Terug naar september 2015

 

Oktober 2015

1 oktober 2015

Vanochtend gaf ik een iets te vaak te laat komende H5-leerling op zijn kop. Dat leverde een rare situatie op: hij is twee koppen groter dan ik en ik stond dus met mijn hoofd in mijn nek omhoog te praten (tegen hem op te kijken). Mocht dit nog een keer gebeuren, dan neem ik hem mee naar een kantoor (of desnoods een tafeltje in de gang) en zet ik hem eerst op een stoel neer.


7 bestellingen: Hans Meyers, 'Werkvormen, meer dan 100 mogelijkheden op het gebied van tekenen en handenarbeid', A. Pilot, 'Studiemethoden', 'IJsbreker', Greetje Kip, 'Een dozijn vrienden en vriendinnen', Arja Peters, 'De olijke tweeling zet 'm op', S. Carmiggelt, 'Mag 't een ietsje meer zijn', S. Carmiggelt, 'Vliegen vangen', S. Carmiggelt, 'Kwartet', S. Carmiggelt, 'Mag 't een ietsje meer zijn', John Le Carre, 'Absolute vrienden', S. Carmiggelt, 'Een stoet van dwergen', S. Carmiggelt, 'Alle Kroegverhalen', S. Vestdijk, 'Het glinsterend pantser', knipsel K.L. Poll, 2 x Simone van der Vlugt, 'ooggetuige'.

2 oktober 2015

Halverwege de ochtend hangt een groepje leerlingen tijdens een tussenuur op de banken in de hal. Ze hebben grote zakken chips in de hand. 'Meneer, proeven? Een nieuwe smaak: braadworst!' Ik hoef 's ochtends vroeg echt geen chips, maar ik wil er uit nieuwsgierigheid wel even aan ruiken. Het ruikt vooral naar de curry die over de braadworst gaat. Wie verzint zoiets? Zijn er nog geen smaken genoeg? Het zal commercieel wel handig zijn al die smaken en deze leerlingen leveren daar het bewijs voor: ze hebben zo'n zak gekocht.

Frans Pointl is gisteren overleden. Ik merk dat dit mij meer doet dan het overlijden van Joost Zwagerman onlangs. Waarom? Het heeft - vermoed ik - met sympathie te maken. Sympathie voor de underdog misschien wel.

2 bestellingen: 'De mooiste gedichten van Hélène Swarth', 'Zuilen. Straatberichten uit een Vogelaarwijk of een Modelwijk'.

3 oktober 2015

Sommige ontdekkingen zijn nauwelijks een ontdekking te noemen. Vandaag ontdekte ik dat Liam Clancy (van wie ik een prachtige cd bezit, die hij jaren geleden samen met Tommy Makem maakte) deel uitmaakt van de 'Clancy Brothers'. Dat had ik natuurlijk wel kunnen bevroeden.

Bij zijn begrafenis, afgelopen maandag, is aan Sjoerd de Jong de 'Erepenning van Veenendaal' toegekend. Ik vind dat een aanfluiting. Niet dat Sjoerd hem kreeg, want dat is meer dan terecht, maar dat hij dood moest gaan voordat ze op het gemeentehuis konden bedenken dat dit voor Sjoerd wel toepasselijk was. Wat zou hij hebben staan glimmen, als hij de penning bij leven had mogen ontvangen.

3 bestellingen: J.M. van Bemmelen, 'Achter tralies. Verdwijnt de gevangenis?', Georges Simenon, 'Maigret in New York', Georges Simenon, 'In geval van nood', Georges Simenon, 'Het bloedspoor in de sneeuw', Georges Simenon, 'De merel in de tuin', Georges Simenon, 'De drie misdaden van mijn vrienden', L. Althoff, 'Het rode paard'.

4 oktober 2015

Marijn legde hier deze week 'De Standaards van Spits' van Frits Spits op tafel. Een boek met 4 cd's. De ondertitel is 'Lees- en luistergids van de mooiste Nederlandstalige liedjes, geschreven en samengesteld door Frits Spits'. Spits beschrijft in negentig hoofdstukken negentig bekende Nederlandstalige liedjes, waarbij hij ook de tekstschrijvers flink onder de aandacht brengt. Ik vond zijn beschrijving boeiend en hij slaat in kernachtige zinnen de spijker vaak recht op de kop (ik kon er op de diverse bladzijden op Schrijversinfo flink uit citeren). Op de cd's staan tachtig nummers. Pasten die andere tien er niet op, of kreeg hij geen toestemming om die op te nemen?

De Standaards van Spits

Martijn wees er terecht op dat het in de ondertitel lijkt dat Frits Spits die liedjes geschreven heeft.

Dit weekend was er weer een Pot Still Festival. Ik ging er deze keer samen met collega Loes naartoe. Het festival was prima voor elkaar; er was veel te proeven en ook het weer werkte mee (het was heerlijk in de binnentuin van dat Amersfoortse klooster). De vorige jaren was ik er in mijn eentje (tussen die paar honderd andere gasten). Proeven gaat uiteraard prima alleen, maar zo'n middag is veel gezelliger als je er samen met iemand anders bent, kunt overleggen, proefervaringen kunt delen, gewoon wat kunt kletsen.

pot still festival pot still festival

We proefden o.a.:
- Benromach Sassicaia
- Gordon & MacPhail - Macallan Speymalt 2006
- Glen Scotia Double Cask
- Amrut Peated Malt
- Villa Isa di Moscato (grappa)
- Mix: Cascogne Framboise / Gin tonic

We stelden proefondervindelijk vast dat bij het proeven het glas van een heer altijd voller wordt geschonken dan dat van een dame. We ruilden zelfs een keer van glas om dat - na het inschenken - weer aan elkaar terug te geven .... en ja hoor: tóén was het glas van Loes voller dan het mijne!

