November 2019

1 november 2019

Voor het eerst na mijn halve pensioen gaf ik weer op een vrijdag les. Ze kregen de surveillance bij de toetsen vandaag niet 'rond'. Daarom werkte ik vandaag en ben ik aanstaande dinsdag thuis. Ik had eerst de luister- en kijktoets Engels van V6 (voor de dyslecten) en daarna de luister- en kijktoets van H5 (ook voor de dyslecten). Dat is een vrij intensieve manier van surveilleren, omdat ik bij elke vraag de pauzetoets zo'n vijftien seconden ingedrukt moest houden. De dyslecten krijgen extra tijd bij hun toetsen, maar ze hebben natuurlijk niets aan tien minuten ná zo'n toets. Ze hebben wel wat aan een beetje extra denktijd per vraag.
Na afloop hoorde ik dat deze toetsen ook met die extra tijd kant-en-klaar te koop zijn. Maar dat kost tweehonderd euro extra en dat doen we dus niet. We laten gewoon Beek urenlang op knopjes drukken.

In de middag reed ik nog wat planken voor Martijn naar zijn nieuwe huis. Daarna haalden we samen nog een tv van de muur en wat lampen van het plafond. Zijn oude appartement is nu echt leeg. Het wordt op 8 november 'overgedragen'.

's Avonds nam Martijn ons en Suzanne, Gijs, Tygo en Dylano mee uit eten als dank voor alle hulp. We aten bij Njoy aan de Nieuweweg. Het was een wokrestaurent, maar noemt zichzelf nu wereldrestaurant. Het ziet er wat gezelliger uit dan in het verleden, maar is in feite nog steeds niet heel veel meer dan een wokrestaurant. Maar het smaakte er prima.

1 bestelling: Lincoln Barnertt, 'Voorhistorische dieren'.

2 november 2019

Ik ben nu een eindje onderweg in 'Grand hotel Europa' van Ilja Leonard Pfeijffer en het bevalt me maar matig. Het is allemaal wel met heel veel omhaal van woorden geschreven. Ik zou bijna zeggen: Het is opzettelijke mooischrijverij.

Ik kocht vanmiddag een paar flesjes 'Straffe Hendrik' (tripel). Wat is dat een lekker bier! Misschien komt het ook doordat ik het flesje een poosje in de koelkast had gezet. Dat doe ik eigenlijk nooit (en misschien moet ik dat wél vaker doen).

3 november 2019

Nieuw op Schrijversinfo: Nel Noordzij.

2 bestellingen: J.J. van Zorge, 'Van nood tot noodzaak. Honderd jaar belangenorganisaties van blinden en slechtzienden', Max Frisch, 'Gantenbein'.

4 november 2019

Vanmiddag pootte ik wat bollen in onze eigen voortuin. Daarna verbrandde ik opkomend groen onder het 'vogelvoerhuisje'. Mezen zijn kieskeurige eters. Ze gooien meer dan de helft van het voer uit het bakje. Dat gaat vervolgens ontkiemen in het grind onder het raam. Dat jonge groen verbrandde ik met onze elektrische onkruidbrander. Er zat nogal wat oud blad in de klimop onder het raam. Dat blad vloog in de fik en even later brandde een heel stuk van de klimop. Er was een enorme rookontwikkeling. Ik ging binnen een kan water halen om dat te blussen. De (schuin)overburen kwamen er al aangehold en hadden al bijna 112 gebeld. Dat bleek gelukkig niet nodig.

Vanmiddag maakte ik kennis met de leden van de 'Commissie Historische Graven'. We hadden afgesproken in de Cultuurfabriek, maar die is op maandag dicht. We liepen gezamenlijk naar 'Down Town'. Een horecagelegenheid in de oude Pniëlkerk. Dat ziet er van binnen heel goed uit (en de koffie was er ook prima). Het grand-cafégedeelte heet 'Plein 1913'. Dat is aardig gevonden. 1913 is het bouwjaar van de voormalige kerk (en dat jaar staat ook in de gevel) en 'plein' is een anagram van de naam van die voormalige kerk: 'Pniel'.
Ik heb een goed gevoel bij de eerste kennismaking met de commissieleden.

Na afloop van het gesprek haalde ik bij Van Manen onze klok op. Die hebben ze schoongemaakt en gerepareerd. Het eerste wat ons thuis opviel is dat hij veel harder (helderder?) slaat. Blijkbaar zat er ook vuil op die bel.

De stamboomman

Gert Groenleer kwam me vanavond zijn, vorige week in Colijnsplaat (het dorp van zijn jeugd), gepresenteerde roman 'De stamboomman' brengen. Jaren geleden zat ik met hem in de straatnaamcommissie. Toen heb ik al eens commentaar gegeven op de eerste hoofdstukken van dit boek.

