Oktober 2014

Terug naar september 2014

1 oktober 2014

Daggedachte 271

Ook nu nog wordt miljoenen mannen in legers over de hele wereld geleerd hoe je de vijand doodt,
maar niet hoe je hem moet klaarmaken. Onze soortgenoten eten we niet op, die begraven we.
Over de oorsprong van dat begraven denken we zelden na.
Toch is het niet onwaarschijnlijk dat het begraven vele duizenden jaren geleden in zwang is gekomen
om de doden te verstoppen, zodat ze niet door medemensen gejat en opgegeten zouden kunnen worden.

(Midas Dekkers, Mens annex dier, blz. 23)


Zo, mijn Bapo is terug op woensdag. Om dat 'oppasdag' te benadrukken, ben ik vanochtend maar eens uitgebreid met Dylano in bad gegaan:

Met Dylano in bad

Hij ging onder water en kreeg water in zijn neus en in zijn mond. Het warme water in zijn mond vond hij zo'n vies gevoel, dat hij de binnenkant van zijn mond met een handdoek droog ging staan maken.

Oud-klasgenoot Hans mailt me met een vraag: 'Ik ben (weer) op zoek naar een huis in Veenendaal en een van de kandidaten is een huis aan de Bomas. In het algemeen is het redelijk duidelijk waar de straatnamen in een wijk verband hebben. Echter over de wijk met straatnamen Vollewens, Bomas, Schadijk, Hoochbeen, etc. kan ik niets zinnigs vinden. Heb jij enig idee wat de achtergrond van deze namen (en dan met namemBomas)  en het verband ertussen, is?' Laat ik dat nou precies weten! 'Het toeval wil dat ik daar zelf gewoond heb (Oudeveen) en toen heb ik dat voor het wijkkrantje van destijds uitgezocht! Ik antwoordde hem per kerende mail: 'Dit zijn allemaal achternamen/familienamen van families die in het prille begin van Veenendaal in dit dorp woonden. Er waren meer achternamen beschikbaar en toen is er gekozen voor familienamen die op dat moment niet (meer) in Veenendaal aanwezig waren (dan kan er ook niets negatiefs over jouw straatnam in de krant komen). Dit is ook de reden dat de ontsluitingsweg 'Pionier' heet. Dit waren immers de pioniers van Veenendaal!'

Vanmiddag openden we de Spider-man-spelletjesdoos. Twee puzzels (35 stukjes), domino en memo. Domino is te doen; Tygo won net. Bij memo maak ik geen schijn van kans. Dat is niet te winnen van een vijfjarige.

domino

Naast het spelen met de kleinkinderen lukte het me vandaag ook nog om een aantal kleine klusjes te doen. Toen ik het in de tuin slingerende hout had klein gezaagd en opgeruimd, vond ik dat ik wel een pilsje had verdiend. Aan een paal van de veranda zit een (giet?)ijzeren flesopener die meneer Heineken ooit bij een kratje cadeau deed. Kinderen van vijf jaar bedenken makkelijk hun eigen woorden. Tygo zei: 'Een openbierer!'

openbierer

2 oktober 2014

Daggedachte 272

Weet je wel wat kinderen kosten?
Voor het geld van 1 kind, het allergoedkoopste dan nog, kun je 9 honden houden,
of 12 poezen, of, even cijferen, 59 cavia's.
Nou dan!

(Midas Dekkers, Mens annex dier, blz. 67)

Zo'n ambilight-wekkerradio is heerlijk rustig wakker worden. Iets te rustig! Ik lag vanochtend naar het journaal te luisteren en dacht: 'Hierna opstaan.' Na het journaal zei een radiostem: 'Het is nu zes over half acht.' Verdorie, dan was dit een ander journaal dan ik dacht. Ik moest (alweer) om acht uur voor de klas staan.

In mijn H3 klassen was ik ook vandaag nog met dat gedicht van Luuk Gruwez bezig. In de eerste regel ervan zit een alliteratie. De meeste leerlingen keken me schaapachtig aan. Ze hebben dat vorig jaar al geleerd, maar niet álles is blijven hangen. "Asl je alliteratie moeilijk vindt, denk dan aan de titels van de strips van Suske & Wiske", adviseerde ik ze. Toen stak Jeroen zijn vinger op: "Dat is niet waar mijnheer! Nummer 69 heet 'De poenschepper.'" 'Ok", zeg ik, 'meneer is een kenner, maar in veel titels is dat wel zo.'
Het is toch mooi, dat ze dit soort feitjes (nummers) zo paraat hebben. Niks Googlegeneratie, gewoon feitenkennis! Op Wikipedia vond ik een lijst met de Suske & Wisketitels. Er blijken er véél meer zonder alliteratie te zijn.

Kort na het bovenstaande stond conciërge Cor voor de deur. Ik zei tegen mijn klas: 'Daarnet hadden wee het over Suske & Wiske en nu staat ineens Lambiek voor de deur!' En verdomd, op het eerste gezicht lijkt hij er ook op.

PSV voetbalt in Moskou en tegen Moskou. Ze verliezen in blessuretijd met 1-0. Ik genoot van het onderkoelde commentaar tijdens de wedstrijd. Hij zei o.a.: 'Misschien hoort u de PSV-supporters niet in dit stadion. Dat kan kloppen. Er zijn er in totaal vijf!'

Deze heb ik van het Facebook van oud-collega Jessica geplukt: Mentorspreekavond. De ouders van een jongen met ADHD vertellen dat hun zoon ADHD als volgt omschrijft: " Mijn hoofd is net een WhatsAppgroep als je ergens komt waar weer wifi is." ... Ik snap het nu!

2 bestellingen: woordenboekje N-D, Zadie Smith, 'Witte tanden'.

3 oktober 2014

Daggedachte 273

Wie voor een dubbeltje geboren is kan raar rollen
(VN, Terzijde, 09-05-98)

Rare combinatie morgen: dierendag en slachtfeest!

Op mijn rooster staat het geven van een steunles Nederlands op vrijdagmiddag van 14.50 tot 15.35 uur. Er zijn vier leerlingen voor opgegeven, met de vraag om extra aandacht aan het begrijpend lezen te geven. Bij slechts één leerling sluit deze steunles aan op het rooster. De andere drie moeten één of zelfs twee lesuren wachten op die extra les van mij (terwijl hun klasgenoten op vrijdagmiddag naar huis gaan). Wat een slechte planning. Dit kun je toch eigenlijk niet van ze verwachten.

1 bestelling: 2 stafkaarten (16H Havelte 1964 / 17C Hoogeveen 1965).

4 oktober 2014

Daggedachte 274

Na afloop op Teisterbant en daar geluisterd naar een dispuut tussen Ton Heyboer en een paar leden, over moderne kunst.
Hij wint zoiets op alle fronten, omdat hij zijn ongelijk veel verder heeft doorgedacht dan de anderen hun gelijk.

(Godfried Bomans, Werken I, blz. 739, Dagboek 1957)

Heel Veenendaal zat een halve ochtend zonder water. Paniekerige reacties op facebook. 'Men' is boos dat Vitens geen informatie verstrekt, maar is vooral bezig elkaar na te schreeuwen. De buurman is flessen water wezen halen bij de Aldi. Daar was het een grote puinhoop. Mensen stelen de flessen uit elkaars karretjes. Om vijf over half elf hebben wij weer water. Mijn vertrouwen in de mensheid is vanmorgen niet toegenomen.

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:
- Mark van der Werf, Meester Mark draait door
Politiek verslaggever van het AD Mark van der Werf gaf zijn baan op. Hij was uitgekeken op de journalistiek. Mark werd 'hij-instromer' in het basisonderwijs. Enthousiast en af en toe vertederd begon hij aan baan én opleiding. Na één jaar kreeg hij zelfstandig een groep zeven in Rotterdam. In maart 2013 (een half jaar later) nam hij ontredderd ontslag. Een prachtig boek voor iedereen die in het onderwijs werkt (één en al herkenning) en ook een uitstekend boek voor wie niet in het onderwijs werkt (lézen en nooit meer zeuren over lange vakanties en half vier naar huis). (€ 16,00)

Gisteren is Ward Ruyslinck overleden. Ik las 'Het reservaat' destijds voor mijn boekenlijst en was er zeer van onder de indruk. Vanochtend zette ik de Schrijversinfobladzijde over hem over in de nieuwe layout. Er moeten nog wel wat scans van boekomslagen bij.

