Oktober 2021

1 oktober 2021

Twee kilo frietaardappelen geschild, gesneden, voorgebakken en gebakken. Vandavond aten we kibbeling en verse friet (en verse worteltjes).

3 bestellingen: Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Abbing' (Parool, dinsdag 25-08-1964, over Zeist-Driebergen vanaf het station), Bart Chabot, 'Babylon Hotel'.

2 oktober 2021

Al jaren leer ik de kindertjes: 'Zet wat vaker een punt. Maak niet van die lange (worst)zinnen!' Toch kunnen ook lange zinnen heel genietbaar zijn. Lees maar:

Ezra passeerde de plek waar de spoorbaan door de betonnen tankwal sneed die daar eens door de Duitsers dwars in de duinen was gelegd, parallel aan de kustlijn, een meter dik en bijna tweemaal zo hoog en door de jaren heen met korstmossen bedekt, ooit in een roes van onoverwinnelijkheid gebouwd, maar daarna halsoverkop achtergelaten door soldaten die thuis eerst hun uniform verstopten om vervolgens met hun zwembroek onder de arm weer naar Zandvoort terug te keren. (L.H. Wiener, Nestor, blz. 7)

Vanmiddag maakten we het laatste stuk hoog-houtwerk schoon met de telescoopborstel. Die kan nu weer opgeborgen worden.

4 bestellingen: Hans van Rooy, 'Walt Disney', Jaap Harten, 'De getatoeëerde Lorelei', F. Bordewijk, 'Karakter', Axel Munthe, 'De geschiedenis van san Michelle'.

3 oktober 2021

Een regenachtige zondag. Dat is niet zo prettig voor Gijs, Suzanne, Martijn, Tygo en Dylano, die via het werk van Gijs naar de Efteling zijn. Gelukkig laten de foto's en filmpjes op Facebook zien dat ze het niet alleen nat, maar ook naar hun zin hebben.
De regen is ook lastig voor de wielrenners in Parijs-Roubaix, maar het levert wel een mooi schouwspel op.

Nieuw op Schrijversinfo: Jan H. Eekhout.

4 bestellingen: Arthur van Schendel, 'De wereld een dansfeest', C.J. Aarts en M.C. van Etten, 'Domweg gelukkig, in de Dapperstraat', 4 boekenleggers, Tonke Dragt, 'De brief voor de koning'.

4 oktober 2021

Vandaag waren de eerste twee Diataal-toetsen. Ik help de toetsen opstarten als een collega dat ook nog niet eerder heeft gedaan. In principe werkt het soepel, maar er zijn altijd kleine hobbels. Eén van de collega's was ziek. Daar kwam het dus al erg goed uit dat ik gepland had erbij aanwezig te zijn. Eén leerling kon niet inloggen bij de toets. Hij bleek in zijn wachtwoord de kleine 'l' voor een hoofdletter 'I' aan te zien. Ik had een overzichtslijst met al de wachtwoorden geprint en zag op die lijst dat al die wachtwoorden met een kleine letter begonnen. In de andere klas had Magister één leerling niet automatisch toegevoegd. Dat kreeg ik ter plekke ook niet meer voor elkaar. Hij zal de toets in de komende twee weken een keer in moeten halen.

4 bestellingen: 'De ontboezemingsbundel van Jopie Breemer', Willy van der Heide, 'Kabaal om een varkensleren koffer', Imme Dros, 'Het paard Rudolf', Charles de Coster, 'Tijl Uilenspiegel (De legende en de heldhaftige vrolijke en roemrijke daden van Uilenspiegel en lamme goedzak in Vlaanderenland en elders)'.

5 oktober 2021

Vandaag kwam er een doos met een 'matrouchka' binnen. Tien Russische poppetjes die uiteindelijk allemaal in elkaar passen. Ik was er dit weekend op Catawiki de hoogste bieder op. Het is een cadeautje voor Lidy, als dank voor al het boekhoudkundige werk dat ze voor Raban doet.