5 november 2019

Een vrije dag op dinsdag (dat is weer eens wat anders), omdat ik afgelopen vrijdag gesurveilleerd heb. Uiteindelijk zit ik toch voor school te werken, want er zijn toetsen na te kijken.

Vanochtend heb ik bloed laten prikken, voor het bezoek aan de reumatoloog (en de reumaconsulente) volgende week. Het was er niet druk en het prikken (wel weer in mijn linkerarm) lukte vlot.

Vanavond gingen we de familie van de eind vorige week overleden overbuurvrouw condoleren. Ze lag de afgelopen dagen in huis opgebaard. Het condoleren was wel 'gewoon' op de Munnikenhof.

6 november 2019

In het tweede uur had ik met mijn H3-klas een diagnostische toets. Die toets bleek onvindbaar. Ik wist zeker dat ik hem vorige week in mijn postvak had gelegd, maar daar lag hij niet. Het duurde even voordat ik me realiseerde dat afgelopen maandag de door mijn H4-klassen gemaakte toetsen in dat postvak gelegd zijn. Die heb ik er maandag rond 15.30 uur uitgehaald. Toen heb ik ongetwijfeld de hele stapel, dus ook de nog te maken H3-toets, mee naar huis genomen. Ik heb de school 'op kosten gejaagd' door de boel gauw nog een keer te kopiëren.

In het vierde uur surveilleerde ik een uurtje bij een leestoets Frans van T4. Daar ging de Wet van Murphy nog even door: de leerlingen hadden een woordenboek N-F op hun tafel liggen. Maar daar hadden ze in dit geval niet zo veel aan. Met een mailtje kon ik regelen dat iemand die woordenboeken om kwam ruilen. Dat ging snel, maar het is toch een onrustige manier van een toets opstarten. De leerlingen kregen een kwartiertje extra voor de toets, waarmee de stress uit de lucht was.

7 november 2019

Aan het begin van de middag reden we naar Zoutelande. We zitten (net als vorig jaar) een lang weekend in het 'Aparthotel'. Google maps gaf tot een half uur van te voren i.v.m. een aanrijding een alternatieve route aan. Maar toen we wegreden was onze gebruikelijke route weer beschikbaar.

Vorig jaar zaten we twee hoog 'onder de pannen'. Vandaag zitten we op 'één hoog'. Hier zijn geen schuine wanden, waardoor het allemaal veel ruimer aandoet. De inrichting is goed verzorgd. In dit soort gebouwen worden de appartementen aan particulieren verkocht en vervolgens centraal verhuurd. We hebben de afgelopen jaren (op Ameland en in Zeeland) geleerd dat je maar het beste een appartement dat door een Duitser gekocht is, kunt huren. Die hebben de fraaiste inrichting met spullen van een net iets betere kwaliteit.

Zoutelande

We wilden op het terras van 'De Fiets' iets gaan drinken/eten, maar die bleek op donderdag niet open te zijn. Voldoende toeristen zijn er buiten de zomer (blijkbaar) alleen in het weekend. Eetcafé Royal ernaast was wel open. We gingen uiteindelijk toch maar binnen zitten. Daar was het groter dan je van buitenaf zou verwachten.

8 november 2019

Vanochtend werd ik om 7.15 uur wakker gebeld. Het was het bureau dat de invallers voor 'De Vuurvlinder' regelt. 'Nee, sorry, ik ben een weekendje weg'.

 

Zoutelande

Boven het bed in dit appartement hangt een grote foto van de 'bocht' van Zoutelande. Hij is niet vanaf Zoutelande gemaakt, maar vanaf Valkenisse/Dishoek. We reden vanmiddag die kant op, om te kijken of we een vergelijkbare foto konden maken. We vonden een parkeerplaats bij Valkenisse en liepen door de duinen naar het strand. We hadden één strandovergang verder moeten zijn. In Dishoek waarschijnlijk.

Valkenisse Valkenisse

Op de wandeling door de duinen terug zag ik een paar groepen opvallende bladeren langs het pad. Het lijkt wel aronskelk. Is dat een duinplant? Volgens Wikipedia komt hij niet in Zeeland voor. We stuurden de foto naar Erich (een bevriende, gepensioneerde bioloog). Hij vond het een leuke waarneming. De plant is kalkbehoeftig, dus dat klopt ook.

Aronskelk?

Martijn heeft vandaag zijn appartement officieel overgedragen aan de nieuwe bewoner. Hij heeft weer gewoon één huis.

9 november 2019

Vanmiddag reden we naar Middelburg. Ik tikte op Google maps op een alternatieve route. De door de gemeente Veere en de provincie voor toeristen gewenste route kennen we nu wel. Nu reden we over landweggetjes en zagen we nog eens wat anders.

