wilde gaan nadenken.
Als hij wel had geweten waarover hij wilde nadenken was hij thuis gebleven
en had hij daar meteen nagedacht over datgene waarover hij wilde nadenken.

(Toon Tellegen, Er ging geen dag voorbij, blz. 34)


Ik was er vandaag met mijn hoofd niet helemaal bij. Ik drink af en toe graag een bekertje cup-a-soup
bij mijn brood, tussen de middag. We hebben op school van die plastic witte bekertjes. Daarvoor is een half zakje cup-a-soup meer dan genoeg (als het erop aankomt ben ik zuinig). Ik zette mijn bekertje met cup-a-souppoeder onder het apparaat en drukte - bleek later - op de koffieknop in plaats van op de waterknop. De beste ontdekkingen worden per ongeluk gedaan, maar op deze ontdekking hoef ik geen octrooi aan te vragen! Bah!

Vanmiddag werder er weer halfuurlesjes aan groepen acht gegeven. Ik gaf deze keer geen lesjes, maar maakte bij acht groepen wat foto's van de leerlingen-in-actie. Die foto's worden op de website van school geplaatst en de leerlingen van de bezoekende groepen blijken dat erg leuk te vinden.

In het biologielokaal fotografeerde ik een groep 8 die opdrachten aan het maken was, o.a. bij het skelet. Een jongetje vroeg me: 'Hoe komen jullie aan zo'n skelet?' (hij had niet door dat het van plastic is). Ik zei: 'Dat was een leerling die helemaal niet wilde luisteren.' De docent van deze groep acht, die naast me stond, zei: 'Nou, nou, zo maakt u ook geen reclame voor uw school.' 'Juist wel', zei ik, 'want we hebben maar één zo'n skelet.'

Ik heb vanavond de film 'Bride flight' nog eens gekeken. Belangrijkste les: Van naar Nieuw-Zeeland verhuizen word je ook nier persé gelukkig en - of je nou daar of hier bent - het leven neemt je te pakken.

6 bestellingen: Bruce Chatwin, 'Utz', Irish Murdoch, 'The sea, the sea', Piers Paul Read, 'Overleven. Het verhaal van de vliegramp in de Andes', Kristin Hannah, 'De hand van mijn moeder', Frans H. Micklinghoff, 'Prins Frederik der Nederlanden', AO-redactie, 'Werknemerszelfbestuur .

4 november 2014

Daggedachte 304

Dat Europa belangrijk is, is er afdoende bij je ingehamerd,
maar het idee van een verenigd Europa wil in je hoofd maar geen vaste vorm aannemen.
Het blijft een vage abstractie, zoiets als de ouderdom
- onvermijdelijk, maar je hebt er het liefst zo lang mogelijk niets mee te maken.

(Bas Heijne, De wijde wereld, blz. 105)

Omdat ik geen 'nee' kan zeggen, was ik vandaag toetscoördinator. Dat betekent vroeg aanwezig zijn, zorgen dat de toetsen klaarliggen, vervangende surveillanten regelen als er zieken zijn, controleren of alle toetsen voor de volgende dag aanwezig zijn (en als dat niet zo is, collega's achter hun broek aanzitten).
Het eerste gedeelte van de dag viel me reuze mee. Collega's zijn coöperatief, hoeven niet te surveilleren, maar zeggen 'Ik zit daar en daar te corrigeren, als je mensen te kort komt, roep me maar'. En toen de surveillant in het computerlokaal ziek naar huis was en ik daar elk uur een andere surveillant kreeg, bleef een collega vrijwillig een klein half uur langer om een nieuwe collega uit te leggen hoe e.e.a. werkt.
Het tweede gedeelte viel me daarentegen tegen. Toetsen moeten een paar dagen vantevoren in 'de bakjes' liggen, maar vanmiddag miste ik er van de toetsen van morgen nog vier. Dat kwam uiteindelijk goed; ze waren al gekopieerd, maar moesten nog afgeteld worden. Het blijkt dus nodig om dit te controleren. Je moet er niet aa ndenken dat je er morgen om kwart voor acht achter komt dat er toetsen ontbreken.

2 bestellingen: Michel Boerebach, 'Nooit meer zaterdag', Yvonne Keuls, 'Indische tantes'.

5 november 2014

Daggedachte 305

'Een voorwerp in een museumvitrine,' schreef hij,
'lijdt net zo'n gedenatureerd bestaan als een dier in een dierentuin.
In een museum gaat het voorwerp dood
- door verstikking en de blik van het publiek -
terwijl privé-bezit aan de eigenaar het recht en de behoefte schenkt om het aan te raken.
Zoals een jong kind zijn hand uitsteekt om te betasten wat het benoemt,
zo geeft de verwoede verzamelaar, zijn oog in harmonie met zijn hand,
aan het voorwerp de levenschenkende aanraking van de maker terug.
De vijand van de verzamelaar is de museumconservator.
Idealiter zouden musea om de vijftig jaar geplunderd moeten worden
en hun collecties weer in omloop gebracht...'

(Bruce Chatwin, Utz, blz. 15)

Omdat ik met de Scénic naar Oostzaan wilde, moest ik de auto's op de oprit omruilen. Voordat ik de Twingo weer terug op de oprit zette, zei ik tegen Dylano: 'Kom Dylano, we gaan de auto op de oprit rijden en jij mag sturen.' Hij begreep me prima en zei: 'Echt waar? Stoer!'

Dylano stuurt

Vervolgens reed ik naar Oostzaan, dronk koffie met Anne-Marie en daarna reden we naar het NDSM-terrein op de noordelijke IJ-oever, namen het pontje naar het Centraal Station en daar de tram naar het Museumplein. We waren ruim voor twaalf uur in het Rijksmuseum en kwamen er pas om kwart voor vijf weer uit en we hebben een heerlijke middag gehad. Op ons gemak bekeken we een flink aantal zalen (maar nog lang niet allemaal) en lieten ons verrassen door het aangebodene.
zwaan zwaan

'De bedreigde zwaan' van Jan Asselijn (ca. 1650) moet ik wel even zien als ik hier ben. Bij een bezoek aan het Rijksmuseum als tiener (schoolreisje?) was ik zeer onder de indruk van dit schilderij. Ik schreef al eens dat Oek de Jong in 'Pier & Oceaan' een moeder en haar zoontje het museum laat bezoeken en dat het kind dan zeer onder de indruk is van deze zwaan. Dat besprak ik met Oek de Jong toen ik hem in de vorige boekenweek interviewde bij Van Kooten.
Later heeft men tekst aan het schilderij toegevoegd. De zwaan is raadspensionaris Johan de Witt, die Holland (de eieren) beschermt tegen de vijand (de hond = het Oranjehuis).

zwaan zwaan zwaan

Verder had ik mijn (of eigenlijk Lidy's) fototoestel vooral meegenomen om zo mogelijk aan de literatuur gerelateerde zakten te fotograferen. En die bleken er te zijn:

Zomerweelde Albert Verwey
Zomerweelde - Jacobus van Looy (ca. 1900) Portret van Albert Verwey - Jan Veth (1885)
Rietveldstoel Wendingen
Rietveldstoel uit de werkkamer van Til Brugman Omslag 'Wendingen' (litho) - R.R. Roland Holst (1920)

Tenslotte viel dit schilderij me op. 'Kijk', zei ik tegen Anne-Marie, 'dat vind ik nou een mooi schilderijtje.'

