Oktober 2012

Terug naar september 2012

1 oktober 2012

Veel school en weinig literatuur vandaag. Een drukke werkdag en vanavond een ouderavond voor de derde klassen havo en vwo. Ik ging vanmorgen om kwart over acht naar school en ik was vanavond om half elf weer thuis. Tussendoor was ik wel even thuis geweest om te eten. En ook om met Lidy samen naar een stoomdouche te kijken. Wat mij betreft komt die er. De vraag is nog even welke (en hoe duur).

Mijn H3-klas heeft de boekverslagen dit weekend via It's Learning ingeleverd. Dat scheelt een hoop gedoe met stapels mapjes en met het noteren van wie zijn boekverslag wel en wie het niet heeft ingeleverd. Dat houdt de computer voor je bij. Bovendien zit er een plagiaatscanner op. Bij het overzicht van ingeleverde boekverslagen staat meteen hoeveel procent plagiaat dit verslag bevat. Bij hoge aantallen kun je dan (voor alle zekerheid) een overzicht van het plagiaat aanklikken. Soms valt dat dan mee: één leerling had uitgebreid alle vragen overgetikt. Dat leverde hem al zeventien procent plagiaat op, maar dat valt hem niet aan te rekenen. De eerste twee verslagen heb ik vandaag ook al nagekeken:
Klaas Bond, Groener gras
Heleen Vreeswijk, Chatroom

Gert vertelde dat hij de laatste tijd weer het één en ander (aan boeken) op Marktplaats had gekocht. Gisterenavond tikte ik daar toch nog maar eens C. Buddingh', Koos van Zomeren en Drs. P in. Ik bood op een gesigneerde Buddingh', een bibliofiele Buddingh', een Duitse Koos van Zomeren en een 'gewone' Drs. P. Ik houd dan niet van heel krenterig bieden, met als gevolg dat drie van de vier aanbieders direct met mijn bod accoord gingen.

Vanavond vond ik op Spotify de cd 'Tuskegee' van Lionel Richie van dit jaar. Zijn bekende nummers, opgenomen als duet. Lekkere muziek. Dat Tuskegee blijkt overigens zijn geboorteplaats in Alabama te zijn. hij zingt o.a.:
'Say you, say me' met Rasmus Seebach
'Hello' met Jennifer Nettles
'Lady' met Kenny Rogers
'Easy' met Willy Nelson
'Sail on' met Jill Johnson

1 bestelling: Michel van der Plas (samensteller), 'Ongerijmde rijmen'.

2 oktober 2012

Eén verkoper op Marktplaats (van de boeken die ik gisteren noemde) is wel erg opdringerig. Hij is gepikeerd en heeft mijn bod van Marktplaats verwijderd: 'U reageert niet (meer) op mijn e-mail(s). Ik heb u e.e.a. verduidelijkt. Ook dat het bod bij verzending niet absoluut was. U heeft meer dan 24 uur nadat u uw bod heeft geplaatst, niet meer gereageerd op twee mails van mijn kant.' Dit slaat natuurlijk helemaal nergens op. Ik had gisteren een werkdag van 8.15 tot 22.30 uur. Dan kan ik inderdaad een dag lang niet reageren. En waar staat in de voorwaarden dat je binnen 24 uur moet reageren? Met andere woorden: Hij bekijkt het maar met zijn Drs. P-boek.

PostNL verhoogt per 1 januari - alweer - de prijs van de postzegels. Die gaat van € 0,50 naar € 0,54. Afgelopen januari ging de prijs ook al met vier cent omhoog en kort daarvoor met twee cent. Dat is een verhoging met tien cent in net twee jaar. Dat is een prijsstijging van rond de twintig procent. Als ik niet zo rustig was, zou ik me er druk om maken.

Morkrummet Vandaag zat Nieuwsbrief 481 van Fokas Holthuis in de mailbus.
Honderdvijfentwintig items, waaronder diverse vertalingen van 'De donkere kamer van Damocles'.
Ik word er hebberig van, maar ik houd me, na mijn aankopen op Marktplaats van gisteren, maar even in.

Deze dagen lees ik met veel plezier in 'Met Bunner groet. Brieven en beschouwingen over schrieverij en andere Drentse aangelegenheden' van Rouke Broersma. Gisteren las ik een beschouwing over het werk van Roel Reijntjes en vandaag 'Wat iedere Drent zou moeten weten. Over de Canon van Drenthe'. Broersma is een onderwijsman en is dan ook een voorstander van het gebruik van deze en andere canons in het onderwijs. Hij heeft een prachtige omschrijving van de download- en knip- en plakdrift van de huidige leerlingen:

Een canon is een serieuze zaak. Zo ben ik altijd voorstander geweest van een literaire canon. En ik ben dat gebleven, ook toen onder het pedagogisch mom van 'aansluiten bij de belevingswereld van het kind' de toenmalige minister van onderwijs Tineke Netelenbos de literatuurlijst van vijfentwintig titels met Hadewijch, Hooft, Multatuli, Vestdijk, Lucebert, Hermans de school uitjoeg en de tien leesverslagen over Jan Terlouw, Carrie Slee (met die brillen) of Paul van Loon (die met die zonnebril), bijeengegoogled volgens het syndroom-van-downloaden, feestelijk het studiehuis binnenhaalde.

'Het syndroom-van-downloaden': dat ga ik de komende tijd op school zo af en toe eens 'laten vallen'

1 bestelling: Miep Diekmann, Imme Dros, Wim Hofman, Sjoerd Kuyper, Ted van Lieshout, e.a., 'Lange snuit. Een keuze uit de verhalen van Margriets kinderpagina'.

3 oktober 2012

Vanochtend had ik bij de dokter een afspraak om mijn longen te laten controleren. Mijn longcapaciteit valt momenteel tegen: 70% van wat er eigenlijk zou moeten zijn. Voorlopig een paar maanden meer medicijnen en een (preventief werkende) neusspray er dagelijks bij.
In de wachtkamer las ik 'Stikvallei' van Frank Westerman (een Literair juweeltje uit 2008). Ik kwam al wachtend tot bladzijde veertig. Dat is eigenlijk te veel voor in een wachtkamer, maar het is wel een intrigerend boekje over de raadselachtige ontploffing van een kratermeer in Kameroen (1787 dode mensen, 3952 dode runderen, 3404 dode kippen, 552 dode geiten, 337 dode schapen, 82 dode honden, 8 dode katten, 7 dode paarden, 2 dode ezels. Ook alle insecten waren er dood.) De geleerden spreken elkaar tegen over de oorzaak: kooldioxide, of Amerikaanse/Israëlische experimenten met kernwapens of oorlogsgassen?

In 'De Rijnpost' van vandaag staat een artikel over het boek 'Ons leven met Reve' van Teigetje & Woelrat. In het artikel wordt ook aandacht besteed aan de twee foto's die Piet de Vrije namens Patrimonium aan de bibliotheek en aan het museum schonk én aan de tekst die op diezelfde dag op Boslaan 34 (het huis waar Gerard Reve zo'n anderhalf jaar woonde) werd aangebracht. Ik ben in dit artikel van 'docent Nederlands' doorgegroeid naar 'plaatselijke literatuurkenner '.

Piet de Vrije Literatuurkenner Beek

Vanmiddag had ik een gesprek met het Kunstplatform. Zij willen nu aan de gemeente gaan voorstellen mij als stadsdichter aan te stellen. Daarop vooruitlopend mag ik volgende week vrijdag de kunstroute (een weekend lang langs de ateliers van Veense kunstenaars) met een gedicht openen. Dat is dan in twee weken tijd al het tweede 'gedicht in opdracht'.

