November 2020

1 november 2021

Vanaf vandaag ben ik officieel met pensioen! Tot de kerstvakantie geef ik (met een vrijwilligerscontract) nog vier steunlessen in de week. Dat zijn uren die ik in de afgelopen maanden wél betaald heb gekregen, maar toen niet heb gemaakt.

In de afgelopen twee weken was ik zo grieperig/beroerd dat ik zelfs helemaal geen zin had om te lezen! Daar komt nu gelukkig verandering in. Martijn legde hier vorige week het boek 'Voorbij de regenboogbrug - Noorse sagen' van Kevin Crossley-Holland neer. Dat las ik in de afgelopen dagen. Een intrigerende wereld van trollen, geesten en goden, waar ik weinig van bleek te weten en dan ook nog eens prachtig geïllustreerd door Jeffrey Alan Love. Er schijnt ook een boek 'Noorse mythen' van dezelfde schrijver te zijn. Daar ben ik nu al benieuwd naar. Noorse moet overigens begrepen worden als 'noordelijke/Scandinavische', want ook IJsland komt aan de orde.

5 bestellingen: Theo de Vries, 'Wierook en mirre', 'Maatstaf, 25e jaargang, nummer 11, November 1977', 'Nederlandse nonsens op rijm', Maarten 't Hart, 'Een vlucht regenwulpen' (2x), Anna Enquist, 'Pagerclip - "Machteloosheid voert tot razernij"'.

2 november 2021

Tijdens het beluisteren van 'Never gave nobody trouble' van Leonard Cohen vielen me deze zinnen op:

You sail the mighty ocean
On a yacht designed for you
Yeah, but the ocean's thick with garbage
You ain't gonna make it through

en ik dacht, heeft hij zich nou aan het eind van zijn leven ook nog druk gemaakt over milieuvervuiling? Dat was reden om de hele tekst nog eens goed tot me te nemen. Het gaat niet over milieuvervuiling, het gaat over inkomensongelijkheid en over de gewone burger (de boze witte man) die in opstand dreigt te komen.
Het nummer is nooit op een studioalbum terechtgekomen, maar wel opgenomen toen hij het een keer zong bij een soundcheck. Dat is vervolgens als single uitgegeven en op een live-verzamelalbum gezet:

"Never Gave Nobody Trouble"

Couldn't pay the mortgage
And it broke my baby's heart
I couldn't pay the mortgage
It broke my baby's heart
I never gave nobody trouble
But it ain't too late to start

Don't wanna break no window
Don't wanna burn no car
Don't wanna break no window
And I don't wanna burn your car
You got the right to all your riches
But you let it go too far

You sail the mighty ocean
On a yacht designed for you
You sail the mighty ocean
On a yacht designed for you
Yeah, but the ocean's thick with garbage
You ain't gonna make it through

I never gave nobody trouble
I'm a law and order man
I never gave nobody trouble
I'm a law and order man
I said, I never gave nobody trouble
But you know god damn well that I can

5 bestellingen: Hella Haasse, 'Oeroeg', Koos van Zomeren, 'Omstandigheden', Manfred Spitzer, 'boekenlegger: Hoe wij ons verstand kapot maken', 'Bzzlletin 164' (maart 1989), 'Handboek voor de soldaat uitgave 1983'.

3 november 2021

Op bed las ik 'Het huis waar jij van hield' van Tatiana de Rosnay uit. Het gaat over de ellende van de mensen in de Parijse (volks-)wijken, waarvan de huizen werden onteigend en gesloopt om de aanleg van de diverse boulevards mogelijk te maken. Zulke brede boulevards zijn er natuurlijk niet vanzelf gekomen, maar daar denk je nooit over na. Nou, dat doe je tijdens het lezen van dit boek wel! Prachtig geschreven.

