Oktober 2011

Terug naar september 2011

1 oktober 2011

Suzanne's huis was vandaag onderdeel van de 'Open huizen-route'. Gijs moest vanochtend werken en Suzanne vond het vervelend om in haar eentje eventuele kijkers te ontvangen. Daarom was ik vanochtend bij haar. Ik zat een poosje met Dylano op schoot en gaf hem de fles. Kijkers kwamen er pas toen Gijs alweer thuis was (maar er waren in ieder geval kijkers!). Suzanne en ik waren op dat moment even naar het dorp. In het krantje van de Blokker had ik cd's van verfilmde boeken gezien voor € 2,99. Ik kocht:
- De passievrucht
- Zoeken naar Eileen W.
- Ik omhels je met duizend armen
De lift bij Blokker bracht ons - met de kinderwagen - wel omhoog, maar wilde niet meer naar beneden. Uiteindelijk tilden we de wagen maar van die trap af.

Vanmiddag hebben we de kussens buiten toch maar weer op de banken gelegd. Zo'n warme oktoberdag kan ik me niet herinneren.

Dit weekend is in Amersfoort weer het door Jan georganiseerde Pot Still Festival. Ik ga er morgenmiddag heen en verheug me er al ontzettend op. Vorig jaar wist ik niet wat ik ervan moest verwachten en ik ging er 'blanco' heen. Nu verheug ik me er zo op, dat het eigenlijk alleen maar kan tegenvallen.
Vorig jaar zegde ik er Ronald Zwartepoorte een artikel over Kees Torn voor zijn blad 'Whisky Passion' toe. In mijn hoofd is dat een serie artikelen over whisky in de Nederlandse literatuur geworden. De grote lijnen ervoor heb ik nu wel, maar het echte schrijven vlot nog niet erg. De afgelopen dagen zocht ik in het werk van C. Buddingh' naar whisky. In het vorig jaar verschenen 'Buddingh' gebundeld' komt het woord whisky veertien keer voor. In zijn vroege werk en dus in zijn jonge jaren dronk Buddingh' nog geen pure whisky. Als hij het woord gebruikt in een gedicht is dat in de combinatie whisky-soda en dat zal hij dan ook zelf gedronken hebben:

kom, laten we de trein nemen
naar jij mag het zeggen
als er maar veel bier is en nu en dan
een potige whisky-soda

In zijn latere werk wordt het 'gewoon' whisky:

Ik zat een keer met Frits en Carla Jans
op een terrasje in Amsterdam. 't Moet in
de jaren vijftig zijn geweest. Voor Provo.
We dronken nog geen whisky. Gewoon pils.

en

Ik drink te veel, zegt Stientje. En misschien
is dat ook zo : bijna een flesje whisky
per dag. Maar ach, het schenkt ook zo vlug weg,
nog vlugger haast dan 'k soms mijn pols voel kloppen.

Toen ik vorige maand in Dordrecht was om die doos met handschriften en brieven van Buddingh' te bekijken, zag ik ook een briefje van Buddingh's drankenleverancier. Blijkbaar kocht Buddingh' zijn drank op de pof en betaalde hij de rekening als er weer geld was. Dat flesje whisky per dag hierboven kan best kloppen, want op dat briefje liepen de bedragen op tot ver boven de duizend gulden!

Het leidt allemaal tot de verzuchting:

Ik ben meer een whiskydrinker.
Ook niet goed voor je lever.
Ach, dood moeten we allemaal.

Wat dan maar weer eens bewijst dat Buddingh' onterecht bekend staat als humorist.

Nu zoek ik in zijn dagboeknotities naar opmerkingen over whisky én naar de merken whisky die hij dronk. Hij begon met 'Black and white', maar ik weet dat ik ooit ook andere merken in zijn dagboek gezien heb. Daarnaar zoek ik nog even verder. Wel kom ik een dichterlijke opmerking over whisky tegen op 17 oktober 1970:

Je komt in Nederland eenvoudig niet onder de poëzie uit.
'Nu zou ik wel een glaasje whisky lusten' (wat ik een kwart minuut geleden denk) is ook al een vijfvoetige jambe.


2 bestellingen: 'Homeros' Odyssee naverteld door Dr. Onno Damsté', Thomas Carlyle, 'Zes lezingen over helden, heldenvereering en heldengeest in de geschiedenis', Geke van der Wal (redactie), 'Mijn moeder was analfabeet En andere levensverhalen van geslaagde vrouwen'.

2 oktober 2011

Met de trein van 11.49 ging ik naar Amersfoort. Bij de kaartjesautomaat werd ik in het Engels aangesproken door een Filipijnse meneer. Of ik munten voor hem had voor de kaartjesautomaat en of ik hem kon helpen met dat apparaat. Zoveel muntgeld had ik niet, maar ik hielp hem wel. Uiteindelijk betaalde ik zijn retourtje Utrecht met mijn pinpas en gaf hij mij het geld contant terug. We raakten aan de praat, zaten ook in de trein bij elkaar en kletsten door tot in Utrecht.
Deze meneer was pas een paar dagen in Nederland en bleek in zijn vraagstelling nog behept met alle toeristische vooroordelen: 'Rijden we nu écht onder zeeniveau?', 'Gebruiken jullie die molens nog?', 'Ik zie helemaal geen tulpen!' Hij heeft me alleen niet gevraagd waarom ik geen klompen aan had.
Zijn Engels was goed te volgen, maar hij sprak de 'f' uit als 'p'. We kregen het over voetbal (De Filipijnen verloren in juli van Koeweit), waarhij het steeds over de 'Pipa' had. Het duurde even voordat ik doorhad dat hij de 'Fifa' bedoelde.

In Amersfoort bleek het voor de deur van het voormalig klooster aan de Daam Fockemalaan al ver voor 13.00 uur behoorlijk druk te zijn. Het Pot Still Festival was in ieder geval op deze zondagmiddag weer goed bezocht. Binnen was het druk, maar het publiek verspreidde zich al snel over de ruimte. Er waren 298 dranken te proeven (whisky, rum, jenever, gin, grappa, cognac, maar ook allerlei apartere dranken als eau de vie en calvados) van 34 verschillende stokerijen. Voor dat proeven heb je vier uur en ik deed het dan ook rustig aan. Uiteindelijk proefde ik:

Whisky
- Writers tear
- Belgian Owl, 4 ans
- Millstione Peated (Zuidam, Nederland)
- Gordon & MacPhail reserve, Linkwood 1991
- Gordon & MacPhail reserve, Longmorn 1964
- Sullivans Cove, double Cask (Tasmanie)
- Benromach Organic
- Benromach (de naam weet ik niet, deze whisky is nog niet te koop)
- Amrut Single Malt

Rum
- Cockspur Barbados, 12 star
- Ulimatum Summum rum
- Clement Rhum de Martinique VSOP

Grappa
- Villa de Varda, Traminer

Die 'Gordon & MacPhail reserve, Longmorn 1964' is een whisky die € 499,95 per fles moet kosten. Meestal moet je op een festival bijbetalen om dergelijke whisky's te mogen proeven, maar hier zat hij gewoon bij het geheel in. Er vormde zich wel een rij op het moment dat de fles openging. Peter stond achter die tafel te schenken en zorgde ervoor dat ik 'mee' kon proeven. Lekker, maar vijfhonderd euro zou ik er niet voor over hebben. Er zat wel veel kleurstof in: toen ik mijn glas spoelde met water, werd dat water bruinig!

