November 2018

1 november 2018

Vandaag is de eerste officiële dag dat ik met (deeltijd)pensioen ben! We vieren dat heuglijke feit met een korte vakantie van vijf dagen in Zoutelande. Het was door de jicht even spannend of het door zou gaan. De dokter wilde dinsdag al wel een briefje voor de annuleringsverzekering schrijven. Omdat de pijn per dag vermindert, durfde ik het toch wel aan. Af en toe op een terrasje rust nemen is ook geen straf.

aparthotel

Midden in Zoutelande zijn wat oude huisjes afgebroken en daarvoor in de plaats zijn twee appartementengebouwen gekomen. Het heet ApartHotel, maar dat lijkt me een verkeerde naam. Er is geen enkele service die je bij een hotel zou verwachten en er zit wel een compleet keukentje in. De gebouwen staan er net, alles is én ruikt nog nieuw. Het is zeker niet meer dan tweehonderd meter naar de duinovergang in het centrum van het dorpje (de foto is vanaf het duin genomen). Het complex heeft een eigen parkeerplaats met slagboom, en jawel hoor: we zijn weer uitsluitend omringd door Duitse auto's.

2 november 2018

We dronken vanochtend koffie bij 'De Branding' en trakteerden onszelf op een groot stuk appeltaart. Het is prachtig weer en het lijkt dat de komende dagen te blijven.

Drukkery

Vanmiddag reden we een rondje over Walcheren. In Domburg was geen parkeerplek te vinden. In Middelburg waren er genoeg. We liepen naar de Markt, waar we boekhandel 'De Drukkery' bezochten. Een prachtige zaak, waarbij ik het nog steeds vreemd vind dat je aan de buitenkant nauwelijks vermoedt dat er zich binnen een boekhandel bevindt.
Ik kocht er een krant en nam van de regio-aanbiedingstafel twee boeken mee:
- Lo van Driel, Jan H. Eekhout. en plooibaar talent
- Kees van Rijswijk, Langs literaire locaties op Walcheren
Omdat het 'de week van het Zeeuwse boek' blijkt te zijn, kreeg ik er het Zeeuws boekenweekgeschenk bij: 'Van Raas tot Rico' van Peter de Jonge. Een boek over zestien Zeeuwse sporthelden, met biografieën door Wim van Gorsel.

We stopten op de terugweg bij 'de Walcherse Wok', waar we lekker gegeten hebben (al was de biefstuk van Lidy aan de taaie en iets te zoute kant). We waren de eerste bezoekers en het is een beetje vreemd de eerste tijd zo'n hele zaak voor je alleen te hebben.

3 november 2018

Een rustige dag. Lekker zitten lezen en vanmiddag een wandeling door Zoutelande gemaakt. Er was een plekje op het terras van 'De Fiets' (gisteren en eergisteren zat het helemaal vol, toen we er langs kwamen). Daar hebben we een poosje gezeten. Ik vond het La Chouffeglas aan de kleine kant. Volgens mij waren ze vroeger groter, maar toen ik dat op Facebook zette, werd me duidelijk dat er al heel lang glazen van 0,25 en van 0,33 cl zijn. Gisteren in Middelburg kreeg ik een flesje met zo'n (klein) glas en kon ik dus nog een keer bijschenken. Vandaag had ik een glas van de tap. Dat is dan toch een manier van extra winst maken, zo'n kleiner glas.

Aan het werk in Zoutelande

Aan tafel heb ik wat informatie uit het gisteren gekochte 'Langs literaire locaties op Walcheren' op Schrijversinfo zitten vermelden. Het positieve daarvan is dat dergelijke wat meer regionaal gerichte informatie elders vaak niet te vinden is. Het negatieve is dat het een wat slordig in elkaar gezet boekje is: Het boek van Andreas Oosthoek uit 2016 heet 'Vuurland' en niet 'Voorland', 'Echo van de roos' van Chawwa Wijnberg is uit 2003 en niet uit 2008 en 'Nerf en flanken' van dezelfde schrijfster is uit 2008 en niet uit 2003.

Avondrood in Zoutelande
Avondrood in Zoutelande

4 november 2018

Er was een oudere omroepchauffeur die me vertelde dat hij ooit Tommy Cooper van Schiphol naar Hilversum had gereden. Toen ze aankwamen had Cooper iets in zijn borstzakje gestoken en gezegd: 'Drink wat van me!' De chauffeur was vol verwachting achtergebleven, dook met zijn hand in zijn borstzak en vond daar ... een theezakje!
(Jacques Klöters, Voorwaarts leven, achterwaarts begrijpen, blz. 293)

Stel dat ik dictator zou worden; wat zou ik het eerst verbieden? Religie of huisdieren? ik ben er nog niet uit.

Aan het eind van de middag streken we nog een keer neer op het terras van 'De Fiets'. Ze adverteren met 'heel veel bieren', maar de Westmalle tripel was net op. De voorgestelde andere tripel smaakte me ook prima. We namen er een bittergarnituur bij. We hadden het plan om daarna nog een tapas-garnituur te nemen en de maaltijd dan maar over te slaan, maar het terras liep ernstig leeg en het werd toch wel fris, dus dat kwam er niet van.

bittergarnituur

We dachten nog eens na over die naam 'ApartHotel' en we zijn er uit: Het zijn appartementen, maar je kunt ze - net als bij een hotel - per dag boeken (er is geen vaste wisseldag). Vandaar dat wij op donderdag binnen konden komen en op maandag weer konden vertrekken.

5 november 2018

De terugreis ging vlot. Nergens file en bijna het hele stuk 130 km per uur.