1 bestelling: Simon Carmiggelt / Kronkel: 'De Engel', Parool, vrijdag 28-05-71 (over Wim Kan in hotel De Engel in De Steeg).

4 oktober 2012

Aanwinsten van de laatste dagen (o.a. via Marktplaats en bij Van Kooten):

Je hoeft maar te kijken

C. Buddingh', Je hoeft maar te kijken

Gedicht in omslag. Bibliofiele uitgave van de Mikade Pers t.g.v. de jaarwisseling 1988 in 90 exemplaren.

Wil het bezoek afscheid nemen?

C. Buddingh', Wil het bezoek afscheid nemen? een bestiarium

Deze dichtbundel had ik al wel, maar dit exemplaar is op 6-4-'68 gesigneerd door C. Buddingh'. Hij schreef erbij: 'Bij het scheiden van de markt'. Het zal op het laatste moment van een boekenmarkt of signeersessie zijn geweest.
Curieus genoeg staat er op dezelfde bladzijde ook een handtekening van K. Schippers. Die heeft aan dit boek niets bijgedragen, maar hij was blijkbaar op dezelfde boekenmarkt of signeersessie aanwezig en stond op dit moment net aan het tafeltje van Buddingh'.

De eerste 1000 gedichten

Nico Dijkshoorn, De eerste 1000 gedichten

Deze pocket (4e druk, 2010) kocht ik voor mijn inleiding in november.
Als je het boek openslaat, denk je: Jan Arends! Dit vanwege de vorm van de gedichten: meestal maar één woord per regel. Dat deed Arends ook, maar hij was echt een dichter. Het lukt mij niet om dat van Dijkshoorn te vinden. Het zijn regels met een grapje of een leuke vondst, maar als je daarvan de woorden onder elkaar zet in plaats van achter elkaar, dan is het nog niet automatisch een gedicht.

Meisjes vechten niet

Marion Bloem, Meisjes vechten niet

Het nieuwste Literair juweeltje. Lidy was vanmiddag bij de Bruna en bracht dit voor me mee.

Lord Byron war auch hier

Koos van Zomeren, Lord Byron war auch hier

Duitse vertaling van 'Sterk water' door Thomas Hauth.
Voor zover ik weet zijn er drie romans van Van Zomeren in het Duits vertaald. De andere twee had ik, maar deze nog niet.
Het is lang geleden dat ik 'Sterk water' gelezen heb. Ik zal hem moeten herlezen om te snappen waatr die 'Lord Byron' in de titel vandaan komt.

De verkoper van Marktplaats, waar ik het eergisteren over had, gaat maar door met het sturen van mailtjes op hoge toon: 'Beste bieder, Ook na 48 uur komt u niet op mij tweede bod terug.u hoeft zich niet meer bij mij als koper te melden. C. Zuurbier'. Het moet toch niet gekker worden! Ik mag niets meer van hem kopen! Mijn leven is zinloos geworden! Waar heb ik dit aan verdiend? Ik antwoordde hem: 'Beste Zuurbier, Dat was ik, gezien de toon die u aanslaat, ook niet van plan. U doet uw naam eer aan. Azijnpisser was misschien nog beter geweest. M. Beek'. Lidy vindt dat ik hier 'Zuurpruim' had moeten schrijven, maar het mailtje was al weg.

2 bestellingen: 9 bulkboeken, Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Tingeling', Parool woensdag 16-12-64.

5 oktober 2012

Om onduidelijke redenen sliep ik vannacht slecht. Ik kwam vanmorgen dan ook moeilijk mijn bed uit. Het is om zeven uur bovendien nog donker. In mijn lessen was ik daardoor ook niet echt in vorm. Geen topdag dus.

In drie van mijn klassen liet ik vandaag een stukje horen van 'Ons mors ons tyd' van de cd 'Kloofstraat' van Stef Bos, met de vraag: welke taal is dit en waar gaat het over. Leerlingen komen niet direct met het antwoord 'Zuid-Afrikaans' en ze moeten het echt nog een keer horen, of beter nog: meelezen;

Ons mors ons tijd

Ons kuier ons drink
Ons praat en ons lag
Ons kan lekker gesels
Tot laat in die nag
Ek vertel van ’n boek
Wat ek het gelees
Maar ons draai om die punt
Waar ons eintlik moet wees

Jy vertel van jou werk
Van jou pa en jou ma
En die wind in die kaap
Wat vandaag het gewaai
En die geweld in die stad
Dit maak ’n mens zo moeg
En jy sê ek dink
Ek waai self op ’n dag
Londen toe

En so praat ons om slim
Die gevoel te ontwyk
Maar ….. Bokkie
Ons mors ons tijd

Mede door de taal vinden leerlingen het moeilijk te verwoorden waar dit over gaat. Met enig duwen en trekken komen ze wel met iets als: Twee mensen die praten over koetjes en kalfjes. En met nog meer moeite komt de aanvulling: terwijl ze het eigenlijk over iets anders zouden moeten hebben. Maar wat dat andere is, is voor pakweg vijftienjarigen niet direct duidelijk. Een paar coupletten verder is Stef Bos explicieter:

En dit is nou al laat
Ons sou lank al moet slaap
En in plaas van te praat
Sou ons kinders moet maak
Maar dit gaan nooit gebeur nie
Met die ure wat slyt
Oh Bokkie
Ons mors ons tyd

1 bestelling: Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Abbing', Parool, dinsdag 25-08-1964 (over Zeist-Driebergen vanaf het station).

6 oktober 2012

Een vol, maar leuk weekend. Vanochtend uitgeslapen, vanmiddag naar de verjaardag van Mart in Oostzaan en morgen Pot Still Festival in Amersfoort.

De komende weken lees ik veel Ronald Giphart en Nico Dijkshoorn, ter voorbereiding op mijn inleiding op hun optreden in De Lampegiet in november.

'Nooit ziek geweest' van Dijkshoorn heb ik uit. Het is een veel beter boek dan ik gedacht had. Het is in de pers vooral benaderd als een afrekening met zijn overheersende en kwaadaardige vader. Die vader is wel vervelend, maar hij is dat door zijn domheid en hij is daardoor meer zielig dan kwaadaardig. Al die aandacht voor honkbal gaat een beetje aan mij voorbij (maar dat is mijn desinteresse). De aandacht voor zijn eerste gitaar, zijn vorderingen in het gitaarspel en het optreden met zijn band zijn heel nuttig voor mijn inleiding.

