Terug naar augustus 2006

1 september 2006

Piet mailde gisteren een programma om MP3's te maken van WMA's. En dít programma werkt prima. Het is waarschijnlijk wel weer een paar uur werk, maar ik heb het allemaal wel graag in één formaat. Dank je wel Piet!

Ik had op internet als eens gezocht of er nog meer mensen zijn die knipsels te koop aanbieden. Het enige die ik tegenkwam was een zaakje in Deventer, maar dat was niet alleen literatuur en bovendien heel weinig. Vandaag kreeg ik een mailtje van Erik 'PalmBoy' Raeymaekers uit België. Hij is een liefhebber van Herman Brusselmans, heeft over deze auteur ook veel informatie op internet staan en is begonnen literaire knipsels aan te bieden. We zitten elkaar op internet niet in de weg, want zijn knipsels komen uit Belgische kranten en magazines. We vullen elkaar dus eerder aan. Zijn site is te vinden op: http://www.brusselmans.be/afkortingen.htm.

2 bestellingen: Jan de Hartog, Gods geuzen en Heere Heeresma, Een dagje naar het strand.

2 september 2006

Omdat we onze IDN-telefoonaansluiting vorige week weer hebben laten vervangen door een ouderwetse (en goedkopere) analoge aansluiting, zijn we onze nummerherkenning kwijt. Vandaag hebben we bij de Primafoonwinkel geregeld dat we die nummerherkenning weer terugkrijgen.

Al met al een echte zaterdag: winkelen, gras maaien, opruimen, vanavond voetbal kijken. Alleen de auto heb ik niet gewassen.

Lijden isoleert,
het laat zijn slachtoffer achter op een eiland in een godverlaten oceaan
waar hij mensen als verre schepen ziet passeren.
Ik voel me niet alleen eenzaam, maar ook mijlenver van jullie verwijderd.
Maar wat houdt mijn lijden eigenlijk in?
(W.N.P. Barbellion, Laatste dagboek, blz. 98, 3 februari 1919)

Al het lijden heeft grenzen waar voorbij het gevoel niet kan gaan.
(W.N.P. Barbellion, Laatste dagboek, blz. 118, 17 februari 1919)

Het Nederlands elftal boekt een moeizame 1-0 overwinning in en tegen Luxemburg. Als ze zo spelen tegen een 'echte' tegenstander, dan gaan ze er dik in!

Na het voetbal hebben Martijn en ik nog een poosje zitten kaarten. Martijn zette de CD 'Feeling good' op van Randy Crawford & Joe Sample. Hele relaxte jazz, met als bekende nummers bijv. 'Everybody's talking' (Nillsson) en 'When I need you' (Albert Hammond, maar ook Leo Sayer). Ik had er in de krant (Volkskrant?) een recensie van gelezen die zo positief was, dat het ironisch leek. Maar het is echt een lekkere CD.

1 bestelling: Don Tracey, De vloek der Cherokies.

3 september 2006

Vandaag heb ik dozenvol oude kranten doorgespit. Vooral literaire bijdragen van kranten. De bruikbare artikelen heb ik uitgeknipt. Zo kunnen er vier dozen naar het oud papier en blijft er één doos met bruikbare knipsels over. Die moeten dan wel weer één voor één worden bekeken en op de juiste plaats worden ingevoerd. Het houdt me van de straat.

Met Suzanne, Gijs en Martijn hebben we vanavond gegourmet. Een soort verlate afsluiting van de zomerakantie.

Na het gourmetten hebben we de film 'Pirates of the Caribbean' gekeken. Een raar verhaal, maar prachtig gefilmd. Suzanne gaat deze week in de bioscoop het vervolg bekijken en wilde daarom eerst deel één gezien hebben. Omdat we met z'n allen zaten te kijken, heb ik de hele film uitgezeten. Als ik alleen was geweest had ik de film waarschijnlijk halverwege stopgezet, vanwege het toch wel erg ongeloofwaardige verhaal. Zó onwaarschijnlijk dat het me niet lukt om me in de film te verliezen.

Vandaag heb ik ook nog een folder voor de boekenmarkt gemaakt. Morgen hebben we in De Lampegiet een persconferentie met de gezamenlijke organisaties die in de Lampegietersweek 'iets' doen. Ik ben nog niet helemaal tevreden over de tekst (niet wervend genoeg), maar voorlopig moet het maar even zo. (In Word kreeg ik de twee foto's verspringend naast elkaar, dat lukt me hier nu even niet.

 Veense
Boekenmarkt

Boekenliefhebbers komen voor het tweede achtereenvolgende jaar
aan hun trekken in het centrum van Veenendaal.

Op 16 september, van 10.00 tot 16.00 uur,
staan er 20 kramen met het betere tweedehandse boek.
Dat is 80 meter boeken!

De handelaren die zich hier presenteren komen allemaal uit Veenendaal
of uit de directe omgeving van Veenendaal.

De markt is op 16 september te vinden op de Kerkewijk,
tussen de warenmarkt en theater De Lampegiet.

Inlichtingen? Mats Beek, tel. 0138-520529


4 september 2006

Vandaag de eerste les aan Havo-3. Een leuk stel lijkt me. Het is wel een volle bak (31!) en dat in zo'n klein lokaal op de tweede verdieping. Ik had een achterbladzijde van 'Onze taal' op een overheadsheet gezet om de les mee te openen, maar dat konden ze maar matig waarderen.

De afgelopen dagen kreeg ik twee mailtjes van mensen die bezig zijn met schrijvers waar ik een bladzijde over heb gemaakt. Met beiden had ik al eerder gemaild:

George Slieker mailt me een scan van een artikel uit een krant van 30 augustus (Haarlems Dagblad o.i.d.?). In het artikel een interview met Slieker n.a.v. het boek 'Harptoon op 't Want', dat hij geschreven heeft over de onbekende dichter Hendrik Arnold Meijer. Slieker schreef eerder al een boek over verdwenen of veranderde locaties in Haarlem, die Nicolaas Beets in de 'Camera obscura' heeft beschreven. In dit nieuwe boek beschrijft hij het leven van de dichtende scheepsofficier H.A. Meijer (1810-1854). Twee stukjes uit dat artikel:

   

Voor mijn blz. over Meijer: http://www.schrijversinfo.nl/meijerha.html.

He andere mailtje is van Rutger H. Cornets de Groot, de zoon van essayist Rudy Cornets de Groot. Hij hielp me in april 1999 met de bladzijde over zijn vader, met de informatie die hij toen had. Maar hij is doorgegaan en heeft intussen een zeer uitgebreide blz. over zijn vader gemaakt op: http://www.cornetsdegroot.com/. Hij mailt nu: Aan de website van Rudy Cornets de Groot, www.cornetsdegroot.com, is het verspreide werk uit de hele periode 1962-1990 (plus één postuum artikel) toegevoegd. Met de oplevering van dit onderdeel is aan een van de belangrijkste doelstellingen van de site voldaan: het beschikbaar stellen van werk dat alleen nog via de catalogi van universiteitsbibliotheken kan worden geraadpleegd, en dat overigens in het collectieve onderbewustzijn van de neerlandistiek is weggezonken. Mijn blz. over Cornets de Groot is te vinden op: http://www.schrijversinfo.nl/cornetsdegrootra.html.

Vanmiddag om 3 uur was er in theater De Lampegiet een persconferentie over de Lampegietersweek. Jos Schilte en Henk Roor hielden een algemeen verhaal en de aanwezige organisatoren van diverse activiteiten zeiden kort iets over hun eigen activiteit. Het AD was er, de Gelderlander, de Veenendaalse Krant en de Rijnpost. Ook de website www.lampegietersweek is nu in de lucht. Over de boekenmarkt staat er:

4 bestellingen: A. den Doolaard, 'De bruiloft der zeven zigeuners', Ernest Claes, 'Clementine', Toon Kortooms 'Beekman en Beekman' en een Rik Ringers.

