Oktober 2020

1 oktober 2020

Eergisteren: geen mondkapjes op school, gisterenochtend in de Tweede Kamer: wél. Gisterenavond Rutte: niet. Vandaag Rutte: wél. Het jojoot maar heen en weer. Maar nu ziet het er toch naar uit dat we vanaf volgende week in de gangen, in het trappenhuis en in de aula allemaal een mondkapje gaan dragen. Dat gaat het aantal aan Corona overleden leerkrachten ongetwijfeld iets verlagen.
Ik heb met Lidy afgesproken dat er op mijn overlijdensbericht komt te staan: 'Hij gaf zijn leven om de economie draaiende te houden.'

2 oktober 2020

5 euro in de Staatsloterij.

Vanochtend kon ik ineens niet bij mijn online bankieren. Er kwam een onduidelijk filmpje voorbij, waarna ik mijn inlognaam en wachtwoord op moest geven. Dat vertrouwde ik niet: gehackt? Ik belde met de ING en die mevrouw kon mij vertellen dat mijn internetbankieren inderdaad niet 'op actief' stond. Het klopte dus. Met veel moeite (nieuw wachtwoord, bevestiging via SMS, gedoe) kreeg ik mijn privérekening weer actief. Zo te zien was de app vernieuwd. Die kennis had die mevrouw aan de telefoon blijkbaar niet paraat.
De zakelijke rekening kreeg ik niet aan de gang. Er verscheen een mededeling in beeld dat ik me moest melden op het ING-kantoor. Ik fietste dus maar naar het dorp. Vier wachtenden voor me, waarvan drie met hetzelfde probleem als ik. Men bleek niet over mijn 06-nummer te beschikken. Daardoor kon ik geen SMS-bevestiging krijgen en daardoor liep de boel vast.
Ik snap ook wel dat er veiligheidsstappen moeten worden ingebouwd, maar dit is allemaal wel heel erg onduidelijk en bovendien veel gedoe.
Ik denk dat dit het duwtje was dat ik nodig had om te vertrekken bij ING en over te stappen naar KNAB. Ik erger me namelijk al een hele tijd aan de achterlijk hoge maandelijkse kosten van mijn zakelijke ING-rekening.

Eerder vanochtend was ik al naar de fietsenmaker gefietst. De accu van mijn fiets heeft het vorige week definitief begeven. Er verscheen nu een foutcode in mijn schermpje en ook de fietsenmaker kreeg hem niet meer aan de praat. Ik kreeg een leen-accu mee en moest deze week even terugkomen (dan was 'de baas' weer terug van vakantie). Hij gaat nu met de fabrikant bellen om te bespreken wat er gaat gebeuren. Volgende week 'mag' ik weer terugkomen.

Soms is de werkelijkheid absurder dan je ooit kunt verzinnen. Ik lees in 'Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan' dat de moeder van Ischa Meijer haar lichaam na haar dood ter beschikking stelde van de wetenschap. Die lichamen worden nooit gebruikt in de buurt van de woonplaats van de overledene, omdat men wil voorkomen dat een student moet snijden in het lichaam van iemand die hij gekend heeft. Vanuit Amsterdam gaan die lichamen naar 'het oosten'. Misschien wel naar Duitsland. Dat zou betekenen dat zijn joodse moeder de verschrikkingen van het concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd, om na haar dood alsnog door Duitsers in stukken te worden gesneden!

3 bestellingen: Wim van Helden, 'Inspecteur Arglistig en de bankrovers', 'Boekenpost nr. 12, jaargang 2, juli/augustus 1994', Marga Minco, 'Het bittere kruid/Verhalen/Een leeg huis'.

3 oktober 2020

Jan Wolkers schrijft in 'De onverbiddelijke tijd' enthousiast over de herfstkrokussen in zijn tuin. Hij geeft de latijnse naam erbij: Speciosus Artabir. Ik tikte die naam in Google en deze herfstkrokus bleek nog altijd leverbaar. Ik bestelde er meteen een aantal. Ik heb graag verrassingen in mijn tuin. In de herfst bloeien er een paar herfsttijlozen, maar daar kunnen prima wat herfstkrokussen bij!

5 bestellingen: Arnold J. Toynbee, 'Een studie der geschiedenis. Ontmoetingen tussen beschavingen', Theun de Vries, 'Het zwaard, de zee en het valse hart',  J. Joppe, 'Brommers, scooters en motoren', 'Aantal (6) knipsels over 'Onder de sneeuw een Indisch graf' van Frans Lopulalan', 'Ons Erfdeel. Vlaams-Nederlands cultureel tijdschrift, 50e jaargang, nr. 1, februari 2007'.