Matrouschka.

2 bestellingen: A.S. Poesjkin, 'De kapiteinsdochter', Sofia Loren, 'Koken 'con amore''.

6 oktober 2021

Er stond vandaag een stukje ove mijn lezing in het Cultureel Café van 13 oktober in beide huis-aan-huis-kranten:

in en om Veenendaal Cultureel Café

Rijnpost Cultureel Café

7 oktober 2021

Wat is het leven anders dan een poosje machteloos tegenstribbelen?
(L.H. Wiener, Nestor, blz. 29)

Op donderdag werk ik normaal gesproken niet, vandaag ging ik toch twee keer naar school om te helpen met het opstarten van twee toetsen Diataal.

Het kavel Geert van Beek van Catawiki van afgelopen zaterdag kwam vandaag binnen. Ik ben er blij mee, ook omdat ik het prima kan gebruiken om de Schrijversinfobladzijde over deze schrijver af te maken. Het bevatte:
- Beeld voor de nacht, gesigneerd
- Blazen tot honderd, gesigneerd
- De laatste loopvogel
- De schilder en het meisje, nieuwjaarsgeschenk 1990, gesigneerd
- De tekens van het meisje Cynthia
- Het oog op scherp, gesigneerd
- Van je familie moet je 't hebben, 1e druk, 1976
- Van je familie moet je 't hebben, bibliofiel, 1990
- Veghel, met zeefdruk van Jan Dierman, bibliofiel, gesigneerd
- Costanza van Beek, De reis naar Shalaya, met een handgeschreven kaartje van Geert van Beek
- Wiel Kusters, Eem hemd met paardjes. Over het werk van Geert van Beek
- Raam september/oktober 1967, met getypte gedichten van Geert van Beek
- Raam juni 1970, met een handgeschreven 'proef' van het artikel van Jan Elemans over Geert van Beek daaruit (25 kantjes!)
- Raam december 1973

Bij de buren stond er vandaag een grote opblaasbare pop in de voortuin. Om 23.00 uur ruimden ze hem gelukkig op, want het motortje dat er doorlopend lucht in blaast, maakte behoorlijk veel herrie.

8 oktober 2021

Ik ben begonnen aan de voorbereiding van mijn lezing van aanstaande woensdag (al heb ik er de afgelopen twee weken al wel denkwerk voor verricht). Eerst de foto's van de gedichten maar eens bij elkaar zoeken én de boeken van de dichters waar ik iets extra's van wil voorlezen.

2 bestellingen: Rob Herwig, 'Rozen in uw tuin. Alles over het kweken van rozen met een overzicht van de mooiste', Rudolph van Veen, 'Rudolph's bakery'.

9 oktober 2021

Vandaag werkte ik hard aan de powerPoint voor aanstaande woensdag. Hij is bijna af. Morgen gaan we even naar het dorp om nog een paar foto's van wat 'Gedichten op muren' te maken.

Het was prachtig weer vandaag. We reden naar de Remmerdense heide. De vorige keer dat we daar waren, zagen we er van die grote halfwilde koeien lopen en wat damherten (in de verte). Vandaag zagen we wilde paarden en een kudde schapen (in een met een verplaatsbaar hek afgezet stuk heide).

Remmerden Remmerden
Remmerden Remmerden
Remmerden Remmerden

We hadden nog een mooi stukje angus-picanha liggen. Ik grillde dat aan het eind van de middag op de Weber. Ik werkte voor het eerst met een kernthermometer. Kenners raden dat aan: van de barbecue halen als de aangeraden kernthemperatuur is bereikt. Het werkte prima én het smaakte prima.

picanha

3 bestellingen: Sue Steen, 'Klompertje Klomp en Janneke in de winter', A. Alberts, 'De Eilanden', John Berger, 'Anders zien'.

