Oktober 2019

 

1 oktober 2019

Een blokuur groepswerk blijkt voor de meeste leerlingen teveel gevraagd te zijn. Zolang is hun spanningsboog niet. Eigenlijk wist ik dat ook wel.

In H4 heb ik ze in laten loggen op de methodesite. Zodra de laptops op de tafeltjes staan, halen minstens tien leerlingen hun telefoon + oplaadsnoertje tevoorschijn. Een kwestie van je kansen pakken. Ik vrees wel dat de accu's van die laptops snel leeg zijn als dit de hele dag door gebeurt (die worden namelijk alleen 's nachts opgeladen).

2 bestellingen: Alexander Pola, 'Fabels', Lalita Ahmed, 'Vegetarisch koken'.

2 oktober 2019

De leerlingen zijn vrij en wij hebben een studiedag. De resultaten van het werknemerstevredenheidsonderzoek worden (nogmaals) met ons doorgenomen en we denken in groepjes na over verbeterpunten. Het bureau dat het onderzoek ook heeft afgenomen, neemt al die gedachten mee en komt later met een aanbeveling. Nuttig, alleen zat er mij wat te veel tijd tussen het onderzoek en dit vervolg erop.

Tussen de middag krijgen we een lunch, maar ook dat blijkt een vergadermoment te zijn. Weer een ander bureau heeft een onderzoek naar onze positionering in de regio gedaan en doet daar nu verslag van. En ook daar mogen we vervolgens in (eettafel)groepjes over discussiëren.

Ajax wint in Spanje met 0-3 van Valencia. Die uitslag is iets geflatteerd, maar het was een leuke wedstrijd om te bekijken. Alleen was ook deze verslaggever (weer) meer fan dan commentator.

Tijdens de wedstrijd nam ik een doos vol uitgeknipte columns van Frits Abrahams (uit de 'NRC') door. Ik haalde de columns over schrijvers eruit. Die gaan niet in het mapje 'Frits Abrahams', maar in de mapjes van de betreffende schrijvers.

1 bestelling: 3 x Miep Diekmann.

3 oktober 2019

Vanochtend deden we boodschappen bij de Hoogvliet (bier in de aanbieding) en de Lidl. Voor de Lidl is 'compressor' een te moeilijk woord:

Comperssorset


Alfred Birney's 'Niemand bleef. Dagboek van Meneer B.' heb ik nu uit. Dit is het laatste citaat dat ik eruit noteerde:

Toen ik mij vandaag over de stenen ballustrade van mijn balkon boog,
zag ik dat de Japanse sierkers in mijn straat in bloei staat.
De aankondiging van de lente heeft niet lang nodig,
dus over twee weken zal de boom weer kaal zijn.
De kersenbloesem is in Japan een metafoor voor het leven:
mooi, maar vergankelijk.
Of het leven mooi is, zou ik niet direct willen onderschrijven,
maar het is mijn metafoor ook niet.

(Alfred Birney, Niemand bleef. Dagboek van Meneer B. 2005-2011, blz. 316, 03-03-2010)

Ik zag dat dit het vierennegentigste (!) citaat over 'het leven' is dat ik in de loop der jaren hier noteerde.

De kleinzoons krijgen maandelijks zakgeld van ons (evenveel euro's als ze jaren tellen). Dylano stopt het geld weg (en thuis in zijn spaarpot). Tygo stopt het vanmiddag in zijn zak, fietst naar een vriendje en met dat vriendje naar Jamin, waar hij hem (en zichzelf) op een twizzle trakteert. Van de rest koopt hij er een zak snoep. Uiteraard is er daarna wel iemand die over sparen begint, maar ik vind het eigenlijk wel mooi. Hij heeft er een leuke middag mee gehad en volgens mij moet je geld leren uitgeven, voordat je kunt leren wat sparen is.

1 bestelling: 'F.B. Hotz leest verhalen uit Eb en vloed' (2-cd luisterboek).

4 oktober 2019

De overbuurvrouw ligt in het hospice. Haar kinderen wachten het overlijden niet af. Vanochtend stond er al een busje van het kringloopcentrum voor de deur.

Mijn kleinkind ging vanmiddag spelen bij het kleinkind van Henk, met wie ik destijds in de gemeenteraad zat. Leuk! Tegelijkertijd geeft het aan dat Veenendaal, ook met bijna 70.000 inwoners, nog steeds een dorp is.

1 bestelling: 4 x Upton Sinclair.

5 oktober 2019

Lidy maakte vanochtend het houtwerk van de erker schoon. Ik haalde het bladaval (en andere troep) van het dakje van de erker af.

We fietsten naar de drogist op het Bruïneplein en keken even bij de zorgwinkel van Zideris. Ik werd er met 'Meester Mats' aangesproken door de bedrijfsleider: een oud-leerling van 'De Grift'.

