Klik hier om te printen

N.E.M. Pareau

Profiel

Achternaam: Pareau
Initialen: N.E.M.
Geboren: 25-12-1906
Te: Groningen
Overleden: 02-12-1981
Te: Groningen
Pseudoniem(en): N.E.M. Pareau was het pseudoniem van Herman Jan Scheltema. De bundel 'Het Pierement' verscheen onder het gezamenlijk pseudsoniem Community Singing. Hij gebruikte als componist het pseudoniem Mr. J. Jer. van Nes.
N.E.M. Pareau


Voor tweedehands boeken Ook van N.E.M. Pareau
Raban Internet Antiquariaat Klik hier !

Werk

Poëzie

 Pierement  Mengelingen

 

 

 Sonnetten (1965)

 Sonnetten (2000)

Proza

Overige non-fictie/Wetenschappelijk werk

Bloemlezingen

Tonen

Tijdschriften

Over N.E.M. Pareau

Diversen: (Zonder een schijn van volledigheid)

Opmerkingen

Anderen over N.E.M. Pareau

Mijn favoriete citaat

Laat in den nacht, wanneer ik droomend door
het venster staar, roepen uit hooge luchten
onzichtbaar overgaande ganzenvluchten;
een zwak gekrijsch, dat zwelt en gaat teloor.

(N.E.M. Pareau, Aan de ganzen (fragm.), Sonnetten, blz. 26)

Via Google-earth heb ik Nes eens goed bekeken. Ik vond het katholieke kerkhof bij de kerk, maar niet de algemene begraafplaats. Bij de ingang van ons appartmentencomplex hangt ook een kaart van de omgeving en jawel, daarop staan twee kerkhoven aangegeven. Aan het eind van de middag zijn we daarheen gefietst en het klopte. Een klein, fraai kerkhofje, in de duinen, aan de andere kant van de Vleijen en naast de Kardinaal de Jongschool. Mensen die met de auto komen, kunnen bij die school hun auto parkeren. Om de begraafplaats staat een klein muurtje. Er is een middenpad met bomen er langs en links en rechts daarvan liggen de graven in rijen. Vooral (eigenlijk alleen) simpele betonnen zerken, waardoor de hele begraafplaats een geheel lijkt.

 Begraafplaats Nes  Begraafplaats Nes  Begraafplaats Nes  Begraafplaats Nes

Het is op een onbekend kerkhof altijd even zoeken. Door de poort. Het middenpad aflopen, waar het plaveisel ophoudt, is het de derde rij links. In deze hele rij liggen Scheltema's en daar ligt ook N.E.M. Pareau. Dit was het pseudoniem van Herman Jan Scheltema. N.E.M. Pareau is geboren in Groningen als zoon van een hoogleraar kindergeneeskunde, op het adres Oude Boteringstraat 11. Hij studeerde rechten in Groningen. N.E.M. Pareau was bevriend met de dichter J.C. Noordstar. Begin jaren dertig hadden ze samen in Groningen een drukkerijtje: Ebenhaëzer. Deze drukkerij gaf het muziekstuk 'Hommage à Groningue' uit, geschreven door Pareau onder het pseudoniem J. Jer. van Nes. Hij promoveerde in 1936 op een proefschrift over Romeins procesrecht. In 1945 werd hij hoogleraar Romeins recht aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Over hoogleraar Scheltema doen diverse (vaak onwaarschijnlijke) verhalen de ronde. Zo zou hij als rector-magnificus de koningin ontvangen hebben met een fietslampje in zijn neusgat. Ook zou hij studenten die hij bij hem thuis ontving op allerlei manieren de stuipen op het lijf hebben gejaagd. Zijn werk bestaat voor een groot deel uit sonnetten, soms wordt hierbij invloed van P.C. Hooft vermoed. Op zijn steen staat 'in leven Hoogleraar te Groningen'. Wat daaronder staat is gekker: men heeft er de verkeerde overlijdensdatum op gezet. Er staat 5 Dec. 1981, maar dat moet toch echt 2 december zijn.

 Graf N.E.M. Pareau  Graf N.E.M. Pareau Graf N.E.M. Pareau 

 

Bronnen o.a.