1 bestelling: Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Amsterdammers'.

5 oktober 2015

Vanochtend, in de aula, schoot een H5-leerling mij aan:
- 'Meneer, mijn broer woont nu op kamers. Zijn huisgenoot heeft een kat, maar mijn broer mocht die kat een naam geven. Nou moet u eens raden hoe die kat heet!'
- 'Als je het zo zegt, kan ik dat - denk ik - wel raden. Mats?'
- 'Ja, leuk hè?'
- 'Of dat leuk is, hangt van mijn volgende vraag af: Is het een dikke, luie, vadsige kat?'
- 'Ja, meneer, hij kan niet eens op het bed springen!'
Ook een goede morgen.

Dag van de leraar; vanuit het gemeentehuis was er gezorgd voor gebakjes (inclusief gemeentelogo) voor het hele personeel.

Aan het eind van de middag werd op de begraafplaats het beeld 'Door de muur willen' van Hanneke Zwart onthuld. Dit was het eerste grote beeld dat ze in Veenendaal maakte. Ooit stond het al een paar jaar op de begraafplaats. Hanneke heeft het nu, ter gelegenheid van haar 65e verjaardag, aan de gemeente geschonken. Zo'n cadeau moet de gemeente officieel accepteren en daar komt dan wat ambtelijk denkwerk aan overleg aan te pas. Maar nu was het toch zo ver!

door de muur willen Door de muur willen

De wethouder hield een toespraak, Hanneke sprak over haar beeld en de stadsdichter las een toepasselijk gedicht voor. Het was een mooi moment, er was veel belangstelling en het kunstwerk staat daar werkelijk prachtig.

De afgelopen dagen las ik 'Dagboek 1975' van Jan Wolkers: veel gepoot en gesnoei in de tuin, veel gekook en geëet (vooral vis), veel genaai en gevinger, Piet Calis die wel aan partnerruil wil doen en een lesbische vertaalster die het met Karina doet (en Wolkers die dat opneemt met een bandrecorder). Niet echt indrukwekkend, maar toch bleef ik doorlezen (en ik hoef van mezelf al jaren geen boeken meer 'uit te lezen'). Het zal de vitalistische stijl zijn. En wellicht de herkenning van zijn worsteling met de jicht.
Deze dagboeken worden na zijn dood geredigeerd en uitgegeven. Is dit hoe de weduwe Wolkers naar voren wil komen? Is dit een manier van de erven om wat geld binnen te harken?

2 bestellingen: Gerrit Achterberg, 'Voorbij de laatste stad', A. den Doolaard, 'Ogen op de rug. Terugkijkend naar boeken en tijdgenoten'.

6 oktober 2105

Nog een keer dag van de leraar; nu waren er saucijzenbroodjes van de directie.

Vandaag kreeg ik zes V3-leerlingen enthousiast om samen met de Veense stadsdichter een optreden te gaan verzorgen. Leuk!

Tijdens de sectievergaderingen vertelden collega's enthousiast over gevolgde workshops en lezingen en over bezochte theatervoorstellingen. Dat deed me deugd, we zitten te vaak in ons vaste, voorthollende ritme en we zijn te weinig enthousiast over ons werk. Daarmee zeg ik overigens niet iets negatiefs over onze school. Ik ben ervan overtuigd dat dat overal zo is.
Milèna had van een lezing een bingoblad voor ons meegebracht: 9 vakjes met daarin: KWW, Bijstelling, BNW enz. Vervolgens las zij een verhaaltje voor en speelden wij Bingo. Zo simpel en een ontzettend leuke manier om leerlingen eens op een andere manier met grammatica bezig te laten zijn.

Na het eten zetten we de partytent, die nog buiten stond vanwege de barbecue van vorige week, boven de spa. Ik denk dat ik er zo in de herfst en winter net iets ieerder wél in zal gaan.

Wim en Marjan op koffievisite. Het was gezellig, we praten bij en Wim komt als het sneeuwt en/of vriest een keer de spa uitproberen.

3 bestellingen: J.M.J. Sicking, 'Gerbrand Bakker - Boven is het stil' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Evelien Overbosch, 'In behouden haven', Evelien Overbosch, 'Boeket van verlangen', Henning Mankell, 'Het graf'.

7 oktober 2015

In 'de Volkskrant' staat vandaag een positieve recensie van de nieuwe cd van Don Henley: 'Cass County'. Don Henley is vooral bekend als lid van 'The Eagles'.
Direct na het lezen van de recensie kijk ik op de cd al op Spotify staat. En jawel hoor. Dat had je toch (pakweg) twintig jaar geleden ook niet kunnen vermoeden: Je leest het in de krant, je tikt een paar keer op een apparaat en hopla, daar is de nieuwste muziek waar je zojuist over las.
En ja, 'de Volkskrant' heeft deze keer gelijk.

Op de trekhaak van de auto zat nog altijd een hulpstuk van de Twinnyload (die we al een half jaar niet meer hebben). Vandaag lukte het me dat ding er af te bouten.

