Terug naar september 2017

 

Oktober 2017

1 oktober 2017

Eerst uitslapen en dan een betrekkelijk rustige rommeldag. Gisteren en vandaag legde ik weer drie dozen uitgezochte knipsels op alfabet. Ik word dit knipselwerk een beetje zat; nu volhouden en nog een poosje doordouwen: nog vijfenhalve doos uit de garagebox.

Het was zonnig vandaag. We legden de buitenkussens een poosje in de zon en stopten ze daarna weer in de 'winterzak'. Ik wilde eigenlijk wachten tot na de herfstvakantie, maar echt lekker weer schijnt het niet meer te worden.

Max Verstappen wint vandaag. Je kunt er niet omheen. Al die aandacht voor een 'sport' waar voorheen nauwelijks aandacht aan werd besteed. Ik vond het altijd al een geldverslindende 'onsport' en ik besteedde er geen aandacht aan. Ik vind dat nog steeds, ook nu een Nederlander er goed in blijkt te zijn.

We aten vanavond een nachoschotel uit de oven. Als hoofdgerecht en daarom met meer vulling (kip, champignons, paprika) dan in een in een restaurant als voorgerecht geserveerde nachoschotel. Het smaakte goed.

€ 7,50 in de Staatsloterij. Leuk, maar je wordt er verder niet opgewonden van.

4 bestellingen: A.L.Snijders (gekozen door), 'Nederland leest de mooiste korte verhalen, editie Overijssel', 'De Gids, themanummer: Verdriet' (nr. 3/4, maart/april 1992), Hilde de Haan/Marc van Impe, 'Hoe bevalt Nederland? Fascinerend verslag over kinderen krijgen in de jaren '80', Toon Tellegen, 'Mijn avonturen door V. Swchwrm'.

2 oktober 2017

Vandaag voor het eerst mijn nieuwe H3-klas. Een blokuur. Dat ging goed. Het lijkt me een klas waar prima mee te werken is, al weet ik ook wel dat je na één dag geen conclusies moet trekken.

Gisteren weigerde mijn toetsenbord dienst. Bij een aantal letters zette hij drie lettertekens in plaats van één. Vandaag vroeg ik aan één van de ICT-mannen van school wat het kon zijn. Hij vroeg of die letters schuin boven elkaar liggen. Dat liggen ze. Dan is er intern iets kapot in het toetsenbord en kun je het beste maar een nieuwe kopen. Dat deed ik vanmiddag bij de computerwinkel op de Patrimoniumlaan. De oude was draadloos, maar dat is nu hij op de studeerkamer staat niet meer echt nodig. Voor € 14,95 werkt alles weer!

3 oktober 2017

toets

Ik had de klas goed geïnstrueerd: Doen wat er staat! Deze leerling heeft dat goed begrepen en doet letterlijk wat er staat. Het mooie is dat hij bewust een grapje maakt, want hij heeft het gewenste antwoord wel onderstreept. Een bonuspunt! (dat heft het foute derde antwoord op).

In feite toont hij aan dat dit een slecht geformuleerde vraag is! Tijdens de toets had ik er al bij gezegd: 'Onderstreep het gezegde in de zin en schrijf erachter of het een werkwoordelijk of een naamwoordelijk gezegde is. Maar zelfs dan heeft hij nog gedaan wat ik zei. Als we deze toets volgend jaar nog een keer gebruiken, mag deze vraag eruit (of anders geformuleerd).

Veel erger: een H3-leerling had als voltooid deelwoord van 'werken' genoteerd: 'geworken'. (waar halen ze het vandaan?)

Vanmiddag was er leerlingbespreking. Niet over rapportcijfers, maar over de leerlingen zelf. Daar hebben we jarenlang om gevraagd. Nu is de tijd per klas nog wat kort (het geheel moet na schooltijd in anderhalf uur), maar nu gaan we niet zeuren.

5 bestellingen: Sherwood Anderson, 'Winesberg Ohio', '3pak 2016', Bertus Aafjes, 'In de schone Helena', Dick van den Heuvel / Francis Durbridge, 'Paul Vlaanderen en het Mystery van de Verzonnen dood' (cd), Michel van der Plas, 'De schelp'.

4 oktober 2017

13.00 uur. We eten een gebakken eitje. Radio 5 staat aan. Ik denk: 'Verdomd, Willy Walden is terug als radiopresentator. Net zo'n stem en net zulk gewauwel. Blijkt het Tineke de Nooy te zijn.
Ze draait 'Stiekem met je gedanst'. Ik meen me te herinneren dat Truus Huibers op de hoes van die single stond. Mijn vader kende Joop Huibers (loodgieter in Beatrixstraat) van de brandweer. Met de familie Huibers gingen we jarenlang op vakantie naar Zoutelande. Twee gezinnen in één huis aan de Langstraat en de bewoners zelf met hun hun kinderen in het schuurtje in de achteruin. Zeeland was toen nog een kolonie van Holand.

