Oktober 2018

1 oktober 2018

Keur vrouwen zoals je sardienen zou keuren;
wanneer ze nog blank zijn smaken ze fris
maar pas op als je kleur zou bespeuren:
een geverfde vrouw is bedorven vis.

(Hans Berghuis, Copla's: een mand vol noten)

Ik zit wat boeken te koop te zetten. Voor me ligt 'Circus Mikkenie' van Havank, als Zwarte Beertje 474 en in nette staat. Op Boekwinkeltjes wordt dit boekje 39 keer te koop aangeboden, waarvan vijf keer voor € 1,00. Het wordt ook elf keer voor € 2,50 aangeboden, waarvan acht keer door dezelfde aanbieder. Als je een redelijke kans wilt maken het op korte termijn te verkopen, kun je dus nauwelijks anders dan het voor € 1,00 aanbieden.
Dit in de wetenschap dat je jezelf bezig zit te houden met een soort arbeidstherapie, want hier verdien je eigenlijk niks meer aan! Boekwinkeltjes vraagt óf abonnementsgeld óf zeventien procent van de opbrengst. Na de verkoop moet er een envelop omheen (die zijn ook niet gratis) én de bank vraagt zakelijk ook iets van een dubbeltje per handeling. Je mag blij zijn als je zestig cent van die euro overhoudt. Dan moet je al hopen dat je zelf niets voor dit boek betaald hebt en dan moet je al helemaal de uren die het je kost niet meerekenen.
Welke keuzes heb je nu als verkoper?
- meegaan in de prijsdaling, accepteren dat het weinig opbrengt en hopen dat klanten een stuk of wat boeken tegelijk bestellen (wat in de praktijk weinig gebeurt)?
- het boek wat duurder te koop zetten en accepteren dat je maar heel af en toe een boek verkoopt?
- dit soort boeken bij het oud papier doen en je specialiseren in het wat hogere segment?
Ik doe het eerste, maar neig naar het derde.

De loodgieter zou om 13.00 uur komen om de ketel schoon te maken en de nieuwe thermostaat op te hangen. Om 14.30 heb ik toch maar eens gebeld. Vrendelijk. Alleen met de vraag of we op de planning stonden. Dat stonden we wel. Ze zou later op de middag terugbellen. Er is niet teruggebeld.

Nieuw op Schrijversinfo: Anne Vegter (de tekst al een paar dagen, maar nu staan er ook enkele covers bij).

2 oktober 2018

Mijn tatoeage jeukt en dat bevalt me wel
want als je vergeet dat je er een hebt heb je er niks aan.

(Nanne Tepper, De vaders van de gedachte, blz. 10)

Vandaag is de ketel wél schoongemaakt en de nieuwe thermostaat is opgehangen.

Mijn H4-klas werkt aan een presentatie én een verslag van een middeleeuws werk. Ik vroeg of ze papier nodig hadden voor hun groepswerk. Ik werd meewarig door de leerlingen aangekeken, waarna één leerling de vraag durfde stellen: 'Meneer, wilt u voor morgen misschien een laptopkar reserveren?' Ik heb het gebruik van een laptopkar al een paar jaar voor me uit kunnen schuiven, maar nu ik ontkom er niet meer aan! Ik heb me uit laten leggen hoe dat reserveren werkt (dat gaat allemaal digitaal) en de kar met dertig laptops is voor morgen gereserveerd.

Ik kreeg in die klas een mooi compliment van een leerling: 'Weet u meneer, als wij een keer ouwehoeren, dan ouwehoert u gewoon lekker mee. En daarna gaan wij heus wel weer aan het werk.'

Vanmiddag waren er leerlingbesprekingen. Die zijn een paar keer dit jaar ingepland. ze moeten de rapportvergaderingen gaan vervangen. Daar moeten de mentoren nog even aan wennen, want niet iedere mentor had leerlingen ingebracht. Voor mij was het ook even wennen: voor het eerst in jaren zat ik de vergadering niet voor. Ik was er alleen voor de leerlingen uit mijn H4-klas.

7 bestellingen: Griet Op de Beeck, 'Gezien de feiten', Cees Nooteboom, 'Ein Lied von Schein und Sein', Anita Brookner, 'Hotel du Lac', Rose Franken, 'Claudia en David', Herman Koch, 'Red ons, Maria Montanelli', Guus Kuijer, 'Tin Toeval in de onderwereld', Wim Hofman, 'Zwart als inkt is het verhaal van Sneeuwwitje en de zeven dwergen'.

3 oktober 2018

Vanochtend om acht uur meldde ik me bij de huisarts voor de jaarlijkse diabetescontrole. Vorige week had ik daarvoor al bloed laten prikken. Alle waardes waren goed, behalve die van de nierfunctie. Dat zou te maken kunnen hebben met een nieuwe berekeningsmethode van die functie. Om dat uit te sluiten, moet ik over drie maanden nog een keer bloed laten prikken.
Deze week moet ik ook (nog) een keer bloed laten prikken én röntgenfoto's van mijn handen laten maken om vast te stellen of de pijn in mijn vinger(s) op reuma wijst of op artrose.
Ik hoop dat al dit gedoe niet leidt tot een nog grotere dagelijkse hoeveelheid te slikken pillen.

3 bestellingen: Wiel Kusters, 'Het veterdiploma', Anne Vegter, 'Eiland berg gletsjer', Robert Bloch, 'Psycho'.

4 oktober 2018

Het was gelukkig rustig in de poli. Twee mensen voor mij bij de röntgen en ook twee bij het bloed prikken. Er we rden vier buisjes bloed 'afgenomen'.

Vanmiddag ben ik wezen tanken. Ik stond bij de kassea achter een man die alleen een pakje zware shag en vloeitjes kwam halen. Doe moest € 11,35 afrekenen! Ik geef toe dat het bijna veertig jaar geleden is dat ik in Ulvenhout bij de Aral shag en sigaretten heb verkocht, maar dit zijn wel héle bedragen geworden. Een dure manier om sneller dood te gaan!