10 oktober 2021

Vanmiddag fietsten we een rondje door het dorp om de laatste gedichten voor de powerPointpresentatie te fotograferen. Het was heerlijk fietsweer. Lidy liep ook nog even bij de Hoogvliet binnen (o.a. voor een keukenweegschaal en een paar setjes La Chouffe).

Tijdens een literaire marathon in Rotterdam deze week verlieten de schrijfsters Bregje Hofstede en Alma Mathijsen boos de zaal, nadat Herman Brusselmans het n-woord had gebruikt. N-woord? Bij Brusselmans zal dat wel 'neuken' zijn, dacht ik. Het bleek om het woord 'nigger' te gaan. Herman Brusselmans doet niets liever dan provoceren en dat is hem dus weer gelukt. De politiek-corrrecte dames hebben niet door dat ze hem op deze manier juist de aandacht geven waar hij naar hunkert.

Er staan veel mensen stil bij het boekenkastje in onze voortuin. In de afgelopen week legden die mensen er meer boeken in dan ze er uit haalden. Sommige boeken laat ik er meteen in staan, andere boeken gaan op de stapel voor de kastvulling van de volgende ronde. Eén boek van vandaag beschouw ik graag als een cadeautje voor mijzelf: 'Het Groot Citaten Boek over God, Geloof & Kerk', samengesteld door Rien van den Berg, Gert Marchal & Koos van Noppen. Ik ben dol op dit soort citatenboeken, blader er graag een poosje in én vermeld de citaten eruit graag op de diverse bladzijden van Schrijversinfo.

Nieuw op Schrijversinfo: Geert van Beek.

11 bestellingen: L.Th. Lehmann, 'Gedichten', Ewald Mackay, 'De Koptisch orthodoxe kerk van Egypte', Seija Berends, 'Soms heeft geluk een barst (En altijd zal het doorgaan / Vogel uit een ander nest / Goud)', 'Aantal (24) knipsels van en over V.S. Naipaul', Jef Last, 'Schuim op de kust', Frederik van Eeden, 'Van de koele meren des doods' (Bulkboek 149), Lodewijk van Deyssel, 'De scheldkritieken', J. Hammes, 'Vals of echt', Ina Boudier-Bakker, 'De straat', Gabriel Garcia Marquez, 'Honderd jaar eenzaamheid', Frans Hiddema, 'Zwart-wit gezien', F. Hiddema, 'Wandelende takken. Haiku en Senryu', Dennis Koole (recepten), 'Restaurant O"Pazzo", Rotterdam', Th. van Schelven, 'Verschillen tussen man en vrouw', Marcus A. Heeresma, 'poetry national'.

11 oktober 2021

Alleen het eerste uur een steunlesje geven blijft een vreemd begin van de dag! Er komen even voor negen uur collega's de school binnen lopen om hun lesdag te beginnen, terwijl ik alweer naar huis ga.

Vanavond dronken we wat bij de buren. Ze zijn beide jarig geweest en Lidy had een appeltaart voor ze gebakken met de appels uit hun voortuin. De appels waren aan de harde kant, maar in een taart waren ze prima.

Mijn 'spreekbeurt' over de gedichten op de muren in het centrum van Veenendaal is af!

4 bestellingen: Erich Fromm, 'De gezonde samenleving / psychopathologie van demokratie en kapitalisme', Lo van Driel, 'De kwestie Jobse', H.C. ten Berge, 'Poëzie van de Azteken', Godfried Bomans, 'Aforismen'.

12 oktober 2021

Da’s d’as

Hé, geef die vaas es,
Da’s d’as van Hazes.

(Kees B. Tam)

Mijn steunlesleerlingen vertellen aan hun docent Nederlands dat mijn steunlessen leuk zijn. Dat is prettig om te horen, maar ik moet zeggen dat dit 'makkelijk scoren' is. Ik zie deze leerlingen zes keer en kan dus mijn verhalen en grapjes van een heel jaar in zes lessen stoppen.

