Terug naar oktober 2016

 

November 2016


1 november 2016

Vandaag loop (en lig) ik vierentwintig uur met een kastje aan mijn riem en een band om mijn arm, waarmee een paar keer per uur mijn bloeddruk wordt gemeten. Het doet geen pijn, maar het is wel lastig. Ik ben benieuwd of ik doorslaap vannacht.

Terwijl ik me bij de dokter dat kastje laat 'aanmeten', gaat het op school met mijn H3-toets behoorlijk mis. Ik heb een a- en een b-versie laten kopiëren, maar van één versie heb ik per ongeluk de versie mét de antwoorden te pakken gehad. Onze leerlingen zijn heel eerlijk en ze hebben dat direct gemeld. De collega's hebben de leerlingen toen eerst de natuurkundetoets laten maken (die voor het uur daarna in de planning stond) en intussen de versie zonder antwoorden nog een keer of vijftig laten kopiëren. Ik snap niet dat ik het niet gezien heb.

5 bestellingen: P. Sluis & P. Sluis, 'Doodgewoon helpen', D.H. Schortinghuis, 'Cleyn eilant Rottum', Ernest van der Kwast, 'Mama Tandoori', Leo Vroman, 'De adem van Mars', Cok Grashof, 'Ben je dol Claudia!', W. Wielek-Berg en M.G. Schenk, 'Voor tegen Atonaal'.

2 november 2016

Vanochtend om half negen leverde ik mijn bloeddruk-kastje weer in bij de doktersassistente. Een half uur later had de dokter de gegevens bekeken. Een veel te hoge bloeddruk. De bovendruk was een paar keer per dag 200. Ook de onderdruk was doorlopend veel te hoog. Ook hiervoor moet ik medicijnen gaan slikken.
Drie weken geleden slikte ik nog helemaal niets. Nu een handvol per dag. Ik moet mezelf als patiënt gaan zien. De combinatie van kwalen maakt een hoge levensverwachting onwaarschijnlijk. Opa Beek werd net 65, mijn vader haalde de 65 niet. Ik mag blij zijn als ik de 60 haal.

Er hangt weer een vogelpindakaaspotje tegen de muur van de bijkeuken. Ons achtertuinroodborstje is er dol op.

Gijs heeft de kledingkasten in elkaar gezet. De ombouw staat. Vrijdag gaan ze op hun plek en gaan de deuren erop en de planken erin.

3 bestellingen: Marion Ermers, 'Vandaag Mexicaans', Hans Kooger, 'Drie vegeten republieken (Estland - Letland - Litouwen)', Henry Rose, 'Natuurgids voor de bladplanten, cactussen en vetplanten'.

3 november 2016

Ik moet een half uur per dag gaan wandelen. Ik vind door het bos lopen wel aardig, maar ik heb een ontzettende hekel aan een doelloos rondje door de wijk. Daarom overweeg ik vanaf volgende week te voet naar school te gaan. Dat is een ruim kwartier heen en een ruim kwartier terug. Een paar jaar geleden heb ik dat ook een poosje gedaan. Daarvan herinner ik me vooral dat ik het aan het eind van de middag naar huis wandelen wel prettig vond. 's Morgens vroeg moest ik er een kwartier eerder voor opstaan. Dat vond ik minder prettig.

Deze week hebben we vier middagen groepen acht op bezoek. Ze volgen vier 'proeflesjes' van een half uur. Intussen gaat de toetsweek gewoon door. Die proeflesjes doen wel een groot beroep op surveillanten. Vanmiddag om 13.00 uur regelde ik het uitdelen van de toetsen. Alle reserve-surveillanten waren op. Ik moest een 'gangwacht' inzetten als surveillant.

5 bestellingen: Sinclair Lewis, 'Ann Vickers', Margaret Mahy, 'De inwijding', Karel Jonckheere, 'De kolibri fluistert', Henry Rose, 'Natuurgids voor de bladplanten, cactussen en vetplanten', Doe maar, 'Smoorverliefd' (single).

4 november 2016

Ik heb al in de toetsweek mijn toetsen nagekeken, inclusief de nog resterende boekverslagen van V2a.

De kasten op de logeerkamer staan. Het grote werk is daarmee klaar. Nu nog de plintjes langs het laminaat en het inrichten van die kasten. Ik zal blij zijn als alle dozen en losse rommel overal 'van de vloer' is.

Ik heb vandaag een deel van het karton (waar al die kastonderdelen in zaten) en de laminaatresten naar de 'stort' gebracht.

3 bestellingen: Willem Wilmink, 'Goedenavond speelman', H. Fairhead, 'De 386/486 PC', A.M.E. van Dishoeck, Cornelis Veth / C.J. Kelk (red.), 'Geschenk. Bijdragen van Nederlandsche schrijvers en schrijfsters, bijeengebracht ter gelegenheid van de Nederlandsche boekenweek 7 - 14 mei 1932'.

