September 2012

Terug naar augustus 2012

1 september 2012

Gisterenavond was de laatste van de dertig uitzendingen van 'De slimste mens'. We hebben de meeste van die uitzendingen wel gezien. De laatste weken namen we het zelfs op, als we om half negen niet konden kijken. Een leuk programma. Een goed format (zo heet dat - geloof ik - tegenwoordig). Arjen Lubach versloeg in de finale Jan Rot. Een prima winnaar. Ik heb meer sympathie voor Lubach dan voor Rot. Alleen het stopwoordje 'crap' van Lubach vond ik wat irritant, maar ach, zo hebben we allemaal wel wat.
Toch kun je je afvragen of uit zo'n kwis écht de slimste mens naar voren komt. Het is een kenniskwis, waarin vooral naar feitjes gevraagd wordt. Dat getuigt wellicht van een grote belangstellingssfeer en van een goed geheugen, maar of dat ook betekent dat je heel slim bent?

Mijn artikel over Kees Torn is bij de 'Whisky Passion' goed ontvangen. Vandaag kwam per mail de formele vraag 'Mogen wij in toekomst meer artikelen van u verwachten?' Daar twijfel ik wat over. Van Whisky heb ik geen verstand. Als ik meer schrijf, moet dat ook over whisky in de literatuur (of in de liedkunst) gaan. Daar is niet veel, maar wel iets over te zeggen (C. Buddingh', Stef Bos), maar dan heb ik het probleem dat ik met het 'leukste' begonnen ben. Lezers zullen steeds denken: Dit is aardig, maar dat over Torn was toch leuker.

Sinds een jaar of twee heb ik een heel simpel Samsung-telefoontje. Je kunt er mee bellen (en gebeld worden), maar verder kun je er niks mee; geen foto's maken en al helemaal niks op internet. Ik heb ook geen abonnement, alleen een beltegoed. En nu komt het. Om de zoveel tijd bevriezen die boeven van Telfort mijn beltegoed. Dan moet ik eerst extra beltegoed kopen en dan mag ik weer van ze telefoneren. Wat is dat voor een rare manier van doen? Het is toch mijn geld en ik heb dat beltegoed toch legaal van ze gekocht? Als ik benzine van Shell in mijn auto gooi, maar ik rijd een paar maanden weinig, dan zegt Shell toch ook niet: 'Eerst weer voor dertig euro tanken, anders mag je die oudere benzine ook niet meer gebruiken!'

T is de tijger

Van een leerling kreeg ik eind vorig schooljaar een cadeaucard voor games/muziek/dvd. Die zat nu al twee maanden in mijn portemonnee. Bij de Freerecordshop kocht ik vanmiddag in de uitverkoop (halve prijs):
- Stef Bos, Kloofstraat
- Bryan Ferry, The best of
En dat kon ik voor de helft met dat kaartje betalen.

Nieuw op Schrijversinfo: J.P.J.H. Clinge Doorenbos.

1 bestelling: Miep Diekmann, 'De dagen van Olim' (Bulkboek Brugreeks 3).

2 september 2012

Ik wist het wel! Ik ben niet de enige die foto's maakt van rare taalfouten op borden en spandoeken, Er is zelfs een speciale Facebookpagina voor: taalvoutjes. Van die pagina enkele tenenkrommende teksten:

wanttegel batroom
pesten zomerkleertjes

Tot mijn verbazing was ik het zomaar eens met Marcel van Dam. Dat is me al in geen jaren meer overkomen. Hij kwam in de krant terug op de Zomergastenuitzending met trendwatcher Lidewij Edelkoort. Omdat ik me - blijkbaar mét Van Dam - ontzettend ergerde aan het vage gewauwel van deze moderne waarzegster, heb ik de tv toen na drie kwartier uitgezet. Wat een zelfingenomenheid en wat een slap geouwehoer. Je snapt niet dat bedrijven daar intrappen en haar duizenden euro's betalen voor die moderne wichelroedeloperij.

Ronald Giphart gaat een feuilleton schrijven voor 'de Volkskrant'. De lezers gaan via de moderne media dat verhaal mede bepalen. Dat begint dit weekeinde al met de keus uit drie verhaalconcepten:
- Wijnfeest (over de vijftigste verjaardag van een 'wijnschrijver', zijn vijfentwintigjarige zoon die sommelier is en de driehoeksverhouding van vader en zoon met een drieëntwintigjarige studente)
- De geheimen van mijn vriendinnen (over een groep vrienden. Zij brengen met hun kinderen de jaarwisseling door in een strandhotel op Vlieland. Eén van de vrouwen heeft een geheim opschrijfboekje bij zich met daarin de geheimen van alle vriendinnen)
- Schoenen (over twee zussen met twintig jaar leeftijdsverschil. De oudste is een stadse nymfomane, de jongste is kunstenares, getrouwd met een oudere man en woont op het platteland. Het werk - bijzondere schoenen - van de jongste zus wordt een internationaal succes. De oudere zus begint een verkoopagentschap, maar ze kunnen gezamenlijk het succes niet aan)
De eerste twee concepten liggen dicht bij eerder werk van Giphart. Ik stemde op het derde concept, omdat me dat voor hem het moeilijkst lijkt. Verreweg de meeste lezers stemden (tot nu toe) op het tweede concept.

Bekenbarbecue in Leusden vanmiddag (en vanavond). Het was gezellig én lekker. Vlees, salades, groenten uit de oven, fruitsalade en kazen (en van alles veel te veel). Ik had stukken kaas gekocht in de Ellekoot. Op één na waren het kaasjes waar op de één of andere manier alcohol aan te pas was gekomen. Er zat port in, er zat druivenmost omheen (Tomme au Marc de Raisin) of het had een maandje in de sherry liggen badderen (blauwaderkaas).
Een klant van Jan had voor een doosje grote flessen (75 cl?) bier gezorgd. Die proefden we één voor één. Heel bijzonder. Alleen de Hertog Jan had ik al een eerder geproefd:
- Razende Zwaen, Tripel Cuvée Speciale van Deleckere
- Omer traditioneel Blond
- Hertog Jan Grand Prestge
- Jopen, Houten Haarlemmer
- Gulpener Duurzaam
- Tempelier
- Malheur
- Maallust 1818 Bier, Veenhuizen
Zo duikt plotseling Veenhuizen weer op (hoe zou het met de bomen zijn?). De brouwerij Maallust in Veenhuizen werd in 2011 opgericht door een groep van vijfentwintig mannen. Ze noemen zichzelf 'Zware Jongens', wat voor Veenhuizen goed gevonden is. Ook op het etiket blijken ze de humor niet te schuwen: 'Houdbaarheid: Binnen 25 jaar opdrinken'

3 september 2012

Vandaag ben ik weer op de fiets naar school gegaan. Het is maar een stukje en met de auto is eigenlijk onzin. En nu volhouden!

Vanochtend ben ik er bij mijn tweede klassen 'ingebonkt'. van B2c hadden zes leerlingen hun huiswerk niet gemaakt. Van B2b hadden elf leerlingen hun huiswerk niet gemaakt. Het betrof het maken van vragen over een tekst van Simone van de Vlugt. Na het eerste rapport krijg ik gegarandeerd vragen van ouders of ik hun kind extra wil helpen met het begrijpend lezen, omdat ze dat zo moeilijk vinden. Deze namen zijn genoteerd. Die ga ik in ieder geval niet extra helpen. Laat ze eerst zelf maar eens hun oefeningen serieus nemen. Ze moeten ook alle zeventien twee bladzijden van dat verhaal voor me overschrijven. Enkele van deze leerlingen waren al bij hun mentor wezen klagen: 'Hij lijkt aardig, maar hij geeft je wel strafwerk.'

