Terug naar augustus 2015

 

September 2015

1 september 2015

De Tweede Kamer is verontrust: passend onderwijs blijkt nog geen succes. Dat kan toch nauwelijks een verrassing zijn bij dit soort opgelegde veranderingen. Het zijn taakverzwaringen, zonder dat daar extra geld tegenover staat. Sterker nog: uiteindelijk zijn het ordinaire bezuinigingen. En dan heeft onze staatssecretaris het lef om over 'koudwatervrees bij het onderwijzend personeel' te spreken.
Op de radio hoorde ik stand.nl er aandacht aan besteden. Zo'n tachtig procent van 'de mensen' is tegen het plaatsen van kinderen met een handicap op 'normale' scholen. Ik word altijd een beetje opstandig van dit soort programma's. De luisteraar mag zijn of haar mening geven, want de luisteraar heeft overal verstand van. En omdat hij er zoveel verstand van heeft, mag hij voor of tegen zijn. Ruimte voor nuancering is er niet. Met alle respect voor die luisteraar, maar die mag toch niet in staat worden geacht om alle problemen in al hun nuances te doorzien. Bovendien ligt de waarheid en/of de oplossing - zeker in dit polderland - nooit in het 'voor' of 'tegen' iets zijn.

Een man vroeg vanmiddag aan Lidy of ze de bruine kliko even naast het huis wilde zetten. Hij moest uit het zicht, want er moesten foto's van het huis van de buren worden gemaakt. Dat moet bijna betekenen dat onze al tientallen jaren hetzelfde riedeltje drummende buurman plannen heeft om te vertrekken. Wij zouden dat niet betreuren.

Nieuw op Schrijversinfo: Ad den Besten.

1 bestelling: Leo Tolstoj, 'De dood van Iwan Iljitsj'.

2 september 2015

Nu het september is, is ook het televisieseizoen begonnen. De praatprogramma's vliegen ons weer om de oren en in die programma's komt Jan en alleman snel reclame voor zichzelf maken: Connie Palmen voor haar nieuwe boek (die blijft maar praten), The Common Linnets voor hun nieuwe cd (klinkt goed, over de teksten kon ik zo gauw niet oordelen), Hans Teeuwen voor zijn nieuwe cd (dat viel een beetje tegen; herrie en teksten die vooral rond een ideetje lijken te zijn ontstaan. Het refreintje van 'Poppendokter Bob' klonk wel lekker: 'Poppendokter Bob is op en top een poppendokter', maar dat werd dan weer eindeloos uitgesponnen).

Maarten Maartens

dwaas gods

Als je vraagt: 'Welke bekende schrijver woonde er in Doorn?', krijg je als antwoord: 'Simon Vestdijk' (als je al een antwoord krijgt). De kans is heel klein dat iemand Maarten Maartens noemt. Toch was Maartens in het buitenland een bekendere schrijver dan Vestdijk. In Amerika werd hij door president Roosevelt ontvangen en ook in Duitsland werd zijn werk zeer gewaardeerd. Hij leefde van 1858 tot 1915. Maarten Maartens wordt gezien als de schrijver van de eerste Nederlandse detective, al is 'The Black Box Murder' in het Engels geschreven en in Engeland (anoniem) uitgegeven. Vrijwel al zijn werk schreef hij in het Engels, maar hij situeerde veel van zijn werk in Nederland. In Doorn liet Maarten Maarten een landgoed (Huize de Zonheuvel) bouwen. Nu is daar het Maarten Maartenshuis gevestigd op het terrein van het SBI-Conferentiecentrum Zonheuvel. Hier is een permanente tentoonstelling over hem te zien. Veel kamers zijn nog in vrijwel oorspronkelijke staat.
Doorn staat deze maand uitgebreid stil bij het feit dat Maartens hier honderd jaar geleden overleed. Op 26 september is er op Zonheuvel een symposium over hem, er zijn een fietsroute en een wandelroute uitgezet, er is een expositie in de oudheidskamer en de restaurants 'De Notabelen' en 'De Oranjerie' serveren deze maand een Maarten Maartens-menu met gerechten uit een kookboek dat hij voor zijn dochter schreef.
Voor dat symposium op 26 september ben ik uitgenodigd.

Vanmiddag heb ik mijn longinhoud weer laten testen. Dat blijft rond de zeventig procent hangen. Er wordt nog steeds bedrukt naar gekeken door de deskundigen, maar we stoppen met het bijstellen van de medicijnen. Die houden we zoals het is en nu gooien we het op meer lichaamsbeweging. Fietsen en wandelen.

Na het longonderzoek maakte ik met Suzanne, Tygo en Dylano een wandeling aan het eind van de Slaperdijk. Het was heerlijk in het bos. De eerste paddestoelen (aardappelbovisten en een enkele vliegenzwam) steken de kop op en de heide staat al aardig in bloei. De jongens hebben daar nog weinig oog voor. Die hollen heen en weer en letten vooral op de beklimbaarheid van bomen.

wandeling wandeling
wandleing wandeling

Dylano ging op een gegeven moment voor ons staan, stak zijn hand op en zei: 'Hier niet lopen, hier liggen mijnen.' Suzanne vroeg hem wat er zou gebeuren als we er wél gingen lopen. Hij zei: 'Dan vliegen jullie de lucht in.' Net vier jaar en hij weet wat landmijnen zijn! Hij kijkt de verkeerde films, of hij heeft de verkeerde vrienden.