Vanavond heb ik mijn H3-boektoetsen na zitten kijken. Ze maakten ze vorige week, dus ik heb nog wel even, maar morgen krijg ik er weer zestig binnen (nu van V3) en ik vind het wel prettig om deze dan maar vast af te hebben.
In de sectie loopt er een discussie over het door de leerlingen laten lezen van vertaalde boeken. Dit cluster heb ik dat goed gevonden, maar ik vind het maar niks. Van boeken van Nederlandse (en Vlaamse) auteurs, ook als ik het boek zelf niet gelezen heb, kan ik vrij aardig inschatten of leerlingen het mogen lezen. Van uit het Engels vertaalde boeken (veel fantasy) is dat veel lastiger. Het tegenargument van enkele collega's is dat het veel belangrijker is dat de leerlingen met plezier lezen. Ik snap dat argument, maar ik ben nog niet overtuigd.

H3d

Robin Benway, Girlpower
Elle van den Bogaart, De gele scooter
Elle van den Bogaart, Krassen
Elle van den Bogaart, Lijfstraf
John Boyne, De jongen in de gestreepte pyjama (4x)
Eva Burgers, Flashback (2x)
Jan Eilander, Cruyffie
Chris en Nicole Jongman, Korte lontjes
Yann Martel, Het leven van Pi
Sarah McCoy, De bakkersdochter
Maria Mosterd, Echte mannen eten geen kaas
Mirjam Oldenhove, lief- liefde - geliefd
Alex Pehov, Het lot van de schaduw
Carry Slee, Pijnstillers
Holly Smale, Geek girl (2x)
Jan Terlouw, Oorogswinter
Christiaan Vaane, Gevangennummer 8875
Helen Vreeswijk, Ontvoerd
Jacques Vriens, Tien torens diep
Peter R. de Vries, De ontvoering van Alfred Heineken
Ellen de Wachter, Een fout vriendje

H3e

Elle van den Bogaart, No Deal
Khalid Boudou, Pizzamaffia
John Boyne, De jongen in de gestreepte pyjama (2x)
Kiera Cass, De selectie (2x)
Caja Cazemier, Portret van Sanne
Suzanne Collins, The Hunger Games, Mockingjay
Theo Engelen, Moord in zwart-wit
Frank Herzen, De barre tocht
Joost Heyink, Obsessie (2x)
Kobie Krüger, In de widlernis
Jan Mulder, Aartsrivalen
Francine Oomen, Hoe overleef ik met/zonder gescheiden ouders?
Jan Willem Rietsma, De wolf van Wall street
Lydua Rood, Sprong in de leegte
Tatiana de Rosnay, Haar naam was Sarah
Karin Slaughter, Genesis
Carry Slee, Kappen
Helen Vreeswijk, De stalker
Helen Vreeswijk, Loverboy
Helen Vreeswijk, Ontvoerd
Mel Wallis de Vries, Uitgespeeld

'De jongen in de gestreepte pyjama' is door veel leerlingen gelezen. Dat is een gevolg van het feit dat het eerste hoofdstuk van ons boek met een fragment hieruit begint (boekpromotie werkt!). Dat het boek vertaalde fragment geeft, is overigens ook een argument om de leerlingen vertalingen te laten lezen.

2 bestellingen: Hans Dorrestijn, 'De liedjes voor kinderen', Jung Chang, 'Wilde zwanen'.

8 oktober 2015

De 'Bond tegen het vloeken' las de door de Griffeljury genomineerde en bekroonde boeken. Dat doen ze overigens elk jaar en er blijkt altijd wel wat te mopperen te zijn. Ze vonden in 17 van de 22 boeken geen grove taal. Dat is volgens de Bond beter dan vorig jaar. Maar het moet nog beter.
Wat mij verbaast is dat de Bond zich nu profileert als 'Bond tegen de grove taal'. Woorden waar ze zich aan storen zijn 'achterlijke wijven' en 'krijg nou tieten'. Dat ze hun werkterrein verplaatsen naar dit soort woorden zou kunnen betekenen dat het vloeken zelf weinig meer voorkomt. 'Bond hou je bij je leest' zou ik zeggen.

Een verjaardagsborrel bij de buren. De vader van Hans was er. 86 jaar en automonteur geweest. Dat is ongeveer de leeftijd die mijn vader nu gehad zou hebben en als automonteur kwam Hans' vader vroeger wel bij mijn vader in de autobeklederij. De vader van Hans zat naast mij op de bank, keek eens opzij en zei: 'Jongen, wat lijk jij toch op je vader!'

1 bestelling: Lewis Carroll, 'Alice in Wonderland'.

9 oktober 2015

Uit school wandelde ik met Tygo en Dylano naar de 'Eekhoeve'. Even naar de dieren kijken, een ijsje eten, even op de trampoline.

Eekhoeve Eekhoeve
Eekhoeve Eekhoeve

 

Van 'Overstag' kreeg ik de vraag of ik een tekstje over mijn ervaringen met hen wilde leveren. Hij komt op hun vernieuwde website:

overstag: van mening veranderd vb: hij wilde eerst niet, maar hij is overstag gegaan

Soms weet je het met een leerling even niet meer. Je hebt je gebruikelijke palet* aan (straf)maatregelen doorlopen, maar de ernst van de zaak lijkt niet tot de leerling door te dringen.
Je bent als school niet trots op zulke momenten, maar ze komen voor en dan is het prettig dat we in Veenendaal een voorziening als Overstag hebben. Prettig voor school/de klas, omdat er even rust ontstaat, maar vooral prettig voor de leerling, omdat hij of zij de tijd krijgt om zich te bezinnen (en daarbij begeleid wordt) en de kans krijgt om te laten zien dat een terugkeer naar school mogelijk is én een goede kans van slagen heeft.
Doordat wij met werkwijzers/periodeplanners per vak werken, lukt het onze leerlingen om op Overstag 'met hun klas mee te werken'. Als ze na een aantal weken terugkomen, stromen ze dan ook meestal makkelijk weer in. Een aandachtspuntje is het bij Overstag aanleveren van toetsen en ander - in de klas uitgedeeld - lesmateriaal. Uit het oog is echt niet uit het hart, maar wel uit het directe blikveld. Onze leerlingbegeleiders houden daarom als iemand 'overstag' gaat 'een oogje in het zeil'.