Ik schiet lekker op met de knipsels: de zolderkamer is nu netjes en ik kan er met de knipsels aan het werk. Daarnaast fotografeer ik elke dag een stuk of tien pakketjes knipsels (die al meer dan een jaar te koop staan, maar nog niet gefotografeerd zijn). Dan kan die doos straks ook weer weg uit de garage.

Ik keek de afgelopen avonden (in twee keer) op Netflix de film 'Free State of Jones'. Een op waarheid gebaseerd verhaal over de Amerikaanse Burgeroorlog en de eerste jaren daarna. Mooi gefilmd. Je vertrouwen in de mensheid wordt er niet groter van. De regisseur probeert het verhaal in het grotere geheel van de geschiedenis van Amerika en de latere gebeurtenissen te plaatsen. Daar vertilt hij zich een beetje aan, maar .... een mooie film.

2 bestellingen: Karl May, 'Winnetou', Wolfgang Jansen, 'Mijnheer Van Dale wacht op antwoord'.

6 oktober 2019

Ik ben aan 'De tolk van Java' van Alfred Birney begonnen. Ik denk dat het voor iedereen goed zou zijn om eerst zijn 'Dagboek van Meneer B.' te lezen. Uit dat dagboek houd je de gedachte over dat Birney wel een beetje een mafkees is. Uit 'De tolk van Java' ga je begrijpen hoe hij zo'n mafkees is geworden.

Het is heerlijk om nu eindelijk 'opbouwend' met die knipsels bezig te zijn. Ik zet mapjes per schrijver te koop op Boekwinkeltjes. Dat gaat toch weer niet zo heel snel, omdat ik me voorgenomen heb dat mapje knipsels eerst zelf te gebruiken om de bladzijde voor Schrijversinfo over die schrijver uit te breiden. Bovendien neem ik van die schrijver dan eerst ook even de digitale kaartenbak van de Koninklijke Bibliotheek door. Dat kost tijd. Dit weekend deed ik dat met de bladzijden over Peter Nijmeijer, Max Niematz en Daniël de Lange.

Vanmiddag en vanavond vierden we de zeventiende verjaardag van Mart in Oostzaan. We reden via Amersfoort en lieten Google maps ons de weg wijzen. Dat ging prima en we hebben definitief besloten geen nieuwe Tomtom aan te schaffen.
Mart heeft het op zijn nieuwe school/studie prima naar zijn zin. Hij vertelde dat hij voor het eerst meemaakte dat er in de klas niet geklierd wordt en dat niemand er zit omdat hij moet, maar alleen omdat hij wil! Dan wordt leren leuk. Dat blijkt ook uit zijn prachtige cijferlijst.
Anne Marie kookte een heerlijke curry, met o.a. zelf 'ingelegde' zoetzure komkommer.

7 oktober 2019

Vanochtend heb ik de nooit-betaalde-boeken van het afgelopen half jaar administratief afgehandeld en terug op hun plaats gezet. Ik hoor er andere boekverkopers ook over klagen.

Vanmiddag deden we een rondje Veenendaal: verkochte boeken naar het Bruïneplein, de oude computer en twee dozen oud papier naar de stort, bloembollen kopen bij Lidl, muizengif bij Welkoop en wat tweedehands boeken bij de kringloop (voor mezelf):
- Hans Dorrestijn, De liedjes voor volwassenen
- John Irving, Tot ik jou vind
- Rom Molemaker, Moord in de Dom
- Frank Westerman, De moord op de boekverkoopster (over de voormalig eigenaresse van Kniphorst in Wageningen)

4 bestellingen: 'Aantal (26) knipsels door en over J.H. Donner', 'Aantal (31) knipsels over en door Roald Dahl', Jack F. Chandu, 'Uw sterrenbeeld is schorpioen', Boon, Louis Paul, 'Dorp in Vlaanderen', 'Aantal (5) knipsels over Carlo Collodi (Pinokkio)'.

8 oktober 2019

Mijn H4-leerlingen schreven in groepjes een betoog; voor of tegen het opnemen van E-sports als onderdeel op de Olympische spelen. De meningen waren verdeeld. Het opvallendste argument vóór: 'Dan wordt het ook voor jongeren aantrekkelijk om ernaar te kijken.' Blijkbaar zijn dergelijke sportevenementen dat nú dus niet!
Ik was onder de indruk van mijn leerlingen. In de eerste plaats over de serieuze manier waarop ze in de groepjes aan het discussiëren sloegen en hun argumenten vervolgens op een rijtje zetten. In de tweede plaats over de prima opbouw van de betogen. Ze zijn er dus lekker mee aan de gang geweest en een bijkomend voordeel van deze werkwijze is dat het me geen uren nakijkwerk kost: ik liet per groepje het betoog voorlezen en voorzag het daarna mondeling van commentaar.