4 oktober 2020

5 bestellingen: 'De Gids, nr. 11, november 2000, Dichters uit De Spiegel / Zeven Russische portretten', Anne Blaman, 'De rode beuk' (Bulkboek 71), Guus Sötemann (bijeengebracht door), 'De Muze en het heelal, Een verzameling gedichten, handelende over licht en duister, over aarde, zon, maan en sterren, over ruimtevaart, een primula en een citroen', 'Harry Mulisch - Siegfried. Een zwarte idylle' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Kees Helsloot, 'De maat is vol. W.F. Hermans en zijn critici'.

5 oktober 2020

Vandaag had ik voor het eerst een mondkapje op in een winkel. In de Mediamarkt werden ze bij de deur uitgedeeld: eerst handen ontsmetten en dan een mondkapje op. We gingen naar Ede omdat we een aantal zaken nodig hadden: verbindingssnoertje voor de tv (er zat nu een snoer van zeven meter tussen), een zwarte stekkerdoos, een ambilight-wekker, een nieuwe printer en een koptelefoon.

1 bestelling: A.H. van Straten, 'Ubungsbuch zur deutschen Grammatik fur MEAO-Schulen', Arja Peters, 'De olijke tweeling maakt het te bont'.

6 oktober 2020

Vanaf deze week hebben we tijdens de les 'Teams' open staan. Leerlingen die thuis zitten kunnen dan inloggen en met de les meekijken en meeluisteren (en meewerken). Dat is wat anders dan het geven van een Teams-les aan een hele klas, maar ze kunnen in ieder geval meedoen. Dat was nodig, want er zitten er heel veel thuis; in afwachting van de testuitslag van zichzelf of van een gezinslid, vanwege een verkoudheid, enz. Het is in de afgelopen weken voorgekomen dat er tweehonderd van de duizend thuiszaten.
In eerste instantie was ik over dat 'meekijken' niet enthousiast. Ik ben een verteller en mijn lessen behoren niet tot de gestructureerdste van school. Als je veel powerpointpresentaties gebruikt, of uitleg op het digiboard geeft, dan is dat meekijken wel handig. Bij mij is dat minder het geval. Bovendien zit ik helemaal niet te wachten op over de schouder van de leerling meekijkende ouders, die dan natuurlijk net die flauwe grap van mij horen (of die opmerking 'op het randje') en die de sfeer in de klas en de context dan niet aanvoelen.
In tweede instantie was ik vandaag wel enthousiast. In H4 gaf ik de opdracht om in twee lessen in kleine groepjes een betoog te schrijven over 'toelating van E-sports op de Olympische Spelen'. Twee meisjes maakten via Teams contact met een thuiszittende klasgenoot. Ze mochten van mij op een werkplek in de gang gaan zitten en daar kon dat thuiszittende meisje 'gewoon' aan het groepswerk deelnemen. Dat is dan wel weer heel mooi.
Extra grappig was het toen ik even in de gang ging kijken of alles daar goed verliep. De meiden waren zo geconcentreerd aan het werk, dat ze zich rotschokken toen ik plotseling achter ze stond. De thuiszittende leerling had me echter via de camera van zo'n laptop aan zien komen en moest ontzettend lachen om de schrikreactie van haar vriendinnen.

Een vraag uit H4, die blijkt geeft van creatief denken: 'Meneer, wilt u een paar voldoendes in Magister zetten voor Nederlands, die 0 x meetellen. Dan verandert het rapportcijfer niet, maar het is leuk voor mijn ouders.'

1 bestelling: 'Marga Minco special, Bulkboek najaar 1990'.

7 oktober 2020

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de leerlingen tegenwoordig braver zijn dan wij vroeger. In verband met ziekte van de roostermaker is de invulling van de KWT-uren (KeuzeWerkTijd) van vandaag het eerste uur nog een weekje gelijk gebleven. Het staat alleen niet in Magister, dus ik kan niemand absent melden, toch zijn er acht van de elf netjes aanwezig!

5 bestellingen: F. Bordewijk, 'Blokken Knorrende beesten Bint', 'Goed gebundeld 1987', 'Lekker lui 1995', F. ten Harmsen van der Beek, 'Geachte muizenpoot en achttien andere gedichten', Frank Herzen, 'Ontsnapt aan piraten', Maayke Jansma, 'Vuur in het bos', H. de Roos, 'De Kameleon altijd paraat', 'Spektator. Tijdschrift voor neerlandistiek, jaargang 18, nummer 2, 1988-1989 / november'.