Pot Still Festival 2011 Pot Still Festival 2011

De binnentuin was in eerste instantie (op last van de brandweer?) niet open, maar later op de middag gelukkig wel. Een rustgevend stukje groen, met een plant met heel aparte bloemknoppen. Ook voor het klooster zaten mensen op muurtjes en in het gras. Daar fotorgrafeerde ik een boomstronk met paddestoelen:

Pot Still Festival 2011 Pot Still Festival 2011

Na afloop hielp ik met het leegmaken van de zaal en het volmaken van de vrachtauto van Van Wees. Veel lege kokers en flessen uiteraard. Veel halfvolle flessen ook (die gaan allemaal naar het proeflokaal van Van Wees). Daarna was er een diner in het kloosterrestaurant met de werknemers van Van Wees en de standhouders/stokers. Rond half tien reed ik met Peter, die het hele weekend meegeholpen had, terug naar Veenendaal.

2 bestellingen: Pearl S. Buck, 'China (De goede aarde/Oostenwind-westenwind/De moeder)', Peter A. Veldheer m.m.v. E. v.d. Weerd, 'De slag om de Veluwe 1945'.

3 oktober 2011

Nieuw in de lijst 'Veense' schrijvers: Hetty Methorst van de Pol.

Ik lees de laatste tijd maar hoogst zelden een boek uit. Ik ben in een boek bezig, vaak al halverwege en dan dient zich een nieuw boek aan, waar ik vol overgave in begin. Als ik daarin halverwege ben, dient zich een nieuw boek aan, waar ik vol overgave in begin ........
Op mijn nachtkastje liggen, in volgorde van opkomst:
- Helene Nolthenius, Moord in Toscane (blz. 138 van 282)
- Robert Vuijsje, Alleen maar nette mensen (blz. 141 van 286)
- John Irving, De laatste nacht in Twisted River (blz. 29 van 603)
- Jan Siebelink, Engelen van het duister (blz. 301 van 368)
- David van Reybroeck, Congo. Een geschiedenis (blz. 91 van 680)
- Geert Mak, De eeuw van mijn vader (blz. 317 van 524)
- Arthur Japin, Zoals dat gaat met wonderen (blz. 209 van 455)
- Koos van Zomeren, Naar de natuur (blz. 251 van 402)

Koos van Zomeren ga ik vermoedelijk wel uitlezen. Helene Nolthenius en Robert Vuijsje kan ik wel opruimen. Ik voel niet de minste aanvechting om daarin door te gaan. Geert Mak is een twijfelgeval. De anderen wil ik wel uitlezen. Als er zich maar geen nieuwe boeken aandienen.

Een fragment uit ' Naar de natuur' van Koos van Zomeren waarmee hij me ontzettend aan het piekeren zette:

Uwe Timm, Halfschaduw. En Duitse officier heeft in 1899, tijdens de Bokseropstand, in China gediend. Hij is er getuige geweest van de executie van een aantal opstandelingen.
' De Chinezen stonden in lange rijen te wachten, terwijl vooraan de beul met een zwaard zijn werk deed. De delinquent moest voor een blok knielen, zijn hoofd erop leggen, de beul sloeg toe, het hoofd viel in een gereedstaande mand. De mand en het lichaam werden weggedragen. Twee beulen losten elkaar bij het werk af. In de rij van de ongeboeid wachtende Chinezen stond ook een jongeman. Hij las in een boek. Zonder op te kijken schoof hij langzaam op in de richting van het blok. De kapitein vroeg de Chinese ambtenaar die toezicht hield op de terechtstelling de jongeman gratie te verlenen. zijn wens werd vervuld. De lezende Chinees werd op de hoogte gebracht. Zonder iets te zeggen sloeg hij zijn boek dicht en liep weg.'

Prachtig. Uiteraard omdat lezen levensreddend blijkt te werken, maar daarnaast ook het beeld van die rij Chinezen die langzaam opschuift terwijl twee beulen hun gruwelijke werk aan het doen zijn. Let ook op het ertussen gefrommelde woordje 'ongeboeid'! De rij Chinezen ondergaat gelaten zijn lot. Niemand probeert te vluchten. En welk boek las die man? Wilde hij de laatste kennis tot zich nemen? Wilde hij weten hoe de roman af zou lopen? Die kennis nog snel in zijn hoofd en dan dat hoofd eraf!

Koos van Zomeren komt er een dag later zelf op terug. Hij blijkt bij het fragment weer een ander beeld te hebben:

Die Chinees in de rij bij Uwe Timm - in wezen staan we allemaal in de rij, en menigeen doet maar wat terwijl hij ongemerkt naar voren schuift (en geen Duitse officier te bekennen die gratie kan bewerkstelligen).

2 bestellingen: Margaret Mahy, 'De inwijding', Johan Daisne, 'Gojim, gevolgd door zuster Sharon'.

4 oktober 2011

Het wordt nu toch echt herfst. De eiken in het plantsoen voor de school verliezen hun rode en bruine bladeren. Lopend van mijn auto naar de ingang kuierde ik door een dik pak van die bladeren.

Rik uit H3 zat aan mijn tafel. Hij botst met een docent, omdat hij haar niet eerlijk vindt. Ik zeg hem: 'Ik heb eens goed naar jou en je docent geluisterd en mijn conclusie is dat jij last hebt van je rechtvaardigheidsgevoel.' Rik is geen domme jongen en antwoordt: 'Dat kan best eens waar zijn meneer, ik wist alleen niet dat dat een woord is.'

5 bestellingen: Rutger Kopland, 'Tot het ons loslaat', Lewis Carroll, 'Alice's Adventures in Wonderland', A.D. Hildebrand, 'Valko Vos en zijn vrienden', 'Leesbeest, tijdschrift met informatie over de nieuwe kinder- & jeugdboeken Herfst - Winter '91 - '92', Ellen Tijsinger, 'Morgenster'.

5 oktober 2011

Lidy heeft al sinds juni gedoe met één van haar hoektanden - een stuk eraf gebroken, er weer opgeplakt, verstevigd met een glasvezelkabeltje -, maar nu werd het te pijnlijk. Vandaag is die tand getrokken (9.00 uur bellen, 10.00 afspraak, 11.00 uur eruit). Het was een bloedbad: een wortel met weerhaken, drie hechtingen. En nu maar hopen dat ze van de pijn en het gedoe af is.

Het is de 'Dag van de leraar' vandaag. Ik heb niks met dat soort - commercieel - gedoe. Maar als er in de pauze dozen met tompoezen op tafel staan, dan heb ik dáár geen bezwaar tegen.

Vanavond had ik er weer schik van dat we een wat breder televisieaanbod genomen hebben. Al zappend kwam ik op Cultura terecht. Een oud (zwart-wit) interview van H.A. Gomperts met Hendrik de Vries. Wat een belezenheid en wat een bevlogenheid; met een onmiskenbaar Gronings accent uit het hoofd poëzie citerend van Gorter en van Bilderdijk om aan te tonen dat Bilderdijk een 'zwaarder' dichter is dan Gorter. Dit interview staat niet op de interview-dvd-box die ik vorig jaar kocht.

Na dit interview was er een optreden van plus een interview met A.J. Croce (zoon van Jim Croce) in het VPRO-programma 'Vrije geluiden'. Hij speelde o.a. 'That's me in the bar' en sprak in het interview ook over zijn vader. In het begin van zijn carrière deed hij dat pertinent niet. Nu speelt hij ook af en toe een paar nummers van hem tijdens een optreden. Ook digitaliseert hij oude opnamen van zijn vader en brengt die op cd en dvd uit. Ik heb er direct drie van besteld.

De afgelopen zomer waren er nauwelijks muggen. Dat is dan een voordeeltje van de matige zomer. Nu we een mooie herfsttoegift gekregen hebben, krijgen we de muggen daar gratis bij. Ook hier achter de computer zoemen ze me om mijn hoofd heen.

3 bestellingen: Hanny Michaelis, 'Verzamelde gedichten', Christine Dedding, 'De mondigheid van kinderen uit zich vaak in stilte', W. Müller e.a. 'Leven en arbeid van den sadhoe Soendar Singh de zendeling van het oosten'.