Beek in het bos

Anne-Marie vond het heel logisch dat ik dit mooi vond: 'Heb je het informatiebordje gezien? Het is een schilderij over ons! 'Beek in het bos bij Oosterbeek' van Matthijs Maris, ca. 1860.

2 bestellingen: Leonard Forster (introduced and edited by), 'The Penguin Book of German Verse', 'Maatstaf', 28e jaargang, nummer 8/9, Augustus/September 1980.

6 november 2014

Daggedachte 306

Het is, vond hij, met kunst zoals met de liefde:
je bent niet op zoek naar de mooiste van de wereld,
maar naar degene die je het gevoel geeft dat je kunt ophouden met zoeken.

(Koos van Zomeren, Een deur in oktober, blz. 22)

Vandaag had ik een conferentie voor vertrouwenspersonen in 'De eenhoorn' in Amersfoort. Ik ging ruim op tijd weg (twintig minuten marge - voor een kopje koffie), maar ik was er een kwartier te laat. Een file op de A12, of eigenlijk op de afrit bij Maarsbergen: een twee kilometer lange rij vooruit kruipende auto's op de vluchtstrook. Wegwerkzaamheden bij Leusden én wegwerkzaamheden in Amersfoort.
Het ochtendgedeelte (sprekers in de grote zaal) vond ik deze keer heel matig. Ineke van der Vlugt van Rutgers WPF sprak over 'Seksuele ontwikkeling van pubers van 1 tot 18 jaar'. Ze kwam niet verder dan het op een rij zetten van algemeen bekende zaken en bezondigde zich bovendien aan het voorlezen van haar eigen PowerPointpresentatie (als mijn leerlingen dat doen bij hun spreekbeurt, krijgen ze een onvoldoende)
Peter Nikken van het NJi sprak over 'De invloed van seksualisering op leerlingen'. Hij las tenminste niet zijn presentatie voor, maar inspirerend was zijn verhaal toch ook niet te noemen. Bovendien verwacht ik van een bijzonder hoogleraar geen spatiefouten in zijn PowerPoint: de kop van een sheet was 'Risico kinderen' en de eerste woorden daaronder 'Risico zoekers, ongeremd, lage zelf controle'. Foei, meneer Nikken.
De middag maakte het goed (ze hadden deze sprekers 's morgens op het 'grote' podium moeten zetten!
De eerste workshop was van Solange Jacobson: 'Tieners en online seksueel gedrag: preventief en curatief handelen op school'. Zij vertelde boeiend en bevlogen en gaf prima tips.
De tweede workshop was van Michaël von Bönninghausen: 'Gevolgen van seksueel grensoverschrijdend gedrag'. (Hij werd door de organisatie in de folder Michaël Bünninghausen genoemd. Het PPSI maakt wel meer rare taalfouten. Ria en ik zagen 'Wettelijke grensen' op een papiertje staan.) Ook deze tweede workshop was inspirerend. Deze man weet waar hij het over heeft, schudt de ter zake dienende voorbeelden uit zijn mouw en neemt uit de zaal komende vragen in één adem mee in zijn verhaal. Zo hoort het!

Ik lijd aan hetzelfde euvel als mijn leerlingen: uit zo'n verhaal onthoud je vooral de bijzaken. Von Bönninghhausen is psycholoog en seksuoloog én actief in de sportwereld. Hij doet o.a. aan karate. Ten tijde van de angst voor de Utrechtse serieverkrachter gaf hij zelfverdedigingscursussen in Utrecht. Hij gaf vrouwen een mandarijn in de hand en liet ze met hun duim hard in de mandarijn duwen. Vervolgens zei hij: 'Als het jij of ik is bij een verkrachting, neem je - zodra de verkrachter op je gaat liggen - zijn hoofd in beide handen en duwt je duimen keihard in zijn oogkassen. Dat voelt dan ongeveer hetzelfde als bij die mandarijn!'

1 bestelling: Pieter Steinz, e.a.: 'Profiel Gerard Reve',

7 november 2014

Daggedachte 307

'Wat doe je nou Jochem!' riep Berend toen hij het huisje binnenkwam.
Jochem stond boven op een stoel.
Van de balk hing een dik touw met een strop.
Daar had hij zijn kop in.
'Dat zie je toch,' zei Jochem nijdig, ' ik ga mezelf ophangen.
Ik zie er geen gat meer in. Wil je me helpen?
Schop die stoel dan weg.'
'Waar leven is daar is hoop,' zei Berend.
'Kom op, waar gaat het nou helemaal om. Het is vast niks.'
'Noem dat maar niks! Al mijn geld vergokt.
Alleen maar schulden, en niemand leent me geld.'
'O, als het dat is,' zei Berend, 'dan wil ik je wel helpen,'
En hij schopte de stoel weg.

(R. Anker, F. Pijlman, J. Verhallen, Nooitgedacht, tekst achterkant)

Het heeft een paar jaar op zich laten wachten, maar C1000 heeft de Matsweken weer van stal gehaald: 'Pas op, de volgende beelden kunnen schokkende Matsen bevatten!' schettert mijn televisie vanavond.

Matsweken

1 bestelling: Saskia Noort, 'De eetclub'.

8 november 2014

Daggedachte 308

God ziet op ons neer.
Of een van de buren.

(Koos van Zomeren, Het verlangen naar klapekster, blz. 194)

'Het verlangen naar klapekster' van Koos van Zomeren las ik gisterenavond uit. Het viel met wat tegen (sorry Koos). Koos van Zomeren is voor mij bij uitstek de schrijver van memorabele en citeerbare zinnen. Daar is in dit boek nauwelijks sprake van. Sterker nog: de memorabele zinnen in dit boek zijn dunner gezaaid dan klapeksters op een nabijgelegen heideveldje.

Een positievere insteek: Hoe vaker ik 'Popular problems' van Leonard Cohen draai, hoe mooier ik het ga vinden. Zowel in de auto als thuis in de woonkamer staat hij op 'repeat' en ik word hem op geen enkele manier zat. Lidy begint af en toe mee te zingen.

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop vandaag:

- de Volkskrant
Koop vandaag 'de Volkskrant', speciaal voor de boekenbijlage! Grote artikelen over Adriaan van Dis en Hella Haasse (o.a. over het meertje Telaga Hideung in 'Oeroeg'). Remco Campert op zijn best en Sylvia Witteman over Louis Paul Boon. Verder recensies van de nieuwe Bart Moeyaert, Arnon Grunberg, Guus Kuijer, Silvia Avallone, Salomon Kroonenberg. (€ 3,00)

2 bestellingen: Norman Lewis, 'Op Sicilie', 'Zuid- en Noordwolde in oude ansichten'.