Vanmiddag ga ik naar het Pot Still Festival in Amersfoort. Lekker wat onbekende whisky's proeven, een praatje maken met whiskyproducenten, nog een keer die bijzonder grappa proeven van dat kleine producentje uit Italië én het is mooi weer, dus even lekker in de binnentuin van dat klooster zitten is ook nog een mogelijkheid.
Mijn broer Jan organiseert dit festival en vroeg of ik ook bleef voor het diner. Daar zeg ik geen nee tegen. Ze eten met alle 'standhouders' en zij hebben dan 's avonds nog een keer een 'sessie' (en morgenmiddag nog een keer, dus u kunt er zelf ook nog heen).

4 bestellingen: Dr. F. Boerwinkel, 'Inclusief denken. Een andere tijd vraagt een ander denken', Maaijke Jansma, 'op school', A. Frank, 'Het Achterhuis / dagboekbrieven 12 juni 1942-1 augustus 1944', Daphne du Maurier,'Rebecca'.

5 oktober 2014

Daggedachte 275

Er bestaat niet zoiets als te veel drinken.
Wel: ten ongepaste tijde, onder noodlottige omstandigheden en in verkeerd gezelschap drinken.

(Simon Carmiggelt, Met de neus in de boeken, blz. 64)

Ik heb weer genoten van het Pot Still Festival gisteren. Een ontspannen sfeer, hier en daar wat proeven en in de binnentuin een praatje maken met deze en gene. Het aardigste gesprek (met twee Amsterdammers) ging uiteindelijk over café In De Wildeman in Amsterdam. En deze mannen bleken Rik (de eerste echtgenoot van AnneMarie gekend te hebben). De hele wereld is één dorp!

Makkelijk te mixen

Jan heeft een boekje gemaakt: 'Makkelijk te Mixen', vanuit de gedachte dat mensen het maken van een cocktail ingewikkeld vinden, maar dat iedereen wél durft te mixen. Een deel van de mixen uit het boekje was op het festival ook te proeven. Ik was wég van de 'Classic G&T'. Filiers Dry Gin 28 met Fever Tree Tonic Water, ijs en een schijfje citroen. Het geheim zit hem in een echt goede gin en deze bijzondere tonic (met échte kinine). Verder: niet stampen op de citroen, dan pers je de olie uit de schil. Ik ga die tonic en die gin kopen. Dan koop ik ook meteen de Cartron Pamplemousse Rouge om een 'Pink Pample' te proberen.

Ik heb me verkeken op de tijd die het kost om dertig sollicitatiebrieven en negentig uiteenzettingen over spijbelen na te kijken. De brieven had ik redelijk snel af, maar de uiteenzettingen vreten tijd. Gisterenavond pasten we op bij Suzanne. Daar heb ik al ruim het werk van een halve klas nagekeken (H3c). Vanochtend maak ik die stapel af, maar dan liggen er dus nog twee stapels.

Ik zit achter in de kamer die uiteenzettingen na te kijken. Voor in de kamer is op de televisie het programma 'Boeken'. Daar vertelt Menno Schilthuizen over zijn boek 'Darwin's Peepshow'. Over de evolutie van de geslachtsdelen. Het is voor mij radio, dus ik weet niet wat voor beelden er te zien waren, maar het kan ook allemaal té specialistisch zijn. Op een gegeven moment gaat het over de penis van een hooiwagensoort in Tasmanië.

Vanmiddag reden we naar Oostzaan om Mart met zijn verjaardag te feliciteren. AnneMarie heeft een nieuwe keuken met een enórm fornuis, waar ze voor iedereen op gekookt had. Ik sprak met haar af dat we op 5 november samen naar het Rijksmuseum gaan. Toen we weggingen zei Huub (mijn zwager): 'Tot een volgende keer'. 'Dat wordt 5 november', zei ik. Dat vond hij een geweldig idee. Hij heeft het Rijksmuseum voor de heropening gezien, toen er nog niets aan de muren hing. Hij was er met een groep architecten. Hij wil het ook graag een keer zien mét alle kunstwerken, maar AnneMarie was gedediceerd: 'Niks ervan. Ik ga samen met Mats. Jij gaat gewoon werken.' Kijk, dat is nou mijn zus!

5 bestellingen: J.H. Kruizinga, 'Breitner, schilder van Amsterdam', K. Norel, 'Engelandvaarders (Voglevrij / Vuur en vlam / Verzet en victorie)', Harry Stroeken, 'Van dochter tot vrouw. Verslag van een psychoanalyse', H. Schimmel, Hoogveen verdwijnend landschap', Theo Kroon, 'Poels'.

6 oktober 2014

Daggedachte 276

Jenever werd ik spoedig beu
Nadat ik kennisnam van vieux
Waarvan ik ook geen fan meer ben
Sinds ik de smaak van whisky ken

(Kees Torn, Inkijkexemplaar, blz. 123)

Tijdens het derde uur zit ik met H3d in lokaal 212. Ik heb ze aan het werk gezet met een tekstverklaring en kijk de klas door. Aan de overkant van de gang geeft een jonge collega Duits les. Een jaar of zes geleden zat zij nog bij mij in het lokaal zo'n zelfde soort tekstverklaring te maken. Dan kijk ik de klas weer in: wie van deze kinderen zal over nog eens zes jaar mijn collega zijn? Ik ken ze te slecht om daar een antwoord op te geven. Misschien kan ik er een stuk of tien aanwijzen die waarschijnlijk géén leraar zullen worden (maar zelfs daar zou ik geen geld op durven zetten).

De uiteenzettingen van H3c en H3d zijn nagekeken. Nu alleen die van H3e nog.

2 bestellingen: Alfred Hasemeier, 'Fit door yoga. 51 hatha-yoga-oefeningen', Brian R. Clement, 'Supplementen onder de loep. Vitaminen, mineralen en hun effect op je gezondheid'.

7 oktober 2014

Daggedachte 277

Wanneer men de waarheid spreekt,
kan men er zeker van zijn
dat men daar vroeger of later op betrapt wordt.

(Oscar Wilde)

Ik haalde een H3-leerling uit de les: 'Waar was jij donderdag het zevende en achtste uur?' Hij biechtte eerlijk op dat hij zijn Duits niet goed had geleerd en daarom weg is gebleven. Dan heet het spijbelen en staat er een 1,0 voor die toets én mag hij ook nog eens vier uur terugkomen.
Hij had natuurlijk tegen mij moeten zeggen: 'Meneer, ik moet voor u een uiteenzetting schrijven over 'Spijbelen op het Rembrandt College' en ik was veldwerk aan het doen.' Maar zo slim (of is dat slecht?) zijn ze dan ook weer niet.

Mijn eerste les begon om 8.00 en de ouderavond voor de derde klassen was afgelopen om 22.00 uur. Dan is het ook wel weer mooi geweest. Ik ben tussendoor twee uur thuis geweest: eten en een uurtje op de bank liggen.
Op de ouderavond verving ik Jelle, de mentor van H3e. Zijn vrouw staat op het punt te bevallen. Dat lijkt me een geldige reden om er niet te zijn.

1 bestelling: Arthur Schnitzler, 'De doden zwijgen. Verhalen uit het Fin de Siècle'.

8 oktober 2014

Daggedachte 278

Als hij 's avonds thuiskwam,
floot hij buiten op straat altijd een wijsje op zijn huissleutel.
Dan rende mijn moeder naar de voordeur om die voor hem open te doen.
Da's wel een heel bijzondere manier om je huissleutel te gebruiken om de voordeur open te krijgen.