8 oktober 2020

Op Radio Utrecht draaien ze al de hele week muziek uit de jaren '60. Leen Jongewaard zingt 'Kom Kees'. Ik hoor: 'Nou ben je heel wat waard. Daar leg je opgebaard' en ik denk: dat is een typische overeenkomst in woorden: aan het begin van je leven wordt er gebaard; aan het eind van je leven wordt er opgebaard. Dan is het 'op'.

In 'de Volkskrant' van vandaag schrijft Bernard Leenstra een bijdrage onder de kop 'Laat deskundigen en influencers podium delen.' Ik verbaas me al een paar weken over het op een schild hijsen van die 'influencers'.
Jongeren kijken nauwelijks meer naar de televisie. Ze kijken naar Netflix of naar filmpjes van influencers op YouTube. Die influencers zijn dus in feite de kindertelevisiesterren van tegenwoordig. Ik kan me niet herinneren dat Joop den Uyl ten tijde van de oliecrisis van 1973 waarde hechtte aan de mening terzake van Swiebertje, Pipo de Clown of Aart Staartjes.
En dat staat dan nog los van het feit dat die influencers bij hun optredens van de laatste weken in talkshows op televisie duidelijk hebben gemaakt dat ze niet tot de intelligentste helft van de Nederlandse bevolking gerekend dienen te worden.

Vanmiddag zou Wim Huijser zijn nieuwe boek 'Veluwse verkenningen. Op zoek naar de ziel van het landschap' presenteren. Die presentatie hield al rekening met Corona; het was bij uitkijktoren De Koepel in het Luntersche Buurtbosch. Maar met het oplopen van het aantal besmettingen gaat ook deze presentatie niet door. Jammer!

Tim Hofman wint vanavond drie Televizier-prijzen (beste presentator, beste programma, online-videoserie). Ik mag die jongen niet. Het is een narcistische schreeuwlelijk. Hij is bekend geworden door bij zijn geschreeuw passende programma's als 'Boos' en 'Spuiten en slikken'. Met de bekendheid uit dit soort programma's heeft hij zich veel 'volgers' op allerlei internetplatforms verworven en het stemmen voor de Televizier-prijzen verliep óók via die internetplatforms. Tel één en één maar bij elkaar op! Ik denk niet dat hij gewonnen zou hebben als het stemmen verlopen was via een bon uit de radio- en televisiegidsen!
Over diskwalificeerde hij zichzelf onmiddellijk als 'beste presentator', want hij las zijn dankwoord voor vanaf zijn telefoon!

2 bestellingen: Jaap Scholten, 'Zoltán - een wintervertelling', 'AO-reeks nr 1357: De burger en de politiek', 'AO-reeks nr 1363: Linkse ismen'.

9 oktober 2020

Een brief van Loyalis: ik ga minder premie betalen voor mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering. 'Vanwege uw leeftijd betaalt u vanaf 1 december 2020 geen premie meer voor de dekking bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid'. Daar staat dus eigenlijk dat ze mensen vanaf hun 62ste voor het gemak maar meteen helemaal afkeuren!

3 bestellingen: 'Iemand had twee zonen... 13 opstellen over christendom en jodendom' (speciaal nummer van Wending november 1966), 'Lezen en (niet) doen wat er gezegd wordt' (Bulkboek 67), Chris van der Heijden (samensteller), 'Goed gebundeld 1987', Petra Waaijer en Nanda Meijnen (samenstelling), 'Lekker lui 1995'.

10 oktober 2020

De diverse loterijen gaan steeds vaker spullen als prijs geven i.p.v. geld. Het lijkt me een manier om de spelers tevreden te houden. Vorige week kregen we twee repen Tony Chocolonely en vandaag kreeg ik via de mail het bericht dat we een 'Therme Finn Sauna pakket' gewonnen hebben. Het klinkt deftig, maar het gaat om drie flesjes doucheschuim.

Volgende maand werk ik veertig jaar in het onderwijs en zelfs veertig jaar bij het openbaar onderwijs in Veenendaal. Ik ben met zekerheid de laatste die dat zeggen kan. De openbare basisscholen zijn zo'n twintig jaar geleden 'verzelfstandigd', dus daar gaat niemand de veertig jaar bij de gemeente meer halen. Het Rembrandt College valt nu zo'n vijfentwintig jaar 'onder de gemeente Veenendaal' en wordt volgend jaar 'verzelfstandigd', dus ook van de huidige collega's haalt niemand die veertig jaar meer.
Veertig jaar in het onderwijs levert je als 'bonus' een maandsalaris bruto-netto op. Dat is een leuk extraatje! Vandaag kwam er een brief van school waarin ze me dat bedrag mededelen en melden dat het bij het novembersalaris wordt gestort.