Bij de Praxis kochten we een telescoopladder en wat bloembollen. Bij de kringloopwinkel ertegenover waren de boeken '2 halen - 1 betalen', dus we hielden ons niet in:
- Roald Dahl, De Giraffe, de Peli en Ik
- Roald Dahl, Gruwelijke rijmen
- Roald Dahl, Sjakie en de grote glazen lift
- Van Dale, Junior Woorgeschiedenisboek
- Wim Daniëls, De taal achterna
- Adriaan van Dis, Tikkop
- Cees Nooteboom, Allerzielen
- Henk Romijn Meijer, Op oude voet
- Bob den Uyl, Hier klopt iets niet
- Thomas Verbogt, Perfecte stilte
- Hans Warren, Om het behoud der eenzaamheid
- Christiaan Weijts, Via Cappello 23

3 bestellingen: Bas Heijne, 'Het verloren land: Opmerkingen over Nederland', Angela Rookmaker & Alfred van der Helm, 'Pantuns uit het Maleis', J.M. Galjaard e.a., 'Parken en buitenplaatsen in en om Den Haag'.

5 oktober 2018

Twee mannen staan in de voortuin met een grondboor een gat van vier meter diep te maken. Ze maken er een meetpunt om, als ze hier met het riool en de weg aan de gang gaan, de grondwaterstand in de gaten te houden.
Als ze bijna klaar zijn, valt de elektriciteit uit. Dat blijkt niet aan hen te liggen, maar aan de werkzaamheden verderop in de straat. De hele straat zit zonder stroom (uiteindelijk anderhalf uur).

Grondwater meten grondwater meten

Aan het bergje opgegraven zand is te zien dat er hier onder een dunne laag zwart zand een metersdikke laag wit zand zit.

Aan het boek 'De taal achterna' van Wim Daniëls ben ik direct begonnen. Het leest lekker weg (misschien gaat hij wel iets te veel op de knieën). Hij mengt zijn jeugd in Aarle-Rixtel en de geschiedenis van die plaats met allerlei taalwetenswaardigheden en particuliere meningen daarover. Op bladzijde 45 vertelt hij over de ligstoel die ze vroeger bij hem thuis hadden en wijst dan op de tegengestelde combinatie van 'liggen' en 'staan'. En dan schrijft hij: 'zoiets als wat je in het woord 'koperdief' aantreft.'
Dat is een mooie: 'koperdief'. Als dit in mijn lessen aan de orde komt, kom ik niet veel verder dan 'volledig' en 'boosaardig'. Google levert een bladzijde met 'basaltwoorden' op:

basaltwoorden

Op diezelfde internetbladzijde verwijst men ook naar 'Opperlands taal- en letterkunde' van Battus. Dat had ik natuurlijk zelf al moeten bedenken. De term 'basaltwoorden' lijkt van hem te komen en op bladzijde 160/161 heet hoofdstuk 72a 'Volledig basalt. Hij geeft nog wat woorden extra, waaronder: aankomstvertrek, bijzonder, droefgeestig, gezeik (drie delen), grondlucht, klapzoen, loofden, losvast, meesterknecht, reuze, snorkelen, stilleven, stippellijn, vuurwater, waarschijnlijk (drie delen).

Mijn MR-werk gaat ook buiten mijn twee werkdagen door: gisteren stelde ik de schriftelijke vragen op en mailde ze naar de MR-leden. Vandaag verzamelde ik de reacties en maakte ik de definitieve versie van de vragen. Vorig jaar deed ik dat tussen de bedrijven door op school. Dat kostte natuurlijk ook tijd, maar het viel minder op. Nu ga ik er twee keer apart voor zitten.

Uit de gisteren gekochte 'Gruwelijke rijmen' van Roald Dahl las ik vandaag aan Tygo en Dylano 'Roodkapje' en 'De drie biggetjes' voor. Ik weet uit schoolvoorleeservaring dat die 'het' altijd doen.
Tygo kon al gniffelen om: ''t Kind lacht en trekt in een wipje / een revolver uit gaar slipje / Ze richt hem op het grote beest / en beng, beng ... die is er geweest!'Als Gijs er ook is wil Tygo graag dat ik het nog een keer voorlees en hij zit duidelijk op het 'slipje' te wachten.

3 bestellingen: 3 x kinderboekenweek, Rita Kohnstamm, 'Kleine ontwikkelingspsychologie, Deel 1: Het jonge kind', Annie Oosterbroek-Dutschun, 'Alleen met jou (trilogie: Ieder vindt zijn weg/John Havelaar/Het grote waagstuk)'.

6 oktober 2018

Al een paar dagen horen we af en toe een hakkende specht. Het geluid komt uit de richting van het Prattenburgse bos.

'Wat een leuk idee!' zegt Emma.
Mensen moeten daar zuinig mee zijn, iets een leuk idee noemen.
Emma zegt het om haar moeder een plezier te doen, maar dan nog.
Bedenkers van televisieamusement hebben leuke ideeën
en daarmee is langgeleden de nationale verdomming begonnen.
Leuk idee! Opperste waakzaamheid is geboden.
(Thomas Verbogt, Perfecte stilte, blz. 11)

C. Buddingh' zou dit jaar honderd geworden zijn. Dat heeft in het afgelopen jaar geleid tot een aantal herdenkingsactiviteiten, uiteraard vooral in Dordrecht. Twee weken geleden werden er in Pictura (in Dordrecht) wat nieuwe Buddingh'-uitgaven gepresenteerd:

- Spekkie en Blekkie en het pindakaasmysterie
Dit is een strip zoals we die van Marten Toonder kennen; ballonloze tekeningen bovenaan de bladzijde en de tekst daaronder op de bladzijde. De tekeningen waren van Otto Dicke (ook uit Dordrecht) en de tekst was van C. Buddingh'. Tussen 1955 en 1964 verschenen er 32 avonturen in diverse kranten. De eerste (De meewarige kruipers) was al eens in boekvorm verschenen en nu is het zestiende avontuur (verschenen vanaf 5 april 1960) ook in boekvorm beschikbaar. Er is voor dit verhaal gekozen, omdat Dordrecht in de tekeningen af en toe goed te herkennen is.
Op blaldzijde 13 van het boek staan de 32 avonturen opgesomd. Die zal ik op de Schrijversinfobladzijde ove Buddingh' overnemen.
Je kunt er niet omheen: de strip is gedateerd: 'Blekkie' voor een negerjongetje in een strip zou niet meer geaccepteerd worden.