5 september 2006

Vandaag voor het eerst sinds jaren weer vijf uur achter elkaar les gegeven, zonder een tussenuur. Vermoeiend, maar wel te doen. Dit betekent dat ik op dinsdag al mijn klassen achter elkaar heb. Dat is wel gunstig als ik een toets af wil nemen. Het betekende vandaag ook weer dat ik mezelf een paar uur achter elkaar hetzelfde hoorde zeggen en jawel: ook hetzelfde grapje hoorde maken. Ook over mijn tweede klassen ben ik positief. Leuke kinderen en ze willen ook wel. Gelijk vandaag afspraken gemaakt voor de spreekbeurten. Het zijn klassen van rond de dertig leerlingen (maximaal 32) en die spreekbeurten moeten wel dit cluster af. Eigenlijk zouden we volgende week moeten beginnen, maar dat kan ik die leerlingen niet aandoen.

Vanmiddag heb ik mijn kantoor anders ingericht. Omdat het kantoor twee deuren heeft wordt het regelmatig als sluiproute gebruikt en dat is irritant als je zit te werken. Bovendien zat ik met m'n rechterzij naar de deur te werken, dat betekent altijd opzij kijken als er leerlingen met een vraag binnenkomen. Ik heb het bureau nu met de voorzijde richting de deur gezet, zodat ik alleen maar op hoef te kijken als er een leerling binnenkomt.

Aan het begin van de avond heb ik wat citaten uit 'Koning Hollewijn' op de site gezet. Het boek had ik in de vakantie gelezen. Bijvoorbeeld:

Het is nu eenmaal zó gesteld, dat degene, die steeds in een moeras roert,
tenslotte bedwelmd raakt door de gassen.
Want modder bevat altijd vergiftige dampen, mijnheer…
en u kunt een moeras niet helder maken,
door de gassen omhoog te laten stijgen.

(Marten Toonder, Koning Hollewijn zoekt een iemand, blz. 59)

Het tussenvoegen van de links naar de citaten op de bladzijden van de schrijversoverzichten was een lastig karwei, vooral om ze netjes recht onder elkaar te krijgen. Dat moet toch anders kunnen. Ik heb de bladzijden van auteurs waarvan de achternaam met een I en met een T begint nu in een tabel gezet. Dan staan de woorden automatisch recht onder elkaar en ook het later invoegen van boeken zou makkelijker moeten zijn. Voor het resultaat zie: tauteurs.html.

3 bestellingen: 2 x HP de Boer, Jac. van Looy en een bestelling voor drie pockets uit Duitsland.

6 september 2006

In m'n lessen heb ik vandaag even aandacht besteed aan Jeroen van Merwijk. Geen enkele leerling kende de naam. Ik heb enkele liedteksten voorgelezen (het anti-kattenlied, Wat zijn de vrouwen groot en Alle mannen moeten dood). Even doorpratend waren er in elke klas wel een paar leerlingen die 'Het leven is kut' kende, maar ze dachten allemaal dat dat van Hans Teeuwen was. Heeft die dat nummer ook gedaan, of hij hij een nummer met dezelfde titel en strekking? Even zoeken op Google leert dat Teeuwen inderdaad dat nummer van van Merwijk heeft gedaan.

Aan het eind van de middag heb ik heerlijk even in de zon bij de vijver gezeten. Rustig kijkend zag ik tussen de waterplanten (waar ik wat voer had gegooid) twee hele kleine oranje visjes en een stuk of vier, nog kleinere, zwarte visjes. Zijn die zwarte nou van een ander soort, of worden ze oranje als ze wat groter worden?

De advertentie voor de boekenmarkt (zie boven) stond netjes op pagina drie van de Veenendaalse Krant en ook in twee artikelen werd het nog een keer genoemd. In een artikel n.a.v. de persconferentie van maandag: Daarnaast vindt de 16e de Veense Boekenmarkt plaats. Tussen 10.00 en 16.00 uur staan twintig kramen met tweedehands boeken opgesteld aan de Kerkewijk, tussen de markt en De Lampegiet en ook in een artikel (persbericht waarschijnlijk) van Veenendaal Artistiek.

7 september 2006

Uit 'Windrozen per bos. Een bloemlezing uit De Windroos 1950-1955' heb ik vandaag de gedichten overgenomen in de overzichten per dichter. C. Buddingh', Bergman, Jan Hanlo, maar ook Michael Deak, H.J. van Tienhoven en Nico Scheepmaker met een gedicht dat ik jaren geleden al eens op een kerstkaart heb gezet (toen we die nog zelf maakten).

Twee dingen zijn er niet

Twee dingen zijn er niet
in de hemel

ten eerste een god
en ten tweede een plumpudding
made in great britain

Dat lijkt me een ernstig
gemis

niet dat ik van plumpudding hou
want daar gaat het niet om

maar je leeft zonder god
zo onhandig

Toeval bestaat niet, maar nu ik dit gedicht van Nico Scheepmaker uitschrijf, komt er een bestelling voor een boek van hem binnen: "Het Jonge Vadersboek'. Dat boek, met tips (in de ruimste zin van het woord, het zijn vooral spelletjes en grapjes waarmee de jonge vader zijn peuters kan bezighouden) verscheen in 1977 en was een succes. Hieronder een scan van de eerste druk (1977) en van de tiende (1988).

 

 

8 september 2006

In drie tweede klassen heb ik vandaag het naamwoordelijk gezegde uitgelegd en daarbij al het ontleden uit de brugklas in een vlot tempo herhaald. Ik was er tevreden over. Ze pikten het goed op. Dit lijken behoorlijk slimme tweede klassen te zijn. Er zaten zelfs meisjes met gebalde vuistjes 'Ik snap het! Ik snap het!' tegen elkaar te zeggen. Zoveel enthousiasme voor ontleden kom je maar zelden tegen. Meestal praat je tegen een muur en zitten er enkele leerlingen bij die zichzelf ingeprent hebben dat ze niet kunnen ontleden. Breek daar maar eens doorheen. Maar nu was er dus niets van deze houding te bespeuren.

De eerste vergadering van het zorgteam van dit jaar. Het is goed om zorg over leerlingen te delen en elkaar tips te vragen, maar het dreigt een beetje vergaderen om het vergaderen te worden.

Vandaag had ik twee ouders aan telefoon die hun zorg (en een beetje boosheid) wilden melden over uitvallende lessen i.v.m. vacatures. Natuurlijk is het vervelend als leerlingen de eerste weken een vak missen, maar als een collega op de laatste schooldag zijn baan opzegt, dan is het vrijwel onmogelijk om op de eerste nieuwe schooldag in die vacature voorzien te hebben en helemaal als het gaat om 'tekortvakken' als natuur-/scheikunde en economie. Als het langer gaat duren, dan schuiven we met uren en 'verdelen we de pijn', maar zo'n eerste week moet het maar even zo.

Vandaag kwam met de post een exemplaar van de (gratis huis-aan-huiskrant) 'De Veenendaalse Krant'. Het duurde even voordat ik begreep dat het om een bewijsexemplaar ging i.v.m. de advertentie die ik er voor de boekenmarkt in heb geplaatst.

2 bestellingen: knipsels Grunberg en Ted van Lieshout & Joep Bertrams, 'Wat drink je? O, pies!'