Die brief van school viel, samen met de andere post, helemaal doorweekt op de deurmat. Het is natuurlijk vervelend voor de postbode dat het zo regent, maar ze horen er toch voor te zorgen dat je post niet zó nat binnenkomt. De kinderpostzegels zaten er ook bij en de lijm op die zegels kan slecht tegen al die nattigheid!

4 bestellingen: Joanne Koppen, 'Soet-Heem', 'Litterair Paspoort, No 10, tweede jaargang, juli 1947', Arturo Barea, 'Intermezzo', Nelly Kreuwels en Godfried Janssen, 'De maatschappij tot nut van 't algemeen'.

11 oktober 2020

Helemaal niets in de Staatsloterij.

1 bestelling: 7 x Herman Pieter de Boer.

12 oktober 2020

Morgen is er weer een persconferentie van de regering m.b.t. coronamaatregelen. De eerste dingen lekken uiteraard al weer uit: de scholen en de winkels (en de verzorgingshuizen) blijven open. Ik overweeg serieus om me na de herfstvakantie niet meer aan de besmettingsmogelijkheid op school bloot te stellen.

4 bestellingen: P.J. Risseeuw, 'Gasten en vreemdelingen. Haagse familieroman', Gerard Westhoff, 'Leren overdragen of Het geheim van de flipperkast', Arjan Berkvens, 'Hoe word je een betere politicus? Handboek politieke vaardigheden', Eunice Holsaert, 'Vogels', G.S. Fichter, 'Vissen', Life en Lincoln Barnett, 'De zee'.

13 oktober 2020

De betekenis van het werkwoord 'haten' blijkt sterk af te zwakken. Ik hoorde vanmorgen mijn mentorleerlingen het woord in één les drie keer gebruiken. Ik ging het gesprek erover aan en zei dat in mijn beleving iemand haten betekent dat je die iemand dood wilt hebben. Mijn leerlingen maakten mij duidelijk dat in hun taalgebruik iemand haten betekent dat je die iemand even een beetje irritant vindt.

6 bestellingen: Jaap Kroonenburg, 'Mensch en nood',  Gerard Reve, 'Zelf schrijver worden', Hans Faverey, 'chrysanten, roeiers', F.K.A. Noltee en A. de Graaf, 'Cactussen en vetplanten', Roger van de Velde, 'Recht op antwoord', D. Hillenius, 'De beestachtige bronnen van het geweld'.

14 oktober 2020

Vanochtend zag ik bij een H3-leerling de paniek uit de ogen spatten. Zoveel paniek heb ik nog nooit in iemands ogen gezien! Zijn telefoon maakte een geluidje dat hij niet kende en toen hij keek bleek hij per ongeluk 112 gebeld te hebben.
Omdat ik de paniek zag, adviseerde ik hem de telefoon erbij te houden, op te nemen als ze terug zouden bellen en dan rustig zijn excuses te maken (er werd niet teruggebeld).
Ik kon het niet laten om erbij te zeggen dat we hem over twintig minuten, als hij weer wat rustig was geworden, wel uit zouden lachen.

Een herkansing in de H3-klas van de spellingstoets werkwoorden. De uitslag is voorspelbaar. Leerlingen die vorige keer een onvoldoende hadden, hebben geleerd en halen een hoger cijfer. Leerlingen die vorige keer een voldoende hadden, hebben niet geleerd en halen nu een lager cijfer (wetende dat het hoogste cijfer telt).

7 bestellingen: J.M.E. Rutten, 'Knippen - naaien - verstellen', René Wezel, 'Judith Herzberg - Leedvermaak' (uit: Lexicon van Literaire Werken), 'De nieuwe taalgids, jaargang 57, nummer 3, 1964',  Gerard Reve, 'Scheppend kunstenaar' (Bulkboek 87), Dr. J.S. van Veen, 'Beknopt overzicht der Griekse mythologie', Hans Le Poole (verzameld door), 'De muzikale fruitmand. De meest gevraagde liederen', 'VN's Detective & Thrillergids 1990', 'Detective & Thrillergids 1987'.

15 oktober 2020

Dylano aardt naar zijn grootvader: hij heeft de pest aan kleren passen in kledingwinkels.