3 september 2015

Bij Steven Sterk bestelde ik in de ramsj:
- 40 jaar Don Quishocking (2 dvd's, 1 cd, boek)
- Bart Slijper, In dit gevreesd gemis. Het leven van Willem Kloos
- Henk Romijn Meijer, Oprechter trouw
Het ging me vooral om het boekje over Don Quishocking en de dvd's daarin. Ik ken nog altijd hele nummers van ze uit het hoofd (Opa, De mooiste meid, Boeken lenen, Omdat we zelf van die zakkenwassers zijn). De cd voegt maar een paar nummers toe aan wat ik al heb, maar het materiaal van de dvd's (vooral korte(re) optredens in televisieprogramma's en een amateurregistratie van 'Wij zijn volstrekt in de war') is nieuw voor me en ik ben er erg benieuwd naar.

5 bestellingen: Anne Tyler, 'Het heimweerestaurant', Piet Bakker, 'Omnibus (De slag/Jeugd in de Pijp/Logboek van de Gratias)', J. Slauerhoff, 'Jan Pietersz. Coen', Henriëtte Roland Holst, 'Verzonken grenzen', Godfried Bomans, 'Erik of Het klein insectenboek'.

4 september 2015

Ik heb mijn klassen dit jaar snel waar ik ze hebben wil: vandaag al kwam een leerling met een krantenknipsel met een taalfout erin naar me toe!

Memory met Tygo gespeeld. Ik ben vernietigend verslagen. Het spel valt toch al bijna niet van een kind te winnen, maar dit 'Superman-memoryspel' heeft ook nog eens tekeningen van Superman in poses die nauwelijks van elkaar verschillen.

1 bestelling: Huub Oosterhuis en Michel van der Plas, 'Vijftig psalmen. Proeve van een nieuwe vertaling'.

5 september 2015

De Volkskrant, de Trouw én de Gelderlander hebben vandaag een bijlage over mode. Spreken ze dat af? Zit ik op één zaterdag met drie oninteressante bijlagen.

Vanavond heb ik naar een programma over Vincent van Gogh van Jeroen Krabbé zitten kijken. Interessant door de bezochte plaatsen (Nuenen, Borinage) en de achtergrondinformatie die gegeven wordt, maar toch is er bijna niet naar te kijken vanwege de presentatie van die zelfingenomen kwast van een Krabbé. Ik vermoed dat hij vindt dat iets van zijn roem door dit programma afstraalt op Vincent van Gogh.

1 bestelling: Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Menen' (Parool, vrijdag 24-01-69).

6 september 2015

Gisterenavond heb ik de eerste 'Jaws' zitten kijken. Daar had ik fragmenten van gezien, maar nooit de hele film. Het verhaaltje is mager en de haai niet echt overtuigend (zeg ik n.a.v. de moderne filmtechnieken). Ik weet nu wel het antwoord op de Trivia Crack-vraag 'Uit welke film komt de zin 'We'll need a bigger boat''.

Ik kon vannacht niet slapen (nee, niet van die film) en ging naar beneden om wat te drinken. Ik miste de onderste twee treden en kwam raar op mijn rechtervoet en onderbeen terecht. Vanochtend heb ik nog steeds last van die voet.

Het Nederlands elftal verliest voor de tweede keer in een paar dagen een wedstrijd die gewonnen had moeten worden en het wekt nauwelijks verbazing. Ik wist het al toen ik de foto zag van Depay die zich met dandyhoed en dandydas meldde in het hotel. Deze groep heeft een veel te hoog wat- en fatgehalte. Dit zijn geen kerels, dit zijn verwende jongetjes die op een veel te jonge leeftijd veel te makkelijk veel te veel geld verdienen. Leo Beenhakker sprak in 1989 over een patatgeneratie. Dit is een dure auto's- en kaviaargeneratie. Niet in staat om de mouwen op te stropen als dat nodig is. Misschien kwamen ze daarom al in mouwloze shirts het veld op.

Nieuw op Schrijversinfo: Job Degenaar.

2 bestellingen: Leon de Winter, 'Het recht op terugkeer', La Fontaine, 'De fabels van La Fontaine, vertaald door Mr. M.G.L. van Loghem'.

7 september 2015

De basisschool van de kleinkinderen heeft een studiedag. Dat levert oppasproblemen op. Tygo en Dylano zijn vandaag bij ons. Ik ga iets later weg en kom niet te laat naar huis. Ik hoef dan geen lessen te missen en kan mijn werk wel iets anders indelen.

Nieuw op Schrijversinfo: Karlijn Stoffels.

3 bestellingen: Stella Timonidou, 'Eindeloze nachten', Herman Duitz, A.J. Herzberg e.a., 'De Joden en Palestina', 'Hollands maandblad 305' (mei 1973), Georges Simenon, 'De schipbreukelingen'.

8 september 2015

Vanochtend stond ik in de personeelskamer van 7.45 tot 7.55 in mijn eentje koffie te drinken. Waar is de grote groep docenten en de daarbij horende gezelligheid gebleven, zo vlak voor het eerste uur? Geven er nog maar weinig mensen het eerste uur les? Trekken de collega's zich terug in hun lokaal? Zien ze mij staan en gaan ze dan gauw weer weg?