(Maarten 't Hart, Het woeden der gehele wereld, blz. 145)

bedbodem bedbodem

Lekker spelen met de elektrisch verstelbare bedbodem van opa en oma,
net zolang tot je jezelf helemaal dubbelgevouwen hebt.

Samen met Tygo deed ik vanmiddag wat boodschappen: boeken op de post, twee gommetjes en een kinderboek bij Van Kooten (het is immers Kinderboekenweek): 'Monsterboek' van Alice Hoogstad', Gin en tonic bij 'Het Plein'. Daarna zei ik tegen Tygo: 'Ik ga nog even geld uit de muur halen'. 'Dat kan niet', zei hij. 'Jawel hoor, dat kan ik echt', zei ik. 'Je maakt een grapje, opa', zei Tygo. Met grote ogen bekeek hij hoe ik inderdaad geld uit de muur haalde. Hij zei niks, maar dacht wel na. Na een tijdje zei hij: 'Er stond natuurlijk een mevrouw aan de andere kant van de muur!'

3 bestellingen: Karen Blixen, 'Een lied van Afrika', Ethel Portnoy, 'Bange mensen. Een Haagse vertelling', 'Gandalf 38'.

9 oktober 2014

Daggedachte 279

Ook als je met iemand praat, moet je nooit voor hem,
maar altijd achter hem gaan staan.
Dan branden de ogen van de ander geen gaatjes in je hoofd.

(Harm de Jonge, Zestig spiegels, blz. 11/12)

Vanmiddag werd een braaf (maar soms te kletserig) meisje uit een tweede klas door een collega uit de les gestuurd. Dat was haar nooit eerder overkomen. Ze vertelde me wat er was gebeurd en kreeg prompt een trillerig onderlipje. En hoe rustig (en aardig) ik ook bleef, het lipje wilde maar niet stoppen met trillen.

De opstellen/uiteenzettingen zijn nagekeken. Maar vanmiddag kreeg ik de eerste dertig boekverslagen al binnen en morgen komen er nog eens zestig boekverslagen en dertig so's bij. Die wil ik nagekeken hebben vóór de herfstvakantie begint (nog één week dus), anders zit ik in de herfstvakantie maar tegen die stapel aan te kijken.

speakerbal
Vandaag al kwam de speakerbal die ik gisteren bestelde.
Prima geluid voor buiten en voor in de badkamer. Desnoods laat je hem in bad drijven! Er kan een usb-stick of een SD-kaart in en hij kan tot op vijftig meter draadloos muziek van een telefoontje afspelen.

1 bestelling: Heere Heeresma, 'Geef die mok eens door, Jet! een avontuurlijk verhaal vol gruwel en geweld'.

10 oktober 2014

Daggedachte 280

If I could save time in a bottle
The first thing that I'd like to do
Is to save every day 'till eternity passes away
Just to spend them with you.

(Jim Croce, Time in a bottle)

Mijn H3-klassen maken vandaag een boektoets. Rolf zit voor mijn bureau en werkt aan een verslag van 'Een tafel vol vlinders' van Tim Krabbé. Hij kijkt op en zegt tegen me: 'Weet u meneer, ik heb een nieuw woord geleerd door dit boek: confectie. En het betekent 'standaard.'
Ze moesten voor deze boektoets het in de afgelopen weken gelezen boek meebrengen (o.a. om passende citaten te zoeken, te kijken welke druk dit was enz.). In elke klas kwamen er ook e-readers en iPads op tafel. Ik zal eens met de collega's overleggen of zij )met name) die iPads goed vinden. We laten het op school maken om ervoor te zorgen dat ze het werk écht zelf doen (en niet van internet halen), maar met zo'n iPad voor zich zou een leerling toch weer werk van een ander in kunnen leveren.

Roos uit H3 kwam me - heel trots - de regiopagina van 'De Gelderlander' laten zien. Een grote foto van haar (op haar bed, tussen kledingstukken) op de voorpagina en een artikel op pagina twee. Roos heeft, eigenlijk als een grapje, een Faceboopagina 'Primark moet naar Veenendaal' gemaakt en het grapje is wat uit de hand gelopen: duizenden 'likes'. En dus ook de krant die erop af komt.

We gingen voor een nieuw horloge voor Lidy naar de V&D. Er stonden een paar tafels vol dvd's voor € 5,00 per stuk. Lidy kocht wat crimi's (Silent Witness, Miss Marple, Midsomer Murders) en ik drie muziek-dvd's en een speelfilm:
- B.B. King, Live by request
- Carpenters Gold
- John Fogerty in concert. The long road home
- Het diner

1 bestelling: Peter Middendorp, 'Noordeloos'.

11 oktober 2014

Daggedachte 281

In de herfst
zijn de bejaarden op hun sterfst

(Marcel Verreck, Ik wou dat ik twee hondjes was)

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:
- Jeroen Brouwers, Het hout
Brouwers beschrijft de ellende en het misbruik in een katholiek internaat van binnenuit. De franciscaner broeder Bonaventura merkt dat er 'vreemde' dingen gebeuren in een Limburgs jongenspensionaat. Hij vermoedt van alles, maar durft er niet over te spreken. Brouwers heeft zelf zeven jaar in diverse internaten gezeten (van zijn tiende tot zijn zeventiende) en heeft het thema in eerder werk al aangestipt. Nu gaat hij verder dan het 'aanstippen' ervan. (€ 24,99)

Vanmiddag kochten we wat herfst-tuinplanten bij de Intratuin in Barneveld. Het was er ontzettend druk, o.a. i.v.m. een roofvogelshow. We hielden ons afzijdig van de activiteiten en dronken er zelfs geen koffie (vanwege de ontzettend lange rij voor de koffiebalie). Bij de kassa hing een bordje met de vraag of we alles op de band wilden leggen. Ik begon dus braaf alle planten op hun zij te leggen, maar dat bleek dan toch weer niet de bedoeling te zijn.

1 bestelling: Ben Borgart, 'De slakken van Canêt d'Olt'.

12 oktober 2014

Daggedachte 282

Neem nu het gebruik van leuke moderne jonge ouders
om hun vrienden en bekenden door hun klierige welvaartskleuters bij de voornaam te laten aanspreken,
terwijl ik verlang om door dit ongedisciplineerde miniatuurgajes te worden aangesproken met u en meneer,
- hoe krijg ik dat zo vriendelijk, zo luchtig mogelijk uitgelegd,
zo, dat er eens niet gedacht wordt dat ik zit te schertsen.

(Jeroen Brouwers, Het verzonkene, blz. 89)

Aan het begin van de middag had ik Jasper Wielaert op bezoek. Zijn boek 'De geldbronnen van het Nationaal-Socialisme en de bewogen levens van de Belgische avonturier J.G. Schoup - een analytische biografie' is net in kleine oplage verschenen. We kennen elkaar van de padvinderij en we zouden elkaar ook van school moeten kennen, maar die laatste herinneringen wilden niet boven komen. In ieder geval hebben we elkaar veertig jaar niet gezien, Wel hebben we een paar jaar geleden - toen ik met mijn boek over Veenendaalse schrijvers bezig was - per mail contact gehad.
Jasper vertelt bevlogen over zijn onderzoek naar de auteur, journalist, zakenman en econoom J.G. Schoup. Een levenskunstenaar die steeds nieuwe uitdagingen aanvaardde, legale of illegale (hier citeerde ik de achterflap van het boek) en die uiteindelijk in juni 1944 door radicale verzetslieden werd vermoord. Dit heeft in ieder geval tot gevolg dat ik nieuwsgierig naar het boek ben geworden.

J.G. Schoup handtjasperwielaert

Terwijl Jasper nog bij ons was, belde Tygo: of ik mee wilde gaan naar het bos. Met Suzanne, Dylano en Tygo wandelde ik in het tweede deel van de middag ruim een uur in de Kaapse bossen bij Doorn. We beklommen daar uiteraard ook even de uitkijktoren en we verzamelden beukennootjes, eikels, kastanjes en bladeren.

Kaapse bossen Kaapse bossen

3 bestellingen: Tippy Verbrugh, 'Wilde bloemen' en 15 AO'tjes.