3 bestellingen: Denis Judd, 'Gevallen tronen', Tim Krabbé, 'Aantal (9) knipsels over 'De renner', Andreas Burnier, 'Een tevreden lach'.

13 oktober 2021

Ik maakte in de cultuurfabriek (door het glas heen) een foto van het gedicht van Allard Budding op de oude schoorsteenpijp (nu geflankeerd door de twee beelden van Hanneke Zwart).

Krom is niet schuin

 

Die foto kan nog mee in mijn 'gedichten op muren'-lezing van vanavond. Ik maakte de foto met opzet zó dat er rechts van de schoorsteen het raam van onze oude woonkamer en de dakkapel van mijn slaapkamer van toen te zien is. Een persoonlijke noot in zo'n lezing is altijd goed.

Weer terug op het Kees Stipplein zag ik een gedicht op een 'muur' van de oliebollenkraam. Ook daar maakte ik een foto van en ook die gaat nog mee in de lezing van vanavond.

Oliebollengedicht

Bij de lezing 's avonds waren zo'n veertig belangstellenden. Dat is zo vlak na corona heel redelijk. Veel mensen blijken nog huiverig te zijn om er weer op uit te gaan.

Buurman Hans sloopte vanmorgen een conifeer uit zijn voortuin. Hij had hem in stukken op een aanhangwagen liggen. Ik mocht er - voordat hij ermee naar 'de stort' reed - een aantal takken van de berk uit onze voortuin opleggen. Die ga ik omzagen als al het blad er af is, maar een stel takken minder scheelt toch alweer.

4 bestellingen: Hanny Michaelis, 'Tegen de wind in', J. Huizinga, 'Herfsttij der middeleeuwen', Amir Tsarfati, 'Onvoorstelbaar vooruitzicht. De dag nadert', F.L. Weesing, 'Het nieuwe Nieuwediep', H.C. ten Berge, 'De dood is de jager. Indiaanse mythen van N.W. Amerika'.

14 oktober 2021

In de pauze van de lezing (gisteren) vroeg een mevrouw mij of mijn opa en oma in Lunteren hadden gewoond en of mijn opa ook Mats heette. Dat klopt! Ik krijg nog wel eens vragen naar mijn vader en moeder, maar een vraag naar mijn opa en oma is toch wel uniek! De vraagstelster was heel in de verte familie van mij; haar opa was een broer van de vader van mijn oma (of zoiets).

2 bestellingen: Tommy Wieringa, 'Een mooie jonge vrouw',  Ina Boudier-Bakker, 'Kleine kruisvaart'.

15 oktober 2021

Vanmorgen boodschappen gedaan bij de Lidl. We geven daar makkelijk net iets teveel geld uit.

5 bestellingen: Roald Dahl, 'Daantje de wereldkampioen',Hans Koetsier, 'Sjablonen', Ellery Queen jr., 'Het geheim van de groene schildpad', Maria Dermoût, 'De tienduizend dingen', Lisette Lewin, 'Voor bijna alles bang geweest'.

16 oktober 2021

Mijn laatste schoolvakantie! Bij de volgende vakantie ben ik met pensioen.

1 bestelling: Johannes Hertel, 'Indische sprookjes'.

17 oktober 2021

coronatest

Ik voel me grieperig. Of is het coronaïg? Ik deed een zelftest die ik van school meegekregen heb. Geen corona!
Het viel me mee hoever je zelf met dat stokje je neus in durft te gaan.

2 bestellingen: A.L.G. Bosboom-Toussaint, 'Het huis Lauernesse', Erica Jong, 'Het ritsloze nummer'.

