November 2020

1 november 2020

Om mijn veertigjarig onderwijsjubileum te vieren bestelden we een rondje tapas bij 'Tres tapas'. Je moet het daar ophalen, want ze bezorgen niet. Het was lekker, maar het eet minder leuk dan in het restaurant zelf. Dat komt omdat je tafel thuis in één keer vol staat met tapas, terwijl het in het restaurant rondje voor rondje komt, met een tussenpauze.

1 bestelling: 'Hollands Maandblad 232, januari 1967, 8e jaargang, themanummer: Anti-Amerikanisme'.

2 november 2020

Vandaag werd ik ook in de dagkrant van school gefeliciteerd. Ik heb niet echt een jubileumgevoel. Dat komt ook omdat ik eigenlijk in 1980 al drie maanden eerder was begonnen te werken; als taalcoördinator bij de Stichting Buitenlandse Werknemers. Maar dat geldt niet als 'onderwijstijd'. Uit die dagkrant:

Proficiat Mats! Op 1 november 1980 begon Mats aan zijn, wat hij toen nog niet kon inschatten, indrukwekkende loopbaan binnen het onderwijs. Eenieder die met Mats ooit gesproken heeft over zijn onderwijservaringen weet dat hij in de 40 jaar die volgden een grote verscheidenheid aan ervaring heeft opgedaan: o.a. binnen het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, met de voeten in de klei en als directielid. Zelfs dit schooljaar was hij nog regelmatig te vinden als vervanger op de basisschool van zijn kleinzoon. Zijn grootste passie ligt bij het lesgeven zelf, maar dan wel het liefst – ook in deze moeilijke coronatijd –fysiek. Hartelijk gefeliciteerd Mats met jouw 40-jarig onderwijsjubileum!

Op Facebook is er veel gereageerd en gefeliciteerd. Je zou bijna kunnen zeggen dat ik een online-receptie heb gehouden. Dat is dan toch wel weer leuk!

2 bestellingen: Ton Schilling, 'Spoor, onze generaal', 'Boekenpost nr. 26, jaargang 4, november/december 1996'.

3 november 2020

Een studiedag vandaag (de leerlingen hebben vrij om zich op de toetsen voor te bereiden). Ik was zoveel mogelijk digitaal aanwezig. Ondanks de corona gaan allerlei processen gewoon door. Ik heb wel twijfels bij het in deze tijd organiseren van zo'n studiedag. De bijeenkomst was in de gymzaal, waar afstand houden makkelijker is en wie dat niet aandurfde kon digitaal aanwezig zijn. Sommige collega's waren in een lokaal gaan zitten met hun laptop, andere deden dat vanaf thuis.
Ik heb begrepen dat de vakbond dit soort studiedagen en vergaderingen afraadt. Dat lijkt me ook eigenlijk wel terecht.

Afgelopen zaterdag was ik op Catawiki de hoogste bieder op een kavel met negen brievenboeken van Gerard Reve. Acht ervan gebonden en met stofomslag. Ik kijk af en toe mee bij die veiling en bied dan mee op kavels die laag in prijs blijven. Ik 'had' deze negen boeken voor € 25,00. Met veilingkosten en verzendkosten heb ik ze voor € 4,00 per stuk.

brievenboeken Gerard Reve

3 bestellingen: ' Aantal (34) knipsels van en over Lévi Weemoedt', Manuel J. Smith, 'Als ik nee zeg, voel ik me schuldig', Jan Stavast Reeks no. 27: 'De brug over de Djambi'.

4 november 2020

De klassen 1 t/m 3 hebben deze week gewoon les. De hogere klassen hebben een toetsweek. Ik gaf mijn h3-klas dus een blokuur les (grammatica) en surveilleerde een blokuur bij een Engelse luistertoets in H5. Het eerste deel van die toets vond ik knap lastig. Er werd heel snel gesproken en bovendien met een accent. Ik vermoed dat ik wel een voldoend gehaald zou hebben, maar helemaal zeker weet ik dat niet.

Tijdens het eerste uur had ik ook moeten surveilleren, maar ik was nog thuis. Het toetsrooster wordt in Excell gemaakt en ik gebruik dan de zoekfunctie om mijn afkorting op te zoeken. Wat ik vind, noteer ik in mijn agenda, maar deze had ik dus gemist. De volgende keer toch maar zelf het rooster helemaal doornemen. Ik heb er altijd een hekel aan gehad als surveillanten niet kwamen opdagen en nu was ik er zelf dus 'zo-een'.

Piet Paulusma had het net een paar keer over ‘vorst aan de grond’. Van mij mag het, maar ik zie het met al die miljoenen van hem nog niet zo gauw gebeuren.

2 bestellingen: Johan Daisne, 'De man die zijn haar kort liet knippen', Hubert Lampo, 'De eerste sneeuw van het jaar', Tjitte de Vries, 'Deelerwoud . Veluws recreatie-kapitaal'.