De bladzijde over Gerrit Jan Zwier is aangevuld, o.a. met recente vertalingen.

2 bestellingen: Anneke Juffer, 'W.F. Hermans, De donkere kamer van Damokles' (Analyse en samenvatting van literaire werken), W.F. Hermans, 'De donkere kamer van Damokles'.

4 september 2012

Jazeker, ik ging vandaag weer op de fiets naar school. Toen ik achter de school langs fietste (naar de overdekte fietsenstalling), viel het me op dat er dit jaar helemaal geen rottende peertjes lagen. Vorig jaar lag het er vol mee en dat leverde dan ook nog eens honderden wespen op. Maar niets daarvan dit jaar. Er blijkt niet met gif gespoten te zijn of iets dergelijks. Het is gewoon een slecht perenjaar. De bloesem, of het vruchtbeginsel heeft waarschijnlijk de nachtvorst niet overleefd. Dat is in dit geval uitstekend. Fruitboeren zullen daar bij hun bomen anders over denken.

Rik Zaal op Facebook vandaag: 'Voor wie, net als ik, doodziek wordt van de in Nederlandse restaurants voortdurend gestelde vraag: 'Heeft het gesmaakt?', is hier het dodelijkste, ooit door good old Theo Sontrop bedachte antwoord: 'O, daar heb ik niet zo op gelet.'

 

Kleeding onzer voorouders Ik vermeldde vandaag de biografietjes uit 'Tweeëntwintig biografieën' (Een Singel 262-uitgave van Querido) op de diverse Schrijversinfobladzijden. Bij die tweeëntwintig zit een schrijfster waar ik nog nooit van had gehoord: J.H. der Kinderen-Besier. Ze blijkt vooral over mode geschreven te hebben.

 

1 bestelling: Rutger Kopland, 'Herinneringen aan het onbekende'.

5 september 2012

De eerste Bapo-dag van dit schooljaar. Oppassen dus en tussendoor wat boeken invoeren in LibraryThing.

Vanmiddag ging ik met Tygo even naar de Ellekoot. Een betaald boek naar het postagentschap in de Bruna (daar kocht ik het nieuwe Literaire juweeltje: 'Groen is geen kleur' van Joost Zwagerman). Aardbeien, chocopasta en twee ham/kaascroissants bij Albert Heijn. Op de Ellekoot waren activiteiten voor kinderen: clowns die kleurplaten lieten maken, mensen in bibaboerderijpakken, suikerspinnen en een springkussen. Tygo wilde wel op het springkussen, maar schrok van de hoeveelheid oudere kinderen en de drukte op het kussen. Hij zat even vooraan op het springkussen en hield het toen voor gezien. Er was niemand van de organisatie bij dat springkussen. Dat zou eigenlijk wel moeten. Nu werd het te vol en te wild (er klommen oudere kinderen op de opgeblazen wanden - dat lijkt me nog gevaarlijk ook). Sommige ouders riepen hun kinderen wel tot de orde, maar niet iedereen doet dat en er zullen ook oudere kinderen zonder hun ouders ongein uithalen.
Ik onvluchtte met Tygo de drukte en ging de dierenwinkel even in. Hij keek naar de hamsters en de vissen en wilde eigenlijk wel twee neontetra's kopen. Dat zijn tropische visjes, dus dat moest ik hem weer uit zijn hoofd praten (en dat valt nog niet mee).

De literaire reisgidsen e.d. staan in LibraryThing. Er is intussen wel sprake van een verzameling. In de verzameling blijken ook een stuk of twaalf dubbele te zitten. Die kunnen verkocht. Het zijn nu:
73 Literaire reisgidsen
23 Kerkhofgidsen
20 Topografische bloemlezingen

6 september 2012

Ouders namen vandaag beslissingen (en gaven die aan mij door) die ze helemaal niet kúnnen nemen. Ik begon met een mailtje van een ouder die me meldde dat haar kind gisteren te laat in de les was, maar dat zij het vandaag melden om 7.30 uur niet nodig vindt. Ook van een alternatieve straf kon geen sprake zijn. Eigenlijk zou je zo'n ouder moeten adviseren een andere school te zoeken, waar ze het met de regels wél eens zijn, maar dat doe je niet. Ik heb wel teruggemaild dat de betrokken docent zich keurig aan de schoolafspraken heeft gehouden en dat er geen sprake van kan zijn dat deze leerling zich aan straf kan onttrekken.
Vervolgens kreeg ik van een leerling een briefje dat haar moeder het door mij opgegeven strafwerk onzin vindt. De leerling had het dan ook niet gemaakt. Deze moeder heb ik opgebeld, uitgelegd waaróm het strafwerk is gegeven én uitgelegd dat ik eigenlijk al coulant was geweest (twee bladzijden i.p.v. drie en donderdag inleveren i.p.v. dinsdag). Deze leerling gaat het strafwerk alsnog inleveren.
Een collega sloeg, nadat ik het bovenstaande verteld had, de spijker op de kop. Het is een ziekte in Nederland: Er moet harder gestraft worden en liefst lik op stuk. Tenminste ... de anderen moeten harder gestraft worden, maar kom niet aan mijzelf of mijn kinderen.

Vandaag heb ik even contact gehad met mijn 'oude maatjes' van het stembureau. Ze waren verbaasd dat ik volgende week niet aanwezig ben. Ik vertelde ze dat ik helemaal niets van het gemeentehuis heb gehoord. Eén van de twee werkt nog altijd op het gemeentehuis en zij is het voor me uit wezen zoeken. Wat blijkt: ze hebben me per mail gevraagd of ik weer op het stembureau wil zitten. Dat hebben ze gedaan op het emailadres m.beek@veenendaal.nl. Dat is het mailadres dat ik als gemeenteraadslid had. Maar ... ik ben al meer dan zes jaar geen gemeenteraadslid meer! Dit klinkt wel heel suf. Bovendien moeten ze toch een bericht gekregen hebben dat het mailtje niet te 'bestellen' was.

Morgenavond is het 'Schotse dag' bij TVVW (Tennisvereniging Veenendaal West). Martijn wilde er een 'informele whiskyproeverij' organiseren. Hij heeft met Jan de whisky's geregeld en is die zelf vandaag in Amersfoort bij Van Wees wezen halen. Jan gaf me vanavond telefonisch wat weetjes over die zes whisky's door. Ik presenteer mezelf als liefhebber, niet als kenner en de proeverij is ook met nadruk 'informeel'. Martijn maakte bij Van Wees alvast een foto van de zes flessen:

Zes whisky's

- Cameron Brig (Single grain)
- Legendary (blend)
- Auchentoshan (Ultimate)
- Glenfarclas (15 years)
- Bunnahabhain (12 years)
- Moine 2006 (Ultimate)

5 bestellingen: Rien Baars, 'Joep en de worm', Rien Baars, 'Joep bij de boer', Maurits Dekker, 'Amsterdam', Jean Pierre Rawie & Driek van Wissen, 'De match Luteijn/Donner', knipsel J. Bernlef, P. van Straaten, 'Hoezo oud?'.

7 september 2012

Vijf lessen en twee moeilijke gesprekken met ouders. Daarmee was de lesdag wel gevuld. In die vijf lessen zat veel grammatica. Het lukt de leerlingen maar niet om daar enthousiast over te worden. Ik speel enthousiasme. 'Kijk eens jongens. Zie je het onderwerp in deze zin? In dat onderwerp zit een bijstelling. In die bijstelling zit een bijvoeglijke bepaling... (en dan met overslaande stem) en in die bijvoeglijke bepaling zit wéér een bijvoeglijke bepaling.' Leuker kan ik het niet maken ....