*Daar zijn andere woorden voor, maar ik werk nou eenmaal op het Rembrandt College

Mats Beek

Na het eten keken we met de kleinkinderen wat 'Kinderen voor kinderen' op de computer die op tafel staat. Tygo en Dylano zongen de liedjes van dit jaar en vorig jaar mee. Suzanne en ik zongen de liedjes van twintig jaar geleden mee.

Ik heb de halve avond toetsen van V3 na zitten kijken. Ik heb het net niet af kunnen ronden (omdat ik naar de halve finale van Michael van Gerwen ging kijken).

3 bestellingen: Kristien Hemmerechts, 'Kort kort lang', H. de Boer, 'Schriftelijk rapporteren', Jurjen Beumer, De spiritualiteit van het gewone leven'.

10 oktober 2015

Ook vandaag vooral correctiewerk. Het is het eerste weekend dit schooljaar dat dat nodig is, dus klagen doe ik niet.

Bij 'Trivia crack' moet je soms niet bedenken wat het goede antwoord is, maar moet je bedenken wat het door een onnozelaar gewenste antwoord is.
Voorbeeld: Wat is het Friese woord voor zeilboot?
Gewenst antwoord: 'Skûtsje'.
(Een skûtsje is wel een zeilboot, maar niet iedere zeilboot is een skûtsje).

1 bestelling: David Baldacci, 'Nachtwerk'.

11 oktober 2015

Vanochtend alle bestellingen en betalingen in orde gemaakt. Ik liep er een dag of wat mee achter.

Aan het begin van de middag reden we (Martijn, Suzanne en Tygo gingen mee) naar Oostzaan. Mart werd vorige week dertien. Het was een gezellige middag. AnneMarie (of eigenlijk Huub) heeft nu ook zo'n zelfbonenmalendekoffiemachine. Dat was lekkere koffie, zeker van de speciale koffiebonen die ze gekocht hadden.
Ook bij AnneMarie stonden groot groeiende schildpadjes in een aquarium. Vorige week zondag bij Loes ook al. Bij AnneMarie kwamen ze van de kamer van Mart af. Vorige week stond er ook een artikel over deze schildpadjes in 'de Volkskrant. Over de geringe aaibaarheid van deze diertjes én over het feit dat niemand in het gezin ze mist, als ze eenmaal weg zijn.

Terug in Veenendaal aten we friet bij Suzanne. Er zit nu een patatzaak bij hen in het centrum van de wijk. Een nette zaak. Een oud-leerling achter de balie. De friet was aan de zoute kant.
Op de school in hetzelfde (verzamel)gebouw zitten er fraaie schilderingen op de ramen:

Zwarte schapen

'Nu al Zwarte Pieten op de ramen?' zei ik tegen Suzanne. Daar moest ze om lachen. Dat dacht zij eerst ook, maar het zijn schaapjes. Ik zie er toch echt Zwarte Pieten in.

Vanavond keek ik van twee H3-klassen de tekstverklaringen na. Een kleine twee uur werk, maar dan is het maar af.

12 oktober 2015

In de afgelopen dagen las ik 'Montedor' van J. Rentes de Carvalho.Het is zijn Portugese debuut en heel wat anders dan de meer beschouwende boeken die ik eerder van hem las. Dit 'Montedor' is een intrigerend boek, al gebeurt er weinig. De apatische hoofdfiguur doet denken aan Oblomov. De sfeer doet denken aan 'De avonden'. Omdat het over Portugal gaat, dringt ook een vergelijking met de fado zich op.

13 oktober 2015

Langzaam lukt het me om mijn teamleiderswerk van vorig jaar los te laten en me te richten op mijn nieuwe leerlingbegeleiderswerk. Vanmiddag sprak ik met vijf mentoren hun klas door, nadat ik zelf in kaart had gebracht wie er in die klassen een extra vak doen, dyslectisch zijn, zijn blijven zitten, van een andere school komen, recht op verlenging hebben, vorig schooljaar problemen hadden enz.
Het is prettig om te constateren dat de mentoren tevreden mijn kantoor verlieten; ze vonden het een nuttige bijeenkomst.

Het Nederlands elftal verliest thuis van Tsjechië. Turkije wint thuis van IJsland. Het Nederlands elftal doet komende zomer niet mee aan het Europees kampioenschap. Het heeft er ook weinig te zoeken. Al tijdens de wedstrijd begint de commentator met zwartepieten.

1 bestelling: C. Daryll Forde, 'Habitat, Economy and Society'.

14 oktober 2015

Vorige week kocht ik (bij de 'Action', geloof ik) de 'Leuke spreuken scheurkalender 2016'. Vanmiddag heb ik een deel van die spreuken vermeldt op de desbetreffende bladzijden van 'Schrijversinfo'. Een voorbeeld op 4 augustus:

Wees jezelf,
alle anderen zijn al bezet.