5 november 2016

De Veenendaalhal is onlangs gesloopt. De jaarlijkse rommelmarkt van diverse Veenendaalse verenigingen vindt dit weekend honderd meter verderop plaats, in een oude Settserset-hal. We wilden dat vanmiddag eens gaan bekijken, maar men was om 14.30 al uitgebreid aan het inpakken. Ik heb geen idee tot hoe laat e.e.a. was aangekondigd, maar ik vind dit aan de vroege kant.

We reden door naar de Praxis om wat van die witte plankendragertjes te halen om in de zijkant van goedkope boekenkastjes te tikken (ik heb werkelijk geen idee hoe die dingen heten). Vandaag repareerde ik drie van die witte boekenkastjes voor op de logeerkamer; achterkanten van hardboard weer op hun plaats, een paar schroeven in de zijkant en wat nieuwe (van die) plankendragertjes.
Ik bleek bij de Praxis in een alleen-pinnen-rij te staan. Dus pinde ik die 1, 85 maar.

Een mooie eerste alinea in de bespreking van het nieuwe boek van Herman Koch in Trouw:

'Onmiskenbaar Kochiaans', met die woorden prijst de uitgever de nieuwe roman van Herman Koch aan. Kochiaans, mooi woord. temeer omdat je ook meteen begrijpt wat ermee wordt bedoeld. 'De greppel' is de derde roman van Koch sinds het wereldsucces van 'Het diner' (2009), en met dat boek lijkt Herman Koch inderdaad een geheel eigen genre op de literaire kaart te hebben gezet, dat van de psychologische roman vol satire en suspense. Een woord moet er misschien nog voor bedacht worden, maar voorlopig voldoet 'Kochiaans'. (Gerwin van der Werf, Trouw, 05-11-2016)

Heerlijk asperges gegeten. Uit Peru nota bene, dus duurzaam waren ze niet. Duur ook niet trouwens.

1 bestelling: J. Presser, 'De nacht der Girondijnen'.

6 november 2016

Ik zit vanochtend wat oude VN-bijlagen te koop te zetten. De bijlage van 26-08-1989 heet 'De kandidaten' en gaat over jonge politici en hun lange mars naar de kamerbanken.Er worden vijftien jonge politici geportretteerd (letterlijk en figuurlijk). Dertien namen zeggen me niets (meer). Twee 'kandidaten' hebben politiek naam gemaakt: André Rouwvoet (toen met snor en 27 jaar) en Robin Linschoten (toen 32 jaar).

Verjaardag van Mart in Oostzaan. Op de heenweg regende het ontzettend hard. Dat was mogelijk de schuld van Don Henley, want die zong al een paar minuten 'I'm praying for rain.'
Er was niet heel veel visite, wat ook wel weer een voordeel heeft; zo raak je meer met iedereen in gesprek. AnneMarie had heerlijk Indisch gekookt.
We namen in de achterbak drie tassen haardhout mee terug. Huub en AnneMarie hebben een overschot en ik zei toevallig gisteren tegen Lidy: 'In december moeten we maar weer wat van die zakken haardhout kopen.'

Reclame op televisie: 'Veel vrouwen willen een oplossing voor hun vaginale schimmel.' Wat opvalt: Deze reclame zit altijd voor, na of tijdens een kutprogramma!

4 bestellingen: Frans Kellendonk, 'Mystiek lichaam', Huub van Eijk, 'De loods', Jules Renard, 'Natuurlijke historietjes', Simon Carmiggelt, Kronkel: 'Blad' (over 'Barbarber'), Simon Carmiggelt, Kronkel: ''t Absurde' (15-04-1964, over Jan Hanlo en Barbarber).

7 november 2016

Mijn lesdag begon vandaag om 7.30 uur. Ik kon een planningsprobleem voor een leerling oplossen door haar zo vroeg in mijn kantoor met een toets te laten beginnen. Ik help graag, maar hier ga ik geen gewoonte van maken.
Vorige week was het toetsweek, maar vanochtend waren er nog voor een paar VWO-klassen toetsen die niet in de week pasten. Dat geeft altijd gedoe. Collega's die moesten surveilleren waren ziek. Er zijn geen reserves, want iedereen geeft gewoon les. Uiteindelijk hebben Lambert en ik het opgelost, maar je gewone werk blijft wel liggen.

Pijnlijke knie. Het is geen jicht. Met een beetje pech is het de bijwerking van één van mijn nieuwe medicijnen. Even afwachten maar.

2 bestellingen: Batūl al- Ḵaḍīrī, 'De Hemel Leek Nabij', D. Gilman, 'Mrs pollifax op safari'.

8 november 2016

Gisterenavond lag ik voor tien uur in bed. Moe en narrig van de pijn in mijn knie. Die pijn wordt alleen maar meer. Vannacht strompelde ik naar het toilet. Ik steunde op de traptreden, op het kastje, tegen de muren. Met mijn rechterhand trok ik de deur van de badkamer achter me dicht, terwijl ik met mijn linkerhand tegen de deurpost leunde; duim tussen de deur! Een fraaie bloeduitstorting onder de nagel.