13 oktober 2014

Daggedachte 283

Koppijn krijg je niet van Mortlach
Ik denk dat het aan de port lag

(Kees Torn, Inkijkexemplaar, blz. 125)

Vandaag behandelde ik in al mijn klassen het nummer 'N-E' van Kees Torn. Ik beschouw dit als zijn meesterproef. Het is een lied waarin van elke zin het voorlaatste woord vertaald moet worden in het Engels om dan - qua klank - als Nederlands rijmwoord de zin af te ronden. In het programma 'Doe mee en win' liet hij het publiek steeds dat laatste woord van de zin invullen. Ionica Smeets liet dit fragment afgelopen zomer in 'Zomergasten' voorbijkomen.

Kees Torn geeft voorafgaande aan het nummer zelf een paar voorbeelden:
- Ik snap niet dat jij niet in mijn testament wil.
- Het leek wel of ik zeep zoop.
- Wat brutaal dat je die ridder naait.
- Piranha's zijn venijnige visjes.
- Zijn vrouw is weggelopen en meneer mist 'er.
- Ik geloof niet dat het er vandaag toe dee.

Het nummer zelf:

Terwijl ik mijn vriendin met een stuk taart paai
En naar een blonde haarlok kijk die ik aai
Vraag ik hoe zij het vindt, waarop zij zucht saai
Ik denk dat ik de was maar even droog draai

Voordat ik met mijn spullen naar de zaal hol
Die zit vanavond, ook al is het herfst vol
Vindt zij het goed als ik wat met haar pop dol
En zo maar heel een winkelcentrum mol

Ze weet wel dat ik met een oude vlam fleem
Sinds ik steeds mokken met daarop haar naam neem
Waaruit ik nu al maanden al mijn drank drink
Ze is in het leggen van dat soort verband link

Dat ik nog af en toe iets van die hoer hoor
Daar geeft ze mij per dag een klap of vier voor
En als ik haar een keertje in de winkel stoor
Dan jaagt ze mij onmiddellijk de deur door

Nu ik de smaak van etenswaar uit blik ken
Waaraan ik ooit al is de vraag wanneer wen
Denkt mijn vriendin wanneer ik eet: hij eet iets
Iets vies maar ik doe aan want hij behoeft niets

Hoewel ik heel veel, man je weet niet hoe, hou
Van rund en liever op een stukje koe kouw
Dan smaakt zo’n blikje gistextract met bloem flauwer
En voel je je na elke hap een uur ouwer

Het schijnt dat er een brandje in het bos woedt
En ik weet niet wat ik met mijn humeur moet
De buurman die het gras uit alle macht maait
Belooft hij het laatste woordje goed raait

In een intermezzo voor het laatste couplet vertelt Torn ook met een Duitse versie bezig te zijn:
- Wat zou je ervan vinden als ik zoals jij doe?
En in het Frans
- Ik vond gisteren de avond zwaar
- Wat staat dat glas ver
- Sorry dat ik zo over mijn zus zeur
En als klap op de vuurpijl overweegt hij een versie te maken waarin het laatste woord nóg een keer in het Nederlands vertaald moet worden:
- Gek dat ik die hoer hoor hier
- De economie ligt in de Verenigde Staten steeds stil

Intussen wilt u dit allemaal zelf wel eens zien. Het staat hier op YouTube.

2 bestellingen: Osip Mandelstam, 'Wie een hoefijzer vindt (en andere gedichen)', Elizabeth Barrett Browning, 'Portugeesche sonnetten' (vrij bewerkt naar het Engelsch door Hélène Swarth).

14 oktober 2014

Daggedachte 284

Als kleine jongen droomde ik altijd al dat ik zou worden wat ik nu ben.
En nu ik ben wat ik als kleine jongen droomde dat ik zou worden,
droom ik weer dat ik een kleine jongen was.

(Neerlands Hoop, De tol van de roem, Interieur)

Ik had vandaag een mopperdag: stomme leerlingen (23 van de 28 hadden hun huiswerk niet gemaakt), stomme voorstellen (een rapportagesysteem met smileys. Ik ben verdomme geen kleuterjuf), stomme .... ach laat ook maar zitten.

En om nog even door te mopperen: de cursus gedichten schrijven bij de Volksuniversiteit gaat bij gebrek aan belangstelling niet door.

Maar er zijn ook altijd leuke dingen: Vanavond kwam onverwachts Wim van de Bovenkamp op bezoek. We hebben weer ouderwets gelachen. Dat moeten we vaker doen!

15 oktober 2014

Daggedachte 285

I saw Adam leave the Garden with an apple in his hand,
I said "Now you're out, what are you going to do?"
"Plant some crops and pray for rain, maybe raise a little Cain.
I'm an orphan now, and I'm only passing through."

(Leonard Cohen, Passing through, Live songs)

Dit nummer mag op mijn uitvaart gedraaid worden.
Ik vind op een plek of zes deze songtekst op internet en overal staat 'raise a little cane'. De vertaling van 'cane' is volgens mij 'rietje' of 'wandelstok'. Adam zal zich toch niet voornemen een 'rietje' groot te brengen.
Het zal mijn gereformeerde achtergrond wel zijn, maar volgens mij moet hier 'Cain' staan. Dat is Engels voor 'Kaïn', de oudste zoon van Adam en Eva, die zijn broer Abel vermoordde. Dat past beter bij de ironie of het cynisme van Cohen. 'Raise a little Cain' was overigens uiteindelijk dus ook een vruchteloos idee. Dit is trouwens één van de weinige door Cohen gezongen nummers die niet door hem zelf geschreven zijn. Deze tekst is van Dick Blakeslee. Waarvan akte.

Op deze Bapo-woensdag was ik vanmorgen even met Dylano op school. Ik moet correctiemodellen voor een paar toetsen maken, maar nam gisteren de verkeerde toetsen mee naar huis. De leerlingen die mij en Dylano zagen lopen, riepen: 'Uw zoontje meneer?' Ach, ze hebben geen idee van leeftijd, maar ik voelde me toch weer even heel jong.

Vanmiddag bracht ik met Tygo een pakje naar DHL en een envelop voor België naar het postagentschap. Daarna lieten we bij Bochane een kapotte autolamp vervangen. Dan moet je even wachten. Tygo speelde boven (bij de autoverkoop) met de Duplo aan zo'n speciale Legotafel. Toen hij daarmee klaar was bleek er beneden (in de koffie-/wachtruimte) ook zo'n tafel te staan. Op de terugweg trakteerden we onszelf op een ijsje bij Tamminga.
Toen we weer thuis waren zei ik tegen Lidy dat Tygo met de Lego had gespeeld. Hij keek zijn oma aan en zei: 'Hij bedoelt Duplo, hoor.' Dit met een intonatie die uitsluitend uit te leggen was als: 'Laat maar, die ouwe weet niet beter.'

Nieuw op Schrijversinfo: Wouter Kotte.

16 en 17 oktober 2014

Daggedachte 286

Zoals de geit die een film opknabbelde, en ook zei: "Ik vond het boek beter."
(Louis Paul Boon, Boontjes 1966, 5/7, blz. 85)

Gisteren een werkdag van 7.30 uur tot 00.15 uur, inclusief schoolfeest. Daar hadden de leerlingen het duidelijk naar hun zin en daar doe je het voor, maar vanochtend werd mij zéér duidelijk dat ik geen zesentwintig meer ben.

In verband met dat schoolfeest werd er in de laagste klassen het eerste uur geen les gegeven, maar er stond toch al geen eerste uur op mijn rooster. Een collega Duits had op dat eerste uur een toetsje gepland. Dat kon dus niet en in de week na de herfstvakantie mogen er geen toetsen worden gegeven, omdat de week daarna een ct-week is. Toevallig had ik de H3-klas het tweede uur en ik bood haar aan dat toetsje Duits in het eerste gedeelte van mijn les Nederlands af te nemen (wie had kunnen denken dat ik leerlingen ooit een toets Duits zou geven?). Ze was daar zo blij mee dat ze gisteren naar Van Kooten is gegaan en me vandaag de dichtbundel ''s Middags zwem ik in de Noordzee' van Wim Brands cadeau deed. Vorige week stond er een zeer positieve recensie in 'de Volkskrant' en ik had al overwogen dat boekje te gaan kopen.

