November 2015

1 november 2015

Vanochtend zijn we even naar Culemborg geweest. Lidy's vader had goed geslapen en zat op zijn praatstoel. Overigens heeft hij geen idee meer wie wij zijn.

Verdrietig zijn de kinderen in de klas
en vrolijk zijn de vlinders in het gras.
Na jaren zullen zij elkaar ontmoeten:
de vlinders aan een speld en achter glas.

(Hedwig Heemskerk, De onafwendbare, blz. 34)

Omdat we nog champignons én bierbeslag (met Leffe tripel) van gisteren over hadden, kwam Suzanne vanmiddag wat champignons eten. Ik doopte ook de grote garnalen die we gisteren overhielden in het beslag en bakte ze. Zomaar tapas, midden op de dag!

champignons garnalen

Uit het boodschappenblaadje van de Hoogvliet haalden we het recept voor courgettepannenkoekjes. Die aten we vanavond. De foto lijkt heel goed op die uit het blaadje:

courgettepannenkoekje

Martijn legde vanavond 'The Band collected' op tafel, ter beluistering. Drie cd's + een dvd. Op de cd's ook wat hele vroege en hele late nummers, die ik nog niet kende. Op de dvd staat een theateroptreden van Leo Blokhuis met vijf muzikanten. Blokhuis vertelt het verhaal van The Band en de muzikanten spelen de bij het verhaal passende nummers. Dat had ik wel in het theater willen zien!

4 bestellingen: Marieke Jonkman, 'Plejaden', Thea Beckman, 'Het geheim van Rotterdam', Hans Renders, 'Zo meen ik dat ook jij bent. Biografie van Jan Hanlo', Drs. J. Abrahamse, e.a., 'Het Waddenboek'.

2 november 2015

De eerste ct-week van dit schooljaar is vandaag begonnen. Dat betekent dat er alweer een kwart van het schooljaar op zit. Ik hoef de absenten niet meer 'na te lopen'. Wel had ik vanmiddag een leerling uit V6 met een extra vak. De toets daarvan was gelijk met een ander vak van hem. Daarom moest hij 'in quarantaine' (zodat hj niet kon praten met leerlingen die dezelfde toets al gemaakt hadden) en de tweede toets bij mij maken.

Op Schrijversinfo in de nieuwe lay-out: Hubert Lampo. Ik moet alleen nog wat voorkanten van boeken van hem scannen.

3 november 2015

Omdat ik wat verkouden ben, ging ik met de auto naar school. Hij stond voor op de straat en de voorruit was flink bevroren. Dat werd krabben. Op de fiets was ik er sneller geweest!

Vanochtend nam ik bij een brugklas een rekentoets af. Een tempotoets (vijf rijtjes en voor elk rijtje een minuut de tijd) en een toets met wat wij vroeger redactiesommen noemden. Ze waren er zenuwachtig voor en bleven - vooraf - vragen stellen. Ik maakte ze nog zenuwachtiger door me en grapje te veroorloven. Ze moesten op het toetsblad de datum invullen. Ik zei: '3, 11, 2015; dit is een rekentoets, het is samen 2029. Vul dat maar in.' Daar raakten ze helemaal van in de war. Ik geef al een tijdje geen les meer in brugklassen en verkeek me op hun onwennigheid op de tweede dag van zo'n eerste toetsweek.

Mijn klassen maakten vandaag hun toetsen. Dat betekent dat ik lekker snel kan beginnen met nakijken. Dat 'lekker' is er al gauw af. Ik erger me aan hun slordigheid: Opdrachten maar half maken, vergeten woorden te onderstrepen, 'die' meisje (zeker vijftien keer), geen hoofdletters, enz.

Het surveilleren bij leerlingen met een extra vak is helemaal niet vervelend. Als je bij een toets in een volgepakt lokaal surveilleert, ben je écht met surveilleren bezig. Nu heb ik maar één of enkele leerlingen in het lokaal en kan ik ondertussen wel een paar toetsen nakijken, of zelfs even dit tekstje typen.

'Normaal' zit ik in lokalen op de eerste en tweede verdieping (of in mijn kantoor). Voor die 'extra-vakkers' hebben we lokaal 013 gereserveerd. Dat is op de begane grond, met grote ramen aan de straatkant. Ik kijk naar de herfstzon op de bomen, op de struiken en op het lampenpoetsersgras.
'Normaal' heb ik soms een hele werkdag niet in de gaten wat voor een weer het buiten is. Nu wel. Sterker nog: ik zie mijn overbuurman voorbij fietsen als een ridder te paard. Hij is zo te zien naar een bouwmarkt geweest en heeft daar de één of andere strip gekocht. Die strip vervoert hij op zijn fiets, tussen zijn benen en over zijn stuur. Dat ziet eruit als Don Quichotte die met een lans ie windmolens gaat bevechten.