9 november 2014

Daggedachte 309

Zondagochtend. Als er geen krant is, kan ik een uurtje langer blijven liggen.
(Koos van Zomeren, Het verlangen naar klapekster, 02-12-2012, blz. 79)

Vandaag probeer ik mijn ct's van H3 nagekeken te krijgen. Dat gaat wel lukken. Ze hebben ze redelijk gemaakt. Gemiddeld zeker voldoende en geen rare uitschieters.
Uiteraard zijn er nu ook weer af en toe verrassende antwoorden. Bij de opdracht: 'Maak van de volgende woorden een vrouwelijk woord' vult Ayoub achter dief in: diva.

Donny Hathaway, Never my love: the anthology Martijn legde hier een 4cd-box van Donny Hathaway neer om eens te beluisteren: 'Never my love: the anthology'. Ik ken Hathaway eigenlijk alleen maar van een duet met Roberta Flack: 'Where is the love'.
Het is allemaal wel lekkere soulmuziek, maar 4 cd's achter elkaar is te veel van het goede.
Deze box is wel een heel mooie manier om een overleden artiest te eren (Hathaway overleed in 1979, nog maar drieëndertig jaar oud; uit het raam van zijn kamer gesprongen): Een cd met bekendste nummers, een cd met nagelaten werk, een live-cd en een cd met duetten met Roberta Flack.

Ziggo gaat Ajax sponsoren. Alweer een reden om blij te zijn dat ik mijn abonnement heb opgezegd.

1 bestelling: Jane Austen, 'Verstand en onverstand' (Sense and sensibility).

10 november 2014

Daggedachte 310

I always liked it slow:
I never liked it fast
With you it's got to go:
With me it's got to last

It's not because I'm old
It's not the life I led
I always liked it slow
That's what my momma said

(Leonard Cohen, Slow, Popular problems)

Ik ben bijna klaar met het te koop zetten van de twee dozen boeken van oud-collega Hans. Vandaag voegde ik o.a. 'Mannen en liefde. Een onderzoek naar de erotische fantasieën van mannen' van Nancy Friday toe (€ 4,00). Toen ik wat gegevens van het boek intikte, geloofde ik mijn ogen niet: het boek is vertaald door Jeanne Onlust! Dat moet bijna wel een - grappig bedoeld - pseudoniem zijn.

4 bestellingen: Ethel Portnoy, 'De brandende bruid', A.G. van Deventer, 'Dalcroze, ritmiek en groei', James Joyce, 'Dubiners. Vijftien verhalen', 'Goed bestuur, goed onderwijs : uitgangspunten en overwegingen voor toezicht, bestuur en management in het onderwijs',

Een bestelling van vorige week (o.a. 'Ik, Jan Cremer') is in Zweden aangekomen. De klant meldt: 'De boeken zijn vandaag aangekomen. Hartelijk dank voor de snelle verzending! Eindelijk weer eens wat Nederlandse boeken te lezen in de donkere en lange Zweedse winter!'

11 november 2014

Daggedachte 311

'Zeg even,' zei tante Pollewop,
'achter loket 3 zit een ambtenaar die alleen maar moeilijkheden maakt.'
'Ja, en wat wou u dàn?' vroeg de hoogste ambtenaar verbaasd.
'Wel,' zei tante Pollewop, 'ik dacht dat hij er was om het de mensen gemakkelijker te maken.'
Tegen zóveel onwetendheid was de man niet bestand;
hij wierp zich achterover in zijn stoel, en barstte in een onhoudbare schaterlach uit.

(Godfried Bomans, Werken III, blz. 101, De avonturen van Pa Pinkelman)

De toets van B2d is ook nagekeken. 21 voldoendes, 9 onvoldoendes, cijfers van 3,7 to 8,0, gemiddeld net een zes. Het kan, maar het moet volgende keer beter.

Overal om me heen hoor ik - zeker in de zorg - over reorganisaties. Wij ontkomen er ook niet aan. De nieuwe rector heeft een andere organisatie voor ogen. En jawel, mijn functie verdwijnt. We gaan van teamleiders naar jaarlaagcoördinatoren.
Vanmiddag zette de rector de 'Koers richting 2022' uiteen. Een uurtje daarvoor waren alle vijf de teamleiders uitgenodigd voor een gesprek. Dat kon geen toeval zijn en dat was het dan ook niet.
De afgelopen jaren was ik teamleider voor de klassen twee en drie havo en vwo. Volgend schooljaar zal ik waarschijnlijk jaarlaagcoördinator zijn van klas twee óf klas drie, maar dan niet alleen van havo en vwo, maar ook van vmbo-t. De mentoren moeten meer zelf gaan doen en er komt een verzuimcoördinator en ... jawel hoor, dus zijn er minder uren voor mijn functie beschikbaar.
Is dit een slechte ontwikkeling? Misschien niet. We gaan het zien.

3 bestellingen: Godfried Bomans, 'Erik of het klein insectenboek', Dick Steenkamp, 'Het koninkrijk raakt uit de tijd', J. Linschoten, 'Idolen van de psycholoog'.

12 november 2014

Daggedachte 312

Humor is de ideale partner voor lust.
Vandaar de dodelijke ernst van gereformeerde dominees.

(Karel Glastra van Loon, De passievrucht, blz. 38)

Ik ben beroepshalve tegen spelfouten, maar van kleine kinderen zijn ze soms wel heel grappig:

I love Satan

 

Dylano heeft iets pyromanigs in zich. Hij begon vanmorgen hout in de open haard te gooien. Vervolgens wreef hij twee houtjes tegen elkaar aan en begon op die houtjes te blazen! Tot zijn verbazing wilde dat geen vuur worden. Gelukkig hadden we nog wat aanmaakblokjes liggen.

Het is hard werken, dat oppassen:

Dylano slaapt Tygo slaapt

Toch heeft dit ook nadelen: ze worden chagrijnig wakker en weigeren dan om te eten.

1 bestelling: Fons Jansen. 'De lachende kerk'.

13 november 2014

Daggedachte 313

Nu hebben ze weer ontdekt
dat het veel gezonder is nu en dan ziek te zijn.

(Kadé Bruin, Gekken zijn er in alle staten, blz. 63)

De weersomslag heeft me ook dit jaar te pakken. Eind vorige week keelpijn, vervolgens hoofdpijn en snotterig en uiteindelijk heb ik vannacht weer grote groene klodders op liggen hoesten. Bisolvon, neusspray en stoom hebben dat niet kunnen voorkomen. Als het vannacht nog/weer zo is, ga ik morgen naar de dokter.

