Terug naar september

 

Oktober 2016

1 oktober 2016

Buurman Hans werkt vijfentwintig jaar bij dezelfde baas. Hij werd vanmiddag opgehaald met een Hummer-limousine. Ik maakte wat foto's voor ze.

hummer-limousine

Flinke blauwe plekken op mijn armen door dat gewroet met die naald gisteren.

De ABN-AMRO bood tot voor kort geen rentemiddeling aan. Daar zijn ze nu wel mee begonnen. We hebben dat op ons account eens bekeken en dat blijkt een aantrekkelijk aanbod te zijn. We hebben online voor tien jaar een nieuwe hypotheek afgesloten voor een rente die onder de 1,8% ligt.

Martijn kwam vanavond nog 'even' sjouwen. Alle boeken zijn nu op de juiste verdieping. Alle literatuur staat in de studeerkamer en de rest staat op de planken op zolder.

2 oktober 2016

Vervolgstap eerste verdieping. Onze slaapkamer is bijna leeg. Een kort zinnetje, maar veel sjouwwerk. De oude witte kledingkast is uit elkaar en kan naar de stort. Het bruine wandmeubel staat op de weggeefhoek. Gijs heeft een extra plank gemaakt voor in het lp-rek op de studeerkamer. Daar staan nu alle lp's boven elkaar. De boeken staan in de Billy's; op alfabetische volgorde.

lp's boeken


Gijs heeft vanmiddag ook de trapleuning vastgezet.

Als mijn verhalen al autobiografisch zijn,
dan zijn ze autobiografisch op de manier waarop een koeiehuid een schoen is.

(Willem Frederik Hermans, Genoeg bloed en tranen, genoeg! en andere uitspraken uit 1993, blz. 15)

Zo'n boekje als het bovenstaande (een jaarboekje van F. van Lanschot Bankiers) geeft een prachtig tijdsbeeld. De mensen met een voorspellende blik zaten toen in de PvdA:

'Een land is zo vol als het zich voelt.'
(Jan Pronk)

We staan nog maar aan het begin van een enorme stroom migranten.
We hebben geen flauw benul van wat we op dat punt tegemoet gaan.

(Ed van Thijn)

4 bestellingen: Gerard Reve / Dick Matena, 'Prentbriefkaart: De Avonden. Een beeldverhaal (deel 1)', Nagieb Mahfouz, 'In een roes op de Nijl', Hanna Lam en Wim ter Burg, 'Alles wordt nieuw' (3 deeltjes), Joost Zwagerman, 'Tomaatsj'.

3 oktober 2016

Vorige week vrijdag hield André Heuvelman me staande voor de Primera op het Bruïneplein. Voor zijn Veense Facebookpagina 'Hee knijns' nam hij een filmpje van een gesprek met mij op. 'Over gedichies, shakespieren en andere dingeties.. '. Die Facebookbladzijde blijkt goed bekeken te worden. Ik kreeg er al commentaar op en op de trap op school sprak zijn dochter me aan: 'Mijn vader heeft een filmpje met u opgenomen, hè?'. Dat filmpje staat hier op YouTube.

2 bestellingen: Jac P. Thysse, 'De bonte wei', Mazure 'Dick Bos nr. 41, Taxi-oorlog'.

4 oktober 2016

Lidy is vandaag begonnen met het verven van de muren van onze slaapkamer.

Oud-leerling Bas (nog wel bij ons op school, maar niet meer bij mij in de klas) kwam me vandaag een foto laten zien:

Ingang voor minder validen

Hij merkte terecht op: 'Met die ingang is niks mis!'

Nu de boeken zo fraai in de studeerkamer staan, merk ik dat ik sommige schrijvers mis. Ik verkeer in de luxe omstandigheid dat ik boeken uit de studeerkamer naar mijn antiquariaat kan verhuizen (dit weekend een doosje of drie. Ook doublures) en andersom. Vanavond verhuisde ik vier kinderboeken van Gerard Brands naar boven:
- Allemaal bedrog
- Charlotte de kleinste vrouw van de wereld
- Het schaap in de luie stoel en andere avonturen met dieren
- Meneer Beck gaat even een krant kopen (en vierentwintig andere gekke verhalen)

1 bestelling: diversen Boekenweek.