2 bestellingen: Willy van der Heide, 'Nummer negen seint New York', Eugene Rachlis, 'De eerste auto's'.

16 oktober 2020

De thuiskapper in huis met een maximaal aantal mensen per dag is een puzzel. Met een maximum aantel mensen per verdieping is het gelukt.

Van de minister-president kregen we de oproep: 'Blijf thuis, ga niet op vakantie naar het buitenland'. Koning Willem-Alexander vliegt (zelf) echter 'gewoon' naar zijn vakantiebungalow in Griekenland. Strikt genomen mag de gemiddelde Nederlander dat; Griekenland is één van de weinige niet oranje- of roodgekleurde landen. Alleen Willem-Alexander is nou net niet 'de gemiddelde Nederlander'; hij heeft op zijn minst een voorbeeldfunctie.
Aan de andere kant; ik krijg de laatste tijd sterk de indruk dat Nederland vooral gevuld is met eigenwijze klootzakken. En daar is Willem-Alexander dan blijkbaar weer de juiste aanvoerder voor!

2 bestellingen: Nop Maas, 'Kroniek van een schuldig leven Deel 3: De late jaren (1975-2006)', Robert van Gulik, 'boekenlegger: al zijn rechter-Tie-romans nu leverbaar las dubbelpockets'.

17 oktober 2020

We hebben de buitenkussens binnen te drogen gelegd. Het buitenzitseizoen is wel definitief voorbij.

We bestelden via internet twee plastic brillen/spatschermen. Het duurde een paar weken. Je hebt geen idee waar die dingen vandaan moeten komen. Maar ze zijn er.

Niet alles van Nico Dijkshoorn lees ik met plezier, maar zijn voetbalcolumns mogen en wezen. Enige tijd geleden kocht ik bij het kringloopcentrum de bundeling 'Appeleren'. Hij weet scherp en humoristisch de vinger op de zere voetbalplek te leggen.

Achteraf is het een denkfout geweest dat we Cruijff niet meteen op zeventienjarige leeftijd een chirurgische vleespleister om zijn mond hebben laten naaien. Hij was een van de eerste voetballers die ongevraagd gedachten gingen formuleren. Daar zijn we nu lekker klaar mee. (blz. 12)

3 bestellingen: Vincent van Gogh, 'Brieven van Vincent van Gogh. Het leven van een bezield kunstenaar', 4 x C. Buddingh', J.A.R. Sanders-Woudstra, 'Leerboek kinder- en jeugdpsychiatrie'.

18 oktober 2020

We hebben de gangkast leeggemaakt en de boel wat uitgezocht. Morgen maak ik er een extra plankje bij.

Vanmiddag mailde ik de financiële administratie naar de boekhouder. I.v.m. corona gaan we er nog maar een keer niét naartoe.

2 bestellingen: Tim Krabbé, 'Het gouden ei', Jan Kal, 'Fietsen op de Mont Ventoux'.

19 oktober 2020

Het plankje zit in de gangkast.

Een collega had Corona, daarom liet Suzanne zich gisteren (snel)testen: positief! Ze zit daarom met het hele gezin tien dagen in quarantaine. Klachten hebben ze gelukkig niet, dus we zijn voorlopig positief gestemd. Wij laten ons nog niet testen. We hebben geen klachten, maar houden dat goed in de gaten.

1 bestelling: Elizabeth M. Gregg, 'Hoe houd ik ze bezig? 600 aan de praktijk getoetste speltips voor inderen tot 5 jaar'.

20 oktober 2020

Vandaag staat Suzanne (of in ieder geval hun auto) zelfs in het 'AD':

Sneltest Suzanne

3 bestellingen: 48 boekenleggers (thema: religie), Jan Terlouw, 'Oorlogswinter', Patty Voorsmit (red.), 'Willem Frederik Hermans special' (Bulkboek najaar 1988).

21 oktober 2020

De buitenkussens zijn droog en opgeborgen.

Van Al Stewart kende ik alleen het album 'Year of the cat'. Daar luisterde ik graag naar, maar ik heb nooit naar meer muziek van hem gezocht. Dat deed ik gisteren en vandaag wel en ik had dat eerder moeten doen. Al vanaf zijn eerste album heeft hij een eigen geluid, een prettige stem en fraaie en afwisselende melodieën. Ik heb op Spotify een afspeellijst met zijn nummers gemaakt en ik vermoed dat ik daar vaak naar ga luisteren.