Ik heb vanavond wat boekomslagen van Hubert Lampo gescand en aan Schrijversinfo toegevoegd:

Helene defray De ruiter op de wolken De belofte aan Rachel

2 bestellingen: Franz Kafka, 'Der Prozess', Julio Cortázar, 'Rayuela, een hinkelspel'.

4 november 2015

Een werk-woensdag. Dat is lang geleden! Vandaag zijn er leerlingen met een extra vak die toetsen moeten maken en collega Esther is niet de hele dag beschikbaar. Daarom werk ik vandaag en heb ik mijn Bapo-dag aanstaande vrijdag.

Opvallende berichten in 'de Volkskrant' van vandaag (en dan bedoel ik niet berichten over wegens overmatig baantjesjagen aftredende VVD'ers):
- een positieve recensie van een concert van Bob Dylan. De oude bard had er zin in, had er plezier in en bracht vooral recent werk in Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven. Vier sterren!
- het artikel 'Wehrmacht bracht moderne seksuele moraal naar Nederland'. De kop wordt in het artikel zelf genuanceerd met het woord 'mogelijk'. Dat is wel een beetje een 'Telegraaf'-manier van koppen maken. Bij het artikel een voor mij verrassend rijtje van dingen die de Duitse bezetting ons wél met zekerheid gebracht heeft:

  • De Midden-Europese tijd. Geïntroduceerd op 16-05-1940. Nederland werkte daarvoor met de Amsterdamse tijd; 20 minuten vroeger dan de Greenwich Meantime en 40 minuten later dan de Midden-Europese tijd.
  • Kinderbijslag. Geïntroduceerd op 01-01-1941; voor het derde keer en tot het vijftiende levensjaar.
  • Verplichte ziekenfondsverzekering. Geïntroduceerd op 01-11-1941. Afgeschaft op 01-01-1996.
  • Geen voorrang voor fietsers van rechts. Geïntroduceerd op 09-12-1941. Afgeschaft op 01-05-2001.
  • Vennootschapsbelasting. Geïntroduceerd op30-04-1942. In die vorm afgeschaft op 08-10-1969.
  • Vlieland en Terschelling op 01-09-1942 bij Friesland. Tot die tijd hoorden ze bij Noord-Holland.
  • Invoering zwemdiploma's op 15-10-1943.

Onderweg naar school passeerde ik iemand op een Flyer. We zijn een tijdje van plan geweest een e-bike van dat merk te kopen. Achteraf ben ik heel blij dat we dat niet gedaan hebben; je herkent ze direct als e-bike en ze zien er toch een beetje uit als een vouwfiets.

Met Martijn, Suzanne, Tygo en Dylano wandelde ik vanmiddag naar de Eekhoeve. We waren daar een maand geleden ook (9 oktober). Toen waren er jonge biggetjes en heel kleine kuikentjes. Die zijn intussen flink gegroeid:

Eekhoeve Eekhoeve
Eekhoeve Eekhoeve

2 bestellingen: Huub Oosterhuis, 'Zien soms even', Julian Barnes, 'De geschiedenis van de wereld in 10,5 hoofdstuk'.

5 november 2015

Van 8.00 tot 14.15 uur zat ik met een aantel leerlingen in quarantaine. Gelukkig kwamen collega's me koffie brengen en één keer een paar minuten aflossen, zodat ik het toilet kon bezoeken.

Een vraag bij Trivia-crack: Wat bestudeert een cryptozoöloog? Antwoord: onontdekte diersoorten. Hoe kun je in vredesnaam iets bestuderen als dat 'iets' nog niet ontdekt is?

AnneMarie stuurde deze foto door. Zo wordt er, ook in Egmond aan Zee, nog eens aan mij gedacht:

Restaurant Mats

1 bestelling: Max Dendermonde, 'Water en brood'.

6 november 2015

Een Bapo-dag op vrijdag deze keer. Een beetje uitgeslapen en om 12.00 uur Tygo en Dylano van school gehaald. Ik geloof dat ik de woensdag toch prettiger vind als vrije dag. Dat voelt meer als een extra dag vrij. Nu is het een langer weekend.

Vanmiddag ging ik met Tygo naar een rommelmarkt in de Veenendaalhal. Het was er ontzettend druk. Tygo zocht wat boekjes voor beginnende lezers uit én een cars-portemonnee. Lidy was op zoek naar twee kookboeken van het tijdschrift 'Tip'. De kans is klein dat je net één van die twee boeken op zo'n rommelmarkt vindt, maar het wonder geschiedde!