5 oktober 2016

Vanochtend zat ik op mijn vrije dag toch op de fiets naar (een) school. Op de basisschool van de kleinkinderen werd om 8.30 uur de Kinderboekenweek geopend en omdat het thema dit jaar 'opa's en oma's' is, waren die van harte uitgenodigd. Het wordt nu toch echt herfst, want ik had het akelig koud op de fiets.
Er werd een toneelstukje opgevoerd, elke klas kreeg een boek van de ouderraad en de juffen en meesters (twee) deden een dansje. Aan het eind van dat dansje stond Tygo ineens tussen de meesters en juffen mee te dansen.

Suzanne kwam vanochtend klussen: rommel naar de stort, kast naar beneden, muur van de slaapkamer geverfd, kozijn studeerkamer geverfd.

2 bestellingen: 7 x Arthurvan Schendel, Hans Oranje, (samenstelling en redactie), 'Latijn, taal en cultuur van de Romeinen, I. Les 1 t/m 9, II. Les 10 t/m 18, III. Vademecum'.

6 oktober 2016

4 bestellingen: John Stuart Mill, 'Autobiography', BebVuyk, 'Reis naar het vaderland in de verte', Nicolaj Gogol, 'De dode zielen', stafkaart '1 H, Ameland'.

7 oktober 2016

Jong Oranje speelt met 0-0 gelijk tegen jong Turkije. Misschien is Jong Allochtonië een betere naam voor Jong Oranje.

3 bestelling: Eerde Beulakker, 'Naar koude kusten 1990-1992 (Falkland Eilanden / Patagonië / Kaap Hoorn / Antarctica / Elephant Island / South Georgia / Tristan da Cunha'), Lode Baekelmans, 'De nuchtere minnaar en andere verhalen', Lode Baekelmans, 'Tille', Cyriel Buysse, 'Het ezelken', Cyriel Buysse, 'Krachten (Het hofje, Donder de beul)', Maurice Roelants, 'Komen en gaan', Herman Teirlinck, 'Mijnheer J.B. Serjanszoon, orator didacticus', Bertus Boivin, Herman Hazelhoff, e.a., 'Een verjongingskuur voor de Partij van de Arbeid, Opkomst, ontwikkeling en betekenis'.

8 oktober 2016

Vanochtend waren we al weer vroeg aan de gang. Nu in onze slaapkamer: de kamer leeg, het kozijn schuren, de muren (af)verven, laminaat leggen.

4 bestellingen: Guus Middag, 'Ik maak nooit iets mee en andere verhalen', Jeroen van Merwijk, 'Dit lees je nooit', Herman Brood, 'Daar is ie..', 'Heemschut' (Augustus 2001 - No. 4), 'Heemschut' (Januari 1986 - No. 1), boekenlegger: 'een leven zonder boeken is onleefbaar'.

9 oktober 2016

De herkomst van woorden blijft interessante weetjes opleveren. Het woord 'deadline' stamt uit de Amerikaanse burgeroorlog. Even buiten het hek van militaire gevangenenkampen was een streep getrokken. De gevangene die daar overheen kwam, werd zonder pardon doodgeschoten.
Joost Nijsen voegt daar in 'ABC van de literaire uitgeverij' aan toe: 'Van executies door uitgevers bij het overschrijden van de deadline zijn geen voorbeelden bekend. Het overschrijden van de deadline is zelfs eerder regel dan uitzondering. Uitgevers zien meestal oogluikend toe omwille van de uiteindelijke kwaliteit van het werk en het behoud van de lieve vrede.'

En weer op zondag naar de Ikea, een smal kastenwandje voor op de slaapkamer (1 x hoge Billy, 2 x lage Billy, 1 x Pax) en een bureau voor op de studeerkamer. Het was met z'n vijven een middag aanpakken, maar alles staat!

2 bestelling: Renate Rubinstein, 'Alexander', Melati van Java, 'Angelina's beloften'.

10 oktober 2016

Ik was vanochtend aan de late kant en toen bleek ik ook nog mijn voorruit te moeten krabben. Daar rekende ik nog niet op. Ik was net op tijd op school om te zien dat de les waarvoor ik me zo haastte naar het vierde uur was verplaatst.
De laagstaande zon in combinatie met de nog niet écht schone ruit blijft levensgevaarlijk. Je zou de tijd moeten nemen om de auto even op de oprit stationair te laten draaien. Die tijd kán ik niet nemen, omdat ik die 's morgens niet heb.