1 bestelling: René Stoute, 'Op de rug van vuile zwanen'.

9 oktober 2019

Gisterenavond stuurde ik een mailtje aan de ouders van mijn mentorleerlingen om vragen te beantwoorden waar we op de laatste ouderavond geen antwoord op hadden. Eén vraag ging over het toelatingsbeleid van de Pabo. In ons overzicht stond dat je daar met elk profiel en dus met alle vakken naartoe kunt. Eén ouder merkte op dat er wel 'toelatingstoetsen' zijn als je in een bepaald vak geen examen hebt gedaan. Ik had dat bij de decaan nagevraagd en geantwoord dat dat klopt, maar dat het in principe dus met elk profiel mogelijk is en dat die toelatingstoetsen bovendien op H3-niveau zijn. Ik had er als extraatje nog een link voor meer informatie aan toegevoegd.
Vanochtend luisterde ik naar het journaal en nu blijkt men i.v.m. het lerarentekort die toelatingstoetsen te hebben afgeschaft. Dat is lekker: ik geef die ouders informatie door en binnen twaalf uur is die informatie al weer achterhaald!
Ik voorspel hierbij dat we over een jaar of zeven weer verhalen in de pers krijgen over het te lage niveau van docenten op de basisschool. Daar kun je op wachten.

Mijn H4-leerlingen komen steeds met boeken aan die ik af moet keuren: literaire thrillers, vertaalde boeken en zelfs kinderboeken. Omdat er op deze manier een wat vervelende sfeer dreigde te ontstaan, besteedde ik vandaag nog maar eens een les aan de vraag: wat is literatuur? Ik startte met de vraag: 'Wanneer is een schilderij kunst' en paste de antwoorden daarop vervolgens toe op boeken en literatuur (als de schilder algemeen als kunstenaar wordt erkend. Als hij ook nadrukkelijk de bedoeling had kunst te maken. Als kunstcritici zijn werk bespreken).
Ik had op internet gezocht naar een goede omschrijving en vond die op een vraag-en-antwoord-site. Iemand stelde daar de vraag: 'Waarom is het ene boek wel literatuur en het andere boek niet?' Het best gewaardeerde antwoord was mooi geformuleerd en na mijn uitleg liet ik dit antwoord op het digibord zien. Daarbij ontstond geroezemoes en gegiebel. Ik snapte dat na een paar minuten: deze site liet in de zijlijn aan aantal veel bekeken vragen zien. De eerste vraag was: 'Hoe duur is een prostituee' en de tweede vraag ging over orale sex. Daar ging mijn goed voorbereide les! Als het even tegenzit, onthouden ze dat een boek literatuur is als het over prostituees en orale sex gaat (wat dan voor een deel van de literatuur wel weer waar is).

Lidy is vandaag met een kapotte auto naar de garage geweest. Er is iets met de versnellingsbak. Dat gaat geld kosten. Ik heb net vorige week bij twee gelegenheden beweerd dat we tot nu toe verhoudingsgewijs weinig kosten aan deze auto hebben gehad (dat moet je ook nooit zeggen). Nu komen we dus in de discussie terecht of we kosten voor deze auto willen maken, of dat we aan een nieuwe auto toe zijn. Ik weet het nog even niet.

3 bestellingen: Jaap ter Haar, 'Saskia en Jeroen, deel 3: Op stap', Time-Life, 'Recepten: In de Franse keuken', David Irving, 'The trail of the fox'.

10 oktober 2019

Vanochtend brachten we de btw-boekhouding naar de boekhouder.

Om half twaalf vanmorgen had ik in het restaurantgedeelte van de bibliotheek een afspraak met de voorzitter van de Adviescommissie Historische graven. Ze hebben me gevraagd lid van die commissie te worden en we hadden vandaag een informatief gesprek. Ik heb wel interesse, omdat ik wel 'iets' met begraafplaatsen heb. Op dit weblog heb ik al verslag gedaan van behoorlijk wat bezoeken aan begraafplaatsen (met de nadruk op schrijversgraven) en op mijn studeerkamer staat ruim een meter 'funeraire literatuur' (boeken over Nederlandse en buitenlandse begraafplaatsen en over begrafenisgebruiken en - rituelen).

Vanavond heb ik contact gehad met een ongediertebestrijder. Hij houdt het voorlopig op boktorren en komt aanstaande maandag even kijken.

3 bestellingen: Peter Handke, 'Ongezocht ongeluk', A.M. Heidt, 'Ethiopië', '3pak. Drie korte verhalen ter gelegenheid van de Boekenweek voor Jongeren 2019'.