Kookboek Tip

Voor mezelf kocht ik:
- Renate Dorrestein, De leesclub
- Marriët Meester, De volmaakte man

Bob Dylan treedt op in Carré én er is een 18 cd-box uit met opnamen uit 1965-1966: 'The cutting edge'. In 'de Volkskrant' doet een muziekrecensent verslag van het achter elkaar beluisteren van al die cd's. Ik word daar toch een beetje nieuwsgierig van. Op Spotify is gelukkig een deel van deze opnamen al te beluisteren. Dylan verstaanbaar en gedreven; dat is Dylan op zijn best.

Nieuw op Schrijversinfo: Johan Fabricius. Een bijna vergeten veelschrijver. Ik was met name onder de indruk van de hoeveelheid boeken van hem die vertaald is en het grote aantal landen waar die vertalingen verschenen zijn.

4 bestellingen: Simon Couvée, 'Aspirine', Rainer Maria Rilke, 'Ausgewählte Gedichte', Philip Metcalfe, '1933', Paul van Vliet, 'Je moet nooit boos gaan slapen'.

7 november 2015

Martijn speelde om 12.00 uur een halve finale gemengd-dubbel op Spitsbergen. Ze waren aan elkaar gewaagd en het werden lange games en drie sets. Het was bijna 15.00 uur toen hij uiteindelijk de derde set in een tiebreak won. Een leuke wedstrijd en we hadden tijd genoeg voor een kop koffie, een broodje bal en een glas cola.

Lidy had bij Makro wat dingen gezien die ze wilde hebben, daarom gingen we - voor het eerst sinds lange tijd - weer eens richting Duiven. Ik nam er ook wat speciaalbieren mee en een grootverpakking 'Fever-Tree mediterranean Tonic water' voor mijn gin-tonic. Verder deed ik mezelf een plezier met een kleine koffergrammofoonspeler (waarmee de cirkel rond is, daar ben ik destijds ook mee begonnen). Het ding is voorzien van een batterij, van twee speakertjes en is via een meegeleverd kabeltje met de computer te verbinden. Ik heb er vanavond al wat mee zitten spelen. Ik loop nu wel het risico dat ik mijn eigen verjaardagscadeau (weer) heb gekocht.
Lidy nam een wel heel aparte bloemkool mee.

Ion-koffergrammofoon rare bloemkool

2 bestellingen: Friedrich Nietzsche, 'De vrolijke wetenschap', Anthony van Kampen, 'Thule (Luchtbasis "Thule". De wereld der eskimo's verandert)'.

8 november 2015

Martijn won gisteren de halve finale en speelde daarom vandaag de finale. Die was - in tegenstelling tot gisteren - snel afgelopen. Bij een 4-1 voorsprong in de eerste set ging zijn tegenstandster door haar enkel. Ze kon niet verder spelen.

De toetsen zijn nagekeken. Ik moet van V3 alleen nog de cijfers berekenen.

4 bestellingen: Renate Rubinstein, 'Niets te verliezen en toch bang', Andreas Burnier, 'Het jongensuur', Aischylos, 'Oresteia', C.H. van Donselaar-Dijksterhuis, 'Kookboek Dordrecht gasfornuis'.

Dat zijn twee bestellingen van boeken van schrijfsters die dit weekend allebei uitgebreid in het nieuws zijn vanwege óver hen verschenen boeken. Dat heeft dus duidelijk ook effect in de handel in tweedehands boeken!

9 november 2015

Vannacht niet geslapen, barstende koppijn, niet naar school.

1 bestelling: A. Vogel, 'De Kleine Dokter'.

10 november 2015

Vandaag kreeg ik een mailtje van Bol.com. Ik heb genoeg positieve beoordelingen. Verkopers met te weinig positieve beoordelingen worden in december geblokkeerd en mogen die maand niet via Bol.com verkopen. Leuk voor mij, maar minder leuk voor anderen. Drastische maatregelen, maar het heeft vast ergens in de kleine lettertjes gestaan.

We zagen vanavond Ronald Snijders in 'Het Spectrum'. Veel woordgrappen, dan is het voor mij eigenlijk al goed, maar écht geweldig is hij nou ook weer niet. Af en toe té flauw.

2 bestellingen: Gerhard Herm, 'De Feniciërs. Het purperrijk uit de oudheid', Arthur van Schendel, 'Een Hollands drama'.

11 november 2015

Vanmiddag was er een monteur om 'Toon' aan te sluiten. Het ziet er allemaal heel overzichtelijk uit en het lijkt eenvoudig te hanteren.

Via mijn eigen site verkoop ik al maandenlang geen lp's of singles meer. Op zoek naar een andere verkoopmogelijkheid kwam ik bij Discogs terecht. Uiteraard vragen (ook) zij een kleine provisie, maar het ziet er allemaal wel heel verzorgd uit.