3 bestellingen: Marnix Gijsen, 'Het paard Ugo',  Maarten Spanjer, 'Moksi Alesi als kerstdiner',  Maarten Spanjer, 'Moedeloos voorwaarts', Elisabeth Reitsma, 'Lichtende verten'.

22 oktober 2020

Ik belde even met Suzanne: Ze hebben nu lichte corona-/griepverschijnselen, maar als het hierbij blijft, dan valt het allemaal mee. De jongens moeten ook binnen blijven, maar ze houden zich goed; geen ruzies en ze vragen af en toe of ze iets kunnen doen.

Ik pootte vandaag de onlangs bestelde 270 herfstkrokussen. Ik bleek er al eerder een paar gepoot te hebben; die bloeien nu:

herfstcrocussen

Martijn kwam langs en bracht een stapel AD's van de afgelopen weken mee. Op een gegeven moment liep hij naar de deur en nam een papieren tasje aan. Hij had bij restaurant 'Lef' een lunch voor drie personen besteld. Lekkere, goed belegde broodjes en bekers vers vruchtensap (het perensap was heerlijk!).

leflunch

4 bestellingen: Arnold Zweig, 'presents the living thoughts of Spinoza', 'Sranan botjetie, Poëzie en proza uit Suriname' (Bulkboek 36), Nel van der Zee, 'Het tij wisselt altijd weer (Soms heeft geluk een lange schaduw / Samen verder / Het grote werk)', 'De Tweede Ronde, Lake District-nummer, Herfst 2003'.

23 oktober 2020

Op Facebook barst het van de paddestoelenfoto's. In deze Coronatijd is iedereen ineens natuurliefhebber.

Iemand stuurde me een aantal stafkaarten (uit 1962) op linnen, o.a. hier uit de omgeving. Ik vergoedde hem de portokosten. Die bleken € 7,25 te zijn (ik had op € 3,64 gerekend). Het stomme is dat de postbode niet de moeite nam om die € 7,25 ook waar te maken. Hij probeerde het pakje door de brievenbus te duwen. Dat lukte niet en toen verdween de postbode en hij liet het pakje aan de buitenkant uit de brievenbus hangen. Als je dan het geld voor een pakketje rekent, moet je de afhandeling ook die van een pakje laten zijn en dus even aanbellen!

Stafkaarten op linnen

3 bestellingen: H. van 't Veld e.a. (red.), 'Veldnamen in Veenendaal', E. du Perron, 'Nutteloos verzet', Edgar Cairo, 'Kopzorg. Het verhaal van vader en zoon'.

24 oktober 2020

Het is volgende week tien jaar geleden dat Harry Mulisch overleed. Er verschijnen wat boeken van en over hem (o.a. een bundeltje aforismen) en er wordt vandaag in de krant en op de radio aandacht aan hem besteed. Dat resulteert onmiddellijk in een bestelling van een boek van Mulisch.

3 bestellingen: Harry Mulisch, 'Mijn getijdenboek', Manon Uphoff, 'Begeerte', Joke van Leeuwen, 'Het verhaal van Bobbel die in een bakfiets woonde en rijk wilde worden'.

25 oktober 2020

Vorige week wilde een oud-leerling op Facebook 'vrienden worden'. Ik vind het wel aardig om zo wat oud-leerlingen te volgen en ga over het algemeen accoord met die vriendschap. Vervolgens vroeg deze oud-leerling: 'Wordt er nog een beetje met vuur gespeeld, vader?'
Toen wist ik weer wie het was. Dat is al wel een jaar of achttien geleden. Hij zat in de derde klas en hij dreigde te blijven zitten, maar rekende erop dat hij het wel nét zou redden. Ik had een ernstig gesprek met hem en zei 'Je speelt met vuur, vader!' tegen hem. Dat triggerde hem. Misschien omdat ik het woord vader gebruikte, of misschien omdat hij de uitdrukking niet kende. In ieder geval werkte het en in de jaren daarna, toen ik hem niet meer in de klas had, zei hij, als ik hem in de gang tegen kwam: 'Je speelt met vuur, vader!'
En nu hij drieëndertig is en in Amerika bij bij het U.S. Department of State werkt, herinnert hij zich dat nog.