Ik heb ontzettend genoten van die paar dagen Zoutelande. Misschien wel juist omdat we zo rustig aan hebben gedaan (gedwongen door mijn jicht). Ik heb heerlijk zitten lezen in het al een paar keer aangehaalde boek van Jacques Klöters; ik heb op mijn gemak wat aan Schrijversinfo zitten werken (bestaande bladzijden up-to-date gemaakt); we hebben kleine stukjes gewandeld en af en toe een terrasje gepakt. Veel meer blijk ik niet nodig te hebben om het naar mijn zin te hebben.

In 'de Volkskrant' van vandaag krijgt de cd 'More Blood, More Tracks' van Bob Dylan een zeer positieve recensie. Hij is verkrijgbaar als enkele cd, als dubbel-cd en in een 6-cd-box. En jazeker: hij is gedeeltelijk al te beluisteren op Spotify. Ik deel de positieve waardering ervoor. 'Blood on the tracks' vond ik toch al één van zijn beste albums en nu zijn er andere opnames van die nummers te horen: intiemer, relaxter. Bob Dylan op zijn best!

Camping 'Het Bergbad' sluit aan het eind van het jaar. De gasten zijn hun chalets aan het afbreken, zo lees ik in 'De Gelderlander' van afgelopen zaterdag. Er is boosheid op de eigenaar, die geen andere optie zegt te hebben dan de verkoop van het terrein. Er is geen opvolger en de camping is te klein om succesvol te kunnen exploiteren. Dan zuller er nu wel wat dure bungalows op dat terrein gaan verschijnen. Dat gok ik, want er wordt niet verteld wie het terrein gekocht heeft.
Ik lees het artikel met weemoed. Toen dat Bergbad nog een zwembad was, heb ik er 's morgens vroeg en in de open lucht zwemles gehad en toen we ouder waren gingen we er 'vrij' zwemmen. Bovendien lag het scoutingterrein van 'De Zwervers' er direct naast en daar heb ik (geloof ik - achteraf) de gelukkigste dagen van mijn jonge jaren beleefd.

Bij de post van de afgelopen dagen liggen twee boeken, mij door de schrijver ervan spontaan toegestuurd!
- Frans Budé, Zoveel nabijheid (2018)
- Evening Star (Avondster), from the original Dutch poem by Jacqueline van der Waals translated by Geert Nijland (2017)

Evening Star

1 bestelling (Boekwinkeltjes staat weer 'open'): 'Leven en Werken - Maandblad der R.V.U.: literatuur van NU: S. Vestdijk, Menno ter Braak en Anton van Duinkerken'

6 november 2018

De toetsweek is bijna afgelopen. Vandaag ben ik niet als surveillant ingedeeld. Dat is lekker, want nu kan ik op school gaan zitten nakijken. De toetsen liggen al een dag of vijf op mij te wachten, maar ik zat in Zoutelande. Aan het werk dus nu!

Vanmiddag hadden we in de sectie twee dames van Meulenhoff op bezoek. Zij kwamen ons informeren over de nieuwste versies van de methode 'Op nieuw niveau'. Mijn eerste indruk over deze methode is wel positief. Ik zou daar best mee kunnen (en willen) werken.

Aan het eind van de middag haalden we de griepprik bij onze huisarts. Ik deed mijn jas uit en daarna mijn trui. Om mijn trui uit te kunnen doen, legde ik even mijn bril op een tafel. Die heb ik daar vervolgens laten liggen. Althans, dat vermoed ik, want ik zie hem hier thuis nergens. Morgen maar even navragen.

Gijs ruimde zijn auto op en vond twee rolletjes postzegels. Ik vermoed dat Dylano die (minstens twee jaar geleden) heel interessant vond en dat hij ze meegesmokkeld heeft. De kleuren zijn veranderd, maar deze genummerde zegels blijven geldig. Die twee rolletjes kunnen samen wel honderd euro waard zijn. Dat is dan - eerst door Dylano en nu voor mij - mooi meegenomen.

3 bestellingen: Peter Handke, 'Ongezocht ongeluk', Toon Tellegen, 'Mijn avonturen door V. Swchwrm', Paul van Loon, 'Lyc-drop', Imme Dros, 'De huiveringwekkende mythe van Perseus', Els Pelgrom, 'Bombaaj!', Anke de Vries, 'Fausto Koppie', Joke van Leeuwen, 'Het weer en de tijd', Alfred Schmeller, 'Kubisme'.

7 november 2018

En jawel hoor, mijn bril lag bij de huisarts op de balie.

In mijn toetsen van H3 zag ik iets opvallends: vijf leerlingen spellen 's morgens als 's morgen's. Dat heb ik nooit eerder gezien en nu vijf keer! Het wordt nog sterker: ik vertelde dit aan collega Gerard en ook in zijn H3-klas was hij dit vijf keer tegengekomen. Waar komt dat ineens vandaan? Ook hij had dit nooit eerder gezien.

Vanmiddag surveilleerde ik bij een toets economie van H4. Veel gezucht en gesteun. Dat zal er ook mee te maken hebben dat het de laatste toets in deze toetsweek was.

PMR-vergadering vanmiddag. We hebben ons intensief beziggehouden met de vragen in het werknemerstevredenheidsonderzoek. Het bureau dat de vragenlijst uitzet gaat verregaand mee in de extra vragen die we voorstelden.

1 bestelling: Ton Brouwers, 'Maria Dermoût - De tienduizend dingen' (uit: Lexicon van Literaire Werken).