11 oktober 2019

Bij de Albert Heijn staat een mandje vol plastic muntjes op de servicebalie. Daar zit een zekere tegenstrijdigheid in: eerst laten ze je geld in een wagentje stoppen, om het te mogen gebruiken (zodat ze iets meer zekerheid hebben dat mensen het karretje terugbrengen), dan geven ze gratis plastic muntjes weg.

sierappeltjes

Vanmiddag stond ik op het schoolplein (onder een paraplu) te wachten op de kleinzoons. De sierappeltjes langs het fietspad staan er prachtig bij, vol kleine rode appeltjes. Die staan daar al een kleine veertig jaar en dat is destijds een goed idee geweest! Ik weet niet van wie, maar dat moet óf een ambtenaar, óf een scholenbouwer geweest zijn. De bomen flankeren het fietspad tussen de twee scholen door. Ze staan niet op gemeentegrond, maar aan de rand van de beide schoolpleinen. De onderwijzers/directeuren hadden bij die bouw wel iets anders aan hun hoofd dan een gezamenlijke beplanting, dus dit moet wel 'van hogerhand' gebeurd zijn. Lof voor 'hogerhand'!

1 bestelling: 'Bodemkaart 51 Oost Eindhoven'.

12 oktober 2019

Ik krabde vanmiddag het aangevreten hout van twee balken van de overkapping. Het viel me mee (als ik het goed gezien en gedaan heb). Waarschijnlijk heeft Gijs er een paar weken geleden al het meeste afgekrabd. Maandag kunnen die balken 'behandeld' worden. Hans zei me gisteren ook maar eens goed naar de nokbalken van het schuurtje te kijken. Daar heeft hij een punt. Ik keek er vandaag naar, maar kon geen onregelmatigheden vinden.

Een spinneweb achterop de kleine Renault: het is herfst:

spinneweb

2 bestellingen: Karl Bruckner, 'De schooiertjes van Napels', 'Bzzlletin 175, themanummer Homerus'.

13 oktober 2019

Vanochtend was bij 'Vrije geluiden' Luke Winslow-King te zien en te horen. Ik luisterde op Spotify wat meer muziek van hem. Een aanrader!

Willem Frederik Hermans veegde op 29-09-1978 in NRC Handelsblad de vloer aan met de dagboeknotities van C. Buddingh'. De kern van zijn kritiek (naast de kritiek op de inhoud van de dagboeknotities) was dat een schrijver boeken (of gedichten) moet schrijven en zich niet moet verliezen in allerlei nevenactiviteiten.
Ik las 'Een handdruk en een vuist', een boekje uit 2003 met brieven van L.H. Wiener aan Geert van Oorschot (en een paar in de omgekeerde richting). Uit deze briefwisseling blijkt dat Wiener al in 1969 een artikel voor Tirade aan Van Oorschot aanbood met vergelijkbare kritiek op Buddingh'. Van Oorschot heeft het stuk nooit geplaatst (durfde dat niet?). Hij schrijft dat hij het artikel aan Buddingh' heeft opgestuurd: 'De heer Buddingh' bericht mij thans dat hij na lezing van uw stuk tot het inzicht is gekomen dat u het op een paar essentiële punten bij het rechte eind heeft en dat hij publicatie van zijn dagboek, althans in deze vorm niet zal voortzetten.' Later verschijnen er toch weer dagboekfragmenten van Buddingh' in 'Tirade' en dan is Wiener daar nijdig over.

Vandaag zette ik wat dingen te koop op Marktplaats. Ik deed dat met de schoolcomputer, omdat die nu eenmaal op tafel klaarstond. Ik kreeg al heel snel een mailtje van Marktplaats: Op mijn account was ingelogd via een computer waar ik nog niet eerder gebruik van had gemaakt. Is dat nou mooi, dat ze dat kunnen zien, of eigenlijk toch niet?

1 bestelling: Vivianne Crowley, 'De oude religie / Keltische, Germaanse en Noordse tradities'.

14 oktober 2019

Vanmiddag heeft een ongediertebestrijder al het hout van de overkapping met een bestrijdingsmiddel bespoten (tegen de boktorren). Dat zou die beesten minimaal de komende vijf jaar weg moeten houden. Daar gaan we dan maar van uit.

Vanavond heb ik toetsen zitten maken. Officieel ben ik alleen verantwoordelijk voor de toetsen van H3, maar omdat ik twee H4-klassen heb (en de derde H4-klas les krijgt van een invaller) zit ik ook de toetsen voor H4 te maken.

2 bestellingen: Peter Handke, 'De linkshandige vrouw', Constant van Wessem, 'Slauerhoff. Een levensbeschrijving'.

15 oktober 2019

De collega's reageerden vandaag op de toetsen. Voor H3 heb ik die reacties al verwerkt. Die toets kan naar de repro. De H4-toets maak ik volgende week (in de herfstvakantie) af.