Een vervelende bijkomstigheid is dat ik vanavond met Martijn naar het theater zou om de laatste show van Eric Koller: 'Koller blijft thuis!' te zien. We hebben een paar jaar geleden op het Cultuurbal een stukje uit zo'n show gezien en dat beviel ons zeer goed. Ik ga niet het risico lopen om in het theater in zo'n hoestbui terecht te komen. Martijn gaat vanavond met een kennis naar het theater.

Wat me tegenstaat aan Facebook: het gewauwel en dezelfde filmpjes die maar langs blijven komen.

1 bestelling: Wimco Ester, 'Graffiti'.

14 november 2014

Daggedachte 314

In die tijd hield ik van dammen. Lise was op haar mooist als ze op verlies stond.
Dan zakten haar mondhoeken een beetje omlaag, begonnen haar lippen te trillen
en sloeg ze haar opgemaakte oogleden neer.
Dat alles eindigde in een glimlach als ik een dam haalde.

(Jan Siebelink, Torticollis, blz. 7)

Vandaag ben ik toch maar naar de dokter gegaan. Ik kon bij Wolswinkel terecht. Hij hoorde het in mijn longen piepen, zagen, schuren en knijpen. Dat klinkt naar een timmerwerkplaats, maar ik had geen opdracht voor een verbouwing gegeven. Een weekje antibiotica en prednison slikken, dan moet het weer gaan.

Onze dokter woont zo dichtbij dat je er, zelfs als je je niet zo lekker voelt, lopend heen kunt. Dat was prettig want van de om mijn hoofd dwarrelende herfstbladeren knapte ik al een stuk op.

Martijn legde hier deze week de cd-box 'Waanzinnig gedroomd. De allergrootste hits van Kinderen voor kinderen' (2014) ter beluistering neer. Het zijn twee cd's. Op cd 1 staan de nummers uit de tijd dat ik nog op een basisschool werkte; daar ken ik er ook nog een hoop van. De nummers op cd 2 zeggen me helemaal niets. Er is nog een verschil: van cd 1 ken ik ook de meeste tekstschrijvers: o.a. Herman Pieter de Boer, Ivo de Wijs, Marjan Berk, Robert Long, Jan Boerstoel, Henk Westbroek, Harrie Jekkers en Koos Meinderts, Rob Chrispijn, Stef Bos. De tekstschrijvers op cd 2 zeggen me voor het overgrote deel niets: o.a. Joop Baggen, Peter Zwerus, Hannie Buenen, Peter Groot Kormelink, Anne-Marie Verbaan, Jan van Kempen, Robert Blitzblum. De paar die me wel wat zeggen: Nanda Roep, Alain Clark, Tjeerd Oosterhuis, Sjoerd Kuyper, Paul van Loon. Het zal een generatiekloofkwestie zijn.

3 bestellingen, Marcus Heeresma, 'Hoerenzoon', H.J. van Nijnatten-Doffegnies, 'Moeder Geertje', Gerard Lutke Meijer, 'Avicenna, een duizendjarig wonderkind'.

15 november 2014

Daggedachte 315

Ik heb het ze steeds opnieuw gezegd:
"Ook al schop je 99 mensen op 100 een geweten,
er blijft dan nog een smeerlap over en die wordt president.
En als je naar die durft schoppen, vlieg je de gevangenis in."

(Louis Paul Boon, Verscheurd jeugdportret, blz. 181)

Suzanne is vandaag jarig. 31 alweer. Op Facebook is het nu mode om een baby- of kinderfoto te plaatsen met daarbij een verzuchting over de tijd die verstrijkt en over hoe ontzettend trots je op je kind bent. Bij deze, hier. Suzanne met hond

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:
- Bart van Olphen, Visbijbel
Het is een wat misleidende naam: 'Visbijbel'. Ik ging gelijk op zoek naar het recept voor een wonderbaarlijke visvermenigvuldiging. Onvindbaar! Maar toen ik deze lichte teleurstelling verwerkt had, bleef er een geweldig boek over. Een beschrijving van de meest voorkomende vissen. Een uitleg - met foto's - van het echte handwerk: schoonmaken, snijden, fileren (dat had ik moeten hebben toen Wes met die vuilniszak vol verse schol voor de deur stond). Basisbereidingen. Sauzen. Recepten uit Italië, Frankrijk, Spanje, Portugal, Groot-Brittannië, België en Nederland. En dat alles met duidelijke en verhelderende foto's. De ondertitel: 'Werken met vis' blijkt de titel van een eerdere uitgave van het boek te zijn. Als u dat boek al had, dit boek dus maar niet kopen. In alle andere gevallen: naar de winkel! (€ 29,95)

Knipsels Louis Paul Boon In de afgelopen week zette ik elke dag wat knipsels Louis Paul Boon te koop. De map is leeg en vandaag ook op jaar gesorteerd. Op de foto de stapeltjes van de jaren '70. Het topjaar qua aantal knipsels was 1972.

 

Lidy bracht van school een grote kerst-dennenappel mee. Hij komt uit de tuin van de ouders van een collega en ze hebben hem zelf wat 'sneeuw' gegeven. Dylano zag hem gisteren liggen en zei: 'Jullie hebben een grote ananas.' Zo'n woord heeft hij waarschijnlijk uit een plaatjesboek geleerd en qua vorm zit hij in de buurt. Hij accepteerde de verbetering ananas = deneenappel

Een mailtje van collega Just, die deze weken een aantal verhuisdozen vol boeken in mijn kantoor neerzet. Hij heeft twee verkeerde dozen meegenomen. Er volgen nog wel vier andere. Als die twee verkeerde nou maar niet nét die twee dozen zijn die ik al te koop heb gezet (met bekijken, prijzen vergelijken, intypen en omslag scannen zit daar toch al weer een uur of zes werk in).

1 bestelling: Eva Gerlach, 'Domicilie'.

16 november 2014

Daggedachte 316

Natuur is voor tevredenen met regen.
Je regenbroek laat vocht al spoedig door,
- Dat is dus ècht niet om te lachten, hoor! -
Ik ben nog jong, maar kan er niet meer tegen.

(Frans Woortmeijer, fragment, Ballustrada nr. 3/4 2014)

Op RTV Utrecht wordt vanmiddag een theateropreden van Maarten van Rossum uitgezonden. Ik mag hem graag, met zijn meningen is niet veel mis, maar dit is thuis voor de tv toch lastig te volgen (dat zal in het theater, waar je meer gefocust bent, wellicht makkelijker zijn). Een man met een zwarte coltrui wandelt over het podium en mompelt onophoudelijk in een microfoon. Er is een hoofdlijn, maar hij bewandelt niet alleen het podium, maar ook talloze zijpaden. Ik red het niet om geconcentreerd te blijven luisteren.