Gisteren kon ik nog een beetje steunen op mijn rechterknie. Vandaag lukt ook dat nauweljks. Als het niet verbetert, ga ik morgen naar de dokter.

Ik bekeek een exemplaar van 'Help! De dokter verzuipt...' van Toon Kortooms. Ik wil het wel verkopen, maar het wordt veel aangeboden en het stofomslag van dit exemplaar is niet fraai meer. Het zal in de uitverkoopbak moeten voor € 1,00 (of weggegooid worden). Dan zie ik voorin dat het boek van mijn grootouders was. Oma (vermoed ik) heeft de aankoopdatum en hun naam erin geschreven. Daarom gaat hij toch mijn boekenkast in. Dit is het dan enige stukje handschrift dat ik van ze heb:

Handschrift Oma Beek

3 bestellingen: P.H.H. Hawinkels, e.a. (redactie), 'Raam 59/60, 11-12-1969', Ursula Scholten, 'Spel en speelgoed bij geestelijk gehandicapte kinderen', Freya Jaffke, 'Speelgoed om zelf te maken'.

9 november 2016

Tot vrijwel ieders verrassing heeft Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen. Hij is gestoord en egocentrisch. Dat belooft weinig goeds. Voor Amerika zou Hillary Clinton beter geweest zijn, maar ik betrap me toch op een zeker leedvermaak m.b.t. Clinton. Ook die vrouw deugt niet.
In Amerika is in feite hetzelfde gebeurd als in Groot-Brittannië. De boze massa keert zich in het stemhokje tegen de elite. Als de politici hier geen goed antwoord op weten te vinden, gaan we nog rare dingen meemaken.

Met mijn knie gaat het - zonder tussenkomst van de dokter - weer de goede kant op.

Ik zou gebeld worden of er sprake is van bijwerkingen van de medicijnen, met name van die tegen cholesterol (dat schijnt troep te zijn). Omdat er nog maar één pil in de verpakking zit en er nog niet gebeld was, ging ik er vanmorgen bij de huisarts om vragen. De mevrouw achter de balie zei: 'Dan had u waarschijnlijk zelf moeten bellen voor een belafspraak met de huisarts.' 'Nee, zo is dat niet, want het gaat om de verpleegkundige en niet om de huisarts en ze heeft duidelijk gezegd dat zij zou bellen!' Vervolgens keek ze in de computer en zei: 'O, ik zie het al. U wordt vandaag tussen de middag gebeld.'
Ik zal wel te achterdochtig zijn, maar hier geloof ik dus niets van. Ik word vanmiddag gebeld, omdat deze mevrouw gauw doorgeeft dat ze vergeten zijn me te bellen!

In de loop van de middag voel ik dat mijn knie per uur minder pijn gaat doen. Gisteren kon ik zelfs met een kruk nauwelijks van mijn bed naar het toilet komen. Vanmiddag loop ik weer vrijwel normaal. Het bevestigt mijn angstige gevoel dat ik mijn lichaam niet meer kan vertrouwen. Ik voel niets, maar blijk diabetes te hebben. Ik wind me nauwelijk op, ben rustig, maar heb een veel te hoge bloeddruk. Van het ene op het andere moment kan ik nauwelijk meer lopen.
Zondag bij AnneMarie heb ik één plak ossenworst op. Dat is rood en rauw vlees. Ik zal toch geen jicht in mijn knie gehad hebben n.a.v. dat ene plakje worst?

Ik maakte - naar een recept uit de 'Visbijbel' - in de pan gestoofde kabeljauw. Dat smaakte prima, op een bedje van aardappelpuree. in De pan zag het er precies hetzelfde uit als op de foto in het boek:

kabeljauw

Aan de goedheiligman heb ik uit dezelfde serie de 'barbecuebijbel' gevraagd.

'Dagboek 1954-1957' van Frida Vogels heb ik uit. Het gaat langzaam, omdat ik er alleen 's avond op bed wat bladzijden in lees. 381 bladzijden uit, nog 5436 in nog tien delen te gaan (en dan volgen er nog niet gepubliceerde delen). Dit eerste deel is me redelijk goed bevallen. Ze schrijft mooie zinnen, heeft verrassende gedachtes en beschrijft op een interessante manier het leven in Italië in die jaren. Het zal haar jonge leeftijd zijn, die het me af en toe moeilijk maakt haar te begrijpen. Dat zou dan in de volgende delen vanzelf makkelijker moeten worden. De vraag die na dit deel overblijft, is vooral waarom ze in godsnaam dat huwelijk aangaat.