Toen ik bij school vandaan fietste stond er een groepje leerlingen voor het hek van school. Een jaar of vijftien, zestien en heel stoer. Ze wensten mij een prettig weekend. Ik gaf - bij het langsrijden - als antwoord: 'Jullie ook jongens. En drink niet zoveel .... als ik van plan ben te gaan drinken!'. Het tweede deel van de zin moesten ze even tot zich door laten dringen. Ik was al een meter of dertig verder, toen er achter mij een luid gejoel opging.

Volgende week vrijdag wil ik aandacht besteden aan het 'wildgebrei' rond koninginnedag. Daarvoor maakte ik vanmiddag wat foto's van de breisels rond De Lampegiet.

wildbreisel wildbreisel

Met de post kwam 'Schemer zal geven wat dag heeft beloofd. Schrijvers in Haren' van Klaas D. Drenth. Het is niet echt een literaire reisgids of literaire wandeling, maar van de besproken schrijvers worden wel de adressen gegeven waar ze gewoond hebben, of de begraafplaats waar ze begraven liggen:
- Hans Elema
- Lidy vanEijsselsteijn
- Johan Fabricius
- Willem Frederik Hermans
- Muus Jacobse
- Rutger Kopland
- Hendrik de Vries

8 september 2012

De whiskyproeverij bij TVVW ging gisterenavond heel plezierig. Het was zulk lekker weer dat we het op het terras deden (op een gegeven moment wel met de terrasverwarming aan). Op dat terras zaten pakweg dertig mensen, waarvan iets meer dan de helft meeproefde. Eén van die 'proevers' was al een keer of twaalf naar Schotland geweest. Die kon over whisky weinig meer van mij leren, maar hij kon wel nooit eerder geproefde whisky's proberen. Veel van de andere mensen hadden nooit eerder whisky gedronken. Ze deden dat nu heel geanimeerd: ruiken, proeven en daar met elkaar over discussiëren. Er kwamen wel verrassende conclusies uit die gesprekken: whisky met ijs werd soms lekkerder gevonden dan zonder ijs en nogal wat mensen vonden uiteindelijk de eerst geproefde whisky het lekkerst (de Cameron Brig, Single grain). Misschien omdat deze whisky wat 'vlakker' van smaak is, misschien ook omdat de eerst geproefde whisky het best in het geheugen blijft hangen.
Het was al met al een leuke avond, waar ik ook nog eens boekenbon en zes halfvolle flessen whisky aan over heb gehouden.

9 september 2012

Suzanne en Gijs zijn met Tygo naar de Julianatoren. Dylano en de hond zijn bij ons. Het is wel een keer prettig om Dylano zo alleen te hebben, zonder dat Tygo hem voor de voeten loopt, of om onze aandacht vraagt.

Tussen de bedrijven door maakte ik de PowerPointpresentatie voor vrijdagavond af. De tekst is wel klaar, maar ik wil er nog wat oud-Veense foto's bij hebben. Waar ik vertel dat ik aan het Verlaat ben geboren, plaats ik een foto van Jan en mij, die door Oma Zeist worden voorgelezen en een foto van mijn vader en mijn opa bij een (hun?) kever aan het Verlaat. Op de achtergrond is de Hollandiafabriek duidelijk te herkennen.

Mats, Jan en oma Auto aan het Verlaat

4 bestellingen: 4 stafkaarten Schiermonnikoog, AO-redactie, 'De laatste Bosjesman?', A.J. Zwinenberg, '60 miljoen mensen in gevaar. Woestijnvorming', R.C. Vogel, ' Nubische wandschilderingen uit het woestijnzand van Faras', L.J.L.Deij, 'Stralende wolken - Radio-activiteit', G. van der Boomen, 'Syrië', Theo de Vries, 'Wierook en mirre', A.J. Zwinenberg, 'Namibië. Vroeg of laat onafhankelijk', Anton Zuidervliet, 'Pakistan', A.M. Heidt, 'Ethiopië', Theo de Vries 'Water voor de Negev', Jeroen Brouwers, 'Twee verwoeste levens. De levensloop en de dubbelzelfmoord van Elize Baart (1854-1879) en Bastiaan Korteweg (1849-1879)', A.C. Bruinshoofd, '100 Jaar Stork'.

10 september 2012

De eerste spreekbeurt alweer vandaag. De dames kozen in ieder geval een actueel onderwerp: 'De Tweede Kamer'. Inhoudelijk goed, een niet te overheersende PowerPoint', goed samengewerkt, dus in ieder geval wel een voldoende. Dat is altijd prettig bij de eerste spreekbeurt, want het zet toch een beetje de toon. De rest past zich erbij aan. Alleen hield één van de meisjes haar papier steeds in de hand en ging daardoor een beetje voorlezen. Ik heb haar cijfer 0,4 lager gemaakt dan dat van haar vriendin. Ik geef ze liever hetzelfde cijfer (vanwege de gevraagde samenwerking), maar dit was té opvallend en ik vond dat ik de klas dat signaal moest geven.

Ik ben niet zo'n liefhebber van de columns van Aaf Brandt Corstius in 'de Volkskrant'. Het is gebabbel, er blijft geen zin bij je hangen. Maar vandaag kiest ze voor een opmerkelijke kop boven haar foto: 'Grijs'. Haar vader schreef jarenlang columns onder die titel in 'Vrij Nederland'. Even dacht ik dat ze iets over haar vader genoteerd zou hebben. Maar nee, het gaat over het boek dat op dit moment 'hot' is: 'Vijftig tinten grijs'.

Mart Smeets en Jan Donkers waren vanavond ongekend positief over de nieuwe cd van Bob Dylan: 'Tempest'. Vanmiddag voor het eten had ik die cd al beluisterd. Hij was op Spotify al beschikbaar. Het eerste nummer 'Duquesne Whistle' was er overigens vorige week al te beluisteren. Ik ben het met de heren eens: een prima en verstaanbare cd. Ik weet alleen niet of ik het met ze eens ben dat deze cd beter is dan de vorige vijf. Kerst- en oude life-opnamen niet meegerekend hoort 'Time out of mind' bij die laatste vijf en die was zeker zo goed.

4 bestellingen: Tim Parks, 'Europa', cd: 'Het zal je kind maar wezen', Antiquariaat Fokas Holthuis, 'Van Averechts tot Zephyr. Gerrit Komrij zestig jaar!, catalogus 40', Dennis Wheatley, 'De vlucht van Roger Brook. Een historisch avontuur'.

11 september 2012

Ik heb een kou in de kop. De halve nacht heb ik liggen hoesten en snotteren en áls ik al even sliep, snurkte ik (door al dat slijm) zo dat Lidy er niet van kon slapen. Om 3.00 ben ik maar op de bank in de kamer gaan liggen. Daar zag ik eerst nog de laatste games van de finale van de US-open (Murray won in vijf sets van Djokovic) en toen ik eenmaal sliep, werd ik op mijn handen lek geprikt door de muggen. Kortom: een fijne nacht.

Bij de spreekbeurt van twee meisjes vanmorgen nam ik een zeker risico. Ze hadden het behoorlijk voorbereid, maar ze hadden teveel aantekeningen bij zich. Ze hielden die in de hand en het was of leek nu meer een voorleesbeurt dan een spreekbeurt. Toen ze klaar waren, zei ik: 'Zet de PowerPoint nog eens bij de eerste dia. Geef mij nu jullie blaadjes eens. En doe het nu nog maar eens opnieuw.' Ze schrokken, maar toen ze doorhadden dat ik het meende, begonnen ze inderdaad van voren af aan. En dat ging prima!
Een uitstekend leermoment voor de hele klas. Je kunt het dus ook zonder de uitgeschreven tekst voor je neus. Het risico dat ik nam is dat er een zenuwachtige huilpartij had kunnen volgen. En in de middag boze telefoontjes van moeders. Maar het pakte goed uit.