Vanmiddag ter controle van mijn diabetis naar de verpleegkundige én naar de huisarts. Alle bloedwaarden, urinewaarden én de bloeddruk zijn netjes. Er mag nog iets gewicht af.

1 bestelling: Bodemkaart 28 West Almelo.

5 oktober 2017

Vanmiddag was er bij ons op school een bijeenkomst van de zes scholen uit Nederland die aan de pilot 'Maatwerk' meedoen (in dezelfde - maximale - vorm) als wij. Het blijkt dan al snel dat je 'worstelt' met dezelfde problemen en daarom is zo'n bijeenkomst heel verhelderend. De VO-raad heeft gezorgd voor een helder overzicht van welke ruimte de onderwijswetten nu al bieden voor maatwerk. Dat is ook handig.

Vandaag wordt bekend dat de Japans-Engelse schrijver Kazuo Ishiguro de Nobelprijs krijgt. En onmiddellijk verkoop ik een boek van hem dat hier al heel even op de plank stond: 'De troostelozen'.
Verdere bestellingen: knipsels Al Galidi, 'Kabouterkrant 11' ( 1 april 1971).

6 oktober 2017

Mijn collega leerlingbegeleider voor H5/V5 en V6 is even 'uitgeschakeld'. De zorgcoördinator en ik nemen de lopende zaken voor die klassen tijdelijk over. Langzaam raakt de rek wel uit mijn belastbaarheid.

Qua lesgeven was het vandaag gelukkig rustig: een spellingstoetsje in één klas, een boektoets in twee klassen en de voorbereiding van die boektoets in de vierde klas.

Vanavond waren we bij Wim en Marjan op visitie. Gezellig als altijd.

2 bestellingen: Ida Gerhardt, 'Het veerhuis: een bundel van Holland', '3pak 2016'.

7 oktober 2017

Ik kwam niet in slaap en zat om 3.00 uur nog weer even beneden. Daarna sliep ik wel én uit.

Een rustig dagje, toetsen nakijken, knipsels sorteren, zaterdagkranten lezen, boodschappen doen.

Martijn legde hier vanmiddag een cd van Joan Osborne neer: 'Songs of Bob Dylan'. De cd bevat een eigenzinnige keuze uit Dylans rijke oeuvre. De zangeres heeft door Amerika getourd met een Dylan-cover-programma. Dat was succesvol en daarom heeft ze dit jaar deze cd uitgebracht. Het is geen slaafs nazingen, maar het zelf interpreteren van de Dylan-nummers. Rustig, richting blues en verrassend interessant. Vooral haar versie van 'Rainy Day Women #12 & #35' bevalt me prima.

'De omweg naar Paaseiland' van Gerrit Jan Zwier heb ik uit. Ik kocht het boek van hem persoonlijk op de laatste boekenmarkt in Deventer. Het boek viel me wat tegen. Jazeker, je leert veel over Paaseiland en Zwier is er zelf geweest en vertelt uit eigen studie en uit eigen ervaring. Inhoudelijk is daar niks mis mee, maar ik verwacht net iets meer van hem. Ik mis de mooie zinnen en interessante gedachten die ik in eerdere boeken van hem wel vond. In dit boek ben ik geen citeerbare zin tegengekomen.
Wat ik er verder van onthoud is dat Zwier geen fan van Boudewijn Büch is. Hij is niet uitgesproken negatief over Büch, maar wel uiterst zuinig met positieve opmerkingen over hem.

1 bestelling: Koto, 'Dragon's Legend' (single).

8 oktober 2017

Een goed geslaagd stoofpotje gemaakt, in de crockpot. Met een verse rookworst erin. Ik houd daarvan, Lidy niet zo.

Wim vertelde eergisteren enthousiast over zijn familie-abonnement op Spotify. Ik bedacht vandaag dat ik daar toch wat meer mee zou willen doen. Ik installeerde Spotify op mijn telefoon én op die van Lidy. Dat lukte. Als we het ook echt regelmatig gaan gebruiken, neem ik een betaald abonnement (dan ben je die irritante én te harde reclameboodschappen kwijt).