5 november 2020

Aan het begin van de middag haalden we de griepprik. Deze keer niet bij de dokter, maar in een kerk in de wijk. Daar kan de anderhalve meter beter gegarandeerd worden. Het was goed georganiseerd en we stonden zo weer buiten.

Vanochtend ben ik een paar uur met de financiële administratie aan de gang geweest. De belastingdienst is blijkbaar in mijn aangifte van 2018 gedoken. Ze willen een loonstrook uit 2017, een betaalbewijs en de polis van mijn lijfrente. Met name dat betaalbewijs levert veel zoekwerk op (ik heb het nog niet gevonden).

LLW

Deze week kreeg ik een mailtje of ik een complete serie 'Lexicon van literaire werken' wil hebben. Ik betaal alleen de verzendkosten. Dat is wel een paar tientjes, want die mappen wegen zwaar, maar jaren geleden heb ik véél meer voor zo'n zelfde rijtje mappen betaald en bovendien is deze serie compleet tot en met 2020. Ik zet de artikeltjes - van elk tussen de tien en twintig bladzijden - apart te koop, voor (meestal) € 2,50 en dat verkoopt de afgelopen jaren heel behoorlijk!

6 bestellingen: Bas de Gaay Fortman en Hans van Egdom, '20 jaar PPR in de Nederlandse politiek', 'Aantal (11) knipsels over Robert Long', G.L. Tichelman, 'Papoea', J.G.N. Renaud, 'Spangen (De geschiedenis van een kasteel)', Wim de Bie en Kees van Kooten, 'JuCo Magazine', Frans Gerver, '80 kaartspelen oorsprong, spelregels en variaties rijk geïllustreerd'.

6 november 2020

De sectie heeft vandaag een studiedag over 'Disc'. Ik heb gezegd dat ik niet mee doe. Ik ga in deze tijd niet een hele dag met acht volwassenen in een klein zaaltje zitten. Eerlijk gezegd snap ik de rest niet, dat zij dat wel doen. Sterker nog: ik snap niet dat de school dit goed vindt.
We hadden afgesproken dat ik, waar dat nuttig was, online mee zou doen. Vanochtend heb ik daarop zitten wachten, maar ze slaagden er niet in 'op twee fronten tegelijk' bezig te zijn. Dat is accoord, al vraag ik me wel af hoe ze dat dan in de les doen, met op Teams de thuiszittende leerlingen erbij.

We kochten onlangs een dobbelspel in houten uitvoering: 'Shut he box'. Er werd op Facebook veel reclame voor gemaakt. We hebben intussen geleerd dat je niet op die advertenties in moet gaan, maar dat je beter het aangeboden artikel elders kunt opzoeken, dan ben je in veel gevallen goedkoper uit!
We speelden het spel met de kleinzoons vandaag. Leuk! En goed voor de hoofdrekenvaardigheid.

3 bestellingen: Martha van Brink-Poort, 'Aletta Jacobs', 'De Revisor, derde jaargang, nr. 2, april 1976', 'New Scientist, Cannabis: the brain's other supplier, 31 July 1993, No. 1884'.

7 november 2020

Ik lees 'Brieven aan Wim B. 1968-1975' van Gerard Reve. Een deel van deze brieven is in Veenendaal geschreven. Hij woonde hier in 1971. In een brief van 17 april 1970 schrijft hij dat hij in Veenendaal naar de mis is geweest:

In Veenendaal, toen we bij Henk zijn moeder logeerden, zijn we naar de Mis geweest, waarbij in de preek, de pastoor de theoreticus van de Franse communistiese partij aanhaalde (die alle misdaden en gangsterismen en miljoenenmoorden jaar in jaar uit heeft goedgekeurd en toegejuicht): die had natuurlijk weer zulk een 'rake' en 'gezonde' kritiek op de Kerk geuit, weet je, die wij 'ons maar eens ter dege, wij christenen, moesten aantrekken', etc. etc. Ik spuug er op, langzamerhand, op het Nederlandse katholicisme. Alles is domheid, onbegrip, symboolblindheid, en aanbidding van het rapaljair geweld. De goddelijkheid van Christus wordt nu al vrijwel openlijk in de kerken geloochend. Overal is de zwakzinnigheid en de geestelijke achterbuurt in opmars. Alles 'ludiek', 'creatief', enzovoorts.

Op 19 oktober 1970 schrijft hij dat hij een aantal boektitels op voorraad heeft, hij hoeft alleen het boek nog maar zelf te schrijven. Eén van die titels is: 'De Geile Jongens Van De Boslaan'. Als ik er ooit nog toe kom een boekje over Reves tijd in Veenendaal te schrijven, dan zou dit een prima titel daarvoor zijn.

Ik kijk altijd een enkel ogenblik iemand zeer scherp in het gezicht,
en zie dan onder de huid nauwkeurig het doodshoofd.
Maar ja, misschien ben ik te serieus.