4 bestellingen: Anne-Wil (= Tineke Beishuizen), 'Dagboek van Anne-Wil - Alles wordt anders', Wim de Bie, 'Meneer Foppe en het gedoe', Wim de Bie, 'Meneer Foppe in zijn blootje', Wim de Bie, 'Meneer Foppe over de rooie', José Saramago, 'De stad der blinden', 'De bijbel in beeld 1. Genesis hoofdstuk 1 -24'.

4 november 2021

Morgen gaan we naar Domburg. We hebben nog even getwijfeld, maar we zijn ver genoeg opgeknapt om te kunnen gaan en dan moeten de Zeeuwse zeelucht, de wind en de zon ons maar het laatste duwtje in de gezonde richting geven.

1 bestelling: Wim Brands, 'boekenlegger: VPRO boeken festival'.

5 november 2021

Aan het begin van de middag reden we naar Domburg. Als je je aan de maximumsnelheid van 100 km houdt, word je door vrijwel iedereen voorbij gesneld. De conclusie mag - in ieder geval op dit stuk weg - zijn dat men zich slecht aan die maximumsnelheid houdt. Googlemaps stuurde ons - wegens wegwerkzaamheden - via Zierikzee. Zo rijden we eigenlijk nooit. Het voordeel is dat je weer eens wat andere stukken van o.a. Zeeland ziet. De laatste honderd kilometer was nu geen snelweg meer. Maar het schoot toch aardig op.

Nadat we de spullen in het huisje hadden gezet en koffie hadden gedronken, wilden we toch meteen het strand wel even zien:

Domburg

1 bestelling: 'Anneke Brassinga, boekenlegger: Dies ist, was wir teilen'.

6 november 2021

Ik haalde verse broodjes voor het ontbijt. Van ons huisje naar de winkel op het terrein is maar een meter of vijftig lopen!

Vanochtend wandelden we over het bungalowpark waar we een huisje hebben. Veel kauwtjes op de daken. Ik vermoed dat we die af en toe op ons dak horen landen (we vroegen ons al af wat dat geluid was). Het park is netjes, maar begint wel langzaamaan gedateerd te raken. In de huisjes zelf valt dat mee: een net nieuw keukenblok, nieuwe bedden en een televisie op de slaapkamer.

Aan de overkant van de weg ligt de Domburgse golfbaan. Ik vond golf altijd een tamelijk rechtse sport. Maar hier is dat blijkbaar niet zo:

golf Domburg

Vanmiddag reden we naar Zoutelande. We zetten de auto naast de kerk neer, wandelden via het strand heen en door het dorpje terug. Er was plaats op het terras van 'De Fiets', waar we - vanaf vandaag - ook op het terras onze QR-code moesten laten zien. Meestal is het terras van 'De Fiets' drukker dan de terrassen daaromheen. Dat was - opvallend genoeg - vanmiddag niet het geval.

De fiets


Op het strand aan de boulevard is blijkbaar kortgeleden veel zand toegevoegd. Op dat stuk stond bij vloed het water altijd tegen de basaltblokken aan. Nu is er een strandje en dat strandje ligt zo hoog dat de palen/golfbrekers die hier het water inlopen helemaal onder het zand verdwenen zijn.

Zoutelande

In het boekenwinkeltje in het centrum van Zoutelande kocht ik '111 plekken in Zeeland die je gezien moet hebben' van Jan Kuipers en Heleen Dekker. We komen hier vast nog vaker en kunnen dan ook eens enkele van deze plekken bezoeken. Het zijn juist niet de grote en bekende attracties, maar veel kleine, wat verborgen, mooie plekken.

7 november 2021

We zijn de tweede nacht in de andere slaapkamer gaan liggen. Daar hoor je de verwarmingsketel minder goed. Blij dat we thuis niet zo'n lawaaiige ketel hebben.

Over lawaai gesproken. Het is voor een ochtendbroodje prettig dat we zo dicht bij het pleintje met o.a. de winkel zitten, maar het nadeel ervan is dat we alle herrie van de kinderanimatieploeg ook luid en duidelijk meekrijgen.