8 november 2018

Vanochtend heb ik ruim een uur aan de telefoon gezeten met iemand van Aegon i.v.m. mijn lijfrente. Die heb ik eerst bijelkaar gespaard door mijn spaarloon opzij te zetten en de laatste jaren zelf jaarlijks aangevuld. Nu blijk je niet over je eigen geld te kunnen beschikken. De regering ontmoedigt actief het eerder stoppen met werken en heeft daarvoor ook m.b.t. de lijfrente regels ingevoerd. Wat sinds zo'n wetswijziging is gespaard kan pas opgenomen worden na je vijfenzestigste en wat na de volgende wetswijziging is gespaard kan pas opgenomen worden na je zevenenzestigste. Terwijl ik het geld nu het meest nodig heb, om de achteruitgang in besteedbaar inkomen tot mijn zevenenzestigste te overbruggen. Het is verdomme mijn eigen geld, maar ik kan er niet aankomen! Slechts een klein gedeelte kan uitgekeerd worden voor mijn vijfenzestigste.

Doodmoe

Op dertig februari wil ik sterven;
De levenskansen zijn die dag nihil.
En wie van mij verwacht te erven,
Vermaak ik mijn bezit op één april.

(Theodor Holman, Meulenhoffs dagkalender Nederlandse poëzie 1985, 1 april)

De zon op het rode blad van de Japanse esdoorn in de voortuin blijft aan magnifiek gezicht:

Japanse esdoornin de zon

2 bestellingen: Jeffrey Young & Janet Klosko, 'boekenlegger: Leven in je leven', Simon van der Geest, 'Prentbriefkaart: gedicht: Ik ben zo lenig door de warte'.

9 november 2018

Het hoort onontkoombaar bij de tijd waarin we leven dat ouders de school van hun kind voor de rechter dagen. Vandaag was er een uitspraak in zo'n geval (waarbij de rector de school vertegenwoordigde, maar waarbij het in feite om mijn 'begeleidende werk' ging). De school is in het gelijk gesteld en er was op geen enkele manier kritiek op het werk van school!

Het nakijken van de toetsen schiet op. Ik heb deze keer één H4-klas extra om na te kijken. Het is wel prettig om te bedenken dat ik 'normaal gresproken' dus al wel klaar geweest zou zijn.

Afgelopen maandag was ik de hoogste bieder op twee kavels bij Catawiki. De eerste daarvan werd vandaag al bezorgd: tweeëntwintig deeltjes uit de reeks 'Klein Literair Museum' van de Sjaalmanpers. Genummerde bibliofiele uitgaafjes, elk in een oplage van 100 stuks:
- nr. 3: Jan Praas, Praten met Belcampo. Een gesprek uit 1965
- nr. 4: Dada komt naar Utrecht. Een verslag
- nr. 5: Willem Godschalk van Focqueboch, Afrikaanse brieven. Ingeleid door Rob Nieuwenhuys
- nr. 6: Martinus Hendrikus Werkman en A. Marja, Herinneringen aan H.N. Werkman
- nr. 7: Jan Vermeulen, Een tuiltje Bloem. Sporadische herinneringen
- nr. 8: Jan G. Elburg, de dichter achter 't volle glas. Uit het onrustige leven van Gerard den Brabander
- nr. 9: Johan van Delden, Liefkensstraat 66. Herinneringen aan A. Marja
- nr. 10: Bert voeten, Notities over de Oude Prins. Herinneringen aan A. Roland Holst
- nr. 11: Leo & Tineke Vroman, Met en zonder Max de Jong
- nr. 12: Hans van Straten, Cola Debrot en de nachtelijke stemmen bij het Domplein: een interview
- nr. 13: G.A. van Klinkenberg, Jaren met Marsman
- nr. 14: Jan Engelman, Saar de Swart, muze der Tachtigers
- nr. 15: Simon Vinkenoog, Mijn Parijse legende
- nr. 16: Floris Mansarde & Diederik van Stolberg, Nu wordt het toch tijd voor een borrel. Een handvol literaire anekdoten
- nr. 17: Bert Voeten, Mij buurman J.C. Bloem. Enkele herinneringen
- nr. 18: Herman de Man, De erotiek in onze letteren. Over pornografie en Vestdijk
- nr. 19: Igor Cornelissen, borgtochtelijk lijden. Het korte leven van J.K. van Eerbeek
- nr. 20: Hansmaarten Tromp, Toeschouwer uit een hoge toren. Martinus Nijhoff (1894-1953)
- nr. 21: Frans Coenen, Kleine en zeer kleine schrifturen
- nr .22: Pieter van Oudheusden, Jan Arends als schrijver van stripverhalen
- nr. 23: Fed Batten, Denkend aan Ter Braak
- nr. 24: Floris Mansarde, Altijd kalk in je bed. Literaire anekdoten en curiosa

We maakten pizza's vandaag. We volgden tip op het pak voor het deeg: doe wat Italiaanse kruiden door het deeg. Dat blijkt een aanrader te zijn. Zo'n heel pak meel is te veel voor ons. Daarom aten we vandaag pizza's uit de Ferrari en morgen worden het calzones uit de oven.

1 bestelling: Ken Follett, 'De man van St. Petersburg'.

10 november 2018

We reden vanochtend weer eens naar een boekenmarkt (van een muziekvereniging) in Woudenberg. Jaren geleden sleepten we daar dozenvol boeken vandaan, maar we zijn voorzichtiger geworden, hoewel het wel verleidelijk blijft, want veel boeken kosten er maar twintig of dertig cent. We kwamen thuis met drieëntwintig boeken voor in totaal 12,70! Ik kocht veel poëzie:

- Maarten van der Graaf, Vluchtautogedichten
- Frans Kuipers, Molwerk
- Mario Molegraaf, Ik wou wel een beetje ziek zijn. Honderd gedichten waarvan je beter wordt
- Victor de la Montagne, Gedichten
- Jan J. Pieterse, klapvee, macho's & Kinderverdriet
- Sybren Polet, Virtualia. Teletonen
- Cees Sanders, Waaien op het dek
- Victor Vroomkoning, Paren
- Elly de Waard, Afstand
- Ivo de Wijs, Vroege Vogels Jubileumverzen
- Daan Zonderland, De kok van Marienbad

En verder:
- John Boyne, De jongen in de gestreepte pyjama
- Wim Daniëls, Giphtaal
- Piet Gerbrandy, De jacht op het sublieme
- Ronald Giphart, De ontdekking van de Literatuur
- Harry Mulisch, Siegfried
- Toon Tellegen, Maar niet uit het hart
- Kick van der Veer, Ik ben een ruwe pit. Conférences

en Lidy nog vijf kookboeken.