- C. Buddingh' CollectionBox, met illustraties van Henny van Daalen
Vier kleine boekjes in een luciferdoosje (van Matchboox). Eén was er al, drie zijn er nieuw:

- Kachel I - XIII
- De opvliegende man
- Limerick-Alfabet van Corobalt Blomhert
- Het jongetje met het hart van ijs

Vier boekjes in een lucifersdoosje; elk lucifersdoosje in een zwart doosje; de vier zwarte doosjes weer in een net zo zwart verzameldoosje:

Buddingh' Collection Box

Het aardigste achtergrondverhaal gaat over 'Kachel I - XIII'. De gedichtencyclus werd voor het eerst gepubliceerd in 'Deze kant boven' (1965), waarin hij werd opgedragen aan de Amerikaanse dichter Wallace Stevens. Die opdracht is steeds ter kennisgeving aangenomen. Nu is bekend wat er achter zat: De meisjesnaam van Elsie Wallace, de vrouw van de dichter was 'Kachel'!

Vanmiddag reden we naar Oostzaan, waar de zestiende verjaardag van Mart gevierd werd. Het was zulk lekker weer, dat we nog een hele tijd in de tuin zaten.

7 oktober 2018

We reden vanmiddag even naar Amersfoort, waar in het klooster weer het Potstillfestival plaatvond (vrijdag/zaterdag/zondag). Jan organiseerde het deze keer niet, maar was wel aanwezig met zijn eigen merk. Hij heeft een vat met heel bijzondere whisky gebotteld: een Millstone 2014, Triple distilled 1st fill PX. Ik hoorde er om me heen positieve geluiden over.
Ik proefde ook de kersenlikeur van Leon. De perenlikeur was al lekker, maar deze kersenlikeur overtreft die nog! Er gaat een fles op het boodschappenlijstje.

potstill festival potstill festival

In de loop van de dag ontwikkelde zich een jichtgevoel in mijn linkerenkel. Als dat maar goed gaat.

Op zolder ligt nog een flinke stapel poëzie- (en andere) kalenders. Ik heb die vele jaren op mijn bureau gehad en steeds per dag omgeslagen, maar niet afgescheurd, omdat ik spijt had van het kapotscheuren van de Bescheurkalenders van Koot & Bie. Ik heb nu besloten ze alsnog per dag af te scheuren en mee te nemen in de knipselverkoop.

8 oktober 2018

Ik hink door het huis vanwege de jicht. Zaterdag heb ik een paar glazen rosé op. Rode wijn kan jicht veroorzaken, zou die rosé dat ook doen?

In het verleden hebben collega's die part-time werkten me wel gezegd dat het lastige daarvan is dat je al je zaken ook in die paar dagen moet regelen. Ik merk dat nu ook. Morgen is er een toets, maar die heb ik vorige week woensdag niet klaargelegd. Daarom ben ik vanmiddag toch maar even naar school geweest.

9 oktober 2018

Ik heb mijn lessen gegeven, maar ben daarna - vanwege de jicht - toch maar naar huis gegaan. Ik ben moe en te snel geïrriteerd door de pijn.

Ik blader en lees in 'Om het behoud der eenzaamheid. Hoogtepunten uit veertig jaar Geheim dagboek' van Hans Warren. Hij heeft me al snel weer te pakken. Wat ik nog weet zijn de hoofdlijnen: het mislukte huwelijk, de ruzies, het gedoe met de kinderen, het gedoe met buitenlandse geliefden en later de antieke kunst, Mario, de aftakeling en het oeverloze geschrijf over koken en uit eten gaan. Toch kan ik het herlezen, omdat ik geniet van zijn stijl én van zijn volstrekte (en schaamteloze) eerlijkheid.

10 oktober 2018

Een standby-uur in V2. Ik had mijn buurjongen nog niet in de klas gehad, maar de school is klein genoeg om elkaar op deze manier toch tegen te komen. Iedere docent heeft ergens in zijn rooster zo'n standby-uur staan. Maximaal veertien keer per jaar moet je in zo'n uur de klas van een ziek collega opvangen. Het voorkomt de tussenuren en het over straat zwerven van (vooral) eerste en tweede klassers. De ouders vinden dit een prima regeling. De leerlingen (en de docenten) hadden eigenlijk liever een tussenuur gehad.

De huisarts belde vanmiddag: de uitslag van het bloedonderzoek en de röntgenfoto's zijn binnen: de bloedwaardes wijzen op reuma en op jicht (die jicht voel ik sinds zondag, maar de was dus blijkbaar vorige week donderdag al in het bloed aanwezig). Ik moet een afspraak met een reumatoloog maken.

Vanavond hadden we Martijn Versteeg in het Cultureel Café. Hij vertelde rustig (bijna bescheiden) over zijn tekenwerk. Hij maakt tekeningen die nauwelijks van een foto te onderscheiden zijn. In eerste instantie werkte hij alleen met potlood en houtskool, maar de laatste tijd werkt hij ook met olieverf. Die verf gebruikt hij uitsluitend met een heel dun penseeltje. In feite tekent hij met die verf.

Tekening Martijn Versteeg

1 bestelling: 6 x Boekenweek.

11 oktober 2018

Het opengooien van de straat en het vervangen van het riool (door een dubbel riool, één voor het regenwater en één voor het afvalwater) nadert nu ons huis. We kunnen linksaf de straat niet meer uit. Ze lopen wat achter met de werkzaamheden. Het zou in november klaar zijn, maar dat wordt zeker december.

Het is bijna herfstvakantie. In deze eerste weken heb ik niet de indruk dat twee dagen minder werken me veel rust brengt. Teveel klusjes voor school op de andere dagen en teveel werklui over de vloer in huis. Op de niet-werkdagen leven we wel iets in een lagere versnelling én ik heb wat meer tijd dan in het verleden besteed aan het 'op orde' brengen van bladzijden op Schrijversinfo.