Ronald Giphart was in het begin toch vooral die studentikoze auteur die zoveel seks in zijn boeken stopte. Dat niveau is hij ontstegen met zijn 'Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid'. Misschien is de titel nog wat studentikoos, maar het is een boek in de serie privé-domein en als je boek in die serie verschijnt, dan hoor je bij de grote jongens.
Ik herlees het boek, op zoek naar de passage over mijn oud-collega Jansen. Die wordt in dit boek lelijk weggezet. Niet leuk voor haar en ook niet zo voor de school, maar ik kan er bij mijn inleiding over Giphart in Veenendaal niet omheen.
Giphart formuleert voor zichzelf tien 'rechten' bij het schrijven van zo'n dagboek. Hij is daarmee een navolger van Daniel Pennac, die in zijn boek 'In een adem uit, het geheim van het lezen' tien onaantastbare rechten van de lezer formuleerde (het recht om niet te lezen, het recht om waar-dan-ook te lezen, het recht om te zwijgen over wat men gelezen heeft, enz.). Gipharts rechten van een dagboekschrijver:
1. Het recht om alles op te schrijven.
2. Het recht om dingen niet te beschrijven, dingen niet uit te leggen of mensen niet te introduceren.
3. Het recht om mensen tegen zichzelf in bescherming te nemen.
4. Het recht om meedogenloos te zijn.
5a. Het recht om dingen mee te maken voor dit boek.
5b. Het recht om dit boek te verzwijgen.
6. Het recht om mijzelf tegen te spreken.
7. Het recht om te beschrijven.
8. Het recht op 'verhaaltechnische toevoegingen'.
9. Het recht om te schrijven over het schrijven, en over het schrijven over schrijven over schrijven.
10. Het recht om te stoppen als er een kind of beminde overlijdt.
Giphart geeft een uitgebreide uitleg bij elk 'recht'. Ik citeer ze hier omdat ik ze zéér van toepassing vind op mezelf als weblogschrijver.

2 bestellingen: Leo Vroman, 'Avondgymnastiek', Konrad Onasch / Annemarie Schnieper, 'Iconen. Fascinatie & Werkelijkheid'.

7 oktober 2012

Pot Still Festival vanmiddag. Omdat ik de laatste weken veel met ollekebollekes bezig ben, neem ik me voor vanmiddag vooral dranken te gaan proeven waaruit de naam bestaat uit een dubbele dactylus. Dat kan dan heel goed ook iets anders dan whisky zijn. Ik heb mijn notities van de afgelopen twee jaar doorgekeken. Daar was geen enkele 'dubbele dactylus' bij, dus misschien ben ik met dit voornemen wel heel snel klaar. Wordt vervolgd.

Het Pot Still Festival was weer uitstekend georganiseerd. Het aantal dranken met een naam met een dubbele dactylus was nog te veel om ze allemaal te proeven. Ik verwerkte er een aantal van in de volgende ollekebolleke's:

Pot still festival 2012

Wijwater is er niet
binnen de kloostermuur.
Wél is er eau de vie,
whisky, cognac.

En door de ruimte klinkt
proeversgeroezemoes.
Men heeft een kelkje als
collectezak.

 

Proevend en keurend gaat
men er de tafels langs,
vult er een glas, eet een
broodje (met vlees).

Waar eens de monnik liep,
gebedenprevelend,
staat nu glimlachend de
oude Van Wees.

Pot still festival 2012

 

Pot still festival 2012

Benromach Organic
Writers Tears pure potstill
Speymalt from Mac Calan
Old Putteney

Glenfarclas 21:
Allerverrukkelijkst
Robert Burns Single Malt
Craigellachie

 

En dan de binnentuin:
statafels in de zon.
Sigarenrokend staat
men zij aan zij.

Even een pauze, dat
sigarenrookgordijn
is slecht voor 't proeven, maar
hoort er dan bij.

Pot still festival 2012

 

Pot still festival 2012

Trapje af is er een
schatkamer ingericht.
Tafels vol flessen, de
keus maakt je dol.

Maurice van Wees schenkt met
gastherenvriendlijkheid
en ook met vaste hand
je glaasje vol.


3 bestellingen: Alfred Faustle, 'Perspectief en projektie. Inleiding tot het technisch tekenen', Fetze Pijlman, 'Mijn pen krast al even dwaas', 2x 'Gandalf'.

8 oktober 2012

Een parabel van Kronkel uit het Parool van 24 oktober 1963 die ik u niet wil onthouden:

Een onderwijzeres op een openbare lagere school had in haar klas een jongetje, dat Gijsje heette en zich onderscheidde door een buitengewoon penetrante stank, die hij dagelijks bij zich droeg.
Op een dag gaf de juffrouw hem een briefje mee voor zijn moeder, waarin zij in zeer diplomatieke bewoordingen gewag maakte van de betekenis die Gijsje voor het reukvermogen van zijn klasgenootjes had en vriendelijk in overweging gaf niet alleen zijn halsje, maar ook zijn hele gestalte eens in de teil te doen.
Haar straf - die ik niet krijgen wil - volgde omgaand. De volgende morgen kwam Gijsje op school. Men kon hem al van verre ruiken aankomen. Hij stapte regelrecht op de juffrouw af en overhandigde haar een briefje van zijn moeder, dat zo kort was dat ik het altijd heb onthouden: 'Juffrouw! Mijn Gijsje is niet om an te ruiken maar om an te leren'.

Aanstaande vrijdag mag ik met enkele gedichten de 'Kunstroute' openen. Op zaterdag en zondag houden achtendertig (!) Veense kunstenaars open huis in hun atelier. De centrale vertrekplek is de cultuurfabriek aan het Kees Stipplein. Daar staat of hangt van iedere kunstenaar een kunstwerk. Het publiek kan daar kijken welk werk hen aanspreekt en dan beslissen die kunstenaars in hun atelier te gaan bezoeken. Donderdagavond worden de kunstwerken opgehangen/neergezet. Daar ga ik even kijken, kies drie kunstwerken die me inspireren en dan heb ik twintig uur om over die drie kunstwerken een acceptabel gedicht te maken, dat ik dan in mijn openingstoespraak op kan nemen. Met organisator Theo heb ik vanmiddag afgesproken dat die drie kunstwerken dan ook naast of achter het spreekgestoelte staan (hij is er donderdagavond ook bij en zal me waarschuwen als ik iets 'kies' waarvan het verplaatsen moeilijk is). Ik leg zo wel wat druk op mezelf, maar daar houd ik wel van.

3 bestellingen: Bruce Chatwin, 'De gezongen aarde', Cri Stellweg, 'Een graf van letters', A.C. Bruinshoofd, '100 jaar Stork'.

9 oktober 2012

Vanochtend kregen we uitleg over de agendafunctie van It's learning. Ik was onder de indruk. Vorig jaar gebruikte ik de agendafunctie van Magister, maar ik ben 'om'. We gaan nu als pilot met twee klassen It's learning en met twee klassen Magister uitproberen. Daarna moeten we een beslissing nemen. Het is ook nog steeds mogelijk dat de beslissing zal vallen dat we het bij de papieren agenda van de leerlingen houden. Opvallend genoeg zijn met name de jongste collega's daar voorstander van!

Mijn inleiding bij het optreden in De Lampegiet van Nico Dijkshoorn en Ronald Giphart zal draaien om de overeenkomsten tussen beide heren:
- Beiden columnist Volkskrant
- Beiden geschreven voor de Boekenweek
- Beiden 'iets' met C. Buddingh' 
- Beiden 'iets' met Veenendaal
- Beiden een 'vakantieboek' geschreven
- Beiden voor 'Hard Gras' geschreven

Hier moest ik enorm om grinniken. Uit een stapeltje AD's van Martijn:

Rein van Geest

2 bestellingen: Frances Temple, 'Pelgrimsschelp', Hildebrand, 'Hildebrands voorbereiding. Het dagboek van de student Nicolaas Beets'.

10 oktober 2012

Op Facebook vraagt Rik Zaal zich af of al die minderjarige groupies, die ooit seksuele diensten verleenden aan hun pophelden, zich nu in retrospectief en volgens de huidige normen 'misbruikt' voelen, en of dat nog consequenties gaat hebben voor de nu 60- of 70-jarige ouwe rockers.