Af en toe denk ik: wat stop ik een hoop tijd in dat Schrijversinfo. Waar doe ik dat eigenlijk voor? Het antwoord is: Omdat het leuk is om te doen, omdat er geen druk achter zit (het hoeft van niemand) én vanwege reacties via de mail als deze: 'Mats. Was op zoek naar nadere info over bovengenoemde (Anthony van Kampen). Als oud marineman nog altijd geinteresseerd in zijn prachtige boeken over de zee en alles wat daar bij hoort. Ook zijn boek Jungle Pimpernel spreekt mij als Nieuw Guineaveteraan,1961-62 met Hr Ms Utrecht, enorm aan. Ging regelmatig met  de scheepsdokter,vlam of vlop (geestelijken) mee op kampongonderzoek. Bedankt voor de uitgebreide info.'

diskettes Met last van je longen ben je nog niet gehandicapt. Ik deed dit weekend een klus waarbij ik kon blijven zitten. Op de studeerkamer stonden twee planken vol met dozen met diskettes. Al jaren niet meer gebruikt. Sterker nog: we gebruiken geen computer meer met een diskettestation. Maar op zolder staat nog een oude kast met zo'n diskettesleuf. Daar sloot ik een toetsenbord, muis en scherm op aan en in deze computer stopte ik één voor één een die hele stapel diskettes. Veel programma's (waar je destijds van dacht dat ze heel handig of leerzaam waren), spelletjes en ook wat foto's en bestanden waardoor ik toch blij ben dat ik de moeite genomen heb. En nu dan maar de kliko in met die bende.

Lidy bracht vrijdag wat bakjes met allerlei soorten paddenstoelen mee. Dat maakt je inventief bij het koken. Gisterenmiddag aten we roerei met paddenstoelen, gisterenavond varkenshaas met paddenstoelensaus en vanavond deze lasagne met spinazie en paddenstoelen.

1 bestelling: Donald MacGillavry, 'Echtscheiding en bemiddeling'.

17 november 2014

Daggedachte 317

Nog afgezien van de sentimentaliteit van opdrachten aan ouders of echtgenoten
van wie de schrijver beweert alles aan hen te danken te hebben,
ben ik sterk geneigd om,
als ik op de eerste pagina van een roman 'Voor huppeldepup' zie staan,
te denken dat het boek voor huppeldepup en dus niet voor mij is,
het ferm dicht te slaan en ongelezen te laten.

(Connie Palmen, I.M., blz. 17)

Vandaag weer naar school. Aan twee dagen achterstallig werk kwam ik nog nauwelijks toe. De eerste drie lesuren (het uur dat ik les moest geven werd ervoor verplaatst) sprak ik samen met een collega met ouders en leerlingen n.a.v. een akkefietje van vorige week. Daarna gaf ik drie uur les. Tenslotte moesten er nog cijfers omgerekend worden en in de computer ingevoerd.

Nog even (nou ja, een paar jaar) en ik zit veertig jaar in het onderwijs. Maar mijn leerlingen weten mij nog altijd te verrassen. Vandaag kwam een H3-leerling me vragen of ik een betoog voor hem had van 1050 woorden. Het gaf niet waarover.
Ik vroeg hem of hij dit soms voor een collega - voor straf - moest schrijven, maar dat was het niet. Nee, een nichtje van hem moet het schrijven, op een ROC en nou had hij tegen dat nichtje gezegd: 'Die heeft meneer Beek denk ik wel voor je.'
Ik vroeg hem of hij serieus dacht dat deze leraar Nederlands een collega op een andere school zou gaan bedonderen. Ja, dat dacht hij wel ja. Daar zag ik hij geen kwaad in.
Ik bood hem aan een kwartiertje uitleg over het schrijven van een betoog aan hem te geven. Dan kon hij dat weer aan zijn nichtje doorvertellen. Maar daar wenste meneer zijn pauze niet aan op te offeren. Ook goed, dan niet.

Collega Just krijgt twee dozen boeken terug, die ik gelukkig nog niet had 'ingevoerd'.

Vanavond heb ik op Catawiki mee zitten bieden op 'Biografisch Woordenboek van Nederland - 6 delen - 1979-2008'. Ik stapte met bieden in op € 46,00 en ik haakte af op € 100,00. Ik had het graag in bezit gehad, als bron voor Schrijversinfo, maar echt nodig heb ik het niet. Al biedend heb ik de andere bieder (dat was er maar één) wel op kosten gejaagd.

1 bestelling: Wim de Bie en Kees van Kooten, 'JuCo Magazine' nr. 1, week 15, 16 april 1983.

18 november 2014

Daggedachte 318

I used to be your favorite drunk
Good for one more laugh
Then we both ran out of luck...
Luck was all we ever had
You put on a uniform
To fight the Civil War
You looked so good I didn’t care
What side you’re fighting for

(Leonard Cohen, A Street, Popular problems)

Vandaag hielp ik een H3-leerling bij het uitzoeken van een boek voor zijn boekverslag. Hij had zich thuis al voorbereid en wilde graag het boek 'Schijnbewegingen' lezen. Hij wist alleen niet meer wie de schrijver was. Gelukkig kon de medewerkster van de mediatheek ons verder helpen: dat boek is van Floortje Zwigtman.
We liepen naar de juiste kast en toen betrok het gezicht van deze jongen. Het bleek een behoorlijk dik boek te zijn (509 bladzijden). Toen hij het boek in de hand nam, betrok zijn gezicht nog verder: 'Meneer, ik dacht dat het een boek over voetbal was!'
Ik liet hem de achterflap lezen en het boek doorbladeren, maar alle lust tot lezen was hem ontnomen: 'Ik wil dit boek echt niet lezen, meneer.'
Een ander boek over voetbal was niet voorhanden en uiteindelijk ging hij met 'Vals spel' van Miriam Mous naar huis. Dat gaat een klein beetje over voetbal, is dunner en heeft blijkbaar een - voor hem - aantrekkelijker omslag.

2 bestellingen: M.J. Langeveld, 'Beknopte theoretische pedagogiek', Jelle Brandt Corstius, 'Arctisch dagboek'.

19 november 2014

Daggedachte 319

Toen het vliegtuig dan eindelijk geland was, de veiligheidsgordels losgemaakt mochten worden en de passagiers opstonden om hun bezittingen uit de bagagerekken te nemen, zei de medereiziger die naast professor Dolk gezeten had: 'Een mens kan blij zijn dat hij nog leeft, maar niet verdrietig als hij niet meer leeft.'
(W.F. Hermans, De laatste roker, blz. 82)

Ik ben niet zo'n liefhebber van de columns van Aaf Brandt Corstius, maar vandaag is haar column me uit het hart gegrepen: ze verbaast zich over, nee: ergert zich aan de aardappelcupcakes van Maggi. Ze schrijft:

Maggi heeft de aardappelcupcake op de markt gebracht. De aardappelcupcake ziet eruit als een cakeje, maar is gemaakt van aardappel. Of, nou ja, van dat poeder dat je moet aanlengen met melk, waaruit dan een substantie ontstaat die in vage zin doet denken aan iets met zetmeel.
Je kunt er zelf geitenkaas aan toevoegen, oppert Maggi. Of olijven.
Ik heb nu éeén keer een verpakking van Maggi Aardappelvariatie Cupcakes Naturel gezien en ik werd er bang van. Ze zien er op die verpakking, neem ik aan, nog duizend keer zo lekker uit als ze in het echt ooit zullen uitvallen en zelfs dan is het angstaanjagend: iets aardappeligs in de vorm van een cakeje. Je maakt ook geen chocoladeletters van aardappel. Of gevulde koeken. Of biscuits. Het moet niet mogen en het klopt niet.
En dat zeg ik niet alleen omdat het vies is. Want bijna alles van Maggi is vies: dat hoort bij Maggi.