Vanavond was er een extra vergadering van de MR. Met iets teveel afzeggingen.

Toen de schoorsteenveger hier een paar weken geleden was had ik naast de open haard een stapeltje oude kranten neergelegd. Hij had zelf een paar kranten bij zich, maar vroeg tot mijn verrassing of hij het stapeltje kranten mee mocht nemen: 'Bijna niemand heeft meer een krant in huis!' Dat was al langer mijn conclusie, wanneer ik in een klas vroeg wie er thuis een abonnement op een krant had, maar het werd hiermee nog eens bevestigd.

3 bestellingen: J.M.A. Biesheuvel, 'De verpletterende werkelijkheid', 2 'Spoorleesboekjes', Aantal (29) knipsels over Tom Lanoye.

12 oktober 2018

We zijn de muggen in huis nu echt zat. Vanmiddag hebben we vier horren besteld! Eén voor de achterdeur, één voor het achterraam beneden, één voor ons slaapkamerraam en één voor de studeerkamer. De reden om het vandaag te doen was een jubileum-kortingsactie bij Van Dijk. Dat scheelde twintig procent.
Bij de Praxis haalden we een nieuwe spa. Ik brak de steel van de oud bij het uitgraven van de door de motten kaalgevreten buxusstruik voor het lange raam.
En natuurlijk liepen we even bij de kringloop binnen:
Vier keer poëzie:
- Hans Andreus, Ik hoor het licht: een bloemlezing uit de poëzie van Hans Andreus
- Huub Beurskens, Buitenwegen: excursies met gedichten en vergezichten
- Pim te Bokkel, Dit is hoe een storm ontstaat
- dichter Dop Draak, Poëzie als Woordspel
Eén keer literatuur
- Jan Wolkers, Zomerhitte (gebonden, inclusief het laatste interview met Jan Wolkers op DVD)
Drie keer koken:
- Aram van Beek, Oven & Stoven
- Susannah Blake, 500 salades
- José Marécha, Mini pannetjes

Ik weet best dat er op internet duizenden recepten te vinden zijn, maar ik vind het bladeren in zo'n kookboekje heerlijk en waarom zou ik ze dan voor € 1,50 laten liggen? En bovendien: als ze tegenvallen, kan ik ze altijd weer verkopen.
Deze kookboeken vielen in ieder geval al niet tegen. Ik wil er uit gaan maken:
- Kabeljauw met spinazie en pijnboompitten
- Pittige bonen met nacho's en avocado
- Kipcurry met zoete aardappel en yoghurt
- Ravioli in kippenbouillon
- Thais kippannetje met garnalen
- Caesarsalade met kip
- Zalm- & groentesalade in komkommerbakje
- Pastasalade met ham en doperwten

Vanmiddag was ik anderhalf uur op school voor een overleg tussen het dagelijks bestuur van de MR en de rector. Dit overleg heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een open overleg, waarin we van beide kanten heel eerlijk zijn, maar waarin we ook nadrukkelijk - maar zakelijk - zeer van mening kunnen verschillen.

Tygo vroeg bij binnenkomst of ik een boek over vulkanen voor hem had. Ik dacht dat er eentje in de dozen van Just zat, maar die is blijkbaar al verkocht. Ik vond er nog wel een in de boekenkast op de logeerkamer, daar met een blijkbaar vooruitziende blik ooit al voor de jongens neergezet. Tygo nam het boek dankbaar in ontvangst, maar keurde het verder geen blik waardig. Conclusie: hij heeft de opdracht van school zo'n boek mee te brengen. Aan die opdracht is voldaan en hij heeft geen enkele aanvechting om het boek zelf ook te gaan lezen!

4 bestellingen: 'Hongertochten (Amsterdam zoekt uitweg in de hongerwinter)', Daniel Goleman, 'Emotionele intelligentie. Emoties als sleutel tot succes', Jannetje Koelewijn, 'De brug (Antoon Coolen per televisie terug onder het volk)' (Vrij Nederland bijlage, 10-02-1990), Renate Dorrestein, 'Een hart van steen'.

13 oktober 2018

Het is half oktober, maar het weer is zomers: 27 graden! We hebben de barbecue nog maar eens aangestoken. Vrijdagavond heb ik wat in barbecueboeken gebladerd, om nog eens wat nieuws uit te proberen. Dat werd:
- Gevulde champignons met olijvenroomtapenade
- Souvlaki met courgette

De gevulde champignons waren lekker, maar mogen volgende keer met meer kaas en met minder tapenade. Ook de souvlaki was lekker, maar een volgende keer wil ik die met kip maken: dunne reepjes vlees snijden, in een met de kaasschaaf van een courgette gesneden lange plak rollen en die rol weer in een plakje mager doorregen spek rollen. Daaroverheen een marinade van ui, knoflook, limoensap, oregano, tijm en olijfolie.

Tygo haalde zelf met de barbecuetang zijn frikandel van de barbecue en wilde ook wel even als grillmaster poseren:

Tygo barbecue

14 oktober 2018

Ik heb een volgende Marten Toonder uit: 'De wisselschat', een boek waaruit oplettende lezertjes kunnen leren dat een schat geen kist met goud hoeft te zijn.
Vorige week dinsdag liet ik mijn klassen 'Spekkie en Blekkie en het pindakaasmysterie' van C. Buddingh' zien en vertelde daarbij dat het een strip is zoals Marten Toonder die ook maakte. Marten Toonder zegt ze niets en ook van Ollie B. Bommel hebben ze nooit gehoord! Ik zal binnenkort de onlangs op een veiling gekochte doos met ruim veertig Bommelverhalen eens mee naar school nemen en ze daar dan - verplicht - een poosje in laten lezen.

Op Schrijversinfo in de nieuwe layout: Pieter A. Kuyk.

Vandaag heb ik de boektoets van H3c nagekeken (ze hebben hem heel behoorlijk gemaakt). De uiteenzetting van dezelfde klas bewaar ik voor de herfstvakantie.