Vandaag hebben Van der Valk en de gemeente Veenendaal om tafel gezeten en is officieel de omgevingsvergunning verleend. Er komt langs de A12 (achter de McDonalds) een groot hotel met 150 bedden en een aantal vergaderzalen. Hiervoor vroeg burgemeester Elzenga mij twee weken geleden een toepasselijk gedicht te schrijven, in de stijl van Kees Stip. Dat werd:

Op een valkje

Een valkje uit De Veenderij
zei, kijkend naar haar laatste ei:
'Ik breek met broeden. Ik ga bakken.
En om dan écht eens door te pakken,
begin ik op De Batterijen
een zaak die zich nog uit kan breien,
want', zo sprak het valkje schalks,
'ik doe dat op z'n Van der Valks.'

Mats Beek

Veenderij en breien verwijzen naar de geschiedenis van Veenendaal en 'De Batterijen' is het industrieterrein waar het hotel gaat komen. Nu ik het centreer heeft het gedicht zelfs een ei-vorm!
Daarvoor had ik al:

Op een valkuil

Elk meent zijn uil een valk te zijn
Zo sprak een valk vlak bij de Rijn
Bij Van der Valk in Veenendaal
Geen valkuil op de opdienschaal
Daar gaat het er rechtaan aan toe
De biefstuk komt er van de koe
Of anders misschien van een stiertje
Zo serveert men ieder zijn pleziertje
(maar geen gebakken valkenniertje)

Mats Beek

Daar was ik (nog) niet gelukkig mee. Te veel op Van der Valk gericht en te nadrukkelijk naar dat valken(n)iertje toewerkend. Hoewel ik met 'valk/vlak' en 'rechtaan aan toe' wel tevreden was. 'De biefstuk komt er van de koe' is overigens een verwijzing naar Daan Zonderland.

Tygo maakt zijn eigen meervouden. Hij is moe en moet aan tafel komen zitten: 'Ik ben boos op jullies!'

11 oktober 2012

Een schooldag met aansluitend een schoolfeest en daarna nog eens opruimen. Ik was rond half twee 's nachts thuis. Morgen hoeven we dan wel pas het derde uur te beginnen.

Tussendoor hadden we wel de mogelijkheid om naar de afscheidsreceptie van de burgemeester te gaan (druk en veel bekenden. Ik begin nog een netwerker te worden). Ik kreeg van enkele wethouders te horen dat ze zeer te spreken waren over 'Op een valkje' en dat het gedicht ook bij Van der Valk 'goed gevallen' was.
Om 20.00 ging ik naar de cultuurfabriek. Daar had men de tentoonstelling voor de cultuurroute van dit weekend opgebouwd. Ik koos drie kunstwerken uit (twee schilderijen en een beeldhouwwerk) die me aanspraken en waar ik wel een gedicht over dacht te kunnen maken. Daar heb ik dan twintig uur de tijd voor, want morgen bij de opening van de kunstroute ga ik die voorlezen.

3 bestellingen: 'Western sextet nr. 10, 6 super westernromans in één bundel', Tine van Wijk, 'Ouwerpower & het Heilig Moeten', Jules Deelder, 'Dag en nacht geopend'.

12 oktober 2012

Zo'n lesdag na een schoolfeest is altijd een beetje een afknapper. We beginnen later, docenen en leerlingen zijn moe en de dag erna is het vakantie. Kortom: een dag die even 'om' moet.

Lidy en ik waren tegen half vijf in de cultuurfabriek. Op weg daarheen kochten we nog drie fotolijstjes om de gedichten netjes ingelijst aan de makers van de betrreffende kunstwerken te kunnen geven. Met mijn toespraakje en de gedichten mocht ik de Kunstroute officieel openen.

Alle keren dat Linette Dijk meedeed aan de Kunstroute werd ik gegrepen door haar werk: mysterieus en vrijwel alleen in zwart- en wittinten. In dit werk 'Wonder' zijn het vooral de ogen die me niet aankijken, maar wel aanspreken.

Wonder

In de verte is het wonder

Ze is nog jong en onbevangen
Ze kijkt, ze kijkt en het verlangen
spreekt uit haar nog zo jonge ogen
Ach, ze is nog nooit bedrogen

Ze blikt het wonder tegemoet
Ze is nog jong, het lijkt nog goed
En als ze in de verte ziet,
Dan ziet ze de ellende niet

Ik, oude man vol mededogen
zie dat verlangen in haar ogen
Ach kind, blijf jij nog even dromen
Alles lijkt nog goed te komen

Het wonder wenkt en jij, je kijkt
naar alles wat zo prachtig lijkt
Voor jou geen moeten, ’t is nog mogen
En oh mijn god, mijn god, die ogen!

Haar lippen zijn nog ongekust
Maar ze zijn vol en klaar voor lust
En jongens zeggen opgetogen
Meid, wat heb jij mooie ogen

Door haar neus ademt ze diep
Ze ziet het wonder dat haar riep
Strakjes is ze uitgevlogen
Maar oh mijn god, mijn god, die ogen!

Mats Beek

Ik had bij 'Dikke dame' van Joke Kramer al enkele regels over Belgisch gesteente (waar het van gemaakt is), Rubens en volupteuze dames, toen me ineens een andere associatie inviel. Soms heb je met vier regels alles gezegd:

Dikke dame

Rubens ontmoet Vuijsje

Robert ‘Alleen maar nette mensen’
kan zich geen betere billen wensen.
Zo rond, zo vol en ook nog zwart
Dit is een vrouw naar Vuijsjes hart!

Mats Beek

Bij het derde schilderij had ik onmiddellijk een associatie met het werk van de middeleeuwer Jeroen / Jheronimus Bosch. Hier zijn het alleen geen duivels die zich met de mensen bezighouden, maar is het drank en drugs. Het is geen 'mooi' schilderij, maar je blijft er wel naar kijken. De titel is 'Diehard', wat ik nadrukkelijk ook uitlegde als 'die hard'. Het is gemaakt door Rik Simons:

Diehard

Jeroen Bosch anno nu

De flessen kijken op ons neer
Kom mijn jongen, drink nog meer
Het leven is niet zo wit-zwart
En als je sterft, dan die je hard

Rode lippen om de hoek
Ik weet het, dit is wat ik zoek
Ik zocht de liefde, zocht met smart
En als ik sterf, dan die ik hard

Ach, wat probeerde ik al niet
Als jongen was ik aan de wiet
Die bende heeft mijn brein verward
En als ik sterf, dan die ik hard

En na het roken kwam het spuiten
Aan alles ging ik me te buiten
Ik heb het leven wel getart
En nu ik sterf, die ik maar hard

Hij heeft net wurgseks geprobeerd
Het leek hem leuk, het ging verkeerd
Een nieuw gevoel, echt heel apart
Ach, als je sterft, die dan maar hard

Heb je gezien, in dit venijn
Dat al de stervenden mannen zijn
Ik wist het al vanaf de start
Als ik sterf dan die ik hard

Mats Beek

1 bestelling: M.G. Warffemius, 'Een Hunebed wordt opgemaakt', J. de Rek, 'Hunbedden en koepelgraven (De nieuwe steentijd in Nederland)'.

13 oktober 2012

Tot 12.00 uur uitgeslapen, of nee: blijven liggen. Ik heb niet het gevoel dat ik uitgeslapen ben.