9 oktober 2017

Dacia

Er viel me iets op bij de televisiereclame van Dacia. Een groepje jonge voetballertjes (een jaar of tien oud) klimt over een hek, op weg naar de auto's van hun vaders. De mannetjes scheppen op over de auto van hun vader en dan zegt er één tegen het laatste jongetje (dat nog niets heeft gezegd): 'Dat heeft jouw vader zeker niet, hè?' Waarop dat jongetje trots zegt: 'Zeker wel!' En dan lopen ze naar hun vaders, die allemaal dezelfde soort auto blijken te bezitten.
In die tv-reclame is de vraag aan dat jongetje veranderd in: 'Heeft jouw vader dat ook allemaal?' Het antwoord is 'Zeker wel!' gebleven.
Wat is er gebeurd? Heeft Dacia commentaar gehad op het bijna pesterige toontje van de oorspronkelijke vraag? Werd dat negatief gevonden door de kijkers en straalde dat negatieve af op het automerk? Ik vermoed dat, want waarom zou het anders veranderd zijn? Ik vond de oorspronkelijke versie beter. Het 'Zeker wel!' klinkt helemaal niet zo logisch na de vraag die nu wordt gesteld. Het is nu een 'stevig' antwoord op een 'slappe' vraag.

3 bestellingen: Hans Warren, 'Geheim Dagboek 1958-1962', Jaap Huibers, 'Waarom rugklachten?', Monika Sauwer, 'Wilbert's lunchpakket'.

10 oktober 2017

Een studiedag vandaag (en dus waren de leerlingen een dagje vrij). 's Ochtends waren er twee sprekers: Ivo Mijland over gemotiveerde en ongemotiveerde leerlingen (de laatste bestaan niet volgens hem) en Hans van Breukelen over de kracht van het team. Beide sprekers waren bevlogen en inhoudelijk interessant. De ochtend vloog om.

Hans van Breukelen

's Middags presenteerde de werkgroep 'roosters' hun gedachten en bevindingen. Er wordt overwogen volgend jaar met een rooster met lessen van zestig of tachtig minuten te gaan werken en daarvoor en daarna flexuren. Ik zie daar wel wat in. We discussieerden in kleine groepen over de voor- en nadelen van het één en ander, ook binnen de secties. Dit was één van de betere studiedagen van de afgelopen jaren.

3 bestellingen: Leo Vroman, 'Huis en tuin', Hilde Vandermeeren, 'Mijn mooiste dierensprookjeskijkboek', Paul Arnoldussen en Marja Baeten, 'Die van hiernaast en van de overkant. Over Engelse drop, straf en beesten in Europa'.

11 oktober 2017

We reden vanochtend naar de extra grote Albert Heijn in Ede. We reden binnendoor, langs 'het pakhuis'. Dat is de weg die ik veertig jaar geleden naar Ede fietste. Je kunt zien dat dat lang geleden was: Er is nauwelijks meer iets van te herkennen: rotondes, waterpartijen en een modern industrieterrein.

Een nieuwe versie van het gedigitaliseerde Algemeen Letterkundig Lexicon: een aanrader!

1 bestelling: Anna Blaman, 'De arme student'.

12 oktober 2017

Aan het begin van de avond was er een MR-vergadering. We hadden o.a. de voor de pilot 'Maatwerk' verantwoordelijke teamleider uitgenodigd om eens over die pilot van gedachten te wisselen.

Op deze avond was er ook een schoolfeest. Daar sloot ik na de MR-vergadering bij aan. Ik stond het tweede deel van de avond bij het hek.

13 oktober 2017

Een rommelige schooldag na het schoolfeest. De klassen 1 en 2 mogen om half tien beginnen, omdat dit schoolfeest vooral voor de lagere klassen is. De oudere leerlingen komen niet naar het schoolfeest, maar hebben zelf wel een afterpartij georganiseerd (die dus nergens 'after' komt). Die afterparty schijnt tot 04.00 uur geduurd te hebben. Om 08.00 uur moeten ze weer op school zijn. Er zijn nogal wat ziekmeldingen. 's Avonds een kerel, 's morgens een kerel hoort blijkbaar niet meer bij de opvoeding. Er lopen er ook een paar met een enorme kegel rond. Ik heb de schoolleiding voorgesteld dat we na een volgend schoolfeest het blaasapparaat maar in moeten zetten. Bij een waarneembare kegel laten blazen en bij uitslaan van het apparaat de leerlingen door hun ouders op laten halen.

1 bestelling: 'Heemschut - Augustus-September 1986 - No. 8/9, Themanummer Utrecht'.

14 oktober 2017

We zijn met de kinderen en kleinkinderen wezen wokken in Elst. Voor in het weekend moet je het ruim van tevoren bespreken. Het was druk, maar goed georganiseerd. Echt lang wachten is niet nodig. De kleinkinderen vermaken zich met van alles. Ze eten het er niet uit, maar hebben wel veel plezier.
Je kunt er tegenwoordig je drankjes zelf pakken uit grote gekoelde kasten. Dat is slim van ze; het scheelt het opnemen en rondbrengen van drankjes én het scheelt het bijhouden en apart afrekenen van al die drankjes. Er zit uiteraard nu wel een extra bedrag voor drank bij de prijs in. Uiteindelijk denk ik dat dit ze geld oplevert. Er staan meerdere soorten bier, zelfs Duvel staat er, maar helaas geen Duvel-glazen.