Vanmiddag moest ik naar de dokter voor de uitslag van het bloed prikken. Onverwachte conclusie: suiker! En zo'n hoge bloedwaarde (15) dat ik ook per direct aan de medicijnen moet. Dat kan er ook nog wel bij: astma, jicht, hoge bloeddruk en suiker. Ik dacht altijd dat ik wel aan astma zou sterven, maar intussen blijk ik toch meerdere mogelijkheden te hebben.

Niets in de Staatsloterij.

3 bestellingen: Jeroen Brouwers, 'Datumloze dagen', H. Marsman, 'Tempel en kruis', Martin Buber, 'Chassidische vertellingen'.

11 oktober 2016

Het was vandaag prettig om een biologie-collega te spreken over mijn suikerziekte. Wat goed te begrijpen uitleg, wat tips en wat relativerende opmerkingen. Dank je wel Kaj!

Al een paar jaar vragen we om een leerlingbespreking, los van de rapportcijfers. Kinderen zijn immers zoveel meer dan alleen hun cijfers. Vandaag was er in de jaarplanning zo'n bijeenkomst opgenomen. Het was een hele puzzel voor de roostermaker en alle klassen bespreken in vijf groepen en in iets meer dan twee uur betekent uiteraard voor sommige collega's dat ze op twee plekken tegelijk moeten zijn. Er valt nog wel iets te verbeteren in organisatie en in het werken naar een handelingsplan, maar het was een goede start.

Vanavond was er een MR-vergadering. De sfeer was goed; kritisch en opbouwend. Ik had er een goed gevoel bij.

12 oktober 2016

Een vrije dag en daar was ik wel aan toe. We rommelden wat in huis en kochten vanmiddag een blue-ray-speler voor op de slaapkamer, een kleine scanner om naast de computer te kunnen zetten waar ik op dat moment werk en een nieuwe laptop (huidige computer uit de kamer naar de studeerkamer en de laptop in de kamer).

De suikerziekte-medicijnen die ik nu slik kunnen in de eerste weken maag- en darmklachten en hoofdpijn opleveren. Die hoofdpijn krijg ik ook.

Dylano vraagt af en toe: 'Opa, zullen we een vuurtje maken?' Dat doet opa graag samen met hem en daarna staren we dan gezamenlijk in de vlammen:

vuurtje

13 oktober 2016

Mijn H3-klassen hebben morgen een so. 'Mijnheer, u houdt er toch wel rekening mee dat ik net een nieuwe Playstation heb?' Nee, helaas, zover gaat de service niet.

Nog steeds hoofdpijn. Ik ging bijtijds naar huis en heb voor het schoolfeest afgezegd.

Bob Dylan krijgt de Nobelprijs voor literatuur. Onmiddellijk breekt - vooral op de moderne media - de discussie los. Veel tweederangsschrijvers zijn het er ontzettend mee oneens. Willem Wilmink zou het prachtig gevonden hebben. De allervroegste dichters zongen hun gedichten!

2 bestellingen: Betje Wolff & Aagje Deken, 'De historie van mejuffrouw Sara Burgerhart', Roel Bentz van den Berg, 'Dagen van vertrek'.

14 oktober 2016

Vanochtend moest er weer bloed geprikt worden (en urine ingeleverd). Twee weken geleden lukte dat niet erg, dus ik zag er best een beetje tegenop. Ik meldde de verpleegkundige ook dat het vorige keer moeilijk ging. Zij voelde even met haar vinger aan mijn elleboog en zei: 'Ik heb er één' en dat had ze ook. Het was zo klaar!

Twee so's grammatica vandaag. In totaal heb ik vijf toetsen liggen om in de herfstvakantie na te kijken. Tijdig aan beginnen!

2 bestellingen: Piet Calis, 'Gesprekken met dichters (o.a. met J.C. van Schagen, Sybren Polet, J. Bernlef, Hugo Claus)', Margriet de Moor, 'Hertog van Egypte'.

15 oktober 2016

De nieuwe scanner werkt prima. Er zat al wel een scanner op mijn printer, maar dat is een log apparaat. Deze scanner neem je snel even mee naar de plek waar je aan het werk wilt.