9 september 2006

Rommelmarkt van de Willibrorduskerk vanochtend. Zestien boeken gekocht. Niet zoveel, maar wel kwaliteit. O.a.:
- Maarten 't Hart, De vrouw bestaat niet
- Albert Helman, Kroniek van Eldorado
- Anna Blaman, De verliezers
- David de Poel, Het verraad. Een ode aan Boudewijn Büch
- Milan Kundera, De ondraaglijke lichtheid van het bestaan
- Albert Camus, De val
- Salman Rushdie, Vaderland in de verbeelding

Daarna zijn we naar de open dag van de Volksuniversiteit geweest. Lidy overweegt om er Spaans te gaan leren. De Volksuniversiteit zit tegenwoordig in Dragonder in de voormalige openbare basisschool aan de Pollux. Het zag er vriendelijk, open en goed georganiseerd uit. De talen bij elkaar in één lokaal, veel materiaal en een vriendelijke bejegening. Het zonnige weer hielp ongetwijfeld ook mee om er sfeer in te brengen. Op het schoolplein liep een kameel, waar kinderen een rondje op mochten rijden. Ik heb daar even naar staan kijken. Kinderen grijpen zich, waarschijnlijk vanwege de toch wat schommelende gang van zo'n beest, vast aan de enigszins slappe bulten. De gezichtjes stralen tegelijkertijd plezier en spanning uit. Ik heb me ook verbaasd om de grote poten van zo'n beest. Dan bedoel ik niet de lengte van de 'benen', maar de breedte van de 'voeten'. Zo breed misschien om niet in het woestijnzand weg te zakken?

Een heerlijke nazomermiddag in de tuin. In de vijver zwemmen werkelijk tientallen jonge goudvisjes. Van een centimer of drie tot nog maar enkele milimeters. Ik heb er met het schepnet vijf uitgehaald. Dat kost wel wat moeite, want zodra ze een schaduw zien schieten ze naar beneden en als je er één keer met het schepnet in bent geweest, duurt het minuten voordat ze zich weer laten zien. Eén van die visjes is gedeeltelijk zwart en gedeeltelijk oranje. Waarschijnlijk verkleuren ze dus inderdaad van zwart naar oranje als ze groter worden. Zwart is voor die hele kleintjes ook een veel betere schutkleur tussen de waterplanten in.

 

 

2 bestelingen: 1 x Albert Helman en 2 x Aar van de Werfhorst.

10 september 2006

Zonnige zondag. Heerlijk. De hond was vanmiddag hier, omdat Gijs en Suzanne met onze auto Klaas en Lida van Schiphol op hebben gehaald. Die zijn op vakantie naar Rhodos geweest. Verder heb ik vooral boeken voor de boekenmarkt ingepakt. Een doosje strips, een doosje boekenweek, een doosje koningshuis enz. Eén kraamhouder heeft nog niet betaald. Als dat geld morgen niet binnen is, zal ik haar even bellen. Maar een financieel risico loop ik intussen dus niet meer.

Ik ga de uit de vijver geviste kleine goudvisjes in een vissenkom (Suzanne had er nog één staan) mee naar school nemen.

Een fotorondje voortuin:

       

 Herfsttijloos steekt de kop
alweer op

 Dahlia's bloeien door

  en door

 De scharnierplant lijkt hoger
dan andere jaren

3 bestellingen: single Leen Jongewaard, W.G. de Burgh, 'Nalatenschap der oudheid I en II', Gandalf 23, Gedicht 4 en Guus Dijkhuizen, 'Hier Guus'.

11 september 2006

Op televisie (Radar) vertelt Sonja Bakker over haar dieet. Er is o.a. kritiek op het feit dat ze dure merkprodukten met name noemt. Radar heeft berekend dat er met huismerken € 25,00 bespaard kan worden. Sonja redt zich knap uit die discussie. Het schijnt een rage te zijn, dat dieet. Haar dieetboeken staan op nummer 1 in de boeken-toptien en haar naam is zelfs een werkwoord geworden, zag ik vorige week in de krant: 'We zijn aan het Sonjabakkeren'.

5 bestellingen: DVD 'De wegen naar de uiterste randen' over H.H. ter Balkt, Bertus Aafjes 'Capriccio Italiano', Jan Wartena, 'Ogen op steeltjes', Herman Pieter de Boer 'Een vreemd geschenk' en 2 stafkaarten Purmerend.

12 september 2006

Vanmiddag was Henk hier. Hij had via internet voor hem en voor mij een aparaatje gekocht van Philips dat je op je stereo-installatie aan kunt sluiten en dat de mp3's van je computer draadloos oppikt en doorgeeft. Een prachtig idee. We hadden er alleen even geen rekening mee gehouden dat ik geen draadloos netwerk heb en dát heb je er wel voor nodig. Dom dom dom. Hij gaat het nu weer proberen te verkopen. Als dat niet lukt neem ik het wel van hem over.

De interviews uit 'Wat zij bedoelen' van J. Bernlef & K. Schippers (uitgegeven in 1965, maar de interviews stonden al eerder in 'De Gids') heb ik vandaag vermeld op de diverse schrijversbladzijden. Het zijn prachtige en redelijk diepgravende interviews, met een foto en een korte biografie. Ook de paar zinnen, voorafgaand aan de interviews, waarin zij de kamer van de auteur en de ontvangst beschrijven zijn prachtig. Een paar voorbeelden:

A. Alberts ontving ons in de licht gemeubileerde woonkamer
van zijn huis aan de Nicolaas Witsenkade te Amsterdam.
Ook in zijn gedragingen binnenshuis leek A. Alberts de beleefdheidswedstrijd,
zo bekend uit zijn boeken, nog niet geheel opgegeven te hebben.
Wij genoten een aantal kopjes koffie waarna wij overstapten op wijn
('mijn vrouw en ik drinken uit dezelfde fles'). (blz. 27)

Hanlo ontving ons met thee, cassis en bloedworst, ligakoeken en later wijn.
Typisch voor zijn dieet, naar zijn zeggen,
ofschoon de bloedworst ook kopjes hagelslag of pakjes smeerkaas
en de wijn elk andere alcoholicum had kunnen zijn. (blz. 47)

Er is een nieuw initiatief van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Het heet: 'Nederland Leest'. Vanaf 20 oktober kan iedere lezer in de plaatselijke bibliotheek een gratis exemplaar afhalen van het boek 'Dubbelspel' van Frank Martinus Arion. In de weken daarna zal er landelijk op allerlei manieren aandacht aan het boek besteed worden: Schrijfster Hella Haase gaat een lofrede houden over Dubbelspel. Nieuwslezer Philp Freriks van het NOS Journaal wordt ambassadeur van de campagne. De CPNB wil in oktober en november allerlei activiteiten organiseren en op 17 november moeten alle bibliotheken 's avonds open zijn om het publiek te ontvangen en met het boek aan de slag te gaan. In Veenendaal zorgt de bibliotheek voor een aantal gespreksleiders en kunnen de lezers met elkaar het gelezen boek bespreken. Een leuk initiatief (in navolging van de Amerikaanse actie 'One Book, One City). Vandaag kreeg ik een brief van de bibliotheek met de vraag of ik één van de gespreksleiders wil zijn. Dat lijkt me nou ontzettend leuk! De bladzijde over Frank Martinus Arion voor Schrijversinfo is al redelijk ver af. Een mooie aanleiding om die maar eens gauw af te maken. En het boek herlezen natuurlijk. Ik herinner me vooral domino spelende mannen onder tamarindebomen, maar het verhaal zelf is diep weggezakt in mijn geheugen.

 

 

 

Edwin Lap is (al een tijdje) bezig met een reünie van mijn oude basisschool 'De Grift'. Hij heeft nu een datum geprikt: 29 september. Er zit tegenwoordig een andere basisschool in het gebouw: 'De Grondtoon'. Edwin heeft gebeld of hij het gebouw mag gebruiken voor de reünie. Er werd door de locatiedirecteur kortaf en geïrriteerd gereageerd en de hoorn werd zelfs op het toestel gesmeten. Schande!