Toetje
Toet(je)

3 bestellingen: Wim v. Helden, 'Inspecteur Arglistig en de schilderijenzwendel', Eric van der Steen, 'Voorwaardelijke wijs', W. Kroon en P.G. Witsen Geysbeek, 'Nederlandsch rijmwoordenboek naar W. Kroon en P.G. Witsen Geysbeek voor den tegenwoordigen tijd bewerkt en voorafgegaan van Iets over de poëzie hare geschiedenis en beoefening , door H. Frijlink' (1881).


15 oktober 2017

We lijkten te boffen met het herfstvakantieweer. Vanochtend zijn we al even lekker in de spa geweest.

In en oude 'Volkskrant' zie ik een foto van Jan Jaap van der Wal en ineens denk ik: die beetje zonderlinge dammer, Jannes van der Wal, zou dat familie zijn geweest. Het zou me niks verbazen.

Ik kreeg een mailtje van de wok (dat krijg je als je online reserveert). Een bedankje en een verzoek om feed-back. Ik schreef ze dat het lekker was én dat ik graag Duvelglazen in de drankenkast zou zien. Al snel had ik het volgende antwoord: 'Bedankt voor uw complimenten. Helaas zal het speciaal glas bier niet doorgaan dit omdat het niet werkbaar is voor ons. Tevens is het heel erg gevoelig dat gasten dit graag mee naar huis willen nemen. Wat u al zei kan uiteraard wel als u uw eigen glas meeneemt. Dit is voor ons geen enkel probleem.'

3 bestellingen: M.J. Brusse, 'Boefje', Sheila MacLeod, 'Xanthe en haar robots, 2 x AO, 12 x 'De Vijf', Mies Bouhuys, 'De klepel of de klok. Je weet niet wat je ziet'.

16 oktober 2017

Van de Garde ruimt op. We kochten twee extra stoelen bij onze tuinset. Dan kunnen die twee oude, witte plastic stoelen weg. Op de parkeerplaats stond een grote hoeveel tuinmeubilair in de opruiming. Daar kochten we er een hoge buitentafel met zes krukken bij (hij was goedkoop, omdat de glasplaat ontbrak. Die moeten we er bij een glashandel bijkopen). De tweezitter voor het schuurtje gaat nu weg.

najaarsbloei

De eenjarigen in de border storten zich met dit mooie weer in een najaarsoffensief.

2 bestellingen: Toon Tellegen, 'De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne', Marguerite Duras, 'Hele dagen in de bomen'.

17 oktober 2017

Het weer viel vandaag wat tegen; ik heb de zon nauwelijks gezien.

Vanmiddag heb ik de financiële overzichten van dit kwartaal met de boekhouder besproken. Ik heb ook de pensioenplannen nog een keer met hem doorgenomen.

Toen ik terugkwam van de boekhouder stonden er twee dozen boeken op de trap. Twee aankopen op Catawiki. Een doos met 50 poëziebundels en een doos met 159 afleveringen van 'Hollands Maandblad'. Die laatste kocht ik voor maar € 21,00. Daar komt een paar euro veilingkosten bij. Verzendkosten kwamen er voor deze twee dozen maar één keer bij, omdat ik ze bij dezelfde aanbieder kocht. Dat is een vaste regel van Catawiki.
De poëziebundels zijn bedoeld voor de verkoop. De tijdschriften had ik bedoeld om te verknippen en mee te nemen in de knipselverkoop. Ik zag vandaag echter dat er op Boekwinkeltjes tussen de drie en de zeven euro per stuk voor wordt gevraagd. Dan zet ik ze waarschijnlijk toch maar te koop als compleet tijdschrift.

Per aspera

Soms ben ik zo doodlijk vermoeid,
Dat het is alsof mijn gezicht
Als een masker loslaat en valt
En verteerd in mijn handen ligt.

(Anthony Donker, Het sterrenbeeld, blz. 31)

2 bestellingen: Philip K. Dick, 'Een handvol duisternis', stafkaart: '1 West Terschelling'.