Vanmiddag zijn we even in het atelier van Linette Dijk aan het Landjuweel wezen kijken. Veel prachtige portretten in dezelfde kenmerkende stijl als 'Wonder'. Er hing een groot doek waar ze ook veel rood in had toegevoegd. Die zou ik wel 'boven de bank' willen hebben. Linette blijkt jaarlijks op Vlieland te komen. Ze heeft schilderijen gemaakt over het strand en het wad, waar ze ook schelpen en aan het strand gevonden touw in verwerkt heeft. Lidy vond veel van deze werken mooi (Ameland of Vlieland, het zou beide kunnen zijn). We overwegen Linette Tygo en Dylano te laten schilderen.

Linette Dijk Wad

Mijn ingelijste gedicht over haar schilderij stond pontificaal op de tafel in haar atelier. Je doet een kunstenaar er echt een plezier mee. Ze heeft gisteren het voorlezen door mij van haar gedicht gefilmd en dat filmpje heeft ze op Facebook gezet. Ik leer daarvan dat ik wat langzamer moet spreken.

Lidy maakte gisteren wat foto's bij de opening van de Kunstroute:

Opening Kunstroute Opening Kunstroute Opening Kunstroute

Ook Theo maakte foto's. Ze staan op de site van de Kunstroute, waar intussen ook mijn gedichten staan:

Opening Kunstroute Opening Kunstroute

Een nieuwe Veense schrijver op Schrijversinfo: Chantal Meijerink-Jacobs.

14 oktober 2012

Herfstvakantie = grieperig. Die formule werkt al jaren. We liggen beiden het grootste deel van de dag op bed of op de bank, dropjes en keelzuurtjes etend. Niet echt ziek, maar hangerig. Tussendoor ruim ik wat op. Van de tafel waarop de computer staat is het hout weer zichtbaar.

Het is buiten nadrukkelijk herfst. We hoeven er het raam maar voor uit te kijken. Onze voortuin staat vol met paddestoelen.

Paddestoelen in de voortuin Paddestelen in de voortuin

Aan het eind van de middag kwamen Suzanne en Gijs even langs. Ze waren met Tygo en Dylano even bij opa in Culemborg langs geweest. Suzanne bracht voor mij (uit een restaurant waar ze eerder gegeten hebben) een zakje thee (Legends) mee. Niet omdat ik zo van thee houd, maar omdat het zakje verpakt is in een klein boekje!
Tygo is in de voortuin opgewonden van de hoeveelheid paddestoelen: 'Het zijn er heul veul!'

3 bestellingen: Habakuk II de Balker, 'Boerengedichten', Hans Warren, ''t Zelve anders', Antoon Coolen, 'De vrouw met de zes slapers', Toon Kortooms, 'Een nieuwe wereld voor Hendrik van Ham', Toon Kortooms, 'Laat de dokter maar schuiven', Toon Kortooms, 'Onze Leo', James E. Ross, 'Dodenwacht bij Anzio', Herbert Reinecker, 'Taiga', Annie Oosterbroek-Dutschun, 'De vreemde zoon'.

15 oktober 2012

Ik ben niet bang Gisteren keek ik (in twee etappes) de film 'Ik ben niet bang' ('Io non ho paura'). Indrukwekkend verfilmd. Dit is waarschijnlijk de eerste keer dat ik een film beter vond dan het boek! En met dat boek was al weinig mis.
Ik kijk weinig films, omdat ik er de rust niet voor heb. Wel zet ik graag een dvd met een concertregistratie op. Vanochtend 'Paul Simon and Friends' n.a.v. de 'Gershwin Prize for Popular Song'. Lyle Lovett is bij dit soort 'tributes' vaak van de partij. Verder heb ik nooit van hem gehoord. Eén van de voordelen van Spotify is dat je de naam van zo'n artiest eens in kunt tikken en dat je zo simpel kennis maakt met zijn eigen werk. Hetzelfde geldt hier bijvoorbeeld voor Alison Krauss en Shawn Colvin.

Vandaag hebben we de te groot geworden en vorige winter bevroren hybiscus gesnoeid. Zeg maar rustig gesloopt. Een kliko vol takjes en een stapeltje takken voor in de open haard. De rest van de kliko vulde ik op met takken van de struiken die tussen onze oprit en die van de buren staan. Steeds een beetje - dacht ik - dan is die strook over een maand of twee leeg. Zo pakte het niet uit. De buurman kwam er met zijn lege kliko bij en samen snoeiden we de hele handel in één keer. Nu kan in ieder geval de deur van de auto weer makkelijk open (zonder krassen). De wortels moeten er nog wel uit. En dan in het voorjaar eenjarig plantgoed erin.

Vanavond gingen we bij Suzanne naar haar nieuwe bank kijken (en er ook even op zitten). Een mooie bank. Groot, maar voor die kamer niet té groot.

Ik ben naarstig op zoek naar whisky in de Nederlandse literatuur. Voorlopig trek ik de conclusie dat die dun is gezaaid. C. Buddingh' drinkt in een gedicht Bushmills en Ronald Giphart schrijft op blz. 154 van 'Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid': 'Om half vier 's nachts kom ik thuis met nasuizende oren. Ik schenk mezelf een glas Lagavullin in,' Als u meer whiskycitaten kent .... ik houd me aanbevolen.

In de nieuwe layout op Schrijversinfo: Gerard den Brabander.

1 bestelling: 'Nieuw Nederlands, 1 Mavo/havo/vwo'.

16 oktober 2012

Vanmorgen heb ik staan kokhalzen van het hoesten. Bijzonder onprettig. Keelpijn en hoestprikkels die maar niet ophouden. Keelpastilles, honingdropjes en thee met honing krijgen het niet weg. Lidy haalt nu een hoestdrankje.

Samen met Martijn gingen we vanochtend naar de Makro in Duiven. Dat is altijd een prijzig uitje, want je neemt dingen mee 'omdat je nu toch dat hele eind gereden hebt'. Maar goed: een dagje uit kost altijd geld. De Makro is wat mij betreft definitief geen groothandel meer. Bij de folder zaten drie stickers om op produkten te plakken voor 20% korting!
Ik kocht voor mezelf een fles Ardbeg (10 jaar oud en in de aanbieding), een cd van Paul Simon (So beautiful or So What), twee dvd's: Neil Young, 'An intimate performance' en Jan Blaaser, 'Bramen zoeken' (Dat programma van Jan Blaaser had ik destijds op een cassettebandje, opgenomen met de microfoon voor de luidspreker van de televisie).

Geen les meer Andere recente aankopen:
cd: Joop & Jessica, Voor Thea en Ben (besteld bij hemzelf, 22 nummers, waarvan 'Margarinehoertje' ooit al op een solo-cd van hem stond)
boek: Marcel de Jong, 'Geen les meer' (Patrick is benieuwd wat ik hiervan vind. Recensenten zeggen: herkenbare schoolverhalen, maar niet zo best geschreven. We gaan het zien)

Theo kwam vanavond een fles whisky (Chivas Regal 12 jaar) brengen, als bedankje voor mijn toespraak/gedichten bij de opening van de kunstroute. Daarbij had hij een mooie kaart gemaakt:

Bedankje

Achter de woorden 'publiek', 'kunstenaars' en 'bestuur' staan foto's die bij die groepen horen. Origineel en mooi gemaakt!

1 bestelling: stafkaart 4 Vlieland (1 : 50 000).