Met mijn H4-klassen ontdekte ik een vervelende bijkomstigheid van het feit dat ik alleen nog op dinsdag en woensdag op school ben: na de herfstvakantie hebben de leerlingen op dinsdag vrij. Zij kunnen dan leren voor de toetsweek en de collega's hebben een studiemiddag. Op woensdag begint de toetsweek. Die duurt tot en met de woensdag erna. Door mijn verdeling van werkdagen duurt voor mij die toetsweek dus twee volle werkweken! Daar heb ik met de leerstofverdeling over het schooljaar geen rekening mee gehouden ... en zeker niet meerdere keren.

Tijdens een tussenuur werd ik in de hal van school besprongen door twee groepjes leerlingen (brugklassers? tweedeklassers?). Beide gewapend met een enquête over roken en antirookmaatregelen. Beide ook met meerdere d/dt-fouten in die enquête. Wordt u ....... moet écht met 'dt'. Het zal een activiteit van biologie/leefstijl zijn geweest of misschien van een mentorles. De betreffende collega zal geen Nederlands geven, maar is het nou echt teveel moeite om even met je ogen langs de vragen te schieten en ze zulke fouten te laten verbeteren voordat je ze op pad stuurt?

Aan het eind van de middag was er een afscheid van collega's Bart en Lambert. Ze hebben zesentwintig en zevenentwintig jaar op het Rembrandt College gewerkt. Er was breed uitgenodigd, waardoor het afscheid wel iets van een reünie had. Piet was als spreker weer goed op dreef.

Ik verliet de bijeenkomst halverwege, omdat Martijn vandaag officieel de sleutel van zijn nieuwe huis kreeg. Daar hadden wij vervolgens een kleine familieceremonie. De deur was versierd en Martijn moest een lint doorknippen.

Vandaag kregen we de jaarafrekening van Eneco. De zonnepanelen liggen nu precies een jaar op het dak. Vorig jaar heb ik tegen de leverancier gezegd (op de vraag hoeveel panelen we wilden): 'Zoveel, dat er honderd euro per maand van mijn rekening afgaat.' Vandaag blijkt dat te zijn gelukt en het is (dankzij de mooie zomer?) zelfs iets meer.

16 oktober 2019

Ik was vannacht rillerig en daarna zweterig. Ik ben niet naar school gegaan.

Met de post kwam 'Onder de vogels', de nieuwe dichtbundel van Dirk Kroon. Dirk stuurt me zijn nieuwe werk als dank voor de bladzijde over hem op Schrijversinfo, wat natuurlijk heel aardig van hem is. Dit boekje stond al op die bladzijde, want ik krijg af en toe een mail van uitgeverij Liverse, waarin ze nieuwe uitgaven onder de aandacht brengen. Op bladzijde 56:

Van alles wat het leven biedt
krijg je langzaamaan het allerlaatste.
Of je er heftig onder lijdt of niet,
er is maar één vermaning: haast je!

In deze dichtbundel is het verstrijken van de tijd en het ouder worden een terugkerend thema.

1 bestelling: W.J. Kiewied, 'Achter de schermen...', ansicht 'Het Complete Rekelboek', 'Mingezind', 'De wereld Vereenvoudigen'.

17 oktober 2019

Vanochtond bracht ik de fiets naar de fietsenmaker. In de afgelopen week deed de ondersteuning het weer drie keer niet. Twee weken geleden hebben ze al een onderdeel vervangen. Nu ben ik er wel klaar mee! Of nu écht maken, óf een nieuwe fiets in plaats van deze. Hij gaat weer bellen met de fabriek en hij schat in dat ze dan willen dat hij hem naar de fabriek stuurt. Dat moet dan maar.

Daarna hielpen we Martijn met dozen keukenspullen en dozen kleding uitpakken. Vanochtend werden ook zijn bank en zijn eetkamerstoelen gebracht.

2 bestellingen: Piet Los, 'Wijnazijn', John Bayley, 'Iris (Elegie voor Iris & Iris en haar wereld)'.

18 oktober 2019

Al het tuinmeubilair staat weer onder de overkapping. Ik bracht vanochtend met Martijn alle lege dozen en het papier waar de glazen e.d. mee waren beschermd naar de gemeentewerf. Bij de Praxis keken we naar verf en naar lampen. Losse fittingen (om snel even in zijn nieuwe huis op te hangen) verkopen ze daar niet. Bij de Karwei hadden ze die wel (drie voor zes euro). Ik gaf Martijn de eerste drie zakken haardhout voor zijn open haard cadeau.