Nieuw op Schrijversinfo: Helga Ruebsamen. Ze is gisteren overleden. Arjan Peters heeft voor zijn artikel over haar in 'de Volkskrant' zijn oude artikelen nog eens geraadpleegd. Ik zie dat, omdat ik op zo'n Schrijverinfobladzijde mooie citaten uit dergelijke artikelen opneem onder het kopje 'Anderen over ...'. Op 12-02-1999 noteert hij: 'de goedgemutstheid waarmee zij de ondergang van losbollen en pierewaaiers beschrijft, typeert haar proza' en op 09-11-2016: 'Niemand beschreef de ondergang van losbollen en pierewaaiers mooier dan Helga Ruebsamen.'

1 bestelling: Voltaire, 'Candide or Optimism'.

10 november 2016

Ministry of Silly Walks Een H3-leerlinge kwam met een apart loopje mijn lokaal binnen. Ik zocht op internet onmiddellijk 'Ministry of Silly Walks' van Monty Python op. Daar hadden ze nooit van gehoord en ze vonden er ook niets aan. Té gedateerd blijkbaar (of uit zijn context gehaald). Mijn leerlingen ergerden zich vooral aan het ingeblikte gelach op de achtergrond.

2 bestellingen: Julien Pirana, 'Twee brieven uit Het linker pad van de Boeddha', Kader Abdolah, 'boekenlegger: Het huis van de moskee'.

11 november 2016

Een meisje uit H3 kwam me melden dat ze een literaire thriller van Simone van der Vlugt geleend had in onze schoolbibliotheek. Die wilde ze gaan lezen voor haar komende boekverslag, maar in de bibliotheek van Renswoude kreeg ze hem op grond van haar leeftijd niet mee. Ze kreeg er helemaal geen boeken voor volwassenen mee!? Wat is dit voor een achterhaalde flauwekul? In Havo 3 gaan ze - heel voorzichtig - de overstap maken van jeugdboeken naar literatuur voor volwassenen. Zulke literaire thrillers mogen ze niet lezen voor hun boekenlijst voor het examen, maar nu, als tussenstap, vind ik ze heel geschikt. In de Rhenense Wouden leven ze nog in de middeleeuwen. Laten ze blij zijn dat kinderen wíllen lezen!

3 bestellingen: Corrie Hafkamp, 'Een lijk in het bos', Henriëtte van Eijk, 'De kleine parade', Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Jaar' (Parool, dinsdag 31-12-1963)

12 november 2016

Vandaag zijn we - op ons gemak - een beetje aan het opruimen geweest. Suzanne hielp Lidy vanmiddag met al het speelgoed in de kamer. Een deel is naar boven, een ander deel is weggegooid.

13 november 2016

Ik ben voorzichtig begonnen met het leggen van de plintjes. Morgen ga ik eerste een ander zaagje kopen.

Martijn at vanavond mee (we haalden Chinees) en viel tijdens het spelen van het Nederlands elftal (met 3-1 gewonnen van Luxemburg) op de bank in slaap.

Martijn slaapt

3 bestellingen: Jos Stroobants, 'Alsof nog alles moet beginnen, Nora Hana, 'één recht, één averecht', David Bowie, 'Pin ups' (lp).

14 november 2016

Mijn twee H3-klassen kregen vandaag les van een stagiaire. Ze deed dat prima. Je klas zelf eens drie kwartiervan achteruit bekijken, geeft toch een andere kijk op de leerlingen. Wat me bij H3 opviel, was dat er een rij meisjes bij het raam zat, een rij jongens in het midden en weer een rij meisjes aan de deurkant. Dat was me tijdens het lesgeven zelf nooit zo opgevallen. Ze hebben bij mij geen vaste plaatsen, maar ik vermoed toch dat ze al een tijdje zo zitten.

Veel lege lokalen op school. De vijfde klassen zijn op reis.

1 bestelling: Bots, 'Van kwaad tot erger' (lp), RK Veulpoepers BV, 'Een frisse wind' (lp), RK Veulpoepers BV, 'Houdoe, bedankt en blijf wakker!' (lp)

15 november 2016

Ik kocht vanochtend vier rolletjes postzegels. Twee keer nummer één en twee keer nummer twee. Je kunt het in één hand vasthouden, maar het kost wel € 584,00 !!

postzegels

4 bestellingen: A. Pease & Barbara Pease, ''Waarom mannen maar één ding tegelijk kunnen en vrouwen aan een stuk door praten', J. van Oudshoorn, 'Willem Mertens' levensspiegel', S. Carmiggelt, 'Speciaal voor u', Piet Bakker, 'Jeugd in de Pijp'.

16 november 2016

Vanmiddag een bezoek aan de diëtiste gebracht. Ze nam er ruim de tijd voor (meer dan een uur). Een prettig gesprek, natuurlijk ook omdat ze zei dat we zelf al een aantal goede stappen gemaakt hebben. Ik gooi bij het ontbijt de muesli er weer uit. Ik vind dat verschrikkelijk vervelend eten. Zij zei: 'Waarom eet u niet gewoon een bakje met alleen yoghurt. U at altijd perzikyoghurt. Dan is het extra suiker en dat kleine beetje perzik eruit, maar blijft u verder dicht bij wat al uw gewoonte was.' Kijk, zulke tips daar kun je wat mee. Anders eten zal het probleem niet zijn. Consequent en regelmatig bewegen wel.