Vanmiddag wandelden we nog een keer Domburg in. De zee was vrij wild vandaag. Op het terras van 'De Roode Leeuw' dronken we een kopje koffie. QR-codes controleren doen ze daar niet.

Aan het eind van de middag reden we terug naar Veenendaal.

8 november 2021

Vanochtend heb ik voor het eerst als vrijwilliger een steunles gegeven. Het is niet anders dan een paar weken geleden, maar het voelt afstandelijker. Ik heb ook een vrijwilligerscontract met school afgesloten.

9 november 2021

Vanmiddag maakten de overstappers van T4 naar H4 een digitale diataaltoets begrijpend lezen. Ik ben benieuwd hoe ze er voor staan.

2 bestellingen: J.D. Salinger, 'De vanger in het koren', Lieneke Dijkzeul, 'De tweede viool'.

10 november 2021

Het is nu echt aftellen geworden wat betreft nog te werken schoolweken. Vandaag maakte ik met mijn leidinggevende afspraken over de invulling van mijn 'afscheidsmoment'.

4 bestellingen: A. den Doolaard, 'Ogen op de rug. Terugkijken naar boeken en tijdgenoten', 7 boekenweekgeschenken, Bertus Aafjes, 'Tussen schriftgeleerden en piramiden' (Bulkboek 97), 'Hollands maandblad 437, april 1984'.

11 november 2021

bestellingen: F.L. Bastet, 'Gedichten'.

12 november 2021

Ik passeerde vanmiddag op de fiets twee leden van een goed geïntegreerd Marokkaans gezin. Een moeder met hoofddoek en met een meisje van een jaar of vier achterop de fiets. Samen zongen ze luidkeels 'Sinterklaas kapoentje!'

3 bestellingen:  P. de Zeeuw J.Gzn, 'Water en vuur. Een verhaal uit de Dertigjarige oorlog', Thera Coppens, 'Elizabeth', Henriëtte Roland Holst-Van der Schalk, 'In de webbe der tijden'.

13 november 2021

Suzanne kwam, samen met Gijs, vanmiddag haar net gekochte nieuwe auto laten zien: een klein fiatje met een stoffen 'open dakje'. Een sportief autootje, waar ze meteen verliefd op was, toen ze hem zag staan. Dat betekent ook dat ze onze kleine Renault Twingo niet over gaat nemen. Die is te koop, nu ik met pensioen ben (het hebben van twee auto's is voor ons vanaf nu echt een overbodige luxe).

14 november 2021

Vanochtend gingen we koffie drinken bij Suzanne. Ze is morgen jarig.

De televisie staat weer aan de andere kant van de kamer. Ik heb me erbij neergelegd dat Lidy het wat betreft de indeling van de kamer af en toe op haar heupen krijgt.

4 bestellingen: Samuel Bjork, 'De jongen in de sneeuw', C. Buddingh', 'Het mes op de gorgel. Gorgelrijmen en andere gedichten', Benno Barnard, 'Uitgesteld paradijs' (vanochtend uitgelezen, vanmiddag te koop gezet, vanavond verkocht), P.R. Reid, 'Colditz 40-'42 een vlijmscherp spel kat en muis', Reinhold Eggers, 'Colditz'.

15 november 2021

De laatste steunlessen van de 'eerste ronde' deze week. Ik heb de leerlingen vorige week laten kiezen waar ze mee wilden oefenen. Dat werd één keer begrijpend lezen en de rest spelling van de werkwoorden. Vanaf volgende week is er een nieuwe indeling van de leerlingen. Ik hoop een beetje dat ik allemaal andere leerlingen voor me krijg. Dan kan ik de oefeningen die ik in de afgelopen weken maakte nog een keer gebruiken.