6 oktober 2011

Vandaag was er het eerste leer-so'tje in B2. De ontwikkeling van de laatste jaren zet door: enkele leerlingen leren hun stof goed, maar het merendeel van de leerlingen leert de stof ongeveer. Ze lezen het een paar keer over, maar memoriseren het niet echt. Daarom krijg je allerlei antwoorden waaruit blijkt dat ze de klok wel hebben horen luiden, maar dat ze in het duister tasten wat betreft de exacte positie van de klepel. Enkele voorbeelden:
- Goede wijn hoeft niet beter te zijn.
- Goede wijn hoeft niet in mooie kannen.
- Vaatje buskruid.
- Een tros radijs
- Hij heeft een cronologische ziekte.

In V3 had ik vandaag een geslaagde literatuurles. Ik had de onlangs gekochte boekverfilmingen meegenomen en sprak met de leerlingen over de voor- en nadelen van het bekijken van zo'n verfilming. Wat mij betreft moeten ze dat vooral doen, maar nádat ze het boek gelezen hebben. Daarna las ik het stukje van Koos van Zomeren over de rij te executeren Chinezen (zie 3 oktober). Er volgde een gesprek over goede literatuur, die je aan het denken zet. Het voorlezen zette de leerlingen aan het denken, zo nadrukkelijk dat een aantal leerlingen na de les bleef hangen en we doorspraken over boeken die ze in de vakantie lazen, zoals 'Haar naam was Sarah' en daarmee kwamen we ook weer over de verfilming daarvan te spreken. Voor een paar van zulke geslaagde lessen per jaar ben ik leraar geworden.

1 bestelling: Maruscha Gaasenbeek en Tine Beauveser, 'Irisvouwen voor kerst '.

7 oktober 2011

Een dag vol gedoe met meiden uit H3, zittenblijvers vooral. Zo is er eentje gisteren drie uur absent geweest. Gespijbeld? Op mijn vraag waar ze was, geeft ze aan dat ze 'doorgelekt' was. Ik kan dan moeilijk om een bewijs vragen. 's Middags belt haar vader. Hij heeft op de site gezien dat zijn dochter er gisteren drie uur niet was en hij bevestigt dat zijn dochter deze week ongesteld is. Deze controleslag is toeval. Ik heb de tijd niet om dit soort zaken allemaal te gaan controleren (en het zou ook wel wat ver gaan).
Van een ander meisje is de telefoon afgepakt, omdat ze er in de klas mee bezig was. Ze betoogt dat ze haar telefoon dit weekend echt niet kan missen. 'Dan moet je moeder me maar even bellen', zeg ik in dit geval. Een half uurtje later belt haar moeder inderdaad, maar ik vertrouw het telefoontje niet. Niet qua stem en niet qua woordkeus. Ik bel daarom de moeder terug en zeg: 'We hebben elkaar net al gesproken.' Daar blijkt déze moeder niets van te weten en dan weet ik genoeg. Met enige moeite kom ik erachter welke vriendin voor moeder gespeeld heeft. Dat levert beide vriendinnen een fikse straf op. Ik houd er niet van belazerd te worden

Eergisteren had ik het over het digitale televisiekanaal 'Cultura'. Daar is ook de komende week weer veel te genieten, o.a.:
- Beeldspraak A. Alberts (zaterdag 16.24 en 00.31 uur)
- Benali boekt (maandag 20.34 uur, dinsdag 16.34 uur)
- Janis Ian - Live from Grand Center (maandag 21.00 uur, dinsdag 17.00 uur)
- Celine, Reis naar het einde van de nacht (woensdag 20.00 uur, donderdag 16.00 uur)
- Armando, portret van een vriend (woensdag, 22.00 uur, donderdag 17.47 uur)
- Gerard Reve, Ze willen dat ik schrijf (donderdag, 20.00 uur)
- Dokwerk: Willem Frederik Hermans: Een overgevoelige natuur 1 (vrijdag 19.00 uur)
- Dokwerk: Willem Frederik Hermans: Hermans als polemist (vrijdag 20.00 uur)
En voor wie Cultura niet op zijn televisie heeft: het is op dezelfde tijden ook hier via internet te zien.

1 bestelling: knipsels Johan Fabricius.

8 oktober 2011

Ik installeerde gisteren 'Office Professional Plus 2010' (ik werkte nog altijd met word '97). Via Slim.nl kon ik het complete pakket kopen voor maar € 17,00. Nu heb ik nog drie weken om het cursusboek 'Tekstverwerking met Word 2010' door te nemen. Veel weet ik al wel, maar al met al gaat dat nog wel enkele uren kosten. De eerste van die uren waren voor vanmiddag ingepland, maar in plaats daarvan heb ik anderhalf uur op de bank liggen slapen - ook lekker!

Ik heb het voorspeld: Nu er op de postzegels geen bedrag meer staat, maar een getal, zal TNT de prijs van de postzegels in rap tempo verhogen. Begin dit jaar kwam er 2 cent bij en per 1 januari 2012 komt er weer 4 cent bij. Dit is waar die hele privatisering ons heen brengt (ik ben nog een klein beetje socialist).

Met Suzanne en Tygo ging ik vanmorgen naar de boekenmarkt van 'Ons genoegen' in Amerongen. De laatste maanden heb ik die boekenmarkten laten zitten. Ik heb immers voorraad genoeg. Maar daar staat tegenover dat ik het ook gewoon leuk vind om er wat te snuffelen. We kochten wat kinderboekjes voor Tygo (die hij midden in de zaal op de grond ging zitten lezen) en voor mezelf zestien boeken, o.a.:
- L. Roggeveen - Appie Ammerlaan
- Melati van Java - Angeline's beloften
- Paul de Wispelaere - Brieven uit Nergenshuizen
- Joh. de Meester - De kindsheid van Harlekijntje
- Dirk Ayelt Kooiman - Manipulaties
- Bertus Aafjes - De verborgen schat
- Aar van de Werfhorst - Madame Jatzkowa
- Mary Dorna - Onmaatschappelijke voorkeur

Koningswater In 'Bobschrift 2011' las ik over 'Koningswater: Gedrenkte verhalen', samengesteld door L.H. Wiener (2009). Die bloemlezing moet me verder kunnen helpen met mijn verzameling 'whiskyschrijvers'. Ik bestelde het tweedehands via Bol.com en vandaag kwam het binnen. Wat Engelstalige schrijvers als Malcolm Lowry, Charles Bukowski, Dylan Thomas en John Cheever. De Nederlandstalige auteurs zijn Dimitri Verhulst, Thomas Verbogt, Louis Ferron, Jeroen Brouwers, P.F. Thomése, R.A. Basart, Bob den Uyl, L.H. Wiener, Lucebert, August Willemsen en Tip Marugg. Met name die laatste bezorgt me een 'O ja-Erlebnis'! Hoe kon ik die vergeten? De op Curaçao levende auteur (1923-2006) die zo prachtig de nachtelijke in alcohol gesmoorde eenzaamheid beschrijft:

Het komt ook wel eens voor dat ik tegen drieën wanneer het hanegekraai en de gewetensknaging beginnen beide met een flinke scheut whisky bezweer en het besluit neem buiten te blijven zitten om de zonsopkomst af te wachten. Dit houdt uiteraard in dat nog minstens twee uren gevuld moeten worden met alcoholisch gefilosofeer, maar het is de moeite waard.

Ik betaalde voor dit boek € 6,50, plus € 1,95 servicebijdrage voor Bol.com. Hoe kan iemand zo'n boek voor € 6,50 verkopen? Bol.com vraagt € 1,00 + 15%. Dat is circa € 2,00. Dan blijft er € 4,50 euro over, maar daar moeten de verzendkosten nog af. Het boek werd door TNT met de auto gebracht en aan de deur afgegeven. Dat kost € 6,75. Dan legt deze verkoper er € 2,25 op toe!?

1 bestelling: knipsels Maarten Doorman.