(Gerard Reve, Brieven aan Wim B., blz. 42, 10-12-1970)

3 bestellingen: Caroline Wisse (leessuggesties), 'Een stuk meer. Fragmenten om (voor) te lezen voor onderbouw vmbo en praktijkonderwijs', Maarten 't Hart, 'Feest', G. Gils, 'Berichten om bestwil. gevolgd door Finimeuble'.

8 november 2020

De presidentsverkiezingen in Amerika waren de afgelopen dagen een spannend geheel. Aan het eind ging Biden er met de winst vandaar. Door corona is er meer dan de vorige keren per post gestemd en juist de democraten namen corona serieus en zij hebben vooral per post gestemd. Dat betekent dat die poststemmen Biden voorbij Trump geholpen hebben.
Amerika én de wereld lijken mij beter af met Biden (en dan zeg ik het voorzichtig). Tegelijkertijd blijkt Amerika een tot op het bot verdeeld land. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat ruim zeventigmiljoen mensen na de afgelopen vier jaar hun vertrouwen in Trump uitspreken?

Vanmiddag begon ik met nakijken van de tekstverklaring van H4. Vraag 1 (van 1a t/m 1f) gaat niet over de gelezen tekst, maar vraagt naar de 'geleerde' stof. Daar worden weinig punten gescoord. Het is hetzelfde liedje als vorig jaar: ze snappen het wel, maar ze leren niets uit het hoofd.

6 bestellingen: 'Aantal (5) knipsels over en door Lea Dasberg', Hans Tecker, 'Wat heet klassiek?', Odile Heynders, 'Gerrit Achterberg - Eiland der ziel (uit: Lexicon van Literaire Werken)',  A.L.Snijders (gekozen door), 'Nederland leest de mooiste korte verhalen, editie Overijssel', Leon van de Heijden, 'Huis te Vraag als wereld. Leven, wonen en werken dood en begraven',  Koos Schuur, 'waar het was', Koos Schuur, 'Winderhaal', 'Aantal (26) knipsels van en over A.L. Snijders'.

9 november 2020

Vanmorgen om 9.00 uur had ik een afspraak met de boekhouder. We hebben wat dingen uitgezocht n.a.v. de vragen van de belastingdienst en het ziet ernaar uit dat er aan onze kant een fout gemaakt is. Dat gaat me een paar duizend euro kosten.

Vorige week schonk iemand me het complete 'Lexicon van Literaire Werken'. Nu is er een mailtje van iemand die me haar verzameling van twee- à driehonderd boekenleggers wil schenken!

Suzanne vroeg of we vanavond koffie kwamen drinken. Tygo had een taart gebakken. Toen we uit de auto stapten, zei ik tegen Lidy: 'Ik denk dat we zodadelijk hun nieuwe hond te zien krijgen.' En ik had gelijk!

3 bestellingen: Joseph Kardinaal Mindszenty, 'Moeder. loflied op het moederschap', Johan Veeninga, 'Het raadsel van de vier getallen', Johannes Calvijn, 'Gulden boekske over het christelijk leven'.

10 november 2020

De laatste toetsdag van deze toetsweek. Is was een uurtje gangwacht en ik moest in de pauze surveilleren in het 'dyslexielokaal'. Dat laatste was gauw klaar, want geen van de leerlingen had verlenging nodig; ze waren allemaal al weg.

2 bestellingen: Isaäc da Costa, 'Bezwaren tegen den geest der eeuw', 'Aantal (23) knipsels van en over Manuel van Loggem'.

11 november 2020

Tijdens mijn mentorles besprak ik met iedere leerling zijn/haar cijfers tot nu toe. Er zijn leerlingen met uitsluitend prachtige cijfers, maar ik heb er ook zes die zouden blijven zitten als dit hun eindrapport was. Ik heb die zes de opdracht gegeven per vak op te schrijven hoe het komt dat ze een onvoldoende hebben én op te schrijven wat ze daaraan gaan doen (en met alleen de opmerking 'beter leren' neem ik geen genoegen). Ze moeten dat briefje twee keer printen; één keer voor hun ouders en één keer voor mij (ondertekend door hun ouders).

In H4 besprak ik de middeleeuwen. We spraken o.a. over getalmotieven en het queestemotief (o.a. het zoeken naar de 'heilige graal). Eén leerling trok onmiddellijk parallellen met een moderne Netflixserie: Het huis Anubis. Dat is nu precies waar ik ze wil hebben!

Toen ik klaar was met werken, stond ik bij mijn auto naar de autosleutel in mijn jaszak te zoeken. Géén sleutel! Toen zag ik een zwarte mouw: ik had helemaal mijn eigen jas niet aan! Blijkbaar had ik de verkeerde jas van de kapstok in de sectiekamer gepakt. Ik ben moe. Vroeg naar bed vanavond.

1 bestelling: Nachoem M. Wijnberg, 'Als ik als eerste aankom'.