5 bestellingen: boekenlegger: 'Nieuw! Athenaeum Pockets', Hugo Claus, 'Schaamte', Hugo Claus, 'Mama, kijk, zonder handen', Jeroen Brouwers, 'Couperus 1863-1963', J.M. Coetzee, 'Zomertijd', R. Franquinet, 'Uitdagend spel', V.M. Polevoi (e.a.), 'Paris-Moscou 1900-1930', 2 boekenleggers Hans Fallada, Annie Heijermans-Jurgens, 'Herman Heijermans' laatste levensjaren','De nieuwe taalgids, jaargang 68, nummer 5, september 1975'.

16 november 2021

Voor mijn eerste steunles van vandaag had ik een tekstverklaring voorbereid. De tekst ging over de voordelen van kerncentrales. Ik dacht: laat ik het eens inleiden met een gesprekje over de klimaattop in Glasgow van afgelopen week. De klimaattop in Glasgow? De overgrote meerderheid van de tweede en derdeklassers voor mijn neus zat me wazig aan te kijken. Nooit van gehoord!

Vanmiddag was er een sectievergadering Nederlands. Ik vermoed dat dit mijn laatste sectievergadering was.

17 november 2021

Via Sandra (vriendin van Suzanne) kwam er een doos met veel Roald Dahl en veel Flipje (het fruitbaasje). Leuke boeken en verreweg de meeste van een prima kwaliteit.

1 bestelling: Nico Scheepmaker, 'Het jonge vadersboek'.

18 november 2021

Vandaag en gisteren heb ik weer een kleine honderd boekenleggers te koop gezet. Ik ben tot en met nummer 1400. Daarvan zijn er nu zo'n 200 verkocht. In de 'dozen met voorraad' liggen er zeker nog meer dan 10.000.

Aegon maakte vandaag de eindejaarsuitkering van mijn lijfrente over. Ik wind me maar niet meer op over de tijdens het spel veranderde spelregels en het kleine bedrag wat ik voor mijn 67e kan laten uitkeren. 'Alles is veel voor wie niet veel verwacht'.

3 bestellingen: 6 x 'De Tweede Ronde', Simon Carmiggelt, 'De Schrijver', Ina Boudier-Bakker, 'De straat', Roald Dahl, 'Completely Unexpected Tales'.

19 november 2021

Met de post kwam een kavel ansichtkaarten (gelopen en ongelopen) van de waddeneilanden, waarop ik de hoogste bieder was op Catawiki. Het merendeel van de kaarten is van Ameland. Lidy is daar erg blij mee. Ze is vanaf haar jeugd een vaste bezoekster van dat eiland.

We gaan onze Twingo te koop zetten. Morgen zal ik hem nog eens wassen, voordat we er foto's van gaan maken. Hij is van 2008 en heeft maar 12.000 kilometer gereden. Mensen zullen moeite hebben om dat te geloven, maar het is toch echt waar. Ik heb op internet gekeken wat 'Wijkopenauto's.nl ervoor geeft. Dat valt al niet tegen. en zij moeten er nog aan verdienen. Als we hem particulier willen verkopen, kunnen we daar dus ruim boven gaan zitten.

pensioencaeautjes

Martijn, Suzanne, Gijs, Tygo en Dylano aten vanavond hier (boerenkool). 's Avonds bij de koffie kwamen ze met taart en een tas met cadeautjes om het moment van mijn pensioen te accentueren. Serieus leesvoer, een leuke Bommel-tas (van de kinderpostzegels) en grappig bedoelde cadeautjes: een opblaasbare kruk en een doosje aspirines (voor als het thuiszitten met Lidy tegenvalt - hier hadden ze zelf heel veel plezier om).

5 bestellingen: Sandhia Laigsing e.a., 'Exlusieve Surinaamse recepten', Hans Martin, 'Malle gevallen. Een kluchtig verhaal', AmyKimoto-Kahn, 'Het Ramen kookboek / 70 verschillende varianten voor soepbases, noedels, toppings en bijgerechten',  Nico Baaijens, ' Perpetuum mobile', P.J. ten Have, 'Perpetuum mobile', Gerbrand Bakker, 'Populierensap / een bomendagboek'.