9 oktober 2011

Gisterenavond vierden we dat buurman Hans 50 werd. Vanmiddag vierden we in Oostzaan de verjaardagen van de neven. Op de heenweg was het nat en druk op de weg. Op de terugweg nat en donker. In Oostzaan was het gezellig. Tygo zat de hele middag heel zoet te spelen met plastic rails en wat treintjes.

1 bestelling: M.H. Szekely-Lulofs, 'Rubber', S. Franke, 'Een stad verrees. Roman uit het oude Batavia', Redmond O'Hanlon, 'Naar het hart van Borneo'.

10 oktober 2011

Eén van mijn leerlingen was afgelopen vrijdag bij de interland Nederland-Moldavië. Hij vertelde me vandaag dat hij in de rust van de wedstrijd aan mij moest denken. Tijdens die rust trad er een Nederlandse artiest op. Toen deze artiest 'alle handjes in de lucht' wilde zien, zei mijn leerling tegen zijn vader: 'Nu zou meneer Beek naar huis zijn gegaan!' Dat is inderdaad dit jaar een keer ter sprake gekomen. Ik verlaat het pand als een artiest dat soort oproepen gaat doen, al denk ik dat ik bij een voetbalwedstrijd - met een nogal duur kaartje - wél zou blijven. Misschien ging ik in zo'n geval maar even naar het toilet.

Lidy bracht vier flesjes Chouffe Bok mee. Ik meen dat de kenners in mijn familie de kwaliteit van dit bokbier door de jaren heen wisselend vinden. Deze is wat mij betreft heel smakelijk.

1 bestelling: Annie M.G. Schmidt, 'Jippus et Jannica'.

11 oktober 2011

Het is verrassend om vast te stellen dat cartoontekenaars zelfs de lokale politeke situatie in de gaten houden:

Fokke en Sukke

 

De koningin viert Koninginnedag 2012 in Veenendaal (en Rhenen). Ik vrees dat we geacht worden dat leuk te vinden.

Je leert steeds bij: een 'zwerm' is een soort groeps-chat op Hyves. Dat blijkt voor leerlingen een ideale plek te zijn om te roddelen (over wie niet meedoet aan de 'zwerm') en te pesten (wie wel meedoet aan de 'zwerm'). Het is bijna onmogelijk om hier zicht op te krijgen. Je neemt niet deel aan zo'n 'zwerm' en dat moet je overigens ook niet willen. Als een leerling vindt dat de opmerkingen te ver gaan, kan hij of zij je achteraf laten lezen wat er allemaal geschreven is. Vandaag ben ik op zo'n 'zwerm' ingegaan, omdat het inderdaad te ver ging.
Ik ben het overigens niet eens met paniekverhalen over deze digitale vorm van pesten. Pesten is van alle tijden (en schijnt ook in bejaardenhuizen veel te gebeuren). Kinderen van nu gebruiken de middelen van nu, maar ik denk niet dat het allemaal erger of meer is dan vroeger.

Have you heard De eerste cd van Jim Croce is binnen: 'Have you heard. Jim Croce live'. Ik was even bang dat het een nieuwe uitgave van 'Jim Croce Live. The final tour' zou zijn, maar dat is het niet. Dat is een compleet live-optreden. Dit is een verzameling van optredens tijdens televisieprogramma's (Rollin' on a river, The Old Grey Whistle Test, One of a kind, Underground, Rock concert). Veertien bekende nummers, vijf keer voorafgegaan door één van zijn befaamde 'Introductions'. Jim Croce kondigde zijn nummers aan met een - soms minutenlang en humoristisch - verhaal. Hij was naast een singer-songwriter ook beslist een entertainer.

3 bestellingen: 3 x Cyriel Buysse, Co 't Hart, 'Bloemen in de zon', knipsels Paul Biegel.

12 oktober 2011

BAPO. Een dag om rustig aan te doen, maar ook om afspraken buiten het werk om te maken. Om 9.00 uur zat ik al - samen met Machiel - bij wethouder Bouwmeester. We zijn enthousiast over de voortgang van de 'Gedichten op muren', maar we zijn niet enthousiast over het gedoe met de bouwvergunningen en de legesprijskaartjes die daarbij horen. Gelukkig wil de wethouder meedenken over een wat simpeler route hiervoor.

Advertentie Dikke Van Dale

Jan was vanavond op televisie bij Editie.nl. Ze hadden een item over huismerken whisky (en ook wodka). Jan proefde geblinddoekt vier whisky's en haalde (uiteraard/gelukkig voor hem) het huismerk en het dure merk er direct uit. Het filmpje is (in ieder geval vandaag) hier te zien.

Overgezet naar de nieuwe layout: Hella S. Haasse.

3 bestellingen: Johan Andreas Dèr Mouw (Adwaita), 'Nagelaten verzen', Marieke Jonkman, 'Dieptevrees', E. Griffioen-van Wuijckhuijse, 'Druppels van dauw'.

13 oktober 2011

Conferentie voor vertrouwenspersonen in 'De Eenhoorn' in Amersfoort vandaag. Georganiseerd door PPSI (Project Preventie Seksuele Intimidatie). Die 'Eenhoorn' is een prettige locatie voor dit soort dagen. Alleen het parkeren op de eigen parkeerplaats is daar wel erg duur: € 14,00 !!
In het ochtendprogramma was er een lezing van Prof. Mr. Rikki Holtmaat uit Leiden: 'Seksuele intimidatie op school, civiele zaken'. Een beetje een taaie materie, maar het is wel goed om het een keer duidelijk uitgelegd te krijgen. Daarna sprak Anke Visser van het PPSI over 'Het kan verkeren; van dader tot slachtoffer' over valse meldingen van intimidatie en misbruik en hoe je je procedure als school zó opzet dat de dader die slachtoffer blijkt te zijn ook werkelijk gerehabiliteerd kan worden.
's Middags waren er diverse workshops. Ik was ingedeeld bij 'Zicht op slachtoffers en daders; verplichte incidentenregistratie en vertrouwenswerk' door Anniek Verhagen en 'Slachtoffers van de meldplicht?' door Tanja Geerdes-Maas. Die incidentenregistratie ligt nu in de Tweede Kamer en zal er wel gaan komen, maar ik vrees dat dit de zoveelste 'dode letter' wordt. Tanja Geerder-Maas is arts en extern vertrouwenspersoon in de kop van Noord-Holland. Zij liet ons een recente Brandpuntuitzending zien waaruit bleek dat een seksuele relatie tussen een leraar en een leerling vaker voorkomt dan er door scholen gemeld wordt. Ik vond het geheel een beetje tendentieus gefilmd en gemonteerd. Dat mag als het bedoeld is om de zaak scherp neer te zetten. Dat mag niet als het halen van hoge kijkcijfers het doel is. Tanja besprak met ons hoe je als school met de meldplicht om zou moeten gaan en waarom scholen dit soort zaken niet in de doofpot zouden moeten stoppen:
- Als school wél actie onderneemt, weten ouders dat hun kind veilig is op school.
- Hoe meer school ontkent en niks doet, hoe bozer ouders zullen worden.
- Het bestuur moet neutraal blijven, dus alle verhalen die ze horen, moeten ze uitzoeken.
- Als de relatie verbroken wordt, kan de reputatieschade groter worden, omdat de leerling een klacht kan indienen en/of wraak kan nemen.

Van Bol.com kwam vandaag
- Jim Croce - On stage
- Simon & Garfunkel - Live from New Yotk City, 1967

3 bestellingen: Johan Andreas Dèr Mouw (Adwaita), 'Brahman deel I en II', Dolf de Vries, 'Vietnam in een rugzak', Ronald den Haan e.a., 'Feniks, Geschiedenis voor de onderbouw, leesboek 2 VMBO-T/HAVO'.

14 oktober 2011

Gisterenavond was er het eerste schoolfeest van dit schooljaar. Ruim vierhonderd leerlingen hadden plezier op de door dj's van Q-music gebrachte muziek. De docenten kunnen zich dit jaar voor het eerst voor een half feest opgeven. Dat maakt zo'n avond wat relaxter en het is van de organiserende collega's ook wel een slimme zet: bijna iedereen is er langer dan de helft van het feest.