Bij de diëtiste gebruiken ze een weegschaal waar je op je blote voeten op moet gaan staan. Ze jagen dan een miniem klein beetje elektriciteit door je heen en kunnen zo meer dan alleen je gewicht meten, bijvoorbeeld je vet-massa en je hoeveelheid lichaamsvocht.

dietiste

Ik heb mijn lengte verkeerd opgegeven, Ik zit niet twee centimeter boven de 1.80, maar er twee centimeter onder.

1 bestelling: Mr. E. Elias, 'Portret van Toon, Het leven van een humorist'.

17 november 2016

Vanavond ben ik begonnen met de laminaatplintjes. Wat een gepruts bij de deuren!

plintjesgepruts

6 bestellingen: Koen Rymenants, 'Willem Elsschot - Pensioen' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Freddy Hagers, 'Een huishoudschool in rep en roer', 2 x Paula van Cann, 'Prentbriefkaart: Vlaaien - Abrikozenvlaai', Toon Hermans, 'Liggen in het gras', Maarten 't Hart, 'Floroskoop - November', Kader Abdolah, 'Dawoed'.

18 november 2016

Een meisje uit H3 gaf me een stapeltje boeken. Ze zei: 'Ik wilde ze weggooien, maar toen dacht ik: dan kan ik ze beter aan meneer Beek geven.' Zo is dat! Het zijn vijf Lijster-boekjes uit verschillende jaren.

Tien leerlingen uit H5 moesten vandaag eem paar uur (voor straf) aan het werk gezet worden. Of ik iets met literatuur voor ze kon bedenken. Maar natuurlijk. Ik zocht tien boeken uit de schoolbibliotheek (Van Nelleke Noordervliet tot Arnon Grunberg). Daarvan liet ik ze het eerste en het laatste hoofdstuk lezen (ik wilde ze eigenlijk ook een samenvatting in honderdvijftig woorden van die twee hoofdstukken laten schrijven, maar daarvoor ontbrak de tijd). Vervolgens moesten ze bedenken of ze op basis van deze hoofdstukken konden zeggen waar het boek over ging. Zo ja: waar dan over. Zo nee, welke informatie mis je dan.
Het werd gedurende meer dan een half uur een heel stil leesclubje en daarna hadden ze zowaar aardigheid in het verwoorden van hun antwoord. Minstens één van deze leerlingen gaat het boek óók op zijn boekenlijst zetten!

Uit het raam van mijn kantoor kijk ik op de spoorlijn naar Rhenen. Ik zei tegen een collega: 'Kijk eens naar buiten, dan word je weer blij dat je hier mag werken!' Naast de rails liepen twee mannen. De voorste had een tank op zijn rug en een spuit in zijn hand. Daarmee besproeide hij één van de rails. Drie meter achter hem liep een andere man een klein stuk gereedschap over de net besproeide rails te duwen. Schoonmakers?

Om zes uur waren we met Suzanne, Gijs, Tygo en Dylano bij 'de wok' in Elst. Dat is in de regio met voorsprong de beste wokgelegenheid. Veel keuze, goede kwaliteit en een uitgebreide speelgelegenheid voor de kleintjes. Om half negen waren we wel uitgegeten, maar voor Tygo en Dylano hoefden we nog helemaal niet naar huis. Ze hadden zich o.a. als tijger laten schminken.

Tijger Tygo tijger Dylano

1 bestelling: Robert Pinget, 'Het verhoor'.

19 november 2016

We wandelden aan het eind van de ochtend naar de 'Goede Reede'. Daar was een kleine markt van 'De oude kassa'. We kochten er wat speelgoed en 'De wereld een reiziger' van Cees Nooteboom. Verder waren er vooral veel bekenden.

Vanmiddag deden we boodschappen én gingen we naar boekhandel Van Kooten. Sinterklaascadeautjes en voor mezelf 'Een varend eiland' van J. Slauerhoff. Verder de poëziebloemlezing door Ilja Leonard Pfeijffer, maar het is nog even onduidelijk of dat een verjaardagscadeautje (voor mij) wordt of niet.

4 bestellingen: Leonore Fleischer, 'Rain man', H. Marsman, 'Verzamelde poëzie', 10 x Willy van der Heide, Marijke Boon, 'Vandaar dat ik ween'.

20 november 2016

Vandaag heb ik een poosje plintjes 'gelegd'. Het is duidelijk dat 'leggen' een eufemisme voor een rotklus is.