Walcheren

We wandelden door het centrum van Middelburg, langs het stadhuis, over de markt en langs de Lange Jan. In 'De Drukkery' (wat een prachtige boekwinkel is dat toch!) lag een stapeltje van het boek 'De stamboomman' van Gert Groenleer pontificaal bij de ingang op tafel! We dronken wat op het terras van 'De huifkar'.

Middelburg Middelburg
Middelburg Middelburg

Het koperen kunstwerk dat Lidy hierboven staat te fotograferen staat voor het stadhuis en heeft bovenop een maquette van het middeleeuwse Middelburg. In de bolvorm zit een kijkgat, waardoor je het middeleeuwse rioleringssysteem kunt bekijken. Die rioolgedachte is in het kunstwerk verder uitgewerkt d.m.v. de twee koperen stoelen: als je op zo'n stoel gaat zitten, komt er een waterstraal uit de zitting, schuin naar beneden, waardoor het net lijkt of je zit te plassen. Een interactief kunstwerk: dat wordt door kinderen duidelijk gewaardeerd (het duurde even voordat wij het konden fotograferen zonder dat er iemand op zat).

Vanavond maakte ik een home-made surf & turf. Voor het geld dat je daarvoor bij een restaurant kwijt bent, kun je zeer ruim inkopen doen.

surf & turf

10 november 2019

In de schoolbibliotheek stond een aantal mappen met daarin het losbladige 'Lexicon van de jeugdliteratuur'. Een prachtig naslagwerk, waar ik af en toe voor Schrijversinfo gebruik van maakte. Ik was op school blijkbaar de enige gebruiker en op een gegeven moment hebben de dames van de mediatheek de mappen bij het oud papier gegooid 'omdat ze toch nooit werden gebruikt.' Ik was onplezierig verrast/verbaasd/nijdig.
Vandaag ontdekte ik, zoekend naar informatie over A.D. Hildebrand (Klaar!, wat heeft die man veel geschreven), dat het hele lexicon op internet te vinden is: bij DBNL. Ik was plezierig verrast/verbaasd/blij.

We boffen met het weer dit weekend: zon en blauwe lucht. We hebben rond het middaguur zelfs een poosje buiten op het balkon van dit appartement gezeten: uit de wind en in de zon. En dat half november!

Zoutelande Zoutelande

Vanochtend wandelden we over de 'boulevard'. Ik was inconsequent. Ik wilde gisteren niet dat Lidy foto's op Facebook zette: je moet inbrekers niet op een idee brengen. Maar nu maakte ik zelf een live-Facebook-filmpje vanaf het uitkijkpunt achter 'De Branding'.

Vanmiddag dronken we wat bij 'De Branding'. November, en het terras zat helemaal vol! We namen er een schaaltje gemengde bittergarnituur bij. Eén van de 'vlammetjes' deed zijn naam eer aan. Bij het afrekenen dacht ik: Dit kan nooit (zo weinig). Het bleek toch te kloppen: voor een La Chouffe van de tap rekent 'De Branding' maar € 3,30! Ik heb er elders al meerdere keren € 4,50 voor betaald.

Vanavond toegevoegd aan Schrijversinfo: Laurie Langenbach. Ik heb 'Brieven, dagboeken en een geheime liefde' met veel plezier gelezen. In haar brieven en dagboekfragmenten is ze openhartig. Het sterkst vond ik haar teksten over haar worsteling met de drugsverslaving van haar partner Wally Tax (de zanger). Het ontroerendst vond ik haar brieven aan haar moeder uit Japan, waar ze via een alternatieve geneeswijze van haar baarmoederhalskanker af wilde komen. Je leest haar strijd en haar hoop. Hoop, waarvan je als lezer weet dat die vergeefs was.

Verder keek ik vananvond toch maar de toets van H3 na. Tijdens zo'n weekend-weg heb je daar eigenlijk niet zoveel zin in, maar af is maar af.

11 november 2019

De terugrit naar Veenendaal ging vlot.

Vanmiddag woonde ik als gast een vergadering van de 'Commissie Historische graven' bij. Nog niet als lid, want daarvoor moet je eerst officieel door B&W worden aangesteld. Er lag een interessante klus. We bekeken een grafveld waar begin jaren tachtig graven zijn uitgegeven. In principe zijn die grafrechten voor dertig jaar. Daarna kan er verlengd worden. Van nogal wat graven zijn de rechten aan de gemeente teruggegeven. Deze commissie loopt die 'teruggegeven' graven één voor één na en bekijkt of er een reden is m.b.t. de begraven personen óf m.b.t. het grafmonument om dit graf tóch te bewaren. Als daar argumenten voor zijn, adviseert deze commissie B&W om het graf intact te laten.
Zo kunnen we voorkomen wat ik zelf in Bennekom heb meegemaakt. Het graf van de schrijfster Henriëtte de Beaufort is daar geruimd en daar kwam vanuit de gemeenschap commentaar op. Aan de hand van foto's die ik daar een paar jaar geleden van de grafsteen heb gemaakt, wordt dat graf nu gerestaureerd.