Een meisje uit de tweede klas kwam - licht verlegen - bij mijn tafel staan: 'Mijn vader heeft vroeger nog op uw kinderen gepast.' Ik moest even nadenken, maar het kwam weer boven. Hij was bevriend met AnneMarie en ik kon gelukkig nog uit mijn herinnering putten: De zus van je vader heet Gerrie en haar man heeft veel bamboe in zijn tuin staan. Voor zo'n meisje moet ik stokoud zijn. Ze vindt haar vader waarschijnlijk al oud en toen hij veel jonger was, paste hij op mijn kinderen.

Ik ben begonnen aan 'Koningswater. Gedrenkte verhalen', samengesteld door L.H. Wiener. Malcolm Lowry heeft een heel eigen kijk op toeristen:

Vandalen op sandalen,
aan het turen naar de beschilderde muren.

(Malcolm Lowry, Onder de vulkaan)

Halverwege de middag reden we naar Résidence 'De Banjaard' in Kamperland (Zeeland). Het was druk op de weg, maar files hadden we gelukkg niet. Voor het eerst reed ik op wegen waar je 130 mag rijden. Dat schoot lekker op, vooral omdat je dan de neiging hebt de 140 te naderen.
We zitten met Martijn, Suzanne, Gijs, Tygo en Dylano in een speciaal voor kleine kinderen ingerichte bungalow: box, ledikantje, kinderstoel, een omheinde tuin, veel speelgoed, beveiligde stopkontakten enz. Los daarvan is het ook nog eens bijzonder nette bungalow. Dat komt wel goed de komende week.

Banjaard Banjaard

15 oktober 2011

Een stranddag, zo op de helft van oktober. 's Morgens was het nog wel fris, maar 's middags wandelden we heerlijk met de bolderwagen langs het strand. Bij een strandpaviljoen aten we een broodje en dronken we wat. Ik dronk een Emelisse dubbel, van het vat. Die vind je vrijwel nergens, want hij komt van een plaatselijke (Kamperlandse) brouwerij.

Banjaardstrand Banjaardstrand

Tygo leerde vanmiddag dat je een flesje niet met de achterkant omhoog moet houden als je er met een rietje uit drinkt. Zijn gezicht én de tafel zaten onder de Fristy.

Een prachtige herfstvakantiedag. Zo mooi dat we besloten aan het eind van de middag te gaan barbecuen. Gijs kocht wat dozen 'QuickBBQ'. Ze hebben houtskool verpulverd, dat poeder gemengd met kruit en dat mengsel weer in een ronde vorm met spleten geperst. Je steekt zo'n ding vanonder aan en het vuur verspreidt zich knetterend via het kruit door de kool. Na twee minuten gloeit het ding en kun je barbecuen. De hitte ervan valt wat tegen. Daardoor duurt het wat langer voor je vlees gaar is, maar daar staat tegenover dat er ook niets verbrandt. QuickBBQ

 

Populier in de zon In de tuin van de buren staat een populier (rond dat oud woonhuis peppels staan). We hoorden vanmiddag het onmiskenbaar 'ratelen' van de bladeren. Los van het geluid was ook de gouden weerschijn van de zon op de bladeren, afstekend tegen de blauwe lucht, een prachtig gezicht. Ik vrees dat het op de foto minder fraai oogt dan in het echt.

In 'De helaasheid der dingen' beschrijft Dimitri Verhulst een door een kroegbaas georganiseerd wereldkampioenschap zuipen. Maar er wordt - uiteraard - vooral bier gedronken en nauwelijks whisky. Het verhaal levert wel een paar prachtige zinnen op:

God schiep de dag, en wij sleepten ons erdoorheen.

Herinnering is de troostende stuiptrek van een leven, een hogere soort van nageboorte. Pas wanneer de herinnering is opgedroogd treedt de dood helemaal in.

16 oktober 2011

Vanochtend zetten we een volle vuilniszak buiten met de bedoeling die later naar de container te brengen. Een uurtje later lag het vuil een meter rond de zak over het gras. Een kat? Een ander roofdier? Hetzelfde roofdier dat het konijn te grazen heeft genomen waarvan de resten onder de haag liggen? Als het maar niet weer een beest is dat het op de kabels onder mijn wielkappen heeft gemunt.

Rik Zaal is in 'Heel Nederland' niet eens heel negatief over dit bungalowpark. Hij schrijft op bladzijde 391 van deel 2:

Het binnenland van Noord-Beveland is, zoals overal in Zeeland, bestemd voor de akkerbouw en de fruitteelt. Het landschap is er een beetje saai.
Ook de dorpen, die over het algemeen een protestants-chistelijke sfeer ademen, zijn niet aantrekkelijk. Een van de grootste dorpen is eigenlijk geen dorp, maar een vakantienederzetting die er als een buitenwijk van een dorp uitziet. Het is 'De Banjaard' in het noordwesten van het eiland, aan de zeekant van de Oosterscheldedam, dat bestaat uit echte straten met stoepen, heesters en bomen, waarlangs vrijstaande huizen zijn neergezet van het formaat eensgezinswoning die door een terloopse vakantiearchitectuur nog net te herkennen zijn als recreatiewoningen. We komen veel van dit soort dorpachtige parken tegen in Zeeland, met huizen die voldoen aan de eisen van de moderne vakantieganger, die dezelfde ruimte en luxe wil als in zijn eigen huis, het liefst meer.

Weer prachtig weer. Een strakblauwe lucht, waaronder we in de tuin op de ligbedden liggen en kijken naar de wuivende pluimen.

pluimen

Suzanne en Gijs gingen 's avonds nog een eindje met Tygo wandelen en kwamen in de kinderdisco terecht. Het was er druk en hij had het er goed naar zijn zin.

Mijn aantal Facebookvrienden groeit nog steeds. Zelf vraag ik nauwelijks meer aan mensen of ze mijn 'vriend' willen worden, maar per dag vragen zo'n tien mensen dat aan mij. Grotendeels onbekenden. Gedeeltelijk mensen van uitgeverijen en (beginnende) auteurs, gedeeltelijk mensen die zien dat we meer dan honderd gemeenschappelijke 'vrienden' hebben. Dan denkt men blijkbaar al snel dat er een gemeenschappelijke interesse en dus een aanknopingspunt voor een 'vriendschap' is.

Het fragment van 'Postkantoor' van Charles Bukowski in 'Koningswater' heeft in de eerste alinea in de beschrijving van de kerstdagen de zin:

We dronken een paar flessen whiskey, vreeën, aten onze kalkoen, en zopen nog wat.

L.H. Wiener heeft er de originele Engelstalige versie bijgepakt en leest daarin:

We drank from a couple of fifths of whiskey, made love, ate our turkey, drank some more.

Ik snap de aandrang om dat op te zoeken, want 'een paar flessen whiskey' is wel erg veel van het goede. Maar hoeveel is een 'fifth of whiskey? Op internet vind ik 0,7 liter. Dan is 'a couple of' nog veel. Aerosmith laat het in 'Three mile smile reefer head woman' bij 'two fifths of whiskey':

Oooh, I gotta to drink me two fifths of whiskey
Just to get, just to get, half as high

1 bestelling: Mieke Trommelen en Wim Zonneveld, 'Inleiding in de generatieve fonologie'.

 

17 oktober 2011

We maakten een rondje Walcheren vanmiddag. We begonnen in Zoutelande, waar we door de winkelstraat wandelden en daarna via de dijk en strandpaviljoen 'De Branding' weer terug naar de parkeerplaats van de plaatselijke voetbalclub (en een blik op het hoofdveld, waar mijn vader lang geleden nog meespeelde in een wedstrijd De Meeuwen - badgasten).