Vanmiddag haalden we bij de Karwei het bestelde gordijn voor de studeerkamer op. Ik kocht er ook een hdmi-kabeltje, want bij de deze week gekochte blue-rayspeler zat geen aansluitkabeltje. De televisie op de slaapkamer heeft maar één hdm-aansluiting, dus ik kocht ook een hdmi-schakelaar. Thuis bleek dat ik nog een kabeltje had moeten kopen, want ik moet van de blue-rayspeler naar de schakelaar én van de schakelaar naar de televisie. Wordt vervolgd.

Uiteraard liepen we ook even bij de kringloopwinkel binnen. Ik kocht:
- Adiraan van Dis, Dubbelliefde
- Maarten 't Hart, Alle verhalen
- Maarten 't Hart, De nakomer
- Jona Oberski, De ongenode gast
- Dimitri Verhulst, Mevrouw Verona daalt de heuvel af
- Henk van Woerden, Moenie kyk nie

3 bestellingen: Janet van Dijk, 'Zeer geheim. De Nederlandse veiligheids- en inlichtingendienst', Muriel Spark, 'The Mandelbaum Gate', Maarten 't Hart, 'Een vlucht regenwulpen' (3x).

16 oktober 2016

Vanmiddag vierden we de verjaardag van Tante Dick. Ze wordt komende week 83 jaar. De hele dag verjaardagsvisite wordt te vermoeiend voor haar. Daar was er van 14.00 tot 17.00 uur een ruimte in het huis gereserveerd (zo te zien een vergaderkamer voor het personeel). Tante Dick zegt dat het voor haar niet hoefde, maar volgens mij genoot ze er stiekem toch wel van.

17 oktober 2016

Oud-collega Mineke gaat een proefschrift schrijven over / biografie schrijven van Frank Martinus Arion. Vanochtend kwam ze een kop koffie drinken en wat materiaal aanschaffen. Ze nam een map knipsels over Arion mee, een essaybundel met een bijdrage van Arion én van S. Dresden 'Over de biografie'.

De oprit is weer leeg; alles is naar 'de stort'.

Voor het leggen van de laminaarvloer op de slaapkamer moesten de bedden van hun plaats. Na het terugzetten van het bed werkte de verstelbare bedbodem van Lidy niet meer. Toen we vorige week ons nieuwe bed kochten, vroegen we of een monteur even naar die bedbodem kon kijken. Die monteur was er vanmiddag en het bleek een kwestie te zijn van het vervangen van een batterijtje!
Ik reken niet op een batterijtje, wanneer er een stekker aan een apparaat zit.

Op maandag wordt er geen post bezorgd, maar de pakketdiensten rijden ook 'gewoon' op maandag. Voor Lidy kwam er (van de Mediamarkt) een speciale laminaatborstel voor op de stofzuiger en voor mij (van Bol.com) het boekje 'Kijken naar anderen' van Dolf Verroen. Dat boekje paste makkelijk door de brievenbus, maar blijkbaar geeft Bol.com dat soort brievenbuspost ook aan de pakketpost mee.

Kijken naar anderen

'Kijken naar anderen' bevat herinneringen van Dolf Verroen aan (bekende en onbekende) kinderboekenschrijvers. Interessant voor Schrijversinfo. Al na een paar bladzijden weet ik dat het een uitermate slordig uitgegeven boekje is.
Op de eerste bladzijde staat een inleiding door de uitgevers Koos Boertjens en Jannie Kroes. In regel twee tot en met zes geven ze een opsomming van door Dolf Verroen geschreven boeken. Ze noemen er acht, waarbij twee keer hetzelfde boek: 'De vis en de jongen'.
Op bladzijde zes beginnen de herinneringen van Dolf Verroen aan Co Kars. Regel veertien begint met: 'Ze kwamen ze uit Middelburg ...'. Slordig, slordig! En dat terwijl het al een tweede editie is. Dat had toch bij de eerste editie moeten opvallen. Die eerste editie was overigens een cadeautje voor de aanwezigen bij de opening van het KinderBoekenHuis in het voorjaar van 2016.

18 oktober 2016

Ons slaapkamerraam staat één keer in de grondverf. Op de laptop heb ik de belangrijkste programma's geïnstalleerd. De blue-ray speler op de slaapkamer werkt en geeft ook Netflix door.

5 bestellingen: Dop Bles, 'Parijsche verzen', Max Dendermonde, 'De wereld gaat aan vlijt ten onder', 4 x Jan Wolkers, Phil Bosmans, 'Bloemen van geluk', F. Bordewijk, 'Bloesemtak'.