Ook in een stadstuintje neemt de natuur brutaalweg zijn plaats: een viooltje in een niet op zijn plaats liggend matje en een heel jong plantje in de zoom van het deksel van de spa:

tuin tuin

Vanmiddag wandelden we een klein stukje in het Amerongse bos. Lidy verzamelde denneappels en eikels voor een herfststukje:

bos bos

3 bestellingen: J.M.A. Biesheuvel, 'Biesboek', J. Verseput, 'Een eeuw Rotterdamse schoolvereniging 1880-1980', Thea Beckman, 'Het wonder van Frieswijck'.

15 oktober 2018

Vandaag heb ik flink lopen opruimen op de studeerkamer. Woensdag komen ze de ramen opmeten voor de horren en dan moeten ze er wel bij kunnen.

Nieuw op Schrijversinfo: Rogi Wieg.

4 bestellingen: Carien Kalmeijer-Mesker, Lisa Hamstra-Bletz, Wim Wolters, 'Communicatie met Turkse en Marokkaanse patiënten in het ziekenhuis', A.F.Th. van der Heijden, 'Het leven uit een dag', Harry Mulisch, 'Het stenen bruidsbed', 'De Gids, nr. 10, oktober 2000, Japanse poëzie uit Japan en Nederland', Karina van der Pol, 'Kinderen koken spelenderwijs met natuurvoeding'.

16 oktober 2018

Mijn laptopscherm was aan het begin van de les aan H4 op het digibord te zien. Leerlingen ontdekte het groene icoontje van Spotify in de onderste balk. 'Meneer, u hebt Spotify open staan. Mogen we zien welk nummer u als laatste geluisterd hebt.' Dat mochten ze en Supertramp werd 'goedgekeurd'.

Mij H4-klas presenteerde vandaag in groepjes het door hen gelezen Middeleeuwse werk. Dat deden ze goed. Ik constateerde twee dingen:
- Ze maken geen kladblaadje met hoofdpunten van hun presentatie meer; die hebben ze op het scherm van hun telefoontje staan.
- Het is eigenlijk niet handig dat ik ze eerst een toets heb afgenomen en ze daarna deze presentaties laat doen. Ze horen immers alle hoofdlijnen tijdens die presentaties nog zes keer langs komen! Een verzachtende omstandigheid: na de herfstvakantie hebben ze een centrale toets, waar deze stof ook weer in zit.

De rapportvergaderingen zijn voor dit jaar afgeschaft. In plaats daarvan zijn er wat vaker op dinsdagmiddag leerlingbesprekingen (los van de rapporten). Mijn H3-klas was vanmiddag aan de beurt. Ik denk dat dit wel kan werken (en het scheelt drie dagen waarop de leerlingen geen les hebben).

Een paar weken geleden schreef ik in dit weblog dat het me zo tegenviel dat - volgens een artikel in 'de Volkskrant' - de opmerking van Jan Schaefer 'In geouwehoer kun je niet wonen' geen spontane, maar een met een PR-man voorbereide actie was. Mijn weblog blijkt nog altijd door (sommige) journalisten gelezen te worden en in de 'Argus' van deze week legt Paul Arnoldussen uit deze 'beduusdheid' mij bespaard had kunnen blijven, omdat het wel degelijk een op dat moment bij Schaeffer opkomende opmerking was en hoogstens een aanpassing van een eerder in een interview gebruikte opmerking.

Argus - Schaeffer

17 oktober 2018

Vandaag bracht ik de doos met 48 boeken van Marten Toonder mee naar school. Mijn leerlingen hebben rustig en geïnteresseerd een klein half uurtje zitten lezen. Ik heb niet de illusie dat ze nu allemaal naar de bibliotheek snellen, maar ze hebben er in ieder geval 'kennis mee gemaakt'.

Vanavond hadden we een MR-vergadering. Bij wijze van uitzondering waren we eens eerder klaar dan de geplande eindtijd!

2 bestellingen: Charles Dickens, 'David Copperfield (deel I)', Willem Frederik Hermans, 'Drie melodrama's (Conserve / De Leproos van Molokaï / Hermans is hier geweest'.)

18 oktober 2018

De herfsttijlozen die al jaren in de tuin staan zijn al lang uitgebloeid. De onlangs gepote exemplaren steken nu hun kopjes boven de grond uit. Ik ben benieuwd of ze volgend jaar wel tegelijkertijd verschijnen.

Vanavond was het eerste schoolfeest van dit jaar. Het was goed bezocht, maar zoals gewoonlijk - wel vooral door eerste en tweede klassers. Ik stond met twee collega's bij het hek. Dat gaf me de gelegenheid om in het 'middenuur' van de hekwacht de toetsen voor na de herfstvakantie klaar te leggen.
Bij dat hek had ik een verrassend, voor mij bijna surrealistisch gesprek met twee collega's:
- vrouwelijke collega: Ik heb het koud. Thuis ga ik lekker onder de douche met een glaasje port.
- ik: Dan komt er toch water bij. Dat lijkt me niet lekker.
- vrouwelijke collega: Mijn douche heeft een nisje. Daar zet ik dat glas in.
- mannelijke collega: Ik ga vaak onder de douche met een pilsje.
- ik: Je maakt een grapje!
- mannelijke collega: Nee hoor, dat leer je bij het voetbal! Ik had medespelers die douchten met een pilsje én een sigaret.

3 bestellingen: Max Tailleur, 'Met een mop de wereld rond', Geert Claassens (bezorgd door), 'Karel ende Elegast', Aantal (25) knipsels van en over Theo Kars.

19 oktober 2018

De kapster was vanavond bij ons thuis. Dan zijn ook de kinderen en kleinkinderen er. Ik maakte daarom vanmiddag een grote pan nasi, kipsaté met saus en kip met champignons en tauge in zoetzure saus. Het ging zo goed als op.

20 oktober 2018

Vanmiddag in het dorp wat winkels bezocht (waaronder Specsavers). Daarna op het terras van Robberts Pub een Guiness gedronken. we trakteerden onszelf ook maar op een portie bitterballen. Peter zat binnen, met vrienden, aan de bar.