8.45 uur: Soms ben je aan het eind van een les tevreden over de klas en over jezelf. Mag ik dit zeggen? Ja, ik mag dit zeggen: 'Dit was een prima les.'
12.50 uur: Dezelfde les in een andere H3-klas. Deze les ging een stuk moeizamer. De laatste les voor de pauze en de leerlingen vonden, geloof ik, dat ze al pauze hadden. Alle energie die in het bewaren van de orde gaat zitten, kun je niet meer in de inhoud van de les stoppen.

Ik loop op school achter twee jongens (tweede klas?) op de trap. Ze hebben het over iemand die 'vies geluk' had. Ik kan het niet laten en vraag: 'Wat is er nou 'vies' aan geluk?' Eén van die jongens hoeft daar geen seconde over na te denken: 'Geluk dat ík niet heb, is vies geluk.'

!:0 für die Idioten

Eén van de bekendste boek van Karlijn Stoffels is 'Eén nul voor de autisten'. Dat boek is in het Duits vertaald onder de titel '1 : 0 für die Idioten'.

Ik heb het bij de collega's Duits nagevraagd, maar 'autisten'is in het Duits 'Autisten' en 'idioten' is in het Duits 'Idioten'. Hoe kom je dan aan zo'n titel? En zou Karlijn Stoffels akkoord zijn gegaan met deze titel? Samen met de collega's Duits erover doorpratend, bedenken we dat wellicht de autisten in het boek door medeleerlingen 'idioot' worden gevonden en dat ze later in het boek ontdekken dat dit anders ligt. Maar dan nog ......

Machiel heeft zijn boekenkasten (weer) opgeruimd en komt tassen, dozen en kratten vol boeken brengen. Veel literatuur en allemaal in nette staat; ook gebonden en met stofomslag. Daar kan ik weer even mee vooruit. We dronken een kop koffie en kletsten wat bij. Ik gaf hem een 'Veenendaal, Veenendaal' mee en 40% van de opbrengst van de boeken van twee jaar geleden. Dat laatste zeg ik nooit tegen mensen die 'zomaar' boeken komen brengen, maar als er redelijk van verkocht wordt, doe ik dat na pakweg twee jaar. Morgen is er Cultureel Café over poëzie en daar zie ik Machiel weer.

1 bestelling: 4 vroege Bulkboeken.

9 september 2015

Rustige Bapo-dag: uitslapen, ontbijten, lekker een half uurtje in de zon in het buitenbubbelbad en daarna een lunch bij Zimpel (gratis, met een bon van het jubileum van Van Walsum).

Zimpel

Je krijgt bij 'Zimpel' (net als bij zo'n Sushi-restaurant) een briefje waarop je enkele kleine lunchgerechtjes kunt aanstrepen (het is alleen geen 'all-you-can-eat'). Ik hou daar wel van: wat verschillende kleine gerechtjes, in plaats van één groot gerecht. Die gerechtjes zijn inderaad 'simpel', maar wel - gewoon - lekker. Een klein broodje met een bitterbal in plaats van een groot broodje met een kroket. De bediening is wat slordig: links en rechts van ons werd een verkeerd gerecht geserveerd. Ik kreeg een 'La trappe - tripel' in plaats van de bestelde en op de kaart vermelde Westmalle. Nou vind ik 'La trappe' minstens zo lekker, maar je moet wel op tafel zetten wat er besteld is (of zullen ze gedacht hebben: 'Een tripel is een tripel').

Een pakketjesbezorger aan de deur met twee pakketjes:
- Een doos van Bert met een enorme stapel wat oudere knipsels en een stuk of tien literaire tijdschriften, waaronder een 'Raam' (11-12-1969) met door C. Buddingh' vertaalde gedichten van John Lennon. Die heb ik voorlopig even in de Buddingh'-kast gezet. Bert is aan het opruimen. Ik stuur hem vandaag een 'Veenendaal, Veenendaal' retour. Zijn ouders hebben in Veenendaal gewoond, dus enige herkenning kan er best 'in zitten'.
- Zesendertig jaargangen van 'Gedichten', eergisteren was ik daar de hoogste bieder op bij Wikipedia. Ik ga alle boekjes doorspitten en de gedichten vermelden op de diverse bladzijden van Schrijversinfo.

We krijgen er binnenkort nog een kliko bij; voor plastic, sappakken en blik. Voor het legen van de grijze kliko (restafval) gaan we per keer betalen. Bovendien komen ze die dan nog maar één keer in de drie weken legen. Er wordt ons een keuze voorgelegd: willen we een grote kliko (240 liter, € 8,00 per keer) of een kleine (140 liter, € 4,70 per keer). We hebben via de site van de gemeente aangegeven dat wij voor een kleine kliko gaan.