Ik probeer mijn leerlingen kritisch te laten kijken naar de taaluitingen die ze om zich heen zien. Op een gegeven moment komen leerlingen dan met foto's (op hun mobieltje) of mailtjes met voorbeelden van wat ze gezien hebben. Dit schooljaar komen de eerste voorbeelden - van Thijs van der Meer - al na twee weken!

 luchtreiniger  kroepoep  geinteresseerd

Vandaag kregen we de uitslag van het hersenonderzoek van Lidy's vader. Het is definitief Alzheimer en in een redelijk vergevorderd stadium. Dat wisten we natuurlijk in feite al, maar nu is het van officiële zijde benoemd. Het betekent praktisch dat - hoe het ook loopt - een verzorgingstehuis er niet meer inzit. Als zelfstandig wonen onmogelijk is geworden (en dat gebeurt in de komende periode een keer), wordt het een verpleeghuis

1 bestelling: 'Groene kracht. 80 kruiden voor deze tijd, Fytotherapeutische gids '.

12 september 2012

Een schooldag van 's morgens vroeg tot even na 22.00 uur 's avonds. In de avond was er de ouderavond voor de tweede klassen. Ik heette de ouders welkom bij de deur en ik stond daar ook weer toen de ouders naar huis gingen; nu om eventuele overgebleven vragen te beantwoorden.
Heel apart was een vraag om een dag vrij. Niet vanwege de reden (van vaders kant én van moeders kant een grootouder overleden en behoefte om er met het gezin even uit te zijn), maar omdat deze vader van pakweg veertig jaar tegen me zei: 'Mijn overleden vader heeft nog les van u gehad.' Mijn eerste gedachte was: Dat kan toch niet! Mijn tweede gedachte was: Herman! Begin jaren tachtig gaf ik - net van de Pabo af - les aan een Open School-groep. Allemaal vrouwen en één man tussen de veertig en zestig jaar oud, die de 'd' en de 't' goed wilden leren schrijven, die rekenen met breuken wilden leren en later ook wat basis-Engels. De man in die groep was Herman, goedlachs en leergierig. Ik was toen begin twintig. Herman zal toen tegen de vijftig geweest zijn. Af en toe sprak ik hem nog. In het dorp of op de markt op het Bruïneplein.

6 bestellingen: Frans Berkelmans, 'Aan het water. Over 'Het veerhuis' de tweede bundel van Ida Gerhardt', M. Vasalis, 'Vergezichten en gezichten', Carry van Bruggen, 'De verlatene', Willy van der Heide, 'Een motorboot voor een drijvend flesje', Karel Glastra van Loon, 'Lisa's adem', knipsel Kees Fens.

13 september 2012

Twee meisjes hielden een spreekbeurt over de Masaï. Daarbij stipten ze de besnijdenis van jongens en meisjes aan. Met name over de vrouwenbesnijdenis gingen ze wel heel lichtjes heen: 'Als ze na een tijdje weer hersteld zijn.' Daar lieten ze het bij. Aan het eind van de spreekbeurt kregen ze er echter wel vragen uit de klas over. Ze bleken er zich wel in verdiept te hebben. Ze hadden er o.a. op internet filmpjes over bekeken. Maar leg dat als dertienjarige maar eens aan je klasgenoten uit. Ik redde ze door te zeggen: 'Laat maar. Na de spreekbeurt zal ik er iets over zeggen.' En zelfs voor mij is dat lastig, zeker onvoorbereid. Ik stelde dat de besnijdenis van jongens wel te verdedigen is als een hygiënische maatregel van een paarhonderd jaar geleden en geworteld in diverse geloven, maar dat vrouwenbesnijdenis een verminking en een mishandeling is die niet is goed te praten. Ik gebruikte wel woorden als voorhuid en schaamlippen en gelukkig reageerde de klas met een begrijpend knikken en niet met gegiebel of hilariteit.

De herfsttijloos in de voortuin bloeit weer. Voor het raam en onder de struiken. Die onder de struiken is lichter van kleur. Zou dat de soort zijn, of krijgt hij minder licht?

Mijn stem wordt steeds slechter. Ik maak me zorgen voor morgenavond. Ik eet nu drop en drink bekers thee met honing.

2 bestellingen: Battus (= Hugo Brandt Corstius), 'Opperlandse taal- & letterkunde', Gerrit Jan Zwier, 'Land van grote eenzaamheid'.

14 september 2012

Vandaag was het dan zover: Mijn optreden samen met Jan op het Cultuurbal (de traditionele opening van het Veense culturele seizoen). De organisatie had alleen bekend gemaakt dat Jan Jaap v.d. Wal zou optreden. Verder was het programma een verrassing.
Jan werd aangekondigd en stelde zich voor als gemeentelijk ambtenaar. Veenendaal is op zoek naar een stadsdichter en het publiek in De Lampegiet viel midden in de sollicitatiegesprekken. De volgende kandidaat was Mats Beek. We speelden samen het sollicitatiegesprek, waarbij ik Ollekebollekes bracht over zaken die in Veenendaal spelen (de avondvierdaagse, de Bond tegen het vloeken), een nieuw Veens volkslied voor het voetlicht bracht (met daarin koninginnedag en het wildbreien) en tenslotte een 'Ode aan Veenendaal' voordroeg. (al die teksten heeft u overigens in het afgelopen jaar al in dit weblog kunnen lezen!)
Bij de thema's die ik in dichtvorm bracht, deed ik ook een kleine inleidende conférence. Dat pakte boven verwachting goed uit: lachgolven en applaus wisselden elkaar af. Het is heerlijk als je thuis bedacht hebt: hier gaan ze lachen en het gebeurt dan ook echt. En het is helemaal lekker als je op die plek een stilte laat vallen, die door het publiek dan met gelach wordt ingevuld.
Ik had het mezelf moeilijk gemaakt door dat 'volkslied' (op de melodie van 'Birmingham' van Randy Newman) ook daadwerkelijk (solo en a capella) te gaan zingen. Aan enkele mensen in de zaal had ik gevraagd het refrein luidkeels mee in te zetten in de hoop dat zo de zaal meegetrokken werd. Dat bleek helemaal niet nodig te zijn. Het zingen van het originele refrein van Randy Newman leverde me al een daverend applaus op (de zaal verwacht het niet van me en waardeert alleen al dat je het lef hebt om het te doen). Ook de Nederlandse refreinen daarna werden (in plat Veens) luidkeels meegezongen:

Veenendaal, Veenendaal
Het mooiste stadjie van allemaal
Ik zal het zeggen zolang as ik ademhaal
Der is zowat geen stad as Veenendaal

Jan speelde een critische voorzitter van de sollicitatiecommissie. De ollekebollekes waren te intellectueel, het volkslied te plat en de ode jatwerk ('Ode aan Dordrecht' van C. Buddingh' waarin ik alle couleur locale van Dordrecht vervangen had door die van Veenendaal). Ik werd door Jan dan ook als sollicitant afgewezen. De zaal zat zo in het 'toneelstuk' dat er na die afwijzing een luidkeels 'ooooooh' klonk!