12 november 2020

kavel Joyce

Aan het eind van de middag werd het kavel 'James Joyce' afgeleverd, waarop ik afgelopen zaterdag bij Catawiki de hoogste bieder was. Ik wil Ulysses toch een keer gelezen hebben, of - op de verhalen erover afgaand - het op z'n minst een keer geprobeerd hebben. Voor drie tientjes kreeg ik er nog zes andere boeken van en over Joyce bij. Het blauwe boek aan de linkerkant is 'James Joyce's Trieste Library: A Catalogue of Materials at the Harry Ransom Center of Humanities of the University of Texas'. Daar ben ik niet zo in geïnteresseerd, maar het boek wordt wel in Amerika (en Canada) te koop aangeboden, maar niet in Europa. Als ik dat boek weet te verkopen, heb ik het bedrag voor de zeven boeken er in één keer uit.

2 bestellingen: Jeroen Brouwers, 'Zonsopgangen boven zee', Herman Kakebeeke, 'Duizend dingen achter deuren. Kinderen, boeken en musea. Speelwerkbrief Kinderboekenweek 1988'.

13 november 2020

Vanochtend was ik het heel erg met Nico Dijkshoorn eens, toen ik op bladzijde 92 van 'Appelleren' las:

Ik wil, als ik op een tribune sta, niet worden behandeld als een wilsonbekwame imbeciel.
Bij concerten ben ik ook meteen weg als all the fellows in the house hun handen moeten waven like they just don't care.
Dat bepaal ik zelf wel.

1 bestelling: Willem Brakman, 'Het zwart uit de mond van Madame Bovary'.

14 november 2020

We maakten vanavond maar weer eens verse pizza's in onze rode Ferrari. Ze lukten goed:

pizza

Er staan bijna 10.000 boeken te koop op mijn Raban-boekwinkeltje. Voor vijf euro per maand extra kan ik er 15.000 plaatsen. Die vijf euro heb ik daar dan wel weer voor over.
De laatste twee weken heb ik een tas 'Hollands maandblad' toegevoegd, Drie mappen 'Lexicon van literaire werken' een doos Engelse boeken en twee dozen 'Veenendaal'. Daarnaast ben ik de rij poëzie aan het nalopen. De meeste boeken uit die rij blijken op Boekwinkeltjes nog geen foto te hebben. Daarnaast pas ik hier en daar de prijs wat naar beneden aan.

15 november 2020

Ik voelde me wat grieperig vanmiddag. Ik heb niet gegeten en op de bank wat gedut. Je denkt in deze tijden onmiddellijk: 'Het zal toch geen corona zijn?'

2 bestellingen: Ruud Kraaijeveld, 'Simone van der Vlugt - De guillotine', Agatha Christie, 'Het leven van Agatha Christie. Haar autobiografie', Eva Curie, 'Madame Curie - Haar leven en werk'.

16 november 2020

De teststraten schieten de grond uit. En niet alleen coronateststraten. Vandaag is de eerste pacemakerteststraat geopend. Het wachten is op een straatvreesteststraat.

Van de boeken van en over James Joyce ben ik begonnen met het dunne 'James Joyce', een rede van Italo Svevo. Hieruit begreep ik dat 'Een portret van de kunstenaar als jongeman' voorafgaat aan 'Ulysses'. Ik ben dus met dat 'portret' verdergegaan. Op bladzijde 32 begrijp ik dat Nederland aan een klein Iers jongetje (dat nog nooit in Nederland geweest is) een gelukkig gevoel kan geven:

In de bibliotheek hadden ze een boek over Holland.
Er stonden van die heerlijke vreemde namen in
en platen van rare steden en schepen.
Het gaf je zo'n gelukkig gevoel.

Mijn grieperige gevoel van gisteren mondt vandaag uit in een voorhoofdsholteontsteking. Ik heb een hoofd vol watten. Dat betekent stomen en rustig aan doen. Ik heb me voor morgen en overmorgen ziekgemeld.

Hoe kun je over deze dingen praten als je niet eerst ongeveer definieert wat liefde is?
Ik zie alleen maar dit:
er is een ideaal, dat groots is,
een een werkelijkheid, die vaak een zinkput is.
Het ideaal moet richtsnoer blijven.
Ik vind niet dat de zinkput,
omdat hij in zovele levens de werkelijkheid is,
daarom norm mag zijn.

(Gerard Reve, Brieven aan Wim B., blz. 50, 15-03-1971)

5 bestellingen: J. van Hinte, 'Holland 100 jaar (Michigan: Honderd jaren Nederlands leven in de Verenigde Staten)', Colin Lewis & Neil Sutherland, 'Praktische gids bonsai', J.A. Dautzenberg, 'Koos van Zomeren - Otto's oorlog (uit: Lexicon van Literaire Werken)', Willem Brakman, 'Kind in de buurt', Louis Couperus, 'Het zwevende schaakbord'.