19 oktober 2016

Opkomende keelpijn snotterigheid. Lidy is ook grieperig.

2 bestellingen: Wim Blockmans & Herman Pleij, 'Plaatsen van herinnering. Nederland van prehistorie tot Beeldenstorm', Peter Andriesse, 'Zuster Belinda en het geheime leven van dokter Dushkind'.

20 oktober 2016

Lidy is vandaag echt ziek en blijft in bed.

De kleinkinderen kwamen vanochtend. Ze blijven tot morgenavond. Tussen de middag probeerde ik een recept met ze dat ik op Facebook had gezien: aardappels net niet gaar koken, raspen, kaas en bloem erbij en goed mengen. Hiervan in je hand een plakje maken. Daar een stukje knakworst in verpakken en er een soort van kroketje van rollen. Dat een half uurtje op laten stijven in de vriezer en dan frituren. Tygo vond het prachtig om te doen. Als ik eerlijk ben is het ook leuker om te maken dan dat het lekker is om te eten.

knakworstfriet knakworstfriet

Ik nam 's middags de jongens mee naar het dorp: boeken posten en sleutels bij laten maken. We wandelden door het dorp. Ik liet ze Veenendaals laatste automatiek zien: frikadellen uit de muur. Ze dachten dat het een grapje was. Ik liet ze kiezen: zo'n frikadel uit de muur of naar de Mac. Dat werd de Mac. Ik bestelde frietjes en een fristi voor ze. Dat is onhandig: die twee dingen met frietsaus erbij is al duurder dan een 'happy meal' en dan krijgen ze er ook nog een hamburger of kipnuggets, een toetje en een verrassing bij.

Mac Mac

1 bestelling: Eirian Short, 'Knoop voor knoop in macramé'.

21 oktober 2016

De kleinkinderen logeerden hier. Ze waren om 6.15 uur klaarwakker!

De eerste bladzijde van een boek, met de titel van het boek erop, heet de Franse titel. Daar zou een mooi verhaal achter kunnen zitten, maar het blijkt een verbastering van 'de voorhandse pagina' te zijn.

Ik begin aardig door de stapel correctiewerk heen te raken (3 x H3, 1 x V2. Ik moet nog boekverslagen van V2 en van een andere toets van V2 één vraag herzien).

De kleinkinderen begonnen vanmiddag druk te worden. Ik ging daarom een boswandeling met ze maken. Ik parkeerde de auto op de nieuwe parkeerplaats vooraan in het Prattenburgse bos (tegenover 'De drie zussen'). Er lijken - op het eerste gezicht - vlak boven de grond afgezaagde boomstammen bij de parkeerplaatsen te staan. Daarna denk je - op het tweede gezicht - zoveel precies even dikke bomen op steeds precies die afstand kunnen hier nooit gestaan hebben. Dat klopt, ze zijn van beton.

prattenburg

In dat eerste stuk bos blijken imposante beukenlanen te liggen. Niet van dezelfde leeftijd, want in de ene laan zijn de beuken veel dikker dan in de andere. Ik at - tot afschuw van de jongens - een beukenootje (er liggen er héél veel) en keek met Tygo naar in de bomen gesneden namen. Ik zei: 'Dat mag natuurlijk eigenlijk niet.' Waarop de schat zei: 'Maar wel als er iemand dood is gegaan. Met een hartje erbij.'

Prattenburg Prattenburg

Ter afsluiting van de wandeling dronken we wat bij 'De drie zussen'. Op een loungebak bij een (gas)vuurtje. De jongens waren vooral onder de indruk van het langsrijdend verkeer, zeker toen er een witte (feest)dubbeldekker langs kwam. In het gebouw zelf liep en bruidje (+ bruidegom + gezelschap) heen en weer, maar daar hadden de jongens totaal geen belangstelling voor.

De drie zussen

In juni 1980 liepen we daar zelf als bruid en bruidegom. Toen had ik niet kunnen bedenken dat ik er ruim zesendertig jaar later met twee kleinzoons zou zitten.

'You want it darker', de nieuwe cd van Leonard Cohen is vandaag uitgekomen en ook onmiddellijk al beschikbaar op Spotify.

We zouden vanavond eigenlijk met zijn allen naar de wok in Elst. Omdat Lidy en ik allebei niet echt 'lekker' zijn, hebben we dat afgezegd. In plaats daarvan kwam Martijn vanavond voor iedereen pannenkoeken bakken. Die waren zeer smakelijk.