17 oktober 2012

Ook vannacht ben ik weer tot kokhalzen aan toe benauwd geweest. Medicijnen nemend zag ik dat er een ollekebolleke in moet zitten. Bijna al die medicijnen hebben een naam die een dactylus is: bisolvon, rinocaps, honingdrop, thijmsiroop, nasonex

Bisolvon, Rinocaps,
Nasonex, thijmsiroop
spuiten en slikken en
Fishermansfriend

Maar dan nog houd ik die
kokhalsopwekkende
hoestbuien: 't herfstweekje
van een docent

Misschien is het aardiger om te laten zien dat ik van ellende geen rijm meer kan vinden:

Bisolvon, Rinocaps,
Nasonex, thijmsiroop
spuiten en slikken en
Fishermansfriend

Maar dan nog houd ik die
kokhalsopwekkende
hoestbuien: waar heb ik
dit aan verdiend?

Tygo hielden we vandaag koest met een koekje:

Tygo eet een 'koekje'

18 oktober 2012

Ik hoest minder, maar mijn keel is rauw. Bij het groene slijm dat ik vanochtend ophoestte zat ook wat bloed, maar daar ga ik me geen zorgen over maken. Dat zal geen bloed uit mijn longen zijn. Het is uit mijn keel naar beneden gelopen bloed, of met het opgehoeste slijm uit mijn keel meegekomen bloed.

In de 'Veenendaalse Krant' van gisteren heeft de gemeente op de gemeentepagina('s) mijn gedicht voor Van der Valk opgenomen. Op een grote kleurenfoto staan mensen van Van der Valk plus burgemeester en wethouder te kijken naar het ingelijste gedicht. Verder wordt er uitgelegd dat de omgevingsvergunning is verstrekt, dat Van der Valk een belangrijke bijdrage aan het vestigingsklimaat kan leveren en bovendien zelf ook ongeveer tweehonderd arbeidsplaatsen gaat bieden. De start van de bouw is in het eerste kwartaal van 2013 en de opening begin 2015.

Valkje gedicht 'Valkje'

Een gelijkenis is een verhaal dat je aan de voordeur aangenaam bezighoudt,
terwijl de waarheid naar binnen glipt door een zijraam.

(Adrian Plass, De Schrijversclub, blz. 5)

De computer uit de woonkamer heeft een virus te pakken. Hij meldt virussen met een virusscanner die ik nooit geïnstalleerd heb. Die virussen wil hij verwijderen, maar dan moet ik eerst betalen. De door mij wél geïnstalleerdr virusscanner is uitgezet. Vervolgens weigeren diverse programma´s op te starten omdat de exe-files niet meer blijken te bestaan. Problemen! Daarom heb ik de computer vanmiddag naar de computershop op de Prins Bernhardlaan gebracht. Daar kende men de verschijselen. Hopenlijk krijgen zij dat virus eruit zonder dat er al te veel verloren gaat.

kwartels In de vriezer zaten nog kwartels. Die hebben we vandaag op. Ze zijn smakelijk, maar het eten ervan is wel gepruts. Te klein om te kluiven. Dan het vlees er maar met de vingers vanaf geplukt.
In de pan zien ze er helemaal wonderlijk uit, met die gespreide benen.

1 bestelling: 'Getal en ruimte, Wiskunde A voor de vijfde en zesde klas vwo, 5/6V-A2'.

19 oktober 2012

Uit de 'Rijnpost' van vandaag de column van Jaap Pilon:
Matsdichter

20 oktober 2012

Vandaag zou mijn moeder jarig zijn geweest. Vandaag ís dus tante Dick (haar tweelingzus) jarig. We hebben twee plantenmandjes gekocht. De ene brengen we vanmiddag naar het graf, het andere naar Den Dolder.

Jeroen Brouwers op de tweede bladzijde van 'Bittere bloemen' over een bizar en verstoft plafond:

Een onderkomen kunstwerk, zoals alles in dit museum, een voormalig paleis, te beginnen met het gebouw zelf, een onderkomen indruk maakt, op dezelfde wijze verstoft, verwaarloosd, aan zijn lot overgelaten als het stadje waar hij enkele uren verblijft.

Dat woord 'onderkomen' zegt mij niets. Het lijkt me een archaïsme. Tegen mijn leerlingen zou ik zeggen dat ze de betekenis wel uit de context op kunnen maken. Ik heb de hoop opgegeven dat zij er een woordenboek bijpakken. Mijn - intussen ook wat oudere - Van Dale zegt: II. onderko'men, (is onderkomen), (onoverg. ) (gew.) vervallen: hij heeft zijn winkel lelijk laten onderkomen. Dan is het dus geen archaïsme, maar een gewestelijk woord. Voor Brouwers zal gewestelijk dan waarschijnlijk Vlaams zijn.
Als het een opstel van één van mijn leerlingen was. zou ik trouwens een opmerking maken over het grote aantal komma's in die ene zin. Maar bij Brouwers durf ik zo'n opmerking niet te maken.

kale berk in de voortuin Takken in de achtertuin
Wat hier zat ligt nu hier

21 oktober 2012

Ik voel me weer een stuk beter. Dan zal de vakantie wel voorbij zijn!

Gisteren en vandaag was die vakantie eigenlijk al voorbij. Ik heb een toets zitten maken, schrijfopdrachten en boekverslagen zitten nakijken. H3d las de volgende boeken:

Els Beerten, Lopen voor je leven
Klaas Bond, Groener gras
Khalid Boudou, Pizzamaffia (4x)
Caja Cazemier, Te snel
Caja Cazemier, Weerlicht
G.L. Durlacher, Drenkeling
Ed Frank, Romeo & Julia (5x)
Evert Hartman, De voorspelling
Joost Heyink, Het web (2x)
Theo Hoogstraaten, Loverboy
Hanneke de Jong, De laatste brief
Tim Krabbé, Het gouden ei (3x)
Ria Lazoe, Zeg dan nee
Nico Meijer, Het licht van Noneem (bij wijze van uitzondering toegestaan)
Simone van der Vlugt, Schijndood (2x)
Heleen Vreeswijk, Chatroom
Jan de Zanger, Voor een halve zak drop

2 bestellingen: knipsel Stephan Enter, knipsel 'Kronkel', Rome, 19-10-1964.

22 oktober 2012

Een leerling brengt een brief mee van de Rhenense muziekschool. Voor op de envelop staan enorme taalfouten:

Muziekschool Rhenen

De boekverslagen van de tweede klassen druppelen binnen. Dat 'druppelen' is eigenlijk wel prettig, want nu slaag ik erin ze dezelfde dag nog nagekeken te hebben en daarom stapelt het werk zich niet zo op.

Ik heb mijn usb-stick op school laten liggen en ik heb geen puf om die vanavond nog weer op te gaan halen. 'Vandaag' staat daarom pas 'morgen' op dit weblog.

De helft van de berkentakken in de achtertuin is nu in stukjes geknipt. De dunne takken en het blad gaan naar de gemeente. De wat dikkere takken gaan in het stookhok.

Vanavond zie ik Raymond Kerckhoffs (wielerverslaggever van 'De Telegraaf') op televisie zijn mening over Lance Armstrong geven. Deze man zegt om de haverklap 'tot' als hij 'dat' bedoelt. Je zou van een journalist (zelfs van 'De Telegraaf') toch iets meer taalbeheersing verwachten.

23 oktober 2012

Gisteren en vanavond heb ik veel knipsels uitgezocht en de knipsels 'E' en 'F' op de juiste plek in de hangmappen gedaan. Nu even doorbijten met de rest.