20 november 2021

Ik heb de Twingo vanochtend gewassen. We twijfelen tussen naar 'Wij kopen auto's' brengen of particulier te koop zetten. Ik zie op tegen het gedoe van allerlei mensen aan de deur en gezeur over de prijs. Bovendien zei buurman Hans (die bij een garagebedrijf werkt) dat het bod van 'Wij kopen auto's' heel netjes is.

2 bestellingen: Ivonne van Geelen, 'Een kaart voor Fem', John Steinbeck, 'Tortilla flat'.

21 november 2021

Eens in de paar maanden een boek van Maarten 't Hart lezen, dat blijft een goed idee. Momenteel ligt de verhalenbundel 'De moeder van Ikabod' mijn nachtkastje. Vooral het verhaal over de bakkerij van Stoof is ontzettend goed.

Morgen begint de tweede ronde steunlessen. Vanaf afgelopen vrijdag kon ik in Magister zien welke leerlingen er op welk uur komen. Een deel van de leerlingen zat er in de vorige ronde ook al. Ik moet dus nieuw materiaal verzinnen. Morgen leg ik ze o.a. het onderstaande tekstje voor, waar ze de tien taalfouten (in de spelling van de werkwoorden) uit moete halen (en verbeteren). De grap is natuurlijk dat ze ook over de goed gespelde werkwoorden gaan twijfelen.

Vindt de fouten!

Meneer Beek heeft ons vertelt dat steunles heel nuttig is, maar mijn vriendje gelooft hem niet. Meneer Beek word er gewoon voor betaald, dus ik vindt het wel logisch dat hij het nuttig vindt. Maar een leerling kan daar best anders over denken. Vindt jij het zelf nuttig bijvoorbeeld? Je moet er vaak vroeg je bed voor uit. Als je wekker al om zes uur heeft gerinkelt, als je al om half zeven hebt gedouched, als je je Brintapap om zeven uur hebt verorberd en als je daarna door de regen naar school fietstte, dan is het maar de vraag hoe nuttig je steunles nog vindt. Maar goed. Nu je dan toch op tijd de school bent binnengewandeld, je eerst nog je jas in je kluisje hebt gepropd en nu met dit papier voor je neus zit, moet je er maar het beste van maken. Lees deze tekst rustig door, kijk vooral goed naar de werkwoorden, dan vindt je vast wel alle tien de fouten.

Op woensdag het eerste uur heb ik een groep brugklassers van dertig leerlingen! Dat is natuurlijk belachelijk veel voor een steunles, waar je ze extra aandacht moet geven om achterstanden weg te werken. Zo kun je alleen klassikaal aan de gang.

3 bestellingen: Charmaine Solomon, 'Aziatisch kookboek', Wolfgang Brezinka, 'Die Pädagogik der Neuen Linken', Mary Dorna, 'Een heer om port mee te drinken...'.

22 november 2021

Vanochtend zou ik in V6 een 'gastles' geven over de gedichten op muren in Veenendaal. Ik liep het lokaal binnen en realiseerde me dat ik mijn powerPoint vergeten was. Stom! Nu doen we het maar volgende week maandag. Collega Gerard moest snel iets improviseren voor deze les. Sorry Gerard, sorry leerlingen.

De steunlesgroep van 30 leerlingen wordt gesplitst. Soms heeft even mopperen zin.

4 bestellingen: Lewis Carrol, 'Alice in Wonderland opnieuw verteld voor de kleintjes met illustraties van John Tenniel', K. Norel, 'Stuurman Aart', W.J. Doude van Troostwijk, 'De muskusrat', meerdere verzameldbundels.