Ik heb het grootste gedeelte van de boeken van Machiel gesorteerd en ze vast met potlood een code gegeven (als ik wat langer over het invoeren doe, weet ik anders niet meer welke boeken waarvandaan kwamen). Veel literatuur en veel thrillers. Een klein aantal boeken heb ik weggedaan, omdat ze te beschadigd waren of omdat het bibliotheekboeken waren. Een ander klein aantal heb ik apart gelegd, omdat ik ze zelf eerst wil lezen:
- Joop Waasdorp, Halve muiterij
- Kristien Hemmerechts, In het land van Dutroux
- Jeroen Brouwers, Datumloze dagen
- Vonne van der Meer, Ik verbind u door
- Erwin Mortier, Sluitertijd
- Cees Nooteboom, Berlijnse notities
- J. Rentes de Carvalho, Montedor

4 bestellingen: Joost Zwagerman, 'De schaamte voor links, Pamflet', Adriaan van der Veen (inleiding), 'Amerikaans cultureel perspectief (kunst, essays, litteraire kritiek, toneel en film, muziek)', H.H. ter Balkt, 'Waar de burchten stonden en de snoek zwom', Garmt Stuiveling, 'Willens en wetens. Twaalf essays'.

10 september 2015

Gisterenavond was er een Cultureel Café waarin dertien lokale (en regionale) dichters voordroegen. Het was een leuke avond. Je vindt niet alles goed, maar er waren zeker goede gedichten bij. Daphne las een gedicht van Joost Zwagerman voor, om hem te memoreren. Bij haar inleiding viel me op dat het duidelijk is dat we in een 'andere' tijd leven. Nog niet zo lang geleden zou ze gezegd hebben: 'Ik heb eens in mijn boekenkast bij de poëzie gekeken.' Maar ze zei: 'Ik heb even op internet gekeken.'

Alweer bijna drie weken aan de gang, dit schooljaar. Ik bof met mijn klassen. Aardige kinderen, prima sfeer. Al zal ik wel klagen als ik boekverslagen e.d. van mijn V3 klassen na moet kijken; dat zijn klassen met 32 en 31 leerlingen.

Ik haalde vanmiddag Dylano uit school. Hij had zijn moeder verwacht en weigerde met mij mee te gaan. Praten hielp niet, dus heb ik hem naar de auto gesjouwd, terwijl hij om zijn moeder bleef roepen. Leuk is anders. Tygo is grieperig en lag vandaag bij ons op de bank. Toen ik thuis kwam lag hij te slapen.

€ 7,50 in de Staatsloterij. Het is beter dan niks, maar het is ook geen prijs waar je enthousiast van wordt.

Het was me bij het voetbal al opgevallen: als die jongens iets tegen elkaar zeggen, houden ze hun hand voor hun mond. Het valt me nu ook op bij het dubbelspel op de US-open (bij het enkelspel zou het weinig zin hebben). Daar praten ze zelfs achter een hand met één of twee tennisballen erin. Wat is het nut ervan? Gaan ze ervan uit dat hun tegenstanders allemaal volleerde liplezers zijn?

3 bestellingen: C. Buddingh', 'Een prachtig cadeau van niemand', Joost Zwagerman, 'De buitenvrouw', Francine Oomen, 'Hoe overleef ik de brugklas.

11 september 2015

Voor de zomervakantie kocht ik bij de Action een doos met een stuk of twintig zelfinktende stempeltjes. Vandaag nam ik daaruit twee 'smileys' mee naar mijn lessen aan H3 en jawel hoor: ze zijn vijftien jaar, maar op een deel van de klas werkt zo'n stempeltje nog altijd motiverend. 'Meneer, mag ik twee stempeltjes?'. 'Meneer, mag ik ook een stempeltje op mijn hand?'

Weer bezig met een doos van Machiel: zes keer Kader Abdolah (gebonden, met stofomslag), zes keer Milan Kundera (paperback).

2 bestellingen: Georges Simenon, 'Maigret in Holland', 'Een vogel zit niet in het ziekenfonds'.

12 september 2015

Binnen de PvdA zijn ze weer een flink potje aan het nestbevuilen. Dat zit er daar op de één of andere manier ingebakken. Meester-opschuddingveroorzaker-ter-eigener-eer-en-glorie Rottenberg gaat nu af door de zijdeur. Hij heeft zijn hand overspeeld en treedt af als voorzitter van de kandidaatstellingscommissie. Dat hij zichzelf daarmee beschadigd heeft, kan mij niet zoveel schelen, maar hij heeft ook Samsom beschadigd en dat dient misschien persoonlijke belangen van mensen die op Samsoms positie azen (of op een volgende), maar de partij als geheel is daar niet mee gediend.
Een interessante vraag aan mijzelf: betekent het feit dat ik hier over nadenk en er een mening over formuleer dat ik me nog altijd op de één of andere manier met die partij verbonden voel?

Covers Kader Abdolah gescand voor Schrijversinfo.

De adelaars De reis van de lege flessen Spijkerschrift

1 bestelling: 'Spiegel Historiael, 19de jaargang, no. 3, maart 1984'.

13 september 2015

Natuur in onze achtertuin. Een sperwer heeft een duif 'geslagen' en zit hem nu kaal te plukken, De veren stuiven in de rondte. We laten haar (vrouwtjes zijn iets groter, mannetjes slaan meestal geen duiven) haar gang maar gaan.

sperwer sperwer
sperwer sperwer
sperwer sperwer

Ik heb er met enige tussenpozen naar staan kijken. Zo'n sperwer heeft daar een hoop werk aan. Veertje voor veertje wordt verwijderd. Op de laatste foto ligt de duivenborst al aardig bloot. Zij stond er nog een poosje aan te pikken en toen ik weer keek waren sperwer én karkas verdwenen. Wat ons restte waren honderden veertjes en het schedeltje van de duif.