Na afloop van die vergadering liep ik het dorp in om bij T-mobile twee nieuwe Applekabeltjes te kopen. De verkoopster vroeg of ik er geen drie wilde hebben, want er was een kortingsactie bij aankoop van drie artikelen. Dat wilde ik niet. Daarop bedacht ze dat ze me er iets goedkoops bij kon verkopen en dat ik dan met die actiekorting misschien wel goedkoper uit was. Ik heb er nu een klein kabeltje 'Lightning to Headphone Jack' bij en betaalde daardoor twee euro minder!

12 november 2019

Vanochtend had ik eerst een afspraak met de reumaconsulente en daarna met de reumatoloog. De tweede afspraak was om 9.00 uur en ik moest om 9.30 uur weer lesgeven. Dat lukte net; de poli ligt maar een paar honderd meter van school af.

wachtkamer wachtruimte

In de polikliniek moet je bij binnenkomst je patiëntenpas voor een zuil houden. Daar komt dan een papiertje uit met je afspraak en de plek waar je je moet melden. Het stoort mij dat het printertje het over een 'wachtkamer' heeft en dat er op de bordjes in de hallen 'wachtruimte staat'. Hoe moeilijk kan het nou zijn om dat op elkaar af te stemmen?

H4 heeft in de eerste helft vandit schooljaar drie i.p.v. vier uur in de week. Daar begin ik nu last van te krijgen. De nieuwe methode kost meer tijd en ik heb nu dus juist minder tijd. Het zal allemaal wel lukken, maar 'de lucht' is eruit.

We hebben voor Nederlands een methode van dezelfde uitgeverij als voor Engels. De boeken lijken sprekend op elkaar. Daardoor komt het een enkele keer voor dat een leerling het verkeerde boek bij zich heeft. Vandaag deed een leerling een opvallende ontdekking: 'Kijk eens meneer, op het boek van Nederlands staat een vakje met 'Name and class' en op het boek van Engels staat een vakje met 'Naam en klas''. Goed gezien. Het was mij nog niet opgevallen (en het is wel slordig van Malmberg).

2 bestellingen, boekenlegger: Arnold Cornelis, 'Rustpunten van de geest', Frans Bastiaanse, 'Natuur en leven'.

13 november 2019

Creeedence live at Woodstock

Ik luisterde vanmiddag via Spotify naar 'Live at Woodstock' van Creedence Cleerwater Revival. Een cd die kortgeleden verschenen is. Ze speelden op Woodstock in de middag, komen nauwelijks op de lp en niet in de film voor (dat wilden ze zelf niet, schijnt het). Dan is dit een heel aardig tijdsdocument.
Ik kwam op het spoor van deze opname via de column van Mart Smeets in de VARA-gids.

Nieuw op Schrijversinfo: Adriaan Litzroth.

Vanavond hadden we Momo Theaterwerkplaats in het Cultureel Café. Het is prachtig om te zien hoe deze mensen met een beperking zich in zang, toneelspel en film kunnen uiten. Ik was minder tevreden over mijn eigen gesproken column. Ik had ervoor gekozen de column niet uit te schrijven en voor te lezen, maar alleen een lijstje met kernwoorden mee te nemen. Allerlei dingen die ik in de voorafgaande dagen bedacht had om te kunnen zeggen, kwamen er nu niet uit en de samenhang van het verhaal was ook niet o.k. Volgende keer toch maar weer uitschrijven dus.

1 bestelling: Astrid Roemer, 'Over de gekte van een vrouw'.

14 november 2019

De ochtend ging heen met huishoudelijke taken. We stofzuigden en deden boodschappen.

Vorige week vrijdag belden ze van 'De Vuurvlinder'of ik in kon vallen, maar ik zat in Zeeland. Vandaag bellen ze of ik morgen in kan vallen, maar ik heb op school een verplichte studiedag. Er rust geen zegen op dit invalwerk. Als ik eerlijk ben zou ik trouwens liever een dagje basisschool doen dan zo'n studiedag.