Martijn bracht een stapel kranten. Ik knip ook daar nog altijd de literaire artikelen uit. Ik wil eens gaan proberen de columns van bijvoorbeeld Ingmar Heytze en Özcan Akyol per stapeltje op Boekwinkeltjes aan te bieden, zonder ze eerst stuk voor stuk te beschrijven op Raban. Dan kan ik er minder voor vragen, maar het scheelt ook een hoop werk.

Het Veenendaals college van wethouders nam een maandje geleden in z'n geheel ontslag. Ze bleken niet in staat samen te werken. Vier wethouders gaven daar de vijfde wethouder de schuld van. Dat lijkt een vreemde gang van zaken; samenwerken doe je met z'n allen en blijkbaar zijn ze daar alle vijf niet toe in staat. Er is nu bijna een nieuw college 'rond' waarbij vier van de vijf (het laat zich raden welke vier) 'gewoon' weer terugkomen, aangevuld met een nieuwe vijfde wethouder. Je kunt dus in de politiek blijkbaar ontslag nemen en na een maandje zeggen 'Oh nee, ik geloof dat ik dat werk toch nog wel wil doen.' Het wordt er allemaal niet geloofwaardiger op.

5 bestellingen: John Flanagan, 'boekenlegger: De Grijze Jager', Albert Helman, 'De stille plantage', Emily Thacker, 'Het Grote Lookboek', A.B. Downing e.a., 'Euthanasie / Het recht om te sterven', Henriëtte van Eyk, 'Mijnheer Carlos op avontuur'.

21 november 2016

Nog een keer zeven 'Lijsters' van dezelfde leerling. Aardig. Bij die van vrijdag zat een 'Lijsterwijzer' waar ik nog wat informatie voor Schrijverinfo uit kon halen.

Door een roosterwijzinging moest mijn stagiaire op twee plaatsen tegelijk zijn. Dat kan niet, waardoor ik één les toch zelf gaf. Dat vond ik helemaal niet erg, want vertellen over Jan Hanlo doe ik graag.

Ook vandaag werd de rails achter mijn kantoor weer gepoetst (Nee, ik zit niet de hele dag naar buiten te kijken). Nu door één man, met een karretje dat zowel spoot als poetste. Als er zulke karretjes bestaan, waarom liepen er dan vorige week vrijdag twee mannen hetzelfde werk te doen? Dat begint op bezigheidstherapie (of een taakstraf) te lijken.

7 bestellingen: Arnold Aletrino, 'Uit 't leven', Jan Scholtz, 'Die kwikstertjie', Winie Rousseau (samenstelling), 'Die mooiste Afrikaanse liefdesverhale', Audrey Blignault, 'Om die son te aanskou', Gerrit Achterberg, 'Cryptogamen', Arthur Haily, 'Airport: Luchthaven onder hoogspanning', Karin Fossum, 'Kwade wil', R.W. Kruk , 'Het oude hart van Nederland (Negentien eeuwen Utrecht)', Charles Dicken, 'A Christmas carol', stafkaart 2 G, Schiermonnikoog 1993.

22 november 2016

Het is vermoedelijk waar dat je inferieure vijanden
alleen met inferieure middelen doeltreffend kunt bestrijden.

(Frida Vogels, Dagboek 1958-1959, blz. 98)

De leerlingen waren vandaag vrij en de docenten vergaderden n.a.v. de rapporten. Ik leidde veertien vergaderingen van een half uur elk én notuleerde ook nog eens. Dat waren op mijn laptop 22 A4'tjes in Word. Daarna hadden we nog een vergadering van een klein uur met de PMR. Ik ging vanochtend om half acht acht van huis en was vanavond om half zeven weer terug. Gaar.

Nog even over mijn ontbijtyoghurt. Edwin zei vanmorgen: Als je nu gewone yoghurt eet i.p.v. de kant-en-klare perzikyoghurt, waarom snijd je er dan geen verse perzik doorheen? Desnoods doe je dat een avond vantevoren.

2 bestellingen: Gerrit Komrij, 'Humeuren & temperamenten. Een encyclopedie van het gevoel', Margalith Kleijwegt, 'De kandidaten (Jonge politici en hun lange mars naar de kamerbanken)' (bijlage Vrij Nederland 26-08-1989).

23 november 2016

Hadden we toen gezegd dat we in moeilijkheden zaten,
dan hadden we in moeilijkheden gezeten.
Dus zeiden we wat anders.