(Oscar Wilde)

Bapo-dag, maar vanavond moest ik toch naar school voor mijn eerste MR-vergadering. Ik was er wel tevreden over. Af en toe kan ik mensen misschien nog iets korter van stof laten zijn, maar de sfeer was goed en de agendapunten zijn afgesloten met een beslissing of een vervolgvraag.

2 bestellingen: 'Lewis Wallace, 'Ben Hur', Nini Jurriens, 'Een haas eet geen kaas'.

15 oktober 2015

De laatste schooldag voor de vakantie. Dan is er altijd een onbestemd soort drukte. De concentratie is nog moeilijk op te brengen en er gebeuren tamelijk onvoorspelbare dingen. Marloes had daar vandaag nog meer last van dan ik.

Vanavond schoolfeest. Op dit herfstfeest komen vooral eerste en tweede klassers. Daarom liet ik dit feest schieten. We worden geacht bij twee feesten aanwezig te zijn.

1 bestleling: Anna Blaman, 'Spelen of sterven'.

16 oktober 2015

De herfstvakantie begint voor ons al op deze vrijdag. Ik ging vanmiddag met Tygo en Dylano naar de markt op het Bruïneplein. Kaas kopen, een brood (daar kregen ze een koekje), een bos bloemen (daar kregen ze elk een witte gerbora. Ze stonden er een beetje vreemd naar te kijken, wisten niet wat ze er mee moesten) en voor elk een grote, verse stroopwafel. Tygo vond hem lekker. Dylano hoefde hem niet.

Met Gijs sjouwde ik de nog ingepakte kledingkast naar zolder. Daar moet hij nog in elkaar gezet worden (een vakantieklusje). Deze kast wordt 's zomers voor de winterkleding en andersom.

1 bestelling: Theo Thijssen, 'Kees de jongen'.

17 oktober 2015

Ik ben niet altijd enthousiast over de kwaliteit van de artikelen in 'Oud Veenendaal', maar het nummer dat vandaag op de mat viel mag er zijn. Interessante en leesbare artikelen over het Bergbad, de bierbrouwerij aan het Verlaat en over de werkloosheid in Veenendaal in de crisisjaren '30.

Bergbad Bergbad

Te herkennen op deze foto's (uit het gemeentearchief) zijn het paviljoen, de duiktoren en loopbrug die de afscheiding vormde tussen het diepe en het ondiepe gedeelte van het Bergbad.
Er moet nog een foto zijn dat Jan en ik als jongens van een jaar of zes staan te bibberen aan de rand van het bad; zwemles om 07.00 uur 's morgens in de buiten-bos-lucht.

2 bestellingen: Jan J. Zeldenthuis, 'Langs heide en akker', Arthur van Schendel, 'De wereld een dansfeest'.

18 oktober 2015

Vanochtend gingen we naar Culemborg. Pa was nauwelijks wakker te krijgen. Onderweg zag je aan het kleurenpalet dat de herfst echt begonnen is. Geen ooievaars meer. Wel veel reigers en roofvogels én nog opvallend veel bruin en geel geworden mais op de akkers.

Vanmiddag heb ik een begin gemaakt met het nakijken van de boektoetsen van V3. Vanavond heb ik een vraag bij 'Trivia Crack' goed, omdat ik het antwoord 's middags in een boekverslag gelezen heb!

4 bestellingen: 5 stafkaarten, A.C.V. van Bemmel, 'Alle zeehonden werden geteld', Joost Zwagerman, 'Chaos en Rumoer', 'Aardstralen en Kastjes-verkopers'.

19 oktober 2015

Ik lees stug door in de stapel boeken van Machiel. Ik ben nu bezig in 'Ik verbind u door' van Vonne van der Meer. Op blz. 67:

De meeste vrouwen gebruikten hun oren alleen om hun haar naar achteren te houden.

We zijn weer geknipt en geschoren.

Ik kan nu Netflix kijken, maar onze televisie lijkt er te oud voor. Op de computer aan tafel gaat het wel, maar dat kijkt toch minder lekker. Een documentaire lukt wel. Terwijl ik aan het werk was op de computer, keek ik in een klein schermpje in de hoek naar 'What Happened, Miss Simone?' over het tragische leven van Nina Simone. Ik leerde uit de documentaire dat ze een aantal jaren in
Nijmegen heeft gewoond.

1 bestelling: Tjitte Kammina, 'Hardlopen zonder blessures'.

20 oktober 2015

Vanmiddag gingen we met Suzanne, Tygo en Dylano naar tante Dick. Ze werd vandaag 82 jaar. Met haar reumahanden wordt het lastig een boek vast te houden. Daarom gaat ze aan tafel zitten lezen. Daar klaagde ze vorige keer wat over. We kochten bij de Vitras-winkel een speciaal, verstelbaar tafeltje voor haar (speciaal gemaakt voor sta-op-stoelen). Het blad van de tafel kan schuin gezet worden en heeft een latje waarop een boek dan blijft liggen. Dat kreeg ze van haar drie neven en nicht Beek. Ze vond hem wel handig, maar ook een sta-in-de-weg. We moeten het maar even aanzien en kijken hoe handig ze hem vindt als ze uit de mopperstand is.