Jan Beek (foto: Inge Walta) kleedkamer (foto: Martijn Beek) Mats Beek (foto: Inge Walta)

 

Ik heb van de hele avond ontzettend genoten. Het is alleen al 'kicken' om samen met je broer voor een volle theaterzaal te staan. Martijn deed op het laatste moment ook nog mee door de PowerPointpresentatie te bedienen. Los daarvan is het grappig om op zo'n avond een kleedkamer te hebben met onze namen erop, om achter de coulissen rond te kunnen lopen, wat te drinken in de artiestenfoyer en een praatje te maken met de andere artiesten.

Na afloop, met een pilsje in de hand, kwamen veel bekenden ons feliciteren met en bedanken voor ons optreden (het leek wel een receptie). Het werd nog aardiger toen er ook nog vervolgafspraken uitrolden:
- voor een Veenendaals, twee keer per jaar huis-aan-huis bezorgd, blad ga ik waarschijnlijk gedichten schrijven (toch aangenomen als een soort stadsdichter dus).
- met André Heuvelman (trompettist en op deze avond winnaar van de cultuurprijs) ga ik nadenken over flashmobs met trompettisten en gedichten.
- met de wethouder én met Martin Brink van de 'Rijnpost' heb ik gesproken over het serieus instellen van een stadsdichter in Veenendaal. Ik ben beschikbaar voor een werkgroep of commissie die dat mogelijk gaat maken.

2 bestellingen: '150 psalmen. Proeve van een nieuwe berijming', J.R. Wiersma, '50 jaar Elf -steden - tochten 1890-1940'.

15 september 2012

Ik heb slecht geslapen van alle indrukken van gisterenavond. Flarden van gedichten en van gesprekken bleven door mijn hoofd spoken.

Op het Bruïneplein kochten we een 'Telegraaf'. Felix Wilbrink schreef daarin na een gesprek met Jan een artikel van twee pagina's over Whisky en plaatste daar ook een foto van Jan bij!
Met die 'Telegraaf' liep ik even bij slijterij 'Het Plein' binnen (zij kennen Jan ook goed). Het eerste wat de slijter zei: 'Ik had net een klant die vertelde dat hij gisteren heeft genoten van het optreden van Jan en jou.' Veenendaal is misschien toch altijd nog meer dorp dan stad!

Van 11.00 tot 14.00 uur zat ik i.v.m. een 'open huis' in het te koop staande appartement van mijn moeder. Er kwamen zowaar kijkers! Geïnteresseerd, maar ze zijn zich nog maar net aan het oriënteren en ze moeten wel eerst hun eigen huis nog te koop zetten. Ik stelde me aan deze mensen voor, waarna ze zeiden: 'O, maar ik ken u wel, uit de krant.' Ik ben intussen blijkbaar een BV'er.
Ik zit in het appartement van mijn moeder aan tafel en laat dat cultuurbal nog eens aan me voorbijgaan. Dan denk ik: Verdomme ma, je had in die zaal horen te zitten! Twee van je zoons op het podium.

In mijn V3-klas zitten brave kinderen. Ik heb er de afgelopen week op gehamerd dat ze bij een tekstverklaring antwoord moeten geven in hele zinnen. Niet alleen 'ja' of 'nee', maar de argumenten erbij. Ervoor zorgen dat een antwoord een onderwerp en gezegde heeft én het liefst een deel van de vraag in het antwoord herhalen.
Daar hebben ze goed naar geluisterd en een deel van de klas durft nu zelfs bij meerkeuzevragen niet alleen meer met 'A' of 'B' te antwoorden. Ze schrijven: 'Het antwoord is A: 'We kijken vanaf het begin.' Het is prettig dat ze goed naar me luisteren, maar dit is nou ook weer niet nodig.

Inge Walta stuurt me acht foto's van gisterenavond in De Lampegiet (ik heb er al twee bij 'gisteren' neergezet). Op deze foto kijk ik heel vies; ik heb net het woord 'wildbreien' uitgesproken:

Mats Beek (foto Inge Walta)

1 bestelling: 'Op Nieuw Niveau 3 Vmbo-K, differentiatieboek'.

16 september 2012

Edradour Cream Liquer

Bij de barbecue van een paar weken geleden had Jan deze fles al op tafel staan: Edradour Cream Liqueur: voor in de koffie.
Veel mensen kennen de Irish Cream van Baileys, maar die kan niet in de schaduw staan van deze Cream Liqueur.
Edradour doet er zijn eigen whisky in en dat is echt een wereld van verschil. Het is ook minder lobbig dan die van Baileys (maar doet er waarschijnlijk minder toe als je het in je koffie doet.
Vrijdag bracht Jan zo'n fles voor ons mee en vanochtend deden we er - heerlijk - een scheutje van in de koffie. Genieten!

Bij Steven Sterk bestelde ik de volgende boeken:
- Pierre Bayard, Hoe te praten over boeken die je niet hebt gelezen
- Schrijven met je vuisten. Brieven van Tjalie Robinson
- Hendrik Nicolaas Werkman, Brieven rond De Blauwe Schuit 1940-1945 (2 delen in cassette)
Steven Sterk stuurt al jaren een Ramsjkrant rond, waar ik al wel eens vaker wat uit wilde hebben, maar ik ga er niet speciaal voor naar Utrecht. Nu bestelde ik ze toch maar via internet. Ik heb een hekel aan vooruitbetalen en daarin werd ik de afgelopen week bevestigd. De boeken hadden er maandag moeten zijn, maar ze waren er donderdag nog niet. Donderdagavond klaagde ik daar in een mailtje over en vrijdagochtend had ik al antwoord: 'Goedemorgen, Volgens het Track en Trace systeem van Post NL is uw pakket af te halen bij Bruna Veenendaal.' Dan had er toch een briefje van de postbode in mijn brievenbus moeten zitten? In een tussenuur reed ik vrijdag gauw naar de Bruna op de Ellekoot en jawel hoor, daar lag dat pakketje.

Monica stuurde gisteren nog wat foto's van het cultuurbal. Zij had er een mooi overzicht van het hele podium bij zitten. Jan zit een heel eind van mij af, waardoor je in feite twee aparte scènes creëert. We staan/zitten in ons eigen 'spotlicht'. Ook zie je zo het scherm met de PowerPointbeelden boven ons.
Op de tweede foto wijs ik naar twee foto's van de koningin en de burgemeester op Koninginnedag (de burgemeester speecht van een brieffie / Beatrix die kan het uit het hoofd). Eigenlijk sta ik gewoon 'voor de klas' en wijs ik iets aan op mijn digibord! Sterker nog: een klas met dertig vijftienjarigen is misschien wel moeilijker te 'entertainen' dan een zaal met vijfhonderd cultuurliefhebbers. Die leerlingen zitten er omdat ze er moeten zitten. Die cultuurliefhebbers zijn vrijwillig naar het theater gekomen en zijn graag bereid om te lachen.

cultuurbal (foto: Monica Beek) Cultuurbal (foto: Monica Beek)
cultuurbal (foto: Monica Beek) cultuurbal (foto: Monica Beek)

Op de eerste foto is op het scherm een foto van de Nieuwewegseschool te zien, met daaronder een oude foto van de kwekerij van Van Ginkel naast de school. Bij die laatste foto maakte ik de opmerking: 'Dat is toch helemaal 'Knielen op een bed violen!' De hele sfeer van dat boek spreekt uit deze foto. Die opmerking was niet grappig bedoeld, maar er werd wel om gelachen. Ik bedoelde dat uiterst serieus. Oordeelt u zelf:

Tuinderij Van Ginkel

Ook op Twitter zie ik reacties op het cultuurbal:

Twitter over Veens volkslied
Twitter over Veens volkslied
Twitter over Veens volkslied

Hier kun je er niet op 'klikken', maar op Twitter staan er foto's van de tekst van mijn PowerPoint bij.