4 bestellingen: Joost Zwagerman, 'De houdgreep', Keesvan Kooten, 'Annie', Inge Pieters, 'De Grote Europa-Atlas Voor Kinderen', Alessandro Baricco, 'Zijde'.

12 november 2015

Wiskundecollega Frank vertelde me een paar jaar geleden dat hij zich een feestje met schoolvrienden herinnerde, waar een exemplaar van het literaire tijdschrift 'Raam' op tafel was gekomen met daarin door C. Buddingh' vertaalde gedichten van John Lennon.
Een paar weken geleden kreeg ik daar een exemplaar van in handen (november/december 1969) en ik besloot het niet te koop te zetten, maar aan Frank cadeau te doen.
Vandaag kwam Frank even in mijn kantoor langs om te vertellen dat hij iets verrassends in het tijdschrift had ontdekt: Het feestje was bij zijn vriend Tegenbosch. Nu kwam hij de naam van de vader van die vriend - Lambert Tegenbosch - tegen als redacteur van deze 'Raam'. Het tijdschrift had dus niet 'toevallig' daar thuis in de kast gestaan!
Het verhaal werd nog 'completer'. Tijdens een vakantie waren ze ook nog bij één van de andere redacteuren in huis geweest om daar een hapje te eten.

Er lag enorm veel blad op de Rembrandtlaan vandaag. Het leek erop dat al die bomen in één keer hun laatste hoeveelheid blad hebben laten vallen. Er was geen asfalt meer te zien. Blijkbaar is de gemeente ook meteen komen vegen, want aan het einde van de middag was het asfalt weer schoon.

Met ons schoolgroepje hadden we € 180,00 in de Staatsloterij. Dan doen we de volgende ronde gratis mee.

2 bestellingen: Bob Woodward & Carl Bernstein, 'All the president's men. The truth about the Watergate Scandal', 'Raster, II/1' (april 1968).

13 november 2015

Vanmorgen kwam ik gelijk op school aan met een leerling op een gemotoriseerde plank op twee wieltjes. De manier waarop hij - bijna statig - aan kwam rijden was indrukwekkend. In de 'Computeridee' lees ik dat zo'n plank een 'Oxboard' heet (en € 800,00 kost).

Ik begon mijn lessen vanmorgen met een rondje mopperen op 'Mag ik dan bij jou' van Claudia de Breij: 'Mag ik dan bij jou schuilen, als het nergens anders kan?' Het wordt ook veel tijdens bruiloften gedraaid: 'Wil je dan met mij trouwen, als niemand anders wil?'.
Enkele meisjes reageerden geschokt op de afbraak van een door hen mooi gevonden liedje. Eén meisje merkte op: 'Maar meneer, het gaat er toch om of het een leuk liedje is en niet om wat ze nou precies zegt!' Tja, dat is nou net de kern van mijn lessen; het gaat er wél om dat je zegt wat je bedoelt en dat je bedoelt wat je zegt!

1 bestelling: Remco Campert, 'Het gangstermeisje'.

14 november 2015

Gisteren een aantal aanslagen in Parijs. Veel doden en gewonden. Ik dacht gelijk: 'Maandag gaat er een schoolreis naar Parijs.' Vandaag laat de directie via de mail weten dat deze reis is afgelast. Ik denk dat het de enige beslissing is die je kunt nemen.

De deurkruk van de deur tussen hal en woonkamer was al een tijdje heel slecht. Er lag nog een deurkruk in de schuur. Die heb ik er vandaag toch maar op gezet. Er zitten nu twee gaatjes - zichtbaar - in de deur, maar dat is beter dan elke keer met de kruk in je hand staan.

1 bestelling: Gabriel García Márquez, 'De ongelooflijke maar droevige geschiedenis van de onschuldige Erendira en haar harteloze grootmoeder'.

15 november 2015

Uitgeslapen en daarna naar Suzanne. Zij is vandaag 32 jaar geworden.

Op Discogs heb ik intussen ruim 150 lp's, singles en cd's te koop staan. Ik blijk niet al die singles ook als mp3 te hebben. Als ik ze wél de moeite waard vind, digitaliseer ik ze gelijk. Daardoor vorder ik niet zo snel, maar is het wel een plezierig klusje.

Tussen de singles van André van Duin staat 'Bingo' uit 1987 met op de achterkant 'Limericks' en ook een instrumentale versie daarvan. Daar heb ik ook een mp3 van gemaakt, want als ik nog eens met een klas met limericks aan de gang ga, is dit heel bruikbaar. Zoals in Nederland bijna altijd met limericks het geval is, zijn ze niet héél netjes, maar dit durf ik in een klas nog wel aan. Ze zouden dan hun eigen limerick bij de instrumentale versie mee kunnen zingen. Daarbij zou het me dan niet om het zingen gaan, maar het dwingt ze wel in het keurslijf van het juiste metrum.
Naar dit nummer luisterend, overvalt me ineens de gedachte dat het nummer 'Als je mekaar niet meer vertrouwen kan' uit 'Het schaap met de vijf poten' ook vol limericks zit (ik kom op die gedachte vanwege die instrumentale versie!).