Het leven is een cadeautje waar je niet om gevraagd hebt,
maar je wordt wel geacht het in dankbaarheid te aanvaarden en vrolijk te consumeren.

(Kees B. Tam, ongepubliceerd)

3 bestellingen: Francine Oomen, 'Het Zwanenmeer (maar dan anders)', Carry Slee, 'Bikkels', Jan Paul Schutten, 'De wraak van het spruitje', Manon Uphoff, 'Koudvuur', Piet Vroon, 'Prutswerk. 40 klachten aan de schepper'.

21 oktober 2018

Vanuit mijn stoel een roodborstje in de sering zien zitten; daar word ik heel rustig van.

Willem Wilmink kreeg de Theo Thijssenprijs vanwege zijn mooie kinderboeken. En wat denk je? Adèle Bloemendaal aan de lijn: 'Zeg Jacques, de oude bard krijgt een prijs. Mooi toch? Zullen we ons derwaarts spoeden en hem feliciteren? Wat nou als ik eens een beschaafde combinatie aantrek, niet te uitdagend maar wel zo dat men lichtelijk smul in mij krijgt. Of doen intellectuelen daar niet aan?'
Ik wist van Adèle dat zij weliswaar zeer belezen was,, maar zich meer op haar gemak voelde om vijf uur 's ochtends tussen de hoeren en pooiers in café de Witte Ballon dan 's middags tussen de conservatoren en hoogleraren in het Letterkundig Museum.
'Zo'n Willem,' zei ze, 'daar zit toch werkelijk weer geen greintje kwaad aan. Zou het dan toch kunnen, zouden er dan toch mensen bestaan die helemaal zuiver en goed zijn?'
Ik kende hem beter en vertelde van zijn driftbuien, zijn onredelijkheid en olifantengeheugen voor wat hem ooit was aangedaan. Dat stelde haar gerust. Ze hoefde haar sombere visie op de mens niet bij te stellen.
(Jacques Klöters, Voorwaarts leven, achterwaarts begrijpen, blz. 9/10)

Wim Kok is gisteren overleden. In de officiële reacties steekt men de nette loftrompet en wordt zijn staatmanschap geprezen. Ik denk daar iets genuanceerder over. Met het afschudden van de ideële veren van de PvdA heeft hij met een forse klap die partij haar wortels ontnomen en zonder wortels sta je niet stevig en komt er weinig voeding meer door. En daar komt nog bij dat hij als staatsman preekte tegen de zelfverrijking in de maatschappij, maar toen hij staatsman af was deed hij daar vrolijk en uitbundig aan mee.

1 bestelling: Boekenlegger: Simon, Rachel, 'Verhaal van mooi meisje'.

22 oktober 2018

We hebben onlangs wat spullen op Marktplaats gezet. Het is wel een beetje gedoe. Mensen bieden erg laag en reageren soms niet op een mailtje over hun bod. Dat zal er dan allemaal wel bij horen. Vandaag kwam een mevrouw het Maxi Cosi-autoestoeltje ophalen. Die paar tientjes zijn dan toch weer meegenomen.

Vanmiddag zijn we bij Moeke in Rhenen even naar de lage stand van de Rijn wezen kijken. Er zwommen opvallend veel visjes (van een centimeter of tien) langs de kant. We dronken op het terras van Moeke een kop koffie. Het kan maar zo de laatste kans op een zonnig terras van dit jaar zijn.

Uitzicht Moeke

5 bestellingen: Arni Thorarinsson, 'De tijd van de heks', Kees Fens, 'Op weg naar het schavot', Bredero, 'Spaansche Brabander', Ward Ruyslinck, 'Wierook en tranen', Jan Wolkers, 'Wegens sterfgeval gesloten'.

23 oktober 2018

Het afgelopen kwartaal is weer met de boekhouder doorgenomen. Zijn advies is om de zonnepanelen administratief en belastingtechnisch op Lidy's naam te zetten (die optie was door de zonnepanelenboeren ook al genoemd).

Op het Bruïneplein voel ik me weer even een kleuter. De herfst is begonnen (nat en veel blad) en ik schop in de bergjes afgewaaide bladeren van de platanen die het plein omzomen. Dezelfde soort platanen, met (uiteraard) dezelfde soort bladeren als destijds op het ventweggetje en de parkeerplaatsen aan het Verlaat.

De litteraire figuur van Top Naeff vertegenwoordigt de typisch Hollandse dame, in de beste betekenis. Een ruime beschaving, een evenwichtigheid die niet onbewogen, een rustige terughouding die niet enghartig is. En bovenal: die nuchtere critische zin, welke koud en hard zou kunnen lijken voor wie niet wist dat de ingetogen beheersing, waarachter (naar den volksaard) het gevoel zich terugtrekt, door levende ontvankelijkheid bljft gedragen, zonder tot een houding te verstarren. (Victor E. van Vriesland, Onderzoek en vertoog 1, blz. 449)

3 bestellingen: Sylvia Mann, 'Dit is Israel. Geillustreerde Reisgids en Herinnering', B. Dubbelboer, 'Stormende motoren, Paul Middellijn, 'Sranan ju son / Suriname jouw zon'.

24 oktober 2018

Dat is nou marsepein zoals marsepein hoort te zijn! Kijk maar: het is niet wat het is.

Engels srop marsepein

En dan is dit de plek om Kees Stip nog maar eens te citeren:

Op een paard

Een paard bracht elke dag te Assen
om vrouw en kinderen te verrassen
een wortel mee van marsepein
die echt van wortel bleek te zijn.
Zo lief als paarden voor elkaar
zijn wij maar eenmaal in het jaar.

Ik ben weer begonnen met het te koop zetten van boekenleggers. In totaal heb ik er nu 1200 te koop gezet. Daarvan zijn er inmiddels 50 verkocht (en dat valt me niet tegen).