's Middags sprak leerling Joost me aan. Hij zit nu in T4 en hij liet me zijn boek van Nederlands zien. Blijkbaar let hij nu goed op in de les en hij had gezien dat op bladzijde 130 van 'ta!ent' voor T4 uitgelegd wordt hoe en waar je achtergrondinformatie kunt vinden om boeken beter te begrijpen én dat op die bladzijde www.schrijversinfo.nl genoemd wordt als betrouwbare bron! Het wordt zelfs nog leuker: op dezelfde bladzijde staan ter illustratie wat van die internetbladzijden afgedrukt, waaronder Schrijversinfo en daarmee staat er dus een foto van Tygo in de lesmethode waar ik mee werk!
Ik heb die bladzijde op school gescand (dat kan op school alleen in zwart/wit):

Ta!ent blz. 139

2 bestellingen: knipsels Joris van Casteren, André de Ridder, Jean de la Fontaine, Zijn vrienden en vriendinnen', André de Ridder, 'Ninon de Lenclos en de vrouwen der XVIIe eeuw'.

18 oktober 2014

Daggedachte 287

'Tegenwoordig,' ging hij verder, 'zie je ergens een bulldozer door het landschap schuiven
en je denkt: daar komt een snelweg, daar komen huizen, kantoren, daar komt een vuilverbrandingsoven.
Maar nee, daar komt natuur.
Natuur, die net als een snelweg wordt aangelegd.
En daar komt een bord bij om duidelijk te maken aan wie we die natuur dan wel te danken hebben.'

(Koos van Zomeren, Sneeuw van Hem, blz. 136)

'Maybe raise a little cane' (even terug naar afgelopen woensdag): Wim denkt dat het toch 'cane' moet zijn en dan in de betekenis van 'suikerriet'. Hij brengt me aan het twijfelen; het zou kunnen.

Het verlangen naar kalpekster

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:
- Koos van Zomeren, Het verlangen naar klapekster
Van Zomeren wandelt dagelijks met zijn hond Stanley. Hij geeft die wandelingen een extra dimensie door 's zomers uit te kijken naar hazelwormen en 's winters naar klapeksters. Dat levert bij een schrijver uiteindelijk natuurlijk een boek op. Vorig jaar was dat 'Het verlangen naar hazelworm' en nu is er 'Het verlangen naar klapekster'. In dagboekvorm wandelen we met Van zomeren mee, speuren naar dieren, spreken met kenners, lezen mooie zinnen (Koos van Zomeren is de citeerbaarste schrijver van Nederland) en komen gaandeweg steeds meer over die klapekster te weten. (€ 19,95)

Vanmorgen uitgeslapen, vanmiddag buiten onder de veranda liggen slapen, vanavond bij het voetbal op de bank liggen slapen. Kortom: de herfstvakantie is begonnen (en nakijken begin ik vandaag lekker nog niet aan).

Vandaag kocht ik de cd 'Popular problems' van Leonard Cohen. Ik wilde eigenlijk een half jaartje wachten (dan daalt de prijs), maar besloot dat toch niet te doen. De stem wordt duidelijk ouder, de teksten blijven van een hoog poëtisch niveau.

2 bestellingen: F.C. Terborgh, 'De meester van de Laërtes', Jet Boeke, 'Dikkie Dik gaat buiten spelen', Wolf Erlbruch, ''s Nachts'.

19 oktober 2014

Daggedachte 288

I cried for you this morning
And I'll cry for you again
But I'm not in charge of sorrow
So please don't ask me when
There may be wine and roses
And magnums of champagne
But we'll never no we'll never
Ever be that drunk again

(Leonard Cohen, A Street, Popular problems)

Gisterenavond laat stootte ik twee (mooie) wijnglazen van het aanrecht. De vloer was bezaaid met scherven en ze lagen meters de kamer in. Ik heb de boel bijeen geveegd, maar vanmorgen zag ik (bij ander licht) weer tientallen scherfjes liggen.

Ik zit nog wat knipsels (achternamen met een 'K') in te tikken. Daar zit een recensie tussen van het de dichtbundel 'Een wak in IJsland' van Piet Kalteren. Hij wordt door J.v.d.V. (Jan van der Vegt?) behoorlijk neergesabeld:

Kalteren heeft zich waarschijnlijk door het lezen van veel middelmatige gedichten een idee gevormd van wat nu wel poëzie is. En dat is hij toen zelf gaan proberen te schrijven. Was het resultaat van die ijver nu nog maar middelmatig geweest, dan zou je er iets vriendelijks over kunnen zeggen. (J.v.d.V., NRC, 27-02-1970)

Op Schrijversinfo in de nieuwe layout: Herman van Veen.

20 oktober 2014

Daggedachte 289

Het wordt weer herfst, het wordt weer herfst
Want de bejaarden trekken naar het warme zuiden

(Rients Gratema, Een nieuwe lente, Zij kon het lonken niet laten, blz. 44-45)

Ik zit aan tafel na te kijken. Lidy heeft in de voorkamer de televisie aan staan: 'Koffietijd'. Ik kan niet anders dan meeluisteren. Wat een verschrikkelijk slap en nietszeggend programma, gepresenteerd door een paar giebelende, de puberteit nooit ontstegen, oudere-jongere meiden.

Gisteren citeerde ik een mooi geformueleerde negatieve recensie. Kees Buddingh' kon daar ook wat van:

De in 1933 in Arnhem geboren Wouter Kotte publiceerde eerder 'Verzen voor Mei-Han' en 'Vreemdeling in het duister'. Ik ken deze bundels niet, maar ze kunen moeilijk slapper en zwakker zijn dan 'Achter de Horizon'. Uitermate modieus, vol zogenaamd 'experimentele' beelden, is zijn werk een vergaarbak waarin men alle afval van vijftien jaar Nederlandse dichtkunst bijeenvindt. ... Vrijwel nergens is van een gedicht sprake, d.w.z. van een poging een taal-entiteit te scheppen, met een eigen structuur: het blijven aaneengeregen notities, meestal in een vage beeldspraak verwoord. Ook in deze verzen treft de zeer smalle basis waarop deze poëzie berust, benevens de afwezigheidvan gedifferentieerde emoties en gedachten. Het is allemaal even simplistisch en rechtlijnig, wat tot gevolg heeft dat er geen, of veel te weinig, spanningen binnen de gedichten ontstaan. Het kabbelt maar, kabbelt maar, hoezeer Kotte ook tracht met een 'explosieve' beeldspraak voor den dag te komen. Het is echter bijna steeds de explosiviteit van een zeepbel. (C. Buddingh', NRC?, 11-12-1965)

Nieuw op Schrijversinfo: Piet Kalteren.

Vandaag ben ik toch maar aan mijn correctiewerk begonnen:
- B2d - grammaticatoets
- H3c - fictietoets
- H3d - fictietoets
- H3e - fictietoets
- H3c - boekverslag
- H3d - boekverslag
- H3e - boekverslag
En in ál mijn klassen zitten zo'n dertig leerlingen.

De grammaticatoets van B2d en de fictietoets van H3d zijn nagekeken!

3 bestellingen: Jerzy Kosinski, ' De geverfde vogel', Etty Hillesum, 'Het verstoorde leven, dagboek van Etty Hillesum', knipsels Arnon Grunberg, F.B. Hotz, J. van Oudshoorn en Driek van Wissen.