3 bestellingen: Hassan Bahara, 'Een verhaal uit de stad Damsko', 5 stafkaarten Rottumeroog, Patrick Modiano, 'In het café van de verloren jeugd'.

14 september 2015

Als een schrijver overlijdt, verkoop ik de week erna een paar boeken van hem of haar. Daarnaast explodeert het bezoek op de bladzijde over die schrijver op Schrijversinfo (als die er is). Op lang niet alle bladzijden heb ik een apart tellertje staan. Op die over Joost Zwagerman wel. Er kwamen één, twee of drie bezoekers per dag op die bladzijde. Na zijn overlijden stijgt dat tot bijna vijfduizend om dan weer te zakken tot ruim honderd in de afgelopen dagen:

Bezoekers voor Joost Zwagerman

Als je dan toch een grote bibliotheek hebt, doe er dan ook iets mee. Zo bijvoorbeeld:

bibliotheek

2 bestellingen: Jo van de Wetering, 'Het Zilveren Kind', J. Presser, 'De nacht der Girondijnen'.

15 september 2015

Vanavond was er een informatieavond voor H4, V4 en V5. Guido deed het algemene 'verhaal' in de aula, ook over LOB, want Len was ziek. Hij deed dat kort en bondig, waarna de ouders met de mentoren meegingen naar een lokaal. Mijn rol was bescheiden: 'Hartelijk welkom' zeggen tegen de binnenkomende ouders en 'Tot ziens' zeggen tegen diezelfde ouders bij hun vertrek. Verder zou ik eventuele vragen van ouders beantwoorden, maar die waren er niet (ouders wel, vragen niet).

Met ingang van dit jaar hebben we een 'lokaal 0', waar de verzuimcoördinator zit en waar leerlingen zich moeten melden als ze te laat zijn en als ze terug moeten komen. De naam 'lokaal 0' is bij ouders nog niet 'ingeburgerd'. Ik hoorde ze vanavond met elkaar spreken over 'Perron 0' en over 'overblijflokaal'.

1 bestelling: 2 x 'Inspecteur Arglistig'.

16 september 2015

Bapo-dag, maar toch vroeg op. De elektricien legt vanochtend (vroeg) in en buiten het schuurtje wat extra stopcontacten aan. Dat schuurtje hebben we daarom voor een deel leeg gehaald. Alle vazen en potten staan op het gras. De fietsen moesten voor een eerste controle naar de fietsenmaker. Dat hebben we ook op vandaag gezet, dan staan ze daar en dus hier niet in de weg.

3 bestellingen: G.J. Dorleijn, Lien Heyting, W.J. van den Akker, 'NRC Handelsblad, themabijlage Martinus Nijhoff', Wim Hazeu, 'Bertus Aafjes. De reizende kluizenaar' (Vrij Nederland, themabijlage 26-11-1988), Rob Molin, WillemSinninghe Damsté, 'Bertus Aafjes' (uit: Kritisch Literatuur Lexicon), Mr. J. van Lennep van, 'De roos van Dekema / Elizabeth Musch /De twee amiralen / Kornelia Vossius / Een schaking in de zeventiende eeuw'.

17 september 2015

Vandaag nam ik een tas 'Joost Zwagerman' mee naar school. De derde klassers (havo en vwo) zijn daar nog niet zo mee bezig. Met enig duw- en trekwerk kwam uit de klassen dat hij een vorig week overleden schrijver is. Ook de woorden 'zelfmoord' en 'depressief' kwamen er nog wel uit, maar daarmee was het ook klaar. Ik heb geprobeerd ze te laten zien dat hij een belangrijk schrijver was. Ook als je als vijftienjarige niets van hem gelezen hebt, snap je zoiets als je ziet:
- dat er negen overlijdensadvertenties in 'de Volkskrant' staan
- dat hij een keer het boekenweekgeschenk geschreven heeft
- dat er een boek van hem in de 'Lijsters'-serie zit
- dat hij boeken over allerlei onderwerpen geschreven heeft
- dat hij regelmatig op tv te zien was
- Dat hij drie dikke bloemlezingen heeft samengesteld
Met name die drie bloemlezingen maakten indruk op ze, vooral door het formaat en - na enig door mij aangezwengeld nadenken - door de gedachte dat, als dit bijna 5000 bladzijden bloemlezing zijn, Joost Zwagerman een veelvoud daarvan gelezen moet hebben om die bloemlezingen samen te stellen.

1 bestelling: Hassan Bahara, 'Een verhaal uit de stad Damsko'.