1 bestelling: Astrid H. Roemer, 'Gewaagd leven'.

13 september 2006

Vanmorgen dreef er een dood goudvisje in de kom. Biologie- en natuur-/scheikundecollega's voorspellen me dat het met alle vissen verkeerd afloopt. Mijn kantoortje heeft geen daglicht en dus zullen de waterplanten geen zuurstof produceren. Fijn van die collega's met optimistische verhalen.

De eerste spreekbeurt vandaag. Ik heb vier tweede klassen van rond de dertig leerlingen. Spreekbeurten in tweetallen: dus dat betekent zestig spreekbeurten in de komende weken. Dat zijn er zoveel dat ik er een beetje tegenop zie. Gelukkig zien ze er in elke klas maximaal zestien, minus de spreekbeurt van zichzelf, dus voor de leerlingen is het aantal nog te overzien. Deze eerste spreekbeurt mocht er zijn trouwens. Het onderwerp was 9 september 2001. Goed opgebouwd en volledig. Het risico was, dat het een spreekbeurt zou worden zonder nieuwe informatie voor de medeleerlingen, maar dat viel mee. Ze hadden informatie over de architect van het World Trade Centrum en bovendien was er bij de leerlingen al weer veel weggezakt (vijf jaar geleden waren deze tweede-klassers een jaar of acht, dat scheelt natuurlijk ook). Een goed begin van de spreekbeurtenserie.

Gijs heeft vanavond de zolderkamer afgemaakt. De laatste plintjes geplakt en een werkblad opgehangen. Lidy kan de boel nu gaan inrichten.

1 bestelling: 2 verhalenbundels.

14 september 2006

En weer een dood visje in de kom. Niet eens het hele kleintje trouwens.

1 bestelling: 2 x 'Ons Amsterdam'.

15 september 2006

Laatste (en daarom drukke) dag vóór de boekenmarkt. Veel dozen ingepakt en in de auto geladen. Ook de auto van Gijs gaat nog vol. Vorig jaar had ik veel te mager gevulde kramen. Nu moet ik bijna teveel bij me hebben. Vanmiddag heb ik nog uitrijkaarten kunnen regelen. Niet gratis, maar voor € 2,27. Dat is altijd nog veel goedkoper dan de € 8,00 die een hele dag parkeren kost. Er zijn nog twee dingen die mis kunnen gaan: de rij kramen voor de Frisia-villa kan net niet passen en de kraam op de kopse kant voor Prummel kan te dicht op de beddenkraam staan (Dan heeft de boekverkoper er niets aan, want dan kunnen er geen klanten bij). Maar een beetje spanning moet er in blijven zitten. Vandaag pas kwam de vergunning van de gemeente met de post. Dat is ook wel laatste-momenten-werk.

2 bestelling: Henk van Kerkwijk, 'NV. Ruimtetaxi brengt u overal' en De DNA-makers.

16 september 2006

Al voor achten was ik op de boekenmarkt om de namen van de standhouders op de kramen te plakken. Mijn bange vrees kwam uit. De beddenboer stond op zijn vaste plaats, zodat de eerste kraam vrij vervelend stond opgesteld. De twaalfde kraam paste net niet voor de Frisiavilla en stond om de hoek op het fietspad. Dat was niet de afspraak en die kraam hebben we dan ook verplaatst naar het stoepje voor de (leegstaande) kiosk. De conclusie moet dan zijn dan twintig kramen voor dit stuk straat net te veel is. Negentien kan en achttien stuks is eigenlijk het beste!

Het was een prachtige zonnige zaterdag en in feite ideaal weer voor zo'n boekenmarkt. Het was ook de hele dag lekker druk en vastgesteld mag worden dat de boekenmarkt weer een prima 'brug'/doorlooproute vormde voor mensen die van de warenmarkt naar 'Veenendaal Artistiek' rond het theater wandelden. Ik heb beter verkocht dan vorig jaar. Literatuur blijft een moeizaam artikel op een boekenmarkt. Ik vind het zelf het leukste, maar mensen zijn veel meer geïnteresseerd in strips (Suske & Wiske!), kinderboeken en streekromans. Ook de boekenweekgeschenken liepen prima deze keer. Wat verder erg leuk is aan zo'n boekenmarkt in je eigen woonplaats is dat je de hele dag praatjes kunt maken met bekenden. Al met al was het een hele leuke dag en de boekenmarkt als geheel was zeker weer een succes. Alle standhouders waren na afloop tevreden en doen volgend jaar zeer waarschijnlijk weer mee.

Grappig was dat Emiel zijn kinderen een (stripboek) liet uitzoeken. Ze kozen ieder een Suske & Wiske uit. Die stapel had ik vorig jaar van hun vader gekocht, die zo dus twee van zijn eigen boeken weer terugkocht! Ik heb er dan ook maar niet de volle prijs voor gerekend.

Een winkelier van de Kerkewijk kwam naar me toe met de vraag of ik ook boeken inkocht. Ik ben daar terughoudend in (waar moet ik ze laten?), maar ben toch even in de winkel wezen kijken. Een grote verhuisdoos vol kinderboeken (Bob Evers, Dolle tweeling en Tina en Debbie-stripboeken). Ik heb hem van ze gekocht en verkocht op de kraam al direct weer een (klein) deel van de inhoud.

Suzanne haalde tussen de middag broodjes gezond bij Bakker Bart. Ze zijn niet echt goedkoop, maar zeer smakelijk en het is een hele hap, waar je echt een (brood)maaltijd aan hebt. Om het allemaal niet al te gezond te maken hebben we later nog wat milkshakes bij MacDonalds gehaald.

     

Ik vond dat ik moest blijven totdat de laatste standhouder was verdwenen. Stel je voor dat er bij die laatste standhouder bij het opruimen iets vervelends gebeurt en dat bijvoorbeeld de politie vraagt wie de organisator is en dat het antwoord dan is: 'Die is al naar huis'. Dat kun je natuurlijk niet hebben. Zo werd het toch nog bijna half zes voordat we naar huis reden. Van de vrouwelijke helft van Carjan Bouhoors Shop kreeg ik bij het afscheid nemen het 'Droedelboekje' cadeau. Een cadeautje krijgen is op zichzelf altijd al leuk, maar dit is wel een heel toepasselijk cadeau. Aan het begin van het schooljaar 'droedel' ik altijd met mijn klassen (zie ook dit weblog van september 2005). Zij wist dit, omdat ze dat op dit weblog had gelezen.

3 bestellingen: Single Bennie Vreden, 'De reus van Lieromlei', Felix Timmermans, 'Pallieter' en stafkaart Hardenberg.

17 september 2006

Vanochtend heb ik dozen van de boekenmarkt op lopen ruimen. Het is een nadeel dat ik verder nooit boekenmarkten doe. Voor deze ene markt heb ik dus veel in- en uitpakwerk. Anderen (die meerdere markten doen - of zelfs alleen markten) hebben kratten en dozen klaarstaan en hoeven die alleen maar in te laden.

Vanmiddag zijn we naar Wil en Marga in Wamel geweest. In eerste instantie om een stapeltje boeken van Louis Paul Boon te brengen. Wil is een gepassioneerd lezer, die zich een periode op een bepaalde schrijver richt en daar dan ook zoveel mogelijk van wil lezen (dat zijn de beste klanten die een antiquair zich kan wensen). Op aanraden van Cees leest hij nu dus Louis Paul Boon. Wil woont prachtig op een groot stuk land aan de Waalbandijk. Hier liggen ook zijn wortels en die hechten daar diep in de klei. Hij is actief in het dorps- en verenigingsleven, heeft een boek over de streek geschreven en heeft ook een prachtige verzameling boeken over het Land van Maas en Waal. We zijn een eindje wezen lopen, over de Waaldijk, langs een wiel (overblijfsel van een vroegere dijkdoorbraak) waar zijn zoons zaten te vissen en via een oude steenfabriek naar de oevers en de kribben van de Waal. Ik ben meer een mens van bos dan van water (dit in tegenstelling tot Lidy), maar een poosje op zo'n rivierstrandje of zo'n krib je hoofd leeg laten waaien heeft toch ook wel wat. In de verte zie je Tiel liggen, de boten komen vlak voor je neus voorbij en je kunt in alle rust vrij en diep ademhalen. We zijn bij ze blijven eten we hebben vooral veel en intensief gepraat. Een heerlijke en memorabele dag!