18 oktober 2017

In 'Alle vogels' van Koos van Zomeren lees ik een interessant artikel over Engelsmansplaat (uit 'Nieuwe Revue' 1977-1983). In sommige jaren worden bij een springvloed alle nesten vernietigd. Dit nadeel wordt opgeheven door de directe beschikbaarheid van veel voedsel. De vogels zijn in staat tot een snelle tweede of zelfs derde leg.
Lang geleden (dat zal in pakweg 1975 zijn gweest) liep ik met een groep over het wad naar Engelsmansplaat. Ik herinner me geworstel in de modder, het oversteken van vaargeulen en mosselbanken en één enorme aangespoelde kwal; zo groot en zo hoog dat je erop kon gaan zitten. In een ander jaar liepen we naar een eiland. Dat is meer aan te bevelen dan de wandeling naar Engelsmansplaat. Van zo'n eiland vaar je met de boot terug en dan kom je schoon aan. De wandeling naar Engelsmansplaat was een heen-en-weertje. Dan strompel je laatste tientallen meters weer door de modder en sta je - zwart tot over je knieën - bemodderd op de dijk naar jezelf en de anderen te kijken. Je kunt je wat schoon spoelen in een slootje achter de dijk, maar je blijft stinken.

19 oktober 2017

De kleinkinderen sliepen hier. Deze keer was het rond half acht, voordat ze wakker waren. Dylano maakte er een pyjamadag van. Met Tygo ging ik medicijnen halen, snoep scheppen en later nog wat voetballen bij het speeltuintje.

De dozen met knipsels over schrijvers met een achternaam die met een 'B' begint, staan me in de weg. Die zoek ik vandaag en morgen uit. Dat is veel werk. Ik probeer ze er in de dossiermappen bij te stoppen.

Van Garderen kwam de tuinstoelen en de hoge tuintafel brengen. Die tafel staat beter tegen het muurtje net achter het huis dan tegen het schuurtje (daar lijkt hij veel groter/massaler).

Hoge tuintafel

3 bestellingen: Lebombo, 'Nabakitsi' (cd), John Green, boekenlegger: 'Een weeffout in onze sterren', 3 Bulkboeken.

20 oktober 2017

Martijn en Suzanne waren vandaag naar de Ikea en de Makro. Tygo was met ze mee, Dylano was hier. Gisteren mocht Tygo snoep scheppen bij Jamin, het leek me daarom wel 'eerlijk' om Dylano daar vandaag mee naar toe te nemen. Hij wilde wel snoep scheppen, maar zag ook een suikerspin in een plastic emmertje staan. Die wilde hij ook wel hebben, maar 'ook' zat er wat mij betreft niet in. Kiezen dus. Daar had ik wel een beetje spijt van, want dat keuzeproces duurde bij hem zeker een kwartier. Het werd snoep scheppen, nadat ik had toegezegd dat die suikerspin er een volgende keer nog wel in zat.

Daarna gingen we een pakje naar het postagentschap brengen en brood, kaas en bloemen op de markt kopen. Dylano kreeg een snoepje bij het postagentschap en een koekje bij de bakker op de markt. Hij liep ervan te genieten.
Ik had de auto op de Van Ostadelaan, bij de kerk, staan. Dylano stak de weg voorzichtig over en vond vervolgens dat ik beter op de auto's moest letten. 'Ja, want als ik aangereden was, moest jij naar huis lopen', zei ik. Zijn antwoord kwam snel en gevat: 'Dan had ik die bloemen mooi op je begrafenis neer kunnen leggen!'

Ik heb van drie klassen boektoetsen liggen. Vanavond kreeg ik ze nagekeken tot en met vraag 3d. Nog 3 vragen. Dat lukt morgen wel.

21 oktober 2017

gat in broek Gisteravond kleedde ik mij uit en hing mijn broek over de stoel naast mijn bed. Aan de achterkant bleek de naad open te staan. Dan heb ik dus de hele dag of een deel van de dag met een gapend gat op mijn kont rondgelopen. Niemand heeft iets gezegd. Dan hoop ik maar dat niemand iets gezien heeft (ik heb geen gegiebel gehoord).

Ach: beter in de vakantie dan tijdens een schooldag.

De biografie van Jan Wolkers, geschreven door Onno Blom, is uit. Wilma de Rek heeft er vandaag in 'de Volkskrant' een interessante beschouwing over:

Als de God uit Wolkers' jeugd bestaat en ook de timing verzorgt waarin de dingen op aarde zich voltrekken, heeft hij een sardonisch gevoel voor humor door de biografie van Wolkers te laten verschijnen in de week van #MeToo en #IHave. Juist nu het overal gaat over ongewenste intimeiten, komt een onthullend boek uit over een man die als een satéstokje door het leven trok en het ene malse stukje vlees na het andere aan zijn prikker reeg.

En even verder:

Hoeveel vrijer is het debat vandaag dan in de jaren zestig? Ook nu mogen sommige dingen niet gezegd worden. 'Ik ben misbruikt' mag wel, maar 'Waarom deed je niet eerder je mond open?' bleek deze week streng verboden. En 'Wie bewijst dat je de waarheid spreekt?' mag je niet eens denken.