21 oktober 2014

Daggedachte 290

Wat is de liefde Marjolijn
Is het een oorlog in het klein
Kan men elkander vermoorden
Zonder geweer, maar met woorden

(Cornelis Vreeswijk, Marjolijn, Liedjes voor de pijpendraaier en mijn zoetelief)
Liedjes voor de pijpendraaier en mijn zoetelief

De boekverslagen van H3e zijn nagekeken. Ze hebben nog wat moeite met het zoeken van passende citaten om hun antwoorden te 'ondersteunen'. Deze leerlingen lazen:

Mariëtte Aerts, Levels & levens
Thea Beckman, Kruistocht in spijkerbroek
Robin Benway, Girlpower
Elle van den Bogaart, De gele scooter
Elle van den Bogaart, Krassen
Elle van den Bogaart, Prooi
Elle van den Bogaart, Vermist
Caja Cazemier, Verliefd zijn is een ramp
Stephen Chobsky, De belevenissen van een muurbloem (2x)
Bobje Goudsmit, Afscheidsbrief
Michael Grant, Gone
Merel van Groningen, Misleid
Theo Hoogstraaten, Blind date (2x)
Tim Krabbé. Het gouden ei
Anke Kranendonk, Ik word nooit normaal
Maria Mosterd, Echte mannen eten geen kaas
Joyce Pool, Groeten uit Londen
Anton Quintana, De vuurman
Lydia Rood, Miss Dakloos (2x)
Jan Simoen, Ik ben Alice
Carry Slee, Pijnstillers
Jan Terlouw, Oorlogswinter
Judith Visser, Stuk
Jacques Vriens, Strijd om de kathedraal
Tanneke Wigersma, Mijn laatste dag als genie
Anna Woltz, Black box

Vanochtend besprak ik het afgelopen kwartaal met de boekhouder. De cijfers klopten in ieder geval. Hij drong aan op het maken van een (levens)testament. Daar wil ik eigenlijk helemaal niet over nadenken, maar waarschijnlijk heeft hij gelijk (dat heeft hij met de meeste van zijn adviezen).

Vanmiddag maakte ik een klein boodschappenrondje: ik haalde een boek uit de garagebox en kocht een hoes voor de kussens van de loungeset bij Blokker en een plaatje triplex om de poppenkast te repareren bij de Praxis. Als ik daar ben, loop ik meestal ook even de boekenafdeling van het kringloopcentrum binnen. Ik kocht er acht boeken voor € 4,90:
- Ingrid Hoogervorst, Polsslag
- Peter van Gestel, Mariken
- Joke van Leeuwen & Malika Blain, Bezoekjaren
- F. Springer, Bandoen-Bandung
- Wim Zaal, Een tik van Italië. Reisverhalen
- Kees van Beijnum, De oesters van Nam Kee
- Rutger Kopland, Geluk is gevaarlijk
- Simone van der Vlugt, De ooggetuige

Goed nieuws: we gaan aan elektriciteit en gas € 40,00 per maand minder betalen. En een bijkomend voordeel: deze maand betalen we niets (nou, niet helemaal niets; € 19,00)

Stober Vanavond heb ik 'Stoner' van John Williams uitgelezen. Een intrigerend boek. Dat woord kies ik met opzet. Het is niet spannend, er gebeurt betrekkelijk weinig, zeker als je in aanmerking neemt dat het een heel leven beschrijft. Je leeft met dat leven mee, je verbaast je soms over wat de hoofdpersoon doen en méér nog over wat hij niet doet. En als dat de lezer intrigeert, is het goed geschreven.
Ik heb het net op tijd uit: morgen ga ik met Martijn naar het toneelstuk dat ervan gemaakt is. Dezelfde regisseur als bij 'Haar naam was Sarah' en dat was knap gedaan. Ik ben dus benieuwd.

Op Schrijversinfo in de nieuwe layout: Cornelis Vreeswijk.

2 bestellingen: Gerth van Zanten, 'De Veronica sage', S. Wijnberg, 'De joden van Amsterdam'.

22 oktober 2014

Daggedachte 291

Want burgers het is een rotzooi
Van het einde tot het begin
Of bent u vooruitstrevend?
Ha ha! Daar blijf ik bijna in!
Een merkwaardig soort illusie:
Naar de afgrond coûte que coûte

En misschien wordt het morgen beter
Maar het wordt toch nooit goed
En misschien wordt het morgen beter

Maar het wordt toch nooit goed
(Cornelis Vreeswijk, Misschien wordt het morgen beter)
Cornelis Vreeswijk

De fictietoetsen van H3c en H3e zijn nagekeken en de cijfers staan in Magister. Nu nog van twee klassen boektoetsen.

Je kunt natuurlijk op een stoel gaan zitten, maar als je op de tafel zit, zit je recht voor de televisie.

dylano kijkt  tv

We maakten vanmiddag een wandeling met de hond door de wijk. Bij een wijkspeeltuintje schommelden Tygo en Dylano een poosje. Toen ik de schommel vrij hoog aanduwde, gaf Tygo een prachtig voorbeeld van hoe een kleuter zijn angsten overwint: 'Mijn buik heeft hoogtevrees, maar ik niet hoor!'

3 bestellingen: Rosamunde Pilcher, 'Spiegelbeeld', Martin Veltman, 'Negentien villanellen', Jan Campert, 'Het lied der achttien doden'.

 

23 oktober 2014

Daggedachte 292

'Als het eet dan leeft het',
'En als het drinkt dan sterft het'.
zei Wahieb met een geheimzinnige glimlach.
En hij wees naar het vuur.

(Bertus Aafjes, Morgen bloeien de abrikozen, De charmeur der slangen, blz. 163)

Stoner Erg genoten van 'Stoner' gisteren in 'De Lampegiet'. Het boek wordt in het toneelstuk nauwkeurig gevolgd en op een ingetogen wijze gebracht.
Van 20.00 tot 22.45 (met een korte pauze) en die tijd vloog voorbij. Martijn had het boek (nog) niet gelezen, maar was net zo onder de indruk.
Ik merk bij mezelf één verschil. De hoofdpersoon wekt in het toneelstuk bij mij meer sympathie op dan in het boek. Al lezend dacht ik af en toe: 'Sukkel, kom eens in opstand, dóe eens wat!'
Dat had ik gisterenavond niet, al blijft dan natuurlijk de vraag of dat misschien komt doordat ik het boek al gelezen had.

Tygo is vannacht bij ons blijven slapen. Toen ik gisterenavond uit 'De Lampegiet' kwam, lag hij in mijn bed. Ik legde hem in zijn eigen bed (hij wilde in het 'lage' logeerbed. Een hoog bed heeft hij thuis ook). Om een uur of vijf kwam hij weer even bij ons liggen. Toen hij weer sliep, heb ik hem toch maar weer in zijn eigen bed gelegd.

Kasteel Amerongen

Vanmiddag gingen we met Tygo naar Kasteel Amerongen. Ik had al tegen hem gezegd dat we een kasteel van binnen gingen bekijken. Daarna pas keek ik op de website. Alleen op de derde zondag van de maand mag je zelfstandig door het kasteel lopen. Op andere dagen zijn er alleen (op de hele uren) rondleidingen door een gids en zo'n rondleiding duurt vijf kwartier. Dat is wel lang voor een kleuter. We namen toch de gok (ik had het hem immers al gezegd) en hij gedroeg zich voorbeeldig! Hij luisterde netjes en bleef overal af. Dat kwam ook door de gids, die zich af en toe ook speciaal op de aanwezige kinderen richtte. Ze legde Tygo één op één uit hoe een draagstoel werkte en dat sprak hem zo aan dat hij bij de volgende uitleg vlak voor haar neus ging staan. Hij stelde in de eetzaal zelfs spontaan een vraag aan haar! Hij vroeg naar de piano die daar stond. Zij had wel iets over een klavecimbel gezegd, maar dat woord kent hij niet.

Kasteel Amerongen Kasteel Amerongen
Kasteel Amerongen Kasteel Amerongen

We merkten weer eens dat het moeilijk is om te voorspellen wat een kleuter bij zo'n bezoek aan zal spreken. We kregen bij de receptie een folder met een plattegrond van het terrein. Daar was hij helemaal door gegrepen. Om de vijf minuten vroeg hij: 'Waar zijn we nu op de kaart?' En ik had op een gegeven moment de indruk dat hij de 'kaart' ook echt begon te 'lezen'.