Na de brieven en dagboekfragmenten van Laurie Langenbach las ik haar debuut 'Geheime liefde' (die is achterin het boek herdrukt). Ik kan me absoluut niet vinden in de negatieve kritieken van destijds. Ik las het met plezier en dat geldt dan zowel voor de gedeelten over haar geheime liefde (= Jan Timman) als voor haar jeugdherinneringen. Laurie Langenbach had zich kunnen ontwikkelen tot een groot schrijfster, als ze niet zo jong was overleden.
Daarbij realiseer ik me na lezing twee dingen:
1. 'Geheime liefde' verscheen in 1977 en stond haaks op de tijdgeest. Feministen pruimden het boek niet. Het autobiografische karakter van het boek zou nu wél gewaardeerd worden.
2. Ik las het boek niet onbevangen, want ik had kort daarvoor de brieven en de dagboekfragmenten gelezen.

Bij het kringloopcentrum kocht ik vanmiddag 'Dit stroeve land, bloemlezing van poëzie over de Veluwe'. Ik noteerde die gedichten vanavond op Schrijversinfo. Datzelfde deed ik met de gedichten uit 'Gedichten 77' en 'Gedichten 78' (een keuze uit de tijdschtiften).

2 bestellingen: Emile Puettmann (samensteller), 'Schoon- en Weerdruk', Drs. P, 'Zeden en onzeden', Drs. P, 'Des vondelings wraak'.

15 november 2019

Een (verplichte) studiedag op school. We begonnen met een opwarming/teamactiviteit in de gymzaal. Daar zou ik zelf niet voor kiezen, maar ik snap wel dat de schoolleiding daar wel voor kiest en er werd in ieder geval veel bij gelachen. Daarna kwam een juffrouw van VOS/ABB ons bijpraten over een nieuwe wet die de docenten van openbare scholen rechtspositioneel gelijkschakelt met de docenten van bijzondere scholen. Geen groot spreekster en ook geen bijster interessant onderwerp (maar het is terecht dat we op de hoogte gesteld worden). De belangrijkste veranderingen (in ieder geval voor mij): 1. Het last in-first out principe geldt niet meer. In plaats daarvan wordt er gewerkt met leeftijdsgroepen. 2. Bij ontslag krijgen wij nu wel een transitievergoeding.
Daarna leerden we werken met een computerprogramma voor lesobservaties. We gaan ook in koppels elkaars lessen observeren. 's Middags was er een lezing van Claire Boonstra. Een bekende naam in het lezingencircuit, maar het kon mij niet bekoren. Negatieve critici vergelijken haar met Yomanda en ik snap die vergelijking wel. Toch was het wel een goede middag, want ik zag dat veel andere collega's onder de indruk waren of zelfs diep geraakt.

1 bestelling: Melinda Haynes, 'Krijtstad',

16 november 2019

Vanmiddag gingen we bij Suzanne langs voor haar verjaardag van gisteren (36 alweer!). Omdat Tygo hier donderdag niet was, hielp ik hem met zijn huiswerk. Veel zin had hij er niet in en aan een tafel met nog drie volwassenen is waarschijnlijk ook niet de ideale setting.

Daarna praatte ik gezellig een tijdje bij met Matthy. dat was alweer veel te lang geleden.

2 bestellingen: Anneke Bloemen, 'Annemieke en de club van Jan-pak-an', Marcel Janssens, 'Bertus Aafjes - Een voetreis naar Rome' (uit: Lexicon van Literaire Werken).

17 november 2019

Dinsdag hebben we leerlingbespreking (vroeger heette dat rapportvergadering). Vandaag heb ik voor mijn mentorleerlingen die vergadering voorbereid. Ik heb (maar) twee leerlingen om te bespreken.

Nieuw op Schrijversinfo: Josien Laurier.

5 bestellingen: boekenlegger 'Pagerclip - Willem Wilmink', Paul Biegel, 'Swing',James Oliver Curwood, 'Omnibus (Kazan de wolfshond / De zoon van Kazan / De nomaden van het noorden)', Willy van der Heide, 'Ali Roos als Arie Baba', Marcellus Emants, 'Vijftig'.

18 november 2019

Vanochtend zijn we boodschappen wezen doen (o.a. uitdeelsnoep voor mijn verjaardag op school). Het was verbazend druk op en rond het Bruïneplein.

Vanmiddag was ik toch weer even op school, al is maandag geen werkdag voor mij. Ik nam mijn mentorleerlingen door met de leerlingbegeleider, ter voorbereiding op de leerlingbespreking van morgen. Hier ga ik niet over klagen: als ik het een week eerder had voorbereid, dan had ik het op een werkdag kunnen bespreken.

Ik haalde alweer een doosje knipsels op uit mijn garagebox. Het te koop-zetten loopt lekker. Ik heb mijn boekwinkeltje 'Knipselarchief' verhoogd van 500 naar 1000 items. Ik ben nu wel benieuwd hoe snel ook dat weer te weinig zal blijken te zijn. Ik breid met vrijwel elk stapeltje knipsels ook de informatie op mijn Schrijversinfobladzijden verder uit. Aan de nieuw toegevoegde schrijvers van de laatste dagen is te zien dat ik voornamelijk met de knipseldoos 'L' bezig ben.