(Koos van Zomeren, Alptraum, blz. 8)

Een welbestede BAPO-dag! Om te beginnen heb ik - na de vermoeiende vergaderdag van gisteren - het klokje bijna rond geslapen.
Lidy deed boodschappen bij Hoogvliet. Ik liep van die parkeerplaats naar Boekhandel van Kooten, waar ik een (bestelde) goedheiligmansgift kocht en voor mezelf:
- Alex Boogers, De lezer is niet dood
- Koos van Zomeren, Alptraum. Stanley's laatste gems
Daarna kochten we bij de Karwei een nieuw kleed voor in de voorkamer. Het is hetzelfde soort kleed, met dezelfde kleur, als wat er eerst lag. Zo'n kleed gaat maar een paar jaar mee, maar het kost ook maar een paar tientjes. De karwei is schuin tegenover het kringloopcentrum. Lidy kocht er wat speelgoed, een origami-boek, wat kinderboeken en een vaasje. Ik kocht:
- Martin Bril, Het evenwicht
- Erika Casparek-Türkkan, De authentieke Turkse keuken
- Midas Dekkers, De vergankelijkheid
- André Dominé, Culinaria Frankrijk
- Arnon Grunberg, Het aapje dat geluk brengt
- Brigitte Raskin, Het koekoeksjong
- Lévi Weemoedt, Halte tranendal

Te land, ter zee maar het meest nog in de lucht heb ik faalangst.
Het vervelende is dat ik ondanks die angst nog voortdurend fouten blijf maken.
Wat heeft men aan complexen als het geen ingebeelde ziektes zijn
maar een exacte afspiegeling van de werkelijheid?

(Lévi Weemoedt, Halte tranendal, blz. 7/8)

Vanmiddag legde ik met Martijn gelijk het kleed maar op de goede plek (nadat Lidy even gestofzuigd en gedweild had). Daarna gaf ik de laatste verflaag aan het kozijn op onze slaapkamer. Dan kan straks ook de luxaflex weer op zijn plaats.

Bij Dylano's zwemles van vanavond mochten we komen kijken. Hij doet het goed; zwemt al aardig op zijn rug. Hij lijkt qua gedrag op zwemles wel op Tygo. Hij is - ook - vooral bezig met de eerste zijn en vooraan staan. Daarvoor loopt hij desnoods meer dan dat hij zwemt. Badmeester Ab (van Ojik) heeft hem door en zet hem terug op zijn eigen plek in de rij.

Dylano - zwemles

3 bestellingen: AO-redactie, 'Werknemerszelfbestuur' (2x), 3 knipsels Jeroen Brouwers, Bert van Slooten, 'Kadhafi. Geniaal of geschift'.

24 november 2016

Ik zit wat jaargangen 'Levende talen' in mijn Uitverkoopbak te koop te zetten en kom deze advertentie tegen in nr. 350 van maart 1980:

Moderne Encyclopedie van de Wereldliteratuur

Ik weet nog in welk rek deze encyclopedie in de Veense bibliotheek stond. Ik haalde begin jaren '80 af en toe zo'n deel uit de kast om er eens verlekkerd doorheen te bladeren. 'Als je die toch eens zelf in de kast zou kunnen hebben staan!' Tien delen voor ƒ 149,00 per stuk. Het was toen ondenkbaar dat ik dat voor mezelf uit zou kunnen geven.
Nu kijk ik vanachter mijn bureau naar links en zie de tien delen in mijn kast staan. Qua informatie wat achterhaald en met de beschikbaarheid van alle mogelijke informatie via internet ook niet meer echt nodig, maar ik heb ze toch maar mooi in mijn kast staan. Voor een paar tientjes gekocht op een boekenveiling.

Moderne Encyclopedie van de Wereldliteratuur

Ik wandelde vandaag naar school. Daar deed ik twintig minuten over. Van school naar huis nam ik de omweg via het Bruïneplein. Daar deed ik dertig minuten over. Nu wil ik dit minstens één keer per week gaan doen. Ik zal dan wel een andere schooltas moeten kopen. Bij die ik nu heb zat vroeger een schouderriem, maar die riem is kapot, of in iedere geval weg. Dat stuk wandelen met de tas aan de handvatten in je hand is niet echt plezierig.

25 november 2016

Toms gebak

Met Dylano en Tygo ging ik vanmiddag het bestelde gebak ophalen bij Toms gebak op de Kerkewijk. Omdat we iets ruimer in het gebak wilden zitten dan de hoeveelheid die we besteld hadden, mochten de jongens ook nog een paar gebakjes uitzoeken. Toen alles was betaald en ingepakt, vroeg Dylano aan de winkeljuffrouw: 'Mag ik wat vragen?' Dat mocht: 'Waarom eet u niets?' Blijkbaar had hij zich voorgesteld dat hij zelf in zo'n winkel zou werken en had daarbij bedacht dat hij zeker af en toe wat in zijn mond zou stoppen!

1 bestelling: Franz Kafka, 'De gedaanteverwisseling'.

26 november 2016

Vanmiddag heb ik al wat zitten bladeren in 'Boud', de biografie van Boudewijn Büch, geschreven door Eva Rovers (die eerder al een biografie van Helene Kröller-Müller schreef). Dit is typisch zo'n boek dat je graag wilt hebben, maar toch zelf niet koopt. Daarom was het een zeer geslaagd verjaardagscadeau. Dank je wel, Martijn.