18 oktober 2021

Observaties van een grieperige:
- Mijn handen verkrampten met de vingers tegen elkaar. Het kostte me moeite mijn vingers weer te spreiden.
- Ik heb ijskoude voeten en een heel warm hoofd.
- Ik laat de hele dag door boeren en winden. Dat boeren is tot daar aan toe (al houdt Lidy er niet van), maar voor die winden ga ik elke keer op de wc zitten (één keer een losse flodder in mijn pyjamabroek is wel genoeg).
- Ik ben koortsig en merk dat ik vaak wakker word. Daardoor herinner ik me stukken van dromen. Ik heb de indruk dat ik in mijn dromen voortbouw op dromen van jaren geleden (maar het kan ook zijn dat ik ze me alleen van jaren geleden herinner).

De vergadering van de begraafplaatscommissie heb ik voor vanmiddag afgezegd.

1 bestelling: Aantal (6) knipsels over Malcolm Lowry.

19 oktober 2021

Ik heb mijn snotterigheid aan Lidy doorgegeven.

5 bestellingen: Kuki Gallmann, 'Afrikaanse nachten', Rien Baars, 'Joep in de tuin', Rien Baars, 'Joep aan zee', Rien Baars, 'Joep bij de boer', Rien Baars, 'Joep bij de sloot', Rien Baars, 'Joep gaat naar oom', C.S. Adama van Scheltema, 'Uit stilte en strijd', Ted van Lieshout, 'Herrie (cd)', J.M.J. Sicking, ' Carry van Bruggen - Eva (uit: Lexicon van Literaire Werken)'.

20 oktober 2021

Ik heb mijn boekwinkeltjes stil gezet. Ik ben te beroerd om boeken op te zoeken en bestellingen af te handelen. Gisteren en vandaag heb ik de 'lopende' zaken afgehandeld. Twee bestellingen inpakken en dan weer twintig minuten liggen. Martijn heeft vanmiddag elf pakjes naar de post gebracht (en bisolvon gehaald).

3 bestellingen: 'Culinaria Frankrijk', Mary Dorna, 'Trammelant met de familie', Arnold Karskens, 'Guerilla in Angola (De lange zoektocht naar Jonas Savimbi)'.

21 oktober 2021

Vanochtend is de CV-ketel schoongemaakt. In de afgelopen periode heeft hij staan lekken. We konden een pak keukenpapier weggooien (je houdt zo'n ketel niet doorlopend in de gaten). De monteur heeft twee onderdelen besteld en komt die vervangen zodra hij ze binnen heeft.

Als je jong bent komt Veronica naar je toe (vooral 's zomers). Als je oud bent komt Meubelzorg bij je thuis (en ze blijven post sturen).

22 en 23 oktober 2021

We verplaatsen ons doorlopend tussen het bed, de bank en het toilet. Veel valt er derhalve niet te melden.

24 oktober 2021

Lidy vond op internet (bij het RIVM?) een omschrijving van de klachten die bij de huidige griepgolf horen. Ze kloppen één op één met hoe wij ons voelen. Een vergelijkbaar lijstje met coronaklachten toont beduidend meer verschillen.

Lidy maakt zich zorgen over ons gedeeltelijk verdwenen reukvermogen. Zou het dan toch corona zijn? Ze wil daar morgen het advies van de huisarts over. Ik heb geprobeerd haar dat uit het hoofd te praten: de telefonistes bij de huisartsenposten zijn voorgeprogrammeerd: zodra ze maar iets horen wat op coronaklachten lijkt, gaan ze je proberen te overtuigen dat je je echt bij de GGD moet gaan laten testen. Die test is in ons geval nuttig voor het landelijk overzicht, maar niet voor onszelf: we hebben onszelf al een ruime week in quarantaine geplaatst en zijn aan de beterende hand. Wat valt er voor ons nog toe te voegen?