De tank van de Scenic was vrijwel leeg. Er ging voor ruim tachtig euro benzine in. Ik durf dat niet naar guldens om te rekenen.

Nieuw op Schrijversinfo: Stephan Lang.

Recht en waarheid zijn twee buren in onmin.
De waarheid is een bezit van God. mijn jongen,
en het recht is een goocheltruc voor de machtigen.

(Stephan Lang, De mollenjager)
1 bestelling: Gerrit Kouwenaar, 'goede morgen haan'.

19 november 2019

Vandaag besprak ik de gemaakte toetsen in H4. Ik had één heel oplettende (en pientere) leerling. Bij één vraag moesten ze vijf onderdelen van een betoog in de juiste volgorde zetten. De puntentelling was: alles goed 2 punten en bij één fout 1 punt. Deze leerling zei: 'Meneer dat is een rare telling: als ik er vier goed heb, heb ik er automatisch vijf goed!' En daar had ze natuurlijk gelijk in.

Rapportvergaderingen. De leerlingbegeleider had ze goed gestructureerd. Alleen het rooster klopte niet, waardoor we toch weer uitliepen.

Alle herinnering is gezichtsbedrog,
een licht vliesje van innerlijke beelden
dat breekt zodra je er de volle aandacht op richt.

(Bernlef, Buiten is het maandag, blz. 48)

2 bestellingen: Willy van der Heide, 'Vreemd gespuis in een warenhuis', 'Gastronomiana, ou recueil d' anecdotes, réflexions, maximes et folies gourmandes. Dédié aux Amateurs de la bonne chère'.

20 november 2019

Vandaag vertelde ik in mijn H4-klassen over de middeleeuwen en de middeleeuwse handschriften. Af en toe een hele les 'lekker' vertellen, blijft toch heel prettig. Later op de dag zei collega Ronald (Duits): 'Ik liep langs je lokaal. Je was aardig op dreef over Karel de Grote. Ik kreeg zin om erbij te komen zitten.'

21 november 2019

Ik heb de laatste tijd een heel beetje knipsels te koop gezet. De verkoop gaat er niet gelijk mee op. Ik noteer dit, omdat ik gemerkt heb dat, als ik zoiets vaststel, het vaak daarna ineens gaat lopen.

Vanochtend werd (eindelijk) onze bank teruggebracht. De zittingen zijn opnieuw bekleed. Vanmiddag haalde ik mijn fiets op. Die stond ook alweer zes weken bij de fietsenmaker. De accu is opgestuurd naar de fabriek. Er waren twee cellen beschadigd. Ik heb geen idee wat ik me daarbij voor moet stellen, maar ik ga er maar vanuit dat het gedonder nu afgelopen is.

2 bestellingen: Vereniging Rembrandt, 'Verslag over het jaar 1966', Antoine de Saint Exupéry, 'Het rijk der menschen'.

22 november 2019

Vanochtend bij Martijn aan het klussen geweest. We zijn van goede wil, maar geen topklussers (m.a.w. niet alles ging naar wens). Tussen de middag kwam Lidy ook en we lunchten bij Martijn.

Ik ben al een paar dagen wat grieperig. Vanmiddag heb ik voornamelijk op de bank liggen slapen.

Er komen veel foto's uit Disneyland over de app. Suzanne, Gijs, Tygo en Dylano hebben het er naar hun zin.

Daar word ik nou vrolijk van: We kijken 'Vroege vogels' op televisie. Er wordt gefilmd in park Sonsbeek. De presentatrice ziet een aparte paddestoel en vraagt aan de boswachter wat het er voor één is. Ik zeg tegen Lidy: 'Judasoor'. De boswachter twijfelt en zegt dan 'Tong'. Even later verschijnt een tekst in beeld: 'De boswachter heeft het nog nagezocht: het is Judasoor' !!

Nieuw op Schrijversinfo: Harriet Laurey.

3 bestellingen: Ditha Holesch, 'De zwarte hengst Bento', 'De Spiegel - Christelijk nationaal weekblad 25 december 1948 - No. 13 - Kerstnummer', Els Pelgrom, 'Kerstmis in Kattenland'.

23 november 2019

We deden boodschappen en gingen voor cadeautjes ook even bij boekhandel Van Kooten aan. Voor mezelf kocht ik 'Hooiberg', het nieuwste boek van Koos van Zomeren.

De gedichten uit 'Dichter aan huis 2009' en uit 'Vonken. Dichters bij Prometheus' zijn aan Schrijversinfo toegevoegd.

2 bestellingen: 'Egypte en Engeland strijden om de Soedan (Wat gaat er met het Land-der-Zwarten gebeuren?)', boekenlegger: Frans van Gaal, e.a., 'De fabriek in de etalage'.