       

 Dijk bij Wamel

 Wiel bij Wamel

 Cichorei

 Margriet

H. Olaerts mailt 'Wil ook eens kijken naar : http://hugoolaerts.skynetblogs.be.' Ik heb dat ook gedaan. Hij heeft een site met citaten, aforismen en invallen van anderen, maar ook van hemzelf. Hij noemt het 'parafranjes'. De moeite waard om er eens rond te struinen. Een paar voorbeelden van zijn site:

Men moet leren lachen om niets, want er is vaak niets om te lachen.
(L. Salisbury)

Nauwkeurigheid heeft bij vele mensen dezelfde functie als bij een beha,
waarmee vrouwen iets suggereren wat er ook niet achter zit.

(F. Auwera)

Een grappenmaker is een bedelaar in het rijk der geest;
hij leeft van aalmoezen, die de fortuin hem toewerpt: invallen.

(M. v. Ebner-Eschenbach)

3 bestellingen: Bulkboek Tjalie Robinson, Het Boek (Een eigentijdse verwoording van de Bijbel) en Hans Andreus, 'Bijbelse verhalen voor de jeugd'.

18 september 2006

Vrijwel de hele dag met koppijn op bed gelegen. Veel geslapen. Er valt dus weinig te melden vandaag.

2 bestellingen: Bertus Aafjes, 'Het koningsgraf' en Simon Vestdijk, 'De filosoof en de sluipmoordenaar'.

19 september 2006

Collega's op school vragen of ik zaterdag op de boekenmarkt goed heb verdiend. Het beste antwoord is dan: "Ik heb aan die ene dag meer overgehouden dan wat een jaar keihard werken als unitleider me extra heeft opgeleverd." Het is een schande waar ze je in het onderwijs mee durven af te schepen als je bereid bent een stapje extra te doen. Je gaat dat stapje extra dan vanzelf wel laten.

Vandaag was het de eerste dag met in vier tweede klassen achter elkaar een spreekbeurt. Ik ben heel tevreden over de voorbereiding en de inhoud van de spreekbeurten. Als er problemen zijn, dan zitten die in de uitvoering, in het spreken op zich. Gedeeltelijk komt dat uiteraard door de zenuwen, die de één nou eenmaal beter in bedwang heeft dan de ander, gedeeltelijk ook door het feit dat sommigen thuis de hele spreekbeurt uit hun hoofd leren en die dan voor de klas op komen 'zeggen'. Dat is een opzegbeurt en geen spreekbeurt. Het mooiste is het als leerlingen veel van het onderwerp weten (opgezocht hebben) en dat komen vertellen, waarbij ze best voor de klas nog naar woorden mogen zoeken.

       

 B2b - Eva en Dewi - Reptielenzoo Iguana

 B2d - Joëlle en Marloes -
Artsen zonder grenzen

 B2e - Noortje en Tessa -
Massai

 V2a - Floris en Ward -
De Maya's

En apart nog (eervolle vermelding) een foto van het door Dewi en Eva getekende logo van de reptielenzoo in Vlissingen:

Die bordtekeningen zijn voor de leerlingen nog een truc op zichzelf. Ik wil dat ze ter illustratie van hun spreekbeurt het bord gebruiken. Een titel van de spreekbeurt, eventueel een korte inhoudsopgave en wat foto's of tekeningen (niet te klein en liever bevestigd met magneten dan met plakband). Ze moeten vervolgens samen iets organiseren in hun voorbereiding, want ik wil niet dat de eerste tien minuten van de les 'verloren' gaan aan het gereed maken van het bord. Dat moet vantevoren, eventueel in een pauze of anders maar de middag ervoor. Daarbij moeten ze dan weer rekening houden met leerlingen uit andere klassen die met hetzelfde probleem zitten. Dit is bijna altijd op te lossen door de voor- en de achterkant van het bord apart te gebruiken. In het ergste geval het linker- en het rechterdeel van het bord.

Verder heb ik in de meeste klassen - naar aanleiding van het droedelboekje dat ik zaterdag kreeg - nog wat droedels op het bord getekend. Dat blijft leuk.

Lidy gaat Spaanse lessen volgen bij SWO. Ze is vanochtend naar de informatiedag in 'De Lampegiet' geweest en heeft die knoop doorgehakt. Vanavond kreeg ze een telefoontje. Ze heeft op die open dag een vragenlijst Spaans ingevuld en heeft daarmee een prijs gewonnen: de eerste vier lessen gratis. Dat is dan weer mooi meegenomen.

Vanavond was Bernlef bij boekhandel Van Kooten. Eigenlijk zou hij er een half jaar geleden al zijn, maar toen was hij ziek. Vanavond kwam het er dan toch van. Voor de pauze vertelde hij hoe hij tot schrijven was gekomen. Via het verhalen vertellen door zijn grootmoeder, via zijn leraar Nederlands Rob Nieuwenhuis tot zijn verblijf in Zweden en het winnen van de Reina Prinsen Geerligs-prijs. Een goed verhaal, afgewisseld met gedichten die hem als jongen inspireerden én regelmatig onderbroken door een heel akelig rokershoestje. In de pauze kocht ik zijn boek 'Tegenliggers', vooral omdat hij daarin ook vertelt over die leraar Nederlands. Hij signeerde het met 'Henk Bernlef' wat een samentrekking is van zijn echte naam en zijn pseudoniem. Na de pauze kon het publiek vragen stellen. Dat is een wat ontspannen gedeelte, maar door het gehalte van de vragen minder interessant. Het zou misschien beter zijn als er een vragensteller is die zich voorbereid heeft, eventueel aan de hand van vragen die mensen bij het kopen van hun kaartje (of via internet) hebben kunnen doorgeven. Maar.... niet teveel mopperen, het was al met al een interessante avond.

     

Een mailtje van de redactie van 'Rivierenmagazine': Voor het blad Rivierenmagazine voor mensen die in het rivierengebied wonen en werken ben ik op zoek naar Koos van Zomeren. In de rubriek 'De mooiste plek' laten we altijd een meer of minder bekende Nederlander vertellen over zijn bijzondere plek en wat daar zo bijzonder aan is. Voor Koos van Zomeren moet dat wel Herwijnen zijn.Weet jij hoe ik in contact met hem kan komen? Ook in dit geval heb ik weer verwezen naar de uitgeverij.

2 bestellingen: J.H. Donner, 'Na mijn dood geschreven' en nog een jaargang 'Ons Amsterdam'.

20 september 2006

Ossenmarkt vandaag op de Patrimoniumlaan, doorlopend tot op het Bruïneplein. Echt druk was het er aan het begin van de avond niet. Ik heb een praatje gemaakt met twee boekverkopers die zaterdag ook op de boekenmarkt stonden. Voor € 7,50 heb ik een horloge gekocht. Ik ben de mijne kwijt (hij zou nog op het gemeentehuis kunnen liggen) en nu heb ik er tenminste één. Echt voor je lol over zo'n braderie-achtig gebeuren lopen, dat ga ik toch echt niet redden.