Tygo en Dylano kijken naar de film 'Turbo' over een slak die racekampioen wordt (bedenk het maar). Vanachter mijn computer luister ik mee en dan hoor ik een slak zeggen: 'Dat was een retorische vraag, man!' Dan is het niveau van zo'n kinderfilm toch iets hoger dan ik dacht.

Op woensdag heb ik Bapo, maar in de huidige overgangsregeling mag school mij dit schooljaar maximaal tien keer vragen toch op een woensdag te komen. Dat speelde deze middag voor het eerst. Er waren twee gesprekken met ouders en een leerling, waarbij mijn aanwezigheid gewenst was.

schaken Tygo wil al een poosje schaken van me leren. Ik heb het even afgehouden, maar vanavond hebben we het schaakbord op tafel gezet. Ik legde hem uit hoe alle stukken zich over het bord bewegen en hij had door dat we iets moeilijks aan het doen waren. Zijn linkerhandje trilde van spanning, zo graag wilde hij het allemaal snappen.
En jawel, hij had het na een minuut of twintig allemaal in zijn hoofd zitten! We speelden een proefpartijtje en de stukken bewogen zich juist over het bord. Er vond een wederzijdse slachting plaats, waarna hij eens lekker met zijn koning ging wandelen.
Gijs ging hem helpen, dacht mij mat te kunnen zetten, maar ik redde me eruit.

2 bestellingen: Lewis Carroll, 'Brieven aan kinderen', Mats Beek en Petra Boelhouwer, 'Op één lijn met Kees Stip?', 'Het grote Drum visboek'.

20 november 2014

Daggedachte 320

De mensch heeft drie karakters:
nl. het karakter dat hij toont,
het karakter dat hij denkt te hebben
en het karakter dat hij heeft.

(W. Walraven jr., Tirade 121, januari 1967, blz. 9)

Omdat er wat met lessen geschoven was, gaf ik vandaag vijf lesuren. Dat ben ik niet meer gewend. Aan het eind van de middag heb ik een ruim uur op de bank liggen slapen.

2 bestellingen: Hella S. Haasse, 'Ogenblikken in Valois', Maria Dermoût, 'De tienduizend dingen'.

21 november 2014

Daggedachte 321

Bushmills - een zeer goede Ierse whiskey die ik nooit eerder had gedronken
maar waarover ik gehoord had van Seamus Heaney,
die ook vertelde dat de naam in Dublin afgekort werd tot Bush,
wat weer geleid had tot het gezegde:
'One Bush in the bird is worth two in the hand.'

(C. Buddingh', Dagboeknotities 1977-1985, blz. 69, 12-11-1977)

Weer twee dozen van Just. Veel boeken over fietsen deze keer: Mart Smeets, Tim Krabbé, Jan Siebelink, Lance Armstrong, Jeroen Wielaert.

In mijn H3 klassen kwam vandaag (weer eens) het gebruik van 'hun' en 'hen' ter sprake. Ze weten al dat 'hun' nooit het onderwerp in de zin kan zijn. Daar voegde ik nu aan toe dat het 'hen' is als het een lijdend voorwerp betreft en 'hun' als het een meewerkend voorwerp betreft. Bovendien is het na een voorzetsel altijd 'hen'.
Jeroen zat me - vlak voor mijn bureau - met grote ogen aan te kijken en zei toen: 'Meneer, u denkt toch niet serieus dat ik, als ik aan het praten ben, steeds na ga staan denken of iets een lijdend voorwerp of een meewerkend voorwerp is?'
Nee Jeroen, dat denk ik inderdaad niet. Praat gewoon met je vrienden en desnoods vergis je je dan maar een keertje. Maar als je een stukje voor de ledenkrant van je sportclub moet schrijven, of straks - voor je werk - een tekst voor een folder, dan wil je geen fouten maken en dán is het handig om deze regels te kennen.

22 november 2014

Daggedachte 322

“I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.”

(Emo Philips)

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:
- Jan Arends, Keefman
Uitgeverij De Bezige Bij geeft samen met uitgeverij Lebowski het werk van Jan Arends opnieuw uit. Drie heruitgaven: 'Keefman', 'Ik had een strohoed en een wandelstok' en 'Lunchpauzegedichten' en een keuze uit de gedichten door Arie Boomsma onder de titel 'Roofbloem'.
Als u nog nooit iets van Arends heeft gelezen, koop dan 'Keefman', lees het titelverhaal en het verhaal 'Vrijgezel op kamers' en verdiep u pas daarna in het leven van Jan Arends zelf. (€ 12,50)

Die heruitgave van het werk van Jan Arends trekt in ieder geval de aandacht. Naar de bladzijde over hem op Schrijversinfo werd deze en vorige week opvallend meer gekeken dan in de periode ervoor (en ik meen in sommige artikelen op internet mijn tekst ook te herkennen).

Vanochtend zijn we bij Lidy's vader koffie wezen drinken. Martijn ging mee. Pa gaat steeds verder achteruit: hij zit al een paar weken in een rolstoel en vandaag zei hij: 'Zeggen jullie eerst eens wie jullie zijn.'

Op de terugweg namen we het pontje en lunchten met zijn drieën in een eetcafé aan de Markt in Wijk bij Duurstede. Lekker, maar omdat Sinterklaas er vandaag aankwam, zat de hele tent vol met kleuters. Ze kropen onder onze tafel door. Je wordt geacht dat leuk te vinden, geloof ik, maar voor mij had het niet gehoeven.

Ik heb al een dag of wat een ontzettend branderig gevoel in mijn mond. Ik gaf de schuld aan de medicijnen, maar eergisteren slikte ik de laatste pillen van die twee kuren. Dan zou dat toch zo ongeveer over moeten zijn. Ik kijk het nog een paar dagen aan. Langer niet, want het is echt niet prettig.

Aan het eind van de middag kochten we nog wat planken bij de Praxis. De dubbele rijen boeken moeten uit de kast in de woonkamer. Dan zullen er op zolder planken bij moeten komen. We kochten ook nog zakken haardhout (3 halen, 2 betalen) en een zak oliebollen bij de kraam op de parkeerpaats. Dat is wat vroeg, maar nu heb ik daar nog wel zin in. Eind december ben ik ze wel weer zat.