We maakten een middagwandeling door de wijk. De oude palingboerderij is nu helemaal afgebroken. Er ligt bouwmateriaal voor nieuwe huizen, maar dat kun je alleen uit de verte zien. Wat je wel kunt zien is een sleuf in het weiland richting de te bouwen huizen. Dat zal een aan te leggen riolering zijn, die ze op de palingkwekerij dan blijkbaar nog niet hadden.
Langs een vijver aan de Nijhofflaan zagen we enorme aantallen lisdodden. Oliepeterolies noemde mijn vader ze. Je kon ze in de olie dopen en als fakkel gebruiken. Ik denk niet dat dat nog ergens gebeurt.

sleuf in weiland lisdodden

26 oktober 2020

Veenendaal staat in de top tien qua besmettingen per duizend inwoners. Daar schrik je toch van. De relativerende opmerking is dat er sinds kort door de commerciële teststraat veel meer getest wordt. Maar goed: ze zijn er dus wel.

Normaal gesproken breng ik al mijn verkochte en ingepakte boeken naar Primera aan het Bruïneplein. Daar doe ik de enveloppen die door de brievenbus passen en waar ik al postzegels op heb geplakt in de binnenbrievenbus. Daar heb ik twee redenen voor:
- daar kan ik pakketzegels op de pakjes laten doen die niet door de brievenbus passen
- ik doe ze liever niet in een buitenbus, omdat je nooit weet wat er kan gebeuren (inregenen, vuurwerk, diefstal)
Maar in deze Coronatijd kom ik zo weinig mogelijk in winkels en dus loop ik in deze dagen af en toe naar de buitenbrievenbus aan de Nijhofflaan. Afgelopen vrijdag merkte ik dat die brievenbus al bijna vol zat. Vandaag zat hij werkelijk helemaal vol! Ik kon er nog een paar enveloppen in kwijt, maar moest één boek toch weer mee naar huis nemen (ik heb nog geprobeerd met mijn vingers door de gleuf de stapel naar beneden te duwen, maar dat lukte niet.
Ik had natuurlijk dat ene boek bij de streekpost kunnen gooien, maar dan wordt het er morgen uitgehaald en alsnog bij de overige post gelegd. Dan kan ik dat net zo goed morgen zelf doen.

Al twee dagen geen bestellingen. Ik betrap me erop dat ik denk dat het aan het mailprogramma ligt.

27 oktober 2020

Tijdens mijn eerste lesuur (steunles B2) had ik last van de wintertijd. De klok in het lokaal stond nog op zomertijd. Ik zag dat het bijna half tien was en half tien is het einde van het tweede lesuur. Op de automatische piloot stuurde ik de twaalf steunlesleerlingen weg. Ze mopperden niet. Pas later bedacht ik dat het dus eigenlijk half negen was en dat ik nog een kwartier te gaan had.

Ik was vandaag helemaal een beetje 'in de bonen'. In H3d zou ik een toest begrijpend lezen afnemen. Ze moesten van hoofdstuk 1, 2 en 3 paragraaf 2 leren. Ik had in Magister per ongeluk paragraaf 3 gezet.Ze hebben dus allemaal rijtjes moeilijke woorden zitten leren. Toen de vergissing duidelijk was, heb ik ze aangeboden om ter plekke een SO over die moeilijke woorden te bedenken, maar ze hebben dan toch liever de SO begrijpend lezen volgende week ....... en ..... nee, je hebt nu niet voor niets geleerd; woordenschatuitbreiding is altijd nuttig én die woorden zitten later wel in de centrale toets (Als ik veertien was, zou ik dat óók niet zo voelen, dat weet ik best).
Tegen één leerling zei ik later in die les: 'Waren die woorden moeilijk om te leren?' Jazeker vond ze die moeilijk. Daarop vroeg ik: 'Heb je daarom een paar van die woorden op je hand geschreven?' Er kwam geen antwoord, maar wel een rood hoofd. Ik ben niet naar die hand wezen kijken en heb zo de illusie in stand gehouden dat dit voor een ander vak was.

3 bestellingen: 'Arbeider! Jouw strijd! Socialisme van de daad', Fay Weldon, 'Letters to Alice on first reading Jane Austin', R. Bisschop e.a. (red.), 'Oud Veenendaal, Juni 2000'.

28 oktober 2020

Vanmorgen was ik heel tevreden over mijn H3-leerlingen. Ik had in een blokuur de laptopkar in het lokaal gezet en ze de tijd gegeven om aan hun fictiedossier te werken. Ze waren ruim een uur heel geconcentreerd aan de gang. Toen ik achter in het lokaal ging staan (om even alle beeldschermen te kunnen zien), zag ik ook alleen maar de bladzijden waarop ze aan het werk waren.
Een blokuur is langer dan een klokuur, maar veel meer dan een uur geconcentreerd werken moet je ook eigenlijk niet verwachten en ze bleven ook het laatste stukje van de les redelijk rustig en redelijk aan het werk.