Stel voor dat ik netjes mijn plicht doe
Ik wil naar Edam, naar mijn nicht toe
Maar de treinmachinist
is een vreemde sadist
En die rijdt voor de gein naar Maastricht toe

Eli Asser plakte hier dan nog wel een zin achteraan: 'Het resultaat zou zijn, ik nooit meer met de trein'.

en:

Ik wil in de winkel wat kopen
Pak de lift in plaats van te lopen
Ineens staat hij stil
en hoe hard ik ook gil
Pas na zes weken doen ze hem open

(Ik denk wel even na voor ik daar weer binnen ga)

Nog eentje:

De hardloopster, Nellie van Norden
Versloeg elke vrouw op de horde
Toen bleek ze een heer,
want ze was op een keer
Als baby verwisseld geworden

(Je twijfelt aan je geest wanneer je zoiets leest)

Mooi: dat zijn twee liedjes voor als ik weer eens met limericks aan de gang wil.

1 bestelling: knipsels Wolkers.

16 november 2015

Vandaag begon ik al mijn lessen maar weer eens met Kees Torn; wat korte versjes en 'N-E' (op Youtube). Sommige leerlingen luisteren en kijken zuchtend (als dít leuk is, dan hoeft het niet voor ze). Ach, het zaad valt soms op rotsige bodem, maar ik zag in elke klas ook leerlingen met glimmende oogjes luisteren en kijken. Daar doe ik het voor.

De collega's van de Parijs-reis hebben vandaag in één dag een Berlijn-reis georganiseerd. Morgen vertrekt de bus. Een knap staaltje werk van deze collega's.

Bauke Jan wijst me op de beschikbaarheid van alle afleveringen van 'Een dik uur Ischa' op npo.nl. In deze aflevering draagt C. Buddingh' enkele gorgelrijmen voor!

7 bestellingen: Günter Wallraff, 'Ik (Ali)', Henk Temming, 'Maar voor de rest gaat alles goed', 'Disney's Magische Collectorz', S.P.A. Gipman / D.W. Staat, 'Museum Bronbeek' 5 x artikel 'Lexicon van literaire werken', D. Alcock, 'Pascal's Vrienden', P. Aben, B. Zuidema. e.a., 'Oud-Wageningen' Contactblad voor de Historische Vereniging Oud-Wageningen, jaargang 32, nummer 3, september 2004.

De cd van Henk Temming verkocht ik via Discogs. Dat is snel 'beet hebben'.

17 november 2015

Helaas blijkt een zekere, cynische kijk op de wereld vaak na enige tijd de enig juiste te zijn:
- Die Oost-Duitse en Russische atleten zitten zwaar onder de doping.
- De banken bedonderen de boel.
- Wat die autofabrieken en -verkopers opgeven aan verbruik kan nooit waar zijn.
- Lance Armstrong kan niet op een bruine boterham zó de Tour de France winnen.
- Die jihadisten komen ook een keer bij ons in de buurt een aanslag plegen.
- De jurering bij al die talentenjachten op televisie is doorgestoken kaart.

6 bestellingen: Richard Bewes / Robert Hicks, 'God', Jan Wolkers / Dick Matena, Prentbriefkaart: 'Kort Amerikaans, deel 1', Jan Wolkers, Prentbriefkaart: 'Dagboek', 'Ongehoord! Sterke verhalen', René van Stipriaan (samengesteld door), 'Briefgeheim', R. Ferdinandusse, 'De vrouwen bij Simenon' (Vrij Nederland, bijlage 10-03-1990), S.M. Bouman, 'Een eigen Suez-kanaal voor Israël', Ed Veenstra, 'Markerwaard of meer?', Henning Mankell, 'De blinde muur' (inspecteur Wallander-reeks), Elizabeth Gaskell, 'Mary Barton. A tale of Manchester life'.

18 november 2015

Common Linnets II

De nieuwe lp van 'The Common Linnets' op wit vinyl. Het is lang geleden dat ik een net nieuwe lp op de draaitafel legde. Met dank aan Martijn.

5 bestellingen: Alvin Toffler, 'Future shock. Look to the future-if you can faceit! A disturbing and challenging book', Craig Strete, 'Als al het andere faalt', P. J. Gzn. de Zeeuw, 'Paul Krüger. De leeuw van Zuid-Afrika', Elizabeth Gaskell, 'Mary Barton. A tale of Manchester life', Gerrit Vellekoop, 'Handleiding voor de sopraan- en tenor- blokfluit, deel 2 en 3'.