De organisatie van Halloween in Veenendaal-Oost roept weerstand op uit voornamelijk christelijke hoek. Op Facebook zag ik dat deze weerstand niet alleen in Veenendaal opduikt. Er wordt gesproken van een verarming van de Nederlandse cultuur. Op Facebook plaatste ik deze reactie:

De mensen die Halloween als een verarming van de cultuur zien gebruiken argumenten die niet houdbaar zijn. Ik verdenk ze er sterk van hun eigenlijke (waarschijnlijk op religie gebaseerde) argumenten te verzwijgen. Ze zouden eens naar de getekende televisieseries moeten kijken, waar de kinderen van genieten. Halloween is daar een slap aftreksel van.
Los daarvan zouden ze hun kinderen zeker niet in contact met de bijbel moeten brengen: de verhalen daarin zijn veel gruwelijker dan Halloween!

Ik geniet van een plotselinge stille middag in huis. Lidy is met Martijn, Suzanne, Tygo en Dylano naar de tuinwinkel in Duiven, waar ze weer een groot tableau hebben gemaakt van kleine (kerst)huisjes, rijdende treintjes enz. Eigenlijk zou ik meegaan. Ik had met enige moeite - uit beleefdheid - een licht enthousiasme geveinsd. Nu bleek Martijn wel mee te willen. Ik constateerde dat we dan niet in één auto pasten en stond grootmoedig mijn plaatsje in die auto aan Martijn af.

25 oktober 2018

De laatste doos knipsels heb ik gisterenmiddag uit de garabox gehaald. Nu ligt er weer een enorme hoeveelheid knipsels gealfabetiseerd op tafel, maar ik heb nog anderhalve doos te gaan. Als dat af is (morgen? overmorgen?) heb ik het einde bereikt van een klus van bijna twee jaar! Of, althans, van het eerste gedeelte van die klus. De dozen kunnen dan, op volgorde van alfabet, terug naar de garagebox en dan kan ik ze later op achternaam gaan sorteren en uiteindelijk allemaal te koop zetten.

Als ik het sorteren van knipsels even zat ben, lees ik een stukje in 'Voorwaarts leven, achterwaarts begrijpen. Mijn journaal' van Jacques Klöters. Deze levensherinneringen stonden allemaal al eens op Facebook. Daar heb ik ze lang niet allemaal gelezen, maar degene die ik las, stonden me wel aan. Daarom kocht ik een tijdje geleden dit boek met die verzamelde herinneringen, ook omdat ik dacht er voor Schrijversinfo wel uit te kunnen 'putten'. Op blz.79/80 schrijft hij over de straatgeluiden uit zijn jeugd, o.a. over de stoet passerende voetballiefhebbers op weg naar het Olympisch Stadion. De ene helft met een sjekkie in de mond en de andere helft met een bolknak. Dan komt er een prachtig zinnetje: 'Iedereen zat nog op roken in die tijd.' Twee bladzijden verder opent hij een nieuw stukje met nog zo'n mooi zinnetje: 'Geluk is vaak een moment dat alweer voorbij is.'

26 oktober 2018

Van de tas die ik van Martijn kreeg heeft de rits het begeven. Vandaag kochten we daarom een nieuwe 'schooltas'. Bij de Action kocht ik drie plastic bakken om de boekenleggers netjes in op te bergen.

De laatste twee dozen knipsels uit de garagebox zijn op alfabet gesorteerd. Ik ben er op twee manieren 'helemaal klaar mee'. De tafel is weer leeg, de knipsels liggen op zolder, op stapels en op alfabet en ik kan voorlopig even geen knipsel meer zien.

Begin deze week had ik een eierkoek die een beetje naar urine rook. Hij smaakte er niet naar, maar ik vond het toch raar. Vandaag hoor ik een bakker op televisie zeggen dat zoiets kan. De eierkoeken zijn dan te warm in een plastic zak gedaan!

We kijken op televisie naar darten (niet geweldig vanavond) en tussendoor even naar 'Veronice Inside'. Daar steek ik nog iets van op! Johan Derksen rookte zijn eerste sigaartje in Dordrecht. Hij interviewde Kees Buddingh' en zei tegen Buddingh' dat hij die sigaartjes lekker vond ruiken! Buddingh' bood Derksen er eentje aan en dat was de eerste van veel nog te roken sigaartjes!

2 bestellingen: Kees Verheul, 'Rusland begint bij de IJssel. Dagboek mei-augustus 1984', Anatole France, 'La revolte des Anges'.

27 oktober 2018

Die hele Zwarte Pieten-discussie is blijkbaar nog niet gek genoeg! Nu moet de regering excuses maken voor de behandeling van 'moffenmeiden' direct na de Tweede Wereldoorlog. En AH moet de pepernoten 'met echte VOC-kruiden' uit de schappen halen, vanwege de misdaden door de VOC begaan. Ik heb er nog eens over nagedacht en ik eis ook excuses:
- van de Italiaanse regering voor de wandaden van de Romeinen in Nederland rond het jaar 0.
- van Onze Lieve Heer voor het vermoorden van duizenden mensen tijdens/met de zondvloed.

In Veenendaal-Oost is vanavond een Halloween-viering. Gijs organiseert mee en Suzanne, Tygo en Dylano doen mee.

Hof Halloween

Lidy 'bemant' vanavond het huis van Suzanne en Gijs voor de aanbellende kinderen. Ik ben vanavond de verhalenverteller. Al doe ik die titel niet helemaal eer aan, omdat ik voor ga lezen en niet ga vertellen. Ik dacht eerst 'Het verhaal van het gouden been' te vertellen. Maar daar heb je na één keer de clou van weggegeven en de avond duurt tweeënhalf uur. Daarna dacht ik aan het sprookje over 'De jongen die griezelen wilde leren' (een sprookje van Grimm), maar kwam via die gedachte op de 'Gruwelijke rijmen' van Roald Dahl uit. Het 'gruwelijke' past bij Halloween en de kinderen kunnen dan één of twee korte sprookjes 'meepakken' en daarna weer verder gaan. Deze rijmende sprookjes kun je niet in je eigen woorden navertellen (en ik ga ze echt niet allemaal uit het hoofd leren), dus wordt het voorlezen.