17 november 2020

Als je veel ouder wordt, gaat de lol er wel af,
en verlies je wel iets van die ziekelijke aanbidding van het leven,
vermoed ik.
Wijzer word je niet, merk ik.
Je ziet parallellen, patronen die zich herhalen,
en daar leer je iets van.
Maar verder blijf je even geil, naïef, verliefd, enz. enz.
Ik heb natuurlijk van alles vergeten.

(Gerard Reve, Brieven aan Wim B., blz. 53, 15-03-1971)

Gerard Reve zegt het af en toe mooi, maar hij had ook een vooruitziende blik, blijkt in dezelfde brief, als hij Wim B. schrijft: 'Je zult op den duur in het voordeel komen te staan tegenover de vele jongeren, die door alle amusement zich niet meer zonder allerlei geluids- en beeldmachines kunnen afzonderen.' Dat schreef hij dus vijftig jaar geleden!

4 bestellingen: Dr. J.A. Verschoor, 'Aperçu II', Sven Vitse, 'Jacq Vogelaar - De dood als meisje van acht (uit: Lexicon van Literaire Werken)', Ton Brouwers, 'Nescio - Boven het dal (uit: Lexicon van Literaire Werken)', J. Lieftering, 'Alle water nog geen drinkwater'.

18 november 2020

Ik heb voor mijn iPad en iPhone iClouds ingeschakeld. Je moet er dan een klein bedragje per maand voor betalen, maar dat moet dan maar. Het ging niet vanzelf: mijn emailadres was intussen anders, het wachtwoord moest veranderd en zo was het nog een heel gedoe, maar het is gelukt.

19 november 2020

iClouds voor Lidy is de volgende stap. Ook daar moesten emailadressen worden aangepast. Op de telefoon is het gelukt, op de iPad niet. Ze blijkt twee verschillende Apple ID's te hebben en die zijn niet te koppelen. Ik heb op internet naar oplossingen gezocht, maar ook daar is steeds de conclusie dat ze niet te koppelen zijn.

Ik lees in 'Appelleren' van Nico Dijkshoorn een column over Gertjan Verbeek. Dijkshoorn mist de emotie bij Verbeek:

Je wilt, als je de man naast je hebt zitten, zo graag dat hij eens als een doodnormaal, gevoelig mens reageert. Dat hij opeens breekt. Dat hij vlak na dat eeuwige gelul over fysieke belastbaarheid, trainingsintensiteit en de toelaatbare verzuringscurve opeens heel hard begint te huilen, of te lachen. Maakt niet uit waarom. Desnoods een lachbui van een half uur om een elastiekje dat, heel raar opgevouwen vlak voor hem op tafel, precies lijkt op de vrouw van Foppe de Haan.

Dijkshoorn is een liefhebber van C. Buddingh' en het kan dan ook niet anders dan dat het elastiekje een knipoog naar Buddingh' is, die schreef:

geen schaartje

‘hé, dat lijkt wel een schaartje,
wat daar op de grond ligt,’ dacht ik,
‘een stoffig, grijsgroen schaartje’

maar toen ik beter keek zag ik
dat het geen schaartje was,
maar een elastiekje, ineengekringeld
in de vorm van een schaartje

en:

geen brilmontuurtje

‘hé, dat lijkt wel een brilmontuurtje,
wat daar op tafel ligt,’ dacht ik,
‘een stoffig brilmontuurtje,
zo eentje als bernlef wel draagt.’

maar toen ik beter keek zag ik
dat het geen brilmontuur was,
maar het grijsgroene elastiekje,
nu ineengekringeld
in de vorm van een brilmontuurtje

2 bestellingen: I. Giard-Kramer, 'Nescio - De uitvreter. Titaantjes. Dichtertje (uit: Lexicon van Literaire Werken)', Piet Bakker, 'Jeugd in de Pijp'.

20 november 2020

Ik heb vandaag gemaild met de 'technische man' voor het opnemen van de audiotour langs de gedichten in het centrum. Ik ben benieuwd wat dat gaat worden.

Martijn is aan de gang geweest (lang!) met de nieuwe telefoon van Lidy (zijn oude). Hij kreeg e.e.a. wel aan de gang, maar het lukt nog niet een kopie van de inhoud van de oude telefoon op de nieuwe telefoon te krijgen.

Ik maakte vandaag een grote pan nasi en een grote pan saté. Martijn, Suzanne, Gijs, Tygo en Dylano aten mee. De saté is op. Van de nasi kunnen wij zelf nog wel één of twee keer eten.

1 bestelling (uit Amerika): 23 pockets.

21 november 2020

Ik heb alle mappen 'Lexicon van Literaire werken' (22 stuks) naar de garage verhuisd. De pakweg tweehonderd nog in te voegen artikelen heb ik op alfabet gelegd en in mapjes per letter in een doos gedaan. Zo ziet de tafel er een stuk opgeruimder uit en kan ik de komende weken de boel 'letter voor letter' invoeren (in de mappen, op Schrijversinfo én op Boekwinkeltjes).