Samen kaartlezen

24 oktober 2014

Daggedachte 293

Kijk eens, ik zou het zo willen formuleren:
tot mijn veertigste jaar ben ik niet getrouwd uit egoïsme;
daarna heb ik het niet gedaan uit altruïsme.

(A. Roland Holst, in: Jeroen Brouwers, Zachtjes knetteren de letteren, blz. 94)

Vannacht blijft Dylano slapen. Daar hebben we meer werk aan dan aan Tygo. Dylano vertikt het om naar bed te gaan.

Tegenpool

Nieuw op Schrijversinfo: Pauline Slot.

4 bestellingen: Koos van Zomeren, 'Stanley', Kader Abdlah, 'Kélilé en Demné', Henriëtte Roland Holst-Van der Schalk, 'Tusschen tijd en eeuwigheid', Otto F. Gmelin, 'Mama is een olifant'.

25 oktober 2014

Daggedachte 294

Het was pas herfst geworden, maar de bomen waren al kaal;
vol schimmel en draadhippel.
Sommige waren zelfs omgevallen door gebrek aan levensvreugde,
en ik vrees dan ook dat we hier een staaltje van verzuring voor ons zien.

(Marten Toonder, Als u begrijpt wat ik bedoel, de taal van Marten Toonder, blz. 58)

Binnenkort in dit theater

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:
- Ester Naomi Perquin, Binnenkort in dit theater
Perquin is vooral bekend als dichter. Dit is proza, maar deze miniaturen liggen tegen de poëzie aan. Ze beschrijft geen grote gebeurtenissen, maar toevalligheden en die toevalligheden zetten haar én ons aan het denken. Ik las ergens: 'De poëzie is nooit ver weg, maar de psychiater evenmin.' (€ 15,00)

Dylano heeft vannacht gelukkig goed doorgeslapen. Het is met een peuter van drie wel vroeg dag. Lidy ging met hem naar beneden en pakte later op de morgen nog een paar uur slaap. Daarna hielp Dylano zijn oma met het maken van een appeltaart. Aan het begin van de middag viel hij op mijn schoot in slaap. Toen Suzanne en Gijs hem kwamen halen, lagen we samen op de bank te slapen.

appeltaart slapen

Beter een goede buur .... Deze week is er blijkbaar iemand tegen onze auto gereden. Waarschijnlijk op een parkeerplaats. Aan de bestuurderskant was de boel achteraan iets onwricht. Buurman Hans dacht dat hij dit door het losdraaien van een boutje en het iets aandrukken wel weer in de originele stand kon krijgen. Vanmiddag wilde ik de schade aan Gijs laten zien, maar er was al niets meer van te zien. Hans was er - zonder dat wij dat in de gaten hadden - al mee bezig geweest!

De boekverslagen van H3c zijn ook nagekeken. Deze leerlingen lazen:
Annemarie Bon, Love u 2 much
Caja Cazemier, Te snel
Caja Cazemier, Kid kind
Renske Derkx, Bekentenissen van een flapuit
Tonke Dragt, Torenhoog en mijlenbreed
Victoria Farkos, dik inmijn hoofd
Hans Hagen, Rec. play
Joost Heyink, Tweestrijd
Theo Hoogstraaten, Blind date
Theo Hoogstraaten, IJzige poppen
Gonneke Huizing, 4love
Herman Koch, Red ons, Maria Montanelli
Tim Krabbé, Een tafel vol vlinders
Hans Kuyper, Walviseiland
Patrick Lagrou, De poorten van Atlantis
Bart Moeyaert, Dani Benonni lang zal hij leven
Bart Moeyaert, Kus me
Mirjam Mous, Password
Mirjam Mous, Vals spel
Els Pelgrom, De eikelvreters
Jan Simoen, Slecht
Carry Slee, Bangkok boy
Carry Slee, Brainwash
Carry Slee, Hot or not your choice (2x)
Richie Tankersley Cusick, Een wurgende omhelzing
Simone van der Vlugt, Schaduwzuster
Mel Wallis de Vries, Wreed
Zora Zarouali, Amel

26 oktober 2014

Daggedachte 295

Niet het zoeken van de waarheid is de kunst,
haar te leren verdragen, daar gaat het om.

(Connie Palmen, De vriendschap, blz. 28)

poppenkast
Zo, daar is hij weer, onze goeie ouwe poppenkast.
Ik maakte hem zo'n dertig jaar geleden toen onze eigen kinderen nog kleuters waren. Ik herinner me een poppenkastvoorstelling met een doos met een geheime opening in de bodem die ik bedacht voor Martijns verjaardagsfeestje.
Ik maakte de poppenkast in de autobeklederij van mijn vader. Dat is er nog aan af te zien, want de boel is aan elkaar geniet (en niet gespijkerd). De tekeningen nam ik over uit een kleurboek van onze kinderen.
In de loop der jaren waren er onderdelen los geraakt, maar deze week heb ik met name de bovenkant versterkt (rechts boven is te zien dat de kast geleden heeft aan de tijd) en hij staat er weer! Nu voor de kleinkinderen.

En ook de boektoetsen van H3d zijn nagekeken. Voor alle drie mijn H3-klassen geldt dat ze té snel tevreden zijn met hun eigen antwoorden. Het moet wat uitgebreider en liefst ook wat doordachter. Het fout spellen van een titel of de naam van de auteur is natuurlijk echt uit den boze en ze moeten nog wat werken aan hun beoordelingswoorden. Ik las te vaak dingen als 'Ik vind het boek meelevend' of 'Ik vind het onderwerp van het boek aansprakelijk.' H3d las:

Caja Cazemier, Te snel
Caja Cazemier, Weerlicht
Steven Chbosky, De belevenissen van een muurbloem
Cynthia van Eck/Mirjam Oldenhave, Voor jou 10 anderen
Noëlla Elpers, Dolores
Mieke van Hooft, Kinderen ontvoerd
Theo Hoogstraaten, Loverboy (2x)
Patrick Lagrou, De poorten van Atlantis
Guurtje Leguijt, Dat overkomt mij niet
Maria Mosterd, Echte mannen eten geen kaas
Mirjam Mous, Boy 7
Lydia Rood, Feest
Jan Simoen, En met Anna?
Jan Simoen, Slecht
Carry Slee, Bangkok boy
Carry Slee, Hot or not. Your choice (2x)
Carry Slee, Spijt (2x)
Henk Stoorvogel, De trein van 10:11
simone van der Vlugt, De guillotine
Helen Vreeswijk, Loverboys
Helen Vreeswijk en Dirk Brache, Over the edge
Gijs Wanders, Gedwongen verzet
Dirk Weber, Hij of ik
Tanneke Wigersma, Mijn laatste dag als genie

Vanavond bekijk ik via mijn webmail de 'dagkrant' van de Veenendaalse krant en zie tussen alle berichten:

Ontslag Mats Beek

Wat is er gebeurd waar ik niets van af weet? Het blijkt te gaan om het voorzitterschap van de Commissie Straatnaamgeving. De gemeente werkt weer lekker snel. In mei heb ik aangegeven (ook) geen voorzitter van deze commissie meer te willen zijn. Daar hebben ze blijkbaar vijf maanden over na moeten denken. Het zou trouwens een mooie grap geweest zijn als ze het niet geaccepteerd hadden. Wat dan?

1 bestelling: Jacqueline E. van der Waals, 'Wat de Toekomst brengen moge'.

27 oktober 2014

Daggedachte 296

Binnen de perken zijn
de mogelijkheden even on-
beperkt als daarbuiten...