Weer een mailtje van iemand die me op een fout in een schrijversbladzijde wijst. Wel een aparte fout deze keer, ik heb een tweede voornaam voor een achternaam aangezien: Geachte MatsBeek, Ik kwam bij toeval uw schrijverssite tegen, met o.a. Jacob Israel de Haan met een naar het uitziet volledige bibliografie. Dat krijg je soms, als je midden in de nacht wakker bent , naar de radio luistert,vervolgens opstaat en de computer aanzet. U vermeldt daarin een boek over hem, namelijk van ene Eddy Lex, een boek uit 1962. Dat is - geheel toevallig - mijn broer. En " Eddy Lex" zijn alleen voornamen. Onze familienaam is Israël. Zijn volledige naam : Eddy Lex Israël. Graag maak ik u attent op deze omissie. Ik heb het aangepast.

2 bestellingen: twee boeken over Spanje en vijf boeken van Hans Warren (of bundels met een verhaal van hem). De laatste bestelling uit Rusland n.b.!

21 september 2006

Op 21 september hoort zo ongeveer de herfst te beginnen. Daar lijkt het niet echt op deze dagen. Voor morgen wordt weer zo'n dertig graden voorspeld!

In museum 'Het Rondeel' in Rhenen is tot 2 december de tentoonstelling 'Altijd weer de rivier' te zien. Op deze tentoonstelling staat het werk van Willem van Toorn centraal. Het water en de rivier(en) staan vaak centraal in zijn werk. Ik ben nog nooit in 'Het Rondeel' geweest, maar deze tentoonstelling wil ik nu toch wel gaan bekijken.

Een spreekbeurt over 'roken' vandaag. De jongens hadden een verrassende waarschuwing voor hun collega-jongens-klasgenoten: 'Als je rookt blijft je piemel heel klein'. Daar had ik nog nooit van gehoord. Collega's biologie konden de mededeling ook niet bevestigen, maar als het waar is, dan zou een anti-roken-campagne gericht op jongelui dit maar eens als thema moeten nemen.

Vanavond ben ik voor het eerst weer eens naar een gemeenteraadsvergadering wezen kijken. Een PvdA-fractie van zes personen is een mooi gezicht. Abdennour hield zijn maidenspeech (over de WMO). Hij diende een motie en een amandement in namens alle partijen, behalve de VVD. Uitendelijk stemde de VVD trouwens wel mee. Unaniem aangenomen dus, dat is een aardig resultaat van een maidenspeech. De vergadering op zich was rommelig en duurde erg lang. Om een uur of elf dacht ik: 'Ik ga naar huis', maar daarna dacht ik dat de vergadering met een minuut of tien wel afgelopen zou zijn. Dat viel tegen. Het werd half één! Ik heb wel van de wandelgangen gebruik gemaakt om wat werk voor de straatnaamcommissie te doen. Ik heb Dylan (voorzitter van de jongerenraad) gesproken over een te benoemen lid namens de jongerenraad en ik heb een afspraak met de wethouder kunnen maken om volgende week even bij te praten. Een lange, maar nuttige avond.

1 bestelling: Battus, 'Opperlands taal- & Letterkunde'.

22 september 2006

Martijn kwam gisteren thuis met een stapel boeken van een collega die opruiming in haar boekenkast had gehouden. Kwaliteit! Bijv.: 'Zomervlucht' van Jeroen Brouwers, 'Bezorgde ouders' van Gerard Reve en 'De aaibaarheidsfactor' van Rudy Kousbroek. Voor mij bracht hij o.a. mee: 'Het beste uit Hard Gras', '24ste Nacht van de Poëzie' en 'U wordt zo gemolken' van Kick van der Veer. Ik ben begonnen de citaten en conferences uit dat laatste boek te vermelden op de diverse schrijversbladzijden. Er staan prachtige citaten tussen:

'Ik ben elektricien geweest, maar ik kon niet tegen de spanning.
(Herman Berkien)

Nog geen tweehonderd meter verder staan er langs de kant van de weg twee agenten in burger.
Ik wist dat het agenten in burger waren, want ze hadden geen uniform aan.

(Herman Finkers)

Mensen die werken lekker vinden
zijn van die types die uit hun bek stinken en naar zweetvoeten ruiken
omdat ze te veel hielen likken.

(Youp van 't Hek)

2 bestellingen: 2 knipsels T. Anbeek en 3 boeken Simon Vestdijk. Verder een telefoontje van de redactie van het televisieprogramma 'Klasgenoten' van Joop v.d. Ende. Ze zochten een grammofoonplaat van een schoolmusical van Benny Vreden. Ik heb er een stuk of tien staan, maar deze helaas net niet.

23 september 2006

We hebben de partytent in de tuin afgebroken. Het buiten zitten is wel zo'n beetje voorbij. Toen we toch in de tuin bezig waren, hebben we gelijk maar het gras gemaaid en nog het één en ander opgekapt, bijgeknipt en schoongemaakt. In de vijver hebben een stuk of zes jonge visjes het overleefd. Dat is genoeg ook, want anders komen er veel te veel in te zitten.

Om twaalf uur waren Adri en Alyssa hier. Ze zijn bezig met de toekomstige bestemming van het gebied ten zuiden van de Dijkstraat. In de vorige raadsperiode deed ik ruimtelijke ordening en we hebben daar samen wat over gediscussieerd.

Suzanne en Gijs zijn hun brommer aan het opknappen. Om hem te ontvetten kwamen ze de stoomreiniger lenen. Ik heb toen gelijk even met Gijs de koelkast van de garage naar de opgeknapte zolderkamer gesjouwd. Dat betekent dat ik eindelijk weer fatsoenlijk bij mijn kast met bulkboeken kan! Ik heb die bulkboeken uitgezocht en ik ben begonnen ze (gedeeltelijk) opnieuw op internet te zetten. De afgelopen jaren heb ik heel wat ingekocht (o.a. een bananendoos vol in Bredevoort) en ik had ze lang niet meer allemaal te koop staan. Van de wat zeldzamer (eerste) nummers heb ik de prijs verhoogd, maar van de nummers waar ik er veel van heb (soms wel meer dan tien) heb ik de prijs verlaagd naar twee euro. Zie: www.raban.tk/bulkboeken.

1 bestelling: Hannes Meinkema, 'En dan is er koffie'.

24 september 2006

Vanochtend naar pa in Culemborg. Waarschijnlijk was er iets te doen in de dierentuin in Rhenen. Er stond een file van het stoplicht bij de brug over de Rijn tot aan de afslag richting Culemborg. Gelukkig reden wij de andere kant op (en 's middags - toen we terugkwamen - was de file weg). Onderweg letten we altijd op roofvogels. Er zat er nu zelfs één op een verkeersbord. Ik wil nog een keer stoppen om een foto van zo'n vogel te maken. Maar op het moment dat je er eentje ziet en denkt: 'Zal ik stoppen?', dan ben je al weer een heel eind verder. Bovendien is er lang niet overal de gelegenheid om te stoppen. Toch nemen we maar elke keer het fototoestel mee. Daarom konden we nu - vanaf zijn terras - een foto maken van de nieuwe auto van pa. Hij heeft die auto (een Fiat) sinds deze week. Een automaat, wat voor hem heel verstandig is. Ik heb er een eindje in gereden (via de grote weg naar Beusichem en via de dijk terug) en zo'n automaat is wel even wennen. Daar had ik nooit eerder in gereden. Je wilt steeds iets met je linkervoet en daar is geen werk voor. In Beusichem moesten we links af en zonder na te denken trap ik met mijn linkervoet de rem in. Het is maar goed dat we de gordels om hadden, want we zouden met de koppen door de voorruit zijn gegaan. De rem werkt goed in ieder geval.