3 bestellingen: Paul Arnoldussen en Marja Baeten, 'Die van hiernaast en van de overkant. Over Engelse drop, straf en beesten in Europa' (kinderboekenweekgeschenk 1987), M.A.M. Renes-Boldingh, 'Vrouwe Rixt van Ameland', Jo Boer, 'Beeld en spiegelbeeld'.

22 november 2020

Van de overgebleven nasi van vrijdag maakte ik nasiballen. Eerst een roux maken en daar dan de nasi doorheen. Opstijven in de koelkast en rollen maar. Eerst maakte ik grote ballen en daarna kleintjes (ter grootte van een bitterbal). Die laatste eten makkelijker weg. Een aandachtspuntje voor een volgende keer: nasi die goed smaakt als maaltijd, mag voor nasiballen toch nog iets meer op smaak gebracht worden.

nasiballen

Ik ben in 'Brieven aan Wim B.' van Gerard Reve nu bij de in Veenendaal geschreven brieven aangekomen. Op 27 juni 1971 schrijft hij dat de Jongens de Heer en Mevrouw Carmiggelt naar huis in Amsterdam gebracht hebben. Hij nodigt Wim B. uit om eens te komen logeren:

Er zijn doorgaande treinen. Het enige beroerde is: wij weten niet wanneer je aankomt. Ons adres is heel makkelijk te vinden, maar het is wel 3/4 uur lopen van het station, precies aan de andere kant van de stad.

Mijn eerste gedachte is: Het is toch geen drie kwartier lopen van het station naar de Boslaan? Mij tweede gedachte is: Er reden toen nog geen treinen via Veenendaal naar Rhenen; het station in het centrum lag er vervallen en verlaten bij. We hadden toen alleen nog station Veenendaal-De Klomp. En ja, dat is wel drie kwartier lopen.

Martijn kwam langs met zijn Apple-laptop. Via die tussenstap probeerde hij Lidy's gegevens op de andere iPhone over te zetten. Dat leek te lukken, maar hij kreeg het niet af en heeft die iPhone mee naar huis genomen. Het probleem lijkt te zijn dat Lidy's oude exemplaar té oud is.

1 bestelling: Karen Van Hove, 'J.M.H. Berckmans - 4 laatste verhalen en enige nagelaten brieven (uit: Lexicon van Literaire Werken)'.

23 november 2020

Vandaag heb ik de resterende boekopdrachten van H4c bekeken. Ik nam nu niet de tijd om alle spelfouten te verbeteren. Enkele leerlingen laten zien dat ze goed over het boek hebben nagedacht en e.e.a. op hun eigen leven hebben betrokken. Twee leerlingen hebben maar de halve opdracht gemaakt (onvoldoende = opnieuw inleveren) en de meerderheid weet net genoeg op te schrijven om een voldoende te scoren.

Ze lazen:
- Kader Abdolah - Spijkerschrift
- Özcan Akyol - Eus
- Els Beerten - Eén mens is genoeg
- Nima El Bezaz - De verstotene (2x)
- Mano Bouzamour - Bestsellerboy
- Mano Bouzamour - De belofte van Pisa (3x)
- G.L. Durlacher - Strepen aan de hemel
- Jessica Durlacher - De dochter
- Anna Enquist - Het geheim
- Maarten 't Hart - De kroongetuige
- Maarten 't Hart - De vlieger
- Daan Heerma van Voss - Noem het liefde
- Joke J. Hermsen - De liefde dus
- Raoul de Jong - De grootsheid van het al
- Mensje van Keulen - Robinson
- Herman Koch - Het diner (2x)
- Tim Krabbé - De grot
- Tim Krabbé - De renner
- Tim Krabbé - Het gouden ei (3x)
- Tim Krabbé - vertraging
- Tom Lanoye - Kartonnen dozen
- Tessa de Loo - De tweeling
- Elvis Peeters - Dinsdag
- Clairy Polak - Voorbij, voorbij
- Dimitri Verhulst - De helaasheid der dingen

Twee dingen blijken van invloed op de keuze van leerlingen: Een schrijver die op school (of in de bibliotheek) een lezing komt houden (Raoul de Jong, Mano Bouzamour) en een leraar die over een schrijver (of een boek) vertelt (Mano Bouzamour, Tim Krabbé, Herman Koch).

In de auto stond (nog) Skyradio op. 23 november en alléén maar kerstmuziek!

3 bestellingen: Willem Kuppers e.a. 'Bijdragen en mededelingen, Deel LXXII, 1981', Frithjof E. Bye, 'Wolven huilden rond het bosmeer', Mischa de Vreede, 'Onze eeuwige honger'.