18 september 2015

Vanmiddag was er op school om 15.30 uur een borrel voor de collega's. Dat hebben we een paar jaar niet gehad, maar twee jonge collega's hebben de handschoen opgepakt. Het was gezellig en er was een heel behoorlijke opkomst. De directie kocht voor de zomervakantie voor alle collega's een exemplaar van 'Veenendaal. Veenendaal'. Tijdens de borrel vertelde ik kort iets over mijn gedichten en las er een paar van voor. Alle collega's vonden een gesigneerd exemplaar van de bundel in hun postvak.

borrel Rembrandt College

19 september 2015

Tygo en Dylano sliepen vannacht bij ons, voor het eerst samen op één kamer. Dat ging prima, waarschijnlijk ook omdat Dylano vroeg: 'Mag ik aljeblieft op jullie bed'. Daar is hij - naast mij liggend - ingeslapen en toen Tygo ook sliep heb ik Dylano in zijn eigen bed gelegd. Vanochtend speelden ze rustig tot 8.00 uur op hun kamer.

Hé, wat zijn dat voor tanden (zo'n foto hebben we van Tygo ook, ongeveer net zo oud):

tandjes

Tygo wilde wel mee de spa in, maar het begon net te regenen. Wij wilden niet kinderachtig zijn en gingen gewoon in de regen in het water. Dat blijkt best lekker te zijn, je zit toch onder water; alleen mijn kop werd wel erg koud van de regen. Ik vrees dat ik daar verkouden van ben geworden.
Een tijdje later wilde Dylano er toch ook bij. Hij durfde nog niet met zijn hoofd onder water, maar wilde wel met Tygo mee doen: Ik had het deksel al voor de helft dichtgeklapt en Tygo ging daar onder zwemmen. Dylano overwon in één keer zijn angst, duwde zijn hoofd in het water en verdween ook onder de klep. Op zijn hondjes trappelde hij naar de rand van de spa, draaide om en kwam weer terug. Een beetje eng vond ik het wel, want hij bleef gelijk een seconde of zes onder water.

's Middags zagen we Martijn clubkampioen heren-dubbel worden. 's Ochtends was hij ook al clubklampioen gemengd dubbel geworden. Welke andere tennisclub heeft een voorzitter die twee keer clubkamioen is? Het was heerlijk zonnig op het terras van TVVW en omdat het een feestelijke dag, met finales, was, kwam men zelfs regelmatig met allerlei hapjes langs.

Martijn Martijn

2 bestellingen: Rob Asperslagh, 'Discriminatie', 4 x AO.

20 september 2015

Vanmiddag was ik in Dordrecht, waar in het Energiehuis de winnaar van de ANV Debutantenprijs bekend werd gemaakt. Genomineerd waren:

ANV Debutantenprijs

Nina Polak, We zullen niet te pletter slaan

Jaap Robben, Birk

Nina Weijers, De consequenties

Er was een aardig programma, met presentatoren Abdelkader Benali en Oscar Kocken die de genomineerden apart en met elkaar aan tafel interviewden:

ANV Debutantenprijs ANV DEbutantenprijs

en daarnaast was er ook nog een optreden van Joke van Leeuwen. De prijs ging naar Jaap Robben, voor zijn boek Birk.

Dat Energiehuis kende ik van een programma met Maarten van Rossem, die met zijn broer en zus diverse steden bezocht. In Dordrecht keek hij ook in dit verbouwde pand rond. Het was het gebouw van het Gemeentelijk Energiebedrijf, maar is nu een regionaal 'huis voor de podiumkunsten'.

Energiehuis

3 bestellingen: Milan Kundera. 'De ondraaglijke lichtheid van het bestaan', Henk Bouwmeester, 'Windenergie in Nederland'. M. Hukkelhoven, 'Milieu en kanker. Zichtbare en verborgen gevaren'.

21 september 2015

De verkoudheid is niet echt over; het dreigt een griepje te worden, ook bij Lidy trouwens, maar we hollen lekker door.

Op Spotify luisterde ik naar de nieuwe cd van David Gilmour: 'Rattle that lock'. Op de televisie wordt daar met enige regelmaat reclame voor gemaakt. De echo van Pink Floyd klinkt er nadrukkelijk in door, maar daarmee doe je Gilmour te kort. Het is een lekkere cd. Een aanrader is - meer dan het titelnummer - 'Faces of stone'.

Tijdens een etentje met de sectie, net voor de zomervakantie, vertelde ik enthousiast over mijn gebarbecue. De collega's vonden dat een uitnodiging en morgen komen ze, na de sectievergadering, hier eten. Van het weekend en vanmiddag deden we/deed ik de inkopen. Vanavond bereid ik vast wat voor (de pastasalade en de vulling voor de gehaktbakjes).

Op het menu staan:
- ontvangst met een cocktail (Pink Pample of een classic Gin & Tonic)
- pizza-stokbroodjes uit de ferrari
- gevulde gehaktbakjes
- varkenshaas gevuld met pesto en kaas
- gevulde courgette
- biefstuk met appel en specerijen
- vispakketje met vier soorten vis

2 bestellingen: 3 stafkaarten (32b, 32c en 32d), 'k Heb wat verzen voor je meegebracht. Nederlandstalige gedichten'.

22 september 2015

Het eind van het zesde uur is het begin van de grote pauze. De H3-leerlingen stoppen hun boeken in hun tas. Links-vooraan haalt een meisje een enorme fles (goedkope) parfum uit haar tas. Ze doet haar hoofd wat achterover en spuit een enorme wolk in haar hals. Voor het geval ik het vergeten was: het gaat de leerlingen niet om de lessen. Het échte leven speelt zich af in de pauzes!