Op de terugweg kwamen we langs Austerlitz, waar we even bij de pyramide gingen kijken. Ik had hem nog niet in de herstelde staat (met nog altijd verzakkende graszoden) gezien. Dit is in ieder geval heel wat beter dan de met bomen en struiken begroeide heuvel van destijds. De keerzijde van de medaille is dat je voor deze gerestaureerde versie entree moet betalen (zo'n man in zo'n hokje verdient op dagen als vandaag toch nooit zijn salaris terug? Of zou het een vrijwilliger zijn?). Voor dat geld kregend de jongens een certificaat als bewijs dat ze de pyramide beklommen hebben (zo'n papier zal ze op deze leeftijd een rotzorg zijn).

Austerlitz Austerlitz
Austerlitz Austerlitz

De schandpaal zorgde voor hilariteit. De laatste foto is de skyline van Utrecht - twintig kilometer verderop - gezien van bovenop de pyramide.

1 bestelling: Dietrich Bonhoeffer, 'Geheimen van de heilige nacht'.

21 oktober 2015

Gisteren kwam er een doosje binnen met 14 boeken over literaire prijzen (juryrapporten P.C. Hooft-prijs en Theo Thijssen-prijs, overzichten van prijzen, enz.) dat ik vorige week donderdag op Catawiki kocht. Een koopje: € 10,00 + verzend- en veilingkosten). Vandaag verwacht ik nog een doosje van de veiling van afgelopen maandag. Deze keer met 56 poëziebundels van uitgeverij 'Stichting De Beuk'. Ook een koopje: € 30,00 + verzend- en veilingkosten.

We eten soep uit een zak: Unox 'Spaanse Tomatensoep speciaal extra rijk gevuld'. Erg zoet (dat vinden Nederlanders lekker?) en flink gevuld met macaroni en veel bleekselderij (heel goedkoop). Het Spaanse zal de licht pittige nasmaak zijn van zwarte peper en chili-extract. Nee, die kopen we nooit meer.

Op Schrijversinfo in de nieuwe layout: Henk Romijn Meijer en Muus Jacobse.

4 bestellingen: Wim Huijser, 'C. Buddingh' - een mens in de tijd', Jan Wolkers, 'Dagboek 1975', Ed van der Elsken, 'Het Japan van Ed van der Elsken', Jacoba van Velde, 'De grote zaal', Iain & Oria Douglas-Hamilton, 'Battle for the elephants'.

22 oktober 2015

We hebben deze herfstvakantie zoveel klussen en afspraken dat het nauwelijks als vakantie voelt. Vanochtend hebben we de financiële administratie van de afgelopen drie maanden met de boekhouder doorgenomen. Daarna zijn we een droger wezen kopen. Dit weekend hield de (nog niet zo) oude ermee op. Op internet barst het van de klagende mensen over dit merk en type apparaat. Printplaat kapot na een jaar of drie en repareren is zo duur, dat je beter een nieuw apparaat kunt kopen.

'Ik verbind u door' van Vonne van der Meer heb ik ook uit. Aardig, maar niet geweldig. Veenendaal duikt aan het eind van het boek plotseling op. Tycho heeft een oude vrouw vermoord en haar geld meegenomen. Dat geld heeft hij nodig om de borg te betalen voor de testrit die hij op een motor zal gaan maken. Die motor haalt hij in Veenendaal. Niet bij een grote motorverkoper, maar bij een boer in een boerenschuur.
Dat laatste lijkt me sterk. Veenendaal is tot aan de randen van de grenzen volgebouwd. Een boer ín Veenendaal komt niet meer voor.

vispotje

We kochten onlangs twee kleine porseleinen pannetjes (ze staan achteraan op de foto). Ik wilde ze op de barbecue gebruiken om een vispannetje in te maken (in plaats van een vispakketje in aluminiumfolie). Nu bedacht ik dat zoiets dan ook 'gewoon' in de oven moet kunnen. Dat deden we vandaag. In het pannetje ging: zalm, kabeljauw, garnalen, prei, wortel, courgette, boursin en witte wijn.
We aten er frites bij en Griekse Kolokithokeftédes (courgetteballetjes). Dat zijn in feite een soort groenteburgers, die je kunt vullen met wat je toevallig in huis hebt (nu behalve courgette: champignons, prei, puntpaprika). Raspen of heel klein snijden, een ei erbij, beschuit- of broodkruim en meel, goed mengen en er balletjes van draaien. De balletjes (iets platgedrukt) in de koekenpan bakken in een laagje olijfolie.

Op Schrijversinfo in de nieuwe layout: Albert Helman.

1 bestelling: Hanneke Groenteman, 'Doorzakken bij Jamin'.

23 oktober 2015

Eindelijk een zonnige herfst(vakantie)dag.

We aten vanavond bij Ria en Erich. Ria had een prima Chinese maaltijd klaargemaakt. We kletsten (er) lekker bij. Erich en ik zijn het over het onderwijs meestal roerend eens, al dreigen we wel langzamerhand een soort Statler en Waldorf te worden.

5 bestellingen: Nel van der Zee, 'Zuster Juul (Zuster Juuls troostprijs / Zuster Juuls ereprijs / Zuster Juuls hoofdprijs)', S. Carmiggelt, 'Een stoet van dwergen', Dr. Giuseppe M. Pilo, 'Canaletto', Connie Palmen, 'De wetten', Henry Miller, 'The Colossus of Maroussi', Frans Pointl, 'De kip die over de soep vloog', 1 knipsel: 'Jacob Schouwenaar, De dichtende conrector, serie: Uit het leven, Peter Brusse, VN, 30-10-2010'.