Op het schoolplein aan de Langelaar, bij het ophalen van de kleinzoons, werd ik aangesproken door een Aziatische jonge vrouw. Ze dacht me te kennen en vroeg of ik meester Mats was. Het was My Phong, die halverwege de jaren '80 daar op die Langelaar bij mij in de klas zat. Als ik het me goed herinner was het een uit Vietnam gevlucht gezin (bootvluchtelingen, heette dat toen). Even later kwam Rachel bij ons staan. Ook zij zat in die jaren op 'De Grift'. Ze werden er vrolijk en een beetje giebelig van: 'Staan we zomaar op ons oude schoolplein met onze eigen meester te praten!'

Nieuw op Schrijversinfo: Liesbeth Lagemaat.

2 bestellingen: 'Bzzlletin 51, 6e jaargang, december 1977', Astrid Lindgren, 'Karlsson en Erik omnibus (Karlsson van het dak/Karlsson vliegt weer/De beste Karlsson van de wereld)'.

19 oktober 2019

Een klusdag in Martijns nieuwe huis. Gijs legde laminaat op de eerste verdieping. Martijn en Suzanne verfden de muren. Ik haalde de spijkerlatjes waar de vloerbedekking mee vast had gezeten weg en schilderde ook een poosje. We zijn lekker opgeschoten. De oude (maar nog wel bruikbare) vloerbedekking zetten we op 'de weggeefhoek'. De rollen waren binnen een uur opgehaald. Dat scheelt weer een keer naar de 'stort' rijden.

klussen Roodmus

20 oktober 2019

Vandaag had ik last van mijn rug. Dat komt ongetwijfeld van het door de slaapkamers kruipen van gisteren. Ik ben geen twintig meer.

AnneMarie kwam Tygo ophalen, die gaat een paar dagen bij haar (eigenlijk: bij Mart) logeren. Ze bracht voor Dylano een tas vol boeken 'Het leven van een loser' mee. Dylano is die aan het lezen en Mart heeft ze ooit allemaal gelezen. We gingen samen ook even naar de begraafplaats, waar we ook over het oude gedeelte wandelden.

1 bestelling: Guus Kuijer, 'Hoe Mieke Mom haar maffe moeder vindt'.

21 oktober 2019

Een slordigheidje op de voorpagina van 'de Volkskrant' van vandaag: 'De ploeg van Mark van Bommel zette zichzelf voor schut met twee rode kaarten, voor Nick Viergever en Jorrit Hendrix, nadat Utrecht op voorsprong was voorgekomen.'

Ik heb (al heel lang) nog wat slijtersbonnen liggen. Vandaag ging ik daarmee naar 'Het plein'. Drie van de vier bonnen konden de prullenbak in. De nationale slijtersbon wordt sinds 2014 niet meer uitgegeven. In 2015 gingen ze failliet. Tot vorig jaar hebben de slijters ze nog ingenomen (op eigen kosten). Ik had nog één bon die door 'Het plein' zelf was uitgeschreven. Daarvan weet ik dat ik die in 2008 voor mijn vijftigste verjaardag kreeg. Die kon ik nog wél inwisselen. Ik nam er twee grote flessen bier voor mee:
- Gruttere Pier tripel
- Bier vandeoirsprong, limited edition
Volgens Jan de slijter is die laatste met whiskey 'infused', zodat ik toch nog met whiskey naar huis ging!

Nieuw op Schrijversinfo: Chris van Abkoude, Guido Lauwaert.

3 bestellingen: Emile Verhaeren, 'Een bloemlezing uit zijn gedichten - vertaald in Nederlandsche verzen door Martien Beversluis', O. Binder, 'De maan', Peter deWit, 'Breekbaar als porselein'.

22 oktober 2019

Ik kocht deze week een 'Sonos one' luidspreker. Zo klinkt bijvoorbeeld Spotify heel wat prettiger. Misschien breiden we dat systeem later nog verder uit, maar goedkoop is het niet.

De laden van het bureau dat op zolder staat, zijn in de loop der jaren een verzamelplaats van allerlei 'rommel' geworden. Ik ben vandaag maar eens - voorzichtig - aan het opruimen ervan begonnen. Veel pennen, stiften en potloden, maar ook oude foto's, een doosje met twee konijnenschedeltjes en dit:

oud scheermes

Ik vermoed dat ik ooit gedacht heb dat er in dat doosje een mondharmonica zat. Waar komt hij vandaan? Lidy's vader? Mijn moeder? Ik heb geen idee.

23 oktober 2019

Vanochtend ben ik met Martijn (in twee auto's) naar de stort gereden. Vooral verpakkingsmateriaal van het laminaat en van zijn nieuwe tv. Daarna legde hij plinten en verfde ik de 'randjes' van een slaapkamer. Met name rond de verwarming en de verwarmingsbuizen is dat nog een heel gedoe (in 'onmogelijke' houdingen).

1 bestelling: André Groeneveld /Brian Dudley Barrett, 'Volendam kunstenaarsdorp. Het erfgoed van Hotel Spaander'.