24 november 2019

Ik keek vandaag de herkansingtoets werkwoordspelling van mijn H3 klas na. De eerste toets leverde heel veel onvoldoendes op. Ze moesten achtentwintig keer een werkwoord goed spellen en we rekenden daarbij één fout = één punt. Dat zijn ze niet gewend. Ik ben er echt van geschrokken. Ik bedacht me dat de spelling van de werkwoorden in de vorige jaren steeds een onderdeel van een grotere toets was. Dan maakten ze ook wel fouten, maar zorgde de rest van de toets ervoor dat ze toch een voldoende haalden. Dat versluiert dus de slechte spelling.
We hebben extra geoefend en de meeste leerlingen trekken het nu naar (net) een voldoende. Er zijn echter ook leerlingen die twee keer een 1,0 scoren. Die moet ik maar een paar keer apart uitnodigen om nog eens extra met ze te oefenen. Ik vind dat je het niet kunt maken om dit te constateren en dan 'gewoon' door te gaan met de orde van de dag.

1 bestelling: 'Bzzlletin 191, themanummer Fin de Siècle'.

25 november 2019

Om 7.30 uur werd ik wakker van de telefoon. Ippon: of ik vandaag in kon vallen in groep 7/8 van 'De vuurvlinder'. Dat wilde ik wel (al zouden we vandaag wat voorbereidingen voor mijn verjaardag van morgen doen).

Het bleek een leuk stel kinderen te zijn (waaronder de dochter van Nadire, uit mijn eerste klas - groep 6 - in datzelfde gebouw in 1984). De dag zelf was 'een makkie'. Eerst hadden ze gym van een vakleerkracht. Ik fietste met ze teurg naar school, waar ze wat aten en dronken. Daarna fietste ik met ze naar de bibliotheek, waar ze twee uur door medewerkers van de bibliotheek werden beziggehouden (in het fablab en met een escape-spel). Pas om 12.45 was ik weer met ze op school, waarna ik nog tot 14.15 lesgaf (ze draaien een continurooster).
De laatste drie kwartier werkten ze in tweetallen op de laptop aan een presentatie. Ik zag John F. Kennedy langskomen en Frans Ferdinand. De Powerpoint-presentaties waren van een behoorlijk niveau en er hing een heerlijke werksfeer. Complimenten voor deze kinderen! Ik liep rond, gaf hier en daar wat tips en verbeterde af en toe de spelling.

Opvallendste vraag uit de klas (van een lief, klein meisje): 'Bent u straks voor Badr Hari of voor Rico Verhoeven?'. Ze bleek zelf op kickboksen te zitten!

Ik vond het een leuke dag en de leerlingen vonden dat ook. Ze streelden mijn ego met: 'U bent de leukste invalmeester ooit.' (ik heb even geïnformeerd: ze hebben meerdere invalmeesters gehad).

26 november 2019

Mijn verjaardag én een werkdag. En een lange ook. Mijn eerste les begon om 8.00 uur. De laatste vergadering was om 17.20 uur afgelopen.

Een H4-leerling kent mij goed. Hij feliciteerde me en zei: 'Weer een jaar dichter bij uw dood, meneer.' Ik moest daar om lachen, dit is mijn soort humor en hij heeft dat door. Ik zei nog wel tegen hem: 'Dit kun je niet tegen iedere docent zeggen op zijn of haar verjaardag.' Hij knikte, dat had hij heus wel door.

Al werk je nog zo lang in het onderwijs, je maakt steeds nieuwe dingen mee. Vandaag hoorde ik, terwijl de leerlingen een spellingsopdracht aan het maken waren uit de middelste rij: 'Hé Google: hoe spel je déjà vu?'. Ik liep naar die leerling toe. Op zijn schermpje verscheen de juiste spelling, die hij vervolgens in zijn werkboek noteerde.
Ik zeg nog regelmatig: 'Dan kijk je even in je woordenboek'. De leerlingen lossen dat moderner op. We willen niet dat ze hun telefoon in de les aan hebben, maar dit is toch een heel praktische toepassing.

Vanavond zat de kamer vol. Ik vier mijn verjaardag altijd op de dag zelf. Het was gezellig. Rond half twaalf was iedereen weer naar huis. We ruimden de boel op en zaten nog even in de kamer. Je slaapt toch niet direct. Ik viel helemaal niet in slaap en zat om 02.00 uur nog even beneden.

1 bestelling: Cornelius Ryan, 'De laatste slag. Berlijn 1945'.

27 november 2019

Scheur in mouw

Leerling: "Meneer, er zit een scheur in uw mouw!'
Ik: "Ja jongen. Je hebt vast wel op het Journaal gezien dat de leraren staken voor een hoger salaris. Nu zie je zelf waarom dat nodig is!"