Juliana van Stolbergschool Juliana van Stolbergschool

We haalden vanmiddag in het dorp Lidy's nieuwe bril op. In het dorp liepen we ook even de Cultuurfabriek in. In de ruimte van de Historische Vereniging was een fototentoonstelling over de Juliana van Stolbergschool (foto's vanaf ca. 1921). Leerlingen herkende ik op de foto's niet, onderwijzers en onderwijzeressen wel. Op een groot scherm draaiden ook foto's. Daar kwam een namenlijst van mijn vijfde klas langs. Een getypt lijstje van meester Hiensch.
Het was lekker druk en dat was het vorige week zaterdag ook geweest, hoorde ik. Meester Lentze was er (die was er als jonge onderwijzer net toen ik in klas zes zat) en ook meester Hiensch liep er rond. Bij hem zat ik vijftig jaar geleden in de klas! Ik durf zijn leeftijd niet te schatten, maar die moet intussen respectabel zijn.

Namenlijstje meester Hiensch

Vanmiddag werd de tweede doos van Catawiki afgegeven: 69 exemplaren van het tijdschrift 'Boekenwereld'.

4 bestellingen: Jaap ter Haar, 'Lotje krijgt nieuwe vrienden', Lévi Weemoedt, 'Geduldig lijden', Hans Leip, 'De kinkhoren. De geschiedenis van het geslacht Abdena', Willem Iven, 'Bospest'.

11 november 2018

Hoewel het buiten niet echt warm meer is, trokken we vanochtend ons badpak aan om buiten in de spa te gaan. Dat viel tegen, want er stond te weinig water in en hij gaf een foutcode. Het bijvullen van het bad was genoeg om de foutcode te laten verdwijnen. Er stond te weinig water in om de pomp te laten werken.
Wat blijft is de vraag waarom er ineens zoveel water uit is. Verdampt? (We zijn er een week of vier niet in geweest). Ik moet de komende week het waterpeil maar eens in de gaten houden (en hopen dat de spa niet lekt).

De H4-toetsen zijn nagekeken.

Een tientje in de Staatsloterij.

In de zaterdagbijlage van 'De Gelderlander' lees ik al heel lang met plezier de rubriek 'Geld & geluk'. Hierin vertellen mensen (meestal een echtpaar) hoeveel geld er binnenkomt en waar ze het aan uitgeven. Vandaag erger ik me aan Bep en Cees Verberne (67 en 65 jaar oud). Ze hebben een gezamenlijk netto inkomen dat ligt tussen de 3500 en 5000 euro en durven dan in het artikel te laten noteren: 'Breed hebben we het niet.' Waar halen ze het lef vandaan? Natuurlijk valt dit te nuancerern door erbij te denken 'in vergelijking met wat er eerst aan geld binnenkwam', maar ik blijf dit een belediging vinden voor mensen die het écht niet breed hebben.

4 bestellingen: Enid Blyton, 'De Vijf en de parelsmokkelaars', Dr. Benjamin Spock, 'Baby- en kinderverzorging', Jean Bruce, 'O.S.S. 117 op onbekend terrein', Jean Bruce, 'Kwelgeesten', H.L.W. Angenent en B.M.W.A. Beke, 'Weglopen. Waarom lopen jongeren weg?', Sjöwall & Wahlöö, 'De man die in rook opging'.

12 november 2018

Toen we afgelopen mei kaartjes voor de voorstellingen in 'De Lampegiet' van dit seizoen bestelden, las Tygo net met belangstelling 'De waanzinnige boomhut van zoveel verdiepingen'. Daarom bestelden we twee kaartjes voor de jeugdvoorstelling daarover op 2 januari. Momenteel leest Dylano die boeken, misschien wel met nog meer belangstelling. Wie nemen we nou mee naar 'De Lampegiet'?
We gaan morgen maar eens bellen om te vragen of we deze twee stoelen naast elkaar kunnen omruilen voor ergens anders in de zaal drie of vier stoelen naast elkaar.

Ik ben altijd in een aantal boeken tegelijk bezig. Dat aantal wordt wat groot, daarom heb ik mezelf maar eens verplicht er eerst een paar 'uit' te lezen (of ze definitief opzij te leggen). In de laatste dagen las ik 'uit':
- Mano Bouzamour, De belofte van Pisa (interessant, maar niet echt goed. Het leest wel vlot weg)
- Jacques Klöters, Voorwaarts leven, achterwaarts begrijpen (interessant, veel bruikbaars voor Schrijversinfo)
- A.L. Snijders, Bordeaux met ijs (ga ik zeker nog een herlezen)
- Hans Vervoort, Kind van de Oost (onderschatte schrijver. Ik lees de laatste tijd veel over Nederlands-Indië)

4 bestellingen: Richard Llewellyn, 'Hoe groen was mijn dal', Nicolaas Beets, 'Dichtwerken 1830-1873, tweede deel', L.H.P. Hogenkamp, 'Benzinemotoren', Lévi Weemoedt, 'De ziekte van Lodesteijn'.