24 november 2020

'Mijnheer, waarom hebben vrouwelijke docenten die Hendriks heten altijd een pony?' Op sommige vragen heb je als docent geen antwoord. Los nog van het gegeven dat in de vraag een aanname en niet een feit verscholen ligt.

In mijn H4-klas waren vandaag - voor het eerst dit schooljaar - alle eenendertig leerlingen aanwezig! Er is eigenlijk altijd wel iemand ziek, net getest of naar de orthodontist.

Vandaag kwam er een doosje met een kavel 'literaire reisboeken', waar ik afgelopen zaterdag de hoogste bieder op was. Eenentwintig boeken voor iets meer dan twee euro per boek. Een mooie uitbreiding van mijn verzameling:
- Marjan Berk en Gees Bartels, Literaire wandelingen in Overijssel. Noordwest-Overijssel
- Fernand Bonneure, Literaire gids voor West-Vlaanderen
- Thera Boon-Corthals, Schrijvers achterna. Een literaire wandeling door Breda
- Jos Borré en Guy van Hoof, Literaire gids voor provincie en stad Antwerpen
- Jan Bouwhuis, Kom op verhaal in Overijssel. Vechtstreek. Van Achterberg tot Frits de Zwerver
- Ada Deprez, Literaire gids voor Oost-Vlaanderen
- Ko van Geemert, De Plantage, een literaire wandeling . Almelo en West-Twente
- Albert Hagenaars,Literaire wandelroute Bergen op Zoom
- Wim Hazeu, Literaire cafés van Antwerpen
- Gerrit Kraa, Literaire wandelingen in Overijssel
- Hugo Neirinckx, Literaire gids voor Brabant en Brussel
- Marcel van Nieuwenborgh, Literaire wandelingen door Brussel
- Ton H.M. van Schaik, De zoen in het hanengeschrei, een letterkundige wandeling door Utrecht
- Bert Vanheste, Een beeld van een stad. Vlaamse wandeling door Nijmegen
- Bert Vanheste, De stad is woord geworden. Leeswandelingen door Antwerpen en Brugge
- Herman Verhaar, Den Haag in kaart gebracht
- Wim Vogel, Literaire wandelgids van Haarlem
- Guido Wulms, Literaire gids voor Limburg
- Peter van Zonneveld, Een literaire wandeling door Leiden
- Danny ten Zweege, Een literair portret van de Achterhoek
- In slach troch de stêd, literiare stadswandeling door Leeuwarden

7 bestellingen: Freddy Hagers, 'Een huishoudschool in rep en roer', Joost Swarte, 'Niet zo, maar zo!', Marion Bloem, 'Geen gewoon Indisch meisje', Marion Bloem, 'Vaders van betekenis', Piet Gerbrandy, 'Anneke Brassinga - Verschiet (uit: Lexicon van Literaire Werken, Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Niks' (Parool, zaterdag 01-08-64), 'Lezen en (niet) doen wat er gezegd wordt' (Bulkboek 67), Sven Vitse, 'Jacq Vogelaar - De dood als meisje van acht (uit: Lexicon van Literaire Werken)'.

25 november 2020

En vandaag waren ze er ook van H3d álle achtentwintig! (in H4c waren er wel weer twee afwezig).

In een mailtje geeft mijn apotheek door dat er in sommige partijen van mijn diabetesmedicijnen een mogelijk kankerverwekkende stof is aangetroffen. Ik moet de chargenummers op de doosjes controleren. Die blijken niet op de lijst met 'besmette nummers' te staan. Ik kan ze dus rustig innemen, maar helemaal rustig word ik er toch niet van.

3 bestellingen: Philippe Fix / Alain Grée, 'Serafijn lezen verboden!', Bertus Aafjes, 'Rechter Ooka verhalen', Jef Geeraerts, 'De taaie'.

26 november 2020

Een rustige corona-verjaardag. Wel veel felicitaties via Facebook, Whatsapp en de telefoon.

Er liggen twee blauwe enveloppen op de mat. In de eerste staat de mededeling dat mijn verzoek om gebruik te mogen maken van de kleineondernemersregeling (KOR) in goede orde is ontvangen. De brief sluit af met: 'Mijn beslissing over uw verzoek ontvangt u binnenkort.' Binnenkort blijkt in dit geval wel héél snel te zijn. De positieve beslissing staat namelijk in de andere, tegelijk ontvangen brief. Ik maakte de twee enveloppen toevallig wel in de juiste volgorde open.

4 bestellingen: Brockhaus, 'Het geloof overwint. Een historisch verhaal', Franz Kafka, 'Het proces', Luk Adriaens, 'Maurice Gilliams - Elias of het gevecht met de nachtegalen (uit: Lexicon van Literaire Werken)', 'De Revisor, zesde jaargang, nr. 3, juni 1979'.