De tent waarin ik voor ga lezen is al ingericht:

Tent Halloween

Voor de vuurkorf die er staat breng ik een kratje openhaardhout mee. Gijs heeft een lichtsnoer om het vuur na te bootsen (echt vuur is wat rokerig in zo'n tent).

4 bestellingen: Prentbriefkaart Stijn Aerden en Klaas Vos, 'Rijk. De negen levens van Rijk de Gooyer', Rutger Kopland, 'Een lege plek om te blijven', Harry Kemelman, 'Saturday the rabbi went hungry', 'Grootmoeders grote keukenboek. Nostalgische recepten en praktische tips'.

28 oktober 2018

Betweter

Kees was in onze stamkroeg niet geliefd
Hij snapte niks maar legde alles uit
Waardoor hij steeds de atmosfeer verpestte

Zo'n iets te hooggegrepen ijdeltuit
De bron van al zijn kennis was Het Beste
Hij zoog die halfbegrepen weetjes op

we deden soms wel eens een kleine geste
En riepen: 'Kees, verdomme hou je kop!'
Hooghartig zweeg hij dan en keek gegriefd

Ik zie hem nooit meer, maar denk vaak aan Kees
Vooral wanneer ik Harry Mulisch lees


(Jaap van den Born, De light scheurkalender 2004, 29 oktober)

Er stonden al wat langer herfsttijlozen in de voortuin, maar die stonden een beetje verstopt onder struiken. Uit de huiskamer goed te zien, maar vanaf de straat niet zo goed. De twee nieuwe, die nu bloeien, staan pontificaal vooraan in de tuin. Ze trekken veel bekijks. Voetgangers op het trottoir verrekken bijna hun nek bij het langdurig omkijken. Je ziet ze denken: 'Wat raar, zijn dat nu krokussen?'

Vandaag kookte ik uit één van de onlangs gekochte kookboeken kipcurry met zoete aardappel en yoghurt. Het was niet al te ingewikkeld (toen we de ingrediënten eenmaal in huis hadden) en het smaakte goed. Martijn at mee.

5 bestellingen: 2 'Kronkels', Hubert Lampo, 'De zwanen van Stonehenge', A.J. Dirksen e.a., 'Micro computers', Thea Beckman, 'Het wonder van Frieswijck', Hugo Claus, 'Suiker'.

29 oktober 2018

Vanochtend heeft de Klussenier een nieuw dakraam in het dak van het gangetje op zolder geplaatst. Er is in het hele trappenhuis onmiddellijk weer veel meer licht.

Vandaag viel 'De Boekenpost' in de bus, met daarin 'De boekenkast van Mats Beek'. Twee bladzijden tekst en een paginagrote foto van mij lezend in A.L.Snijders in de rookstoel op de studeerkamer. Ik zal het artikel scannen en die scans hier aanklikbaar maken.
artikel boekenpost bladzijde 1
artikel boekenpost bladzijde 2
artikel boekenpost bladzijde 3

Ik zit de gedichten uit 'Meulenhoffs dagkalender 1993. Nederlandse poëzie. Dichters op reis' (samengesteld door Hans Warren) op Schrijversinfo te vermelden. Op 26 januari kom ik een gedicht van Hans Warren zelf tegen. Een blik in het register leert dat hij - schaamteloos - 10 gedichten van zichzelf heeft opgenomen. Zoveel nam hij er van niemand anders op! Ik houd voor mogelijk dat de samenstelling van de kalender helemaal door Mario Molegraaf gedaan is en dat die zijn huisgenoot op deze manier heeft willen eren.

2 bestellingen: Lévi Weemoedt, 'Een treurige afdronk', Vasalis, boekenlegger: 'Ik droomde dat ik langzaam leefde ...'.

30 oktober 2018

Vanochtend ben ik naar de dokter geweest om hem naar mijn jichtvoet te laten kijken. Dat draaide uit op een korte kuur prednisolon (ik dacht dat het prednison heette, maar dit staat op het doosje).

Maarten van Rossem is het weer helemaal met mij eens (of ik met hem, het is maar hoe je het bekijkt):

Je moet geen excuses aanbieden voor iets wat je niet zelf op je geweten hebt. Dat is niets anders dan gemakzuchtige hypocrisie. Als mijn vader een moord gepleegd zou hebben, ga ik daarvoor geen excuses aanbieden. Vandaar dus ook dat ik het volstrekte onzin vind dat wij nu onze excuses zouden moeten aanbieden voor het gedrag van Coen of voor die andere wandaden in contemporain perspectief.
Feitelijk is de geschoolde politiek correcte geest van mening dat we maar het best voor ons hele verleden excuses zouden moeten aanbieden. Als je even doordenkt, is immers onze hele Gouden Eeuw gebouwd op de ellende van anderen. Het zou zonder meer terecht zijn om het Paleis op de Dam af te breken. Het zou beter vervangen kunnen worden door een eigentijds paviljoen ten behoeve van een Excuusmuseum, bemand door politiek correcte suppoosten. De kosten die daarvoor moeten worden gemaakt zouden overigens mooi gedekt kunnen worden door de omvangrijke compensatie die de Italiaanse en Franse regering ons nog steeds schuldig zijn voor de Romeinse en Franse bezetting van ons vaderland. Het is ook de hoogste tijd dat zij daarvoor hun excuses aanbieden!

31 oktober 2018

De pijn is (gelukkig) wat minder, maar ik ben toch niet naar school gegaan.

Thuis heb ik twee werkwijzers voor het komende cluster gemaakt en wat mailverkeer voor de MR afgehandeld (m.b.t het werknemerstevredenheidsonderzoek en de vergadering met de wethouder).

Jacques Klöters legt in 'Voorwaarts leven, achterwaarts begrijpen' en passant de herkomst van 'tegen de Bierkaai vechten' uit. Een verre voorvader van hem woonde aan die Bierkaaij in Amsterdam. Het was de kade waar de schepen de vaten bier (o.a. uit Delft) kwamen lossen. De sterke mannen die dee vaten aan wal brachten, waren vechtersbazen. Zo'n gevecht tegen die groep verloor je altijd. Het had geen zin om 'tegen de Bierkaaij' te vechten.