3 bestellingen: Odette Ferry, 'Roman Holiday', W.A. Keuzenkamp, 'Moderne kerkbouw', 'Heemschut - December 1993 - No. 6', Frank L. Baum, 'De grote tovenaar van Oz'.

22 oktober 2016

Uitgeslapen tot kwart over elf.

Het slaapkamerraam staat voor de tweede keer in de grondverf.

4 bestellingen: Astrid Lindgren, 'De gebroeders Leeuwenhart', Pablo Neruda, 'Uit een straat werd ik geroepen. Gedichten van Pablo Neruda en teksten over Chili', Wim Zaal, 'Zó ben ik nu eenmaal. Nederlandse schrijvers over zichzelf in dagboeken, autobiografieën en brieven', boekenlegger: J.K. Rowling, 'Colloportus - Harry Potter en de relieken van de dood (deurhanger)'.

23 oktober 2016

Wakker gelegen tot een uur of vijf. Een paar keer mijn bed uit, maar ik kwam nog niet in de buurt van slaperigheid.

Gisteravond keek ik naar de dvd 'Zurich'. Ik mag Wende Snijders graag horen en zien, maar dit soort films is niet aan mij besteed. Ik wil verhaallijnen zien en dialogen horen. Die ontbraken beide (vrijwel) in het geheel in deze film. In een onsamenhangende opeenvolging van (indringende - dat wel) beelden wordt langzaam duidelijk welk drama zich heeft afgespeeld en welk onrecht de hoofdrolspeelster is aangedaan.

Het lukte me om via de laptop Netflix op de tv in de kamer tevoorschijn te krijgen. Die tv is te oud om het rechtstreeks voor elkaar te krijgen, maar zo gaat het ook. Ik keek naar de verfilming van 'Hoe duur was de suiker'. En ja, zo'n soort film is meer aan mij besteed.

Leonard Cohen - You want it darker

Bij David Bowie was de boodschap op zijn laatste cd misschien niet direct duidelijk. Bij Leonard Cohen kan het niet missen:
- I'm ready, my lord.
- If you are the dealer, let me out of the game.
- I'm angry and I'm tired all the time.
- I'm old and I've had to settle on a different point of view.
- There's nobody missing. There is no reward. Little by little we're cutting the cord.
- I don't need a pardon. There's no one left to blame.
- I'm leaving the table, I'm out of the game.

2 bestellingen: Benny Vreden, 'Dokter Pompelmoes in groente en fruit (lp - jeugdmusical voor kinderen van 8-12 jaar)', 'National Geographic' (juni 2014).

24 oktober 2016

Echt fit ben ik nog niet. Het waren vandaag dan ook niet de meest 'flitsende' lessen die ik ooit gegeven heb.

Omdat het de eerste dag na een vakantie nog wel eens koud wil zijn op school, had ik een trui aangetrokken. Een dun truitje; je zag de 'verhoging' van de knopen van mijn overhemd erdoorheen. Een jongen in H3 zei: 'Mijnheer, het lijkt net of u ruggengraat aan de voorkant zit.'

3 bestellingen: Maria Dermoût, 'De tienduizend dingen', Caja Cazemier, poster 'De eerste keer', Margreet van Hoorn, 'Als de schoven zijn gebonden - trilogie (Al de schoven zijn gebonden/Eenzaam zijn de wegen/De oogst is geborgen)'.

25 oktober 2016

Vanochtend kon ik de uitslag van de laatste keer bloedprikken ophalen. Het beeld dat we al hadden wordt erdoor bevestigd. Nu gaat de mallemolen draaien: naar een diëtiste, ogen op laten meten, medicijnen verdubbelen én medicijnen tegen de hoge cholesterol erbij, vier keer per jaar bloed laten prikken, één keer per jaar controle door de huisarts, één keer per jaar controle van de voeten, de griepprik kreeg ik al, volgende week vierentwintig uur een bloeddrukmeter om, morgen naar de huisarts vanwege drukkend gevoel in/op de borst en pijn in de linkerarm.

1 bestelling: Doris Lessing, 'Het zingende gras'.

26 otober 2016

Naar de huisarts vanmorgen. De pijn op mijn borst heeft niets met mijn hart te maken. De pijn komt van de derde en vierde rib links. Gekneusd door/bij het hoesten?