27 november 2020

Ik werk niet op vrijdag, maar ik was vandaag toch even op school om de 'rapportvergadering' van aanstaande dinsdag voor te bespreken. Er valt wel wat te vergaderen, want er zijn erg veel onvoldoendes. Ik vrees dat de coronaperiode van voor de zomer er toch meer ingehakt heeft dan we dachten. Ze hebben thuis hun lesjes wel gemaakt (meestal), maar de stof is toch niet best blijven hangen. Ook is de échte leerhouding een beetje verdwenen. Ik vrees ook dat veel collega's aan het schooljaar begonnen zijn als aan een 'normaal' schooljaar, terwijl we wellicht beter wat meer 'reparatiewerk' hadden kunnen doen. Met de grammatica van H3 doe ik dat de laatste twee weken in ieder geval wel. We lopen nu wat achter op de jaarplanning, maar het is een kwestie van prioriteiten stellen.

Vandaag vierden we met kinderen en kleinkinderen mijn verjaardag. We hebben burgers besteld bij 'Bed' (burgers en drinks). Die waren prima. Er waren gepofte aardappelen bij en ik heb zelf friet gesneden en gebakken. Friet en knakworst of frikandel laten komen, bij wijze van kindermenu, is toch een beetje zonde van het geld. Die bakken we dan zelf wel.

Een klein jaar geleden kochten we een tweedehands spelcomputer voor de kleinkinderen. Ze hebben er niet mee gespeeld (ze hebben thuis een nieuwere versie). We hebben het ding daarom weer te koop gezet op Marktplaats, maar er reageert niemand op. Vandaag vroeg Dylano of we de spelcomputer nog hadden. We haalden hem uit de doos en ik kreeg hem weer geïnstalleerd. Ze hebben er de hele middag mee zitten spelen. Ik haal hem dus maar weer van Marktplaats af!

5 bestellingen: 'Literatuur, dossier: De student, 2003-6, jaargang 20, september 2003', 'New Found Land, Eerste jaargang, nr. 1, 1981', 'Bzzlletin 40, Surinamenummer', Theo Thijssen, 'De gelukkige klas', Anneke van Dijk / Koen Vergeer (samenstelling), 'Dichters in de Nacht - 25ste nacht van de poëzie (2cd)'.

28 november 2020

Van Frans Budé ontving ik gisteren 'Het schikken van de dingen. zestien Soutines'. Een mooie bibliofiele uitgave in 126 exemplaren, ter gelegenheid van de vijfenzeventigste verjaardag van de dichter. Het zijn Soutines: gedichten geschreven bij het werk vana de schilder Chaïm Soutine (1893-1943). Uit het eerste gedicht: 'L'arbre de Vence':

Alleen Chaïm Soutine lijkt het springerige dansen van de knoestige
boom te zien, het witgepleisterde huis, het scheefgezakte luik.
Wild slaan de takken om zich heen, vallen een ogenblik stil, nukkig

tegenstribbelend geven ze zich opnieuw over aan de aanstromende
wind. ......

Nou ja.... de Jehova's Getuigen getuigen tegenwoordig ook per post. Een Wachttoren en een begeleidende brief, geadresseerd aan Raban Internet Antiquariaat. Verstuurd door de eigenaar van een bedrijf uit Renswoude. Hij heeft de adressen gevonden op de website van 'Telefoongids.nl' en schrijft dat hij bedrijven 'in de omgeving' aanschrijft. Die 'omgeving' neemt hij ruim. Als ik geloofsvragen heb, mag ik altijd contact met hem opnemen. Dat klinkt vriendelijk, maar ik ervaar het als ongewenst en opdringerig.

5 bestellingen: Nes Tergast, 'deliria',  B.J. Withuis, 'Juniorenschaak', 'Boekenpost nr. 55, jaargang 9, september/oktober 2001', J.G. Farrell, 'The Singapore Grip', Drs. P, 'Broeders, ontwaakt!'.

29 november 2020

Nieuw op Schrijversinfo: B. Nijenhuis en Froukje Herbig.

2 bestellingen: Dr. L. van Egeraat, 'Zuidelijk Engeland',  Olivia Goldsmith, boekenlegger: 'The first wives club'.

30 november 2020

Vanochtend lag het internet er een poosje uit. Dan blijk je toch allerlei dingen even niet te kunnen doen (geldzaken, radio luisteren). We draaiden nu wel weer eens een cd.

We bestelden (van een deel van het geld voor mijn 40-jarig jubileum) een tweede Sonos-one speaker en een Sonos-Beam-soundbar. De laatste staat nu onder de televisie en de twee 'Ones' staan in de hoeken daartegenover. Het installeren ging simpel: het was alleen even zoeken naar de instelling op de televisie om het geluid naar de externe speaker te sturen. Ze vormen nu een surroundsysteem, dat vooral het Spotifygeluid prachtig weergeeft. Het lukt me nog niet om de televisie ook via dat surroundsysteem de kamer in te laten komen.

2 bestelling: Alb. Plasschaert, 'XIXde eeuwsche Hollandsche schilderkunst', Paul Gallico, 'De sneeuwvlok'.