Dylano aan de Duvel Zoutelande

 

In Westkapelle bekeken we de foto's van de dijkdoorbraak (na een bombardement van de Geallieerden) in 1944. Er staat daar als herinneringsteken een tank boven op de dijk. Onderaan de dijk aten we gebakken mosselen. Daar hadden we een uurtje eerder over gehad en de plaatselijke visboer bakte vers twee porties voor ons; onze kinderen hadden ze nog nooit gegeten (en hebben ook niet de aandrang dat na vanmiddag nog vaker te doen).

Westkapelle Westkapelle


In Domburg wandelden we door de winkelstraat, bekeken een zaak met tuinhebbedingetjes wat uitgebreider en reden daarna terug naar Kamperland. Veere bewaarden we gezien de tijd voor een anderen keer.

Baadster in Domburg

 

Volksbond - Bibliotheek In Domburg stonden we stil voor een klein bijgebouwje: De Volksbondbibliotheek. In 1906 werd de noodlijdende Nutsbibliotheek van Domburg ondergebracht in het koffiehuis van de Volksbond tegen drankmisbruik. De Domburgers konden er boeken lenen voor 1 cent per boek. Toen het toerisme op gang kwam, begonnen ook de badgasten gebruik van het bibliotheekje te maken. In 1926 verhuisde de Volksbibliotheek naar het huidige (grotere) gebouw aan de Weststraat. Het is nog altijd een zelfstandig bibliotheekje en als zodanig enig in zijn soort. De Volksbond is opgeheven en de gemeente kort op de subsidie, daarom vraagt men nu financiële steun van Domburgers en toeristen (die op de donderdagavond ook graag boeken komen lenen).

Aan het lezen van werk van Louis Ferron ben ik nooit begonnen. Wat me tegengehouden heeft, is zijn wroeten in de Duitse geschiedenis en de aandacht daarvoor in de pers. Op basis van het fragment 'De walsenkoning' in 'Koningswater' moet ik die gedachte misschien herzien, al moet ik volgens Ferron in dit fragment die gedachte ook meteen weer verwerpen:

Men heeft gedachten, keert ze om en om, ontdekt dat ze aan de achterzijde al niet veelzeggender zijn dan aan de voorzijde en verwerpt ze vervolgens.

In de 'Trouw' van vandaag valt de volgende kop op: '1 op de 10 Uruzgan-gangers heeft mentale problemen'. Ik ben steeds uitgegaan van 10 op de 10. Deze jongens en meisjes zijn vrijwillig militair geworden en hebben daarmee aangegeven geen bezwaar te hebben tegen het vermoorden van anderen. Dat duidt onweerlegbaar op een mentale stoornis. 9 op de 10 zitten vervolgens zó in elkaar dat ze die stoornis geen probleem vinden. Alleen de ene is na gaan denken daar in het verre Uruzgan en is tot de ontdekking gekomen dat zijn oorspronkelijke instelling en gedachte niet klopte. Daarmee is deze ene waarschijnlijk mentaal de gezondste van de 10. Dus moet de conclusie zijn: '9 op de 10 Uruzgan-gangers hebben last van mentale problemen'.

2 bestellingen: Hans Andreus, 'De sonnetten van de kleine waanzin', Johan van Delden, 'Wisselend Bewolkt'.

18 oktober 2011

Vandaag deden we een dagje rond de bungalow. De kinderen gingen 's middags nog wel naar het (winderige) strand, maar wij kwamen de bungalow niet uit.
Tijdens en na de voebalwedstrjd op tv (Ajax won met 2-0 in en van Zagreb) speelden we Amerikaans joker. Het werd 01.00 uur voordat we er mee stopten.

Nederlanders die over drank schrijven, hebben het eerder over jenever dan over whisky. Jeroen Brouwers bijvoorbeel in 'De zondvloed':

Ik had enige dozen  jenever ingeslagen, die buiten tegen de achtergevel van het huis, onder een afdak, stonden opgetast, iedere doos bevatte twaalf literflessen – maar wat ik ook zoop, nooit was mijn slaap zo diep en mijn roes zo definitief, of ik dook er na verloop van tijd proestend en naar adem happend weer uit op, zwerend, bevend, vol van allerhande pijnen, maar in ieder geval: levend  en mij de dingen ten slotte wel degelijk nog altijd scherp bewust.

In hetzelfde boek:

Sedert ik uit een vrouw te voorschijn ben getrokken, leef ik met het vrouwensoort op voet van liefdevol gekoesterde onmachtige haat.

19 oktober 2011

Sauna Suzanne, Gijs, Martijn en Tygo zijn naar het subtropisch zwembad in Kamperland. Lidy, Dylano en ik zijn in de bungalow gebleven. Ik gebruik deze uren voor een paar rondjes sauna. Ook de gebruiksaanwijzing van deze sauna is weer niet foutloos. Een rare vertaling - uit het Duits waarschijnlijk - levert 'Men benodigt' op!

Vanmiddag wandelden we door het centrum van Middelburg. De tweedehands boekwinkel aan de Turfkaai bleek alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag open te zijn. Bij de Free Recordshop kocht ik:

  • 40 luisterliedjes. Een Vlaamse dubbel-cd. Veel mij onbekende artiesten: Senne Guns, Wigbert, Mira, Nonkel Bob, maar daardoor zijn verrassingen mogelijk. Wel bekend op deze cd: Bart Peeters, Spinvis, Raymond van het Groenewoud, Clouseau, Guus Meeuwis, Bram Vermeulen, Urbanus, Johan Verminnnen. Ik ben benieuwd naar het nummer 'Seks en slechte Whisky' van Buurman.
  • Jesus Christ Superstar. Het Nederlandse Cast Album (met o.a. Jamai Loman en Jurko van Veenendaal), de vertaling is van Daniel Cohen. Er zit een boekje bij met alle teksten.
  • Neil Young & Crazy Horse, Live in San Francisco (dvd)
Middelburg Middelburg

Vanavond haalden we patat bij het parkrestaurant. Ik had geen zin in patat en bestelde er een pizza. Dat had ik beter niet kunnen doen. Dit was met voorsprong de slechtste pizza die ik ooit gegeten heb of ooit nog zal eten! Ik heb er nog niet de helft van opgegeten. Een kartonnen bodem, keiharde randen, een onbestemde pap als vulling en een zeemleren lap kaas over het geheel. Om het positief te benaderen. Elke pizza vanaf nu zal lekkerder zijn dan deze.

20 oktober 2011

meeuw loodsboot

We gingen vanmiddag met het fiets- en voetveer van Vlissingen naar Breskens. Voor de aardigheid én omdat Tygo dan 'met de boot' kon. Op de heenweg had hij daar weinig aan, want hij lag te slapen in de buggy. We maakten een wandeling door het welhaast uitgestorven Breskens. Je kijkt met zo'n peuter bij je wel met andere ogen. Zo stonden we een hele tijd te kijken bij twee 'grijpers' die het laatste restje van een huis aan het slopen waren. Tygo kon er - met zijn handjes op zijn rug - geen genoeg van krijgen. Bij het woord 'sloper' heb ik een beeld van een stoere kerel met een grote moker, maar handwerk is daar niet meer bij.
Tegenover de sloopwerkzaamheden was een pleintje met een waterkunstwerk. Uit de grond kwamen met een zekere regelmaat verschillende waterstralen omhoog. Ook dat is voor een peuter ontzettend interessant. Hij zorgde er overigens wel voor dat hij niet nat werd en pas toen Suzanne het hem voordeed, durfde hij onder zo'n waterstraal door te rennen.