13 november 2018

Vorige week bestelde ik 'De sleutel: Vijfentwintig gedichten van Noord en Zuid ontsloten' van Paul Claes. Ik las al een aantal van zijn besprekingen van bekend gedichten met belangstelling. Vooral wat hij te berde bracht over 'De moeder de vrouw' van Nijhoff vond ik interessant. Zo interessant dat ik besloot dat gedicht vandaag in mijn H4-klas te bespreken.
Eerst liet ik ze het gedicht lezen. De meesten zijn nu wel in staat om te zien dat het een sonnet betreft en om rijmschema, alliteratie en enjambement eruit te halen. Ook de letterlijke inhoud reproduceren lukt wel. Vandaag nam ik ze aan de hand van Claes mee naar de symbolische betekenis.
Een Nederlander weet wel dat met 'Bommel' Zaltbommel bedoeld wordt. Daarom heeft een Vlaming hier een voorsprong; die gaat nadenken over dat 'Bommel' en vindt misschien in de Larousse of in de Van Dale dat 'op weg naar Bommel zijn' betekent: 'op sterven liggen'. Of dat 'Bommel' één van de vele oude volksnamen voor de duivel is. Als je dat weet krijgt 'twee overzijden' uit dit gedicht ineens een heel andere lading en wordt de nieuwe brug er één die deze wereld met de andere wereld verbindt.
Ook interessant om te weten is dat Nijhoff op 3 april 1934 met zijn vriend Hans Philips van Utrecht naar Jutphaas fietste en dat deze Hans hem toen vertelde dat hij op tweede kerstdag van het vorige jaar naar de nieuwe Waalbrug was wezen kijken. Rond theetijd zag hij daar een schip voorbijvaren, waarop een in het zwart geklede vrouw psalmen stond te zingen! Veertien dagen later had Nijhoff dit gedicht af en in datzelfde jaar nam hij het als slotgedicht op in zijn bundel 'Nieuwe gedichten'.
De leerlingen waren belangstellend en deden en dachten goed mee! Ik vertelde ze dat je middels zo'n boek voorbereiden op je literatuurexamen geen valsspelen is. Je mag bronnen gebruiken. En als een boek te ingewikkeld is: op internet zijn ook voldoende besprekingen van gedichten te vinden. Leerlingen gaan kort door de bocht. De halve klas zei dit gedicht wel mee te willen nemen naar hun mondeling literatuurexamen. Daar protesteerde ik tegen: ik wilde ze leren dat ze zich bij hun voorbereiding een beetje in moeten spannen en niet dat ze lui en gemakkelijk een voorgekauwd gedicht op hun lijst moeten zetten. Misschien moet ik op deze manier nog maar een stuk of tien gedichten bespreken!

14 november 2018

Gisteren was ik heel tevreden over mijn lessen. Vandaag waren ze niet meer dan gemiddeld.

Vanavond spraken we als medezeggenschapsraad met de wethouder van onderwijs. Na de verkiezingen van begin dit jaar is Marco Verloop 'onze' wethouder. Dat was hij ook van 2010 tot 2014, dus echt nieuw is hij niet. Hij wist de MR voor zich in te nemen, door zijn open en serieuze manier van spreken en denken over het openbaar onderwijs. Voorlopig zijn we tevredener over deze SGP-wethouder dan we de afgelopen jaren waren over de D66-wethouder.

1 bestelling: Tip Marugg, 'Weekendpelgrimage'.

15 november 2018

Ik heb weer twee poëzie-scheurkalenders weggewerkt. Op zolder liggen er een stuk of twintig, die ik destijds op mijn bureau had liggen en waarvan ik iedere dag een bladzijde omsloeg (en dus niets afscheurde). Nu zit ik ze toch af te scheuren en de bladzijden gaan straks in de te verkopen mapjes knipsels per schrijver. Het ruimt op en zo beur ik er nog wat voor.

Vanavond aten we (friet) bij Suzanne ter gelegenheid van haar verjaardag. Na het eten kwamen er nog wat buren en familieleden binnen. Het werd gezellig.

1 bestelling: Morris L. West, 'De toren van Babel'.

16 november 2018

De VVD wil de subsidie voor het concertgebouworkest verlagen en in plaats daarvan carnavalsoptochten gaan subsidiëren. Ze zijn daar even vergeten dat we een scheiding hebben van kerk en staat.

2 bestellingen: 9 boekenweekgeschenken, 2 boekenleggers.

17 november 2018

Mijn eerste verjaardagskaart is binnen; uit Australië, met daarin een fraaie jamlepel. Dank je wel Caroline.

We kochten wat cadeautjes bij boekhandel Van Kooten vanochtend. Voor mezelf kocht ik het privé-domein-deel 'Een iets beschuttere plek misschien: Journaal 2017' van Cyrille Offermans.

Naastenliefde heeft, Nietzsches lucide pleidooi voor de Fernstenliebe ten spijt, een gering bereik. Met onze ouders, partners, kinderen en misschien een paar vrienden is de categorie 'naasten' al rijkelijk gevuld - een zeldzame heilige niet te na gesproken.
(Cyrille Offermans, Een iets beschuttere plek misschien, blz. 32/33)

18 november 2018

Het is nu echt koud buiten.

Ik ben op mijn bril gaan zitten. Die krijg ik zelf niet meer rechtgebogen.

1 bestelling: 'Levende talen, nummer 275, februari 1971', Sybren Polet, 'Organon'.

19 november 2018

Lidy's iPhone wilde niet openen. We googleden een mogelijke oplossing. Die ging via de computer en de installatie van de nieuwste versie van iTunes. Omslachtig en tijdrovend, maar het lukte!