19 november 2015

Een lange werkdag: van 8.00 's ochtends tot 19.00 uur 's avonds. Vanaf 16.00 hadden we met drie personeelsleden uit de MR een overleg over de financiële positie van school met de rector en de controller. Een heel open en zeer verhelderend gesprek. We konden alles vragen en kregen ook overal een eerlijk antwoord op. Ik ben nog steeds geen kei in het lezen van begrotingen en jaarverslagen, maar ik geloof dat ik nu wel een redelijk overzicht heb.

20 november 2015

Tygo leest zelfstandig en vlot een 'Botje'. AVI-niveau 2 alweer. Woorden als 'keuken' en 'vooruit' komen er vlot 'uit'. Wat gaat dat snel. En wat gelukkig dat er tóch niet voor gekozen is hem groep twee over te laten doen!

Mijn salarisstrook is binnen. De loonsverhoging van dit jaar is met terugwerkende kracht uitbetaald. Toch blijkt het gek dat er wel besloten wordt tot een loonsverhoging, maar dat de regering het geld vervolgens niet zelf vrijmaakt. Scholen met een benarde financiële positie kunnen hun werknemers die loonsverhoging daarom niet uitbetalen. Ik weet van minstens één zo'n school. Dat is toch een vorm van rechtsongelijkheid die er niet zou mogen zijn. Voor 2016 is er nog een loonsverhoging van een paar procent afgesproken. Daar is nog hélemaal geen dekking voor.

2 bestellingen: Boekenlegger Nederland leest 'De gelukkige klas van Theo Thijssen', Abdelkader Benali (gastheer), 'TXT. Alles is mogelijk in zestien verhalen', Jacoba van Velde, 'De grote zaal' (editie voor scholieren), Gerda v.d. Hout, 'Tóch vriendinnetjes'.

21 november 2015

Lidy heeft vanmorgen de ramen van de erker gewassen. We dachten gisterenavond dat er een vogel tegenaan vloog, maar bij nadere beschouwing bleek het een ei te zijn. Kwajongensgedrag in het algemeen, of specifieker: Laten we eens een ei tegen het raam van een leraar gooien? Of nog specifieker: Laten we eens een ei tegen het raam van meneer Beek gooien?

We hebben een draadloze bel gekocht, met twee 'zoemers'. Eén (met een stekker) voor in de kamer en één (zonder stekker) om mee naar buiten te kunnen nemen als we in de tuin zitten. Hij heeft een bereik van 75 meter, dus dat moet lukken. We hoorden in de afgelopen tijd té vaak de bel niet als er mensen voor de deur stonden.

Armand is gisteren overleden. Ik heb de drie lp's die ik nog van hem heb naar beneden gehaald en draai nu 'Rue de la Paix'.

Mensen kunnen nooit van jou of mij zijn
Vrij als 'n vogel hoog in de lucht
't Is nog niet te laat en laten we maar blij zijn
Het drama zal plaats moeten maken voor de klucht

(Armand, Vrijheid)

Vanmiddag werd in de bibliotheek het nieuwe boek van Peter van Beek gepresenteerd: 'Moordeiland'. Het is het tweede deel in wat een thriller-reeks gaat worden, spelend op Texel en met de vrouwelijke inspecteur Lone Telander. Volgens zijn uitgever heeft Peter zich laten inspireren door Zweedse thrillerschrijvers en in de 'Viva' werd m.b.t. zijn eerste thriller 'Drift' zelfs een link met de Millennium-trilogie gelegd!

Peter van Beek Peter van Beek
Peter van Beek spreekt. Een geboeid luisterend publiek.
Peter van Beek Peter van Beek
Wouter de Waal, directeur van VVV Texel spreekt. Wouter de Waal krijgt het eerste exemplaar van 'Moordeiland'.

1 bestelling: Beatrix Potter, 'Het verhaal van Jozefien Kwebbeleend', Rolling Stones, 'Bridges to Babylon'.

22 november 2015

Lidy's vader heeft een lichte tia gehad. Hij kan één arm niet omhoog brengen. Dat gaat gaat nu weer. Hij wil niets, is moe en ligt in bed. Hij is niet eens meer een man van de dag; hij is een man van het uur, maar dat kunnen ook nog heel veel uren zijn.

Nieuwe buitenbel gemonteerd. Zonder hulp en vooral: zonder vloeken.

1 bestelling: Nini Jurriens, 'Poes is zoek'.

23 november 2015

Lidy's vader gaat hard achteruit. We houden rekening met een vlot overlijden.

5 bestellingen: Armand, 'Rue de la Paix', Armand, 'Een beetje vriendelijkheid', Willy van der Heide, 'Cnall-effecten in Casablanca', Ward Ruyslinck, 'De ontaarde slapers', H. van der Ent, 'Jacqueline van der Waals', Jos Brink, 'Allemaal poppenkast'.