24 oktober 2015

De nieuwe wasdroger is geïnstalleerd. Ze hebben ook een afvoertje voor het water aangesloten op de afvoer van de wasmachine. Lidy hoeft dus niet meer met die grote bak water in de weer.

Mijn Catawiki-doosje met De Beuk-gedichtenbundels is er nog niet. Dat valt me tegen. Ik zat er de afgelopen twee dagen een beetje op te wachten. Er wordt altijd digitaal een 'beoordeling' gevraagd. Ik wil geen zeurpiet zijn, maar hier ga ik straks toch iets negatiefs over zeggen (ervan uitgaande dat ze nog wel afgeleverd worden).

Op de rand van de dakgoot boven de garage plakten we jaren geleden ons huisnummer met in Spanje op een markt gekochte tegeltjes. Dat was prima lijm, want toen deze zomer het huis geschilderd werd, kregen we die tegeltjes met geen mogelijkheid meer van dat hout af. De schilder maakte het hele plankje los, zaagde om de tegeltjes heen en schilderde de randen in dezelfde kleur als de boeiboorden. Vanmiddag schroefde ik twee oogjes bovenin dat 'nummerbord' en twee haakjes op dezelfde plek op de rand van de dakgoot boven de garage. We zijn weer genummerd.

Met Martijn ging ik vanavond naar Cinemac in Ede om 'The Martian' te zien. Ik zag er vorige week een aankondiging van op tv en dacht: Dat is nou een film die ik wil zien. Een mooi verhaal (wel zeer Amerikaans) en prachtige 3D-beelden.

4 bestellingen: Godfried Bomans, 'Dagboek van Rottumerplaat, relaas van een angstige ervaring', Liza Marklund, 'Teken van leven', Annemarie Mossink-Jonkers, 'Terpen', Leo Thuring, 'Harry Mulisch - de minstreel van het Leidseplein'.

25 oktober 2015

In de afgelopen week keek in de boektoetsen van mijn V3-klassen na. De meeste leerlingen hebben hun boek goed gelezen en weten ook hun gedachten over dat boek goed te verwoorden. Ze maken nog wel iets te veel fouten in de spelling. Ze lazen:

V3a

Gerbrand Bakker, Perenbomen bloeien wit
Khalid Boudou, Alles of niets
Caja Cazemier, Echt Emma
Caja Cazemier, Kid kind
Caja Cazemier, Te snel
Caja Cazemier. Verliefd zijn in een ramp (2x)
Paulo Coelho, De alchemist
Suzanne Collins, De Hongerspelen (2x
Simone Elkeles, Perfect Chemistry
John Flanagan, De ruïnes van Gorlan
Alan Gratz, De jongen die tien concentratiekampen overleefde
Evert Hartman, Gegijzeld
Joost Heyink, De afgrond
Joost Heyink, De indringer
Lucy Mosterd, Ik stond laatst voor een poppenkraam
Harry Mulisch, De aanslag
Veronica Roth, Inwijding
Carry Slee, Fatale liefde
Nicholas Sparks, The Notebook
Karlijn Stoffels, Khalid
Karlijn Stoffels, Tegen de muur op
Buddy Tegenbosch, Pokerface
J.R.R. Tolkien, De hobbit
Helen Vreeswijk, Loverboys
Helen Vreeswijk, Zwijgplicht
Mel Wallis de Vries, Uitgespeeld
Jande Zanger, Desnoods met geweld
Jan de Zanger, Voor een halve zak drop

V3b

M.J. Arlidge, Iene Miene Mutte
Greet Beukenkamp, Zoeken naar Lisa
Annemarie Bon, Een nieuw leven
Annemarie Bon, Oppassen
Tim Bowler, Vergelding
Dirk Brack, Als de olifanten vechten
Eva Burgers, Flashback
Marc Cerasini, 24
Roald Dahl, Boy
Tonke Dragt, Torenhoog en mijlen breed
Sylvia van Driessche, Sterrenregen
Theo Hoogstraaten, Last minute
Theo Hoogstraaten, Loverboy
Tim Krabbé, De renner
Joris Luyendijk, Een goede man slaat soms zijn vrouw
Rom Molemaker, Drijfjacht
Peter van Olmen, De kleine Odessa
Vrank Post, Kapot!
Tiny Rutten, Het jaar van 1A
Ruta Sepetys, Schaduwliefde
Jan Terlouw, De kloof
Jan Terlouw, Zoektocht in Katoren
Augusta Verburg, Als ik jou was
Simone van der Vlugt, De reünie
Helen Vreeswijk, Chatroom
Helen Vreeswijk, De stalker (2x)
Mel Wallis de Vries, Wreed
Jacques Weijters, Dood spel

1 bestelling: Eric de Kuyper, 'Als een dief in de nacht'.

26 oktober 2015

We hebben de 'Toon-thermostaat' bij Eneco besteld. Vanavond belden ze daarover. Lidy en ik hadden het daar al eens over gehad en we hebben nu de knoop maar doorgehakt. Ik ben eerst nog wel even bij de buren wezen kijken. Zij hebben dat apparaat al een poosje en zijn er zeer tevreden over. Bovendien wisten ze nog weer andere voordelen te benoemen (als: nooit meer meterstanden doorgeven). Zij hebben met dat apparaat ook echt een aantal tientjes per maand kunnen besparen.