Deze week kreeg ik twee keer een mailtje waarin iemand me bedankt voor de informatie op Schrijversinfo. Vandaag was dat: 'Geachte heer Beek, Vanmorgen was ik op zoek naar een afbeelding van de handtekening van Remco Campert en kwam terecht op uw site Schrijversinfo.nl. Daar vond ik wat ik zocht en nog veel meer. Hartelijk bedankt.' en eerder deze week: 'Ik heb net de pagina over Herman Brusselmans uitgebreid doorgenomen en moet zeggen dat ik onder de indruk was van de volledigheid van de informatie. Daar kunnen sommige sites gespecialiseerd in HB nog een puntje aan zuigen.'

Vanavond hoorde ik het Mario Been als voetbalanalist weer zeggen: 'Ik moet zeggen dat .... .' Van wie moet hij dat zeggen? Wil hij het eigenlijk liever niet zeggen? Betreft het hier een contractuele verplichting? Hebben we te maken met verborgen reclame?
Nog erger is: 'Ik moet eerlijk zeggen dat ... .' De spreker geeft hier aan meestal niet eerlijk te zijn, maar dat iets of iemand hem nu verplicht zijn gebruikelijke leugens en draaierijen weg te laten en nu voor eens en voor altijd eens met de waarheid tevoorschijn te komen.
Ik hoef het niet te zeggen, want u heeft het al begrepen: Ik heb gloeiend de pest aan mensen die 'Ik moet zeggen... .' zeggen.

2 bestellingen: 3 x lesbrief Kinderboekenweek, 1 x 3pak 2016.

22 oktober 2017

Al heel lang had ik geen teller meer op dit weblog gezet. Vorige week deed ik dat maar weer eens op deze bladzijde. In een week werd deze bladzijde 255 keer bekeken. Een aantal mensen kijkt meerdere keren per week. 152 'unieke' mensen bezochten deze bladzijde.
77% van de kijkers komt uit Nederland, 9% uit het Verenigd Koninkrijk, 2% uit Griekenland.
Ik verbaas me en weet verder eigenlijk niet goed wat ik met die informatie moet.

23 oktober 2017

Voor mijn steunles op maandagmiddag het negende uur zijn maar twee tweedeklassers ingeschreven. Die waren vanmiddag allebei ziek! Ik heb gelukkig ook één leerling die vrijwillig komt, omdat ze moeite heeft met tekstverklaren. Ik besprak de theorie daarvan met haar; die rolde er allemaal moeiteloos uit. Ik heb zelden een tweedeklasser gesproken die aan het begin van het schooljaar al zoveel parate kennis over dit onderwerp heeft. Ze zei zelf dat ze leren geen probleem heeft, maar dat het toepassen voor haar moelijk is. Ik heb haar wat oefenstof op internet meegegeven. Diti moet volgens mij wel goed komen.

2 bestellingen: Karel van het Reve, ' Literatuurwetenschap: het raadsel der onleesbaarheid. Johan Huizinga-lezing 1978', 'Hitte uit koud water (Verwarming zonder brandstof)'.

24 oktober 2017

Eén van mijn klassen is extreem druk. Ik ben niet (meer) gewend dat ik een klas nauwelijks stil kan krijgen. Ik hoorde mezelf vandaag dreigen met klassikaal strafwerk. Zover moet ik het niet laten komen.

Aan het eind van de middag was er een personeelsvergadering over de begroting voor volgend jaar. Zo'n vergadering hebben we eerder gehad. Er was toen een aanwezigheidsverplichting. Die was er nu niet. Dat betekent dat er minder collega's aanwezig zijn, maar deze zijn wel allemaal oprecht geïnteresseerd. Dat is beter dan een zaal met enkele tientallen 'wat doe ik hier' verzuchtende collega's.

 

The lost city of Z

Ik ben geen filmkijker, maar ik was het vanavond zo zat, dat ik besloot lui op de bank te gaan liggen. Martijn had hier een paar dvd's neergelegd. Ik keek 'The lost city of Z'. Een film uit 2016. De omschrijving op de hoes van de dvd: 'Aan het begin van de 20e eeuw ontdekt de legendarische avonturier Percy Fawcett op een van zijn tochten door het onontgonnen Amazonewoud restanten van een oude, ver ontwikkelde beschaving. Bij zijn terugkomst in Engeland wordt zijn verhaal afgedaan als onzin en wordt het idee van het bestaan van een mythische stad El Dorado belachelijk gemaakt. Fawcett is echter vastbesloten om terug te keren naar de jungle en met de steun van zijn vrouw en zoon deze mysterieuze stad te vinden. Het blijkt een levensgevaarlijke tocht die de hele wereld in zijn greep houdt.'
Dat 'de hele wereld in zijn greep' spreekt niet zo uit de film, maar dat is niet zo erg, want het is een indringend en goed gefilmd levensverhaal van deze ontdekkingsreiziger. Geen avonturenfilm in de zin van wilde achtervolgingen en technische hoogstandjes. Juist de rustige manier van filmen, met in het midden een stukje loopgravenoorlog rond 1916, geeft je de tijd om mee te leven én na te denken over wat je ziet. De standenmaatschappij in Engeland rond 1900 komt er ook heel tekenend in naar voren.