23 november 2021

Vanochtend was voor het eerst mijn volledige pensioen op de rekening bijgeschreven. Gratis geld! Dat voelt tenminste zo, maar het is natuurlijk onzin, want ik heb er 41 jaar flink voor betaald.

Over geld gesproken: vanmiddag hebben we onze Twingo laten taxeren bij Bochane. Zij bieden ruim duizend euro minder dan 'Wij kopen auto's.nl'. Dat is bijna een derde van dat andere bod minder: belachelijk!

Barcelona speelt vanavond met 0-0 gelijk tegen Benfica. Dat betekent dat Barcelona de volgende wedstrijd in München van Bayern moet winnen. Dat gaan ze meer dan waarschijnlijk niet redden. Ik zou het eigenlijk wel mooi vinden als Barcelona niet door deze poulefase heen komt. Dan lag het blijkbaar niet (alleen) aan Koeman.

3 bestellingen: Ted van Lieshout, 'Raafs reizende theater', Ed. Hoornik, 'De overlevende' (Bulkboek 73), Willy Corsari, 'Voetstappen op de trap', Willy Corsari, 'Moorden en marionetten'

24 november 2021

We gaan de Twingo morgen inleveren in Amersfoort. Buurman Hans rijdt mee.

Aan het begin van de middag kregen we onze griepprik. De dokter had er de Westerkerk weer voor afgehuurd. Het liep prima door.

Een nieuwe Veenendaalse schrijver: Bert Masselink. Zijn debuut 'Salix Alba' is net uit.

3 bestellingen: A.M.C. Ballot-Schim van der Loeff, 'Nieuw Prisma rijmwoordenboek', 2 x Simon Carmiggelt, 'Speciaal voor u', 'Sranan botjetie, Poëzie en proza uit Suriname' (Bulkboek 36).

25 november 2021

Vanochtend verkocht ik in Amersfoort onze Twingo aan 'Wij kopen auto's.nl'. Ik had me niet goed voorbereid. De auto staat op Lidy's naam en dat gaf wat complicaties en ik had toch even in het geldkistje moeten kijken, daar zat nog een deel van het kenteken in. Uiteindelijk lukte het toch allemaal.
Zo'n auto wordt daar nog eens helemaal bekeken en heel precies ook. Er werd een stukje in gereden en er werden tientallen foto's van gemaakt (daarvoor was er een speciale foto-opstelling met een viertal sterke lampen op de auto gericht). De echte taxateur blijkt in Amsterdam te zitten en het duurde een minuut of tien voordat het definieve bod doorkwam. Er ging nog een paar honderd euro af, omdat delen van de auto overgespoten zijn. Dat viel me nog mee, want ik had ook gerekend op een paar honderd euro om de koplamp waar vocht in zit te vervangen. Het bod was nog altijd bijna duizend euro hoger dan het bod van Bochane. We waren het dan ook snel eens.

Op de veilig van Bubb Kuyper van afgelopen week vis ik achter het net. Ik had op vier kavels geboden, maar alle vier de keren was mijn bod bewust laag (leuk als ik het voor die prijs heb, geen man overboord als het het niet heb). Twee kavels gaan een tientje boven mijn bod weg en twee kavels gaan drie tientjes boven mijn bod weg. Dat is het risico van vantevoren een bod uitbrengen. Als je in de zaal zit mee te bieden kun je er dan een tientje overheen gaan!

5 bestellingen: Constantijn Huygens, '100 puntdichten', Geert van Beek, 'Blazen tot honderd' (gesigneerd), Henning Mankell, 'De terugkeer van de dansleraar', Nettie  Lens, 'Politieagente Ria Bruins', bodemkaart '19 oost Alkmaar'.