Ik haalde een boekenweekgeschenkje op uit mijn garagebox. Al een paar keer heb ik daar nieuwsgierig naar een opgeslagen doos met het opschrift 'Poëzie' gekeken. Ik heb geen idee (meer) wat daar in zit. Vanmiddag maakte ik tijd om die doos tevoorschijn te halen. De doos zit inderdaad vol met gedichtenbundels. Wat algemene verzamelbundels, maar ook eerste drukken Gerrit Achterberg en 'Libertijnsche liederen' van Jacob Israël de Haan. Ik heb er vanmiddag gelijk een stel te koop gezet. (die 'Libertijnsche liederen' voor 25,00)

4 bestellingen: Robert van Gulik, 'Vier vingers', Eugène Sue, 'De wandelende jood' (2 delen), 'Heemschut - April 2001 - No. 2', Gerard Reve, 'De vierde man'.

20 november 2018

In H3c besprak ik pleonasme en tautologie. Ze kregen deze zin voorgeschoteld: 'Iedereen was op tijd, maar Tim was echter weer eens te laat.' In die zin moesten ze zien dat 'maar' en 'echter' dubbel is en dus een tautologie. Eén leerling stak zijn vinger op en zei: 'Meneer, dit is een rare zin. Als Tim te laat was, is het dus niet waar dat iedereen op tijd was!' Héél goed. Ik heb ze weer 'op scherp' gekregen.

De laatste dagen ben ik druk bezig met het aanvullen van Schrijversinfo. Ik probeer veel schrijversbladzijden weer bij de tijd te krijgen door over die schrijver de kaartenbak van de Koninklijke Bibliotheek te raadplegen. Bij de bronnen, onderaan de bladzijde, staat de KB ook vermeld; met maand en jaar van de laatste raadpleging erachter. Dat moet ik zo recent mogelijk zien te houden. Bij aan aantal bladzijden is dat nog helemaal niet gebeurd. Dan is het even veel werk. Vanavond was dat bijvoorbeeld bij Jan Prins het geval, maar ook die is klaar. Ook werk ik op die manier aan de bladzijde over Hugo Claus. Dat is veel werk, want er staan 725 'kaartjes' in die digitale kaartenbak over hem. Die moet ik één voor één bekijken en dan op mijn eigen bladzijde kijken of dat boek al vermeld wordt. Het blijft monnikenwerk, maar op de één of andere manier beleef ik er plezier aan.

3 bestellingen: '3pak 2018', Joh. Breevoort, 'Burgemeester tegen Schout. Een historisch verhaal, naar ware bescheiden, uit den strijd tusschen de Dirxisten en de Schoutisten, Amsterdam 1542-1578', boekenlegger: 'Joanna Kortink, Uit de ban van eetbuien'.

21 november 2018

vandaag werd bekend dat Veenendaal een SGP-burgemeester krijgt. Ik wil best geloven dat dit de meest geschikte kandidaat was, maar toch vind ik het slecht voor het imago van Veenendaal. We waren bezig langzaam onder dat imago uit te kruipen, en worden nu met een klap weer jaren teruggeslagen.

In mijn klassen heb ik vandaag uit 'Heimelijke vreugde 1' van A.L. Snijders de column 'Rat' voorgelezen. Dat gaf aanleiding tot een gesprek over diverse onderwerpen. Ik probeer mijn leerlingen te leren dat ze bij moeilijke, hen onbekende woorden de hokjes in hun hersenen waar de verschillende talen zitten open moeten zetten. Vaak herken je dan een woord. Dat lukte vandaag met de zin 'Er zijn grenzen aan mijn escapisme' uit deze column. Veel leerlingen kwamen onmiddellijk met 'escape = ontsnappen'. In de brief aan zijn uitgever (die in dit boek steeds bij de column is afgedrukt) schrijft Snijders dat zijn vrouw opmerkte dat 'Broodje aap' de lezers niets zou zeggen. Mijn leerlingen kennen de uitdrukking en kunnen die ook onder woorden brengen.

4 bestellingen: J. Gzn, P. de Zeeuw, 'Reinaart de vos', Jonathan Safran Foer, 'Alles is verlicht', Henning Mankell, 'Moordenaar zonder gezicht'. Ischa Meijer, 'Brief aan mijn moeder', Hubert Lampo, 'Terugkeer naare Atlantis'.

22 november 2018

Jawel: mijn eerste pensioen is binnen! En ook netjes het voorspelde bedrag. Dat bedrag is nog niet de helft van wat ik nu aan salaris minder ontvang, maar we denken het ermee te kunnen doen (geld is ook niet alles).
Het idee blijft wel een beetje raar: er wordt geld naar je overgemaakt en het enige wat je daarvoor hoeft te doen is niet naar je werk gaan.

Vanochtend deden we boodschappen in het dorp én liet ik mijn bril (waar ik op was gaan zitten) rechtbuigen. Dat ging vlot. Toen we weer thuis waren, ging ik op mijn andere bril staan. Dat is ernstiger: het montuur is verwrongen en één glas is doormidden. Dat gaat geld kosten.

We kregen een brief in de brievenbus: De komende weken kunnen we niet met de auto bij ons huis komen. Morgen wordt de straat opengegraven om er een nieuw riool in te leggen. Of eigenlijk twee riolen; één voor het afvalwater en één voor het regenwater.

Sinterkaas had voor Dylano een pakje voor de open haard gelegd. Daar zat 'Sjakie en de grote glazen lift' van Roald Dahl in. Hij pakte het uit en kwam het naar mij toe brengen: 'Sinterklaas heeft zich vergist, dit is niet voor mij.' Hij weet welke cadeaus hij gevraagd heeft en verder hoeft hij niets (en zeker geen boek dat hij niet kent). We lieten het zo en een poosje later lag hij er toch in te lezen (de batterij van de iPad zal wel leeg geweest zijn!):

Dylano leest Roald Dahl

Vanavond aten we met de MR bij Da Gigi. Het was gezellig, maar de kwaliteit bij deze pizzeria gaat wel achteruit.