3 bestellingen: Johan Daisne, 'De trein der traagheid', Jan Geert Majoor, 'Verdwijnende dictaturen', knipsels Gerard Reve.

23 november 2014

Daggedachte 323

Ik kom ook niet meer uit deze vertrekken weg.
Ik heb mijn vrienden hier tegen de wand staan.
Ik praat weinig met levenden.
Ze zijn zoveel dommer dan boeken.

(Gerrit Komrij, De buitenkant, blz. 19)

Vandaag heb ik de planken op de zolderkamer opgehangen. Ik vrees dat de overspanning te groot is; ze buigen ontzettend door. Ik heb Lidy gewaarschuwd: als we vannacht een enorm lawaai horen, is het zo'n plank die doormidden breekt. Maar voor hetzelfde geld houden ze het. Ik probeer het maar uit.

Bij Boekwinkeltjes heb ik de te plaatsen hoeveelheid boeken verhoogd van 5000 naar 10.000. Ik kan dus voorlopig weer vooruit. Die verdubbeling van het aantal boeken kost maar € 5,50 (ex. btw) per maand extra. Dat doen ze slim, want voor dat geld laat je het niet zitten.

1 bestelling: Paul Biegel, 'De dwergjes van Tuil'.

24 november 2014

Daggedachte 324

De 40-urenweek kan me niet bekoren.
Waar ik op wacht is de 40-urendag.

(Nicholas Murray Butler)

'Mijn IQ is 132', zegt iemand tegen me, met de iPad in de hand. En dan worden ze boos als ik zeg: 'Als je serieus gelooft dat je je IQ in een paar minuten op internet kunt vaststellen, dan is je IQ een stuk lager dan 132.'

4 bestellingen: Geert Kimpen & Christine Pannebakker, 'Het liefdesdagboek', Hilbrand Gringhuis en Geert Henderickx (samenstelling), 'De jaren 60', de Literatuurkrant, 1987/1988, A.M. de Bakker, 'De aantrekkingskracht van het labyrint. P.C. Hooftprijs voor Hella S. Haasse', Bibi Dumon Tak, 'Laika tussen de sterren'.

25 november 2014

Daggedachte 325

Een veranderende wereld is niet minder duivels dan een die altijd hetzelfde blijft.
Hoeveel is er niet uitgevonden, sinds ik volwassen ben,
dat ik zo goed zou hebben kunnen gebruiken als kleine jongen
en dat mijn jeugd misschien gelukkiger zou hebben gemaakt?
Bij gelegenheid moet ik daarvan eens een lijstje aanleggen.

(W.F. Hermans, De laatste roker, blz. 173)

Een studiedag in het kader van het mentoraat. De leerlingen hadden dus een dagje vrij. 's Ochtends was er uitleg over het programma Cum Laude. Daar ben ik wel enthousiast over. Het programma maakt het zoeken naar gegevens in Magister (de leerlingadministratie) een stuk makkelijker en presenteert die gegevens een stuk overzichtelijker. Het is in feite een management-tool, maar ook voor mentoren is het heel bruikbaar (om hun klas te 'managen').
's Middags waren er twee workshops. Die waren aardig, maar niet geweldig. De eerste spreker was 'authentiek' en dan is het altijd wel aardig om naar zo iemand te luisteren. Hij presenteerde echter weinig nieuws (en had een PowerPointpresentatie met taalfouten). De tweede spreker bracht een systeem om aan je gesprekstechniek (als mentor) te werken. Dat is aardig, maar ruim een jaar geleden hadden we datzelfde systeem al op een studiedag besproken. Toen hem dat duidelijk werd, paste hij zijn opdrachten aan, waardoor de workshop werd 'gered'.

Ik ben een keer of wat met een arm vol boeken (van Just) van de garage naar zolder gelopen en hijg als een karrepaard. Veel conditie heb ik niet meer. Een goed voornemen voor mijn nieuwe jaar (mijn 57ste): daaraan gaan werken.

4 bestellingen: Anna Blaman, 'De kruisvaarder', P. G. de Vries, 'Draak en olifant. China tegen India', Jef Last, 'Culturele revolutie in China', S. Paas, 'Ulster, noodkreet en getuigenis', Kees Winkler, 'Verzamelde gedichten'.

26 november 2014

Daggedachte 326

Krijg je taart op je verjaardag,
Blaas de kaarsjes dan niet uit,
Niet als je een held wilt worden;
Blaas je, is je kans verbruid.

Wacht tot alles in de fik staat,
Red dan pas je pa en moe.
Het huis mag dan zijn afgebrand,
Maar héél de wereld juicht je toe!

(Ted van Lieshout, Brand! (fragm.), Het is een straf als je zo mooi moet zijn als ik, blz. 28)

Suzanne en Gijs maakten een pracht van een verjaardagstaart (met veel marsepein) en nog lekker uit:

verjaardagstaart

Het wordt om een uur of vijf al donker buiten. Binnen geniet ik van een rustige verjaardag. De kleinkinderen zijn er, maar Tygo ligt ziekjes op de bank en Dylano speelt rustig aan tafel. Ik luister naar de nieuwe cd 'Storytone' van Neil Young (die ik van Martijn voor mijn verjaardag kreeg) en daar drink ik een glaasje tien jaar oude Glengoyne whisky bij (die ik van Suzanne en Gijs voor mijn verjaardag kreeg). Je zou het leven op deze manier acceptabel kunnen vinden.

Facebook gebruik ik nauwelijks om mensen te feliciteren. Dat ga ik vanaf nu toch maar doen, want ik merk dat ik het vandaag toch bij ga houden (205 echte en onechte vrienden die de moeite namen met iets te schrijven!)

2 bestellingen: Remco Campert, 'Het leven is vurrukkulluk', Bodemkaart 32 Oost Amersfoort.

27 november 2014

Daggedachte 327

Je succes dank je aan je eerste vrouw.
Je tweede vrouw aan je succes.

(Werk. De Delftsblauwe tegelwijshedenreeks, blz. 33)

Ook de boekverslagen van B2d zijn nagekeken. Ze lazen:

Abbing & Van Cleeff, De zwarte rugzak
Daniëlle Bakhuis, Verliefd ... en nu?
Thea Beckman, Kruistocht in spijkerbroek
André Boesberg, Bloeddroom
Caja Cazemier, Heb je het al gedaan?
Caja Cazemier, Te snel
Johan Fabricius, De scheepsjongens van Bontekoe
Tessa Feller, Noit meer!
Tiny Fisscher, Dat stomme boek
Wilma Geldof, Vlinder
Evert Hartman, Gegijzeld
Evert Hartman, Oorlog zonder vrienden
Harm de Jonge, De vogelrots
Mirjam Mous, Nee
Carry Slee, Radeloos (2x)
Carry Slee, Razend (3x)
Carry Slee, Spijt
Annejoke Smids, Meester van de schaduw
Jan Terlouw, De kloof
Jan Terlouw, Koning van Katoren
Jan Terlouw, Oorlogswinter
Ellen Tijsinger, Speurtocht naar het verleden
Helen Vreeswijk, Leugens
Mel Wallis de Vries, Uitgespeeld

Ik kan gelijk door met het nakijken van de tekstverklaringen van vandaag. Dat zijn er veel: vier klassen met dertig leerlingen. Het is geen toeval dat ik die na moet kijken. Ik vier mijn verjaardag in principe op de dag zelf. Als dat door de week is, moet ik de volgende dag dus lesgeven. Als het even kan, plan ik dan toetsen tekstverklaren. Dan zijn ze allemaal een heel uur stil en soms is dat na een lange avond, wat alcohol en een korte nachtrust heel prettig.