3 bestellingen: Hans Verwer, 'Prisma Balletboek', M.C. Blöte-Obbes, 'De geurende kruidhof', G.D. van der Heide, 'Nederlandse scheepswrakken op de Australische westkust', Minze Tonkens, 'Flevoland en Lelystad'.

25 oktober 2017

Meestal doe ik dat niet, maar vandaag ontkwam ik er niet aan om op mijn vrije dag ook voor school aan het werk te zijn. Ik had de leerlingen beloofd een proeftoets in de vorm van een Kahoot-kwis te maken. Voor cluster twee, drie en vier maakte ik die vorig jaar al voor H3. Die liggen dus klaar voor hergebruik. Maar voor cluster één had ik hem vorig jaar niet gemaakt. Verder heb ik het schema voor het quarantainelokaal afgemaakt. Morgen moet ik de leerlingen langs die daar één of meerdere dagen zitten.

Ik kocht vanmiddag nieuwe sportschoenen bij de tennisshop op de Patrimoniumlaan. Martijn had er nog een aanal bonnen van liggen.

26 oktober 2017

Ik was de hele dag bezig met het afronden van het rooster voor de twee quarantainelokalen. Dat kost me teveel tijd. Ik was zó aan het hollen dat ik niet had gezien dat mijn zevende (en enige) lesuur was verplaatst van het zevende naar het zesde uur. Ik kwam er net te laat achter. Het was hun laatste lesuur en een deel van de leerlingen was al verdwenen. Ik vind dat ze naar me moeten zoeken, in zo'n geval, maar ik had vandaag niet de energie om daar een punt van te maken.

Ik kreeg een mailtje van het pensioenfonds. De pensioenleeftijd gaat naar 68 jaar! Als dat nou maar niet betekent dat ik mijn prepensioenplannen een jaar uit moet stellen.

27 oktober 2017

De Kahoot-kwis bij wijze van proeftoets werkte vandaag in alle vier mijn klassen prima. Ze vinden het leuk; worden af en toe zelfs fanatiek en nemen intussen de lesstof van het afgelopen cluster nog eens door.

28 oktober 2017

Even na 13.00 uur reden we naar Domburg. Het was voor een zaterdag vrij druk op de weg, maar we stonden nergens stil. Veel zilverreigers, vooral langs het stuk snelweg even voor Dordrecht. Het laatste stuk van de route waren de wegen modderig. De voederbieten worden geoogst.

We zitten tot en met donderdag in een hotel in Domburg. Voor de eerste keer in mijn leven ben ik buiten de schoolvakanties een paar dagen weg! Ik had binnen mijn aanstelling geen ruimte meer voor de taakuren die ik krijg voor de werkgroep 'Maatwerk'. Overwerk bestaat in het onderwijs niet en zeker niet voor iemand die Bapo heeft. Ik had dat klusje ook wel zonder vergoeding willen doen, maar toen mijn leidinggevende mij (eind vorig schooljaar) aanbood die uren te compenseren met twee dagen vrij in de toetsweek, zei ik daar toch geen nee tegen!

Onderweg was het droog, maar vlak na onze aankomst in Domburg begon het te regenen. Gelukkig werd het na een uurtje weer droog. We wandelden door Domburg, bezochten het VVV-kantoor en wierpen een blik op de zee (schuimkoppen op de golven). Het pad over de duinen blijkt naar de Domburgse dichter J.C. van Schagen genoemd te zijn. Onder het naambordje staat een slecht leesbaar informatiebordje. Het wit van de letters is vervaagd. 'Boulevard' is overigens een wel heel optimistische benaming voor dit tamelijk smalle wandelpad.

Boulevard van Schagen infobord Van Schagen

1 bestelling: 10CC, 'Bloody tourists', Supertramp, 'Paris'.

29 oktober 2017

Het stormde vannacht behoorlijk. Onze kamer ligt op de derde verdieping, direct onder het dak én op een hoek. Als ik even wakker was, hoorde ik de wind om het gebouw gieren.

Een ontbijtzaal met (verder) uitsluitend Duitsers. Het is even wennen. En we hadden het kunnen weten. Gisteren werden we bij de receptie met onze naam begroet: 'Goedemiddag, meneer en mevrouw Beek.' We waren gisteren de enige Nederlandse gasten die gereserveerd hadden en ingeschreven werden.