2 bestelling: Frans Berkelmans, 'Dit ben ik. Over 'Uit de eerste hand' verzenselectie van Ida Gerhardt', Henk Willemsens, 'ACOL+'.

17 september 2012

Ik bracht acht betaalde boeken naar de brievenbus. Op het fietspad dacht ik een specht te horen. Het was even zoeken, maar ik vond het gehamer. Het was een boomklever. Hij klemde een eikel in de grove bast van een eik en zat met zijn snavel op die eikel te hameren. Dat kostte hem duidelijk moeite. In de vijf minuten dat ik heb staan kijken, kreeg hij die eikel niet kapot.

Een collecte van de Nierstichting aan de deur. Een kind van een jaar of negen met de collectebus en een volwassen vrouw (de moeder?) daar een paar meter achter. Wat een goedkope rottruuk! Verwachten dat mensen eerder geld aan een kind geven. Bah! Daar doe ik niet aan mee. Ze zullen me wel een zeikerd vinden, maar dat kan voor de Nierstichting geen probleem zijn.

In de digitale Veenendaalse Krant van vandaag:

winnaar cultuurprijs 2012

Cultuurprijs voor trompettist André Heuvelman

VEENENDAAL - De Veenendaalse Cultuurprijs 2012 is tijdens het derde Cultuurbal in theater De Lampegiet uitgereikt aan trompettist en hoofdvakdocent André Heuvelman. De andere genomineerden voor de prijs waren het Veenendaals Kamerkoor en de Kunstroute. Heuvelman ontving de prijs (tweeduizend euro en een beeldje) uit handen van wethouder Hans Bouwmeester. De geboren Veenendaler Heuvelman is zowel nationaal als internationaal erkend als grootmeester op trompet.

De rode loper ging letterlijk en figuurlijk uit voor de vijfhonderd belangstellenden die het Cultuurbal als een lokale waardevolle traditie zien. Na de opening, die bestond uit een dans (Libertango), bleek dat de danseres dezelfde was als de presentatrice Tamara Markus. De broers Jan en Mats Beek zorgden voor een bijzonder optreden, waarbij Mats als sollicitant voor stadsdichter hilarische gedichten presenteerde, inclusief een nieuw Veens volkslied dat de hele zaal uit volle borst meezong. Helaas voor Mats vond zijn broer Jan hem als jurylid ongeschikt als stadsdichter. Wat wethouder Bouwmeester niet belette hem na de voorstelling te vragen toch als stadsdichter aan het werk te gaan.

Het programma had verder onder meer een optreden in petto van Stafford en Power, Keltische songs in een speciale uitvoering op harp en gitaar met violist Ruth Walpot. Young Talent Lab bracht delen van de musical The Wiz en uiteraard was het optreden van stand up comedian en cabaretier Jan Jaap van der Wal een groot succes. De finale bestond uit een door alle artiesten meegezongen herhaling van 'A brand new Day' van Young Talent Lab. Waarna de afterparty tot bij enen duurde.

Met enig genoegen bedenk ik dat ik op het cultuurbal in de beste traditie van C. Buddingh' heb gestaan, van wie Remco Campert zei: 'Sinds Buddingh' denken de mensen dat poëzie een avondje lachen is.'

2 bestellingen: 'Juliana Regina 1961', P.C. Paardenkooper, 'Bonen of Boulogne'.

18 september 2012

De berekenende consument:
Vraag aan een tweedeklasser: 'Waar was je gisteren het eerste en het tweede uur?'
Antwoord: 'Ik had het derde uur een so en ik dacht: ik kan gymnastiek wel missen. Dus toen heb ik zitten leren.'
Opmerking: 'Bedankt voor je eerlijkheid, maar dit heet toch echt spijbelen en spijbelen = dubbel inhalen.'
Antwoord: 'Ok.'

 

 

Ik schrijf geen gedichten
ik probeer enkel gedichten te schrijven
een voltooid gedicht is mislukt
ik schaaf eraan totdat het mislukt is ...
(Wijnand Steemers, Facebook, 18-09-2012)

De Jantjes

Vanavond zagen we in 'De Lampegiet' een uitvoering van 'De Jantjes' met o.a. Willeke Alberti, Winston Post en Rosalie de Jong. Dit was (nog ) een try-out. De première is aanstaande vrijdag in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Vijfendertig euro voor een try-out vind ik dan overigens wel aan de dure kant.
Maar de avond was geslaagd. De liedjes uit deze musical zijn klassiekers en als ze goed worden gebracht, is het al gauw een feest van herkenning.
Stefan de Kogel heeft stembandproblemen en werd als Dolle Dries vervangen door zijn understudy Kick Spijkerman. In de periode van try-outs zit zo'n rol voor een understudy nog niet 'gebeiteld', maar hij sloeg zich er prima doorheen en kreeg na afloop dan ook terecht (als enige) een bos bloemen.

1 bestelling: Gerrit Kouwenaar, 'Het bezit van een ruïne'.

19 september 2012

In de kamer staat weer een schaaltje kastanjes. Met Tygo raapte ik ze bij de Vondellaan. Hij vond het vooral leuk om bovenop dichte bolsters te gaan staan en zo de kastanje uit zijn 'huisje' te trappen.

Uiteraard was ik benieuwd of 'De Rijnpost' iets zegt over het Cultuurbal. Dat doen ze vandaag op de voorpagina! Jaap Pilon beschrijft kort de optredens en besteedt natuurlijk uitgebreid aandacht aan Andre Heuvelman, als winnaar van de cultruurprijs 2012. Een stukje uit zijn artikel:

Rijnpost
Rijnpost

20 september 2012

Al om pakweg 8.30 werd ik door school gebeld. Mijn zevende lesuur (H3d) was verplaatst naar het tweede. Ik was waarschijnlijk wel op tijd geweest, maar voor alle zekerheid belde Margret toch maar even. De roostermaker verplaatst zulke lessen als er een klas anders het tweede uur een tussenuur zou krijgen doordat er een collega ziek is. Nu houden ze een aaneengesloten lesrooster, maar zijn een uurtje eerder uit.

Twee van mijn klassen hadden vandaag een tekstverklaring. B2 maakte die redelijk. Van de cijfers van H3 ben ik een beetje geschrokken. Daar is nog werk te doen.

Mooi zou ook zijn om in mijn agenda een extra week te ontdekken.
Zo eentje waar niemand anders weet van heeft, helemaal alleen voor mij.

(Kristien Hemmerechts, Een jaar als (g)een ander,  blz. 150, 12-06-2001)

6 bestellingen: Henk Hokke, ' Ik durf alles!', Mildred Savage, 'Tabaksvallei', Louis Couperus, 'De boeken der kleine zielen (De kleine zielen/Het late leven/Zielenschemering/Het heilige weten)', Dr. Frans Wong, 'Abortus voor het kind', William Sarabande, 'Kinderen van de Dageraad' deel 2 t/m 5, Hans Hellmut Kirst, '08.15' (De kazerne/De oorlog/Het einde), 'Tirade 22', 'Tirade 28', 'Tirade 31/32', 'Tirade 34', 'Tirade 128-129', 'Critisch bulletin', juli 1954, 'Proloog', 2e jaargang, nummer 2.

21 september 2012

Het weer slaat om: ik voel het aan mijn longen en mijn hoofd. Vannacht om 3.30 uur zat ik beneden te stomen. Ik zag dat de screens dicht waren en er een deken op de bank lag. Dat kan alleen maar betekenen dat ik eerder vannacht (door al dat slijm) enorm heb liggen snurken en dat Lidy daarom van ellende beneden op de bank is gaan liggen.