Ik lees wat in 'Wat wil de koe' van Koos van Zomeren. Op bladzijde 12 gaat het over Ede, op bladzijde 15 over Blaricum, op bladzijde 16 over Zeist, op bladzijde 18 over Schokland. Even noteren in de literaire reisgids, denk ik dan. Maar daar blijken die vermeldingen al te staan. Wanneer heb ik dat gedaan? Wanneer heb ik dan (nog niet zo lang geleden) dit boek ook al gelezen? Ik herinner me dat niet. Verzamelde columns van Van Zomeren lezen altijd lekker weg, maar al die columns vormen in mijn hoofd een geheel.

Over koeien gesproken: Simon Knepper in 'De Tweede Ronde', winter 1981:

Stukje Zoölogie II

De koe schenkt ons uitsluitend melk,
Hetwelk op treffend inzicht wijst,
Daar voor het schenken van rosé
Een B-vergunning is vereist.

24 oktober 2012

Alle berkentakken uit de achtertuin zijn in stukjes en naar de gemeente. Tygo heeft vanmorgen hard mee lopen helpen: sjouwen met kratjes, bladeren van de grond vegen en oprapen en vooral grote takken heen en weer sjouwen. Dat laatste zonder veel nut, maar met veel plezier.

De computershop heeft het virus van mijn computer verwijderd. Tot mijn meer dan grote opluchting hoef ik niets opnieuw te installeren. Het virus weg en al het andere er nog op!

Vanmiddag waren AnneMarie en Mart hier. Heel gezellig. We maakten met Tygo een flinke boswandeling. De jongens bleven van paddestoel naar paddestoel rennen, vooral in het stuk aan het eind van de Slaperdijk, richting de hei.

Mart herfst herfst
herfst Tygo en Mart herfst
herfst herfst Tygo

 

3 bestellingen: Gerard Monté, 'Literaire Wandelroute 's-Hertogenbosch', Agatha Christie, 'The mystery of the Blue Train', Ellen Tijsinger, poster/ongevouwen boekomslag, 'Lotus brengt geluk'.

25 oktober 2012

Gisteren heb ik mijn haar laten knippen. Ik had blijkbaar nog wel even kunnen wachten. Normaal komt uit al mijn klassen 'tig' keer: 'Bent u naar de kapper geweest?' Nu was er zeggen en schrijven één leerling die dat vroeg.

Vandaag vier lessen, vlak voor de toetsweek. Veel leerlingen worden licht zenuwachtig en zitten die laatste lessen vol vragen. Ik heb toch maar weer eens benadrukt dat twee keer de te leren hoofdstukken doorbladeren niet genoeg is.

Je zou het huwelijk kunnen opvatten als een militair bondgenootschap,
jij en ik tegen de rest van de wereld,
en zoals er manoeuvres zijn voor samenwerkende legereenheden,
zo is er seks voor een huwelijk.
Omdat een goed bondgenootschap is gebaseerd op een grondig besef
van zwakheden, die van de ander en die van jezelf.

(Koos van Zomeren, Meisje in het veen, blz. 7)

2 bestellingen: Pim Wiersinga en Maarten Vonder, 'De waarheden van Jacob Israël de Haan', Rudolf Steiner,'Grondslagen Verruiming Geneeskunde'.

26 oktober 2012

Vandaag had ik mijn twee laatste KWT-uren. Die stonden alleen in het eerste cluster op mijn rooster, in feite alleen om mijn uren - op jaarbasis - kloppend te krijgen. In beide groepen las ik Ronald Gipharts mening over de verfilming van 'Ik ook van jou' in 'Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid' voor. Giphart geeft hierin duidelijk aan dat er in die film van zijn boek weinig is overgebleven. Ik hoop ze zo duidelijk te maken dat een verfilming kijken in plaats van het boek lezen geen goed idee is. Daarna liet ik ze 'Sierwortel snijden' van Nico Dijkshoorn horen. Dat viel vooral in V4/5/6 goed. T3 kent Dijkshoorn wel van televisie, maar vindt hem saai. Ze vergeleken zijn saaiheid met die van Maarten van Rossem en ik snap de vergelijking uit het oogpunt van die leerlingen wel.

Vanmiddag was alweer de eerste van vier middagen dat we groepen acht van de basisscholen uit de regio vier lesjes van een half uur aanbieden om kennis te maken met het voortgezet onderwijs. Ik heb geen brugklassen en sta op deze middagen dan ook niet ingedeeld. Ik ben wel 'reserve' en meestal is het ook wel nodig dat ik hier en daar een 'gat' opvul. Vanmiddag haalde ik Battus' 'potstalmelkkoortspilstaalplaatslipstrookklemlatstop' maar weer eens van stal. Op mijn vraag naar omkeerwoorden kwam 'tarwewrat' uit de groep. Dat is wel een originele. Meestal komen lepel, legokogel en parterretrap bovendrijven.

Lidy wilde vanavond een nieuwe pyjama voor haar vader kopen bij V&D. Ik ging eerst met een cd-bon langs de Free Recordshop. Daar kocht ik de dvd 'Live at Budokan' van Eric Clapton van. Daarna zocht ik Lidy bij V&D op. Daar vond ik op het kleine dvd-afdelinkje 'Dylanesque live' van Bryan Ferry. Het was twee voor een tientje, daarom nam ik ook de documentaire over Neil Young 'Heart of gold' mee.

Ik gruw van het voorbijgaan van de tijd,
maar wat ik liefheb en waaraan ik lijd
- het hangt nu eenmaal met elkander samen -
eindigt tenslotte in oneindigheid.
(Jean Pierre Rawie, De Tweede Ronde, lente 1987)

4 bestellingen: Hella S. Haasse, 'Wegen der verbeelding', 3 x 'Gandalf', 20 x 'AO', Gérard de Villiers, 'Het Kennedy-dossier'.

27 oktober 2012

Gisteren kwam ik in het trappenhuis een meisje uit B2 tegen. Hé, dacht ik, had die gisteren geen bril op? Dat had ze inderdaad, zei ze, maar vandaag niet. Toen ze zag dat ik een opvoedkundige opmerking wilde gaan maken, zei ze: 'Maar het is een nepbril hoor!'. Welja: grote brillen met dikke zwarte randen als modeaccessoires.