De barbecue met de collega's was gezellig. Het was wel goed dat ik de partytent had opgezet. Daar stond de barbecue onder en de collega's zaten binnen.

2 bestellingen: knipsels J.M.H. Berckmans en knipsels Remco Campert.

23 september 2015

Een rustige dag; een beetje opruimen, nog van de barbecue van gisteren. Ook nu eten we trouwens nog wel twee dagen van de restjes.

Mark van Leeuwen en Ivar Schute hebben de laatste jaren bij hun uitgeverij Vreugdenberg een aantal boeken over Bob den Uyl het licht laten zien. Bijv. een literaire wandeling door het Rotterdam van Bob den Uyl ('Fraaie vergezichten die onze reis vergallen', 2010) en een aantal 'Bobschriften', waarin diverse auteurs herinneringen aan Bob den Uyl ophaalden of hun licht over hem of zijn werk lieten schijnen. Lezenswaardige en vaak verrassende boekjes.
De heren hebben hun blikveld verlegd en nu is er 'Een jongensreis, herinneringen aan Louis Ferron'. Dikker dan de 'Bobschriften', maar vergelijkbaar van opzet, misschien iets diepgravender. Er staan stukken over Ferron in van o.a. Pieter Waterdrinker, Jan Konst, P.F. Thomése, L.H. Wiener, Jan Siebelink, Allard Schröder en Jeroen Vullings. Ik heb er nu een aantal bladzijden in gelezen en heb enorm gegrinnikt om Pieter Waterdinker (De duivel schijt altijd op de grote hoop, ook in de liefde en de belendende verrotte percelen) en ik was onder de indruk van de kijk op en de uitleg over 'De keisnijder van Fichtenwald' van Jan Konst. Zo'n boekje lijkt me een 'must' voor Ferron-lezers.

Een jongensreis

Waterdinker legt ook uit waarom hij zelf niet in aanmerking komt voor een literaire prijs:

Je had gelijk met je voorspelling, in je vorige brief aan mij, over die literaire prijs: die ik niet zou krijgen. Er belandt nu eenmaal eerder een orthodoxe Jood in de moslimhemel met die 72 maagden, dan dat er iemand die voor De Telegraaf schrijft in Nederland een literaire prijs wint. (blz. 7)

3 bestellingen: Remco Ekkers, 'Praten met een reiger', Peter Giesen, 'Land Van Lafaards?', Lea Dasberg, 'Pedagogie in de schaduw van het jaar 2000 of Hulde aan de hoop'.

24 september 2015

Vandaag miste ik mijn islamitische leerlingen: offerfeest. De naam slachtfeest wordt wat vermeden. Het islamitisch slachten vindt in deze tijd plaats rond de Eufraat en de Tigris. Destijds wist Allah Ibrahim ervan te overtuigen dat het doden van een mens voor hem niet nodig was. Die overtuigingskracht mist Allah momenteel een beetje.

Sjoerd de Jong is gisteren overleden. Een paar weken geleden nog maar stopte hij met schrijven voor 'De Rijnpost'. Dat is met recht een kort maar hevig ziekbed. Weer een aardig mens minder.

Gemeenteraad vanavond: de winkels (ook de supermarkten) blijven voorlopig op zondag gesloten. Ik hoef persoonlijk op zondag niet zo nodig te winkelen (op geen enkele dag trouwens), maar Veenendaal noemt zichzelf graag dé winkelstad van de regio en als je dat doet, moet je jezelf toch afvragen of je die naam op deze manier niet zelf de nek omdraait.

1 bestelling: Viktor Astafjev, 'De beschermengel'.

25 september 2015

Ik haalde drie enveloppen uit mijn postvak. Eentje voor M. Beek, coördinator bovenbouw. Eentje voor M. Beek, coördinator onderbouw. En eentje voor M. Beek, directie. Ik ga maar om salarisverhoging vragen.

2 bestelling: Boekenlegger (met zeerovers) 'Je leest lekker in de trein' (CPNB), Peter Steltman, 'Werelddierendag 1929-1994'.

26 september 2015

onderwijs onderwijs

Twee artikelen in 'De Gelderlander' van vandaag onderstrepen twee wijdverbreide misverstanden in het onderwijs van tegenwoordig:
- Tablet rukt op in het Nederlandse onderwijs
- Twintig havo'ers leren roostervrij
Een tablet is een leermiddel, maar dat zegt nog helemaal niets over het onderwijs dat er op de betreffende school gegeven wordt. Toch kijkt niemand raar op van zo'n krantenkop. Als er nu eens gestaan had: 'Boek rukt op in het Nederlandse onderwijs'? Op mijn school wordt er les gegeven uit boeken, maar dat zegt nog helemaal niets over het onderwijs dat er op mijn school gegeven wordt. Onderwijs via tablets is alleen nuttig als er goede lesprogramma's voor zo'n tablet zijn. En dat lijkt momenteel nogal tegen te vallen. Goede lesboeken zijn er voldoende, daarom gaat mijn voorkeur daar voorlopig nog naar uit.
En dan nog: Liever een goede leraar met een slechte methode dan een slechte leraar met een goede methode. Een goede methode is een handvat, maar een goede leraar zorgt ervoor dat er in zijn lessen écht iets gebeurt. Mijn leerlingen leren veel van mij buiten het boek en buiten de toetsen om. En dat dan nog los van de leerzame groepsdynamiek in zo'n klas. Daar ligt het misverstand in de tweede krantenkop. Op het CLV mogen enkele leerlingen, bij wijze van proef, lesuren overslaan als ze de stof goed beheersen. Dat gaat ervan uit dat het doorwerken van het boek genoeg is voor een goed cijfer en uiteindelijk voor een diploma. Dit ontkent de bovengenoemde meerwaarde van de docent. Als ik op het CLV werkte, zou ik er niet blij meer zijn, als mijn directie mijn meerwaarde op die manier ontkende.