Terug in Veenendaal gingen we Eline feliciteren met haar achttiende verjaardag. We hebben heerlijk buiten gezeten, onder de kiwi's. De struik is zo geleid dat hij achter in de tuin een natuurlijke parasol vormt. Dat is altijd al een mooi gezicht, maar dit jaar - met de vele kiwi's - helemaal. Erich houdt het op zo'n vijftig vruchten, maar ik denk dat zijn schatting aan de voorzichtige kant is!

's Avonds - na het voetbal - door met het invoeren van de bulkboeken in Raban. Dat is toch weer een hele klus en het kost me deze week nog wel een avond.

3 bestellingen: A. van Kampen, 'Jungle', 3 x Koos van Zomeren en 4 boeken en 9 knipsels Bertus Aafjes.

25 september 2006

Vannacht zijn we zo'n beetje om het uur wakker geweest door het gezoem van muggen. In het begin van de nacht hebben we er ook steeds een paar gevangen, als we het licht aandeden, maar blijkbaar bleven de slimsten over (The survival of the smartest). Ze lieten zich nog wel horen, maar niet meer zien. Al met al hadden we geen beste nachtrust.

Simon Carmiggelt is weer eens ADHD'er van de dag. Zie: adhd.klup.nl. Nog altijd met een verwijzing naar geocities i.p.v. naar Schrijversinfo.

Vanmiddag heb ik de nieuwe CD van Bob Dylan, 'Modern times' gekocht. De recensies waren goed. In de krant en op tv was bijv. Martin Bril zeer enthousiast. Het is ook een heerlijke CD om naar te luisteren. Z'n stem is minder krakerig dan op vorige CD's. Een nadeel van zo'n CD Is dat de songteksten er niet bij staan. Dat moet in zo'n boekje voorin toch makkelijk kunnen.

Sommige mensen lijken zo gedreven met iets bezig, dat je het nauwelijks voor mogelijk houdt dat ze er ooit mee zullen stoppen. Toch gebeurt dat soms: Na vijf jaar is Jac Aarts - oprichter en de enige internetredacteur van de Bomanskrant - met zijn werkzaamheden gestopt. De krant leverde hem niet op wat hij gehoopt dan wel verwacht had. Dat is spijtig, ook voor de ruim 300 geregistreerde lezers.

6 bestellingen: Jac. van Looy, 'De dood van mijn poes', single Nena, '99 Luftballons', knipsel Wouter Donath Tieges, 'The show must go on. Het leven van Freddy Mercury', knipsel Paul de Leeuw en 3 boeken van P.J. Bouman.

26 september 2006

Met 3-havo ben ik deze week bezig geweest met stijlfouten. Leerlingen vinden dat vaak maar onzin. 'Wat is daar nou fout aan, meneer?' Toch komt 'de boodschap' wel over. Vanmorgen schoot een leerling me aan in de gang: 'Meneer, ik was gisteren aan het koken en toen zag ik dat er op een pakje van de Conimex een stijlfout stond.' Dat is toch prachtig! Ik weet niet meer precies wat ze gevonden had, maar het was iets als: 'Zet een ruime pan met water op' i.p.v. 'Zet een pan op met ruim water'.

Vanmiddag ben ik voor het eerst sinds de zomervakantie weer met Piet wezen fitnessen. Je moet even een drempel over om te beginnen, maar dan is het toch weer heel lekker om te doen. Ik merk direct dat m'n schouders losser zijn. Qua gewichten is het niet veel wat ik doe, maar de bewegingen op zich zijn al goed voor me.

   Vandaag heb ik de lp 'Roltrap naar de maan' van Klein Orkest gedigitaliseerd. Er staan kinderliedjes op, die ik destijds aan mijn basisschoolklassen leerde en waar de leerlingen veel plezier aan beleefden. Toppers waren 'Leve het nijlpaard', 'Leuk is raar' en 'De leugenaar'. Zelf zing ik ze ook nu weer uit volle borst mee. Achter op de hoes staan jeugdfoto's van de bandleden, met een hele jonge (6 jaar) Harrie Jekkers.

De eerste 150 Bulkboeken staan erop.

1 bestelling: Belcampo, 'Het grote gebeuren'. Ik kan dat boekje niet terugvinden. Hij is volgens de administratie niet verkocht, maar waar is hij dan?

27 september 2006

De nieuwe unitleider is net begonnen te werken en ligt nu met een longembolie in het ziekenhuis. Dat schiet niet op zo.

Een voordeel van zo'n boekenmarkt is ook dat je wat collega's beter leert kennen. Als je dan met elkaar doorpraat blijkt dat, wat de één helemaal niet verkoopt, bij de ander juist wel goed gaat. Daarom waren Jan en Carla hier vanavond op visite en hebben we wat boeken met elkaar geruild. Met als gevolg dat ik voorlopig weer goed in m'n Pim, Frits & Ida's zit.

1 bestelling: twee lp's van Henk Elsink.

28 september 2006

Mijn tweede klassen stoeien deze dagen met rijmschema's en alliteratie. Met name dat laatste vinden leerlingen geen rijm. Je kunt het honderd keer beginrijm noemen, zij vinden niet dat dat rijm is. Al in de groepen 1 en 2 van de basisschool zijn kinderen met rijm bezig (en kleuters vinden dat ook heel leuk) en nu moet je ze niet gaan vertellen dat man op muis rijmt! Ik ben als de dood om met dit soort technische feitjes de lol in poëzie voor ze te bederven. Alliteratie vinden ze nog wel aardig als je met bekende tongbrekers als 'Leentje leerde Lotje lopen.......' op de proppen komt. Meestal komt er dan wel eentje met 'Als een potvis in een pispot pist, heb je een pispot vol met potvispis' o.i.d.. Ik moet nog ergens een lp hebben liggen van André van Duin, waarop hij in één liedje een aantal van die tongbrekers verwerkt. Die zou ik voor dit soort lessen eens op moeten zoeken.

Met de post kwam een besteld (basisschool)informatieboekje van De Ruiter over poëzie. De verkoper wekte de indruk in zijn advertentie dat het over C. Buddingh' ging. In werkelijkheid staat er een halve bladzijde over Buddingh' in. Dat is dan jammer, maar al met al is het toch wel een leuk boekje en het was niet al te duur.

Een opvallende column 'In het voorbijgaan' van Kees Fens vandaag in de Volkskrant. Hij beschrijfteen artikel in de NRC over een feestje t.g.v. de tiende verjaardag van de boekenbijlage in die krant. En dan komt plotseling André van Dijk, college Nederlands op het CLV, mijn voorganger als voorzitter van de bibliotheek, ooit leraar van het jaar en onvermoeibaar strijder voor het literatuuronderwijs voorbij. Ik citeer Fens: 'Zo was er een leraar Nederlands die André van Dijk heet, helemaal uit Veenendaal naar de intellectuele, culturele en literaire viering gekomen, met de boodschap 'Ik heb leerlingen die echt graag lezen.' (Afgelopen zondag passeerde ik Veenendaal, vroeger dacht ik altijd aan Panter-sigaartjes en Molentjes Wol, nu aan literatuur). Van Dijk was met zijn vrouw (die veel meer leest dan haar man en oneindig veel meer dan de drie leerlingen van het Veenendaalse Christelijk Lyceum, die de hoop van het vaderland zijn) naar de levende leesclub gekomen.'

3 bestellingen: Knipsels Joost Zwagerman, een Bulkboek en Nico van Suchtelen, 'Eva's jeugd'.

29 september 2006

Een spreekbeurt over fossielen vandaag in B2e. De meiden hadden handenvol ammonieten bij zich (Ammonieten behoren met hun opgerolde schelp tot de fraaiste fossielen. Het zijn de resten van een uitgestorven groep inktvissen). Eén van de meiden was deze zomer op vakantie naar Frankrijk geweest. In de buurt was een boer aan het ploegen en bij dat ploegen kwamen tientallen fossielen naar boven. Ze hoefde ze maar op te rapen! Ze had er dan ook zoveel dat elke leerling er ééntje uit mocht zoeken. Dat is natuurlijk een ontzettend leuke afsluiting van zo'n spreekbeurt. Inhoudelijk een prima spreekbeurt en een leuke afsluiting. Helaas viel er aan de presentatie nog wel wat te verbeteren.