24 november 2015

Vanochtend op en neer naar Culemborg. Er ligt daar een zielig hoopje in bed: vierennegentig jaar, geen gebit in, linkerarm door de tia niet meer te gebruiken, linkerhand dik van het vocht, praten lukt nauwelijks meer. Eén keer verstond ik hem: 'Het gaat bijna niet meer.' Dat lijkt me een juiste constatering. De medicatie is gestopt. Met eten is hij zelf gestopt. De verzorging zet in op zijn comfort en dat doen ze liefdevol (en ik ga ervan uit dat ze dat ook doen als wij niet naast he bed zitten).

's Middags maakte ik het tweede deel van de rapportvergadering mee. Voor het eerst de H4-vergaderingen. Wat mij betreft een compliment voor de professionaliteit van deze collega's

De vergaderingen waren tegen half zes afgelopen. Om half zeven begon de MR-vergadering. In het uurtje daartussen aten we met de zes collega's uit de MR bij de Chinees op de Kerkewijk. Dat is in feite de beste voorbereiding op zo'n vergadering. Het met elkaar oneens zijn komt tussen twee happen bami en een slok bier of cola veel minder hard over dan aan een vergadertafel.

Conciërge Cor schoof wat later aan tafel. Hij moest assisteren bij een collega Engels die vast zat in de lift. De brandweer is voor haar uitgerukt.

De MR-vergadering duurde wat langer dan gepland, maar ik was tevreden over de sfeer en de zorgvuldigheid van de discussie. Dan mag het best wat langer duren.

3 bestellingen: Bruce Chatwin, 'In Patagonië', Anne Sietsma, 'Hotel de wilde roos', Edgar Cairo, 'Als je hoofd is geboord', Edgar Cairo, 'Koewatra djodjo/In de geest van mijn cultuur', Edgar Cairo, 'Mi boto doro/droomboot', Rien Poortvliet, 'Journey to the ice age'.

25 november 2015

Suzanne en Martijn zijn vanochtend naar Culemborg geweest. Niet geschrokken, omdat ze weten hoe hij erbij ligt. Met alle onzekerheid hebben we besloten mijn verjaardag morgenavond niet te vieren.

zonlicht Raban

De zon schijnt in de garage door de in het plakplastic op het raam uitgesneden letters en schrijft (bijna) Raban op de rugleuning van mijn bureaustoel.

Elly & Rikkert Ik ben weer wat lp's te koop aan het zetten. Net als bij de boeken moet ik vrijwel alles wat langer dan een paar jaar te koop staat in prijs halveren.
Ik draai ze ook even, om de kwaliteit van de platen te kunnen bepalen.
Op 'Litanie', het eerste nummer van 'De draad van Ariadne' laten Elly & Rikkert een ambtenaar die niet weet of hij een kind met de naam 'Jezus' in mag schrijven zeggen: 'Ik zal de zaak eerst grondig moeten epibreren.' Grappig dat ze dit door Carmiggelt in een 'Kronkel' in de wereld gebrachte woord hier gebruiken. Ik vind de meeste van hun liedjes ontzettend kwezelig, maar dit woordgebruik neemt me dan toch weer voor ze in.

1 bestelling: Beatrix Potter, 'The Tailor of Gloucester', Beatrix Potter, 'The Tale of The Pie and The Patty Pan'.

26 november 2015

We vieren mijn verjaardag niet, maar met 200 felicitaties op Facebook (stand van 17.50 uur) voel ik me toch heel erg jarig. In mijn klassen heb ik vandaag op mini-twixen, -marsen e.d. getrakteerd (V3a krijgt morgen) en de leerlingen zijn dan ook heel vriendelijk en voorkomend. Een aantal is ook heel netjes opgevoed. Ze nemen zo'n chocoladegeval niet in de hand, maar stropen de verpakking naar beneden en nemen dan kleine hapjes. Dat zijn dan wel meisjes. De meeste jongens 'rauzen' de verpakking eraf en steken het reepje in één keer in hun mond.

Ik kon/mocht om 14.00 uur naar huis. De zon scheen en tegen 14.30 zat ik met Dylano in de Spa.