Suzannne kwam vanmiddag even langs, samen met Tygo. Ze waren naar het bos geweest. Toen ik zei dat we pizza gingen halen, wilde Tygo wel blijven. We reden samen naar de Patrimoniumlaan, waar Tygo vol belangstelling onze eigen pizza's, tussen de vlammen van het hout, uit de oven zag komen.

pizza

1 bestelling: knipsel A. den Doolaard.

27 september 2015

Stapels oude kranten weggewerkt. Ondertussen luisterend naar nummers met vier sterren in mijn Windows Media Player. Ineens grijpt deze tekst me bij de strot:

Everyone knows that the clowns aren't happy
And everyone knows that the people don't care
I wish I could laugh at the way that they're acting
But I'm so sick, I just don't dare to.

(Don McLean, Circus song)

Uit dozen boeken die binnenkomen leg ik meestal een stapeltje 'eerst zelf lezen' apart. Van zo'n stapeltje van Machiel las ik de afgelopen dagen 'Mirza' van Kader Abdolah. Het is een bundeling van voor 'de Volkskrant' geschreven columns. Ik vind ze om twee redenen interessant. In deze tijd van vluchtelingen geeft Abdolah een mooi inkijkje in de gedachtenwereld van een vluchteling. Daarnaast is het boek voor mij bruikbaar, omdat hij met enige regelmaat een column aan een Nederlandse auteur wijdt.

1 bestelling: P.C. Boutens, 'Beatrijs'.

28 september 2015

3 bestellingen: Guus Kuijer, 'Crisis en kaalhoofdigheid', 'De madonna van Nedermunster. Een magisch-realistisch bulk-boek van Hubert Lampo', Peter Härtling, 'De kruk'.

29 september 2015

Een volle werkdag: eerst een 'gewone' schooldag, dan van 15.15 tot 16.00 uur een vergadering met de mentoren van de derde klassen, van 16.00 tot 16.45 uur een vergadering met de mentoren van de vierde klassen, van 16.45 tot 18.15 een vergadering van de PMR. Een half uurtje naar huis om te eten en dan van 19.00 tot 21.30 een ouderavond voor de derde klassen.

Na de ouderavond sprak een vader me aan: 'Ik heb thuis een foto van mijn vader en uw vader, een jaar of zes oud, op een berg zand. Wilt u daar een kopietje van?' Zoiets krijg je als je je hele leven in hetzelfde dorp woont en werkt! Binnen een paar uur kreeg ik de foto via de schoolmail toegestuurd:

Veldhuizen / Beek

De middelste zal dan mijn vader zijn. Het is in ieder geval 'Bekenhaar'. Hij lijkt ook wel op Peter. Eén van de andere jongens is Gijs van Veldhuizen. Die heeft zijn jeugd doorgebracht aan het Verlaat en woonde in het winkelhuis naast slager Van den Bosch (waar later de firma Donkelaar in zat). Zijn moeder runde daar een winkel en zijn vader had een transportbedrijf aan de Achterkerkstraat. (ook wel bekend als 'Herberg onder de boompjes').

1 bestelling: Antoon Coolen, 'Dorp aan de rivier'.

30 september 2015

De nogal ondergewaarde plezierdichter Simon Knepper heeft een bundeling van zijn werk online gezet: 'Kattenmeppers Keurkorps'. In zijn eigen woorden: 'Vers van de digipers: Kneps poëziebrevier. Honderd procent lichtverteerbaar vertier, zonder bezwarende parafernalia samengebracht op papiervrij papier.' Gaat dat zien!

Namens Knepper: De beste wensen:

De beste wensen

Vanavond zagen we 'The Dublin Legends' in 'De Lampegiet'. Het zijn de twee overgebleven leden van 'The Dubliners', aangevuld met twee andere Ierse oudgedienden. Veel bekende Ierse nummers, maar ook twee nummers van Tom Paxton ('Ramblin' boy' en 'The last thing on my mind'). Bij de oudsten van het stel wordt de verstaanbaarheid wel wat minder, maar de sfeer wordt er niet minder van. Deze zaal was niet zo van het meezingen, al werden we daartoe wel af en toe uitgenodigd. Ik gok dat de meerderheid de teksten niet kende. Veenendalers kennen weer andere liederen uit het hoofd.

The Dublin Legends guiness

Ik had nog wel een Guiness in huis om de avond toepasselijk af te sluiten.

2 bestellingen: J.M. Hondius, 'het verrukkelijk spel', Simone van der Vlugt, 'De Ooggetuige'.

 

Door naar oktober