5 bestellingen: 'Litterair Paspoort, No 7, tweede jaargang, januari 1947', 'Boekenpost nr. 139, jaargang 23, september/oktober 2015', Anton Koolhaas, 'Een schot in de lucht', 6 boekenleggers (Pagerclips), 5 Bulkboeken.

29 oktober 2020

De kleinzoons zijn druk voor ons geweest. De linkerpompoen zegt 'I love you' en de rechterpompoen zegt 'I miss you'.

pompoenen

We hebben voor het eerst onze boodschappen online besteld. Hoogvliet bezorgde ze vanmiddag thuis. Netjes verzorgd en geen spullen die bijna overtijd waren o.i.d.
De onderkant van zo'n doos verraadt een zeker gevoel voor humor:

onderkant doos Hoogvliet

2 bestellingen: Harry Mulisch, 'Voer voor psychologen', Herman Heijermans, 'Kamertjeszonde', F. Bordewijk, 'Karakter'.

30 oktober 2020

In zijn voetbalcolumns schrijft Nico Dijkshoorn af en toe met een fileermesje i.p.v. met een pen. Op die momenten kan ik erg van hem genieten:

Nog niet eens zo heel lang geleden ging ik met mijn zoon en dochter naar Ajax-PSV. Het was de eerste keer dat zij meegingen naar een voetbalwedstrijd. In de metro, vlak tegenover ons, zat een man van mijn leeftijd. Mijn kinderen loerden naar hem. Het was ongeveer hun vader, maar dan met een rood-witte shawl om zijn nek en een muts op zijn kop. Vanuit het niets schreeuwde de man opeens: 'Joden!' Niemand keek op. Hij riep het nóg een keer, als een dier. Zoals een meeuw af en toe krijst, zonder dat hij het zelf in de gaten heeft. 'Joden!', riep de man weer. Daarna at hij een koetjesreep. Op mijn kinderen maakte het een verpletterende indruk.
(Nico Dijkshoorn, Appelleren, blz. 23/24)

En een paar bladzijden verder:

Humberto Tan ... Kan iemand deze juichjongen eens uitleggen dat wij hem gewoon elektronisch versterkt, via de televisie, in de huiskamer ontvangen. Hij zit nog steeds tijdens elke uitzending van Eredivisie Live tegen mij te schreeuwen alsof ik een wilsonbekwame zwakzinnige ben. In het hoofd van Humberto Tan is het voor eeuwig Sesamstraat. Hij blijft Eredivisie Live presenteren alsof er aan kinderen van vijf jaar wordt uitgelegd hoe boter nou eigenlijk wordt gemaakt. Daarom schreeuwt hij ook steeds zo. Dat wij het goed horen. Want wij zijn niet goed bij ons hoofd. Dat is de rotsvaste overtuiging van Humberto Tan, dat je je kijkers moet toespreken alsof ze net een grote bah hebben gedaan. Als ik naar Humberto luister, is het alsof ik gebukt voor hem sta en moet laten zien dat ik zelf al heel goed mijn billen kan afvegen. Humbert Tan infantiliseert zijn publiek.
(Nico Dijkshoorn, Appelleren, blz. 28)

Oud-collega Mineke werkt nog altijd aan een biografie van Frank Martinus Arion. Vanmiddag kwam ze even langs en kocht wat literaire tijdschriften waar werk van hem in stond en artikelen uit het Lexicon voor Literaire Werken en het Kritisch Lexicon van de Nederlandstalige Literatuur na 1945.

1 bestelling: C.G.N. de Vooys, 'Nedersaksische en Hoogduitse invloeden op de Nederlandse woordvoorraad'.

31 oktober 2020

Vandaag werden er bloemen bezorgd, van school en van Lidy, kinderen en kleinkinderen. Morgen werk ik veertig jaar in het onderwijs. Begonnen bij de internationale schakelklas en via De Grift/De Achtbaan naar het Rembrandt College, waar ik intussen alweer meer dan de helft van die veertig jaar werk.

40 jaar 40 jaar
40 jaar 40 jaar

3 bestellingen: Aster Berkhof, 'Land zonder schaduw', Aster Berkhof, 'De winners',  Frederik van Eeden, 'Van de koele meren des doods' (Bulkboek 149), Simone van der Vlugt, 'boekenlegger: Schuld', 'boekenlegger: Literaire thriller collectie - Exclusief bij Primera', Simone van der Vlugt, 'boekenlegger: 10 jaar schrijfster'.