2 bestellingen: Saskia Noort, 'Afgunst', Marcel Reijmerink, 'Alles moet anders'.

28 november 2014

Daggedachte 328

't Publiek wil weten waarom een schrijver schrijft.
Waarom een pianist piano speelt, vraagt het nooit.
Evenmin waarom een voetballer tegen de bal trapt,
of waarom een wielrenner heel Frankrijk rondrijdt op z'n fiets,
terwijl dat land toch over een dicht net van spoorwegen beschikt.
Alleen schrijvers moeten altijd maar weer vertellen: waarom.

(W.F. Hermans, De laatste roker, blz. 197)

Woensdag en donderdag lag Tygo ziek bij ons op de bank. Zijn oma heeft dat griepje van hem overgenomen. Vannacht heb ik een keer of wat met emmers kots lopen sjouwen. Vermoeidheid maakt chagrijnig; ik stuurde er in het tweede uur een leerling uit, die maar door bleef kletsen, ook toen ik hem strak in de ogen keek en zei dat hij stil moest zijn. Marloes 'behandelt' mijn weggestuurde leerlingen (het zou een beetje raar zijn als ik ze eruit stuur en ze zich daarna bij mij moeten melden). Ik heb haar gezegd dat ze hem maar geen straf moet geven.

Kavel Jellema

Vanavond bood ik op Catawiki mee op dit kavel 'Jellema'. Ik stapte in op € 51,00 en haakte af op € 76,00.
Dat kwam doordat ik me realiseerde dat het me vooral ging om de dagboeken (rechtsboven) en dat ik de rest wel aardig vond om erbij te hebben. Daarom keek ik even op Boekwinkeltjes en daar was het dagboek apart te koop voor € 12,50. Dat is een te groot verschil met € 76,00 voor bundels die 'aardig zijn om erbij te hebben'.
Ik heb het dagboek dus 'los' gekocht op Boekwinkeltjes.

1 bestelling: Dominique Grimault, 'Onvergetelijke momenten uit het wielrennen'.

29 november 2014

Daggedachte 329

Een auto heeft net als een echt nest net voldoende ruimte voor het mannetje en het vrouwtje om te paren
en de jonkies passen met z'n allen op de achterbank
tot ze groot genoeg zijn om zelf wat in een eigen auto te gaan liggen rommelen.

(Midas Dekkers, De koe en de kanarie, blz. 96)

'Centraal Justitieel Incassobureau' staat er op de envelop. Ben ik vergeten iets te betalen? Nee, er zit een bekeuring in! Op 5 november reed ik bij Driebergen-Rijsenburg op de A12 (op weg naar Anne-Marie) zes kilometer (!) te hard. Dat kost me € 41,00. Ik heb in geen dertig jaar een bekeuring gehad voor te hard rijden. Ik heb zelfs wel eens geroepen dat het daar hoog tijd voor werd, maar zes kilometer te hard, dat is wel een lullig overtredinkje.

Ik ga nooit meer boodschappen doen op zaterdagmiddag: rondjes rijden om de auto kwijt te raken en in de C1000 versperren mensen met hun kar doorlopend de paden. En dan kan ik de helft van de spullen op mijn lijstje ook nog eens niet vinden.
Op het journaal besteden ze aandacht aan het feit dat dit het laatste weekend voor Sinterklaas is. Daar kan de drukte op het Bruïneplein door komen, maar toch niet de drukte in een supermarkt.

Op de terugweg zag ik honderden spreeuwen op elektriciteitskabels zitten. Dat is al een mooi gezicht, maar het werd nog mooier toen ze allemaal opvlogen in 'spreeuwenwolken'. Daar kun je van genieten, behalve als ze zich recht boven je auto 'ontladen' en je door een bombardement van spreeuwenpoep rijdt.

Lidy kreeg mij vanavond hélemaal stil met deze opmerking: 'Als je zo zit te lezen, met die bril op, ben je nét Marc-Marie Huijbregts.'

De tekstverklaringen van B2d zijn nagekeken (en ik word er niet blij van).

2 bestellingen: Pierre Heijboer, 'De Politionele Acties, De strijd om Indië 1945/1949', Jaap Stigter, 'Oude klokken'.

30 november 2014

Daggedachte 330

't Is zondag vandaag en ook de weersomstandigheden zijn in overeenstemming met wat ik zondags weer noem: slecht.
Nog altijd maakt een stille blijheid zich van mij meester als ik 's zondagsochtends de gordijnen opentrek
en mag vaststellen dat de lucht zwaar bewolkt is, een stortbui elk ogenblik naar beneden komen kan.
Toen ik klein was betekende dit, dat ik niet met mijn zusje en mijn ouders door het Vondelpark zou behoeven te wandelen,
dat ik thuis kon blijven en me bezighouden met dingen die ik echt belangrijk vond.

(W.F. Hermans, De laatste roker, blz. 180)

De wilgen, de velden , het water U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:
- Augusta Peaux, De wilgen, de velden, het water
Vorige week wees ik u op een heruitgave van het werk van Jan Arends. Je kunt erover twisten of Jan Arends écht een vergeten schrijver is. Die discussie hoeven we niet te voeren over Augusta Peaux (1859-1944). Zij is met zekerheid een vergeten dichteres (als ze al ooit bekend is geweest).
Uitgeverij Liverse durft het aan en keuze uit haar gedichten (door Mario Molegraaf) op de markt te brengen. Gedichten over de natuur (dat vermoedde u al toen u de titel las), op een verstilde manier brengt ze die natuur tot leven. Lezen ... en herlezen en blijven genieten. (€ 24,50)

Correctiewerk. Ik ga daar steeds meer een hekel aan krijgen. Een tekstverklaring van drie H3-klassen. Dat is een stapel van bijna honderd toetsen. Negentien vragen per toets. Ik kijk horizontaal (vraag voor vraag) na, omdat ik dan beter in mijn hoofd heb zitten wat ik goed reken en wat niet (of soms half goed). Dat is dus bijna negentienhonderd keer een blaadje pakken en een vraag nakijken. Daar gaat het grootst deel van deze zondag wel mee voorbij.

1 bestelling: Havank + Terpstra, 'De erven Mateor'.

 

Door naar december 2014