Niet voor mijn verjaardag, maar wel een cadeautje: Het 3/4 nummer van Ballustrada van dit jaar met daarbij een Ballustrada extra 'light' t.g.v. het overlijden van Drs. P. Gedichten over de Drs. en teksten die ooit geschreven zijn voor een - nooit verschenen - staalkaart van het lichte gedicht met werk van Kees van den Heuvel, Kees Jiskoot, Cees van der Pluijm, Drs. P, Cornelis Putemmer, Driek van Wissen, Jan Boerstoel, Simon Knepper, Kees Torn:

Wat vliegt daar

Het buitelt om de twijgjes
En fluit zijn keeltje hees
We noemen dit verleidertje
Gewoonlijk pimpelmees

Tenzij het glad en rond is
Niet bang is voor de poes
En sappig in de mond is
Dan heet het pompelmoes

(Simon Knepper)

3 bestellingen: Roger Scruton, 'Kant', 4 x Maarten 't Hart, 'Een vlucht regenwulpen', 'Fraaie historie ende al waar' (Spectrum van de Nederlandse letterkunde, deel 1).

27 november 2015

Ik kwam na de kleine pauze de klas in (H3e) en rook onmiddellijk een mandarijnenlucht. Het meisje bij de deur had net een mandarijn op. Ik vertelde ze dat ik onpasselijk word van die lucht. Het gesprek kwam o.a. op het chemisch (gootsteenontstopper?) ontvellen van de mandarijnenpartjes die in blik gedaan worden, waarop een andere leerling zei: 'Meneer, als je weet hoe het gemaakt is, dan vind je niks meer leuk.' Ik zei daarop: 'Jawel hoor, ik vind jullie nog steeds leuk.' Daar moesten ze even over nadenken. Het werd stil in de klas .. tot één leerling riep: 'Iieeee: hij weet hoe wij gemaakt zijn...'.

3 bestellingen: H. Bouma, 'Van geluk spreken', Topografische kaart 1:50000 '6-west Leeuwarden', The Allman Brothers Band, 'Brothers And Sisters', Gerrit Jan Zwier, 'Allemaal projectie'.

28 november 2015

's Ochtends naar Culemborg geweest. Pa gaat achteruit, het is een kwestie van dagen.

AnneMarie, Huub en Mart op visite. We hebben heerlijk bijgepraat. Ik had wat verschillende kazen gekocht en lekker brood en 's avonds maakten we zelf in kleine bakjes onze lasagne.

Rond 19.30 uur werd er gebeld. Pa gaat nu hard achteruit. We reden naar Culemborg. AnneMarie bleef nog even in ons huis om op Dylano te passen. Die zou blijven logeren, maar Suzanne haalt hem weer op.
Lidy's vader ademde onregelmatig, hield zijn adem soms (eng) lang in en lag te strijden: zijn rechterhand lag aan het laken te plukken, zijn schouder schokte en hij maakte af en toe wat geluidjes. Dat duurde een paar uur, maar rond 23.30 lag hij - voor het oog - weer rustig te slapen. Dat zal ook wel een gevolg van de - nu om de zes uur toegediende - morfine zijn.

1 bestelling: Peter Hintzen, 'Duitsland, twee staten één natie', Peter Hintzen 'Het herenigen van Duitsland'.

29 november 2015

's Ochtends weer naar Culemborg. We hebben een deel van de ochtend bij zijn bed gezeten. Hij ligt er nog net zo rustig bij als gisterenavond. Ik ben aan het bed toch maar tekstverklaringen na gaan zitten kijken. Ik zal die leerlingen maar niet vertellen dat hun toets naast een sterfbed is nagekeken.

Aan het begin van de avond belde Robin. Het is gebeurd. Net op een moment dat er even niemand bij was, maar we zijn blij dat hij er deze laatste dag rustig bij lag.

Pa was goed verzekerd bij de Dela. Eén telefoontje en de hele boel ging in werking. Tegen elf uur kwamen ze hem halen; op een brancard, in een boddybag en een net paars kleed daaroverheen. Ze reden hem het tehuis uit en wij liepen daar achteraan. Wat ik heel mooi vond, was dat één van de twee uitvaartverzorgers heel rustig voor de auto uit ging lopen, tot de auto van het terrein van de instelling af was. Half twaalf 's nachts, donker en nat, maar toch heel waardig en respectvol.

1 bestelling: Alan Sillitoe, 'De eenzaamheid van de lange-afstandsloper'.

30 november 2015

Dit zijn rare regeldagen. Marian en Jan waren bij ons en even na tien uur hadden we een uitvaartverzorger in huis. Een prettige man (geschikt voor zijn vak). Rustig dacht hij met ons mee, gaf dingen in overweging en was er niet op uit het geheel duurder te maken. Je moet soms lastige beslissingen nemen, maar ik denk dat we er goed uitgekomen zijn.

Rouwbrief pa

5 bestellingen: Richard Ellis, 'Reiki. Voor diepe ontspanning en innerlijke rust', stafkaart 57A, Weebosch 1:25000, uitgave 1963, Bodemkaart 16 West Steenwijk, 3 x Lexicon van Literaire Werken: Louis Couperus, Bodemkaart 14 Oost Medemblik 15 West (gedeeltelijk) Stavoren.