Kaartje Matennaaiers

Vanavond ging ik - ter voorbereiding van mijn inleiding op 10 november - met Gert naar 'Matennaaiers' van Nico Dijkshoorn (en zijn band) en Ronald Giphart in 'De Gigant' in Apeldoorn. Er zouden twee vrijkaarten voor ons klaar liggen. Zouden .... mooi niet dus. Een meisje ging het navragen en na een minuut of twintig bleek er één vrijkaartje te zijn. Dus kochten we er maar een ander kaartje bij. Ook de prijs van de parkeergarage viel wat tegen: € 10,00 voor een avondje parkeren. Maar los daarvan was het een leuke avond in een volle popzaal. Zo'n popzaal geeft meteen een heel andere sfeer dan een bibliotheek, een theater of een boekwinkel. Er blijft licht aan, de bar blijft open, een deel van het publiek kletst rustig door. Dat is wel een sfeer die bij dit optreden past (ik ben dan ook benieuwd hoe dat over twee weken in het theater uitpakt).
Nico Dijkshoorn was goed op dreef met een hilarisch verhaal over een gevonden jonge mol, ultrakorte humoristische gedichten (welbeschouwd eerder grapjes/woordspelingen dan gedichten) en een prachtig - vandaag geschreven - stuk n.a.v. een artikel over een zieke bluesgitarist in een Apeldoornse krant. Ronald Giphart blijft moeite houden om los te komen van verhalen over seks, drank en doorzakken, maar slaagt daar af en toe wel in, bijvoorbeeld met een mooi stuk over zijn zes weken jonge zoontje op de intensive-care van het ziekenhuis (tijdens dat verhaal ontstaat er rumoer in de zaal en wordt er om 112 en om een dokter geroepen. Er is een man in het publiek van zijn stokje gegaan en het programma wordt een minuut of tien stilgelegd. Giphart pakt de microfoon en zegt: 'Dames en heren, kijkt u allemaal naar mij', maar ziet na een paar minuten dat de man weer bijkomt en laat het geheel dan - terecht - aan zijn beloop over).
Ik heb een leuke avond gehad, maar blijf met de vraag zitten wat ik nu gezien heb: twee voorlezende schrijvers, een popoptreden of een cabaretvoorstelling. De grapjes waren te mager om het cabaret te noemen. De muziek was niet nadrukkelijk genoeg aanwezig om het een popoptreden te noemen (al was de versie van 'The Weight' van de The Band de moeite waard en het nummer - in het Drents - over een trucker verrassend). Voorlopig houd ik het op een aangeklede voorleesavond.

dijkshoorn

Na afloop gingen we bij Gert nog een pilsje drinken. Het werd 2.00 uur voordat ik naar huis ging, maar we hadden vannacht gelukkig een uur extra.

1 bestelling: Frits Boersma, 'Caspar de stenen man'.

28 oktober 2012

Lidy is donderdag naar haar Vlaamse chiropractor geweest. Het helpt haar goed, maar een paar dagen daarna heeft ze meestal enorme hoofdpijn. Zo ook vandaag.

Mensen zeiden: de schooltijd is je beste tijd.
Jezus, dacht ik, het kan dus nog erger!

(Arthur Japin, Vrij Nederland, 06-10-2012)

De knipsels Louis Paul Boon, M. Februari en Louis Ferron heb ik vanmiddag op jaar gesorteerd. Een tijdrovend werkje, maar daarna zijn ze - zonodig - snel opgezocht.

Nieuw op Schrijversinfo: Willem G. van Maanen.

In de nieuwe lay-out op Schrijversinfo: Obe Postma.

2 bestellingen: Clara Asscher-Pinkhof, 'Danseres zonder benen', Grace Metalious, 'Terugkeer naar Peyton Place'.

29 oktober 2012

Rouwen is leren leven met de afwezigheid van de ander,
met de herinneringen aan een mens die er niet meer is.

(J. Bernlef, Cellojaren, blz. 45)

Vanavond heb ik wat tasjes boeken opgehaald in Rhenen. Iedere boekenverzamelaar moet af en toe opruimen. En met iedere boekenverzamelaar kun je een gesprek beginnen en zo van de ene schrijver op de andere terechtkomen. Deze man was onlangs in Amsterdam voor een vergadering in het oude huis van Renate Rubinstein geweest. Lopen in de kamers waar zij en Carmiggelt 'het' deden. Dat is toch een aparte ervaring.
Uit de tasjes boeken haal ik 'Kuijer mooi en lelijk' (1981), recensies en columns n.a.v. 'Het geminachte kind' van Guus Kuijer, samengesteld door Dolf Kohnstamm. Ik heb al eerder gemopperd over samenstellers van bloemlezingen die het niet kunnen laten werk van zichzelf op te nemen, maar Kohnstamm spant de kroon: van de anderen hooguit één bijdrage. Van hemzelf drie, plus het voorwoord en ook nog eens een bijdrage óver zijn eigen reacties op Guus Kuijer.

Op Schrijversinfo in de nieuwe layout: Leonard Roggeveen.

 Bram Vingerling

 Draadloze ogen

 Het gezelschap Vierhout

2 bestellingen: Robyn Davidson, 'Sporen in de woestijn', Ed van Thijn, 'Retour Den Haag'.

30 oktober 2012

Nico Dijkshoorn en Ronald Giphart spelen 'Matennaaiers', maar zijn angsthazen. Blijkbaar zijn ze niet zo zeker van zichzelf en van de kwaliteit van hun programma. Op 16 oktober kreeg ik van hun impressariaat het volgende mailtje: 'Beste Mats, Nico en Ronald - waarvoor jij de inleiding voor verzorgt in Lampegiet - maken zich enige zorgen over de lengte en inhoud van jouw inleiding. En vrezen dat het publiek daarna niet meer de volle aandacht houdt. Kan jij mij schetsen wat je ongeveer van plan bent? Dan kan ik de heren geruststellen! Met dank en groet, Dirk Heeres'. Ik antwoordde dat die zorgen nergens voor nodig zijn. Ik verzorg geen voorprogramma in de theaterzaal, maar een openbare literatuurles van een half uurtje in het restaurantgedeelte van het theater, waar bovendien hooguit twintig mensen op afkomen. Daarna gaan die twintig mensen nog naar de foyer voor een kop koffie en dan pas naar de zaal. Dat kan nauwelijks van invloed zijn op de aandacht voor hun programma. Sterker nog: als ik het goed doe, zal die aandacht wellicht groter zijn. Op mijn antwoord kreeg ik geen reactie!
Vandaag wordt het nog gekker: het impressariaat heeft naar het theater gebeld met de boodschap 'dat de heren Dijkshoorn en Giphart liever niet willen dat hun publiek eerst door iemand anders wordt ‘bewerkt’. Ze willen het open minded ontvangen zeg maar, heeft te maken met de concentratie van het publiek.' Wat een bullshit! Niemand gaat open minded naar zo'n programma. Iedereen heeft gelezen boeken van beide schrijvers in zijn 'mind', of televisieoptredens bij 'De wereld draait door' en daar maken de heren in hun programma ook dankbaar gebruik van. Na een literatuurles op school (die ook nog eens anderhalf keer zo lang duurt) volgen mijn leerlingen soms nog wel zes of zeven andere lessen, waarin ook verwacht wordt dat zij weer concentratie opbrengen. Ik kan niet anders concluderen dan dat hier angst en onzekerheid van Giphart en Dijkshoorn aan ten grondslag liggen en dat valt mij bitter van ze tegen.
Daar komt nog bij dat ik intussen pakweg zestig uur in mijn voorbereiding heb gestoken (waarbij ik de leestijd van hun recente werk meereken) en ook de nodige kosten heb gemaakt. Kan ik dat op de heren verhalen?

Ik heb de aankondiging nog maar even van de site van de Lampegiet geplukt, voordat ze die verwijderen. Voor het nageslacht:

Inleiding Matennaaiers

31 oktober 2012

Dan heb je een bedrijf in Veenendaal: APadana Installatietechniek. En dan pak je het eens groots aan: een kleurenfolder in de hele stad:

Folder APadana

Dan is het wel een beetje jammer dat je niet even iemand naar de taal- en tikfouten hebt laten kijken:

Folder APadana Folder APadana

4 bestellingen: Pater H. Wartenbergh, 'De alteratie van Amsterdam', Inge Lievaart, 'Een levend tegenover', Lydia Rood, 'Weg van de zon', knipsel Connie Palmen.


Door naar november 2012


 

 

eXTReMe Tracker