1 bestelling: Ineke Verschuren, 'Een ster over de grens - Verhalen - Advent - Kerstmis - Driekoningen'.

23 november 2018

Om 9.45 uur moest ik in het ziekenhuis in Ede bij de reumatoloog zijn. Een uitgebreid gesprek én een uitgebreid onderzoek. Ze geeft het liefst een eenduidige diagnose: óf jicht, óf reuma, maar de beelden zijn te tegenstrijdig. Daarom moest ik extra röntgenfoto's laten maken (van mijn handen is dat onlangs al gedaan): twee keer van mijn borst, twee keer van mijn linkervoet, twee keer van mijn rechtervoet, twee keer van mijn linkerenkel, twee keer van mijn rechterenkel. Daarna moest ik ook nog een keer bloed laten prikken. Dat was geen feestje: de eerste prikker kreeg geen bloed uit mijn arm. Ik vertelde dat ze enige tijd geleden hebben zitten wroeten en dat ik dat vreselijk vond. Daarom haalde hij er een meer evaren prikker bij (dat is netjes). Die prikte ook in mijn rechterarm, op een andere plek, maar ook daar kwam geen bloed uit. Daarna prikte ze in mijn linkerarm en daar lukte het. Ik verliet het pand ruim bepleisterd.
Eind december moet er nog een echo van mijn enkel gemaakt worden (en als ik pech heb, moet er dan vocht uit dat gewricht worden 'geprikt') en dan heb ik op 31 december weer een afspraak met deze reumatoloog. Wordt vervolgd.

De straat gaat 'open'.

Het opengraven van de straat voor ons huis is vandaag begonnen. We kunnen de auto op het grasveldje om de hoek parkeren. Daar hebben ze twee bolderkarren neergezet, die we vanmiddag al gebruikten om de boodschappen van de auto naar huis te rollen.

Ik ben een aanhanger van de Fulco-theorie: je leest op 12-jarig leeftijd Fulco de Minstreel (een jongensboek, ik heb het als twaalfjarige inderdaad gelezen) en krijgt daardoor een beeld van de middeleeuwen. Dat beeld verandert in wezen nooit meer. Op weg naar het professoraat in de mediaevistiek groeit je kennis van de middeleeuwen met tienduizenden details, maar het fundament blijft Fulco de Minstreel. Ik heb deze theorie niet zelf bedacht, maar onderschrijf haar wel degelijk. (Tegelijk vermoed ik dattie niet deugt - wat een warboel.)
(A.L. Snijders, Bordeaux met ijs, blz. 312)

3 bestellingen: Ria Holleman, 'Handboek voor de combi magnetron', Arnon Grunberg, 'Tirza', Tomek Tryzna, 'Meisje Niemand'.

24 november 2018

Lidy zegt tussen de middag: 'Ik heb ook soep, als je wilt.' Dat lijkt me een feitelijk onjuiste mededeling. Ik vermoed dat ze óók soep heeft als ik dat niet wil. Ik zeg het maar niet.

3 bestellingen: Judith Herzberg, 'Dagrest', I.S. Toergenjew, 'Vaders en zonen', Renate Dorrestein, 'Voor liefde: klik op F', 'Het Salamanderboek 1934-1984', Reinier van Genderen Stort, 'De grijsaard en de jongeling', Anna Blaman, 'Ram Horna en andere verhalen'.

25 november 2018

bloeduitstorting Vanochtend zag ik tijdens het douchen deze bloeduitstorting op mijn rechterarm.
Dat is de plek van de tweede keer vergeefs naar bloed prikken van afgelopen vrijdagochtend.
Er kwam geen druppel bloed in het buisje, maar daarna komt er wel zo'n bloedvlek. Dan zat er dus toch bloed!?

Vijftig jaar worden vond ik wel grappig. We hebben toen ook een groot feest gegeven. Zestig jaar worden vind ik verschrikkelijk. Geen reden voor een groot feest, eerder reden om in een rustig hoekje weg te kruipen.

Je herinnert je natuurlijk bijna niets van je leven.
Je hebt miljoenen dingen en dingetjes meegemaakt,
maar je herinnert je er maar vijfentwintig.
De vraag is of de selectie willekeurig is
of een beeld geeft van je karakter.
Ik kan die vraag niet beantwoorden,
en dat is voor mij geen ongewone situatie,
want ik kan bijna geen enkele vraag beantwoorden.

(A.L. Snijders, Heimelijke vreugde 1, blz. 88)

7 bestellingen: A.F.Th. van der Heijden, 'Engelenplaque / notities van alledag 1966-2003, R. van der Paardt, 'Het lied van Orpheus. De antieke hellevaart in de moderne Nederlandse literatuur', Stephan Enter, 'Grip' (voorpublicatie), Ross Macdonald, 'The Chill', Erik Vlaminck, 'Anastasia', H. Marsman, 'Tempel en kruis', '3pak 2016', '3pak2018',

26 november 2018

Ik ben jarig op een doordeweekse niet-werkdag. Dat is wel lekker. We rommelen ons de dag door in de richting van een avond met visite. Ik sta de hele dag op mijn gemak Italiaanse hapjes te maken (antipasti). Die hadden we voor het avondeten met kinderen en kleinkinderen en met AnneMarie en Mart willen halen bij Da Gigi, maar we zagen eind vorige week dat die op maandag dicht is. Toen dacht ik: dan maak ik ze toch zelf!

Ik ben door familie en vrienden weer ruim voorzien van drank en boekenbonnen.