Ik houd ervan mijn leerlingen af en toe (liefst met spontane acties) te verrassen, of nog mooier: te verbijsteren. H3d was vanmiddag het zevende uur aan de drukke kant. Eén (meestal ook drukke) leerling draaide zich om en riep: 'Stilte' en het werd stil. Ik bedankte hem, maar zei erbij dat ik toch liever niet heb dat hij dat doet. Het is mijn werk en als hij dat doet, wil hij straks ook nog een deel van mijn salaris. Deze leerling reageerde onmiddellijk met: 'Dit kostte twee euro.' Ik pakte mijn portemonnee, wierp hem twee euro toe en ging door met de les. Verbijstering is een adequate omschrijving voor de toestand van de rest van de leerlingen in de eerste minuten daarna.

Een meisje in Haren (Groningen) nodigt via Facebook per ongeluk een paar duizend mensen uit voor haar verjaardag. De gemeente is een week lang in rep en roer en genereert veel media-aandacht. Vanavond waren er rellen en charges van de ME. Ik ben ervan overtuigd dat al die relschoppers niet op Facebook zijn afgekomen, maar op alle berichten op radio en televisie. Slecht aangepakt gemeente! Had het stil gehouden en had ergens in de gemeente een klein feestje georganiseerd voor degeen die wel op Facebook afkwamen. Dat was goedkoper én leuker geweest.

2 bestellingen: Prof. Dr. J.H. van den Berg, 'Medische macht en medische ethiek', Knipsels Ab Visser (overigens: de biografie van Ab Visser verschijnt komend voorjaar).

22 september 2012

O jee, er is iets mis met mijn creditcard. Gelukkig kreeg ik via de mail een waarschuwing:

Hallo Gast Visa & Master Card,

Uw creditcard is geschorst, omdat we hebben gemerkt een probleem op je kaart.

Wij bepalen dat iemand uw kaart gebruiken zonder uw toestemming. voor
uw bescherming hebben we opgeschort uw creditcard. Om dit te suspention tillen, Open
bijgevoegde pagina (pagina-sec.html) en volg de status procedure bijwerken
Credit Card.

Opmerking: Indien niet 09/22/2012 afgerond, zullen we gedwongen worden om uw kaart te schorten
indfiniment omdat het kan worden gebruikt voor frauduleuze

Wij stellen uw medewerking in deze kwestie.

Fijn toch dat zo'n bedrijf je even een waarschuwing stuurt. Met een bijlage, waar ik toch maar niet op geklikt heb.

De open-huis-dag komt eraan en komende week komt er ook een 'kijker'. Dit weekeinde bestaat dan ook voor een groot deel uit opruimen en schoonmaken. Martijn en Suzanne hebben vanochtend ook geholpen en gepoetst.

2 bestellingen: Kronkel: 'Rund' (zaterdag, 25-01-69), Hans P. Keizer (verzameld door), 'Zen wijsheid'.

23 september 2012

Vanochtend zijn we bij pa in Culemborg koffie wezen drinken. Hij was opvallend goed. Dat zou door de Rivastigiminrpleisters kunnen komen, die ze sinds een week op zijn rug plakken (Rivastigmine remt het enzym acetylcholinesterase. Dit enzym breekt in de hersenen de boodschapperstof acetylcholine af. Rivastigmine zorgt ervoor dat de hoeveelheid van de boodschapperstof toeneemt. Hierdoor kunnen de hersenzenuwen weer beter functioneren. Bij patiënten met dementie kan hierdoor het geheugenverlies minder ernstig worden).

Ons leven met Reve Bij Patrimonium zag ik hem al liggen: 'Ons leven met Reve' van Teigetje & Woelrat. De vlag dekt de lading en geeft met veel fotobladzijden een heel aardig inkijkje in hun jaren met Gerard Reve, inclusief die in Veenendaal.
Vooral Teigetje heeft een wat houterige schrijfstijl (al beweert hij zelf dat Reve vond dat beider stijlen op elkaar leken), maar hier gaat de gegeven achtergrondinformatie, zeker voor een Veenendaalvorser, boven de stijl.

Mijn kop zit vol snot. Ik stoom, slik aspirines, gebruik neusspray en hoop het zo hanteerbaar te houden. Ik had nu graag een stoomdouche gehad. We hebben er al eens naar gekeken, maar ze zijn behoorlijk duur én de hele badkamer zal verbouwd moeten worden. Als dit huis verkocht wordt, moet er in een nieuw huis maar één komen. als dit huis niet verkocht wordt, moeten we die badkamer maar eens onder handen nemen.

1 bestelling: Marian den Boer-Walhout, 'De maan gaat met je mee'.

24 september 2012

Ik kan mijn kop niet bewegen van de hoofdpijn. Voorhoofdsholteontsteking? Het slaat nog niet over naar mijn longen, maar voor alle zekerheid slik ik ook maar vast bisolvon.

De Lampegiet mailde gisteren iedereen die kaartjes kocht voor Giphart/Dijkshoorn het volgende:

Inleiding bij Dijkshoorn/Giphart

Veel korter kon het niet. Ik vraag me af of dit wervend genoeg is.

Een nieuwe Veense schrijver op Schrijversinfo: Sigrid Kempen.

25 september 2012

Hoewel ik de jure (nog) geen stadsdichter ben, ben ik het de facto wél. Vanmiddag belde burgemeester Elzenga. Hij geeft bij speciale gelegenheden (bedrijfsbezoeken, bezoeken aan of van andere gemeenten) de laatste jaren graag een boek of een gedicht van Kees Stip cadeau. Voor een komende gelegenheid kon hij geen toepasselijk gedicht van Kees Stip vinden. Hij vraagt mij nu zo'n gedicht (liefst een beetje in de geest van Kees Stip) te maken.
Ik houd nog even voor me om welke 'gelegenheid' het hier gaat, anders is de verrassing eraf.
Elzenga begon het telefoongesprek met zijn complimenten voor ons optreden op het Cultuurbal. Dat is sympathiek van hem, want in één van mijn gedichten had ik lichte kritiek op hem. No-hard-feelings en dat siert hem.

2 bestellingen: 4 x 'Gandalf', 'Archimedes. Tijdschrift voor de natuurwetenschappen', Stichting IVIO, 28e jaargang. nummer 2, januari 1992.

26 september 2012

Burgemeester Elzenga was zeer tevreden met het vandaag aangeleverde gedicht (en had op dit tempo niet gerekend). Op 10 oktober zal ik het hier ook plaatsen (en nu loop ik al het risico dat - iets ingewijde - Veenendalers kunnen raden waar het voor was.

Ik oefen in het maken van ollekebollekes over actuele Veense zaken. Vorige week was er een bijeenkomst over de horeca op het gemeentehuis:

Ollekeborrelke

Weinig diversiteit
in onze horeca.
Alcoholmatiging!
Da’s stoere taal.

Die werd geuit op een
horecadialoog
in het gemeentehuis
van Veenendaal.

Honderdennegen bedrijven in Veenendaal. Dat zijn er achttien op tienduizend man.
Altijd nog minder dan regionaalsgewijs. Is dat zo? Geef mij nog een borrel dan!

Ik maak het mezelf moeilijk met de twee regels extra uitleg onder het vers. En dan hoop ik natuurlijk dat u gezien hebt dat dit eigenlijk een 'achterelkaar geschreven' ollekebolleke is.

Vanavond ben ik weer eens bij Gert een pilsje wezen drinken en over boeken wezen kletsen. Hij heeft recent het vrijwel complete oeuvre van F.B. Hotz en van L.H. Wiener aangeschaft. Veel in eerste druk en zelfs gesigneerd.
Gert blijkt rond 1980 les gegeven te hebben aan een VOS-groep (Vrouwen Oriënteren zich op de Samenleving). Hij noemde namen (dames Beckerman) van mensen die een paar jaar later in mijn Open School-lesgroep zaten! Ook daar delen we dus een stukje persoonlijke geschiedenis.