(J.A. Deelder, Euforismen, blz. 53)

Vandaag was er een - niet aangekondigde - ontruimingsoefening op school. Vanuit lokaal 212 moesten mijn leerlingen het trappenhuis aan de stationskant in. Dat bleek echter vol rook te staan. Toen moesten ze naar het grote trappenhuis in het midden van de school. Daarmee kwam de 'verzamelopdracht' die ik ze gegeven had op losse schroeven te staan en was ik ze dus kwijt. Dat is een leerpunt, want nu is het een oefening, maar als er echt ontruimd moet worden, mag ik ze dus nooit 'kwijt' zijn.
Doordat bijna alle leerlingen uit de hoofdingang naar buiten kwamen, was het voor de school, op het gras en op het trottoir, veel te druk. Dat werd bijna gevaarlijk, zeker toen er twee politiewagens met loeiende sirenes voorbijstoven. Daar werd de oefening even héél echt van. Ze waren niet 'ingehuurd', maar blijkbaar op weg naar een 'echte' klus.

Een momentje waar ik blij van werd: een leerling die ik een paar jaar geleden intensief heb begeleid (straf gegeven, gesprekken gevoerd) en die uiteindelijk naar een andere school is gegaan, kwam mij vandaag opzoeken om te vertellen dat het goed met hem gaat. Hij heeft goede herinneringen aan die gesprekken en wil me eind van dit jaar zijn (dan gehaalde) diploma komen laten zien.

3 bestellingen: Pé Hawinkels, 'Autobiografische flitsen en fratsen', Leon Rousseau, 'Frits Deelman. De ruimteschepen van Mars', Cally Hall, 'Edelstenen. Meer dan 130 soorten uit de hele wereld'.

28 oktober 2014

Bart van der Leck, Compositie 1918 no. 4

Daggedachte 297

GEEN GELD

en als ik
nou
alleen dat
gele vierkantje koop
wat kost
dat dan?

(Nico Dijkshoorn, Dijkshoorn kijkt kunst, blz. 51)

In een aantal etappes las ik 'Dijkshoorn kijkt kunst'. Nico Dijkshoorn kijkt naar kunstwerken in het Kröller-Müller Museum en laat zijn gedachten gaan. De ene keer over een klein detail van het kunstwerk, de andere keer vanuit een totaal onverwachte gezichtshoek.
Een deel van zijn 'commentaar' is ook als audiotour in het museum aanwezig. Dat moet ik toch eens een keer gaan doen.
Ik overweeg ook dit een keer als creatieve schrijfopdracht door leerlingen te laten doen (al dan niet voor een cijfer). Ik heb nog een flink aantal prentbriefkaarten, vaak van kunstwerken, liggen.

Meisje die verteld

Een brave, blanke H3-leerling gaf me in een leestoets het bovenstaande antwoord. Ik word daar zo moe van. Het is vechten tegen de bierkaai. En ik kan de schuld niet aan de docent van vorig jaar geven, want dat was ik zelf. Het hele antwoord is overigens al niet geweldig: 'Bij de ik-persoon' is het gewenste antwoord. Maar ik benader het maar positief: hij schrijft netjes 'het meisje', de zin begint met een hoofdletter en de zin eindigt met een punt. Er is nog hoop.....

1 bestelling: F. Springer, 'Bandoeng-Bandung'.

29 oktober 2014

Daggedachte 298

There is no G-d in Heaven
And there is no Hell below
So says the great professor
Of all there is to know
But I've had the invitation
That a sinner can't refuse
And it's almost like salvation
It's almost like the blues

(Leonard Cohen, Almost like the blues, Popular problems)

Vandaag heb ik tientallen knipsels over Harry Mulisch aan het knipselarchief van Raban toe zitten voegen. En nu maar wachten op die ene Nederlander die daar belangstelling voor heeft.

Vanmiddag zijn Lidy en ik een griepprik wezen halen (tijdens Suzannes middagpauze, dan kon zij even op de jongens passen). Het is op zo'n moment lopende bandwerk bij de praktijk. In vier ruimtes wordt er geprikt. De meeste mensen gaan bij de eerste ruimte in de rij staan. Dat hadden we in vorige jaren al geconstateerd. Wij liepen nu dus langs die eerste rij op en waren achter in de gang direct aan de beurt, bij Rijken sr. zelf. Het is wel de vraag of je niet beter bij een assistente kunt zijn, omdat die misschien bedrevener zijn in het prikken. Maar ik voelde totaal niets, dus die laatste vraag kan negatief beantwoord worden.

En ja hoor: vandaag ook in de papieren versie van de 'Veenendaalse Krant':

ontslag geaccepteerd

1 bestelling: Jan Eilander, 'Raffie'.

30 oktober 2014

Daggedachte 299

Maarten nam een slok en probeerde zich, rondkijkend, te concentreren.
Hij had te snel gedronken, waardoor zijn omgeving voortdurend van hem wegzwom
en weer teruggehaald moest worden.

(J.J. Voskuil, Het A.P. Beerta-Instituut. Het Bureau 4, blz. 145)

Ik nam begin deze week mijn rooster voor na de ct-week mee naar huis. Lidy plakte hem op de gebruikelijke plek op een keukenkastje. Gisterenavond keek ik erop voordat ik naar bed ging. De eerste twee uur geen les, dan is half negen een mooie tijd om op school te zijn. Ik was er inderdaad om half negen vanochtend en zag tot mijn schrik op mijn rooster op mijn prikbord (het rooster van deze week!) dat ik het eerste uur les moest geven! Dat is schrikken, maar ze hebben niet gebeld en ik ben ook niet 'besprongen' toen ik de school binnen kwam. Ik startte mijn computer en opende Magister: Mijn eerste uur was verplaatst naar het derde uur. Dat is een duidelijk geval van geluk hebben (en van gezeik op het nippertje missen).
Twee leerpunten:
1. Blijkbaar leef ik niet uit mijn geheugen, maar van papier.
2. Een nieuw rooster pas mee naar huis nemen als het werkelijk geldt.

3 bestellingen: Wim de Bie, 'Meneer Foppe over de rooie', W. van den Berg, 'Concordia. Een Veenendaals Leesgezelschap 1858-1943', Herman Teirlinck, 'Johan Doxa (Vier herinneringen aan een Brabantschen gothieker)'.

31 oktober 2014

Daggedachte 300

Een kangoe roeide door een vaart
Waar een kroko dilde,
Toen een zwaargebaarde bok...
Van de kade gilde

"Waarheen is mijn lief gevlucht?
Waar is mijn Mathilde?"
Doch de kangoe roeide voort
En de kroko dilde.

(Daan Zonderland, Redeloze Rijmen, blz. 8)

Op weg naar school bracht ik wat verkochte boeken naar het postagenschap. Ik kocht er twee rolletjes postzegels (van 1 en 2), dat kost me (maar u ook) € 256,00. 'Koop er nog maar twee', zei Peter, 'in januari worden de zegels weer vier cent duurder.' Hij kan er ook niets aan doen, maar het is echt te gek voor woorden.

Bij binnenkomst op school meldde collega Ria dat er bij de bibliotheek een kast stond met gratis mee te nemen boeken (tweedehands, maar geen afgeschreven bibliotheekboeken). Daar zag ze een boek met gedichten tussen en die heeft ze voor me meegebracht. De kartonnen versie van 'Redeloze rijmen' van Daan Zondeland!

Een rommelige dag op school. De laatste lessen voor de ct-week, maar voor de laagste klassen vielen de lessen na het vijfde uur uit i.v.m. de 'inloopdagen' voor de groepen acht. Die worden (vandaan, volgende week maandag en vrijdag én de maandag daarna) goed bezocht. Ik heb zelf de ct's voor B2 en H3 voor maandag en voor woensdag afgeteld en klaargelegd.

Lidy wilde naar de rommelmarkt in de Veenendaalhal voor een grote glazen vaas, Die heeft ze ook gevonden. Ik kocht een paar boeken. Op die van Van Zomeren na om zelf te lezen:
- Maarten 't Hart, Lotte Weeda
- Maarten 't Hart, Verlovingstijd
- Kristien Hemmerechts, Ann
- Gerad Reve, Brieven aan Matroos Vosch 1975-1992
- Koos van Zomeren, De bewoonde wereld
- Paul Theroux, Frisse lucht

3 bestellingen: Marriet Meester, 'De eerste zonde', SaraLewis, 'De slow cooker. De nieuwe manier van koken', 'Schrijversportretten uit de Haagse Post'.

Door naar november 2014