Andere cadeaus o.a.: Taalvoutjes kalender, Taalvoutjes het boek, wat bier, een wintervoerophangding voor de vogels, ongezouten nootjes, 'Culinaire BBQ' van Steven Raichlen, een rookoven, een boek met rookovenrecepten, een fles koffielikeur.

3 bestellingen: Bjorn Rongen, 'Schoon is de berghelling', F.C. Terborgh, 'Shambhala en andere verhalen' (Bulkboek 99), F. Weinreb, 'Collaboratie en verzet 1940-1945. Een poging tot ontmythologisering, 3 delen (1. Het land der blinden 2. Van Windekind naar Westerbork 3. Eindspel)'.

27 november 2016

Vannacht jicht in mijn grote teen (links). Van die mosselen (een stuk of zes) uit dat Italiaanse voorgerecht?

Twee H3-tekstverklaringen nagekeken. Tijdens het nakijken dacht ik dat ze het redelijk gemaakt hadden, maar toen ik de punten optelde, bleek dat toch weer tegen te vallen. Nou ja, gemiddeld is het voldoende.

Vanavond keken we 'The hateful eight', een film van Quentin Tarantino. Een mooie film. Een soort 'tien kleine negertjes' in een ingesneeuwde pleisterlaats in het 'Wilde westen'. 'Negertjes' is hier overigens niet op zijn plaats. De (net afgelopen) Amerikaans Burgeroorlog speelt een grote rol in deze film. Het had een 'who-dun-it' van Agatha Christie kunnen zijn, maar daarvoor is hij te bloedig en te direct. Prachtig gefilmd en vol verrassende wendingen en dan ook nog filmmuziek van Ennio Morricone.

2 bestellingen: Ted van Lieshout, 'Gebr.', Adriaan van Dis, 'Familieziek'.

28 november 2016

Flink krabben vanochtend. Het was trouwens ook fris op school. Net nieuwe ketels, maar toch weer iets wat niet goed funtioneerde. Ik heb overwogen naar huis te gaan om een trui te halen. Misschien leg ik toch voor alle zekerheid maar een vest op school neer.

Mijn stagiaire had weer een leuk filmpje opgeduikeld. Deze keer over het nut van grammatica.

4 bestellingen: Jacques Klöters, 'Toon. De biografie', stafkaart 'Olst' (2003), Sanne van Havelte, 'Mieks moeilijkheden', J.M.A Biesheuvel, 'De angstkunstenaar'.

29 november 2016

Vandaag en morgen is de loodgieter (eindelijk) een nieuwe dakgoot langs de garage aan het maken. De oude heeft er nooit goed in gezeten. Hij hing wat schuin naar binnen, wat betekende dat - bij hoosbuien - de goot naar binnen overliep. Daardoor zitten er wat vochtplekken in het zachtboard-plafond van de garage.

Tussen gesprekken met leerlingen en met mentoren door heb ik vandaag mijn kantoor wat opgeruimd. Losse stapels papier gesorteerd en op de juiste plekken gelegd. Alle toetsen van het eerste cluster in een grote bak per klas.

Aan het eind van de middag bekeek ik met collega Brigitte de tekstverklaring van H3 van vorige week nog eens kritisch. We hebben er twee vragen uitgegooid, de puntentelling wat aangepast en vastgesteld dat hij volgend jaar iets later in het cluster afgenomen moet worden.

1 bestelling: Christine Aventin, 'Het hart op zak'.

30 november 2016

Vanochtend nuchter naar de controle bij de huisarts. Goed nieuws: bloedsuiker op 7.7 en bloeddruk op 118/90. Dat is allebei spectaculair gedaald. Door de medicijnen, of door beter eten en bewegen? Laten we het maar op een combinatie van die twee houden. Er was trouwens ook weer een kilo af.
De volgende keer (over drie maanden) even voeten wassen en schone sokken aan, want ze controleren ook uitgebreid de voeten. Tot en met gel erop en naar het kloppen van het hart - via de voeten - luisteren.

Ik word steeds makkelijker met het weggooien van boeken en platen. Het komt er in feite op neer dat je de situatie omdraait: als ik het zelf besteld had, zou ik het dan in deze staat willen ontvangen? Vanochtend gooide ik twee singletjes van Doe Maar weg. Té veel tikken en geruis (door de vorige eigenaar grijsgedraaid op een goedkoop platenspelertje).

Vorige week overleed Tante Lies. Vanmiddag was de crematie in Bergen op Zoom met daarna een hapje en een drankje in 'De Berk'. Er is een groep neven, nichten en andere bekenden die je eigenlijk alleen nog bij dit soort gelegenheden tegenkomt. Tanta Lies overleed een jaar na Lidy's vader (haar broer) en vijf jaar na oom Simon (haar andere broer). Alle drie in november en 'netjes' in de gezinsvolgorde.

2 bestellingen: Andrew X. Pham, 'Meerval en mandala. Een reis door Vietnam', 'De Tweede Ronde, Lustrumnummer, Zomer 2005'.


Door naar december 2016