27 september 2012

PSV wint voor de KNVB-beker maar met moeite (2-3) van de amateurs van Achilles'29 uit Groesbeek. Er hangt ongeveer in het midden van het stadion in Groesbeek wel een heel aparte aanmoediging voor de spelers van Achilles als het gaat om de gekleurde tegenstanders: 'Zwartjes trappen'.

Eind vorige week werd oud-leerling Timothy Peters karatekampioen in Duitsland. Dat schreeuwt om een ollekebolleke, want zowel 'Timothy Petersen' als 'karatekampioen' zijn dubbele dactyli:

Karatekampioen

Timothy Petersen:
Open Duits kampioen!
Da’s wéér een prijs voor de
karateka.

Premier League Duitsland als
erelijsttoevoeging.
En nu gaat Timothy
naar het WK.

Zelfs de Belg Vanderschrik (zeg eens: What’s in a name?) verloor met dertien-zes: geen kattenpis.
Hier is een Veenendaals karatekampioen in een sport die straks ook Olympisch is!

3 bestellingen: Donna Smallin, 'Weg met die troep', knipsel Jaap Harten, Dick Laan, 'De berg "M" (Ben's Zwitserse kostschooljaren)'.

28 september 2012

Vandaag was het de laatste werkdag van conciërge Frank Elbers. We gaan hem missen, maar vannmiddag hebben we stijlvol afscheid van hen genomen. Er waren ook wat oud-collega's op de toespraken en (vooral) de borrel afgekomen. Zelf vond ik het het vooral leuk om Anneke weer even te zien.

Het herfstnummer 2006 van 'De tweede ronde' is een 'Roken is dodelijk-nummer'. Verhalen, gedichten en essays over roken en niet-roken (zouden ze ooit een whisky-nummer hebben gemaakt?)
Er staan tien ollekebollekes van Jaap van den Born in, waarvan dit de eerste is:

En nu een rokertje!
Kent u die uitroep nog? Of het geknisper van fijn cellofaan?
Roken was ooit een der allegenoeglijkste van de geneugten in 't
barre bestaan.

Vooral de vorm valt hier op. Alle tien de ollekebollekes zijn zo afgedrukt. Een bewuste keuze van Van den Born? Of een keuze van de redactie omdat er zo tien op twee bladzijden passen?

Ook Hendrik-Jan Bosman en Drs. P leveren voor dit nummer ollekebollekes:

De sigaar

'Bah, wat een drukte toch!'
Even een rokertje
Daar bij die ton zit ik
Niet zo te kijk'

Klinken die woorden vaak
Allergemoedelijkst,
Dit was Jan Carel Josephus
Van Speyk ...

Hendrik-Jan Bosman

5

Pakje draagt inlichting
ROKEN IS DODELIJK
Weinig lectuur
Maar een krachtig sermoen

Nu, ik weet ook wel iets
Levensbeëindigends:
Sterven - hetgeen wij toch
allemaal doen

Drs. P

3 bestellingen: J.W. Sluiter, 'Vleermuis no. zoveel', knipsels Dick Bruna, Kronkel: 'Vrees' (Parool, maandag 15-06-1964).

29 september 2012

Open-huizendag. Van 11.00 tot 15.00 zitten we klaar om mensen rond te leiden en over ons huis te vertellen. Het valt mee deze keer: zes echtparen brengen ons een bezoek. Vooral oriënterend lijkt het, maar er is in ieder geval belangstelling. Opvallend puntje: twee van de zes hebben thuis ook zo'n zelfde, geborduurde Martinitoren hangen.

GVVV-borsten

GVVVeenendaal,
KNVB-beker:
verlies van Groningen
nipt, met 1-2

Maar dan vandaag in een
zaterdagmiddagpot:
winst met 3-0 en het
is weer hoezee.

GVVV-borsten

Woensdag was er een vrouw, die liet haar borsten zien. Eén was er wit en de ander was blauw.
Waar zit je met je hoofd? Borstenafleidingstruc! Eén of twee ballen: dat luistert dus nauw.

1 bestelling: 'Atlas van de belevingswereld'.

30 september 2012

Toch 'Een jaar als (g)een ander' van Kristien Hemmerechts weer opgepakt (nog een bladzij of twintig). Op bladzijde 361 spreekt zij namens mij:

'Je klinkt vermoeid,' zegt Leon tegen mij aan de telefoon, en ik durf hem niet te zeggen dat ik gewoon niet graag telefoneer. Telefoneren moet kort en krachtig. En functioneel. Niet keuvelend. Ben hoe dan ook geen keuvelaar.

Ik heb dat van mijn vader, die was ook altijd ultrakort aan de telefoon. Hij werd in de autobeklederij gestoord door een klant aan de telefoon als hij een dak van een auto met lijm stond in te smeren. De klant moest te woord worden gestaan, maar hij moest snel weer terug naar die auto, anders was de lijm opgedroogd.

Mijn H3-klas maakte de tekstverklaring maar matig. Ik wil uitzoeken waar dat aan ligt. Daarom presenteerde ik ze deze week de eenentwintig 'moeilijke woorden' (en uitdrukkingen) uit de eerder gemaakte tekstverklaring als een schriftelijke overhoring woordenschat:

  • met de regelmaat van de klok
  • broeikaseffect
  • het loodje leggen
  • dissident
  • curieus
  • hypotheses
  • contemporain
  • decennia
  • kathedralen
  • broeikasdiscussie
  • trivialiteiten
  • scepticus
  • calculeert
  • recente
  • skiresorts
  • mondiale
  • pseudo-wetenschappers
  • Antarctica
  • continent
  • complexiteit
  • prognoses

Dat zijn woorden die de gemiddelde vijftienjarige H3-leerling toch zou moeten kennen, of er in ieder geval een omschrijving van zou moeten kunnen geven die een beetje in de buurt van de betekenis ligt. Vandaag heb ik hun antwoorden nagekeken. Ook dat valt tegen. Als ik het heel positief beoordeel, kennen ze gemiddeld de helft van de woorden. De laagste scoort er 5,5 goed en de hoogste 15,5.
De volgende stap is dat ik ze de komende week nog een keer om de betekenis van die woorden vraag, maar dan krijgen ze de tekst erbij, zodat ze wellicht de betekenis op kunnen maken uit de context. Ik hoop dan dat ze ervan leren dat dat laatste mogelijk is.

90 graden

Dit kwam langs op Facebook.

Het is misschien meer een grapje voor een docent wiskunde dan voor een docent Nederlands,
maar ik moest er erg om grinniken.

Gisteren vertelden we aan alle kijkers dat de locatie van ons huis zo prettig is: 'Je loopt zo het bos in. Het kortste rondje: fietspad naar Prattenburg-bos-langs de sauna terug is zo'n twintig minuten.' Op zo'n mooie nazomerzondagmiddag voegden we zelf de daad maar eens bij het woord. En we waren niet de enigen die op dit idee waren gekomen. We kwamen tientallen mensen tegen, waaronder meneer Minderhout en Bas en zijn vrouw. Ook bij de sauna was het druk. Het parkeerterrein stond vol en de auto's stonden zelfs op het pad langs het maisveld (dat heb ik nooit eerder gezien).

Herfst 2012 Herfst  2012 Herfst 2012

1 bestelling: 'Spijbelen' (AO 2847)

Door naar oktober 2012

 

 

eXTReMe Tracker