Het ontbijt was trouwens prima verzorgd. Niet overdadig, maar ruim gesorteerd en smakelijk. Eén kritiekpuntje: het gesneden fruit komt gedeeltelijk uit blik.

Vanochtend wandelden we in een prachtig stukje duinbos tussen Domburg en Oostkapelle: De Manteling (rond kasteel Westhove). Het kasteel is nu museum én jeugdherberg. Bij het kasteel staat een nagebouwde middeleeuwse uitkijktoren. Het bos aan de duinrand is prachtig. De bomen hebben het zwaar in de zilte zeelucht en groeien laag en kronkelig. We zagen er twee reeën (een moeder met jong). Aan het strand merkten we nog de restanten van de storm van vannacht. We waaiden lekker uit (en we waren bij lange na niet de enigen).

Manteling Manteling
Manteling Manteling

Dit hotel heeft een eigen, ruime parkeerplaats. Op straat parkeren mag niet. Dat is alleen voor vergunninghouders. Als je er toch gaat staan, krijg je een bekeuring van honderd euro. Vanmiddag werden we voor het hotel door een mevrouw, een beetje paniekerig, aangesproken. Ze dacht - vanwege onze blauwe jassen - dat we van de parkeerdienst waren.

We aten bij Mexicaans restaurant 'El Fuego' in Domburg. We hadden niet gereserveerd en er was nog precies één tafeltje. Na ons stuurden ze inderdaad mensen weer de straat op: vol! Ik had een mixed grill en Lidy een grilled porc. Heel smakelijk. De spareribs waren mij een beetje te zoet. Een 'trio-ijs' kwam op een grappig rechthoekig bord met drie gaatjes voor het ijs.

mixed grill trio-ijs

1 bestelling: 'Totto-Chan en de gelukkige klas'

30 oktober 2017

Uitstekend geslapen. Ik slaap zelfs beter dan thuis. Dat zal de zeelucht zijn.

Vanuit ons raam zien we de duinen en één bijzonder hoge duin. Daar wandelden we vanochtend naartoe. Een mooi uitzicht over Walcheren. De vuurtoren van Westkapelle was vanaf het duin goed te herkennen (op onderstaande foto niet meer).

Hooge Duin

We dronken een kop koffie bij paviljoen 'Strand 90'. Het begon net te regenen, dus er vluchtten meer strandwandelaars naar binnen. De (strand)tent zat vol! En dat op een maandagochtend buiten de schoolvakanties. Ik zie zoveel Duitsers, dat ik vermoed dat het in Duitsland momenteel wél vakantie is.
Boven zee zagen we een fraaie regenboog. Toen we de koffie op hadden en naar buiten gingen, was hij intussen minder fraai, maar ik heb er toch maar een foto van gemaakt.

regenboog boven zee - Domburg

Vanmiddag gingen we even in Zoutelande kijken. Een wandeling langs het strand (het is een raar gezicht: het strand daar zonder strandhuisjes) en door het dorpje terug. Op het terras van 'De fiets' dronken we wat en we namen daar een portie bitterballen bij. De stoelen bij 'De fiets' hebben nieuwe kussentjes. Nieuwe fietszitjes.

Zoutelande Zoutelande

31 oktober 2017

Duitsland heeft inderdaad een opeenvolging van vrije dagen: herdenking van de reformatie, allerzielen. De scholen zijn daar ook dicht. Dat heb ik weer: Ben ik een keertje buiten de schoolvakanties een paar dagen weg, hebben de Duitsers vakantie!

We reden vanochtend via Noord-Beveland naar Goes. We maakten die omweg, omdat ik in Kamperland bij de visboer aldaar twee braad-rolmopsen wilde kopen. Ik herinner me dat ik die daar ooit gekocht heb én dat ik ze heerlijk vond.

braadrolmops

Als je ze niet kent, denk ik niet dat je er door zo'n foto zin in krijgt, maar ik vind ze vurrukkulluk.

In Goes maakten we een wandeling door de licht regenachtige binnenstad. We zagen een fraaie muurschildering op een coffeeshop en een oud gedicht op een voormalig oude liedenhuis

muurschildering Goes Goes

We belandden voor de lunch op het terras van het voormalig postkantoor aan de markt (er was ook een warenmarkt). Boven dat terras hangt, ook als het niet zonnig is, een zonnescherm. Het doek daarvan ziet eruit als een oude postzak. Goed bedacht!

postkantoor Goes

Ik at twee kroketten met brood, Lidy at een tosti. niet bijzonder, maar degelijk (inderdaad ... zoals vroeger het postkantoor). In zo'n postkantoor moest je wel eens behoorlijk lang op je beurt wachten (inderdaad ... dat heeft men hier ook overgenomen).

 

 

Door naar november2017