2 bestellingen: Renate Dorrestein, 'Vreemde streken', Leonn de Winter, 'De ruimte van Sokolov'.

27 november 2018

Na mijn verjaardag heb ik kort en slecht geslapen. Omdat ik vanmiddag geen vergadering heb (er zijn leerlingbesprekingen, maar niet van 'mijn' klassen), en geen afspraken na mijn laatste les, ben ik op tijd thuis en help ik Lidy met het opruimen van de zooi. We zijn naar bed gegaan en hebben 'de boel de boel gelaten'.
Het gaat nog even mis. Twee leerlingen van de leerlingenraad willen mij vanmiddag spreken over de MR. Het is een werkdag, dus ik vind niet dat ik daar 'nee' op kan zeggen. Ik ben dus naar huis gegaan om op te ruimen, maar halverwege de middag was ik toch weer een uurtje op school.

De graafwerkzaamheden aan de Dijkstraat zijn nu recht bij ons voor de deur:

De Dijkstraat ligt open

2 bestellingen: Suzanne Katier, 'Zit je goed? Feminisme als therapie', Ronald Giphart, 'Ik ook van jou'.

28 november 2018

Een laatste les 'Ice age' in H4. We laten ze de over literatuur geleerde zaken toepassen op deze film. Daar is die fim heel geschikt voor (getalmotief, leidmotief , intertekstualiteit, enz.). Los daarvan is het ook gewoon een leuke film.

De wijk Veenendaal-Oost (waar Suzanne en Gijs wonen) bestaat binnenkort tien jaar. Men gaat om dat te vieren o.a. een tijdschrift voor de bewoners uitbrengen. Ik kreeg een mailtje dat men daarin ook de twee gedichten over de wijk wil opnemen die ik destijds als stadsdichter schreef. Ze vragen om mijn adres, om ook zo'n blad naar mij te kunnen sturen. Leuk!

In Luiletterland Van Erich en Ria kreeg ik een boekenbon om 'In Luiletterland' van Wim Huijser aan te schaffen. De volledige titel is: 'In Luiletterland: tussen schrijvers, uitgevers en andere curieuze letterheren m/v/x'. In dit boek heeft Wim Huijser zijn literaire artikelen over boeken en schrijvers en zijn interviews (in de literaire hoek) gebundeld. Ook het artikel uit 'Boekenpost' met de titel ''De meeste van deze boeken zullen langer bestaan dan ik' De boekenkast van Mats Beek' heeft hij er in opgenomen. Ik vrees dat ik dan meer een curieuze letterheer dan een schrijver ben. Omdat ik nieuwsgierig was, heb ik het boek al een paar dagen in huis (van die boekenbon wordt dus een ander boek gekocht).
Het is een zeer lezenwaardig en gevarieerd boek geworden, met artikelen over o.a.: Adriaan Walraven Engelen, Gust Gils, de Verkade-albums van Thijsse, Hay-on-Wye, Harry Mulisch, A. Moonen, Jan Feith, De Schone Zakdoek, Geert van Oorschot, Johan Polak en Bob den Uyl (ik verkeer in het boek in goed gezelschap!)

3 bestellingen: 'Zien zonder zintuigen (Telepathie serieus of griezelzwendel?)', Hans Kievid, 'Gijzelingen', Piet Wijn, 'Aram 1 (Aram van de eilanden/Aram van broeders der kunst)', Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Dagen' (Parool, donderdag 28-11-1963).

29 november 2018

Even na acht uur zaten we al bij de dokter. Lidy kreeg een ecg. Die leek goed, maar is voor de zekerheid doorgestuurd naar een cardioloog. Die heeft er vandaag niet naar kunnen kijken. We worden daar morgen nog over gebeld. We gaan er dan maar van uit dat het niet zorgwekkend is.

Vanavond kwam er iemand langs om de traptree waar een scheurtje in zit te lassen. Daar staat intussen al jaren een balk onder om die tree te ondersteunen. Dat kan, maar het is geen fraai gezicht. De klussenier die enige tijd geleden het zolderraampje heeft geplaatst, heeft deze collega gevraagd bij ons langs te komen. Het was zo gebeurd en ziet er netjes uit. Een gevolg is echter wel dat ik er niet niet meer aan ontkom om in de komende tijd die hele ijzeren spiltrap te verven.

30 november 2018

Met de boekenbonnen van mijn verjaardag en van school kan ik bijna de dvd-box van Neerlands Hoop aanschaffen. Die kost € 99,99 dus ik moet er nog iets bijleggen, maar ik ga het nu toch maar doen. In de box: 3 boeken, 9 DVD's, 3 CD's en EP. Omdat er ook 3 boeken in zitten, ga ik maar eens bij Van Kooten vragen of die hem voor me kan bestellen. Ik noteer voor mezelf even het ISBN-nummer: 9789047624318.
In december gaan we met alle collega's een avond naar Van Kooten, bij wijze van kerstborrel en kerstpakket. Daar krijgen we cadeaubonnen en een hapje en een drankje (en een toespraak) en mogen die bonnen dan ter plekke besteden. Ik laat dan (denk ik nu) de dagboeken van Max de Jong maar bestellen. Die kost € 41,94 en wordt tweedehands niet of nauwelijks aangeboden. 840 bladzijden en ISBN: 9789028261105.
Er was onder de collega's wel wat gemopper bij de aankondiging van deze 'kerstavond'. De afgelopen twee jaar zijn we wezen wokken en bij een deel van de collega's wordt vreten meer gewaardeerd dan cultuur (ook op een Cultuurprofielschool).

Aan de ecg-uitslag was niets negatiefs af te lezen. In de gaten houden (en ons niet teveel zorgen maken).