Breskens Breskens

Sinds de Bescheurkalenders speur ik - net als Kees van Kooten - naar resten van reclameschilderingen op muren. Kees vond ze vooral in Frankrijk (en daar zijn zo ook het mooist), maar ook in Breskens zie je r soms ineens eentje zitten:

Muur Breskens

Op de terugweg stopten we in Veere, waar we deze week nog niet geweest waren. We waren er om 17.50 uur en konden dus nog net een bezoek aan het snoepwinkeltje aan de Oudestraat brengen. Een vakantie in Zeeland is niet compleet zonder wat zakjes 'omasnoep'. Ook Veere is aan het eind van zo'n herfstmiddag uitgestorven. 's Zomers is het er goed toeven. In de herfst is het al minder en ik vrees dat het er 's winters behoorlijk naargeestig is.

De overmoed van de drinker, die groeit en groeit,
terwijl zijn omgeving krimpt en krimpt,
zodat de afstanden er niet meer toe doen.

(P.F. Thomése, Het grote drinken)

1 bestelling: Christopher Isherwood, 'Afscheid van Berlijn'.

21 oktober 2011

Terug naar Veenendaal. We namen de alternatieve route via de dammen en dijken aan de Noordzeekant en dan via Rotterdam de A15 op. We kwamen zo bijna langs Culemborg, daarom gingen we met z'n allen bij opa langs. Hij is deze week gevallen en heeft een enorme blauwe plek onder zijn linkeroog ('Opa au oogje', zei Tygo).

Bij de post van deze week (netjes door de buren gesorteerd) lag de laatste cd die ik bij Bol.com bestelde: 'Home recordings' van Jim Croce. De cd heeft als ondertitel 'Americana'. Jim Croce nam thuis Amerikaanse evergreens op die in 2005 (járen na zijn dood) door zijn vrouw en zoon zijn uitgegeven. Bijvoorbeeld: 'In the jailhouse now', 'Six days on the road' en 'Cigarettes, whiskey and wild wild women'. Hiermee blijkt Croce een voorloper van Johnny Cash en zijn 'American recordings'.

Facebook: Jan Cremer (Dé Jan Cremer) vraagt of ik vriendjes met hem wil worden!

Als je een auto-ongeluk krijgt, moet je zo snel mogelijk daarna weer achter het stuur. Anders durf je het niet meer. Om die reden haalde ik vanavond twee heerlijke pizza's bij Da Gigi. Als je twee dagen geleden een uiterst smerige pizza (niet op) hebt gegeten, dan moet je zo snel mogelijk weer een échte pizza eten. Anders durf je het niet meer.

1 bestelling: C. Buddingh', 'Zo is het dan ook nog weer eens een keer'.

22 oktober 2011

De koffers moeten leeg, de boeken terug in de kast, de post van een week bekeken, de kranten van een week doorgewerkt. En er moeten boodschappen komen. In de C1000 blijkt er een 'pinstoring' te zijn. De passen van de Rabobank werken niet. Die van ons van de ING doet het nog wel (later blijkt dat in een landelijke storing ook mis te gaan). Bij de C1000 pakken ze zoiets voortvarend op. Achter elke kassa staat een extra medewerker met overschrijvingsformulieren. Als je geen geld bij je hebt en het pinnen niet lukt, kun je op die manier betalen.

Buiten de winkel staan kisten fruit (vier soorten appels en stoofpeertjes). Je mag een plastic tasje vullen voor vier euro. Dat is niet duur. Die stoofpeertjes heb ik gelijk in de slowcooker gestoofd. Ze smaakten heerlijk bij de malse hertenbiefstuk van vanavond.

23 oktober 2011

Dylano Suzanne, Gijs, Tygo en Martijn zijn met familie van Gijs naar een groot Lego-evenement. Ze wilden Dylano meenemen, maar we zeiden: 'Breng die maar bij ons'. Een baby van een maand of drie heeft daar niets aan en zelf word je erdoor belemmerd. Vandaag passen wij dus op Dylano en op de hond.

Dat laat ruimte voor het wegwerken van knipsels en het verder doorwerken van het Word-studieboek.

Dit weekend hebben we weer gratis 'Eredivisie Live'. Gisteranavond keken we naar Heerenveen - Utrecht en vanmiddag kunnen we dan mooi naar Ajax - Feijenoord kijken. Ze hopen op deze manier abonnementen te verkopen, maar voor mij is dat geen optie: je raakt eerder verveeld door al dat voetbal dan geïnteresseerd.

24 oktober 2011

Voetbal International won eind vorige week de Gouden Televizierring en is daarmee door het Nederlandse volk uitgeroepen tot het beste programma van het jaar. Dat is misschien wel iets te veel eer voor dit voetbalpraatprogramma. In en na het weekend buitelen de recensenten (Bert ter Veer voorop) en de kenners over elkaar heen met hun kritiek op dit programma en op het gegeven dat dit programma gewonnen heeft. Uiteindelijk vinden ze elkaar in het kritiekpunt: Dit programma heeft geen eigen format. Dan denk ik: Was dat vantevoren als eis geformuleerd? En waarom is het programma dan genomineerd?
Van de drie genomineerden (Voetbal International, Wie is de mol en The voice of Holland) is de winnaar het enige programma dat ik het afgelopen jaar de moeite waard vond om af en toe naar te kijken. De andere programma's bevatten wat mij betreft teveel bekende Nederlanders, zijn te gezocht, zijn de zoveelste talentenjacht en zijn gewoon niet leuk om naar te kijken.
Het echte probleem van al die recensenten en andere 'kenners' is natuurlijk dat het winnende programma de prijs (en het glittercircus eromheen) niet serieus neemt. Dat steekt, want als je een speld in de luchtballon duwt dan kon hij weleens leeg lopen.

2 bestellingen: Koos van Zomeren, 'De vernieling', Adriaan Morriën, 'Verzamelde gedichten'.

25 oktober 2011

Collega Liesbeth werkt deze week voor het laatst bij ons op school. Ze stapt over van school én van vak. Ze gaat Frans geven in Baarn. Een verlies voor de sectie. Ik kreeg een paar keer een doos (prima) boeken van haar. Ze zou daarvoor nog eens een mooi boek op Raban uitzoeken. Nu deed ik dat maar voor haar en omdat ze Frans gaat geven, gaf ik haar twee Franse boeken, waaronder het toneelstuk 'L'avare' van Georges Dandin, uitgegeven in 1884. Niet zo'n mooie uitgave, maar toch curieus vanwege de ouderdom.

Overveen en Bloemendaal Met de post kwam 'Het verrukkelijk gelegen Overveen en Bloemendaal. Literaire wandelingen' van Wim Vogel. En mooi uitgegeven literaire reisgids. Wim Vogel maakte al eerder zo'n gids voor Haarlem. Ik kocht dit boekje via 'Boekwinkeltjes' en de auteur zelf bleek ook de verkoper te zijn. Daarom vroeg ik hem het boekje dan ook gelijk maar te signeren. Handtekening Wim Vogel

1 bestelling: Levi Weemoedt, 'Zand erover', Sonja Barends, Hans Renes, Taeke Stol e.a., 'Over hagelkruisen, banpalen en pestbosjes. Historische landschapselementen in Nederland'.

26 oktober 2011

De stress m.b.t. de computercursussen slaat bij de collega's een beetje toe. Volgende week zijn de eerste examens en lang niet iedereen is op tijd begonnen of heeft het serieus genoeg aangepakt. We zijn net leerlingen! Ik moet nog honderd van de tweehonderdzestig bladzijden en begin ook te twijfelen aan de haalbaarheid van de hele exercitie. Bovendien vind ik het allemaal wel heel erg op detailniveau, of ben ik me nu al aan het indekken voor het geval ik de toets niet haal?

2 bestellingen: 'Proloog' 1e jaargang nummer 2 1945, 'Tirade, nr. 137',  jaargang 12 1968, 'Tirade 187' jaargang 17 1973, Dylan Thomas, 'A Child's Christmas in Wales'.