Waar houden tweede-klassers (+ veertien jaar) zoal hun spreekbeurt over. Ik heb dat eens op een rijtje gezet:

 V2a B2b B2d B2e
       
 11 september 2001  Reptielenzoo  Artsen zonder grenzen  Masaï
 Joegoslavië-oorlog  Anorexia  Medicijnverslaving  Alzheimer
 De Maya's  Gameverslaving  Roken  Het Plan
 Make-up  D-day  Robots  Eck en Wiel
 Woestijn  Terroristische aanslagen  Basketbal  Fossielen
 Parfum  Skateboarden  Niagarawatervallen  Apen
 HEMA  Wapens  Racisme  SOA
 Zelfverminking  Anorexia  Afrika  Spijker
 Anorexia  Diepzeeduiken  De ziekte van Progeria  KWPN'er
 Australië  Astma  Indianen  De jongerengevangenis
 Aboriginals  Haar  Ronaldo  Doping in de sport
 Monster van Loch Ness  De wc  Hockey  VOC
 Papoea's    De ruimte  Vulkanen
 Kindermishandeling      

Dat is dus blijkbaar wat leerlingen van die leeftijd vandaag-de-dag bezig houdt. Is er lijn in te ontdekken?

De achterburen belden vanmorgen, of onze vijver lek was o.i.d.. Hun hele tuin stond onder water! Shit! Gisterenavond rond zeven uur had ik de tuinslang in de vijver gehangen om hem bij te vullen. Door het warme weer was er veel water verdampt. Die ben ik dus vervolgens vergeten uit te zetten. Lidy zei nog dat ik de wekker moest zetten. Die tuinslang heeft veertien uur op volle kracht staan spuiten. Dat is bij elkaar een hoop water. De tuin van de achterburen ligt iets lager, dus daar liep het allemaal naar toe. Nog net niet op hun terras. Zij hoeven de planten voorlopig geen water te geven. Gelukkig hebben ze geen schade. Een bijkomend voordeel: de vijver is nu wel ontzettend helder.

   

De Bruna op de Ellekoot heeft vanaf deze week ook een postkantoor. Dat is wel prettig, want Van Walsum op het Bruïneplein neemt nog wel post en pakketjes aan, maar heeft verder geen postkantoorfunctie meer. Ik denk dat ik wel m'n pakketjes daar blijf brengen, maar dat heeft dan meer met de klantvriendelijkheid van Van Walsum te maken. Voor geldzaken hoef ik nu in ieder geval niet meer naar het centrum. Vanmiddag heb ik bij de Bruna de opbrengst van de laatste boekenmarkt gestort. Even rondkijken in een boekenwinkel levert al gauw weer aankopen op:
- Tommy Wieringa, De familie Onderweg (in de serie Literaire juweeltjes voor maar € 1,00)
- Jan Siebelink, Laatste schooldag (Veertiende druk, oorspronkelijk 1994)
Siebelink was leraar Frans in Ede en beschrijft in dit boek de sfeer op school, met name tussen de docenten onderling. De uitgever zegt over dit boek:

 In Laatste schooldag vertelt Jan Siebelink met humor, mededogen en betrokkenheid over de idealen en drama's van docenten en staf op een middelbare school. Hij portretteert het lyceum als een gemeenschap van rangen en standen, waar machtspolitiek en intimidatie aan de orde van de dag zijn en waar een fragiel evenwicht heerst dat elk moment kan worden verstoord. Het zijn daarbij niet de leerlingen, maar de collega's die zwakkere docenten te gronde richten.

Dat klinkt vertrouwd. Ik ben in ieder geval benieuwd naar het boek. Het levert onmiddellijk het oude probleem op. Ga ik direct lezen, of lees ik eerst de boeken uit waar ik al aan bezig ben. 'Het Bureau' kan opzij gelegd, maar als ik niet doorlees kom ik nooit door al die delen heen. Frank Martinus Arion moet uit voor die avond in de bibliotheek. Bernlef ligt op mijn nachtkastje bovenop en heeft me wel te pakken. Een dag (en dan vooral een avond) moest 48 uur hebben!

1 bestelling: Arthur van Schendel, 'Een zwerver verliefd'.

30 september 2006

Gisterenavond een reünie van de laatste groep 8 die basisschool 'De Grift' verliet voordat de school via een fusie opging in 'De Achtbaan'. Vrijwel alle oud-leerlingen en meesters en juffen waren op komen dagen. William Berentsen bijvoorbeeld had ik al zeker twaalf jaar niet meer gezien. Hij blijkt nu ook leraar Nederlands te zijn! Edwin Lap en Hilde van Dijk hebben het geheel georganiseerd en ze hebben er ongetwijfeld heel veel werk aan gehad. Ze hadden eer van dat werk. Ik houd helemaal niet van dit soort bijeenkomsten (Een mens moet vóóruit kijken), maar het was een gezellige bijeenkomst en het is leuk om te zien hoe leerlingen zich in die pakweg elf jaar ontwikkeld hebben. Soms volgens verwachting, soms ook heel verrassend. Edwin en Hilde hebben aan de reünie zelfs een site/weblog aan gewijd: http://degriftvroegah.web-log.nl/
Van oud-collega Carina (ook van andere oud-collega's trouwens) heb ik nu een dochter in klas 2. Vrijdag vroeg aan het eind van de les een leerling vertrouwelijk aan me: 'Gaat u nog iets leuks doen dit weekend, meneer?'. Waarop ik me liet ontvallen: 'Ja, ik ga vanavond een feestje bouwen met haar moeder'. Een open mond van verbazing voor me en vlak daarachter een licht rood wordend hoofd. Dus heb ik maar gauw uitgelegd dat het om een reünie ging.

Vanochtend ben ik in Dragonder 50 lp's, 30 maxisingles en 235 singles op wezen halen. Ik heb ze gekocht via Marktplaats. De verkoper deed iets wat ik nog niet eerder heb meegemaakt: ze vond mijn bod te hoog deed wat van die prijs af! Het is vooral jaren '80 muziek. Op het eerste gezicht zit er wel wat leuks tussen:
- Albert Hammond & Albert West
- Het Goede Doel live!
- Nena
De singles heeft ze op alfabetische volgorde staan, waarbij André van Duin vooraan staat. Ze is uitgegaan van de voornamen dus. Maar zo'n doosje met kartonnetjes van a tot z ertussen geeft in ieder geval aan dat ze zorgvuldig met haar platen is omgegaan.

Vanuit Dragonder zijn we naar het dorp geweest. Lekker brood gekocht op de markt en diverse boodschappen bij Hoogvliet (een leerling op de groente-afdeling). Op zo'n moment is het een gemis dat De Slegte weg is. Daarom maar even naar de witte boekwinkel. Ik heb een boekje gekocht met stoofpotrecepten (er pruttelt achter me al wat in de crockpot). Ook kocht ik er twee DVD's met verfilmde literatuur: 'Lijmen' en 'De ontdekking van de hemel'.

 

Door naar oktober 2006

 



Terug naar Weblog

Door naar Raban Internet Antiquariaat
Terug naar de eerste pagina /homepage

Citaten zoeken op trefwoord
Overzicht van trefwoorden
Citaten zoeken op auteur
Overzicht van auteurs
Overzicht van bibliografieën
Andere interessante internet-bladzijden


©2006 Mats Beek, Veenendaal

Schrijf Webmaster


 

 

 

 

 

 

eXTReMe Tracker