Ik las vanavond het Bommel-verhaal 'De wraakgier' van Marten Toonder. Het is het eerste verhaal van de bundel 'Overgehaalde landrotten'. Dat boekje valt uit elkaar en kan daarom niet meer worden verkocht, maar niets houdt me tegen het eerst te lezen, voordat ik het weggooi. Het taalgebruik van Toonder blijft een genot.

1 bestelling: Kurban Said, 'Ali en Nino', Connie Palmen, 'Geheel de uwe'.

27 oktober 2015

We krijgen via een uitwisselingsprogramma een Braziliaanse leerling in H4. En omdat het H4 is, word ik zijn begeleider. Dat werd vandaag ineens duidelijk. Er was ingezet op H5, maar het programma wil geen leerlingen in examenklassen (waar wel wat in zit).

Het doosje met 55 dichtbundels van 'De Beuk' - gekocht op Catawiki - is vandaag (toch nog) afgeleverd.

6 bestellingen: Stijn Oosterbos (red.), 'Heerlijk Frans koken', knipsels Hagar Peeters, Selma Lagerlöf, 'Niels Holgersson 2', Peter Hintzen, 'Eén Europese beschaving?', Frans H. Micklinghoff DEJur, '40 jaar Europa (De Europese eenwording)', Aad Burger / Peter Hintzen, 'De zin van Europa', M. Kohnstamm, 'Europa als nationaal belang', Henning Mankell, 'Dwaalsporen', Henning Mankell, 'De terugkeer van de dansleraar'.

28 oktober 2015

Vanochtend zat ik met Tygo te stoeien. Ik klemde zijn hoofd tussen mijn benen. Dat vond hij gemeen en hij zei dan ook dat dat niet mocht. 'Waar staat dat?', vroeg ik hem. Hij pakte een blaadje papier, zette er een paar strepen op en zei: 'Hier!'
Ik daagde hem uit: 'Wacht eens even. Jij zit nu in groep drie, dus je kunt dat ook wel écht opschrijven.' Hij pakte de handschoen op en binnen een paar minuten lagen er een stuk of vijf briefjes, o.a. met: 'Nee met hand', 'Nee met beenuh', 'Niet met mot'. Een week of acht in groep drie en ze kunnen écht al schrijven!

Mijn geluk

Ik ben het zoeken meer dan zat:
Sindsdien heb ik geleerd te vinden.
Sinds ik de wind eens tegen had,
Zeil ik met alle winden.
(Friedrich Nietzsche, De vrolijke wetenschap, blz. 19)

Op Schrijversinfo in de nieuwe layout: Nienke van Hichtum.

29 oktober 2015

Panorama

Alweer een uitzichtpunt en ik haat panorama's:
ik stel me uit verveling massamoorden voor,
hup, iedereen de reling over, bloederige drama's,
en dan tot de chauffeur: subliem, we rijden door.

(Wim Zaal, Engelenzang, blz. 36)

30 oktober 2015

Het eerste cluster zit er weer op. Volgende week nog de afsluitende toetsweek. Dan is al een kwart van het schooljaar weer om. Het is een weinig originele verzuchting, maar de tijd vliegt.

We speelden voor Tygo en (vooral) voor Dylano op Youtube 'Mag ik dan bij jou' van Jeroen van der Boom en vooral van Claudia de Breij. Het gaf mij de gelegenheid eens goed naar de tekst te luisteren. Die blijkt heel raar te zijn, vooral in het refrein!
'Mag ik dan bij jou schuilen?' lijkt een heel lieve vraag aan een vertrouwd iemand, maar dat wordt volledig ontkracht door de daarop volgende woorden: 'als het nergens anders kan.' Dat is lekker: mevrouw de Breij is het al overal wezen vragen. Iedereen heeft haar de deur gewezen en nu komt ze bij mij, als allerlaatste mogelijkheid, een beetje sentimenteel lopen doen. Als ze gelijk naar mij toe gekomen was, dan had dat zeker gemogen, maar nu bekijkt ze het maar! Bovendien stelt ze ook nog voorwaarden: 'Want als ik bij jou mag, mag jij altijd bij mij.' Wat een raar lied.

2 bestellingen: Arie-Jan Gelderblom (samensteller), 'Spoorleesboekje 8', Arie-Jan Gelderblom (samensteller), 'Spoorleesboekje 9', Khalid Boudou, 'Het Schnitzelparadijs'.

31 oktober 2015

Ik blader elke dag door een paar van de dichtbundels van 'De Beuk'. Vandaar dat ik hier af en toe een gedicht plaats waar ik door geraakt werd, of waar ik om moest grinniken:

De Laatste
Je waakte aan zijn sterfbed. Plots een zucht
met enig stemgeluid. Je dacht hij gaf de geest.
Geroerd boog je het hoofd. -Maar wat een lucht!
Was dat zijn laatste adem wel geweest?
(E.B. de Bruyn, Lange palavers & korte metten, blz. 95

We aten kaasfondue vanavond. Ik keek op internet wat daar zoal bij gegeten wordt. Wij kozen voor gepofte aardappelen, grote garnalen en champignons (in bierbeslag).

Nieuw op Schrijversinfo: E.B. de Bruyn.

2 bestellingen: SusannaTamaro, 'De stem van je hart', Huub Angenent, 'Winkeldiefstal. Een vorm van 'lichte' criminaliteit', Ngaio Marsh, 'Dodelijk akkoord', H.H. van Brielle, 'Vondel ontmaskerd?', R.S. Wassing, 'Afrika danst', A.C. Vos, 'Sibelius'.

door naar november 2015