26 november 2021

Het is mijn verjaardag vandaag. 63 alweer. Dankuwel. Een rustige verjaardag. We mogen op één dag van Rutte vier personen ontvangen en we proberen ons daaraan te houden.
's Middags was mijn broer Jan er. Hij was in de buurt en bracht bij wijze van cadeau drie nieuwe dranken uit zijn collectie voor me mee: de Whisky Rode Wijn finish, De Whisky Millstone 2017 peated Oloroso en een etiketloze gin, gemaakt voor een speciale club/gelegenheid (ik ben vergeten welke). Martijn en ik proefden aan het eind van de avond de 'Rode Wijn Finish': lekker; je ruikt de rode wijn nadrukkelijk, je proeft hem minder.
Aan het eind van de middag kwamen de kinderen en kleinkinderen. We bestelden en haalden chinees op de Kerkewijk. Lekker en uiteraard weer veel te veel. Ik heb al een paar jaar het probleem dat ik bij god niet weet wat ik voor mijn verjaardag moet vragen. We leven in de luxe dat we zelf kunnen kopen wat we graag willen hebben. Ze waren naar 'Vuur en rook' geweest en gaven me een barbecueboek en een cadeaubon van 'Vuur en rook'. Een goed gevonden cadeau!

Veel felicitaties op Facebook, maar het aardigste cadeautje aldaar kwam van Wim van Til. Hij is eigenaar en beheerder van het Poëziecentrum Nederland in Nijmegen (eerder zat dat in een oud schooltje in Bredevoort). Wim plaatst elke dag een bericht op Facebook, waarin hij de dichters noemt die op die datum geboren of overleden zijn en daarbij plaatst hij dan een gedicht van één van die dichters.Vandaag stond mijn naam ook tussen die jarige dichters:

jarige dichters 26 november

Niets stookt de als zilvervisjes door je bloedbaan schietende hormonen heftiger op
dan de vrolijke lach van een vrouw van wie je reeds gecharmeerd bent.

(Maarten 't Hart, De moeder van Ikabod, blz. 136)

3 bestellingen: Lewis Carroll, 'Alice's Adventures in Wonderland' (bulkboek), Jouke D.T. Eekma, 'Cocktail-boekje', 'Spiegel Historiael juni '77'.

27 november 2021

Op Catatwiki was ik vanavond met een tientje de hoogste bieder op drie gesigneerde boeken van Kader Abdolah. Bij twee andere kavels bood ik mee, maar haakte ik af omdat het mij te duur werd. Het betrrof een kavel met vier boeken van en over A.L. Snijders en een kavel met zes delen 'Het Literatuur- en Kunstkritisch werk 194/1997' van Louis Paul Boon. Dat laatste kavel ging uiteindelijk weg voor € 137,00. Volgens mij kun je daar de delen op Boekwinkeltjes ook wel apart van aanschaffen.

5 bestellingen: S. M. Bouman, 'Aden en de Britse problemen', Eric van der Steen, 'Gemengde berichten. Verzamelde verzen', J. Bernlef, 'Hersenschimmen', E. Th. van der Veer-Bertels, 'Spreekwoorden Proverbs Sprichwörter Proverbs Nederlandse spreekwoorden met hun Duitse, Engelse en Franse equivalenten', Kees de Bakker, 'Mijn eerste boek'.

28 november 2021

We aten hutspot (lekker) met vegetarische rookworst (vies: laffe kruidensmaak en kleffe bite).

1 bestelling: Hanneke de Jong, 'De laatste brief', Michael Ignatieff, 'Russisch familiealbum'.

29 november 2021

Vanochtend gaf ik de gastles (over 'Gedichten op muren') in V6 die vorige week niet doorging. Drie kwartier is te kort om alle gedichten 'na te lopen', maar ik kon heel wat gedichten en dichters behandelen en ik hoop dat deze leerlingen nu wat meer naar de gedichten kijken, als ze in het centrum van Veenendaal zijn.

Vanmiddag deed ik in mijn eentje sinterklaasinkopen. Ik wilde het e.e.a. bij Welkoop aanschaffen, maar die zijn van vandaag tot en met donderdag gesloten. Zo te zien zijn ze aan het verbouwen. Wie doet dat nou in de week voor Sinterklaas?