Vanochtend zijn we in Kesteren een nieuw stapelbed voor op de logeerkamer wezen kopen. Hij wordt volgende week bezorgd. Op de terugweg stuitten we op een afgesloten weg. De omleiding voerde ons over onbekende Betuwse wegen en over smalle Rijndijkjes naar de pont bij Elst. Op een zonnige vrije dag is dat op zich geen straf. Omdat we zo een beetje in vakantiestemming waren gekomen, lunchten we bij 'De drie zussen'.

De cholesterolmedicijnen heb ik vanmiddag opgehaald. Daar mag ik absoluut geen grapefruitsap bij drinken. Dan kan de inhoud van die pakken door de gootsteen.

Er zijn dingen die je werkelijk vergeet
(zodat ook als een ander je eraan herinnert, je geen beeld krijgt)
en dingen waar je alleen maar nooit meer aan denkt.

(Frida Vogels, Dagboek 1954-1957, blz. 271, 22-07-2957)

1 bestelling: Bertus Aafjes, 'Capriccio Italiano & Goden en eilanden'.

27 oktober 2016

Politieke soap in Veenendaal: Vier wethouders zeggen het vertrouwen op in de vijfde (Frits Beckerman). Zijn partij (Pro Veenendaal) weigert hem terug te trekken en een andere wethouder naar voren te schuiven. De vier partijen (van die vier wethouders) dienen een motie van wantrouwen in met als enige argumentatie 'Er is geen vertrouwen meer.' Ze komen niet met voorbeelden of enige andere vorm van onderbouwing. Met z'n vieren hebben ze geen meerderheid in de raad en de andere partijen weigeren een wethouder weg te sturen, waar ze geen problemen mee hebben gehad. Als na middernacht duidelijk wordt dat de gemeenteraad wel eens met een motie van wantrouwen tegen het hele college kan komen (vijf volwassen mensen die niet in staat zijn samen te werken), wachten de wethouders dat niet af. Ze delen zelf mede dat ze opstappen.

Ik heb bovenstaande soap tot 01.30 uur via internet zitten volgen.

28 oktober 2016

'Gedichten op muren' organiseert jaarlijks een gedichtenwedstrijd voor de derde klassen van het voortgezet onderwijs. Vandaag en gisteren besteedde ik mijn lessen daaraan. De dichtvorm was dit jaar vrij, maar het onderwerp was verplicht: Nieuw Begin. Een paar leerlingen sloegen vast in hun rijmdwang. Sommige dichters vinden het gebruik van een rijmwoordenboek een vorm van vals spelen. Ik vind dat niet; het kan je ook op nieuwe ideeën brengen. De telefoontjes kwamen op tafel en ik zag het plezier van die leerlingen in ál die mogelijke rijmwoorden. Het werd een lesje 'rijmwoordenboek' waar hun docent ook veel plezier aan beleefde.

29 oktober 2016

Gijs ging vanmiddag verder met het laminaat op de rest van de eerste verdieping. De hal is af, de logeerkamer bijna.

2 bestellingen: Eric de Kuyper, 'Dag stoel naast de tafel', Ninon Vis, 'Judo'.

30 oktober 2016

Het laminaat boven ligt! Vanmiddag hebben we bij de Shell een aanhangwagen gehuurd en we zijn bij de Ikea kledingkasten wezen halen. Die moeten dan nog in elkaar worden gezet en er moeten nog plintjes op de eerste verdieping. We naderen het einde.

Ik legde Tygo vanmiddag uit dat hij mijn 'kleinkind' is. Dylano luisterde mee en zei: 'Dan ben ik een 'minikind''.

4 bestellingen: Alejandra Zambra, 'Mudanza: een verhuisbericht', Alain de Botton, 'De romantische school', Edgar Rice Burroughs, 'Het land der verschrikking', Theo Thijssen, 'Kees de jongen'.

31 oktober 2016

De zon laag in je autoruit 's morgens vroeg, is geen pretje. De zon laag op de rood kleurende Japanse esdoorn in de voortuin is prachtig:

Japanse esdoorn in de ochtendzon

En alweer is het toetsweek (een kwart van het schooljaar voorbij). Mijn V2-klas maakte de toets vandaag al. Ik heb hem ruim voor de helft nagekeken. Verder ben ik deze dagen druk met de leerlingen in het quarantainelokaal.

 

Door naar november 2016