Aan het begin van de avond belde de directeur van 'De Vuuvlinder'. De meester van groep 7/8 is nog ziek. Of ik morgen of vrijdag in kan vallen. Dan kom ik wel donderdag én vrijdag. Anders hebben die leerlingen wel erg veel wisselingen. Bovendien vond ik het maandag erg leuk in die klas. Later bedacht ik dat het wel héél lang geleden is dat ik van maandag t/m vrijdag voor de klas heb gestaan (dat was vóór mijn Bapo).

3 bestellingen: Rodaan Al Galidi, 'Hoe ik talent voor het leven kreeg', Simon Carmiggelt, 'Kronkel: Germ' (Parool, vrijdag 04-12-1964), 'Geerten Meijsing - Veranderlijk en wisselvallig (vijf variaties) (uit: Lexicon van Literaire Werken)', 'Geerten Meijsing - Altijd de vrouw (uit: Lexicon van Literaire Werken)', 'Geerten Meijsing - Dood meisje (uit: Lexicon van Literaire Werken)'.

28 november 2019

Vuurvlinder Vuurvlinder

Het aardige is dat 'De Vuurvlinder' i.v.m. de nieuwbouw van de school tijdelijk in 'mijn' oude basisschool aan de Langelaar zit. Ik fiets deze week dus 's ochtends de route die ik vijfentwintig jaar geleden ook naar mijn werk fietste (de cirkel is rond). Op de foto zitten de leerlingen (vanmiddag) een toets begrijpend lezen te maken. Aan de raampartij is 'De Grift' nog herkenbaar. Ik zag aan de rand van de ramen nog de haakjes zitten die ik dertig jaar geleden in de muur heb gedraaid en waar we waslijntjes aan gespannen hadden om tekeningen en 'werkjes' aan op te hangen. En …. jawel hoor: in deze klas zitten zomaar twee dochters van oud-leerlingen van destijds: links de dochter van Nadire en rechts de dochter van Maron.

29 november 2019

Vijf dagen in een week lesgeven; ik ben het niet meer gewend. Ik ben kapot. Ik merk wel dat ik er op de basisschool, na een paar dagen, weer 'een beetje in kom'. Ik leer de gewoontes en gebruiken van de school kennen, weet wat er gaat komen, weet waar de sleutel van de gymzaal hangt, weet waar de laptopkarren staan enz.

Hoofd- en bijzinnen

Ik was verrast door het niveau van het taalonderwijs op de basisschool. Vandaag maakte groep acht een oefening over hoofd- en bijzinnen. De vier nevenschikkende voegwoorden hebben ze uit het hoofd geleerd! Mijn sectie Nederlands discussieert of we die hoofd- en bijzinnen in H2 of in H3 zullen behandelen, omdat het misschien wel te moeilijk is voor een tweede klas. Ze hebben het verdorie op de basisschool al 'gehad'!
Misschien zou het wel heel leerzaam zijn als docenten van het voortgezet onderwijs af en toe een dagje meedraaien op een basisschool en docenten van de basisschool dat deden in het voortgezet onderwijs. Ht zou de aansluiting ten goede komen!

2 bestellingen: 'Ons Erfdeel. Vlaams-Nederlands cultureel tijdschrift, 51e jaargang, nr. 2, mei 2008', 'Aantal (4) recensies van 'Ex-drummer' van Herman Brusselmans'.

30 november 2019

De foto van eergisteren, waarop groep 7/8 een toets aan het maken is, had ik ook op Facebook gezet. Er wordt veel op gereageerd, o.a. door oud-collega's (die het idee van een reünie opperen), oud-leerlingen en collega's-van-nu. Eén iemand schrijft: 'maak maar geen herkenbare foto's van kinderen, dat geeft problemen met ouders.' Ik dacht: daar zet ik het volgende onder: 'Daarom heb ik deze kindertjes ook allemaal van achteren genomen.' (maar ik heb dat er toch maar niet bijgezet).

Bij 'Karwei' kochten we vanmiddag drie schakelaars met een afstandsbediening. Lidy kocht daarna bij de kringloopwinkel nog een broodsnijplank en ik zes boeken:
- Martin Bril, C'est la via: berichten uit Frankrijk
- Martin Bril, Wat een man nodig heeft
- Anna Enquist, De thuiskomst
- Herman Koch, Eindelijk oorlog
- Jean-François Mallet, Gesmolten kaas variaties, hartig & zoet
- Harry Mulisch, De procedure

1 bestelling: 'Kinderboekenweek (folder), Uitgever: CPNB / Boeken in huis, nr. 3: vouwblad, 8 blz., jaar onbekend'.