Ik liep even het kringloopcentrum binnen en kocht zeven boeken (in goede staat) voor € 9,50:
- A.F.Th. van der Heijfen, Advocaat van de hanen
- Thomas Mann, De dood in Venetië
- Erwin Mortier, Gestameld liedboek
- Abram de Swaan, De mensenmaatschappij
- Toon Tellegen, De genezing van de krekel
- Cecile Thijssen, Gerookte lekkernijen. Bijzondere recepten voor de rookoven
- Joyce Tulkens, Broodheren

Zo lag hij daar, met zijn hoofd onder zijn kussen, de hele nacht.
Hij wilde niets liever dan slapen.
Als hij iemand bij zijn knieën had moeten pakken
en had moeten smeken om hem te laten slapen,
dan had hij hem bij zijn knieën gepakt en gesmeekt.
Maar er was niemand. Hij was alleen en hij sliep niet.

(Toon Tellegen, De genezing van de krekel, blz. 15)

De vereniging van eigenaren van het flatgebouw waarin ik een garagebox heb, heeft een nieuwe splitsingsacte en een nieuw reglement. Vandaag ging ik bij de notaris langs om hier de volmacht voor te tekenen. Om 16.10 uur ontving ik een heel vervelende mail van de instelling in Arnhem die dienstverlenend is aan de vereniging van eigenaren. Zij stellen dat ik nog niet getekend heb, spreken hun grote teleurstelling uit en dreigen de kosten van de door mij veroorzaakte wachttijd op mij te verhalen. Die toon en die dreigementen staan me helemaal niet aan en zijn bovendien onterecht. Op het moment van versturen had ik getekend. Ik heb ze een mail teruggestuurd, waarin ik aangeef dat ik excuses van ze verwacht.

7 bestellingen: Guus Kuijer, 'Polleke / bevat 5 delen in een band: 1 Voor altijd samen, amen . 2 Het is fijn om er te zijn . 3 Het geluk komt als de donder . 4 Met de wind mee naar de zee . 5 Ik ben Polleke hoor!', Piet Calis, 'Daling van temperatuur', 'Gastenboek van Singel 262 nieuwe verhalen & gedichten van veertig Nederlandse auteurs', Albert Helman / Marnix Gijsen / M. Mourik (samenstelling), 'Per diplomatieke koerier. Proza en poëzie van Nederlandse en Belgische diplomaten', Anna Freud, 'het ik en de afweermechanismen', D. Burger, 'Huygens (3 eeuwen slingeruurwerk)', Willem M. Roggeman, 'Beroepsgeheim Gesprekken met schrijvers'.

30 november 2021

Al heel vroeg had ik de gevraagde excuses namens de vereniging van eigenaren binnen.

Voor vanmiddag 13.00 had ik alle leerlingen die hun Diataaltoets niet (af) haden gemaakt via de mail uitgenodigd in het computerlokaal. Er waren vandaag verkorte lessen, omdat er vanmiddag rapportvergaderingen waren. Op die verkorte lessen kon ik mooi aansluiten. Tenminste: dat dacht ik. Van de zestien uitgenodigde leerlingen kwamen er twee opdraven. De vraag is nu of die anderen bewust niet gekomen zijn. Het waren bijna allemaal brugklassers. Het kan ook zijn dat die (nog) niet trouw hun schoolmail lezen.

Vrolijker nieuws: mijn H4-klas van vorig jaar (nu een H5-klas van collega Nicolette) wil graag dat ik half december een keer in de les Nederlands bij ze langs kom. Ze willen namelijk nog wel even écht afscheid van me nemen. Daar word ik blij van, omdat dit uit de leerlingen zelf komt.

2 bestellingen: Jules Deelder, Hester Knibbe, Anne Vegter e.a., 'De beste blessures moeten nog komen', Andreas Longoni, 'De weg zonder einde'.