25 oktober 2021

Vanochtend heb ik een doktersassistente en een huisarts aan de telefoon gehad en het was een teleurstellende ervaring. 'Testen, testen, testen.' Toen ik voor de derde keer benadrukte dat we ons zorgen maken over ons reukvermogen én over het feit dat ik zulke hoestbuien heb - om het slijm uit mijn longen te hoesten - dat ik de afgelopen twee dagen een paar keer het gevoel had dat ik flauw zou vallen vanwege zuurstofgebrek in mijn hoofd, wilde de doktersasssistente nog net regelen dat de huisarts me later op de morgen even zelf zou bellen.
Hij (een mij onbekende arts) draaide echter ook alleen maar zijn 'testen, testen'-riedel af en luisterde niet echt naar mij. Toen ik ook bij hem bovengenoemde zorgen nóg een keer aanstipte, ging hij vier zaken benoemen, die er op wijzen dat het bij mij waarschijnlijk geen corona zal zijn (bleek hij toch wel geluisterd te hebben). Echte argumenten om ons te gaan laten testen had ik intussen al die tijd nog niet gehoord. Mijn 'mogelijk flauwvallen' lachte hij tenslotte weg: 'Zorgen dat u op zulke momenten zit of ligt meneer, dan valt u niet zo ver.'

Het valt mij zwaar tegen van mijn eigen huisartsenpraktijk. Een paar jaar geleden was hun oordeel (nadat ze mij 'in de groep hadden gegooid'): deze meneer heeft een longpobleem. Hij heeft zijn leven zo ingericht dat hij met dat probleem kan omgaan en nu denkt hij dat hij geen probleem heeft'. Als ze dat weten, hadden ze wel iets serieuzer op mijn met groen slijm volgelopen longen en hoestbuien in mogen gaan, zeker omdat ik nog niet ze lang geleden op De Ellekoot serieus ben flauwgevallen!

26 oktober 2021

Gisteren ontving ik voor de allerlaatste keer salaris. In november krijg ik alleen nog pensioen. Bij dat salaris zat ook het vakantiegeld en de eindejaarsuitkering 'tot-nu-toe'. Dat maakte het in ieder geval tot een aardig bedrag.

Ik blijk in anderhalve week vijf kilo te zijn afgevallen.

27 oktober 2021

Ik heb me vandaag aangekleed, maar veel effect heeft dat niet: ik heb de halve middag op de bank liggen slapen. Ik haal zwaar adem en ben daar heel moe van. Ik gok dat ik op dit moment zo'n veertig procent van mijn longinhoud ter beschikking heb (veel verder dan zeventig procent kom ik al jaren niet). Ik schuifel als een man van tachtig door de kamer.

28 en 29 oktober 2021

Het gaat langzaam vooruit, maar achter de computer zit ik nog niet.

30 oktober 2021

Nadat ik vorige week de nieuwe wifi-versterker van T-Mobilethuis had geïnstalleerd, had ik beneden inderdaad veel betere wifi (op Spelpunt werd ik er niet meer uitgegooid wegens verbroken verbinding!). Alleen had ik nu ineens boven geen 'bedraad' internet meer. Het lukte me vandaag door het van plaats verwisselen van een paar stekkers in de meterkast om de bedrading weer goed te krijgen! Die meterkast is intussen wel een rommeltje van apparaten en draden. Ik weet lang niet van alle kastjes waar ze voor dienen (en misschien dienen sommige intussen wel nergens meer voor).

2 bestellingen: Seerp Anema, 'Van Hollands kusten', Maaike Meijer en Annettje Dia Huizinga (samengesteld en ingeleid door), 'Dit maakt ons ademloos bij haar geluid. De mooiste gedichten door vrouwen geschreven'.

31 oktober 2021

2 bestellingen: 'Tirade 65, jaargang 6, mei 1962',  'Tirade 117, september 1966', 'Tirade 43/44, juli/augustus 1960', Sybren Polet, 'Gedichten 1', Ursula den Tex, 'W. Eugene Smith Fotograaf' (Vrij Nederland themabijlage 27-01-1979).