24 oktober 2019

Vanmiddag heb ik de randjes in de derde slaapkamer bij Martijn geverfd.

Tygo logeerde deze week een paar dagen bij Anne Marie. Mijn zus krijgt het maken van fraaie foto's steeds (nog) beter onder de knie. Die van mijn kleinzoon zijn in ieder geval prachtig:

Foto's van Tygo door Anne Marie Foto's van Tygo door Anne Marie

Lidy plaatste die foto's op Facebook in een kadertje. De hoed op de foto's is door mijn vader, jaren geleden, in Australië gekocht!

Laat ik hier maar eens reclame voor de fotografie van mijn zus maken: https://www.fotografievanannemarie.nl

3 bestellingen: 'Bzzlletin 205, themanummer Israëlische literatuur', Ed. Hoornik, 'De dubbelganger en andere gedichten', Belcampo, 'Bevroren vuurwerk'.

25 oktober 2019

We brachten vanochend Martijns bed (in zijn auto) naar zijn nieuwe huis. We haalden het in zijn oude huis uit elkaar en zetten het vervolgens in zijn nieuwe huis weer in elkaar. Nu woont hij daar wat mij betreft ook echt: je woont waar je slaapt!
In mijn auto brachten we een boekenkast 'over'. We hadden de boel opgemeten (de kast is twee meter lang en vijfenzeventig centimeter breed) en de conclusie was dat het moest passen. Het paste (en dus huurden we geen kar):

Kast Martijn in mijn auto

Ik merk dat ik deze herfstvakantie ook echt vakantie wil hebben. Ik moet nog twee toetsen (af)maken, maar dat wordt werk voor het weekend (of misschien zelfs aanstaande maandag). Ik voel me af en toe net een leerling (qua uitstelgedrag).

1 bestelling: Jan Offringa, 'Zeven om zeven. Preken en andere verhalen uit de Veense jaren'.

26 oktober 2019

Vanmiddag fietsten we naar Martijn. Mijn fiets staat bij de fietsenmaker (en is dus nog niet teruggestuurd naar de fabriek). Daarom pompte ik de banden van de oude fiets van Lidy's vader op. Die hielden het, maar het fietsen was geen lolletje. De versnelling stond in de zwaarste stand en daar kreeg ik hem niet uit.

We fietsten langs 'de Appelvink'. Ze zijn die school aan het afbreken. Er schijnt asbest in het dak gevonden te zijn:

Appelvink

Mijn verleden (qua scholen) wordt langzaam uitgewist. De Nieuwewegse school (waar ik als kind les kreeg) is al lang geleden afgebroken. Het CLV wordt zo verbouwd dat er van de oude school weinig terug te zien is. Het houten noodgebouwtje aan de Palmengrift, waar ik een paar jaar aan een schakelklas lesgaf, is al lang afgebroken. De Appelvink gaat nu plat en volgend jaar (als de Vuurvlinder er uit is) gaat ook De Grift plat.

27 oktober 2019

Vanmiddag reed ik met Martijn naar Duiven. Wat terugbrengen naar de Ikea en e.e.a. kopen bij de Makro. Ik kocht o.a. een bureaustoel voor achter het bureau op zolder (waar ik aan/met de knipsels wil werken) en Martijn had nog wat spullen voor zijn huis nodig. Het was leuk om dat zo eens met z'n tweeën te doen.

Nieuw op Schrijversinfo: Rindert Kromhout.

1 bestelling: Jasper Spencer-Smith, 'Chinees koken'.

28 oktober 2019

Er komen ontzettend veel vogels op het voer in de voortuin af. Ze laten zich van binnenuit goed bekijken. Het valt me op dat bij de koolmezen het zwart in een streep op de buik doorloopt. Ik vermoed dat ze aan de tekening van dat 'buikzwart' van elkaar te onderscheiden zijn. En ja: het blauw van de pimpelmezen loopt óók door op de buik.

Vanmiddag reden we naar de Intruin. Lidy wilde in ieder geval een zak vogelvoer. Ik kocht nog wat cyclamenknollen. Die doen het in de voortuin goed onder de Japanse esdoorn. We gaan meestal in de zomervakantie een keer naar deze tuinwinkel. Dat was er dit jaar niet van gekomen. Een nadeel is dat ze nu al volop in de kerstsfeer zitten. Dat hoeft van mij echt nog niet.

Nieuw op Schrijversinfo: Jo Landheer.

Vanavond vergaderden we met het Cultureel Café bij mij thuis. 'De Plantage', het café dat al jaren onze gastheer is, is failliet. We wijken over twee weken uit naar 'Kings & queens'. Een gloednieuwe zaak, die twee deuren verder zit. Voorin die zaak zit een heel bruikbaar (maar wel wat minder 'bruin') cafégedeelte. Daarachter is een grote biljartzaal, daarboven een paar escaperooms en in de kelder zitten een aantal kamers met spelletjes voor kinderfeestjes e.d. Het is het oude pand van de Hema/Scapino.