27 oktober 2011

In een lesje ontleden voor klas 2 staat het woord frikadel. Daar komt jaarlijks in iedere klas discussie over. In één klas waren de leerlingen vandaag zéér uitgesproken: 'In een televisiereclame zeggen ze dat frikadel en frikandel allebei goed zijn en we geloven de reclame eerder dan u.' Nou, daar kun je het dan mee doen. Volgens het Groene boekje mag 'frikandel' sinds 2005. Ewoud Sanders zegt er in een 'Woordhoek' het volgende over: Tot voor kort was de schrijfwijze met n volgens de meeste bronnen dus fout, nu is ze goed. Daarmee is frikandel een geaccepteerde taalfout geworden.

Vandaag had ik de laatste les in mijn V3 klassen voor de centrale toets van volgende week. Dat was nog even aanpoten om de stof erdoor te krijgen. Blijkbaar heb ik ze hard laten werken. De ene V3-klas liep het lokaal uit, de andere kwam erin. De 'weglopers' staken de binnenkomers nog een hart onder de riem: 'Sterkte met hem vandaag'.

De nieuwe 'Boekenpost' is binnen. Ik vind de artikelen de laatste maanden wat wisselend van kwaliteit, maar deze keer mag het blad er weer zijn. Een mooi artikel over de vorig jaar overleden Friese schrijfster Tiny Mulder, een boeken-interview met Pieter-Matthijs Gijsbers, directeur van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem en een verrassend artikel over 'Vieux Papiers', oude papieren op allerlei vlak: traktaten, voetbalplaatjes en alles wat daar tussen zit. In Frankrijk wordt daar veel in gehandeld, maar in Nederland komt deze handel nauwelijk voor. Caspar Wechgelaer ziet hier kansen voor het échte antiquariaat, nu de handel in tweedehands boeken - naar zijn mening - in handen is gekomen van beunhazen en particulieren

De gedichten en fragmenten uit 'Provincie Utrecht, literaire reis door de tijd' heb ik vanavond op de diverse bladzijden van Schrijversinfo vermeld.

1 bestelling: Jenny Wagner & Ron Brooks, 'Borre en de nachtzwarte kat'.

28 oktober 2011

Soms snap ik mijn leerlingen echt niet. We zijn aan het eind van het eerste cluster en er zijn leerlingen die nog steeds geen idee hebben wat de naam van hun docent is. Een meisje uit B2 meldt zich vanochtend bij mij: 'Mijnheer, ik ben er uitgestuurd.' Als ik dan vraag door wie, zegt ze dat ze niet weet hoe die docent heet, 'Maar hij heeft blauwe ogen.' (Dat weet ze dan weer wel.) In de personeelskamer bekijk ik de ogen van de mannelijke onderbouwdocenten natuur-/scheikunde. Collega Dietvorst blijkt bruine ogen te hebben en collega Berg blauwe (Dat wist ík dan weer niet). Dan moet het bij collega Berg geweest zijn (en dat was ook zo).

Als ik doorpraat met ouders van mijn 'zorgleerlingen' en ik hoor hoe het er daar thuis toegaat dan denk ik: Dan is het met mijn eigen kinderen toch eigenlijk wel reuze meegevallen!

Plantage d'Amour Van Clark Accord komt - een half jaar na zijn overlijden - een laatste boek uit: 'Plantage d'Amour'. In dit boek, waarvoor hij vorig jaar voor nadere research en couleur locale nog door Suriname reisde - gaat de hoofdpersoon Kenneth Campbell in 2010 - na een langdurig verblijf in Nederland - op zoek naar zijn roots in geboorteland Suriname. Hij komt terecht op de plantage waar zijn overovergrootvader als slaaf heeft gewerkt.
De laatste twee hoofdstukken waren nog niet geschreven. De uitgever heeft ervoor gekozen het boek niet door een andere auteur te laten voltooien, maar geeft het boek nu uit met een 'cliffhanger'.

2 bestellingen: 'Critisch bulletin' van 21 april 1954, Mario Vargas Llosa, 'Het groene huis'.

29 oktober 2011

Vanmiddag fietste ik met Tygo naar landwinkel 'De Eekhoeve' om eieren te kopen. Hij kneep er eentje dwars doormidden. Bij het afrekenen vroeg de dame of Tygo een dropje wilde en daarna of papa er ook één wilde. Mijn dag is alweer goed als ze opa voor papa aanzien!

Lidy is met Suzanne, Gijs en Tygo naar hun in aanbouw zijnde huis kijken. Die bouw is de laatste weken ontzettend hard gegaan. Ik ben met Dylano thuis gebleven. Nu ga ik veertig bladzijden uit mijn Word-boek bestuderen. Morgen nog eens veertig en dan maandagmiddag examen.

Nieuw op Schrijversinfo: Tiny Mulder.

30 oktober 2011

De muizenval in het schuurtje is overgeschakeld van huismuizen op spitsmuizen. Die zijn aanmerkelijk kleiner en hebben - uiteraard - een spitser snuitje. Volgens de handboeken zijn spitsmuizen insecteneters, maar ze blijken dus ook een lik pindakaas niet te versmaden.

Vanmiddag waren we bij pa in Culemborg. Onderweg valt er een verandering van vogels op: nog één ooievaar, een zilverreiger en nu vooral veel fazanten. Die vielen me in de herfstvakantie in Zeeland ook al op. Waarschijnlijk zie je ze nu omdat de oogst van het land is, waardoor hun dekking verdwenen is. Op de terugweg hadden we zowat een vrouwtje(sfazant) tegen de voorruit. Ze scheerde nog net over ons heen. Zulke fazanten doen me altijd weer aan Roald Dahl denken. 'Daantje, de wereldkampioen' blijft één van de mooiste kinderboeken.

Het cursusboek 'Word' heb ik doorgewerkt. Alleen het laatste hoofdstuk 'Samenvoegen' (gegevensbestanden in hoofddocumenten = het maken van dezelfde brief voor meerdere personen en het afdrukken van etiketten) krijg ik niet in mijn hoofd. Ik vind het ook een beetje flauwekul dat ik dat moet beheersen. Dat lijkt me secretaressenwerk. Ik ga dat in mijn lessen of ter voorbereiding van mijn lessen echt nooit gebruiken.
Vanavond maakte ik een proeftoets. Ik had 70% goed. Je hebt 80% nodig om te slagen. De hoofdstukken waarin ik fouten maakte heb ik nogmaals doorgewerkt. Nu moet het maar goed wezen.

1 bestelling: Jean Pierre Rawie,'Intensive care'.

31 oktober 2011

De ECDL-toets 'Word' heb ik gehaald! 88% goed, waar 75% nodig was (ik dacht dat het 80% was). De laatste twee vragen kon ik niet beantwoorden, omdat ik het laatste hoofdstuk niet gedaan had. Dan heb ik van de in totaal vijfendertig vragen er nog twee of drie fout gehad. Volgens collega Edwin kost het ook 'punten' als je tijdens de toets veel gaat 'zoeken en klikken'. Dat zal dan bij een paar vragen mijn percentage ook omlaag hebben gehaald. Toen ik vanmiddag thuis kwam heb ik me maar getracteerd op een glas whisky uit één van de lang-mee-doen-want-niet-zo-goedkope flessen (Arran Malt, 15th Anniversary bottling) en heb ik de open haard aangestoken. Een mens moet af en toe zijn eigen feestje vieren.

Spitsmuisje In het schuurtje zat de derde spitsmuis in drie dagen in de val. Let op het spitse koppie én op de deuk net achter het nekkie (waar de val is dichtgeklapt).

CT-week. Morgen en overmorgen maken mijn klassen de Centrale Toets, dus dan stroomt het nakijkwerk weer binnen. Maar ook vanavond zit ik niet zonder: afgelopen vrijdag leverden ze hun boekverslagen in. Vanavond heb ik al bijna van één klas de boekverslagen nagekeken (maar dat is wel mijn kleinste klas).

2 bestellingen: 'Het grote hypercard Macintosh-boek', J.C. Blankenstein, 'Boekbinden Papierverwerking Cartonnage'.


Door naar november 2011



 

 

eXTReMe Tracker