1 bestelling: Max Nord, 'Strofen uit bezet gebied'.

29 oktober 2019

Een studiedag vandaag. Eentje in een reeks, waarbij de opbouw helder is en we in ieder geval op een duidelijk doel (een paar duidelijke doelen) afstevenen m.b.t. verbetering van een aantal processen, profilering en kwaliteit van de lessen. 's Middags hadden we nog even tijd om binnen de secties te werken. Ik kon twee toetsen voor deze en de komende week afmaken (dat had ik anders vanavond moeten doen.

De bureaustoel die ik zondag bij de Makro kocht blijkt in de doos uit achttien losse onderdelen te bestaan (en dan tel ik het setje boutjes nog als één onderdeel). Ik zie tegen dat soort klussen op, maar begon er vanavond toch maar aan. Het leek wonderwel te lukken, maar uiteindelijk kreeg ik één boutje (van de rugleuning) niet vast. Morgen nog maar eens proberen.

Vandaag kwam 'Van grauwe griffl tot gouden gniffel. Over kinderboeken' van Rindert Kromhout binnen. In dit boekje bundelde hij in 1989 tientallen door hem voor 'de Volkskrant' geschreven recensies van kinderboeken. Het kostte op Boekwinkeltjes maar drie euro. Ik was er wel benieuwd naar (n.a.v. de Schijversinfobladzijde die ik vorige week over hem maakte) en kan bovendien die recensies weer op de bladzijden van de besproken schrijvers vermelden.

3 bestellingen: Ischa Meijer, 'Brief aan mijn moeder', M. Revis, 'Valse meesters', C. Wilkeshuis, 'Kleuters gaan naar school'.

30 oktober 2019

Voor het eerst hebben we alleen een toetsweek voor de bovenbouw. Dat betekent vandaag voor mij: eerst een paar uur les geven en daarna een paar uur surveilleren. De laatste twee uur begeleidde ik een kijk- en luistertoets Engels van T4. Ik ben dan altijd bang dat de techniek hapert (of dat ik zelf iets verkeerd doe), maar het liep gesmeerd. Het is wel gedoe: omdat de dyslecten per vraag iets meer bedenktijd krijgen, moet de surveillant de pauzetoets per 'stilte tussen de vragen' zeven seconden ingedrukt houden.
Ik had de toetsvragen naast mij liggen en keek steeds of ik na elk fragment zelf het juiste antwoord wist. Vaak wel, maar zeker niet altijd. Ik vond het voor T4 een behoorlijk moeilijke toets.
Deze T4-leerlingen kennen mij niet. Na de toets werd er gevraagd welk vak ik geef en of ze dan volgend jaar (als ze zakken: ze houden overal rekening mee) misschien les van mij kunnen krijgen. Zo'n vraag beschouw ik maar als een compliment, voor mijn rustige uitstraling en voor het af en toe plaatsen van een grapje.

Juni, juli en augustus 2019 staan 'in de goede volgorde'.

Wie zich niet alles herinnert wat hij wil vergeten,
loopt het risico dat hij bepaald zaken vergeet te vergeten.

(Ilja Leonard Pfeijffer, Gand Hotel Europa, blz. 19)

3 bestellingen: Erich Maria Remarque, 'Arc de Triomphe', F.B. Caesar, 'Veilig leren lezen 1', F.B. Caesar, 'Veilig leren lezen 2', Hakan Nesser, 'De vrouw met de moedervlek'.

31 oktober 2019

Vanochtend brachten we het rek uit Martijns schuurtje (dat - in losse onderdelen - tijdelijk in ons schuurtje stond) naar zijn nieuwe huis. In zijn voor- en achtertuin pootte ik ruim honderd bloembollen. Lidy ruimde er wat blad op.

's Middags haalde ik Dylano van school. Tygo ging bij een vriendje spelen. Na dat spelen bracht Suzanne hem toch hier. Op donderdagmiddag maakt Tygo zijn (taal)huiswerk hier en hij hecht blijkbaar wel aan mijn hulp en uitleg daarbij. Eigenlijk is het erg dat ik aan een leerling uit groep zeven exact dezelfde uitleg over 't kofschip zit te geven als op een ander moment aan de week aan H4-leerlingen!
Er is nog een overeenkomst: ook Tygo wil de bladzijden van zijn huiswerk gevuld en 'af' hebben. Of hij ook echt begrijpt wat hij aan het doen is, interesseert hem minder. Dat is natuurlijk precies de reden dat veel H4-leerlingen de spelling van de werkwoorden nog steeds niet écht beheersen.